SOCANT! Raspunsul Guvernului Boc la votul basarabean masiv pro Basescu

Întrebat de impresiile proaspete despre moldoveni, Preşedintele român, Traian Băsescu, a răspuns:
„Aceşti oameni trebuie iubiţi”. După care a adăugat: „Şi sprijiniţi”.

FRUMOS A MAI NEGOCIAT „CAVALERUL INTEGRARII EUROPENE”, Iurie Leanca, ACORDUL MICULUI TRAFIC DE FRONTIERA!!! DAR E FRUMOS SI CADOUL GUVERNULUI BOC PENTRU VOTUL BASARABEAN MASIV PRO BASESCU…

TIMPUL – CONSTANTIN TANASE: Micul trafic sau marele bluf?mercedez moldovenesc

Cea mai mediatizată acţiune politică a noii guvernări a fost cea privind micul trafic de frontieră cu România. De ieri, acordul a intrat în vigoare şi, formal-juridic, peste un milion de moldoveni care locuiesc în raza de 50 km de la graniţa cu România vor putea să treacă frecvent frontiera şi să penetreze patria lor istorică până la 50 km de la graniţă cu R. Moldova. Iniţiativa acestui acord aparţine PLDM; tot acestui partid îi aparţine şi meritul de a fi obţinut încheierea acordului. Astfel, Acordul privind micul trafic de frontieră îl avem. Vom avea însă şi micul trafic propriu-zis?

Îmi pare infinit de rău, dar temerea mea e că acest mic trafic de frontieră nu va avea loc. Şi de vină nu va fi partea basarabeană, ca în ’40, ci muma noastră istorică, România, ţara noastră de glorii şi de dor, dar care şi astăzi se află sub ocupaţia unor politicieni care fac tot ce le stă în puteri ca să nu le permită „ruşilor de basarabeni” să treacă Prutul. Acum aceşti politicieni au şi un „argument forte” – condiţiile impuse de UE! Apropo de acestea, un înalt funcţionar al UE la Chişinău îmi spunea recent că cele 500 de euro necesare pentru a obţine o viză în România sunt o iniţiativă a Bucureştiului, nu a UE… Bucureştiul, dacă ar vrea, ar pune 50, dar nu 500 de euro!

…când am văzut lista de documente necesare pentru a obţine un permis de mic trafic la Prut, am înţeles că Birocraţia va îngropa nu numai România, dar şi Frăţia cu RM! Să luăm doar două exemple.

1. Pachetul de documente pentru a obţine permisul de mic trafic va fi depus la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău. Astfel, pentru a obţine permis de mic trafic, un emblematic moş Ion Mieredulce de la Lipcani, mic producător basarabean (de miere de albine), va trebui să vină la… Chişinău? Credeţi că va veni? Nu, nu va veni.

2. Lista actelor necesare pentru permis e total descurajantă! Cât face numai condiţia că „Cererea se completează cu cerneală de culoare neagră, personal de către solicitant, în fata lucrătorului consular şi se semnează de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fără a se depăşi conturul chenarului”. E pur şi simplu genial gândit! O mică precizare: cerneala neagră o pune la dispoziţie consulatul sau fiecare solicitant trebuie să vină cu cerneala lui, neagră desigur? Ce se va întâmpla, de exemplu, dacă emblematicul moş Ion Mieredulce vede prost, nu are ochelari şi, când îşi va pune semnătura „în interiorul chenarului anume desemnat”, va „depăşi un pic conturul chenarului”? I se va respinge cererea? Va trebui să completeze alta sau vi fi rugat să vină altă dată?

Dar să lăsăm gluma. Ceea ce face ca iniţiativa cu micul trafic să fie moartă din faşă e aşa-zisa „motivaţie” a cererii. Acordul prevede mai multe motive pentru a obţine permis de mic trafic: menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor; însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală; participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei; promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic; rezolvarea problemelor de natură juridică; vizitarea mormintelor rudelor.

Pentru a motiva… motivaţia, emblematicul nostru moş Ion Mieredulce trebuie să obţină, respectiv: „invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la consulat, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere”; „atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care sa reiasă diagnosticul, recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată” ş.a.m.d. Astfel, o altă emblematică Ioana Găină de la Bumbăta sau emblematica Patricia Cocoş de la Bujor, crescătoare de găini ouătoare, dacă doresc să meargă la Iaşi, respectiv la Huşi cu câteva sute de ouă ecologice, trebuie să prezinte „…o scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei care organizează evenimentele”.

E-he-he! Ştim noi ce înseamnă aceasta! Ştim noi cum şi de unde se obţin aceste scrisori! Dar, apropo, despre ce eveniment este vorba? De unde să ştie, de pildă, doamna Ioana Găină de la Bumbăta ce eveniment se va produce la Iaşi peste doi ani de zile, ca să prezinte de pe acum „o scrisoare pe antet, în original, cu ştampila conducerii instituţiei care organizează… evenimentele”? Dar dacă nu se organizează niciun eveniment, ce face doamna Găină cu ouăle ei?

Fiţi atenţi, fraţi …traficanţi: dacă vreun norocos reuşeşte, totuşi, să adune toate aceste acte, „după depunerea lor va aştepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul”. Nu maximul 10-20 de zile, ci tocmai 60! Şi asta se numeşte, chipurile, trecere fără vize! Păi cu vize, fraţilor, se trece mai uşor! Şi încă una, tot fierbinte: dacă vreun fericit nefericit mic traficant va încălca vreo prevedere a acestui acord, „permisul îi va fi retras, şi timp de trei ani i se aplică interdicţia de intrare în România”! Să ştie el, …micul traficantul de… ouă, că nu e de jucat cu o ţară, membră a UE!

…În realitate, avem de-a face cu un acord care nu favorizează, ci, invers, este, vorba bătrânilor de la ţară, punitiv prin esenţa sa, deoarece interzice şi blochează nu doar micul trafic, ci şi simpla deplasare a moldovenilor în România. Toţi care au aşteptat acest acord au fost convinşi că va fi identificată o formulă… euroconformă – adică simplă, elastică, omenească, frăţească, aflată în competenţa primăriilor -, dar nu un cod draconic ce duhneşte a birocraţie românească (euroconformă?!) şi a stalinism rusesc şi care, de facto, face imposibilă trecerea Prutului de către basarabeni. Voluntar sau nu, dar se creează impresia (urâtă) că administraţia de la Bucureşti i-a tras o ţeapă politică „de zile mari” actualei conduceri de la Chişinău, or, este evident că, în formula propusă, micul trafic de frontieră cu România nu va avea loc.

A fost doar un bluf, bineînţeles, din partea fraţilor de la Bucureşti. Realizează acest adevăr preşedintele unionist Ghimpu? (Pe premierul Filat nu-l întreb, şi el ştie de ce). Dacă da, atunci ceva trebuie să urmeze, ceva trebuie să se schimbe în relaţiile frăţeşti dintre Chişinău şi Bucureşti. Prietenii mei ştiu ce anume.

TOT AICI: Permisele, mai rău ca vizele, de Nicolae Roibu

Luni, în conformitate cu Acordul privind micul trafic de frontieră, semnat între Guvernul RM şi cel al României, şi care a intrat în vigoare la 26 februarie 2010, a început eliberarea permiselor de mic trafic pentru cetăţenii moldoveni.

Dis-de-dimineaţă, în faţa Secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău de pe Vlaicu Pârcălab, 39, se adunase mai multă lume. Unii au venit de la Cahul, Vulcăneşti, Ungheni, alţii – de la Briceni, Lipcani, Edineţ. Feţele lor iradiau de bucurie, fiind mândri de faptul că, de azi înainte, vor putea trece liber hotarul de la Prut, de unde a fost scoasă şi sârma ghimpată. Bucuria, însă, le-a căzut în scârbă, când au dat de un panou cu lista actelor ce urmează a fi prezentate pentru a obţine un permis de trecere liberă peste Prut, în raza celor 50 km. Unde mai pui că unii dintre solicitanţi au venit doar cu buletinul de identitate şi paşaportul în buzunar…

Elena Zidu, în vârstă de 66 de ani, a venit la Chişinău tocmai de la Giurgiuleşti, localitate aflată la o distanţă de doar şapte kilometri de Prut. „Am venit numai cu buletinul şi paşaportul. Nu ştiam că trebuie să prezint şi alte acte. Am pierdut ziua degeaba. Cu pensia mea de 500 de lei nu pot să mă descurc, iar, având permis, aş vinde câte ceva din surplusurile agricole din gospodărie şi mi-aş mai ajuta cei cinci copii şi nepoţii. Apoi, m-aş duce la rudele mele din Brăila”, ne spune femeia. O altă femeie – Ecaterina Croitoru din Oneşti, Hânceşti, în vârstă de 59 de ani – ne-a spus că a avut viză, dar că aceasta a expirat în septembrie trecut. „Viză am avut, dar n-am avut şi 500 de euro, care ni se cer.

Dar de unde să iau eu aceşti bani, când primesc o pensie de 400 de lei?”, se frăsuia ea, spunând că vara mergea la Huşi, la rude, unde îşi găsea de lucru, la câmp – la prăşit, la plivit, la cules -, munca fiind mai plătită acolo… Şi Vladimir Basiu, de 63 de ani, din Mărăndeni, Făleşti, ne-a spus că visează să treacă Prutul, ca să-şi vândă produsele agricole pe piaţa din Iaşi, unde a comercializat de mai multe ori şi de unde se întorcea cu cumpărături pentru copii şi nepoţi… Mulţi dintre cei prezenţi au rămas dezamăgiţi aflând că un permis e mai greu de obţinut decât o viză, iar spaţiul de călătorie este destul de limitat, fiindcă, pentru a merge mai departe de zona de frontieră, ai nevoie de viză…

Solicitat de TIMPUL, consulul Petru Liţiu, şeful Secţiei permise pentru micul trafic de frontieră, ne-a spus că, din păcate, cetăţenii nu sunt bine informaţi despre actele pe care trebuie să le prezinte. „Noi am oferit toate informaţiile pe care le-am avut la moment şi abia sâmbătă am pus la dispoziţie toate documentele ce justifică temeinicia deplasării în România. Mulţi dintre cetăţeni, însă, n-au ajuns în posesia lor decât duminică sau luni”, ne-a declarat el. La ora 13.00, când ne mai aflam acolo, consulul ne-a spus că au fost primite actele de la 35 de persoane. Dacă luăm în calcul că de micul trafic de frontieră beneficiază peste un milion de persoane, cu un asemenea ritm, până la obţinerea unui permis de călătorie e-o cale tare lungă…

Tot din TIMPUL:

Câteva întrebări şi mai multe documente

În ce condiţii poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră ?

(1) Rezidenţilor în zona de frontieră le poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontieră cu valabilitate de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi perioada de valabilitate a paşaportului titularului sau, după caz, a documentului de călătorie al minorului în următoarele condiţii:

a) sunt în posesia unui paşaport valabil;

b) prezintă documente care atestă că locuiesc, în mod legal, de cel puţin un an în zona de frontieră şi că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune statelor Părţilor contractante, în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră, conform prevederilor Anexei nr. 2 a prezentului Acord;

c) nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale statelor Părţilor contractante ;

d) nu fac obiectul unei expulzări sau interdicţii, ori împotriva lor nu au fost introduse alerte în bazele de date ale statelor Părţilor contractante, cu scopul de a le fi refuzată intrarea.
Permisul de mic trafic de frontieră se eliberează gratuit fără limită de vârstă.

Unde şi când se poate trece frontiera?

(1) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante de către rezidenţii în zona de frontieră în regim de mic trafic de frontieră se face prin punctele deschise de trecere a frontierei.

(2) Trecerea frontierei comune a statelor Părţilor contractante în condiţiile alineatului (1) se realizează în conformitate cu programul de lucru convenit de către autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante.

(3) În situaţii excepţionale, autorităţile de frontieră ale statelor Părţilor contractante pot stabili ca trecerea frontierei comune în regim de mic trafic de frontieră să se desfăşoare şi prin alte locuri decât cele stabilite în acest sens sau în alte intervale orare.

Motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune a statelor Părţilor contractante în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră pot fi considerate următoarele, fără a avea caracter limitativ:

– menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor;

– însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală;

– participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei;

– promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic;

– rezolvarea problemelor de natură juridică;

– vizitarea mormintelor rudelor;

– alte motive întemeiate.

Lista actelor:

1. Cerere – se completează cu cerneală de culoare neagră, personal, de către solicitant, în faţa lucrătorului consular şi se semnează de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fără a se depăşi conturul chenarului. Formularele de cerere sunt gratuite şi pot fi obţinute la consulat.

2. O fotografie color (3,5 x 4,5), tip paşaport, de dată recentă.

3. Paşaport valabil – valabilitatea permisului nu poate depăşi valabilitatea paşaportului.

4. Documente care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră, de cel puţin un an – buletin de identitate şi anexa din care rezultă că solicitantul locuieşte în zona de frontieră de cel puţin un an; permisul de şedere – pentru cetăţenii străini; buletin de identitate – pentru apatrizi;

Atenţie! Atunci când din conţinutul documentelor nu reiese că solicitantul a locuit legal cel puţin un an în zona de frontieră, acestea vor fi însoţite de un certificat eliberat pe hârtie cu antet, semnat şi ştampilat de autoritatea care a emis documentul respectiv.

Documente care dovedesc că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei:

– Menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor – invitaţie autentificată, în original, la un notar public din România sau la consulat, prin care persoana care invită se obligă să asigure cazarea, hrana, eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere.

– Însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală – atestat medical, în original, cu număr şi dată de înregistrare, din care să reiasă diagnosticul, recomandarea de tratament în România, precum şi modalitatea de finanţare a tratamentului la instituţia medicală recomandată.

– Participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi stampila conducerii instituţiei care organizează evenimentele.

– Promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic – scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii camerei locale de comerţ, autorităţii locale sau instituţiei care organizează evenimentele.

– Rezolvarea problemelor de natură juridică – scrisoare personală explicativă; un document emis de instanţa judecătorească.

– Vizitarea mormintelor rudelor – scrisoare personală explicativă dactilografiată; documentele (în original sau copie legalizată) care atestă relaţia de rudenie între solicitant şi persoana decedată; scrisoare pe antet, în original, cu semnătura şi ştampila conducerii autorităţii locale din care să reiasă faptul că mormântul este amplasat pe raza localităţii respective.

– Alte motive întemeiate – declaraţie în formă autentică, în original, la un notar public din România sau la consulat, în care să se explice detaliat motivul şi temeinicia lui.

Toate actele se vor prezenta în limba română. În cazul în care va lipsi un document, solicitarea dvs. de permis va mai trebui făcută o dată, cu anexarea tuturor actelor necesare.

După depunerea actelor veţi aştepta maxim 60 de zile pentru a primi permisul, care se eliberează gratuit şi e valabil de la doi la cinci ani. În cazul în care se va încălca aceasta prevedere, permisul ar putea fi retras, iar timp de trei ani va fi aplicată interdicţie de intrare în România.

Loading Facebook Comments ...

210 Comments

Add a Comment
 1. @Will: nici vorba de vrajeala, d-le!

  Am o gramda de prieteni in Chisinau, majoritatea au vize si stiu foarte bine ca, ori de cate ori vor avea nevoie de o invitatie de la mine, o vor primi!

  Iar cei 500 de euro pentru care „mos Ion de la Briceni” de mai sus trebuie sa isi vanda casa, iata asta este adevarata vrajeala, de fapt!

 2. @Will: si a cui este vina, d-le Will, ca exista aceste vize? Cu cine ati votat in ultimii 8 ani? Ca sa nu zic 18!

 3. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru mugur:

  Mugure, Politica nu este scena perfecta pentru emotii, dar si nici pentru toti imbecilii care tremura dupa putere… Tu si ceilalti care Traiti in Romania si aplaudati la fiecare decizie luata de AIE, vi se pare ca noi ne apropiem de Romania si de Unirea mult asteptata… Dar noi aici, la Chisinau v-am putea spune care este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru deciziile actualilor IMBECILI !!! AIE la GUNOI, iar pe Leanca si mai departe…..
  Apropo, Tanase ieri zicea ca intr-o discutie cu un oficial roman, acesta-i spusese ca Bucurestiul decide care suma vrea s-o vada de la Moldoveni, pentru a trece frontiera… Asa ca Fratilor, daca voi sunteti deja EUROPENI si BOGATI, si pentru voi 500 Euro is o nimica toata, pai pentru 90-95% din Basarabeni, aceasta suma e de strins in spate….

 4. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru Toka:

  Cu toata stima si respectul, dar sa fim mai realisti: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Oare noi suntem de vina de rezultatul anului 1940????????????????????????????????????????????? Iar Chisinaul trebuie spinzurat ??? NUUUUUU, Oare e Vrajeala noastra cu ouale si cu cei 500 Euro ??? NUUUUUU!!!, Noi, am votat BASESCU, pentru ca speram ca daca Chisinaul trebuie impuscat, apoi macar Bucuresti-ul ne va intinde o miina de ajutor, dar rezultatele sunt cam dureroase… Si-apoi oare cit ne ve-ti mai scoate ochii pentru cine am votat ultimii 8 si 18 ani ??? Lasati trecutul, da-ti sa ne axam pe prezent si sa nu ne mai scoatem ochii zi de zi, Parca un singe avem, ori Pe voi va intereseaza numai teritoriul Basarabiei dar nu si sufletele acestea ?????? Si-apoi Noi acum am VOTAT BASESCU si nu cu 8 si 18 ani in urma, dar mie teama ca data viitoare multi vor uita cararea la Consulat pentru a mai vota si a mai cere vreo viza…

 5. :))

  Ce amuzanti sunt unii! De parca Romania ar cere acesti 500 de euro ca taxa pentru vize! Ca si cum banii aia ar fi din start cheltuiti!
  Nimeni nu obliga cetatenii modoveni decat sa arate ca detin acesti bani, nu sa ii si cheltuie! Practic, daca te duci la rude sau la prieteni care isi permit, te poti intoarce acasa cu acesti bani.

  Dar da, ce „rai” sunt romanii cu bietii romani basarabeni! 🙁
  Cum am spus si la primele comentarii, dupa mintea unora, vamesii romani ar trebui sa ii astepte cu plicurile cu bani pe moldovenii care ne viziteaza…

  Ooofff, Doamne!

 6. @Speranta: daca este vorba doar ne niste oportunisti, las’ sa uite cararea pana la Consulat!

  Ajutorul, ce tine de noi si meritati le veti primi, fiti siguri!

  Tocmai, ca pe noi (pe mine, cel putin) nu ne intereseaza teritoriul Basarabiei cat sufletele despre care spuneti!

  Dar nu si sufletele vandute!

  Respectul si stima sunt reciproce!

 7. Toka, am 25 de ani. Ghici cu cine am „votat in ultimii 8 ani”?

 8. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru Toka:
  Nu ofta Toka, ca nu merge vorba de bani pentru a plati vamesii Romani, citeste mai atent si intra in esenta celor scrise !!!
  Aici merge vorba ca 500Euro, bani care nu toti isi pot permite de a aduna aceasta suma pentru a o arata… Si fii sigur, ca pentru cei care 500 de Euro nu sunt o problema, acestia nu stau si nici nu vor sta in rind la poarta Consulatului pentru a se ruga sa le dea un permis…

 9. @Will: multi inainte!

  Nu stiu cu cine ai votat, pot doar sa presupun, dar nu ma refeream strict la tine, speram ca ai inteles asta!

 10. @Speranta: bun, sa presupunem ca ai dreptate! Intr-o oarecare masura chiar ai dreptate!

  Dar te intreb: si ce-ai vrea sa faca Romania, sa renunte la UE, la Schengen si sa scoata vizele pentru cetatenii pseudo RM?

  As aprecia un raspuns sincer, corect, impartial, daca se poate!
  Merci.

 11. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru Toka:
  Desigur ca pot sa-ti dau un raspuns sincer : Eu nu chem Romania sa renunte la UE, Schengen, etc… Dar poate asezindune la o masa am putea sa mai simplificam putin aceste cerinte pentru a primi un permis ori o viza…
  Totodata, uite cu ce ne trezim: Acel mos Ion, caruia i s-o invechit ouale, si permis no mai primit… Va duce o propaganda ca Romanii trebuie impuscati, ca l-au mintit si s-o dezamagit bietul… si daca il Votase anul trecut pe Ghimpu, pai la anul il va vota pe Voronin, fii sigur… Noi nu stim cum sa-i inchidem in casa pe cei care voteaza pentru PCRM, iar prin astfel de pasi va fi si mai greu de-i convins pe cei de virsta a 3-ia sa nu mai voteze PCRM-ul…. Sunt foarte multe dezavantaje, care la sigur isi vor lasa amprentele la viitoarele alegeri, din pacate….

 12. @Speranta: daca atat ii duce mintea incat sa duca propaganda aceea, atunci las’ sa o faca! Dar sa nu se planga ca peste alti 4-5 ani nu va mai avea cui sa faca propaganda asta, pentru ca ai sai concetateni vor fi ba plecati, ba…zdohniti de foame, parca asa ziceti voi. De fapt, asta a facut acest mos Ion in ultimii ani…

  Zici sa ne asezam la masa! Perfect de acord! Daca se poate face ceva, Romania o va face, sunt sigur! Ti se pare ca Romania a avut cu cine sa se aseze la masa in ultimul timp? Sau crezi ca ambasadorul nostru s-a expulzat singur? Glumesc!

 13. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Ziceam anterior ca nu ne reintoarcem la istorie, … Expulzarea fostului ambasador a fost de bolsevici…, dar uite ca acum ii avem pe bravii din AIE, care nu fac mai mult decit cei din PCRM… au venit la putere ducind electoratul in eroare…
  Diplomatia Moldoveneasca = Apogeul Prostiei

 14. Este total jenant .Inloc sa intalegem niste lucruri asa cum stau ele ne insultam unul pe altul.
  Domnule TOCA cetatenii trebuiau din timp sa stie ce acte trebue sa prezinte pentru a primi permisul respactiv nu sa vina sute de cilometri si sa afle de le birocratii,bine platiti,consulatului ca trebue sa mai faca niste drumuri.
  Peurma cine stie daca aceasta actiune foarte nobila nu va nimeri in miinile infractorilor ca si acordarea cetataniei in anii 90.Basescu este stimat in R.Moldova mai mult deciin Romania,asa ca nu incurcati lucrurile.Basescu a dat indicatii corecte,dar executarea este asa cum vedeti,daca vedeti,daca nu le vedem noi,dar nu cu atita rautate ca duneata.
  Pe Domnul Tanase sa nu-l insultati,acest om este mai patriot decit multi,multi romani,ati inales?

 15. @viorel: d-le, eu nu am insultat pe niumeni! bineinteles, daca cineva o va face sper sa nu fie cazul, nu voi sta nici eu cu mainile in san.

  Cine i-a impiedicat pe cetateni sa se informeze, sa dea un telefon la Consulat? Presa de la Chisinau ce pazeste? Dar Guvernul?

  Sau vroiati ca Romania sa se trimita cate un pliant locuitorilor zonelor de granita ale RM? Hai sa fim seriosi!

  Cat despre Tanase, cu tot tonul imperiativ prin care imi spuneti sa nu il insult, va atrag atentia ca nici nu am facut-o! Iar daca greseste, n-am sa ma prefac ca nu vad asta doar pentru ca e patriot. Pentru asta e indeajuns respectul pe care il am fata de domnia sa!

 16. Scuze ca, din graba, am mai „mancat” cate o litera sau am pus una in plus, se mai intampla.

 17. Consulatul Italiei de la Chişinău, cu un personal de două ori şi ceva mai mic decat Consulatul României, au acordat pe parcursul anului 2009 un numar de 45 000 patruzeci şi cinci de mii de vize Şenghen, pe când Consulatul României, în aceeasi perioadă, a acordat numai 16 000. Eu nu mai comentez nimic. Mai comentaţi Dumneavoastră.

 18. La anul, pe vremea asta, România va face parte din spaţiul Schengen. Tot la anul, şi tot pe vremea asta, zeci de mii de basarabeni, dacă nu chiar vreo 200.000, vor avea permisele de mic trafic eliberate. Şi vor putea merge, de facto, până la Atlantic şi Marea Nordului fără nici cel mai mic control de frontieră.

  Dar dacă Băsescu e o ţintă aşa de importantă, de ce să nu aruncăm un pic cu noroi, nu?

 19. Gheorghe, îţi datorează România vize? Cui i-a fost trimis acasă ambasadorul, României sau Italiei? Cine i-a votat pe comunişti, eu i-am votat?

 20. @Gheorghe: nu stiu de unde aveti asemenea date, dar eu cred ca sunt false! False mai ales din cauza faptului ca Romania NU are cum sa acorde nicio viza Schengen! Deci de unde 16 mii?

 21. @Gheorghe: si daca tot aveti acces la asemenea informatii, poate imi spuneti si mie cate cereri a primit Consulatul Romaniei si cate cel al Italiei.

  Si ce personal au consulatele, bineinteles. Cred ca faceti confuzie intre viteza de procesare a cererilor de viza cu cele de cetatenie!

 22. Observ o atitudine la basarabeni care nu cred ca e tocmai in regula…asteapta sa le dea altii…pai asa nu se poate…voi trebuie sa alegeti corect pe mai departe si voi trebuie sa faceti reforme,n-o sa le faca nimeni in locul vostru…si banii de la UE sunt dati pe proieste concrete si sunt anumite procese de monitorizare,nu ai proiecte,nu vezi banii…nimeni nu-ti da bani doar fiindca ai ochii albastrii…Romania incearca sa ajute,ca nu totul e perfect se prea poate…insa Romania nu va poate scoate din saracie decat daca si voi faceti ceea ce trebuie…

 23. Stimata doamna Pavlicemco,
  Am sa va supun atentiei un subiect niciodata abordat de dumneavoastra cetatenii Republicii Moldova pentru ca am impresia ca acest subiect chiar nu va intereseaza de loc desi va revendicati de la trupul comun al poporului roman. Este vorba despre situatia romanilor de la sud de Dunare. Numiti vlahi, aromani ( macedoromani sau farseroti ), meglenoromani, istroromani… situati pe teritoriul a 6 state balcanice ( Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Croatia, Serbia si chiar in controversatul teritoriu numit Kosovo ), grupati in enclave dispersate, acesti reprezentanti ai romanitatii orientale au fost continuu supusi la un proces atroce de deznationalizare si uneori au fost chiar masacrati ( vezi cazul masacrului otoman de la Moscopole, fosta capitala culturala a aromanilor, la un moment dat cel mai mare oras din Balcani din care astazi nu a ramas decat un satuc locuit de albanezi, masacru in care au murit 30000 de aromani ). Desi au dat numeroase personalitati Romaniei si Europei si nu numai, incepand de la celebrul dirijor Herbert von Karajan si terminand cu Patriarhul Atenagoras I si Maica Tereza de Calcuta, desi sunt depozitarii unei culturi milenare ( in aromana elementul slav este de doar 3% in timp ce influienta limbii trace, a limbii eline antice si a latinei este mult mai pregnanta decat in dacoromana ), desi din punct de vedere material sunt mult peste nivelul economic al tarilor lor de resedinta, oamenii acestia sunt negati ca entitate etnica cam peste tot ( Grecia nici nu recunoaste existenta minoritatilor etnice si religioase ) si nu li se recunoaste dreptul la autodeterminare ( a existat in istorie un surogat de stat al aromanilor infiintat in mod fortat si artificial de catre Mussolini numit “Principatul Pindului si Meglenului” si care nu a avut cum sa reziste provocarilor timpului ). Desi, ca numar, romanii de la sud de Dunare depasesc populatia Republicii Moldova, sunt, mai degraba, considerati un subict delicat in marile cancelarii occidentale si in fata intransigentei violente musulmane si albaneze, protestul lor civilizat trece mai degraba neobservat. Singura tara care le-a acordat un statut privilegiat si unde aromanii se constituie ca parte a puterii este Republica Macedonia. In fata acestei provocari politice Romania topaie neputincioasa pe marginea problemei precum topaie pe malul apei closca obligata sa creasca boboci de rata. Cand vad lamentarile, controversele si tradarile la care se preteaza populatia Republicii Moldova, singurul stat romanesc in afara Romaniei, unde daca ar fi bunavointa si spirit de colaborare, populatia basarabeana ar putea infinit mai usor sa-si promoveze drepturile si revendicarile de tot felul si unde etnicii romani isi bat pur si simplu joc de avantajele pe care le detin si daca fac o comparatie cu situatia inacceptabila in care se afla romanii de la sud de Dunare, sau din Ucraina si Ungaria ( aproape inca o jumatate de Romanie ), ma apuca o stare de revolta si de perplexitate care nu poate fi exprimata in cuvinte. I-as pune domnului Dodon sau Muntean sau Stratan o inregistrare in aromana si l-as intreba pe urma ce limba vorbeste el la Chisinau. Cata nesimtire din partea acestor impostori semidocti si impertinenti comunisti, nostalgici ai fostului regim sovietic! Spre deosebire de soarta umilitoare a acestor romani din jurul Romaniei a carei rezolvare depinde de bunavointa guvernelor statelor respective, care bunavointa nici nu prea exista, soarta romanilor de la Chisinau ar trebui sa se rezolve in principal de catre romanii de la Chisinau. Daca basarabenii nu vor voi sa inteleaga imensul atu pe care il poseda, vor irosi mereu oportunitatile si provocarile care apar si vor cauta mereu altundeva responsabili pentru inabilitatile si indeciziile lor si sprijin providential peste fruntarii, rezolvarea problemelor reale cu care se confrunta astazi Republica Moldova va fi mereu amanata sine die, indiferent cine va fi la guvernare, oricat de democrati s-ar dovedi guvernantii. Din pacate… Problema nu este prapaditul ala de pasaport romanesc de care se face atata vorbire. Nici eu, desi sunt cetatean roman nascut in Romania, acum nu am pasaport. Problema este ca, in raport cu aromanii, oameni care au dat Europei mai mult decat au dat dacoromanii in totalitatea lor si care nu au nici un fel de drepturi pentru ca locuiesc pe teritoriul unor state care nu au ca limba oficiala romana si care nu vor sa-i recunoasca drept minoritate, moldovenii locuiesc intr-o tara care foloseste drept limba oficiala limba romana desi unii ditre ei au tupeul sa nici nu recunoasca asta. Fratilor, traiti intr-un stat romanesc, stat in care majoritatea absoluta o reprezinta romanii si va plangeti ca nu aveti drepturi in propria tara? Cine este de vina, in principal, pentru aceasta situatie? De ce lituanieni, letonii si estonienii au fost in stare sa-si rezolve problemele, desi acolo procentul reprezentat de populatia de limba rusa era incomparabil mai mare iar dumneavoastra, in buna tradiditie romaneasca “ii mai trageti o doina” in loc sa treceti la fapte? Cine vreti sa va rezolve problemele pe care le aveti acolo la dumneavoastra acasa? Romanii din Romania? Nu vedeti ce pareri „apreciative” la adresa „prutonistrenilor” au unii dintre romani si cat de „sincer”, operativ si convingator se implica administratia si puterea de la Bucuresti in rezolvarea problemelor reale cu care se confrunta Republica Moldova. Si apoi Romania nu este de loc Germania din punctul de vedere al puterii economice si de influenta politica ( apropo de ipotetica reunificare ). Chiar este atat de greu de inteles acest lucru?

 24. Pt mugur

  Nu cred ca AIE e interesata de sprijinul meu. Pentru mine e mai important sa nu permit, prin postarile mele, adormirea vigilentei, decit s ama gindesc cine mai crede ca mine. Eu nu vreau sa ma comport de frica bau-baului comunist. Eu vreau sa imi exprim liber mesajul, subliniind ca unele comportamente ale AIE vor aduce mai repede bau-baul comunist inapoi. Asta poate fi, nu influenta mea asupra cititorilor, care e minima si minora.

  Si inca ceva. Si Filat, si Ghimpu, si Urechean, si Untila au avut comportamente incorecte fata de PNL. dar, in numele pierderii comunistilor, am trecut peste asta si i-am sprijinit. Dar nici dupa alegeri nu am motive sa ii „iubesc”. Le-am dat credit de incredere. Nu s-au linistit in privinta PNL nici dupa alegeri, dupa ce au intrat la guvernare. In loc sa propuna o cooperare simpla – voi ne sprijiniti, noi nu va persecutam pe nedrept, nimic mai mult, ei exact asta fac. Si eu sint foarte suparata, pentru asta si pentru ca atrag oamenii prin promisiuni de trafic financiar sau de functii. Sper ca am raspuns la ce m-ati intrebat.

 25. Filat ataiat panglica verde…blea..am crezut ca scapam de bariere odata cu caderea PCRM..dar ocolul nu sa deschis ci putin sa mutat gardul, dar la locul vechi a gardului shede nenea cu varga si ne alunga inapoi ca suntemi scheliti de foame si rautacioshi de libertate…pidarashi nu alta…

 26. Pt Toka

  Nu va este rusine sa vorbiti de basarabeni ca sinteti suflete vindute? Cu ce ocazie? Cunoasteti voi viata basarabenilor, ca sa va stergeti picioarele de ea?

 27. @d-na Pavlicenco: nu, NU imi este deloc rusine, doamna! Mie nu-mi e rusine decat de Dumnezeu, doamna!

  Ca sa nu mai va intreb de unde ati tras „concluza” cum ca eu m-as sterge cu picioarele de viata basarabenilor, copiez aici textul pe care l-am scris si poate aveti amabilitatea sa-mi explicati si mie, pentru ca eu cred ca n-ati citit bine sau daca ati facut-o, n-ati inteles nimic din ceea ce am vrut eu sa spun.

  [„Tocmai, ca pe noi (pe mine, cel putin) nu ne intereseaza teritoriul Basarabiei cat sufletele despre care spuneti!
  Dar nu si sufletele vandute!”]

  Pe ce va bazati rationamentul, doamna? Sau cumva vreti sa spuneti ca niciun basarabean nu si-a vandut sufletul?

 28. @Gheorghe Aţi dat un exemplu edificator al mecanismelor economiei de piaţă. Pentru Italia s-au cerut 45000 vize, s-au dat 45000 (cu toate formalităţile îndeplinite, desigur), pentru România s-au cerut 16000, s-au dat 16000. Asta până la expulzarea ambasadorului Teodorescu şi închiderea prăvăliei. Apoi ştiţi, sau aţi văzut, cu toţii cât de „peste cap” de „ocupat” a fost consulul Nuică.

 29. Pt Toka

  Daca opinia e ca basarabenii au fost sub rusi si si-au vindut loc sufletul, as vrea sa stiu cui si-au vindut romanii sufletul, in perioada comunista si mai tirziu…

  Si daca basarabenii au ramas fara elita nationala, trimisa la curatit zapada in Siberia, romanii au fost in tara lor mereu.

 30. @Toka. Nu este vorba de vize Schengen nici pentru Italia, nici pentru altă ţară din UE. Acordarea vizei se face pe bază de invitaţie şi garanţii privind asigurările de sănătate, din partea gazdei. Vrabia Mihai Viteazul!

 31. @d-na Pavlicenco: stimata doamna, si cine i-a „trimis” pe intelectualii basarabeni in Siberia? Cine i-a „turnat”, doamna?

  Aveti curaj sa spuneti ca nu si-au vandut unii sufletul? De ce sa-mi fie rusine, doamna? De adevar?
  Eu nu am spus ca toti basarabenii si-au vandut sufletul, dar nici nu accept sa mi se spuna ca nu au fost unii care au facut-o!

  Asta inseamna sa imi spuneti ca ar trebui sa-mi fie rusine??? Si ca ma sterg cu picioarele pe sufletul lor?
  Gresiti rau, doamna!

  Dvs. chiar credeti ca noi, romanii din RO nu stim nimic despre romanii basarabeni? Va inselati!
  Pe deasupra, unora le place sa se victimizeze, ei nestiind ca si romani din Tara au fost deportati in Siberia.

  Pai ce sa mai spunem de ardeleni, doamna, pe care ii bateau in cuie de usile bisericilor si care au stat sub ocupatie o mie de ani?
  Ardeleni care treceau pe ascuns muntii in Muntenia, riscand sa fie impuscati de vemesii austro-ungari, doar pentru a lupta alaturi de ceilalti romani.

 32. @Tillbuhoglină: nu inteleg, ce-i cu vizele astea? La ce va referiti?

  Mai concret, va rog! Merci.

 33. Romania nu e Germania…si birocratia ne mananca si pe noi,romanii din Romania…daca erau deschise si consulatele de la Cahul si Balti poate ca procesul mergea mai bine…si mai vreau sa va intreb ceva d-na Pavlicenco…ce informatii mai aveti in legatura cu cetateniile?…s-a grabit procesul? sau se simte o schimbare in bine?…

 34. Pt Toka

  Si la noi a fost asa, pe tatal socrului meu l-au impuscat rusii in Nistru cind ducea informatii la romani. Dar noi nu sarim cu vorba ca romanii si-au vindut sufletul, iar dumneata – sari.

 35. Pt mugur

  Din pacate nu cred ca s-a accelerat ceva cu cetatenia. Piedicile continua sa fie – viza pentru a merge sa depui in Romania dosarele, cazierul juridic, programarea blestemata care inseamna ca scrii intentia, dar nu stii cind depui dosarul sa fie calculate cele 5 luni dupa depunere, neemiterea ordinului ministrului justiei dupa decizia comisiei de reacordare a cetateniei, neprevederea termenului de rescriere a actelor, dupa care abia primesti pasaport.

 36. Constantin Tănase: Jurnalismul online, raiul ticăloşilor anonimi

  Cristian Tudor Popescu, editorialistul de la „Gândul”, are dreptate când afirmă că jurnalismul pe net este altceva decât jurnalismul de presă tipărită şi că în epoca jurnalismului online „se modifică cititorii, se modifică şi jurnaliştii”. Nu ştiu ce anume a avut în vedere redutabilul ziarist când a zis că „se modifică cititorii”, de aceea voi încerca să iau în discuţie acest aspect al problemei: cine sunt consumatorii jurnalismului online.

  Problema există, nu e inventată – mă refer la forumuri şi la unele comentarii de pe ele. Forumurile foşcăie de anonimi agresivi şi inculţi şi acesta este fenomenul cel mai grav generat de jurnalismul online.

  Vorba e că în fiecare societate au existat şi există câteva procente de indivizi bolnavi, rataţi, ticăloşi, fricoşi. Odată cu apariţia netului, aceştia şi-au găsit tribuna, se pot exprima şi manifesta – evident, sub acoperirea anonimatului. Presa online, ca să nu fie acuzată de cenzură şi limitarea dreptului la expresie, a deschis larg uşile, permiţând accesul în spaţiul ei virtual unei haite de provocatori rataţi. Aflându-se sub protecţia anonimatului, ei îşi permit totul ce-şi poate permite un dezaxat prin întuneric – etichetează injurios, trimit „la origini”, lansează bârfe, calomniază… Online-iştii sunt puşi într-o situaţie cu totul inegală, discriminatorie, în raport cu anonimii: ei semnează materialele, îşi asumă public riscul opiniilor lor. Anonimii nu riscă nimic, nu răspund pentru dejecţiile pe care le produc.

  (O precizare, pentru cârcotaşi: când vorbesc despre forumişti, nu mă refer la toţi – majoritatea fiind oameni normali -, ci doar la acea minoritate agresivă care şi formează linguriţa de dohot în butoiul cu mere). Cu certitudine, societatea va ajunge mâine-poimâine să reglementeze şi această situaţie. Primii care trebuie să se pronunţe însă în acest sens sunt jurnaliştii. Din păcate, la noi acest subiect nu se discută decât accidental. O excepţie fericită e „strigătul de deznădejde” al colegei noastre Rodica Ciorănică.

  Forumurile sunt un spaţiu public, aşa cum sunt mitingurile, şedinţele, conferinţele. Dacă într-o sală de conferinţe apare un individ şi începe a-i înjura şi a-i jigni pe cei din sală, el este scos de guler afară. Ba mai mult, el poate fi dat şi pe mâna poliţiei. Alta e situaţia pe net. Profitând de anonimat, orice ticălos laş şi fricos devine curajos, insultă, dă note, calomniază – pentru că ştie că nu va răspunde în faţa nimănui. În goană după rating, admiţând asemenea „comentarii”, presa online comite un act de anticultură şi compromite noţiunea de libertate de exprimare. A înjura în public nu e o dovadă a existenţei libertăţii de expresie, ci o dovadă a unui spaţiu public degradat. La teatru, după spectacol, nu se va găsi niciun „curajos” să iasă în scenă şi să spună că actriţa X e curvă; în presa online aşa ceva e posibil.

  Legislaţia, evident, merge în urma netului, dar probabil că a venit timpul ca ea să reglementeze şi acest domeniu. Jurnaliştii au dreptul să ceară să fie protejaţi de… gunoaiele virtuale şi anonime. Şi nu numai jurnaliştii, dar şi consumatorii normali de presă online. Într-un cuvânt, a venit timpul că să ne gândim cum putem feri de poluare acest fascinant spaţiu virtual şi public comun – jurnalismul online.

 37. Constantin Tanase: De cine se teme România sau încă o dată despre micul trafic de frontieră
  În loc de replică

  Comentariul meu de ieri i-a surprins pe mulţi. Reacţiile zburlite ale unor cititori care s-au produs pe http://www.timpul.md nu au vizat însă fondul problemei, iar acesta e următorul: aşteptările moldovenilor de la Acordul privind micul trafic de frontieră au fost atât de mari (şi naive!), încât realitatea – CONDIŢIILE DE OBŢINERE A PERMISULUI – a fost pentru mulţi un adevărat şoc. Explic ce am în vedere.

  Între România şi RM există, totuşi, o relaţie foarte… ciudată. Din diferite motive (prietenii mei ştiu de ce), ziariştii de la Chişinău au evitat să abordeze această… ciudăţenie. Nici eu nu am avut curajul, din care cauză noi nu am abordat, ci am hăulit această relaţie, i-ar dacă am abordat-o, apoi am făcut-o lăutăreşte, ameţiţi de parfumul nostalgic al istoriei. Ca şi ţiganul care, neştiind cuvintele la „Tatăl nostru”, l-a rugat pe preot să-i permită să-l… fluiere. Cam de vreo 20 de ani, fluierăm şi noi melodia despre „relaţiile speciale dintre România şi RM”. Vreme îndelungată România nu ştia ce să facă cu noi, de aceea pendula între „românismul lui Roşca” şi… „carandaşul lui Sangheli”. Iată însă că, intrând în NATO şi UE, a găsit formula salvatoare: ne vom regăsi în Europa… Lungeşte doamne boala până se va coace poama (strugurii). Ca nişte papagali, toţi politicienii de la Bucureşti, mai mari sau mai mici, la întrebarea cum văd perspectiva relaţiilor dintre RM şi România, răspund: ne vom reîntâlni în Europa. Un lucru însă nu spun: CÂND?

  Răspund eu: la Doamne aşteaptă. Peste zece ani. Sau peste douăzeci. Dar ce ne facem dacă UE nu va mai dori să existe în formula actuală? Unde ne vom regăsi? Sunt întrebări simple şi naive, pe care şi le pun moldovenii simpli şi naivi. Aceştia au înţeles Acordul privind micul trafic de frontieră ca pe o formulă de apropiere de România. Din păcate, n-a fost să fie. Şi iarăşi, a câta oară, aceleaşi explicaţii – legislaţia comunitară! Dacă România s-a angajat să fie „avocatul” RM în opera de integrare europeană, de ce nu-şi onorează angajamentul? Ce fel de avocat e acela care nu se bate pentru clientul său? Nu vreau să fac recurs la istorie, dar nu pot să nu fac: dacă în 1940 România nu a putut să se bată pentru Basarabia pe câmpul de luptă, de ce acum nu se bate pentru noi la Bruxelles, pe frontul diplomatic? În fine, este clar că toţi au aşteptat o procedură cu mult mai simplă de obţinere a permisului de mic trafic.

  Din care cauză nici reacţia mea nu trebuia să fie o surpriză. Recunosc, poate nu m-am documentat suficient scriind articolul vizat; recunosc, nu ştiu ce muzică le recomandă să pună UE românilor atunci când, de Ignat, ei bagă baioneta în gâtul porcului – manele, doine de jale sau cântece de vitejie!? Dar oare asta e problema? Problema pe care am dorit să o pun a fost următoarea: noi, moldovenii, am dat jos sârma ghimpată de la Prut fără să ne temem că acest lucru nu i-ar plăcea Moscovei (sau Bruxellesului). România, însă, se teme să simplifice procedura de obţinere a permisului de mic trafic. Se teme – de cine? De Moscova? De Bruxelles? Sau poate, totuşi, de noi, basarabenii? Aceasta-i întrebarea…

 38. @d-na Pavlicenco: evitati raspunsul la intrebarile mele si interpretati in mod gresit spusele mele, va asigur! Nu zic ca manipulati, cel putin nu inca!

  Ati spus: Vitalia Pavlicenco spune:
  3 March 2010, la 01:01
  Pt Toka

  [„Si la noi a fost asa, pe tatal socrului meu l-au impuscat rusii in Nistru cind ducea informatii la romani. Dar noi nu sarim cu vorba ca romanii si-au vindut sufletul, iar dumneata – sari.”]

  De unde trag concluzia ca ruda dvs., roman fiind, lucra pentru romani! Deci cine si-a vandut sufletul si cui?
  Nici vorba nu poate fi de asa ceva!

  Cu tot respectul, va repet, poate imi explicati si mie de unde ati tras concluzia absurda ca eu „mi-as sterge picioarele” de sufletul basarabenilor!

 39. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Exact ceea la ce ma refeream mai anterior: Noi dam sirma jos de la hotar, FIIND CONSTIENTI DE FAPTUL CA MOSCOVA NE PREGATESTE UN NOU CADOU, de fapt nici nu s-a lasat de asteptat mult, ministrul Rusiei la citeva zile incepuse sa faca spuma la gura ca noi nu mai vrem sa privim filme in rusa la cinematografe… ei, da asta-i foaie verde… Mai dureros va fi cind Moscova ne-a arata noua ce inseamna SIRMA DE LA HOTAR, prin noile preturi la gaz, etc…. Iar asa zisii fratii nostri Romani, pe care nu-i intereseaza mai mult pamintul Basarabean, ci Aceste suflete vindute… Se tem si de umbra lor, Pai sa nu fie cumva mustrati de Bruxelle, ca dupa 80 de ani, cu mult singe si venin mai incercam si noi sa facem un pas spre ei… Eiiiiiii, stimatii mei Moldoveni si Romani, Frate-i frate da Brinza-i cu bani… iata ne-am convins inca odata… Si-apoi cu astfel de fratie departe nu vom ajunge, sa tineti minte… Ca noi am fost de multe ori avertizati de Moscova deja, acolo tot nu-s batuti cu leuca-n cap, Ei ne-au spus deschis deja, VOI ORI VA DUCETI LA STINGA ORI LA DREAPTA, cit se poate de umblat ca SITA LA CUMATRA?! Ei, si noi dupa atita timp, ne-am decis, fie ce-o fi, da mergem la Dreapta, la Patria muma si la singele comun, Vorba aeea (tot mai bine cind esti batjocorit la tine acasa decit prin mahala…) Dar nu a fost sa fie, Cu cit mai tare ne indepartam de Moscova, cu atit mai fierbinte e la Romania… Si incotr-o so luam acum??? Mai scoatem sirma care-o ramas, ori e timpul sa ne cautam de treaba, pina la urmatoarele alegeri in Romania, ca numai in pragul electoralelor de la Romania mai putem sa schimbam o vorba care ar avea si un rezultat….
  Si-apoi Moscova nu ne-au dat ei banii promisi, dar ne-au mai pastrat preturile, nu ne-au ridicat la nivelul UE (la preturile p/u gaz), Pe cind Basescu ne-a promis 100 mil. Euro in 4 ani si permise si vize… cu permisele si vizele ne-am clarificat deja, va multumim nespus de mult, iar acesti 100 mil. de Euro nu ne vor fi suficienti sa acoperim diferenta dintre noile preturi care ni le vor arunca in ochi Moscova…
  Am umblat citeva luni cu paile-n cap si in sfirsit am revenit de unde am pornit, eu nu m-am dezamagit, pentru ca stiam unde se va ajunge si inca de anul trecut spuneam ca se face zarva mare de Unionistii nostri, dar in curind se vor dezamagi toti… Iata si Finalul 🙂

 40. roman_pruto-nistrean

  Pt Romanul
  Suntem atat de: aproape si departe, la fel si diferiti, ca-mi vine sa urlu cand vad fratii rataciti. Am multi colegi in Cernauti si la Cetatea Alba, care nici nu vor sa auda de unirea cu Ro si Md. Nu se pune problema relatiilor dintre noi, problema este in creierii spalati de-a lungul zecilor de ani si ale intereselor economice in prezent. S-au vandut cu tonele pe ambele maluri ale Prutului si altor rauri romanesti la unii si aceiasi cumparatori. Acum au posturi mari cam toti.
  Stramosii mei au venit dupa 1918 in Basarabia din Romania, o parte a plecat in 40 altii au ramas si dusi la minus 40. „Traiasca regele Mihai si Maresalul Antonescu…” asa se incepea un cantec pe care mi-l canta bunicul pe ascuns . Am pierdut legatura cu majoritatea rudelor din Ro. Poate copii lor ii cearta pe ai nostri ca s-au vandut rusilor si nu vor sa faca nimic singuri pentru Tara? Daca plecau cu totii cu trenurile in 40 nu mai era acum vre-o problema cu romanii de pe aici.
  Da, poate nu avem atatea personalitati date lumii, dar poate nu le cunoastem pe toate. Cineva avea grija sa ne taie la timp varfurile. Indiferent de acest lucru sangele ramane tot sange. Poate dupa noi este viitorul si atunci vom fi mandri c-am ramas in 44

  Eu raman aici cu pasaport romanesc sau fara. Fac casa, cresc copii, astept nepotii sa le cant cantul bunicului in limba mamei. Restu-i apa trecatoare. Respect tuturor fratilor si eroilor neamului!

 41. Vedeti, d-na Pavlicenco, cum dati apa la moara unor „romani” in cuget si-n simtiri, care abia asteapta sa iti rastalmeceasca cuvintele si sa „scoata ochii” romanilor si Romaniei? Si, eventual, justificarea ca „sa faca la stanga”

  Drum bun si cale batuta!

 42. @Speranta: sa fie CLAR, eu nu am spus niciodata altceva decat ceva gen „ne intereseaza sufletele celor din Basarabia, nu pamantul lor, dar nu si sufletele vandute”.
  Nu mai manipula aiurea, ca nu tine!

  Iar faptul ca ne numesti „frati” in sensul peiorativ, nu arata decat o mare ipocrizie din partea ta!

 43. @VP: Problema pe care am dorit să o pun a fost următoarea: noi, moldovenii, am dat jos sârma ghimpată de la Prut fără să ne temem că acest lucru nu i-ar plăcea Moscovei (sau Bruxellesului).

  Gesturi simbolice a facut si Romania destule, dar fratii de peste Prut au spus ca au nevoie si de fapte nu doar de gesturi simbolice, lucru cu care sunt de acord.
  Dar oare fratii nostri din Basarabia sunt de acord cu noi cand spunem ca avem si noi nevoie de fapte?

  In momentul in care „voi moldovenii” o sa scoateti din constitutie monstruozitatea numita „limba moldoveneasca” si o veti inlocui cu limba romana voi spune: „Asta da fapta! Pe langa AIE oamenii astia mai au si prefixul CO!”.
  In acel moment -eu, ca simplu cetatean roman- as iesi in strada si as cere eliminarea vizelor pt. basarabeni. Si nu as fi singurul, sunt mii si mii ca mine. Pana atunci..

 44. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru Toka:
  sa fie clar si Domniei Tale: eu am pozitia mea si nu ma dau in vind dupa Rusia si nici dupa Romania (dupa promisiunile lor), Dar am expus un punct de vedere ce , CREDEMA COINCIDE CU MAJORITATEA BASARABENILOR, eu nu manipulez si nici nu arunc cu pietre in voi, din contra va arat rezultatul care il avem aici in BASARABIA, Voi la rindul vostru n-ar trebui sa ne ziceti Drum Bun, ca nu suntem noi de vina ca Mos Ion nu ia permisul in Romania si se intoarce in sat si pune cruce pe Romania, Hai si-om fi seriosi, Fara insultari, Fiti mai realisti, de ce nu spuneti lucrurilor pe nume ?
  Toka, oricit n-ai face tu zarva si n-ai incerca sa ne insulti, iti aduc la cunostinta ca eu tot Roman sunt de origine, oare-s de vina ca sunt aici unde sunt ? nu, nu e vina mea, DAR avind pasaportul Roman, nu ma face sa fiu indiferent de concetatenii mei care sunt dezamagiti…..

 45. @Mari S: superba postare, zau! 😀

  @Speranta: Am zis eu ca ai avea vreo vina ca esti tu unde esti? NU, si nici nu te insulta nimeni, mai omule!

  Desi, sincer sa fiu, cand vad curluntrismul si ipocrizia unora, mai ca imi vine sa o fac!

 46. Pentru Romanul, scris la 21:09.
  Scris bine si as fi absolut deacord cu tot ce ati scris in cazul daca ar exista al doilea stat romanesc si „atuurile” despre care ati vorbit.
  Eu sunt convins ca acei care afirma ca exista acest stat or sunt rau informati or sunt de reaintentie.
  Din pacate „statul” a fost innabusit in uter, nici nu s-a nascut. Pe 2 martie, acum 18 ani cand se arbora steagul RM in fata sediului ONU, Rusia a pornit razboi impotriva poporului roman pe malul stang al Nistrului. Dar acest lucru a fost pe urma, ceva mai tarziu. Pana atunci au fost deja puse bazele de cea mai mare lovitura impotriva renasterii nationale si unioniste de acelas Front Popular, produsul KGB. Va recomand sa cautati amintirile lui Iurie Turcanu pe Curaj.md Recent a scris un lucru foarte important, citez din memorie „…nu trebuie sa ne intrebam cine a fost la slujba KGB in FPM, ci cine nu a fost” .
  Despre „al doilea stat romanesc” a vorbit ieri la Rostul Zilei, laVB si generalul Costas, fost Ministru al Apararii in1992. La fel va recomand sa-l ascultati.
  Se poate de reprosat ca a fost ieri. Ca azi avem un stat. Ma intreb ce „stat romanesc” e acesta cand reprezentantii statului(politia) lovesc in genitalele tinerilor cu replicile „sa nu mai faceti romani”. Dupa care troika stalinista condamna pe acesti tineri la temnita. Si tot azi acest stat nu a intentat nici un dosar. Mai mult, sindicatele cer amnistierea criminalelor.
  Mai punem si armata informatorilor, ofiterilor, politicienilor din Bucuresti care au stat la slujba kremlinului si avem doua state antiromanesti. Romania si RM. Sarmanii aromanii nostri. Abandonati completamente.Dealtfel i-am cunoscut. Mai oameni decat oameni nu am mai intalnit.
  Este diferenta intre soarta aromanilor si basarabenilor, bucovinenilor si celor peste Nistru- dupa forma. Or dupa continut e acelasi lucru- Genocid.

 47. Pt Toka

  Daca nu va mai raspund si eu concret la toti, cautati sa va raspunda altii. Am spus ca iti stergi picioarele de basarabeni, pentru ca ei nu si-au vindut sufletul, ci au fost nevoiti sa supravietuiasca intr-un regim diabolic si draconic. Nu salutam rezistenta diferita opusa regimului, dar incercam sa ii intelegem, nu sa ii taxam si sa ii consideram vinduti. Se vinde condamnabil cel fara presiune, cel cu presiune e in alta situatie, el trebuie si inteles.

 48. @d-na Pavlicenco: eram convins ca asa ceva o sa imi raspundeti!

  Daca imi permiteti, ca replica la ceea ce mi-ati scris, sa va rog sa imi raspundeti la o intrebare?

  Considerati ca Voronin, urmasul lui Isidor si-a vandut sufletul? Da sau nu?

  Va multumesc!

  p.s.: daca nici unii dintre noi nu ii mai iubesc pe basarabeni, atunci cine, doamna? Dar asa nu inseamna sa fiu ipocrit si sa „mangai” pe cineva pe crestet daca merita dojenit! NU, NU i-am taxat si NU i-am considerat vanduti, cand am facut eu asta?

 49. Haideti sa rupem pisica in doua ! …. in privinta sumei de 500 euro
  (vorba lui „Felix motanu” adica dl Voiculescu – comunistul proprietar al antenelor din Romania, „creatorul” partidului conservator – de fapt hotul partidului umanist) (adica sunt vorbe de duh foarte bune spuse de niste oameni absolut de criticat, dezagreat, scuipat chiar, (pe langa Voiculescu as enumera si Becali) dar asta e viata, sunt si ei oameni si „pacatosul adevar graieste”)

  Statul roman doreste introducerea acestei sume si este o NECESITATE ABSOLUT NORMALA ! Si in UE este folosita aceiasi suma !
  Desi intradevar poate statul sa modifice suma (asa spune ACEL reprezentant
  UE) totusi tin minte ca si pentru cand Romania era in afara UE, Italia avea aceiasi suma (ba chiar a fost o perioada era 1000 euro – valoarea in lire parca, nu mai tin minte) pentru viza.

  NECESITATEA REZIDA in faptul ca nu se poate sa lasi chiar ORICE CETATEAN dintr-o alta tara (oficial vorbesc) in tara respectiva, pentru ca daca ramane acea persoana fara bani atunci ce face ? cum ajunge inapoi acasa? dar unde o sa locuiasca ? pe strazi ?

  Adica statul roman cum poate considera ca cel care vine in Romania are bani sa se intoarca, sau are bani sa se cazeze la hotel, si mai ales are bani SA MANANCE ? Pe promisiuni nu crede nimeni !

  Asa este orinde in lume.

  Cat despre vize, chiar daca Romania nu era in UE, si deci sistemul de vize romanesc nu era supus sistemului Uniunii Europene, tot erau vize !!!

  Motivatia este ca intre doua tari in care exista diferente considerabile economice (la mari nici nu se mai pune problema) atunci este introdus un sistem de vize pentru a opri totusi emigratia in masa care ar duce la perturbarea sistemului tarii.

  Acelasi motiv este pentru care Romania inca are vize cu SUA desi Franta nu are de foarte mult timp (sau au avut vreodata? :P) si Cehia nu mai are, dar Romania inca mai are nevoie de vize pentru a pleca in SUA !

  De ce? pentru ca PIB/cap locuitor arata ca suntem atat de saraci incat tentatia de a emigra este de 50%-90% si practic SUA trebuie sa faca ceva pentru a PREVENI acest lucru, pentru ca nu-i asa este mai USOR sa PREVII decat sa COMBATI un lucru deja intamplat.

  Asa incat nu ar trebui sa fiti atat de suparati pentru acea suma de 500 euro. Totusi asta e viata, asta e realitatea.

  Daca ati fi renuntat la pro-Rusia, la pro-comunism si ati fi fost o Lituanie, Letonie, Estonie… cred ca astazi romanii din Romania ar trebui sa aiba viza pentru Rep. Moldova si nu invers.

  Adica totusi sa nu incepem sa cerem ceva care nu are sens. Sau macar sa criticam un lucru dar dupa ce incercam sa intelegem de ce exista acel lucru, deci sa combatem ratiunile pentru care a fost facut un lucru, deci sa fim rationali, logici.

 50. Si apropo… la fel… cand credeti ca este ceva a Romaniei impotriva voastra … ganditi-va de doua ori…. oare nu cumva cred niste lucruri care nu exista ? (la fel cum zicea si cineva de sentimentul de roman de mana a doua dar care de fapt nu exista, sau bine exista si oameni in Romania care se comporta ca niste idioti, dar asa se comporta ei si cu moldovenii din Romania, dar alea sunt alte cazuri separate) (ca sa fiu inteles mai bine sa dau un exemplu, oare cand sunt bolnav si toti incearca sa ma alinte, sa ma „iubesca extra”, sa imi aduca de mancare o fac pentru ca am devenit eu mai bun? sau pentru ca sunt bolnav? adica anumite situatii sau COMPORTAMENTE atrag anumite situatii si comportamente, si a acuza in intregime pe cel din fata ta nu e chiar corect, mai ales ca acele situatii si comportamente ti se datoreaza tie insuti in primul rand! deci sa „rumegam” lucrurile bine inainte de a deschide gura, ca poate nu totul e asa ca la prima vedere)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *