Presa si Bau-baul comunist

Scria cineva zilele acestea ca presa noastra, care a avut de suferit atit de mult in regim comunist, acum abordeaza subiecte neimportante si ca ai senzatia ca ori se pregateste de un salt calitativ nemaivazut (drept ca “comunism.jpgpregatirea” dureaza) ori devine tot mai derutata si nu-si gaseste o alta identitate, fiind pe brinci dupa victoria liberal-democrata. Sint tratate cu „o vioiciune” fireasca matrapazlicurile comunistilor, descoperite acum, sint abordate temele pur oficiale, dar sint “menajate” temele ce produc insatisfactie, urmare a inclaritatii si a caracterului lor delicat.

Evitarea unor teme ce merita mai multa atentie pare dubioasa. I-am auzit pe mai multi cetateni care se pling azi ca nu mai au ce urmari pe www.jurnaltv.md. Le-am spus, subliniind si in alineatul precedent, ca se pregateste ceva – lansarea Televiziunii JurnalTV, pe care o asteptam pe canalul 69, dupa resetarea tunerului Televiziunii digitale SUN TV. Am cumparat vineri trei ziare, mai citite pe la noi, si am reconstatat ca nu am gresit cind am decis, acum un an, sa nu ma mai abonez la presa scrisa. Am Starnetul acasa, Moldtelecomul la sediul PNL, la fel Moldtelecomul la casuta de vacanta si Orange Internet oriunde, inclusiv in masina. Cite ceva am vazut in “Timpul” si repet: Constantin Tanase csiincearca sa steaguementina stacheta demnitatii presei, nu stiu cit si daca ii va reusi. Am citit ceva in “Saptamina”, m-a intristat ca mi-am regasit gindurile in unele articolase, exceptind aluziile urite privind “apararea gropilor”, prin analogie cu „apararea maidanezilor”… Iar niste prieteni de-ai nostri, anticomunisti si ei, spun cu amaraciune ca, daca vor stiri mai obiective, privesc azi NIT-ul…

Ce se intimpla cu presa? Pe unele bloguri gasesti articole mai interesante decit in ziare. E clar, blogul e cu doar autocenzura. Iar ziarele, portalurile… Cineva mi-a scris ca disparuse un timp blogul lui Sergiu Mocanu – asa li se intimpla celor neinrolati.

In rest? Liderii de opinie au cam mutit. Remarc fraza lui Nicolae Negru in contextul unui articol bun despre ridicarea valului de pe crimele sovietice de catre Viktor Iuscenko, unde nu am gasit, insa, un alt aspect – regretul neacceptarii  femeii politician Timosenko, platite cu venirea lui Ianukovici… Dar o fraza a lui Negru merita a fi reprodusa: “Si noi, in RM, avem niste datorii morale de platit pentru victimele genocidului de dupa 1944, dar nu am facut-o pina acum, caci nu am avut un lider spiritual, ci doar politicieni”. Nu cred ca unii lideri politici accepta ideea… Ei cred ca exista mai multi lideri spirituali, si mai tineri, cu bita/ranga in mina, ori cu afaceri de milioane, si altii, mai in virsta, fosti nomenclaturisti, rataciti prin Comisa de condamnare a crimelor comunismului…

Si aici imi pun intrebari – cum le par ziaristilor, apreciati cu inalte distinctii, mai multe teme evitate premeditat? Ca lumea vede sau ei cred ca toti sint prosti? Dar, mai intii, ar trebui sa cautam raspuns la intrebarea: vrem sau nu vrem o purificare a societatii, o aminam pentru vremuri mai bune, care nu se stie cind vin, daca vin… Care e rolul presei in aceste demers? De ce presa se teme sa abordeze unele teme si devine aplatizata? Cita vreme inca, de frica revenirii comunistilor, vom baga bunicul-patern-gheorghe2-189x300adinc in nisip capul?

Sint de acord cu cei ramasi nedumeriti de acceptarea medaliei CSI pentru luptatorii “Marelui Razboi pentru Apararea Patriei”(???), si nu implicatii, fara voie, de rusi, in „al doilea razboi mondial”, despre care adevaratii nostri intelectuali au scris ca „nu a fost razboiul nostru”. Medalie promovata de Mihai Ghimpu spre ratificare in Parlament, urmind sa le-o dea si basarabenilor, luati cu forta in razboi de partea rusilor, sa impuste in frati. Bunicul meu Vangheli Gheorghe (aici aveti poza, de pe http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/) a fost omorit de KGB, pentru ca atunci, cind l-au luat cu forta rusii pe 16 aprilie 1945, la ai lui 50 de ani neimpliniti, cu trei saptamini inainte de sfirsitul razboiului, el a plecat cu Biblia subtioara si le-a spus consatenilor ca “ne-a luat Antihristul”. Cei care l-au turnat au murit  in chinuri – asa se spune in satul meu Grinauti, judetul Balti. Bunica mea l-a asteptat toata viata, a murit la virsta de 86 de ani.

O alta tema, pe care o vreau tratata cu demnitate, este, “de ce membrii Comisiei pentru cercetarea crimelor comunismului nu fac declaratii de autolustratie?” Sint de acord cu Veaceslav Stavila si Ion Varta. Pai, cineva a scris despre comunism, l-a promovat, a fost, poate, si turnator, iar acum va condamna – pe cine? – si pe sine? Pe ce criterii au fost selectati membrii Comisiei? De prietenie personala, in mare parte? Ca sa faca unele “confesiuni” presedintelui comisiei, de parca el poate slobozi pacatele comuniste?.. As vrea sa vad urmarea exemplului unor membri ai Comisiei similare din Romania, care si-au dat demisia sub presiunea opiniei publice. Ai nostri macar sa se pocaiasca… Presa trebuie sa ceara claritate in ce vrea sa faca aceasta Comisie, a carei activitate trebuie sa se soldeze cu niste procese rasunatoare, cu acuzatii zdrobitoare referitor la criminalii care ne-au macerat. Vor fi in stare sa faca asta cei care sint, ei insisi, cu pufusor pe botisor si isi au pacatele lor? Ori poate au fost bagati in Comisie si sa-si regleze problema cu dosarelele personale de la Securitate?

La fel cum as vrea sa ii vad pocaindu-se public pe artistii care au cintat in campanii electorale comuniste, nu sa ii vad intrebati pe la televiziuni de „succese”. Vreau sa ii vad ostracizati, pentru ca si-au permis sa promoveze prin cintece satrapii bolsevici, impotriva carora eu, de exemplu, am luptat acerb si ma judec si acum cu Voronin la CEDO. Iata de ce nu respect pe o mare parte din zisa noastra intelectualitate, corupta si oportunista, conjucturista si treucara. La nunta fiicei mele nu am chemat “artisti” si imi este scirba de asemenea colaborationism.

Mihai Ghimpu, cel care era contra trupelor rusesti, cel care vorbea de unire, care nu accepta colaborare cu nomenclaturisti si fosti demnitari comunisti, care nu lesina dupa CSI, acum merge de 9 mai la Moscova, in loc sa procedeze cu demnitate ca lituanienii? Care l-au invitat pe Putin la Ziua Independentei lor, asta a refuzat si ei, ca reactie, au gasit motivul plauzibil sa nu mearga la Moscova! Ce poate face Puterea din om! Platim cu demnitatea nationala pentru gaze?

Astfel, ce se intimpla cu presa noastra, care se teme sa ia in dezbatere teme grele? Cit o sa mai fim speriati cu revenirea comunistilor? Eu cred ca nici un pericol sa li se intimple ceva comunistilor “nu ne paste” si doar lui Tanase inca ii e rusine si ii scoate pe cavalerii ordinelor in strada. Dar care nu prea vin… Poate ca ceea ce se intimpla e din cauza unor berlusconi ai presei moldovenesti? Ori, poate, le-a cazut brusc unora profesionalismul?

Sint cea care, la sugestia lui Constantin Tanase, am facut interpelari la Registrul de stat si mi s-au dat documentele privind privatizarea ziarelor “Moldova Suverana” si “Nezavisimaia Moldova”, urmare a carui fapt am fost denigrata de Tudor Tataru in “Moldova Suverana”, la MU 1, la EU TV. Si astazi stau cu dosarul gata sa il chem in judecata. Dupa ce i-am demonstrat lui Tanase ca nu m-am temut – nici de acea data – sa ma iau de piept cu institutiile controlate de comunisti si am obtinut actele, pe care i le-am remis, fapt ce a dus la ponegrirea si calomnierea mea, nimeni nu m-a aparat. Asta nu m-a oprit – am facut interpelari si legate de Rezonans-ul lui Staris, acum mutat la NIT, unde iarasi am fost atacata de Voronin si l-am chemat in judecata. Fiind foarte “corect”, Tanase nici nu a amintit, recent, cind a scris un articol despre ziarele de stat privatizate – ca am facut atunci interpelarile si i-am dat materialele. Trec si peste asta.

Ar mai fi multe de spus. Poate ca Publika TV va schimba cumva piata informationala. Nu stiu ce sa cred despre Radioteleviziunea publica, nu cred inca in accesul partidelor extraparlamentare la aceasta institutie, nu cred ca nu va fi si ea controlata de noii berlusconi… Mai curind ne vor invita cei de la NIT. Ca acum se schimba autorii si subiectii listelor negre. Eu inteleg foarte bine ca am fost in lista neagra a comunistilor, acum am fost „trecuta” in lista neagra a zisilor liberali si democrati. Nu e nici o problema, nu mamir, pentru ca eu nu vad mari diferente in abordari in trecut si in prezent. Numai ca unde vom ajunge cu asemenea viziuni? Trist, domnilor, foarte trist. Daca numai banul decide si nu se respecta niste valori imuabile, macar partial, cred ca nu edificam decit un alt bantustan, o alta mocirla si stioalna. Ceea ce ma intreb aici, este daca avem ceea ce ne-am dorit si daca pentru asta am luptat. Ma intreb daca noi avem univoc doua forte opuse – reformatori si antireformatori, europeni si antieuropeni, nationali si antinationali -, ca sa fie justificata trecerea continuu sub tacere a realitatilor si a dureroaselor probleme politice, sociale si economice (la ultimele aici m-am referit mai putin) doar de dragul sa nu revina Bau-baul comunist. Daca asta e solutie morala sau imorala. Daca ziaristilor nostri adevarati nu le e rusine de nivelul presei pe care il vad in Romania si pe care il vad la noi. Pentru ca daca nu au putut fi altii sub regimul comunist, si era, parca, o justificare, acum chiar ca nu exista justificare. Ce se intimpla, totusi?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

206 Comments

Add a Comment
 1. pentru VP: Vreau sa stiti ca am ras cu pofta , cand am citit ultimul mesaj adresat mie, iar sotul a spus ca acuma poate chiar va scrie. NU , NU MERITATI NICI MACAR RECLAMA …NEGATIVA . MULTA SANATATE ! P.S. :Vedeti sa nu cadeti DE PE PISC, ca de atat de sus e mult mai direros ! ha, ha , ha !

 2. „Si a gasit si motivul de “acoperire” – sa le-a dea si basarabenilor care au luptat de partea Romaniei.”

  „Acoperirea” dvs, sint convins ca urmeaza sa ne-o spuneti si noua..

 3. *shrink= psychotherapist

 4. Pt:nina Gonţa.

  Ei D-Nina Gonţa, mumai ce v-am lăudat pentru postatea de mai sus şi iar aţi început cu atacuri personale. Trebue să recunoaşteţi, că atîtea atacuri la adresa personală şi mai ales sub anonimat, întradevăr poate scoate din sărite orişice bărbat, dar rezistenţa lui V Pavlicenco ca femee şi politician poate fi de invidiat la mulţi bărbaţi din actuala guvernare precum şi din cealaltă parte, care-i sare ţandra chiar în plenumul parlamentului.

  Apropo despre actuala guvernare.

  Făcînd cunoştinţă cu condiţiile micului trafic de frontieră mulţi cetăţeni sau dezamăgit iarăţi în actuala guvernare.

  Şi trebue eu să fac, să tac sau să expun părerea cetăţenilor, mai bine ziz a electoratului democrat.

  În declaraţiile anterioare a reprezentanţilor AIE se aduceau cifre de 1 mln de cetăţeni, care vor putea liber traversa frontiera cu romînia în baza unui mandat special.

  Mulţi au votat forţele liberale şi pentru acestă poziţie.

  Acum pentru a depune cerere obligatoriu se cere motivarea deplasării în Romînia, adică ca şi în cazul cu zizele, se cere invitaţie.

  În aşa condoţii numai sportivii, oamenii de afaceri şi cei ce vor putea confirma că pleacă la rude vor putea obţine aceste mandate de libera circulaţie.

  reese că celorlalţi cetăţeni, care locuesc în zona de frontieră, şi nu au rude în romînia da vor să meargă pur şi simplu în vizită, la magazine, cu alte chestiuni personale, le este îngrădită deplasarea.

  Înseamnă că declaraţia că toţi cei 1 mln. ce locuesc în zonă vor putea liber să mergă în romînia a fost populistă.

  Cum credeţi, cum vor reacţiona acei care au aşteptat atît acestă convenţie, şi pînă la urmă să-nţeleagă că drumul spre Romînia iarăţi este îngrădit şi nu de altcineva, dar de actuala guvernare.

  Ei nu o să înţeleagă, că sunt condiţiile UE.

  Ei o să îi învinuiască pe actuala givernare, cu părere de rău.

 5. JAY:TREBUIE SA MA MAI DOCUMENTEZ> Nu stiu de ce dar tot ma gandesc la faptul ca VP a stat in fruntea sau ca membru in „ravnopravie ” , /org. sau partid rusesc.,./ la inceputuri , dar poate , gresesc .. o sa ma mai documentez.

 6. MORTEANU: IA MAI TINE-I LECTII , DRAGULE , SI LUI MULTSTIMATA VP, caci ce , nu citesti cu ce cuvinte „frumoase” ma catalogheaza? Si nu numai pe mine. Daca esti atat de corect , atunci invata-ti presedinta sa respecte vizitatorii si sa spuna ce are de spus/sa ne critice sau sa ne criticam reciproc cu cuvinte civilizate .

 7. Pt ANDRUSEL BOUSOR Constitutia actuala limiteza dreptul meu de-a alege Presedintele RM. Justitia nu functioneaza deaceea si s-a dat foc si Presedintiei si Parlamentului RM. Nu exclud ca mine poate sa arda si Judecatoria daca tiranul Voronin nu va fi condamnat legitim. Constitutia de azi impune statul sa faca numai alegeri anticipate. Este prea scump pentru noi. Voronin este un populist si sper ca poporul va gasi solutia de-al cuminti. Poporul niciodata nu greseste. Puterea este formata de popor si daca un bou ca Voronin ataca puterea agresiv, el ataca indirect poporul. Va asigur ca poporul nu-i prost, timpul va demonstra. Alegerile trebue sa aiba loc dupa 4 ani, democratia o cere. Nu vom permite ca un partid sa stee la putere 8 ani iar altele cite un an.

 8. d-le „Morteanu”, o tineti una si buna cu „anonimatul”. Dvs ce garantie ne dati ca sinteti persoana cu acest nume? Si eu pot sa spun ca sint Stefan Banica jr. Daca semnez asa, inseamna ca si sint?

  D-na Nina Gonta semneaza cu propriul nume. Nu vad de ce va tot legati de acest lucru.

 9. morteanu: N-am citit ACORDUL „MICUL TRAFIC LA FRONTIERA”, dar din cate stiu toti cetatenii care intra in raza acelui acord pot sa depuna cerece pentru a primi permis , care se va da pe un termen ,mi se pare , de 2 ani cu posibilitatea prelungirii .Si nu cred ca trebuie sa mergi numai la rude , la competitii etc ,etc.Caci acest „mic trafic” , chiar prin cuvantul lui spune ca are multa componenta economica.Va fi ca inainte , inainte de 2007,cand eram la Iasi , mancam numai unt si cascavaluri , halva, conserve etc de-ale noastre, caci erau toate aduse de la Balti . Piata la Iasi era PLINA DE BASARABENI. AICI ORI TU N-AI DREPTATE ORI FUNCTIONARII DE LA AMBASADA EXAGEREAZA IN ZEL .DAR NU STIU DE UNDE TU AI ASA INFORMATIE , CA ABEA DE MAINE SE PRIMESC CERERILE PENTRU PERMIS.

 10. # europa spune:
  28 February 2010, la 22:10

  V.P. si M.M. din punct devedere politic nu procedati corect, trebue sa vorbiti cu noi, cititorii acestui blog, asa pentru ca la viitoarele alegeri noi sa votam PNL. Este de dorit si cu toti cititorii, dar cu alegatorii moldoveni trebue sa fie o obligatiune de partid.

  D-le Europa eu altă propunere.

  Scrieţi cerere de aderare la PNL, participaţi la şedinţele organelor de conducere, faceţi propuneri, le punem în dizbateri şi rezolvăm problema împreună.

  Ce ” SLABO” ?
  E uşor să dăm sfaturi cuiva, dar iată să ne implicăm personal în rezolvarea acestor probleme, „IZVINITE, MOIA HATA-S CRAIU”.

  Nu vă supăraţi vă rog, eu bine vă înţeleg. Cu acestă problemă se confruntă toate formaţiunile politice din RM, mai ales formaţiunile democratice.

  Cu cît greu încerci în teritoriu, să formezi o organizaţie locală din motivul, că cetăţenii dezamăgiţi în una sau alata guvernare nu doresc să se implice în politică, şi la urmă să vină cineva sau cu ameninţări, sau cu bumbonica şi să-ţi distrugă toată munca depusă.

  Mai ofensator este atunci, cîmd acest lucru o fac cei pentru care ai muncit şi i-ai promovat la guvernare.

  E uşor să atragi în partid primari, consilieri gata promovaţi.
  Dar ian încercă tu personal să te implici în politică, să-ţi faci echipă, să formezi organizaţie, să participi la alegeri fără bani, să te bucuri de succesele tale, şi să vină unu cu bumbonica şi sau cu bîta şi să-ţi ademenească alesul local pe care l-ai promovat, mai şi scuipîndu-ţi în faţă.

  Şi după aceia mai şi cerîndu-ţi ţie ca tu să te autodezolvi că încurci cuiva.

  Probabil aşa politică, coruptă numai la moldoveni poţi vedea, defapt cred că şi la romîni cu părere de rău.

  Ruseşte asta se numeşte „NAGLOSTI”vtoroe sceastie.

 11. Pt.Nina Gonţa.

  Azi la ştiri au adus la cunoştinţă cu condiţiile de promire a cecerilor, în care în mod obligatoriu se cere motivaţia deplasării multiple.

  Eu am vrut mîne să depun cerere, dar făcînd cunoştinţă cu comdiţiile mam dezamăgit şi eu.

  Aşi dori o explicaţie mai detailată a guvernului.

 12. MORTEANU: iar drumul spre Romania nu este ingradit de actuala guvernare, nu uitai cine a restabilit legaturi normale cu Romania intrun timp atat de scurt si cine a taiat sarmaghimpata de la Prut . Nu umblati numai cu carcioteala .Drumul spre Romania este , in primul rand „ingradit” de UE, membru careea este si Romania si trebuie sa respecte niste norme impuse. Romania face tot posibilul pentru a facilita apropierea cuR.M. SI O SA MAI FACA. Mai vedeti si partea „buna” a monedei.

 13. pentru a depune cerere e necesar de a prezenta.
  1 Actul de identitate
  2 actul care confirmă că locuiţi în raza de 30 km.
  3 2 poze
  4. Document care confirmă necesitatea deplasăro multiple( chestiuni de afaceri, întreceri sportive, deplasarea la rude), aşa a comentat moderatorul.

 14. PAI ,VA SUGEREZ O MOTIVATIE:
  1/COMERT CU AMANUNTUL
  2/ TURISM’ la cetatile moldovei ,pe lunga durata… etc etc ..’ sau spuneti altaceva ..
  APOI DEPINDE SI LA CE „STIRI ” V-ATI UITAT. Daca la niT, omega , comunistul etc , dar poate ca si jurnalisti de la alte posturi sa informeze gresit .Numai cu „legea” in maina , te informezi corect .Mergeti si incercati sa depuneti cerere, cereti textul „acordului” , informati-va corect. Succes!

 15. Daca va plingeti ca politic nu aveti succese, atunci ceva cu politica voastra nu-i in regula. Daca nu va plac cititorii inchideti blogul. Dar sa-i injurati nu-i cea mai corecta cale.

 16. Pt.Nina Gonţa.

  Păi eu asta şi am accentuat, că sunt condiţiile UE, pe care noi cu D-stră le conştientizăm, dar e greu de lămurit electoratului, care demult aşteaptă acel acord, dar nu au rude în Romînia.

  Apropo, Încă în 2008, consilierul M Morteanu a iniţiat două proiecte de decizie în Consiliul orăşenesc Făleşti vizavi de scoaterea sîrmei ghimpate de la Prut, şi urgentarea semnării acordului privind micul trafic de frontieră, adresîndu-ne guvernului Greceanîi, expediindu-i şi semnăturile adunate de de la cetăţeni de către membrii PNL Făleşti.
  Acum tot eu trebue cumva să le explic, că sunt condiţiile UE, dar sper totuşi actuala guvernare să întreprindă ceva pentru a simplifica acordarea acestor mandate în folosul cetăţenilor şi a imaginii actualei guvernări.

 17. ce a spus moderatorul sunt .. exemple de motive , dar mata poti sa-l spui pe -al tau. Mergeti si depuneti si veniti in Romania . Daca ma puneti la curent CA L-ATI OBTINUT/PERMISUL../,va poftesc la noi in ospetie .. Dar , un lucru , daca esti sub ancheta , nu stiu cum o sa faci treaba buna, caci , nu trebuie si cazier ? Aici s-ar putea sa ai o .. problema ..

 18. pai vezi , mai , MOTRENE , ca cat era greseanai si tatuca , degeaba ai facut in 2008 proiectele ceela!!Acuma cu AIE , s-a facut treaba si IARASI NU ESTI MULTUMIT SI CRITICI AIE PE TOATE DRUMURILE .ASA-S MOLDOVENII , CUM AI DA-O TOT E RAU..,

 19. Pt.Nina Gonţa.

  Informaţia am auzit-o la M1.

  Moderatoarea a accentuat, că cererile nu vor fi primite, fără motivaţie.

  Dacă ar fi să motivezi numai în cerere, dar ea clar a explicat, că este nevoie de un act confirmativ.

  Totuşi mîne vom afla mai precis.

 20. dar acuma mu 1 nu-i inca sub papucul lui voronin ? mai sun t acolo jurnalisti de-ai lor ?
  VEZI , MAINE AI SA TE CLARIFICI .ASA-I UN NOU INCEPUT. CU GREUTATI.. GATA , PE ALTA ZI , CA MI-AM PETRECUT PREA MULT TIMP AICI .. NOAPTE BUNA LA TOTI !

 21. Pt.Nina Gonţa.

  Aţi observat unde-i DEZINFORMAREA.

  Despre acesta eu şi am vorbit la conferinţa de presă, precum şi în plîngerile depuse la PG. MJ. PAnticorupţie, că mass-media a dezinformat opinia publică, că sunt sub anchetă, la momentul că nu dosar penal, dat nici contravenţional împotriva mea nu era intentat. Asta şi am cerut, să fie verificată acţiunile CCCEC,şi a mass-media, care prin acţiunile ilegale m-au şterbit imaginea, afacerea aducîndu-mi prejudiciu moral şi material.

  Şi dacă ca om de afaceri, şi consilier orăşenesc timp de 7 ani am criticat tot timpul guvernarea comunostă, pentru ce şi eram permanent controlat, urmărit pentru viziunile politice, apoi acum eu nu am înţeles, pentru ce am fost supus unor acţiuni ilegale şi antiumane eu şi familia mea.

  Dar problema nu în acesta constă.

  Pe timpu comuniştilor am mai avut zeci de controale, şi judecăţi, pe care cînd le cîştigam, cînd le perdeam, dar nici comuniştii nu şi-au permis să mă ameninţe să tac din gură că va fi mai rău, sau să mă urmărească pe mine personal şi membrii familiei mele, sau să mă cheme la sediu organului de control şi sub ameninţare, ţinîndu-mă 7 ore fără apă, fără mîncare, fără să-mi permită să-mi satisfac necesităţile. Şi pentru ce?
  Pentru o contravenţie care prevede o amendă mică, care încă nu-i dovedită, şi care eu mă rugam din prima zi să mi-o aplice cît mai repede şi să încheiem cazul, chiar adcă sunt vinovat sau nu.

  Dar nu. Ei au dorit să execute comanda cuiva, pentru ai şterbi imaginea lui M.Morteanu preşedintele PNL Făleşti.
  Cine m-a comandat şi pentru ce?

  Vreu să cunosc şi eu răspunsul.
  Dar din păcate organele RM de ocrotire a normelor de drept tac. De ce tac? Puteţi d-stră să-mi răspunde-ţi?
  Nu. D-stră aţi fugit din ţara acesta pe timpul comunoştilor, eu îmi vine să fug pe timpul democraţilor, numai să nu văd atîta făţărnicie şi dictatură.

  Deaceia nu D-stră mă poftiţi pe mine, ci eu vă poftesc pe D-stră în ţara natală, să ne luptăm împotriva la cei , care ne fac să ne părăsim ţara.

 22. Pt.Nina Gonţa.
  Vreau să fiu înţeles clar.
  NUCRITIC ACTUALA GIVERNARE, PENTRU CARE AM MUNCIT PERSONAL ÎMPREUNĂ CU ECHIPA

  la conferinţa de presă şi pe http://www.Filat.md „cerere de aderare la PLDM”, am accentuat, că consider că acţiunile ilegale a organelor de drept nu este altceva decît încercare de a discredita actuala guvernare în faţa electoratului de către forţele antidemocratice.

  Dar cine le încurcă să verifice în baza legii de examinare a petiţiilor, acţiunile indicate în plîngerile depuse pe 4 decembrie 2009. şi să-mi dea răspuns.

  Eu cer una de la actuala guvernare:
  RESPECTAREA LEGII ŞI GARANTAREA NORMELOR CONSTITUŢIONALE.

  Ce ? chiar e atît de mult într-o ţară democrată?

 23. -u Jay
  “Si unde-i “dezertarea”, mai Natalito? E Romania tara ciumata? Sau care treaba? Cine merge in Romania, e om de pus la zid? Nu suferi Romania si pe romani? Lamureste-ne si pe noi, ca mor de curiozitate..”
  Pot…. ca sa nu mori doamne fireste. Eu tot sunt cetatean al RO de 10ani deja cu resedinta in Bucuresti, si socot RO a doua Patrie, bunelul meu este inmormantat in Constanta, am veri in Iasi, fini in Cluj si plec des si la rude,si la odihna in RO, dar….. iata vin inapoi in Moldova, pentru ca m-am nascut AICI, dar voi a-ti plecat si ne-ati lasat pe moldovenii romani in minoritate fata de alte natii, care au venit aici la noi, daca erati pe loc toti, poate ca demult depaseam criza politica. Ciar as vrea sa stiu parerea ta.

 24. # Jay spune:
  28 February 2010, la 23:11

  Care “voi”? 🙂 Eu-s din Romania, nascut si crescut aici..

  Sa arati cu degetul spre altii, ca au plecat si au incercat sa isi faca un rost in Romania, sau chiar alte tari, e ca si cum spuneau comunistii pe aici: “tu nu ai mancat salam cu soia ca noi”.

  Tine cont ca datorita celor plecati, care au vazut ce inseamna democratia, libertatea, occidentul, si prin banii trimisi de acestia acasa, Moldova s-a mai schimbat. Altfel, nu avea nicio sansa. Sa ne amintim numai de studentul plecat la studii in Franta, cate a patimit pentru libertatea voastra pe 7 aprilie. Nu arunca cu mizerie asupra unor oameni care au contribuit la viitorul Moldovei in egala masura cu cei ramasi acasa.

 25. Pt Jay

  In RSS Moldova, dragul meu, nu erau institutii moldovenesti. Si ATEM, unde a lucrat si Valentin Mindicanu, care m-a adus acolo traducator, nu reporter, a fost o filiala moldoveneasca, dar numai sectia de traduceri avea romani/moldoveni. Restul erau rusi, ca in toate institutiile. Chiar si editura Stiinta a AS avea o singura sectie comuna moldoveneasca, iar celelalte sectii erau rusesti, pe domenii stiintifice, ca am lucrat si acolo in unica sectrie moldoveneasca.

  Si referitor la Cuba. Pe mine, plecata studenta la 20,5 ani, unde 9 luni am dus sarcina si 11 luni am crescut fata, nu ma mai deranjeaza prostiile tale. Eu nu figurez in nici o lista nicaieri, pt ca familia mea nu are pacate in trecut. Dar iata referitor la Ghimpu poti citi chiar aici, pe blog, cu documente scanate si afisate. Citeste, indata iti pun linkul http://www.pavlicenco.md/2008/11/26/la-solicitarea-lui-ndabija-postam-killerii-redesteptarii-nationale/

  Vezi ce se intimpla cu tine cind nu mai ai argumente? Pai sa stii ca si eu sint „rea” pentru ca nu am nimic din ce crezi tu sau altii, dar mi unii incearca mereu inchiderea gurii. Nu o inchid, pentru ca sint total curata si asta ii scoate din sarite pe cei murdari. Asta a fost atuul meu si de aceea sint curajoasa.

 26. p-u Jay
  Cand am spus “voi” nu te-am avut anume pe tine in vedere, am avut in vedere asa persoane ca Nina Gonta, care imi aduce aminte de musca la arat.
  “Tine cont ca datorita celor plecati, care au vazut ce inseamna democratia, libertatea, occidentul, si prin banii trimisi de acestia acasa, Moldova s-a mai schimbat.”
  Adica vrei sa spui, ca cetatenii nostri cu studii superioare, care puteau sa aduca un folos Tarii sale in domeniul respectiv, spala fundurile europenilor batrani, au vazut democratie?
  Si chiar serios, ei au plecat sa vada democratie in straini, sau nu au vrut sa lupte p-u democratie in Tara sa? Pote sau gandit numai la propria persoana?

 27. p-u Jay
  prin banii trimisi de acestia acasa, Moldova s-a mai schimbat. Altfel, nu avea nicio sansa.”
  Adica, tu, cel care te-ai nascut in RO poti sa stii, ce sanse a avut RM sau nu? Dar eu iata cred, ca datorita la acesti oameni, care stateau acasa, RM se schimba mai radical, si putea sa aiba mai multe sanse.
  Si acesti oameni, plecati dupa ruble lungi, daca erau sa fie patrioti ai Tarii sale nu motivau ca sunt in lucru si deaceia nu pot sa vina la votare in Tara, sau ca nu au finante sa se deplaseze macar intr-un oras, unde este ambasada RM.Oare nu interesele personale predomina?
  Si nu lega toti cetatenii “europeni” din RM cu acel baiat, student in Franta, caci raportul nu este in favoarea acestor cetateni.

 28. Cand va spuneam ca aveti ceva simpatii pentru mine, nu ma credeati 😉 dar chiar asa pe fata..iar m-ati „alintat” cu apelativul „dragul meu”. Trebuie sa va spun ca deja am pe cineva..

  Bun, am aflat acum „acoperirea dvs”. Cu ce este ea „mai buna” decat cea a lui Ghimpu? Ca eu nu vad deloc..puteati pur si simplu sa nu lucrati pentru aceasta agentie ruseasca. Mai ales ca ea mistifica lucrurile. „Prostiile” mele sint in aceleasi registru cu „prostiile” dvs despre Ghimpu. Cu nimic mai prejos sau mai „obraznice”.

  „Documente” de acel tip, scanate sau nu, pot sa fac si eu, e simplu, trebuie doar sa scriu la o masina veche de scris. In plus, apare intrebarea cum si de unde le aveti? Nu oricine are acces la asa ceva. De regula ele poarta specificarea „secret” sau o stampila de autentificare. Pe lista aceea puteati sa puneti pe toti aceia care nu va sint comozi.

  Am citit si adresa respectiva, am vazut ca Socolenco a incercat sa va edifice, dar nu ati inteles deloc. Acolo, pe http://www.ionbargan.md/blog/?p=276#comments se spune clar care a fost situatia. Oricum, am vazut ca la intrebarea „de ce unchiul lui Ghimpu a fost trimis in Siberia”, daca era colaborator al sovieticilor, nu ati avut replica. Si era si normal sa nu aveti.

  Sa stiti, d-na Pavlicenco, ca si eu am fost „soim” si „pionier”, la gradinita, respectiv scoala primara. Ce ziceti, am fost si eu „comunist”? 🙂

 29. NATALITA , DRAGA MEA ,AI APARUT IARASI PE AICI ? Ce-ti mai fac dulaii ?? Nu te-au muscat inca de fundulet ? Sa-mi spui sa-i duc pe toti la necropola la eutanasiere. ham , ham , ham ..

 30. JAY .. subscriu !!

 31. Noroc Costi-curvarul! Bun venit.
  dar ceva nu inteleg eu, in „Собачье сердце” un caine se prefacea treptat in om (adica se ridica la un intelect mai dominant), dar la tine se intampla „с точностью, да наоборот” – te prefaci treptat intr-un dulau turbat, adica i-ti cobori intelectul la un nivel mai jos.
  Vad, ca te-ai invatat si sa latri frumos. Sau poate ti-a parut rau ca te-am trimis in pzm?

 32. „Adica vrei sa spui, ca cetatenii nostri cu studii superioare, care puteau sa aduca un folos Tarii sale in domeniul respectiv, spala fundurile europenilor batrani, au vazut democratie?”

  Cetatenii vostri, „cu studii superioare” (stii bine la ce nivel „inalt” se ridica invatamantul in Moldova) – daca aveau conditii de trai, si statul le oferea aprecierea studiilor de care zici, ar fi ramas. Daca nu toata lumea ramane in mocirla, cum ai facut tu, nu inseamna ca e „tradatoare”. Si de unde stii tu ca tinerii plecati in afara, s-au dus sa spele funduri? Cunosc oameni care au ajuns sa lucreze la institutii de prestigiu, scoli, spitale, ziare, unde au scris despre Moldova si au dus renumele tarii, ca altfel nimeni nu ar stii unde e pe harta Moldova. Si tu indraznesti sa patezi numele acestor oameni..

  Da, au vazut democratie, asa cum tu probabil nu o vei vedea niciodata..

  „Si chiar serios, ei au plecat sa vada democratie in straini, sau nu au vrut sa lupte p-u democratie in Tara sa? Pote sau gandit numai la propria persoana?”

  Este clar: mentalitate comunista. Numai comunistii spuneau ca aceia care pleaca in afara, sint „tradatori”. Pe langa propria persoana, oamenii astia au dus numele Moldovei in afara. A spune ca e ceva rau sa te gandesti la viitorul tau, mi se pare ipocrizie. Daca ai fi avut ocazia sa mergi sa lucrezi si tu in alta tara, pe un salariu mai bune, sa nu-mi spui ca te-ai fi agatat de stema de pe parlament..asta sa spui cuiva care te va crede.

 33. JAY , ITI MULTUMESC pentru postarea de mai sus .AM INTRAT pe blogul lui Ion Bargan si am privit fimuletul. Mare om , mare barbat Gh.Ghimpu.A murit la numai 63 ani.. ca multi alti patrioti , intrun accident rutier.Foarte multi au murit in accidente rutiere si toti , luptatori pentru romanism. Curios.

 34. Si inca ceva, pt d-na Pavlicenco: vad ca mai nou apelati la opere literare, pentru a induiosa lumea si a canaliza ura spre d-l primar. Poate ca ar fi cazul pe langa cuvintele lui Arghezi, sa postati si fragmente din „Bubico” de Caragiale, ca sa vedem cat de „inuman” si de „crud” era scriitorul nostru cu cainii 🙂

 35. aaaaaaa… vai ce urat !!De cand femeile in Moldova injura ! Te-ai distrabalat , natalita , puiculita , si nu e frumos! DAR PE SARICOV IL GASESTI , NATALITO , IN PARLAMENT .Se numeste MISIN .S-a reincarnat !

 36. Costi, sau ai inceput sa hamai, ca sa-mi placi?

 37. de mai Costi, ce sa faci..cand observi cu cata tenacitate este atacat un om, si in genere AIE, responsabila de scoaterea comunistilor, te bat niste ganduri, si ajungi la niste concluzii. Ai dreptate in ce priveste „coincidentele” – pana si Adrian Paunescu era sa moara, tot intr-un „accident”..sa ne amintim si de sotii Teodorovici..de Grigore Vieru..Ilascu de asemenea a avut un accident..stranii coincidente, nu?

 38. „Nouă ceasuri şi nouă minute… Peste şase minute pleacă trenul. Un minut încă şi se-nchide casa. Repede-mi iau biletul, ies pe peron, alerg la tren, sunt în vagon… Trec de colo până colo prin coridor, să văz în care compartiment aş găsi un loc mai comod… Aci. O damă singură, şi-fumează, atât mai bine! Intru şi salut, când auz o mârâitură şi văz apărând dintr-un paneraş de lângă cocoană capul unui căţel lăţos, plin de funde de panglici roşii şi albastre, care-ncepe să mă latre ca pe un făcător de rele intrat noaptea în iatacul stăpânii-şi.

  – Bubico! zice cocoana… şezi mumos, mamă!

  „Norocul meu, gândesc eu, să trăiesc bine!… Lua-te-ar dracul de javră!”

  Bubico se linişteşte puţin; nu mai latră; îşi retrage capul în paneraş, unde i-l acopere iar cocoana cu un tărtănaş de lână roşie; dar tot mârâie înfundat… Eu, foarte plictisit, mă lungesc pe canapeaua din faţa cocoanii şi-nchiz ochii. Trenul a pornit… Prin coridor umblă pasajeri şi vorbesc. Bubico mârâie arţăgos.

  – Biletele, domnilor! zice conductorul, intrând cu zgomot în compartimentul nostru.

  Acum Bubico scoate capul foarte sus şi, vrând să sară afară de la locul lui, începe să latre şi mai grozav că adineaori. Eu întind biletul meu conductorului, care mi-l perforează. Conductorul face un pas către cocoană, care-şi caută biletul ei în săculeţul de mână, pe când Bubico latră şi chelălăie desperat, smucindu-se să iasă din paner.

  – Bubico! zice cocoana, şezi mumos, mămiţo!

  Şi-ntinde biletul. Când mâna conductorului s-a atins de mâna cocoanei, Bubico parc-a-nnebunit. Dar conductorul şi-a terminat treaba şi iese. Cocoana îşi înveleşte favoritul mângâindu-l „mumos”; eu mă lungesc la loc închizând ochii, pe când Bubico mârâie înfundat ca tunetul care se tot depărtează după trecerea unei grozave furtuni. Acum nu se mai aude de loc. Dar auz hârşâitul unui chibrit: cocoana îşi aprinde o ţigaretă… Încă nu mi-e somn. De ce n-aş aprinde şi eu una? A! de degrabă să nu pierz trenul, am uitat să-mi iau chibrituri. Dar nu face nimic… S-o rog pe mamiţa lui Bubico… Scot o ţigaretă, mă ridic şi dau să m-apropiu de cocoana. Dar n-apuc să fac bine o mişcare, şi Bubico scoate capul lătrându-mă mai furios decât pe conductor; latră şi chelălăie şi tuşeşte şi…

  – Bubico – zice cocoana – şezi mumos, mamiţico!

  „Lovi-te-ar jigodia, potaia dracului!” zic în gândul meu. N-am văzut de când sunt o javră mai antipatică şi mai scârboasă… Dacă aş putea, i-aş rupe gâtul.

  În zbieretele desperate ale lui Bubico, mamiţica îmi dă s-aprind. Îi mulţumesc şi m-aşez în locul cel mai depărtat din compartiment, de teamă că n-am să mai pot rezista pornirii şi am să-i trag la cap când şi l-o mai scoate din paner.

  – Frumuşel căţel aveţi, zic eu cocoanii, după câteva momente de tăcere; da’ rău!

  – Aş! nu e rău, zice cocoana; până se-nvaţă cu omul; dar nu ştiţi ce cuminte şi fidel este, şi deştept! Ei bine! e ca un om, frate! doar că nu vorbeşte…

  Apoi către paner, cu multă dragoste:

  – Unde-i Bubico?… Nu e Bubico!…

  Din paner se aude un miorlăit sentimental.

  – Să-i dea mama băieţelului zăhărel?… Bubico! Bubi!!

  Băieţelul scoate capul cu panglicuţe… Mamiţa-l degajează din ţoalele în cari dospeşte-nfăşurat şi-l scoate afară. Bubico se uită la mine şi mârâie-n surdină. Eu, apucat de groază la ideea că nenorocitul ar încerca să mă provoace, zic cocoanei:

  – Madam! pentru Dumnezeu, ţineti-l să nu se dea la mine! eu sunt nevricos, şi nu stiu ce-aş fi în stare… de frică…

  Dar cocoana, luând în braţe pe favorit şi mângâindu-l cu toată duioşia:

  – Vai de mine! cum crezi d-ta?… Noi suntem băieţi cuminţi şi binecrescuţi… Noi nu suntem mojici ca Bismarck…

  – Ha? zic eu.

  – Bismarck al ofiţerului Papadopolinii.

  Dându-mi această explicaţie, cocoana scoate din săculeţul de mână o bucăţică de zahăr:

  – Cui îi place zăhărelul?…

  Bubico (făcând pe bancă sluj frumos, cu toată cletinătura vagonului): Ham!

  – Să-i dea mamiţica băiatului zăhărel?

  Bubico: Ham! Ham!

  Şi apucă bucăţica de zahăr şi-ncepe s-o ronţăie… Cocoana scoate din alt săculeţ o sticlă cu lapte, din care toarnă într-un pahar; apoi:

  – Cui îi place lăptic?

  Bubico (lingându-se pe bot): Ham!

  – Să-i dea mamiţica lăptic băiatului?

  Bubico (impacient): Ham! Ham!

  „Ah! suspin eu în adânc; lua-te-ar hengherul, Bubico!”

  Dar cocoana apropie paharul aplecat de botul favoritului, care-ncepe să lăpăie, şi lăpăie, şi lăpăie, până când un pasajer se arată la uşa compartimentului nostru uitându-se-năuntru. Bubico se opreşte din lăpăit şi se porneşte să latre că o fiară, cu ochii holbaţi şi muscând în sec şi clăntănind din dinţi, şi tuşind şi…

  „Vedea-te-aş la Babeş, jigăraie îndrăcită!” gândesc eu, şi prin mintea mea începe să treacă fel de fel de idei, care de care mai crudă şi mai infamă.

  Pasajerul s-a retras de la geam. Bubico s-a potolit. Cocoana toarnă iar lapte-n pahar şi bea şi dumneei. Eu simt cum mă năvălesc, din ce în ce mai irezistibile, ideile negre.

  – A propos – zic eu – madam, vorbeaţi adineaori de Bismarck… al…

  – Al ofiţerului Papadopolinii…

  – Ei! Ce e Bismarck?

  – Un dulău de curte… Era să mi-l omoare pe Bubico… Papadopolina are o căţeluşă, Zambilica, foarte frumuşică! şade alături de mine; suntem prietene; şi dumnealui (arată pe Bubico), curte teribilă! (Către Bubico:) Craiule!… (Către mine:) Mizerabila de servitoare, o dobitoacă! i-am spus, când l-a dus afară de dimineată – că nu ştii ce curat e! – zic: „Bagă de seamă să nu scape, să se ducă iar la Papadopolina, că-l rupe Bismarck…” dulăul ofiţerului, care şade cu chirie la ea. (Tuşeşte cu mult înţeles.) Eu nu ştiu ce făceam pân casă, când auz afară chelălăituri şi ţipete… Strig: „Bubico! Bubico! unde e băiatul?!” Alerg… Mi-l aducea dobitoaca pe braţe; d-abia-l scoseseră ea şi Papadopolina şi soldatul ofiţerului din gura dulăului. Ce să-l vezi?… tăvălit, leşinat şi moale că o cârpă. Zic: „Vai de mine! moare băiatul!” Stropeşte-l cu apă! dă-i cu odicolon la nas!… Ce-am pătimit, numai eu ştiu… Două săptămâni a zăcut… Am adus şi doftor. Da-n sfârşit, slavă Domnului! a scăpat… (Cătră Bubico:) Mai merge la Zambilica băiatul?

  Bubico: Ham!

  – Să te mănânce Bismarck… craiule!

  – Ham! ham!

  Şi sare de pe bancă jos în vagon şi apucă spre mine.

  – Cocoană! strig eu, ridicându-mi picioarele; eu sunt nevricos, să nu se dea la mine, că…

  – Nu, frate! zice cocoana, nu vezi că vrea să se-mprietinească? Aşa e el: numaidecât simte pe cine-l iubeşte…

  – A! zic eu, având o inspiraţie infernală; a! simte pe cine-l iubeşte… vrea să ne-mprietenim!… Bravo!

  Şi pe când căţelul se apropie să mă miroasă, iau un pacheţel de bonboane, pe cari le duc în provincie, la un prietin; îl deschid, scot un bonbon şi, întinzându-l în jos, cu multă blândeţe:

  – Cuţu, cuţu! Bubico băiatul! Bubi!

  Bubico, dând din coadă, se apropie mai întâi cu oarecare sfială şi îndoinţă, apoi, încurajat de blândeţea mea, apucă frumos bombonul şi-ncepe să-l clefăie.

  – Vezi că v-aţi împrietinit! zice cocoana cu multă satisfacţie de această apropiere.

  Apoi îmi spune genealogia favoritului… Bubico este copilul lui Garson şi al Gigichii, care era soră cu Zambilica a Papadopolinii, ceea ce, care vă să zică, însemnează că Zambilica este mătuşa lui Bubico după mamă… În timp ce cocoana-mi povesteşte, eu, înfrânându-mi aversiunea şi dezgustul în favoarea unui scop înalt, întrebuinţez cele mai înjositoare mijloace spre a intra în bunele gratii ale nepotului Zambilichii. Şi-n adevăr, Bubico se tot apropie de mine, până se lasă să-l iau în braţe. Simt că mi se bate inima de teamă ca nu cumva, printr-o mişcare, ori privire, să trădez un plan mare ce l-am croit în adâncul conştiinţei mele. Cocoana nu se poate mira îndestul de prietenia ce-mi arată Bubico, pe când eu cultiv cu stăruinţă această prietenie atât de scumpă mie, prin mângâieri şi bonboane.

  – Ei vezi! cum v-aţi împrietenit… Ce e, Bubico? ce e, mamă? iubeşti pe domnul? da?

  Şi Bubico răspunde, gudurându-se-n braţele mele:

  – Ham!

  – Aşa? ai trădat-o care vă să zică pe mamiţica?… craiule!

  Bubico: Ham! ham!

  – Trebuie să fii om bun! Nu trage el la fitecine…

  – Fireşte, coconită; simte cânele; are instinct.

  Când zic acestea, iată că trenul se opreşte în Crivina. Pe peron se aud lătrături şi ceartă de câni. Bubico dă să se smucească din braţele mele; eu îl ţiu bine; el începe să latre îndârjit cătră fereastra vagonului. Trenul porneşte iar, şi Bubico, întorcând capul către partea de unde s-aude depărtându-se cearta semenilor lui, latră mereu; eu îl mângâi, să-l potolesc; el, când nu se mai aude nimic, ridică botul spre tavan şi începe, în bratele mele, să urle… în braţele mele!

  „Ah! Bubico – zic eu în sine-mi, mângâindu-l frumos – de capu-ţi!… vedea-te-aş mănuşi!”

  Dar Bubico urlă mereu.

  – Doamnă – zic eu – rău faceţi că-l ţineti aşa de aproape pe Bubico şi acoperit aşa în căldură, poate să turbeze… Chiar aşa, aici e prea cald.

  Şi zicând acestea, mă scol cu Bubico-n braţe şi m-apropiu de fereastra vagonului. Pun pe Bubico binişor jos lângă mamiţa lui, şi cobor geamul, aplecându-mă să respir. Afară, noapte neagră că şi ideile mele.

  – Bine faci! să mai iasă fumul de ţigară, zice cocoana.

  Intrăm pe podul Prahovii… Mă-ntorc, iau o bonboană, i-o arăt lui Bubico, care s-apropie de mine bâtâind frumuşel din coadă.

  „Pe memoria lui Plutone şi a fidelului său Cerber! zic eu în gând ; jur că au minţit acei cari au cântat instinctul cânilor! E o minciună! Nu există!”

  Bubico îmi ia bonboana; îl iau în braţe şi mă dau lângă fereastră, ridicându-l în dreptul deschizăturii. Aerul răcoros, trecându-i pe la bot, face mare plăcere lui Bubico. Scoate limba şi respiră din adânc.

  – Să nu-l scapi pe fereastră!… pentru Dumn…

  Dar n-apucă mamiţica să rostească-ntreg sfântul nume al creatorului, şi Bubico dispare că un porumbel alb în neagra noapte, înapoi spre Bucuresti, zburând – la Zambilica, probabil. Mă-ntorc cu faţa spre cocoana şi, prezentându-i mânile goale, strig exasperat:

  – Doamnă!

  Un răcnet!… A-nnebunit cocoana!

  – Repede, doamnă, semnalul de alarmă!

  O duc la semnal şi o-nvăţ cum să-l tragă. Pierdută de durere, execută mişcarea cu o supremă energie. Trenul, stop! pe loc. Cletinătură colosală. Emoţie generală-ntre pasajeri.

  – Cine? cine a dat alarma?

  – Dumneaei zic eu către personalul trenului, arătând pe cocoana leşinată.

  Trenul se pune din nou în mişcare. La Ploieşti, cocoana s-a deşteptat din leşin; zdrobită de nenorocire, trebuie să răspunză la procesul-verbal ce i se dresează pentru întrebuinţarea semnalului. Pe când, în mijlocul pasajerilor grămădiţi, cocoana se jeleşte, eu m-apropiu de urechea ei şi, c-un rânjet diabolic, îi şoptesc răspicat:

  – Cocoană! eu l-am aruncat, mânca-i-ai coada!

  Ea leşină iar… Eu trec că un demon prin mulţime şi dispar în noaptea neagră…

  Sursa:

  http://www.bubico.com/

 39. AM UN PREMIU SPECIAL: cine poate ghici cine e domnul care calatoreste cu trenul, si d-na cu cainele? Analogia cu personaje din viata reala e pur intamplatoare si neintentionata 🙂

 40. A, doamna VP va cauta numai texte in favoareaa afirmatiilor sale .Dar uita ca pentru cuvinte urate la adresa unui demnitar, calomnie si injurii , se poate sa aiba probleme cu justitia.Cred ca primarul are destule probe pentru asta.Dar nu vrea sa-si puna mintea cu o femeie in varsta, care s-a ratacit in politica moldoveneasca de pe malul Bacului aproape secat.

 41. cine doreste, poate sa urmareasca aceasta superba schita si in versiune dramatizata, pe youtube:

  In interpretarea lui Grigore Vasiliu Birlic:

  http://www.youtube.com/watch?v=z2dv0PGY7wg

  sau cea a lui Horatiu Malaele:

  http://www.youtube.com/watch?v=xjF81C2FeF8&feature=related

  Superbe mostre de opere literare clasice..

 42. Costi, urmareste piesa de teatru, ca sa te convingi 🙂 noapte buna.. 😉

 43. JAY, as vrea sa castig eu premiul , dar e prea lung textul si mi-e-somn? Poti sa amani „concursul” pe maine ? Poate castig eu” premiul” ! ha , ha AM SA MA GANDESC TOATA NOAPTEA LA EL.

 44. cauta pe youtube, ca vad ca inca e pe „moderare” ultimul meu comentariu..cauta versiunea interpretata de Horatiu Malaele.

 45. Costi, iti dau termen pana maine. Dar nu-i greu deloc 😉 ok, pe maine atunci.. 🙂

 46. Jay, nu incurca studentii cu acei, care sau dus dupa ruble lungi.
  Cit despre mine, eu nu lucrez in bujet, dar in sectorul privat si am creat si multe locuri de munca cat si pentru oameni fara studii, cat si pentru cei cu studii. Si stii ce paradox? Cea mai mare problema, cu care ma confrunt este problema cadrelor. Sunt de acord, ca in ziua de azi vrei sa arunci cu batul intr-un caine, dar nimeresti intr-un „tanar specialist cu studii superioare”, care nu stie cele mai elementare lucruri. Si de ce dar mentalitate comunista? Dar daca o sa plece toti, pana la unul? Cine sa le dee peste nas comunistilor?
  Si inca, eu am votat la locale p-u Chirtoaca, la cel. – p-u PLDM si sotul meu este de la PLDM, si chiar astazi am facut dotatii p-u acest partid, pentru ca „din doua rele o alegi pe ce-a mai mica”Si ca sa am incredere in ei – „спасение утопающих -дело рук самих утопающих” Si daca nu mi-a placut istoria cu nimicirea cainilor, am zis acest lucru, fara sa-l leg de politica.

 47. JAY , am citit macar ca mi-e somn .Eu as zice ca despre domn e chiar Caragiale , dar cucoana cu catelul este VP, /sau Natalia,/caci iubeste cainii mai mult decat pe oameni .Inca e bine ca „personajul” n-a aruncat si cucoana pe geam ! ha , ha , ha ! noapte buna !!

 48. maine am sa caut pe youtube sa vad si versiunea teatru. cu Horatiu Malaele.

 49. de mai Costi, ce sa faci..cand observi cu cata tenacitate este atacat un om, si in genere AIE, responsabila de scoaterea comunistilor….

  Vezi sa nu-i scoata si sa le ocupe imediat locul

 50. Costi, eu nici odata nu calatoresc cu transportul public, si in masina mea personala nici odata nu se urca oameni de pe drum, asa ca ai dat in bara
  Dar mi sa parut, ca catelul, care a fost aruncat pentru ca latra -este vorba despre tine, tu doar la noi hamai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *