LA CE MĂ GÂNDESC? LA UN REFERENDUM PESTE PRUT…

Ascult multe emisiuni pe canalele TV din România, unde aud că „basarabenii nu vor Reunirea cu România”…

Acum, mai ales în contextul pericolului de agresiune rusă contra teritoriului românesc de dincoace de Prut, se vede clar câtă dreptate a avut PNL.md, când a lansat sloganul – „În Europa, prin Reunirea cu România!” Acum mulți au ajuns la acest adevăr, pe ambele maluri de Prut, prefăcându-se că au uirat cum eram hărțuiți pentru că l-am rostit…

În emisiunile fraților români de dincolo de Prut se menționează, însă, – ca să nu spun că ni se reproșează – că „basarabenii nu vor să se unească, din păcate, cu românii de dincolo de Prut”. Personal, calific această „remarcă” drept „o scuză” pentru clasa politică din România, care se mai teme de ruși și care, astfel, „se spală pe mâini”, pentru a nu milita pentru unitatea națională.

Cunoaștem și comentariile privind un referendum legat de Unire dincoace de Prut. Da, nicio guvernare nu a făcut nimic pentru a le spune basarabenilor că doar Reunirea cu România e calea spre normalitate, securitate și bunăstare. De ce? Pentru că nicio guvernare, nici de la București, nici de la Chișinău, nu și-a aparținut, pentru că toate au fost și sunt controlate de alte centre. În ale căror calcule încă nu intră reunificarea românească.

Cunoaștem și argumentul basarabenilor că „românii de peste Prut nu ne vor, nu își doresc Reunificarea cu Basarabia”…

Dacă nu am dreptate în ceea ce am spus, mă gândesc la un referendum, desfășurat în România, în care frații români să își exprime liber și univoc voința. Care, sper, să fie „pro” și, în acest caz, să anuleze, pe viitor, falsele constatări de dincoace de Prut – precum că „frații români nu ne vor”.

Să vedem – aveți voi, clasa politică din România, curajul să organizați acest referendum? Ar fi primul pas spre aflarea adevărului. După care, dacă ar fi unul „pro”, am vedea cum se vor simți și cei de dincoace de Prut, inclusiv „decidenții momentului”, care ar trebui să își pună întrebarea: „Facem noi oare totul pentru destinele neamului nostru ori umblăm cu fofârlica europeană până ne vom pomeni cu rușii în prag și cu mașina neagră de dus în Siberia la poartă?”

Vitalia Vangheli-Pavlicenco

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, Brandenburg Gate şi text care spune „În Europa prin România!”