Se ”înmulțesc” liberalii…

100_2003Dupa ce, acum 15 ani, majoritatea ”centristilor” isi tot bateau joc de liberalii din RM, am ajuns acum sa ne punem miinile in cap de cite formatiuni liberale exista si se tot creeaza pe ambele maluri ale Prutului.

Am scris, intr-un articol anterior, ca replica data lui Ghimpu, ca PNL, fiind primul partid liberal in R.Moldova, dar dizolvat de doua ori, de dragul coagularii fortelor anticomuniste, a fost, de fapt, filiala a PNL-Iasi. Dupa care a fost nevoit sa se inregistreze ca partid in al doilea stat romanesc, acaparat de agrarieni, comunisti, ”centristi”, antiromani, antieuropeni, care au interzis filiale aici ale partidelro ”din afara”. Desi noi nu suntem chiar din afara Tzarii… Sigur, tinta a fost Romania, ca filiale ale partidelor rusesti exista pe plaiul asta amarit.

Fiind in PFD, iar ca deputat – membru al AP NATO -, mai intii trei ani, apoi, dupa rasturnarea ADR, inca doi ani in cadrul AMN – le-am tot propus colegilor sa imbratisam doctrina liberala si ca esenta programatica, nu doar sa raminem proromani, cum sunt la noi partidele de drepta. Nu s-a mai facut, dar, oricum, am ajuns in PNL-ul existent in 2001, fiind si primul partid dizolvat ca sa cream un front larg intre centru-dreapta si centru-stinga pentru rasturnarea comunistilor. Fapt ce nu a reusit in 2005, probabil din cauza aceleiasi falsificari de voturi de catre bolsevici, care a dus la revolutia tinerilor in 2009.

Acum, in loc partidele liberale sa se comprime, compactizeze, impiedicind dominarea Parlamentului de catre falsii proeuropeni sau proeuropenii foarte corupti si de comunisti, ”liberalii” ii asista ca sateliti. Nu prea inteleg ce vor sa reformeze unii liberali incluzind in titulatura acest cuvint, pentru ca liberalii oricum sunt reformatori si fac parte, in structurile paneuropene, din Grupul liberal, reformator si democrat.

Si daca nu era de ajuns, iata ca si in Romania, cu evolutiile spectaculoase ce ne tot surprind, auzim ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu si colegul Cristian David, pe care l-a insotit cind a candidat nereusit pentru europarlamentare aici, au plecat din PNL.ro. Tariceanu anunta crearea unui partid reformator liberal… Iar PNL.ro se pregateste sa se inscrie in familia popularilor europeni.

Si noi, care asteptam coagularea entitatilor din dreapta Prutului pe politici comune de aparare a basarabenilor, mai ales ca situatia din zona nu arata semne de stabilizare…

Acum doua zile salutam, intr-un fel, un clivaj Stinga-Dreapta, care parea sa inceapa in Romania. Dupa toate replicile si rasreplicile din ultimele doua zile nu mai am motive sa cred in asta. Dupa care vor poposi toti aici la europarlamentare, ca sa ne solicite votul pentru a ne reprezenta …” cu demnitate”.

Exista o mare necesitate de coagulare a Dreptei pe ambele maluri ale Prutului – separat si impreuna. Dar cine sa fie interesat de asta si oare exista partide independente? Aici pare sa fie intrebarea.

Este o mare harababura raportindu-ne la România, Republica Moldova si afilierea partidelor liberale din cele doua state romanesti la familiile politice europene. Cui serveste aceasta harababura si firimitare? Interesul poarta fesul, principiile nu mai exista, iar in alegerile din Romania, politicenii din R.Moldova nu stiu cum sa bage mai tare capul in nisip. Cind, de fapt, ar trebui sa existe o cooperare durabila si serioasa intre CEC si BEC, lucru pe care l-am sugerat inca in 2009. Insa asta tine de identitatea romaneasca si de frica multora de Moscova. De aceea haosul e inca la el acasa si in aceasta privinta.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Se ÎNMULŢESC, fincă le place să facă sex

 2. Scris de Păpănăvărdă la 28 februarie 2014
  Nicolae Botgros susține campania „Vorbesc românește, sunt, deci, român!” (Tâmpul,28-02-14). SIGUR,lui îi vine mai uşor să zică că-I român, fiind ţigan; . Şi el ar fi zis, că e ţigan, a zis.o bulgarul, marele cîntăreţ Neculai Sulac. Vă asigur,şi el ar fi zis că-I român.Dar cea mai mare româncă e, desigur, ucraineanca Pavlicenco…

 3. Mie îmi vine destul de greluţsă zic că-s roomo-român, fiindcă-s moldovan, născut în Moldova şi părinţii mi-au spus că sîntem moldoveni. Şi numele de familie mi-iiliESCU sau băŞescu, sau piŞescu, ci-i deFILATu…

 4. Aveţi dreptate, Doamnă, dar numai pînă la oara 12 de zi. După amiază, cînd lumea e trezită de-abinelea – gata cu logica PNListă: pe nelistă. Vă trecem pe o nelistă….Dar staţi, mereu tot uit: cum i-a caracterizat ACELA cu ŞI PUNCTUNul pe liberali? Cum le-a zis? Ceva de felul ista – boaite făţarnice? Sau asta a zis-o Moş Ion Roată? Şi cu altă ocazie. Amintiţi-ne, vă rog!

 5. Apropo, Doamnă, pe unde-i acum John Onoje? E cumva v-o unul din locţiitorii Dvs? Că-i tare fain omul cela tuciuriu la privire. Şi la vedere. El tot ROMÂN îi? Că samănă tare mult cu românii. Iaca aista s-a născut unionist. Din mă-sa – tot româncă. Numai noi, din păcate ne-am născut moldoveni. Ne-a blşestemat Domnul, Doamnă!

 6. Kievskaia Rusi@, ba cum de te tine pamantul asa tantalau….,hmm?

 7. Prostii de maltafeni critica guvernarea su UE se vede ca doresc toata viata sa robeasca rusilor la stroika! Noi romanii basarabeni degraba ne vom intilni intilni cu fratii nostri romani de peste Prut la un frigarui de lebada grasa pe malurile lacurilor din capitalele europene!

 8. Furnica nu-l baga in seama pe Kievska…fugi, ca-i dus[a] cu sorcova rau,saracul[a].E tare greu cand cineva e ”bolnavior”!

 9. FA FUrnică, şi tu Jeo, concret, ce aveţi în vedere, că de suduit puteţi, dar vreţi să vă îmbogăţiţi vocabularul , apelînd la ţigănismele româneşti, acolo faceţi CARTE, şo iată unde aţi ajiuns

 10. Pt De pe forumul Flux

  Pavlicenco e numele dupa sot. Numele meu este Vangheli. Imi pare rau pt ca nici de un lucru elementar nu iti dai seama – ca femeile, la casatorie, iau, uneori, numele de familie al sotului, care este roman si el.

 11. D-na Pavlicenco va mai aduceti aminte,poate,am scris cu ceva timp in urma, un comentariu despre PNL-ul din Romania,eram dezamagit ca au facut alianta cu comunistii,psd. Eu fiind de orientare liberala,sa zicem. Alazonia si mateodoxia lui Antonescu va costa foarte scump Romania,nu mai exista opozitie unita de dreapta,Tariceanu s-a descalficat total ca si politician,in urmatorii ani,baronii psd vor face legea in Romania.Sincer sa fiu e prima data cand nu stiu cu cine sa votez.

 12. Pt geo

  Va inteleg perfect. Aveti dreptate.

 13. =Domnica Unionista dela HERŢA=

  LA CERNAUTI: UN MARTISOR UNIONIST:

  http www rgnpress ro

  Duminică, 2 martie,
  în sala Palatului Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi
  (str F. Schiller, 11), cu începutul la ora 12.00
  româncele de la Cernăuţi sunt aşteptate la tradiţionala Sărbătoare a primăverii
  „Mărţişor UNIONIST” – ediţia XX-a,
  organizată tradiţional de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”
  din regiunea Cernăuţi.

  Informaţii suplimentare,
  sugestii, propuneri de colaborare cu potenţialii sponsori
  – tel. (0038) 050-627 41 56
  e-mail: vasilebycu@gmail.com .
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD E ROMANIA ! =====
  ————— ♥ TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 !
  ======================

  Lasă un comentariu

 14. Doamnă Pavlicenco, de unde să ştie lumea – aţi acceptat numele soţului sau ar fi al Dvs. De ce credeţi că toate măritatele iau numele de fam. al soţilor. Eu ştiu că Elizaveta Cracan a luat numele lui Botezatu, probabil că suna mai puţin crăcănat. Referitor la ENCO. Respect ucrainenii şi nu mă deranjează cei cu ENCO. Din contra. În afară de Tolic PetrencU. Citisem o epigramă lui Tolea, care se compara cu moldovanu Purice şi Păduchi, care locuind în Rusia şi Ucraina şi-au schimbat numele în Păduchenco şi Puricev. Dar dacă e să vorbim, aş crede,(Dar trebuie să-l întrebăm pe Vlad Ciubucciu), că cei cu numele Cazacu, sau Grecu putem crede aproape cu siguranţă, că într-un trecut mai mult sau mai puţin îndepărtat or fi avut printre strămoşi cazaci sau, mai ales, greci. Dar ar putea fi şi porecle, fiindcă sînt mai întîi porecle….Una vvrreau să vă spun: tot respectul pentru Domnul Pavlicenco, care nu şi-a schimonosit numele de familie. Eu nu înţeleg chestia asta – acum toţi sînt Mihai, Sergiu, Alexe, etc. Da de ce nu vă numeaţi astfel acum 30-40 de ani? Moldovenii au nume Mihăilă, Sîrghi, Ilisîi şi tot aşa. Ei, bine EsinencU şi-a schimbat numele încă din studenţie. Şui parcă altfel nu ar suna plăcut. Dar noi plătim tribut MODEI, deminstrîndu-ne fricoşenia de cîndva faţă de regimul sovietic. Mai mult: Eminescu semna Mihail. Acum i l-au schombat moşnegii noştri de pe la Academie în Mihai. Mai rămîne să-l MIHAIzăm şi pe Sadoveanu. Cimpoi semna mereu cu Mihail aberaţiile lui aşa-zis academic (sper că îmi daţi voie să am şi eu părerea mea, chiar dacă nu coincide cu a Dvs). ……………………………….

 15. Pt De pe forumul Flux

  Pe mine toata aceasta tirada nu ma prea intereseaza. Copiii nu au nimic absolut cu numele mostenit si discutiile pe aceasta tema sunt superflue. Sotul meu a mai semmat Pavlicencu. Eu am semnat si am insistat si am ramas cu numele Pavlicenco. Nu l-am compromis, nici Familia Pavlicenco nu m-a compromis pe mine. Si eu, si sotul am crescut fara tati – al meu a fost omorit la 24 de ani, i-au taiat capul, o mina si un picior, parintii mei au fost invatatori. Eu inca nu ma nascusem. Mama era cu mine gravida in cinci luni. Uitati-va in galeria foto pe blogul meu http://www.pavlicenco.md/category/galerie-foto/ si sa imi vedeti parintii – tata, mama, bunicii materni si paterni, chiar si un strabunic, avind casa in centrul satului Pelinia, unde, apoi, dupa deportari, s-a facut Consiliul local si Primaria. Sotul meu a ramas in clasa a sasea fara tata, din urma erau inca 5 frati si surori, ultima in burta. Si am o rugaminte – lasati-o mai moale sau chiar balta cu problemele sensibile, mai private, ca niciodata nu stiti ce drama are fiecare familie basarabeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *