Pe când procese de judecată ale torționarilor antiromâni și dincoace de Prut?

Omul lorDe vreo două săptămâni, urmăresc la televiziunile românești dezbaterile despre procesele torționarilor din regimul comunist și evoluția de după 1989, în care nu și-a găsit locul judecarea celor ce i-au torturat groaznic pe conaționalii lor în penitenciarele morții.

Mărturile cutremurătoare despre anii, deceniile petrecute în închisori, la construirea unor obiective, în condiții inumane și sub pedepse zilnice doar pentru că au sfidat cumva regimul, conduc dureros la întrebarea sfredelitoare: de ce, după 1989, nu s-a făcut nimic pentru a scoate la iveală toate nedreptățile, care continua și azi, pentru că torționarii au pensii de 10 ori mai mari decât victimele lor nevinovate. Când, ”în condiții de democrație”, este imposibilă retragerea pensiilor torționarilor, iar victimele, dușmani ai comunismului, ai regmului, nefiind promovați, mereu marginalizați și împinși pe necarosabil, acum neavând nici cu ce-și trata bolile acumulate la închisori și după, pentru că au fost persecutați și după pușcăriile comuniste.

Vizionați emisiunile la RTV, Antena 3 despre acest subiecte – este ceva zguduitor. Știam cu toții, dar acum, când asculți și vezi, e și mai consternant. Doar un caz, relatat de un deținut – aceștia au fost puși să mănânce tot arpagicul, fără apă și fără pâine, doar pentru că au luat și ceva pentru cei din lagăr, ei fiind trimiși la semănatul plantei. Supuși la foamete, la diferite torturi, inclusiv distractive pentru torționari, deținuții fără vină sau iubitori de libertate erau aduși la condiția de neoameni și ei, totuși, au rămas oameni, iar azi spun că și-au iertat călăii, dar călăii spun că dacă ar întoarce timpul ar face la fel și chiar i-ar ucide pe cei încarcerați.

Și venim cu gândul la populația de dincoace de Prut, care a fost decimate prin diferite experimente bolșevice comuniste inumane.

La noi, unde, de asemenea, băștinașii români, au fost ”pedepsiți” doar pentru că erau români, fiind supuși genocidului prin deportări, foamete, băgări în gropi cu var sau în spitale de psihiatrie. Oare  nu avem arhive și liste cu torționarii noștri? Nu doar fiind vorba de românii care și-au turnat conaționalii, ci fiind vorba și de alogeni, trimiși aici să ne conducă, să ne deznaționalizeze sau veniți aici, la sud, ca la ”kurort”, după ce și-au încheiat cariera pe undeva prin URSS. Istoricii au arătat pagubele de orice ordin pricinuite Basarabiei, suma care trebuie cerută Rusiei, ca succesoare a URSS, pentru toate crimele contra românilor dintre Prut și Nistru și de peste Nistru. Și Comisia specială a cercetat crimele comuniste. Oare această guvernare, care nu vrea să se considere comunistă, nu ar putea înființa un Institut de cercetare a crimelor comunismului și să aducă în fața societății lista torționarilor din Basarabia, mai ales că și arhivele parcă își mai întredeschid ușile – deși și sunt rezăvorâte unele recent, prin semnătura lui Filat, prezent la înțelegeri antiromânești criminale în cadrul CSI? Și mai spuneți că aflarea în CSI nu dăunează…

Rămâne o mare întrebare când vom avea pe ambele maluri ale Prutului oameni verticali la conducere și în societatea civilă, în sfera academică, pentru a începe dezasamblarea temeliilor acestei societăți împărțite în ”cei ai sistemului” și ”cei din afara=contra sistemului”, aceștia de la urmă fiind cobaii primilor.

Dezbaterile presei curajoase din România demonstrează exact aceasta – împărțirea criminală a societății în clanurile celor care se află, prin dinastii de familie, la conducere și în posturi, indiferent de capacități și vocatie, și restul, care pot fi și deștepți, și capabili, dar cu greu se vor deplasa ceva mai departe de la coada vacii, pentru că ”nu fac parte din sistem”. Primii îi fură continuu pe ceilalți, dintre care puțini, sărmanii, nu aspiră să intre în sistemul criminal.

În R.Moldova și mai grav e și cu șantajul securității, unde am ajuns și eu, care în viața mea nu am avut de a face cu nicio securitate, servicii oculte și alte prostii, să mă judec azi cu indivizi antiromâni gen Șelin, să dau cereri în constatare, având și răspuns official univoc de lipsă de dosare pe numele meu la SIS, și să depun plîngere penală la Procuratura generală contra celor care fabrică și tot fabrică și propagă liste contra noastră, care nu am fost, ca ei, colaboraționiști, dar cărora le este foarte greu să ducă această povară de unii singuri și murdăresc pe cei ce îndrăznesc să critice sistemul și să vadă ce se face și azi, sub ocupație rusă, așa cum se făcea sub ocupație sovietică. Părinții și bunicii alogenilor i-au torturat, turnat și ucis pe bunicii și părinții nostril, acum copiii lor – ”ne fac nouă felul”, fără nicio vină. Nimic nu s-a schimbat.

Dacă aceste guvernări democratice de la București, care se tot declară proeuropene după Declarația de la Snagov (Declarația de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, care atesta acordul forțelor politice față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană și NATO), nu găsesc nici azi puterea să îi pedepsească pe colaboraționiștii cu regimul bolșevic, mai ales pe cei care au torturat și ucis, nu știu cum să spunem că România este model prin clasa politică. De aceea salutăm și presiunea opiniei publice, contribuția presei, neînțelegând, totodată, de ce ”Dreapta lui Băsescu”, aflată atâta timp la putere, nu a făcut nimic în acest sens. În acelați timp, ar fi o mare minune și ar însemna ruperea celui de-al doilea stat românesc de sfera de influență rusească, dacă se va declanșa un proces comun și coordonat București-Chișinău de purificare anticomunistă, preluându-se (cu adaptare) Legea Lustrației și expertiza aplicării ei, deconspirându-I pe toți securiștii antiromâni (că asta le-a fost menirea, să înțelegem), în special care ne conduc și mai vor să ne conducă, pregătind, astfel, populația, și pe această cale, pentru reunificarea românilor, ceea ce ar consolida puternic Statul Român în cadrul UE și NATO.

Vom trăi asemenea vremuri? Da, dar numai nepropulsând la Putere cozi de topor și farisei provenind din torționari – la propriu și la figurat…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

56 Comments

Add a Comment
 1. =Maruşca Unionista=

  APELUL anului 2013
  din inima Ardealului:
  ––––––––––––––––––-
  Preşedintele României,
  Traian Băsescu,
  către populaţia din teritoriile româneşti de la Est de Prut,
  ocupate de trupele ruseşti
  în urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939:
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  – “Am spus-o la Chișinău și repet și aici:
  – CEREŢI RE-UNIREA ȘI O VEŢI AVEA !
  – DAR CEREŢI-O” !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. ma tare tem ca jumate dintre toti tortionarii comunisti sovietici fiind EVREI nu vor exista sanse sa se inceapa in Chisinau asa proces in veci pururi.Evreii sunt protejati de israel!

  In ROMANIA s-au inceput procesele pentru ca au ramas doar 35 de tortionari comunisti in viata,si toti acestia fiind romani de origine.Toti tortionarii evrei stalinisti,comunisti au murit de batranete si viata buna,pensii mari.Acum s-a dat drumul la procese,de catre Tismaneanu,fost lector UTC,cu tata Kominternist tortionar,care conduce institute anticomuniste,si il face pe eroul anticomunist.

 3. in Romania,iata cine conduce tara,nepotii COMUNISTILOR STALINISTI care se prefac anticomunisti:

  -BOGDAN OLTEANU,cica ,,liberal,, PNL,nepotul Kominternistei Gizela Wass,actualmente conduce Banca Nationala

  -TIMSNANEANU VLADIMIR,fiul kominternistului Tisminetki(tortionar),fost lector UTC,actual director de institute anticomuniste

  -RADU IOANID? din sursa Ion Varlam,este copilul kominternistului tortionar ALEXANDRU IOANID,acum conduce MUZEUL HOLOCAUSTULUI in America in numele Romaniei inclusiv

  -ION ILIESCU,copilul kominternistului ALEXANDRU ILIESCU

  -PETRE ROMAN,actualmente ,,liberal,, in PNL in Guvernul Ponta, fiul tortionarului kominternist NEULANDER ROMAN

  si multi altii.

  Ideea este ca acesti ,,anticomunisti,, de azi,sunt nepotii si fii komisarilor sovietici din Romania stalinista!

  Iar ei condamna la inchisoare pe cei care au slujit national-comunismul de dupa destalinizare,de dupa era Dej,mai ales Ceausescu.

 4. am uitat: MIHAI RAZVAN UNGUREANU

  acest tanar mucos,fost prim-ministru anul trecut,si-a pus poza ANEI PAUKER(tortionara sadica comunista criminala) in biroul lui!

  IATA CINE CONDUCE ROMANIA!

 5. Sunt lipsiţi de viitor,
  Dar nu şi de durere
  Acea ţară, acel popor
  Cu mafioţii la putere

 6. Andrei! Nu dezinforma! In primul rand nici unul din cei enumerati nu conduce Romania. Iliescu a fost membru marcant al Partidului Comunist e adevarat, acum e .piesa de muzeu. Angela Merkel a fost lider al tineretului comunist est-german si acum conduce Germania. Dupa logica ta, daca ar trebui acuzati nepotii si stranepotii colaborationistilor ar trebui condamnati circa 10-15% din populatia Europei (Germania, Franta, Grecia, Croatia, nu mai vorbim de tarile din est unde poate peste 20% din neamuri ar intra in aceasta categorie).
  In ceea ce priveste rromii (tiganii) Romania se „mandreste” cu cca 3%, dar in tarile invecinate Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia, Albania vietuiesc rromi (tigani) cca 6-10% din populatia acestor tari. Du-te la Belgrad si-ai sa vezi suburbiile cu case de carton si improvizatii pline de rromi, du-te la Tirana in centrul orasului, nu mai departe, sau circula cu masina in nordul Ungariei sau in sud estul Slovaciei si te vei minuna sa-i vezi cum traiesc izolati in satele lor cu minim contact cu lumea exterioara (ghettouri?). In Romania au manuale in limba rroma stiai? Au clase la scoala si liceu ca oricare alta minoritate. Iar despre propaganda antiromaneasca folosind tiganii, s-o lasam mai moale… Unii ne dadeau lectii de democratie acu’ 15-20 de ani privind integrarea rromilor. Au plecat rromii la ei. Ei de ce nu-i integreaza?

 7. Cea mai mare minoritate rroma din tara e in Judetul Mures. Stii de ce Andrei? Pentru ca teritoriul ocupat vremelnic de Ungaria in 1940 a fost pentru unguri „Transnistria” lor. In Mures si-au deportat o buna parte din tiganii din Ungaria, bineinteles pentru a schimba componenta nationala. In Mures cei 6,5% tigani sunt de origine maghiara.

 8. Andrei! Traiesti in vremuri demult apuse! Vorbesti de evrei. In Romania mai sunt cca 3500 de evrei si poate de vreo 10 ori mai multi urmasi crestinati ai evreilor cu nume romanesti. Evreii erau de doua feluri in Romania si poate peste tot: comerciantii, bancherii, industriasii, arendasii, intelectualitatea – o categorie, care la primul fluturat de drapel rosu au plecat unde au vazut cu ochii si a doua categorie, evreii saraci, „noii ideologi” slujitori de nadejde ai bolsevismului si comunismului, cei care au fondat si consolidat URSS si Lagarul Socialist. Nu cumva fiecare natiune a avut cozile ei de topor ca si evreii?
  Incotro indrepti basarabenii? Spre care „evrei” , nu cumva spre cei din a doua categorie , ai caror nepoti, rude, urmasi, acum bogati conduc Rusia de azi? Urasti evreii, dar de fapt ideologic pe cine urasti? Pe care dintre ei?
  Cine crezi din cei cu mintea limpede si departe de deruta strecurata de cei ca tine in mintile lor, mai crede in „negarea anarhica a tot ce misca” idee pe care o induci in fiecare postare?

 9. Ati deschis un subiect ce poate fi comentat la infinit,in Romania nu este problema numai cu acesti tortionari ai detinutilor politici,in Romania nu s-a aflat inca cine a omorat tinerii nevinovati in Revolutia din 1989,n-a fost nimeni condamnat,la fel pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990,au fost oameni ucisi,nimeni nu a platit,deci sunt multe bube pe crestetul noii puteri politice de dupa 1989…si ce interes avea clasa politica si sistemul judecatoresc sa faca lumina in aceste cazuri avand in vedere ca toate au fost intesate de fosti comunisti?,absolut toate partidele din Romania contin astfel de elemente…faptul ca nimeni nu a fost condamnat nu e intamplator,probabil ca vor fi condamnati cand nu vor mai exista fizic,peste vreo 20 sau 50 de ani…

 10. Когда меняется хозяин сторожевых собак не уничтожают и не наказывают, а поощряют служить новому хозяину.

 11. va aflati in eroare stimati domni.

  In Romania doar 600 mii de tigani(nu rromi, RROMI sa spunem la aia din PALESTINA,nu din Romania!,nu manjiti ROMANIA cu numele de RROMI!)

  s-au declarat la recensamant ,,tigani,, !!! in realitate multi altii s-au declarati unguri,romani,stiind ca tiganii sunt rau-vazuti in societate din cauza PUTUROSENIEI,lenevirii,hotiei si cersitului,prostitutiei,etc.

  Deci despre ce vorbim?

  Vorbim si de israel? nu urasc pe acestia,insa adevarul este ca ei au implementat comunismul in ROMANIA,iar in Basarabia ei au fost Komisari NKVD,care au ucis SUTE DE MII DE ROMANI inocenti,copii,femei,barbati! iar in 1991 au emigrat in Israel,si in America,si azi sunt ,,anticomunisti,,si conduc lumea din America!

  iata o parte dintre jidanii evrei care au condus America acum nici 5 ani! http://www.biblebelievers.org.au/bushlist.htm

  In privinta evreilor va inselati,sunteti dezinformati.Astazi peste 300000 de evrei au CETATENIA ROMANA si pasaport romanesc,si traiesc in Israel ori in America,ori alte tari,avand DUBLA CETATENIE ori TRIPLA CETATENIE.

  In Romania traiesc putini evrei,asta nu inseamna ca de fapt ei nu au pasaport romanesc si traiesc in alte tari,redobandindu-si cetatenia romana! ba mai mult ,multe retrocedari,multe abuzive!,au revenit la acesti evrei.Au ramas familii,copii pe strada doar ca au venit niste evrei sa-i dea afara din case in Bucuresti si alte orase mari.

 12. cine are incredere in evrei,israelieni,tzipzteri,askenazi,sefardici,kazari,idish si cate alte denumiri CONSPIRATIVE au,inseamna ca a trait degeaba!

  Cum sa ai incredere in cineva care ti-a luat pamantul la Kolectivizare,ti-a ucis bunicii,te-au deportat in SIberia,au ucis neamul romanesc? cum puteti fi atata de naivi? In cazul asta VA MERITATI SOARTA,ocupatia jidaneasca din Transnistria, homosexualii din Uniunea europeana,si legalizarea drogurilor,prostitutiei,adoptiilor pedofile GAY

 13. iata cine a adus COMUNISMUL in ROMANIA la 23 august 1944:

  REGELE MIHAI SI NEAMUL!

  http://dacialan.blogspot.ro/

 14. discutia ca intotdeauna se reduce la evrei si tigani, cu lipsa de argumente tot

  si cred ca intentionat

  nu vor moldovenii sa condamne comunismul, sa creeze acele muzee, sa deschida arhivele, legea lustratiei, sa caute si vaneze acei tortionari

  de ce nu vor? la unii nu le pasa, altii s-ar trezi ca chiar parintii lor au fost acei tortionari, altii se tem ca o sa iasa mizeria la suprafata iar ei vor sa fie totul bine ca in serial

 15. ce lipsa de arumente ioane? dumneata nu vezi CONSPIRATIVITATEA in care traiesc acesti jidani evrei israelieni? nu vezi ca NICI MACAR UN EVREU,care in anii 30 faceau HOLODOMOR de au murit 10 milioane de UCRAINENI de foame,nu a patit nimic?si nici macar in justitie nu a ajuns sa raspunda instantei?!?!? voi sunteti naivi de tot,pe cuvant,traiti pe alta planeta.Ce DESCONSPIRARE a KGB-ului sa faci in Basarabia,cand REPUBLICA MOLDOVENEASCA RSSM este plina de evrei,si urmasii lor,care au torturat?sau care au colaborat cu KGB-ul?!?!?singura INDEPENDENTA exista azi in lume la tarile care DETIN BOMBA ATOMICA! restul sunt tari de sters pe jos.UCRAINA are bomba atomica,RUSIA are bomba atomica,USA,PAKISTAN,ISRAEL au bombe atomice,FRANTA,ANGLIA ,CHINA si altele au! restul tarilor,sunt COLONII de sclavi!

 16. In anul 2000 existau in REPUBLICA MOLDOVA de peste cinci ori mai multi EVREI decat in ROMANIA!! abia dupa anii 2000 au inceput sa isi recapete cetatenia romana multi evrei,ajungand azi la cifra de peste 300000.

  EVREII au stiut mereu sa conspire.Sa faca spionaj.Sa se dea cand anti-nazisti,cand comunisti,cand ANTI-COMUNISTI! tot ei va vor condamna pe VOI BASARABENII ca ati colaborat cu KGB-ul.Dupa ce EI v-au torturat ca sa semnati colaborarea cu KGB,tot EI VA VOR ACUZA CA ATI FOST KGB-isti! ei sau copii lor,gen VLADIMIR TISMANEANU!

 17. Vasile Basarabeanul

  Mult stimate ”Panora”,
  este evidentă prezența unor diversioniști virtuali , care apar adesea, ca la comandă, în locurile sensibile pe internet pentru dezinformare, provocare de zâzanie și ură între frați. Cu mare păpere de rău,citind comentariile unora ca răspuns,replică la ”mușcăturile” acestora, mă conving că ei î-și ating scopul uneori.
  Dstră a-ți venit cu niște comentarii-antidot, care au neutralizat într-un fel dezinformațiile plasate.
  Vă mulțumim!

 18. logica,viziune,realitate ne dam seama ca ai acceptam pe altii dar nu ai lasam da decida in locul nostru. un ardelean din Constanta

 19. andrei, vezi si tu in new york si usa cati evrei sunt, sau in uk, aceasi franta

  astia neevrei de ce tac? si nu fac nimic? asta e problema

 20. E adevarat e ca daca un popor nu-si cunoaste trecutul acela nu are viitor. E foarte important ca basarabenii mai mult decat ceilalti romani sa se impace cu propriul trecut. O dezbatere publica mai ampla, fara ura si resentimente, ar trebui demarata cu privire la crimele comunismului in Basarabia. Ar fi o minima reparatie pentru cei 50 de ani de trista amintire pentru o buna parte a populatiei. Legionarii romani spuneau in juramant „sa facem un popor si o tara ca soarele sfant de pe cer”. Comunistii: „la munca egala beneficiu egal”.
  Inaltator, sublim, desavarsit… Dar in spatele cuvintelor de obicei stau oameni nu popoare intregi. Iar oamenii au interese personale pe care si le rezolva in dauna altor oameni.

 21. nu exista ,,interese personale,,ci de NEAM familie rude.Romanii sunt sclavi la jidani israelieni,si ce sa faca? nu exista ,,interese personale,, !! pentru ca azi politicianul ingroapa tara sa,maine el va ajunge muritor de foame pentru ca si-a tradat compatriotii!!!

  MOLDOVA a fost bagat la FMI si Banca mondiala jidaneasca,dupa 7 aprilie 2009,revolutia lui SOROS,si isi merita soarta!! tineretul trebuia sa stea acasa,si nu sa iasa sa sparga geamurile la Guvern! cel putin Voronin nu a fost curva FMI-ului jidanesc,asa cum dupa 2009 au devenit marii ,,europenisti,,cu curul in doua barci: Moldova membru CSI cu Moscova,si guvern ,,european,, cu Bruxelles.De 20 ani Basarabia e la un pas de razboi civil continuu.Si voi vorbiti de nATO Romania,UE,de drepturile homosexualilor de a se fute pe strada in mod dezgustator in public,ca in olanda SODOMA.Si bine va fi!! traiasca UE! !!! destepti mai sunteti.

 22. Dna Pavlicenco! Stiti destul de bine ca acest lucru nu se v-a intampla niciodata in tara Molotov-Ribbentrop,deaceea si faceti zarva.Nu va cred,pentru ca daca s-ar face o investigatie serioasa,nu sunt convinsa ca nu ati figura intr-o alta lista,nu numaidecat „lista Shandrovski”

 23. Pt Ilinca

  Faceti investigatii de care doriti. Nu figurez in nicio lista cu pacate si in asta consta puterea mea de lupta. Ceilalti, din pacate, figureaza, de aceea se straduie sa nu nimereasca oameni ca mine in sfera de decizie, iar ei nu fac nimic pt ca sunt santajabili.

 24. daca s-ar desconspira KGB-ul la Chisinau,s-ar gasi nenumarate nume evreesti.Cititi PAUL GOMA- SAPTAMANA ROSIE-BASARABIA SI EVREII.

  ZECI DE MII DE EVREI in NKVD si KGB,tortionari,care au torturat mii de romani,sute de mii i-au deportat in Siberia.

  Doamna PAVLICENCO nu este evreica,deci nu a colaborat cu KGB-ul.Din informatiile mele din America,prieteni de-ai generalului Ion Mihai Pacepa,nici ILIE BRATU NU a colaborat cu KGB-ul.LISTA SANDROVSKI este o inventie pentru a arunca senzationalul,ca ,,prima desconspirare,, a KGB-ului,si fiind prima a avut succes la publicare.Si fiind DE SENZATIE pentru mass-media,au putut inventa foarte multe persoane cu cod DECEBAL,si altii care ar fi colaborat.

  Realitatea este ca ILIE BRATU,PAVLICENCO VITALIA, MIHAI GHIMPU,MIRCEA SNEGUR,si multi altii NU au colaborat niciodata cu KGB-ul.

  In KGB a fost ofiter insa VLAD FILAT,nu-i un secret,si IGOR SMIRNOV,si VORONIN si altii.Unii ,,democrati,, altii comunisti.In privinta lui VORONIN ma plec in fata lui,pentru ca a ramas CONSECVENT.Cu acest om stii cu cine ai de a face,nu se ascunde dupa degete! VORONIN a fost un om onest,si-a recunoscut orientarea si crezul!

  Pe cand VLAD FILAT il face pe-a mare scula ,,europeana,, si ,,democrata,,cand el a avut un trecut diferit……..

  http://www.youtube.com/watch?v=VBQHDCO8TYA

 25. BASARABIA SI EVREII

  SAPTAMANA ROSIE

  PAUL GOMA(EROU ANTICOMUNIST)

  EVREII-ISRAELIENI JIDANI in KGB NKVD tortionari,criminali,sovietici:

  http://www.slideshare.net/FrescatiStory/paul-goma-saptamana-rosie-28-iunie-3-iulie1940-sau-basarabia-si-evreii

 26. doamna Vitalia,am o rugaminte,va rog trimiteti-mi aici si modificati la CONTACT adresele dvs de EMAIL,pentru ca cel putin DOUA nu merg deloc,mi se trimite inapoi EROARE si altele.Va rog comunicati-mi care este EMAIL-ul corect,si pe care-l accesati si care FUNCTIONEAZA.Multumesc

 27. ÎMPOTRIVA RUSIFICĂRII FORŢATE!
  by traianvasilcau

  Salutare Dle Vasilcau!

  ma numesc Oleg si va scriu acest mesaj cu speranta ca abordarea acestui subiect ne va uni sa incepem o lupta „sfinta” impotriva rusificarii fortate…aici in Basarabia…pe pamint romanesc aparat de veacuri..cu singele stramosilor nostri…

  sunt abonat Orange si primesc ca si orice abonat in mod regulat mesaje de la operator…ieri am primit mesaj ca ajun al zilei de facturare….iata frumusete de mesaj……”Zavtra Vash raschetnyj den` i vy poluchite minuty ili credit iz abonementa.Pojaluista,prover`te schet i ubedites`,chto factura budet oplachena.Spasibo.”…..iata,imi zic eu,…o mostra adevarata de RUSIFICARE FORTATA…noi,pe sudoarea si banii nostri,pe pamintul srtamosilor si urmasilor nostri,suntem rusificati aici.la noi acasa….de catre animalele astea de la Orange(deldin/pantera/camila…etc)…noi…care suntem aproximativ 85% bastinasi(moldoveni/romani) suntem fortat impusi sa cunoastem o limba straina….–curata colonializare a Basarabiei ca fiind colonie a Rusiei….si inca mizeria asta de rusa cu grafie latina…..=indobitocire/rusificare/deznationalizare/distrugere…..

  si aceasta mizerie este organizata pentru comfortul identitar/spiritual/lingvistic al lepadaturilor de ocupanti si sovini rusi care au fost adusi aici cu vagonul sa colonializeze/deznationalizeze/distruga spiritualitatea si identitatea noastra romaneasca….ei sunt doar o minoritate de citeva procente,ceva mai multi ucraineni,citiva bulgari,evrei…etc….aceste minoritati sunt obligate sa cunoasca lmba oficiala(romana) a RM reiesind din statutul lor de cetateni acestu stat….

  de ce nimeni nu se autosesizeaza intru apararea drepturilor noastre de consumatori ai acestor servicii care ar trebui sa fie prestate in limba ofciala a statului(care a eliberat licenta de activitate companiei Orange)…..

  ma intrebam daca s-ar putea ca Dvs sa cunosteti din rindul deputatilor pe cineva ca sa inainteze un proiect de lege in acest sens….sa oblige prestarea acestor servicii in limba oficiala(romana) in scopul apararii drepturilor consumatorilor/cetatenilor care le platim salariu/automobil/sofer/concediale de 30000 lei….

  as vrea sa cunosc opinia Dvs la acest subiect…ma scuzati in cazul in care v-am deranjat cu mesajul meu….dar e obligatia noastra civica sa incepem lupta impotriva RUSIFICARII FORTATE!!!

  Succese si bafta-n toate!
  http://traianvasilcau.wordpress.com/2013/08/18/impotriva-rusificarii-fortate/#respond

 28. Pt ANDREI NEW YORK

  Pe care adrese mi-ati scris? Am vpavlicenco@yahoo.com, vitalia@pavlicenco.eu, pe altele nu le mai consult…
  Dar adresa Dvs. de e-mail nu functioneaza.

 29. EMAILUL meu este:

  iholomash@yahoo.ro

  iata CINE ACUZA PE ROMANII INOCENTI DE BASARABIA:

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/evreii-moldovapaul-goma-trebuie-bagat-inchisoare-antisemitism-nu-premiat-nobel-1_5108e62a4b62ed5875b8aa83/index.html

  Evreii din Moldova: „Paul Goma trebuie să fie băgat în închisoare pentru antisemitism, nu premiat cu Nobel“

  (CAT TUPEU ORDINAR EVREESC,ieri NKVD KGB,azi democratie AMERICA)

  IN AMERICA,majoritatea populatiei uraste politica dusa de GEORGE BUSH,si OBAMA recent,de a bombarda toata planeta pentru a satisface ISRAELUL.

  Astfel au sarit in aer ALGERIA TUNISIA,EGIPT LIBIA LIBAN SUDAN SIRIA IRAQ AFGANISTAN PAKISTAN TURCIA,urmeaza IRAN si altele…….pentru CE?

  DE CE NISTE STATE SUVERANE TREBUIESC BOMBARDATE? doar pentru petrol si resurse?!?!? ne ucidem intre noi?!?

 30. Pt ANDREI NEW YORK

  Vă mulțumesc.

 31. as putea continua cu KOREA,VIETNAM anii 50 60, YEMEN recent, PANAMA in 1989,COLUMBIA CUBA, GERMANIA in 1941-1945, si cate alte state.

  Intr-un cuvant AMERICA a bombardat toata planeta,si tot astia din Casa Alba au tupeu ordinar sa se creada sfinti ,,DEMOCRATI,, care aduc ,,LIBERTATEA si democratia,, Libertate pe dracu,ca legea NSA de ascultare a telefonului in USA,e ca pe timpul URSS-ului,in numele ,,anti-teriorismului,, Iar tortura aplicata la GUANTANAMO-CUBA este sinonima cu fostul KGB!

 32. Dna Pavlicenco! O fi cum scrieti dv.,nu contest, dar suspiciunile sunt mari si ele exista,indiferent de vointa cuiva,iar datele din biografia dv.nu sunt facute public.Intru-cat sunteti Presedinta unui partid politic, rezulta ca sunteti o persoana publica,asa inteleg eu.Ca ati fost in acelasi partid cu persoane compromise si care azi fac politica statului R.Moldova spune multe si lasa loc de oricare interpretari,inclusiv si cele legate de activitatea dv. Stiu cu exactitate,ca atunci cand eram studenta erau „fetite si baieti destepti” mai in toate grupele si caminele studentesti.Stiu si cunosc cazuri nu din auzite cum „lucrau”.Cu regret reteaua lor nu ca a fost anihilata,ci ia a reactivat cu o forta si mai mare si destructiva pentru populatia bastinasa. Oricum,eu raman optimista,pentru ca convingerea si credinta in Dumnezeu, neam si tara reprezinta „sfanta noastra treime” pe care nu ne o poate lua nimeni,inclusiv cele mai de temut „organizatii”.Ei ne pot lua viata,ca pentru ei nu-i costa nimic,dar cele scrise mai sus CREDINTA – niciodata! Sa ne auzim de bine,dna Pavlicenco…

 33. corect:”ea”

 34. Pt Ilinca si toti ”cei interesati”

  Nu am de a face cu niciun fel de experiente cu fetite si baieti destepti. EU AM FOST O REBELA SI O PERSECUTATA CONTINUU DE SISTEM, CUM SUNT SI ACUM. IAR BIOGRAFIA MEA ESTE SI PE http://www.pavlicenco.md si http://www.vox.publika.md
  O pun si aici.

  NOTA: In prezent am patru dosare pe rol contra denigrarii mele ca as fi avut ceva cu vreun serviciu ocult, unul inclusiv contra lui Voronin, la CEDO, avocat fiind Vlad Gribincea. Am cistigat 5 procese impotriva statului, care ma persecuta continuu.Nu mai spun ca sunt unicul deputat care am cerut acces si dare publicitatii a oricaror materiale despre mine de catre SIS si am primit de la SIS raspuns ca nu are nimic legat de numele meu. Si nu are de unde avea, pt ca nu am avut niciodata nimic absolut cu nicio securitate.http://www.pavlicenco.md/2013/07/29/am-depus-plangere-penala-la-procuratura-legat-de-lista-sandrovschi/

  http://www.pavlicenco.md/despre-mine/

  Despre mine

  Vitalia Pavlicenco

  Data şi locul naşterii:
  29 octombrie 1953, Grinăuţi-Bălţi, Republica Moldova

  Contacte: Orange – +373 69111682, Vodafone – +40 728780577, T-Mobile +491605702646

  Distincţii:
  Ordinul Naţional al Romaniei „Pentru Merit” în grad de Comandor

  Starea civilă:
  căsătorită

  Soţul:
  Pavlicenco Sergiu, n. 1949, lucreaza la Catedra de literatură universală la Universitatea de Stat din Chişinău, hispanist-comparatist, profesor, doctor habilitat în filologie

  Fiica:
  Pavlicenco Beatriz, n.1975, este violonistă şi se află în Germania.

  Licenţă:
  Licenţiată în Filologia Franceză la Universitatea de Stat din Chişinău, Republica Moldova (1977). Doctor în Filologie (1987)

  Stagieri în cadrul Programelor:
  1. Institutul Republican Internaţional (IRI) al SUA – “Sporirea Efectivului unui Partid Politic”, Chişinău, 1998;
  2. Institutul Fondului Monetar Internaţional, „Politici bugetare”, Viena, mai 1998;
  3. Centrul European pentru Studii de Securitate “George C.Marshall”– “Securitatea în Societăţile Democratice”, Garmisch-Partenkirchen, Germania, 1999;
  4. Fondul Monetar Internaţional – “Finanţe Publice”, Washington, septembrie-octombrie 1999;
  5. Departamentul de Justiţie al SUA, Biroul Federal de Investigaţii (FBI)– “Corupţia în instituţiile publice”, Chişinău, 2000;
  6. Centrul Internaţional pentru Taxe şi Investiţii – “International Taxation & Investment”, Washington, 2000;
  7. Centrul European pentru Studii de Securitate “George C.Marshall”– „Relaţiile transatlantice – o comunitate edificată pe valori? Sînt oare Rusia şi Ucraina părţi ale acestei comunităţi?”, Cursuri pentru conducători de rang superior, 05-5, Garmisch-Partenkirchen, Germania, 2005;
  8. Fundatia „Friedrich Naumann” – stagieri repetate în probleme de politici liberale– 2002-2004;
  9. „Politica educatională liberala din Germania”. Program de documentare asupra sistemului de învăţămînt din Germania – iunie 2005;
  10. Institutul Naţional Democratic pentru Relaţii Internaţionale (NDI) – participări repetate; pentru pregătirea şi reflectarea în presă a campaniilor electorale;
  11. Participări multiple la seminare şi conferinţe în probleme ale oportunităţii şanselor şi promovării femeii în sferele decizionale;
  12. Rotary International – participare constantă la seminare de instruire

  Experienţă profesională:
  – Editura “Ştiinţa” a AŞ a RM (1977-1985) – redactor (responsabil de editarea manuscriselor)
  – Agenţia Telegrafică de Informaţii (ATEM) (1985-1989) – traducător, coordonator al Emisiunii Naţionale de ştiri
  – Agenţia Naţională de Presă “Moldova-pres” (1990-1994) – prim-adjunct al directorului general
  – Publicaţia “Mesagerul” (1994-1998) – redactor-şef
  – Parlamentul Republicii Moldova (1998-2001) – deputat, Secretar al Comisiei pentru securitatea statului şi ordinea publică, ulterior – vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe, membru al grupului parlamentar delegat la Adunarea Parlamentară NATO (membru al Comisiei economice şi Comisiei pentru securitate), membru al grupului moldo-spaniol de cooperare interparlamentară
  – Uniunea Industriaşilor şi Antreprenorilor din R.Moldova (2001 – 2003) – adjunct al directorului general
  – Grupul editorial “Litera” (2003 – 2005) – coordonator de proiecte
  – Parlamentul Republicii Moldova (2005) – vicepreşedinte al Comisiei pentru politica externă şi integrarea europeană, vicepreşedinte al Fracţiunii AMN, membru al delegaţiei asociate a Parlamentului R.Moldova la Adunarea Parlamentară a NATO
  – Parlamentul Republicii Moldova (2006) – membru al Comisiei pentru politica externă şi integrarea europeană, deputat PNL, membru al grupurilor de cooperare interparlamentară moldo-română, moldo-spaniolă şi moldo-germană
  – preşedintele Partidului Naţional Liberal
  – membru al Clubului Rotary Chişinău, ex-vicepreşedinte al Consiliului Mondial Român, cu sediul în Atlanta, Georgia (SUA)
  – ex-vicepreşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova; preşedinte (2001-2002) al Clubului Rotary Chişinău

  Limba maternă – româna
  Foarte bine – franceza, spaniola, rusa
  Mediu – engleza

  NOTA: In prezent am patru dosare pe rol contra denigrarii mele ca as fi avut ceva cu vreun serviciu ocult, unul inclusiv contra lui Voronin, la CEDO, avocat fiind Vlad Gribincea. Am cistigat 5 procese impotriva statului, care ma persecuta continuu.Nu mai spun ca sunt unicul deputat care am cerut acces si dare publicitatii a oricaror materiale despre mine de catre SIS si am primit de la SIS raspuns ca nu are nimic legat de numele meu. Si nu are de unde avea, pt ca nu am avut niciodata nimic absolut cu nicio securitate.http://www.pavlicenco.md/2013/07/29/am-depus-plangere-penala-la-procuratura-legat-de-lista-sandrovschi/

 35. stimata doamna Vitalia,

  Va scriu in sentimentul dreptatii pentru populatia ortodoxa din Basarabia,romaneasca,ruseasca si ucraineana,populatie bastinasa care s-a nascut si a crescut in actuala ,,Republica Moldova,, stat independent la ONU astazi.

  http://www.spiegel.de/international/germany/germany-to-pay-772-million-euros-in-reparations-to-holocaust-survivors-a-902528.html

  In Republica Moldova traiesc si astazi persoane(inclusiv in Transnistria,dar si Basarabia),care au fost persecutate de regimul diabolic fascist si ocupatia militara nazista germana dintre 1941-1944.

  O parte din populatie a fost deportata in Transnistria unde multi au decedat.

  Ceea ce va invit eu sa faceti este sa actionati prin avocati in sensul CASTIGARII pentru batranii nostri romani,ucraineni,rusi din Moldova.

  -in Romania TIGANII primesc despagubiri pentru Holocaustul din Transnistria (1941-1944).Evreii la fel.

  Si statul german acorda de asemenea despagubiri importante!

  Ceea ce puteti face este sa luati batranii nostri care s-a nascut inainte de 1944,si sa incepeti sa faceti procese internationale(CEDO inclusiv)dar si la tribunalele din Germania,ori la CHISINAU,sesizand ambasada germana,pentru a da DESPAGUBIRI BANESTI,batranilor nostri romani,rusi,ucraineni,care inainte de 1944 au suferit de pe urma germanilor:

  -unii au fost acuzati de colaborare cu sovieticii si deportati(rusi,ucraineni,romani) in Transnitsria,altii in lagare
  -la unii tarani li s-au luat gainiile si recolta de catre autoritatile naziste hitleriste
  -altii au fost acuzati ca au sprijinit cu mancare partizanii sovietici,si persecutati,torturati de germani.

  Va rog sa incercati aceste cai juridice,pentru a face dreptate,si pentru ca batranii nostri(nascuti inainte de 1944 si persecutati de germani),rusi,ucraineni,romani,sa beneficieze din partea statului german,de DESPAGUBIRI lunare pe langa pensia lor mica.

  Sanse exista,pentru ca GERMANIA si-a asumat inceputul celui de al doilea razboi mondial,si plateste GRECILOR ,unor romani(din Ardealul ocupat in 1940-44 de unguri),francezilor,polonezilor si altora,DESPAGUBIRI insemnate(inclusiv evreilor,si tiganilor,sau celor persecutati pe motive RELIGIOASE(Martorii lui Yehova,adventisti si altii) de catre HITLERISTI.

 36. PS: daca veti ajuta 10000 de batrani(romani,rusi,ucraineni)sa obtina despagubiri de la Germania(statul german)pentru anii 1941-1944,deja v-ati castigat un capital enorm, 10000 de voturi,plus voturile copiilor,nepotilor lor,incredere,stima,deci peste 50000 de voturi.Daca aveti avocati buni veti castiga,pentru ca statul german trebuie sa plateasca Republicii Moldova ceea ce a furat intre 1941-1944 din Basarabia si Transnistria,ceea ce a ucis,torturat.Puteti apela si la Arhivele nationale din Republica Moldova,insa daca acelea au fost distruse de razboi,incendiate,AVOCATUL poate consemna acest fapt,si ramane MARTURIA acelor batrani in tribunal.Martorii nu prea mai traiesc,data fiind VARSTA batranilor in cauza,si deci inca vreo 10 ani cat mai traiesc batranii sa primeasca PE LANGA PENSIA LOR(mica),circa 100 euro LUNAR.

  La 10000 de batrani,100 euro lunar la pensie,despagubiri de la germani.Acesta este scopul.Batrani din toata Republica Moldova inclusiv rusi,ucraineni,romani,din Transnistria,Basarabia,gagauzi din Komrat,rusi din Transnistria,si asa mai departe.

 37. Ok,bine ca mi-ati facut cunostinta,intr-o masura m-am convins de sinceritatea dv.,dar v-am spus ca oricum suspiciunea exista. Daca cunoasteti foarte bine l.franceza si l.spaniola,care fac parte din aceeasi grupa de limbi,am o intrebare la dv.,caruia,singura, nu-i gasesc raspunsul:Ce sa insemne expresia „un futur dans le passé?” Va rog mult daca puteti sa-mi scrieti ce ar insemna aceasta dar cu explicatii in romana.O zi buna!

 38. Pt Ilinca

  Nu poate exist nicio „suspiciune”, pt ca eu in viata mea nu am fost cntactata de nimeni, nu mi s-a cerut nimic, nu mi s-a propus sa semney nimic si nu am scris sau semnat nimic impotriva nimanui. Dimpotriva, eu am avut de suferit si voi scrie, desi am si mai scris, despre asta. nU AM ACTIVAT IN STRUCTURI SOVIETICE SAU DE PARTID. Am fost doctoranda la fara frecventa si am sustinut teza in istoria limbii romane, fara sa platesc tribut regimului.

  Despre le future dans le passe nu e o problema sa gasesti azi si pe Internet. Cind invatam noi era mai simplu, dar azi si nepoata mea de 2 ani are de un an tableta cu Internet.

  Ceea ce insa as vrea sa spun este ca nu intotdeauna cei care vorbesc romana sau franceza folosesc foarte corect concordanta timpurilor si mie mi-a placut sa o respect in ambele limbi, desi in romana nu e prea practicata. Eu scriu mereu corect si la facultate era foarte strict cu concordanta timpurilpr.

  De aceea, daca spunem ca „el se straduia sa faca si, peste un timp, avea sa reuseasca” e corect cu viitorul in trecut, in timp ce aproape toti spun „el se straduia sa faca si, peste un timp, va reusi”.
  La fel in franceza, iata exemplele de pe Internet.

  Présent
  Napoléon sait qu’un jour il réussira (futur).

  Passé
  Napoléon savait qu’un jour il réussirait (futur dans le passé – conditionnel présent).

  VIITORUL ÎN TRECUT

  I. a avea la imperfect + conjunctivul prezent al verbului de conjugat
  eu aveam să lucrez
  tu aveai să lucrezi
  el avea să lucreze
  noi aveam să lucrăm
  voi aveaţi să lucraţi
  ei aveau să lucreze

  II. verbul impersonal a urma (la prezent sau la imperfect) + conjunctivul verbului de conjugat
  eu urmează / urma să fac
  tu urmează / urma să faci
  el urmează / urma să facă
  noi urmează / urma să facem
  voi urmează / urma să faceţi
  ei urmează / urma să facă.

  Ei urma să facă, da? Nu ei urmau să facă, că nu zic nici noi urmam să facem, nici voi urmaţi să faceţi.

  (Desigur, valoarea de viitor în trecut apare când a urma e la imperfect.)

  SI NU MA MAI SUPARATI CU „SUSPICIUNILE”. EU, PINA LA SFARSITUL VIETII, AM SA MA JUDEC MEREU CU TOTI care ma calomniaza – CA SIMBOL AL REZISTENTEI SI PROTESTULUI MEU CONTRA SISTEMULUI DIN CARE NICIODATA NU AM FACUT PARTE.

 39. Multumesc mult,dna Pavlicenco,pentru informatia privind gramatica l.franceze si anume tema de gramatica „Futur dans le Passé”.Cat priveste celelalte descrise,ma v-oi starui sa va inteleg pe cat se poate posibil.Va stimez parerile dv.,dar eu le am pe ale mele,care se deosebesc radical de ale dv.Oricum, timpul trece in defavoarea noastra.Am un sfat pentru dv.,desigur,daca-l acceptati:Sa incercati sa va ganditi mai putin pentru altii,ajutandu-va mai intai pe dv. Cand o sa reusiti acest lucru,atunci cu siguranta puteti sa-i ajutati si pe altii. Gandurile amestecate si mai ales cele rele pot cauza efecte serioase asupra sanatatii,dar mai exact:o depresie. Sa va pazeasca bunul Dumnezeu si sa fiti sanatoasa!Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 40. Pt Ilinca

  Nu va cunosc si nu conteaza asta. Dar sfaturile inutile nu le accept. Eu sunt inca presedinte de partid cu niste obligatii, in fiecare zi am solicitari peste solicitari, de aceea, eu ma port respectuos, dar tupeul nu-mi place. Tineti-va sfaturile pentru cei dragi. Mai bine ajutati oamenii si huliti mai putin.

  In capul meu a fost toata viata claritate si am fost ferma si verticala, daca erau toti sa ca mine, o femeie cum sunt, nu eram la coada vacii.

 41. Apropo,dna,dar unde vedeti dumneavoastra ca eu”hulesc”???Poate din faptul ca ati fost intr-o „echipa” cu unuii diriguitori?Poate de aceea ca nu scrieti in biografia dv.unde si in ce calitate ati activat in a.1989-1990?Nu asta este important :sa ma cunoasteti si intr-adevar nu asta conteaza.In pivinta sfatului v-am avertizat ca nu este o obligatie sa-l acceptati,dar cum se zice in popor:”voia boierului”. Iar acum in forma de gluma:nu cred ca ati fost totdeauna numai verticala.

 42. ILINCA verticalo,i-ati bagajele si viziteaza Tiraspolul,si afacerea shandru-ovski si listele tale de KGB-isti,si las-o in pace pe doamna Vitalia! treci la treaba si fa ceva nu mai urmari oamenii ca o securista(securist)stand in anonimat,dandu-te ori femeie,ori barbat.

  BASARABIA are nevoie de DESPAGUBIRI DE LA GERMANIA PENTRU HOLOCAUST:

  10 mii de batrani ROMANI despagubiti lunar cu 100 euro pentru anii de ocupatie 1941-1944 si pentru jaful si crimele naziste

  10 mii de batrani RUSI sa fie despagubiti

  si 10 mii de batrani UCRAINENI din Basarabia sa fie despagubiti de acelasi stat GERMAN!

 43. 100 ori 30000 inseamna 3 000 000 EURO LUNAR pentru REPUBLICA MOLDOVA-despagubiri de HOLOCAUST,pentru romani,rusi si ucraineni,din partea statului GERMAN! ambasada Germaniei trebuie sesizata,iar d VITALIA sa faca primul pas prin avocati.

 44. „old york”! N-o fa pe justitiarul si ce treaba ai tu cu dreptul meu la propria opinie? De la visuri si pana la fapte este cam mult,ca nu prea ajunge pentru sarmanii patimiti sa primeasca „despagubirile” de care scrii.

 45. nu e nici un vis domnule anonim,ori anonima.Germania plateste despagubiri in moneda euro,Romaniei,Greciei,Israelului,Poloniei si altor tari,in ziua de azi.

  Doar Republica Moldova nu primeste nimic,pentru ca politicienii lor stau cu mana intinsa la Berlin,in loc ce sa stea in picioare si sa-si ceara drepturile de la egal la egal!

 46. Eu nu sunt anonima,am un prenume.Uite tu,da, intreci orice masura,dar mai ales cand de „bagi in tarite”.Ce treaba ai tu sa intervii la o discutie intre doua persoane?Cine esti tu,sa-mi dai lectii,nersocotitu-le?

 47. sunt KGB-istul sef,seful dumitale direct pe linie de Komintern.Trebuie sa-mi asculti indicatiile 🙂 🙂 🙂 voi habar nu aveti pe ce planeta traiti.Au ajuns americanii sa intre pe SKYPE sa dea interviiuri la RUSSIA TODAY,de frica politicii planetare duse de OBAMA OSAMA,si de ascultarea telefonului,interceptarea internetului,a conversatiilor private,si nu numai!! America in 20 de ani nu mai exista,si nici Europa,vor fi o singura tara planetara,si o noua DICTATURA diabolica,de tipul URSS global!

 48. intra aici sa nu mori prost(proasta)

  http://rt.com/about-us/contact-info/

 49. nu ma ofensa,ca esti un ratacit si antihrist,de-ti permiti sa ma etichetezi cu asa „epitete”

 50. s-o bagi pe cine doresti tu acolo,ca sa nu fii dumneata „prost”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *