Bravo Elena Varta! Bravo Unimedia!

Ciini de la bloc, asteptind mincareToate explicatiile legate de animalutele din viata mai recenta a familiei mele, ale caror poze sint aici, le dau la sfirsitul articolului. In dreapta sint patru ciini ucisi de hingheri, ei aici sint fotografiati din geamul apartamentului, stind alineati si asteptind sa iesim cu mincarea. Asa au stat in fiecare dimineata, pina au fost otraviti sub ochii locatarilor…

CustileSalut faptul ca UNIMEDIA nu a ramas indiferenta la cruzimea „liberal-europeana” aplicata maidanezilor. Pozitia Elenei Varta, amintita in stirile de pe portal, este un act de adevarat curaj, care nu cadreaza cu tiparele „avanilor si dastaptilor” comentatori de pe UNIMEDIA sau de pe blogul meu, care m-au facut in tot felul pentru protestul meu contra uciderii criminale a ciinilor. Eu am primit multe mesaje, inclusiv unul, care, cred, are ca autor aceeasi persoana,  curajoasa si care nu s-a lasat intimidata de a se implica, infruntindu-i pe aplaudacii servili ai europeanului” (oare???) Chirtoaca.

CezarJessicaStrelka in casaCiubaisIbraghimLiusikaStrelka si LiusicaBelkaBaghira, Strelka si LiusikaLiusika si Vasea-juniorRijii si VaseaVasea-junior si Rijikpavlicenco-si-chita-1Sergiu cu Miskastelian-si-chitaVecina cu MusicaStrelka si IbraghimBaghira se uita din drumJessica la sobaVasea-junior, Vasea-senior si Rijii „Ma_bucur_nespus de mult, dna Pavlicenco, pentru ca ati luat atitudine!!! La sigur, banuiati toate reactiile iresponsabile, pline de ura si cinism, pe care articolulu Dvs avea sa le provoace. Oameni buni, care Europa? Meritati sa stati in aceasta saracie pe veci! Mai studiati legislatia europeana, cel putin din curiozitate, si vedeti toate tarile care au fost obligate sa adopte legi pentru protectia animalelor… Din pacate, suntem un popor primitiv, cu o mentalitate primitiva… Nu inteleg un lucru – ce vina poarta bietele fiinte pentru saracia din tara? De ce nu v-ati razvratit si iesit in strada cind fostele guvernari v-au furat tara pina la ultima fabrica de zahar, de ce atunci nu v-ati aratat tot cinismul si toata ura? Nu-mi ramane decit sa trag o concluzie: SUNTETI NISTE LASI!!!”

Bravo, Elena Varta! Bravo toti cei care intelegeti ca asa nu se poate. Daca nu am mai adus si eu argumente si DSC00016argumente, am publicat proiectele de legi adoptate in prima lectura… Numai ca avem niste „vacute sfinte”, niste idolasi, care cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de picioare si ca pot infrunta si sfida bunul simt, valorile umane, valorile crestine, opinia publica interna mai evoluata si opinia publica internationala, care cred ca pot urma si in aceasta exemplul prost al lui Basescu. Pina si Brigitte Bardot s-a implicat, bravo din nou Elena! Cu asemenea tineri ca Elena vom intra in Europa, nu cu adeptii cruzimii, care macar o data nu au mers sa dea apa intr-un vas plastic sarmanelor animale, lasate sa moara in sete, foame si in propriile fecale.

24716

Si sa nu-mi spuneti mie in ce sa ma implic si in ce nu. Orice om, nu politician, mare sau micut, trebuie sa aiba suflet si sa apere viata. Nimeni nu o poate lua nimanui, nici Chirtoaca, cel care, probabil, da ascultare, fara nici o jena, la doi „Presedinti”…

Vedeti linkurile pe UNIMEDIA, care au plasat imagini video socante. Asta, apropo, ca tot eram intrebata pe blog de „marii experti” in omorirea maidanezilor de unde sint imaginile, daca nu le-am cules de pe nu stiu unde. Iata v-a postat UNIMEDIA imagini de la „necropola” – de fapt – „fabrica mortii lui Dorin Chirtoaca”. Bravo, inca o data, UNIMEDIA! Insist sa va apreciez, pentru ca avem si presa „foarte prudenta”, predispusa sa treaca usor, foarte usor cu vederea ca se ucid fiinte vii, doar sa nu sifoneze cumva imaginea idolului…

http://nimedia.md/?mod=news&id=16728

http://unimedia.md/?mod=news&id=16729

Doi ciiniDoi cini botitiDoi motanasiDoi motanasi peste capDoi motani cu coade

Si mai vedeti proiectele de legi adoptate de Parlamentul comunist in prima lectura, DAR NEADOPTATE DE PARLAMENTUL CU MAJORITATE DEMOCRATA IN A DOUA LECTURA, PENTRU CA NU CUMVA SA SE CLATINE ALIANTA PENTRU INTEGRARE EUROPEANA. Adica, sarmanii ciini au devenit si victima, si pretul care trebuie platite pentru nesuparari in AIE.

Daca s-ar adopta aceste legi, zisul primar general al capitalei (pe care nu-l pot scrie cu litera mare), nu si-ar mai permite sa decida CINE SA TRAIASCA SI CINE SA NU TRAIASCA pe lume. Si se mai suparase unii in anul 2007 cind PNL il taxase drept extremist (pe putin spus)… Din 2007 pina in 2010 nu am vazut nici un proiect initiat de „junele liberal european” pentru rezolvarea problemei maidanezilor murdari, bolnavi, insetati si flaminzi, oglinda administrarii capitalei…

Vizitatorul Jay, vazind ca nu mai are ce spune, m-a luat la bani marunti sa ii povetestec ce fac eu concret pentru animale. Am hotarit sa va obosesc, dar sa scriu pentru cei interesati, despre animalele care ne inconjoara, de care avem grija sau care nu mai sint, fiind ucise.

Animalele noastre, de la stinga la dreapta, in prima pagina:

1. Ibraghim, ciinele unui vecin de la casuta de vacanta.

2. Ciubais, un pisic al nimanui, care se apropie de noi, cind venim la casuta.

3. Strelka, cateaua infiata de noi si stind in poza in casuta de vacanta, ca afara e ger.

4. Jessica, pisicuta de casa, aflata la noi de 7 ani, luata de la coltul blocului, la sugestia sotiei unui fost consul strian, exact dupa ce murise mama lui Cezar.

5. Cezar, pisicul nostru de casa, nascut la noi si avind 12 ani.

6. Liusika si Vasea-junior, animalutele vecinei de la casuta de vacanta, motanul fiind strins de pe drum de mic.

7. Baghira, a altei vecine, careia ii apartine si Ibraghim, cu Strelka noastra si Liusika vecinei mai batrine.

8. Belka, mama Liusikai. Belka a fost gasita de fiul vecinei accidentata de o masina in drum.

9. Lisuika si Strelka, inoptind in casa din cauza gerului excesiv.

10 Liusika in zapada maninca un git de gaina.

11. Stelian cu Chita in brate, bolnava. Chita, sterilizata, a fost sfisiata de niste ciini.

12. Sotul cu Miska, catelusul Belkai.

13. Vitalia cu Chita bolnava in brate.

14. Vasea-junior si Rijik, ai vecinei.

15. Vasea-senior, cu un ochisor bolnav, pripasit la vecina de la o doamna care a trecut cu traiul in alta parte. A fost foarte bolnav, fiind de catre cineva traumatizat, dar l-am salvat cu totii.

16. Vasea-senior, Rijik si Vasea-junior, care abia se vede de sub acesti doi, pe geamul casutei vecinei, unde mergem regulat cu sotul in ospetie.

17. Jessica noastra, dormind linga soba inca neincalzita bine.

18. Baghira, un ciine mare, negru, al unei vecine, care a avut o pereche, Martin, otravit de cineva. Ne temeam la inceput de ei, dar i-am imblinzit hranindu-i si prin comunicare.

19. Strelka si Ibraghim, in drum, linga o cusca “pentru cui trebuie”.

20. Vecina mai in virsta cu Musika, o pisicuta venita cit degetul aratator, mincase pamint, fiind abandonata de cineva si supravietuind ca un miracol. Era toata in rani, cu pete. Acum e o pisica minunata si e mama lui Rijik.

21. Nu sint aici pisica Rosca, venita la apartamentul din Chisinau, aranjata la Durlesti cu ajutorul unor oameni de treaba.

22. In fotografia de jos, o poza cu vreo sapte ciinisori – acestia sint ai Strelkai, pe care i-am dat pe miini bune.

23. Au mai fost Rex, ciine negru, disparut intr-o zi de linga bloc, vorbind de Chisinau.

24. A mai fost o catea mare, a fatat noua catelusi, i-am hranit, ingrijit, dar a disparut intr-o zi. Mi s-a spus ca a zgiriat masina celui care a vrut sa ii ia catelusii si el a gasit pe cineva si a dus-o, cu tot cu catei.

25. Mai exista Simba, catelusa Chitei alb-negru, care sta printre cei 4 ciini din prima foto, Simba aflindu-se la nepoata mea.

26. Si au mai fost catei si cateluse, avind grija de toti pina nu au fost ucisi de hingheri.

27. Sper ca am gasit sa o ajut pe vecina mai in virsta care vrea sa treaca cu traiul la Chisinau si ca am gasit stapini pentru Liusika, Miska si Rijik.

28. Miine o fotografiez pe Naida, catelusa de azi de linga bloc. O sterilizam in primavara si speram sa nu o prinda hingherii…

Proiect


Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind protectia animalelor

Parlamentul adopta prezenta lege organica.

In spiritul respectului fata de viata si fiinte, pentru imbunatatirea relatiilor dintre oameni si animale si pentru garantarea bunastarii populatiei si a mediului, Statul promoveaza si reglementeaza prevenirea cruzimilor fata de animale, bunastarea si protectia acestora si condamna orice acte de cruzime si maltratare a animalelor, inclusiv cel de abandon.

Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor.

Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul protectiei animalelor este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul protectiei animalelor se vor aplica prevederile tratatului international.

Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.

Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:

animal – orice vietuitoare neumana, apartinand grupului vertebratelor.

detinator de animale – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale si/sau detinator de exploatatie, sau de ingrijitor temporar al animalelor. Aceasta categorie include, fara exceptie, conducatorii grupurilor de animale, ai mijloacelor de transport in care se afla animale, precum si administratorii exploatatiilor de tipul: tirguri sau expozitii de animale, tabere de vara, ferme de animale, centre de colectare a animalelor si unitati de sacrificare;

rau tratament aplicat animalului – cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat;  transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa; lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare;  supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte; lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav;  nerespectarea odihnei necesare pentru animalele de munca, sau tinerea lor excesiva sub intemperii; izgonirea sau lasarea in parasire a animalelor domestice de munca, utilitare de alt fel sau de companie, care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme; folosirea animalelor pentru concursuri, competitii de alergare, spectacole inclusiv cele de circ, filmari, reclame, publicitate, exhibitii, distractii, sporturi, sau tinerea lor in gradini zoologice fara grija necesara pentru siguranta si bunastarea animalelor in cauza, ca si pentru soarta lor ulterioara; dresajul brutal al animalelor, iritarea, sperierea animalelor sau lasarea fara control strict a oricarui animal propriu sau aflat in custodie care ar putea fi agresiv fata de oameni sau animale; atatarea animalelor unele impotriva altora, ori impotriva oamenilor, comertulul ilegal cu animale.

cruzime fata de animale orice actiune efectuata in mod direct sau indirect, cu intentie sau din imprudenta, care poate sa aiba drept urmare o suferinta fizica si/sau psihica a unui animal; vatamarea grava a organismului sau moartea nejustificata a animalului in raport cu normele legale; punerea in pericol neindreptatita a vietii animalului indiferent daca animalul apartine sau nu faptasului, nu are un proprietar ori custode, traieste liber in natura sau este captiva; omorarea animalelor, din perversitate, precum si prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte intre animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul cainilor pentru a le controla agresivitatea; folosirea de animale pentru expozitii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca acestora suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri; abandonarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;  administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului.

Articolul 5. Principiile de baza privind protectia animalelor
La detinerea animalelor se vor respecta urmatoarele principii de baza:
– tratamentul inuman aplicat animalului ete incompatibil cu principiile moralitatii si umanitatii;
– protectia animalelor de la suferinte fizice sau psihice inclusiv de la moarte ;
– nimeni abandoneaza un animal;
– asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor trebuie sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
– animalele sunt fiinte sensibile, capabile de suferinta fizica si psihica, avand si o valoare intrinseca, in afara celei utilitare;
– omul are obligatia de a nu abuza de viata si serviciile animalelor, eliminand moartea lor ne-necesara si evitand sau reducand in cea mai mare masura posibila suferinta pe care folosirea lor le-ar putea-o produce;
– suprimarea vietii unui animal trebuie sa se produca numai prin procedee sau metode legale stiintific fundamentate, adecvate speciei si imprejurarilor, care pot sa inlature sau sa reduca pana la un nivel minim suferinta fizica si psihica a animalului.
– participarea cetatenilor si societatii civile la elaborarea si realizarea programelor in domeniul protectiei animalelor.

Articolul 6. Actiuni formativ-educative in domeniu protectiei animalelor
(1) In scopul formarii unei culturi adecvate a cetatenilor in relatii cu animalele, educarea si intarirea atitudinii umanitare a comportamentului fata de animale, neadmiterea cruzimii fata de animale, se organizeaza instruirea si educarea in domeniul protectiei animalelor.
(2) Ministerul Educatiei si Tineretului va include, in programele destinate formarii si perfectionarii cadrelor se specialitate, tehnicienilor sau lucratorilor din domeniile medical-veterinare, biologice si zootehnice, a notiunilor cu caracter stiintific, tehnic si etic menite sa asigure respectul fata de viata si inlaturarea sau reducerea in cea mai larga masura posibila a suferintei animalelor asupra carora se exercita activitati umane.
(3) Ministerul Educatiei si Tineretului, inclusiv structurile teritoriale, vor desfasura, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale de protectie a animalelor si al altor foruri, programe educative urmarind prevenirea cruzimii fata de animale si protectia acestora, inclusiv prin informarea cetatenilor despre legislatia privind protectia animalelor. Actiunile educative privind prevenirea cruzimii si protectia animalelor vor avea in vedere si unele grupuri de animale nevertebrate, in special insecte, crustacee si moluste.

Articolul 7. Autoritatea nationala competenta
(1) Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, prin Inspectoratul Veterinar de Stat, reprezinta autoritatea nationala competenta in sensul prevederilor prezentei legi.
(2) In cadrul Inspectoratului Veterinar de Stat functioneaza, in limita personalului aprobat, un serviciu de protectie a animalelor, iar la nivelul directiilor sanitare veterinare raionale este desemnata o persoana care are ca atributii de serviciu si protectia animalelor. In localitatile rurale aceste atributii se pun pe seama unor functionari din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(3) Inspectoratul Veterinar de Stat are urmatoarele atributii:
a) coordoneaza si exercita controlul de stat asupra respectarii legislatiei cu privire la protectia animalelor ;
b) elaboreaza instructiuni de aplicare a prevederilor prezentei legi privind normele de detinere, adapostire si intretinere a animalelor inclusiv celor salbatice;
c) stabileste cerinte privind controlul aplicarii prezentei legi si a instructiunilor specifice, realizeaza inspectiile privind protectia animalelor;
d) exercita si alte atributii prevazute de legislatia in domeniu.
(4) Pentru indeplinirea prevederilor prezentei legi, persoanele imputernicite, potrivit atributiilor de serviciu, au acces in cladiri, adaposturi si alte locuri unde sunt tinute animalele, precum si dreptul de a solicita orice informatie si documente necesare controlului si de a preleva probe pentru cercetari si analize de laborator.
(5) In situatia in care locul unde sunt tinute animalele se afla la domiciliul sau resedinta detinatorilor de animale, accesul persoanelor imputernicite, in acest spatiu se face cu acordul detinatorului. In lipsa acordului, detinatorul de animale are obligatia de a face dovada respectarii dispozitiilor art. 8.

Articolul 8. Obligatiile detinatorilor de animale
(1) Detinatori de animale au urmatoarele obligatii:
– de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protectia si bunastarea animalelor.
– de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum si de a nu le parasi sau izgoni.
– de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie.
(2) Detinatorilor de animale le este strict interzis sa aplice relele tratamente animalelor sau cruzimea fata de ele.

Articolul 9. Detinerea animalelor
(1) Cerintele privind detinera animalelor trebuie sa corespunda nevoilor etologice animalului in functie de specie, rasa, sex, varsta si sint aprobate de Inspectoratul Veterinar de Stat.
(2) Locul detinerii animalelor trebuie sa fie dotat in asa fel in cit animalului sai fie asigurat loc pentru miscare, aerisire, temperatura si umiditate normala, iluminare naturala.
(3) Detinatorii de animale au obligatia de a ingriji si trata in mod corespunzator un animal bolnav sau ranit.
(4) Animale salbatice pot fi detine, in conformitate cu normele Legii regnului animal.

Articolul 10. Reproductia animalelor
Detinatorii de animale care selectioneaza un animal pentru reproductie au obligatia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice si comportamentale ale speciei si rasei respective, astfel incat sa nu fie compromise performantele, sanatatea si bunastarea descendentilor.

Articolul 11. Dresajul animalelor
Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligatia de a folosi mijloace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.

Articolul 12. Comertul cu animale
Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, din considerente privind protectia animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul tarii, poate impune anumite conditii, precum si limita sau interzice importul, exportul, tranzitul si comertul cu animale, tinand cont de reglementarile comunitare.

Articolul 13. Transportarea animalelor
(1) Transportatorii au obligatia de a transporta animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta, categorie de productie, pentru a evita ranirea sau epuizarea fizica a acestora.
(2) Conditiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

Articolul 14. Folosirea in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare
(1) Animalele pot fi folosite in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca:
a) organizatorul asigura conditiile prevazute la art. 8;
b) sanatatea si bunastarea animalelor nu sunt puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor.
(3) Detinatorul animalelor, a caror utilizare in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare a devenit imposibila, este obligat sa asigure acestor animale conditii de intretinere conforme cerintelor prezentei legi.

Articolul 15. Interventii chirurgicale
(1) Animalele sunt supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate.
(2) Interventiile chirurgicale se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala, numai de catre medici veterinari.

Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor
(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinte inutile in cazul sacrificarii sau uciderii.
(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice in vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.
Articolul 17. Folosirea animalelor in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice
Animalele pot fi folosite pentru cercetare stiintifica, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum si in alte scopuri similare, atunci cand obiectivul activitatii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implica folosirea animalelor. Animalele folosite in scopuri experimentale sau stiintifice sunt supuse unor reguli de protectie specifice stabilite prin lege, fara a li se provoca suferinte inutile.

Articolul 18.  Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) Structurile legal constituite ale societatii civile, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor  si/sau protectia mediului, au dreptul si acestora li se va acorda posibilitatea reala de a se implica in elaborarea Strategiei, Metodologiilor si Normelor de aplicare a acestei legi, precum si in aplicarea si supravegherea respectarii ei. Sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor societatii civile cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.

Articolul 19. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila sau administrativa conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– Cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat;
– Transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa;
– Lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare
– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte;
– Lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut, suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav ;
– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme;
– Lovirea, haituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum si  folosirea animalelor vii pentru dresajul ciinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;
– Administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea constituie un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului;
– Incinerarea, ingroparea, jupuirea sau incepere oricarei prelucrari a corpului animalului dupa deces nesigur;
– Uciderea in conditii provocatoare de suferinte intense sau prelungite a animalelor fara respectarea prevederilor tehnice si de comportament uman, necesare reducerii pana la nivelul minim posibil a suferintei animalelor sau fara punerea in practica a normelor de euthanasiere;
– Uciderea sau provocarea unor suferinte, ce puteau fi evitate, animalelor folosite in scopuri stiintifice, fara respectarea legislatiei existente in acest domeniu;
– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otravirea in afara limitelor si metodelor legal reglementate in cazul unor rozatoare sau insecte daunatoare.

Articolul 20. Dispozitii finale
Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.

Presedintele Parlamentului

Nota informativa
asupra proiectului de lege privind  protectia animalelor

Legea privind protectia animalelor aduce in legislatia RM principii etice si norme stiintific fundamentate privind protectia animalelor, corespunzatoare in aspectele lor de baza atat standardelor internationale actuale, cat si traditiilor de omenie si preocuparilor de protectie fata de vietuitoare existente in tara noastra.

Ea raspunde unei necesitati deosebite, semnalata in ultimii ani cu insistenta, intr-un sector semnificativ al vietii sociale si al constiintei umane.

Printre principiile de baza recunoscute de stat prin aceasta Lege, se inscriu respectul fata de viata si fapturi, odata cu necesitatea implementarii progresive a normelor internationale si nationale moderne, cu caracter stiintific si etic, in intreaga sfera a protectiei animalelor.

Bazate pe o ampla documentatie in domeniu, dispozitiile legii promoveaza cu fermitate aceste principii, tinand totodata seama, in modalitatile de transpunere a lor in viata, de contextul socio-economic prezent, din tara noastra.

Considerand ca etica fata de viata si fiinte constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avand in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animale si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul incurajeaza prin lege si actiunile educative adresate copiilor, tinerilor, populatiei adulte precum si personalului tehnic de toate categoriile care manipuleaza animale, avand drept obiectiv o comportare omenoasa fata de fapturi prevenirea actelor de cruzime si cunoasterea normelor rationale de protectie a animalelor, paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului.

Prevederile acesteia sunt generale, fiind valabile pentru intregul cimp al problemelor de protectie a animalelor din RM si cuprinzand toate categoriile de animale, dar lasand loc totodata, conform uzantelor internationale, unor dezvoltari sau reglementari cu caracter special, paralele ori ulterioare, pentru unele domenii specifice deosebit de complexe, cum este acela al experimentarii asupra animalelor sau  protectia animalelor de companie.

Legea defineste cruzimea fata de animale intr-o conceptie aprofundata, care tine seama atat de drepturile etice ale animalelor (Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor), proclamate solemn in 1978 la Organizatia Mondiala pentru Educatie, Stiinta si Cultura (U.N.E.S.C.O.), cit si de cerintele sociale, tinzind sa realizeze o interfata reala intre aceste doua categorii de aspecte.

In acest spirit, ea specifica, in raport cu gravitatea lor, diversele acte concrete care se incadreaza in conceptul definit, constituind contraventii privitoare la raul tratament al animalelor sau cruzimea fata de animale.

Sfera de preocupari a Legii cuprinde animalele vertebrate, traind libere in natura, captive sau domestice, printre care cele utilitare, de tractiune sau povara, cele destinate consumului alimentar, obtinerii de blanuri si alte produse, sau apartinand altor categorii.

Legea dezvolta acest ultim domeniu, avand in vedere rolul social pozitiv al atasamentului fata de animalele in dezvoltarea unei atitudini de intelegere si grija a copiilor si adultilor fata de semeni si de toate fiintele din jurul lor.

Privitor la situatiile, judicios evaluat, in care suprimarea vietii, unui animal poate fi considerata juridic acceptabila, legea dispune respectarea riguroasa a prevederilor internationale si nationale referitoare la metodele si substantele adecvate, in raport cu specia si imprejurarile, pentru a evita in cea mai larga masura posibila suferinta fizica si psihica a animalelor, precum si alte abuzuri.

Legea de fata aduce problematica protectiei animalelor in RM la nivelul standardelor etice si stiintifice moderne.

Avand in vedere ca domeniul dat este lipsit de reglementare la momentul actual precum si necesitatea armonizarii cadrului juridic al RM cu legislatia Europeana si in special la Directivele Comisiei Europene privind protectia animalelor vertebrate utilizate in scopuri stiintifice si metode si norme admise sau interzise de euthanasie la animale, solicitam Parlamentului sustinerea si votarea acestui proiect de lege.

Deputat Vladimir FILAT

Proiect

Parlamentul Republicii Moldova

Lege privind detinerea si protectia animalelor de companie

Parlamentul adopta prezenta lege organica.

Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor de companie inclusiv a animalelor de companie fara stapin.

Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul detinerii animalelor de companie este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul dat se vor aplica prevederile tratatului international.

Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale de copmanie indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.

Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:
Animal de companie – orice fel de animal tinut de catre om in special in apartament, pe linga casa, sau in curtea sa pentru agrement, companie, paza inclusiv de serviciu.

Animalele de companie fara stapan – orice animal care nu are un detinator, ori se gaseste in afara locuintei sau gospodariei detinatorului si supravegherii acestuia, prin pierdere, abandonare, ratacire ori alte motive.

Adapost  de protectie a animalelor de companie – locuri special amenajate  de Organizatiile necomerciale specializate sau autoritatile publice locale unde sint tinute animalele de companie.

Detinator de animale de companie – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale, sau de ingrijitor temporar al animalelor pentru care si-a asumat responsabilitatea intretinerii.

Carnet de sanatate al animalului – document, eliberat de  Refugiile de intretinere provizorii, care cuprinde indicativul numeric, specia si semnalmentele animalului,  date medicale (vaccinarile,  tratamente de deparazitare, sterilizare ect.), eventuale observatii, masurile ulterioare luate pentru animal, informatia privind detinatorul iar pentru animalele fara stapin  data si locul de unde a fost ridicate.

Ciini periculosi – ciinii apartinind urmatoarelor rase, Pit Bull, Boerbull, Bandog, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Ciine agresiv – orice ciine care fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane sau animale.

Inregistrare al animalului – procedeu de aplicare pe ureche sau gat a unor crotalii,  zgarde, microcipuri sau tatuaje rezistente si usor de observat si care nu influenteaza viata si comportamentul animalului;

Refugiu provizoriu pentru cazarea  animalelor de companie (in continuare Refugiu provizoriu) – Institutie creata de autoritatile publice locale  in cadrul carora se vor organiza cazarea provizorie, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica, carantinizarea, control medical si tratamentul animalelor de companie bolnave.

Articolul 5. Principiile de baza privind detinerea animalelor de companie
La detinerea animalelor de companie se vor respecta urmatoarele principii de baza:
a) Nimeni nu cauzeaza inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie;
b) Nimeni nu abandoneaza un animal de companie;
c) Asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
d) Obligativitatea sterilizarii animalelor fara stapin;
e) Asigurarea securitatii si altor drepturi ale cetatenilor;
f) Recuperarea de la detinator a daunelor pricinuite de animal.

Articolul 6. Competenta autoritatilor administratiei publice locale
Autoritatile administratiei publice locale:
a) asigura implementarea politicii de stat in domeniul protectiei animalelor de companie;
b) exercita controlul referitor la aplicarea prezentei legi;
c) organizeaza elaborarea si realizarea programelor locale, privind prevenirea aparitiei si cresterii numarului  animalelor de companie fara stapan;
d) instituie Refugiile provizorii pentru cazarea  animalelor de companie fara stapin si verifica activitatea lor;
e) organizeaza inregistrarea animalelor si tine Registrul animalelor de companie;
f) aproba tarifele privind inregistrarea animalelor de companie;
g) contribuie la instruirea si sensibilizarea populatiei in problemele de detinere si protectie a animalelor fara stapin, inclusiv prin afisarea de anunturi pe panourile publicitare ale primariei, difuzarea de anunturi in toate celelalte publicatii si pe site-ul primariei pentru a gasi stapani pentru toate animalele aflate in Refugiile provizorii;
h) monitorizeaza controlul animalelor fara stapin, incusiv in colaborare cu organizatiile necomerciale specializate;
i) stabilesc locurile pentru plimbatul animalelor de companie;
i) exercita si alte atributii prevazute de prezenta lege.

Articolul 7. Obligatiile detinatorilor animalelor de companie
(1) Detinatorii animalelor de companie au urmatoarele obligatii:
a) de a asigura animalele in cantitate suficienta cu hrana si apa, somn, precum si de ai asigura posibilitatea miscarii;
b) de a avea fata de ele un comportament uman  creind conditii pentru siguranta si bunastarea lor, spre a preveni pierderea sau accidentarea;
c) sa ia masurile necesare pentru a nu lasa animalele sa devina libere sau  de a nu le parasi (abandona);
d) sa respecte regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar;
e) sa inregistreze animalele si sa achite plata pentru cheltuielile de inregistrare;
f) sa informeze urgent  serviciile sanitar-veterinare de stat si institutiile de medicina despre fiecare caz de imbolnavire sau epizootie a animalelor detinute, precum si despre muscaturile si traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice;
g) sa recupereze daunele pricinuite de animal inclusiv cheltuielile legate de imunizarea si acordarea ajutorului medical persoanelor care au suferit in urma muscaturilor, traumelor provocate de catre animal;
h) sa asigure curatarea resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
i) sa achite in termenele stabilite plata pentru serviciile comunale si taxele locale ce tin de intretinerea ciinilor in dependenta de rasa si statura acestora;
i) sa indeplineasca si alte  obligatii prevazute de prezenta lege si alte acte din  domeniu.
(2) Detinatorilor animalelor de companie le este strict interzis:
a) sa detina un animal de companie in locuri ne a menajate special ;
b) plimbatul animalului in locuri neautorizate de catre autoritatile publice locale, scaldatul lor in bazine de apa si lacuri, circulatia libera pe raza localitatilor cu ciini agresivi sau celor periculosi fara lesa si botnita, precum si intrarea cu ciini in localurile publice – institutii de invatamint, magazine, piete de desfacere a produselor agroalimentare, parcuri, scuaruri, stadioane.

Nu vor fi supusi acestui regim ciinii de serviciu ai Ministerului Apararii, Ministerului Afacerilor Interne, Organelor pentru Situatii Execptionale, Seviciului Vamal, si ai Serviciului de Graniceri la executarea functiilor de serviciu, precum si ciinii detinatorul caruia este nevazator.
c) vinzarea, procurarea, participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
d) sa participe sau sa organizeze lupte intre animale sau sa antreneze animale in acest scop.

Articolul 8. Restrictii privind detinerea animalelor de companie
(1) In apartamente din blocuri locative pot fi detinute animale de companie cu acordul tuturor locatarilor, daca detinatorul respecta Regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, care sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat, inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor.
(2) In curtile de folosinta comuna poate fi detinut – 1 sau 2 ciini. Cainii nu vor fi legati la punct fix fara posibilitatea de miscare. Ei vor fi legati cu posibilitatea culisarii pe sarma; se va folosi un dispozitiv de impiedicare a strangularii denumit vartej si se va de cainilor posibilitatea miscarii libere, in conditii de siguranta. Cainilor li se va acorda posibilitatea de miscare.
(3) Nu se restrictioneaza detinerea puilor animalelor de companie pina la varsta de trei luni, precum si animalele decorative (pesti, pasari, rozatoare ect.) daca detinatorul respecta regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor. Lista animalelor de companie numarul carora nu poate fi limitat pentru detinere este aprobata de Serviciul Veterinar de Stat.
(4) Nici un animal de companie nu va putea fi vandut sau cedat dintr-un Refugiu ori Adapost, unei persoane sub varsta de 16 ani, fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali.
(5) Cinii periculosi pot fi detinuti numai de persoanele cu virsta minima de 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.

Articolul 9. Masuri veterinare obligatorii
(1) Detinatorii  animalelor de companie sint obligati anual sa vaccineze contra rabiei ciinii cu virsta de peste 3 luni. Procurarea vaccinului antirabic se  asigura  din  bugetul  de stat.
(2) In cazul care animalul a provocat traume oamenilor sau animalelor domestice, detinatorul  prezinta animalul in mod urgent, medicului veterinar de stat, pentru al supune unui control.
(3) Ciinii periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor se sterilizeaza obligatoriu indiferent de sexul animalului.

Articolul 10. Evidenta animalelor de companie
(1) Evidenta animalelor de companie se efectuieaza cu scopul de a identifica mai usor animalele vaccinate si sterilizate, de a aplica taxele locale, precum si pentru elaborarea planurilor de imunizare profilactica, si prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor fara stapin.
(2) Detinatorii  animalelor de companie inregistreaza in mod benevol animale pe care le detin.
(3) Ciinii cu virsta de peste 3 luni si  animalele fara stapin se inregistreaza in mod obligatoriu. Ciinii de serviciu ai structurilor de stat se inregistreaza conform regulilor interioare ale institutiei.
(4) In cazul obtinerii unui ciine inregistrat, detinatorul va prezenta animalul  in termen de 5 zile la Refugiile provizorii pentru efectuarea rectificarilor in Carnetul de sanatate a animalului cu privire la detinator;
(5) Autoritatile publice locale vor asigura  evidenta animalelor de companie inclusiv celor fara stapin. Evidenta se va efectua in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Fiecare animal de companie va  fi inregistrat intr-un registru special atribuindu-i un indicativ numeric atasat prin unul din mijloacele de identificare, si i se va intocmi Carnetul de sanatate al animalului modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(7) Animalele de companie sint supuse identificarii prin metoda cea mai putin dureroasa.
(8) Regulamentul privind evidenta animalelor de companie este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Refugiile provizorii vor transmite anual serviciilor de colectare a impozitelor si taxelor locale ale primariilor  informatia privind detinatorii de ciiini, pentru incasarea taxei locale.
(10) Conducatorii intreprinderilor de gestionare a fondului locativ (intreprinderilor municipale, cooperativelor de constructie a locuintelor, asociatiilor proprietarilor de locuinte privatizate, asociatiilor de coproprietari din condominiu si a altor agenti economici, la balanta ori in gestiunea carora se afla fondul locativ) precum si presedintii intovarasirilor  pomicole, vor monitoriza inregistrarea la timp a ciinilor detinuti si vor informa autoritatile publice locare si organele de politie despre detinatorii de ciini, care incalca prezenta lege, pentru tragerea lor la raspundere in modul stabilit de legislatie.
(11) Detinatorii de ciini din categoria celor periculosi au obligatia sa depuna la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, o fotocopie a Carnetului de sanatate al animalului si o declaratie pe propria raspundere privind existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de animal. In cazul schimbarii adresei imobilului unde este detinut ciinele, detinatorul are obligatia sa depuna in termen de 48 ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele sus citate.

Articolul 11. Dresajul
(1) Persoana care contribuie la dresarea unui animal de companie are obligatia de a folosi mijioace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.
(2) Dresajul ciinelor din categoria celor periculosi se face in centre speciale.
(3) Se interzice utilizarea mijloacelor artificiale de dresaj care provoaca rani sau dureri inutile, suferinte ori teama.
(4) Regulamentul cadru privind activitatea Centrelor speciale de dresaj este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.

Articolul 12. Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie
(1) Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie se efectuieaza in conformitate cu prezenta lege si a normelor privind activitatea de intreprinzator.
(2) La comercializarea unui animal de companie vinzatorul este obligat sa transmita cumparatorului Carnetul de sanatate al animalului precum si Recomandarile in forma scrisa privind conditiile de intretinere a animalului care sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa.

Articolul 13. Transportarea animalelor de companie
(1) Orice persoana care transporta animale de companie pe teritoriul Republicii Moldova este obligata:
a) sa accepte pentru transportare numai animale ce detin  Carnet de sanatate
b) sa transporte animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta;
c) sa asigure conditii necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol inclusiv la incarcarea si descarcarea lor;
d) sa asigure aerisirea incaperii unde este tinut animalul.
(2) Transportarea animalelor de companie in afara teritoriului Republicii Moldova se face in baza Carnetului de sanatate si certificatului veterinar.
(3) Transportarea animalelor de companie in transport public de calatori se permite numai daca la  transportarea lui se asigura securitatea pasagerilor si folosirea mijlocului de transport conform destinatiei. Animalele mici se transporta in cutii speciale (containere, genti, ect.) iar cele mari si in special a cainilor agresivi si cei periculosi in mod obligatoriu li se aplica botnite si sint tinute de lesa din scurt. Transportarea ciinelor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor in transportul public de calatori este interzis.

Articolul 14. Folosirea animalelor de companie in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare.
(1) Animalele de companie pot fi folosite in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca organizatorul asigura conditiile necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea ar constitui un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului.
(3) Detinatorii animalelor de companie ce nu le mai pot fi folosite in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare, sint obligati sa asigure intretinerea acestor animale  in conformitate cu prezenta lege.

Articolul 15.  Restrictii privind folosirea animalelor de companie in alte scopuri
(1) Animalele de companie nu pot fi capturate, comercializate si eutanasiate in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(2) Animalele de companie pot fi folosite pentru experimente doar in conditiile Legii privind protectia animalelor folosite in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice

Articolul 16. Interventii chirurgicale
(1) Animalele de companie sint supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate cu scop curativ.
(2) Interventiile chirurgicale ce provoaca animalului dureri, suferinta fizica si psihica se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala.
(3) Interventiile chirurgicale se efectueaza de catre medici veterinari sau  alte persoane care au calificarea necesara sub  controlul medicului veterinar. Interventiile care nu necesita anestezie pot fi efectuate de catre o persoana care are calificarea necesara.
(4) Se interzice interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal de companie sau altor scopuri necurative si, in special:
a) codotomia;
b) cuparea urechilor;
c) sectionarea corzilor vocale;
d) ablatia ghearelor si dintilor.

Articolul 17. Eutanasia  animalelor de companie
(1) Eutanasia animalelor de companie se efectueaza cu minimum de dureri si suferinta fizica si psihica.
(2) Numai medicul veterinar poate sa procedeze la eutanasierea unui animal de companie.
(3) In cazurile de urgenta cand trebuie sa se puna capat suferintelor unui animal si in cazul legitimi aparari  cand ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obtinut rapid sau in alte cazuri de urgenta eutanasierea se permite si de catre o persoana cu capacitatea de exercitiu deplina.
(4) Metoda aleasa pentru eutanasiere, cu exceptia cazurilor de urgenta, trebuie sa provoace o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte, fie sa inceapa prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmata de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.
(5) Se interzice urmatoarele metode de eutanasiere:
a) inecul si alte metode de asfixie, daca ele nu produc efectele mentionate in alin. (4)
b) utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate in maniera de a obtine efectele mentionate in alin. (4);
c) electrocutarea, daca ea nu este precedata de pierderea imediata a constiintei.
(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boala incurabila, animalele bolnave de rabie, iar in cazul legitimi aparari,   animalele  ce au atacat omul cind exista pericol pentru viata si sanatate,  precum si ciinii fara stapin ce fac parte din categoria celor agresivi si periculosi daca nu sint adoptati. Animalele aflate in perioada de sarcina, nastere si alaptare nu se vor eutanasia.
(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fara stapin pot fi eutanasiate numai in cadrul unui program national de control al bolilor aprobat de Guvern.
(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se intocmeste un proces-verbal modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale facand parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizatie sau persoana doreste si se angajeaza sa le preia sub ingrijire si supraveghere, in conditii corespunzatoare legii.

Articolul 18. Eliminarea  animalelor de companie moarte
(1) Persoana ce a efectuat  eutanasierea animalului este responsabila de organizarea eliminarii acestuia dupa ce se va asigura ca animalul este mort.
(2) Eliminarea  animalelor moarte se efectueaza prin ingropare sau incinerare in modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.
(3) Ingroparea animalelor moarte se va face in locuri special amenajate de autoritatile publice locale.
(4) In cazul in care animalul de companie a murit fara a fi eutanasiat, detinatorul animalului  sau autoritatile publice locale in cazul animalelor fara stapin sint obligate sa organizeze eliminarea acestuia in conformitatea cu normele prezentului articol.
(5) Detinatorul animalului este obligat sa achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.

Articolul 19. Animalele de companie fara stapan
(1) Animalele de companie fara stapan sint protejate de lege in egala masura cu animalele de companie ce au un detinator.
(2) Ansamblul masurilor de protectie a animalelor de companie fara stapin, precum si de prevenire a aparitiei sau cresterii numarului animalelor din aceasta categorie, va fi initiat, coordonat si controlat printr-o colaborare cu caracter permanent, intre reprezentanti autorizati ai Administratiei publice locale  si ai Organizatiilor Necomerciale interesate, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor sau protectia mediului, pe baza unui Program comun ce va fi intocmit in raport cu conditiile concrete existente, in deplina concordanta cu spiritul si dispozitiile prezentei legi.
(3) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale.
(4) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza prin metode recomandate in medicina veterinara si in special prin metoda sterilizarii (castrarii). Regulile privind sterilizarea animalelor de companie sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Sterilizarea animalelor de companie fara stapan se efectueaza  in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Cheltuielile privind sterilizarea animalelor de companie fara stapan vor fi suportate de autoritatile publice locale.
(7) Avand in vedere rolul ecologic al pisicilor, controlul populatiei feline fara stapan se realizeaza in raport cu necesitatile.

Articolul 20. Refugiile provizorii pentru cazarea  animalelor de companie
(1) Refugiile provizorie pentru cazarea  animalelor de companie se instituite de autoritatile publice locale orasenesti, municipale. In localitatile rurale atributiile Refugiilor provizorii se pune pe seama unor directii din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(2)  Activitatea Refugiului este finantata de la bugetul local, din mijloacele speciale obtinute in urma prestarii serviciilor contra plata, sponsorizari, donatii si alte  resurse financiare ne interzise de legislatia in vigoare
(3) Refugiile vor asigura conditii igienice pentru cazare provizorie, control medical si tratamentul animalelor bolnave, inclusiv unele proceduri, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica iar in caz de necesitate inclusiv eutanasierea animalului.
(4) In cadrul refugiilor pentru cazarea provizorie sint aduse animalele de companie fara stapin capturate in conditii netraumatizante, cu indicarea exacta a locului de unde provin. Regulile privind capturarea animalelor de companie fara stapin sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Intru capturare animalelor fara stapin Refugiile pot colabora cu Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si unele persoane doritoare, semnind in acest scop un angajament de tratament umanitar fata de animalele capturate.
(6) Toate animalele de companie fara stapin dupa ce au trecut procedurile obligatorii si nu au fot revindecate in termen de 30 zile de catre detinatorii legali,  pot fi adoptate de persoane fizice sau juridice care ofera garantia bunului tratament. Animalele ramase sint duse obligatoriu inapoi in locul de unde au fost luate. Nici un animal de companie nu poate fi lasat in padure, spatii salbatice sau in afara teritoriului unitatii administrativ teritoriala in limita carui  functioneaza Refugiul provizoriu.
(7) Regulamentul-tip privind activitatea refugiilor provizorii pentru cazarea  animalelor de companie se aproba de Guvern.

Articolul 21. Adaposturi de protectie a animalelor
(1) Autoritatile publice locale singure sau asociate precum si  Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor pot infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
(2) Adaposturile de protectie vor putea primi, in functie de capacitatea disponibila, animale de companie inclusiv cele fara stapin preluate dintr-un Refugiu provizoriu.
(3) Adaposturile de protectie vor putea avea si sectii de primire in custodie cu plata, pentru situatii si perioade in care detinatorul nu poate ingriji animalul.
(4) Persoane sau organizatii, care nu dispun de conditii minime necesare pentru a prelua un animal dintr-un Adapost, se pot considera ocrotitori ai unui animal care ramane pe loc in Adapost, participand total sau partial la intretinerea acestuia, pe baza unui angajament, animalul respectiv nu va fi cedat altcuiva fara consimtamantul persoanei sau organizatiei care il ocroteste;
(5) Adaposturile de protectie nu pot fi infiintate in imobile cu destinatie locativa. Pentru a preveni raspindirea zgomotului  si a mirosului urat Adaposturile de protectie vor fi amplasate la marginile localitatilor.
(6) Cerintele privind activitatea Adaposturile de protectie se aproba de Serviciul Veterinar de Stat.

Articolul 22.  Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor de companie, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor de companie, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) In localitatile in care exista Organizatii Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor  si/sau protectia mediului, sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor acestora cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.

Articolul 23. Confiscarea animalelor de companie
(1) In situatiile de rau tratament sau parasire (abandonare) a animalelor de companie, precum si in cazul cind animalul de companie este folosit la comiterea unei contraventii administrative sau infractiuni, animalul poate fi confiscat de la detinator in conformitate cu hotarirea instantei judecatoresti.
(2) Animalul confiscat poate fi  transmis fie unui Adapost pentru protectia animalelor fie  unei persoane fizice sau juridice care i-si asuma responsabilitatea intretinerii lui sau dupa caz eutanasiat. Cheltuielile legate de intretinerea animalului in Adapostul pentru protectia animalelor se suporta de catre detinatorul vinovat.

Articolul 24. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila, administrativa sau penala, conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– lipsirea unui animal de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente;
– abandonarea animalului de companie;
– eschivarea de la inregistrarea ciinilor;
– eschivarea de la vaccinarea animalului contra rabiei;
– ne asigurarea curatirii resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
– plimbatul animalelor in locuri neautorizate de catre primarii,
– scaldatul animalelor in bazine de apa si lacuri,
– circulatia libera pe raza localitatilor sau transportarea in transportul public de calatori  a ciinilor agresivi si periculosi fara lesa si botnita;
– intrarea cu ciini in localurile publice;
– vinzarea,  participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
– detinerea in apartament a animalelor de companie cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie;
– detinerea in curtile de folosinta comuna precum si pe teritoriul intreprinderilor a ciinelui legat fara asigurarea culisarii pe sirma;
– vinzarea unui animal de companie persoanelor sub varsta de 16 ani fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali;
– vinzarea ciinilor periculosi persoanelor sub varsta de 18 ani;
– eschivarea de la sterilizarea a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor;
– dresajul ciinilor periculosi in afara centrelor speciale;
– transportarea in transportul public de calatori  a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor;
– modificarea aspectului unui animal de companie fara scop curativ prin codotomie,  cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor si dintilor;
– eutanasierea animalelor prin metoda inecului sau alte metode de asfixie, electrocutarea precum si utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate daca aceste metode nu vor provoca o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte;
– refuzul de a elimina animalul mort sau ingroparea animalului in locuri ne autorizate;
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca aceste actiuni nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii;
– capturarea, comercializarea si eutanasierea animalelor de companie in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(3) Constituie infractiuni in sensul prezentei legi:
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca a avut ca urmare vatamarea integritatii corporale ;
– organizarea luptelor intre animale.

Articolul 25. Dispozitii tranzitorii
(1) Animalele de companie detinute in apartamente, cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie, in termen de 6 luni vor fi instrainate, donate sau transmise unor Adaposturi de protectie.
(2) Animalele inregistrate pina la intrarea in viogoare a prezentei legi nu vor mai fi supuse reinregistrarii. Informatia privind inregistrarea animalelor va fi transmisa Refugiilor provizorii nou create.
(3) Autoritatile publice locale vor asigura cu terenuri Adaposturile de protectie a animalelor infiintate pina la adoptarea prezentei legi pentru a fi scoase in afara localitatilor.
(4) In tremen de 2 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi detinatori ciinilor din categoria celor periculosi vor depune la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, informatia prevazuta la alin. (11) al art.10 iar ciinii de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor ii vor  steriliza.

Articolul 26. Dispozitii finale
(1) Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.
(2) Autoritatile publice locale orasanesti, municipale, in termen de 6 luni, vor infiinta Refugiile provizorii pentru cazarea  animalelor de companie si vor amenaja locuri speciale pentru ingroparea animalelor de companie moarte.

Presedintele Parlamentului

Nota informativa
asupra proiectului de lege privind detinerea si
protectia animalelor de companie

Ansamblul masurilor  privind detinerea animalelor de companie in R. Moldova constituie o obligatiune morala dar si o respectare a masurilor ce revin tuturor cetatenilor cu privire la asigurarea unor conditii si bunastare a animalelor.
Avind in vedere ca conditiile de detinere actuala a animalelor de companie nu permit intodeauna promovarea sanatatii si bunastarii acestora precum si respectarii drepturilor cetatenilor si ca atitudinile in privinta animalelor de companie variaza considerabil, datorita,  uneori, unei lipse de cunostinte sau de constiinta, se impune imperios o reglementare legala a acestui domeniu.

O alta problema stringenta este existenta riscului iminent pentru igiena, sanatatea si securitatea omului si altor animale, determinat de suprapopularea cu animale de companie fara stapin.

La baza proiectului de lege sint puse normele Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie, la care Republica Moldova va adera in curind avind la baza vectorul pro european.

Am considerat ca respectul fata de viata si fiinte, de animale in general, constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avind in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animalele si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul trebuie sa promoveze prin aceasta lege actiunile educative asupra populatiei avind drept obiectiv o comportare civilizata, omeneasca fata de animale si cunoasterea normelor nationale de detinere si protectie a acestora in paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului ambiant.

Prin prezentul proiect de lege se vor institui norme clare referitor la obligatiile detinatorilor de animale precum si cerintele minime ce trebuiesc asigurate de catre detinator unui animal  de companie.

De asemenea, se prevede procedura de inregistrare obligatorie a ciinilor si animalelor fara stapin, precum si efectuarea unor actiuni veterinare de profilaxie cum ar fi vaccinarea antirabica.

Se instituie norme restrictive privind detinerea animalelor de companie in apartamente precum si se stabileste virsta minima a persoanelor care pot detine un animal de companie.

Totodata, dupa aprobarea acestui proiect de lege va fi foarte clar stabilit ca interventiile chirurgicale se vor efectua sub anestezie locala sau, dupa caz, generala si doar numai de un medic veterinar. De asemenea, se stabilesc conditiile pentru care un animal poate fi eutanasiat precum si obligativitatea eliminarii animalelor moarte.

In scopul preveniri aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan si in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale se va limita reproductia animalelor de companie fara stapan prin aplicarea metodei de sterilizare obligatorie.

Un segment aparte al proiectului este crearea obligatorie in orase si municipii a Refugiilor provizorii pentru cazarea  animalelor de companie, institutii fara de care nu poate fi reglementat acest domeniu. Activitatea Refugiilor va fi finantata de la bugetul local precum  si din alte mijloacele speciale, sponsorizari, donatii ect.

Tot aici se instituie si norma conform caruia Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si autoritatile publice locale vor putea infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
In final acest proiect identifica toate actiunile incalcarea carora va duce la sanctionarea administrativa sau chiar si penala iar detinatori animalului care a produs careva pagube va fi obligat sa restituie toate pagubele pricinuite de animal.

La elaborarea acestui proiect de lege au fost antrenata societatea civila din domeniul protectie animalelor precum  specialisti din domeniul sanitar veterinar.

Aprobarea acestui proiect de lege va constitui un semnal pozitiv referitor la respectarea de tara noastra a normelor inclusiv europene in domeniul protectiei animalelor de companie.

Deputat Vladimir FILAT

Declaraţia Universală care ne încurajează să fim OAMENI

Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO.

Preambul:
– Considerând ca Viaţa este unică, toate fiinţele având origine comună, diferenţiindu-se în decursul evoluţiei speciilor,
– Considerând ca orice fiinţă vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,
– Considerând că dispreţuirea sau simplă nerecunoaştere a acestor drepturi naturale provoacă grave prejudicii Naturii şi conduc omul la crime împotriva animalelor,
– Considerând că o coexistenţă a speciilor în lume implică recunoaşterea de către specia umană a dreptului la existenţă a celorlalte specii,
– Considerând ca respectul omului faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,

Se proclamă următoarele:

Articolul 1
Toate animalele au în mod egal dreptul la existenţă în cadrul echilibrului ecologic.
Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor şi a indivizilor.

Articolul 2
Orice formă de viaţă animală are dreptul la respect.

Articolul 3
1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
2. Dacă este necesară sacrificarea unui animal ea trebuie să fie instantanee şi nedureroasă.
3. Animalul mort trebuie tratat cu decenţă.

Articolul 4
1. Animalul sălbatic are dreptul de a trăi şi de a se reproduce liber în mediul său natural.
2. Privarea prelungită de libertate, vânătoarea şi pescuitul sportiv, precum şi orice folosire a animalului sălbatic în alte scopuri decât cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.

Articolul 5
1. Orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire.
2. În nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat.
3. Toate formele de creştere şi utilizare a animalului trebuie sa respecte fiziologia şi comportamentul proprii speciei respective.
4. Expoziţiile, spectacolele, filmele care folosesc animale trebuie să le respecte demnitatea şi să nu comporte violenţă.

Articolul 6
1. Experimentele pe animale care implică suferinţa fizică sau psihică violează drepturile animalelor.
2. Metodele alternative trebuie dezvoltate şi implementate sistematic.

Articolul 7
Sacrificarea oricărui animal, care nu este absolut necesară, precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMĂ.

Articolul 8
1. Orice act care pune în pericol supravieţuirea unei specii sălbatice precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă împotriva speciei.
2. Masacrarea animalelor sălbatice, poluarea şi distrugerea biotipurilor sunt considerate crime.

Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor, precum şi drepturile lor trebuie să fie recunoscute prin lege.
2. Protecţia şi salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizaţiilor guvernamentale.

Articolul 10
Educaţia şi instruirea publică încă din copilărie trebuie să conducă omul la observarea, înţelegerea şi respectarea animalelor.

http://senin.ladyclub.md/2010/02/04/declaratia-universala-care-ne-incurajeaza-sa-fim-oameni/

Loading Facebook Comments ...

194 Comments

Add a Comment
 1. Pt Igor

  Nu sint de acord cu ultimele rinduri, dar constat cu satisfactie ca ati demonstrat ca „se poate dicuta si altfel”. Asta ar fi nivelul pe care mi-l doresc pentru blogul meu, nu toti andruseii, care latra urit, spre deosebire de ciini, care latra frumos. Nu avem sansa, trebuie gindit, mobilizata societatea, dar doua lucruri trebuie spuse: 1. Nu se poate sa fie ceea ce se intimpla la necropola si Chirtoaca o face pe mortul in popusoi. 2. Daca acelasi Chirtoaca, pe care l-am crezut – inzadar – cu mai multa credibilitate in fata Vestului, nu a obtinut in trei ani nimic si a ajuns sa afiseze tortura si uciderea, asta inseamna o educare criminala a copiilor.

  Legat de anonimat. Este regula jocului si am acceptat-o, dar cind anonimii se poarta obraznic, mie imi vine foarte greu sa sterg un mesaj si, de cind am blogul nu stiu daca am sters in jur de zece. Pentru ca eu sint o mare-mare adepta a libertatii de exprimare si asta am promovat peste tot, platind si prea scump pentru asta.

 2. MAI , IUBITORI de maidanezi de pe aici ! HAM , HAM , HAM , HAM , hamaiti cat vreti la Chirtoaca ! Cainii latra ,caravana trece ! Chisinaul se curata de fecale canine , de,rabie, mizerie ! Uite mai scapam si de comunisti caci inca exista pericolul.. intram in UE si poate toate se aranjaza.Dar trebuie de muncit ! Chirtoaca , bravo , trimite-i raspuns lui „brighita” cu video si foto cu morti din cauza cainilotr si propune-i sa-i dam toti cainii Chisinaului ei . Da am uitaT, si doamnei Pavliceno .IMPREUNA SA SE OCUPE DE AZI INAINTE DE CAINII LUMII si sa lase politica ! HAM, HAM, NAM , NAM ! CAINII LATRA CARAVANA TRECE !!

 3. Pt Artenzia

  Daca Mosanu si Pavlicenco au rinza, dumneata ai rinza in loc de creier.

 4. da , doamna , iarasi mintiti , mata mai blochezi conturi cu mesaje.Mesaje civilizate , fara injurii , dar care spun niste adevaruri , pe acare dta nu vrei sa le citeasca/afle nimeni.

 5. Pt ANDRUSEL

  Ce mai ditamai „dreapta”, care s-ar lasa distrusa/deybinata de neimportanta Pavlicenco… Sa, totusi, opinia lui Pavlicenco mai conteaza? Lamuriti, ca nu intelegem.

 6. Pt poliglott

  Ciinii, din cite stiu, simt cine ii iubeste si cine nu. De aici se trag multe lucruri, pe care oamenii le neglijeaza. Ce sa raspund la o fraza fara logica, gen Dvs „Va asumati responsabilitatea pentru integritatea corporala a unui copil muscat de un ciine?”

  In primul rind, nimeni nu-si poate asuma raspunderea pentru ce poate face un ciine. Apoi eu, un nimeni astazi, pentru citi copiii ar trebuisa imi asum o anume responsabilitate? In al treilea rind, cum poti asuma responsabilitatea pentru integritatea corporala a unui copil muscat? Deci, daca e muscat, dejae ii e afectata integritatea corpului, pentru ca e deja muscat.

  Ce a facut Chirtoaca in trei ani de cind e Primar in privinta ciinilor vagabonzi? Nimic.

 7. Pt Tira

  La vremuri noi, tot noi.

  Nu ma votati, puteti vota pe cine vreti. Numai ca daca eram „de-ai lor”, daca aveam „acces/dopusk la sistem”, daca aveam „acces si la un sistem mondial al unor selecti”, nu eram unde sint. Dar nu am si nici nu regret o clipa.

 8. Pt Dinu

  Daca dupa toate argumentele, fotografiile, proiectele legi publicate, declaratia ONU, imi scrii de critic de dragul criticii, nu am ce sa mai discut. Imi pierd timpul si degetelele inzadar. Chirtoaca stie toate solutiile, dar e inconjurat de o gasca mafiota ce isi urmareste interesele si l-au atras si el in stioalna. Plus ca mai crede ca are modelul de ucidere a ciinilor promovat de Basescu. Gloria nu-i da pace. Restul – regret ca ai cazut in derizoriu.

 9. Pt Dinu

  Iata ce scrie Toca: „Alta diferenta dintre bucuresteni si chisinauieni ar fi ca, la sondaje, 80% s-au opus eutanasierii, invers decat la Chisinau. Concluzia te las sa o tragi singur!” Asta apropo de „vreo 20%”.

  Cei care doresc neaparat nimicirea cainilor arata ca avem o societate bolnava.

  Fiica mea are 35 de ani, nepoti nu am.

  Nu am de ce sa intemeiez eu fundatie, sint de ajuns. Toate celelalte le fac cei ce se ocupa, nu e functia mea, ca am treaba cu partidul, dar cu o asa Primarie si un asemenea Primar, cu un asemenea Manev si cu asemenea demnitari si functionari jlobi nici o societate civila nu poate face nimic. Aici e problema, ca alde Chirtoaca considera ca cei ce apara ciinii sint nebuni. Numai ca lucrurile par sa stea invers. 80 la suta din societate este bolnava si Chirtoaca manipulatorul se foloseste de aceasta parte, in loc sa isi foloseaca macar cele 4 la suta d erating pentru a ridica societatea la alta intelegere. dar daca in suflet e un gol si o frustrare, cesa astepti de la oameni?

  da voi nu doriti sa protejati animalele? Adica dupa ce eu v-am scris atita imi spui mie „Nu stati cu mainile in san si doar faceti isterie?” Esti din cei 80 la suta de oameni „dusevnobolinie”, in frunte cu demnitarul ala lung.

 10. MOMENT EPOCAL … CITAT DIN M.CONTIU , DERBEDEUL SLINOS DE LA „MOLDOVA SUVERANA ” ORGANUL GENITAL AL BANDELOR BOLSEVICE CRIMINALE : „Cei care se declara sus si tare ca sint mari romani, totusi, in constiinta lor tainica si nemarturisita, isi dau bine seama ca au ratat din start ocazia de a fi romani autentici. Am simtit asta la mai multi, cel mai recent la Vitalia Pavlicenco !!!!!!! si la cunoscutul poet indigen Nicolae Dabija, care, nu de mult, isi varsa o amaraciune de acest gen „… FRUMOS TANDEM SAU DUET COMIC …CONTIU-PAVLICENCO !

 11. DIN GANDIREA CRIMINALA A BUNULUI AMIC AL DOAMNEI [TOVARASEI ?] PAVLICENCO ,CONTIU’SUVERANU…CITEZ: ” Restul unionismelor sint doar dulci ilizii care se imprastie usor la primele focuri de arma ” … !? A CUI FOCURI DE ARME MAI DERBEDEULE ?

 12. Valenta, eu am dat asa intrebare: cu ce sunt de vina si catelusii mici, care sunt „eutanasiati”. Si ce poze socante: citiva catelusi, care inca sunt vii, se alapteaza de la mama lor, moarta deja. Daca esti mama, nu te inteleg.

  Nu am nimic impotriva copiilor orfani, unor batrinei care, intr-adevar, necesita ajutor. Dar, in majoritatea cazurilor, uniii batrini, hoinari, betivani s.a.m.d., care sunt murdari si traiesc in saracie impreuna cu sobolanii – ce sa spun, ei si-au ales singuri soarta, iar animalele nu au alegere.

  Nu cred ca societatea trebue sa le duca de grija, caci daca erau parinti buni si isi indepl. oblig. fata de copiii lor, nu ajungeau ce au ajuns. Pentru ce trebue sa-i intretin eu, pe acesti degradati care, ani la rindul, voteaza regimul comunist, deoarece ei sunt „electoratul” lui Voronin si sunt multumiti de farimaturi, care le arunca liderul comunist ca la caini.

  Se mai intimpla cazuri, cind ai o placere sa ajuti niste animale, dar ti-i schirba sa le dai o lingura de apa la asa „batrinei”

 13. Hai totusi sa filtram acest ajutor social fata de acei „batrinei” si indivizi, care sunt gunoiul societatii. Sa vezi, cum au sa ajunga bani si pentru unii si pentru altii. Si fetita ta poate avea primejdie in curte nu numai din partea cainilor (ca nu-mi prea vine a crede ca, in curte, cainii sunt atit de agresivi, avem si noi caini in curte, poate e problema in purtarea fata de ei a unor locatari?), dar si din partea unor narcomani drogati, maniaci s.a.m.d. Adica copiii risca sa fie nu numai muscati, dar si batuti, omoriti si violati. Sunt caini buni si rai, dupa cum si oameni buni si rai, dar daca inteleg de ce primii sunt rai, nu-i inteleg pe ceilalti.

 14. Si hai sa nu incurcam politica cu omenia

 15. Daca toate raspunsurile/replicile la comentarii sunt scrise de V.Pavlicenco in persoana (si nu de cineva platit ca sa le scrie), atunci… a cazut definitiv in fata mea si, probabil, a altor persoane, care au respectat-o… Sunteti suparata rau pe viata, doamna! Nu-mi vine sa cred ca puteti fi atat de agresiva si rea, cu un limbaj deloc demn de o persoana atat de culta ca Dvs!
  Maidanezii, intr-adevar, sunt o problema, care exista de mult mai mult timp decat pare… Si daca nu au fost mediatizate cazuri de atac asupra oamenilor, nu inseamna ca ele nu fost… In cea mai saraca tara din Europa, in care o mare parte din populatie nu traiesc, ci supravietuiesc, visati cu ochii deschisi fiindca intelegeti prea bine ca, la moment, sunt lucruri muuuult mai importante de facut, pentru OAMENI!
  Multam Valenta si altora care au reflectat cat se poate de bine starea de lucruri existenta, precum si de spirit a unor persoane frustrate…
  Un gand bun tuturor…

 16. Caini, care stau dupa gratii se uita cu ochi jalnici, se string unul linga altul si isi asteapta supusi moartea! NU ATI INCERCAT NICI O DATA SA VA IMAGINATI INTILNIREA CU MOARTEA IN ASA CONDITII?

  Nu vreau sa fac contributii pentru aceasta societate (80% de degradati),i-ar cineva, care se foloseste de aceste contributii sa-mi spuna ca nu avem bani de ajuns ca sa putem ajuta si aceste animale. As dori ca acest Stat sa-mi duca si grija mea, nu am nevoie de ajutor material, dar cel putin sa nu ma aduca la stare de soc.

 17. Si vad, ca si aici pe blogull d-nei Pavlicenco sau adunat multi din cei 80% care au comentat prostii pe Unimedia, iar acest Andrusel-idiotel, care pina va trece caravana se va preface in Saricov

 18. Natalia,

  De ce nu scrii nimic despre COPIII omoriti prin avorturi? De ce nu faceti o organizatie care sa apere dreptul la viata a copiilor avortati?
  De ce nu ati zis NIMIC despe DUREREA jertfelor din Haiti?

  Mi-i mila si mie de ciinii vagabonzi dar, sincer, nu pot sa accept sa UMPLE ORASUL incit dimineata nu puteam iesi afara la plimbare fara stresuri.

  Cu toata simpatia, hai sa fim si RATIONALI: In India VACILE sunt considerate sacre si umbla prin orase pe strazi,
  Vrei ca la noi ciini sa fie considerati sacri?
  In India, sobolanii misuna si oamenii hranesc cu lapte acolo unde se joaca copiii flaminzi… Vrei sa ne UNIM CU INDIA?

  Desi, sincer, eu as vrea sa avem MILA DE ORICE VIETATE, de orice furnicuta…
  Dar hai sa incepem CU MILA fata de oameni, fata DE COPIII AVORTATI, cu mila fata de copiii muscati de ciini,
  care nu se pot juca linistit in curtile dintre blocuri…

 19. De ce NUMAI DE CIINI ti-i mila, dar de OAMENI nu ti-i mila?
  Te rog, hai sa fim SANATOSI la minte!
  Intreaba orice PREOT si o sa-ti spuna ce INSEAMNA SA iai VIATA unui copil prin avort si ce inseamna sa cureti orasul de ciini!
  Aaaaaaaaa! Stii?!!! Pai, daca stii, de ce faci atita zarva?
  Or VOI NICI DE PREOTI NU ASCULTATI nici fata de PRIMAR nu aveti respect.
  Dar Chirtoaca ESTE Primarul orasului! Voi CINE SUNTETI de nu-i respectati nici pe PREOTI nici pe PRIMAR si nici pe oamenii care nu mai vor atitea javre ratacite prin oras???

 20. NATALIA scrie:

  …”ai o placere sa ajuti niste animale, dar ti-i schirba sa le dai o lingura de apa la asa “batrinei”.

  „Hai totus sa filtram acest ajutor social fata de acei “batrinei” si indivizi, care sunt gunoiul socitatii.Sa vezi, cum au sa ajunga bani si pentru unii si pentru altii.”

  No comment!!!!!!!!!!!!!

 21. Natalia, in India sobolanii sunt hraniti cu lapte…am vazut fotografii, chiar alaturi de copiii goi si flaminzi, de care mai putina MILA au, CONSIDERIND CA ASA MERITA, ca asa le este DESTINUL, ca asa le este KARMA.
  Acelas lucru spui si tu despre BATRINII ABANDONATI… ca sunt gunoiul societatii…
  dar daca ar fi AZILE MODERNE cu tot necesarul, oare acesti OAMENI nu si-ar reveni?
  Dar copiii avortati ce VINA AU? Oare si ei sunt GUNOIUL SOCIETATII???

 22. Valenta spune:

  15 February 2010, la 09:09
  Apropo, de azi incepe POSTUL,
  si cred ca ar fi bine sa devin vegetariană….
  Valenta spune:

  16 February 2010, la
  Dar Chirtoaca ESTE Primarul orasului! Voi CINE SUNTETI de nu-i respectati nici pe PREOTI nici pe PRIMAR si nici pe oamenii

  D.Valenta, da de cînd mă rog credeţi în post, în preoţi?
  După cît eu ţin minte acea VALENTA care posta pe acest blog în campania electorală credea mai mult în D-zeu şi nu prea credea în preoţi şi posturi.

  Cine sunteţi d-stră, că postaţi sub pseudonimul lui Valenta.

  AAAAAAA….. e clar….

  D-na Pvlicenco, nu vă mai chinuiţi şi pierdeţi timpul cu acest ANDRUŞEL-VALENTA-NINA GONŢA-ED..

  Citiţi atent toate postările acestor personaje şi o să observaţi că e acelaşi stil, acelaşi limbaj, aceleaşi majuscule…

  E clar… euna şi aceiaşi persoană, care ne prosteşte aici pe blog, încercînd să se prezinte sub diferite anonimate.

  Dacă nu am dreptate îi rog foarte frumos pe aceşti patrioţi să ese din anonimat, dar şi mai bine săi invitaţi la o conferinţă de presă pentru a discuta în public despre temele abordate pe blog.
  Sunt convins că nu vor răspunde, deoarece este o singură persoană, căruia tare î-lderanjează adevărul şi liberalizmul lui Pavlicenco..

  O zi bună AHDRUŞEL-VALENTA(2)-NINA GONŢA-ED…..

 23. Eu sunt numai Valenta.
  am mai avut si alte pseudonime Runawai, Shiva, dar demult am renuntat la ele.
  Chiar mi-ar fi interesant sa vin la o conferinta pe aceasta tema
  si ne vom vedea face to face.
  Postul e bun pentru toti. Eu cred IN DUMNEZEU si in PREOTII adevarati ai lui HRISTOS.
  Daca am avut unele obiectii au fost doar la GRESELILE comise de a colabora cu structurile comuniste etc.
  Eu mi-ar expus PUNCTUL MEU DE VEDERE. Insa nu am atatcat nici o PERSOANA si INCA mai pastrez un profund respect pentru DOAMNA PAVLICENCO, desi uneori am alte conceptii.

  Vegetariana AS VREA sa pot deveni, sincer, dar.. inca nu reusesc.

 24. Igor spune:

  15 February 2010, la 14:02
  Raspund Dnei Pavlicenco.
  Chestia ca suntem in anonimat, este chiar problema ca puterea si guvernantii, poate mai putin Persoana Dvs, nu mi-au asigurat dreptul fundamental la libertate, inclusiv la cel de exprimare.

  EXTRAORDINAR…..
  în sfîrşit am auzit un adevîr, că guvernanţii nu ne-au asigurat dreptul fundamental la libertate inclusiv la cel de exprimare.

  întrebare pentru ANDRUŞEL-VALENTA(2)-NINA GONŢA-ED. şi alţii din echipă: D-stră tot actuala guvernare nu vă asigură dreptul la libertate şi libera exprimare de postaţi sub anonimat?

  Probabil V.Pavlicenco despre aceasta şi vorbeşte.
  Cînd e de lăudat ea laudă, cînd e de criicat ea critică.
  Asta şi se numeşte libera exprimare.acesta şi se numeşte democraţie.
  Numai că ea o face nu sub anonimat.
  Defapt cum o făcea şi cînd erau comuniştii la guvernare, ea tot nu tăcea.
  Deci d-stră nu vă place că VP se exprimă liber,da voi vă temeţi de actuala guvernare, ascunzîndu-vă sub anonimat.
  Păi aşa şi spuneţi..
  Eu de exemplu cînd erau comuniştii la guvernare postam tot sub numele incomplect, cu gîndul, că se vor schimba timpurile, şi cu venirea democraţilor la guvernare vom fi mai liberi la exprimare eşind cu toţii din anonimat.
  Însă îi dau dreptate d-ui Igor, deoarece cam neam dezamăgit cu toţii în actuala guvernare, dacă continuăm să ne ascundem sub anonimat cum o făceam pe timpurile comuniştilor.
  Şi atunci parvine întrebarea, care este diferenţa între aceste două guverne?
  Şi ce trebue să facem acum, săi lăudăm întruna pe ei şi pe noi aşa cum o făceau pe timpuri comuniştii, sau să spunem adevărul în faţă, aşa cum o fac democraţii, demonstrînd prin aceasta că actuala guvernare se deosebeşte prin faptul, că ne-au asigurat dreptul la libertate şi la libera exprimare….

  Defapt îmi zice Mihai Morteanu.
  Vedeţi că am eşit de sub anonimat.
  D-ul ANDRUŞEL-VALENTA-2-NINA GONŢA-ED, nu doriţi să mă urmaţi, sua vă temeţi de actuala guvernare democrată, sau poate de V.Pavlicenco?????
  Păi VP nu e la guvernare…….

 25. Dl Mihai Morteanu,
  ma intreb, oare acesta este numele dvs adevarat?
  Scrieti tot, deci, adresa, postul etc… daca sunteti atit de deschis.
  dar eu nu va cer sa faceti asta daca dvs simtiti ca nu trebuie.

  Eu nu ma tem de nici o urmarire, nu ma tem de nimeni si de nimic. deja atitea am suferit ca acum nu ma mai tem. Nu ma tem, desi stiu ca reprezentantii pcrm inca mai misuna si nu sunt sigura de ei.
  Ma tem doar de Dumnezeu. De fapt nici de El nu ma tem, in sensul de frica bolnavicioasa, distructiva.
  Ma tem de Dumnezeu doar in sens ca IL IUBESC si din IUBIRE pentru El ca pentru un Tata bun am frica sa nu gresesc in fata Lui. Deci anume DIN IUBIRE nu vreau sa fac nimic gresit care sa-l jigneasca.

  Eu sunt FIICA lui Dumnezeu avind dreptul sa-i spun TATA.
  Oricare care este botezat, crede din toata inima in Hristos, in Sfinta Treime si PRINCIPALUL, daca are NASTERE DIN NOU, adica din Apa si Duh… este un copil al lui Dumnezeu, avind dreptul sa i se adreseze ca unui TATA.

  Vreti sa va spun CINE SUNT? Vreti sa va spun NUMELE DEPLIN?
  POT sa va spun, caci nu am nici o frica, desi nu o doresc. Pentru ca foarte multi ma cunosc personal. Si nu vreau sa fac aici show… daca vreti personal sa va convingeti sa eu sunt Valenta, scrieti-mi nr. dvs de telefon si va telefonez.

  Urari de bine la toti!
  Va rog NU VA SUPARATI pentru ca am expus sincer ceea ce cred vizavi de problema maidanezilor.
  Apropo, azi dimineata de pe geamul meu am vazut o haita intreaga de ciini maidanezi atacind o persoana. Cred ca le-au dat iar drumul…
  ASTA ATI DORIT?

 26. Pt.Valenta.

  Îmi cer scuze, dacă nu am avut dreptate.
  Însă postările rîutăcioase se cam aseamănă, deşi nu se marită.
  Şi vă rog pe toţi să fim mai blînzi , măcar în postul mare şi să nu ne atacăm cu noroi.
  Numele meu este adevărat. Puteţi şi să mă vedeţi pe blog la tema CITIŢI ŞI VĂ MAI CRUCIŢI CE SE ÎNTÎMPLă PRIN RAIOANE……
  Dar să iasă de sub anonimat sau nu e dreptul fiecăruia, numai că dacă scrii ceva sub anonimat no faceţi cu rău şi nu atacaţi persoana pentru viziunile proprii şi pentru că liber şi deschis se exprimă aici pe blogul personal.
  Zic şi eu ca V.Pavlicenco: deschideţi-vă bloguri şi strigaţi şi împroşcaţi cu noroi cît doriţi şi ăe cine doriţi, da aşa se primeşte că se folosesc de blogul cuiva pentru aşi descărca emoţiile arătîndu-şi şi incultura.

  Chiar aşi fi curios să mai întru pe vre-un blog să-l văd pe ANDRUŞEL-NINA GONŢA-ED, CE MAI postează ei pe acolo, de ex.pe blogul lui Filat,Chirtoacă, voronin, Mişin, Lupu, Diacov, ş.a.m.d.

  CE, NU AU BLOGURI?
  AAAAAA.se tem să deschidă bloguri personale, pentru a nu fi criticaţi, da VP nu se teme oferindu-vă posobolitatea de a mai discuta pe diferite teme, da vizitătorii răutăcioşi, sau acel răutăcios, scuipă în vesela din care mănîncă…
  Vă rog de mă iertaţi dacă am jignit pe cineva…

 27. Dle Mihai,
  Valenta nu a atacat persoana cuiva. De asemenea eu nu am HAMAIT la nici un ciine, si nici nu am muscat vreunul.
  Asa ca acesti patrupezi ce au cu mine? De ce nu pot dimineata sa ies la plimbare? De ce ma inconjoara? De ce nu pot sa alerg, caci imediat alearga si se reped la mine. De ce trebuie sa merg in virful degetelor cind trec pe linga ei?

 28. Dorine, scapă-ne de câini!

  Decizia lui Dorin Chirtoacă de a cere eutanasierea câinilor vagabonzi merită apreciată. În sfârşit, una dintre cele mai mari probleme ale Chişinăului e pe cale de a fi soluţionată. Şi nu sunt ironic, când spun asta. Ce m-a deranjat în toată această perioadă a fost reacţia diferitor ONG-uri şi organizaţii pentru protecţia animalelor. După ani de zile în care mai că nu i-am auzit, acum şi-au dat frâu liber revoltei. Unii chiar au mers mai departe şi l-au acţionat în judecată pe primarul Chirtoacă. Înţeleg şi ei, probabil, că aceasta este o oportunitate perfectă de a-ţi face puţină imagine pe gratis.

  Să nu mă credeţi fără inimă. Înţeleg gravitatea problemei. Înţeleg cât de inuman este să omori nişte fiinţe vii, la prima vedere, nevinovate. Înţeleg că este normal ca o asemenea decizie, aproape radicală, să aibă şi contestatari. La fel de bine, însă, înţeleg, şi ar trebui s-o facă şi cei răzvrătiţi, că altă soluţie nu există şi foarte curând nu va fi. Gândiţi-vă doar că, potrivit statisticilor, anul trecut, peste 1500 de oameni au fost agresaţi de câini. Dintre aceştia, cel puţin 100 erau copii. Probabil că printre victime nu s-au numărat activişti sau rude ale celora care acum se declară împotriva deciziei primarului de Chişinău. De ce la aceste statisitici alarmante, ba chiar îngrozitoare, organizaţiile pentru protecţia animalelor nu reacţionează? Poate li se par normale? Şi, vorba unui prieten: Dorin Chirtoacă a fost ales de oameni, nu de câini şi, deci, ar trebui să fie un primar care să lupte pentru oameni şi să le facă traiul în oraş cât mai sigur şi plăcut.

  De ce am spus că mă deranjează reacţia unor ONG-uri şi organizaţii pentru protecţia animalelor? Mă întreb de ce acestea, timp de 10—20 de ani, de când această problemă a afectat capitala, au tăcut ca peştii, iar acum, când cineva şi-a luat în sfârşit inima în dinţi şi este decis să rezolve problema, îi sar în cap? De ce aceste organizaţii, sau mai bine zis membrii lor, nu încearcă să găsească alte soluţii ale problemei? De ce, în loc să atace şi să «dea din gură» fără probe reale, nu încearcă să găsească oameni dornici de a investi şi de a le crea un adăpost câinilor vagabonzi? Sau, răspunsul îl cunoaştem deja? E mult mai uşor să te declari împotriva cuiva, decât să încerci, alături de acesta, să îndrepţi lucrurile.

  Problema câinilor vagabonzi, care mai că au pus stăpânire pe oraş, necesită o rezolvare cât mai rapidă. Măsura, deşi drastică, propusă de Chirtoacă, trebuie pusă în aplicare. Altfel, tindem să trăim într-un oraş în care ne vom teme să ieşim în stradă, ne va fi frică să lăsăm copiii să se joace afară. Dacă Dorin Chirtoacă merită criticat cu ceva în această problemă, atunci să-l criticăm pentru faptul că a decis prea târziu că eutanasierea câinilor vagabonzi e unica şi, deocamdată, singura soluţie de a merge pe stradă liniştiţi, fără teama că, în orice secundă, poţi cădea victimă unui grup de maidanezi.

  Victor Moşneag,
  v.mosneag.zdg@gmail.com

 29. Cum ar trebui rezolvata problema cainilor vagabonzi din Chisinau?
  Eutanasierea imediata
  24,74% 468 voturi
  Daca timp de 10 zile nu apare stapanul, vor fi eutanasiati
  35,15% 665 voturi
  Lasati in strada
  0,85% 16 voturi
  Constructia unui adapost
  39,27% 743 voturi
  Total: 1892 voturi

  Sondajul nu este unul stiintific. El reprezinta doar parerea utilizatorilor care au dorit sa participe la acest sondaj.

 30. Pentru a-i impaca pe APARATORII DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE CIINILORr, propun ca noi TOTI sa devenim servitorii ciinilor, sa iesim fiecare DIMINEATA. LA AMEAZA SI SEARA cu strachinica de mincare in fata lor, ba chiar sa eliberam apartamentele ca sa intre ciini, ca sa nu inghete…
  Ca noi ne putem LIPSI de drepturi, dar ciinii – nu, ca ne musca! Asta doriti? Dar v-ati gindit, ca ei numai intr-un an se pot inmulti de circa 5 sau chiar 10 ori???

 31. NU VA ESTE RUSINE SA IL ATACATI PE DL CHIRTOACA CARE VREA SA CURETE ORASUL DE JAVRE SI TOT FELUL DE SCIRNAVELI?

  NU VA ESTE RUSINE SA MERGETI IMPOTRIVA VOINTEI A CIRCA 80% DIN POPULATIA ORASULUI?

  CINE SUNTETI VOI SI DE PARTEA CUI SUNTETI? A CIINILOR?
  BRAVO, ATI PROGRESAT MULT, DAR IN CE DIRECTIE???

 32. Mutumba Mubutu Otaga

  Ali shi faceti voi minit smintiti? Bai oameni buni. So tras ciinii prin Malina Mica si so inmultit de capul lor fara calcul si binecuvintare, apu shi noi sa-i tinem in kirka? Dali azil, dali mincare, poate si divan sa le fac din piele de om? Deamu o ajiuns shi ciinii sa shii mai importanti ca oamenii. Ii okrotim pe homosexuali, pe lesbiene, pe smintitii, care o fac pe prostu din capu lor. dar de noi oamenii normali cine sa-si bata capul? Lasa sa te muste pe Muncesti droaile de ciini ca uite Vitalia le da mincare. Deamu ati kakiet cu tatu. Maciti, ucisi toti kiinii si hamba. Da, shi nii nii jale de animale, dar de mine cui ii jale? Bu erau ciinii vagabonzi, nu era Bredjide cu ocupatie ei aducatoare de slava falsa. Astimparativa si lasati sa scapam de neghina. Nu mai faceti cirdasii. In elvetia smintitii, deamu vor drept la avocat pentru ciini. Miine o sa aiba ciinele dreptul de asi alege stapinul, si atunci am sa te vad Vitalia in 4 labe facindo pe Ham-ham-ham , ceea ce ar insemna „ce proasta am fost ca nu iam macit pe toti, iaka acum ei pe mine nu ma hranesc, animalele de oameni/ciini ce sunt” Ocupate de lucruri mari nu de ciine femee hai.

 33. CEL MAI AMUZANT DIN ACEST SPECTACOL DE CIRC CU VEDETA PRINCIPALA CLOUNESA VIPA
  E CA EA DORESTE SA NE SCHIMBE MENTALITATEA HA! HA! HA!
  OARE NU SI DA SEAMA CA A OBOSIT SOCIETATEA DE EA, DE AIURELILE EI.
  SI PRIN ACEST BLOG ATITIA TINERII TE FAC SA TURBI, SA LATRI SA TI ARATI SUPRAMANIA, CU REGRET TURBI CA TE_AU SCOS DIN JOC, SI PONEGRESTIPE TOTI

 34. fuuuu ce degradati mintal! voi inca mai scheunati pe aici??? ducet-i fuga garshocu lu dorinel ca face in pantaloni de frica! gata s-o dus dorinel! cat de mult asta nas fi crezut acum vreo 2 ani, azi o spun cu siguranta! sia sapat groapa debilushul!!! daca nu gindeste cu capu da cu altceva…

 35. Intr.un sat din raionul Straseni 9 persoane traesc doar cu alocatia unui singur copil 150 de lei pe luna, 8 euro, Mai aveti obraz sa schelalaiti ,pentru niste ciini vagabonzi, dar de vieti umane
  nu va pasa. Blestematilor!

 36. valenta tu nu esti normala sincer, de cand unimedia este tot chisinaul? o sa vedem la alegeri ce vrea chisinaul, vezi sa ii tii lui dorin de urat cand nu va mai fi primar.

  Lasa sa curete dar sa o faca uman.

  dupa argumentele tale, asa trebuia exterminati si evreii ca lumea vroia si ei erau majoritatea?

  sau dupa logica lui dorinel, in perioada sovetca caini se impuscau, asa logica copilareasca ma infla rasul. orice criminal poate sa sustina ca in comparatie cu cikatila(Чикатило) el e inger.

  dorin al tau n-are nimic in comun cu logica la fel ca si tine punctum

 37. am vrut sa scriu valeria,

  valeria si dac omori toti caini din chisinau inuman familia oamneii din straseni o sa aiba bani??????o sa se deschida mai multe orfelitate, nu va mai emigra lumea din moldova?

 38. Aberaţii cu carul.
  Câţi copii speriaţi, câte javre turbate circulă prin acest Chişinău murdar şi agresiv.
  De câte ori aţi fost agresată doamnă Pavlicenco? Ştiţi ce e asta să fii copil şi să te hăituiască o turmă de lupi?
  Presupun că nimic din astea nu vă este cunoscut.
  Dar să fii femeie, să tragi sperietură şi boală şi ani la rând să nu poţi avea copii?
  Nu cred că ştiţi ce e asta. Căci cei care au trecut prin aşa ceva în veci nu uită şi sunt marcaţi.

  Şi mai am o întrebare. Dacă peste tot vorbim de democratie, ce înseamnă ea pentru Dvs.?
  De ce să nu vedem poziţia majorităţii? Nu sunt adeptul lui Chirtoacă, dar aici îl susţin integral.
  Succese în continuare.

 39. Pt Ion

  Toate probleme enumerate sint rezultatul administrarii orasului in cel putin zece ani, din care trei sint ai lui Chirtoaca, cel care s-a angajat, lumea a crezut si el nu stie decit sa ucida.

  Am fost speriata de un ciine apartinind unui stapin, iesind din tufari (eram cu sotul alaturi), noaptea, la ora 22.00. Nu m-am isterizat, dar a fost nostim ca stapinul imi reproseaza de ce m-am speriat. Ciinii vagabonzi nu ma ataca, pentru ca eu, spre deosebire de voi, nu-i urasc.

  Democratie inseamna ca intri dumneta pe blogul meu si scrii ce vrei. Iti stabilesti limitele dupa cei sapte ani de acasa si dupa bunul simt, ca esti aici si anonim. E libertatea de exprimare. Dar cind vei face acelasi lucru pe blogur-ile-site-urile lui Chirtoaca, Filat, Urecheanu, Lupu, atunci vei sti ca este demcratie, pina atunci – mai depune eforturi si intreaba-i pe ei, cu care nu poti discuta liber ca si cu mine.

 40. Valenta-Raisa(de pe unimedia:Unimed, mai puneti poze cum noi fugarim porcul si-i taiem gatul, apoi i-l coacem la foc si il papam…Si tot te rugai sa-ti dee cineva raspuns. Am citit si un raspuns: timpito,de acestea ca tine numai papa si se k..a. Tu esti acea Raisa, care aiureste pe Unimed.
  As zice si astfel – traiesc, ca sa manince
  De avorturi, de Gaiti cred ca ai luat-o razna.(aiuresti, doamna) Si nu-l mai pupa atita pe chirtoaca al tau, ca cu aceasta decizie sa dovedit a fi un magar.Da am votat si eu pentru el, si ma-m gresit!
  Si nu e frumos s-o discuti pe d-na Pavlicenco la Unimed., daca nu-ti place blogul ei – nu ai dechit sa te retragi

 41. Valenta spune:

  16 February 2010, la
  De ce nu pot dimineata sa ies la plimbare? De ce ma inconjoara? De ce nu pot sa alerg, caci imediat alearga si se reped la mine. De ce trebuie sa merg in virful degetelor cind trec pe linga ei?

  Aici sunt solidar cu D-stră.
  Şi ei cînd am început să alerg de dimineaţă prin parc mi-a eşit o haită de cîni aruncîndu-se la picioare mele.
  desigur m-am speiat. A doua zi mă gîndeam ce mă fac dacă iar mă atacă. Poate iau arma şii împuşc şi rezolv o problemă.
  Însă în loc de armă am luat o felie de pîne, şi am trecut uşor vama, am în vedere acel loc unde se adună maidanezii.
  Şi o făceam de fiecare dată cînd alergam prin parc, şi maidanezii nu mă mai atacau.
  Se vede că au şi ei regulile lor. Vrei să treci, plăteşte VASILICĂ, aşa ca şi la oameni, n-o să comentezi aici detailat, singuri vă pricepeţi.
  Toţi pe acest pămînt vor să trăiască şi să mănînce.
  Şi atunci pentru a ne rezolva problemele noastre cei mai bine , să întindem o bucată de pîne, sau să ucidem?

  Dacă unii consideră că trebue ucişi cei ce ne încurcă, atunci ce aşteptaţi….înarmaţivă cu petre, cu arme şi începeţi a strivi fearele unde le vedeţi. Vii gale totuşi…..aşa eeee…..
  Vreţi să o facă cineva pentru voi acest lucru, şi apoi să spuneţi: Uitaţi-vă ce cruzi mai sunt, nu lii jale de bietele feare.

  Cu părere de rău ăstai adevărul.
  Uneori nouă nii mai uşor să ucidem, decît să întindem o bucată de pîne.
  Zic aceasta că am şi argumente.
  Opriţivă lîngă vre-un cerşetor din stradă, care fiind fără picioare stă cu mîna întinsă, şi o să observaţi cîţi trecători sunt milostivi şii întind cerşetorului ceva.
  Nu cred că o să aveţi de ce vă bucura. trecătorii mai că se fac a nu-l vedea pe cel sărac, sau mai că lar strivi să nui stea în cale.
  Lumea s-a înăsprit. Sunt gata să ucidă, numai să nu scoată din buzunar un bănuţ, numai să nu întindă o bucată de pîne.
  Dar cel sărac, ca şi maidanezii nu vor ALTCEVA DECÎT SĂ MĂNÎNCE.
  Ei Nu vor maşini, nu vor vile, calculatoare, televizoare, făbrici,supermarcheturi…
  Ei ca şi orişice fiinţă pe pămînt VOR SĂ MĂNÎNCE.

 42. Şi pentru acesta trebue să-i strivim???????
  Poate ne mai gîndim puţin şi gsim altă cale.

 43. Valenta-Raisa, cum se poate de avut grija de „copii avortati”? Macar te gindesti, ce spui? Poate ai vrut sa zici, ca vrei sa le duci griga tuturor embrionilor, spermatozoizilor si ovulelor?

 44. Cer scuze..
  Mihai M ăstai Mihai Morteanu.
  Ia obicei…….
  Se vede că frica de guvernarea comunistă încă nu ne poate debărăsa să isşim din anonimat.

  Da poate nu numai de cea comunistă???????????

 45. Pt Valeria

  Dar poate ca familia cu multi copii trebuie sa mearga la lucru sau sinteti cu mentalitatea sovietica „facem copii tarii” – eu ii fac sa-i creasca tara? Vai de capul vostru…

 46. Pt MUTUTUTUTUTUmba MUBUBUBUBUTU Otaga

  Totul e foarte corect, m-am amuzat pe cinste, numai ca mai potrivit ar fi nu patru labe, ci patru labute…

 47. Pt Valenta

  Din fericire pt mine, nu merg nici cu 99 la suta daca ei gresesc. Nu am facut niciodata asta si nu voi face, iar voi mergeti cu hurta la ucis… Azi ciini – miine cai, poimiine – vaci, apoi calici, chiori, muti, surzi si mai pe cine? Ce educati, ce copii formati? De aceea si ajung fara cultura si rai la suflet.

  Ciinii se imnultesc, tocmai dea aia sin alegeri pentru Primar General – sa se gindeasca ce face cu ei nu in anul dinaintea alegerilor, ci patru ani la rind…

  Apropo, iata ce sondaj posteaza vizitatorul Mihai

  Cum ar trebui rezolvata problema cainilor vagabonzi din Chisinau?
  Eutanasierea imediata
  24,74% 468 voturi
  Daca timp de 10 zile nu apare stapanul, vor fi eutanasiati
  35,15% 665 voturi
  Lasati in strada
  0,85% 16 voturi
  Constructia unui adapost
  39,27% 743 voturi
  Total: 1892 voturi

  Sondajul nu este unul stiintific. El reprezinta doar parerea utilizatorilor care au dorit sa participe la acest sondaj.

  Vedeti ca inzadar va spargeti limba pe blogul meu? Cine va citeste, trece de partea ciinilor? Degraba proportia se scimba, nu 80 la 20, ci 20 la 80…

 48. Valeria, Valenta-Raisa, daca nu vreti sa fiti servitorii cainelor, fiti servitorii tuturor oamenilor „avortati”, luati-i la voi acasa si aveti grija lor, daca sa vorbesc la nivelul intelectualitatii domniei voastre, dar faceti-o voi si lucrati pentru ei tot voi, caci eu m-am saturat sa lucrez ani de zile p-u bugetari si pentru gunoiul societatii.

 49. domnule MIHAI , daca tot va intereseaza , eu sunt INTRADEVAR asa cum semnez :NINA GONTA.dar mai precis NINA GONTA COLEAGHIN .LOCUIESC IN ROMANIA,IASI , dar sunt aici repatriata din Moldova in 2001. Niciodata nu m-am ascuns.Socot ca doamna VP nu cririca , nu face” opozitie constructiva”, caci modul/metoda tententioasa, o face cu multa ura,galagie , scandal.Mai mult seamana a razbunare sau denigrare.Credca are un caracter scandalos.Am eu dreptul la asa opinie sau ba.? Dar ea mi-a blocat de multe ori contul .PENTRU NISTE OPINII , pe care nu vrea sa le auda .Si mi-a adresat jigniri nenumarate. Eu le-am pus pe seama varstei si a postmenopauzei. Dar si politica de denigrare a AIE , tot prin asta se justifica ?

 50. Sa numiti „Dushevnobolinae” 80 la suta din populatie in frunte cu „demnitarul ala lung”(de subinteles primarul de Chisinau) este o indrazneala nemaivazuta.
  V-ati inferbantat la cap sau aveti alta meteahna, mai rea dna Pavlicenco. Asteptam eu vre-o surpriza, dar nu chiar asa. Frumoooooooooooooooooooooooos! nu mai am ce spune. Adios camarados!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *