SOCANT! Raspunsul Guvernului Boc la votul basarabean masiv pro Basescu

Întrebat de impresiile proaspete despre moldoveni, Preşedintele român, Traian Băsescu, a răspuns:
„Aceşti oameni trebuie iubiţi”. După care a adăugat: „Şi sprijiniţi”.

FRUMOS A MAI NEGOCIAT „CAVALERUL INTEGRARII EUROPENE”, Iurie Leanca, ACORDUL MICULUI TRAFIC DE FRONTIERA!!! DAR E FRUMOS SI CADOUL GUVERNULUI BOC PENTRU VOTUL BASARABEAN MASIV PRO BASESCU…

TIMPUL – CONSTANTIN TANASE: Micul trafic sau marele bluf?mercedez moldovenesc

Cea mai mediatizată acţiune politică a noii guvernări a fost cea privind micul trafic de frontieră cu România. De ieri, acordul a intrat în vigoare şi, formal-juridic, peste un milion de moldoveni care locuiesc în raza de 50 km de la graniţa cu România vor putea să treacă frecvent frontiera şi să penetreze patria lor istorică până la 50 km de la graniţă cu R. Moldova. Iniţiativa acestui acord aparţine PLDM; tot acestui partid îi aparţine şi meritul de a fi obţinut încheierea acordului. Astfel, Acordul privind micul trafic de frontieră îl avem. Vom avea însă şi micul trafic propriu-zis?

Îmi pare infinit de rău, dar temerea mea e că acest mic trafic de frontieră nu va avea loc. Şi de vină nu va fi partea basarabeană, ca în ’40, ci muma noastră istorică, România, ţara noastră de glorii şi de dor, dar care şi astăzi se află sub ocupaţia unor politicieni care fac tot ce le stă în puteri ca să nu le permită „ruşilor de basarabeni” să treacă Prutul. Acum aceşti politicieni au şi un „argument forte” – condiţiile impuse de UE! Apropo de acestea, un înalt funcţionar al UE la Chişinău îmi spunea recent că cele 500 de euro necesare pentru a obţine o viză în România sunt o iniţiativă a Bucureştiului, nu a UE… Bucureştiul, dacă ar vrea, ar pune 50, dar nu 500 de euro!

…când am văzut lista de documente necesare pentru a obţine un permis de mic trafic la Prut, am înţeles că Birocraţia va îngropa nu numai România, dar şi Frăţia cu RM! Să luăm doar două exemple.

1. Pachetul de documente pentru a obţine permisul de mic trafic va fi depus la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău. Astfel, pentru a obţine permis de mic trafic, un emblematic moş Ion Mieredulce de la Lipcani, mic producător basarabean (de miere de albine), va trebui să vină la… Chişinău? Credeţi că va veni? Nu, nu va veni.

2. Lista actelor necesare pentru permis e total descurajantă! Cât face numai condiţia că „Cererea se completează cu cerneală de culoare neagră, personal de către solicitant, în fata lucrătorului consular şi se semnează de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fără a se depăşi conturul chenarului”. E pur şi simplu genial gândit! O mică precizare: cerneala neagră o pune la dispoziţie consulatul sau fiecare solicitant trebuie să vină cu cerneala lui, neagră desigur? Ce se va întâmpla, de exemplu, dacă emblematicul moş Ion Mieredulce vede prost, nu are ochelari şi, când îşi va pune semnătura „în interiorul chenarului anume desemnat”, va „depăşi un pic conturul chenarului”? I se va respinge cererea? Va trebui să completeze alta sau vi fi rugat să vină altă dată?

Dar să lăsăm gluma. Ceea ce face ca iniţiativa cu micul trafic să fie moartă din faşă e aşa-zisa „motivaţie” a cererii. Acordul prevede mai multe motive pentru a obţine permis de mic trafic: menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor; însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală; participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei; promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic; rezolvarea problemelor de natură juridică; vizitarea mormintelor rudelor.

Pentru a motiva… motivaţia, emblematicul nostru moş Ion Mieredulce trebuie să obţină, respectiv: „invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la consulat, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere”; „atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care sa reiasă diagnosticul, recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată” ş.a.m.d. Astfel, o altă emblematică Ioana Găină de la Bumbăta sau emblematica Patricia Cocoş de la Bujor, crescătoare de găini ouătoare, dacă doresc să meargă la Iaşi, respectiv la Huşi cu câteva sute de ouă ecologice, trebuie să prezinte „…o scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei care organizează evenimentele”.

E-he-he! Ştim noi ce înseamnă aceasta! Ştim noi cum şi de unde se obţin aceste scrisori! Dar, apropo, despre ce eveniment este vorba? De unde să ştie, de pildă, doamna Ioana Găină de la Bumbăta ce eveniment se va produce la Iaşi peste doi ani de zile, ca să prezinte de pe acum „o scrisoare pe antet, în original, cu ştampila conducerii instituţiei care organizează… evenimentele”? Dar dacă nu se organizează niciun eveniment, ce face doamna Găină cu ouăle ei?

Fiţi atenţi, fraţi …traficanţi: dacă vreun norocos reuşeşte, totuşi, să adune toate aceste acte, „după depunerea lor va aştepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul”. Nu maximul 10-20 de zile, ci tocmai 60! Şi asta se numeşte, chipurile, trecere fără vize! Păi cu vize, fraţilor, se trece mai uşor! Şi încă una, tot fierbinte: dacă vreun fericit nefericit mic traficant va încălca vreo prevedere a acestui acord, „permisul îi va fi retras, şi timp de trei ani i se aplică interdicţia de intrare în România”! Să ştie el, …micul traficantul de… ouă, că nu e de jucat cu o ţară, membră a UE!

…În realitate, avem de-a face cu un acord care nu favorizează, ci, invers, este, vorba bătrânilor de la ţară, punitiv prin esenţa sa, deoarece interzice şi blochează nu doar micul trafic, ci şi simpla deplasare a moldovenilor în România. Toţi care au aşteptat acest acord au fost convinşi că va fi identificată o formulă… euroconformă – adică simplă, elastică, omenească, frăţească, aflată în competenţa primăriilor -, dar nu un cod draconic ce duhneşte a birocraţie românească (euroconformă?!) şi a stalinism rusesc şi care, de facto, face imposibilă trecerea Prutului de către basarabeni. Voluntar sau nu, dar se creează impresia (urâtă) că administraţia de la Bucureşti i-a tras o ţeapă politică „de zile mari” actualei conduceri de la Chişinău, or, este evident că, în formula propusă, micul trafic de frontieră cu România nu va avea loc.

A fost doar un bluf, bineînţeles, din partea fraţilor de la Bucureşti. Realizează acest adevăr preşedintele unionist Ghimpu? (Pe premierul Filat nu-l întreb, şi el ştie de ce). Dacă da, atunci ceva trebuie să urmeze, ceva trebuie să se schimbe în relaţiile frăţeşti dintre Chişinău şi Bucureşti. Prietenii mei ştiu ce anume.

TOT AICI: Permisele, mai rău ca vizele, de Nicolae Roibu

Luni, în conformitate cu Acordul privind micul trafic de frontieră, semnat între Guvernul RM şi cel al României, şi care a intrat în vigoare la 26 februarie 2010, a început eliberarea permiselor de mic trafic pentru cetăţenii moldoveni.

Dis-de-dimineaţă, în faţa Secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău de pe Vlaicu Pârcălab, 39, se adunase mai multă lume. Unii au venit de la Cahul, Vulcăneşti, Ungheni, alţii – de la Briceni, Lipcani, Edineţ. Feţele lor iradiau de bucurie, fiind mândri de faptul că, de azi înainte, vor putea trece liber hotarul de la Prut, de unde a fost scoasă şi sârma ghimpată. Bucuria, însă, le-a căzut în scârbă, când au dat de un panou cu lista actelor ce urmează a fi prezentate pentru a obţine un permis de trecere liberă peste Prut, în raza celor 50 km. Unde mai pui că unii dintre solicitanţi au venit doar cu buletinul de identitate şi paşaportul în buzunar…

Elena Zidu, în vârstă de 66 de ani, a venit la Chişinău tocmai de la Giurgiuleşti, localitate aflată la o distanţă de doar şapte kilometri de Prut. „Am venit numai cu buletinul şi paşaportul. Nu ştiam că trebuie să prezint şi alte acte. Am pierdut ziua degeaba. Cu pensia mea de 500 de lei nu pot să mă descurc, iar, având permis, aş vinde câte ceva din surplusurile agricole din gospodărie şi mi-aş mai ajuta cei cinci copii şi nepoţii. Apoi, m-aş duce la rudele mele din Brăila”, ne spune femeia. O altă femeie – Ecaterina Croitoru din Oneşti, Hânceşti, în vârstă de 59 de ani – ne-a spus că a avut viză, dar că aceasta a expirat în septembrie trecut. „Viză am avut, dar n-am avut şi 500 de euro, care ni se cer.

Dar de unde să iau eu aceşti bani, când primesc o pensie de 400 de lei?”, se frăsuia ea, spunând că vara mergea la Huşi, la rude, unde îşi găsea de lucru, la câmp – la prăşit, la plivit, la cules -, munca fiind mai plătită acolo… Şi Vladimir Basiu, de 63 de ani, din Mărăndeni, Făleşti, ne-a spus că visează să treacă Prutul, ca să-şi vândă produsele agricole pe piaţa din Iaşi, unde a comercializat de mai multe ori şi de unde se întorcea cu cumpărături pentru copii şi nepoţi… Mulţi dintre cei prezenţi au rămas dezamăgiţi aflând că un permis e mai greu de obţinut decât o viză, iar spaţiul de călătorie este destul de limitat, fiindcă, pentru a merge mai departe de zona de frontieră, ai nevoie de viză…

Solicitat de TIMPUL, consulul Petru Liţiu, şeful Secţiei permise pentru micul trafic de frontieră, ne-a spus că, din păcate, cetăţenii nu sunt bine informaţi despre actele pe care trebuie să le prezinte. „Noi am oferit toate informaţiile pe care le-am avut la moment şi abia sâmbătă am pus la dispoziţie toate documentele ce justifică temeinicia deplasării în România. Mulţi dintre cetăţeni, însă, n-au ajuns în posesia lor decât duminică sau luni”, ne-a declarat el. La ora 13.00, când ne mai aflam acolo, consulul ne-a spus că au fost primite actele de la 35 de persoane. Dacă luăm în calcul că de micul trafic de frontieră beneficiază peste un milion de persoane, cu un asemenea ritm, până la obţinerea unui permis de călătorie e-o cale tare lungă…

Tot din TIMPUL:

Câteva întrebări şi mai multe documente

În ce condiţii poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră ?

(1) Rezidenţilor în zona de frontieră le poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră cu valabilitate de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi perioada de valabilitate a paşaportului titularului sau, după caz, a documentului de călătorie al minorului în următoarele condiţii:

a) sunt în posesia unui paşaport valabil;

b) prezintă documente care atestă că locuiesc, în mod legal, de cel puţin un an în zona de frontieră şi că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune statelor Părţilor contractante, în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră, conform prevederilor Anexei nr. 2 a prezentului Acord;

c) nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale statelor Părţilor contractante ;

d) nu fac obiectul unei expulzări sau interdicţii, ori împotriva lor nu au fost introduse alerte în bazele de date ale statelor Părţilor contractante, cu scopul de a le fi refuzată intrarea.
Permisul de mic trafic de frontieră se eliberează gratuit fără limită de vârstă.

Unde şi când se poate trece frontiera?

(1) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante de către rezidenţii în zona de frontieră în regim de mic trafic de frontieră se face prin punctele deschise de trecere a frontierei.

(2) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante în condiţiile alineatului (1) se realizează în conformitate cu programul de lucru convenit de către autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante.

(3) În situaţii excepţionale, autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante pot stabili ca trecerea frontierei comune în regim de mic trafic de frontieră să se desfăşoare şi prin alte locuri decât cele stabilite în acest sens sau în alte intervale orare.

Motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune a statelor Părţilor contractante în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră pot fi considerate următoarele, fără a avea caracter limitativ:

– menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor;

– însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală;

– participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei;

– promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic;

– rezolvarea problemelor de natură juridică;

– vizitarea mormintelor rudelor;

– alte motive întemeiate.

Lista actelor:

1. Cerere – se completează cu cerneală de culoare neagră, personal, de către solicitant, în faţa lucrătorului consular şi se semnează de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fără a se depăşi conturul chenarului. Formularele de cerere sunt gratuite şi pot fi obţinute la consulat.

2. O fotografie color (3,5 x 4,5), tip paşaport, de dată recentă.

3. Paşaport valabil – valabilitatea permisului nu poate depăşi valabilitatea paşaportului.

4. Documente care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră, de cel puţin un an – buletin de identitate şi anexa din care rezultă că solicitantul locuieşte în zona de frontieră de cel puţin un an; permisul de şedere – pentru cetăţenii străini; buletin de identitate – pentru apatrizi;

Atenţie! Atunci când din conţinutul documentelor nu reiese că solicitantul a locuit legal cel puţin un an în zona de frontieră, acestea vor fi însoţite de un certificat eliberat pe hârtie cu antet, semnat şi ştampilat de autoritatea care a emis documentul respectiv.

Documente care dovedesc că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei:

– Menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor – invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la consulat, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere.

– Însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală – atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care să reiasă diagnosticul, recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată.

– Participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi stampila conducerii instituţiei care organizează evenimentele.

– Promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei care organizează evenimentele.

– Rezolvarea problemelor de natură juridică – scrisoare personală explicativă; un document emis de instanţa judecătorească.

– Vizitarea mormintelor rudelor – scrisoare personală explicativă dactilografiată; documentele (în original sau copie legalizată) care atestă relaţia de rudenie între solicitant şi persoana decedată; scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii autorităţii locale din care să reiasă faptul că mormântul este amplasat pe raza localităţii respective.

– Alte motive întemeiate – declaraţie în formă autentică, în original, la un notar public din România sau la consulat, în care să se explice detaliat motivul şi temeinicia lui.

Toate actele se vor prezenta în limba română. În cazul în care va lipsi un document, solicitarea dvs. de permis va mai trebui făcută o dată, cu anexarea tuturor actelor necesare.

După depunerea actelor veţi aştepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul, care se eliberează gratuit şi e valabil de la doi la cinci ani. În cazul în care se va încălca aceasta prevedere, permisul ar putea fi retras, iar timp de trei ani va fi aplicată interdicţie de intrare în România.

Loading Facebook Comments ...

210 Comments

Add a Comment
 1. Deci ca sa fiu clar acea suma este pentru a combate situatii de urgenta (sa aibe persoana bani pentru o luna ca sa se descurce independent de oricine alt cineva) si ca sa fiu mai clar sa combata (un minim, initial) munca la negru.

 2. Tocarule,nu Pavlicenco evita raspunsurile la intrebarile tale prostesti,tu esti acela care-o face.
  De doua ori am scris ca aceasta actiune foarte importanta a lui Basescu si AIE ar putea sa nimereasca in miinile mafiotilor de pe ambele maluri ale Prutului,si atunci compromiterea va fi inevitabila,asa cum sa intimlat cu cetatania in anii90. Care este cauza ca treci peste acest raspuns? Dece eviti sa duscuti aceasta intrebare?

 3. Pt Toka

  Eu pe Voronin nu-l consider roman, ci o lepadatura. Si nu cred ca atunci cind te gindesti la basarabeni, la romanii din Basarabia, trebuie sa te duca gindul la Voronin sau la ai lui care nu ne reprezinta si nu purtam vina noi pentru ei. Dar voi pe Petru Groza, pe Ana Pauker, pe Patrascanu ii considerati vinduti sau nu?

 4. Va temeti sa spuneti magarilor ca sunt magari veritabili cu stea in frunte!
  Clasa politica dedambovita nu merita nici cel mai mic respect. Tot alde Jiji si EBA. Niste ratati puturosi, fricosi si fatarnici. Niste curve politice inimaginabile !

 5. Imi pare rau de ceia ce se intimpla, si ca suntem dusi de nas dinou, se pate de venit aici cu un exemlu Ungaria ce fel de conditii lea pus romanilor la acordarea permiselor de mic trafic pina la aderarea in UE. Chiar pe forum vad ca unele persoane romanie trateaza aceasta chestiune ca ca si cum asa ar trebui.

 6. D-na Pavlicenco la Cahul niste cunoscuti miau spus ca actele p/u cet. rom. nu se mai intaresc pina dupa 15 martie cind se va deschide consulatul,asta le-a spus-o chiar un notar de stat, precum ca au primit asemenea ordin de la Chisinau.

 7. E mare pacat. Intotdeauna ne-am reprosat ca unirea nu se produce din cauza Chisinaului. Mi-am pus deseori intrebarea daca nu cumva si Bucurestiul poarte o parte din povara responsabilitatii pentru asta. Cati romani vor unirea ? Daca in Basarabia putem vorbi despre cel putin 25-30 % in Romania s-ar putea sa fie si mai putin. In mare masura asta se intimpla si din cauza unei prese extrem de proaste pe care o are Basarabia in Romania.

 8. D-na V.P.,dar mi se pare ca este corect, ca Statul vecin inainteaza unele conditii, ca cetatenii din RM sa poata vizita RO. Totus suntem diferite State.Si daca fosta guvernare nici nu a intreprins nici o masura de acest gen, noua guvernare a facut cel putin, macar asa cum si sa primit? poate ca cu vremea se vor modifica aceste cerinte? Este numai parerea mea, poate ca nu am dreptate.

 9. Vedeti d-voastra,d-na Pavlicenco…noi nu ii putem suferi pe rusi pentru ca ne-au obligat regele sa abdice si ne-au impus la conducerea tarii „elite” precum Gheorghiu Dej,Pauker,Bodnaras etc…cei amintiti de d-voastra…se stie ca acele alegeri de dupa razboi au fost falsificate masiv,poporul roman neavand nici o apetenta pentru comunism…si rusii se mai mira de ce nu-i inghitim?…ne-au rupt din teritorii si ne-au impus comunismul,au mancat 50 de ani din viata bunicilor si parintilor nostri,au adus lichele analfabete la conducerea tarii,astia au distrus toate elitele prin puscarii,pe la Canal…stiu ca sunt off-topic insa in momentul in care amintiti anumite nume se deschid portite de discutie,dureroase pentru romani,in special pentru cei care mai stiu istorie si au mai citit cate ceva…

 10. Ce s-au înfoiat neamurile noastre faţă de o măsură care îi avantajează! Păi nu vedeţi dragi moldoveni, că în loc să luaţi viză, primiţi un permis valabil până la cinci ani, pe care trebuie să-l acoperiţi cu o biată „invitaţie” care atestă că aveţi de mers la o rudă, pe care o puteţi vizita eventual şi după ce a dat colţu.
  Dar, nu, ne ofuscăm pe Băselu şi pe Boc c-au fost nerecunoscători, doar noi i-am adus la putere! Adevărul e că de fapt Băselu a fost votat de căpşunari şi fraudele acolo s-au putut face, cum a fost cea de la ambasada noastră din Paris, unde votară câte unu la 30 de secunde.

 11. @viorel: eu nu ti-am spus tie „viorache”, ca sa imi poti spune tu „tocarule”. Nu stiu ce tot zici de Basescu, ce treaba am eu cu el?
  Asa ca la ce intrebare sa iti raspund?

  @pavlicenco: doamna, tot n-ati inteles, motiv pentru care repet pentru a nu stiu cata oara ceea ce am vrut sa spun, anume ca „pe noi nu ne intereseaza pamanturile basarabenilor, cat sufletele lor, dar NU si sufletele celor vanduti”. (ca Voronin, lepadatura de care spuneati)

  Deci, pe baza celor spuse de mine, a fost nedrept din parte dvs. sa spuneti ca eu imi sterg picioarele cu nerusinare de sufletul basarabenlor, lucru care chiar m-a deranjat!

  Ca sa va si raspund: da, pe alde Pauker si Groza ii consider niste scursuri care si-au vandut sufletul, credeti ca mie nu mi-e greu sa recunosc? Dar o fac…

  @Natalia: NU, nu este corect (frateste, omeneste vorbind) ca Romania impune aceste conditii, numai ca TREBUIE sa o faca! Paradoxul e ca se va dovedi ulterior si benefic pentru romanii basarabeni! Asta incerc sa explic aici si iata, mai am putin si voi fi „pus la zidul infamiei”.

  Eu inchei aici, am cateodata impresia ca ma lupt cu morile de vant.

 12. Petru Vitalia Pavlicenco,
  V-am trimis un E-mail. Are perfecta dreptate Constantin Tanase.

 13. A fost o naivitate din partea lui Filat să facă declaraţii triumfaliste referitor la o măsură, mai degrabă coercitivă, impusă de viitorul statul al României ca membră a spaţiului Schengen.
  Ce e mai degrabă distractiv este că a picat la mijloc România, care prevăd că va deveni un fel de ţap ispăşitor al moldovenilor, pentru toate frustrările lor.

 14. Tocarule!

  Astazi la consulatul Romaniei din Chisinau deacum stau mafiotii si propun servicii pentru tarani, ai inteles ca aceasta afacere de acum a nimerit in miinile mafiotilor de pe ambele maluri ale Prutului? Asta am vrut sa inteleg de la tine daca tu constientizezi ceea ce se intimpla si a doilea moment am vrut sa inteleg nu cumva esti complice la aceasta debandada, care se numeste micul trafic la frontiera, care ar putea sa se transforme in marea excrocherie a anului 2010. Astept un raspuns.

 15. Şi poliţia ce păzeşte?

 16. viorel spune:
  3 March 2010, la 14:02

  „Tocarule!
  Astazi la consulatul Romaniei din Chisinau deacum stau mafiotii si propun servicii pentru tarani”
  Mi s-a parut, ca acesti mafioti stau nu numai la consulatul RO, dar si la alte consulate si propun servicii nu numai p-u tarani, dar si pentru alti cetateni.
  Dar cine va pune sa acceptati serviciile lor?

 17. PNŢCD cere Guvernului român să sprijine cetăţenii moldoveni la obţinerea permisului de mic trafic
  Politic – 3 Martie 2010

  Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) solicită Guvernului României să vină în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova şi să facă demersurile necesare pentru înlesnirea acordării permiselor de care aceştia au nevoie.

  „Cerem Guvernului român să întreprindă demersurile necesare pentru modificarea radicală a condiţiilor de acordare a permiselor pentru micul trafic de frontieră peste Prut. Cerem Guvernului să diminueze cuantumul taxei de acordare a vizelor de sejur pentru cetăţenii Republicii Moldova la o sumă modică, pentru că este vorba de un drept suveran al statului român, care nu poate fi afectat prin actul de aderare la Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele PNŢCD, Radu Sârbu, care susţine că „puterea din România îşi bate joc de fraţii noştri basarabeni”, potrivit Agerpres.

  El spune că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au promis sprijin cetăţenilor moldoveni în ceea ce priveşte micul trafic de frontieră, însă actele necesare pentru aceasta sunt mai greu de obţinut decât o viză.

  „Realegerea lui Traian Băsescu în funcţie a fost posibilă datorită voturilor pe care i le-au acordat românii de peste hotare şi în primul rând cei din Basarabia, unde l-au votat 90 la sută dintre alegători. Alegerile au trecut, preşedintele Băsescu a uitat de promisiuni, vizele se acordă tot mai greu şi costă 500 de euro”, a afirmat Radu Sârbu, în opinia căruia „guvernanţii, în loc să acţioneze pentru anularea efectelor pactului dintre Hitler şi Stalin, îi tratează pe românii din stânga Prutului ca şi cum ar fi străini de neam şi Ţară”.

 18. Pentru Viorel,
  Stati linistit. Personajul care va preocupa si care intra pe absolut toate blogurile moldovenesti ( o fi avand saracu o „misie” ) dar nu posteaza decat pe cele unde se emit opinii anti… Si posteaza doar ce trebuie, doar ce i se sugereaza ( nu ma intrebati de catre cine… pentru ca nu ma preocupa ) si mai ales cum trebuie si cand trebuie. Nu va faceti iluzii. Nu este vorba despre ce credeti dumneavoastra. Ar fi prea simplu…

 19. Jay si Toka =propagandisti pedelisti platiti

 20. Pavlicenco nu are ce scrie si strica tot. Bine sa luam spe exemplu oricare alta tara. Peste tot ai nevoie de formulare ca sa obtii vize, permise de sedere si peste tot este birocratie. Oricum anumite drepturi trebuiesc verificate daca persoanele sunt eligibile pentru a le avea. Asa ca mai bine Pavlicenco s-ar duce sa-si creasca nepotii si ar lasa politica pentru ca e mai mult o persoana slaba care cauta osul si nu rezista ea in politica, aici iti trebuie cunostinte solide si nu idei populiste. Bravo celor care stiu sa faca cel putin ceva si rusine celor care doar latra pentru a obtine oase.

 21. Natalita , cum mai traiesti ? Uite ca eu numai ce am,citit ca Filat a vb cu Boc si s-a rezolvat problema.Se simplifica nr actelor prezentate.Unii prezinta documente, daca au ceva , dar altii care se duc in romania mai cu alte probleme , fac declaratii pe propria raspundere. Cei care vor sa vanda branza sau… ouale din propria ograda sau care vor sa caste gura , adica fara un motiv anume. Asa am inteles eu .E operativ Filat asta !Deci si lupul satul si oaia intreaga , ca si la romani UE le cere sa respecte niste reguli.. Frate frate , da branza-i cu bani , nu ?

 22. TREBUIE SA FIM OBIECTIVI SI SA RECUNOASTEM:fratii nostri iar ne-au tradat!
  TOATE INITIATIVELE,DIN TOATE TIMPURILE, DE A NE INTREGI NEAMUL ROMANESC NE APARTIN, IN EXCLUSIVITATE, DOAR NOUA!
  TOATE ESECURILE AU FOST,IN EXCUSIVITATE, DIN CAUZA LOR! DE CE SE INTIMPLA ASA CEVA? IN 1940 S-AU TEMUT DE CINE? DAR ASTAZI DE CINE SE TEM? (Mai departe conform textului lui C.Tanase…)

 23. pentru Tira…

  care frati ? ca nu am inteles…. fratii-noi sau fratii-voi ?
  sau chiar tu ce frate esti ? de acolo sau de aici ?

  :))

  Cu siguranta toate raspunsurile se pot afla din textul dlui C.Tanase… dar ma mai amuz si eu, cateodata!

  Hai ROMANIAAA ! Ca joaca cu Israel ! Amical… dar ma rog.. joaca … 😛

 24. VP, am votat ku dvs in 2007….. shi a fost o mare gresheala…. Citesk regulat blogul… shi kontinui sa ma deceptzionez… In final, kred k o sa ajungetzi la nivelul Maiei Laguta. Pakat!

 25. Pentru Luca,
  Despre situatia dura a romanilor din Ungaria si Ucraina am si scris in textul de mai sus. Constat insa cu parere de rau ca si dumneavoastra ati inceput sa recitati din „Miorita” in loc sa ne vorbiti despre renasterea sentimentului desteptarii nationale. Oare lituanienii, letonii, estonienii n-au avut si ei de a face tot cu rusii? Ei cum au rezolvat ei problemele? Probabil au avut mai multa determinare, mai putini mancurti si au fost mult mai uniti. Deci o mare parte din rezolvarea problemelor vine din interior. Nu mizati prea mult pe Romania. Din pacate romanii sunt foarte divizati si nici nu stiu sa se organizeze. Le lipseste motivatia sau poate stiinta solidaritatii nationale. Romanii au incercat sa-i ajute pe aromani. I-au carat din sudul Bulgariei in Cadrilater. Au pierdut apoi Cadrilaterul si se chiama ca multi aromani au ajuns din sudul Bulgariei in nordul ei. Dezamagiti multi s-au intors. Au plecat din sudul Bulgariei si nordul Greciei 200000 si au ajuns la final, dupa multe peripetii in Dobrogea 25000. Asa stiu sa rezolve romanii problemele. Ar fi comic daca n-ar fi tragic. Iar tratatul acesta de libera trecere este o capodopera cu specific romanesc. In loc sa simplifice lucrurile le complica si mai mult. In plus aduce un real deserviciu actualei puteri de la Chisinau. Si ii si umilesc inutil pe bietii oameni. Dar stati linistiti asa procedeaza administratia romaneasca si cu cetatenii romani la ei acasa. In Romania nimic nu se rezolva, in relatia cu statul, decat daca stai la cozi interminabile cu imbulzeli si cu ruptul hainelor de pe tine. Stiti ce spun despre statul roman cetatenii romanii: „Cand statul zice ca ia apoi ia iar cand zice ca da apoi zice”. Eu cand spun ca ar trebui sa colaborati cu tari si popoare mai bogate si mai influente, care au proprietatea termenilor cand se refera la democratie si la respectarea drepturilor omului si o mai mare stiinta a organizarii si a eficientei in relatia cu publicul ( este adevarat ca si ei ar trebui sa fie dispusi sa va ia in seama ), nu inseamna ca ii urasc pe romani. Inseamna doar ca ii cunosc. Eu m-am nascut in Romania. Eu locuiesc in Romania. Am lucrat in administratie in Romania. Am fost inalt functionar public in Romania si cand am realizat ca ma lupt cu morile de vant am plecat din proprie initiativa. Deci se cheama ca eu cunosc sistemul din interior si stiu cum functioneaza. Se pot scrie tomuri despre birocratie in general si despre cea din Romania in special.

 26. Mai bine discutati despre saracia pe care o avem,

  parintii nostri care au muncit o viata shi au pensie de mizerie,

  banci cu cele mai mari dobinzi, s.m.a

  toti ati avut posibilitatea sa faceti pasaport romanesc pana a nu a intra Romania in UE, acum sant alte regul respectatile….

 27. „al spune:
  3 March 2010, la 19:07

  Jay si Toka =propagandisti pedelisti platiti”

  🙂 🙂 🙂 stimabile, daca eram platit, nu eram pe aici sa ne contram. Asta e scuza voastra, cand nu mai stiti ce sa spuneti – „e platit”. Pe tine cine si cu cat te „plateste”, stimabile?

  Stai sa ii zic lui Toka ca l-ai facut pdl-ist, ca o sa se indoaie de ras.. 🙂

 28. Costi,
  nu stiu eu ce au mai hotarit Filat cu Boc, dar va spun un banc din viata: cand am votat anul trecut p-u Pres. RO m-am mirat, pentru ca am vazut cati rusi (care nu vorbeau romana) cu cetatenie RO au venit sa voteze Pres. RO. Cum adica, rusii, care nu vorbesc romana au cetatenie RO, dar moldovenii fac probleme pentru cateva documente, care nu sunt atit de problematice? Rusi cu cetatenie romana si modoveni cu pemisuri.
  Poate nu inteleg ceva………

 29. @al

  [„al spune:
  3 March 2010, la 19:07
  Jay si Toka =propagandisti pedelisti platiti”]

  =))

  Bai zevzecule, pardon, gaozarule! Ha-ha!
  De de ma jignesti si spui ca sunt un simplu propagandist pdl-ist? Ha-ha!
  Partidul sunt eu!

  Eu sunt insusi Base, baaa! Ha-ha, va scriu de la Cotroceni, ca sa traiti bine! Nuti e sub birou si ma simt bine, ha-ha!

  Al, daca iti dau un cap in gura, o sa spui ca nu te-am lovit nici in plex cu pumnul si nici fatza!

  Papagalule!

 30. Pt natalia

  Si e corect ce face statul vecin, si nu. Cred ca Tanase are dreptate cind spune ca Romania trrebuie sa lupte ca avocat al nostru – altcineva cine sa ne ajute? dar daca nu vrea, nu e bine. Nu cred ca Bucurestiul a facut totul ce a putut pentru basarabeni. Da, e adevarat ce spun unii ca vina noastra e ca au stat comunistii 10 ani in capul mesei, dar ce sa faci cu o populatie insaracita cu buna stiinta si prostita. Poate acum s eva destepta. Ce sa-i ceri omului neevoluat care a stat 14 ani din 18 in intuneric si informare unilaterala? Ma tem doar ca acum s anu inceapa o alta informare, tot unilaterala.

 31. erata: […si nici in fatza]

  Mesajul de mai sus este dedicat tuturor cretinilor paranoici care cred ca toata lumea e ca si ei, vanduta!
  Ca si cel de mai jos:

  Romania niciodata nu va pune „postaci” de profesie pe forumurile moldovenesti! Din fericire sau din pacate, nu stiu, dar nu o face!
  Iar faptul ca pe unele forumuri moldovenesti intra uneori si romani patrioti, profesionisti in ale comunicarii si relatiilor publice, jurnalisti, sociologi, diplomati si/sau analisti nu e niciun secret pentru nimeni! Pe unii sunt onorat sa-i cunosc! Si de la ei stiu ca o fac pe propria raspundere si pe propria „barba”, dar nu-i plateste nimeni special pentru asta, dar nici nu-i descurajeaza! Faptul ca unii dintre ei isi fac din inertie si meseria, observa si, eventual, isi trag concluziile necesare (si) de pe forumurile moldovenesti, tine de dreptul fiecaruia de a face ceea ce crede de cuviinta! Dar eu aproape ca pot bag mana in foc ca in Romania nu exista un departament de „zvoneri si raspandaci manipulatori” pentru forumurile moldovenesti! Romania, ca stat, nu crede in lucruri artificiale, in minciuna si in creieri spalati!

 32. Pt Romanul, Viorel si al

  Am primit, intr-adevar, urmatorul mesaj pe e-mail. Il reproduc partial.

  „Pe Toka l-am descoperit recent pe blogul prezidential. Posibil membru al unui serviciu romanesc de informatii sau agent al PD-L-ului, mimeaza perfect naivitatea pentru a induce manipulari „subliminale” privind natura „imaculata si providentiala” a actualei echipe aflata la timona la Bucuresti. Tehnica este una simpla: negru este intotdeauna alb, iar evidentele sunt fie escamotate, fie trecute in contul celorlalti. A incerca un dialogic logic cu un asemenea personaj este inutil pentru ca altul este scopul intrarii sale pe blog: anihilarea interlocutorului prin desfiintarea oricarei tentative de dialog pritr-o retorica nihilista.

  In Romania, situatia actuala este aproape fara iesire. Raportul de forte este de 50% la 50% intre cele doua tabere combatante care sunt angajate in procesul electoral. Una din tabere, disperata, foloseste orice mijloace pentru a ramane in carti: racolarea de aderenti prin santaj, mituire, manipulare. Romania este plina de profitori fara nici o urma de onoare. Aici se lucreaza temeinic la racolare. Grav este ca numarul aderentilor fanatici ai acestei tabere este atat de mare. Asta spune mult despre caracterul romanilor. Si in timpul asta 60% din cetateni au intrat in „silentio stampa” si refuza orice participare la viata publica. Pe un asemenea regim isi bazeaza sprijinul basarabenii?

  Interesant este un personaj mediocru de pe blogul dumneavoastra numit Nina Gonta. Cert sprijinitor al unui personaj „providential” din Romania, pentru ea, indiferent de ce se intampla, oricine este vinovat numai „El” si soborul lui – nu. Despre dumneavoastra afirma pe blogul Stelei Popa ca, profitand de ocazie, turnati laturi in capul actualelor echipe aflate la conducere pe cele doua maluri ale raului frontiera. Deci tot dumneavoastra sunteti de vina pentru tot ce se intampla… Cam asa se nasc dictaturile. Fara fanatizarea maselor, nu ar avea cum sa reziste. Este suficient sa mai ai si o intelectualitate amorala si poltrona pe care sa o folosesti ca agent de manipulare si ai succesul asigurat.

  Vine in curand Pastele, ocazie de a reflecta, inca o data, la labilitatea comportamentala a maselor manipulate. Acelasi popor care l-a intampinat pe Iisus cu ramuri de palmier in Duminica Floriilor L-a trimis in Vinerea Mare la moarte prin crucificare. Cam asta este „recurgerea la popor” despre care atata ne vorbeste, intr-un limbaj sforaitor, acelasi personaj „providential” de la Bucuresti.”

 33. Aaaah, d-na Pavlicenco, parca ne-am fi vorbit!!!

  Abia acum am vazut ultima dvs. postare, cea in care se face referire si la umila mea persoana.

  Dar am fost mai rapid decat dvs. si „dedicatia” mea de mai sus a aparut inaintea postarii dvs., din pacate. S-ar potrivi de minune dupa aceasta! Puteti face ceva, va rog?

 34. Pt Ehehe

  1. Nu are putere Pavlicenco „sa strice tot”. Nu ma inzestrati cu puteri supranaturale. Dar daca am dreptate, asta e, intr-adevar, o putere. Deci – spun sau nu spun adevarul? stabiliti.

  2. Nu Pavlicenco a scris despre traficul mic de frontiera. A scris minunat Tanase.

  3. Pavlicenco, daca umbla dupa os ori dupa ciolan, nu era unde este si nu lupta acerb contra comunistilor. Daca nu stiti, nu spuneti.

 35. Pt COSTI

  Si de ce Romania nu a facut de la bun inceput mai simplificat?

  Inca nu e rezolvata problema – romanii sint mesteri la a spusne, dar nu si a face.

  Dar cu perceptia si dezmagirea oamenilor cum ramine? Dar cu invocatele „conditii” impuse de UE – cum ramine?

 36. Pt Toka

  Nu te mai obosi asa tare sa vorbesti in numele Romaniei, dar daca vorbesti in numele Romaniei oficiale – de unde poti sti asa de sigur ce spui? Nu pare dubios?

 37. Adevarul nu este niciodata dubios, doamna!
  Am si eu prieteni, unii dintre ei mai „sus-pusi” si mai aflu si eu tot felul de „chestii”, atata tot…

  Nu stiu de unde ati tras concluzia ca eu as face declaratii oficiale in numele Romaniei!!!

  Pentru asta ar trebui sa fiu, in primul rand, oficial, iar eu va asigur ca nu-s!

 38. Pt Ionel

  Pai discutati de saracie, numai ca nu intelegeti ca saracia e de la coruptie. Iar coruptia e sus, e in jurul consulatelor, e la Putere, in jurul Puterii. Discutati pina vi se va duce gura la urechi de saracia care nu prea intereseaz ape cineva si omul e lasat in voia soartei.

 39. Si inca ceva, d-na Pavlicenco: eu nu ma „obosesc” sa vorbesc in numele Romaniei oficiale deoarece, cum spuneam mai devreme, nu sunt un reprezentant oficial al tarii mele!

  Dar ca roman mandru ce sunt, am voie sa vorbesc despre tara pe care o iubesc prin toti porii, cu bunele si cu relele ei, iar pentru asta sper ca nu am sa obosesc niciodata!

  Cu consideratie,
  Toka,
  Semper Fidelis Patriae

 40. Toka, numai „membru al unui serviciu romanesc de informatii” nu erai 🙂

  Tare faza. Asta ma face si pe mine „agent”? 🙂 poate ca sint, poate ca nu..ce zici, „romane”? 🙂 pe mine m-ai omis..

 41. SOCANT! Toka membru PDL sub acoperire 🙂 🙂 🙂 ce-ar fi lumea fara unii si delirul lor.

 42. @Jay: pai, daca citesti mesajele anterioare, ai sa vezi ca m-am „deconspirat” de bunavoie.

  Ca si Comandant Suprem si sef al CSAT ce ma aflu, ma pot considera si „aghent”.

  My name is Base! Traian Base!

  Bre Jay, tu mai ai de crescut ca sa te faca „romanul” agent! ;))

 43. Jay si Toka sefii MI5, respectiv CIA 🙂

 44. sa traiesti sefu’ 🙂 Io mi-s de la Cluj..si-am venit a face sluj.. 🙂 ghici cine-s? 🙂

 45. @Jay: Emileee, Milu’?

  Aaaaa, pardon, stai ca Jay iti zice pe aici, nu Emil Boc.

  😀

  Auzi, bre? Si tu esti convins ca si mine ca asta care semneaza cu „romanul” pe aici nu este decat un mankurt romanofob deghizat?
  Deghizat atat de bine, ca un eschimos in Sahara! :))

 46. doamna VP, emailul despre Toka -„spionul Romaniei”in R.M…de unde/de la cine l-ati primit ? : de la voronin , smirnov ,mihai contiu sau lenin ?

 47. Bre, nu ma deconspira, asa, in vazul lumii.. 🙂

  O fi si cum zici tu, numai ca eu il stiu de cand tot zicea de Basescu pe ici si pe dincolo, si ca el nu e cu Geoana, dar de fapt e. In fine.

  Dar asta ca esti pdl-ist e „penala”.. 🙂 numai eu nu stiam 😉 nu mai zic de restul..

 48. Pt Costi

  L-am primit din Romania. Cind vii la Chisinau sau cind ma contactezi, ti-l arat.

 49. Acum fara gluma, Jay: fac pariu ca IP-ul lui este din RO.
  Ma rog, nu supralicitez, as paria maxim o sticla de whiskey!

  Probabil Bucuresti sau Ardeal, unde-s centrele universitare, cu cei mai multi studenti basarabeni. Posibil (si) Craiova, foarte putin probabil Iasi.

 50. Aaaahhhh, de data asta a fost mai rapida d-na Pavlicenco, sa-mi fie rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *