Să facem împreuna lista prezidențiabililor

Am avut azi o discuție cu un coleg de partid. Căruia i s-a spus cam așa: ”Dumneata ești bun de Președinte, dar ai un handicap”. – ”Care?” – întreabă el. ”Pavlicenco”. Adică – PNL, obiectivul politic al Unirii. Colegul i-a dat un răspuns demn celui care l-a sunat.

PNL a scos la ultimul său congres din Program funcția de șef de stat și, cînd va avea voturile necesare, va purcede la lichidarea acesteia. 

După ce, însă, am văzut ce a spus Ghimpu, văzînd că AIE-2 este la ”mare greutate”, vă propun să facem noi aici o listă de oameni buni pt funcția de Președinte al RM.

Sugerăm Partidului Liberal să nu se dea bătut și să vină și el cu propuneri de prezidențiabili, să se inspire din lista noastră, să nu permită a fi debarcat și, apoi, să se plîngă de asta. Noi știm învinuirile aduse grupului Moșanu cînd a demisionat. Cunoaștem argumentele, plauzibile, privind acea situație, însă percepția multor oameni a rămas altfel – că nu trebuia cedată Puterea. PL are deputați, miniștri, trebuie să lupte pentru candidaturi românești, nu doar să vină alții, cu niște prezidențiabili ”pragmatici”, alias mankurți, în plan național. Noi construim un stat românesc sau rusesc? Pentru că ”moldovenesc” înseamnă, de fapt, rusesc. 

Deja am anunțat aici, dar și în unele emisiuni TV pe cine văd personal sau vedem noi, unii din PNL, în calitate de candidați. Haideți să încercăm să facem lista. Doar că am o rugăminte. Postați numai nume serioase, nu faceți aici – așa cum fac Tkaciuk, Roșca și unii analiști politici, care se laudă unul pe altul și își fac avansuri gratuite – propuneri de persoane de care rîd chiar ei în sinea lor, dar pe care le vocalizează în interese meschine și de grup… pentru a se evita banalizarea ideii, am să las propunerile la comentarii, sa le vada toti, dar la articol voi adauga numai persoane despre care cred ca merita sa fie luate in consideratie ca si candidaturi serioase.

Nu suntem categoric de acord cu ideea unui Președinte nepolitic. Toți sunt cu opțiuni politice, numai că avem nevoie de un om care să nu fi fost hoț și care să nu închine Republica Moldova Rusiei, adică să fie promotor şi apărător al identităţii şi a valorilor naţionale. 

Eu încep lista, pe care o completăm continuu, punind alaturi cine a propus:

1. Moșanu Alexandru (VP)

2. Matei Valeriu (VP)

3. Nedelciuc Vasile (VP)

4. Sturza Ion (VP)

5. Rusu Mircea (VP)

6. Can Alexandra (VP)

7. Caraman Anatol (VP)

8. Tănase Alexandru (VP)

9. Nagacevschi Vitalie (VP)

10. Costaș Ion – (Vestitorul)

11. Ilașcu Ilie – (Vestitorul)

12. Cosarciuc Valeriu (Duduletu)

13. Regele Mihai (Ioan Gura de Aur) – remarca: mai intii ii dam cetatenia RM, apoi e votat si Presedinte in restul Romaniei

14. Dungaciu Dan (luca)

15. Panțiru Tudor  (VP)

15. Druc Mircea (Spiritus Invictus)

16. Vidrașcu Anatol (VP)

17. Soltan Petru (traian vasilcau)

18. Muravschi Valeriu (HANS)

19. Duca Eugenia (Bogdan)

20. Constantinescu Emil (Romanul Basarabean), născut în Basarabia, are nevoie de cetățenia moldovenească

21.  Stolojan Theodor (Romanul Basarabean), născut în Basarabia, are nevoie de cetățenia moldovenească

22. Doga Eugeniu (Mircea Druc, prin e-mail)

23. Ungureanu Ion (Mircea Druc, prin e-mail)

24. Varta Ion (Dortmund)

Loading Facebook Comments ...

141 Comments

Add a Comment
 1. alte idei:
  –––––––––––
  – generalul Ion Costas
  – eroul Ilie Ilascu

 2. Numai și numai Valeriu Matei le vine de hac comunearilor

 3. Pt Vestitorul

  De acord. Sunt bune candidaturile.

 4. Pt HANS

  Ai reaparut? Pe Rosca pune-l in lista dumitale+PCRM. Doar am anuntat conditiile – sa nu fi furat si sa nu inchine RM Rusiei.

 5. Nu va suparati, eu cred ca V.Pavlicenco este cea mai potrivita sa-i alerge naibii pe toti functionarii sa-si faca functiile ca lumea, calitativ si onest. Pe toti coruptii sa-i puna la munca pentru salariu sau la duba pentru jaf. 2-3 miscari capitale, vizibile, eficiente si sa vedeti cum toate tantele si mosii o s-o voteze si pazeasca de cioroi si „crocodili”. O sa accepte unirea si cu America nu numai cu Romania, doar sa traiasca omeneste si fara jmecheri in spate. Mare treaba ca-i sar multi in cap ca este galagioasa. Da cameleonii actuali sunt mai buni?

 6. D-na Vitalia!
  Mi-aţi luat-o înainte. Eu tot pe Nidelciuc am dorit să-l propun.Deoarece mi-aţi luat-o înainte cu candidatura,poate schimbăm puţin regula jocului:
  Pentru acei ca mine,cărora candidatul i-a fost propusa deja, să se instituie sistemul de votare. Adică acei de participă,ori propun candidatul lor,ori îşi dau votul doar pentru unul din candidaţii propuşi. Interesant,cine din candidaţi ar întruni cele mai multe opţiuni?
  Eu,Anatol Marin,îmi dau votul pentru V.Nedelciuc.

 7. Pt Fiat

  Am ris citind argumentarea. Dar nu ma pot include in lista, pt ca e blogul meu si nu este etic. Mersi pt aprecieri.

 8. Comentariul meu e blocat?
  Nu-l văd…

 9. Pt Ion de la Criuleni

  Nu a intrat nici un comentariu.

 10. Constantin Oboroc, Ion Ungureanu, Nicolae Mătcaş

 11. Regele Mihai sa fie presedinte al intregii Romanii

 12. Pt cipi

  Oboroc e disparut de pe arena publica. Dl Matcas nu se manifesta in Republica Moldova. Despre Ungureanu nu vreau sa spun nimic in afara de ce l-a sfatuit pe dabija, dupa ce a candidat pt *arlamentul Romaniei pe lista PNL… Avem si noi suparari de partid calcat in picioare, pe care Forul Democrat al Romanilor nu l-a sprijinit NICIODATA! Noi am procedat altfel – cinstit si frumos – cu FDRM…

 13. Pt Ioan Gura de Aur

  Regele Mihai e candidatura foarte buna. Ii da RM cetatenia? Ca, apoi, sa fie votat si de Bucuresti si sa re-realizeze Marea Unire.

 14. Mircea Druc

 15. Regele Mihai – Rege trebuie sa ramina !
  Functia de presedinte nu cred ca poate fi acceptata de un Rege….
  Mi-ar placea sa traiesc intr-o tara Unita cu Rege….

 16. Oba naaaaa!
  A aparut Hans……

 17. MEREU AM PLEDAT PENTRU ION STURZA.

 18. Dan Dungaciu (este cetăţean RM)

 19. J. Onoje, I Sturza, N. Dabija, V. Stavila.

 20. Noi nu vrem Moldovenii care au rusificati,plene cu limbi ocupantilor rusei,au invatati la rusei,au sotii,au relatii buni cu rusei.Noi cerem imediat stop au rusificare Basarabienii.Eu John Onoje si Vasile Snigur vor sa candidati.

 21. Pentru d-na Vitalia PAVLICENCO,

  Stimată Doamnă,
  Chiar dacă nu îl simpatizaţi pe Iurie Roşca, nu era cazul să aduceţi învinuiri nefondate. Insinuările privind agentul actvâiv FIDEL le cunoaşteţi ? Poate Vă îndreptăţiţi cumva – că nu se leagă cu Unire nici întrun fel :)!

  Să ne auzim numai de bine !

 22. P.S.

  Lista Dvs. poate fi lista ruşinii naţionale.
  Începe cu agentul Maxim, continua cu agentul Juka şi MI-7 🙂 !
  Sincer – e o ruşine !
  Hopănţol nu ne mai ajunge şi totul e OK 🙂 !

 23. Pt HANS

  Nu am adus nici o invinuire nimanui – am spus sa tineti cont de doua principii – nu au furat si nu vor inchina RM Rusiei. Nu vi se pare ca a doua i se cam potriveste? Eu cred. Si este o judecata de valoare. Despre prima nu spun, desi s-au facut incercari in Parlament, sunt si proiecte de hotariri, se pare si ceva decizii cu unele insinuari.

  Nu am nimic absolut cu nici o securitate. Va puteti da de-a dura, degeaba. Nu sunt santajabila, nu am colaborat si nici nu stiu ce inseamna asta, iar in Cuba am plecat ca sotie a unui traducator chemat sa isi satisfaca serviciul militar. Am Plecat la 12 decembrie 1974, la virsta de 21 de ani si o luna si jumatate, din anul 5 de facultate, fiind nascuta in 1953. Am nascut peste mai putin de un an – la 31 octombrie 1975, dupa ce implinisem, cu 2 zile inainte, la 29 octombrie, 22 de ani. Ne-am intors acasa la 5 septembrie 1976, fetita avea 10 luni. Am crescut-o singura, foarte greu, sotul era din zori si pina in noapte in serviciu. Nu umblati cu minciuni si liste facute in laboratoarele PPCD. Am publicat despre asta toate materialele pe blog. Rosca nu este agreat de societatea cu vederi democratice. daca va veni la putere impreuna cu PCRM si vor avea voturile necesare, nimeni nu exclude sa devina ce propuneti. Cind am revenit la Chisinau, am gasit cu greu gazda, nu aveam de serviciu dupa ce am incheiat al cincilea an de studii, pentru ca nu aveam viza de resedinta, umblam zi si noapte cu fetita in brate sa imi permita sa lucrez, cind sotul lucra la Univeritate, ca lector. Sotul meu este la fel de curat, este foarte respectat in societate, este doctor habilitat, profesor, a pregatit 13 doctori in stiinta, din care 6 – veniti din Romania sa sustina aici. Suntem toti trei (sotul, fiica si eu) cetateni romani din 1992, eu mai am si Ordinul National al Romaniei „Pentru merit” in grad de Comandor. iata de la Front Romania nu a dat nimanui nici un ordin, stia si stie Romania ce stie. De asemenea, dintre membrii PNL au Ordine inalte romanesti dna Alexandra Can si editorul Anatol Vidrascu.

  Nu mai spun de cele scrise despre el – o gramazime – referitor la colaborarea cu KGB. Vedeti aluziile transparente chiar recente din presa, de exemplu ale lui Pasat, noi, PNL, judecindu-ne si cu acesta pentru panourile insirate cu Mitropolitul rus in intreaga republica.

 24. Pt Spiritus Invictus

  Mircea Druc, din cite stiu, nu are cetatenia RM, dar daca l-am inscris pe Regele Mihai, sugerind sa i-a acorde, il putem include si pe Mircea Druc.

 25. Pt Hmeli Suneli

  Pt Onoje lumea nu e pregatita, asta se face treptat. Sturza figureaza. De Dabija nu scriu, am scris destul, avem o suparare pe el si nu intra in simpatiile noastre. Veaceslav Stavila a refuzat sa vina la discutia legata de unionism. A fost curajos in momente decisive si cred va mai fi, dar experienta politica mare nu are.

 26. Pt luca

  La Dan Dungaciu m-am gindit si eu. Numai nu stiu de citi ani e cetatean si daca are dreptul, insa il includ.

 27. Dumitru Moldovanu

 28. Pt HANS

  Nu participa si fa-ti pe blogul personal ”Lista nerusinii nationale sau a demnitatii rusesti nationale” – cine impiedica ceva?

 29. La prima vedere se pare a nu fi o problema de a intocmi o lista cu potentiali candidati, parca avem si un popor bun si personalitati demne, dar in situatia care ne aflam pe bune e o problema cu mari dureri de cap. Lista parca nu e rea, dar la concret – Pavlicenco, Ghimpu si Matei – parca sunt un covor rosu in fata „taurasilor” lui Voronin. Hadarca e din „cucica extremistov” anilor 88-89 s.a.m.d., unde mai pui – candidatul trebuie sa fie si pe placul celui ce trimbiteaza ca el e „solutia”, dar de fapt mai degraba e musca din fabula „Musca la arat”, desi, daca va mai tulbura apele, pina la urma, va semana mai mult cu „musca in r.hat”. Asa ca, pe bune, in fata celor din AIE sta o problema foarte mare…

 30. Pt Anatol

  Foarte buna remarca. Asta este esenta si dilema RM, pe care o alimenteaza toti santajabilii si vindutii Rusiei. Cind, de fapt, nationalii ar trebui sa fie reguila, iar mankurtii, pe care si-i doresc Dodon si comunistii, sa fie anormalii.

 31. Pt Sefu’

  Este o problema cum decidem in privinta diplomatilor. Printre ei sunt si persoane verticale, adevarat, numai ca noi avem rezerve fata de cei din proiecte occidentale, ei sunt putin sterilizati in privinta valorilor nationale, se apropie de ”pragmaticii” lui Filat. Noi aici nu facem o lista care sa ii placa lui Filat sau Dodon, Lupu sau Voronin. Noi credem ca facem o lista pe care sa o poata propune PL-ul, chiar daca ”centristii” nostri prorusi o vor respinge.

 32. Basarabia nu are nevoie de asa functie, ii sunt din cale afara de suficiente posturile de prim-ministru si de serif al parlamentului.

  Si, totusi, daca e sa nu fiu serios, atunci Ivan Bodiul din Malta ne-ar fi de nesperat folos.
  Oricum, intruneste toate conditiile lui Dodonache.
  E de -o suta de ani apartinic, e CUNOSCUT, iar Ion Druta, parca n-ar avea nimic impotriva referitor la acesta.
  Sau ultimul a urcat intre timp din nou in carul natiunii?
  Daca e sa fiu pentru independenta si statalitatea R Moldova, gandul imi face partii spre casa lui Petru Soltan.

 33. Pt traian vasilcau

  Mersi pt remarca. Am uitat sa fac precizarea ca in Programul PNL nu exista functia de sef de stat. Voi corecta acum. Petru Soltan e candidatura buna. Mersi.

 34. Pt prisacarau

  Dumitru Moldovanu – economist, profesor la ASEM?

 35. eu optez pentru Valeriu Matei

 36. Oazu Nantoi, Constantin Manolache, Vlad Cubreacov, Alexandru Tănase, Mircea Druc

 37. Pt Dumitru Pogolsa

  Rautate, pune-ti candidaturile pe blogul personal. Noi aici nu ne jucam de-a ”tara-n-bunghi”. Si nu ma forta sa fac si curatenie pe blog. Nu te insira de parca esti pe cuptor la maica-ta.

 38. De ce nimeni nu inainteaza si din cei mai TINERI la ceasta functie? Cati ani avea Saakashvili cand a devenit presedintele Georgiei?

  Apropo el a promovat la conducerea statului, la toate functiile cheie TINERI ENERGICI, plini de entuziasm, optimisti, cu viziuni progresiste, INCORUPTIBILI si, astfel, a scos tara din impas.

 39. Apropo, am putea RUGA pe Regele Mihai sa fie o PERSOANA DE ONOARE, care sa dea sfaturi sa ajute Re-Unirea Basarabiei cu Romania.

  Regele are relatii diplomatice cu multe state europene si personalitati marcante, inclusiv Regina Angliei, care ar putea contribui la crearea climatului european favorabil UNIRII.

  Pe de alta parte, daca s-ar organiza la Chisinau un Congres National pentru UNIRE cu delegati din toate localitatile basarabene, cu participanti din ROMANIA – si ar fi invitat si REGELE nostru MIHAI – ar fi o actiune foarte frumoasa si ar da o mare greutate evenimentului si ar contribui la REUNIREA noastra.

  TRAIASCA REGELE MIHAI. Maiestate, veniti la noi, la Chisinau, avem nevoie de Dumneavoastra sa ne ajutati si sa ne incurajati!

 40. Pentru d-na Vitalia PAVLICENCO,

  Stimată Doamnă,
  În 1998 stimabilul Preşedinte PFD Valeriu Matei, care a rămas pentru mine un om deosebit, mi se lăuda în cabinetul său de vicepreşedinte al Parlamentului cu faptul împlinit că Domnia sa va deveni viitorul Preşedinte al Moldovei. Chiar aşi fi dorit să fie ales.
  În 2004 stimabilul Preşedinte AMN Serafim Ureceah, care a rămas pentru mine ceea ce a şi fost, mi se lăuda în cabinetul săi de primar General (sic! 🙂 ) că el este viitorul Preşedinte garantat al Moldovei, urmând să prospere întreg globul Moldovei :)!
  Totuşi, ca şi în Guvernul AIE, în care e ministru al Transporturilor un medic corupt şi un profitor, tot aşa şi în guvernul ADR era ministru al Transporturilor un brigadir al brizăzii de tractoare de la hănceşti, Leancă.
  Ori Matei – ori Ghmpu – tot acelaşi lucru – îmgâmfare şi anturaj de lachei fără studii şi cunoştinţe !
  Îl lăs pe d-l Matei să-şi cumpee mai departe covrigii din Piaţa centrală – că sunt mai ieftini :)!

 41. Pentru d-na Vitalia PAVLICENCO

  Stimată Doamnă,
  Vă asigur cu toată responsabilitatea că sunt un bun cetăţean al acestei ţări care urăşte şovinismul velcorus şi trădătorii de neam.
  Am făcut două doctorate în România, Doamnă, în politologie şi în inginerie – m-am reîntors înBasarabia şi sunt martorul unei degringolade, nu, a unei parade a nulităţilor politice. La ultimele alegeri am votat PNL, cât nu este de straniu.
  NU am crezut nici odată că Dvs sau altcineva din Uniunea Scriitorilor, cu mici excepţii, sunteţi agenţi cuiva.
  Dar, Doamnă, vreau ca Iurie Roşca să aibă parte de o judecată obiectvă – ştiu şi eu cât de subiectivi şi limitaţi sunt judecători alde mişa ghimpu :)!
  Vă urez multă sănătate, să vă fie fericiţi copii şi nepoţieii, şi să accedeţi în acest an în Parlament !

 42. Valeriu MURAVSCHI

 43. Cel mai bun, totuşi, ar fi Mircea DRUC !

 44. Propun o personalitate care practic a demonstrat verticalitate, profesionalism – Dorin Chirtoacă şi Vitalie Marinuţă

 45. Poati şî eu sî propun trii candidaţ:

  1. V. Voronin
  2. V. Voronin
  3. V. Voronin

  macar una din trii poati ia plaşi lui pavlicenco, offf… cî tari ii alintatî fumeia asta

 46. pentru Iurie: Propui o personalitate, dar, de fapt, propui 2. Ia si te determina, omule!
  N-ai putea sa ma incluzi si pe mine in Lista?
  Ca poporul n-are cum sa nu fie de acord!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *