Presa si Bau-baul comunist

Scria cineva zilele acestea ca presa noastra, care a avut de suferit atit de mult in regim comunist, acum abordeaza subiecte neimportante si ca ai senzatia ca ori se pregateste de un salt calitativ nemaivazut (drept ca “comunism.jpgpregatirea” dureaza) ori devine tot mai derutata si nu-si gaseste o alta identitate, fiind pe brinci dupa victoria liberal-democrata. Sint tratate cu „o vioiciune” fireasca matrapazlicurile comunistilor, descoperite acum, sint abordate temele pur oficiale, dar sint “menajate” temele ce produc insatisfactie, urmare a inclaritatii si a caracterului lor delicat.

Evitarea unor teme ce merita mai multa atentie pare dubioasa. I-am auzit pe mai multi cetateni care se pling azi ca nu mai au ce urmari pe www.jurnaltv.md. Le-am spus, subliniind si in alineatul precedent, ca se pregateste ceva – lansarea Televiziunii JurnalTV, pe care o asteptam pe canalul 69, dupa resetarea tunerului Televiziunii digitale SUN TV. Am cumparat vineri trei ziare, mai citite pe la noi, si am reconstatat ca nu am gresit cind am decis, acum un an, sa nu ma mai abonez la presa scrisa. Am Starnetul acasa, Moldtelecomul la sediul PNL, la fel Moldtelecomul la casuta de vacanta si Orange Internet oriunde, inclusiv in masina. Cite ceva am vazut in “Timpul” si repet: Constantin Tanase csiincearca sa steaguementina stacheta demnitatii presei, nu stiu cit si daca ii va reusi. Am citit ceva in “Saptamina”, m-a intristat ca mi-am regasit gindurile in unele articolase, exceptind aluziile urite privind “apararea gropilor”, prin analogie cu „apararea maidanezilor”… Iar niste prieteni de-ai nostri, anticomunisti si ei, spun cu amaraciune ca, daca vor stiri mai obiective, privesc azi NIT-ul…

Ce se intimpla cu presa? Pe unele bloguri gasesti articole mai interesante decit in ziare. E clar, blogul e cu doar autocenzura. Iar ziarele, portalurile… Cineva mi-a scris ca disparuse un timp blogul lui Sergiu Mocanu – asa li se intimpla celor neinrolati.

In rest? Liderii de opinie au cam mutit. Remarc fraza lui Nicolae Negru in contextul unui articol bun despre ridicarea valului de pe crimele sovietice de catre Viktor Iuscenko, unde nu am gasit, insa, un alt aspect – regretul neacceptarii  femeii politician Timosenko, platite cu venirea lui Ianukovici… Dar o fraza a lui Negru merita a fi reprodusa: “Si noi, in RM, avem niste datorii morale de platit pentru victimele genocidului de dupa 1944, dar nu am facut-o pina acum, caci nu am avut un lider spiritual, ci doar politicieni”. Nu cred ca unii lideri politici accepta ideea… Ei cred ca exista mai multi lideri spirituali, si mai tineri, cu bita/ranga in mina, ori cu afaceri de milioane, si altii, mai in virsta, fosti nomenclaturisti, rataciti prin Comisa de condamnare a crimelor comunismului…

Si aici imi pun intrebari – cum le par ziaristilor, apreciati cu inalte distinctii, mai multe teme evitate premeditat? Ca lumea vede sau ei cred ca toti sint prosti? Dar, mai intii, ar trebui sa cautam raspuns la intrebarea: vrem sau nu vrem o purificare a societatii, o aminam pentru vremuri mai bune, care nu se stie cind vin, daca vin… Care e rolul presei in aceste demers? De ce presa se teme sa abordeze unele teme si devine aplatizata? Cita vreme inca, de frica revenirii comunistilor, vom baga bunicul-patern-gheorghe2-189x300adinc in nisip capul?

Sint de acord cu cei ramasi nedumeriti de acceptarea medaliei CSI pentru luptatorii “Marelui Razboi pentru Apararea Patriei”(???), si nu implicatii, fara voie, de rusi, in „al doilea razboi mondial”, despre care adevaratii nostri intelectuali au scris ca „nu a fost razboiul nostru”. Medalie promovata de Mihai Ghimpu spre ratificare in Parlament, urmind sa le-o dea si basarabenilor, luati cu forta in razboi de partea rusilor, sa impuste in frati. Bunicul meu Vangheli Gheorghe (aici aveti poza, de pe http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/) a fost omorit de KGB, pentru ca atunci, cind l-au luat cu forta rusii pe 16 aprilie 1945, la ai lui 50 de ani neimpliniti, cu trei saptamini inainte de sfirsitul razboiului, el a plecat cu Biblia subtioara si le-a spus consatenilor ca “ne-a luat Antihristul”. Cei care l-au turnat au murit  in chinuri – asa se spune in satul meu Grinauti, judetul Balti. Bunica mea l-a asteptat toata viata, a murit la virsta de 86 de ani.

O alta tema, pe care o vreau tratata cu demnitate, este, “de ce membrii Comisiei pentru cercetarea crimelor comunismului nu fac declaratii de autolustratie?” Sint de acord cu Veaceslav Stavila si Ion Varta. Pai, cineva a scris despre comunism, l-a promovat, a fost, poate, si turnator, iar acum va condamna – pe cine? – si pe sine? Pe ce criterii au fost selectati membrii Comisiei? De prietenie personala, in mare parte? Ca sa faca unele “confesiuni” presedintelui comisiei, de parca el poate slobozi pacatele comuniste?.. As vrea sa vad urmarea exemplului unor membri ai Comisiei similare din Romania, care si-au dat demisia sub presiunea opiniei publice. Ai nostri macar sa se pocaiasca… Presa trebuie sa ceara claritate in ce vrea sa faca aceasta Comisie, a carei activitate trebuie sa se soldeze cu niste procese rasunatoare, cu acuzatii zdrobitoare referitor la criminalii care ne-au macerat. Vor fi in stare sa faca asta cei care sint, ei insisi, cu pufusor pe botisor si isi au pacatele lor? Ori poate au fost bagati in Comisie si sa-si regleze problema cu dosarelele personale de la Securitate?

La fel cum as vrea sa ii vad pocaindu-se public pe artistii care au cintat in campanii electorale comuniste, nu sa ii vad intrebati pe la televiziuni de „succese”. Vreau sa ii vad ostracizati, pentru ca si-au permis sa promoveze prin cintece satrapii bolsevici, impotriva carora eu, de exemplu, am luptat acerb si ma judec si acum cu Voronin la CEDO. Iata de ce nu respect pe o mare parte din zisa noastra intelectualitate, corupta si oportunista, conjucturista si treucara. La nunta fiicei mele nu am chemat “artisti” si imi este scirba de asemenea colaborationism.

Mihai Ghimpu, cel care era contra trupelor rusesti, cel care vorbea de unire, care nu accepta colaborare cu nomenclaturisti si fosti demnitari comunisti, care nu lesina dupa CSI, acum merge de 9 mai la Moscova, in loc sa procedeze cu demnitate ca lituanienii? Care l-au invitat pe Putin la Ziua Independentei lor, asta a refuzat si ei, ca reactie, au gasit motivul plauzibil sa nu mearga la Moscova! Ce poate face Puterea din om! Platim cu demnitatea nationala pentru gaze?

Astfel, ce se intimpla cu presa noastra, care se teme sa ia in dezbatere teme grele? Cit o sa mai fim speriati cu revenirea comunistilor? Eu cred ca nici un pericol sa li se intimple ceva comunistilor “nu ne paste” si doar lui Tanase inca ii e rusine si ii scoate pe cavalerii ordinelor in strada. Dar care nu prea vin… Poate ca ceea ce se intimpla e din cauza unor berlusconi ai presei moldovenesti? Ori, poate, le-a cazut brusc unora profesionalismul?

Sint cea care, la sugestia lui Constantin Tanase, am facut interpelari la Registrul de stat si mi s-au dat documentele privind privatizarea ziarelor “Moldova Suverana” si “Nezavisimaia Moldova”, urmare a carui fapt am fost denigrata de Tudor Tataru in “Moldova Suverana”, la MU 1, la EU TV. Si astazi stau cu dosarul gata sa il chem in judecata. Dupa ce i-am demonstrat lui Tanase ca nu m-am temut – nici de acea data – sa ma iau de piept cu institutiile controlate de comunisti si am obtinut actele, pe care i le-am remis, fapt ce a dus la ponegrirea si calomnierea mea, nimeni nu m-a aparat. Asta nu m-a oprit – am facut interpelari si legate de Rezonans-ul lui Staris, acum mutat la NIT, unde iarasi am fost atacata de Voronin si l-am chemat in judecata. Fiind foarte “corect”, Tanase nici nu a amintit, recent, cind a scris un articol despre ziarele de stat privatizate – ca am facut atunci interpelarile si i-am dat materialele. Trec si peste asta.

Ar mai fi multe de spus. Poate ca Publika TV va schimba cumva piata informationala. Nu stiu ce sa cred despre Radioteleviziunea publica, nu cred inca in accesul partidelor extraparlamentare la aceasta institutie, nu cred ca nu va fi si ea controlata de noii berlusconi… Mai curind ne vor invita cei de la NIT. Ca acum se schimba autorii si subiectii listelor negre. Eu inteleg foarte bine ca am fost in lista neagra a comunistilor, acum am fost „trecuta” in lista neagra a zisilor liberali si democrati. Nu e nici o problema, nu mamir, pentru ca eu nu vad mari diferente in abordari in trecut si in prezent. Numai ca unde vom ajunge cu asemenea viziuni? Trist, domnilor, foarte trist. Daca numai banul decide si nu se respecta niste valori imuabile, macar partial, cred ca nu edificam decit un alt bantustan, o alta mocirla si stioalna. Ceea ce ma intreb aici, este daca avem ceea ce ne-am dorit si daca pentru asta am luptat. Ma intreb daca noi avem univoc doua forte opuse – reformatori si antireformatori, europeni si antieuropeni, nationali si antinationali -, ca sa fie justificata trecerea continuu sub tacere a realitatilor si a dureroaselor probleme politice, sociale si economice (la ultimele aici m-am referit mai putin) doar de dragul sa nu revina Bau-baul comunist. Daca asta e solutie morala sau imorala. Daca ziaristilor nostri adevarati nu le e rusine de nivelul presei pe care il vad in Romania si pe care il vad la noi. Pentru ca daca nu au putut fi altii sub regimul comunist, si era, parca, o justificare, acum chiar ca nu exista justificare. Ce se intimpla, totusi?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

206 Comments

Add a Comment
 1. Jay si Costi – noapte buna, si nu mai fiti atat de suparaciosi……
  si amuzanti

 2. Vezi mai Costi, ca are si Natalia noastra simtul umorului? Te facu si catel.. 🙂 Bre Natalia, suparaciosi nu sintem, dar amuzanti da-ne voie sa fim, ca pana la urma ce ar fi viata, daca nu am si zambi un pic.. 😉

  Natalia, sa arati cu degetul oamenii ca s-au dus dupa „ruble lungi” (apropo, oamenii in vest lucreaza pe euro, rublele sint in Rusia), mi se pare un pic de invidie. Este DREPTUL oamenilor sa mearga sa isi caute norocul acolo unde cred ca il pot gasi. Asta nu inseamna ca si-au tradat tara, asta nu inseamna ca sint mai putin patrioti. Patriotismul nu se masoara in banii pe care ii ai, patriotismul se masoara in ceea ce simti in suflet, si ceea ce faci, acolo unde esti. Poti sa ajuti Moldova inca si mai bine daca esti plecat. Eu pot spune, fara modestie, ca am ajutat Moldova, desi nu m-am nascut acolo, si desi nu locuiesc acolo. Fiecare ajuta cum poate, de acolo de unde e. Nu mai purta invidie pe oamenii care s-au realizat profesional in alta parte.

  Bravo tie daca tu ai reusit in sectorul privat. Dar sa nu-mi spui ca ai facut asta fara sa dai o mica spaga in dreapta sau in stanga. Stim foarte bine cum merg lucrurile in Moldova, ele nu au disparut cu totul in Romania, asa ca in Moldova cu atat mai putin. Oamenii care au plecat, au facut-o pentru ca s-au saturat sa puna mita in buzunarul unui politist, venit sa faca prea multe controale, sau in al unui functionar, care pentru a da niste aprobari comerciale, la fel a inchis ochii pentru niste bani. Nu incerca sa ma contrazici, ca in domeniul tau de care zici, sint sigur ca ai contribuit si tu cu asa ceva.

  Stai tu linistita ca din tara nu vor pleca toti tinerii sau oamenii niciodata. Nu s-a intamplat in Romania, nu se va intampla nici in Moldova. Comunistilor poti sa le dai peste nas si din strainatate, te asigur. Si iarasi vin cu exemplul meu, am si eu un blog si toata perioada pana la alegeri am scris articole in engleza despre ororile care aveau loc in Moldova, ca lumea din afara sa afle, ca Europa sa cunoasca, si sa actioneze contra comunistilor. Poti sa combati comunistii si din afara tarii. Mentalitatea comunista este atunci cand din invidie, arati cu degetul spre niste oameni pentru motivul ca nemaiputand sa isi intretina familia aici, au trebuit sa isi castige o paine in afara tarii.

  Asta e problema, mai Natalia. Ca daca s-ar limita problema cainilor, strict la domeniul sanitar, si cel social, n-as avea nimic impotriva. Dar asistam aici la incercarea d-nei Pavlicenco de a lega orice lucru de politic. De aceea mi-am expus parerea, si nu voi inceta sa o expun, atunci cand este cazul.

  Daca ai votat pentru d-l Chirtoaca, si sotul este de la PLDM, eu nu pot decat sa ma bucur si sa va felicit pe amandoi. L-am cunoscut si pe d-l Chirtoaca, intr-o duminica, era singur in primarie si muncea, in timp ce altii se odihnesc, si isi viziteaza rude sau prieteni. Omul asta muncea duminica. Dar altii au o placere morbida sa arunce cu mizerie in oamenii care incearca sa faca ceva pentru Moldova. Am prieteni si in PLDM, si eu cred ca aceste doua partide au facut si inca vor mai face lucruri bune pentru Moldova. Asa ca nu are de ce sa iti para rau.

 3. Costi, domnul din tren era d-l Chirtoaca 😉 cu d-na, ai ghicit 🙂

 4. Jau, dar catelul era Costi, asa e? Si probabil acel catel latra, ca dorea catele

 5. Si era acel catel cam in varsta, probabil

 6. “ne-a luat Antihristul”. Ce vorbe sublime! Sintetizează profetic tot ce a urmat. Imaginea bunicului D-nei Vitalia, îmi readuce în minte imaginea propriului bunic, Nichifor; un supravieţuitor ce şi-a onorat prenumele.
  Priviţi acum la revărsarea de texte (şi patimi) însoţitoare acestui articol. Dacă strămoşii se exprimau simplu şi la obiect, noi nu facem decât să confirmăm concluzia din citat. Trist şi ruşinos în egală măsură.

 7. Pt Jay

  Intr-adevar spui prostii. Ai ajuns deja la aiureli cu “dragul meu”. Stai bine acolo, cu acea „cineva” si bucura-te de viata. Nu am inteles nimic despre ce acoperire vorbesti. In afara de faptul ca eu nu am pacate in trecut nu am nici ce sa spun.

  Eu am lucrat la o agentie la care lucrau cei mai buni cunoscatori ai limbii romane din R.Moldova – Foca Obada, regretatul, Theodor Magder, inca in viata, nascut in 1921, Valentin Mindicanu, patriarhul corectitudinii limbii romane in Moldova, Mihai Maler, care este un traducator foarte bun, acum lucreaza in stafful omului de afaceri Anatol Stati, Ion Marandici, care a lucrat la Presedintie, acum nu stiu unde lucreaza. Am fost traducator, care imi bateam la inceput textele singura, apoi le dictam. Abia in 1989, cind a fost sesiunea a XIII-ea, cind s-a adoptat limba de stat moldoveneasca si grafia latina, noi am inceput sa editam materiale si in limba romana originale, nu doar rusesti.

  Eu am adunat semnaturi la aceasta agentie care exista in toate republicile, pentru grafia latina si limba de stat si am fost discutata la conducerea agentiei. In toata agentia erau doar doi oameni doctori in stiinta – directorul si eu, care am devenit, apoi, prim-adjunct si am creat agentia Moldova-pres, care a stabilit, in doua luni, relatii cu Rompresul si am inceput sa difizam stiri romanesti. Tu, care ai fost in Romania, mereu, ca sa nu spun un mucos, imi spui mie ce am facut eu, care am scris in plin regim comunist si pentru limba de stat, si pentru grafia latina, si care, cu doua zile inainte de adoptarea legilor privind grafia latina si limba de stat, am editat cartulia Sa citim, sa scriem cu litere latine, care a servit ca prim-manual pentru cei care trebuiau sa invete alfabetul latin?

  Nu stiu ce a facut Ghimpu in anul 1989, eu stiu ce am facut eu public, avind o arhiva de o gramada de articole scrise si in presa rusa, pentru promovarea grafiei latine.

  Toata presa in URSS era mistificata, sau poate faptul ca Ghimpu a fost in armata rusa a invatat acolo adevarul despre NATO? Nu ti-i rusine sa vorbesti aiureli, ce stii tu despre noi?

  Eu despre Ghimpu nu am spus prostii, tu citeste articolul lui Dabija si priveste listele scoase din arhiva organziatiilor obstesti, pe care eu le-am luat de la un istoric ce lucra acolo.

  Ce te mai intereseaza? Poti sa innebunesti de ciuda – eu nu am pacate in trecut si nici in prezent si asta ma face libera.

  Nu poti tu sa faci asa documente scanate, le stie o lume, le au mai multi, pur si simplu toti cei cu musca pe caciula le trec cu vederea. Si eu le invoc doar atunci cind sint atacata, INTOTDEAUNA PE NEDREPT, pentru ca nu am de ce pe drept sa fiu atacata.

  Eu am o intrebare clara – de ce unchiul lui Chirtoaca, fratele lui Ghimpu a lucrat in Comitetul Central al Komsomolului? pentru ca mie mi s-a propus, insa eu nu am acceptat. daca acceptam, intram in lista nomenclaturistilor, functionarilor sovietici, dar nu am intrat. Si am avut o viata grea, cu lipsuri, dar am ramas curata, neinrolata, neangajata si fara pete. Stiu ca va enerveaza, dar asta e.

  Restul sint niste prostii ale impotentilor de a avea argumente si care sint enervati ca nu au cu ce inchide gura cuiva care spune adevarul. Comunist esti prin mentalitate – nu esti om liber.

 8. Va felicit pe toti cu PRIMA ZI AI PRIMAVERII.

 9. Dna Pavlicenco,

  Aici sunt deacord cu dumneavoastra.

  Nu va schimba nimic nici Publika TV.
  Se intampla ceea ce se intampla si alta data.
  Cum poti critica stapanul fiindu-i sluga?
  Daca societatea nu doreste sa-si plateasca presa nu are de ce sa astepte sa fie deservita de ea.

 10. Pentru mine este un deja-vu sa constat ca de cate ori spun ceva care va deranjeaza, in lipsa de argumente, imi declarati ca spun „prostii”. Aceasta este mentalitatea dvs, o mentalitate de tip sovietic, asa se obisnuia pe vremuri, cand un tanar „indraznea” sa contrazica pe cei mai in varsta, era imediat „pus la punct”, insultat, de cele mai multe ori numit „mucos”, cum ati procedat dvs. Nu mira pe nimeni. Mi-ar fi extrem de simplu sa ma cobor la acest nivel si sa incep si eu cu invective, dar vreau sa dovedesc celor care citesc aici, de ce sinteti in stare cand va iesiti din fire.

  V-am atentionat, nu o data, ca dragalasenii de genul „dragul meu” vi le puteti permite cu alte persoane, nu cu mine. Eu nu m-am adresat niciodata cu „draga mea”, macar din respect fata de cei cu care discutati, abtineti-va, ca genul asta de apelative denota aroganta si tratare de undeva de sus. Sintem egali, d-na Pavlicenco, discutam de pe pozitii egale.

  Am pronuntat cuvantul „acoperire” cu trimitere la „acoperirea” pe care o mentionati relativ la d-l Ghimpu si „vizita” sa la Moscova (de care eu personal nu am auzit). Iata ca si dvs aveti „acoperire”, lungul sir al explicatiilor prezentate aici, pentru faptul ca ati lucrat pentru o agentie de stiri rusa. Este o vorba: acela care se stie nepatat, sa arunce primul cu piatra. Puteti sa imi dati o mie de explicatii, stiu un singur lucru, ca pe vremea sovieticilor, nu orice lucra intr-o asemenea agentie, si nu oricine ajungea sa mearga in Cuba. Selectia era riguroasa, si numai daca acea persoana „corespundea”, avea drum mai departe. Desigur, sint doar speculatii, cu care deja v-ati obisnuit, la fel cum speculatii sint si trimiterile dvs la un asa-zis trecut comunist al unchiului actualului presedinte. Nu am vrut decat sa va demonstrez ca se poate gasi nod in papura si un om poate fi rautacios, daca cu adevarat isi propune asta.

  Genul de „documente” produse de dvs se pot face instant, fara mare bataie de cap. „Documentele” in cauza nu poarta niciun semn de autentificare, nicio stampila, sint simple foi, fara valoare. Si nici acum nu ati reusit sa imi spuneti de ce, daca unchiul lui Ghimpu, fiind asa mare „comunist”, a mai fost trimis in Siberia? Asa, de ochii lumii?

  „Nu stiu ce a facut Ghimpu in anul 1989” – daca nu stiti, de ce vorbiti?

  Eu nu „innebunesc” nici de ciuda, nici de altceva. Faceti analogii gresite, d-na. Imi exprim un punct de vedere.

  Nici nu trebuia sa intrati oficial in vreun comitet central, este un lucru cunoscut ca mai ales atunci, dar si acum, agentiile de presa oficiale, ale unui stat, sint paravan pentru agenti operativi care culeg informatii sau influenteaza disiparea unor opinii in articolele pe care le realizeaza. Chiar nefiind redactori, ei pot prezenta rapoarte celor care i-au trimis acolo. Stiti cum vine ceea ce mi-ati zis dvs? Ca un om care lucreaza ca atasat militar intr-o ambasada, si spune ca el e doar diplomat, nu spion.

  Deci mai nou sintem si „impotenti”.. 🙂

  D-na Pavlicenco, eu nu inteleg cum cineva sa va „inchida” dvs gura, cata vreme e blog-ul dvs. Mai degraba invers se poate intampla..

  In orice caz, vis-a-vis de „planificari”, am asa o senzatie ca subiectul Ghimpu se apropie de epuizare, presupun ca urmeaza subiectul Filat, dupa care Basescu, ca aici deja este o ciclicitate in abordarea acestor teme. Ce urmeaza sa mai aflam, ca Filat a fost in vizita secreta la Putin :)? Ce sa mai vorbim de un Lupu sau de un Voronin, acestea deja sint subecte tabu. Cot la cot cu Rosca, tir maxim si foc deschis spre AIE.

 11. Natalia, sa doreasca vreo catea, nu-i rau..mai rau ar fi sa doreasca tot catel 😉

 12. JAY:A, VAD CA AICI IARASI V-ATI INCAIERAT.. SI E BINE .. SE DISCUTA ! Numai ca VP iarasi ne va trimite la medic .. Am fost, doamna , si suntem sanatosi bine cu capul ceea ce iti dorim si dtale ! Eu am privit mai multe variante cu „bubico’ si sa-sti spun drept varianta cu Birlic mai mult mi-a placut , iar dand de Horatiu MALAELE , am pierdut o gramada de timpt sa ma mai umflu de ras si la alte postari cu el. Da, si eu m-am gandit ca „omul”, care arunca catelul peste geam, ar putea fi Chirtoaca dar n-am vrut sa mai amintesc si eu pe aici de el , ca VP/ cucoana cu catelul/ sa nu preea vorbele nostre” de gluma „, de altfel , si sa mai intocmeasca in graba vreun articol de rau de el. CA E MARE NESTERITA .Am mai vizionat si video recomandat de tine in memoriam lui Gheorghe Ghimpu.Eu l-am cunoscut.Nu vreau nici sa aud de ceea ce vrea sa toarne peste el VP, femeia aceasta ranchinoasa. si , totusi , cui dai premiul ?.Daca eu am castigat , poti sa i-l dai lui NATASIKA , iubitoarea de maidanezi, din partea mea cu ocazia venirii primaverii. paaaaaa

 13. Jau
  Da poate m-am gresit, poate ca doreste si un catel-adolescent, doar el era cu „laba si trei puncte”?

 14. Jay
  Cui i-i dai premiul?

 15. da , si eu am observat ca voronin , putin, lupu sunt subiecte tabu pentru VP.Toata artileria grea este indreptata catre AIE, Filat , Ghimpu , Chirtoaca , pl , pldm ! ESTE CLAR CA SE „LUCREAZA” intro directie demult stabilita.

 16. natalita… cu „laba” .. VP a pus atunci un titlu de rahat si v-am raspuns in ton. M-am mai distart si eu sub anonimat cu niste „jujuce-cateluse tarcatele „!! …MAI TOATE ARTICOLELE lui VP SUNT DE RAHAT, DAR AU UN SCOP BINE PREMEDITAT! Crede ca in era internetului mai sunt multi prosti.

 17. Costi, cui i-i dai premiul?Mi-l dai mie si ne impacam?

 18. Natalia, eu v-as da la amandoi premiul, jumate – jumate, daca promiteti ca nu va luati la bataie cand ne-om vedea 😉 o sticla de sampanie, in cinstea AIE, ca ne-a scapat de comunisti, cand mai vin prin Moldova..merge?

 19. Jay-
  Si de ce nu? Si de catelusi tot mi-i jale, si de comunisti tot nu mi-i jale si decat sa-i ajut pe bosorogi, care voteaza comii mai bine dau o bucata de paine la un caine. De acord?

 20. Natalita , vad ca te dai la brazda, mai lasa dulaii si vino cu noi , in lupta noastra pentru AIE. Vezi ca JAY ne imparte premiul .. Il bem sau mancam impreuna , in trei? Sa fie pace , sa nu vina inapoi comunistii / spune-i lui draga ta de VP sa nu se faca nebuna si sa nu joace in hora cu ei ,ca vad ca le face jocul, s-a scrantit de tot ?/, ca sa venim de pe unde ne aflam in MOLDOVA NOASTRA DARGA , BINE ?!!

 21. Natalia, de acord, cand vin bem sampanie, si cumparam si ceva mancare pentru catelusi, ok? 🙂 asta ca sa nu crezi ca eu si Costi uram animalele..pentru ca nu e adevarat. Iei si pe sotul si ne vedem toti patru la un pahar. Scrie mail: dvony_99@yahoo.com

 22. NATALITA, NOI NU URAM ANIMALELE, NOI URAM PE CEI , CARE FOLOSESC ANIMALELE IN LUPTA POLITICA. Tu esti „fata de treaba „si intelegi lucrurile corect.Cine nu intele.ge sa acum trebuie sa ne unim in jurul AIE, cu toate greselile ei,este un dusman al poporului moldovenesc. MAI VORBIM…

 23. Pt viorel

  De acord ca tema evenimentelor de la 7-8 aprilie este importanta. Am si abordat-o si am scris un articol consistent, care a fost foarte comentat.

  Pt europa

  Ce facem ca electoratul sa nu fie antireformator, antieuropean, antinational. Credeti ca se vrea si se va face ceva ca el sa fie “de facto reformator, european, national, modernizat politic, economic si cultural”? Cum Voronin san u cistige daca au avut 14 ani d eindobitocire a electoratului, al insaracirii cu buna stiinta, dupa care l-a folosit din plin.

  De ce PCRM a cistigat 48% in Parlament? Aici sint multe cause. Nu am avut o intel;ectualitate verticala, nu am avut sprijin din Occident, ca san u spun doar Romania, exista interesul Vestului, regretabil, san e mai tina ca zona-tampon, iar elita nationala nu avem pentru ca a fost decapitate partea noastra romaneasca de natiune in 1940 si mai tirziu, pe timpul deportarilor si al foametei.
  La nivelul celor ramasi si indobitociti, ei au ajuns chiar sa ii respinga pe cei ce se deosebesc de persoanele lor, exista invidia si voteaza cu cel in care se regaseste. Iar acesta e neevoluat. Cei evoluati nu pot vorbi in limbajul neevoluatilor, pentru ca d emulte ori cei buni pierd in fata celor rai pentru ca nu pot actiona cu metodele celor rai, care sint mai penetrante si mai percutante.
  Referitor la mine. Daca eram ca toti, neprincipiala, votam cu Voronin prima oara, votam cu Voronin a doua oara, ma temeam sa spun de romanism, de limba romana, de Romania, de NATO, de iesirea din CSI – fiti sigur ca eram si eu in gasca de la guvernare. Eu am preferat sa spun ce cred, nu ce trebuie. Ca trebuie sa fie cineva si fara frica.

  Pt Lup Batrin

  Eu cred ca moldovenii sint deştepţi, dar au involuat din cauza ocupatiei ruse. Daca romanii nostril asta nu inteleg, eu regret foarte mult. “Fraza celebră” a lui Brucan despre români: “stupid peuple” nu-mi place.

  La sapa de lemn moldovenii au fost adusi pe timpul agrarienilor, cind “pensile se plăteau în galoşi, crupe, sare la cinci preţuri”. Exact Alianta pentru Democratie si Reforme a anulat achitariloe reciproce.

  Ceea ce spuneti acum despre liderii AIE nu poate fi inteles decit din impactul resimtit direct de oameni, pentru ca ei nu stiu toate dedesubturile si nuantele. Cred si eu ca sporeste Partidul Dezamăgiţilor, dar nu cred ca include tocmai 75-80 la sută. Si sint absolut de acord ca politicienii sunt buba, pentru ca sint alesi cu un scop, dar, cind ajung sus, se ocupa in mare parte de altceva.

  Pt ANDRUSEL BOUSOR

  Nu am stiut ca Petrenco e prieten f bun cu Pasat, dar poate ca istoria ii apropie. Dar nu am inteles cine s-a bilbiit intrebat de Securitatea sovietica. Am crezut ca numai mie mi se parea ca presa e “verde din cap pina la picioare” – inseamna ca vad si altii asta.

  Pt mugur

  Exact – se pune intrebarea – cit timp ne vom mai teme sa vorbim de situatia limbii romane, despre Reunire? De ce “pana si dl Ghimpu a lasat-o mai moale cu unele puncte de vedere pro-romanesti”? Parerea mea – iata atita timp cit ne vom teme de aceste probleme vom ramine fara demnitate si in mocirla. Bau-baul ursului rus ne maninca anii. Daca toti ar fi uniti in jurul unor discutii in spatiul public, cel putin am considera ca a venit libertatea macar in discutii, in gindire, daca nu a venit inca in actiuni.

  Pt luca

  Mersi. Ma bucur ca sint oameni care spun sincer ce cred si nu stau doar sa sara in cap cind nu gindesti ca ei – despre care nu se stie – sint liberi sau neangajati. De acord – “populatia traieste in totala confuzie si nesiguranta. La limita haosului”. Dar ma intristeaza ca multi dintre cei ce intra pe blog nu incearca sa raspunda la asemenea mesaje, despre situatia oamenilor. Referitor la Tarile Baltice. De accord – au fost tara, nu bucata. Au avut demnitate si in perioada sovietica, eu am fost acolo si nu puteam vorbi acolo cu ei decit in romana sau franceza. Daca vorbeam ruseste, stiau, dar nu raspundeau sau te trimiteau la cimitir. RM, ca al doilea stat romanesc, nu are traditii de statalitate.

  O alta problema este “cit timp ne vom teme sa ne ridicam din genunchi sis a spunem ca trebuie sa abandonam CSI, sa aderam la NATO, sa ne reunim cu patria mama?”

  Chiar si alegerile anticipate sint benefice pentru ca “se schimba mai des si pentru acelasi motiv nu pampersurile, ci politicienii”

  Pt Valenta

  Si eu caut raspuns la intrebare “de ce presa, in mare parte, este dezorientata? De aceea am si abordat tema. Cine astazi sa ii dezobisnuiasca psihologic de robia in fata comunistilor? De accord ca “e o mare problema de IDENTITATE cu JURNALSTII SI JUDECATORII!”

  Si eu pledez pentru demascarea numelui TUTUROR colaborationistilor, complice la faradelegile comunistilor, complici la politica de deznationalizare, de incalcare a drepturilor omului, la genocidul impotriva acestui popor; la genocid realizat prin saracirea intentionata a populatiei, prin conditionarea miilor de persoane sa emigreze, astfel fiind distrus in mare parte genofondul populatiei autohtone.

  Pt navigator

  Asta spun si eu – unde sint liderii de opinie sa ia in dezbatere problemele acute ale societatii? De ce tac?

  Pt rusoaica

  Si pe mine ma mira opinia vizitatorilor care se considera democrati, dar care, cum spuneti, sint nemultumiti “как смеет Павличенко критиковать божественного Киртоакэ, или, тем болеe, Филата?!!! О ужас! Ану ее!!!” Mai ales ca acesti vizitatori nu s esupara cind tanase le-a spus “никакие они не сторожевые псы, а обыкновенные шавки, и лают только на тех, на кого укажет «хозяин», dar tare imi sar mie in cap cind critic eu. In primul rind, sint presedinte de partid si am dreptul sa critic pe cine doresc. Mai ales fiind vorba de concurenti politici. In al doilea rind, am chemat sa fie votati, iar acum spun ce nu-mi place, pentru ca port raspundere.

  Pt Ed______

  Abcolut de acord: “CEL MAI IMPORTANT LUCRU PE CARE TREBUIE SA IL FACA PUTEREA ESTE SA REDEA INDEPENDENTA PRESEI! SI PRESTIGIUL!” Si daca nu o face, s epune intrebarea – care e diferenta dintre regimul communist si democratie? Cum se face ca noua putere isi aserveste presa ca si comunistii!?

 24. Pt europa

  Eu nu am facut blog pentru a va face sa votati PNL, ci pentru a va face sa discutati liber si civilizat.
  Nu ma pling de faptul ca nu avem succese, iar politica in societate nu e in regula.

  Eu pot inchide comentariile sis a postez doar articole. Dar nu fac asta, cred ca in curind voi posta un Regulament de conduita si cine nu se va incadra in acele conditii, vor fi stersi. Inca nu am sters decit in superputine cazuri, dar vad ca obraznicia unora creste si chiar injura. Cind injur, sa imi ratati la care articol.

  Pt browser

  Am si eu temerea ca nu va schimba nimic nici Publika TV. Ce facem?

  Pt Jay

  Repet – spui prostii si aiureli, pentru ca nu ai argumente.
  Mentalitatea de tip communist este a ta – nu discuti pe subiect, dar incerci sa ma convingi ca nu am dreptul sa scriu ceva. Daca nu mai ai si tu, cu aberatiile tale, libertate aici pe blog, find tinar in raport cu mine, despre ce sa vorbim?

  Repet – esti un “mucos”. Pentru ca nu cunosti viata noastra, cum am rezistat aici fara sa tradam, cum am fost catalogati si am suferit sub sovietici ca eram “nationalisti”, ca am promovat cea mai curate limba romana la ATEM, ca traducatori. Daca locuiai si cunosteai conditiile draconice, judecai, dar asa nu ai dreptul, mai ales ca spui minciuni.

  Esti incapatinat si nu vrei sa accepti ca iti cad idolii. Staiu linistit, vor cadea. Nu discutam de pe pozitii egale, tu nu ai trait sub regim comunist sovietic. Si eu sint foarte suparata ca ma jignesti fara motiv. Repet si, daca mai vii cu aiureli, te sterg de pe blog. EU NU AM COLABORAT CU NICI O SECURITATE, NICIODATA! Nu stiu cum sip e cine trimiteau peste hotare. Sotul meu si-a satisfacut serviciul militar, ca traducator de spaniola, iar eu am mers ca SOTIE. M-am saturat sa explic inclusive ca mai nu ne-au expediat acasa cind, tineri casatoriti si el plecind in deplasari, eu trebuia sa stau acasa saptamini intregi. Am spus sa merg si eu, am mers si main u ne-au trimis inapoi fara drept de parasire a URSS. Am stat 1 an si 10 luni, ne-am intors cu doua luni inainte d econcediu, ca s anu aduc fetita in decembrie. 9 luni am fost gravida, 11 luni am crescut singura, tinara, fara ajutor, fiica.

  Nu am fost persoane importante in regimul sovietic si sint unicul deputat care am cerut sa fie facute publice toate documentele pe mine, cum a cerut si scriitorul Matcovschi. Si am toate raspunsurile ca nu au nimic, pentru ca nu am scris, in viata mea, un biletel contra nimanui. Si cu asta am incheiat. Nu veni cu presupuneri, ca te chem. In judecata, cum am de gind sa fac si inca ma gindesc legat de Roncea, prietenul lui Rosca.

  Sint absolut contra ca cetatenii din R.Moldova sa primeasca medalii de participare la Marele Razboi pentru Apararea Patriei. Priveste pe http://www.privesc.eu sedinta Parlamentului in care se spune ca pleaca pe 9 mai la Moscova.

  In republicile sovietice nu erau agentii nationale de presa, ci erau filiale ale Agentiei TASS. Era a URSS, ca Agerpresul al Romaniei. Filiala ATEM se numea descifrat Agentia Telegrafica Moldoveneasca. Era o onoare sa lucrezi acolo traducator, pentru ca se promova cea mai corecta limba romana. Se dadea o lupta acerba pentru fiecare expresie romaneasca.

  De asta te fac, repetat, mucos, pentru ca nici la gleznele noastre, cei care am luptat pentru limba de stat si grafia latina, nu meriti sa ajungi cu prostiile tale de copil care nu stie nimic decit sa se manifeste pe und eil mai suporta cineva.

  Stii o nimica toata, nici despre ATEM, nici despre plecarea in Cuba. Nu stii, pentru ca nu a fost nici o selectie. Pe foarte multi moldoveni i-au luat sa fie traducatori de limba spaniola, indiferent ca au terminat la Chisinau sau la Moscova. S-a decis sa plec si eu pe ultima suta de metri, cind sotul meu i-a anuntat ca el intentiona sa se casatoreasca si ca nu vrea s aplece fara sotie, la care comisariatul militar a spus ca “pe noi ne aranjeaza sa mearga familia”, ca barbatii sa fie acolo linistiti si dedicate si familiei.
  Mai mult – mie nu mi-au dat o caracterizare buna de la Universitate cind perfectam actele, decana nu a vrut sa semneze, era o fraza care spune ca “aceasta persoana prezinta garantii si poate fi recoamnadat”. Ei, afla ca mie au spus ca nu-mi pot da o asemenea recomandare, pentru ca, putin timp inainte incasasem o admonestare pentru ca nu participasem cu grupa, eu o conduceam, pentru ca eram eminenta, la un „duminical”, „subotnic”, munca voluntara. Si-atunci sotul, care preda la Universitate literatura universala, a mers si a spus ca ea merge cu mine ca sotie si nu e nevoie de “recomandare”. Abia, cu greu, au scos fraza de “recomandare” si au semnat rectorul, decana si sindicatul. Eu voi merge la arhiva Universitatii s ascot documentul, copia.

  Eu nu am produs nici un fel de “documente”. Repet – nu vrei sa citesti articolul lui Dabija, de aceea spui prostii. Iti raspund despre Ghimpu dup ace imi raspunzi – ce a cautat in Comitetul Central al Komsomolului? Ce a cautat? Si Gheorghe Ghimpu, glorificat astazi de Chirtoaca si Ghimpu, a fost privit foarte controversat de semenii sai, am aratat aici ce a spus Ciornovil, liderul RUH-ului ucrainean, despre Gheorghe Ghimpu la Strasbourg, lucru stiut si de Mihai Ghimpu, ca a fost pronuntat in prezenta sa. Ei au stat ambii in lagar… si Cironovil s-a exprimat “stucaciok tvoi brat, stucaciok”, adica turnator.

  Si ti le spun toate astea doar pentru ca esti obraznic.

  “Nu stiu ce a facut Ghimpu in anul 1989″ – nu eu vorbesc, vorbeste Nicolae Dabija si istoricii care au documente. Eu nu stiu ce facea Ghimpu, dar stiu ce spun unii istorici – ca toti cei din lista au primit indicatii sa faca partide. Si asta au facut…

  Imi vine sa rid cu agentia moldoveneasca si agenti operative. Mai baiatule, asta era agentia intregii URSS, cu filiale nationale, nu era agentie “straina”, era agentia statului sovietic cu filiale nationale. Pai, daca nu intelegi cum e cu inchisul gurii, iti explic – ataci cu prostii, spunind ca as avea pacate si nu am dreptul sa judec pe cineva, ceva. Iti raspund – nu am pacate si critic pe cine vreau si scriu despre ce vreau. Zi mersi ca te las si pe tine sa iti postezi prostiile pe blog. Dar daca nu te linistesti, nu vei mai intra – vei merge sa discuti cu Misa Ghimpu si Dorin Chirtoaca.

 25. Tema super !!!!Sunt deacord cu Doamna Pavlicenco putine sau schiimbat in presa autohtona de la venirea la putere a noii guvernari .Sunt mai multe cred eu aspecte a acestei probleme si una cu nu ar fi trist este instabilitatea in societate teama ca cei care au fost la putere vor reveni.In general presa e un instrument de rafuiala intre partide si cel mai tipic este postul NIT care din 24 ore de rulaj a materialelor jumatate din orele de emisie le folosesc pentru demagogii electorale pentru PCRM si in general in asa situatie se afla multe alte posturi.Cred eu ca vom avea informatia corecta si desfasurata atunci cind presa va fi libera si nedirijata de nimeni si atunci oameniii vor putea sa inteleaga cu adevarat ce se petrece in societate…

 26. Dna Pavlicenco,

  „Ce facem?” – Ramane Blogul 🙂

  Daca insa sa vorbim mai serios. Societatea e bolnava. Prin lozinci sau chemari nu tratezi boala. Cuvintele nu ajuta. I-mi pare rau de cei ramasi acasa ce se zbat pentru o viata mai buna.
  Ar putea sa nu merite. „Boala din nascare leac nu are”. Nu mai cred nici in cei 40 ani din biblie necesari pentru renasterea culturala/spirituala. Si nu e vorba de saracie materiala. Moldovenii sunt, in majoriate, saraci la fire. Poate chiar si strambi la suflet.
  E destul sa privim in ce stare l-am adus pe A. Ivantoc ca sa ne dam seama cat de leprosi suntem.
  I-mi este rusine fata de acest om (si putinii care mai sunt ca El)

 27. Pt browser

  Dar ce e cu Ivantoc, imi cer scuze ca intreb, dar nu stiu.

 28. Pt browser

  Ingrozitor, am citit. iata astia suntem, unii au pantofi de 400 euro, altii, care au luptat, traiesc doar pentru ca traiesc…

 29. Da , doamna, la lupta , VRERIOD!! FILAT , GHIMPU , Chirtoaca sunt vinovati de toate : si de revarsarea Dunarii, si de cutremurul din Chili .. si de incalzirea globala.. a, sa nu uiti si de Basescu , ca , de fapt demult n-ai mai „intocmit” ceva de el .. mai cauta si strange niste barfe de undeva si da O BOMBA de articol aici ca sa ne mai amuzam.. A, STII CA CATELUSII VOSTRI NEVINOVATI AU MUSCAT ASTAZI 2 COPILASI!? ..Nu mergi la spital sa le guci o bomboana? Ca trebuie sa ai grija si de copii , nu numai de caini.Ori ti-a trebuit tema CU CANII pentru a lupta contra Chirtoaca.?Da , de ce nu postezi aici articolul din presa engleza , care lauda guvernul Filat si Moldova,este pe unimedia.md? Asa , pentru echidistanta in presa ,ca e taman la ..tema, nu ?

 30. Pt Costi

  1. Iti faci blog si postezi ce vrei. Mi se pare ca nu-ti aglomerez blogul cu aiurelile mele.

  2. Il iei de minuta pe Chirtoaca si mergi sa ii arati cum a gestionat orasul si ciinii, ca le-a lasat balta pe toate si acum ciinii, flaminzi, musca copii.

  3. Eu te intreb direct – si daca ma suparati si candidez la primar si il critic dur pe Chirtoaca – cum va fi? Mai potoliti-va, incercati sa vedeti corect lucrurile si nu umblati cu paiele in cap.

 31. FRUMOS A MAI NEGOCIAT CAVALERUL INTEGRARII EUROPENE IURIE LEANCA ACORDUL MICULUI TRAFIC DE FRONTIERA!!! DAR FRUMOS E SI CADOUL LUI BASESCU DREPT RASPUNS VOTULUI MASIV AL BASARABENILOR…

  CONSTANTIN TANASE: Micul trafic sau marele bluf?

  Cea mai mediatizată acţiune politică a noii guvernări a fost cea privind micul trafic de frontieră cu România. De ieri, acordul a intrat în vigoare şi, formal-juridic, peste un milion de moldoveni care locuiesc în raza de 50 km de la graniţa cu România vor putea să treacă frecvent frontiera şi să penetreze patria lor istorică până la 50 km de la graniţă cu R. Moldova. Iniţiativa acestui acord aparţine PLDM; tot acestui partid îi aparţine şi meritul de a fi obţinut încheierea acordului. Astfel, Acordul privind micul trafic de frontieră îl avem. Vom avea însă şi micul trafic propriu-zis?

  Îmi pare infinit de rău, dar temerea mea e că acest mic trafic de frontieră nu va avea loc. Şi de vină nu va fi partea basarabeană, ca în ’40, ci muma noastră istorică, România, ţara noastră de glorii şi de dor, dar care şi astăzi se află sub ocupaţia unor politicieni care fac tot ce le stă în puteri ca să nu le permită „ruşilor de basarabeni” să treacă Prutul. Acum aceşti politicieni au şi un „argument forte” – condiţiile impuse de UE! Apropo de acestea, un înalt funcţionar al UE la Chişinău îmi spunea recent că cele 500 de euro necesare pentru a obţine o viză în România sunt o iniţiativă a Bucureştiului, nu a UE… Bucureştiul, dacă ar vrea, ar pune 50, dar nu 500 de euro!

  …când am văzut lista de documente necesare pentru a obţine un permis de mic trafic la Prut, am înţeles că Birocraţia va îngropa nu numai România, dar şi Frăţia cu RM! Să luăm doar două exemple.

  1. Pachetul de documente pentru a obţine permisul de mic trafic va fi depus la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău. Astfel, pentru a obţine permis de mic trafic, un emblematic moş Ion Mieredulce de la Lipcani, mic producător basarabean (de miere de albine), va trebui să vină la… Chişinău? Credeţi că va veni? Nu, nu va veni.

  2. Lista actelor necesare pentru permis e total descurajantă! Cât face numai condiţia că „Cererea se completează cu cerneală de culoare neagră, personal de către solicitant, în fata lucrătorului consular şi se semnează de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fără a se depăşi conturul chenarului”. E pur şi simplu genial gândit! O mică precizare: cerneala neagră o pune la dispoziţie consulatul sau fiecare solicitant trebuie să vină cu cerneala lui, neagră desigur? Ce se va întâmpla, de exemplu, dacă emblematicul moş Ion Mieredulce vede prost, nu are ochelari şi, când îşi va pune semnătura „în interiorul chenarului anume desemnat”, va „depăşi un pic conturul chenarului”? I se va respinge cererea? Va trebui să completeze alta sau vi fi rugat să vină altă dată?

  Dar să lăsăm gluma. Ceea ce face ca iniţiativa cu micul trafic să fie moartă din faşă e aşa-zisa „motivaţie” a cererii. Acordul prevede mai multe motive pentru a obţine permis de mic trafic: menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor; însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală; participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei; promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic; rezolvarea problemelor de natură juridică; vizitarea mormintelor rudelor.

  Pentru a motiva… motivaţia, emblematicul nostru moş Ion Mieredulce trebuie să obţină, respectiv: „invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la consulat, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere”; „atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care sa reiasă diagnosticul, recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată” ş.a.m.d. Astfel, o altă emblematică Ioana Găină de la Bumbăta sau emblematica Patricia Cocoş de la Bujor, crescătoare de găini ouătoare, dacă doresc să meargă la Iaşi, respectiv la Huşi cu câteva sute de ouă ecologice, trebuie să prezinte „…o scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei care organizează evenimentele”.

  E-he-he! Ştim noi ce înseamnă aceasta! Ştim noi cum şi de unde se obţin aceste scrisori! Dar, apropo, despre ce eveniment este vorba? De unde să ştie, de pildă, doamna Ioana Găină de la Bumbăta ce eveniment se va produce la Iaşi peste doi ani de zile, ca să prezinte de pe acum „o scrisoare pe antet, în original, cu ştampila conducerii instituţiei care organizează… evenimentele”? Dar dacă nu se organizează niciun eveniment, ce face doamna Găină cu ouăle ei?

  Fiţi atenţi, fraţi …traficanţi: dacă vreun norocos reuşeşte, totuşi, să adune toate aceste acte, „după depunerea lor va aştepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul”. Nu maximul 10-20 de zile, ci tocmai 60! Şi asta se numeşte, chipurile, trecere fără vize! Păi cu vize, fraţilor, se trece mai uşor! Şi încă una, tot fierbinte: dacă vreun fericit nefericit mic traficant va încălca vreo prevedere a acestui acord, „permisul îi va fi retras, şi timp de trei ani i se aplică interdicţia de intrare în România”! Să ştie el, …micul traficantul de… ouă, că nu e de jucat cu o ţară, membră a UE!

  …În realitate, avem de-a face cu un acord care nu favorizează, ci, invers, este, vorba bătrânilor de la ţară, punitiv prin esenţa sa, deoarece interzice şi blochează nu doar micul trafic, ci şi simpla deplasare a moldovenilor în România. Toţi care au aşteptat acest acord au fost convinşi că va fi identificată o formulă… euroconformă – adică simplă, elastică, omenească, frăţească, aflată în competenţa primăriilor -, dar nu un cod draconic ce duhneşte a birocraţie românească (euroconformă?!) şi a stalinism rusesc şi care, de facto, face imposibilă trecerea Prutului de către basarabeni. Voluntar sau nu, dar se creează impresia (urâtă) că administraţia de la Bucureşti i-a tras o ţeapă politică „de zile mari” actualei conduceri de la Chişinău, or, este evident că, în formula propusă, micul trafic de frontieră cu România nu va avea loc.

  A fost doar un bluf, bineînţeles, din partea fraţilor de la Bucureşti. Realizează acest adevăr preşedintele unionist Ghimpu? (Pe premierul Filat nu-l întreb, şi el ştie de ce). Dacă da, atunci ceva trebuie să urmeze, ceva trebuie să se schimbe în relaţiile frăţeşti dintre Chişinău şi Bucureşti. Prietenii mei ştiu ce anume.

  Permisele, mai rău ca vizele
  Nicolae Roibu

  Luni, în conformitate cu Acordul privind micul trafic de frontieră, semnat între Guvernul RM şi cel al României, şi care a intrat în vigoare la 26 februarie 2010, a început eliberarea permiselor de mic trafic pentru cetăţenii moldoveni.

  Dis-de-dimineaţă, în faţa Secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău de pe Vlaicu Pârcălab, 39, se adunase mai multă lume. Unii au venit de la Cahul, Vulcăneşti, Ungheni, alţii – de la Briceni, Lipcani, Edineţ. Feţele lor iradiau de bucurie, fiind mândri de faptul că, de azi înainte, vor putea trece liber hotarul de la Prut, de unde a fost scoasă şi sârma ghimpată. Bucuria, însă, le-a căzut în scârbă, când au dat de un panou cu lista actelor ce urmează a fi prezentate pentru a obţine un permis de trecere liberă peste Prut, în raza celor 50 km. Unde mai pui că unii dintre solicitanţi au venit doar cu buletinul de identitate şi paşaportul în buzunar…

  Elena Zidu, în vârstă de 66 de ani, a venit la Chişinău tocmai de la Giurgiuleşti, localitate aflată la o distanţă de doar şapte kilometri de Prut. „Am venit numai cu buletinul şi paşaportul. Nu ştiam că trebuie să prezint şi alte acte. Am pierdut ziua degeaba. Cu pensia mea de 500 de lei nu pot să mă descurc, iar, având permis, aş vinde câte ceva din surplusurile agricole din gospodărie şi mi-aş mai ajuta cei cinci copii şi nepoţii. Apoi, m-aş duce la rudele mele din Brăila”, ne spune femeia. O altă femeie – Ecaterina Croitoru din Oneşti, Hânceşti, în vârstă de 59 de ani – ne-a spus că a avut viză, dar că aceasta a expirat în septembrie trecut. „Viză am avut, dar n-am avut şi 500 de euro, care ni se cer.

  Dar de unde să iau eu aceşti bani, când primesc o pensie de 400 de lei?”, se frăsuia ea, spunând că vara mergea la Huşi, la rude, unde îşi găsea de lucru, la câmp – la prăşit, la plivit, la cules -, munca fiind mai plătită acolo… Şi Vladimir Basiu, de 63 de ani, din Mărăndeni, Făleşti, ne-a spus că visează să treacă Prutul, ca să-şi vândă produsele agricole pe piaţa din Iaşi, unde a comercializat de mai multe ori şi de unde se întorcea cu cumpărături pentru copii şi nepoţi… Mulţi dintre cei prezenţi au rămas dezamăgiţi aflând că un permis e mai greu de obţinut decât o viză, iar spaţiul de călătorie este destul de limitat, fiindcă, pentru a merge mai departe de zona de frontieră, ai nevoie de viză…

  Solicitat de TIMPUL, consulul Petru Liţiu, şeful Secţiei permise pentru micul trafic de frontieră, ne-a spus că, din păcate, cetăţenii nu sunt bine informaţi despre actele pe care trebuie să le prezinte. „Noi am oferit toate informaţiile pe care le-am avut la moment şi abia sâmbătă am pus la dispoziţie toate documentele ce justifică temeinicia deplasării în România. Mulţi dintre cetăţeni, însă, n-au ajuns în posesia lor decât duminică sau luni”, ne-a declarat el. La ora 13.00, când ne mai aflam acolo, consulul ne-a spus că au fost primite actele de la 35 de persoane. Dacă luăm în calcul că de micul trafic de frontieră beneficiază peste un milion de persoane, cu un asemenea ritm, până la obţinerea unui permis de călătorie e-o cale tare lungă…

  Câteva întrebări şi mai multe documente

  În ce condiţii poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră ?

  (1) Rezidenţilor în zona de frontieră le poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră cu valabilitate de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi perioada de valabilitate a paşaportului titularului sau, după caz, a documentului de călătorie al minorului în următoarele condiţii:

  a) sunt în posesia unui paşaport valabil;

  b) prezintă documente care atestă că locuiesc, în mod legal, de cel puţin un an în zona de frontieră şi că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune statelor Părţilor contractante, în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră, conform prevederilor Anexei nr. 2 a prezentului Acord;

  c) nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale statelor Părţilor contractante ;

  d) nu fac obiectul unei expulzări sau interdicţii, ori împotriva lor nu au fost introduse alerte în bazele de date ale statelor Părţilor contractante, cu scopul de a le fi refuzată intrarea.
  Permisul de mic trafic de frontieră se eliberează gratuit fără limită de vârstă.

  Unde şi când se poate trece frontiera?

  (1) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante de către rezidenţii în zona de frontieră în regim de mic trafic de frontieră se face prin punctele deschise de trecere a frontierei.

  (2) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante în condiţiile alineatului (1) se realizează în conformitate cu programul de lucru convenit de către autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante.

  (3) În situaţii excepţionale, autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante pot stabili ca trecerea frontierei comune în regim de mic trafic de frontieră să se desfăşoare şi prin alte locuri decât cele stabilite în acest sens sau în alte intervale orare.

  Motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune a statelor Părţilor contractante în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră pot fi considerate următoarele, fără a avea caracter limitativ:

  – menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor;

  – însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală;

  – participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei;

  – promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic;

  – rezolvarea problemelor de natură juridică;

  – vizitarea mormintelor rudelor;

  – alte motive întemeiate.

  Lista actelor:

  1. Cerere – se completează cu cerneală de culoare neagră, personal, de către solicitant, în faţa lucrătorului consular şi se semnează de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fără a se depăşi conturul chenarului. Formularele de cerere sunt gratuite şi pot fi obţinute la consulat.

  2. O fotografie color (3,5 x 4,5), tip paşaport, de dată recentă.

  3. Paşaport valabil – valabilitatea permisului nu poate depăşi valabilitatea paşaportului.

  4. Documente care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră, de cel puţin un an – buletin de identitate şi anexa din care rezultă că solicitantul locuieşte în zona de frontieră de cel puţin un an; permisul de şedere – pentru cetăţenii străini; buletin de identitate – pentru apatrizi;

  Atenţie! Atunci când din conţinutul documentelor nu reiese că solicitantul a locuit legal cel puţin un an în zona de frontieră, acestea vor fi însoţite de un certificat eliberat pe hârtie cu antet, semnat şi ştampilat de autoritatea care a emis documentul respectiv.

  Documente care dovedesc că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei:

  – Menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor – invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la consulat, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere.

  – Însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală – atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care să reiasă diagnosticul, recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată.

  – Participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi stampila conducerii instituţiei care organizează evenimentele.

  – Promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei care organizează evenimentele.

  – Rezolvarea problemelor de natură juridică – scrisoare personală explicativă; un document emis de instanţa judecătorească.

  – Vizitarea mormintelor rudelor – scrisoare personală explicativă dactilografiată; documentele (în original sau copie legalizată) care atestă relaţia de rudenie între solicitant şi persoana decedată; scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii autorităţii locale din care să reiasă faptul că mormântul este amplasat pe raza localităţii respective.

  – Alte motive întemeiate – declaraţie în formă autentică, în original, la un notar public din România sau la consulat, în care să se explice detaliat motivul şi temeinicia lui.

  Toate actele se vor prezenta în limba română. În cazul în care va lipsi un document, solicitarea dvs. de permis va mai trebui făcută o dată, cu anexarea tuturor actelor necesare.

  După depunerea actelor veţi aştepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul, care se eliberează gratuit şi e valabil de la doi la cinci ani. În cazul în care se va încălca aceasta prevedere, permisul ar putea fi retras, iar timp de trei ani va fi aplicată interdicţie de intrare în România.

 32. „Eu te intreb direct – si daca ma suparati si candidez la primar si il critic dur pe Chirtoaca – cum va fi?”

  candidati la primarie? 🙂 daca da, promit sa va votez, ca sa va dublez numarul de alegatori.. 🙂

 33. „sa nu uiti si de Basescu , ca , de fapt demult n-ai mai “intocmit” ceva de el .. mai cauta si strange niste barfe de undeva si da O BOMBA de articol aici ca sa ne mai amuzam..”

  Costi, nu te pripi..intra la ultima postare, se adeveresc predictiile mele 😉 urmeaza Filat sa fie luat in bombeu, apoi Chirtoaca si iar Ghimpu 🙂

 34. D-na Pavlicenco, nu incerc sa va “conving” de nimic. Asa ceva e imposibil din start, pentru ca dvs aveti ceea ce se cheama in engleza “narrow-mindedness”. Vorba cuiva, cand i-am zis ca ii intra pe o ureche, si ii iese pe cealalta. Stiti ce mi-a zis? Ca lui oricum nu-i intra nimic, ca are urechile astupate. Asa si dvs.

  Care libertate, d-na? Aceea de a fi insultat cu “mucos”? Stiti cine foloseste asemenea cuvinte? Le auzeam si inca le auzim in ziua de azi la cei batrani, cand sint deranjati de ceea ce spune un tanar. Asa spun – le zic “mucosi – pentru ca ii deranjeaza si nu stiu ce raspuns sa dea unui tanar. Asta e mentalitate comunista, si va incadrati perfect in ea. Nu mai zic afirmatii de genul “spui prostii” – exact asa spune un om fara argumente..ca “spui prostii”. Mintea lui refuza sa mai gandeasca, sa pregateasca o replica, si clacheaza..

  Daca dvs spuneti ca nu am dreptul sa comentez nimci de viata dvs, la randul dvs de ce o faceti, cu niste oameni care au suferit pentru cauza nationala? Chiar nu aveti deloc jena, ca sa nu zic rusine, fata de memoria unui om care a patimit pentru cauza romaneasca, asa cum dvs nu ati facut-o? Chiar asa calcati in picioare memoria unui om? Zau asa, cum se poate numi asta, daca nu ipocrizie?

  Prin tot ce faceti, loviti sistematic in AIE. O ura asa de puternica, nu am vazut-o nici la adresa comunistilor.

  Eu idoli nu am, ci doar idei in care cred. O sa vedem noi cine si cand va cadea, genul asta de exprimari le intalnesc adesea la ppcd-isti pe Unimedia, si ei tot asa zic, ca “las’ ca o sa vezi tu, cum cade AIE”. Nu pot decat sa va spun ca va bucurati prematur, d-na. Stiti vorba aceea cu vrabia si malaiul..

  Poate ca nu am prins regim sovietic, dar comunist cu siguranta. Stiu ce inseamna comunismul, asa ca daca nu egale, cel putin tot pe pozitie aproximativ egala tot sint. Dar asta nu va da dreptul de a ma numi “mucos”. Asta e atitudine comunista. Cand un om e deranjat de adevar.

  “Repet si, daca mai vii cu aiureli, te sterg de pe blog” – ati mai facut-o. Nu vad de ce nu aveti “barbatia” sa veniti sa spuneti, clar: “Vizitatorul Jay este sters si blocat pe blog, pentru ca nu doresc sa mai citesc ce scrie”. Spuneti asta, si nu o sa mai auziti de mine.

  “Nu veni cu presupuneri, ca te chem. In judecata, cum am de gind sa fac si inca ma gindesc legat de Roncea, prietenul lui Rosca.”

  Oho, se incepe cu amenintari.. 🙂 d-na, ziceti ziua ora si locul, si ne lamurim in instanta..

  Am citit articolul lui Dabija, de la primul la ultimul cuvant. Tinand cont ca face parte din tagma dvs, nu am ce sa comentez. Am comentat ce era de comentat.

  La fel, Socolenco v-a raspuns acolo “ce cauta Ghimpu” acolo, daca, repet DACA a fost in acel comitet. De ce nu-l intrebati direct pe actualul presedinte? Ati avea demnitatea sa o faceti, daca ati avea ocazia?

 35. # Mihai Morteanu spune:
  28 February 2010, la 23:11

  Pt.Nina Gonţa.

  Azi la ştiri au adus la cunoştinţă cu condiţiile de promire a cecerilor, în care în mod obligatoriu se cere motivaţia deplasării multiple.

  Eu am vrut mîne să depun cerere, dar făcînd cunoştinţă cu comdiţiile mam dezamăgit şi eu.

  Aşi dori o explicaţie mai detailată a guvernului.
  PENTRU MIHAI MORTEANU: DEOARECE GUVERNUL ARE TREBUIRLE LUI INCERC SA TE LAMURESC EU: ALDE FOAIE VERDE SINSI CHIPIERI TREBUIE SA STEA ACASA DUPA SOBA SA SE JOACE CU MITELE, NU SA LE ARDA DE CALATORII. ORI VROIAI SA VII IN ROMANIA SA ITI CUMPERI UN PACHET DE TIGARI SI O COLA? a venit primavara in Falesti! uraaaa!

 36. adica MIHAI…alde astia ca tine sa ramina in activismul lor acolo in glod, sa nu-l aduca aici ca avem noi destul glod…ponemoiesi?

 37. Pt Jay

  Comisia Europeana:

  Problema celor 500 de euro e motivata de masurile angajate de Romania in calendarul de aderare Schengen. Nu e o chestiune standard dar a fost angajata de Romania in cadrul negocierilor de aderare. Acum e semnata si e greu de schimbat. Poate (probabil) a fost o eroare a negocierilor.
  Insa avansare rapida a Romaniei catre zona Schengen si dezvolatarea economica vor avea efecte benefice si in RM

  Poate basarabeni se hotarasc sa se uneasca cu RO peste un an-doi.

 38. Pt Jay

  Mai explic o data.

  Nu ai replici la ce postezi si te-ai apucat iar de prostii.

  Nu ai de ce sa ma convingi, eu imi stiu mai bine viata si invidiosi, rautaciosi, compromisi, pe care ii enerveaza curajosii nesantajabili ca mine, sint multi. Faci parte din ei.

  Daca eu as avea urechile inchise – si esti un mucos sa imi spui asta – nu vorbeam cu tine, nu ma intilneam, nu iti raspundeam la fiecare mesaj, chiar cind ai fost nepermis de agasant. Ai meritat sa iti scriu? Nu. Eu te putream sterge sa nu te mai vad. Dar te las, pentru ca eu nu ma tem de cei slabi si fara argumente.

  Est un mucos, pentru ca idee nu ai de vietile noastre in regim sovietic, sub rusi, sa ma judeci. Si cind eu am rezistat curat in viata asta si tu vii, un mucos, si imi faci mie proces de constiinta, ma judeci, tu, care nu ai trait sub rusi, care nu stiut ce inseamna sa iti pastrezi demnitatea, cum mi-am pastrat-o eu si cum o stie o lume – cine esti? Sau tu crezi ca securitatea romana da ordine nationale securistilor? Pe cine vrei tu sa calomniezi, un mucos?

  Puneti intrebarea de ce „romanii perfecti” pepecedisti nu au nici un ordin national? Pentru ca se stie mai mult despre ei decit cred sau stiu eu, de exemplu.

  Nu ma intereseaza si nu ma deranjeaza ca esti tinar, ci ca esti fara experienta, dar obraznic, incercind sa ii influentezi si sa impresionezi prin teribilism pe cei ieftini si saraci la perceptiii. Si o faci pentru ca ai alta optiune politica. Te persecut eu pentru ca esti portocaliu? Nu, fii in voia ta ce vrei. Tu pe mine doar nu ma poti schimba si acum iti sare mustarul ca viata arata ca eu am avut dreptate. In ce? In aceea ca lui Basescu si Boc ii este in cot de noi, in aceea ca unionistii declarati sint oportunisti si altele de acest gen. Eu am alta optiune, pledez ferm pentru ce pledez si nu ma stramuti tu din calea mea.

  Mai bine puneti intrebarea daca e corecta optiunea ta. Deci, mentalitatea comunista e a ta, pentru ca nu suporti optiunea mea. Mie imi este in cot de optiunea ta. Stiu ca e gresita si nu vreau sa te conving mai mult, eu stiu pentru mine.

  Repet – spui prostii, pentru ca nu stii nimic din ce afirmi. Eu am dreptul sa spun ce stiu, tu nu stii, dar inventezi sau preiei huleli care nu au nimic in comun cu realitatea. Si cine are mai mare dreptul – eu sa ma apar de o obraznicatura ca tine sau tu, care iti aperi niste idoli, despre care nimic nu stii, dar ti se pare ca stii.

  Toti au suferit pentru cauza nationala, eu nu am suferit mai putin, dar nu trimbitez, aici e diferenta. Nu spun mai mult, sa nu-mi incalc principiile.

  Nu am nici un fel de jena fata de cine crezi tu ca e erou, pentru ca eu nu-l consider erou. Tu stiai ca Mihai Ghimpu, cit a fost frate-su in viata, nu vorbea cu el si azi ii foloseste din plin imaginea – facuta si ea in lipsa de ceva a altcuiva mai bun? Ti-i ciuda ca azi Ghimpu vorbeste de Marele Razboi pentru Apararea Patriei si se leapada de unionism, ca merge la CSI, la Moscova, si spune ca de neretragerea trupelor nu sint vinovati rusii? Pai asta e oprtunism, iti place – agreeaza acest oportunism, eu nu-l agreez si ca presedinte de partid, ii critic pe altii pentru ca se abat de la programul lor politic. Tu esti cumva acela care sa mi-o interzica?..

  Lovesc nu in AIE, ci in fariseismul unor lideri ai AIE si consider asta ca datorie civica, politica, nationala, de om. Tu nu lovi. Tu – pupa-i, iti incurc eu in asta? Oare chiar crezi ca te voi intreba pe tine ce sa scriu, despre cine, cum si cit? Esti comisar comunist pentru presa sau cine esti?

  Nu am nici o ura, dar nu vreau sa fiu complice la smecheriile unora. Nu vreau si am acest drept pentru ca am chemat sa nu fie votati comunistii. Am crezut ca vor fi altii, nu sint si foarte lume e dezamagita. Ei ne cred prosti. Mie asta nu-mi place. Sint om liber si fac ce vreau cu raspunderea ce-mi revine.

  Nu citesc PPCD, nu citesc alte lucruri ca nu am timp si imi este paralel cine mai spune ca mine – Tanase, PPCD, Unimedia, Filat sau Ghimpu. Nu ma intereseaza. Inca o data: e dreptul meu sa ma bucur de ce vreau, nu esti tu judecatorul sa imi dai note. Tu exprima-te despre subiect, nu despre autor. Esti tu Cel de Sus sa puna cine are dreptul sa scrie si cine – nu? Ai vazut aici sa ma refer la cum arati, ce crezi? Esti liber sa faci ce vrei, dar esti o capusa, un vampir, care se agata de cineva doar pentru ca nu vrei sa te impaci cu gindul ca nu ai avut dreptate cind ti-ai pus mari sperante in cineva/ceva. Viata nu e roza, e plina de dezamagiri, nu-ti epuiza nervii acum, mai ai de trait.

  Nu ai nici un adevar in ce spui si esti mucos pentru ca esti obraznic si sper ca am explicat aici de ce. Daca nici acum nu accepti niste principii ale libertatii, inseamna ca esti un perete orb si ai ochelari de cal.

  Si te voi sterge, vreau sa vad pina unde iti ajunge obraznicia. Dar vad ca nu ai unde discuta si iarasi te intorci aici – si ti-i ciuda, si nu vrei sa recunosti, si ai pleca, si nu ai unde, si te framinti si, totul, se termina cu … venin. Vrei sa discuti civilizat, discuta, nu ai argumente – taci. Mie imi reproseaza o gramada de oameni ca va rabd, pai nu intrece masura sa imi spui tu cine sint eu. Eu nu-mi postez aici CV-ul, sa cer dioscutii pe marginea lui, ci idei. Si oricine are dreptul sa spuna ce crede la subiect, nu la autorul ideilor. Asta tu nu poti sa eviti – de ce? Pentru ca nu ai argumente.

  „Vizitatorul Jay va fi sters de pe blog pentru ca nu discuta despre subiect, ci despre autorul articolelor”.

  Nici o amenintare. Fiecare trebuie sa fie responsabil de ce scrie. Altfel, daca nu sint limite, masura, intervin haosul si calomnierile, ponegririle. Pai cum sa ma ponegresi cu neadevaruri, cu nazareli? Esti gata sa raspunzi pentru afirmatiile tale? Eu pentru ale mele sint gata.

  Dabija nu e tagma mea. Nu am nimic in comun cu el, poate doar lupta pentru romanism si adevar. Nu mai e membru PNL, si, iarasi – nu vorbesti de ce a scris, dar ca „e din tagma mea”. Ce importanta are din ce tagma e? Deci – nu ai capacitate sa discuti la subiect, esti un superficial si neurastenic.

  Nu ai ce sa mai comentezi pentru ca nu ai argumente, ai niste paie portocalii in cap.

  Eu nu am ce sa comunic azi cu Ghimpu si nici nu fac ceva ca imi spui tu. Fac ce vreau si scriu ce vreau. Ce sa intreb, daca e vorba de lucruri stiute si clare? El stie mai bine si mai mult decit mine totul. Aici nu e vorba de demnitate si nu lipi acest cuvint ca nuca de perete acolo unde nu are nici o legatura, folosind cuvintul ca sa mai impungi asa, din lipsa de inspiratie. Potoleste-te si devii vizitator civilizat.

 39. Bun, asta mi-ati mai zis de o mie de ori, ca scriu “prostii” si ca sint “mucos” (asa va tratati dvs vizitatorii, cu injurii, asta e respectul dvs pentru interlocutor, zero) etc etc. Macar mai schimbati pe niste sinonime, ca pe astea le-am mai auzit.

  Nu va autoiluzionati. As putea sa zic si eu ca sinteti “mucoasa” pentru felul in care imi vorbiti, oo, ce usor ar fi. Dar imi pare bine ca in felul asta poate sa vada lumea exact ce fel de om sinteti. Sub pretinsa “libertate” se “democratie” se ascunde un spirit ce nu accepta critica si a carui a doua natura este jignirea si proferarea de amenintari.

  Ok, sa presupunem ca eu “nu am idee” de viata dvs sub regim sovietic. Dar ce idee aveti despre viata lui Ghimpu? Ati fost in pielea sa, ati fost langa el, cu ce drept il judecati? Vedeti d-na Pavlicenco, ce inseamna sa patezi memoria unui om, si sa-l terfelesti? V-am dat o mostra din propria dvs conduita. Sa aratati cu degetul in momentul in care veti sti sa oferiti respect. Pana atunci, nu aveti nicio cadere.

  Nu am nicio problema cu orientarea dvs politica. Am mai spus-o si o repet: am prieteni care au alte orientari politice, cel mai la indemana exemplu este Toka, un baiat extraordinar, cu care pot discuta civilizat, in contradictoriu, si sa ramanem prieteni si la final. Cand avem ceva de criticat, o facem civilizat, fara invective, fara insulte, ca doi oameni maturi. Cu respect unul fata de celalalt. ASTA NU PRICEPETI DVS: critica si observatiile se fac intr-o maniera civilizata!

  Puteti critica AIE cat doriti, foarte bine, AIE nu e perfecta. Dar faceti-o cu buna credinta, si nu cu ura. Faceti-o civilizat, cu respect pentru oamenii care au votat-o. Oamenii vor intelege ideea si daca nu folositi insulte si cuvinte de joasa speta.

  Eu suport opinia oricui, am mai spus mai sus. Nu suport insa ura viscerala, nu suport exprimarile josnice.

  Poate ca nu stiu eu multe despre “idolii” mei, dar este DREPTUL meu sa stiu sau sa nu stiu. E dreptul meu sa imi afirm o idee, care intamplator sau nu, va este mai putin convenabila. Nu am ciuda de niciunul din lucrurile mentionate, pentru ca nu le cred, si am mai spus-o de ce nu cred. Nu ma bazez in viata pe ranchiuna unora, nu ma bazez pe zvonuri, nu ma bazez pe ceea ce aud de la altii. Ma bazez numai pe ceea ce aud sau vad cu urechile, respectiv ochii mei. Declaratiile tendentioase le resping si le combat.
  Chiar as vrea sa va vad in postura de sef al statului, sa va vad cum v-ati descurca. Sa vad atunci cat de “romanca” si “unionista” sinteti. Nu va “interzic” nimic, ca nici nu am cum, ci va critic, asa cum si dvs criticati pe altii. Singura diferenta e ca eu nu apelez la insulte.

  Deci dvs aveti dreptul sa spuneti ceva despre “autorul” unor subiecte – cum ar fi Ghimpu, dar dvs sinteti “intangibila”. Nu cumva cineva sa spuna ceva de rau de dvs, ca s-a fript. Corect este, d-na Pavlicenco? Nu cumva se face o discriminare?

  “Esti gata sa raspunzi pentru afirmatiile tale? Eu pentru ale mele sint gata.”
  Si eu la fel, in orice moment, la orice ora si orice loc, cum am mentionat si mai sus. Ma anuntati cand ne apucam de judecata..

  “Paie portocalii” :)) – buna poanta..

  In concluzie: e suficient sa adoptati si dvs un limbaj civilizat la adresa unor oameni pe care ii prezentati, si veti primi respect in schimb. Repet: nu-i nicio problema cu critica, sinteti libera sa o faceti. Dar treceti la un registru normal, civilizat. Respectati, si veti fi respectata.

 40. Pt Jay

  Mai citeste ce spune lumea despre diferite lucruri si despre forumisti. Constantin Tanase: Jurnalismul online, raiul ticăloşilor anonimi. Ca te numesc pe tine mucos, asta nu inseamna ca ii numesc pe toi. Daca nu te cunosteam, nu-ti acordam atentie, dar sa fii in asemenea hal obraznic dupa ce ne-am vazut si cunoscut, nu inteleg. Tu fiind asa acum doar pentru ca eu nu-l agreez pe demagogul Basescu. Nu folosesc sinonime special, sa iti intre astea bine in cap.

  Tu m-ai mai numit si ma mai poti numi cum vrei, de la asta argumentele tale nu sporesc.

  Sint un om cu multa rabdare si ma cunoaste o lume, stiu sa scult si sa explic, numai ca tu te sui in cap.

  Daca nu te mai extinzi si tu aici cum vrei, nu stiu cine iti mai suporta diareea verbala. mergi si discuta pe blogurile altora.

  Am despre Ghimpu o idee ceva mai multa decit are el ca sa isi permita ce isi permite despre mine. Eu spun ce stiu concret, el inventeaza. A colaborat cu Rosca si a atacat Uniunea Interstatala Romania-R.Moldova, apoi merge in raioane si ponegreste contra mea si PNL. mai bine s-ar uita la el, la familia sa si la neamurile ridicate fara merit in slavi. Dar azi el e sef de stat si este in sfera publica. mai mult decit mine, ca are stampila principala a statului. Il iubesti – iubeste-l. Iti incurc eu in asta? Nu.

  Repet – nu ai argumente. Bijbii la infinit.

  E treba mea cum critic, pe cine critic. TU NU IMI POTI CERE NIMIC. TU POTI INTRA, CITI, SPUNE OPINIA DESPRE SUBIECT, DAR NU SA-MI CERI MIE CEVA. Cind ai sa intelegi macar asta, voi spune ca ai crescut macar putin. De aia esti mucos, ca iti imaginezi ca imi poti dicta ce sa scriu, cum sa scriu, pe cine sa analizez si cum. fa tot ce iti pofteste inima pe blogul tau, aici eu sint libera si nu te oblig sa intri.

  De ce iti trebuie sa intri si sa vezi, cum spui, „insulte si cuvinte de joasa speta”. Ma crezi naiva? Tie iti crapa fierea ca oamenii intra pe blog si de aia nu te intarci si tot intri macar cumva sa te razbuni ca blogul e citit si eu am articole interesante, crezi ca asta nu se simte sau cum?

  Decit sa iti pierzi timpul cu un blog „degradat”, fati-l cicica pe al tau si scrie acolo genialitati, promoveaza-l si fii fericit. De ce nu te tot linistetsi si ma inveti cum sa ma comport? Pentru ca te desfaci de ciuda ca scriu lucruri care trezesc interes. E simplu. Ai cumva un aparat care masoara „visceralitatea”? Ai invatat doua cuvinte romanesti si le jonglezi?

  Ai toate drepturile, dar mai intii citeste ce scrie tanase despre forumisti si presa on-line si incearca sa te regasesti si sa te corectezi.

  Si, repet, cu cit esti mai obraznic, eu cu atit voi posta lucruri mai dure, pentru ca daca nu vreti sa discutam civilizat, vreau sa iti arata ca si eu pot fi mai categorica si mai acida. E clar? Chiar iti multumesc si ca ma inraiesti.

  Eu nu sint intangibila, insa tu nu esti Ghimpu si nu te vad avocat. daca ti-ai luat acest rol ingrat, ma superi. M-am saturat sa iti spun ca esti pedinafara in toate.
  Cum adica sint “intangibila” daca ai spurcat pina acum acest spatiu cum ai vrut? Vorbeste la subiect, asta e regula. Nu ‘Ca tu nu ai un ochi si trebuie sa taci”. Mai ales ca am ambii ochi si nimic in plus ce m-ar compromite, oricit te vei chinui sa culegi prostii despre mine. Nu sint santajabila, sa iti intre bine asta in cap. Mai bine intreaba-te de ce Comisia creata de Ghimpu privind condamnarea crimelor comunismului nu vrea sa faca declaratii de autolustratie? Intreaba-te, aici e problema si inceputul subiectului santajabililor.
  “Esti gata sa raspunzi pentru afirmatiile tale? Eu pentru ale mele sint gata.”
  Si eu la fel, in orice moment, la orice ora si orice loc, cum am mentionat si mai sus. Ma anuntati cand ne apucam de judecata..

  “Paie portocalii” 🙂 ) – buna poanta..

  In concluzie: e suficient sa adoptati si dvs un limbaj civilizat la adresa unor oameni pe care ii prezentati, si veti primi respect in schimb. Repet: nu-i nicio problema cu critica, sinteti libera sa o faceti. Dar treceti la un registru normal, civilizat. Respectati, si veti fi respectata.

 41. Dar ce treaba are Basescu, d-na Pavlicenco, cu simpatiile mele fata de o anumita parte a politicii din Moldova? Si eu am impresia ca inca de cand ati aflat ca eu l-am votat, ati adoptat o alta atitudine fata de mine. Asa ca sentimentul e reciproc.

  Pai vedeti de ce nu are ursul coada? Sa spui cuiva ca are „diaree verbala” – spuneti dvs cum se poate califica asa ceva..eu daca va ziceam asta, cred ca iesea un scandal monstru. Dar raman la atitudinea mea – nu dau curs unor asemenea provocari. Cititorii judeca.

  Apropo de Tanase – este si el in deja faimoasa „lista” a lui Dabija. Vad ca va place sa va luati la brate cu Tanase cand ataca AIE, dar e bun, chiar daca era si el pe lista cea infama?

  „Am despre Ghimpu o idee ceva mai multa decit are el ca sa isi permita ce isi permite despre mine.”

  Nu credeti ca va cam supra-evaluati putin? Macar asa putin?

  De fapt si argumentarea care vine dupa aceea, arata clar un singur fapt: nu grija deosebita fata de soarta romanismului sau Unirea va mana in a-l ponegri atata pe Ghimpu, ci o vendeta personala, dorinta de razbunare crunta pentru faptul ca nu v-a cooptat la guvernare si pentru ca nu va baga in seama. Dar ce mai conteaza idealurile nationale, cand e in joc mandria personala, si setea de razbunare? Ele devin infime, mici capricii de moment, pe langa „placerea” de a i-o „plati” „obraznicului” (poate si „mucosului”) de Ghimpu..

  D-na Pavlicenco 🙂 eu nu va cer si nu va impun nimic 🙂 Repet – nu am cum ! Dar nici dvs mie 😉 sper sa fie destul de clar..intru pentru ca ma revolta felul in care calcati peste niste oameni. Si cata vreme nu mi se spune in fata sa dispar, voi mai intra.

  Faptul ca „blogul e citit si eu am articole interesante” arata iar ca va iluzionati singura. Daca nu ar fi coloana din dreapta la Unimedia, lumea nici nu ar stii ca existati. Eu nu am banii dvs sa imi platesc sa-mi apara asemenea articole pe Unimedia, dvs aveti. Iata diferenta si de unde vine „succesul”.

  „Ai invatat doua cuvinte romanesti si le jonglezi?” – pentru cineva care sta de ziua pana seara cu cuvintele „mucos” si „obraznic” in gura, mi se pare ca nu prea aveti caderea sa imi spuneti mie ca „jonglez” cu „doua cuvinte romanesti” 😉

  Sa-mi ofere Tanase spatiu in ziarul sau si public cu nume si prenume. In plus, eu nu-s figura publica, dvs sinteti. Asumati-va acest statut.

  „cu cit esti mai obraznic, eu cu atit voi posta lucruri mai dure, pentru ca daca nu vreti sa discutam civilizat, vreau sa iti arata ca si eu pot fi mai categorica si mai acida”

  Desigur, putem continua acest „joc” la nesfarsit..am tot timpul din lume. EU TOCMAI ASTA V-AM CERUT, UN CARACTER CIVILIZAT AL DISCUTIILOR. Mi se pare ciudat sa veniti dvs acum sa imi pretindeti ca se ajunge la asta, din cauza mea..

  Nu stiu ce face sau nu face Comisia aceea, fiti sigura ca daca voi avea ocazia, ceea ce nu e exclus, il voi intreba pe d-l Ghimpu. Problema e ca dvs vreti rezultate peste noapte, dupa 8 ani de comunism atroce.

  O mai spun o data..tare mult as vrea sa va vad in fruntea statului, sa va vad cum v-ati fi descurcat..

 42. dle Jay o intrebare daca se poate… sunteti aceiasi persoana care comenteaza pe Unimedia cu ڶαỳ ?

 43. Pt Jay

  Iarasi gresesti.

  Eu am fost invitata de Gheorghe Ghimpu in partidul creat de el, PD. Si am candidat pe lista in 1994, nu stiam atunci toate si mai toate. Am fost a 74 pe lista si am lucrat in staff. Cu Mihai Ghimpu am fost mai multi ani intr-un partid, PFD, si cind ne-au eliminat din AMN, pentru ca am inaintat initiativa legislativa de iesire din CSI, Mihai Ghimpu m-a invitat in PL, eu nu am mers, pentru ca am considerat ca nu eu una trebuie sa merg, ci sa ne unim liberalii. Nu a vrut. Deci, daca eu eram meschina si pentru interesul meu, acceptam invitatia, nu invoc functia nominalizata.

  Nu am nici o vendeta personala, sint suparata ca a atacat, la EU TV al lui Rosca si in Flux-ul lui Rosca conceptul PNL (nu al meu) privind Uniunea Interstatala Romania-R.Moldova, ca Rosca sa trimbiteze apoi ca „liberalii se paruiesc”. De ce i-a trebuit asta? Pentru ca l-a mingiiat la orgoliu ca el, care nu era in top, a trezit interesul lui Rosca si ne-a atacat. Putea sa taca sa ne critice social-democratii prorusi. Daca mai ai macar un pic de logica, echidistanta si obiectivitate, unde poti vedea aici vendeta personala?

  Toata activitatea mea a demonstrat ca sint romanca si lupt pentru asta. Ghimpu a primit acum ordin, ca e sef interimar de stat, eu am primit in 2004, cind nici nu eram deputat, dar am condus un ziar in care am scris mereu despre Romania, am scris sute de articole in presa romaneasca si chiar rusa din Basarabia sub regim sovietic si comunist, nu am un articol care sa ma compromita. Asta – sa schimbam mentalitatea oamenilor despre fratele roman, am cetatenie romana din 1992 (Ghimpu a spus ca nu o are, poate tu crezi ca e un fleac, eu asa nu cred), am luptat in Parlament pentru romani si relatii bune, am felicitat in plin Parlament romanii de ziua nationala si am facut initiative legislative care sa ne rupa de spatiul rusesc. Ce a facut Ghimpu? S-a ascuns in spatele lui Chirtoaca si a nimerit neonest in Parlament, unde promoveraza ideea raminerii in CSI, ca Rusia nu e vinovata de retragerea trupelor, a ratificat medalia (pe care vrea sa o dea si participantilor basarabeni din armata romana!) la Marele Razboi pentru „Apararea Patriei”, declara ca nu va fi unire niciodata si ca asa i-a soptit si Basescu, nu poate influenta politicile PD-L, cu care coopereaza, ca sa nu spunem mai mult aici, in interesul si binele cetatenilor. Si inca multe. Unde vezi aici lucruri personale ca sa incerci tu sa analizezi si sa te plasezi in postura disperata de aparator al lui Ghimpu?

  Nu mai spun de campania urita a lui Tomac, sprijinit de Rosca, de televiziunea lui, de fratii Roncea, contra candidatului PNL. Nici aceasta mizerie nu o iert.

  Eu vad ratiunea ta sa nu te impaci cu cele vazute si intimplate, de aceea cauti sa iti satisfaci orgoliul atacind pe altii.

  Nu am nici un interes sa intram la guvernare. Repet si aici. Inainte de alegerile din 5 aprilie ei au venit sa ne spuna sa nu candidam, ca ne dau functii in Guvern. Am facut DEECLARATIE PUBLICA privind faptul ca nu ne intereseaza functiile in executiv, ci politica generala, pe care astazi o vedem, in persoana lui Ghimpu, aplecata spre Rusia, pentru ca vrea sa-si mentina pozitiile cu pretul aplecarii in fata tarului rus si al calcarii demnitatii romanilor.

  Astazi sint suparata pe Ghimpu si pe Filat pentru ca, dupa ce i-am sprijinit, au incercat sa ne ia oamenii din partid, cautati de mine si convinsi sa intre in politica. Asta noi luam oameni noi si ii atragem sa aiba pozitii civice, pentru ca Filat si Ghimpu au cules pe vechii lideri, in mare parte, din partidele anterioare. Dar nu se satura si merg sa ii mai ia pe ai nostri. Adica eu cum gasesc un om valoros si il atrag, ai lor poposesc sa le povesteasca indata „cit de tare PNL nu are perspectiva”. E clar si cu asta? Ti-am explicat pe degete care e supararea generala, legata de dezamagirea cu oportunismul de astazi al lui Ghimpu si supararea de partid. Unde vezi aici vendeta personala?

  Si inca mai folosesti cuvintul „crunta”, mi se pare ca te-ai infierbintat in ambitia ta de a iesi cumva onorabil dintr-o discutie careia nu-i poti tine piept decit aiurind.

  Nu trebuie sa ne bage nimeni in seama si nici nu inteleg ce ai in vedere. E de ajuns ca ne baga in seama sa mearga la oamenii nostri si sa le spuna „te fac sef de spital, dar treci in PL”. Pai, daca i-am sprijinit, nu puteau sa vina simplu si sa spuna, „dna Pavlicenco, noi pe Dvs. nu va agream personal, ca sinteti cam acida, dar ne-ati sprijinit, nu ati candidat a doua oara, ne place cutare si cutare om si vrem sa le propunem sa isi asume niste responsabilitati publice” Si sa incheiem un acord politic din doua puncte: 1. PL va colabora cu PNL in functie de interesul public. 2. PL va invita persoane competente din PNL pentru anumite functii unde PL va considera, exceptind pe Pavlicenco, cutare si cutare. Deci acest traseism incercat nu-l iert si nu agreez groaznic ce face PD-L in Romania, consider ca aceste doua state vor fi normale cind omul va fi liber sa impartaseasca o convingere politica, nu se va teme sa o afiseze, iar functiile se vor ocupa in baza de concurs.

  Prostii cu „mandria personala, sete de razbunare” sint iarasi aberatii de ale tale in lipsa argumentelor. In general prea mult iti explic, pentru ca nu ai elementara capacitate sa intelegi. Esti surd si orb. Mai bine ai tacea.

  Tu esti cel care incerci sa calci peste oameni. Pentru ca nu discuti subiectul, dar iti versi ciuda de ce cineva abordeaza un subiect.

  Eu cred ca lumea deja cunoaste blogul meu si fara Unimedia, dar, iarasi, e ultima ta resursa de a mai ataca. Tu de ce intri pe blog? De ce? Stai acolo si citeste-ti blogul tau. Eu doar nu te deranjez. In privinta platii, nu costa atit de mult gazduirea site-ului pe Unimedia. Gazduirea, hostingul, nu aparitia doar pe coloana dreapta. Mai stringe cureaua si incheie contract si tu si vei fi citit si tu, te vei face cunoscut cum vrei si care e problema?

  Cit priveste ce bani am eu, iarasi, nu e de nasul tau sa imi spui ca am sau nu am. Nu am si muncesc sa ii am. Pentru ca am de platit doua asigurari de viata, asigurarea Casco la masina si gazduirea blogului, care sint 22 mii lei, bani pe care mi-i da fiica mea. Eu nu ma bag in buzunarul tau sa-ti numar banii. Nu ti-e rusine sa faci asta, sa ajungi la asemenea postari?

  Si daca spui de bani, oare a avut PNL in alegeri mai multi bani decit PL? „Iata diferenta si de unde vine “succesul”, asa cum spui. Liderii PNL nu si-au inoit masinile si costumele…

  Imi mentin calificativele de “mucos” si “obraznic” si iti raspund doar pentru ca ma respect pe mine, nu pe tine.

  Crezi tu ca daca eu sint presedinte de partid, ti-a dat tie cineva dreptul sa intri si sa te porti obraznic? Eu nu cred. Ai intrebari – pune, ai nedumeriri – exprima-le. Asta tie nu iti este de ajuns? Atunci ai sa mergi pe alte bloguri sa iti versi veninul.

  Tu sa-mi vorbesti mie de CARACTER CIVILIZAT AL DISCUTIILOR? Citeste-ti postarile si mai analizeaza sau te-ai obisnuit cu obraznicia ca o consideri fireasca.

  Tanase, spre deosebire de Ghimpu, s-a referit la lista respectiva. Si faptul ca il reproduc demonstreaza ca, spre deosebire de tine, pentru mine nu conteaza cine spune, conteaza ideile si afirmatiile. Asta inca nu ai invatat.

 44. „Cind ne-au eliminat din AMN, Mihai Ghimpu m-a invitat in PL, eu nu am mers, pentru ca am considerat ca nu eu una trebuie sa merg, ci sa ne unim liberalii. Nu a vrut.”

  Care a fost motivul invocat pentru refuz?

  „Sint suparata ca a atacat…conceptul PNL (nu al meu) privind Uniunea Interstatala Romania-R.Moldova..”

  Cand s-a intamplat asta? Parerea mea, si a altora, si daca veti intreba, si a multor romani este ca, desi suna bine, in practica aceasta „uniune interstatala” suna de fapt a federatie. In virtutea acestui fapt, in caz de referendum, majoritatea celor de aici vor vota impotriva, cu parere de rau o spun. Romania nu vrea sa auda de federalizare. Poate ca d-l Ghimpu cand a „atacat” acest concept, a facut-o avand in vedere acest lucru. As vrea sa vad si eu acea emisiune, daca exista vreo inregistrare, ca sa pot sa-mi formez un punct de vedere mai clar.

  In esenta, noua ne trebuie Unire deplina, nu surogaturi. Presupun ca de aceea nici nu e agreat conceptul PNL-ului la PL.

  Referitor la bucuria lui Rosca – „liberalii se paruiesc” – nu considerati ca dvs tocmai aceasta placere a distinsului domn o realizati in aceste momente, cu aceste atacuri furibunde asupra AIE? Veti spune, probabil, asa cum ne-ati obisnuit, ca dvs „nu puteti tacea” si vreti sa”spuneti lucrurilor pe nume”. Ei bine, probabil ca in acelasi mod va motiva si d-l Ghimpu critica dansului vis-a-vis de conceptul dvs.

  „Pentru ca l-a mingiiat la orgoliu ca el, care nu era in top, a trezit interesul lui Rosca si ne-a atacat. Putea sa taca sa ne critice social-democratii prorusi.”

  Puteti inlocui persoana d-lui Ghimpu in fraza de mai sus cu persoana dvs si veti observa, sper, o similaritate surprinzatoare de situatie. Cine este in „top” acum, si cine nu este? Cine ar putea sa „taca” si sa lase pe social – democratii prorusi sa joace rolul de dulau contra AIE? Poate meditand un pic, veti gasi si raspunsul, nu-i greu deloc.

  „am cetatenie romana din 1992 (Ghimpu a spus ca nu o are, poate tu crezi ca e un fleac, eu asa nu cred) – bun, daca o are, e un lucru negativ, sa inteleg?

  „S-a ascuns in spatele lui Chirtoaca si a nimerit neonest in Parlament..” – in ce fel „neonest”, d-na Pavlicenco? Oamenii nu stiau pe cine voteaza? Chiar dvs il numiti pe d-l Chirtoaca un „incompetent” si in genere un om de nimic, asa stand lucrurile, cum poti avea popularitate si obtine ceva, bazandu-te pe un om care nu este apreciat de oameni? Ceva nu se leaga. Ori Chirtoaca este un om de toata isprava, si Ghimpu se foloseste de asta, si in acest caz dvs gresiti cand loviti in primar, nejustificat, ori acesta este un incompetent, si atunci nu reiese de unde si cum poate lua capital politic de la o asemenea persoana.

  „..unde promoveraza ideea raminerii in CSI”

  Niciodata nu am auzit o asemenea idee. Pe Lupu da, il stim ce idei are, si ce promoveaza. Pe Ghimpu insa nu l-am auzit, nu inteleg de unde le scoateti. Probabil iar interpretari de-ale dvs culese din ziare rusesti.

  „..ca Rusia nu e vinovata de retragerea trupelor..”

  As vrea sa vad si eu cand a spus asta, si in ce context. Altfel, iar o sa consider ca sinteti rau-intentionata.

  „a ratificat medalia (pe care vrea sa o dea si participantilor basarabeni din armata romana!) la Marele Razboi pentru “Apararea Patriei” – medalia asta nu cumva exista inca de pe vremea lui Voronin si a comunistilor? Cred ca asemenea „distinctie” nu este de ieri, de azi..

  „declara ca nu va fi unire niciodata si ca asa i-a soptit si Basescu” – asta deja am lamurit, din punctul meu de vedere nu a spus asa ceva, si daca si prietenii mei din Moldova o spun, inseamna ca nu gresesc chiar asa tare..

  „nu poate influenta politicile PD-L, cu care coopereaza, in interesul si binele cetatenilor” – presupun ca daca erati dvs in locul sau, si cu Antonescu presedinte, ati fi rasturnat muntii..dvs ar trebui sa mai priviti si la actiunile PNL-ului din Romania, in afara de „paiele portocalii”, ca sa aveti o imagine de ansamblu. Altfel, riscati sa pierdeti din vedere niste aspecte care fac parte din tabloul general.

  „sa te plasezi in postura disperata de aparator al lui Ghimpu?” – unde vedeti dvs disperare? Eu „apar” doar democratia fragila din Moldova, si viitorul prietenilor mei din Moldova. Asta „apar” eu, si o fac exprimandu-mi o parere.

  „Nu am nici un interes sa intram la guvernare” – da d-na Pavlicenco, si oamenii din PNL activeaza acolo doar din placere, si absolut dezinteresati. Iar la Polul Nord e cald si soare.

  „vrea sa-si mentina pozitiile cu pretul aplecarii in fata tarului rus si al calcarii demnitatii romanilor” – presupun ca in acelasi registru intra si insistenta cu care se declara roman, si cu care pledeaza pentru introducerea limbii romane ca limba de stat. Asta tot „directiva” a rusilor este, ce parere aveti? Tare „lezati” ar mai fi romanii daca s-ar restabili adevarul istoric si limbii romane i s-ar da statutul cuvenit..

  „Astazi sint suparata pe Ghimpu si pe Filat pentru ca, dupa ce i-am sprijinit, au incercat sa ne ia oamenii din partid”

  D-na Pavlicenco, dvs ca politician ar trebui sa intelegeti mai bine decat mine care sint mecanismele in acest domeniu. Daca acei oameni „valorosi” (cum spuneti dvs), adusi de dvs in PNL, cedeaza la „avansurile” si tentatiile celor doua partide din AIE, pai dati-mi voie sa spun, d-na Pavlicenco, acei oameni nu sint atat de „valorosi” cum ii credeati, daca ei cedeaza atat de usor. Dvs in loc sa va bucurati ca scapati de „uscaturi”, va suparati. Si dati-mi voie sa cred ca nu exista partid pe lumea asta care nu procedeaza in acest fel, condamnabil in esenta, dar „natural” in politica de oriunde. In Romania, exista oameni care au plecat din PNL in PDL, din PSD in PNL sau PDL, si toate combinatiile posibile. Nu am auzit de vreun partid sa spuna ca nu accepta. Si dvs ati fi facut la fel. Ce tine de comunisti, recrutati de PLDM, eu consider ca daca nu sint oameni patati cu crime si infractiuni cunoscute, este intelept sa ii „convertesti” la doctrina ta, si sa ii tii aproape, la vedere, deci sa-i poti controla, decat sa se adune iar contra ta, la urmatoarele alegeri. Politica uneori se mai face si incalcand peste unele principii, daca in final scopul e nobil.

  Dupa cum vedeti, eu nu „aiuresc”, ci imi sustin ideile cu argumente. V-as ruga sa va abtineti de la asemenea insulte.

  „Deci acest traseism incercat nu-l iert si nu agreez groaznic ce face PD-L in Romania, consider ca aceste doua state vor fi normale cind omul va fi liber sa impartaseasca o convingere politica, nu se va teme sa o afiseze, iar functiile se vor ocupa in baza de concurs.”

  Si eu pot gasi lucruri criticabile la PDL, iar „traseismul” e o „virtute” care se regaseste la toate partidele din Romania, fara exceptie. Altfel, fiecare din partidele principale de azi, ar fi avut posibilitatea sa emita o lege anti-migratie pentru ca au avut posibilitatea, fiind toate la guvernare. Dar nu se doreste, d-na Pavlicenco, de niciunul din ele. Acesta e adevarul.

  DE ACORD ca functiile publice trebuie ocupate in baza de concurs. Aceeasi poveste si aici: in Romania de 20 de ani nu s-a reusit acest lucru, pentru ca nu exista vointa politica. Aici, cum se schimba un regim, se trece la decapitarea directorilor de scoli sau a regiilor deconcentrate, spitale, etc. Pentru asta trebuie un demers puternic din partea societatii civile, a ONG-urilor poate, ca sa se demareze o data acest lucru.

  Poate ca si dvs, daca ati critica cu adevarat „constructiv”, si ati lasa un pic „aciditatea” (eu vad in asta mai degraba un limbaj insultator) s-ar ajunge la colaborarea punctuala cu PL, asa cum dorim cu totii. Poate ca ar trebui sa va intrebati si sa cautati unele explicatii si in curtea dvs.

  „Mai bine ai tacea” – o, asta nu o sa vedeti niciodata 🙂 nu imi impune nimeni acest lucru..

  „Eu cred ca lumea deja cunoaste blogul meu si fara Unimedia” – haideti sa fim sinceri, d-na Pavlicenco, si sa nu o dam cotita. Pana la Unimedia, nu aveati deloc blog. Poate pe site-ul PNL mai publicati comunicate, dar acolo nu se ingramadea lumea. Eu spun un adevar, fie ca va place sau nu.

  De ce intru pe blog? Pentru simplul motiv ca atunci cand vad un neadevar, cand vad nedreptate, cand vad ura si dorinta de a distruge ceva castigat cu mare greutate, simt nevoia de a o spune. Am acest drept. Iar cata vreme dvs nu imi spuneti explicit sa plec de aici, voi continua sa va critic, cand va fi cazul, sau sa va laud, ceea ce din pacate nu prea am ocazia in ultima vreme.

  „In privinta platii, nu costa atit de mult gazduirea site-ului pe Unimedia” – chiar v-as ruga sa imi spuneti si mie cat costa, daca nu e confidential. Ca sa vad daca ma incadrez in buget.

  „Cit priveste ce bani am eu, iarasi, nu e de nasul tau sa imi spui ca am sau nu am.” – eu nu v-am intrebat cati aveti, ci am facut o presupunere fata de ceea ce am eu. Nu are de ce sa va supere daca sint bani castigati cinstiti. Nu mai avem dreptul nici sa spunem ca aveti bani? E ceva malefic sa ai bani in ziua de azi? Nu vad unde e „jignirea”..

  „Eu nu ma bag in buzunarul tau sa-ti numar banii. Nu ti-e rusine sa faci asta, sa ajungi la asemenea postari?”

  Nu, d-na Pavlicenco, nu mi-e rusine deloc, ca nu am de ce. Aici nu e o rusine sa spui ca ai bani. Ba chiar e o mandrie, ca sint bani castigati onest (daca sint). Ba chiar va rog sa va bagati in buzunarul meu, ca nu ma deranjeaza. Vreti sa va spun cat castig? Va pot spune, nu e nicio problema.

  „Liderii PNL nu si-au inoit masinile si costumele..” – era o obligativitate sa le innoiasca? Altii nici pe acelea nu le au..

  „Imi mentin calificativele de “mucos” si “obraznic” – daca tot asa ii categorisiti pe tinerii din PNL, atunci imi e clar. Nu ma surprinde ca le „mentineti”, puteti sa va si mandriti cu asta, desi eu nu vad niciun motiv de mandrie. In acelasi mod Iliescu ii numea pe tinerii din Piata Universitatii in ’90 „golani” sau pe jurnalisti „animale”, sau mai recent Muruianu a considerat sa numeasca presa „caini turbati”. Va inscrieti cu succes pe linia pumnului in gura, cand ceva nu va convine.

  Eu nu ma port mai „obraznic” decat o fac altii. Cand altii il numesc pe Ghimpu in fel si chip aici, nu va mai deranjeaza asta. Dar cand va critica activitatea sau PNL, oamenii devin brusc „obraznici”. Iata cata „obiectivitate” si cum eu „neintelegatorul” si „mucosul” nu vrea sa o „vada”..si pe deasupra, vorbesc si „prostii”. Asa credeti ca o sa convingeti lumea, cu genul acesta de limbaj si atitudine? Dvs chiar nu va intrebati de ce PNL e atat de putin popular in acest moment? Sper ca nu puteti da vina exclusiv pe „nestiinta oamenilor” sau pe „sistem”.

  Si ce a spus d-l Tanase referitor la lista aceea, cum a argumentat prezenta numelui sau acolo?

 45. da Ed, acelasi. De ce?

 46. Pt Jay

  Incerc sa explic, desi nu intelegi nimic.

  Consider un lucru negativ ca Ghimpu nu are cetatenie romana si faptul ca deputatii au depus cetatenia cinainte de validarea mandatelor. Ca au luat cererile inapoi, nu conteaza, conteaza gestul de abandon al cetateniei.

  Chirtoaca este o iluzie desarta si nu mai cistiga Primaria. Iluzia se va spulbera. Criticile nu sint lovituri.

  A promovat ideea neparasirii CSI in timpul summit=ului CSI la Chisinau, mai ales impreuna cu Corina Fusu. Cauta in Timpul, unde sint declaratiile mai multor deputati. Eu am ramas socata ce am citit.

  Acelasi lucru cu “..Rusia nu e vinovata de retragerea trupelor..” Tanase i-a dedicat un articolas special lui Ghimpu in legatura cu aceasta declaratie.

  Nu, medalia va fi propusa miine in Parlament sa fie votata in lectura a doua. Eu azi am capatat documentul din Parlament, il voi scana si posta pe blog si pe site-ul PNL. Initiatiova ii apartine lui Voronin, vei vedea semnatura lui.

  Da, oamenii din PNL ramin fideli PNL pornind de la realitatea politica. Se pregatesc d elocale. Inteleg, e greu asta de acceptat, privindu-i pe fripturistii de la PL si PLDM, dar asa este.

  Ca se declara roman Ghimpu nu-l disculpa cind face declaratii condamnabile cu aplecare in fata Tzarului rus sau cind vrea s aplece pe 9 mai la Moscova la defilarea ruseasca. Pledeaza pentru introducerea limbii romane ca limba de stat pt a-si face imagine, pt ca ma tem ca nu vor reusi. Eu am adunat in parlamentul trecut 26 semnaturi pentru asta. daca semnau PPCD si Braghis, putea fi depusa la Curtea Constitutionala. Nu au semnat nici Urecheanu si nici Untila, chiar daca li s-a lasat loc sa semneze primii.

  Avem oameni “valorosi” nu pleaca, dar tentativa ma supara. Avem putine “uscaturi”, concentrate azi la putere. Miine cade puterea si ei pleaca la altii. In general acolo s-au adunat cei plecati de la cei care au fost la putere inainte.

  Nu am facut la fel ca alte partide si nu vom face. Am avut un caz cind am plecat la nunta la fiica-mea in 2007 in Macedonia si cineva de la PL a trecut la PNL, atunci Ghimpu s-a enervat, insa eu nu am facut asta, au facut-o beietii in lipsa mea si erau alde prieteni de-ai lui Nicolae Crudu, de la Durlesti, care azi e aici, iar miine dincolo. Eu nu agreez traseismul datorat stimulentului de a fi mai aproape de treuca.

  Nimeni nu are vointa politica sa adopte o lege antitraseism. Este o lipsa de calitate a clasei politice.

  La colaborare cu PL se va ajunge cind” 1. Noi vom reusi sa ne consolidam. 2. Ei vor pricepe ca Filat doreste slabirea lor si isi vor cobori nasul. 3. Cind noi vom avea mesajul care le va lua presul d esub picioare. Si acestea sint reale.

  Unimedia mi-a propus sa fac blog. Mai exact – Antonita Fonari si cred ca e un lucru bun.

  „Neadevarul” e in capul tau, nu in realitate. Nu exista ura, exista curaj de a spune adevarul. Eu nimanui nu spun s aplece, eu spun sa se comporte corect. Contractul anual cu Unimedia costa 6 mii lei, adica 500 dolari si sint platiti oficial, prin transfer bancar. la fel interviul Face 2 Face. Unimedia nu doseste banul, nu mi-a spus o data sa platesc fara document.

  In privinta banilor nu ai facut presupuneri, ci ai afirmat imperativ – Dvs. aveti bani, iar eu nu am. Si aici e diferenta. Acum ai trecut nu la pareri, ci la minciuni. Nimeni in interviurile unimedia nu a prezentat toate datele oficiale ale declaratiilor de venituri. In primul meu interviu sint reproduse toate declaratiile de venit ale mele si ale sotului. Sotul meu a facut un manual d eliteratura universala, din care a cistigat ceva pe linga salariu. Eu sint si consultant financiar la Grawe si am primit bani pentru interviuri la Europa Libera.

  Nu, nu erau obligati sa isi innoiasca liderii PNL costumele si masinile, dar au observat asta unii la alte partide, prietene cu PD-L.

  Tinerii din PNL sint incintati d eatmosfera din partid. dar ei s epoarta frumos si sint liberi, nu obraznici si datori cuiva.

  Ghimpu nu e deloc vaca sfinta si oricine are dreptul sa il critice, chiar obligatia de cetatean activ.

  PNL nu e popular, pentru ca nu are bani murdari sa apara la televizor si nici trafic de influenta nu face. In zece ani in regim comunist PNL a fost in lista neagra. Cred ca si acum PNL e in lista neagra a liberal-democratilor. Dar vin campaniile electorale si vom spune ce credem.

  Tanase a scris in ziar un raspuns. Cauta-l. Eu nu il voi cauta ca nu am timp.

  Acum mai ai intrebari? Daca observ inca o data ca esti, in opinia mea obraznic, nu vei mai intra pe blog. E ultimul avertisment.

 47. mai sus spuneati ca „Ghimpu a spus ca nu o are, poate tu crezi ca e un fleac, eu asa nu cred”, iar aici „consider un lucru negativ ca Ghimpu nu are cetatenie romana” – pai are sau nu are? Daca are, asta se poate verifica in Monitorul Oficial. Daca nu are, sa i se dea. Nu vad unde e problema..

  Tema cu renuntatul la cetatenie e discutabila. Daca nu faceau gestul asta, jenant, s-ar fi instalat la loc comunistii. Dvs din doua rele, pe care ati fi ales? Nu va mai legati de orice..nici pe mine nu ma onoreaza gestul, dar ca roman ii inteleg.

  In ce priveste pe Chirtoaca, ramane de vazut. In genere caii mor cand vrea Dumnezeu. Nu dupa dorinta patrupedelor (asta cu referire la proverbul cu cainii, ca sa nu ziceti dupa aceea ca v-am jignit). O sa vedem ce va fi. Sa vedem ce candidat aduce PNL.

  Am urmarit si eu declaratiile din timpul summit-ului si imi amintesc ca Lupu a spus asa ceva, potrivit rolului pe care il joaca, de a lua din electoratul comunist. De Ghimpu nu imi amintesc sa fi spus asa ceva.

  Bun, si daca initiativa cu medalia nu trece, atunci ce veti mai spune? Sau nu mai conteaza, important e ca ati mai aruncat o sageata otravita..

  Daca va pregatiti de campanie, mult succes. Daca veti fi convingatori, oamenii va vor vota. Daca insa veti merge ca si pe blog, tare ma indoiesc..

  Nu stiam ca interviurile face 2 face se platesc..e o noutate pentru mine. Cine solicita interviul, Unimedia sau beneficiarul?

  Bun, si daca am zis ca aveti bani, e un lucru negativ? O, ce as mai vrea si eu sa am..si sa-mi zica lumea ca am. Zau daca m-as supara..bravo pentru banii munciti, sau o sa ziceti ca si asta e tot jignire?

  „Prietenul cu PDL-ul” de asemenea a remarcat ca Basescu merge cu Dacia..dar desigur, nu-i asa, o face din „populism”? Nu-mi raspundeti, stiu replica.

  Nici eu nu-s dator nimanui, contrar parerii dvs. Sint dator propriei mele constiinte, atat. Cat de greu vi s-ar parea de acceptat.

  Ghimpu nu e vaca sfanta – DE ACORD. Chiar ar fi anormal sa nu fie criticat. Conteaza, insa d-na Pavlicenco, TONUL si LIMBAJUL cu care se face lucrul asta. Ca si Vadim in Romania „critica”..si stiti bine ce parere are lumea de el.

  Daca sint direct si spun lucrurilor pe nume, asta nu inseamna ca sint „obraznic”, ca asa probabil va considera si d-l Ghimpu. Daca aveti dorinta sa ma interziceti aici, poftim (asa se spune in Moldova). Numai sa nu uitati sa mentionati asta pe blog, ca sa nu creada lumea ca am „cedat” si am „fugit”. Asa e corect. Eu nu am sa ma supar. Chiar ma intreaba lumea de ce imi „pierd” vremea pe aici.

 48. Pt Jay

  Am spus de doua ori. Ghimpu a declarat ca nu are cetatenie romana. Eu consider ca acest fapt este negativ si elocvent in sensul ca nu are, adica spune ca e roman, dar nu a vrut sa fie si prin acte. Eu am si de la Ministerul Dezvoltarii Informationale act ca sint romanca, document obtinut in plin regim comunist – in 2006.

  Eu am spus repetat public: candidez pentru parlament, dar daca se pune problema renuntarii la cetatenie, eu nu renunt la cetatenie de dragul fotoliului de parlamentar. Asa au spus toti candidatii PNL cu cetatenie romana de pe lista MAE si PNL. Mai consider ca toti deputatii romani trebuiau s aprotesteze si sa forteze nedepunerea cetateniei, mai ales ca la CEDO era decizia pe ultima suta de metri. Macar sa se fi opus, dar au procedat ca Romania in 1940 cu Basarabia.

  Chirtoaca va pierde nu doar din cauza uniderii patrupedelor, ci pentru ca nu a schimbat nimic radical si esential. S-au schimbat capurile clanurilor. A recunoscut la PRO TV aproape deschis ca nu poate opri coruptia in serviciile municipale. A saracit Bugetul platind in locul Guvernului – chiar si dupa 29 iulie compensatii la caldura. Recent, a spus ca FMI interzice sporurile salariale din bugetul primariei la salariile invatatorilor. La care Filat a spus „daca nu poti, trebuie sa te dai la o parte, sa faca cel care poate”. Cam asa ceva, ca a fost la TV.

  Nu repet cu CSI – cauta si vei gasi.

  sa vedem, dar pe http://www.privesc.eu se vede sedinta trecuyta, unde Ghimpu a raspledat pentru medalie si a fost dezgustator, pentru mine, cel putin, care am un bunic ucis de rusi in 1945 nu luptind, ci de KGB. Asa au spus alti cinci oameni care din sat au fost recrutati fortat la 16 aprilie 1945, cu 3 saptamini inainte de 9 mai, sfirsitul razboiiului, nici nu stim unde e mormintul lui. Pentru el ar fi fost o jignire sa primeasca medalie din partea Antihristului sovietic si comunist.

  Unimedia propune si cel caruia i s eface oferta ori accepta, ori nu.

  TONUL si LIMBAJUL sint lucruri subiective. Unul considera ca e normal, altul – nu. Nu specific de ce, e clar. dar la fel d eclar e ca nu accept sa mi se dicteze cum sa scriu. pentru asemenea „sfaturi” repetate si enervante am sa ma supar tare. Nu s epoate sa intri in casa cuiva si sa ii spui cum sa s epoarte. Este un lucru simplu – ori vorbesti la subiect, ori nu intri in casa omului. Nu ma fa sa repet acest lucru elementar.

  Eu pe Corneliu Vadim Tudor il respect. mai mult decit pe Basescu. Voi – cum vreti. Asta tu crezi ca spui lucrurilor pe nume, de fapt iti versi veninul impotentei. Nu ma intereseaza opinia lui Ghimpu – am parerea mea despre el si nu ma reprezinta intelectual. la ora actuala e acceptabil doar ca un antipod al grosolanului Voronin.

  Pai de ce iti mai “pierzi” vremea pe aici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *