Toate explicatiile legate de animalutele din viata mai recenta a familiei mele, ale caror poze sint aici, le dau la sfirsitul articolului. In dreapta sint patru ciini ucisi de hingheri, ei aici sint fotografiati din geamul apartamentului, stind alineati si asteptind sa iesim cu mincarea. Asa au stat in fiecare dimineata, pina au fost otraviti sub ochii locatarilor…
Salut faptul ca UNIMEDIA nu a ramas indiferenta la cruzimea „liberal-europeana” aplicata maidanezilor. Pozitia Elenei Varta, amintita in stirile de pe portal, este un act de adevarat curaj, care nu cadreaza cu tiparele „avanilor si dastaptilor” comentatori de pe UNIMEDIA sau de pe blogul meu, care m-au facut in tot felul pentru protestul meu contra uciderii criminale a ciinilor. Eu am primit multe mesaje, inclusiv unul, care, cred, are ca autor aceeasi persoana, curajoasa si care nu s-a lasat intimidata de a se implica, infruntindu-i pe aplaudacii servili ai europeanului” (oare???) Chirtoaca.
„Ma_bucur_nespus de mult, dna Pavlicenco, pentru ca ati luat atitudine!!! La sigur, banuiati toate reactiile iresponsabile, pline de ura si cinism, pe care articolulu Dvs avea sa le provoace. Oameni buni, care Europa? Meritati sa stati in aceasta saracie pe veci! Mai studiati legislatia europeana, cel putin din curiozitate, si vedeti toate tarile care au fost obligate sa adopte legi pentru protectia animalelor… Din pacate, suntem un popor primitiv, cu o mentalitate primitiva… Nu inteleg un lucru – ce vina poarta bietele fiinte pentru saracia din tara? De ce nu v-ati razvratit si iesit in strada cind fostele guvernari v-au furat tara pina la ultima fabrica de zahar, de ce atunci nu v-ati aratat tot cinismul si toata ura? Nu-mi ramane decit sa trag o concluzie: SUNTETI NISTE LASI!!!”
Bravo, Elena Varta! Bravo toti cei care intelegeti ca asa nu se poate. Daca nu am mai adus si eu argumente si argumente, am publicat proiectele de legi adoptate in prima lectura… Numai ca avem niste „vacute sfinte”, niste idolasi, care cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de picioare si ca pot infrunta si sfida bunul simt, valorile umane, valorile crestine, opinia publica interna mai evoluata si opinia publica internationala, care cred ca pot urma si in aceasta exemplul prost al lui Basescu. Pina si Brigitte Bardot s-a implicat, bravo din nou Elena! Cu asemenea tineri ca Elena vom intra in Europa, nu cu adeptii cruzimii, care macar o data nu au mers sa dea apa intr-un vas plastic sarmanelor animale, lasate sa moara in sete, foame si in propriile fecale.
Si sa nu-mi spuneti mie in ce sa ma implic si in ce nu. Orice om, nu politician, mare sau micut, trebuie sa aiba suflet si sa apere viata. Nimeni nu o poate lua nimanui, nici Chirtoaca, cel care, probabil, da ascultare, fara nici o jena, la doi „Presedinti”…
Vedeti linkurile pe UNIMEDIA, care au plasat imagini video socante. Asta, apropo, ca tot eram intrebata pe blog de „marii experti” in omorirea maidanezilor de unde sint imaginile, daca nu le-am cules de pe nu stiu unde. Iata v-a postat UNIMEDIA imagini de la „necropola” – de fapt – „fabrica mortii lui Dorin Chirtoaca”. Bravo, inca o data, UNIMEDIA! Insist sa va apreciez, pentru ca avem si presa „foarte prudenta”, predispusa sa treaca usor, foarte usor cu vederea ca se ucid fiinte vii, doar sa nu sifoneze cumva imaginea idolului…
http://nimedia.md/?mod=news&id=16728
http://unimedia.md/?mod=news&id=16729
Si mai vedeti proiectele de legi adoptate de Parlamentul comunist in prima lectura, DAR NEADOPTATE DE PARLAMENTUL CU MAJORITATE DEMOCRATA IN A DOUA LECTURA, PENTRU CA NU CUMVA SA SE CLATINE ALIANTA PENTRU INTEGRARE EUROPEANA. Adica, sarmanii ciini au devenit si victima, si pretul care trebuie platite pentru nesuparari in AIE.
Daca s-ar adopta aceste legi, zisul primar general al capitalei (pe care nu-l pot scrie cu litera mare), nu si-ar mai permite sa decida CINE SA TRAIASCA SI CINE SA NU TRAIASCA pe lume. Si se mai suparase unii in anul 2007 cind PNL il taxase drept extremist (pe putin spus)… Din 2007 pina in 2010 nu am vazut nici un proiect initiat de „junele liberal european” pentru rezolvarea problemei maidanezilor murdari, bolnavi, insetati si flaminzi, oglinda administrarii capitalei…
Vizitatorul Jay, vazind ca nu mai are ce spune, m-a luat la bani marunti sa ii povetestec ce fac eu concret pentru animale. Am hotarit sa va obosesc, dar sa scriu pentru cei interesati, despre animalele care ne inconjoara, de care avem grija sau care nu mai sint, fiind ucise.
Animalele noastre, de la stinga la dreapta, in prima pagina:
1. Ibraghim, ciinele unui vecin de la casuta de vacanta.
2. Ciubais, un pisic al nimanui, care se apropie de noi, cind venim la casuta.
3. Strelka, cateaua infiata de noi si stind in poza in casuta de vacanta, ca afara e ger.
4. Jessica, pisicuta de casa, aflata la noi de 7 ani, luata de la coltul blocului, la sugestia sotiei unui fost consul strian, exact dupa ce murise mama lui Cezar.
5. Cezar, pisicul nostru de casa, nascut la noi si avind 12 ani.
6. Liusika si Vasea-junior, animalutele vecinei de la casuta de vacanta, motanul fiind strins de pe drum de mic.
7. Baghira, a altei vecine, careia ii apartine si Ibraghim, cu Strelka noastra si Liusika vecinei mai batrine.
8. Belka, mama Liusikai. Belka a fost gasita de fiul vecinei accidentata de o masina in drum.
9. Lisuika si Strelka, inoptind in casa din cauza gerului excesiv.
10 Liusika in zapada maninca un git de gaina.
11. Stelian cu Chita in brate, bolnava. Chita, sterilizata, a fost sfisiata de niste ciini.
12. Sotul cu Miska, catelusul Belkai.
13. Vitalia cu Chita bolnava in brate.
14. Vasea-junior si Rijik, ai vecinei.
15. Vasea-senior, cu un ochisor bolnav, pripasit la vecina de la o doamna care a trecut cu traiul in alta parte. A fost foarte bolnav, fiind de catre cineva traumatizat, dar l-am salvat cu totii.
16. Vasea-senior, Rijik si Vasea-junior, care abia se vede de sub acesti doi, pe geamul casutei vecinei, unde mergem regulat cu sotul in ospetie.
17. Jessica noastra, dormind linga soba inca neincalzita bine.
18. Baghira, un ciine mare, negru, al unei vecine, care a avut o pereche, Martin, otravit de cineva. Ne temeam la inceput de ei, dar i-am imblinzit hranindu-i si prin comunicare.
19. Strelka si Ibraghim, in drum, linga o cusca “pentru cui trebuie”.
20. Vecina mai in virsta cu Musika, o pisicuta venita cit degetul aratator, mincase pamint, fiind abandonata de cineva si supravietuind ca un miracol. Era toata in rani, cu pete. Acum e o pisica minunata si e mama lui Rijik.
21. Nu sint aici pisica Rosca, venita la apartamentul din Chisinau, aranjata la Durlesti cu ajutorul unor oameni de treaba.
22. In fotografia de jos, o poza cu vreo sapte ciinisori – acestia sint ai Strelkai, pe care i-am dat pe miini bune.
23. Au mai fost Rex, ciine negru, disparut intr-o zi de linga bloc, vorbind de Chisinau.
24. A mai fost o catea mare, a fatat noua catelusi, i-am hranit, ingrijit, dar a disparut intr-o zi. Mi s-a spus ca a zgiriat masina celui care a vrut sa ii ia catelusii si el a gasit pe cineva si a dus-o, cu tot cu catei.
25. Mai exista Simba, catelusa Chitei alb-negru, care sta printre cei 4 ciini din prima foto, Simba aflindu-se la nepoata mea.
26. Si au mai fost catei si cateluse, avind grija de toti pina nu au fost ucisi de hingheri.
27. Sper ca am gasit sa o ajut pe vecina mai in virsta care vrea sa treaca cu traiul la Chisinau si ca am gasit stapini pentru Liusika, Miska si Rijik.
28. Miine o fotografiez pe Naida, catelusa de azi de linga bloc. O sterilizam in primavara si speram sa nu o prinda hingherii…
Proiect
Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind protectia animalelor
Parlamentul adopta prezenta lege organica.
In spiritul respectului fata de viata si fiinte, pentru imbunatatirea relatiilor dintre oameni si animale si pentru garantarea bunastarii populatiei si a mediului, Statul promoveaza si reglementeaza prevenirea cruzimilor fata de animale, bunastarea si protectia acestora si condamna orice acte de cruzime si maltratare a animalelor, inclusiv cel de abandon.
Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor.
Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul protectiei animalelor este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul protectiei animalelor se vor aplica prevederile tratatului international.
Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.
Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:
animal – orice vietuitoare neumana, apartinand grupului vertebratelor.
detinator de animale – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale si/sau detinator de exploatatie, sau de ingrijitor temporar al animalelor. Aceasta categorie include, fara exceptie, conducatorii grupurilor de animale, ai mijloacelor de transport in care se afla animale, precum si administratorii exploatatiilor de tipul: tirguri sau expozitii de animale, tabere de vara, ferme de animale, centre de colectare a animalelor si unitati de sacrificare;
rau tratament aplicat animalului – cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat; transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa; lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare; supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte; lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav; nerespectarea odihnei necesare pentru animalele de munca, sau tinerea lor excesiva sub intemperii; izgonirea sau lasarea in parasire a animalelor domestice de munca, utilitare de alt fel sau de companie, care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme; folosirea animalelor pentru concursuri, competitii de alergare, spectacole inclusiv cele de circ, filmari, reclame, publicitate, exhibitii, distractii, sporturi, sau tinerea lor in gradini zoologice fara grija necesara pentru siguranta si bunastarea animalelor in cauza, ca si pentru soarta lor ulterioara; dresajul brutal al animalelor, iritarea, sperierea animalelor sau lasarea fara control strict a oricarui animal propriu sau aflat in custodie care ar putea fi agresiv fata de oameni sau animale; atatarea animalelor unele impotriva altora, ori impotriva oamenilor, comertulul ilegal cu animale.
cruzime fata de animale – orice actiune efectuata in mod direct sau indirect, cu intentie sau din imprudenta, care poate sa aiba drept urmare o suferinta fizica si/sau psihica a unui animal; vatamarea grava a organismului sau moartea nejustificata a animalului in raport cu normele legale; punerea in pericol neindreptatita a vietii animalului indiferent daca animalul apartine sau nu faptasului, nu are un proprietar ori custode, traieste liber in natura sau este captiva; omorarea animalelor, din perversitate, precum si prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte intre animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul cainilor pentru a le controla agresivitatea; folosirea de animale pentru expozitii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca acestora suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri; abandonarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului; administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului.
Articolul 5. Principiile de baza privind protectia animalelor
La detinerea animalelor se vor respecta urmatoarele principii de baza:
– tratamentul inuman aplicat animalului ete incompatibil cu principiile moralitatii si umanitatii;
– protectia animalelor de la suferinte fizice sau psihice inclusiv de la moarte ;
– nimeni abandoneaza un animal;
– asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor trebuie sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
– animalele sunt fiinte sensibile, capabile de suferinta fizica si psihica, avand si o valoare intrinseca, in afara celei utilitare;
– omul are obligatia de a nu abuza de viata si serviciile animalelor, eliminand moartea lor ne-necesara si evitand sau reducand in cea mai mare masura posibila suferinta pe care folosirea lor le-ar putea-o produce;
– suprimarea vietii unui animal trebuie sa se produca numai prin procedee sau metode legale stiintific fundamentate, adecvate speciei si imprejurarilor, care pot sa inlature sau sa reduca pana la un nivel minim suferinta fizica si psihica a animalului.
– participarea cetatenilor si societatii civile la elaborarea si realizarea programelor in domeniul protectiei animalelor.
Articolul 6. Actiuni formativ-educative in domeniu protectiei animalelor
(1) In scopul formarii unei culturi adecvate a cetatenilor in relatii cu animalele, educarea si intarirea atitudinii umanitare a comportamentului fata de animale, neadmiterea cruzimii fata de animale, se organizeaza instruirea si educarea in domeniul protectiei animalelor.
(2) Ministerul Educatiei si Tineretului va include, in programele destinate formarii si perfectionarii cadrelor se specialitate, tehnicienilor sau lucratorilor din domeniile medical-veterinare, biologice si zootehnice, a notiunilor cu caracter stiintific, tehnic si etic menite sa asigure respectul fata de viata si inlaturarea sau reducerea in cea mai larga masura posibila a suferintei animalelor asupra carora se exercita activitati umane.
(3) Ministerul Educatiei si Tineretului, inclusiv structurile teritoriale, vor desfasura, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale de protectie a animalelor si al altor foruri, programe educative urmarind prevenirea cruzimii fata de animale si protectia acestora, inclusiv prin informarea cetatenilor despre legislatia privind protectia animalelor. Actiunile educative privind prevenirea cruzimii si protectia animalelor vor avea in vedere si unele grupuri de animale nevertebrate, in special insecte, crustacee si moluste.
Articolul 7. Autoritatea nationala competenta
(1) Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, prin Inspectoratul Veterinar de Stat, reprezinta autoritatea nationala competenta in sensul prevederilor prezentei legi.
(2) In cadrul Inspectoratului Veterinar de Stat functioneaza, in limita personalului aprobat, un serviciu de protectie a animalelor, iar la nivelul directiilor sanitare veterinare raionale este desemnata o persoana care are ca atributii de serviciu si protectia animalelor. In localitatile rurale aceste atributii se pun pe seama unor functionari din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(3) Inspectoratul Veterinar de Stat are urmatoarele atributii:
a) coordoneaza si exercita controlul de stat asupra respectarii legislatiei cu privire la protectia animalelor ;
b) elaboreaza instructiuni de aplicare a prevederilor prezentei legi privind normele de detinere, adapostire si intretinere a animalelor inclusiv celor salbatice;
c) stabileste cerinte privind controlul aplicarii prezentei legi si a instructiunilor specifice, realizeaza inspectiile privind protectia animalelor;
d) exercita si alte atributii prevazute de legislatia in domeniu.
(4) Pentru indeplinirea prevederilor prezentei legi, persoanele imputernicite, potrivit atributiilor de serviciu, au acces in cladiri, adaposturi si alte locuri unde sunt tinute animalele, precum si dreptul de a solicita orice informatie si documente necesare controlului si de a preleva probe pentru cercetari si analize de laborator.
(5) In situatia in care locul unde sunt tinute animalele se afla la domiciliul sau resedinta detinatorilor de animale, accesul persoanelor imputernicite, in acest spatiu se face cu acordul detinatorului. In lipsa acordului, detinatorul de animale are obligatia de a face dovada respectarii dispozitiilor art. 8.
Articolul 8. Obligatiile detinatorilor de animale
(1) Detinatori de animale au urmatoarele obligatii:
– de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protectia si bunastarea animalelor.
– de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum si de a nu le parasi sau izgoni.
– de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie.
(2) Detinatorilor de animale le este strict interzis sa aplice relele tratamente animalelor sau cruzimea fata de ele.
Articolul 9. Detinerea animalelor
(1) Cerintele privind detinera animalelor trebuie sa corespunda nevoilor etologice animalului in functie de specie, rasa, sex, varsta si sint aprobate de Inspectoratul Veterinar de Stat.
(2) Locul detinerii animalelor trebuie sa fie dotat in asa fel in cit animalului sai fie asigurat loc pentru miscare, aerisire, temperatura si umiditate normala, iluminare naturala.
(3) Detinatorii de animale au obligatia de a ingriji si trata in mod corespunzator un animal bolnav sau ranit.
(4) Animale salbatice pot fi detine, in conformitate cu normele Legii regnului animal.
Articolul 10. Reproductia animalelor
Detinatorii de animale care selectioneaza un animal pentru reproductie au obligatia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice si comportamentale ale speciei si rasei respective, astfel incat sa nu fie compromise performantele, sanatatea si bunastarea descendentilor.
Articolul 11. Dresajul animalelor
Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligatia de a folosi mijloace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.
Articolul 12. Comertul cu animale
Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, din considerente privind protectia animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul tarii, poate impune anumite conditii, precum si limita sau interzice importul, exportul, tranzitul si comertul cu animale, tinand cont de reglementarile comunitare.
Articolul 13. Transportarea animalelor
(1) Transportatorii au obligatia de a transporta animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta, categorie de productie, pentru a evita ranirea sau epuizarea fizica a acestora.
(2) Conditiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.
Articolul 14. Folosirea in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare
(1) Animalele pot fi folosite in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca:
a) organizatorul asigura conditiile prevazute la art. 8;
b) sanatatea si bunastarea animalelor nu sunt puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor.
(3) Detinatorul animalelor, a caror utilizare in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare a devenit imposibila, este obligat sa asigure acestor animale conditii de intretinere conforme cerintelor prezentei legi.
Articolul 15. Interventii chirurgicale
(1) Animalele sunt supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate.
(2) Interventiile chirurgicale se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala, numai de catre medici veterinari.
Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor
(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinte inutile in cazul sacrificarii sau uciderii.
(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice in vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.
Articolul 17. Folosirea animalelor in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice
Animalele pot fi folosite pentru cercetare stiintifica, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum si in alte scopuri similare, atunci cand obiectivul activitatii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implica folosirea animalelor. Animalele folosite in scopuri experimentale sau stiintifice sunt supuse unor reguli de protectie specifice stabilite prin lege, fara a li se provoca suferinte inutile.
Articolul 18. Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) Structurile legal constituite ale societatii civile, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor si/sau protectia mediului, au dreptul si acestora li se va acorda posibilitatea reala de a se implica in elaborarea Strategiei, Metodologiilor si Normelor de aplicare a acestei legi, precum si in aplicarea si supravegherea respectarii ei. Sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor societatii civile cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.
Articolul 19. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila sau administrativa conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– Cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat;
– Transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa;
– Lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare
– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte;
– Lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut, suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav ;
– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme;
– Lovirea, haituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum si folosirea animalelor vii pentru dresajul ciinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;
– Administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea constituie un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului;
– Incinerarea, ingroparea, jupuirea sau incepere oricarei prelucrari a corpului animalului dupa deces nesigur;
– Uciderea in conditii provocatoare de suferinte intense sau prelungite a animalelor fara respectarea prevederilor tehnice si de comportament uman, necesare reducerii pana la nivelul minim posibil a suferintei animalelor sau fara punerea in practica a normelor de euthanasiere;
– Uciderea sau provocarea unor suferinte, ce puteau fi evitate, animalelor folosite in scopuri stiintifice, fara respectarea legislatiei existente in acest domeniu;
– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otravirea in afara limitelor si metodelor legal reglementate in cazul unor rozatoare sau insecte daunatoare.
Articolul 20. Dispozitii finale
Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.
Presedintele Parlamentului
Nota informativa
asupra proiectului de lege privind protectia animalelor
Legea privind protectia animalelor aduce in legislatia RM principii etice si norme stiintific fundamentate privind protectia animalelor, corespunzatoare in aspectele lor de baza atat standardelor internationale actuale, cat si traditiilor de omenie si preocuparilor de protectie fata de vietuitoare existente in tara noastra.
Ea raspunde unei necesitati deosebite, semnalata in ultimii ani cu insistenta, intr-un sector semnificativ al vietii sociale si al constiintei umane.
Printre principiile de baza recunoscute de stat prin aceasta Lege, se inscriu respectul fata de viata si fapturi, odata cu necesitatea implementarii progresive a normelor internationale si nationale moderne, cu caracter stiintific si etic, in intreaga sfera a protectiei animalelor.
Bazate pe o ampla documentatie in domeniu, dispozitiile legii promoveaza cu fermitate aceste principii, tinand totodata seama, in modalitatile de transpunere a lor in viata, de contextul socio-economic prezent, din tara noastra.
Considerand ca etica fata de viata si fiinte constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avand in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animale si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul incurajeaza prin lege si actiunile educative adresate copiilor, tinerilor, populatiei adulte precum si personalului tehnic de toate categoriile care manipuleaza animale, avand drept obiectiv o comportare omenoasa fata de fapturi prevenirea actelor de cruzime si cunoasterea normelor rationale de protectie a animalelor, paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului.
Prevederile acesteia sunt generale, fiind valabile pentru intregul cimp al problemelor de protectie a animalelor din RM si cuprinzand toate categoriile de animale, dar lasand loc totodata, conform uzantelor internationale, unor dezvoltari sau reglementari cu caracter special, paralele ori ulterioare, pentru unele domenii specifice deosebit de complexe, cum este acela al experimentarii asupra animalelor sau protectia animalelor de companie.
Legea defineste cruzimea fata de animale intr-o conceptie aprofundata, care tine seama atat de drepturile etice ale animalelor (Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor), proclamate solemn in 1978 la Organizatia Mondiala pentru Educatie, Stiinta si Cultura (U.N.E.S.C.O.), cit si de cerintele sociale, tinzind sa realizeze o interfata reala intre aceste doua categorii de aspecte.
In acest spirit, ea specifica, in raport cu gravitatea lor, diversele acte concrete care se incadreaza in conceptul definit, constituind contraventii privitoare la raul tratament al animalelor sau cruzimea fata de animale.
Sfera de preocupari a Legii cuprinde animalele vertebrate, traind libere in natura, captive sau domestice, printre care cele utilitare, de tractiune sau povara, cele destinate consumului alimentar, obtinerii de blanuri si alte produse, sau apartinand altor categorii.
Legea dezvolta acest ultim domeniu, avand in vedere rolul social pozitiv al atasamentului fata de animalele in dezvoltarea unei atitudini de intelegere si grija a copiilor si adultilor fata de semeni si de toate fiintele din jurul lor.
Privitor la situatiile, judicios evaluat, in care suprimarea vietii, unui animal poate fi considerata juridic acceptabila, legea dispune respectarea riguroasa a prevederilor internationale si nationale referitoare la metodele si substantele adecvate, in raport cu specia si imprejurarile, pentru a evita in cea mai larga masura posibila suferinta fizica si psihica a animalelor, precum si alte abuzuri.
Legea de fata aduce problematica protectiei animalelor in RM la nivelul standardelor etice si stiintifice moderne.
Avand in vedere ca domeniul dat este lipsit de reglementare la momentul actual precum si necesitatea armonizarii cadrului juridic al RM cu legislatia Europeana si in special la Directivele Comisiei Europene privind protectia animalelor vertebrate utilizate in scopuri stiintifice si metode si norme admise sau interzise de euthanasie la animale, solicitam Parlamentului sustinerea si votarea acestui proiect de lege.
Deputat Vladimir FILAT
Proiect
Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind detinerea si protectia animalelor de companie
Parlamentul adopta prezenta lege organica.
Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor de companie inclusiv a animalelor de companie fara stapin.
Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul detinerii animalelor de companie este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul dat se vor aplica prevederile tratatului international.
Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale de copmanie indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.
Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:
Animal de companie – orice fel de animal tinut de catre om in special in apartament, pe linga casa, sau in curtea sa pentru agrement, companie, paza inclusiv de serviciu.
Animalele de companie fara stapan – orice animal care nu are un detinator, ori se gaseste in afara locuintei sau gospodariei detinatorului si supravegherii acestuia, prin pierdere, abandonare, ratacire ori alte motive.
Adapost de protectie a animalelor de companie – locuri special amenajate de Organizatiile necomerciale specializate sau autoritatile publice locale unde sint tinute animalele de companie.
Detinator de animale de companie – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale, sau de ingrijitor temporar al animalelor pentru care si-a asumat responsabilitatea intretinerii.
Carnet de sanatate al animalului – document, eliberat de Refugiile de intretinere provizorii, care cuprinde indicativul numeric, specia si semnalmentele animalului, date medicale (vaccinarile, tratamente de deparazitare, sterilizare ect.), eventuale observatii, masurile ulterioare luate pentru animal, informatia privind detinatorul iar pentru animalele fara stapin data si locul de unde a fost ridicate.
Ciini periculosi – ciinii apartinind urmatoarelor rase, Pit Bull, Boerbull, Bandog, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Ciine agresiv – orice ciine care fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane sau animale.
Inregistrare al animalului – procedeu de aplicare pe ureche sau gat a unor crotalii, zgarde, microcipuri sau tatuaje rezistente si usor de observat si care nu influenteaza viata si comportamentul animalului;
Refugiu provizoriu pentru cazarea animalelor de companie (in continuare Refugiu provizoriu) – Institutie creata de autoritatile publice locale in cadrul carora se vor organiza cazarea provizorie, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica, carantinizarea, control medical si tratamentul animalelor de companie bolnave.
Articolul 5. Principiile de baza privind detinerea animalelor de companie
La detinerea animalelor de companie se vor respecta urmatoarele principii de baza:
a) Nimeni nu cauzeaza inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie;
b) Nimeni nu abandoneaza un animal de companie;
c) Asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
d) Obligativitatea sterilizarii animalelor fara stapin;
e) Asigurarea securitatii si altor drepturi ale cetatenilor;
f) Recuperarea de la detinator a daunelor pricinuite de animal.
Articolul 6. Competenta autoritatilor administratiei publice locale
Autoritatile administratiei publice locale:
a) asigura implementarea politicii de stat in domeniul protectiei animalelor de companie;
b) exercita controlul referitor la aplicarea prezentei legi;
c) organizeaza elaborarea si realizarea programelor locale, privind prevenirea aparitiei si cresterii numarului animalelor de companie fara stapan;
d) instituie Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie fara stapin si verifica activitatea lor;
e) organizeaza inregistrarea animalelor si tine Registrul animalelor de companie;
f) aproba tarifele privind inregistrarea animalelor de companie;
g) contribuie la instruirea si sensibilizarea populatiei in problemele de detinere si protectie a animalelor fara stapin, inclusiv prin afisarea de anunturi pe panourile publicitare ale primariei, difuzarea de anunturi in toate celelalte publicatii si pe site-ul primariei pentru a gasi stapani pentru toate animalele aflate in Refugiile provizorii;
h) monitorizeaza controlul animalelor fara stapin, incusiv in colaborare cu organizatiile necomerciale specializate;
i) stabilesc locurile pentru plimbatul animalelor de companie;
i) exercita si alte atributii prevazute de prezenta lege.
Articolul 7. Obligatiile detinatorilor animalelor de companie
(1) Detinatorii animalelor de companie au urmatoarele obligatii:
a) de a asigura animalele in cantitate suficienta cu hrana si apa, somn, precum si de ai asigura posibilitatea miscarii;
b) de a avea fata de ele un comportament uman creind conditii pentru siguranta si bunastarea lor, spre a preveni pierderea sau accidentarea;
c) sa ia masurile necesare pentru a nu lasa animalele sa devina libere sau de a nu le parasi (abandona);
d) sa respecte regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar;
e) sa inregistreze animalele si sa achite plata pentru cheltuielile de inregistrare;
f) sa informeze urgent serviciile sanitar-veterinare de stat si institutiile de medicina despre fiecare caz de imbolnavire sau epizootie a animalelor detinute, precum si despre muscaturile si traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice;
g) sa recupereze daunele pricinuite de animal inclusiv cheltuielile legate de imunizarea si acordarea ajutorului medical persoanelor care au suferit in urma muscaturilor, traumelor provocate de catre animal;
h) sa asigure curatarea resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
i) sa achite in termenele stabilite plata pentru serviciile comunale si taxele locale ce tin de intretinerea ciinilor in dependenta de rasa si statura acestora;
i) sa indeplineasca si alte obligatii prevazute de prezenta lege si alte acte din domeniu.
(2) Detinatorilor animalelor de companie le este strict interzis:
a) sa detina un animal de companie in locuri ne a menajate special ;
b) plimbatul animalului in locuri neautorizate de catre autoritatile publice locale, scaldatul lor in bazine de apa si lacuri, circulatia libera pe raza localitatilor cu ciini agresivi sau celor periculosi fara lesa si botnita, precum si intrarea cu ciini in localurile publice – institutii de invatamint, magazine, piete de desfacere a produselor agroalimentare, parcuri, scuaruri, stadioane.
Nu vor fi supusi acestui regim ciinii de serviciu ai Ministerului Apararii, Ministerului Afacerilor Interne, Organelor pentru Situatii Execptionale, Seviciului Vamal, si ai Serviciului de Graniceri la executarea functiilor de serviciu, precum si ciinii detinatorul caruia este nevazator.
c) vinzarea, procurarea, participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
d) sa participe sau sa organizeze lupte intre animale sau sa antreneze animale in acest scop.
Articolul 8. Restrictii privind detinerea animalelor de companie
(1) In apartamente din blocuri locative pot fi detinute animale de companie cu acordul tuturor locatarilor, daca detinatorul respecta Regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, care sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat, inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor.
(2) In curtile de folosinta comuna poate fi detinut – 1 sau 2 ciini. Cainii nu vor fi legati la punct fix fara posibilitatea de miscare. Ei vor fi legati cu posibilitatea culisarii pe sarma; se va folosi un dispozitiv de impiedicare a strangularii denumit vartej si se va de cainilor posibilitatea miscarii libere, in conditii de siguranta. Cainilor li se va acorda posibilitatea de miscare.
(3) Nu se restrictioneaza detinerea puilor animalelor de companie pina la varsta de trei luni, precum si animalele decorative (pesti, pasari, rozatoare ect.) daca detinatorul respecta regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor. Lista animalelor de companie numarul carora nu poate fi limitat pentru detinere este aprobata de Serviciul Veterinar de Stat.
(4) Nici un animal de companie nu va putea fi vandut sau cedat dintr-un Refugiu ori Adapost, unei persoane sub varsta de 16 ani, fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali.
(5) Cinii periculosi pot fi detinuti numai de persoanele cu virsta minima de 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.
Articolul 9. Masuri veterinare obligatorii
(1) Detinatorii animalelor de companie sint obligati anual sa vaccineze contra rabiei ciinii cu virsta de peste 3 luni. Procurarea vaccinului antirabic se asigura din bugetul de stat.
(2) In cazul care animalul a provocat traume oamenilor sau animalelor domestice, detinatorul prezinta animalul in mod urgent, medicului veterinar de stat, pentru al supune unui control.
(3) Ciinii periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor se sterilizeaza obligatoriu indiferent de sexul animalului.
Articolul 10. Evidenta animalelor de companie
(1) Evidenta animalelor de companie se efectuieaza cu scopul de a identifica mai usor animalele vaccinate si sterilizate, de a aplica taxele locale, precum si pentru elaborarea planurilor de imunizare profilactica, si prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor fara stapin.
(2) Detinatorii animalelor de companie inregistreaza in mod benevol animale pe care le detin.
(3) Ciinii cu virsta de peste 3 luni si animalele fara stapin se inregistreaza in mod obligatoriu. Ciinii de serviciu ai structurilor de stat se inregistreaza conform regulilor interioare ale institutiei.
(4) In cazul obtinerii unui ciine inregistrat, detinatorul va prezenta animalul in termen de 5 zile la Refugiile provizorii pentru efectuarea rectificarilor in Carnetul de sanatate a animalului cu privire la detinator;
(5) Autoritatile publice locale vor asigura evidenta animalelor de companie inclusiv celor fara stapin. Evidenta se va efectua in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Fiecare animal de companie va fi inregistrat intr-un registru special atribuindu-i un indicativ numeric atasat prin unul din mijloacele de identificare, si i se va intocmi Carnetul de sanatate al animalului modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(7) Animalele de companie sint supuse identificarii prin metoda cea mai putin dureroasa.
(8) Regulamentul privind evidenta animalelor de companie este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Refugiile provizorii vor transmite anual serviciilor de colectare a impozitelor si taxelor locale ale primariilor informatia privind detinatorii de ciiini, pentru incasarea taxei locale.
(10) Conducatorii intreprinderilor de gestionare a fondului locativ (intreprinderilor municipale, cooperativelor de constructie a locuintelor, asociatiilor proprietarilor de locuinte privatizate, asociatiilor de coproprietari din condominiu si a altor agenti economici, la balanta ori in gestiunea carora se afla fondul locativ) precum si presedintii intovarasirilor pomicole, vor monitoriza inregistrarea la timp a ciinilor detinuti si vor informa autoritatile publice locare si organele de politie despre detinatorii de ciini, care incalca prezenta lege, pentru tragerea lor la raspundere in modul stabilit de legislatie.
(11) Detinatorii de ciini din categoria celor periculosi au obligatia sa depuna la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, o fotocopie a Carnetului de sanatate al animalului si o declaratie pe propria raspundere privind existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de animal. In cazul schimbarii adresei imobilului unde este detinut ciinele, detinatorul are obligatia sa depuna in termen de 48 ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele sus citate.
Articolul 11. Dresajul
(1) Persoana care contribuie la dresarea unui animal de companie are obligatia de a folosi mijioace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.
(2) Dresajul ciinelor din categoria celor periculosi se face in centre speciale.
(3) Se interzice utilizarea mijloacelor artificiale de dresaj care provoaca rani sau dureri inutile, suferinte ori teama.
(4) Regulamentul cadru privind activitatea Centrelor speciale de dresaj este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
Articolul 12. Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie
(1) Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie se efectuieaza in conformitate cu prezenta lege si a normelor privind activitatea de intreprinzator.
(2) La comercializarea unui animal de companie vinzatorul este obligat sa transmita cumparatorului Carnetul de sanatate al animalului precum si Recomandarile in forma scrisa privind conditiile de intretinere a animalului care sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa.
Articolul 13. Transportarea animalelor de companie
(1) Orice persoana care transporta animale de companie pe teritoriul Republicii Moldova este obligata:
a) sa accepte pentru transportare numai animale ce detin Carnet de sanatate
b) sa transporte animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta;
c) sa asigure conditii necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol inclusiv la incarcarea si descarcarea lor;
d) sa asigure aerisirea incaperii unde este tinut animalul.
(2) Transportarea animalelor de companie in afara teritoriului Republicii Moldova se face in baza Carnetului de sanatate si certificatului veterinar.
(3) Transportarea animalelor de companie in transport public de calatori se permite numai daca la transportarea lui se asigura securitatea pasagerilor si folosirea mijlocului de transport conform destinatiei. Animalele mici se transporta in cutii speciale (containere, genti, ect.) iar cele mari si in special a cainilor agresivi si cei periculosi in mod obligatoriu li se aplica botnite si sint tinute de lesa din scurt. Transportarea ciinelor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor in transportul public de calatori este interzis.
Articolul 14. Folosirea animalelor de companie in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare.
(1) Animalele de companie pot fi folosite in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca organizatorul asigura conditiile necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea ar constitui un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului.
(3) Detinatorii animalelor de companie ce nu le mai pot fi folosite in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare, sint obligati sa asigure intretinerea acestor animale in conformitate cu prezenta lege.
Articolul 15. Restrictii privind folosirea animalelor de companie in alte scopuri
(1) Animalele de companie nu pot fi capturate, comercializate si eutanasiate in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(2) Animalele de companie pot fi folosite pentru experimente doar in conditiile Legii privind protectia animalelor folosite in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice
Articolul 16. Interventii chirurgicale
(1) Animalele de companie sint supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate cu scop curativ.
(2) Interventiile chirurgicale ce provoaca animalului dureri, suferinta fizica si psihica se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala.
(3) Interventiile chirurgicale se efectueaza de catre medici veterinari sau alte persoane care au calificarea necesara sub controlul medicului veterinar. Interventiile care nu necesita anestezie pot fi efectuate de catre o persoana care are calificarea necesara.
(4) Se interzice interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal de companie sau altor scopuri necurative si, in special:
a) codotomia;
b) cuparea urechilor;
c) sectionarea corzilor vocale;
d) ablatia ghearelor si dintilor.
Articolul 17. Eutanasia animalelor de companie
(1) Eutanasia animalelor de companie se efectueaza cu minimum de dureri si suferinta fizica si psihica.
(2) Numai medicul veterinar poate sa procedeze la eutanasierea unui animal de companie.
(3) In cazurile de urgenta cand trebuie sa se puna capat suferintelor unui animal si in cazul legitimi aparari cand ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obtinut rapid sau in alte cazuri de urgenta eutanasierea se permite si de catre o persoana cu capacitatea de exercitiu deplina.
(4) Metoda aleasa pentru eutanasiere, cu exceptia cazurilor de urgenta, trebuie sa provoace o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte, fie sa inceapa prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmata de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.
(5) Se interzice urmatoarele metode de eutanasiere:
a) inecul si alte metode de asfixie, daca ele nu produc efectele mentionate in alin. (4)
b) utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate in maniera de a obtine efectele mentionate in alin. (4);
c) electrocutarea, daca ea nu este precedata de pierderea imediata a constiintei.
(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boala incurabila, animalele bolnave de rabie, iar in cazul legitimi aparari, animalele ce au atacat omul cind exista pericol pentru viata si sanatate, precum si ciinii fara stapin ce fac parte din categoria celor agresivi si periculosi daca nu sint adoptati. Animalele aflate in perioada de sarcina, nastere si alaptare nu se vor eutanasia.
(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fara stapin pot fi eutanasiate numai in cadrul unui program national de control al bolilor aprobat de Guvern.
(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se intocmeste un proces-verbal modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale facand parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizatie sau persoana doreste si se angajeaza sa le preia sub ingrijire si supraveghere, in conditii corespunzatoare legii.
Articolul 18. Eliminarea animalelor de companie moarte
(1) Persoana ce a efectuat eutanasierea animalului este responsabila de organizarea eliminarii acestuia dupa ce se va asigura ca animalul este mort.
(2) Eliminarea animalelor moarte se efectueaza prin ingropare sau incinerare in modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.
(3) Ingroparea animalelor moarte se va face in locuri special amenajate de autoritatile publice locale.
(4) In cazul in care animalul de companie a murit fara a fi eutanasiat, detinatorul animalului sau autoritatile publice locale in cazul animalelor fara stapin sint obligate sa organizeze eliminarea acestuia in conformitatea cu normele prezentului articol.
(5) Detinatorul animalului este obligat sa achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.
Articolul 19. Animalele de companie fara stapan
(1) Animalele de companie fara stapan sint protejate de lege in egala masura cu animalele de companie ce au un detinator.
(2) Ansamblul masurilor de protectie a animalelor de companie fara stapin, precum si de prevenire a aparitiei sau cresterii numarului animalelor din aceasta categorie, va fi initiat, coordonat si controlat printr-o colaborare cu caracter permanent, intre reprezentanti autorizati ai Administratiei publice locale si ai Organizatiilor Necomerciale interesate, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor sau protectia mediului, pe baza unui Program comun ce va fi intocmit in raport cu conditiile concrete existente, in deplina concordanta cu spiritul si dispozitiile prezentei legi.
(3) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale.
(4) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza prin metode recomandate in medicina veterinara si in special prin metoda sterilizarii (castrarii). Regulile privind sterilizarea animalelor de companie sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Sterilizarea animalelor de companie fara stapan se efectueaza in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Cheltuielile privind sterilizarea animalelor de companie fara stapan vor fi suportate de autoritatile publice locale.
(7) Avand in vedere rolul ecologic al pisicilor, controlul populatiei feline fara stapan se realizeaza in raport cu necesitatile.
Articolul 20. Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie
(1) Refugiile provizorie pentru cazarea animalelor de companie se instituite de autoritatile publice locale orasenesti, municipale. In localitatile rurale atributiile Refugiilor provizorii se pune pe seama unor directii din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(2) Activitatea Refugiului este finantata de la bugetul local, din mijloacele speciale obtinute in urma prestarii serviciilor contra plata, sponsorizari, donatii si alte resurse financiare ne interzise de legislatia in vigoare
(3) Refugiile vor asigura conditii igienice pentru cazare provizorie, control medical si tratamentul animalelor bolnave, inclusiv unele proceduri, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica iar in caz de necesitate inclusiv eutanasierea animalului.
(4) In cadrul refugiilor pentru cazarea provizorie sint aduse animalele de companie fara stapin capturate in conditii netraumatizante, cu indicarea exacta a locului de unde provin. Regulile privind capturarea animalelor de companie fara stapin sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Intru capturare animalelor fara stapin Refugiile pot colabora cu Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si unele persoane doritoare, semnind in acest scop un angajament de tratament umanitar fata de animalele capturate.
(6) Toate animalele de companie fara stapin dupa ce au trecut procedurile obligatorii si nu au fot revindecate in termen de 30 zile de catre detinatorii legali, pot fi adoptate de persoane fizice sau juridice care ofera garantia bunului tratament. Animalele ramase sint duse obligatoriu inapoi in locul de unde au fost luate. Nici un animal de companie nu poate fi lasat in padure, spatii salbatice sau in afara teritoriului unitatii administrativ teritoriala in limita carui functioneaza Refugiul provizoriu.
(7) Regulamentul-tip privind activitatea refugiilor provizorii pentru cazarea animalelor de companie se aproba de Guvern.
Articolul 21. Adaposturi de protectie a animalelor
(1) Autoritatile publice locale singure sau asociate precum si Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor pot infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
(2) Adaposturile de protectie vor putea primi, in functie de capacitatea disponibila, animale de companie inclusiv cele fara stapin preluate dintr-un Refugiu provizoriu.
(3) Adaposturile de protectie vor putea avea si sectii de primire in custodie cu plata, pentru situatii si perioade in care detinatorul nu poate ingriji animalul.
(4) Persoane sau organizatii, care nu dispun de conditii minime necesare pentru a prelua un animal dintr-un Adapost, se pot considera ocrotitori ai unui animal care ramane pe loc in Adapost, participand total sau partial la intretinerea acestuia, pe baza unui angajament, animalul respectiv nu va fi cedat altcuiva fara consimtamantul persoanei sau organizatiei care il ocroteste;
(5) Adaposturile de protectie nu pot fi infiintate in imobile cu destinatie locativa. Pentru a preveni raspindirea zgomotului si a mirosului urat Adaposturile de protectie vor fi amplasate la marginile localitatilor.
(6) Cerintele privind activitatea Adaposturile de protectie se aproba de Serviciul Veterinar de Stat.
Articolul 22. Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor de companie, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor de companie, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) In localitatile in care exista Organizatii Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor si/sau protectia mediului, sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor acestora cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.
Articolul 23. Confiscarea animalelor de companie
(1) In situatiile de rau tratament sau parasire (abandonare) a animalelor de companie, precum si in cazul cind animalul de companie este folosit la comiterea unei contraventii administrative sau infractiuni, animalul poate fi confiscat de la detinator in conformitate cu hotarirea instantei judecatoresti.
(2) Animalul confiscat poate fi transmis fie unui Adapost pentru protectia animalelor fie unei persoane fizice sau juridice care i-si asuma responsabilitatea intretinerii lui sau dupa caz eutanasiat. Cheltuielile legate de intretinerea animalului in Adapostul pentru protectia animalelor se suporta de catre detinatorul vinovat.
Articolul 24. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila, administrativa sau penala, conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– lipsirea unui animal de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente;
– abandonarea animalului de companie;
– eschivarea de la inregistrarea ciinilor;
– eschivarea de la vaccinarea animalului contra rabiei;
– ne asigurarea curatirii resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
– plimbatul animalelor in locuri neautorizate de catre primarii,
– scaldatul animalelor in bazine de apa si lacuri,
– circulatia libera pe raza localitatilor sau transportarea in transportul public de calatori a ciinilor agresivi si periculosi fara lesa si botnita;
– intrarea cu ciini in localurile publice;
– vinzarea, participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
– detinerea in apartament a animalelor de companie cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie;
– detinerea in curtile de folosinta comuna precum si pe teritoriul intreprinderilor a ciinelui legat fara asigurarea culisarii pe sirma;
– vinzarea unui animal de companie persoanelor sub varsta de 16 ani fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali;
– vinzarea ciinilor periculosi persoanelor sub varsta de 18 ani;
– eschivarea de la sterilizarea a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
– dresajul ciinilor periculosi in afara centrelor speciale;
– transportarea in transportul public de calatori a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
– modificarea aspectului unui animal de companie fara scop curativ prin codotomie, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor si dintilor;
– eutanasierea animalelor prin metoda inecului sau alte metode de asfixie, electrocutarea precum si utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate daca aceste metode nu vor provoca o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte;
– refuzul de a elimina animalul mort sau ingroparea animalului in locuri ne autorizate;
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca aceste actiuni nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii;
– capturarea, comercializarea si eutanasierea animalelor de companie in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(3) Constituie infractiuni in sensul prezentei legi:
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca a avut ca urmare vatamarea integritatii corporale ;
– organizarea luptelor intre animale.
Articolul 25. Dispozitii tranzitorii
(1) Animalele de companie detinute in apartamente, cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie, in termen de 6 luni vor fi instrainate, donate sau transmise unor Adaposturi de protectie.
(2) Animalele inregistrate pina la intrarea in viogoare a prezentei legi nu vor mai fi supuse reinregistrarii. Informatia privind inregistrarea animalelor va fi transmisa Refugiilor provizorii nou create.
(3) Autoritatile publice locale vor asigura cu terenuri Adaposturile de protectie a animalelor infiintate pina la adoptarea prezentei legi pentru a fi scoase in afara localitatilor.
(4) In tremen de 2 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi detinatori ciinilor din categoria celor periculosi vor depune la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, informatia prevazuta la alin. (11) al art.10 iar ciinii de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor ii vor steriliza.
Articolul 26. Dispozitii finale
(1) Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.
(2) Autoritatile publice locale orasanesti, municipale, in termen de 6 luni, vor infiinta Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie si vor amenaja locuri speciale pentru ingroparea animalelor de companie moarte.
Presedintele Parlamentului
Nota informativa
asupra proiectului de lege privind detinerea si
protectia animalelor de companie
Ansamblul masurilor privind detinerea animalelor de companie in R. Moldova constituie o obligatiune morala dar si o respectare a masurilor ce revin tuturor cetatenilor cu privire la asigurarea unor conditii si bunastare a animalelor.
Avind in vedere ca conditiile de detinere actuala a animalelor de companie nu permit intodeauna promovarea sanatatii si bunastarii acestora precum si respectarii drepturilor cetatenilor si ca atitudinile in privinta animalelor de companie variaza considerabil, datorita, uneori, unei lipse de cunostinte sau de constiinta, se impune imperios o reglementare legala a acestui domeniu.
O alta problema stringenta este existenta riscului iminent pentru igiena, sanatatea si securitatea omului si altor animale, determinat de suprapopularea cu animale de companie fara stapin.
La baza proiectului de lege sint puse normele Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie, la care Republica Moldova va adera in curind avind la baza vectorul pro european.
Am considerat ca respectul fata de viata si fiinte, de animale in general, constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avind in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animalele si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul trebuie sa promoveze prin aceasta lege actiunile educative asupra populatiei avind drept obiectiv o comportare civilizata, omeneasca fata de animale si cunoasterea normelor nationale de detinere si protectie a acestora in paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului ambiant.
Prin prezentul proiect de lege se vor institui norme clare referitor la obligatiile detinatorilor de animale precum si cerintele minime ce trebuiesc asigurate de catre detinator unui animal de companie.
De asemenea, se prevede procedura de inregistrare obligatorie a ciinilor si animalelor fara stapin, precum si efectuarea unor actiuni veterinare de profilaxie cum ar fi vaccinarea antirabica.
Se instituie norme restrictive privind detinerea animalelor de companie in apartamente precum si se stabileste virsta minima a persoanelor care pot detine un animal de companie.
Totodata, dupa aprobarea acestui proiect de lege va fi foarte clar stabilit ca interventiile chirurgicale se vor efectua sub anestezie locala sau, dupa caz, generala si doar numai de un medic veterinar. De asemenea, se stabilesc conditiile pentru care un animal poate fi eutanasiat precum si obligativitatea eliminarii animalelor moarte.
In scopul preveniri aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan si in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale se va limita reproductia animalelor de companie fara stapan prin aplicarea metodei de sterilizare obligatorie.
Un segment aparte al proiectului este crearea obligatorie in orase si municipii a Refugiilor provizorii pentru cazarea animalelor de companie, institutii fara de care nu poate fi reglementat acest domeniu. Activitatea Refugiilor va fi finantata de la bugetul local precum si din alte mijloacele speciale, sponsorizari, donatii ect.
Tot aici se instituie si norma conform caruia Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si autoritatile publice locale vor putea infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
In final acest proiect identifica toate actiunile incalcarea carora va duce la sanctionarea administrativa sau chiar si penala iar detinatori animalului care a produs careva pagube va fi obligat sa restituie toate pagubele pricinuite de animal.
La elaborarea acestui proiect de lege au fost antrenata societatea civila din domeniul protectie animalelor precum specialisti din domeniul sanitar veterinar.
Aprobarea acestui proiect de lege va constitui un semnal pozitiv referitor la respectarea de tara noastra a normelor inclusiv europene in domeniul protectiei animalelor de companie.
Deputat Vladimir FILAT
Declaraţia Universală care ne încurajează să fim OAMENI
Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO.
Preambul:
– Considerând ca Viaţa este unică, toate fiinţele având origine comună, diferenţiindu-se în decursul evoluţiei speciilor,
– Considerând ca orice fiinţă vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,
– Considerând că dispreţuirea sau simplă nerecunoaştere a acestor drepturi naturale provoacă grave prejudicii Naturii şi conduc omul la crime împotriva animalelor,
– Considerând că o coexistenţă a speciilor în lume implică recunoaşterea de către specia umană a dreptului la existenţă a celorlalte specii,
– Considerând ca respectul omului faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,
Se proclamă următoarele:
Articolul 1
Toate animalele au în mod egal dreptul la existenţă în cadrul echilibrului ecologic.
Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor şi a indivizilor.
Articolul 2
Orice formă de viaţă animală are dreptul la respect.
Articolul 3
1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
2. Dacă este necesară sacrificarea unui animal ea trebuie să fie instantanee şi nedureroasă.
3. Animalul mort trebuie tratat cu decenţă.
Articolul 4
1. Animalul sălbatic are dreptul de a trăi şi de a se reproduce liber în mediul său natural.
2. Privarea prelungită de libertate, vânătoarea şi pescuitul sportiv, precum şi orice folosire a animalului sălbatic în alte scopuri decât cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.
Articolul 5
1. Orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire.
2. În nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat.
3. Toate formele de creştere şi utilizare a animalului trebuie sa respecte fiziologia şi comportamentul proprii speciei respective.
4. Expoziţiile, spectacolele, filmele care folosesc animale trebuie să le respecte demnitatea şi să nu comporte violenţă.
Articolul 6
1. Experimentele pe animale care implică suferinţa fizică sau psihică violează drepturile animalelor.
2. Metodele alternative trebuie dezvoltate şi implementate sistematic.
Articolul 7
Sacrificarea oricărui animal, care nu este absolut necesară, precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMĂ.
Articolul 8
1. Orice act care pune în pericol supravieţuirea unei specii sălbatice precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă împotriva speciei.
2. Masacrarea animalelor sălbatice, poluarea şi distrugerea biotipurilor sunt considerate crime.
Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor, precum şi drepturile lor trebuie să fie recunoscute prin lege.
2. Protecţia şi salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizaţiilor guvernamentale.
Articolul 10
Educaţia şi instruirea publică încă din copilărie trebuie să conducă omul la observarea, înţelegerea şi respectarea animalelor.
http://senin.ladyclub.md/2010/02/04/declaratia-universala-care-ne-incurajeaza-sa-fim-oameni/
vai , ce bucurie ai , ca batrana Brigit Bardo, neavand copii , si , in consecinta, nici nepoti si mult timp liber,da sfaturi si ne critica in legatura cu maidanezii „moldoveni”.Dar poate ne da si bani ca sa facem aziluri! Stii ce-a spus Basescu, cand era primar al Bucurestiului si tot se lupta cu maidanezii cand/ tot frumoasa ,in tinerete, dar s-o vedeti acuma.., te sperii.!./ Brigit a venit la Bucuresti sa se lupte pt cani ?: Ca-i pune la dispozitie un tren , incarca MAIDANEZII DIN BUCURESTI si o lasa sa-i duca in Franta, la azilurile ei, sa-i intretina .N-a vrut !! A plecat cu coada-ntre picioare.Brigita sa-si vada de batranetele ei sau sa ia la dansa 1 mln de maidanezi ai Chisinaului.Poate ii ceri dta bani si faci aziluri pt caini, caci vad ca copiii strazii , orfanii si saracii nu te preocupa.Dar , cel mai tare te preocupa subiectul ca este implicat CHirtoaca , daca art fi altacineva , nici nu te mai osteneai sa tii degetele pe tastatura.
dm Pavlicenco, nus un fan de al dmvoastra, dar ma bucur ca criticati constructiv, respect pt ce faceti si va rog sa nu incetati sa criticati atat AIE cat si comunisti, asa cum o faceti mereu.
Pt Cristian
Va multumesc pentru acest sprijin moral.
… rapid un kilogram de calmante pentru stimata doamna …nu inteleg de ce bravo unimediei ? oamenii isi fac doar meseria si se stie puternica orientare pro-democratica si pro-europeana a lor de la bun inceput . bucuria isterica in acest sens nu-si are rostul , profesionistii unimediei au prezentat pozitii dintre cele mai diverse ,de la cele politice la cele social-economice . ii banuia d-na Pavlicenco cumva de cenzura sau deformarea realitatii? vad ca isi elibereaza isteria aproape zilnic pe unimedia care ii gazduieste blogul personal . are dubii sau avea dubii ca unimedia este o ” Moldova suverana ” a noii guvernarii democratice ? eu n-am observat asa ceva … cel putin pe linie politica orice „scapare” verbala a comunistilor , gogomanii de multe ori , au fost preluate si redate imediat de unimedia . si atunci de unde bucuria si multumirile !? adresate unimediei ?
Pt costin
Simplu de tot pentru oameni onesti: Mai multe institutii media, in special televiziuni adoratoare ale lui Chirtoaca, trateaza cu mare „prudenta” problema, dupa principiul „de preferat e sa nu publicam nimic”… Unimedia a publicat. Iata de ce e bravo.
„pe aplaudacii servili ai europeanului” (oare???) Chirtoaca”…despre ce aplaudaci ar fi vorba aici ? cei care au stat alaturi de chirtoaca in cele mai grele zile ale terorii partidului-stat pcrm si aliatilor ppcd-isti ? asta-i discurs de doi bani copiat din celebra publicatie internatinala „Moldova suverana „…ca exista simpatii fata de tanarul primar dorin chirtoaca e una iar despre „aplaudacii servili „e alta … probabil stimata doamna ar fi vrut ca acest chirtoaca iesit cu demnitate in fata pensionarilor „revolutionari” bolsevici ai lui laguta , sa fi fost omorat de acestia nu numai lovit … ca o mai fi unul -doi aplaudaci cu interese de tot felul nu-i exclus , pentru ca oportunisti de genul asta au fost ,sunt si vor mai fi …dar repet chirtoaca are verticalitate indubitabila . in plus , omul simplu simte cand cineva este criticat in mod pozitiv sau atacat la distrugere din motive politice,personale sau la comanda . ce face stimata doamna se incadreaza cu „succes” in a doua categorie , fara indoiala … de fapt se stie prea bine ca cercurile imperialiste de la moscova au dat deja indicativul sclavilor lor din moldova : distrugeti cu orice pret partidul liberal … ghimpu si chirtoaca trebuiesc „lichidati” politic . cunoastem prea bine si noi asta …
Pt ANDRUSEL
Pe cine inca nu ai murdarit, anonim amarit?
Mai citeste ce scrie lumea, daca ai macar un pic de omenie. Nu-l mai apara pe Chirtoaca, pentru ca isi face rau cu mina lui. Mai bine sugereaza-i lui sa abandoneze extremismul. Uite ce spune aici vizitatorul Pangea.
Sau crezi ca si eu, ca si voi, niste fanatici cruzi, aflati pe extrema opusa a comunistilor, am sa tac si am sa ma tem sa spun ce cred? El are sanse sa devina cineva, dar va arde repede, pentru ca parcurge niste riscuri prin care se autodesfiinteaza. Si asta e din cauza arogantei excesive. Nu vreau sa ma extind, dar daca ai sti ce cred despre el colegii lui de partid, care ii zimbesc servil si ii vorbesc mieros…
„O civilizatie poate fi apreciata dupa felul cum se poarta cu animalele”… extrapolez la afirmatia ca o societate poate fi apreciata dupa cum respecta si trateaza celelalte animale. Nu-mi place sa fac pe lupul moralist, insa cred ca intotdeauna sunt solutii mai bune, chiar daca mai dificil de aplicat, pentru rezolvarea unor situatii ca cel cu maidanezii. Sa curmi o viata este usor si mai putin costisitor, decat daca ai avea grija de ea, de a o proteja… si-mi displace sa vad ca intotdeauna se ia cea mai simpla si proasta decizie pentru gestionarea unor cazuri de acest fel. Sa nu uitam ca si nazistii si, implicit, bolsevicii aplicau acelasi concept – acela de a anihila, in loc de a respecta si proteja. Nu inteleg de ce nu se promoveaza o campanie de genul „Adopta un caine” – costa mai putin si mai cizeleaza si comportamentele unora, sau un program de sterilizare (care poate fi pus in practica prin fonduri europene).
Apropos, pentru cei care poate nu vor inghiti ceea ce am scris eu aici, le recomand un film documentar care, sper, sa le trezeasca sentimente mai umane fata de fiintele necuvantatoare, care, dintr-un anumit motiv, isi impart acelasi spatiu cu ei: filmul se numeste „The Cove” si este un manifest la comportamentul pe care primarul Chisinaului vrea sa-l reediteze.
Sunt deschis la solutii constructive si astept propuneri cu adevarat pozitive si omenoase, si nu comentarii despre „daca” si „poate”.
ANDRUSEL
Ar trebui sa stii un lucru, Brigitte Bardo a cerut conditii speciale pt. caini din Bucuresti, custi ecologice, mancare adecvata, ingrijitori calificati etc, lucruri destul de scumpe chiar si pt. Bucuresti, intr-adevar Basescu ia dat aceasta replica din pozitia de primar al Bucurestiului dar tot el a pus pe „masa” un proiect de sterilizare in masa a cainilor, lucru acceptabil d.p.d.v. uman, sigur, neagreat de Brigit Bardo. Se pare ca in Chisinau nu se face sterilizarea cainilor ci se aplica metode barbare, lucru extrem de grav, are mare dreptate d-na Vitalia. Eu de mult m-am convins ca oameni sunt mai rai decat cainii, altfel nu i-ar omori.
…frumoasa legea .magnifica chiar .de parca cineva n-ar vrea sa se puna in alicare …dar din pacate va ramane fara efect , din punct de vedere practic …citez:Refugiu provizoriu pentru cazarea animalelor de companie (in continuare Refugiu provizoriu) – Institutie creata de autoritatile publice locale in cadrul carora se vor organiza cazarea provizorie, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica, carantinizarea, control medical si tratamentul animalelor de companie bolnave…excelent ! foarte frumos . ei si acum sa o si punem in practica nu-i asa ? cate refugii vor putea intretine autoritatile locale care n-au bani nici pentru lucruri simple sau mai importante – infrastructura ! cati caini pot fi intretinuti intr-un centru ? 200 ?hai 500… daca luam numai cazul oraselor din moldova sunt la ora actuala zeci si zeci de mii de caini fara stapan . si apare blocajul din nou , numarul cainilor creste iarasi si ajungem de unde am plecat …deci problema va fi pasata la primarii si bietii primari vor trebui sa hotarasca …de unde mai taiem din cheltuielile bugetare ca sa acoperim si problema maidanezilor ? din salarii ? din investitii ? de unde ? un refugiu cu macar 500 de caini inghite fonduri nu gluma pe an …ce se poate face , ca sa nu mai spuna stimata doamna ca noi cei care o mai criticam ,suntem niste monstri sangerosi ? cum pe autoritatile locale nu prea putem sa punem baza , trebuie incurajata aparitia a cat mai multor ong-uri care sa aduca la un loc pe toti cei care vor sa faca cu adevarat ceva si nu numai sa se foloseasca de aceasta problema in luptele politice marunte . deci lege aprobata , punerea in miscare a organizatiilor de profil si cereri de sprijin din occident .autoritatile locale macar de-ar veni cu terenurile pentru cate refugii se vor putea face …iar de aceasta problema se lovesc si alti primari nu numai chirtoaca .
VP , AI METODA KGB-ista de lucru , am”” prins-o cu totii si nu prea lauda UNIMEDIA , nu mai este ce-a fost de cateva luni bune , de cand s-au asocoat so le este patron chiar Vantu, mogulul-media mafiot al Romaniei.Si ..s-a inceput lupta .Contra cui? NU MAI TREBUIE SA AMINTESC ! AIE si Basescu ! Cu orice mijloace, chiar si a maidanezilor din Chisinau! Bravo, UNIMEDIA , CA V-ATI VANDUT PROCOMUNISTILOR din ROMANIA, Bravo , PAVLICENKO, lucrezi in echipa.NU VA PREOCUPA COPIII ORFANI si muscati de caini , ci cainii! Dar, de fapt, nu canii , ci Chirtoaca ,sa fie cat mai „muscat „de .. voi !Asta va este obiectivul !
Pt costin
Atita timp cit o sa ma considerati vinovata pe mine de problema ciinilor maidanezi, nu valorati doi bani. Eu nu sint Primar General. Repet: Cine vrea sa detina o functie, trebuie sa stie, mai ales ca edil, ca nu are doar sarcina sa umble cu nasul lung dupa vint sa faca declaratii populiste, sa intre in obiectivul camerei d eluat vederi cu orice pret. Poti, stii, te simti in putere, candidezi, nu poti, nu vrei sa cooperezi prin Parteneriatul public, legea asta existind, te apuci d eucis.
NU DOAR EU SINT CONTRA SI DE LA MURDARIREA MEA NU SE VA REZOLVA PROBLEMA. Oamenii, de bine, de rau, ii mai pot hrani pe ciini. Trebuie apeluri la oameni sa se mobilizeze sa sterilizeze macar pe unele catele de pe linga casa. Eu am sterilizat mai multi ciini. Costa intre 100 si 200 d elei, unde nu dai banii astia? Da, e problema cu ingrijirea, cu scoaterea suturilor, cu injectiile de antibiotic dupa operatie. Dar s epoate, Deci 1. de oprit masacrul. 2. de mobilizat societatea prin mesaje si discutii la televizor. 3. de apelat la structurile internationale, ceea ce nu a facut, in mod criminal, Chirtoaca in trei ani.
Si, pentru a incerca sa intelegem ca nu Pavlicenco e vinovata si nu trebuie sa-mi sariti in cap, desi ma respect si va raspund, va postez, daca va faceti ca nu ati vazut, postarea lui …
“O civilizatie poate fi apreciata dupa felul cum se poarta cu animalele”… extrapolez la afirmatia ca o societate poate fi apreciata dupa cum respecta si trateaza celelalte animale. Nu-mi place sa fac pe lupul moralist, insa cred ca intotdeauna sunt solutii mai bune, chiar daca mai dificil de aplicat, pentru rezolvarea unor situatii ca cel cu maidanezii. Sa curmi o viata este usor si mai putin costisitor, decat daca ai avea grija de ea, de a o proteja… si-mi displace sa vad ca intotdeauna se ia cea mai simpla si proasta decizie pentru gestionarea unor cazuri de acest fel. Sa nu uitam ca si nazistii si, implicit, bolsevicii aplicau acelasi concept – acela de a anihila, in loc de a respecta si proteja. Nu inteleg de ce nu se promoveaza o campanie de genul “Adopta un caine” – costa mai putin si mai cizeleaza si comportamentele unora, sau un program de sterilizare (care poate fi pus in practica prin fonduri europene).
Apropos, pentru cei care poate nu vor inghiti ceea ce am scris eu aici, le recomand un film documentar care, sper, sa le trezeasca sentimente mai umane fata de fiintele necuvantatoare, care, dintr-un anumit motiv, isi impart acelasi spatiu cu ei: filmul se numeste “The Cove” si este un manifest la comportamentul pe care primarul Chisinaului vrea sa-l reediteze.
Sunt deschis la solutii constructive si astept propuneri cu adevarat pozitive si omenoase, si nu comentarii despre “daca” si “poate”.
Pt ANDRUSEL
Mi se pare ca te-a plecat acoperisul.
dna Pavlicenco,
o intrebare:
– daca un maidanez musca mortal un copil, sunteti PRO sau CONTRA eutanasierii acelui animal?
Daca sunteti CONTRA, ce solutie vedeti?
Pt Oleg C.
Ciinii sint problema noastra. Ei musca ori pentru ca sint foarte flaminzi, ori pentru ca sint zadariti. Ciinii sint animale foarte sensibile, simt aroganta si intentia agresiva a oamenilor. Solutiile sint expuse aici de alti vizitatori. Nu pot fiecaruia sa-i depan aceeasi poveste. Eu am spus aici si cazuri elocvente din viata mea… Ciinii sint atit de satui d eviata lor ca ajung sa se sinucida, aruncindu-se sub rotile masinilor, o spun expertii occidentali.
Parerea mea, doamna este ca dupa urmatoarele alegeri tot pe acest blog o sa va gasesc scriind. Nu ve-ti mai intra niciodata in parlament cat nu va ve-ti mai stradui, indiferent cat de des nu ve-ti lovi in tanarul primar. Ca si politician sunte-ti o ratata, ca blogher ve-ti mai avea de lucru ceva timp.
Pt Galateanu
Ceea ce ati scris nu are nici o relevanta, este o izvorire de incultura si invidie, dar si cu asta degeaba va consumati.
„Atita timp cit o sa ma considerati vinovata pe mine de problema ciinilor maidanezi, nu valorati doi bani „… interesant … probabil combinati gatitul cu postarile si nu sunteti atenta de aruncati cu asa gogomanii mari .fraze fara nicio legatura cu realitatea …”ca nu are doar sarcina sa umble cu nasul lung dupa vint sa faca declaratii populiste, sa intre in obiectivul camerei de luat vederi cu orice pret”… gogomanii si mai mari . da atunci cand a iesit in fata pensionarilor revolutionari” ai lui Laguta si a luat in mod miseleste una la „bila” era tot cu nasul lung , nu-i asa ? despre ce murdarire si vina e vorba aici ca nimeni nu a acuzat asa ceva ? vreti sa pareti victima cuiva ? …sa mai castigati cateva voturi ? penibil . si uitati ca orasul chisinau se afla pe pamant in statul r.moldova si nu in ceruri . iar la conducerea tarii s-a perindat „stanga” filo-rusa aproape toata perioada de la obtinerea „independentei” … cautatii acuma si tragetii la raspundere pe vinovatii cei mari pentru inapoierea si degradarea umana in care a ajuns tara . nu chirtoaca sus,chirtoaca jos , toata ziua-buna ziua …si mai usor cu cuvintele mari -„in mod criminal ” , ca va mai aude cineva si chiar va crede …
Pt costin
Si cu Maia Laguta in strada a fost un populism ieftin, pentru naivi ca voi. Asta e stilul lui Chirtoaca – sa nu faca nimic, dar sa se vorbeasca de el de dimineata pina seara. Nu a facut nimic in Chisinau, umbla numai la manifestari sa faca declaratii, nu munceste ca un salahor, de aceea orasul e cum e.
Referinte utile :
http://savedogs-moldova.blogspot.com/
Doua grupuri de sustinere pe facebook :
http://www.facebook.com/group.php?gid=286022418147&ref=mf
http://www.facebook.com/group.php?gid=292000103500&ref=mf
Pt anticriminal=anticomunist
Va multumesc mult. Este socant ce am vazut si acolo. Chiar repostez unele articole.
Declaraţia Universală care ne încurajează să fim OAMENI
Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO.
Preambul:
– Considerând ca Viaţa este unică, toate fiinţele având origine comună, diferenţiindu-se în decursul evoluţiei speciilor,
– Considerând ca orice fiinţă vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,
– Considerând că dispreţuirea sau simplă nerecunoaştere a acestor drepturi naturale provoacă grave prejudicii Naturii şi conduc omul la crime împotriva animalelor,
– Considerând că o coexistenţă a speciilor în lume implică recunoaşterea de către specia umană a dreptului la existenţă a celorlalte specii,
– Considerând ca respectul omului faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,
Se proclamă următoarele:
Articolul 1
Toate animalele au în mod egal dreptul la existenţă în cadrul echilibrului ecologic.
Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor şi a indivizilor.
Articolul 2
Orice formă de viaţă animală are dreptul la respect.
Articolul 3
1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
2. Dacă este necesară sacrificarea unui animal ea trebuie să fie instantanee şi nedureroasă.
3. Animalul mort trebuie tratat cu decenţă.
Articolul 4
1. Animalul sălbatic are dreptul de a trăi şi de a se reproduce liber în mediul său natural.
2. Privarea prelungită de libertate, vânătoarea şi pescuitul sportiv, precum şi orice folosire a animalului sălbatic în alte scopuri decât cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.
Articolul 5
1. Orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire.
2. În nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat.
3. Toate formele de creştere şi utilizare a animalului trebuie sa respecte fiziologia şi comportamentul proprii speciei respective.
4. Expoziţiile, spectacolele, filmele care folosesc animale trebuie să le respecte demnitatea şi să nu comporte violenţă.
Articolul 6
1. Experimentele pe animale care implică suferinţa fizică sau psihică violează drepturile animalelor.
2. Metodele alternative trebuie dezvoltate şi implementate sistematic.
Articolul 7
Sacrificarea oricărui animal, care nu este absolut necesară, precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMĂ.
Articolul 8
1. Orice act care pune în pericol supravieţuirea unei specii sălbatice precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă împotriva speciei.
2. Masacrarea animalelor sălbatice, poluarea şi distrugerea biotipurilor sunt considerate crime.
Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor, precum şi drepturile lor trebuie să fie recunoscute prin lege.
2. Protecţia şi salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizaţiilor guvernamentale.
Articolul 10
Educaţia şi instruirea publică încă din copilărie trebuie să conducă omul la observarea, înţelegerea şi respectarea animalelor.
http://senin.ladyclub.md/2010/02/04/declaratia-universala-care-ne-incurajeaza-sa-fim-oameni/
hahahaha…salahor…probabil chisinaul ar trebui sa aiba un primar murdar pana-n gat , potrivit imaginii sovietice care va bantuie amarnic …probabil ar trebui sa doarma si pe birou … 24 de ore din 24 de ore , vorba aia . slabe cunostinte privind managementul unei primarii aveti ,astazi totusi anno domini 2010…stimata doamna vrea o oaza in desertul sahara si asta nu se poate …se ridica si prospera tara ,se ridica si chisinaul .sta tara pe loc ,sta si chisinaul tot pe loc …sa rasara busuioc . da ce chirtoaca e superman …?
http://senin.ladyclub.md
Eutanasie?
Ziceam că, după articolul de alaltăieri, doi căţei vor fi scoşi din ghearele morţii şi duşi acasă. Azi Mariana care a scris pe blogul meu la comentarii că s-a decis să adopte un căţel şi Nadejda din Grupul „Orice formă de viaţă are dreptul la respect!” au mers să i-a câinii.
Le-am povestit de dimineaţă Teii şi lui Mircea că astăzi şi Ana, o prietenă de familie, va adopta pe cuţu alb (pe care l-au ales din poză) şi noi vom contribui lunar pentru întreţinerea lui într-o curte la periferie. Copii au fost foarte fericiţi şi au mers la grădiniţă plini de voie bună că vor avea un nou prieten de joacă. Numai că între timp au telefonat fetele, voluntare la „Alga” şi ne-au spus că căţelul alb a murit „eutanasiat” după metodele celor de la Necropolă şi Autosalubritate – lipsă de apă şi hrană, umezeală şi fecale. Se pare că instituţiile respective pot economisi în voie pe şi pe otrava pentru guzgani, frigul este o metodă de eutanasiere a maidanezilor mai la îndemâna autorităţilor plătite din banii noştri…
Impozitele noastre, cele de toate zilele, sunt cheltuite pentru salarii de şefi ai Necropolei, Autosalubritate etc. cu birouri şi maşini luxoase, şoferi personali. Îi întreţinem din impozite ca ei să numească eutanasiere moartea prin / în frig, rahat şi foame?
Dragii mei, hai să fim corecţi când facem sondaje de opinie, să nu mai întrebăm: „Sunteţi de acord cu eutanasierea maidanezilor?”… Hai să întrebăm sincer: „Sunteţi de acord ca maidanezii să fie închişi în cuşti pline de căcat şi lăsaţi să moară de frig, foame şi sete?”…
În curând voi insera poze cu câinii „eutanasiaţi” la Necropola din Chişinău.
Sursa: http://senin.ladyclub.md
Cine mai omoară din frustrare, răutate şi plăcere?…
Adaugat de Stelian la ora 11:21 0 comentarii
După articolul de ieri doi căţei vor fi scoşi din ghearele morţii şi duşi acasă. Merci în special Marianei, abia aştept să-i fac o poză de ziua de ei cu noul ei prieten patruped 😉 Între timpGrupul „Orice formă de viaţă are dreptul la respect!”pregăteşte un eveniment public de prezentare a problemelor ce ţin de maidanezi (inclusiv şi a celor mai puţin vizibile până acum) şi a soluţiilor pentru problemele respective.
Apropo despre probleme care cad în umbră. Ziceam despre faptul că, împreună cu colegii, am adoptat un câine la birou, o căţea de rasă, care cel mai probabil a fost abandonată când s-a îmbolnăvit şi nu a mai putut să fete căţei de vânzare (am descoperit că e dresată când îi puneam injecţii după operaţie). Puşa s-a oploşit la noi în curte şi ne-a stresat un timp târându-şi hernia imensă şi sângerândă pe asfalt, era imposibil să o vezi aşa zilnic şi am făcut o chetă de la persoane care iubesc animalele, am operat-o, îngrijit-o şi acum avem paznic la birou. Numai că de destinul ei erau responsabili alţi oameni, stăpânii care au abandonat-o când a făcut hernie. Cum credeţi, câţi dintre maidanezi au fost căţeii născuţi în curte şi pe care stăpânii nu au vrut să-i omoare ca să nu-şi i-a păcat pe suflet? Şi la câţi oameni le trece prin minte că nu-i cazul să-şi i-a păcat pe suflet îngropând ţânci vii sau înecându-i ci ar fi mai simplu să-şi sterilizeze câinii?
Colegii noştri din Grupul „Orice formă de viaţă are dreptul la respect” au mers la Urgenţă, de unde au primit date statistice care arată că …câinii de rasă, cu stăpân, dar fără lesă şi fără botniţă fac cele mai multe victime.
Ziceam unei vecine de blogosferă că un om care nu adoptă un câine sau care nu-i dă de mâncare la un maidanez nu e neapărat un om rău, aşa precum nu toţi maidanezii sunt bolnavi, răi şi atacă oameni.
Mă mai gândeam …oare câţi copii sunt atacaţi de animale (şi unde-s părinţii în timpul acesta) în raport cu acei copii care suferă leziuni sau mor în accidente casnice, rutiere sau sunt rupţi în bătăi, violaţi de OAMENI, cel mai des rudele lor…
Care alte forme de viaţă suprimă şi omoară din frustrare, răutate şi plăcere în afară de oameni?..
„Poate că, pe lîngă vestimentaţie, muzică şi maşini luxoase, societatea moldovenească ar trebui să treacă de faza schimbului virulent de păreri de pe reţelele de socializare şi să preia şi exerciţiul discuţiilor publice de la ţările din Occident, care au găsit soluţii şi pentru probleme mult mai grave decît cea a cîinilor comunitari.” – zicea Lucia Diaconude la Radio „Europa Liberă”, iar noi am făcut acest lucru şi trecem curând la dizbateri publice, căutaţi-ne iniţial pe facebook.
Condamn tonul cu care este postat acest mesaj, desi si si eu contra eutanasierii. Exista intotdeauna solutia sterilizarii, care face un caine sa nu mai fie deloc agresiv, si poate fi eliberat de unde a fost cules. Cel putin la mine in oras asa s-a procedat.
In alta ordine de idei, as dori sa intreb si eu pe cei de aici de pe blog, inclusiv pe d-na Pavlicenco, anume cati dintre acesti caini, au adoptat in aceste zile de la adaposturile de animale? Asta ca sa vedem cat de mare este compasiunea dvs fata de aceste animale, si cate procente reprezinta declaratii si condamnari, si cat fapte?
Pt Jay
Eu nu sint persoana oficiala si nu lucrez la necropola sa iti aduc tie pe tava date dupa tonul din al doilea alineat. De fapt si cu acest ton, si fara. Urmareste link-urile puse aici de vizitatori si mai schimba-ti optica. Despre restul – aici e scris o gramada, inclusiv eu am scris si rascris, inclusiv ce a spus un politician roman.
D-na Pavlicenco, eu v-am pus o intrebare simpla, nu va ascundeti in amanunte: cati din maidanezii condamnati la moarte ati adoptat? Simplu.
Ma bucur ca cineva a avut curajul sa apere drepturile animalelor, daca autoritatile noastre nu au decis sa protejeze aceste biete fiinte!
Merci D-na Pavlicenco pu sustinere si sper ca veti continu in acelasi mod si mai departe!
Este revoltator ca oamenii, chiar dupa ce au vazut acele imagini socante, persista in continuare in propria lor prostie! Chiar nu vreti sa intelegeti ca sunteti victime ale manipularii??? Atita va vaicarati ca nu sunt bani pentru a solutiona problema intr-un mod uman. Banii sunt, dar sunt in buzunarele talharilor, cum ar fi Seful-Gunoier, Manev, care isi plimba fundul intr-o masina luxoasa si traieste in lux si desfat boieresc! Poate de acolo ar trebui in primul rind sa returnam banii in bugetul municipiului si cu acestia sa incepem constructia unui adapost pentru sarmanii maidanezi, supusi la chinuri groaznice si condamnati la o moarte infioratoare! Iar pentru cei care imi vor sari in cap zicand ca avem probleme mai importante, fie! Haideti sa folosim acei bani pentru a ajuta copii bolnavi sau familiile sarace, iar fonduri pentru a ajuta cainii, ii vom gasi din alta parte. Sunt convinsa ca vom avea multi sustinatori si exista multi oameni cu suflet mare, care ne vor ajuta, desigur majoritatea din afara Moldovei!
jay, ce conteaza. dar tu esti pt ajutorarea copiilor strazi nu? cati ai luat la tine acasa?
Pe doamne le inteleg, sunt mai emotionale si mai slabe la fire. Le poti impresiona si cu filmari de la un abator de cornute.
Primarul a intarziat cu rezolvarea problemei cu trei ani. Nu-si gandeste pasii cu ceva miscari inainte.
Altul, iar fi dat ordin sefului de la salubrizare (fara camere de filmat si fara jurnalisti) apoi cu ochi cinstiti si pe placul Mariilor de mai sus i-l ‘sifona’ in prezenta jurnalistilor pentru faptele ‘samovolnice’. In rezultat: Oras fara caini, si imaginea intreaga.
Sobolanii nu sunt si ei animale? Ar trebui interzisa urgent omorarea lor. Nu e european sa fie otravite aceste fiinte.
Pt DDD
Ce sa spun? Doar ca acolo unde sint ucisi sobolanii, apar populatiile d esobolani, purtatori a 20 de microbi de boli grave. O spun specialistii romani. daca va plac mai mult sobolanii, pledati in continuare pentru omorirea ciinilor.
Mai ANDRUSEL esti un prostalan si jumatate. Sa fi fost in lokul lui Pavlicenco demult iti punem ignor navecino, debil borit ce esti, cred ca esti vrio malaletka proasta care ii suge degetul lui kirtoaka sutka imprejur, nu cumva esti sestiorka lui??
Dupa ultimele evenimente i-mi vine greu sa traiesc in aceasta societate.
Imaginile cu bietii caini i-mi amintesc de GETO.Daca as avea timp liber a-s
adopta cati-va caini comunitari, insa am o intreprindere, dupa mine stau angajatii si cand vine sfarsitul lunii, trebue sa fiu in stare sa-i salarizez. Deacei-a si lucrez mult, prea mult si e si normal, ca si contributiile care le achit fata de Stat sunt mari.Oare de banii, care sunt varsati in buget de mine si altii ca mine nu se poate gestiona nimic pentru bietele animale?Si de ce Statul nu trebuie sa i-a in consideratie si parerea mea?Am sa ma starui de acum inainte sa fac totul, ca in buget sa nimereasca ci-t mai putin bani(trec la negru) Nu mai vreau sa lucrez pentru bunastarea acestei csocietati putrede.
dna Pavlicenco,
1. nu ati raspuns deloc la intrebarea mea.
2. daca urmam logica Dstra, inseamna ca si un om, care devine turbat si omoara, nu ar trebui pedepsit, deoarece viata asa l-a facut si el nu este vinovat, da?
Ma asteptam la niste raspunsuri mai rationale si concrete, si nu apa de ploaie… Dar, ma rog, stilul VP este original in felul sau.
Am de spus CEVA despre TEMA fierbinte a maidanezilor. De ce multi il invinuesc pe Chirtoaca?
De ce VA PLACE sa exagerati si sa invinuiti primarul, doar nu el direct s-a ocupat de eutanasiere.
De ce nu ii invinuiti direct pe cei care NU au efectuat eutanasierea dupa toate regulile?
Or, asta inseamna ca jurnalistii nu isi fac meseria ONEST, ci incurajeaza pe asa numitii “iubitori de ciini” impotriva primarului.
De ce credeti ca PRIMARUL TREBUIE SA TINA IN BRATE FIECARE CIINE vagabond???
sau sa VINA si sa VA FACA CURATENIE pe scarile din blocurile locative,
unde, in mare parte, inca mai domneste mizeria sovietica!?
Deci, ii intreb pe acesti iubitori de maidanezi: Dar de alte animale, pasari, insecte etc., nu va ESTE MILA?
Nu va este mila de gainile pe care pe papati zilnic prajite pe tava!
Nu va este mila de vitele si portcii care sunt dusi la abator?
Nu va este mila de sobolani si de soareci? Dar de gindacii de bucatarie – ca e plin orasul de taracani?
De aceste vietati nu va este mila?
De ce MILA VOASTRA este atit de SPECIALA doar pentru maidanezi, care déjà se inmultise ingrijorator de mult
si atacau oamenii pe strazi, stingeneau copii sa se joace in curti sau sa mearga linistit la scoala dimineata?
De ce PRESA nu publica fotografii de la abatoare?
DE CE NU CRITICA cum este injunghiat PORCUL DE CRACIUN in aproape fiecare ograda de la tara?
Iar pe sex-modelul occidental o intreb: DE CE NU TE DOARE, cucoana, NICI IN COT
de miile de femei din RM traficate si impuse sa se prostitueze, de COPIII vinduti pentru organe?
Or, oare, nu cumva asta nu intra in interesele limitate,
care promovezi prin fotografiile tale o intreaga INDUSTRIE a PROSTITUTIEI?
Nu prea ai LOGICA, cucoana de la Paris! –
De ce nu te INGRIJOREAZA faptul ca in Moldova in fiecare an peste 50 000 de copii sunt avortati!???
De ce PRESA nu aborteaza aceasta tema? De ce nu publica fotografii de la aceste clinici un de sunt ABORTATI COPIII?
Oare. de aceste fiinte inocente nu va este MILA?
Unde Va este LOGICA, domnilor JURNALISTI? – De ce abordati o tema doar partial si doar pentru a da SENZATIE,
De ce il invinuiti pe Dl PRIMAR, care face ordine in oras, neavind alte solutii ACUM decit EUTANASIEREA???
Daca ABORDATI o tema, pai, déjà ASUMATI-VA intreaga responsabilitate de a o elucida corect, profund si ONEST
De ce nu luati apararea tuturor ANIMALELOR, PASARILOR, INSECTELOR, inclusiv a MUSTELOR.
Vreau sa vad PINA UNDE PUTETI AJUNGE cu logica voastra! –
Adica cit de PROFUNZI in gindire sunteti si pina la ce nivel puteti sa SPUNETI ADEVARUL?
Da,
In fiecare an in REPUBLICA MOLDOVA sunt omoriti mai multi copii
prin avort, decit ciini vagabanzi!
Este un adevar pe care toti il TAC! De ce?
Apropo, de azi incepe POSTUL,
si cred ca ar fi bine sa devin VEGETARIANA!
Stiti cum sunt omorite animalele si pasarile in abatoare?
teme pentru dna VARTA
http://www.youtube.com/watch?v=6GOYfPl6meU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Lp26ciXUggk&feature=related
Este foarte usor de criticat din odaita casutei sale, cred, de vre-o cateva mii de metri patrati, la caldura unui sistem bine pus la punct, in fata unui calculator de ultima generatie, mangaind in fiecare zi conturile grasute, cu o pisicuta la picioare, ba poate si un catelus durduliu, poate si cateva pasarele ciripind prin „raiul pamantesc” a unei foste celebritati. Si, o alta realitate dura – oameni inghetati cu picoarele taiate la spitale de urgenta, copii sfasiati de caini turbati, femei si barbati, umbland zile intregi, cu inima n calcaie, printre haitele de caini salbaticiti si turbati, copii maltratati si ucisi in subsolurile comisariatelor de politie, pensionari la usa magazinelor disdediminecioara, cu cativa leuti in buzunar pentru a rupe o painica mai ieftioara din cele cateva repartizate pe sectoare, un oras de oameni, care, in majoritatea lor muncesc si traiesc la limita saraciei – unica mangaiere fiind suta de grame si berea de dupa lucru, ca mai apoi sa ajunga in caminul, pe juma rece, frigiderul semigol, neavand parale uneori pentru o pereche de chiloti sau ciorapi in plus. Si, aceasta realitate nu a deranjat-o si nu o deranjeaza pe domnisoara bunicuta, nu ii trezeste nici un fel de emotii, ci doar in privinta celor, ce i se gudura pe la picioare. Dna Pavlicenco, imi pare rau, dar cred ca fiecare tema sau orice stire aparuta in ultimii zeci de ani in societatea noastra, nu a avut vre-un refugiu de la spinele si acele criticii Dvs. Doresc, totusi, sa imi spuneti, dar foarte argumentat, si concret, despre aportul Dvs in evolutia evenimentelor cu maidanezii, si, apropo, nu numai in ultimele luni, caci ei, saracii maidanezi, umbla muscand lumea prin capitala putin mai „anterior” venirii la putere a Aliantei…
D-mna Pavlicenco cu tot respectul nu aveti dreptate. Nici intr-o tara civilizata nu sunt caini vagabonzi pe strazi. De ce in ultimii ani doar criticati de ce nu incercati sa faceti ceva chiar si pentru acesti caini. Chiar nu intelegeti ca lumea vrea fapte fie ele si nesabuite dar care dau un rezultat. De ce nu luati initiativa si strangeti niste bani pentru a adaposti aceste animale pentru a le ingriji sunte-ti pusi cu gura doar pe Primar dar nimeni nu vine cu initiative concrete mi se pare ca va jucati cu mila oamenilor doar pentru a va face electorat. Oare aceasta e drept?
DA DE CIND I SE FACE LOBBY DE IMAGINE ELENEI VARTA???????????????????
apropo,
maidanezii s-au inmultit pe timpul regimului comunist,
deci, ar fi fost just sa fie dusi toti la oficiul central a pcrm
sau chiar la VORonin in ograda, ca el are spatiu destul si bani cu ce sa-i intretina!
Problema maidanezilor a fost si ramine o problema acuta pentru orice oras din Moldova,.
dar nu int,atit de grava Doamna Pavlicenco ,ca sa invinuiti intreaga Alianta pentru acest calvar
Stiti de ce nu va agreez,nu va stimez,pentru stupiditatea Dumitale,improscind mereu noroi in Alianta. Rezultatul muncii Dumitale s/a vazut atit in primul cit si al doilea scrutin electoral.
Nu/tii clar ,nu te vrea poporul,de ce daca te/au dat afara pe usa,-vrei sa intri cu deasila pe geam,ba mai mult inveninind atmosfera din jur.
Cine ,cine ,dar Dumneata stii bine realitatea cruda cu care se confrunta AIE,de ce dai gaz in foc/
VAI! B.B. MOLDAVA Mor batrini si copii de foame,si nici o reactie , De ce nu stai in brate cu un copil orfan , nu prea am auzit sa faci o caritate personala pentru cei nevoiasi ,
Stii a urla doar si a invrajbi societatea
Da! Chirtoaca se confrunta cu cele mai dificile probleme a sute de mii de locuitori din capitala,cinste lui ca la asa o virsta ,totusi rezolva multe intrebari .
De cind a aparut pe arena politica nu faci de cit sl umilesti si sa/l improsti cu noroi/,
Doua persoane din Moldova,sint ,care doar la auzul numelui in presa imi provoaca voma
/ – VITALIA PAVLICENCO&MAIA LAGUTA. Rusine sa va fie JANE D<ARC moldave!
Nu-nteleg nimic! Dar animalele care le papam,dar mustele, tintarii pe care-i lichidam fara mila,nu-s tot fiinte?
Nu fugim de problemele prioritare? Nu vedeti ca vine seraracia peste noi?
He tui mama nevoii!!!…
daca asa va doare inima, luatii, eu mam saturat pana in gat sa calc prin fecalele lor, sami vandalizeze gradina, sa fiu agresata de cate ori ies dib casa. Eu nu le permit copiilor sa se joace pe terenul de joaca din curte – sa nu fie agresati de maidanezi. nu am de gand sa dau nici un leu din buzunar pentru turbaciuni. Oamenii din ograda sunt disperat – a fost un caz cand un vecin a otravit cu pastile pentru tuberculoza 10 caini. Asa ca dna Pavlicenco, luatii acasa, spalatii si pupatii, dar nu mai faceti atita propaganda in aqpararea haitelor de caini. Nu uitati ca daca o sa va mai lansati in campania electorala, o sa va voteze oamenii, dar nu maidanezi…
Tira,
chiar ai dreptate: Tara arde, dar baba se peaptana!
De ce nu ABORDEAZA TEME ECONOMICE, de lichidare a saraciei, de creare a locurilor de munca,
De ce nu mergeti prin satele parasite fara spitale, fara magazilne, gradinite…
E mai bine cu pisica la picioare sa deplingem ciinii vagabonzi
care, apropo,
in mare parte au fost adusi la oras de la sate, din cauza saraciei cumplite…
De ce nu se descrie situatia REALA din sate MOSTENITA de la comunsti?
De ce nu se abordeaza tema batrinilor, bolnavilor si invalizilor – celor care zac la pat,
abandonati de rude care au plecat peste hotare,
ca nu are nici cine sa le deschida usa, sa le aduca o caldare de apa, sa le faca o baie, o ciorba, sa le taie lemne…
Unde priveste MADAM cea de la Paris, care e revoltata pe Primar?
Sa vina sa-i aratam ca unii batrini ce zac la pat sunt in situatie mai rea decit isi poate imagina mintea omeneasca.
Unde este vreo LEGE care sa apere drepturile COPIILOR AVOTATI???
sau Unde este vreo lege unde sa se apere DREPTUL BATRINILOR la o ingrijire decenta la domiciliu???
Daca vom privi SUPERFICIAL problemele acute… vom ramine tot in asa situatie mult timp.
Ma mir ca NIMENI nu ma contrazice sau sa-mi de-a un raspuns.
Şi iacă-aşa, tiptil tiptil, Grivei îşi vâră coada în politica din RM. Frumos text de lege, numai că el ar fi fost potrivit de redactat la capătul unui întreg şir de măsuri, asumate şi îndeplinite, de aderare a RM la UE. Ori, acum că e gheţuş, e mai uşor de pus căruţa înaintea cailor? Cine iubeşte animalele de companie (necomestibile) are grija lor şi le controlează înmulţirea; cine nu, va eluda oricum prevederile stufoase ale acestei legi propuse de premier. Dacă aveţi drum prin Bucureşti, vă invit la o documentare „pe teren”, asupra efectelor nerespectării unei legi similare. Cine ştie, poate că, muşcându-vă maidanezii (25000 de persoane numai în 2009, bătrâni şi copii, aceştia din urmă muşcaţi preponderent de faţă), şi beneficiind sau ne-beneficiind (din penurie) de tratament antirabic, veţi rămâne cu o impresie de neşters, dar corectă, asupra cestiunii. Aviz prietenilor câinilor fără stăpân.
Valenta, nu te vaicara, aceasta e situatia. Si, apropo, am ajuns in acest hal fara de hal, inclusiv si cu „ajutorul” emotivilor europeni, care, mila fiindu-le de diavolul comunist, ca, cica ar fi si el un partid democratic, ne-au bagat pe gat „valorile lor europene” pentr ca noi, cei de ici, sa mai fim aruncati, dupa 50 ani de genocid, inca in cativa ani de „experimente” politice. Acesti senzuali europeni, care au uitat trecutul lor „glorios” in inchizitii si cruciade, in masacre si lupte, hitleri, mussolini si stalini, ribbentropi si molotovi, ajungand sa se simta si ei oameni, nu vite in tarc, incearca sa experimenteze o „a treia lume”, unde va fi libertate absoluta pentru toti si pace. Dar, pentru a-si pazi popoarele proprii de aceste „incercari”, experimenteaza pe noi, cei mai amarati, caci nu avem nici o sansa in a riposta, sau macar a cere indurare. Cat tupeism ale bogatanilor, cand ei, pleznind bolfele si bucile de bogatii, acumulate pe spinarea prostilor, chiar ei, care, in goana socialista dupa suprematie in afaceri, au jupuit zece peiei si au stors vlaga din populatia terrei, uitand de orisice simt omenesc, uitand cu desavarsire si de unele regule ale economiei de piata, inventate, apropo, tot de ei, au declansat criza economica mondiala pentru ce? Pentru a umple si mai mult conturile cu parale, evident, pe seama saracilor, caci, de, ei sunt prosti, da multi, vorba lui Lapusneanu. Aceleasi crime in farmaceutica, cand vaccina este ”inventata” inaintea virusului, aceiasi doctori „antivirusi”, inventati inaintea programelor informationale, aceleasi sisteme sofisticate si teste scumpe inventate inaintea E-urilor, colorantilor si nitratilor, in fine, aceleasi ong-uri, fondate inaintea aparitiei maidanezilor. Lumea s-a stricat totalmente. Cand o tara se zbate in convulsii de supravietuire, cand batranii mor ca mustele, fara nici o asistenta medicala, cand spitalul oncologic din capitala „externeaza” mai multi pacienti, decat tot sistemul de ocrotire a sanatatii european, cand copiii basarabeni au uitat de mama si de tata, care mucesc pe mosiile bogatanilor, deoarece taranii de langa mosiille lor s-au desteptat si nu mai doresc sa ii slujeasca pe bani de nimic, au „desteptii” astia atata tupeu ca sa compare viata unor, fie si patrupede-prieteni, cu vietile omenesti? Inchideti fliioanca, fariseilor, aveti grija de fratii si suratele voastre mai mici, si, daca nu aveti nici o solutie viabila, macar nu incitati spiritile bietilor oameni, si asa batuti de soarta…