În mod nedemocratic, Platforma ”DA” nu acceptă unionismul în discursul public

PNL, membru al Consiliul Unirii, sprijină toate protestele

11Noi, conducerea Partidului Național Liberal, am salutat, printr-o declarație, orice protest împotriva actualei guvernări corupte, care și-a arătat totalul dispreț față de oameni și de stat, după 30 noiembrie 2014. PNL a fost printre cei mai acerbi critici în campania electorală din toamna trecuă și a spus că guvernanții au Europa pe buze, dar gândul le este la furat, fiind șantajabili de către Kremlin. Și că actualii guvernanți, re-perpetuați în mod naiv, dar și în mod criminal, la Putere, prin furtul voturilor și manipularea alegătorilor, precum că ”vin rușii, vin comuniștii”, nu sunt proeuropeni, nu vor nici UE, nici Unirea cu România dintr-un motiv simplu și clar de securitate – ei nu se vor la pușcărie, așa cum merg într-o veselie demnitarii și aleșii poporului peste Prut, care au furat 10 miliarde de euro, în loc să întregească Țara Românească. Acolo, cu DNA, cu Parchet, cu Procuratură și închisori le este locul la toți. mai ales ”alor noștri”, care conduc R.Moldova într-un trioclan pur comunist – Snegur/Lucinschi/Voronin.

Membrii PNL, unioniștii din Consiliul Unirii au participat până acum la toate manifestările de protest, începând cu februarie. Un tânăr din Platforma ”DA” (în articol nu voi da nume, cu mici excepții) le-a mulțumit tinerilor noștri naționaliști, a căror prezență a solicitat-o la primul protest din fbruarie, și care au mers, îndemnați și de Declarația PNL.

DSC_4859Consiliul Unirii a organizat o Masă Rotundă

Pe 12 martie, Platforma unionistă ”Consiliul Unirii” a organizat o Masă Rotundă, la care au fost invitate peste o sută de persoane considerate, de către nucleul coordonator al CU, drept unioniști, prin manifestările lor publice. A fost publicată video toată discuția, axată pe mai multe aspecte, două fiind prioritățile societății civile după Marea Înșelăciune de la 30 noiembrie 2014 și dacă e posibilă cooperarea dintre mai multe platforme civile la noi. A fost invitat și unul dintre fondatorii Platformei ”DA”, Oazu Nantoi, care a promis ferm să vină, dar nu a venit. Ca membri al Consiliului Unirii, au fost invitați, printre mulți alții, Valentin Dolganiuc, Val Butnaru, care au venit. Discuția a contat prin faptul că a existat. Au participat și reprezentanți ai partidelor extraparlamentare, care fac parte din societatea civilă, nefiind nici la Putere, nici în Opoziția parlamentară.

Cum a început cooperarea cu Platforma ”DA”

Înainte de protestul de la 5 aprilie 2015 am fost sunați de un alt coordonator al Platformei ”DA” și invitați, ca partid extraparlamentar, să venim la protest. Am formulat condiția că mobilizăm lumea, că avem o bază de date impresionantă, dar că am dori să le vorbim oamenilor – Anatolie Caraman și Vitalia Pavlicenco, cei care suntem și coordonatori ai CU. Am mobilizat lumea timp de o săptămână. Pe 5 aprilie, după cum spunea Val Butnaru la o ediție a Cabinetului din umbră, ”a fost, surprinzător, multă lume”. O contribuție a fost efortul PNL, pentru că noi asigurăm și secretariatul Consiliului Unirii, și avem un sistem de a lucra cu mesaje, antrenat și pus la punct din 2012, de când am început marșurile unioniste, împreună cu Acțiunea-2012, – și la Chișinău, și la Cahul, și la Bălți, și la București, la alte manifestări, precum la Alba Iulia. Este absolut incontestabil rolul postului Jurnal TV în mobilizarea oamenilor la protest și bine că e posibil așa ceva. Pentru că noi, unioniștii, în acțiunile noastre, nu am beneficiat nici măcar de sprijinul unicului post de radio al Reîntregirii, Vocea Basarabiei.

În acest fel, o mare parte din manifestanții de la proteste sunt antrenați de structurile unioniste, inclusiv sau, mai ales, de PNL.

Cu mare greu am luat cuvântul pe 5 aprilie, deși ne înțelesesem anterior, dar am închis ochii și am mers mai departe – de dragul solidarității. S-a scandat ”Unire!” la acțiunea de protest și la marșul ulterior, pentru că protestatarii, în mare parte, sunt unioniști, sunt basarabenii marginalizați în drepturile fundamentale atât până, cât și după proclamarea Independenței. Din cei ce au mai rămas neplecați peste hotare ori expulzați acasă din Rusia.  

Când au început semnele de întrebare

Însă discursurile și apelurile proUnire, după cum am început să ne dăm seama, au deranjat pe coordonatorii Platformei ”DA”, deși un moderator spunea că ”la miting a vorbit de la Tulbure până la Pavlicenco”, adică s-a lăudat cu spectrul larg al participanților. Deranjul legat de mesajul unionist a fost înțeles de noi ulterior.

Noi, naivii, credeam că libertatea de exprimare e respectată ca libertate democratică fundamentală în viziunea Platformei ”DA”.

Asta pentru că mesajul unionist al PNL, al Consiliului Unirii, este și ca o soluție, ca finalitate pentru dezmățul din societatea noastră, chiar dacă alții din altă entitate neinstituționalizată – Platforma ”DA” – au dreptul să creadă altfel și noi acceptăm faptul, dar care nu ne poate fi impus nouă.

Înainte de protestul de la 3 mai, împeună cu Anatolie Caraman, am avut o întâlnire cu un alt coordonator al Platformei ”DA”. Am discutat două ore, am spus totul ce credem și cum vedem lucrurile, ca să nu regretăm că am mobilizat lumea la o acțiune de protest comună. Am plecat dezamăgiți și derutați, dar am mobilizat, și de această dată, oamenii. În timpul manifestării am stat în spatele Arcului de Triumf și am discutat cu oamenii, care, tot mai mulți, ne puneau întrebări la care încă nu puteam răspunde, dar de atunci căutăm răspunsul.

Care sunt întrebările?

Una dintre întrebări era de ce nu suntem la tribună, ca să le spunem în 2 minute poziția noastră oamenilor pe care i-am invitat la acțiune?

Îndoiala s-a confirmat. Există, deci, interesul de a atrage oameni, de a arăta ”câtă putere avem noi, ia priviți-ne”, unii devin aroganți și, peste noapte, eroi și mai că martiri, dar fără a recunoaște efortul mobilizator al celor buni doar să fie folosiți în scopuri neclare. Adică, după ce ne punem obrazul și chemăm sincer oamenii să vină în PMAN să cerem miliardele furate de la guvernanții venali, nouă ni se spune – ”acum ori mai chemați lumea, ori nu o mai chemați, nu mai avem nevoie, că oamenii vin și singuri”, adică ”noi deja i-am obișnuit, i-am atras și vin aproape nechemați”. de aceea nu mai avem nevoie de voi, de cei care v-ați pus obrazul și ați crezut în sinceritatea demersului protestatar.

De aceea, nu trebuie să vă oferim să le spuneți ceva, pentru că noi avem nevoie de masă, nu și de cei care i-am chemat, de mesajul lor cu finalitate, unionistă, că asta îi sperie pe ruși sau pe ”moldovenii antiromâni și antiunioniști”.

Și pe 3 mai, și după 3 mai, oamenii care nu ne-au văzut la tribună, au început să ne întrebe –  inclusiv după acțiunea unionistă de la 16 mai, la care, de asemenea, PNL, alte componente ale Consiliului Unirii au participat masiv și mobilizat adepții din toate raioanele, noi, PNL, chiar organizând și o minilansare în campanie – de ce nu ni se oferă cuvântul? Și, cum vă spuneam, am început să descifrăm argumentele – privind ”avem agenda noastră!, ”nu trebuie să îi respingem pe ruși” etc.

Acum, în campania electorală, culegem roadele naivității noastre – la tot pasul, suntem întrebați de ce nu participăm la proteste? Le spunem că participăm, că doar îi chemăm, iar ei ne spun că nu ne văd. Ei ne știu de organizatori de marșuri din anii precedenți și văd că i-am chemat și acum, dar nu ne văd să le vorbim în piață, deși le vorvim mergând prin pPMAN, dar totuna ne întreabă de ce nu le vorbim de la tribună. Ce să le spunem noi?

Și te vezi nevoit să spui niște lucruri, să răspunzi și întrebărilor ”ce facem mai departe?”, ”ce se vrea cu adevărat?”, ”vor pleca cei de sus ori degeaba cerem aceasta?”, ”de ce nu vorbesc și ate persoane decât cele ce apar la Jurnal TV”, sau constatărilor ”nu vrem în locul celor de sus să vină alții ca ei”, ”nu îi putem crede pe cei care au fost cu Roșca, Lucinschi și Voronin”, ”de ce prorușii sau moldoveniștii pot vorbi la mitingurul Platformei ”DA”, iar unioniștii – nu pot”, ”de ce noi pe cei mai tulburi îi putem suporta, iar ei pe noi nu ne-ar suporta?”

Căutăm și noi răspunsuri. Cât privește finalitatea acestor proteste, am scris încă după primul, pe la 26 februarie că ea nu se vede. Și am mai încercat o discuție, de ore bune, cu un coordonator al Platformei ”DA”, după care pare să ne lămurim definitiv. Mai bine spus – bănuielile noastre se adeveresc.

ÎN MOD NEDEMOCRATIC, UNIONISMUL NU ESTE ACCEPTAT DE PLATFORMA ”DA” ÎN DISCURSUL PUBLIC

Și asta e grav. Pentru că după 24 de ani, noi ne temem de libertatea de exprimare, de pluralismul de opinii. Dar fără drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu poți construi nimic durabil.

Noi, unioniștii, PNL, adepții și simpatizanții noștri, am demonstrat în instanța de judecată că unionismul este constituțional. Sunt publicate toate actele emise de justiția națională și Poziția Curții Constituționale, în temeiul precedentelor CEDO, în baza CvEDO, care pune în față – prin art.10 și 11, – libertatea de exprimare. Aceste articole au justificat și arderea portretelor unor politicieni – http://www.pavlicenco.md/2012/11/02/pentru-juristi-si-politicienii-antiunionisti-cititi-si-luati-aminte/

De aceea, NIMENI, NICI CHIAR DE DRAGUL RECUPERĂRII UNUI MEGAFURT, NICI DE DRAGUL UNEI VIZIUNI NU ȘTIU CARE EUROPENE, nu are dreptul, din orice alte rațiuni inventate și mulate pe niște interese neclare, ca să nu spunem ascunse, să considere că MESAJUL UNIONIST ESTE EXCLUSIVIST, CĂ NU ARE DREPTUL LA EXISTENȚĂ ȘI CĂ TREBUIE EXCLUS DIN SPAȚIUL ȘI DIN DISCURSUL PUBLIC.

Oamenii, la început, VORBESC, adică își exercită dreptul la libera exprimare. Și convin, de exemplu, să se constituie într-un stat, să instituie un stat, ca să își organizeze și să își administreze viața și existența. Dar dacă acest stat, prin guvernanții puși sus ca să gestioneze treburile publice, nu îi face fericiți, ci îi calicește și îi distruge, le omoară copiii și semenii, OAMENII AU DREPTUL SĂ DISCUTE, ÎN BAZA LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE,  INCLUSIV SUBIECTUL DE A FACE CEVA CU ACEST STAT.

Este primar DREPTUL LA FERICIRE, NU STATUL

 Iată Amendamentul Thomas Jefferson la Declaraţia de Independenţă din 4 iulie 1776 a SUA si, ulterior, la Constitutia SUA, care au pus bazele unei democraţii moderne. Este singura Constitutie care prevede dreptul la Fericire. „Toţi oamenii sunt creaţi egali,  înzestraţi de Creatorul lor cu drepturi inalienabile ca Viaţa, Libertatea şi Dreptul la Fericire. Pentru apărarea acestor drepturi au fost instituite Guverne între Oameni, care îşi derivă puterile din consensul celor guvernaţi. Dar ori de câte ori o formă de guvernământ devine distructivă acestor scopuri, este Dreptul Poporului să o schimbe sau s-o înlăture şi să instituie un nou guvern, încât să își asigure, în modul cel mai eficient, Siguranţa şi Fericirea”.

Altfel spus, omul are o singură viață și NIMENI nu are dreptul să îl forțeze să fetișizeze statul, dacă aceste îl nefericește. Mai mult – el are dreptul să răstoarne prin revoltă și rebeliune Guvernele care îl nefericesc. Adică, omul are dreptul să discute – ce facem cu statul Republica Moldova – îl mai păstrăm, ca prin statalism moldovenist, să continue dezmățul oligarhiei moldovenești antieuropene, antinaționale și antiromânești, care să fure și pe mai departe din bunul public – miliarde, trilioane și triliarde -, sau examinăm eventualitatea Reîntregirii națiunii române, ca să ajungem într-un spațiu al legii, al justiției și al pedepsirii corupției.

CINE, DECI, ARE DREPTUL SĂ ÎNGRĂDEASCĂ ASTA? NICI PLATFORMA „DA„ NU ARE DREPTUL ȘI E PERICULOS DE A NU ÎNȚELEGE ASTA.

Argumentele ”să nu îi respingem pe ruși, ca să îi avem alături până dăm jos Puterea”, fără a le permite politicienilor celor care sprijină protestele să le vorbească oamenilor, ca să nu se ridice cumva alte partide, inclusiv unul unionist, par a fi dubioase, de neînțeles, chiar par a fi o diversiune sau subversiune camuflate și subordinate altor interese.

Fraților, dacă voi nu aveți soluții ce faceți mai departe, de ce nu îi lăsați pe alții să arate calea Unirii cu România, mai ales că ea plutește tot mai dens în aer și e tot mai acceptată de oameni? Noi însă să spunem mulțumesc pentru că avem o Românie a noastră – o Țară de vis!

Da, în acești ani, guvernările antinaționale, cu mici excepții, nu au încercat să îi convingă pe rusolingvi să înțeleagă altfel lucrurile, deși mulți dintre rusolingvi învață limba și se mută deja cu traiul nu doar în Europa, ci și în România, mulți dintre ei acceptă Unirea. Dar dacă nu au făcut asta guvernanții, să o facem noi, să ni-i transformăm în adepți, pentru o viață mai bună, împreună, cu națiunea română europeană.

Cât timp vom mai spune că – prin mesajul unionist – îi supărăm pe Voronin, pe Dodon, pe Șevciuk, anterior – pe Smirnov -, pe Lavrov, Putin, Medvedev, Formuzal și pe alții, pe LUCINSCHI?

Care Lucinschi? Cel care are un fiu reținut pentru fapt de șantaj contra oamenilor, în România, împreună cu ginerele lui Băsescu? Care Lucinschi? Cel care a împrumutat bani de la Ilan Șor ca să cumpere acțiuni de la băncile puse pe brânci de tâlharii de miliard?

Poate deranjează pe Filat, cel care vroia să condamne nu extremismul și neonazismul rusești, ci pe cel inexistent – românesc?

Poate pe Lupu, care nu știe de ce naționalitate e și ce limbă vorbește?

EXACT STATALISMUL, STATALITATEA ȘI MOLDOVENISMUL STALINIST, PE CARE LE APĂRĂ ȘI UNII DIN PLATFORMA ”DA”, PERPETUEAZĂ CONDIȚIILE IDEALE PENTRU CONTINUAREA FURTULUI DIN AVEREA PUBLICĂ.

DE ACEEA CEI CARE NU ACCEPTĂ UNIONISMUL ÎN DISCURSUL PUBLIC, INCLUSIV CA SOLUȚIE PENTRU DEZASTRUL ȘI PRĂPĂDUL INIMAGINABILE DIN STATUL INVENTAT REPUBLICA MOLDOVA, SUNT COMPLICI LA CRIMELE DE SĂRĂCIRE A POPULAȚIEI ȘI NETRAGERE LA RĂSPUNDERE, ÎNTR-UN STAT EUROPEAN, A CRIMINALILOR DE TOATE RANGURILE.

Exact asta se întâmplă de 24 de ani, iar menținerea statului Republica Mldova răspunde de minune acestei meniri a sa – de a fi mulsă averea sa publică de cei care mâine vor fugi de aici peste mări și țări ori – și mai curios, dar de neexclus, – își vor negocia, cu bani mulți, – în cazul Unirii cu România, – libertatea și nepușcăria personale.

Nimic din ce nu e construit pe valorile democratice fundamentale, din care fac parte pluralismul politic, pluralismul de opinii, libertatea de exprimare NU VA REZISTA.  

Mai bine să îi ajutăm pe rusolingvi să fie alături de noi, mai ales că unii deja sunt. Ideea acceptării unora în detrimentul altora este ineficientă. Sărăcia de la noi și lupta anticorupție din România îi face și pe neromânii de la noi să înțeleagă unica șansă de a scăpa de criminalii de la Putere – prin refacerea unității naționale românești. Asta a arătat-o și acțiunea proUnire din 16 mai.

Vitalia PAVLICENCO

 

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Cum adica,,MESAJUL UNIONIST ESTE EXCLUSIVIST, CĂ NU ARE DREPTUL LA EXISTENȚĂ ȘI CĂ TREBUIE EXCLUS DIN SPAȚIUL ȘI DIN DISCURSUL PUBLIC”!

  Este nevoie sa aduceti in partid si oameni vocali cu simt acut patriotic, sa fie dispusi sa lupte pentru a convinge masele. Poate ca n-ar fi rau sa se formeze un grup distinct PNL cu ramificatii in structurile largi ale partidului.

  Alianta ,,DA” este sustinuta de rusi care au avut grija si au plantat tradatorii statalisti in persoane cu influenta ca: Dodon, Voronin, etc.

  Daca PNL-ul este timorat, sabotat si marginalizat de anumite partide, guvern, se poate ajunge la justitie si chiar pina la Consiliul European.

  PNl-ul, ca si celelalte partide de pe esicherul politic, are tot dreptul la libera exprimare, daca exista democratie…

 2. Aici în RM ne zbatem ca peștele pe uscat, suntem dedublați și deșirați la nivel de mentalități sociale, nu mai suntem la noi acasă, separatismul ne macină și ne roade din teritoriu, spațiul informațional este unul străin, alofon și imperialist, securitatea cetățenilor e la cota zero, justiția coruptă a ieșit de pe orbita statului de drept – despre ce fel de stat suveran, independent, indivizibil, integru mai poate fi vorba?

 3. acţiunile Platformei DA , un ajutor nesperat dat lui Dodon şi a tot ce reprezintă el. Prin urmare neparticiparea la acţiunile organizate de DA înseamnă o minte lucidă şi realistă. se va striga JOS vrem pe alţii să ne reprezinte; care alţii bre? i-aţi format ca să-i aveţi?

 4. EXPLOZIV: MRU și Moscova, invocate de Adriana Săftoiu în scandalul cu Udrea: M.R.U. îmi povestește, printre vorbe amețitoare, o chestie cu Moscova, cu o notificare din partea rusă, ceva ciudat…

  MRU și Moscova, invocate de Adriana Săftoiu în scandalul cu Udrea: M.R.U. îmi povestește, printre vorbe amețitoare, o chestie cu Moscova, cu o notificare din partea rusă, ceva ciudat…

  EXPLOZIV: MRU și Moscova, invocate de Adriana Săftoiu în scandalul cu Udrea: M.R.U. îmi povestește, printre vorbe amețitoare, o chestie cu Moscova, cu o notificare din partea rusă, ceva ciudat…
  distribuie

  În perioada venirii la Cotroceni, Elena Udrea ar fi fost verificată la sînge și declarată curată de serviciile secrete. ”Cînd, în 2007, îi spuneam că se vorbește des și mult despre afaceri ilegale care aveau legătură cu anturajul doamnei Udrea, mi-a răspuns: ”A fost monitorizată șase luni de serviciile secrete și mi-au dat un dosar curat. Nu mă iau după presă și bîrfitorii tăi”, scrie Adriana Săftoiu în cartea sa de amintiri din perioada când a fost purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu.

  Poate cel mai misterios paragraf din cartea Adrianei Săftoiu este o relatare directă a lui Mihai Răzvan Ungureanu, care sugera că Elena Udrea, în perioada cînd era șefa cancelariei prezidențiale, avusese ceva probleme pe relația cu Rusia, în urmă căreia i s-a interzis accesul la documente secrete și, finalmente, i s-a impus și demisia de la Președinție, scrie inpolitics.ro.

  Pe fondul unui eveniment din octombrie 2005 pe care Săftoiu nu reușea să-l decripteze – de ce Băsescu i-a cerut ei să fie cea care îi solicită Elenei Udrea demisia de la Cotroceni – fosta consilieră relatează, în carte: ”Mi-e greu să descifrez misterul. De ce mi-a cerut (Băsescu n.n.) să-i comunic eu demisia? M.R.U. îmi povestește, printre vorbe amețitoare, că înainte cu ceva luni – o perioadă de vreo două săptămîni, constatasem noi, cei din palat, accesul doamnei în palat nu mai era atît de direct și prelungit în cabinetul președintelui – aflase ceva foarte tulbure. O chestie cu Moscova, cu o notificare din partea rusă, ceva ciudat…Nu știu căt de adevărată e povestea. Acum tind să cred că demisia ei era necesară ca să o îndepărteze de acele documente secrete, la care avea acces liber și necontrolat”.

  Cu cîteva luni înaintea acestui incident, mai trebuie spus, Elena Udrea îl însoțise pe Traian Băsescu în celebra vizită în Rusia, unde întrevederea cu Putin fusese marcată de un incident neobișnuit, șeful statului făcînd jumătate de oră anticameră la cel rus, mai scrie inpolitics.ro.

  Evenimentul de mai sus se împletește, în aceeași carte, cu alte suspiciuni, la fel de grave, la adresa Elenei Udrea. ”S-a vorbit des, cu voce tare sau șoptită, că Elena Udrea a fost infiltrată de nu știu care serviciu secret, cu scopul de a-l controla pe Băsescu. Sau cu alt scop, dar sigur infiltrată de serviciile secrete” mai scrie consilierul cu cea mai îndelungată carieră pe lîngă Traian Băsescu.

 5. ce mirlanism! unionistii vor sa profite de actiunile DA! de ce nu intrebati alte partide despre unionism?
  .
  de ce toti „unionistii” KGBisti sau aninat anume acum de DA cind ei incearca sa consolideze oamenii la protest? pentru cine ei lucreaza in asa mod???

 6. Pt Ion

  De ce sa profite? Au fost invitati unionistii, nu au venit obraznic peste cineva. dar oamenii invitati de noi intreaba de ce nu le vorbim si noi, ce nu ar fi normal aici? mai bine citeste atent articolul, decit sa spui prostii. Unionistii din PNL si Consiliul Unirii nu sunt KGB-isti, cautati-i in alta parte. Am deja experienta in a chema in judecata, plus ca am demonstrat in toate instantele, in lipsa Legii lustratiei, ca eu, personal, nu am avut conexiuni cu KGB-uri si a-i numi pe unionisti KGB-isti este metoda KGB-ista de a anihila unionismul. Cine ataca unionistii, spunea Dabija, nu este unionist.

 7. Platforma DA are la moment un program concret: lupta cu Coaliţia Monstruoasă Coruptă, pentru a salva ce a mai rămas pe acestă bucată de pămînt românesc. Dacă nu doriţi să susţineţi- nu sunteţi români.Măcar nu încurcaţi acestor oameni curajoşi!!!
  Acum Unirea este o noţiune prea generală cu care se poate de manipulat la nesfîşit!!!

 8. @Tira, atunci nu-i mai invitați, sau specificați în invitație – exclus unioniștii (sau temele unioniste).
  Părerea mea, e greu, daca nu imposibil sa creezi o masa omogena strict numai pe o idee, fără sa accepți și altele, complementare.
  Ma cam amuz cand vad cum va dati cu stangul in dreptul :P, in stilul asta n-o sa iasa nici una nici alta, n-o sa fie destula masa necesara ptr schimbare, n-are cum, fiindca nu are cum sa existe numai o idee pe un singur segment, ceilalti „rejectati” si normal ca nu vor adera.

 9. Sincer – nu numesc pe nimeni KGB-ist, dar insistenta cu care se baga acum unionismul, cand la moment avem cu totul alte scopuri pune pe ganduri…
  Dar, sa fie clar pentru toti.
  In sistemul KGB exista o regula care se executa strict: daca o persoana care a avut conexiuni cu KGB apare ca persoana politica, o comisie speciala DISTRUGE toate documentele si materialele scrise, referitor la persoana respectiva. Exemplu – Iurie R., asa zisul „предводитель” – водил людей по музеям. SIS-ul nostru la sigur e umflat de kgb-isti. Deci, nimeni, nici o instanta nu va putea dovedi nimic!
  Asa ca cineva ar trebui s-o lase mai moale cu dovezile in instante. O spun fara rautate. Si eu sunt in suflet unionist dar si realist. Totul la vremea lui.
  Ma mai pune pe ganduri si altceva: de ce cei cu care vreti sa va uniti atat de insistent nu prea va sustin, ba dinpotriva… Stiu ei ceva!
  Si inca una – pe Base, adversar inversunat al Moscovei i-l criticati permanent (poate ca a gresit si el cu ceva, nu zic, e om si el) dar de Ion Ilici, cu studiile la Moscova nu prea spuneti nimic…Probabil stiti, cand a plecat Nedelciuc la Bucuresti sa discute despre unire, Ilici nici nu a vrut sa auda, l-a intalnit un consilier, in parc, pe o banca …
  Am o presimtire … da doamne sa gresesc.
  Si fara suparare, va rog…

 10. Acum este sansa noastra a romanilor sa anexam pamanturile Republicii Moldova si sa alungam rusofonii! Noi, unionistii trebuie sa profitam de sansa data de Dumnezeu ca la guvernare au venit Plahotniuc, Filat si Voronin! Oamenii sunt nemultumiti de asa guvernare si iesind in strada vor striga UNIRE! Alta sansa nu avem atat timp cat doar 2,2% din cetatenii RM se declara romani! Trebuie exclusa ideia unui referendum! Unirea trebuie facuta ca in 1918! Deputatii sa voteze si fortele romane de ordine sa preia puterea!

 11. Alecu, de acord cu rationamentul tau. As mai adauga: s-a tot vehiculat de-a lungul timpului ca o parte din arhivele KGB au fost transferate la Tiraspol in anii ’90-’91, o parte au fost distruse. Astfel ca, daca SIS-ul declara in instanta ca nu exista vre-un dosar pe numele lui Cutarescu, asta nu inseamna neaparat ca nu a existat niciodata. Lucrurile sunt mai complexe. Emit o opinie, nu atac pe nimeni.

 12. Pt Alecu

  Nu ma intereseaza opiniile cuiva. le poate avea. Eu nu o voi lasa niciodata mai moale cu instantele, pentru ca eu nu voi ierta niciodata nimanui sa ma faca KGB-ista. NICIODATA! pentru ca eu sunt curata si nu accept cineva sa ma ponegreasca. NU ACCEPT. Tocmai de aceea lupt in toate instantele si cine se stie curat sa faca la fel. Eu stiu mai bine decit oricine ce e cu trecutul meu si este unul absolut curat ca si al sotului. De aceea, indemnurrile nimanui nu ma opresc si nu ma intimideaza.

 13. Pt Tira

  UNIREA ESTE UNICA SOLUTIE PENTRU A IESI DIN GROAPA. ALTA NU ESTE. VA VETI CONVINGE DACA INCA NU V-ATI CONVINS. NOI NU INCURCAM NIMANUI, DAR NICI NU VOM TACEA. PENTRU CA SUNTEM OBLIGATI DE OBIECTIVUL NOSTRU SA NU TACEM, CA SI DE ADEVAR.

 14. Pt Eudochia

  Ba nu este asa. SIS-ul din R.Moldova si CNSAS din Romania poarta raspundere pentru documentele emise. Chiar si cind Romania te decoreaza, tot de verifica, asa mi s-a spus dupa ce am fost decorata. Puteti vehicula ce vreti, eu nu am avut nicio conexiune in viata mea cu niciun serviciu obscur si tocmai de aceea nu ma tem de nimic, sunt curajoasa si directa si ii chem pe toti in judecata. Daca erau ceva documente pe mine – dar nu au de unde sa fie decit, poate, falsificate – DEMUUUULT mi se inchidea gura. dar nu mi-o poate inchide nimeni, ca sunt curata. Ca putini, intre altele…

 15. Platforma civică „Demnitate și Adevăr” și lupta cu mafia
  Lasă un răspuns
  Că tot este bântuit online-ul pruto-nistrean de chemări patriotice de mobilizare generală în lupta împotriva acelor specimene care au ocupat Republica Moldova, Societatea Oroles” are câteva întrebări către reprezentanții platformei „Demnitate și Adevăr”:
  • Știu oare cei din DA ce categorii de oamenii au participat la protestele lor?
  • Cum au de gând să lupte cu mafia(sculele Moscovei) care are majoritate parlamentară, guvern, forțe de ordine, armată și aproape toți banii produși între Prut și Nistru?
  • La protestul din 3 mai au pus câteva ultimatumuri, nimic din ce au cerut nu a fost îndeplinit, de ce nu și-au onorat promisiunile(proteste non-stop, grevă generală, încercuirea clădirilor guvernamentale cu corturi)? Dacă nu și-au respectat promisiunile atunci, de ce le-ar respecta de acum încolo? Prin ce se deosebește DA de politicienii mincinoși care își încalcă promisiunile?
  • În Republica Moldova, dacă nu lucrezi, nu ai cum supraviețui. În caz că se va decide organizarea protestelor non-stop, cum platforma DA are de gând să țină oamenii în piață când prețurile la serviciile comunale, produse alimentare, etc sunt atât de mari? Cum vor protesta oamenii fără nici o sursă de existență?
  • Cum au de gând să lupte împotriva corupției, să reformeze instituțiile de drept? Declară că vor întoarce Republica Moldova pe făgașul integrării europene, ori asta este o minciună grosolană – Republica Moldova nu se va integra în Uniunea Europeană niciodată, asta o știu și cei din DA, și cei din APME(Alianța Pentru o Moldovă Europeană), opoziția, toți cu excepția celor naivi sau proști.
  • De ce sus-menționații luptă împotriva unioniștilor și nu împreună cu ei? De ce se deformează mesajul reunirii cu lozinci inventate de bolșevici și preluate de agrarieni în 1994, asemeni „unire, moldoveni”?
  • De ce cei prezenți la protestul din 3 mai 2015 și alți cetățeni au primit mesaje semnate de Platforma „DA” în care oamenii erau descurajați de a merge la marșul „16 mai uniți”? De ce nu au încurajat oamenii să iasă la acest marș în care s-au scandat poate mai multe lozinci împotriva hoților și corupților decât pro reunire?
  • De ce postul de televiziune JurnalTV speriau oamenii cu ciocniri sângeroase la marșul de la 16 mai?
  • Unde au văzut reprezentanții platformei ca infractorii(politicienii) cu influență în toate sferele dintr-un stat să meargă la pușcărie de bună voie?
  Până nu vom primi răspunsuri clare la aceste câteva întrebări, Societatea „Oroles” recomandă precauție maximă, pentru a nu deveni masă de manevră în mâinile platformei DA.

  http://oroles.eu/2015/05/29/platforma-civica-demnitate-si-adevar-si-lupta-cu-mafia/

 16. Constat că se lamentează fel de fel de”agenţi” mai mari sau mai mici pentru a duce în derizoriu problemele fundamentale ale Moldovei. Cauza principală pentru care trebuie luptat este SISTEMUL , fraţilor, iar acest sistem ticălos a fost implantat cu multă „dibăcie” de peste Nistru, susţinut de o propagandă virulentă care prinde de minune în rândul unei populaţii îndoctrinate şi ţinută deliberat în ignoranţă cu privire la practicile democratice pentru protejarea valorilor fundamentale ale unei comunităţi. Pentru o societate debusolată, cum este cea din Moldova, este absolut necesar ca, mai înainte de orice, să-şi redobândească identitatea, pentru că de aici vor fi stabilite şi priorităţile pentru majoritatea românească din acest spaţiu. Moldovenii trebuie, mai întâi, să aibă o ţară, o patrie, despre care să poată afirma cu tărie că este a lor. Nu hoţiile din Moldova sunt prioritatea ci modul în care doresc să trăiască în viitor moldovenii: dansând cazacioc pe ritm de kalaşnikov sau dansând minunata şi străbuna hora (transpusă genial de românul moldovean Enescu în inegalabila Rapsodie) cu pacea în suflet şi cu credinţa nestrămutată în veşnicia neamului lor. Asta trebuie să fie de la început alegerea şi apoi se va realiza şi judecarea celor acre au prădat ţara. Ce fel de adevăr propagă şi susţin activiştii platformei în discuţie dacă tocmai adevărul suprem- românitatea Moldovei- îl refuză, plasându-se astfel în tabăra lui Dodon ? Se vede cu evidenţă că această Platformă s-a născut cu un handicap dar nu dintr-o eroare genetică ci datorită modificării genetice cu ocazia zămislirii ei. De aceea, contrar surlelor şi trâmbiţelor cu care a fost anunţată, după părerea mea, această grupare sprijină cu succes, în primul rând, opoziţia dodonistă şi se anunţă a fi mai degrabă o mişcare diversionistă decât reformatoare şi constructivă.

 17. Vitalie Ciobanu Sistemul politic vetust și „aventura civică” a noutății
  Pledoariile actorilor politici, indiferent de orientarea lor, sunt amenințate de situația gravă a R.Moldova: o țară jefuită, umilită, înșelată de cei care ar fi trebuit să apere interesul public.

  Scrutinul din 14 iunie, care reia un ritual rutinat, îndelung exersat, când alegem, de regulă, nu binele, ci „răul mai mic”, interferează cu o puternică mișcare cetățenească de contestare a întregului sistem politic. Aceasta e noutatea momentului istoric pe care îl traversăm în Republica Moldova.

  E ciudat să urmărești campania electorală pentru alegerile locale și această maree protestatară care se desfășoară în paralel, trimițând în ridicol discursurile sforăitoare, cavalcada promisiunilor diverșilor candidați, unul mai caraghios decât altul. Partidele și-au garnisit echipele în general cu personaje vechi, uzate, provenite din vechea nomenclatură sovietică și sindicală; altele defilează sub steagul unor partide mai recente, ieșite din „matricea” PCRM. Există și o a treia categorie: candidații din lumea afaceriștilor dubioși și chiar interlopi. Aceștia din urmă zâmbesc sfidător din panourile electorale, convinși pesemne că moldovenii sunt suficient de naivi sau tembeli ca să le înghită populismul vulgar.

  Toate aceste „echipaje” electorale s-au aliniat pe două direcții geopolitice bine conturate: pro-Europa și pro-Rusia. Însă sentimentul de silă și insatisfacție e prezent în toate taberele. Pledoariile actorilor politici, indiferent de orientarea lor, Est sau Vest, sunt amenințate de situația gravă a Republicii Moldova: o țară jefuită, umilită, înșelată de cei care ar fi trebuit să apere interesul public și să respecte dreapta măsură.

  Pe acest fundal s-a conturat tot mai pregnant Mișcarea civică „Platforma Demnitate și Adevăr”, organizatoarea unor impresionante manifestații de stradă, capitalizând starea de nemulțumire și frustrare instalată în societate după scrutinul parlamentar din noiembrie 2014. Platforma „DA” își propune schimbarea clasei politice, pe care o consideră profund coruptă și mincinoasă. Exponenții acestei Mișcări au un discurs nonconformist, radical, uneori sacrificând nuanțele, băgând în malaxorul criticii și pe cei care își asumă o identitate și un rol politic, și pe păpușarii din umbră, „fără mamă, fără tată”, vorba românului, capabili să facă orice alianță, să execute orice piruetă ideologică, numai ca să-și salveze averile frauduloase și să nu piardă controlul asupra instituțiilor statului.

  Platforma „DA” a înaintat o serie de cerințe punctuale guvernării, la care nu a primit răspunsurile dorite, cu excepția publicării raportului Kroll asupra miliardului de dolari furat din băncile moldovenești. La anunțatul miting de duminică, 7 iunie, liderii Platformei vor veni probabil cu alte revendicări imperative. Însă dacă și acestea vor fi ignorate, se întreabă mulți, ce va urma: o serie de proteste non-stop în Chișinău, o altă Piață a Universității, „liberă de comunism și de mafie”, un Maidan ca la Kiev?…

  Platforma „DA”, așa cum s-a văzut, evoluează în dependență de amploarea sprijinului popular, de mobilizarea susținătorilor săi, pe care îi recrutează din medii sociale diverse. Tocmai de aceea, cred, va fi greu de la un punct încolo să evite întrebarea: cum, prin ce mijloace poate fi schimbat „sistemul”, debarcată actuala clasă politică? Se poate avansa un program de acțiuni, limpede în finalitatea lui, care să fie îmbrățișat de tot mai mulți cetățeni?… În plus, valul de indignare populară, gestionat de Platforma „Demnitate și Adevăr”, se cere protejat de influențe impure, de intervenția unor demagogi și provocatori, care nu au nimic în comun cu revendicările justificate ale oamenilor.

  Platforma „DA” va trebui să scoată în față mai multe nume credibile, personalități cu biografii ireproșabile, care să atragă sufragii și simpatizanți. Pentru ca anunțata schimbare de sistem să aibă loc, s-ar putea ca Platforma însăși să fie obligată să propună o alternativă politică la ceea ce există azi în Moldova, iar asta se face doar prin constituirea unei mișcări politice, nu civice, a unui partid care să intre în competiția electorală…

  Nu ar fi o situație singulară. Și alte mișcări protestatare din fostele țări comuniste – Cehia, Polonia, România –, după o perioadă de avânt popular, au ajuns în aceeași dilemă: să rămână la stadiul de forță de presiune, care are nevoie mereu de motive pentru a susține o cauză altruistă, sau să devină un partid care să se bată pentru ceva mult mai concret și mai palpabil: puterea politică, exercitată, firește, tot în numele poporului. Și aici va fi marele examen de competență și exigență al liderilor Platformei, întrucât una este discursul contestatar – să demaști, să blamezi răul copleșitor – și alta e să formulezi soluții de guvernare alternative, politici eficiente, și încă din postura unui nou-venit pe scena politică…

  O altă inițiativă civică care nu acceptă sistemul existent este Mișcarea Unionistă, cu numeroși aderenți – ca niciodată în perioada de după 1991. Unirea, propusă de acești militanți entuziaști, este văzută ca o garanție pentru europenizarea reală a Republicii Moldova, pentru edificarea unui stat de drept și declanșarea unei cruciade-anticorupție, în genul celei instrumentate de DNA. În sfârșit, Unirea (și implicit aderarea la NATO), este considerată o soluție de securitate națională în fața agresiunii rusești. Mișcarea Unionistă, ca și Platforma „DA”, dincolo de sloganuri, elanuri și energii tinerești, cel mai probabil va fi nevoită să intre în jocul competiției politice instituționalizate, dacă va dori să-și materializeze obiectivele.

  Această frământare, această ebuliție civică la care asistăm după 24 de ani de experimente nereușite în Republica Moldova, ar fi de dorit să producă un peisaj politic nou, întemeiat pe moralitate, decență și pe o înțelegere superioară a responsabilității celor aleși în fața alegătorilor.

 18. Eu cred că Vitalie Ciobanu a vrut să promoveze Platforma DA şi a amintit în subsidiar de Mişcarea Unionistă. El nu are puterea să recunoască, probabil datorită partizanataului care se degajă printre rânduri, că Platforma s-a structurat sub masca unui „moldovenism elitist” dar în realitate este un nucleu al altora sau aceloraşi oligarhi care au distrus nu numai identitatea spaţiului cultural dintre Prut şi Nistru, dar au falimentat o comunitate de oameni, cei mai mulţi ataşaţi valorilor democratice universale, care nu pot fi promovate şi proteguite de o societate haotică şi fărâmiţată între Est şi Vest, între „Identitar” şi „Alogen”, între „Românism ” şi „Panslavism” şi, în esenţă, între „Temeinic ” şi ” Improvizat”. Întrebarea care se pune în mod necesar este următoarea : Ce vor face cei din Platforma DA cu oligarhii lor şi cu ideile lor privind viitorul RM ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *