Bravo Elena Varta! Bravo Unimedia!

Ciini de la bloc, asteptind mincareToate explicatiile legate de animalutele din viata mai recenta a familiei mele, ale caror poze sint aici, le dau la sfirsitul articolului. In dreapta sint patru ciini ucisi de hingheri, ei aici sint fotografiati din geamul apartamentului, stind alineati si asteptind sa iesim cu mincarea. Asa au stat in fiecare dimineata, pina au fost otraviti sub ochii locatarilor…

CustileSalut faptul ca UNIMEDIA nu a ramas indiferenta la cruzimea „liberal-europeana” aplicata maidanezilor. Pozitia Elenei Varta, amintita in stirile de pe portal, este un act de adevarat curaj, care nu cadreaza cu tiparele „avanilor si dastaptilor” comentatori de pe UNIMEDIA sau de pe blogul meu, care m-au facut in tot felul pentru protestul meu contra uciderii criminale a ciinilor. Eu am primit multe mesaje, inclusiv unul, care, cred, are ca autor aceeasi persoana,  curajoasa si care nu s-a lasat intimidata de a se implica, infruntindu-i pe aplaudacii servili ai europeanului” (oare???) Chirtoaca.

CezarJessicaStrelka in casaCiubaisIbraghimLiusikaStrelka si LiusicaBelkaBaghira, Strelka si LiusikaLiusika si Vasea-juniorRijii si VaseaVasea-junior si Rijikpavlicenco-si-chita-1Sergiu cu Miskastelian-si-chitaVecina cu MusicaStrelka si IbraghimBaghira se uita din drumJessica la sobaVasea-junior, Vasea-senior si Rijii „Ma_bucur_nespus de mult, dna Pavlicenco, pentru ca ati luat atitudine!!! La sigur, banuiati toate reactiile iresponsabile, pline de ura si cinism, pe care articolulu Dvs avea sa le provoace. Oameni buni, care Europa? Meritati sa stati in aceasta saracie pe veci! Mai studiati legislatia europeana, cel putin din curiozitate, si vedeti toate tarile care au fost obligate sa adopte legi pentru protectia animalelor… Din pacate, suntem un popor primitiv, cu o mentalitate primitiva… Nu inteleg un lucru – ce vina poarta bietele fiinte pentru saracia din tara? De ce nu v-ati razvratit si iesit in strada cind fostele guvernari v-au furat tara pina la ultima fabrica de zahar, de ce atunci nu v-ati aratat tot cinismul si toata ura? Nu-mi ramane decit sa trag o concluzie: SUNTETI NISTE LASI!!!”

Bravo, Elena Varta! Bravo toti cei care intelegeti ca asa nu se poate. Daca nu am mai adus si eu argumente si DSC00016argumente, am publicat proiectele de legi adoptate in prima lectura… Numai ca avem niste „vacute sfinte”, niste idolasi, care cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de picioare si ca pot infrunta si sfida bunul simt, valorile umane, valorile crestine, opinia publica interna mai evoluata si opinia publica internationala, care cred ca pot urma si in aceasta exemplul prost al lui Basescu. Pina si Brigitte Bardot s-a implicat, bravo din nou Elena! Cu asemenea tineri ca Elena vom intra in Europa, nu cu adeptii cruzimii, care macar o data nu au mers sa dea apa intr-un vas plastic sarmanelor animale, lasate sa moara in sete, foame si in propriile fecale.

24716

Si sa nu-mi spuneti mie in ce sa ma implic si in ce nu. Orice om, nu politician, mare sau micut, trebuie sa aiba suflet si sa apere viata. Nimeni nu o poate lua nimanui, nici Chirtoaca, cel care, probabil, da ascultare, fara nici o jena, la doi „Presedinti”…

Vedeti linkurile pe UNIMEDIA, care au plasat imagini video socante. Asta, apropo, ca tot eram intrebata pe blog de „marii experti” in omorirea maidanezilor de unde sint imaginile, daca nu le-am cules de pe nu stiu unde. Iata v-a postat UNIMEDIA imagini de la „necropola” – de fapt – „fabrica mortii lui Dorin Chirtoaca”. Bravo, inca o data, UNIMEDIA! Insist sa va apreciez, pentru ca avem si presa „foarte prudenta”, predispusa sa treaca usor, foarte usor cu vederea ca se ucid fiinte vii, doar sa nu sifoneze cumva imaginea idolului…

http://nimedia.md/?mod=news&id=16728

http://unimedia.md/?mod=news&id=16729

Doi ciiniDoi cini botitiDoi motanasiDoi motanasi peste capDoi motani cu coade

Si mai vedeti proiectele de legi adoptate de Parlamentul comunist in prima lectura, DAR NEADOPTATE DE PARLAMENTUL CU MAJORITATE DEMOCRATA IN A DOUA LECTURA, PENTRU CA NU CUMVA SA SE CLATINE ALIANTA PENTRU INTEGRARE EUROPEANA. Adica, sarmanii ciini au devenit si victima, si pretul care trebuie platite pentru nesuparari in AIE.

Daca s-ar adopta aceste legi, zisul primar general al capitalei (pe care nu-l pot scrie cu litera mare), nu si-ar mai permite sa decida CINE SA TRAIASCA SI CINE SA NU TRAIASCA pe lume. Si se mai suparase unii in anul 2007 cind PNL il taxase drept extremist (pe putin spus)… Din 2007 pina in 2010 nu am vazut nici un proiect initiat de „junele liberal european” pentru rezolvarea problemei maidanezilor murdari, bolnavi, insetati si flaminzi, oglinda administrarii capitalei…

Vizitatorul Jay, vazind ca nu mai are ce spune, m-a luat la bani marunti sa ii povetestec ce fac eu concret pentru animale. Am hotarit sa va obosesc, dar sa scriu pentru cei interesati, despre animalele care ne inconjoara, de care avem grija sau care nu mai sint, fiind ucise.

Animalele noastre, de la stinga la dreapta, in prima pagina:

1. Ibraghim, ciinele unui vecin de la casuta de vacanta.

2. Ciubais, un pisic al nimanui, care se apropie de noi, cind venim la casuta.

3. Strelka, cateaua infiata de noi si stind in poza in casuta de vacanta, ca afara e ger.

4. Jessica, pisicuta de casa, aflata la noi de 7 ani, luata de la coltul blocului, la sugestia sotiei unui fost consul strian, exact dupa ce murise mama lui Cezar.

5. Cezar, pisicul nostru de casa, nascut la noi si avind 12 ani.

6. Liusika si Vasea-junior, animalutele vecinei de la casuta de vacanta, motanul fiind strins de pe drum de mic.

7. Baghira, a altei vecine, careia ii apartine si Ibraghim, cu Strelka noastra si Liusika vecinei mai batrine.

8. Belka, mama Liusikai. Belka a fost gasita de fiul vecinei accidentata de o masina in drum.

9. Lisuika si Strelka, inoptind in casa din cauza gerului excesiv.

10 Liusika in zapada maninca un git de gaina.

11. Stelian cu Chita in brate, bolnava. Chita, sterilizata, a fost sfisiata de niste ciini.

12. Sotul cu Miska, catelusul Belkai.

13. Vitalia cu Chita bolnava in brate.

14. Vasea-junior si Rijik, ai vecinei.

15. Vasea-senior, cu un ochisor bolnav, pripasit la vecina de la o doamna care a trecut cu traiul in alta parte. A fost foarte bolnav, fiind de catre cineva traumatizat, dar l-am salvat cu totii.

16. Vasea-senior, Rijik si Vasea-junior, care abia se vede de sub acesti doi, pe geamul casutei vecinei, unde mergem regulat cu sotul in ospetie.

17. Jessica noastra, dormind linga soba inca neincalzita bine.

18. Baghira, un ciine mare, negru, al unei vecine, care a avut o pereche, Martin, otravit de cineva. Ne temeam la inceput de ei, dar i-am imblinzit hranindu-i si prin comunicare.

19. Strelka si Ibraghim, in drum, linga o cusca “pentru cui trebuie”.

20. Vecina mai in virsta cu Musika, o pisicuta venita cit degetul aratator, mincase pamint, fiind abandonata de cineva si supravietuind ca un miracol. Era toata in rani, cu pete. Acum e o pisica minunata si e mama lui Rijik.

21. Nu sint aici pisica Rosca, venita la apartamentul din Chisinau, aranjata la Durlesti cu ajutorul unor oameni de treaba.

22. In fotografia de jos, o poza cu vreo sapte ciinisori – acestia sint ai Strelkai, pe care i-am dat pe miini bune.

23. Au mai fost Rex, ciine negru, disparut intr-o zi de linga bloc, vorbind de Chisinau.

24. A mai fost o catea mare, a fatat noua catelusi, i-am hranit, ingrijit, dar a disparut intr-o zi. Mi s-a spus ca a zgiriat masina celui care a vrut sa ii ia catelusii si el a gasit pe cineva si a dus-o, cu tot cu catei.

25. Mai exista Simba, catelusa Chitei alb-negru, care sta printre cei 4 ciini din prima foto, Simba aflindu-se la nepoata mea.

26. Si au mai fost catei si cateluse, avind grija de toti pina nu au fost ucisi de hingheri.

27. Sper ca am gasit sa o ajut pe vecina mai in virsta care vrea sa treaca cu traiul la Chisinau si ca am gasit stapini pentru Liusika, Miska si Rijik.

28. Miine o fotografiez pe Naida, catelusa de azi de linga bloc. O sterilizam in primavara si speram sa nu o prinda hingherii…

Proiect


Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind protectia animalelor

Parlamentul adopta prezenta lege organica.

In spiritul respectului fata de viata si fiinte, pentru imbunatatirea relatiilor dintre oameni si animale si pentru garantarea bunastarii populatiei si a mediului, Statul promoveaza si reglementeaza prevenirea cruzimilor fata de animale, bunastarea si protectia acestora si condamna orice acte de cruzime si maltratare a animalelor, inclusiv cel de abandon.

Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor.

Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul protectiei animalelor este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul protectiei animalelor se vor aplica prevederile tratatului international.

Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.

Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:

animal – orice vietuitoare neumana, apartinand grupului vertebratelor.

detinator de animale – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale si/sau detinator de exploatatie, sau de ingrijitor temporar al animalelor. Aceasta categorie include, fara exceptie, conducatorii grupurilor de animale, ai mijloacelor de transport in care se afla animale, precum si administratorii exploatatiilor de tipul: tirguri sau expozitii de animale, tabere de vara, ferme de animale, centre de colectare a animalelor si unitati de sacrificare;

rau tratament aplicat animalului – cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat;  transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa; lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare;  supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte; lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav;  nerespectarea odihnei necesare pentru animalele de munca, sau tinerea lor excesiva sub intemperii; izgonirea sau lasarea in parasire a animalelor domestice de munca, utilitare de alt fel sau de companie, care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme; folosirea animalelor pentru concursuri, competitii de alergare, spectacole inclusiv cele de circ, filmari, reclame, publicitate, exhibitii, distractii, sporturi, sau tinerea lor in gradini zoologice fara grija necesara pentru siguranta si bunastarea animalelor in cauza, ca si pentru soarta lor ulterioara; dresajul brutal al animalelor, iritarea, sperierea animalelor sau lasarea fara control strict a oricarui animal propriu sau aflat in custodie care ar putea fi agresiv fata de oameni sau animale; atatarea animalelor unele impotriva altora, ori impotriva oamenilor, comertulul ilegal cu animale.

cruzime fata de animale orice actiune efectuata in mod direct sau indirect, cu intentie sau din imprudenta, care poate sa aiba drept urmare o suferinta fizica si/sau psihica a unui animal; vatamarea grava a organismului sau moartea nejustificata a animalului in raport cu normele legale; punerea in pericol neindreptatita a vietii animalului indiferent daca animalul apartine sau nu faptasului, nu are un proprietar ori custode, traieste liber in natura sau este captiva; omorarea animalelor, din perversitate, precum si prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte intre animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul cainilor pentru a le controla agresivitatea; folosirea de animale pentru expozitii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca acestora suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri; abandonarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;  administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului.

Articolul 5. Principiile de baza privind protectia animalelor
La detinerea animalelor se vor respecta urmatoarele principii de baza:
– tratamentul inuman aplicat animalului ete incompatibil cu principiile moralitatii si umanitatii;
– protectia animalelor de la suferinte fizice sau psihice inclusiv de la moarte ;
– nimeni abandoneaza un animal;
– asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor trebuie sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
– animalele sunt fiinte sensibile, capabile de suferinta fizica si psihica, avand si o valoare intrinseca, in afara celei utilitare;
– omul are obligatia de a nu abuza de viata si serviciile animalelor, eliminand moartea lor ne-necesara si evitand sau reducand in cea mai mare masura posibila suferinta pe care folosirea lor le-ar putea-o produce;
– suprimarea vietii unui animal trebuie sa se produca numai prin procedee sau metode legale stiintific fundamentate, adecvate speciei si imprejurarilor, care pot sa inlature sau sa reduca pana la un nivel minim suferinta fizica si psihica a animalului.
– participarea cetatenilor si societatii civile la elaborarea si realizarea programelor in domeniul protectiei animalelor.

Articolul 6. Actiuni formativ-educative in domeniu protectiei animalelor
(1) In scopul formarii unei culturi adecvate a cetatenilor in relatii cu animalele, educarea si intarirea atitudinii umanitare a comportamentului fata de animale, neadmiterea cruzimii fata de animale, se organizeaza instruirea si educarea in domeniul protectiei animalelor.
(2) Ministerul Educatiei si Tineretului va include, in programele destinate formarii si perfectionarii cadrelor se specialitate, tehnicienilor sau lucratorilor din domeniile medical-veterinare, biologice si zootehnice, a notiunilor cu caracter stiintific, tehnic si etic menite sa asigure respectul fata de viata si inlaturarea sau reducerea in cea mai larga masura posibila a suferintei animalelor asupra carora se exercita activitati umane.
(3) Ministerul Educatiei si Tineretului, inclusiv structurile teritoriale, vor desfasura, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale de protectie a animalelor si al altor foruri, programe educative urmarind prevenirea cruzimii fata de animale si protectia acestora, inclusiv prin informarea cetatenilor despre legislatia privind protectia animalelor. Actiunile educative privind prevenirea cruzimii si protectia animalelor vor avea in vedere si unele grupuri de animale nevertebrate, in special insecte, crustacee si moluste.

Articolul 7. Autoritatea nationala competenta
(1) Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, prin Inspectoratul Veterinar de Stat, reprezinta autoritatea nationala competenta in sensul prevederilor prezentei legi.
(2) In cadrul Inspectoratului Veterinar de Stat functioneaza, in limita personalului aprobat, un serviciu de protectie a animalelor, iar la nivelul directiilor sanitare veterinare raionale este desemnata o persoana care are ca atributii de serviciu si protectia animalelor. In localitatile rurale aceste atributii se pun pe seama unor functionari din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(3) Inspectoratul Veterinar de Stat are urmatoarele atributii:
a) coordoneaza si exercita controlul de stat asupra respectarii legislatiei cu privire la protectia animalelor ;
b) elaboreaza instructiuni de aplicare a prevederilor prezentei legi privind normele de detinere, adapostire si intretinere a animalelor inclusiv celor salbatice;
c) stabileste cerinte privind controlul aplicarii prezentei legi si a instructiunilor specifice, realizeaza inspectiile privind protectia animalelor;
d) exercita si alte atributii prevazute de legislatia in domeniu.
(4) Pentru indeplinirea prevederilor prezentei legi, persoanele imputernicite, potrivit atributiilor de serviciu, au acces in cladiri, adaposturi si alte locuri unde sunt tinute animalele, precum si dreptul de a solicita orice informatie si documente necesare controlului si de a preleva probe pentru cercetari si analize de laborator.
(5) In situatia in care locul unde sunt tinute animalele se afla la domiciliul sau resedinta detinatorilor de animale, accesul persoanelor imputernicite, in acest spatiu se face cu acordul detinatorului. In lipsa acordului, detinatorul de animale are obligatia de a face dovada respectarii dispozitiilor art. 8.

Articolul 8. Obligatiile detinatorilor de animale
(1) Detinatori de animale au urmatoarele obligatii:
– de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protectia si bunastarea animalelor.
– de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum si de a nu le parasi sau izgoni.
– de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie.
(2) Detinatorilor de animale le este strict interzis sa aplice relele tratamente animalelor sau cruzimea fata de ele.

Articolul 9. Detinerea animalelor
(1) Cerintele privind detinera animalelor trebuie sa corespunda nevoilor etologice animalului in functie de specie, rasa, sex, varsta si sint aprobate de Inspectoratul Veterinar de Stat.
(2) Locul detinerii animalelor trebuie sa fie dotat in asa fel in cit animalului sai fie asigurat loc pentru miscare, aerisire, temperatura si umiditate normala, iluminare naturala.
(3) Detinatorii de animale au obligatia de a ingriji si trata in mod corespunzator un animal bolnav sau ranit.
(4) Animale salbatice pot fi detine, in conformitate cu normele Legii regnului animal.

Articolul 10. Reproductia animalelor
Detinatorii de animale care selectioneaza un animal pentru reproductie au obligatia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice si comportamentale ale speciei si rasei respective, astfel incat sa nu fie compromise performantele, sanatatea si bunastarea descendentilor.

Articolul 11. Dresajul animalelor
Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligatia de a folosi mijloace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.

Articolul 12. Comertul cu animale
Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, din considerente privind protectia animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul tarii, poate impune anumite conditii, precum si limita sau interzice importul, exportul, tranzitul si comertul cu animale, tinand cont de reglementarile comunitare.

Articolul 13. Transportarea animalelor
(1) Transportatorii au obligatia de a transporta animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta, categorie de productie, pentru a evita ranirea sau epuizarea fizica a acestora.
(2) Conditiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

Articolul 14. Folosirea in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare
(1) Animalele pot fi folosite in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca:
a) organizatorul asigura conditiile prevazute la art. 8;
b) sanatatea si bunastarea animalelor nu sunt puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor.
(3) Detinatorul animalelor, a caror utilizare in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare a devenit imposibila, este obligat sa asigure acestor animale conditii de intretinere conforme cerintelor prezentei legi.

Articolul 15. Interventii chirurgicale
(1) Animalele sunt supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate.
(2) Interventiile chirurgicale se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala, numai de catre medici veterinari.

Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor
(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinte inutile in cazul sacrificarii sau uciderii.
(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice in vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.
Articolul 17. Folosirea animalelor in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice
Animalele pot fi folosite pentru cercetare stiintifica, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum si in alte scopuri similare, atunci cand obiectivul activitatii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implica folosirea animalelor. Animalele folosite in scopuri experimentale sau stiintifice sunt supuse unor reguli de protectie specifice stabilite prin lege, fara a li se provoca suferinte inutile.

Articolul 18.  Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) Structurile legal constituite ale societatii civile, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor  si/sau protectia mediului, au dreptul si acestora li se va acorda posibilitatea reala de a se implica in elaborarea Strategiei, Metodologiilor si Normelor de aplicare a acestei legi, precum si in aplicarea si supravegherea respectarii ei. Sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor societatii civile cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.

Articolul 19. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila sau administrativa conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– Cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat;
– Transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa;
– Lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare
– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte;
– Lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut, suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav ;
– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme;
– Lovirea, haituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum si  folosirea animalelor vii pentru dresajul ciinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;
– Administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea constituie un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului;
– Incinerarea, ingroparea, jupuirea sau incepere oricarei prelucrari a corpului animalului dupa deces nesigur;
– Uciderea in conditii provocatoare de suferinte intense sau prelungite a animalelor fara respectarea prevederilor tehnice si de comportament uman, necesare reducerii pana la nivelul minim posibil a suferintei animalelor sau fara punerea in practica a normelor de euthanasiere;
– Uciderea sau provocarea unor suferinte, ce puteau fi evitate, animalelor folosite in scopuri stiintifice, fara respectarea legislatiei existente in acest domeniu;
– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otravirea in afara limitelor si metodelor legal reglementate in cazul unor rozatoare sau insecte daunatoare.

Articolul 20. Dispozitii finale
Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.

Presedintele Parlamentului

Nota informativa
asupra proiectului de lege privind  protectia animalelor

Legea privind protectia animalelor aduce in legislatia RM principii etice si norme stiintific fundamentate privind protectia animalelor, corespunzatoare in aspectele lor de baza atat standardelor internationale actuale, cat si traditiilor de omenie si preocuparilor de protectie fata de vietuitoare existente in tara noastra.

Ea raspunde unei necesitati deosebite, semnalata in ultimii ani cu insistenta, intr-un sector semnificativ al vietii sociale si al constiintei umane.

Printre principiile de baza recunoscute de stat prin aceasta Lege, se inscriu respectul fata de viata si fapturi, odata cu necesitatea implementarii progresive a normelor internationale si nationale moderne, cu caracter stiintific si etic, in intreaga sfera a protectiei animalelor.

Bazate pe o ampla documentatie in domeniu, dispozitiile legii promoveaza cu fermitate aceste principii, tinand totodata seama, in modalitatile de transpunere a lor in viata, de contextul socio-economic prezent, din tara noastra.

Considerand ca etica fata de viata si fiinte constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avand in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animale si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul incurajeaza prin lege si actiunile educative adresate copiilor, tinerilor, populatiei adulte precum si personalului tehnic de toate categoriile care manipuleaza animale, avand drept obiectiv o comportare omenoasa fata de fapturi prevenirea actelor de cruzime si cunoasterea normelor rationale de protectie a animalelor, paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului.

Prevederile acesteia sunt generale, fiind valabile pentru intregul cimp al problemelor de protectie a animalelor din RM si cuprinzand toate categoriile de animale, dar lasand loc totodata, conform uzantelor internationale, unor dezvoltari sau reglementari cu caracter special, paralele ori ulterioare, pentru unele domenii specifice deosebit de complexe, cum este acela al experimentarii asupra animalelor sau  protectia animalelor de companie.

Legea defineste cruzimea fata de animale intr-o conceptie aprofundata, care tine seama atat de drepturile etice ale animalelor (Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor), proclamate solemn in 1978 la Organizatia Mondiala pentru Educatie, Stiinta si Cultura (U.N.E.S.C.O.), cit si de cerintele sociale, tinzind sa realizeze o interfata reala intre aceste doua categorii de aspecte.

In acest spirit, ea specifica, in raport cu gravitatea lor, diversele acte concrete care se incadreaza in conceptul definit, constituind contraventii privitoare la raul tratament al animalelor sau cruzimea fata de animale.

Sfera de preocupari a Legii cuprinde animalele vertebrate, traind libere in natura, captive sau domestice, printre care cele utilitare, de tractiune sau povara, cele destinate consumului alimentar, obtinerii de blanuri si alte produse, sau apartinand altor categorii.

Legea dezvolta acest ultim domeniu, avand in vedere rolul social pozitiv al atasamentului fata de animalele in dezvoltarea unei atitudini de intelegere si grija a copiilor si adultilor fata de semeni si de toate fiintele din jurul lor.

Privitor la situatiile, judicios evaluat, in care suprimarea vietii, unui animal poate fi considerata juridic acceptabila, legea dispune respectarea riguroasa a prevederilor internationale si nationale referitoare la metodele si substantele adecvate, in raport cu specia si imprejurarile, pentru a evita in cea mai larga masura posibila suferinta fizica si psihica a animalelor, precum si alte abuzuri.

Legea de fata aduce problematica protectiei animalelor in RM la nivelul standardelor etice si stiintifice moderne.

Avand in vedere ca domeniul dat este lipsit de reglementare la momentul actual precum si necesitatea armonizarii cadrului juridic al RM cu legislatia Europeana si in special la Directivele Comisiei Europene privind protectia animalelor vertebrate utilizate in scopuri stiintifice si metode si norme admise sau interzise de euthanasie la animale, solicitam Parlamentului sustinerea si votarea acestui proiect de lege.

Deputat Vladimir FILAT

Proiect

Parlamentul Republicii Moldova

Lege privind detinerea si protectia animalelor de companie

Parlamentul adopta prezenta lege organica.

Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor de companie inclusiv a animalelor de companie fara stapin.

Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul detinerii animalelor de companie este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul dat se vor aplica prevederile tratatului international.

Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale de copmanie indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.

Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:
Animal de companie – orice fel de animal tinut de catre om in special in apartament, pe linga casa, sau in curtea sa pentru agrement, companie, paza inclusiv de serviciu.

Animalele de companie fara stapan – orice animal care nu are un detinator, ori se gaseste in afara locuintei sau gospodariei detinatorului si supravegherii acestuia, prin pierdere, abandonare, ratacire ori alte motive.

Adapost  de protectie a animalelor de companie – locuri special amenajate  de Organizatiile necomerciale specializate sau autoritatile publice locale unde sint tinute animalele de companie.

Detinator de animale de companie – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale, sau de ingrijitor temporar al animalelor pentru care si-a asumat responsabilitatea intretinerii.

Carnet de sanatate al animalului – document, eliberat de  Refugiile de intretinere provizorii, care cuprinde indicativul numeric, specia si semnalmentele animalului,  date medicale (vaccinarile,  tratamente de deparazitare, sterilizare ect.), eventuale observatii, masurile ulterioare luate pentru animal, informatia privind detinatorul iar pentru animalele fara stapin  data si locul de unde a fost ridicate.

Ciini periculosi – ciinii apartinind urmatoarelor rase, Pit Bull, Boerbull, Bandog, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Ciine agresiv – orice ciine care fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane sau animale.

Inregistrare al animalului – procedeu de aplicare pe ureche sau gat a unor crotalii,  zgarde, microcipuri sau tatuaje rezistente si usor de observat si care nu influenteaza viata si comportamentul animalului;

Refugiu provizoriu pentru cazarea  animalelor de companie (in continuare Refugiu provizoriu) – Institutie creata de autoritatile publice locale  in cadrul carora se vor organiza cazarea provizorie, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica, carantinizarea, control medical si tratamentul animalelor de companie bolnave.

Articolul 5. Principiile de baza privind detinerea animalelor de companie
La detinerea animalelor de companie se vor respecta urmatoarele principii de baza:
a) Nimeni nu cauzeaza inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie;
b) Nimeni nu abandoneaza un animal de companie;
c) Asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
d) Obligativitatea sterilizarii animalelor fara stapin;
e) Asigurarea securitatii si altor drepturi ale cetatenilor;
f) Recuperarea de la detinator a daunelor pricinuite de animal.

Articolul 6. Competenta autoritatilor administratiei publice locale
Autoritatile administratiei publice locale:
a) asigura implementarea politicii de stat in domeniul protectiei animalelor de companie;
b) exercita controlul referitor la aplicarea prezentei legi;
c) organizeaza elaborarea si realizarea programelor locale, privind prevenirea aparitiei si cresterii numarului  animalelor de companie fara stapan;
d) instituie Refugiile provizorii pentru cazarea  animalelor de companie fara stapin si verifica activitatea lor;
e) organizeaza inregistrarea animalelor si tine Registrul animalelor de companie;
f) aproba tarifele privind inregistrarea animalelor de companie;
g) contribuie la instruirea si sensibilizarea populatiei in problemele de detinere si protectie a animalelor fara stapin, inclusiv prin afisarea de anunturi pe panourile publicitare ale primariei, difuzarea de anunturi in toate celelalte publicatii si pe site-ul primariei pentru a gasi stapani pentru toate animalele aflate in Refugiile provizorii;
h) monitorizeaza controlul animalelor fara stapin, incusiv in colaborare cu organizatiile necomerciale specializate;
i) stabilesc locurile pentru plimbatul animalelor de companie;
i) exercita si alte atributii prevazute de prezenta lege.

Articolul 7. Obligatiile detinatorilor animalelor de companie
(1) Detinatorii animalelor de companie au urmatoarele obligatii:
a) de a asigura animalele in cantitate suficienta cu hrana si apa, somn, precum si de ai asigura posibilitatea miscarii;
b) de a avea fata de ele un comportament uman  creind conditii pentru siguranta si bunastarea lor, spre a preveni pierderea sau accidentarea;
c) sa ia masurile necesare pentru a nu lasa animalele sa devina libere sau  de a nu le parasi (abandona);
d) sa respecte regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar;
e) sa inregistreze animalele si sa achite plata pentru cheltuielile de inregistrare;
f) sa informeze urgent  serviciile sanitar-veterinare de stat si institutiile de medicina despre fiecare caz de imbolnavire sau epizootie a animalelor detinute, precum si despre muscaturile si traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice;
g) sa recupereze daunele pricinuite de animal inclusiv cheltuielile legate de imunizarea si acordarea ajutorului medical persoanelor care au suferit in urma muscaturilor, traumelor provocate de catre animal;
h) sa asigure curatarea resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
i) sa achite in termenele stabilite plata pentru serviciile comunale si taxele locale ce tin de intretinerea ciinilor in dependenta de rasa si statura acestora;
i) sa indeplineasca si alte  obligatii prevazute de prezenta lege si alte acte din  domeniu.
(2) Detinatorilor animalelor de companie le este strict interzis:
a) sa detina un animal de companie in locuri ne a menajate special ;
b) plimbatul animalului in locuri neautorizate de catre autoritatile publice locale, scaldatul lor in bazine de apa si lacuri, circulatia libera pe raza localitatilor cu ciini agresivi sau celor periculosi fara lesa si botnita, precum si intrarea cu ciini in localurile publice – institutii de invatamint, magazine, piete de desfacere a produselor agroalimentare, parcuri, scuaruri, stadioane.

Nu vor fi supusi acestui regim ciinii de serviciu ai Ministerului Apararii, Ministerului Afacerilor Interne, Organelor pentru Situatii Execptionale, Seviciului Vamal, si ai Serviciului de Graniceri la executarea functiilor de serviciu, precum si ciinii detinatorul caruia este nevazator.
c) vinzarea, procurarea, participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
d) sa participe sau sa organizeze lupte intre animale sau sa antreneze animale in acest scop.

Articolul 8. Restrictii privind detinerea animalelor de companie
(1) In apartamente din blocuri locative pot fi detinute animale de companie cu acordul tuturor locatarilor, daca detinatorul respecta Regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, care sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat, inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor.
(2) In curtile de folosinta comuna poate fi detinut – 1 sau 2 ciini. Cainii nu vor fi legati la punct fix fara posibilitatea de miscare. Ei vor fi legati cu posibilitatea culisarii pe sarma; se va folosi un dispozitiv de impiedicare a strangularii denumit vartej si se va de cainilor posibilitatea miscarii libere, in conditii de siguranta. Cainilor li se va acorda posibilitatea de miscare.
(3) Nu se restrictioneaza detinerea puilor animalelor de companie pina la varsta de trei luni, precum si animalele decorative (pesti, pasari, rozatoare ect.) daca detinatorul respecta regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor. Lista animalelor de companie numarul carora nu poate fi limitat pentru detinere este aprobata de Serviciul Veterinar de Stat.
(4) Nici un animal de companie nu va putea fi vandut sau cedat dintr-un Refugiu ori Adapost, unei persoane sub varsta de 16 ani, fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali.
(5) Cinii periculosi pot fi detinuti numai de persoanele cu virsta minima de 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.

Articolul 9. Masuri veterinare obligatorii
(1) Detinatorii  animalelor de companie sint obligati anual sa vaccineze contra rabiei ciinii cu virsta de peste 3 luni. Procurarea vaccinului antirabic se  asigura  din  bugetul  de stat.
(2) In cazul care animalul a provocat traume oamenilor sau animalelor domestice, detinatorul  prezinta animalul in mod urgent, medicului veterinar de stat, pentru al supune unui control.
(3) Ciinii periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor se sterilizeaza obligatoriu indiferent de sexul animalului.

Articolul 10. Evidenta animalelor de companie
(1) Evidenta animalelor de companie se efectuieaza cu scopul de a identifica mai usor animalele vaccinate si sterilizate, de a aplica taxele locale, precum si pentru elaborarea planurilor de imunizare profilactica, si prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor fara stapin.
(2) Detinatorii  animalelor de companie inregistreaza in mod benevol animale pe care le detin.
(3) Ciinii cu virsta de peste 3 luni si  animalele fara stapin se inregistreaza in mod obligatoriu. Ciinii de serviciu ai structurilor de stat se inregistreaza conform regulilor interioare ale institutiei.
(4) In cazul obtinerii unui ciine inregistrat, detinatorul va prezenta animalul  in termen de 5 zile la Refugiile provizorii pentru efectuarea rectificarilor in Carnetul de sanatate a animalului cu privire la detinator;
(5) Autoritatile publice locale vor asigura  evidenta animalelor de companie inclusiv celor fara stapin. Evidenta se va efectua in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Fiecare animal de companie va  fi inregistrat intr-un registru special atribuindu-i un indicativ numeric atasat prin unul din mijloacele de identificare, si i se va intocmi Carnetul de sanatate al animalului modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(7) Animalele de companie sint supuse identificarii prin metoda cea mai putin dureroasa.
(8) Regulamentul privind evidenta animalelor de companie este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Refugiile provizorii vor transmite anual serviciilor de colectare a impozitelor si taxelor locale ale primariilor  informatia privind detinatorii de ciiini, pentru incasarea taxei locale.
(10) Conducatorii intreprinderilor de gestionare a fondului locativ (intreprinderilor municipale, cooperativelor de constructie a locuintelor, asociatiilor proprietarilor de locuinte privatizate, asociatiilor de coproprietari din condominiu si a altor agenti economici, la balanta ori in gestiunea carora se afla fondul locativ) precum si presedintii intovarasirilor  pomicole, vor monitoriza inregistrarea la timp a ciinilor detinuti si vor informa autoritatile publice locare si organele de politie despre detinatorii de ciini, care incalca prezenta lege, pentru tragerea lor la raspundere in modul stabilit de legislatie.
(11) Detinatorii de ciini din categoria celor periculosi au obligatia sa depuna la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, o fotocopie a Carnetului de sanatate al animalului si o declaratie pe propria raspundere privind existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de animal. In cazul schimbarii adresei imobilului unde este detinut ciinele, detinatorul are obligatia sa depuna in termen de 48 ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele sus citate.

Articolul 11. Dresajul
(1) Persoana care contribuie la dresarea unui animal de companie are obligatia de a folosi mijioace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.
(2) Dresajul ciinelor din categoria celor periculosi se face in centre speciale.
(3) Se interzice utilizarea mijloacelor artificiale de dresaj care provoaca rani sau dureri inutile, suferinte ori teama.
(4) Regulamentul cadru privind activitatea Centrelor speciale de dresaj este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.

Articolul 12. Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie
(1) Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie se efectuieaza in conformitate cu prezenta lege si a normelor privind activitatea de intreprinzator.
(2) La comercializarea unui animal de companie vinzatorul este obligat sa transmita cumparatorului Carnetul de sanatate al animalului precum si Recomandarile in forma scrisa privind conditiile de intretinere a animalului care sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa.

Articolul 13. Transportarea animalelor de companie
(1) Orice persoana care transporta animale de companie pe teritoriul Republicii Moldova este obligata:
a) sa accepte pentru transportare numai animale ce detin  Carnet de sanatate
b) sa transporte animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta;
c) sa asigure conditii necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol inclusiv la incarcarea si descarcarea lor;
d) sa asigure aerisirea incaperii unde este tinut animalul.
(2) Transportarea animalelor de companie in afara teritoriului Republicii Moldova se face in baza Carnetului de sanatate si certificatului veterinar.
(3) Transportarea animalelor de companie in transport public de calatori se permite numai daca la  transportarea lui se asigura securitatea pasagerilor si folosirea mijlocului de transport conform destinatiei. Animalele mici se transporta in cutii speciale (containere, genti, ect.) iar cele mari si in special a cainilor agresivi si cei periculosi in mod obligatoriu li se aplica botnite si sint tinute de lesa din scurt. Transportarea ciinelor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor in transportul public de calatori este interzis.

Articolul 14. Folosirea animalelor de companie in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare.
(1) Animalele de companie pot fi folosite in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca organizatorul asigura conditiile necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea ar constitui un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului.
(3) Detinatorii animalelor de companie ce nu le mai pot fi folosite in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare, sint obligati sa asigure intretinerea acestor animale  in conformitate cu prezenta lege.

Articolul 15.  Restrictii privind folosirea animalelor de companie in alte scopuri
(1) Animalele de companie nu pot fi capturate, comercializate si eutanasiate in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(2) Animalele de companie pot fi folosite pentru experimente doar in conditiile Legii privind protectia animalelor folosite in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice

Articolul 16. Interventii chirurgicale
(1) Animalele de companie sint supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate cu scop curativ.
(2) Interventiile chirurgicale ce provoaca animalului dureri, suferinta fizica si psihica se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala.
(3) Interventiile chirurgicale se efectueaza de catre medici veterinari sau  alte persoane care au calificarea necesara sub  controlul medicului veterinar. Interventiile care nu necesita anestezie pot fi efectuate de catre o persoana care are calificarea necesara.
(4) Se interzice interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal de companie sau altor scopuri necurative si, in special:
a) codotomia;
b) cuparea urechilor;
c) sectionarea corzilor vocale;
d) ablatia ghearelor si dintilor.

Articolul 17. Eutanasia  animalelor de companie
(1) Eutanasia animalelor de companie se efectueaza cu minimum de dureri si suferinta fizica si psihica.
(2) Numai medicul veterinar poate sa procedeze la eutanasierea unui animal de companie.
(3) In cazurile de urgenta cand trebuie sa se puna capat suferintelor unui animal si in cazul legitimi aparari  cand ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obtinut rapid sau in alte cazuri de urgenta eutanasierea se permite si de catre o persoana cu capacitatea de exercitiu deplina.
(4) Metoda aleasa pentru eutanasiere, cu exceptia cazurilor de urgenta, trebuie sa provoace o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte, fie sa inceapa prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmata de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.
(5) Se interzice urmatoarele metode de eutanasiere:
a) inecul si alte metode de asfixie, daca ele nu produc efectele mentionate in alin. (4)
b) utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate in maniera de a obtine efectele mentionate in alin. (4);
c) electrocutarea, daca ea nu este precedata de pierderea imediata a constiintei.
(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boala incurabila, animalele bolnave de rabie, iar in cazul legitimi aparari,   animalele  ce au atacat omul cind exista pericol pentru viata si sanatate,  precum si ciinii fara stapin ce fac parte din categoria celor agresivi si periculosi daca nu sint adoptati. Animalele aflate in perioada de sarcina, nastere si alaptare nu se vor eutanasia.
(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fara stapin pot fi eutanasiate numai in cadrul unui program national de control al bolilor aprobat de Guvern.
(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se intocmeste un proces-verbal modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale facand parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizatie sau persoana doreste si se angajeaza sa le preia sub ingrijire si supraveghere, in conditii corespunzatoare legii.

Articolul 18. Eliminarea  animalelor de companie moarte
(1) Persoana ce a efectuat  eutanasierea animalului este responsabila de organizarea eliminarii acestuia dupa ce se va asigura ca animalul este mort.
(2) Eliminarea  animalelor moarte se efectueaza prin ingropare sau incinerare in modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.
(3) Ingroparea animalelor moarte se va face in locuri special amenajate de autoritatile publice locale.
(4) In cazul in care animalul de companie a murit fara a fi eutanasiat, detinatorul animalului  sau autoritatile publice locale in cazul animalelor fara stapin sint obligate sa organizeze eliminarea acestuia in conformitatea cu normele prezentului articol.
(5) Detinatorul animalului este obligat sa achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.

Articolul 19. Animalele de companie fara stapan
(1) Animalele de companie fara stapan sint protejate de lege in egala masura cu animalele de companie ce au un detinator.
(2) Ansamblul masurilor de protectie a animalelor de companie fara stapin, precum si de prevenire a aparitiei sau cresterii numarului animalelor din aceasta categorie, va fi initiat, coordonat si controlat printr-o colaborare cu caracter permanent, intre reprezentanti autorizati ai Administratiei publice locale  si ai Organizatiilor Necomerciale interesate, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor sau protectia mediului, pe baza unui Program comun ce va fi intocmit in raport cu conditiile concrete existente, in deplina concordanta cu spiritul si dispozitiile prezentei legi.
(3) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale.
(4) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza prin metode recomandate in medicina veterinara si in special prin metoda sterilizarii (castrarii). Regulile privind sterilizarea animalelor de companie sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Sterilizarea animalelor de companie fara stapan se efectueaza  in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Cheltuielile privind sterilizarea animalelor de companie fara stapan vor fi suportate de autoritatile publice locale.
(7) Avand in vedere rolul ecologic al pisicilor, controlul populatiei feline fara stapan se realizeaza in raport cu necesitatile.

Articolul 20. Refugiile provizorii pentru cazarea  animalelor de companie
(1) Refugiile provizorie pentru cazarea  animalelor de companie se instituite de autoritatile publice locale orasenesti, municipale. In localitatile rurale atributiile Refugiilor provizorii se pune pe seama unor directii din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(2)  Activitatea Refugiului este finantata de la bugetul local, din mijloacele speciale obtinute in urma prestarii serviciilor contra plata, sponsorizari, donatii si alte  resurse financiare ne interzise de legislatia in vigoare
(3) Refugiile vor asigura conditii igienice pentru cazare provizorie, control medical si tratamentul animalelor bolnave, inclusiv unele proceduri, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica iar in caz de necesitate inclusiv eutanasierea animalului.
(4) In cadrul refugiilor pentru cazarea provizorie sint aduse animalele de companie fara stapin capturate in conditii netraumatizante, cu indicarea exacta a locului de unde provin. Regulile privind capturarea animalelor de companie fara stapin sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Intru capturare animalelor fara stapin Refugiile pot colabora cu Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si unele persoane doritoare, semnind in acest scop un angajament de tratament umanitar fata de animalele capturate.
(6) Toate animalele de companie fara stapin dupa ce au trecut procedurile obligatorii si nu au fot revindecate in termen de 30 zile de catre detinatorii legali,  pot fi adoptate de persoane fizice sau juridice care ofera garantia bunului tratament. Animalele ramase sint duse obligatoriu inapoi in locul de unde au fost luate. Nici un animal de companie nu poate fi lasat in padure, spatii salbatice sau in afara teritoriului unitatii administrativ teritoriala in limita carui  functioneaza Refugiul provizoriu.
(7) Regulamentul-tip privind activitatea refugiilor provizorii pentru cazarea  animalelor de companie se aproba de Guvern.

Articolul 21. Adaposturi de protectie a animalelor
(1) Autoritatile publice locale singure sau asociate precum si  Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor pot infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
(2) Adaposturile de protectie vor putea primi, in functie de capacitatea disponibila, animale de companie inclusiv cele fara stapin preluate dintr-un Refugiu provizoriu.
(3) Adaposturile de protectie vor putea avea si sectii de primire in custodie cu plata, pentru situatii si perioade in care detinatorul nu poate ingriji animalul.
(4) Persoane sau organizatii, care nu dispun de conditii minime necesare pentru a prelua un animal dintr-un Adapost, se pot considera ocrotitori ai unui animal care ramane pe loc in Adapost, participand total sau partial la intretinerea acestuia, pe baza unui angajament, animalul respectiv nu va fi cedat altcuiva fara consimtamantul persoanei sau organizatiei care il ocroteste;
(5) Adaposturile de protectie nu pot fi infiintate in imobile cu destinatie locativa. Pentru a preveni raspindirea zgomotului  si a mirosului urat Adaposturile de protectie vor fi amplasate la marginile localitatilor.
(6) Cerintele privind activitatea Adaposturile de protectie se aproba de Serviciul Veterinar de Stat.

Articolul 22.  Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor de companie, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor de companie, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) In localitatile in care exista Organizatii Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor  si/sau protectia mediului, sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor acestora cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.

Articolul 23. Confiscarea animalelor de companie
(1) In situatiile de rau tratament sau parasire (abandonare) a animalelor de companie, precum si in cazul cind animalul de companie este folosit la comiterea unei contraventii administrative sau infractiuni, animalul poate fi confiscat de la detinator in conformitate cu hotarirea instantei judecatoresti.
(2) Animalul confiscat poate fi  transmis fie unui Adapost pentru protectia animalelor fie  unei persoane fizice sau juridice care i-si asuma responsabilitatea intretinerii lui sau dupa caz eutanasiat. Cheltuielile legate de intretinerea animalului in Adapostul pentru protectia animalelor se suporta de catre detinatorul vinovat.

Articolul 24. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila, administrativa sau penala, conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– lipsirea unui animal de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente;
– abandonarea animalului de companie;
– eschivarea de la inregistrarea ciinilor;
– eschivarea de la vaccinarea animalului contra rabiei;
– ne asigurarea curatirii resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
– plimbatul animalelor in locuri neautorizate de catre primarii,
– scaldatul animalelor in bazine de apa si lacuri,
– circulatia libera pe raza localitatilor sau transportarea in transportul public de calatori  a ciinilor agresivi si periculosi fara lesa si botnita;
– intrarea cu ciini in localurile publice;
– vinzarea,  participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
– detinerea in apartament a animalelor de companie cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie;
– detinerea in curtile de folosinta comuna precum si pe teritoriul intreprinderilor a ciinelui legat fara asigurarea culisarii pe sirma;
– vinzarea unui animal de companie persoanelor sub varsta de 16 ani fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali;
– vinzarea ciinilor periculosi persoanelor sub varsta de 18 ani;
– eschivarea de la sterilizarea a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor;
– dresajul ciinilor periculosi in afara centrelor speciale;
– transportarea in transportul public de calatori  a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor;
– modificarea aspectului unui animal de companie fara scop curativ prin codotomie,  cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor si dintilor;
– eutanasierea animalelor prin metoda inecului sau alte metode de asfixie, electrocutarea precum si utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate daca aceste metode nu vor provoca o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte;
– refuzul de a elimina animalul mort sau ingroparea animalului in locuri ne autorizate;
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca aceste actiuni nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii;
– capturarea, comercializarea si eutanasierea animalelor de companie in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(3) Constituie infractiuni in sensul prezentei legi:
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca a avut ca urmare vatamarea integritatii corporale ;
– organizarea luptelor intre animale.

Articolul 25. Dispozitii tranzitorii
(1) Animalele de companie detinute in apartamente, cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie, in termen de 6 luni vor fi instrainate, donate sau transmise unor Adaposturi de protectie.
(2) Animalele inregistrate pina la intrarea in viogoare a prezentei legi nu vor mai fi supuse reinregistrarii. Informatia privind inregistrarea animalelor va fi transmisa Refugiilor provizorii nou create.
(3) Autoritatile publice locale vor asigura cu terenuri Adaposturile de protectie a animalelor infiintate pina la adoptarea prezentei legi pentru a fi scoase in afara localitatilor.
(4) In tremen de 2 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi detinatori ciinilor din categoria celor periculosi vor depune la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, informatia prevazuta la alin. (11) al art.10 iar ciinii de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog  si metisii lor ii vor  steriliza.

Articolul 26. Dispozitii finale
(1) Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.
(2) Autoritatile publice locale orasanesti, municipale, in termen de 6 luni, vor infiinta Refugiile provizorii pentru cazarea  animalelor de companie si vor amenaja locuri speciale pentru ingroparea animalelor de companie moarte.

Presedintele Parlamentului

Nota informativa
asupra proiectului de lege privind detinerea si
protectia animalelor de companie

Ansamblul masurilor  privind detinerea animalelor de companie in R. Moldova constituie o obligatiune morala dar si o respectare a masurilor ce revin tuturor cetatenilor cu privire la asigurarea unor conditii si bunastare a animalelor.
Avind in vedere ca conditiile de detinere actuala a animalelor de companie nu permit intodeauna promovarea sanatatii si bunastarii acestora precum si respectarii drepturilor cetatenilor si ca atitudinile in privinta animalelor de companie variaza considerabil, datorita,  uneori, unei lipse de cunostinte sau de constiinta, se impune imperios o reglementare legala a acestui domeniu.

O alta problema stringenta este existenta riscului iminent pentru igiena, sanatatea si securitatea omului si altor animale, determinat de suprapopularea cu animale de companie fara stapin.

La baza proiectului de lege sint puse normele Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie, la care Republica Moldova va adera in curind avind la baza vectorul pro european.

Am considerat ca respectul fata de viata si fiinte, de animale in general, constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avind in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animalele si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul trebuie sa promoveze prin aceasta lege actiunile educative asupra populatiei avind drept obiectiv o comportare civilizata, omeneasca fata de animale si cunoasterea normelor nationale de detinere si protectie a acestora in paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului ambiant.

Prin prezentul proiect de lege se vor institui norme clare referitor la obligatiile detinatorilor de animale precum si cerintele minime ce trebuiesc asigurate de catre detinator unui animal  de companie.

De asemenea, se prevede procedura de inregistrare obligatorie a ciinilor si animalelor fara stapin, precum si efectuarea unor actiuni veterinare de profilaxie cum ar fi vaccinarea antirabica.

Se instituie norme restrictive privind detinerea animalelor de companie in apartamente precum si se stabileste virsta minima a persoanelor care pot detine un animal de companie.

Totodata, dupa aprobarea acestui proiect de lege va fi foarte clar stabilit ca interventiile chirurgicale se vor efectua sub anestezie locala sau, dupa caz, generala si doar numai de un medic veterinar. De asemenea, se stabilesc conditiile pentru care un animal poate fi eutanasiat precum si obligativitatea eliminarii animalelor moarte.

In scopul preveniri aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan si in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale se va limita reproductia animalelor de companie fara stapan prin aplicarea metodei de sterilizare obligatorie.

Un segment aparte al proiectului este crearea obligatorie in orase si municipii a Refugiilor provizorii pentru cazarea  animalelor de companie, institutii fara de care nu poate fi reglementat acest domeniu. Activitatea Refugiilor va fi finantata de la bugetul local precum  si din alte mijloacele speciale, sponsorizari, donatii ect.

Tot aici se instituie si norma conform caruia Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si autoritatile publice locale vor putea infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
In final acest proiect identifica toate actiunile incalcarea carora va duce la sanctionarea administrativa sau chiar si penala iar detinatori animalului care a produs careva pagube va fi obligat sa restituie toate pagubele pricinuite de animal.

La elaborarea acestui proiect de lege au fost antrenata societatea civila din domeniul protectie animalelor precum  specialisti din domeniul sanitar veterinar.

Aprobarea acestui proiect de lege va constitui un semnal pozitiv referitor la respectarea de tara noastra a normelor inclusiv europene in domeniul protectiei animalelor de companie.

Deputat Vladimir FILAT

Declaraţia Universală care ne încurajează să fim OAMENI

Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO.

Preambul:
– Considerând ca Viaţa este unică, toate fiinţele având origine comună, diferenţiindu-se în decursul evoluţiei speciilor,
– Considerând ca orice fiinţă vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,
– Considerând că dispreţuirea sau simplă nerecunoaştere a acestor drepturi naturale provoacă grave prejudicii Naturii şi conduc omul la crime împotriva animalelor,
– Considerând că o coexistenţă a speciilor în lume implică recunoaşterea de către specia umană a dreptului la existenţă a celorlalte specii,
– Considerând ca respectul omului faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,

Se proclamă următoarele:

Articolul 1
Toate animalele au în mod egal dreptul la existenţă în cadrul echilibrului ecologic.
Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor şi a indivizilor.

Articolul 2
Orice formă de viaţă animală are dreptul la respect.

Articolul 3
1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
2. Dacă este necesară sacrificarea unui animal ea trebuie să fie instantanee şi nedureroasă.
3. Animalul mort trebuie tratat cu decenţă.

Articolul 4
1. Animalul sălbatic are dreptul de a trăi şi de a se reproduce liber în mediul său natural.
2. Privarea prelungită de libertate, vânătoarea şi pescuitul sportiv, precum şi orice folosire a animalului sălbatic în alte scopuri decât cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.

Articolul 5
1. Orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire.
2. În nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat.
3. Toate formele de creştere şi utilizare a animalului trebuie sa respecte fiziologia şi comportamentul proprii speciei respective.
4. Expoziţiile, spectacolele, filmele care folosesc animale trebuie să le respecte demnitatea şi să nu comporte violenţă.

Articolul 6
1. Experimentele pe animale care implică suferinţa fizică sau psihică violează drepturile animalelor.
2. Metodele alternative trebuie dezvoltate şi implementate sistematic.

Articolul 7
Sacrificarea oricărui animal, care nu este absolut necesară, precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMĂ.

Articolul 8
1. Orice act care pune în pericol supravieţuirea unei specii sălbatice precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă împotriva speciei.
2. Masacrarea animalelor sălbatice, poluarea şi distrugerea biotipurilor sunt considerate crime.

Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor, precum şi drepturile lor trebuie să fie recunoscute prin lege.
2. Protecţia şi salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizaţiilor guvernamentale.

Articolul 10
Educaţia şi instruirea publică încă din copilărie trebuie să conducă omul la observarea, înţelegerea şi respectarea animalelor.

http://senin.ladyclub.md/2010/02/04/declaratia-universala-care-ne-incurajeaza-sa-fim-oameni/

Loading Facebook Comments ...

194 Comments

Add a Comment
  1. Pt Oleg C.

    Rautacios ai fost si asa ai ramas. Nu eu trebuie sa dau raspunsuri, ci decidentii care fura banii de la gura animalelor, noi, precum ne spuneau parintii, mincind, de fapt, piinea lor, a ciinilor si pisicilor. Daca nu vrei sa citesti postarile mele si ale vizitatorilor de pe blog, nu am ce sa-ti fac. Si-apoi sint legile care am inteles ca vor fi adoptate in a doua lectura in curind, daca nu se va opune PL, mai sint practicile internationale. Dar nu ma mir de ce postezi, pt ca, de fapt, o faci ca sa ataci, sa impungi si sa te dai mare pe linga cine crezi tu ca o poti face.

    Ai o scara de valori imatura, asta e tristul adevar, de rationalitate/irationalitate nu e cazul cu tine sa discut, esti inca prea verde si esti copt doar la rautate.

  2. Doamna Pavlicenco, cu tot respectul – nu vi se pare ca cineva sta in spatele acestor „ticluiri”???
    Faptul ca Domnisoara in cauza a fost SFATUITA de cineva interesat pe la spate, mi se pare ABSOLUT EVIDENT!!! De aici – rezulta niste intrebari mari, care ar trebuie sa apara pe blogul Dvs!!!
    Amintesc: Varta-Rosca-PPCD cu o imagine dezastruoasa-PREZENTUL (in care imaginea PPCD trebuie sa „reinvie”)…
    Sunteti Politician, Dna Pavlicenco…….

  3. Valentina
    de ce incurci batrinii si cainii? Nimeni nu spune ca viata cainilor este mai importanta, dar nu putem lucra numai pentru batrini, daca e vorba ca sa ajutam trebue sa ajutam si pe unii si pe altii. Oare chiar nu te-au socat cadrele facute? Cu ce sunt de vina acei mici catelusi care au fost ucisi din cauza la niste haite? Ce tot indrugati, ca nu avem bani, caci nu trebue sa pleci dupa bani peste hotare, ei sunt pe loc, numai trebuie sa-vezi si sa-i iei!

  4. Natalia,
    in semn de solidaritate cu ciinii vagabonzi si cu alte animale, pasari etc. maltratate, omorite etc…
    eu de zi devin vegetariana!

    Asta este tot ce pot sa fac!
    Dar nu pot sa vad cum FETITA MEA striga in gura mare in ograda atacata de CIINI
    si eu de la etajul patru eram gata sa sar ca sa o pot ajuta cit mai repede… etc…

    NU POT, iarta-ma, sa vad OAMENI lasati flaminzi, nespalati,
    la pat sapatamini singuri in case cu sobolani ce fug peste ei…

    Prea multe probleme are societatea asta…
    Hai sa le luam pe rind pentru a le rezolva.
    Cu ce incepem? Cine are PRIORITATE??? – Ciinii sau OAMENII???

  5. Igor, sincer, iti spun, CU MARE REGRET, dar ai absoluta dreptate!
    Nici nu mai pot comenta, atit este de dureroasa realitatea…

  6. Pt Igor

    Iata ce i-am raspuns ieri lui Jay:

    „Pt Jay
    Orice as raspunde, tu vii cu reactii rautacioase. De asta am stat la indoiala. Dar mai fac o incercare…

    Eu nu pot adopta ciini in Chisinau, pentru ca nu am conditii, apartamentul e din 39 metri patrati si mai am si doua pisici. Dar am hranit si hranesc continuu ciinii care s-au alipit de blocul de locuit. Au fost cinci, au fost patru, a fost Rex, a fost o catea mascata, i-am uitat numele, a fatat noua catelusi – ca si catelusa Chita despre care e scris pe blog, sterilizata, dar sfisiata, sramana, vara trecuta, de ciinii flaminzi cind eram in adara Chisinaului. Pe cei doi ciinisori ai ei i-am dat in miini foarte bune. A mai fost o alta Chita, un pic si calica, salvata atunci de la moarte dupa accident de un diplomat de la Ambasada Romaniei la Chisinau. S-a imbolnavit si a murit in preziua cind venisem de peste hotare si ma intelesesem sa merg cu ea la medic a doua zi.

    Acum linga bloc este Naida, careia i-am adus cusca, i-am cumparat la git curelusa, i-am adus paie de la casuta de vacanta, i-am asternut covorase, o hranim de doua ori pe zi impreuna cu sotul. Acum, in primavara, o sterilizam, deja ne-am inteles cu medicul. Pe cele doua Chite le-am sterilizat si sotul a stat de doua ori cite 4 zile la casuta de vacanta, facind focul in soba. Fotografia lui Strelka e pe contul meu pe facebook. Toti ciinii de linga bloc au fost ucisi cu bestialitate de hingheri, am o fotografie si o voi cauta cum stau ei pe carare si asteapta sa iesim dimineata cu mincarea la ei. Foto e facuta din geamul casei mele. Pe doua dintre ele – ambele Chita, le-am spalat in baie cu sotul acasa si le-am deratizat. Ii deratizam si lecuim constant pe toti ceilalti. Vara trecuta, la rugamintea vecinei de la casuta de vacanta, am mers cu medicul intr-acolo si a eutanasiat o catea, Silvia, bolnava de cancer. A stat linga noi acolo cind veneam, ca in rest mergea la vecina, timp d e7 ani. Ea ramasese de la doi batrini morti intr-un accident tragic.

    La casuta de vacanta este Strelka, de pe acolo, asa numita de vecini, venita la noi cu o sarcina avind sapte catelusi, crescuti de noi pina la virsta cind i-am dat pe fiecare in mii bune in mai multe raioane. Doi catelusi i-a luat pretorul de la Riscanu, avind doamna casa pe pamint. Acum ea e sterilizata si pe iarna o vizitam o data la doua saptamini, lasind oase, crupe si mincare speciala pt ciini la o vecina de 80 de ani, care sta acolo si are inca patru ciini si cinci pisici.

    Din animalele acelei vecine, care vrea sa se mute la Chisinau si mai sta acolo ca sint animalele, m-am inteles sa aranjez deja un catel si o catelusa (a doua pe contul meu de pe facebook alaturi de Strelka, asta fiind, intre altele, cum mi s-a spus, abandonata de seful intovarasirii pomilegumicole) si un motan.

    La casuta de vacanta mai sint animale ale vecinilor, dar noi, acolo, cu totii ii hranim pe toti. Mergem special cu sotul acolo iarna in conditii mai proaste, dar le facem mincare, ii luam in casa. Imaginea de pe facebook e cu doua cateluse, una a noastra si alta avecinei, luate pe ger in casa.

    Nu am scris pentru ca tu meriti asta, dar pentru ca eu stiu ce fac si stiu toti prietenii mei si pentru ca nu am vrut sa iti las satisfactia sa fii obraznic. Crede-ma, nu am timp sa astern astea pe calculator, dar ti-am scris sa mai tragi niste concluzii. Insa mi-ai dat si o idee, indirect – voi posta acum fotografii cu animalele noastre de la casuta de vacanta.”

    Acum adaug:

    Am la casuta de vacanta o gramada de interpelari si raspunsuri facute la adresa structurilor de stat pe timpul comunistilor, ca sa rezolve problema. Nu a dat nici un efect. Cauza e coruotia, sint banii furati de la gura ciinilor, care trebuie strinsi si sterilizati. Asta am facut in calitate de deputat, cind am fost si la sedinte cu Iordan si cu asociatiile de aparare a animalelor, am vorbit repetat cu Manev, am vorbit cu Chirtoaca fiind ambii la Bruxelles, am dat interviuri si mi-am spus opinia.

    Pentru animalele din jurul nostru am facut ce am putut mereu, o stiu toti cunoscutii, rudele, vecinii, pe blog sint o parte din foto care arata asta. Un om nu are posibilitatile sa rezolve problema de stat, daca nu poate Romania, Moldova, nu poate o femeie, Pavlicenco. Daca eram primar, faceam toate demersurile pentru a atrage fonduri europene, occidentalii sint foarte snsibili. Insa am facut atit si mai mult ca sa am dreptul moral sa vorbesc tare pe aceasta problema.

    Recent am discutat, la solicitarea lor, cu persoane care lucreaza la un azil gestionat, cum poate, de o nemtoaica. Am luat, acum 9 ani, legatura cu Fundatia lui Brigitte Bardot, care se declara gata sa puna la dispozitie medicamente gratuite pentru sterilizarea animalelor. Am facut-o la rugamintea asociatiei de protejare a animalelor.

    Am analizat legislatia si o am toata la casuta de vacanta. Am tradus in franceza ceea ce trebuia aratat Fundatiei franceze.

    Am contribuit cu doamne aparatoare ale animalelor la elaborarea legilor postate aici, ce urmeaza sa fie adoptate in a doua lectura, au fost remise lui Filat, care trebuiia sa puna si semnatura mea, dar a puso doar pe a lui. Asta e. Acele femei acum iarasi au ajuns la mine si cooperam.

    Am fost la necropla pe timpul primarului interimar Iordan si am vazut fabrica mortii.

    Am cerut d ela Ministerul Agriculturii situatia animalelor din republica si nu am primit mare brinza, asta tot la solicitarea unui aparator cu o asociatie, Al.levitchi, trecut cu traiul in Ucraina si lehametit, dezamagit de atitudinea lui Chirtoaca, cel care azi nici nu vrea sa vorbeasca despre animale cu aparatorii.

    Am contribuit si am facut, cu Antonita Fonari, operatie lui Pusha, in cadrul unui program de voluntariat – a fost pe Internet si a scris jurnal de Chisinau.

    Toate animalele de linga blog le-am sterilizat si ingrijit posteoperatoriu si le-am tratat, pus injectii cind au avut boli sau traume.

    Am facut multe, multe alte lucruri. I-am raspuns lui Jay despre animalutele din viata noastra. Multe as mai spune, dar chiar e nevoie d emult timp sa ca spui totul ce am facut. Am citit, de la tribuna Parlamentului o scrisoare din partea unui ciine, scrisa de o ziarista rusolingva, care, poate o voi gasi, daca o citesti, te cutremuri..

    Dar dumneata ce ai facut, de vreme ce crezi ca ai atita drept sa ma intrebi pe un ton inadecvat ce am facut eu?
    ACUM STII CE SE INTIMPLA? DUPA CE EU VA IAU IN SERIOS SI VA POSTEZ RASPUNSURI IN SPERANTA SA VA SCHIMB MENTALITATEA, VOI DATI BIR CU FUGITII CA NISTE LASI, ASCUNZINDU-VA DUPA ANONIMAT.

  7. Pt Valenta

    V-am cunoscut cu pozitii bune in alte probleme. Regret enorm ca intelegeti cum intelegeti problema maidanezilor, ca NU E PROBLEMA LOR, CI E A NOASTRA si cind 80 la suta spun „OMORITI-I” ASTA NU INSEAMNA DECIT CA SOCIETATEA NOASTRA ESTE GRAV BOLNAVA. Ciinii nu au nici o vina, vinovati sint decidentii care nu pot gestiona treburile publice, nu pot opri coruptia si sa mobilizeze societatea pentru lucruri bune. Mai mult nu vreau sa raspund. Altora le concentrez postarile, ca nu-mi place insirarea asta nesabuita. Nu o fac, dar va solicit sa va concentrati gindurile si postarile…

  8. Pt ID

    Eu nu privesc asa lucrurile. Eu m-am implicat si am scris primul articol – acesta la care comentati e al doilea – fara sa stiu cine imi sunt adeptii d eidei, fara sa stiu de Ion Varta, de care am auzit abia acum citeva zile. Abia mai tirziu, dupa adresa de e-mail, care la mine se vede – si asta o stiati – am vazut cine a scris sub un pseudonim, nu am reactionat decit ca la fiecare, dar cind UNIMEDIA a dat numele Elenei Varta, am inteles ca fata e perseverenta. Si chiar stiu ca i-a solicitat lui tata sa se implice.

    Va dati seama, acum sa mergi contra mentalitatii celor 80 la suta de oameni cu viziuni bolnave asupra acestei probleme nu e dulce, dar eu nu m-am temut niciodata sa merg, in special, contra multimii manipulate. Si nu ma voi teme niciodata, pentru ca nu urmaresc sa fiu comoda si s aincap undeva, ci sa spun ce cred.

    A spus unul foarte corect NUMAI SOCIETATILE LIBERE POT FI PROSPERE. Societatea noastra e polarizata acum drastic – comunistii si zisii democrati, care se arata altfel si aceasta nelibertate sa nu aperi niste valori pentru ca e la moda sa fii alaturi de Dorin Chirtoaca, ce devine cu apucaturi – el le si avea, dar le mai ascundea, probabil, – de oameni necivilziati, trogloditi, ESTE O GRESEALA, ESTE UN PACAT!

    Nu ma gindesc deloc la ce face PPCD, e problema lor, dar daca nu stiti, va spun: Varta e demult plecat din PPCD, inca in Parlamentul 2005/2009.

    In general, nu vad ce probleme sint cu PL si PPCD – ei l-au sprijinit cu fratii Roncea si cu cel de la Moldova Suverana, Contiu, pe Eugen Tomac, cel care va promitea cetatenie daca va fi ales. Este acum la departamentul pt romani: multa cetatenie v-a dat? Asa ca eu nu vad disensiuni dintre PL si PPCD, au mers impreuna contra lui Dabija si a lui Pantiru in alegerile parlamentare din Romania… Asta pentru ca ati dat-o pe politica.

  9. Pt Valenta

    Mai postez o data pornind de la fraza „Ma mir ca NIMENI nu ma contrazice sau sa-mi dea un raspuns„.

    Nimeni nu raspunde, pentru ca nu e serios si relevant ce scrieti. Una cu alta nu are nimic. A omori ciinii nu inseamna ca vor fi mai multi bani pentru saraci si mai putini copii avortati. Asta e ca usa cu prefectura…

  10. Pt getta

    Pai aici e problema, ca eu iau, spal, ingrijesc, iar voi – otraviti. De aceea si va pedepseste Dumnezeu.

    Daca m-as gindi la vot, nu as fi eu si abordarile mele corecte, sincere, nu oportuniste si populiste. Ceea ce faca Primarul vostru , caruia in cap ii e numai populismul. Daca e asa european, cel mai tinar primar din Europa – ce a facut in trei ani de cind e Primar pt aceasta problema? Cind a tinut cu tot dinadinsul sa devina primar – nu stia ce il asteapta? Ce inseamna asta – devin primar si pe urma ma pling de faptul ca e greu. Nu te baga daca daca nu poti. Ne muceai pop…, esli ne mojesi … rati.

  11. Pt Tira

    Degeaba ironizati. Saracia vine de la saracia sufletului, d ela burta care va face sa-i votati pe promotorii saraciei. Ati votat 14 ani agrarieni si comunisti si acum va plingeti de saracie?

    Tintarii, mustele, gindacii de bucatarie sint purtatori de boli. Ca si sobolanii, care sint purtatori a 20 de microbi d eboli grave si daca dispar populatiile canine, apar populatiile de sobolani. sta nu inseamna ca procesul de multumire a maidanezilor nu trebuie dirijat, dar e nevoie prin aziluri, asistenta medicala si sterilizare, nu prin ucidere.

    Voi nu vedeti corect legatura dintre efect si cauza. Saracia e din cauza ca sintem cum sintem si ajungem sa ne muste ciinii sau sobolanii, nu ca ucidem ciinii, vin sobolanii, dar devenim bogati si fericiti.

    Trebuie sa se mearga mina de mina cu sterilizarea maidanezilor prin acordare de bani societatii civile prin Partaneriat public si cu deratizarea contra sobolnailor. Cititi „Cel mai iubit dintre paminteni”, de Marin Preda, sa vedeti ce inseamna deratizarea, mai ales in perioada comunista.

  12. Pt Valeria

    Nu orice postare merita raspuns, mai ales ale fanaticilor cu viziuni prea inguste…

  13. Pt farg

    Asta apropo de o parte ce am facut eu:
    „Pt Igor

    Iata ce i-am raspuns ieri lui Jay:

    “Pt Jay
    Orice as raspunde, tu vii cu reactii rautacioase. De asta am stat la indoiala. Dar mai fac o incercare…

    Eu nu pot adopta ciini in Chisinau, pentru ca nu am conditii, apartamentul e din 39 metri patrati si mai am si doua pisici. Dar am hranit si hranesc continuu ciinii care s-au alipit de blocul de locuit. Au fost cinci, au fost patru, a fost Rex, a fost o catea mascata, i-am uitat numele, a fatat noua catelusi – ca si catelusa Chita despre care e scris pe blog, sterilizata, dar sfisiata, sramana, vara trecuta, de ciinii flaminzi cind eram in adara Chisinaului. Pe cei doi ciinisori ai ei i-am dat in miini foarte bune. A mai fost o alta Chita, un pic si calica, salvata atunci de la moarte dupa accident de un diplomat de la Ambasada Romaniei la Chisinau. S-a imbolnavit si a murit in preziua cind venisem de peste hotare si ma intelesesem sa merg cu ea la medic a doua zi.

    Acum linga bloc este Naida, careia i-am adus cusca, i-am cumparat la git curelusa, i-am adus paie de la casuta de vacanta, i-am asternut covorase, o hranim de doua ori pe zi impreuna cu sotul. Acum, in primavara, o sterilizam, deja ne-am inteles cu medicul. Pe cele doua Chite le-am sterilizat si sotul a stat de doua ori cite 4 zile la casuta de vacanta, facind focul in soba. Fotografia lui Strelka e pe contul meu pe facebook. Toti ciinii de linga bloc au fost ucisi cu bestialitate de hingheri, am o fotografie si o voi cauta cum stau ei pe carare si asteapta sa iesim dimineata cu mincarea la ei. Foto e facuta din geamul casei mele. Pe doua dintre ele – ambele Chita, le-am spalat in baie cu sotul acasa si le-am deratizat. Ii deratizam si lecuim constant pe toti ceilalti. Vara trecuta, la rugamintea vecinei de la casuta de vacanta, am mers cu medicul intr-acolo si a eutanasiat o catea, Silvia, bolnava de cancer. A stat linga noi acolo cind veneam, ca in rest mergea la vecina, timp d e7 ani. Ea ramasese de la doi batrini morti intr-un accident tragic.

    La casuta de vacanta este Strelka, de pe acolo, asa numita de vecini, venita la noi cu o sarcina avind sapte catelusi, crescuti de noi pina la virsta cind i-am dat pe fiecare in mii bune in mai multe raioane. Doi catelusi i-a luat pretorul de la Riscanu, avind doamna casa pe pamint. Acum ea e sterilizata si pe iarna o vizitam o data la doua saptamini, lasind oase, crupe si mincare speciala pt ciini la o vecina de 80 de ani, care sta acolo si are inca patru ciini si cinci pisici.

    Din animalele acelei vecine, care vrea sa se mute la Chisinau si mai sta acolo ca sint animalele, m-am inteles sa aranjez deja un catel si o catelusa (a doua pe contul meu de pe facebook alaturi de Strelka, asta fiind, intre altele, cum mi s-a spus, abandonata de seful intovarasirii pomilegumicole) si un motan.

    La casuta de vacanta mai sint animale ale vecinilor, dar noi, acolo, cu totii ii hranim pe toti. Mergem special cu sotul acolo iarna in conditii mai proaste, dar le facem mincare, ii luam in casa. Imaginea de pe facebook e cu doua cateluse, una a noastra si alta avecinei, luate pe ger in casa.

    Nu am scris pentru ca tu meriti asta, dar pentru ca eu stiu ce fac si stiu toti prietenii mei si pentru ca nu am vrut sa iti las satisfactia sa fii obraznic. Crede-ma, nu am timp sa astern astea pe calculator, dar ti-am scris sa mai tragi niste concluzii. Insa mi-ai dat si o idee, indirect – voi posta acum fotografii cu animalele noastre de la casuta de vacanta.”

    Acum adaug:

    Am la casuta de vacanta o gramada de interpelari si raspunsuri facute la adresa structurilor de stat pe timpul comunistilor, ca sa rezolve problema. Nu a dat nici un efect. Cauza e coruotia, sint banii furati de la gura ciinilor, care trebuie strinsi si sterilizati. Asta am facut in calitate de deputat, cind am fost si la sedinte cu Iordan si cu asociatiile de aparare a animalelor, am vorbit repetat cu Manev, am vorbit cu Chirtoaca fiind ambii la Bruxelles, am dat interviuri si mi-am spus opinia.

    Pentru animalele din jurul nostru am facut ce am putut mereu, o stiu toti cunoscutii, rudele, vecinii, pe blog sint o parte din foto care arata asta. Un om nu are posibilitatile sa rezolve problema de stat, daca nu poate Romania, Moldova, nu poate o femeie, Pavlicenco. Daca eram primar, faceam toate demersurile pentru a atrage fonduri europene, occidentalii sint foarte snsibili. Insa am facut atit si mai mult ca sa am dreptul moral sa vorbesc tare pe aceasta problema.

    Recent am discutat, la solicitarea lor, cu persoane care lucreaza la un azil gestionat, cum poate, de o nemtoaica. Am luat, acum 9 ani, legatura cu Fundatia lui Brigitte Bardot, care se declara gata sa puna la dispozitie medicamente gratuite pentru sterilizarea animalelor. Am facut-o la rugamintea asociatiei de protejare a animalelor.

    Am analizat legislatia si o am toata la casuta de vacanta. Am tradus in franceza ceea ce trebuia aratat Fundatiei franceze.

    Am contribuit cu doamne aparatoare ale animalelor la elaborarea legilor postate aici, ce urmeaza sa fie adoptate in a doua lectura, au fost remise lui Filat, care trebuiia sa puna si semnatura mea, dar a puso doar pe a lui. Asta e. Acele femei acum iarasi au ajuns la mine si cooperam.

    Am fost la necropla pe timpul primarului interimar Iordan si am vazut fabrica mortii.

    Am cerut d ela Ministerul Agriculturii situatia animalelor din republica si nu am primit mare brinza, asta tot la solicitarea unui aparator cu o asociatie, Al.levitchi, trecut cu traiul in Ucraina si lehametit, dezamagit de atitudinea lui Chirtoaca, cel care azi nici nu vrea sa vorbeasca despre animale cu aparatorii.

    Am contribuit si am facut, cu Antonita Fonari, operatie lui Pusha, in cadrul unui program de voluntariat – a fost pe Internet si a scris jurnal de Chisinau.

    Toate animalele de linga blog le-am sterilizat si ingrijit posteoperatoriu si le-am tratat, pus injectii cind au avut boli sau traume.

    Am facut multe, multe alte lucruri. I-am raspuns lui Jay despre animalutele din viata noastra. Multe as mai spune, dar chiar e nevoie d emult timp sa ca spui totul ce am facut. Am citit, de la tribuna Parlamentului o scrisoare din partea unui ciine, scrisa de o ziarista rusolingva, care, poate o voi gasi, daca o citesti, te cutremuri..

    Dar dumneata ce ai facut, de vreme ce crezi ca ai atita drept sa ma intrebi pe un ton inadecvat ce am facut eu?
    ACUM STII CE SE INTIMPLA? DUPA CE EU VA IAU IN SERIOS SI VA POSTEZ RASPUNSURI IN SPERANTA SA VA SCHIMB MENTALITATEA, VOI DATI BIR CU FUGITII CA NISTE LASI, ASCUNZINDU-VA DUPA ANONIMAT.

    Pt Igor

    Iata ce i-am raspuns ieri lui Jay:

    „Pt Jay
    Orice as raspunde, tu vii cu reactii rautacioase. De asta am stat la indoiala. Dar mai fac o incercare…

    Eu nu pot adopta ciini in Chisinau, pentru ca nu am conditii, apartamentul e din 39 metri patrati si mai am si doua pisici. Dar am hranit si hranesc continuu ciinii care s-au alipit de blocul de locuit. Au fost cinci, au fost patru, a fost Rex, a fost o catea mascata, i-am uitat numele, a fatat noua catelusi – ca si catelusa Chita despre care e scris pe blog, sterilizata, dar sfisiata, sramana, vara trecuta, de ciinii flaminzi cind eram in adara Chisinaului. Pe cei doi ciinisori ai ei i-am dat in miini foarte bune. A mai fost o alta Chita, un pic si calica, salvata atunci de la moarte dupa accident de un diplomat de la Ambasada Romaniei la Chisinau. S-a imbolnavit si a murit in preziua cind venisem de peste hotare si ma intelesesem sa merg cu ea la medic a doua zi.

    Acum linga bloc este Naida, careia i-am adus cusca, i-am cumparat la git curelusa, i-am adus paie de la casuta de vacanta, i-am asternut covorase, o hranim de doua ori pe zi impreuna cu sotul. Acum, in primavara, o sterilizam, deja ne-am inteles cu medicul. Pe cele doua Chite le-am sterilizat si sotul a stat de doua ori cite 4 zile la casuta de vacanta, facind focul in soba. Fotografia lui Strelka e pe contul meu pe facebook. Toti ciinii de linga bloc au fost ucisi cu bestialitate de hingheri, am o fotografie si o voi cauta cum stau ei pe carare si asteapta sa iesim dimineata cu mincarea la ei. Foto e facuta din geamul casei mele. Pe doua dintre ele – ambele Chita, le-am spalat in baie cu sotul acasa si le-am deratizat. Ii deratizam si lecuim constant pe toti ceilalti. Vara trecuta, la rugamintea vecinei de la casuta de vacanta, am mers cu medicul intr-acolo si a eutanasiat o catea, Silvia, bolnava de cancer. A stat linga noi acolo cind veneam, ca in rest mergea la vecina, timp d e7 ani. Ea ramasese de la doi batrini morti intr-un accident tragic.

    La casuta de vacanta este Strelka, de pe acolo, asa numita de vecini, venita la noi cu o sarcina avind sapte catelusi, crescuti de noi pina la virsta cind i-am dat pe fiecare in mii bune in mai multe raioane. Doi catelusi i-a luat pretorul de la Riscanu, avind doamna casa pe pamint. Acum ea e sterilizata si pe iarna o vizitam o data la doua saptamini, lasind oase, crupe si mincare speciala pt ciini la o vecina de 80 de ani, care sta acolo si are inca patru ciini si cinci pisici.

    Din animalele acelei vecine, care vrea sa se mute la Chisinau si mai sta acolo ca sint animalele, m-am inteles sa aranjez deja un catel si o catelusa (a doua pe contul meu de pe facebook alaturi de Strelka, asta fiind, intre altele, cum mi s-a spus, abandonata de seful intovarasirii pomilegumicole) si un motan.

    La casuta de vacanta mai sint animale ale vecinilor, dar noi, acolo, cu totii ii hranim pe toti. Mergem special cu sotul acolo iarna in conditii mai proaste, dar le facem mincare, ii luam in casa. Imaginea de pe facebook e cu doua cateluse, una a noastra si alta avecinei, luate pe ger in casa.

    Nu am scris pentru ca tu meriti asta, dar pentru ca eu stiu ce fac si stiu toti prietenii mei si pentru ca nu am vrut sa iti las satisfactia sa fii obraznic. Crede-ma, nu am timp sa astern astea pe calculator, dar ti-am scris sa mai tragi niste concluzii. Insa mi-ai dat si o idee, indirect – voi posta acum fotografii cu animalele noastre de la casuta de vacanta.”

    Acum adaug:

    Am la casuta de vacanta o gramada de interpelari si raspunsuri facute la adresa structurilor de stat pe timpul comunistilor, ca sa rezolve problema. Nu a dat nici un efect. Cauza e coruotia, sint banii furati de la gura ciinilor, care trebuie strinsi si sterilizati. Asta am facut in calitate de deputat, cind am fost si la sedinte cu Iordan si cu asociatiile de aparare a animalelor, am vorbit repetat cu Manev, am vorbit cu Chirtoaca fiind ambii la Bruxelles, am dat interviuri si mi-am spus opinia.

    Pentru animalele din jurul nostru am facut ce am putut mereu, o stiu toti cunoscutii, rudele, vecinii, pe blog sint o parte din foto care arata asta. Un om nu are posibilitatile sa rezolve problema de stat, daca nu poate Romania, Moldova, nu poate o femeie, Pavlicenco. Daca eram primar, faceam toate demersurile pentru a atrage fonduri europene, occidentalii sint foarte snsibili. Insa am facut atit si mai mult ca sa am dreptul moral sa vorbesc tare pe aceasta problema.

    Recent am discutat, la solicitarea lor, cu persoane care lucreaza la un azil gestionat, cum poate, de o nemtoaica. Am luat, acum 9 ani, legatura cu Fundatia lui Brigitte Bardot, care se declara gata sa puna la dispozitie medicamente gratuite pentru sterilizarea animalelor. Am facut-o la rugamintea asociatiei de protejare a animalelor.

    Am analizat legislatia si o am toata la casuta de vacanta. Am tradus in franceza ceea ce trebuia aratat Fundatiei franceze.

    Am contribuit cu doamne aparatoare ale animalelor la elaborarea legilor postate aici, ce urmeaza sa fie adoptate in a doua lectura, au fost remise lui Filat, care trebuiia sa puna si semnatura mea, dar a puso doar pe a lui. Asta e. Acele femei acum iarasi au ajuns la mine si cooperam.

    Am fost la necropla pe timpul primarului interimar Iordan si am vazut fabrica mortii.

    Am cerut d ela Ministerul Agriculturii situatia animalelor din republica si nu am primit mare brinza, asta tot la solicitarea unui aparator cu o asociatie, Al.levitchi, trecut cu traiul in Ucraina si lehametit, dezamagit de atitudinea lui Chirtoaca, cel care azi nici nu vrea sa vorbeasca despre animale cu aparatorii.

    Am contribuit si am facut, cu Antonita Fonari, operatie lui Pusha, in cadrul unui program de voluntariat – a fost pe Internet si a scris jurnal de Chisinau.

    Toate animalele de linga blog le-am sterilizat si ingrijit posteoperatoriu si le-am tratat, pus injectii cind au avut boli sau traume.

    Am facut multe, multe alte lucruri. I-am raspuns lui Jay despre animalutele din viata noastra. Multe as mai spune, dar chiar e nevoie d emult timp sa ca spui totul ce am facut. Am citit, de la tribuna Parlamentului o scrisoare din partea unui ciine, scrisa de o ziarista rusolingva, care, poate o voi gasi, daca o citesti, te cutremuri..

    Dar dumneata ce ai facut, de vreme ce crezi ca ai atita drept sa ma intrebi pe un ton inadecvat ce am facut eu?
    ACUM STII CE SE INTIMPLA? DUPA CE EU VA IAU IN SERIOS SI VA POSTEZ RASPUNSURI IN SPERANTA SA VA SCHIMB MENTALITATEA, VOI DATI BIR CU FUGITII CA NISTE LASI, ASCUNZINDU-VA DUPA ANONIMAT.”

    DAR DUMNEATA CE AI FACUT?

    Cum adica nu vin cu initiave concrete – nu le stiti, cititi pe Internet, nu descideti si plasati postari copilaresti la primul imbold. Voi de ce nu colectati bani? De ce TV-urile nu fac emisiuni si nu fac telemaratoane. Eu, un om singur, fac ce pot cu mijloacele pe care le am. Voi – ce posibilitati aveti si ce facetI?

    Plasati asa postari cum am postat eu aici…

    Ceea ce am postat aici va da raspuns si referitor la aiurelile legate de „electorat”.

  14. Nu eu am dat ordin sa fie omoriti maidanezii, nu eu sunt factorul de decizie a avorturilor,
    nu eu am adus batrinii abandonati in stare deplorabila.
    Dar am vazut persoane, care pentru MOTANUL lor care se urina pe toti peretii de mirosea din ograda,
    era in stare sa se certe cu toti vecinii si sa-i desconsidere…

    Adica, vreau sa zic, trebuie sa fie o CONSIDERATIE si pentru Oameniii din jur. Or, sa lepadam TARA?

    Regret ca s-a ajuns la o asa situatie in RM!
    Trebuia inca cu 10 ani in urma de rezolvat problema maidanezilor, ca sa nu se inmulteasca asa de multi.

    Parerea mea este ca sub tot acest SCANDAL vrea sa ascunda miscarea altor curente submarine…

    mai bne ar fi ca sa revenim la problemele cardinale d ela ordinea zilei a societatii.
    Moldova a bocit si a tinut traur 3 zile pentru maidanezi, ajunge!

  15. Raspund Dnei Pavlicenco.
    Chestia ca suntem in anonimat, este chiar problema ca puterea si guvernantii, poate mai putin Persoana Dvs, nu mi-au asigurat dreptul fundamental la libertate, inclusiv la cel de exprimare. Cunoscuti de ai mei au fost luati pe sus, cu calculatoare si dusi la procuratura si politie, Doamne fereste sa traiti Dvs astfel de momente, apropo, nu ca copii, ci ca parintii acestora. Cred, doar Dl Mocanu a retrait aceste momente, si, chiar daca a avut ceva interese, asta e alta chestie, eu vorbesc de sentimente. Am inteles din startul infiintarii „bastordostanului”, ca numai uniti vom putea invinge. Intai am „invins” cu Frontul Popular, alungand cu pietre din interne unul, care ulterior a stat la carma Basarabiei postsovietice, apoi am invins, prinsi la brat de panglici tricolori, cu PPCD-ul roscovanului, ulterior aliat fidel al bolsevicilor, apoi, foarte recent, in valtoarea evenimentelor de dupa 5 aprilie, am „invins” cu alianta. De ce insir toate acestea, e simplu. Cu frontul si ppcd am fost batuti de politisti cu reteveuri, dupa 5 aprilie am trait groaza, cand ne-a fost blocata libertatea de comunicare, cautandu-mi disperat copilul in centrul capitalei pe orbecaite, caci telefoanele erau deconectate de un foarte „democratic” sistem, apoi, revenind acasa, am aflat cu stupefactie, ca nici pe internet nu mai pot sa comunic cu prietenii, iarasi acest sistem ingradindu-mi libertatile. Acum, cica, este altceva. Nu stiu ce sa zic, teama mi-e, ca in aceste clipe, cand va raspund, un omulet, platit din impozitele mele, sta intr-un birou, alegand la intamplare cele mai „sofisticate” pareri din media, aranjandu-le in niste tabele bine gandite, ca mai apoi sa ceara, conform legii, de la operatorul meu sau a sit-urilor respective ID-urile si adresele electronice, poate pan diseara sa nu mai ajung sa imi vad familia. Dvs imi dati vre-o garantie, ca nu se intampla asa? Asta e raspunsul ce tine de „iesirea din anonimat”.
    Acum, la intrebarea, legata de problema maidanezilor si altor vietuitoare. Am crescut la tara, avand in gospodarie pasari de curte, animale, caini, pisici. Doar un caz, cand un ciobanesc de al nostru, pe nume Sharik, a turbat, tatal meu, sa ii fie tarana usoara, a „invitat” politistul de sector, care l-a „eutanasiat” cu Makarov. Acum locuiesc la Chisinau, caini nu am tinut din aceleasi considerente, pe care mi le-ati invocat si DVs, doar o pisica, care a pierit, niste hamsteri si papagali, doi din ei ii am si acum. Hamsterii au pierit, copiii mei organizandu-le o inmormantare pe cinste. Nu sunt un canibal, si nici un monstru, sa ma intelegeti clar. Doresc doar sa spun, ca maidanezii au aparut chiar dupa 90 incoace, dupa „velicoe perenaselenie”, in care o juma de rusi, familiarizati cu viata urbana, cunoscand ce inseamna sa ai o vietate in apartament, au plecat spre patrii, in locul lor inghesuindu-se sute de mii de moldoveni din localitatile rurale, inclusiv si eu, chit ca sunt in capitala de prin 80, pentru care cuvantul prieten-patruped nu insemna mai mult decat o lighioana din batatura, caruia, poti sa ii dai cu bata cand iti sta in cale. Iata acesti moldoveni, inclusiv si subsemnatul, chiar si unii alolingvi pe langa ei, capatand niscaiva parale si obiceiuri din strainatate, au incercat sa copieze „valorile europene”, umpland pana la refuz hulubariile chisinauene cu cele mai sofisticate vietati ale terrei, evident, ca cele mai dorite fiind cainii si pisicile. Frustrarea lor a venit foarte rapid, cand vietatile fara vina, au devenit boala si problema nr. 1 in majoritatea caminelor, si, „noii nostri moldoveni” au inceput a intelege, ca o vietate costa bani, apropo, nu putini, timp si afectiune. Iata aici a aparut cea mai simpla solutie – strada. Intai apareau unde si unde cativa patrupezi, pana am ajuns chiar cu ochii mei sa vad abandonul dechis in plina zi. In tot acest rastimp noi am incercat sa nu dam atentie acestui flagel, pana cand ne-am pomenit cu o insecuritate crasa pe ulitele municipiului. Guvernarea, in general, s-a baricadat prin rezervatii, campine si vilisoare, circuland intre ele doar in mercedec-uri si bmw-uri, ghidati de bodyguarzi. Acum am ajuns la ceea ce am ajuns. Am vizionat unele secvente video de la „fabrica mortii patrupezilor”, chiar ca e socant. Totusi sunt un adept al eutanasierii, doar ca pe o cale mult mai „moderna”. De ce oare, Dl Chirtoaca, sa nu ceara, odata ce domnisoara bunicuta l-a aninat, un lot de vre-o 50 mii seringi de eutanasiere, si aceste secvente nu vor mai bulversa sufletele oamenilor. Cred, totusi, ca sunteti de acord – nu avem nici o sansa, dar absolut nici una, exceptie, cred doar finantarea totala de catre BB, sau alti „sufletisti” europeni, a procesului de castrare si intretinere pana la pieire a maidanezilor. Daca nu avem, atunci doresc sa stiu solutia Dvs, fara a face aluzii la show-uri si telemaratoane, chiar nu cred in ele, si nu incercati sa ma convingeti de contrariu. Da, si nu incercati sa imi demonstrati, ca poporul nostru inca are suflet, si vom gasi destui ca sa ne descurcam singuri din acest rahat – este pur si simplu ridicol, pana la urma…

  16. Nu aveti competenta sa-mi apreciati gradul de coacere. Mai bine ocupati-va de Laica sau alti maidanezi. Eu rautacios am ramas, dar Dstra …. nu stiu cum e corect: balamut, da? este asa cuvint? Ma bucur ca nu sunteti prin Parlament, mai bine cu maidanezii. poate mai multa treaba veti face in privinta lor. Numai bine.

  17. Igor, sunt total solidara cu cele expuse de tine, viata noastra si a parintilor nostri a fost o desnadejde si o saracie.In Moldova abea acum s-a lansat o parte de politicieni ce isi doresc sa mai salveze ceva din aceasta natiune.Poiliticienii mai vechi:Mosanu, Matei, Pavlicenco s. a au fost cu rinza mare si fodui.Stilul de abordare a problemelor pentru Dna vine de la radacini: mama-sa a fost evreica, si Dna a mostenit stilul evreesc de distrugere la tinta,mai pui ca este si rautacioasa.

  18. VALENTA,VALERIA, IGOR, TIRA si ceilalti, nu va mai intrebati de ce VP nu-si ia acasa nici caini , nici copii orfani .Ii este doamnei VP in cot de toate astea.Ea are un SINGUR obiectiv:sa improste, cat mai eds cu putinta , cu noroi in AIE, BASESCU , PDL,CHIRTOACA , GHIMPU ! si nu scapa nici o ocazie, ba chiar mai inveanteaza , suceste, scranteste unele teeme, da bucati de fraze , de video , spune jumatati de adevaruri etc , etc.Tipic scoala KGB-ista a lui voronin si gasca .Nu este o „Gana Darc ” , este o a doua Laguta! si cred ,n-o mai intereseaza nici voturile , o intereseaza sa mai piarda din popularitate dusmanii ei: AIE si puterea de astazi din Moldova ! PNL -ul daca ,intradevar,este in partid adevarat de dreapta si vrea sa vina la putere , TREBUIE SA SE DEBARASEZE DE URGENTA DE ACEASTA FEMEIE SCANDALAJIOAICA CA PRESEDINTE DE PARTID

  19. Pt Igor

    Dupa ce ati votat 14 ani agrarienii si comunistii, imi spuneti mie, care am luptat toata viata pentru libertatea de exprimare, ca sinteti anonimi din cauza mea? Ce sa mai spun – e inzadar.

  20. DOAMNA , DEGEABA VA CHINUITI SA SCHIMBATI CUIVA MENTALITATEA ! mai degraba ne deschideti ochii sa intelegem cine , de fapt, esti dta.Si sa concluzionam cu cine esti si pentru cine lucrezi aici de sarg. Deja stim. ASA CA MAI „DESVELITI-VA” , MAI „DEZVELITI-VA”, cred ca la alegeri nu veti stramge nici acel 1 %., dar tocmai el poate sa faca tot raul, impreuna cu veninul ce iese din dta.

  21. Pt Artenzia

    Tie nu iti e rusine sa scrii prostii? De unde ai luat ca mama mea a fost evreica? Mama mea, cu tata si cu mama ei, toti invatatori si tarani – evreica? Uita-te mincinoaso si zapacito pe blog la In cautarea parintilor – http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%e2%80%a6/ – si vezi toate fotografiile si numele parintilor, bunicilor si strabunicului meu.

    Dar dincolo de asta, cu antisemitismul cum stai? Esti legionara, ca si altii, pe care ti-i adori?

  22. AAAAA, am citit mai sus ca suntei pe juma evreica.Pai , doamna , daca plecati in IZRAEL cu tariul.scapam si noi de dta !../ , jidanii avea sa va spunzure demult , daca va dezlantuiati cum o faceti im Moldova.Or va credeti o” GOLDA MEIER „?

  23. Pt ANDRUSEL ANTISEMITUL

    Eu nu am nimic in comun ca radacinile evreiesti, dar voi mai sinteti si antisemiti, vad, – inca ce argumente v-au ramas ca sa il aparati pe Chirtoaca, cel care agreeaza uciderea ciinilor? Si Chirtoaca agreeaza antisemitismul vostru? O sa ajungeti toti foarte departe…

  24. unimedia , la fel , de cand o patroneaza Vantu, mogulul media , mafiot al Romaniei , nu trebuie sa va mai spun , ca impartaseste aceleasi „iubiri” ca si VP, si are aceiasi dusmani .

  25. Cchirtoaca vrea ca curete Chisunaul de maidanezii care fac mult rau locuitorilor.TOATE CAPITATLE LUMII AU FACUT ACELASI LUCRU PANA AU TRECUT LA METODE MAI PASNICE”, CACI ALTA IESIRE ASTAZI NU ESTE PENTRU MOLDOVA SARACA. MATA , INSA, NU FACI NIMIC , NUMAI II BALACARRESTI , folosind metode „sofisticate ” sovietice. DEJA PROVOCI REPUILSIE CU INVERSUNARAEA CU CARE LUPTI CONTRA AIE.Ai sa patesti ca Geona , cu cat a luptat mai murdar, cu atat S-A ALES CU MAI MULTE BANCURI DECAT vestitul BULA.

  26. Dna Pavlicenco!
    Eu vreau sa intreb ceea ce a intrebat si Oleg C., dar Dvs Va eschivati de la raspuns. Spuneti ca ciinii (iertata sa-mi fie cacofonia) musca doar cind sunt flaminzi sau zadariti. Eu merg zi de zi prin fata blocului si sare la mine o haita careia nu i-am facut nimic niciodata. Eu, cu 24 de ani ai mei, bun sportiv si tot ma tem, dar ce facem cu copiii? Ce face un copil in fata a citeiva ciini de aistia? Dvs Va asumati responsabilitatea pentru integritatea corporala a unui copil muscat de un ciine? Am ajuns sa traim timpuri in care te temi sa mergi pe drum ziua, daramite noaptea. Veniti cu solutii, nu critici

  27. Cand sunt alegeri locale in Chisinau? Din cate cunosc, in 2011, nu?
    Care sunt „problemele” cu care scarbele de comunisti l-au atacat frecvent pe primarul Chirtoaca? Cea cu statia de epurare, problema aproape rezolvata si cea cu cainii comunitari, ramasa nerezolvata, corect?

    Care este singura „metodologie” prin care se poate rezolva aceasta problema cu suficient timp inainte de alegeri? Ati ghicit, acest carnagiu barbar, numit in mod perfid si mincinos de catre autoritatile din Chisinau „eutanasiere”, adica moarte fara dureri. La naiba, cine e suficient de cretin incat sa creada asa ceva? Macar de-ar fi vorba de asa ceva. Eutanasiere? :)) Pfff….

    Concluziile le trage fiecare dupa cum ii e constiinta, mie mi se pare aberant sa vrei in UE, dar sa folosesti in continuare metode CSI-iste…

    Ah, si inca ceva: sunt studii stiintifice care arata in mod cert ca, in marea majoritate, cei care au fost muscati de caini aveau chiar si inainte de a fi muscati o fobie, frica de multe ori inexplicabila fata de aceste animale.

    Faptul ca suntem rasa dominanata pe acest pamant NU ne da dreptul sa ucidem de-a valma animale de companie. Am scris in mod intentionat „animale de companie”, pentru ca sunt multi tembeli care pun semnul egalitatii intre a ucide un caine si a sacrifica o gaina.

    In final, reiterez ceea ce am mai spus si cu alta ocazie:
    haideti sa devenim oameni, animale am fost destul!

  28. Dna Pavlicenco, scrieti: „…fanati cu viziuni prea inguste”.
    ???
    Daca scriu ca si alte animale sunt sacrificate la fel de dureros?
    Daca scriu ca mai multi copii SUNT OMOROTI anual PRIN AVORT decit ciini vagabonzi?
    Daca spun ca MII de batrini si invalizi, copii si bolnavi sunt abandonati in satele noastre…

    Acestea sunt VIZIUNI INGUSTE???
    De jumatate de an tot ramin TABLOU citind cum Va certati cu toata lumea…
    Nu mai adaug nimic. Regret!

  29. Da-a-a, Dna Pavlicenco. In acest caz, iti doresc din tot sufletul, chiar pe bune, sa acumulezi in alegerile viitoare,si cele care o sa vina, tot atatea procente, de cate ori am votat eu si familia mea agrarienii si comunistii. Chiar ma rog la Dumnezeu sa Va dea atatea procente, caci, in acest caz, le meritati, si, cum a mai spus-o cineva, nu o sa aveti nici singurul procent.

    A doilea mesaj este pentru Toka.
    Din secventele video intr-adevar este un carnagiu. Cat priveste „animale de companie” – FRUMOS SI NOBIL SPUS, DOMNULE TOCA! Aceste vietati, poate foste de companie, sunt acum niste focare si cuibare de infectii, animale turbate, care atenteaza, ba chiar si au muscat copii, femei si batrani. Auzi, ba, ce trasnai i-au mai venit in tidva lui Toka – cica savantii au descoperit ceva fobii(sic!), la cei muscati de cainii vagabonzi!!! Ba, tembelule sau tembelo, ce aiuresti tu, cel sau cea care pretinzi ca esti din rasa Homo Sapiens? Apoi cum vine treaba, nemernicule, copilasii de gradinita muscati, unii chiar sfasiati, femeile si batranii neputinsiosi, au avut careva fobii? Ce prostii aberezi tu pe forum, tontalaule? Despre ce savanti si despre care imprejurari aduci tu vorba aici? Sa iti fie rusine, ba, nenormalule despre asa vorbe. Cum pui tu semnul egal intre niste javre salbaticite si oameni? Si in lagarele de concentrare ale lui Hitler au facut inventii, apropo destul de importante, o sumedenie de savanti, care, spre atentia ta, au exterminat in camere de gazificare si crematorii FIINTE UMANE, ba animala, nu fiare salbatice, ma intelegi! In goana voastra dupa potolirea unor simturi, cred, ca nu proaste in fata vietatilor fara cuget, in argumentarea lor, poate si bazata intrun fel, ati ajuns sa invinuiti VICTIMA UMANA in fata UNEI ANIMALE SALBATICITE, INVOCAND UNELE INSTINCTE FOBICE ALE OMULUI! Mai dati-va seama, pana unde ajunge, pana unde este limita nebuniei din capetele voastre, caci, pare-se, a-ti fi in stare sa sacrificati oameni in alegerea dintre Homo Sapiens si cei din treptele de mai jos a Evolutiei.
    Scuze de acest limbaj „porcos”, dar o meriti pe deplin. Ceea ce ai postat despre fobii seamana cu ceva din Main Campf.
    Si, eu o sa fiu in primul rand de a pune semnul egailtatii intre eutanasierea unui caine si decapitarea unei gaini, decat as pune semnul egalitatii intre animala de companie si fiinta umana, iata asta e situatia.

  30. DOAMNA , RETTRAGETI-VA UNDEVA din viata politica , „INCONJURATI-VA” si ocupati-va de problema cainilor si a pisiciulor. PE BUNE ! AR FI UN LUCRU EXTRAORDINAR ! SI PENTRU CAINI , DAR SI PENTRU POPULATIA MOLDOVEI. Ar fi cu un politician in minus, care se ocupa cu distrugerea/dezbinarea dreptei.

  31. Nu inteleg de ce societatea din MD este atat de bolnava, de ce oamenii de acolo vad lucrurile numai in alb sau negru?

    Da, bineinteles ca problema cainilor vagabonzi nu este singura cu care se confrunta Basarabia. Bineinteles, este groaznic sa aflu de la alti comentatori ca numarul avorturilor este foarte mare.

    DAR de cand o problema o exclude pe alta? De ce, daca o problema e mai grava decat alta, cea mai putin apasatoare este ignorata?

    Chiar nu se poate ca TOATE problemele sa fie privite cu aceeasi seriozitate si, mai ales, omeneste?
    M-am saturat sa citesc fraze de genul „noi avem alte probleme, de ce sa ne pese de caini”?

    Or fi ei caini fara stapan, dar daca ii omoram, noi devenim oameni fara Dumnezeu! Or, mai grav decat asta nu cred ca exista nimic!

  32. Ah, abia acum am vazut ca mi-a scris un anume retardat pe nume Igor…

    N-am sa ma obosesc sa-i raspund, nu merita efortul aceasta „fiinta superioara”, care constat ca m-a facut albie de porci numai pentru ca am scris niste adevaruri care dor.

  33. Sa fii sanatos, Toka, nici nu imi pasa. Traieste mai departe in virtualitatea ta, caci eu am vazut realitatea in mai multe colturi ale lumii, si din cele mai amarate, si din cele mai pe creasta de sus a dezvoltarii. Daca tu esti om de Dumnezeu, eu as avea mari dubii in aceasta privinta. In cazul ca postezi niste „prostii nobile”, doar pentru a parea „intilighent” si „dotat” cu „nauca”, prin asta aducand ofense rasei umane, de parca ai vorbi in numele unor laboranti cu experiente pe guzgani, alunecand usor pe valuri in exprimarea unor fobii, cetite undeva pe net, cred, care ti-au atras atentia doar din considerentele, cred, ca a dragostei nemarginite fata de animale, concomitent cu o ura nestavilita fata de semenii tai. Tind sa cred, ca in copilarie ai fost martor la vre-o ucidere a unui animal, care ti-a afectat toata viata, caci numai aceasta poate explica usurinta cu care ii plasezi pe umani in rand cu animalele. Apropo, si eu am net, si eu am TV, si discovery sience ma mai uit, si crime. Pai, sa vezi, ca multi dintre criminali, ucigatori de oameni, in copilarie sau tinerete au suferit socuri de batai si umilire din partea parintilor, rudelor sau apropiatilor. Uite aici chiar e cazul sa vorbim despre asta.

  34. Da mai, bine, cum zici tu! Multumit? 😛

    Bai Igore, daca nu m-ai fi jignit in cel mai ordinar mod cu putinta, poate ca mi-ar fi facut placere sa discutam, chiar si in contradictoriu.

    Vezi-ti tu de treaba, „virtualitatea” mea este mult mai ancorata in realitate decat iti poti tu imagina, chiar daca tu „ai vazut realitatea in mai multe colturi ale lumii”…:)) Fassss…esti penibil, „umblatule”.

    Mai mult decat atat, zevzecule, traiesc NU intr-un coltz de Rai, ci in Bucuresti, oras care a avut grave probleme cu cainii maidanezi.
    Ceea ce se intampla acum in Chisinau e o gluma, noi am avut, oficial, peste 200.000 de caini pe strazi. Asta este adevarul, eu nu ma ascund dupa deget, Ceausescu a demolat cartiere intregi de case si a construit blocuri, normal ca puzderie de caini au ajuns pe strazi. La voi cum au ajuns pe strada?

    Alta diferenta dintre bucuresteni si chisinauieni ar fi ca, la sondaje, 80% s-au opus eutanasierii, invers decat la Chisinau. Concluzia te las sa o tragi singur!

    Nu inteleg de unde ai tras concluzia ca as detesta oamenii, dar daca atat te duce capul, n-am ce-ti face! Doar pentru ca am citit un studiu care demonstra ca in majoritatea cazurilor in care cainii ataca oamenii, aceasta pleaca de la o frica pe care cainii s-a dovedit ca o simt???
    De-asta? Inseamna ca esti si paranoic, pe deasupra!

    Dar cu adevarat penibil esti cand recunosti ca „multi dintre criminali au suferit socuri” din parte oamenilor, deci nu a cainilor (sic), fapt care ma face sa te intreb: pe tine cine te-a abuzat in copilarie?

    Intrebarea era mai mult retorica, tare as vrea aceasta „conversatie” sa se incheie aici.

  35. Raspuns la o intrebare, care nu cere raspuns.
    Nu am fost abuzat in copilarie, am fost un copil ca toti copiii, cu mama si tata, fara nici o palma de la tata, si, poate, rareori cate o varguta de la mama. Buneii, si aceia au fost pe cinste.
    Nu sunt paranoic, doar, cred, in mintea ta, Toka, dar asta mai putin conteaza, indeosebi pentru mine. Si eu am auzit despre acest simt al cainilor, ba poate chiar am citit candva, cred, foarte si foarte demult. Dar asta nu este o scuza pentru a fi avocatul unei javre turbate, care a schilodit un copil, femeie sau batran. Am un cusur, spun minciuni, l-am avut pana mai an – imi place sa „fac cunostinta” cu cainiii straini, chiar nu ma tem(nu am avut frica de ei) pana anul trecut. Sa ma fi vazut cum se uitau prietenii mei cruciti la mine, cand, intrand in curtea unui oarecare cunoscut sau oaspete strain, mangaiam din prima, iar uneori chiar trageam de lang afara din cusca niste dulai caucazieni si caini-lupi. Mai an am trait calvarul, cand un maidanez de proportii mi-a sarit in piept, iar mai tarziu, alta javra mai nu mi-a sfartecat piciorul. Crede-ma, pana mai an nu aveam frica de patrupezi. De mai an am inceput sa am frica (denumeste-o fobie, cum doresti) si o ura fate de aceste salbaticiuni, care, apropo, de luni intregi imi fac viata un fel de jocuri olimpice, incepand de la alergari, pana la salturi in lungime si inaltime. Daca aceasta e paranoie, atunci eu sunt Papa de la Roma.
    Cat privestes socurile criminalilor, ti-am postata astea, ca sa intelegi, ca o fobie ma intereseaza atunci, cand sunt in joc vietile omenesti, si mai putin atunci, cand de la asta sufera animale.
    Ancorarea de realitatea a dumitale, cred, ca este legata de fereastra apartamentului si ecranul notebook-ului…

  36. Cristian, sint pentru ajutorarea copiilor strazii, dar nici nu ma bat cu pumnul in piept ca sint omul care ar putea sa rezolve aceasta problema. Asta e marea diferenta.

  37. d-na Pavlicenco, inteleg ca d-na Bardot, contactata de dvs acum 9 ani (daca am retinut corect), poate oferi medicamentele si tot ce e necesar pentru sterilizare. Inteleg ca are si vointa, si fonduri.

    Atunci, solutia e sa vina dansa cu aceasta fundatie, si in parteneriat cu primaria, sa construiasca unul, doua, trei sau cate adaposturi sint necesare, si sa se inceapa un program de sterilizare.

    Valabil si pentru alte organizatii de protectie a animalelor, care vor sa se implice.

    Si in felul acesta se rezolva si problema.

  38. POLITICA …ESUATA , UNII , O INDREAPTA SPRE CIINI ! DAR SI CEI CARE SCRIU , SUNT TOT …PATRUPEDE.

  39. Nu stiu citi oameni sustin parerea dumneavoastra dna Pavlicenco, cred ca poate vre-o 20%. Dar ceilalti cred ca nu doresc neaparat nimicirea cainilor, in schimb doresc obligatoriu protejarea de canii maidanezi a copiilor, batranilor si oamenilor in general.
    Dumneavoastra personal aveti copii si nepoti, vecinii dumneavoastra au copii sau nepoti. Am vazut in toate pozele doar pisici si catei si nici un copil.
    Intemeiat o fundatie, gasit mijloace(donatii) si organizati adaposturi pentru acesti maidanezi, intreprindeti ceva daca doriti sai protejati. Nu stati cu mainile in san si doar faceti isterie.

  40. @Igor: Mai Igor, parca asa mai vii de acasa! Vezi ca poti vorbi si civilizat?

    Acum sa-ti raspund: In primul rand, imi pare sincer rau pentru necazurile pe care le-ai avut cu cainii, daca e adevarat ce zici!

    Spre deosebire de unii, eu nu sunt un fariseu si un ipocrit!
    Asadar, NU am zis si n-am sa spun niciodata ca maidanezii au ce cauta pe strazi, nici vorba! Nu interpreta, te rog, gresit ceea ce spun eu. Repet si aici ceea ce am spus zilele trecute intr-o postare, NU am nimic impotriva ca acei caini foarte agresivi sa fie eutanasiati, la fel ca cei turbati sau bolnavi incurabili. Primarul sa gaseasca solutii cu adevarat umane, sa caute fonduri, sa perceapa o taxa in plus de la locuitori, nu cred ca n-ar da fiecare chisinauian 5 MDL pe luna.

    Nu pozez, asa cum insinuai mai devreme, in „marele iubitor de caini”, dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca NU sunt!
    Mai mult, eu am pisica! 😉 Si mai mult, Igore, cainele cretin al vecinilor mei care vrea sa ma muste in fiecare dimineata de roata masinii, probabil, primea aproape de fiecare data cate o portiera din mers, in bot, „prieteneste” ce-i drept, ca nu ii vreau raul bietului animal, altfel as putea sa il calc, daca as fi un scelerat. Doar il „sterg” un pic cu portiera, o deschid un pic, cand trec pe langa el. Al dracului caine, deja s-a invatat si vad ca in ultimul timp, imi „ataca” masina prin partea dreapta. Deja cand vede masina indreptandu-se spre el, mare fericire pe capul lui, sa vezi cum alearga disperat. :)) Imi imaginez ca, daca as fi fost biciclist, nu as fi parut atat de impasibil.

    Crezi ca esti singurul de pe planeta atacat de caini? Pffff….
    Pe mine, cand eram student, prin anii ’90, m-au inconjurat vreo 15 caini. Mai mult din cauza mea, pentru ca am luat-o pe o alee printr-un fel de gradina, ca sa scurtez si am nimerit in mijlocul lor, pe „teritoriul” lor. Naiba sa-i ia, ori fi crezut ca ii atac… Noroc ca am avut sange rece si m-am gandit, aproape instinctiv, sa il lovesc pe primul care se apropie de mine. De frica, recunosc, l-am lovit atat de tare, incat m-a durut piciorul vreo cateva ore.
    Cred ca am avut noroc, probabil era seful haitei si, odata lovit si schelelaind, au rupt-o cu totii la fuga.
    Crezi ca mi-a venit bine atunci? Dar am ales sa raman OM, sa inteleg ca in asta consta superioritatea noastra, daca o avem, sa intelegem si sa respectam animalele. De ce nu, sa le iubim!

    Deci nu traiesc pe alta planeta sau intr-un glob de sticla, stiu bine ce inseamna problema cainilor, dar asta nu inseamna ca am sa admit vreo secunda ca acesti caini sa fie macelariti (si) de un primar care are alegeri la anul. Primar pe care, subliniez, ca sa nu se creada altceva, il stimez foarte mult, chiar daca la faza asta a dat-o in bara la modul grotesc.

  41. Dna Pavlicenco, din mila de maidanezi nu puteti observa societatea si dificultatile ei. Mai bine veniti cu sugestii practice la primarul Chirtoaca sau la PL pentru rezolvarea problemei. Pare ca platforma national-liberala avea alte principii nu doar critica de dragul criticii. Dumneavoastra faceti impresia ca scrieti acestea pentru placerea proprie nu pentru binele societatii asa cum s-ar cuveni. Poate exclamati si dumneavoastra dupa ce recitici articolele proprii de placere ca si Pushchin: „Ай да Пушкинб фай да я”.

  42. Romanul lui M.Preda l-am citit. ATUNCI ERAU ALTE VREMURI. Cuvintele cu care se sfirseste cartea ar trebui sa ne puna pe ginduri pe toti.
    Am ajuns in sec.XXI si inca nu putem intelege ce-i cu noi.

    De cite ori ii votam pe-ai NOSTRI, si ei se dovedesc a fi tot de-ai LOR!

    Si cine stie, daca va votam pe D-stra, nu tot de-ai lor veti fi?!! Iata care-i intrebarea! Iata despre ce trebuie sa discutam acum.

  43. SI UNDE ERAI STUDENT , IN ANII 90 , STIMABILE TOKA?…LA F.F. ?

  44. Bravo Pavlicenco. Pui caru inaintea calului.

    Referitor la laudele pt Unimedia si varta, trebuia inainte sa controlati stirea.

    Primaria deja a scos un comunicat de presa. Cadrele care sint postate sint din 2005!!

    http://jurnal.md/ro/news/primaria-respinge-acuzatiile-privind-exterminarea-maidanezilor-180718/

  45. @vilcea2006: marsh, tudore, potaie! fugi cat mai ai timp, sa nu te prinda Chirtoaca.

    Hai, adu-ti si clonele pe aici si poti sa ma injuri linistit.

    Unde eram eu student, zici? Conteaza?
    Oricum, nu ca tine, tudor_petrosani, care minti cu nerusinare ca ai fi terminat Academia Navala Mircea cel Batran. :)))

    Ti-e ciuda ca te-am dat de gol si ma ataci pe unde ma prinzi, ha?
    He, he, sa nu ma apuc eu sa spun unele „chestii” despre tine!

    Apropo, Liuba ce mai face?

  46. GRESEALA F.F., CONFUZIE FACI…VINO PINA IN VILCEA SI AI SA MA CUNOSTI…SI ITI SPUN SICER…DACA VREI , TRIMITE NR.DE TEL AL TAU SI AI SA VEZI…AM ACEASI ADRESA DE E-MAIL..DAR EU STIU DE CE TEAM INTREBAT..SI AM SATI SPUN LA TEL. PROMIT!

  47. :)) Nu, chiar nu fac nicio confuzie!

  48. CREZI CE VREI..OK? CEAO.

  49. @Eu: bineinteles, sunt un trucaj! Se vede si pixelul albastru! :))

    Ce conteaza, mai omule, de cand sunt facute imaginile?
    Aaaa, am inteles, acum cainii nu mai sunt „eutanasiati”, ei se sinucid in masa.

  50. @Eu: Primaria, daca si scoate niste publicatii, nu va scri niciodata ceea se intimpla in realitate. Datoria lor sa ‘infumuseteze’ lucrurile. Astfel scrie si despre copii orfani si cei ramasi fara ingrijire parinteasca. Treaba lor sa unfrumuseteze statisticile, rezultatele proiectelor etc. Am vrut sa zic, cum ii lasa pe cainii acestea sa moara (fiinte vii) asa si pe acei care nu au casa, masa, si au crescut fara parinti. Evenimentele ce au ‘atins’ lumea in afara Republicii Moldova (care doreste sa fie si ia ‘civilizata’) sint cunoscute deja in mai multe tari si respectiv exista opinii negative fata de ceea ce se intimpla (pe parcursul a 2-3 zile!). Scriu din Germania. In direct tin legatura cu Italia si Anglia. Deci: ne facem fata prin ‘saracie totala’, respectiv ‘traficul fiintelor umane’ si acum ‘uciderea animalelor’ In asa mod ne cunoaste restul lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *