G.Damian: „Care era Basarabia de la 1812?”

La 200 de ani după ce Rusia ţaristă a ocupat Basarabia, mai circulă încă foarte multe minciuni care încearcă să prezinte acest eveniment drept o „eliberare”. 

Această formulare însăşi merită mai multă atenţie. Prin susţinerea faptului că Rusia a „eliberat” anumite teritorii se creează impresia că acţiunea a fost una justă, îndreptăţită. O eliberare nu are cum să fie altceva decât o faptă generoasă. Nişte oameni sufereau sub jugul turcesc, iar Rusia a purces la eliberarea acestor oameni fără niciun alt interes ascuns, decât din dragoste faţă de acei oameni. Acelaşi raţionament se aplică şi pentru anii 1940 şi 1944: Uniunea Sovietică a eliberat, i-a scăpat pe oameni de un regim opresiv. Natural, dreptatea nu poate fi decât de partea eliberatorului! Procesul ocupării Basarabiei de Rusia ţaristă a fost unul complex şi cu legături în marea politică europeană. Pe 2 decembrie 1805, Napoleon Bonaparte zdrobea la Austerlitz armata aliată a ruşilor şi austriecilor, Austria fiind silită să accepte dominaţia franceză. În 1806, Imperiul Otoman, încurajat de înfrângerea ruşilor, îi schimbă pe voievozii din Ţara Românească şi Moldova, consideraţi a fi rusofili. Rusia ţaristă a răspuns imediat cu invadarea celor două principate – însă nu din dorinţa de „eliberare”, ci pentru a preîntâmpina un eventual atac franco-turc pornit din Dalmaţia şi sudul Dunării. Culoarul dintre Carpaţi şi Dunăre ar fi permis un atac devastator în sudul imperiului ţarist.

Cu flancul sudic asigurat prin ocuparea Moldovei şi a Ţării Româneşti, ruşii au pornit o nouă campanie împotriva lui Napoleon, alături de Prusia, Suedia şi Marea Britanie. Noua campanie rusă din 1807 s-a terminat cu înfrângerile de la Eylau şi Friedland, iar pe 7 iulie 1807 s-a încheiat pacea de la Tilsit dintre Napoleon şi ţarul Alexandru al II-lea. Prin această pace, Alexandru I se angaja să se retragă din Ţara Românească şi Moldova.

În august 1807, cancelaria ţarului Alexandru I a ajuns la concluzia că retragerea trupelor ruse din Ţara Românească şi Moldova ar fi dezavantajoasă, astfel că ţarul a sistat orice fel de retragere. Pe 26 septembrie 1807, ţarul Alexandru I îi trimitea ambasadorului rus la Paris o serie de instrucţiuni cu privire la relaţiile dintre cele două imperii. În această scrisoare apare definiţia „Basarabiei”, aşa cum o înţelegea ţarul rus în 1807: „toată regiunea numită Basarabia, cu cetăţile Bender, Ackerman, Chilia şi Ismail”. Ţarul îşi dorea să pună mâna pe fortăreţele turceşti de la Dunăre şi Nistru – aceasta era cerinţa lui minimă. Dorinţa maximă a ţarului era să îşi împingă graniţa cu Imperiul Otoman până la Dunăre, respectiv să ocupe Ţara Românească şi Moldova.

Decizia de răpire a Basarabiei a fost luată în primăvara anului 1812, când ţarul Alexandru I s-a confruntat cu iminenţa atacului lui Napoleon. În acest moment, diplomaţii ruşi au extins denumirea de Basarabia de la fâşia cetăţilor de la nord de Delta Dunării la jumătate din principatul Moldovei. Toţi diplomaţii ruşi, în frunte cu ţarul, ştiau că acest lucru este o minciună. Nici vorbă de eliberare – motivele acţiunilor ţariste erau pur militare. Pe scurt: a fost vorba de o cucerire. 

Loading Facebook Comments ...

56 Comments

Add a Comment
  1. EXTREMA DREAPTA RM

    EXTREMA DREAPTA din Moldova felicita ferbinte toate domnisoarele si doamnele din RM. Ca toate visurile si dorintele voastre sa se realizeze. Te iubesc popor roman! Niciodata nu uitati ca FR vrea ca noi sa fim un stat mis si vesnic vinovat. Unica solutie este ROMANIA MARE. Cu mare placere am baut un pahar de vin inj cinstea voastra. Doamna Pavlicenco un mare „MERCI”, pentru tot ce faceti, ca sa nu fim cel mai mic stat si vesnic vinovat.

  2. EXTREMA DREAPTA RM

    EXTREMA DREAPTA saluta Reunirea moldovenilor Romani cu Tara pe cale pasnica. Istoria noastra ne aduce aminte ca ultima REUNIRE a fost posibila numai, izgonind cotropitorul.

  3. Nu îmi pasă dacă vei tăia „obrăzniciile” românului Valeriu Ciobanu.

    Este loc destul pentru a mă expune cu ideile oriunde, dar astăzi a fost bine că dumitale nu prea ai „dialogat” cu noi, comentatorii.

    9.
    Este timpul frăţioare,
    Să te-mbraci de sărbătoare.
    Si pe strună la vioare,
    Ca să cânţi Unirea mare.
    10.
    Și e timpul frățioare,
    Să luptăm și noi sub soare,
    Să trezim la luptă sfântă,
    Și pe-acei care s-alintă,
    11.
    Căci pe vetrele străbune,
    Se lăsară praf și humă,
    Deci e timpul frățioare,
    Să le facem răzbunare,
    12.
    La toți dușmanii din Țară,
    Cari în cap se cățărară,
    Iar românul în picioare,
    E călcat și dat afară,
    13.
    Deci, e timpul să se-adune,
    În noi pâlcuri toți haiducii,
    Scorpionii și răzeșii,
    Dacii, bravii Burunducii,
    14.
    Să se-avânte în luptă mare,
    Pentru țarina străveche,
    Într-o sfântă dezlegare,
    Pentru Țara-Nepereche,
    15.
    Să luptăm cum au luptat,
    Toți strămoșii pentru hat,
    Și cu forța cea Divină,
    Să luptăm hoarda păgână,
    16.
    Este timpul frățioare,
    Pentru toate cele bune,
    Cele rele să se spele,
    Cele sfinte să se-adune.

  4. EXTREMA DREAPTA RM

    MARELE OM POLITIC ION ANTONESCU ESTE IN INIMA FIECARUI MOLDOVEAN, CA UN MARE OM POLITIC CARE ULTIMUL A REUNIT TOTI MOLDOVENII INTRE-UN STAT UNITAR. TALIBANII COMUNISTI L-AU IMPUSCAT PUBLIC CEEA CE NE IMPUNE PE NOI, SA LE MULTUMIM CORESPUNZATOR.

  5. Ba da multa istorie caragioasa mai descrieti voi pe aici, daca si buneii mei ajungeau vii la zilele de azi apoi eram si eu chiabur dar asa n-a fost sa fie, mai consultati-va putin cu expertii si nu tot incercati sa proslaviti fascizmul ca la noi in Moldova in afara de-o maina de imbecili fascisti pro romani, s-au alta maina de comunisti pro rusi nu prea sunt si nici nu au de unde sa fie (doar poti sa-i numeri pe degete si toti cred eu sunt aici pe forum) asa cum sunt: extrema dreapta, paniciu, brander, mircea popescu, ciobanu valer si altii de teapa lor. Ascultatii pe acei care incearca totusi sa va lumineze macar putin mintile asa ca: puscasu vlad irimie, petru clej….
    Da pentru patriciu in persoana vaccineazate omule, studiaza si incearca sa asculti si pe altii ca dupa cum vad mai sunt multe persoane care incearca sa-ti puie mintile la loc !!!

  6. In data de 16/26 mai 2012 se împlinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti între Rusia şi Poarta Otomană, tratat in urma caruia teritorul Moldovei de la est de Prut, numit si Basarabia, a fost anexat de Imperiul Rus cu incalcarea normelor internationale de drept.

    Iar in data de 27 martie 2012 se implinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

    Cititi pe blogul meu:
    Basarabia 2012: 200 de ani de la anexare
    http://foc-in-agora.blogspot.com/2012/03/basarabia-2012-200-de-ani-de-la-anexare.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *