G.Damian: „Care era Basarabia de la 1812?”

La 200 de ani după ce Rusia ţaristă a ocupat Basarabia, mai circulă încă foarte multe minciuni care încearcă să prezinte acest eveniment drept o „eliberare”. 

Această formulare însăşi merită mai multă atenţie. Prin susţinerea faptului că Rusia a „eliberat” anumite teritorii se creează impresia că acţiunea a fost una justă, îndreptăţită. O eliberare nu are cum să fie altceva decât o faptă generoasă. Nişte oameni sufereau sub jugul turcesc, iar Rusia a purces la eliberarea acestor oameni fără niciun alt interes ascuns, decât din dragoste faţă de acei oameni. Acelaşi raţionament se aplică şi pentru anii 1940 şi 1944: Uniunea Sovietică a eliberat, i-a scăpat pe oameni de un regim opresiv. Natural, dreptatea nu poate fi decât de partea eliberatorului! Procesul ocupării Basarabiei de Rusia ţaristă a fost unul complex şi cu legături în marea politică europeană. Pe 2 decembrie 1805, Napoleon Bonaparte zdrobea la Austerlitz armata aliată a ruşilor şi austriecilor, Austria fiind silită să accepte dominaţia franceză. În 1806, Imperiul Otoman, încurajat de înfrângerea ruşilor, îi schimbă pe voievozii din Ţara Românească şi Moldova, consideraţi a fi rusofili. Rusia ţaristă a răspuns imediat cu invadarea celor două principate – însă nu din dorinţa de „eliberare”, ci pentru a preîntâmpina un eventual atac franco-turc pornit din Dalmaţia şi sudul Dunării. Culoarul dintre Carpaţi şi Dunăre ar fi permis un atac devastator în sudul imperiului ţarist.

Cu flancul sudic asigurat prin ocuparea Moldovei şi a Ţării Româneşti, ruşii au pornit o nouă campanie împotriva lui Napoleon, alături de Prusia, Suedia şi Marea Britanie. Noua campanie rusă din 1807 s-a terminat cu înfrângerile de la Eylau şi Friedland, iar pe 7 iulie 1807 s-a încheiat pacea de la Tilsit dintre Napoleon şi ţarul Alexandru al II-lea. Prin această pace, Alexandru I se angaja să se retragă din Ţara Românească şi Moldova.

În august 1807, cancelaria ţarului Alexandru I a ajuns la concluzia că retragerea trupelor ruse din Ţara Românească şi Moldova ar fi dezavantajoasă, astfel că ţarul a sistat orice fel de retragere. Pe 26 septembrie 1807, ţarul Alexandru I îi trimitea ambasadorului rus la Paris o serie de instrucţiuni cu privire la relaţiile dintre cele două imperii. În această scrisoare apare definiţia „Basarabiei”, aşa cum o înţelegea ţarul rus în 1807: „toată regiunea numită Basarabia, cu cetăţile Bender, Ackerman, Chilia şi Ismail”. Ţarul îşi dorea să pună mâna pe fortăreţele turceşti de la Dunăre şi Nistru – aceasta era cerinţa lui minimă. Dorinţa maximă a ţarului era să îşi împingă graniţa cu Imperiul Otoman până la Dunăre, respectiv să ocupe Ţara Românească şi Moldova.

Decizia de răpire a Basarabiei a fost luată în primăvara anului 1812, când ţarul Alexandru I s-a confruntat cu iminenţa atacului lui Napoleon. În acest moment, diplomaţii ruşi au extins denumirea de Basarabia de la fâşia cetăţilor de la nord de Delta Dunării la jumătate din principatul Moldovei. Toţi diplomaţii ruşi, în frunte cu ţarul, ştiau că acest lucru este o minciună. Nici vorbă de eliberare – motivele acţiunilor ţariste erau pur militare. Pe scurt: a fost vorba de o cucerire. 

Loading Facebook Comments ...

56 Comments

Add a Comment
  1. EXTREMA DREAPTA RM

    Orice armata, care se pretinde eliberatoare, dupa ce elibereaza un popor mai mic se intoarce la ea in tara. Daca armata, care elibereaza si nu se intoarce la ea acasa, atunci are statutul de armata cotropitoare. Daca armata stationeaza contra vointei conducerii statului, atunci este un agresor insuportabil, care tottimpul va cauta solutii de-a separa acest stat mic. Statele cele mici tottimpul sunt vinovate si pierd. Deaceea imperialismul rus a separat ROMANIA si MOLDOVA lui STEFAN CEL MARE. ARMATA RUSA AFARA !!!

  2. Romas Kalanta/Kaunas

    Teroristii rusofoni comunisti continua razboiul contra moldovenilor.
    Ultimul exemplu: Balti, Sâmbata, 3 Martie 2012, Marsul Re-Unirii.
    Asta e ” statalitatea RM”, sa fim in continuare sclavii ocupantilor ?

  3. EXTREMA DREAPTA RM spune: „Deaceea imperialismul rus a separat ROMANIA si MOLDOVA lui STEFAN CEL MARE. ARMATA RUSA AFARA !!!”

    Ma vad obligat sa nu-ti dau dreptate. Moldova lui Stefan cel Mare este in Romania, unde ii este locul firesc. Deci Moldova lui Stefan cel Mare nu este separata de tara mama Romania, ci este parte componenta. Baia, Suceava, Iasi, Putna, Cetatea Neamtului etc toate sunt la locul lor firesc si natural in cadrul Romaniei.

  4. PRELUARE
    –––––––
    Este timpul frăţioare
    ––––––––––––
    1.
    Este timpul frăţioare,
    Ca să scapi; că frica doare,
    Cu curaj şi c-o urare,
    Hai cu neam la hora mare.
    2.
    Este timpul frăţioare,
    Ca să-ţi legi la cingătoare.
    Tricolor pe sub pieptare,
    Demonstrând pe trotuare.
    3.
    Să-ţi spui neamul cu onoare,
    S-a ta limba de valoare. (Si a ta limba)
    Printre “porci” să-ţi faci culoare,
    Că ai dreptul fraţioare.
    4.
    Este timpul frăţioare,
    Să strigam în gura mare.
    Către “porcii” din cărare,
    Ce ne calcă în picioare.
    5.
    Este timpul frăţioare,
    Să ieşim cu mic si mare.
    “Porci” să-i dăm peste hotare,
    Sau să-i punem la răcoare.
    6.
    Este timpul frăţioare,
    La copii să faci onoare.
    Să nu-i lasi să te doboare,
    Pe duşmani dintre hotare.
    7.
    Este timpul frăţioare,
    Că sa ieşi din închisoare.
    Liber să trăieşti sub soare,
    Fără ordin si ocare.
    8.
    Este timpul frăţioare,
    Ca să iei în mân’o floare.
    Pentru zi de sărbătoare,
    Că s-or re`ntregi hotare.
    9.
    Este timpul frăţioare,
    Să te-mbraci de sărbătoare.
    Si pe strună la vioare,
    Ca să cânţi Unirea mare.
    –––––––––––––
    Este doar o parte dintr-un întreg.

  5. Deşi e mai puţin la temă,dar,consider că nu e rău să o citiţi. Iată ce replică i-am dat lui Iurie Ivanovici Roşca, cînd am găsit pe pagina mea de la facebooc,un comunicat de la o conferinţă de presă a aşanumitei sale „mişcări…”

    Justificarea, promovarea în continuare,după 20 de ani de la dispariţia Imperiului Sovietic a creaturii stataliste stalinist-hruşcioviste Republica Moldova este nu altceva decît complicitate cu crimele regimului stalinist-comunist faţă de poporul român.
    Iura,ce spui prostii, am fost acolo de la început, (la Arcă) nu a fost nimeni cu vergi şi cîte le mai spui,în genere,nici nu prea doreau să ţină placatele,dar încă să vină să vă agreseze pe voi.Mai bine ai spune că ai dorit să faci o zi scurtă,că pe voi şi pentru zi scurtă vă plăteşte la fel.
    Ai terminat cu „Dumnezeu să binecuvînteze Republica Moldova”.
    Oare chear crezi că Dumnezeu nu are ce face altceva decît să binecuvînteze o crimă faţă de poporul român cum e actuala consecinţă a pactului Ribentrop-Molotov pentru teritoriile româneşti de la răsărit de Prut, Republica Moldova?
    Nu fiţi jertfele agenţilor ruseşti Roşca, Plugaru şi compania. Luaţi bani de la ei,dar făceţi ce trebuie pentru reîntregirea naţională românească, se apropie cea dea 200 aniversare de cînd teritoriile naţionalede la est de Prut au fost răpite de Imperiul de la răsărit.
    Oare de ce bunicii noştri au putut realiza România Mare cu 94 de ani în urmă,iar noi, – nu?
    Ajunge 20 de ani de experimente ststaliste la Chişinău,dacă se vor schimba nişte statalişti cu alţi statalişti la Chişinău,pentru cetăţeanul simplu nu se va schimba nimic,posibil va fi şi mai rău.Pricina e însăşi existenţa acestor structuri,la ce trebuie unei naţiuni structuri statale şi la Bucureşti, şi la Chişinău?
    Cetăţeni! Nu fiţi jertfele oricăror statalişti,fie uzurpatori,fie neuzurpatori,ei,stataliştii,fac ce fac pentru bineficiile lor,nu ale voastre,voi ve-ţi fi doar jertfele acestor şmecheri statalişti ce vor nimeri la putere profitînd de privilegii.
    DOAMNE, nu lăsa oamenii să fie jertfele stataliştilor,oricare ar fi ei!

  6. Ce relatie exista intre romani si moldoveni? Votați în sondajul revistei ACUM http://www.acum.tv/sondaj/

  7. EXTREMA DREAPTA RM

    Ion ANTONESCU, marele om politic a Reunit Moldova lui Stefan cel Mare in componenta Romaniei. In perioada capitalista toti dacii s-au Reunit formand NATIA ROMANA. Imperialismul rus, confirm din nou, a separat in doua parti Moldova lui S.c.M. Cu cat este mai mic statul, cu atit el este mai vinovat si vesnic pierde. Armata rusa afara!

  8. Ion Antonescu este un criminal împotriva umanității, iar cultul său constituie un delict penal în România potrivit Ordonanței de Urgență 31/2002, modificată prin Legea 107/2006.

    „In perioada capitalista toti dacii s-au Reunit formand NATIA ROMANA” parcă e luat din panseurile lui Gâgă.

  9. Puscasu Vlad Irimie

    maresalul Ion Antonescu n-are nici o legatura cu viziunea Unionista actuala din 2012,a romaniilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

    Unirea celor doua tari romanesti dupa modelul german RFG+RDG,este un plan democratic de viitor,ce tine si de Uniunea Europeana democratica.

    Orice incercare de asociere cu fascistii,cu Ion Antonescu cu neo-nazistii sau extrema dreapta,este o provocare care convine comunistiilor PCRM ai lui Voronin.

  10. D-le Petru Clej!
    Ion Antonescu a fost un patriot a timpurilor sale, a reeşit din situaţia concretă în care se afla neamul său. Nu primii au fost românii cei ce au provocat,cu toate că au fost jertve nevinovate de ambele părţi. Iar dacă vine vorba de holocaust,apoi trebuie de vorbit şi de Holocaustul europenilor contra băştinaşilor din America de Nord,şi de holocaustul contra populaţiei Africii,şi de holocaustul turcilor contra armenilor, şi de holocaustul sovieto-comuniştilor contra românilor,etc. Lege care să pedepsească negarea acestor holocausturi şi a altora ce nu le-am mai pomenit,trebuie să fie de rînd cu legea pe care aţi pomenit-o. Altfel, condamnarea unilaterală doar a negării holocaustului contra evreilor provoacă doar antisimetism.
    Cea ce spuneţi d-ră despre Ion Antonesu o spun doar acei ce nu au nimic sfînt pentru România şi poporul român, o fac doar pentru a se menţine la putere şi a le sufla într-un loc stăpînilor.
    Nişte oameni cu demnitate naţională ar fi adoptat o asemenea lege doar cu condiţia ca să fie adoptată şi o lege echivalentă care ar pedepsi la fel şi negarea holocaustului contra cetăţenilor teritoriilor româneşti săvîrşite de regimul sovietic,(au fost nu numai români,ci şi ruşi,ucraineni,evrei, etc.) de către parlamentele statelor careau impus România să adopte o lege contra negării holocaustului contra evreilor.

  11. Patriciu (un nume pompos pe care și-l ia antisemitul Anatol Marin) îl confundă pe Antonescu și regimul său criminal cu poporul român. Antonescu este un criminal împotriva umanității. A fost la fel de patriot ca Hitler pentru Germania sau Stalin pentru URSS. Și a trimis la moarte degeaba nu doar sute de mii de evrei, ci și jumătate de milion de ostași români.

  12. Puscasu Vlad Irimie

    Unionistii din 2012 sunt sub gratioasa prietenie a Casei regale, a Majestatii sale Regelui Mihai.

    Unionistii Basarabia-Romania, doresc instaurarea unei democratii veritabile la Chisinau,si integrarea economica a Basarabiei in structuriile euro-atlantice, in cadrul NATO si Uniunea Europeana democratica.

  13. Puscasu Vlad Irimie

    Romania de azi,ca si Basarabia are de dus o lupta pe frontul anti-terorist,impotriva terorismului de orice fel: islamist fanatic religios, dar si transnistrean,in est.

    Orice incercare de asociere a Romaniei intregite cu PRM,cu formatiuni extremiste este o provocare de tip KGB,sub tutela PCRM si a dictaturii diabolice comuniste a lui Voronin,la ocrotirea Kremlinului.

  14. Dacă începea Antonescu acest răsboi,aşi fi fost de aacord. Dar românii au fost nevoiţi să verse sînge alături de aliaţii germani în răsbuiul din est pentru desrobirea Basarabiei.
    Iar dacă au ajuns la Stalingrad,Caucaz,cotul Donului,apoi orice om, ce înţelege ceva în strategia mişlitară,vă va confirma că inamicul trebuie de distrus pînă în bîrlogul său. Ruşii, la fel nu sau oprit la frontierele fostei lor ţări.Au ajuns pînă în cancelaria lui Hitler.

  15. Puscasu Vlad Irimie

    @Patriciu Anatol Marin

    Stimate domn,noi construim viitorul,lasam istoricii sa se pronunte asupra evenimentelor din trecut.

    Adevaratii Unionisti intre Basarabia si Romania,sunt acei de sub aripa democratica a Casei Regale,a Majestatii sale Regelui Mihai.

    Ai parteneriilor NATO si Comunitatii Europene,ai ambasadei Americane,britanice ,germane la Chisinau,care ajuta ONG-uriile din aceasta tara artificiala Republica Moldova.

    Iar adevaratii rasisti,xenofobi si antisemiti sunt comunistii.Cea mai buna dovada este a faptului ca refugiatul John Onoje din Africa a fost batut la comanda lui Voronin,si insultat ca ,,maimuta coborata din copaci,,

    Deci Voronin se va alege la CEDO cu un dosar penal,si va plati despagubiri uriase,pentru aceste declaratii rasiste,xenofobe,asupra Unionistului John Onoje.

    Noi nu tinem cont de culoarea pielii,origine etnica,religie,cand vorbim de Unirea Romaniei cu Basarabia sub tutela Casei Regale ,a NATO si EU.

  16. Antonescu s-a alăturat lui Hitler care a atacat URSS. I s-a atras atenția în mod explicit de către aliații occidentali să nu treacă Nistrul. Acest lucru i l-au cerut și liderii opoziției democratice, Maniu și Brărianu. N-a ascultat și s-a ales praful. Faceți comparație cu Mannerheim al Finlandei. Dacă ordona Regele Mihai arestarea acestui dezaxat la 23 august 1944 nu e sigur că România mai exista în granițele actuale.

  17. Pentru P.Clej!
    Replica trecută a fost pentru d-ră.
    De altfel,mai degrabă astăzi provoacă antisimetism autovictimizarea permanentă a evreilor,sau atitudini a unora care vor chipurile să-i slujească,dar cu „apărarea” ce le o fac evreilor,mai multă ură provoacă contra lor.
    Nu sunt popoare bune şi popore rele. Sunt doar oameni buni şi oameni răi în orice popoare.
    De altfel,am citit un studiu, nu demult, unde un cercetător numărînd evreii şi persoanele din familiile mixte evreo-germane,ce au luptat de partea Germaniei,a ajuns la o cifră de peste 130 de mii.Poate nu ştiţi cine era „doctorul morţii” de la Auşviţ după naţionalitate? Ca el de origine,au fost şi mulţi evrei.E drept,au făcut mulţi asta, nu din plăcere,ci din dorinţa de a supraveţui. Sau poate să rugăm pe cineva din arabii palestinieni,să ne spună,domniile lor,ce gândesc despre evreii actuali?
    Reconfirm: Dacă dorim să fim echidistanţi şi corecţi, la fel să condamnăm negarea oricărui holocaust, contra oricărui popor, ori nu condamnăm negarea holocausturilor contra la nici un popor. Altfel, mai afirm încă o dată, condamnarea negării holocaustului contra evreilor, provoacă autovictimizarea de către reprezentanţii acestui popor, şi în consecinţă aduce doar la antisimetism,ură contra evreilor.
    Cine mai mult doreşte bine şi înţelegere între evrei şi români,unul ca mine,sau unul ca P.Clej,care prin un serviciu „de bine”,crede, domnia sa, ce îl acordă evreilor, le face mai mult rău? Mai degrabă,reeşind din aceste fapte,antisemit mascat este P.Clej,decît eu,Anatol.

    P.S. Patriciu Gheoeghiu e numele fratelui mai mare a bunicii mele de pe mamă ce are anumite merite faţă de statul român interbelic. De ce scriu şi cu numele unchilui,am scris nu odată despre asta,nu mai cred că e cazu lsă mai explic şi aici.
    Anatol Marin

  18. Puscasu Vlad Irimie

    Israelul de azi are tot dreptul sa se apere de extremistii fanatici religiosi islamisti,arabi care ucid copii in Israel.

    La fel cum toata zona NATO are dreptul sa aresteze imigrantii musulmani suspectati de legaturi Al-Quaeda si nu numai.

    http://www.youtube.com/watch?v=9A6XcFPqtHU&feature=channel_video_title

    Chiar presedintele Basescu a spus clar ca Romania va fi loiala NATO si Israelului.

    Ceea ce arata loialitatea si consecventa fata de aliatii nostrii,cu care avem aceleasi convingeri si interese.

    Ca proiecte Unioniste democratice Romania-Basarabia,s-au inscris multe actiuni de ONG,voluntariat,si de trimitere de carti romanesti,dar si multe alte actiuni.

    Trebuie sa trecem la etapa urmatoare,pragmatica si democratica.Aceea de schimbare a ecartamentului la trenuriile din Basarabia.

  19. p-u Clej.
    Sunt de acord,dacă regele nu proceda cu Antonescu,cum a procedat,ci proceda aşa cum au procedat finlandezii cu Manerheim al lor, românii, la fel ca finlandezii nu ajungeau sub comunism,iar România ar fi rămas ăn frontierele sale din 27iunie 1940.
    Dar ce vrei de la un copil dirijat de ruşi,de s-ar pocăi cel puţin acum,căci proprităţile l-a ajuns capul să şi le reîntoarcă,să-şi ceară ertare de la poporul care a suferit din cauza copilăriei sale politice,încă nu.Poate măcar înainte de moarte,magestatea sa,va recunoaşte că a greşit. Dumnezeu să-l judece.
    Anatol

  20. Puscasu Vlad Irimie

    http://www.youtube.com/watch?v=4SuyXJBiQrc&feature=relmfu

    Noi vom lupta daca este cazul alaturi de Israel impotriva Iranului,ca voluntari in Armata Romana.

    Romania a fost si este loiala democratiei si libertatii in lume.Impotriva terorismului,pe care-l regasim insa si in Transnistria ocupata.

    Dupa spusele unui activist pentru drepturiile omului, Transnistria a vandut arme si la teroristii islamici.

    Deci,asadar,vedeti ca noi avem aceeasi lupta de dus: impotriva terorismului international,care nu cunoaste granite!

  21. Puscasu Vlad Irimie

    domnule Anatol,

    Generalul Mannheim din Finlanda nu a mers sa lupte in Siberia,ci s-a oprit in Karelia,dupa ce a eliberat Finlanda.

    Romania a fost in drum spre Berlin,iar rusii oricum ocupau Romania.

    Nu mai fiti naiv,sa vedeti in 1945 la sfarsitul razboiului o Romania mare ca si cea condusa de Ferdinand intregitorul.

    Vorbiti ca si cand nu ii cunoasteti pe rusi,si de ce sunt ei in stare sa faca.

    Lasati istoria istoriciilor,si ocupativa de viitor: lupta pentru Unirea Basarabiei cu Romania sub democratie UE NATO,alaturi de Casa regala, lupta impotriva terorismului international

  22. Puscasu Vlad Irimie

    PS: Generalul Mannheim a fost criminal de razboi ,chiar daca nu a luptat in Siberia:

    peste 3000 de evrei finlandezi au fost predati Germaniei naziste in lagarele de exterminare.

  23. Domnule Anatol Marin, stiti care e culmea ghinionului: s-o faci pe prostul si sa ramai asa. Dumneavoastra sunteti un mare ghinionist si ar trebui sa fi dat afara din invatamant pentru incompetenta si propaganda pro-fascista.

    Comparatia era Antonescu – Mannerheim, Regele Mihai a salvat Romania de la disparitie ca stat prin inlaturarea lui Antonescu. Caci daca nu era asa, si Romania continua sa lupte alaturi de Hitler, in afara de distrugerile materiale enorme (nu va imaginati ca Armata Rosie care a ajuns la Berlin s-ar fi impiedicat in vre. un fel de armata romana pe care o impinsese in continuu spre vest de la Stalingrad la Iasi) si impunerea sistemului comunist, nordul Transilvaniri ar fi fost probabil atribuit Ungariei si posibil Moldova dintre Carpati si Prut ar fi fost anexata de URSS.

    Finlanda a fost considerata tara invinsa la Tratatul de Pace de la Paris din 1947, dar s-a tinut cont de faptul ca nu a participat alaturi de Germania la continuarea razbooiului dupa recuperarea Kareliei si nu a acceptat predarea evreilor sai catre Germania nazista. De aceea, Mannerheim, ales presedinte al Finlandei in 1944 (functie pe care a detinut-o pana in 1946, deci dupa terminarea razboiului in care Finlanda a fost invinsa) este un erou national in tara sa, in timp ce Antonescu nu.

  24. D-le Puscasu:
    Păcat că nuaai citit amintirile (cu documente) D-lui Magerescu,secretarul mareşalului Ion Antonescu.
    Dacă citeai, nu scriai cele ce le-ai scris,de asta te înţeleg şi nu-ţi mai dau replici referitoare la participarea României peste Nistru. Mareşalul,ştia cel mai bine situaţia în acele timpuri,nu partidele. Domnia sa era cel mai competent şi patriot politician a acelor timpuri,cînd a dat ordin să se lupte şi peste Nistru,ştia mai multe decît politicienii,ştia că şi majoritatea populaţiei Transnistriei,cînd fusese răpită de ruşi la 1791,era formată din români-moldoveni.
    Iar la diferendul arabilor cu evreii, ar fi o mare prostie ca românmii să se implice prin a lupta de partea cuiva.
    Cel mai înţelept din partea românilor ar fi ca să contribuie cu ce şi cu cît se poate la instaturarea unei păci echitabile şi durabile între ei.
    Anatol

  25. Puscasu Vlad Irimie

    prisonieri sovietici,dintre care si evrei,evident! deci e responsabila pentru Holocuast si Finlanda.

    http://www.nizkor.org/hweb/orgs/american/adl/skinhead-international/skins-finland.html

    si cum se face ca azi Finlanda si Suedia sunt centrele mondiale ale neo-nazistiilor din toata lumea? distrugand Sinagogi,propovaduind anti-semitismul,fiind un model pentru nebunul din Teheran……

    Nebun care creeaza razboi mondial-regional,doar pentru a-si face ambitiile lui,si a dinamita Israelul. Ca si Ceausescu,cu bomba atomica,infometand poporul si imbogatind banciile straine.

    Iar in Iran mai si spanzura in public barbati si femei.Iar daca constata cu nu aceia sunt vinovati de viol,le va reda oare viata inapoi?

    Iranul trebuie sa treaca prin primavara araba,ca sa nu fie razboi,insa nu vor nebunii din Teheran.

    Cum spunea SHIMON PEREZ iranieniilor: SAVE YOUR COUNTRY! dandu-l jos pe nebunul din Teheran!

    iar noi vrem Basarabia,ca Unionisti democratici,pentru a aresta teroristul din Transnistria,care vinde arme la toti!

  26. Niste indoctrinati criptocomunisti i/i dau cu eliberarea in care probabil nu cred nici ei iar „patriotii” unionisti se afla in treaba combatind pina la orgasm niste prostii. Si dupa ce combat cu succes aceasta prostie ajung la o concluzie care poate fi comparata cu prima dupa temeinicie – ca daca nu am fost eliberati de rusi inseamna ca trebuie sa fim parte a Romaniei. Tovarasi unionisti indiferent de faptul daca am fost ocupati sau eliberati de rusi existenta sau nu a natiunii moldoveneasca trebuie analizata reiesind din situatia obiectiva pe acest picior de plai si nu reisind din ce a fost cindva. Pentru ca atunci si eu voi aplica regula Dumneavoastra si voi incerca sa demonstrez o alta prostie – ca Romania nu trebuie sa existe. Si sansele ca sa demonstrez prostia aceasta sint cam tot atitea cite aveti Dumneavoastra sa demonstrati ca poporul moldovenesc nu exista.

  27. Puscasu Vlad Irimie

    Antonescu a ocupat Odessa ,sacrificand spre gloria lui personala 120000 de soldati romani,refuzand ajutorul aviatiei germane,doar ca ODESSA sa se numeasca orasul ION ANTONESCU.

    Noi n-aveam ce cauta in Crimea Caucaz si Cuban,ca doar nu acolo e Romania! iar capitala URSS era la Moscova,asta arata cat de nebun a fost HITLER,oprindu-se in Moscova si inaintand spre Stalingrad,spre sud.

    Ion Antonescu a bagat Romania in prapastie,acesta e adevarul.

  28. As dori un singur exemplu de sinagoga distrusa in Finlanda sau Suedia.

  29. Puscasu Vlad Irimie

    iata ,neo-nazistii sparg geanul unei sinagogi din orasul TURKU.Asta nu de multi ani…..

    There are Skinhead groups in several Finnish cities – Helsinki, Turku, Tampere, Lahti, Oulu, Pori – with a membership of between 10 and 50 in each.

    Asked for a view of Finland’s Skinhead scene in 1992, a member of the Finnish Skin band Mistreat spoke of „a relatively strong scene” in the major cities, „at least a few hundred people who are real Skinheads and many more with a similar attitude.”

    On the 12th of November, 1992, police arrested a small group of Skinheads for smashing the windows of the Jewish synagogue in Turku. A year later a Finnish Skinhead was quoted in the British skinzine Last Chance bragging that Skinheads had attacked refugee centers in Helsinki and in Tampere, and that the movement had „gathered new members fast.”

    In Helsinki, a Skinhead group fired the editor of its magazine, Skullhead-Skinhead, for having written articles condemning Nazi crimes against humanity. As of late 1993, there were skinzines published in at least two Finnish cities, Pori and Vantaa. (Anti-Defamation League, 30)

    Work Cited

    Anti-Defamation League. The Skinhead International: A Worldwide Survey of Neo-Nazi Skinheads. New York: Anti-Defamation League, 1995. Anti-Defamation League, 823 United Nations Plaza, New York, NY 10017.

  30. D-le Clej şi compania de servitori ai intereselor străine faţă de neamul românesc!
    ” Puncte de vedere” (poveşti) de care mi-aţi scris, (nu voi sta acum să le desmint pe toate) am citit,am citit şi desminţiri ale lor în amintirile d-lui Magerescu. Ce crezi că la facultate ne-au spus altceva,doar eu am făcut facultatea sub comunişti,sub „maldavenişti”,tot din cele ce mi le spuneţi,ne-au învăţat şi ei. Dar am făcut comparaţii între cele ce ne-au învăţat în istoria rusească şi istoria ce ne-au făcut-o acei ce apărau interese străine faţă de România,pe de o parte, şi cele scrise de oamenii ce au descris acţiunile patrioţilor timpului,(pe bază de documente), şi am ajuns la concluzii.
    Concluziile ce le-am făcut au fost: Magerescu are dreptate.Iar pe alde dumneata,prin argumentele pe care mi le-ai dat,se vede de la o poştă că aperi interese străine faţă de interesele naţionale româneşti, dîndu-te drept român. NO PASARAN!
    Prosteşti d-ta pe cine prosteşti,dar pe alde mine, – NU!Şi pe orice PATRIOT, CU MINTEA ÎNTREAGĂ,LA FEL NU.Joci d-ta la public,dar spre bucuria noastră,sunt argumente ce demonstreză contrariul.
    Dacă se ducea în acel an o politică demnă a românilor, nu una laşă şi fricoasă,cum au făcut-o politicienii ce au condus ţara după 23.08.44,soarta românilor era cum mult mai demnă. Ruşii nu erau ei atît de straşnici,puteau fi ţinuţi în Carpaţi pînă ce acceptau o eşire din răsboi în care erau respectate toate interesele naţionale româneşti. Altfel nu-l ţineau ruşii pe Mareşal în captivitate la Moscova cu respectarea unor condiţii ce erau ţinuţi în detenţie numai şefii de stat.
    Anatol

  31. Puscasu Vlad Irimie

    Domnule Patriciu,

    dvs nu intelegeti ca Unirea Basarabiei cu Romania,trebuie facuta cu aliatii Romaniei: NATO,America si Israel?

    Nu ati inteles pe ce lume ne aflam si incotro se duce lumea?

    Nu vedeti terorismul din Tiraspol,si grenaziile din Transnistria care mai explodeaza prin centrul Chisinaului?

    Nu vedeti ca Romania dupa 1989 a fost si este loiala Israelului?

    Nu vedeti NATO ,Romania si Basarabia au acelasi scop si lupta anti-terorista,impotriva islamismului fanatic religios de tip terorist,si politica terorista din Tiraspol?

    VORONIN trebuie sa raspunda ,ca si SMIRNOV,la Tribunalul penal international de la HAGA pentru crime de razboi, pentru anul 1992 si Transnistria si pentru APRILIE 2009!

  32. pentru Cititor:
    dacă vrei să te ocupi ccu demonstrarea că ceva nu trebuie să existe, mai bine ocupă-te de Imperiul Rus actual. Apără interesele cnezatele ce au fost indepenfdente înainte de a fi ocupaţi de ruşi etc.
    Iar dacă în cap ai numai de a apăra interese străine,ale profitorilor privelegiaţi ai „statalismului maldavenesc”, a răuvoitorilor neamului românesc ce îl vor desbinat,n-ai decît să o faci,dar nu uita: Lupta ce o duc unioniştii e o luptă dreaptă, de unitate naţională,aşa cum sunt alte neamuri într-un stat,ce vor „stataliştii maldavenişti, şi străinii ce vor naţiunea română în cîteva state, e o luptă a celor ce apără interese înguste a unor profitori privelegiaţi ai statalismului „maldavenesc” şi străinilor şi e ceva rău. Iar pe răuvoitori, odată şi odată îi bate DUMNEZEU, iar ,Dumnezeu, se ştie, are destule metode de ai pune la punct pe cei răi, chear de nu aici, apoi, pe cealaltă lume, precis.

  33. PUKIN oficial a fost declarat nelegitim, de catre Liga alegatorilor.

    http://www.bernama.com/bernama/v6/newsworld.php?id=650722

    http://www.alaskadispatch.com/article/election-observers-cry-foul-vladimir-putins-russian-election-victory

    http://www.utsandiego.com/news/2012/mar/07/triumphant-putin-pours-scorn-on-opposition/

    http://www.vancouversun.com/entertainment/Russia+election+insult+civil+society+activists/6262645/story.html

    http://www.zeit.de/news/2012-03/07/wahlen-russische-beobachter-erkennen-putin-wahl-nicht-an-07114602

    –––––––––––

    БЕЛАЯ РЕВОЛЮЦИЯ. В Москве объявлено о нелегитимности Путина

    Время публикации: Сегодня в 12:28

    По сообщению многочисленных западных СМИ, Reuters, The Christian Science Monitor, The Associated Press, AFP, dpa и т.д., 7 марта в Москве было официально объявлено о нелегитимности Путина как президента России.

    Таким образом, Путин — никто и ничто, захвативший силой и незаконно узурпировавший власть, что сурово карается по законам России. Сообщение об этом содержится в официальном Меморандуме Лиги избирателей. В нем говорится:

    Лига избирателей считает, что состоявшиеся 4 марта выборы:

    • не были равными, потому что дискриминация известных политиков при формировании списка кандидатов, ограничила возможность выбора для граждан и облегчила конкуренцию для кандидата от власти;

    • не были справедливыми, потому что зарегистрированные кандидаты вели избирательную кампанию в неравных условиях, а один из них имел заведомое преимущество, вопреки закону используя в своих интересах огромные государственные ресурсы, — финансовые, организационные и пропагандистские;

    • не были честными, потому что подсчет голосов и подведение итогов сопровождались систематическими фальсификациями, существенно исказившими результат волеизъявления избирателей.

    Независимое подведение итогов, в соответствии с законом проведенное гражданскими наблюдателями на избирательных участках, позволяет сделать вывод, что реальное количество голосов, собранных объявленным победителем В.Путиным, существенно ниже того, которое назначила ему электоральная администрация России в своих официальных отчетах.

    Обнаружены многочисленные случаи фальсификации первичных протоколов участковых избирательных комиссий, — то есть изменение указанных в них результатов голосования после того, как их копии были выданы наблюдателям, но перед тем, как данные введены в ГАС «Выборы». Почти всегда эти фальсификации совершались в пользу одного и того же кандидата.

    Опубликованы тысячи свидетельств о нарушениях в самом процессе голосования – самыми грубыми и заметными из них были «карусели» и вбросы бюллетеней. Зафиксировано увеличение на 3 миллиона человек количества избирателей, проголосовавших в особых условиях, — по открепительным удостоверениям, досрочно, вне помещений для голосования.

    Особый размах получили нарушения, связанные с голосованием по специальным спискам, куда заносились работники производств, якобы относящихся к категории «непрерывного производственного цикла».

    На фоне этих широкомасштабных нарушений, Лига считает для себя невозможным признать итоги президентских выборов в России 2012 года.

    Лига избирателей с сожалением констатирует, что 4 марта было нанесено оскорбление гражданскому обществу России. Были глубоко дискредитированы институты российского президентства, российской избирательной системы и всей государственной власти РФ в целом.

  34. LA MULTI ANI CU OCAZIEI ZILEI DE 8 MARTIE!

  35. pentru Pascaru:
    Studiază mai întâi cum sau făcut unirile de la 1859 şi 1918.Erau şi atunci de aceea ce spuneau ca d-ta, întîi să contribuie străinii, să vedem ce interese şi ce vor şi spun ei, şi apoi.
    Patrioţii de atunci au pus Marele Puteri asupra faptului împlinit. Cam de ce numaidecît noi,generaţia de acum, să fim mai proşti decît generaţiile de la 1918,1859. Cum de cu 94 de ani în urmă sa putut,iar scum,nu?
    Trebue doar să manifestăm cît mai mulţi voinţă, să fim înţelepţi ca ei, şi se va putea şi la noi.
    Dacă alde D-ta nu sunt de acord să ne susţină,cel puţin nu ne încurca.
    Chestiunea întregirii naţionale româneşti, e cea de mai de onore chestiune actuală a românilor, indiferent de pe ce colţ a globului ar locui şi de cîtă proprietate ar dispune.
    E de ajuns 20 de ani de experimente statalisrte la Chişinău.
    Doamne,ajută!

  36. Puscasu Vlad Irimie

    daca va refereati la mine,numele e meu este PUSCASU si nu PASCARU.

    Cat despre faptul implinit,dvs nu tineti cont ca in 1918 Rusia tarista se dezintegra iar sovietele abia faceau fata la revolutie,fiind lupte crancene in teritoriu pentru puterea sovietica intre rusii albi,si Armata bolsevica.Intre bolsevici si mensevici.

    In asa context favorabil s-a putut obtine Unirea.

    Azi vorbim de Romania care e in NATO,si nu poate actiona dupa cum vrea ea,ci trebuie sa respecte regula NATO.

    Si mai tine cont ca in Basarabia -Tighina se afla katiusa si OMON,rusii care au ocupat Basarabia si Transnistria.

    Asadar,trebuie prudenta pentru a nu provoca CRIME civiliilor,inutile ca apoi sa ajunga pe PRUT rusii din Transnistria!

    Cuvantul prudenta este foarte util!

    PRUDENTA,DIPLOMATIE si FAPTE! asa se face Unirea!

    Basarabia are nevoie de investitii serioase,de LOBBY!

    faceti LOBBY ca investitori din UE ,Romania,America,sa vina in Basarabia!

    Acest LOBBY il fac politicienii din Chisinau si Romania!

    Doamne ajuta!

  37. Mult stimata Dna Pavlicenco,
    Mult stimate Doamne si Domnisoare,

    Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii va felicit sincer si va urez fericire, noroc in viata, sanatate si succes in activitatea dvs. de zi cu zi.

    Situatia politica, economica si sociala a tarii in aceasta zi este, din pacate, una tragica. Presedintele si politicienii din partidele de la putere incalca Constitutia tarii in mod flagrand, legea este aplicata cu o asprime draconica pentru cei de jos, in timp ce oligarhia are privilegii peste privilegii si se afla deasupra oricarei legi.

    Clica mafiota de la putere are o politica rasista indreptata impotriva celor slabi si umiliti. Aceasta politica ce propaga rasismul social discrimineaza chiar pe aceia ce trebuie protejati de societate.

    Articolul 1 alineatul 3 din Constitutia Romaniei stipuleaza urmatoarele:
    “Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.”

    Deci, Romania este un stat social, conform Constitutiei. In baza constitutiei trebuiesc elaborate legi care sa protejeze veniturile lunare a celor slabi din punct de vedere social. Unde sunt aceste legi? Si daca exista, de ce sunt incalcate?

    Statul a redus in mod drastic pensii, salariile mici, ajutoare sociale si indemnizatii de somaj.
    Ajutoarele sociale si indemnizatiile de somaj se platesc discretionar, conditionat si partial. Statul reduce aceste venituri lunare ale celor mai saraci dintre saraci pentru a le folosi in mod abuziv pentru campanii electorale si interesele lor personale si de grup.

    Aceasta este o incalcare grava constitutiei, a legilor statului si o discriminare a celor obiditi.
    Aceasta este o politica rasista care presupune lupta dintre rase. “Rasa superioara” este constituita de cei de la putere si se afla deasupra legii. Ei se lupta impotriva “rasei inferioare”, adica impotriva masei oamenilor saraci. Este exact politica lui Alfred Hitler. Cei discriminati aici, nu sunt oameni de culoare sau cei cu o anumita religie, ci cei cu venituri mici.

    In aceasta zi, care ne aminteste de faptul ca femeile au drepturi egale cu barbatii si nu pot fi discriminate, trebuie sa nu uitam ca exista femei sarace, cu salarii mici, in situatii dificile care sunt discriminate si din cauza saraciei lor. Si lor li se taie pensiile, salariile, ajutoarele sociale si indemnizatiile de somaj.

    Invit toate femeile din Romania sa se implice in demascarea politicii actuale a guvernatilor, politica ce propaga rasismul social.

    Detalii cititi pe blogul meu:
    Europa: Rasism social
    http://foc-in-agora.blogspot.com

    Emailul meu:
    Homerillum@googlemail.com

  38. pentru d-l Puscaşu Vlad Irimie:
    Îmi cer scuze că din grabă( am fost grăbit la Consiliul Unirii),am scris Pascaru în loc de Puşcaşu.
    Da,sunt de acord cu cele ce le-aţi spus,dar pentru realizarea celor enumerate de D-ră trebuie în primul rînd înţelepciune,voinţă,abilitate, o conjugare a eforturilor şi acţiunilor,o încredere în victorie şi peste toate astea o susţinere a bunului nostru DUMNEZEU.
    Un lucru să ne fie clar: Odată şi odată problema reîntregirii teritoriale româneşti trebuie să o rezolvăm, şi cu cît mai repede o vom rezolva, cu atît mai repede ne vom redobîndi bunul nume de români pentru generaţia cărea îi aparţinem.
    Dacă reîntregire o vor realiza cei de vor veni după noi, cine vom rămîne noi,în ochii urmaşilor noştri?

  39. @Cititor

    Cand se vorbeste de ocuparea teritoriilor romanesti de catre sovietici, se vorbeste de genocid impotriva poporului roman care numar peste 1 milion de vieti omenesti. Deci se vorbeste de crime impotriva umanitatii care sunt cunoscute dar trecute sub tacere din cauze politice.
    Si chiar daca comunitatea internationala pastreaza tabu asupra subiectului din aceste considerente, romanii nu au dreptul sa taca deoarece o asemnea atitudine nu ar fi demna pentru un roman si ar intina si jertfa nevinovata a a milioanelor de martiri ai neamului care au fost exterminati in urma ocuparii neprovocate si ilegale a teritoriilor statului roman recunoscut intre granitele anului 1918.

  40. Puscasu Vlad Irimie

    Ma bucur ca va preocupati de soarta UNIRII!

    http://www.topix.com/forum/who/cnn

    Am postat pe cele mai de audienta pagini pentru ca comunitatea internationala sa stie ,,THE WIND OF CHANGE in MOLDOVA-TRANSNISTRIA,,

    Daca a cazul zidul BERLINULUI,iar rusii au mutat armata din RDG in Transnistria,azi e cazul sa o mute din Transnistria in Siberia.

    Va rog sa apelati si la Ambasada USA din Chisinau,pentru a primi sponsorizari pe proiecte umanitare pentru Basarabia,iata:

    Dear Mr. Puscasu,

    Thank you for your email. The U.S. Embassy to Moldova helps civil society organizations by providing them with grants. However, the grants program has specific topics. I recommend you visit our website to learn more about the program:

    http://moldova.usembassy.gov/democracy-grants.html

    Do not hesitate to contact us if you have questions.

    Sincerely,

    Stelian Rusu
    Grants Specialist
    U.S. Embassy Public Affairs Section/American Resource Center
    ASCOM Building
    75 Mateevici str., Office 123
    Cell phone: 069137082
    Phone: (+373 22) 85-1706
    Email: RusuS@state.gov

  41. Puscasu Vlad Irimie

    Ma bucur ca va preocupati de soarta UNIRII!

    http://www.topix.com/forum/who/cnn

    Am postat pe cele mai de audienta pagini pentru ca comunitatea internationala sa stie ,,THE WIND OF CHANGE in MOLDOVA-TRANSNISTRIA,,

    Daca a cazul zidul BERLINULUI,iar rusii au mutat armata din RDG in Transnistria,azi e cazul sa o mute din Transnistria in Siberia.

    Va rog sa apelati si la Ambasada USA din Chisinau,pentru a primi sponsorizari pe proiecte umanitare pentru Basarabia

  42. Puscasu Vlad Irimie

    iata:

    Dear Mr. Puscasu,

    Thank you for your email. The U.S. Embassy to Moldova helps civil society organizations by providing them with grants. However, the grants program has specific topics. I recommend you visit our website to learn more about the program:

    http://moldova.usembassy.gov/democracy-grants.html

    Do not hesitate to contact us if you have questions.

    Sincerely,

    Stelian Rusu
    Grants Specialist
    U.S. Embassy Public Affairs Section/American Resource Center
    ASCOM Building
    75 Mateevici str., Office 123
    Cell phone: 069137082
    Phone: (+373 22) 85-1706
    Email: RusuS@state.gov

  43. @Petru Clej

    Mai catinel cu amenintarile voalate la adresa cultului lui Antonescu.
    Daca aratati atata vitejie pe niste forumuri pe care-si expun parerile oamenii obisnuiti, aratati-va curajul condamnandu-l public pe Traian Basescu care din pozitia lui oficiala de presedinte al Romaniei a dat o inalta apreciere actiunilor lui Antonescu consideran ca si el ar fi procedat la fel. Chiar daca dupa ce i-a iesit porumbelul din gura a dat-o la intors.

    Altfel nu sunteti decat un ipocrit.

    Curios ca nimeni nu aminteste de „patriotismul” lui Antonescu, cand a cedat Cadrilaterul, la Craiova, cu o simpla semnatura imediat dupa ce a preluat conducerea statului.
    Si, da, pana la Nistru a fost un razboi de eliberare, dupa care, asa cum s-a subliniat, in pofida indemnurilor liderilor politici, lipsa lui de gandire politica si mentalitatea cazona, l-au impins sa duca Romania la dezastru.
    Iar actul Regelui Mihai la 23 August a redus la minimum pierderile romanesti, in momentul in care sovieticii erau in ofensiva dezlantuita pe tot frontul de Est, iar Romania era complet izolata fara alti aliati decat o Germanie aflata in retragere si la fel de lipsita de onoare in relatiile cu Romania ca si Rusia.
    O dovedeste din plin toata politica lor din ’39 cand ei au fost factorul principal care a facut ca Romania sa fie ciopartita ca niciodata in istorie: Ardealul de Nord, Bucovina, Basarabia, Cadrilaterul. Iar astazi aceeasi otravitoare alianta ruso-germana vrea sa-si bage coada in Basarabia din nou.

  44. Am „cetit” cu luare aminte toate înșiruirile de fraze ale comentatorilor de mai sus.

    Vreau să vă spun că numele aceluia, care la convins pe Mareșal să lupte alături de Hitler împotriva sovieticilor (fiarei comuniste) îmi este cunoscut, deoarece îmi este moș, adică este unchi tatălui meu.
    Nichita Smochină, originar din s. Mahala, plasa Dubăsari, a fost unul dintre cei mai înverșunați militanți împotriva sovieticilor.În trecut ofițer al armatei țariste, omul care sa întâlnit cu Lenin la Smolnâi în anul 1918, în componența unei delegații de ofițeri, care luptau pe front, Nichita Smochină a înțeles cine a venit prin teroare la cârma Marii Rusii.
    Ales în 1918 deputat al Radei din Kiev în 1920 a fost nevoit să plece cu familia în România, unde sa stabilit cu traiul definitiv.
    Până la plecarea sa peste Nistru, Nichita a cercetat istoria și cultura, obiceiurile și datinile românilor transnistrieni, care erau considerați de Domnia sa, drept aborigenii ținutului dintre Nistru și Bug.
    Nichita știa în ce mizerie intelectuală și materială se află românii transnistrieni, care sub papucul Rusiei țariste nu aveau cum să se dezvolte armonios.
    Darămite după venirea jigodiilor leninisto-staliniste la cârma fostului Imperiu Slav.
    Ca ucenic sârguincios a Marelui Nicolae Iorga și apoi secretar și colaborator a acestuia, Nichita a participat la cercetarea și scrierea operei ”Istoria Românilor – 10 volume”
    A scris și Istoria Transnistriei în volum aparte, în care aducea argumente forte, prim care aducea la cunoștință cititorului că teritoriile dintre Nistru și Bug, din vechime sunt teritoriile noastre naționale, ocupate de diferite hoarde încă în vechime, scrierile sale le baza pe adevărul scris de către Marele Herodot-părintele istoriei, care a relatat în perioada antică că tracii (strămoșii geto-dacilor) erau cei mai numeroși și se întindeau în arealul său istoric, de la marea mediterană până la Nipru și poalele munților Caucaz.
    În perioada când era cu serviciul în actualele republici Caucaziene, Nichita a avut fericita ocazie să studieze datinile și tradițiile vlahilor din această zonă și este unicul dintre cercetători care a descris cu lux și amănunte viața lor.

    Deci, pălăvrăjeala deșartă a comentatorului Petru Clej eu o înțeleg cam așa.

    Nu avea ce căuta soldatul român în poalele Caucazului și nici în stepele Niprului, dar categoric nici în teritoriul dintre Nistru Și Bug, fiindcă vezi Doamne acolo Țar și Stăpân era Tătucul Popoarelor,Marele Satan-Stalin.

    Băi flecarule, Petri Ceclej,

    Mai ostoieștete, mancurtule în scrierile tale de doi bani.
    Teritoruil dintre Nistru și Bug este teritoriu românesc-moldovenesc și numai noi românii avem drept istoric asupra lui.
    Restul sunt venetici, care au venit pe aceste meleaguri după prădăciune și nimic mai mult.
    Antonescu nu a dorit să facă acest pas, sa luat de gât și cu Hitler. Dar anume argumentul lui Nichita a fost de așa natură că Mareșalul sa lăsat totuși convins…
    Crezul lui Nichita a fost întotdeauna același, România Mare până la Bug.

    Eu am același crez. Cu el trăiesc.

    De atâta că adevărul este unul și el este de partea noastră.

  45. M-am mirat că Vitalia nu a „tăiat” comentariul meu cum o făcea altă dată.

    Oricum mulțam.

  46. Domnule Popescu din punct de vedere civic asa si este cum descrieti. Insa din punct de vedere militar, atat tactic cat si strategic, inamicul trebuie sa fie distrus pina la momentul ca sa fii increzut ca nu se va reface si nu se va intoarce sa te distruga deja el. De aceea oprirea armatei romane in 1941 la Nistru ar fi fost frumos, dar fara de rezultate sigure. Si asta s-a vazut cu pierderile de pe Volga-Don.

    Din aceasta cauza rusii nu s-au oprit la frontierele lor de pina la razboi, dar au continuat cu luptele pina la Berlin si daca li se permitea atunci poate si mai departe la Atlantic.
    (Chiar recent in 2008, rusii au vrut sa ajunga in Tbilisi si sa-l ocupe insa UE a intervenit si i-au oprit nitel unde se afla la ziua de azi).

    Problema e ca Romania a pierdut in acest razboi ww2 si deci cu consecintele respective.

    Dar Petru Clej e un cretin fara de margini, deoarece sta in slujba rusulu pe gratis.

  47. Pentru Mircea Popescu,

    Dacă nu învingeau în războiul zis „pentru apărarea patriei” moscalii, astăzi România era să fie o țară mare, prosperă și cu teritoriile pe care au dăinuit strămoșii noștri de peste 5 milenii.

    Marele Nichita, devenit membru a 9 Academii Europene, cunoscător a 17 limbi străine, printre care toate limbile de origine slavonă, a fost și este și va fi pentru toți transnistrienii un mare patriot și cărturar.

    Mie îmi vine greu să redau simțămintele pe care le port față de acest Om ilustru, care a creat o mare operă și care este ascunsă de masoni de ochii lumii…

    Dar timpul pe toate le va așeza la locul său, mai devreme sau mai târziu.

    Așa cum a renăscut marea națiune germanică așa va renaște și națiunea română. Nichita a știut că strămoșii românilor sunt cea dintâi poporație din Europa (cultura Cucuteni) și civilizația care a dat naștere civilizației Elene.

    Anume această afirmare îndrăzneață ia țintuit pe mulți membri titulari din cadrul Academiilor Europene de origine evreiască, care la acel moment dețineau supremația și care l-au lăsat pe Nichita în anonimat în perioada comunistă.

    Dar cum se zice pe la noi „apa trece, pietrele rămân”.

  48. Pt Ciobanu Valer

    Inca nu am citit. Dar voi taia numai daca obraznicia va fi foarte mare. Invit sa se evite obrazniciile. Numai ca eu nu prea tai, asta e problema.

  49. Bravo Brander,

    Mi-ai suplinit acel gând pe care urma să-l afișez mai jos de ceia ce am destăinuit.

    Anume așa și ia lămurit Nichita Mareșalului.

    Mareșalul pur și simplu nu a avut încotro.

    Iar lui Stalin pur și simplu ia mers că un ins ca Hitler, a făcut o serie de greșeli fatale…printre care, masacrarea în lagăre a ovreilor, faptă oribilă și demnă de condamnat.

    Chiar dacă nu-i lăceau ovreii, trebuia să-i lase în pace, așa cum a făcut Mareșalul, când în loc se-i bage la camera de gaze, i-a băgat în getourile de la Dubăsari, numai să nu încurce pe sub picioare.

    Hitler prin ororile acelora care îl înconjurau a pornit împotriva sa nu numai popoarele europene, ci și evreimea bogată din ambele Americi, care lau dat gata.
    Iar prin el și pe noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *