Optiunea “unirea cu Romania” – peste 45 la suta

Reiau postarea acestui articol, pentru ca procentul votantilor prounire creste si este curios sa urmarim pina unde…

29 la sutaIn decembrie 2008, pe http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48 si pe http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-unire-unire-unirermoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ am postat ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization in noiembrie 2008. A chestionat pe teren IMAS Inc., pe un esantion de 1,251 rezidenţi din RM cu drept de vot, declarat reprezentativ dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare – 3%. Inainte de sondaj, realizatorii le-au solicitat reprezentantilor partidelor intrebari si doleante suplimentare. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania. romania-beautifulTabelul “Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?” indica 29% optiuni pentru unirea cu Romania, alti 10% neavind un MapRegionsRomaniaraspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni prounire. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48

De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri pe forumuri, am vazut pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ un sondaj despre caile de depasire a impasului politic moldovenesc.

Inseram copia paginii, pe care optiunea „unirea cu Romania” intruneste deja peste 37% si e in schimbare. Comunistii ne-au tot umflat capul ca in RM (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea  ceva procente in recensamintul comunist.image-Rom

Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc. si creste continuu.

Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa isi ia lumea in cap, sa priveasca deja cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se scufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, ajung spre 40-50%.

Printre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. Unirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. “Imi e totuna – Moldova e cu viata sa si eu – cu a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.

In foto alaturata: Din cartea „Nicolae Iorga. Cugetari” , pag 10 din prefata semnata de Vlad Pohila, noiembrie 2005. E despre abandonarea Basarabiei in 1940.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

356 Comments

  1. @ vitalia pavlicenco

    doamna am spus ce am avut de spus . nu are rost sa continui . iarasi va mentineti mesajul de victimizare . vi se spune rusi tocmai din cauza ca vorbiti rusa si ganditi ca ei .. si restu . daca au fost prostiti in asa hal cum sustineti atunCI insemana ca basarabenii sunt prosti rau ? io nu prea cred .
    pe romaneste spus ,,am fost futut ” de romani mai rau si mai mult ca de orice alta natie . injurat , inselat etc. nu zic si am facut multe din treburile astea . recunosc
    dar NICIODATA nu am spus/gandit ca sunt altceva decat ROMAN.
    sa fie clar pentru toti sholdovenii basarabeni ce vor recompense si ajutoare .

  2. Pt anais

    Daca dragoste nu e, nimic nu e. Legat de vina cedarii Basarabiei fara nici o demnitate voi reveni cu documente. Motto-ul e al meu si am explicat eu ce am riscat si ce am patit. Motto-ul meu nu e pentru toti basarabenii, fiecare e cu blogul sau. Nu-mi puneti in spate 4 milioane de basarabeni, ca nu sint mai vinovata decum e Romania. Mie nu-mi place sa-mi spuna rusoaica, atunci cind sint romanca. V-ar place, daca sinteti roman, sa va spuna rom sau ungur? Nu mi se pare ca demnitatea trebuie demonstrata in sitiuatii-limita, dar eu de mine raspund. Pe ceilalti nu-i justific, dar va explic voua ce s-a intimplat si care ar putea fi cauzele. EU NU JUSTIFIC! Dar nici sa va purtati asa cu oamenii aflati atita timp in nelibertate, sub rusi, nu e drept. Priviti filmul Cel mai iubit dintre paminteni, dupa romanul lui Marin Preda, a fost dat si ieri la B1, si explicati-va ce inseamna demnitate. Sau nu stiti ce a fost in Romania si cum oamenii au fost nevoiti sa traiasca sub comunism dupa conditii impuse, nu alese? Pacat. Mare pacat.

  3. Ptr D-na Pavlicenco..In ceea ce m-ati rugat d-voastra..maine o sa va dau un raspuns .fiindca am o zi mai libera,,si ma pot informa ..o sa va transmit daca aflu ceva pe adresa d-stra de e-mail..

  4. flowers_of_liberty

    http://jurnal.md/ro/news/ex-comunistul-vladimir-turcan-va-lansa-un-proiect-netraditional-120360/

    Fostul deputat comunist, Vladimir Ţurcan, îşi va lansa propriul proiect politic într-o săptămână.
    Ţurcan a evitat să spună care va fi titulatura acesteia, dar a menţionat că va fi una NETRADITIONALA.

  5. Fiind roman ardelean si vorbitor de limba maghiara, ca de altfel si de engleza, franceza, italiana si putina germana, de multe ori mi se spune in afara arcului Carpatilor ca sunt bozgor, adica ungur, dar asta nu ma face sa ma simt altfel decat roman. Nu ma simt nici jignit si nici lezat, atunci cand asta o spun oameni care nu stiu nimic despre mine, deci nu au cum sa ma judece.
    Cat timp, dna Pavlicenco, despre cat timp vorbiti ca au stat atat timp sub rusi? Luati acel interval de timp si inmultiti-l cu 20 si veti afla cat au stat ardelenii sub unguri, fara sa isi vanda credinta, limba traditiile. Va explic daca vreti ce inseamna demnitate, desi consider ca doar va prefaceti ca ati uitat. Demnitatea o gasiti in toate paginile de istorie a poporului roman. Nu incercati sa gasiti alibiuri pentru o situatie care a pus bariera intre frati. In Romania am avut si rezistenta anticomunista, am avut si martiri care au murit pentru credinta, principii si demnitate nationala cat jumatate din populatia Basarabiei. Si ma intristeaza nespus cand gasesc in randurile dvs. idei vehiculate tocmai de adeptii statalitatii moldovene, la fel cum ma intristeaza ca atunci cand ma refer la mankurti ii bagati la pachet si pe romanii basarabeni cu ei.
    Ca unul care am trait momente de patriotism inaltator la Chisinau, unde am auzit cel mai frumos Desteapta-te, romane! din viata mea, cantat de vreo 5000 de copii cu steaguri romanesti si cu tricolorul nostru pictat pe fata, nu ma voi dezice niciodata de acei tineri. Ii iubesc mai mult decat pe mine insumi si nu cred ca ar fi vreun sacrificiu care sa nu mi-l asum pentru ei. Dar nu am sa inghit ca un nevertebrat, spalat pe creier de sovietici, sa imi spuna ce e drept si stramb in patria mea.

  6. Inca un amanunt. Nu uitati ca filmul respectiv a fost turnat in vremea comunistilor, iar unul dintre scopurile acestuia era sa demitizeze cea mai fasta perioada a poporului roman, cea interbelica, atunci cand Romania Mare si capitalista era intre primele 5-6 forte economice ale continentului.Asa ca, atentie la manipulare. Asta ca sa nu veniti sa imi povestiti despre copiii cu botnite din cartile proletcultistului Zaharia Stancu 🙂

  7. Am si eu doua fiice care au crescut in Basarabia si au invatat la Chisinau, iar acum, cand mergem in vacanta la bunici, copiii le spun ca vorbesc ca niste tiganci. Trebuie sa va spun ca ambele fetite vorbesc impecabil romaneste. Sfatul meu, atat pentru ele, cat si pentru fetita dvs., e sa se uite la cel care o spune. Cum spunem noi, ardelenii: Nu te pune cu prostul, ca el are mintea odihnita!

  8. EU SUNT DIN ROMANIA.

    DAR NICI IN RUPTUL CAPULUI NU DORESC UN REFERENDUM LEGAT DE UNIREA CELOR DOUA TARI IN ROMANIA DEOARECE ROMANI AR VOTA IMPOTRIVA DIN MULTIPLE CAUZE.

    UNUL AR FI ACELA CA CEI DIN ROMANIA SUNT INTORSI CU FATA SPRE VEST, SUDUL EUROPEI DAR FARA SA STIE APROAPE NIMIC DESPRE REPUBLICA MOLDOVA, UCRAINA SI TARILE BALCANICE.

    IN AL DOILEA RAND E DIFERENTA ECONOMICA, DAR SI MULTE ALTE LUCRURI.

    DOAMNA VITALIA PAVLICENCO, SA NU VA SUPARATI PE REAUA INTENTIE A UNORA CARE SCRIU PE ACEST BLOG SAU PE ALTELE.

    ROMANILOR DIN CELE DOUA TARI SA-I INTREBAM DE CE SUNT MAI PUTIN PATRIOTI DECAT UNGURI (CARE SI MAINE S-AR UNI CU UNGARIA).

    MULTI CARE POSTEAZA AICI SUNT IMPOTRIVA UNIRII (din nefericire).

    PE MASURA CE CETATENII DIN REPUBLICA MOLDOVA ISI VOR DA SEAMA CA NU VOR PUTEA FI FERICITI SI MULTUMITI CU VIATA LOR (IN NATO SI UE) PROCENTUL CELOR CARE DORESC UNIREA, CA SI MINE, VA CRESTE FOARTE MULT, PANA LA 50-60%, FATA DE 30-35%, CUM ESTE IN PREZENT.

  9. am mai spus candva ca imi plac in mod special postarile Vitaliei Pavlicenco, cred ca este inutil sa ma repet spunand de ce. Nu pot sa nu zambesc citind si vazand cum Vitalia incropeste cu finete cele 40% de romani basarabeni care ar dori unirea cu RO. Facand o extrapolare la realitatea cruda din teren, fara sa ma bazez pe date ale unei institutii de analiza si statistica indraznesc sa afirm ca e putin probabil ca aceste procente sa fie reale. De ce? ma uit la comentariile pe care le fac romanii din Basarabia pe diferite portaluri, exceptand oameni ca Vitalia, evident, mai sunt si altii, foarte putini dupa parerea mea, marea majoritate a basarabenilor acuza non stop Ro si pe romani ori de cate ori au aceasta posibilitate. Te intrebi si ma intreb, de ce !? Pana la un punct esti dispus sa le faci concesii, numai ca ei nu se opresc la punctul critic, sigur, iti pui intrebarea daca oameni acesti realizeaza ce spun sau daca gandesc cu propriul creier, in cele din urma te dumeresti ca ai in fata indivizi care sunt indoctrinati de stereotipuri vis-a-vis de romani si RO si atunci, pff.., este inutil sa incerci sa le explici pt. ca ei oricum nu au auzit de istorie, e un fel de a spune, ei chiar cred ca-s detinatorii adevarului istoric, ne spun noua cine suntem dar ei nu-si cunosc radacinile, nu stiu cine sunt, nu-si cunosc limba si istoria, mai mult, cei mai multi vorbesc limba rusa, limba straina dealtfel pt. ei, limba celor care i-au transformat in sclavi batjocorindui in ultimul hal, ……, hulesc RO si distorsioneaza adevaruri incontestabile ale natiei romane fara sa cunoasca ca Ro este un GIGANT pe langa ei din absolut toate punctele de vedere. as minti daca n-as spune ca ma intristeaza aceast mod de abordare, dar, ce-i al e alb, eu asa privesc realitatea vis-a-vis de modul cum privesc si gandesc basarabeni in relatia cu romanii din RO. E putin probabil ca cele 40% sa existe in realitate d-na Vitalia dar daca sunt 10% atunci e foarte bine, inseamna ca mai sunt sperante.

  10. Anais..de unde esti frate..ca se vede ca gindesti ca mine..esti si ardelean..vorbesti si maghiara la fel ca mine..si eu sint din Sf GhEORGHE..u de unde esti..poate bem o bere..

  11. Eu sunt din Oradea, Webber! Cu mare placere, cand ai timp si chef!

  12. EU FIIND DIN ROMANIA MA AMUZA FOARTE MULT CAND VAD CA CEI DIN REPUBLICA MOLDOVA SE UITA LA POSTURILE DE TRELEVIZIUNE DIN RUSIA CARE IL PREZINTA IN FIECARE ZI PE PUTIN SI MEDVEDEV.

    LA NOI IN ROMANIA, DACA (NU MAI VORBESC DE TARILE VESTICE ) NU S-AR ACCEPTA ASEMENEA TELEVIZIUNI IN CARE PUTEREA ESTE IDOLATRIZATA IAR ACELEA NU AR AVEA O AUDIENTA MAI MARE DE 5%.

    LA MAI MULT, SI LA O UNIRE MAI RAPIDA.

  13. EU MI-AM FACUT PESTE 50 DE CUNOSCUTI PE HI5 SI FACEBOOK DIN REPUBLICA MOLDOVA, IAR ACESTIA DORESC UNIREA.

  14. E evident ca acei basarabeni care au acces la informatie reala, curata, nefiltrata de rusi, isi doresc Unirea. De aceea ma intristeaza cand dna Pavlicenco, careia ii sarut mana pentru ca stiu ca gandeste romaneste si pentru ca ne da ocazia sa dezbatem pe aceasta tema pe blogul ei, mai ,,tranteste,, cate o teza sovietica despre vina Romaniei pentru ce se intampla cu fratii nostri. Poate ca aici, la capitolul informatie ar trebui sa facem ceva. Am discutat la Chisinau pe tema asta cu multi oameni, din pacate, fara putere prea mare de decizie. Am aflat si motivele pentru care ziarele si cartile romanesti nu ajung la Chisinau asa cum ar trebui si aici e intr-adevar si vina noastra, a romanilor. Fiind oradean, deci concitadin si cunoscut cu patronul Digi TV am sondat si in legatura cu oportunitatea deschiderii unei filiale Digi la Chisinau, iar raspunsul, invariabil, a fost ca basarabenii nu vor dori posturi cu subtitrare in romana, preferandu-le pe cele cu sincronizare in rusa. Eu unul sunt dispus sa fac tot ceea ce depinde de mine pentru acest scop, dar ma intreb daca nu sunt un idealist. Poate ma ajutati voi cu idei, eventual intrari la autoritatile din Republica Moldova, ca de cele din Romania ma ocup eu.

  15. flowers_of_liberty

    Razvan, fumezi? Anais, faci sport dimineata? Furnica, de ce pierzi timpul pe net? Basarabene, de ce privesti posturile de televiziune din Russia? Copile, tre sa stai la computer doar o ora pe zi! Auzi!!!

    Cum poti sa impui oamenii sa citeasca subtitrele la posturile romanesti, atunci cand acelasi film merge pe un post rusesc dublat si predat mura-n gura. Nu zic, ca posturile tv romanesti tre sa dubleze filmele, dar zic ca boicotarea televiziunilor rusesti este exclusa. Este o strategie cu efect nul. Numai vorbarie.

    Strategia eficienta va avea rezultat peste 50 de ani. Va aranjeaza asa ceva? Hai sa vorbim pe chaturi pana maine si pana poimaine, ca mai raspoimaine va trebui s-o luam de la inceput! Fiti de acord.

    De ce sa nu facem ceva? Lasam Parlamenul sa vorbeasca ca pentru aia e Parlament! Daca nu vom face noi ceva pentru noi, nimeni nu va ridica un pai in locul nostru. Iata deja si romanii din tara cred ca vor avea probleme cu basarabenii rusificati, ca guvernul roman va avea de cheltuit o groaza de bani ca sa ne imbrace si sa ne hraneasca pe noi fratii mai prapaditi si mai inghetati de frig. Economia libera are dreptate peste tot, chiar daca romanul s-o fi nascut poet, si nu manager. Dar important e ca lucrurile parca se misca din loc. Noroc ca e ghetus si drumurile nu sunt dezapezite. Toate bune, draga lume.

  16. flowers_of_liberty

    http://vz.ru/top/

    Bielarusi arata coltii!!! Moldova – streaptease, in continuare.

  17. Desi inteleg mahnirea lui Anais, Webber si a celorlalti concetateni ai mei, eu insumi trecand prin experiente similare in RM, marturisesc ca nu sunt de acord cu o astfel de atitudine. Si eu am fost surprins neplacut atunci cand discutand in limba romana cu cetateni simpli la Chisinau, Soroca sau Balti am constatat o totala lipsa de identificare cu tot ceea ce reprezinta mentalul romanesc, ba mai mult, o asumare a modelului cultural rusesc, in ciuda apartenentei lor entice. Sa fie de vina doar perioada de indoctrinare si alienare agresiv antiromaneasca din ultimii 60 de ani ? Ar fi o premiera in epoca moderna cand o natiune ar fi asimilata in 50 de ani, in conditiile in care doar 30 % din populatie este alogena. Cred ca lucrurile sunt mult mai complicate. Ceea ce a facut complicata comunicarea intre mine si interlocutorii mei basarabeni, intre voi si cunostintele voastre din RM, intre fica d-nei Pavlicenco si colegii ei de la liceu, in general intre un roman si un basarabean este lipsa unui feeling de identificare nationala, mai ales in conditiile unui nivel maxim de expectanta in acest sens. A fi etnic roman nu inseamna a face parte din natiunea romana. Ideea de natiune a aparut relativ tarziu in istorie, natiunea romana consolidandu-se in veacul al XIX, perioada in care Basarabia era era sub autoritate ruseasca. Scurtul intermezzo romanesc, de doar 20 de ani, a configurat ideea de identitate nationala doar la nivelul unei elite, restul populatiei, desi pastratoare a limbii si traditiilor etno-culturale romanesti, n-a beneficiat de acel process de concentrare a valorilor, simbolurilor, obiceiurilor, miturilor, comportamentelor, idealurilor tinerei natiuni, pe de-o parte, datorita timpului scurt, a nivelului cultural si de educatie a unei populati preponderant taranesti si in mare masura sarace, precum si a altor cause. Dupa 1940 autoritatile comuniste rusesti au exterminat in mod constient acele elite, distrugand singura forta capabila sa aglutizeze forta vitala a unei natiuni. In atare conditii propaganda bolsevica si procesul de alienare a avut un succes fulminat, astazi fiind spectatorii surprinsi ai situatiei cand mostenitorii lui Stefan cel Mare au ajuns sa fie aparatorii pravoslavnici ai mostenirii marelui Petru.

    Insa acesta situatie nu trebuie imputata basarabenilor, ei n-au fost decat subiectul unor experiente ale istoriei. Pe de alta parte, trebuie spus ca unirea RM cu Romania se va face doar atunci cand va exista o majoritate critica de cetateni moldoveni care vor dori acest lucru, iar acest obiectiv depinde in mare masura de ei.

    Cred ca avem datoria de a incerca a oferii basarabenilor sansa de a fi alaturi de noi, mai ales a acelor generatii care vor veni si care intr-un mediu liber si democrat cu siguranta isi vor regasi identitatea.

  18. anais, s-ar putea sa te pot ajuta eu in sensul cu deschisul portilor. Iti mai merge id-ul ala de mess?

  19. pt Weber

    Va multumesc, dar insist sa o faceti NUMAI daca nu va rapeste foarte mult timp.

  20. pentru RM unica solutie este unirea cu Romania tara mama.

  21. imposibil. 2 din cinci oameni doresc unire cu romania? aberatie. de ce sa faceti declaratii inselatoare? de asta fugeam multi ani…
    ganditi-va!

  22. flowers_of_liberty

    http://www.kasparov.ru/note.php?id=45127B200FFD0

    A vrut RM atat de mult sa scape de comunisti?
    A vrut Romania atat de mult sa scape de Ceausescu?
    Raspuns: da vroia si una si alta, dar nu stiau cum sa se exprime. Intr-un cuvant trebuia sa intervina cineva ca sa deschida ochii.

    E posibila in RO inca o revolutie?
    Nu. De ce? Ganditi si singuri de ce nu e posibila.

    E posibila in MD inca o revolutie? Inca 10, pana cand MD va ajunge la nivelul dezvoltarii statului roman.

    Ce vreau sa spun? Mersi UE si Statelor Unite ca au venit cu Soros, cu RISP, cu UNICEF etc. Am trebuit, noi copii prapaditi si orfani ai lumii marilor puteri! Pana cand vom mai trebui? RISP-ul II se inchee in vara acestui an, va veni RISP III in loc? Consider ca nu? Americanii cred sincer ca basarabenii sunt ca toata lumea. Aceasta si va fi greseala lor fatala si bani cheltuiti aiurea.

    Afganistan, R. Moldova – doua proiecte nereusite ale Occidentului! Si daca, in cazul Afganistanului, poate si nu-s solutii, apoi in cazul R.Moldova se scapa din vedere solutia ieftina si eficienta – Unirea cu Romania.

    Ambitia cu care se creste statul moldovenesc este pe cat de neinteleasa, pe atat de ineficienta si de inutila marilor puteri si poporului bastinas.

  23. Pt anais

    Sint doua tipuri de romani rataciti in Basarabia. Primii sint mai multi, neinformati si manipulati, care sint carne de tun electoral si cumparati – ca si la voi, in Romania, – cu 3 kg de orez. dar sint, intr-adevar, o tagma din cei care au avut acces in perioada sovietica la treuca si care sint deformati si care inca biologic nu s-au consumat si care sint si azi, in 14 din totalul de 18 ani, mentinuti in structurile de stat afiliate intereselor unei Puteri antinationale/antiromanesti. Si acestia, ultimii, au deja feciori bagati in structuri de stat „profitabile”. Eu ii apar pe primii, care sint manipulati, nu pe ceilalti care stiu perfect adevarul, dar s-au infiltrat in tagma teucarilor si nu vor sa o paraseasca. Eu din acea tagma nu am facut parte niciodata. Si nu am platit nici o polita nimanui din cauza fiicei mele, care e muzician, a terminat liceul de muzica, apoi Conservatorul, apoi a stat un an acasa, a invatat de sine statator germana, a exersat si a aplicat pentru scoli din Germania si a mers, a sustinut examen la postuniversitare la Hamburg. Din 2000. Aici nu a depins cariera mea de a ei sau a ei de a mea. ca la noi sint multi care se pliaza in fata cuiva sa le incapa copiii per undeva si eu detest asta.

    Si mai pledez puternic pentru legea lustratiei, ca sa se vada cine se inghesuie sa ne conduca, fiind, de fapt, santajabil. Si acesti, santajabili, sint toti antiromani. Sau, daca li se cere, devin antiromani.

    Restul e frumos, chiar foarte frumos, eu am aici de povestit vreo doi ani la rind, puteti vizita si istoria familiei mele la http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/

    Romantica, din pacate, nu ne ajuta. Intre timp rusii tes si tes…

    Da, legat de „amanunt”. Eu privesc altfel lucrurile. In primul rind, imi plac enorm filmele romanesti. Nu pot privi filmele moldovenesti cu vocile false ale actorilor nostri sau ale celor care dubleaza, pentru ca toti (imi cer tare scuze – se screm sa vorbeasca romaneste, dar degeaba…).

    Apoi tocmai ii spuneam sotului meu – cred ca l-au omorit intr-un fel pe Marin Preda – eu romanul l-am citit intre 1977-1989, dar nu stiu exact cind. Stiu pur si implu unde locuiam atunci si tin minte ni l-a adus un prieten pe ascuns pe doua zile. Si ii mai spuneam ca desi filmul a fost facut in perioada de pina la 1989, iata ca a fost facut, totusi, in timp ce la noi ar fi fost imposibil. Si aici – e deja o diferenta…

    Am avut in vedere in acest film, ca si in Oglinda, ce inseamna sa nu poti ramine demn cind nu depinde, totusi, de tine decit sa te omori. Unele scene sint infioratoare in privinta torturilor aplicate, care pot dezumaniza.

    Nu stiu ce a inteles oricine, eu am inteles ce trebuie din acest filme, d eunde deduc si ca au fost facute binisor. Dar s-ar putea s anu am dreptate, insa pe mine ele nu m-au manipulat.

    Cind Antonescu si-a rostit Testamentul, eu am plins in hohote, eram invitati, tot cam pe ascuns, prin 1993-1995 intr-un cinematograf mai retras din Chisinau, o mina de oameni. Eram redactor-sef la „Mesagerul”, ziarul Partidului Fortelor Democratice.

    Mai fac o precizare. Pe mine ma supara si imi displace cind regatenii vorbesc intr-un fel parca impiedicat sau jucat. Imi place foarte mult cum vorbesc intelectualii de la Iasi. Desigur, si unele personalitati de la Bucuresti, dar ca sa arat cum nu-mi place il dau ca exemplu pe Cristian Boureanu, pe care il cunosc personal, de la PNL.

  24. Pt flowers_of_liberty

    Cred ca veti de acord cu mine ca scena politica pentru viitoarele alegeri va fi alta decit in acest an. Stinga antiromaneasca face ce face si se reinventeaza. Bravo lor, chiar daca mie nu-mi place. Ceilalti, dreapta, daca ar avea mai mult cap si mai putinta rinza. Mai mult intelectualism si mai putin interes meschin. Mai multa rabdare sa gestioneze democratic, si nu autoritar, un partid. Spun asta, pentru ca nu se comaseaz apartidele deoarece la toti liderii le place sa faca toti ce spune el, nu sa ajunga la niste concluzii si decizii prin discutii libere. Si, de frica acestui fapt si a oamenilor puternici, fiecare ramine cu cocioaba sa, care ar putea fi tot mai mica spre viitoarele alegeri.

  25. roman din Iasi, ROMANIA

    Pentru doamna Vitalia Pavlicenco:

    Mult stimata doamna! De ce sa-mi fie rusine pentru ca eu ii consider pe basarabeni ca pe niste straini inamici, adica dusmanii poporului roman? Va marturisesc ca NU! NU mi-i rusine sa-i consider pe marea majoritate a basarabenilor ca fiind straini de noi romanii. Ba mai mult inca, eu ii consider pe basarabeni si ca pe dusmani ai natiunii noastre romane. Si ca mine gandesc marea majoritate a romanilor, mai ales romanii moldoveni. Chiar si satenii din cele mai izolate sate de pe malul Prutului spun ca e bine ca basarabenii sa stea in tara lor, iar noi romanii in tara noastra de la Prut la Tisa si Dunare. Si le dau crezare pentru ca am fost acolo in RM si am vazut ce este.

    Eu am fost in vacanta, cu cativa ani in urma, in Basarabia si m-am ingrozit de ce-am vazut si auzit acolo. In primul rand, toti vorbesc ruseste si peste tot: la tv, la radio, in presa, la biserica, in mijloacele de transport in comun, in magazine etc. Daca vorbesti in romaneste, esti fericit sa ti se raspunda si cu o injuratura ruseasca, dar de obicei esti privit cu ura, ti se intoarce spatele si nu ti se raspunde sau ti se cere sa vorbesti omeneste, adica ruseste. Si ar mai fi inca multe de povestit, dar ma abtin.

    In alta ordine de idei acum. Dupa mine, romanii au facut o mare greseala cand au acceptat, in 1918, Basarabia in componenta Romaniei. Basarabenii au cerut atunci unirea pentru ca-i pradau si impuscau rusii si ucrainenii, si nu pentru ca se simteau romani. Asa cum nici in ziua de azi nu se simt si nu se vor simti niciodata. Iar Romania v-a protejat in ciuda „palmei jandarmului roman”, laitmotiv pe care il tot folositi ca pe o placa hodorogita de patefon. Ca doar atat va pricepeti, sa denigrati poporul roman cu cateva sabloane invechite si rasuflate, printre care si asa-zisa „tradare din 1940”. Dar nimeni nu recunoaste ca Romania v-a salvat de marea foamete din Ucraina intre anii 1930 – 1933, de canibalismul perioadei sovietice interbelice. Daca nu erati in componenta Romaniei atunci, oare cati din basarabenii actuali mai existau acum? Sau basarabenii chiar prefera crimele si deportarile rusesti unei ipotetice palme date de un ipotetic jandarm roman? Adevarul e ca odata ce diavolul a pus stapanire pe sufletul basarabean, apoi va fi foarte greu sa fie dezbarati de mentalitatea ruseasca, de modul retrograd de gandire si viata, de religia dumneavoastra ruseasca, de …. , de…. etc. etc.

    Stimata doamna Vitalia Pavlicenco! Eu nu contest ca dumneavoastra si familia dumneavoastra simtiti romaneste. Dar sunteti o rara avis in Basarabia. Dar ce faceti dumneavoastra cu milioanele de antiromani rusofoni basarabeni? Cum ati putea sa-i faceti sa gandeasca ca oamenii normali? Romanii va spun rusi pentru ca ati venit pe aici la noi in Romania si vorbeati ruseste. Si azi se spune „la piata la rusi”, adica in piata unde veneau basarabenii si govoreau tot timpul ruseste. Daca basarabenii ar fi vorbit „maldavneste”, nimeni, dar absolut nimeni, nu le-ar fi spus vreodata rusi. Si colegii basarabeni pe care i-am avut la facultate se izolau de noi romanii si govoreau pe ruseste. Si faceau niste betii de pomina. Doar foarte putini se integrau in societatea noastra romaneasca din Iasi. Eu nu doresc unirea cu Basarabia pentru simplul motiv ca nu doresc ca tara mea Romania sa se lege la cap cu o populatie dusmanoasa Romaniei, o populatie care cine stie ce greutati ne-ar mai putea crea. Eu sunt gata sa strang cureaua pentru orice roman, dar sa fie roman si nu pseudoroman sau de-a dreptul antiromani asa cum sunt basarabenii rusificati din ziua de azi.

    Sper ca ati inteles motivele si argumentele mele. Doamna Pavlicenco, va doresc tot binele din lume si sa dea Dumnezeu sa auzim de bine de tarisoara dumneavoastra multinationala!

  26. flowers_of_liberty

    Prevestiri sumbre
    Romania ciopartita
    Regele, generalul si legiunea
    Ruptura intre frati
    Regimul Antonescu
    Razboiul nostru sfant
    Vremelnica reintregire
    Dincolo de granitele firesti
    De la Stalingrad la evacuarea Crimeei
    23 August intoarcerea armelor
    Treceti batalioane romane Carpatii
    Totul pt. front totul pt. victorie
    Romania la portile infernului
    Alsacia si Lorena teritorii ale martirului romanesc
    Odesa in flacari
    Noi
    Escadrila alba

    Are cineva aceste filme sau cunoasteti adrese pe net de unde se pot de procurat? Sau de luat:) Mersi anticipat.

    Шах и мат семье Чаушеску
    http://torrentsmd.com

    Революция по заказу: шах и мат семье Чаушеску.

  27. Pt furnica

    Eu arat de unde spun de 29 sau de 40 la suta. Am mai explicat – tinerii trebuie sa-si deschida calea spre Vest prin a lucra cu rudele lor mai batrine.

    Si-apoi – sint si aici care nu vor, sint si acolo, care nu vor, dar trebuie si trebuie sa discutam. Macar sa discutam, pentru inceput.

  28. „Ba mai mult inca, eu ii consider pe basarabeni si ca pe dusmani ai natiunii noastre romane. Si ca mine gandesc marea majoritate a romanilor, mai ales romanii moldoveni.”

    d-le iesean, ar fi bine daca ai vorbi in nume propriu. Eu nu ma includ in „majoritatea” aceea – si din cate cunosc, nici prietenii mei fie din Muntenia, sau Moldova (am destui prin Suceava si Iasi).

    „Daca vorbesti in romaneste, esti fericit sa ti se raspunda si cu o injuratura ruseasca, dar de obicei esti privit cu ura, ti se intoarce spatele si nu ti se raspunde sau ti se cere sa vorbesti omeneste, adica ruseste”

    O aberatie totala: in noua ani de cand merg in Moldova, nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu jignit sau sa mi se intoarca spatele pentru ca vorbeam romaneste. Dimpotriva, am fost tratat cu respect, si cu multa politete. Am prieteni rusi care imi vorbesc in romana, nu mai vorbesc de romani. Se vede ca vorbesti din auzite.

  29. Pt Romanul

    1). Nu am candidat cu program unionist.
    2. Nu am pierdut alegerile. In locale, unde am depus liste, am luat, la numai 3 luni de la formarea PNL, 5 la suta. In parlamentarele recente a fost votul util. Iar in anticipate ne-am retras. Mesajul de la 5 aprilie nu a fost unionist, ci contra coruptiei.
    3. Moldovenii/romanii/basarabenii inca nu au avut conditii s aisi exprime liber optiunile in alegeri. Ei nu au beneficiat de televiziune libera. Tocmai de aceea au avut un vot, pentru noi descurajant, in favoarea comunistilor.
    4. Consider ca in RM e o inflatie de partide liberale. Cind noi am creat AMN, prin fuzionarea PNL (alta formula), si a altor 16 partide intre 2001-2005, nu exista nici PL, nici PLDM. Aceste partide au aparut mai tirziu. Cind Urecheanu si untila i-a dat afara pe PNL-istii din AMN, nu era PLDM, iar PL nu era practic pe firmament, s-a ridicat cind a devenit Primar general Chirtoaca. Acum pledam pentru unificarea partidelor liberale – de ce nu se produce? pentruy ca am explicat ceva mai sus si pentru ca nu se doreste dialog.
    5. Da, partidele din Parlament nu prea sunt liberale si cint de acord ca in Romania este un partid romanesc avind o sigla social democrata, se numeste democrat liberal si este membru al PPE. In general, spune aun ginditor politic – partidele romanesti vor cu un program de dreapta sa satisfaca un electorat de stinga, situindu-se pe centru. Asa ceva e greu sa se intimple, de unde apar struto-camilele ca si PD-L.
    6. Nu consider caduca optiunea pt Uniunea interstatala Moldova-Romania, dupa modelul Uniunii Rusia-Belarus. Pt ca moldovenii inca nu cunosc mare treaba nici despre Uniunea interstatala, nici despre UE sau NATO – nu avem televiziune libera. Acum, si fara a fi prea bine informati, au dat majoritatea voturilor necomunistilor. Dupa ce televiziune ava fi smulsa din miinile comunistilor, nici atita nu vor vota pentru comunisti si pt URSS.
    7. Intrebarea „propunerea dumneavoastra nu incearca oare doar sa ii mai imbuneze sau chiar sa-i pacaleasca pe antiunionistii intransigenti, care sunt suficient de drastici in opiniile lor, cu un surogat de unire care sa nu raneasca orgoliile nationaliste moldovenesti?” nu am inteles-o, explicati-o pentru cei grei de cap ca mine.
    8. Nu am nici un complex fata de nimeni. Nu le-am avut nici in 1992, de cind am avut o foarte buna cooperare intre Rompres (acum – Agerpres din nou) si Moldova-pres.

  30. flowers_of_liberty

    Pe
    moldovanova.md
    se intrezareste un nou record al castigatorului sondajului privitor la numarul de votanti.
    Deja sunt 404, recordul ar fi: 600 de voturi (578 de voturi a acumulat optiunea Какая конфигурация власти после 29 июля будет менее всего мешать вам жить? cu raspunsul:«Очевидное – невероятное»
    (ЛП+ЛДПМ+АНМ+ДПМ)

  31. Jay, mi-a fost sparta respectivul id de mess. Intr-un final am reusit sa il reaccesez, dar nu o mai folosesc pentru ca nu mai am siguranta in acel id. O sa intru sa iau id-ul tau si te contactez. Eu o sa revin la Chisinau pe la finalul lui februarie, poate reusim sa mergem impreuna acolo.

  32. Pt anais si PENTRU CEI INTERESATI

    Am postat o fotografie in finalul articolului din cartea Nicolae Iorga. Cugetari, pag.10, prefata semnata de Vlad Pohila, noiembrie 2005. E despre abandonarea Basarabiei in 1940.

  33. D-na Pavlicenco,

    Este foarte interesant sa citesti toate cele de mai sus,parerile tuturor . Toti au ceva dreptate.Am un drept de comentariu legat de propria mea experienta de viata. Bunicul, locuia la Loganesti . A disparut fiind luat in armata tarista,in valtoarea primului razboi mondial si a revolutiei bolsevice. Tatal meu , orfan ,a terminat teologia la Chisinau fiind luat sub protectia episcopului. Au urmat doua refugii in Romania,unul la ultimatumul dat de Rusia Sovietica si al doilea la respingerea armatelor romane si germane. Tatal meu preot fiind a fost nevoit sa ramana in Romania pentru a nu fi deportat in Siberia. Nu si-a mai vazut mama niciodata desi era in zona Husilor la cca 150km de ea.Am vazut Chisinaul o data. Dupa revolutie am avut si am legaturi cu o verisoara.Am avut cunostinte oameni remarcabili refugiati din Basarabia. Si acum punctul meu de vedere :
    -populatia Basarabiei este f. amestecata, moldovenii fiind implicati in multe casatorii cu rusi, ucraineni,etc
    -tehnicile de manipulare rusesti au creat o populatie care are in principal urmatoarele cunostinte : Moldova este o tara cu capitala la Chisinau o parte din ea fiind ocupata de romani si trebuie eliberata; Romania este un stat imperialist ,fascist iar romanii niste fascisti cotropitori; Rusia este cel mai important leagan de cultura si civilizatie, un vis, rusii o rasa superioara, iar Puskin unul din poetii importanti ai Moldovei
    – ei nu stiu cine este Mihail Sadoveanu, Ciprian Porumbescu, George Enescu s.a., habar n-au ca sunt moldoveni; ei nu stiu ca Stefan cel Mare a indreptat tunurile de la Hotin spre est nu spre turci care au venit dar au si plecat.
    -ei nu stiu ca Eminescu folosea termenul roman inclusiv pentru moldoveni
    -sunt multe de spus si legat de manipularea prin biserica rusa care face exact ce doreste Rusia inclusiv spionaj;

    Ce dorim noi basarabenii din Romania ?
    _In primul rand o actiune de mare anvergura de informare a populatiei privind istoria, cultura, religia care sa incerce sa reeduce acea parte a populatiei lipsita de informatie
    -o actiune energica a bisericii ortodoxe care sa apere fiinta nationala de manipularea rusa
    -atragerea rusilor din Basarabia spre un proiect de Moldova la care ei sa fie parteneri nu inamici
    – unire nu va mai fi atat timp cat setea de putere si lacomia nu vor fi potolite

    Unirea nu va fi atat timp cat treburile Basarabiei vor fi dictate la Moscova ,iar la conducere va fi un rus, un semirus sau un filorus.

  34. flowers_of_liberty

    jay, daca esti doar acel jay)))) o cunosti pe luna? ce mai face respectivul comentator de pe unimedia? e bine? daca, desigur intelegi depsre ce vorbesc)))) daca nu, sorry))))

  35. flowers_of_liberty, o cunosc pe Luna, in sens ca vorbim pe internet. Personal nu ne cunoastem. Din cate cunosc este bine, dar o sa-i un mesaj sa vad ce mai face..

    anais, eu te astept cu un mesaj, emailul e acelasi cu id-ul de messenger. Eu planuisem cu Toka la final de ianuarie sa mergem, dar daca trebuie, merg si luna urmatoare. Oricum ar fi, o sa ma implic sa facem ceva bun legat de ce ai zis tu.

  36. Pt COSTIN

    Eu am spus acelasi lucru, dar am formulat lucrurile putin altfel.

  37. Pt razvan

    Pai cazul cu Veaceslav Tibuleac si cuvintarea la congresul PLDM – nu despre problema ocuparii mediatice ruse a vorbit? Intrebarea care s epune e de ce nu se schimba lucrurile? Se asteapta sa revina comunistii sau se tem sa nu ii „deranjariseasca”, asa cum spunea coana Chirita ot Birzoieni?

  38. INTR-UN FEL UNIREA SE PRODUCE DEJA, PRIN CRESTEREA NUMARULUI DE CASATORII INTRE CETATENII DE PE CELE DOUA MALURI ALE PRUTULUI.

  39. Va multumesc pentru raspuns ……. SI SPER CA MAINE DUPA-AMIAZA CAND MA VOI UITA DIN NOU PE ACEL SITE SA SE FI DEPASIT PROCENTUL DE 50%.

  40. pu pavlivenco: Tabelul de note:
    statistica- 2 (mosnegii nu au internet)
    politica – 3(ca un ratat teai retras pe blog zbatandute din rasputeri pu un potntial mandat la viitoarele alegeri)
    fara suparare dar asa este, avesti tineri si bravi tineri in loc sasi caute de alte activitati, va ridica ratio pe blogul dvs. respect pu tineri ati fost intotdeauna motoarele tuturor skimbarilor, insa aceasta ocupatie de a scri pe blog este este in detrimentul altor activitati mai prodigioase si mai prounire.

  41. p-ru romanu din Iasi:

    Tu ce ai facut p-ru ai scoate pe romanii din R.Moldova de sub cotropirea ruseasca ? Citesc mesajele tale si mai bine iti spun se te spinzuri, decat sa scrii asa ceva….
    E vina ta, si vina celor ce gindesc ca tine p-ru situatia in care ne aflam noi romanii din R.Moldova

  42. impresionant numarul de postari … se vede din aceste postari ca oamenii, romanii de pe ambele maluri ale Prutului, vehiculeaza idei preconcepute cu o imagine distorsionata unul fata de celalalt frate de peste Prut … aceasta balacareala reciproca aduce mai mult a eliberare psihica de un dusman imaginar … sunt inca multe probleme , la care nu am reusit sa dam raspunsurile inteligente dar si aspre cerute de istorie . teoria subtil infiltrata in mintile basarabenilor dupa 1945 , ca ar fi fost lasati prada urss-lui , e falsa . marturie stau sutele de mii de morti – ofiteri , subofiteri si soldati romani – cazuti pe frontul anti-sovietic si anti-bolsevic din cel de-al doilea razboi mondial . marturie sta apararea basarabiei de catre autoritatile romane dupa 1918 , in fata tendintelor expansioniste ale bolsevismului ucrainean , rus si sovietic . iar astazi sunt cunoscute permanentele acte de terorism , sabotaj , infiltrari kgb-iste , provocari murdare , totul culminand cu un banditesc ultimatum dat de urss la adresa romaniei … este cunoscuta ura anti-sovietica si anti-rusa , datorita in buna masura a raptului teritorial a basarabiei , ura de care au stiut sa profite comunistii romani , pentru a-si apara scaunele de mazilirile venite de la moscova imperiala . pana astazi relatiile ruso-romane sunt proaste , trebuie sa o recunoastem … in romania exista o antipatie populara anti-ruseasca , chiar ruso-fobie , datorita si problemei basarabene . sa vii acuma si sa spui ca romania a renuntat vreodata la fratii basarabeni , e o imensa prostie . aa… ca o fi fost cozi de topor la bucuresti nimeni nu neaga acest lucru . dar poporul a pastrat in el durerea pierderii basarabiei … durere ce s-a transformat de-a lungul anilor chiar intr-o rusofobie periculoasa . rusii trebuie sa stie ca nu exista nicio sansa de schimbare radicala a relatiilor cu romania daca nu se rezolva cel putin 2 mari prebleme – basarabia si tezaurul romanesc dus la moscova in timpul primului razboi mondial si nereturnat nici pana astazi …

  43. Pt roman din Iasi, ROMANIA:

    Eu nu am spus niciodata de “palma jandarmului roman”, dar trebuie remarcat ca, pe linga succesele inregistrate in multe domenii in Basarabia intre 1918-1940, au fost trimisi si aici functionari romani ca in exil, ca pedeapsa, ceea ce nu a fost prea inspirat.

    Privind “tradarea din 1940″ priviti foto de la sfirsitul articolului. Nimeni nu regreta ca am fost cu Romania intre 1918-1940, ci regreta ca am fost cedati de Romania in 1940 si bagati in gropi cu var, trimisi in Siberia, supusi foametei si canibalismului.

    Da, sint basarabeni care prefera crimele si deportarile rusesti unei palme date de un ipotetic jandarm roman. Dar noi nu facem parte din acestia si nici – repet – nu-mi pot lua 4 milioane de basarabeni in spate, care mai gindesc asa. Trebuie cu totii, prin exemplu bun, sa schimbam mentalitatea.

    Si daca „adevarul ar fi ca diavolul a pus stapanire pe sufletul basarabean, va fi foarte greu sa fie dezbaerati de mentalitatea ruseasca, de modul retrograd de gandire si viata, de religia ruseasca”, NU DIN VINA LOR, trebuie acum sa ii ucidem sau sa ii abandonam cu ura?

    Daca dragoste nu e, nimic nu e.

    Eu am de gind sa ies la pensie peste un an si sa mor cind ma va chema Domnul. Eu am facut ce am putut iun viata asta si acum trebuie sa faca altii, cei votati. Eu fac doar ce pot – va deschid posibilitatea de a discuta.

    De una singura eu nu pot sa ii schimb pe oameni, dar impreuna, cite putin, o putem face. Eu nu am vorbit in Romania ruseste. Nici altii, dar vrind sa li se spuna la cei de aici ca sint de aici, au foat facuti de voi „rusi”. Adica – aici au fost si sint persecutati pt ca sint romani, iar acolo – pt ca „sint rusi”. Amuzant, nu, daca nu ar fi si tragic.

    Pai, spuneti voi “la piata la rusi”, in loc la piata la basarabenii sau la romanii de peste Prut sau la piata la moldoveni.

    Populatia noastra nu e dusmanoasa Romaniei, ea este manipulata de propaganda proruseasca.

  44. Pt eu

    Nu exista pe acest blog nici un tinar de la PNL. Niciunul.

    Referitor la cealalta parte a mesajului, plina de greseli, care o face ilizibila, explicata prin rautatea cu care ati scris. Nu va place tema, nu discutati. Din fericire pentru mine, nu pun pret pe aiurelile postate de dumneata.

  45. =======================================================
    TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
    =======================================================

  46. cel mai bine ar fi, pentru calmarea spiritelor, sa scoatem cat mai multi rusi si ucrainieni din r.moldova … ia sa mai mearga si pe la casele lor. in special cei teleportati in moldova dupa 1945 …ajunge! acasa cu ei .

  47. – Bre, moldovene, iti plac rusii?
    – Da, mult.
    – Dar romanii?
    – Nu.
    – De ce?
    – Pentru ca l-au batut pe tata cu rigla la scoala’n 37.
    – Si ce face tatal tau acum?
    – Ehe, l-au impuscat rusii in 40.

  48. to : flowers_of_liberty spune:
    4 January 2010, la 19:07
    Ma bucur ca face un partid pe esichierul comunistilor. Cred ca V. Turcan va reusi sa ne ajute sa doborim comunismul de la putere.
    1. O parte din membrii PCRM vor emigra la Turcan. PCRM slabeste.

    2. Turcanu se avinta in alegeri. Electoratul de stinga se dilueaza. Poate nici PCRM si nici Turcan nu vor trece pragul ! Asta ar fi culmea asteptarilor !
    Oricum, diluarea electoratului PCRM e un lucru potrivit pentru situatie.

    4,5,6,7,….. In situatia actuala este foarte important ce se petrece cu partidele democratice parlamentare si extraparlamentare . AMN se „evaporeaza”. AMN se imparte in doua tabere , care pentru inceput vor imparti si fostii lor alegatori, din care o buna parte vor ramine dezamagiti de „fanul lor partid” si vor vota la intimplare sau nu vor merge la vot…..
    PLDM de bine de rau se misca si nu pierde timpul….Doar ca in goana lor de a deveni „giganti” prin numarul membrilor PLDM , submineaza securitatea partidului. Toate „aderarile” transfugilor din alte partide politice pot fi tratate ca „fuga la coliva”/ sa nu zic „cormusca” sau „treuca”. Nu-mi plac ambele cuvinte.
    PD ? Sunt acolo persoane bune si destepte, dar M.Lupu poate fi bun pentru ademenirea alegatorilor, care voteaza frumusetea si nu vad ce este „invesmintat” cu aceasta frumusete. Sper ca mai multi membri de acolo nu vor permite sa traga „carul” spre Rusia si CSI cu politica externa, chiar daca ar fi sa piarda finantatorii si sa dispara partidul. Din aceste considerente cred ca si la PD ar putea /in diferite forme de cooperare politica/ sa adere unele partide extraparlamentare de orientare proeuropeana. Pentru a nu admite pacaleala electoratului…..
    Ce face D. Ghimpu cu partidul lui ? NU face nimic! D. Ghimpul se simte in al noualea cer, imprastie ordine si functii la stinga si la dreapta. Euforie totala…..Nu simte si nu constientizeaza ca aceasta „poveste” nu va dura prea mult, daca nu face nimic pentru intarirea fortelor partidului. Capitalul pe care trebuie sa-l materializeze sunt partidele politice extraparlamentare de orientare democratica si proeuropeana. Dinsul sigur, nu-si doreste mare concurenta in partid. Insa exemplul AMN este foarte clar la ce duce intr-o buna zi monopolul puterii si deciziilor in partid, lipsa principiilor democratice. In PL anume aceasta pozitie este foarte periculoasa si despre aceasta discuta „mai putin la vedere” membrii avangardisti din PL. / Si in PLDM deja persista aceasta nemultumire in interior, cei care /.
    PL-ul trebuie sa intreprinda masuri si sa creasca partidul cu membri noi si multi/de calitate/. Baza lor de cadre pot fi partidele extraparlamentare de orientare politica democratica si proeuropeana, dar pot fi atrase si cadre noi, cu experienta si cunoscute in tara. Deocamdata PL-ul inca nu este considerat partid plin de corupti….poate fi atractiv…, dar este cert ca nu are cadre bine pregatite si acest lucru este vizibil ….
    Deocamdata opresc aici….

  49. La tema discutata…..

    Numai intrind in UE , Basarabia va avea posibilitatea sa se simta unita cu Romania. Atunci fiecare basarabean va putea simti cu adevarat ce inseamna libertatea de a circula, a comunica, cum este romanul adevarat si sa compare cu ce i s-a spus decenii la rind. Oricum cine e de stat acasa, acasa va sta, dar se va simti altfel. Cine intelege in prezent cu adevarat cine este si care este identitatea lui, va putea sa faca mai multi oameni sa inteleaga.
    Nu se merita de discutat istoria, care a fost vitrega pentru Romania impreuna cu Basarabia.
    Trezind mereu aceasta rana prin invinuiri de tradare si altele, nu facem altceva dechit sa ne indepartam unii de altii. Si in Romania, si in Basarabia sunt oameni, care nu inteleg la fel situatia, care ghindesc diametral opus, toti cred ca vor sa fie patrioti ai tarii sale, inteleghind diferit ce inseamna patriotismul…..Si Voronin se da patriot…..
    Intr-adevar, nu ne putem baza pe aceste sondaje…La ele participa cei, care pot si sunt foarte putini ca si pondere. In situatia actuala un referendum la aceasta chestiune ar fi un esec, un gust amar ca si dupa recesamintul in care fisele au fost completate in birouri si oamenii/ de la sate in special/ au pus numai semnatura. Asa a fost in satul meu. Mi s-a plins angajatii in serviciile publice ca nu dorm noptile din cauza completarilor acelor fise. Mi-a descris cu lux de amanunte cum o fac, la indicatia superiorilor, chipurile sa fie corect scrise acele formulare….Dar comanda venea de SUS.
    Voronin prin discipolii lui au avut grija si a ales timpul si persoanele potrivite pentru aceasta diversiune.
    „Nu ma bate, frate, nu mai da!
    Vezi ca rau ma doare inima …”

  50. Din tot ce-am postat pana acum s-a vazut ca nu sunt foarte optimist in ceea ce priveste unirea. Si asta pentru ca momentul propice unirii a fost, defapt, ratat. Incet, incet se va ajunge la o haraiala continua intre moldoveni si romani ca intre valoni si francezi. Numai conditiile politice si economice sunt altele. Ma vad totusi obligat sa fac o precizare care sa ma delimiteze de cei care se dau mari romani si lupta pentru „puritatea” neamului romanesc. Principala acuza care se aduce moldovenilor este ca vor sa ajunga caetateni romani si, implicit, europeni din interes, din motive economice si nu din marea dragoste pentru neamul romanesc. Asa si!?… Dar romanii care au umplt lumea si au devenit cetateni francezi, canadieni, americani, brazileni, argentinieni, australieni? Astia au cerut cetatenia tarrilor respective din mare patriotism si dragoste netarmurita pentru valorile popoarelor respective sau din motive economice, satui fiind de saracia pe care au lasat-o acasa? Nu poti invinui pe nimeni pentru faptul ca vrea sa traiasca mai bine. E dreptul lui. De altfel un om politic roman, oarecum contestat de unii, a spus despre problema basarabeana: „Moldovenii vor fi atrasi de de Romania atunci cand va aparea motivatia economica si politica ca aceasta sa devena interesanta pentru ei.” Si nu era nici o urma de ironie in glasul sau.
    Esential este insa faptul ca din postarile diverse, trimise de oameni de pe cele doua maluri ale Prutului, rezulta clar ca teoria valahului tradator de neam si de tara, Voronin, conform careia romanii abia asteapta sa-i cotropeasca pe moldoveni ca sa le ia gatul si averea este de fapt o mare porcarie cu miros pestilential de fanatic velicorus care nu se da dus ca hiena de pe hoit. Controversele si manipularile de aici au pornit. Binomul carelian-finlandez, roman-moldovean, azer-turc, tugus-manciurian etc.,etc…. este o inventie ruseasca care demonstreaza cat de perfid poate fi rusul cand are interes. Rusii sunt un popor inteligent, talentat, creator al unei mari culturi dar din pacate nu foarte harnic. Ca sa poata trai, in loc sa „sfinteasca locul” s-au tot intins si au tot luat cu japca. asa au ajuns sa aiba cea mai intinsa tara ( cel mai intins imperiu ) din lume. Situatia rusilor imperiali, dar nu numai a lor ( si a austriecilor si germanilor in general si a ungurilor si a turcilor, etc. etc…. ), care au ajuns in diverse state din natiune dominanta… minoritate nationala, nu este foarte comoda. Adaptarea la noul statut se face greu de tot, mai ales ca nici patria mama nu-i lasa in pace si ii starneste continuu.

Comments are closed.