Despre PNL pt StefanRO

Vizitatorul StefanRO mi-a postat pe blog niste sugestii si intrebari. Am cu el un dialog. In aceasta faza am hotarit sa postez ca prim-articol acest dialog, pentru ca el mi-a oferit ocazia sa spun niste lucruri, pe care, poate, in goana zilnica, le expun mai putin concentrat.

StefanRo

Dna Pavlicenco, in momentul de fata sunteti presedintele unui partid cu o rezonanta foarte puternica pentru toti romanii din Romania! Eu insumi sunt votant DOAR al PNL din Romania din 1990…fac parte din “electoratul dur”. Observ…cu mare dezamagire…ca PNL din RM a ajuns la 0,65% din preferintele electoratului…iar anul trecut , sper sa nu ma insel” partidul a inregistrat 1%. Nu as vrea sa fac o comparatie, dar cand citesc afirmatiile dumneavoastra ca nu credeti in sondaje… Dar si Corneliu Vadim Tudor a tipat vreo 10 ani ca incontinuu e furat si nu e lasat sa ajunga la guvernare…Dar totusi partidul lui a disparut! Deci, totusi, rezultatele ASTEA SUNT…cu marjele de rigoare!

Cand veti da tonul unei reforme radicale a PNL? Cand vor aparea lideri noi, cu priza necesara la public, tineri si energici …, care sa lupte pentru revigorarea partidului …macar pana la 6%? NU contest ca tot ce faceti faceti din suflet… Dar uneori e necesara o oprire pentru un nou inceput!

Noi, moldovenii din dreapta Prutului, am fi mandri daca acelasi partid liberal ar fi iubit pe ambele maluri…asta ar fi inceputul pentru alipirea pamanturilor noastre strabune! E vremea schimbarii doamna Pavlicenco…e vremea liderilor carismatici, care nasc idei si fapte…iar ceilalti sa le comenteze…, nu invers! Ganditi-va si propuneti pe blog dezbaterile de rigoare…lasati-l pe Chirtoaca si Filat…pana una alta au mare priza la public! Pe cand chirtoca si filatul PNL-ului?

Vitalia Pavlicenco

Nu avem nevoie de un Filat si un Chirtoaca ce voteaza comunisti sau vor sa voteze comunisti. Tocmai de aceea nu ne amestecam cu ei. Insa ei dezmagesc si vor dezamagi. La noi nu vin oameni ca la partide din opozitie, mai ales nationala, si mai ales fara bani. Sintem in cautare de toate. Si vom reusi mai devreme decit credeti. In actuala situatie nu stiu cine rezista cum am rezistat eu cu acest partid. In conditiile unei concurente neloiale si ale existentei unor profitori de pe stinga si de pe dreapta.

StefanRO

In raspunsul dvs observ o oarecare urma de iritare…si nu inteleg de ce! Cand m-am referit ca ar trebui sa apara si in PNL “filatul sau chirtoaca”…m-am referit la lideri mai tineri in care sa se sprijine viitorul PNL…nu m-am referit strict la persoanele in cauza! Si…ce inseamna “profitori de dreapta sau stanga”?

Uite…dati va rog raspunsul asta…ca mi-ati spus ca veti reusi mai repede decat cred…! Care este orizontul de asteptare? Eu sincer imi doresc ca PNL sa conteze in RM…, asa cum PNL conteaza in Romania! Unirea este un act politic…iar dupa cate imi aduc aminte, “mica unire” a fost facuta de fratii cauzasi de la ’48 de pe ambele maluri ale Milcovului!

Transmite-ti domnului Morteanu ca m-a ingrozit ce a scris…pentru ca imi da perspectiva ca langa noi va veni, la un moment dat, un…popor de ticalosi, pe care va trebui sa-l digeram…, iar eu nu cred asta!!!
NU mi-ati raspuns la intrebare… cand vom vedea tineri foarte buni oratori, competenti, membri ai PNL… la posturile de televiziune moldovenesti? Persoane intre 30-40 de ani cu un inceput bun de cariera profesionala, onesti, un bun exemplu in societate, care sa vorbeasca despre unitatea romanesca si sa fie un bun exemplu!? CAND?

Pe langa mesajul unionist mai aveti la dispozitie doctrina liberala!! De ce nu vorbiti pe blog niciodata despre propunerile PNL pentru oamenii de afaceri…? Vorbiti doar despre tradatori si oameni onesti! Eu unul percep PNL ca pe un nume capturat de un grup de oamenicare cred in UNIRE..si atat! Sa stiti, dna Pavlicenco, aceasta captura si izolare in numele dreptatii si al unirii tot o “prihvatizare”( termen pe care l-am invatat…) se cheama!

Ma bucura inflexibilitatea in ceea ce priveste moralitatea…dar eu imi doresc sa stiu care-s planurile de viitor a PNL-ului moldovenesc pentru ca in 4 ani sa intre in Parlament! Concret…, nu scuze ca nu reusim, pentru ca nu avem bani si peste tot sunt doar profitori si poporul nu intelege…

Va asigur ca nu privesc lucrurile cu ironie…si nu prea imi place sa vad ca partidul Bratienilor are …0,65%!!! Acest partid a facut Romania in veacul IX!!!

Si, doamna Pavlicenco…din antagonisme se naste progresul…si din polemici putem da inainte! Daca vreti sa fiu si eu ca si colegul Mihai.romanul…, sa stiti ca pot fi!!!

Pt stefanRO

Nici nu prea pot raspunde simplu la intrebarea privind tinerii, pentru ca va puteti face foarte multe iluzii ca vin tinerii, dar trebuie, mai intii, sa ai bani pentru activitatea partidului. Tineri la partidele fara bani inca nu vin. Ei merg mai curind la partidele aflate la putere. Ei nu vor sa se aleaga cu niste cucuie din partea unui PLDM, care le face probleme altora mai dihai decit comunistii. Pentru ca trebuie sa ai mult curaj sa iesi la TV nu pentru ca sa cinti ditirambi celor de la putere, ci sa promovezi propriul partid, dar asta nu o poti face necriticindu-i pe oponentii politici ce controleaza institutiile statului si justitia, adica Puterea.

Daca in societate ar fi democratie si s-ar respecta legea, fiecare ar beneficia de libertatea de exprimare, fara a suporta decit consecintele asumate pentru ce spune. Deocamdata asta nu e posibil, pentru ca abia la 29 iulie s-a produs alternanta la putere, insa spatiul public de dezbateri nu s-a liberalizat, a ramas ca si sub comunisti, s-au schimbat doar actorii.

Ca sa vina tineri cu bani, trebuie mai multi bani, nu un 5000 de lei. Ii au tinerii? Dar oare nu e clar ca PD, PLDM si PCRM au bani murdari, iar PL, probabil, de prin unele sfere, la care nu vreau sa ma refer…? Ce ne propuneti – sa existam cu bani murdari ca si PD, PLDM si PCRM?

Mai departe. Oare credeti ca, in timp ce Filat, Ghimpu (de Lupu nici nu mai spun), se tem de mesajul de unitate nationala, vor aparea tineri avind acest curaj – de a vorbi de romanism si unionism? Am invitat tineri foarte buni, nu voi da nume, dar inca ramin sa vada evolutiile. Descifrind, asta ar insemna: asteptam – se consolideaza democratia sau revine dictatura comunista?

Dar oare faptul ca junele Chirtoaca a interzis PNL publicitate electorala cu Unirea cu Romania, “sa nu facem bucluc in Chisinau”, indica un curaj al tinerilor sau conformism si oportunism, alunecarea spre statalitate si moldovenism, adica spre Treuca puterii si functii aducatoare de profituri – mai scumpe decit unitatea romaneasca? Oare inca nu v-ati convins ca ramin fideli si curajosi oamenii trecuti prin ciur si dirmon, tinerii prinzind gustul conjuncturismului imediat ce intra in politica mare – exemplu: Filat, Godea, Ionita, Serebrian, Chirtoaca, Corina Fusu (care a justificat CSI-ul) s.a.?
Nu este adevarat si ma ofensati ca nu am spus despre propunerile PNL pentru oamenii de afaceri. Este scris totul in Platforma noastra, in program, numai ca la noi oamenii de afaceri sint si mai oportunisti decit tinerii, despre care v-am spus pina acum. Nu-i intereseaza pe ei programul nostru economic, ci doar daca are bani partidul sa promoveze niste umbrele in Parlament…Daca ar fi, ar veni, eventual si ei cu ceva, dar numai cind vor simti ca trecem de punctul critic, ce ne-ar arunca peste prag. Adica, trebuie sa te aburci tu, nu stiu de unde, rupind cercul vicios, tragindu-te de plete in sus din groapa, dupa care vor veni oamenii de afaceri, dar e si pericolul inceperii mafiotizarii partidului.

PNL nu e capturat de nimeni. Va explic. Pe toti oamenii din teritoriu i-am gasit, ca lideri, eu, pentru ca oamenii ma cunosc si ca fost deputat, care le-am aparat drepturile, si ca femeie curajoasa. Cel mai curios si placut este ca anul acesta am completat, cu efortul nostru, cu faptul ca am mai gasit niste sprijin si, principalul, cu mesajul unionist, aproape toate raioanele, desi eu sint un simplu somer. Deci, oamenii au venit pt idee. In ultimii ani, cu aparitia partidului murdar PLDM, care a stricat piata politica si a mafiotizat-o, noua ne-a fost greu, nu am rezistat, dar abia acum, incet, prin accesul la presa conform legii – numai conform legii! – in campania pentru referendum si pentru anticipate – noi am reusit sa iesim din anonimat si sa ne facem cunoscut mesajul si partidul. Sunt convinsa ca trecem in Parlament data viitoare. Da, cautam un presedinte tinar, dar, la drept vorbind, ma tem ca nu va asigura continuitatea efortului nostru de patru ani. Trebuie sa fie un tinar bun, de caracter, nu vreo doi veniti in numele PNL din Romania, care vroiau sa intre in Parlament si sa isi vinda voturile, pentru a face tirg si bani. Tineri, tineri…, nu batrini.

Nimeni nu a prihvatizat nimic la PNL, nici PNL, dar stiu ca rica si invidia sint mari, ca noi am avut curajul sa scoatem “Unirea” din subiectele tabu. Pura invidie. Insa noi am obtinut ceea ce nimeni nu a obtinut. Dreptul, decis de instanta nationala de judecata, sub protectia art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului de a vorbi de Unire, care era privit pina acum ca atentat la statalitate si suveranitate, independenta, integritate teritoriala, moldovenism si neutralitate – notiuni si fetisuri aparate de moldovenii romani prin bordelurile Europei.

PNL-ul moldovenesc este unicul partid ce va exista si dupa ce vor muri PL si PLDM. Si asta va fi, chiar daca astazi puteti pufni in ris. Au viitor partidele cu echivalente in Romania. Acum va pun si eu o intrebare. Noi, de obicei, nu ne bagam in sufletul PNL din Romania, ca nu avem inca procente, asa a fost situatia in acesti patru ani. Dar am ajutat PNL-ro mereu, in toate alegerile, chiar daca ei nici nu au spus “… in cot”. Va intreb: la alte alegeri, din Romania, PL sau PLDM din Moldova va chema oare sa se voteze PNL.ro sau acest lucru vom fi rugati sa il facem tot noi? Intreb, pentru ca deja nu vom face din proprie initiativa nimic.

Poate nu stiati, precizez: PNL nu l-am format eu si nu pentru mine. L-a format un grup de oameni, Statutul a fost preluat de la PNL.ro, iar Programul a fost scris de Anatol Taranu. El a fost initiatorul preluarii siglei si a logoului PNL din Romania, eu am fost aleasa presedinte pe ultima suta de metri. Alte partide, de exemplu, PLDM, a fost facut pt Filat, dar l-a avut si il are in spate, ca si PL, pe “maria sa” P.L. – adica, pe Petru Lucinschi. De acceea, lucrurile la ei nu vor merge. Nu respecta valorile nationale, adevarul istoric si se tem ca de dracu sa nu intre PNL in Parlament sa le strice socotelile.

Cind s-a format PNL si colegii m-au convins sa preiau organizatoric si politic partidul, echipa a promis sprijinul financiar. Dar a uitat de asta dupa congres. Poate ca oamenii nu au avut. Eu am ramas singura cu toate problemele si PNL exista din contributiile unei echipe foarte restrinse, mijloacele depuse fiind tot foarte restrinse. Dar e atmosfera foarte buna, toti fostii presedinti ai PNL sint aici si au candidat pentru Parlament. E vorba de Andrei Iuri-Apostol si de Mircea Rusu.

La noi, in RM, este o retinere si fata de o femeie-lider. Paradoxul e ca noi, PNL, abia acum am spart anonimatul, plus ca a trebuit sa ne refacem sau chiar sa ne dobindim identitatea dupa ce am mers cu MAE pe 5 aprilie la alegeri. Am mers pe mina lor, pt ca nu am avut banii nostri. In aceste alegeri, acum, am gasit vreo 416 mii lei si am participat. Insa procentul nostru adevarat nu e cel din interior, ci cel din afara – 2,69, unde nu a ajuns orezul si sapunul, bataia contra candidatilor nostri din partea potentatilor liberali si democrati.

Cind s-a format PNL.md, auzisem ca a suparat pe cineva de la PNL.ro faptul preluarii siglei si a logoului romanesti. PNL.ro nu a facut macar o declaratie de sprijin pentru basarabenii din R.Moldova si lui Crin Antonescu ii va fi foarte greu sa il substituie in perceptia oamenilor pe Traian Basescu. Chiar daca acesta nu a facut nimic, iar acum ne promite Unirea peste 25 de ani sau dupa ce va muri.
Sigla si logoul nu le-am luat eu, ci echipa, in care nu eram prima vioara… Am o groaza de prieteni in PNL.ro, dar nu ma leg de gitul nimanui. Desigur, ei nu ne ajuta asa cum, probabil, PD-L ajuta PL-ul. Insa cooperarea PL-PD-L se va incheia. PL deja cauta drum spre PNL.ro.

PNL.ro greseste ca nu colaboreaza cu noi. Acum a fost Radu Sirbu, de la PNTCD. Ne sprijina moral si politic.

Inca multe as spune, dar, in incheiere, va pot asigura ca dupa mine, fara mine, cu mine in alta functie, dar PNL va creste tot mai mult, este un proiect ce se va ridica in 2-3 ani. Important e sa nu se mafiotizeze.

VP

Loading Facebook Comments ...

62 Comments

Add a Comment
 1. sireaca PENSIONARA, are probleme cu generatia tinara si cu partea aceasta de tara
  cu o PENSIONARA in frunte nu se va ridica partidul cum nici Ghimpu nu s-a ridicat fara Chirtoaca, banii au venit pe urma, la inceput s-au ridicat si fara multi bani

 2. PNL Romania e in deriva totala,a ajuns sa fie votat mai degraba de electoratul de la sate decat de electoratul traditional de dreapta,sub conducerea lui Chucky Antonescu a ajuns sa se ia de mana cu PSD-ul care este traditional dusmanul clasic al partidelor de dreapta din Romania…pai ce legatura mai are acest PNL cu ceea ce inseamna adevaratul PNL?,doar ca tu ai o problema personala cu Basescu nu inseamna sa nu mai tii cont de linia pe care traditional trebuie sa mearga partidul…PNL Romania reprezinta din ce in ce mai putin drepta autentica din Romania…cat despre PNL Moldova,eu nu vad rezolvata situatia decat printr-o unificare a fortelor liberale,asa s-a intamplat si in Romania si asa se va intampla si in Basarabia,asta e cursul logic,cine se va opune va disparea incet de pe esicherul politic…

 3. Am citit primul raspuns al dvs. Dupa mine, va eschivati de la un raspuns direct si ati gasit o justificare! Dar, oare nu PNL a vrut fuyiunea cu PLD la un moment dat, dupa ce se produsese totusi actul 4 aprilie?

 4. Buna ziua d-na Pavlicenco! Nu insist ca detin adevarul ,insa dupa mine sint doua lucruri (printre mai multe) care stau la baza nereusitelor PNL . In primul rind faptul ca PNL nu scoate in prim plan principalele probleme cu care se confrunta societatea,nu arata calea si pasii reali pentru a le rezolva cat mai bine. In rindul doi sta problema liderilor PNL . Oameni noi ,tinerii nu prea adera la PNL nu din lipsa banilor, dar fiindca liderii nu le insufla incredere, nu au aratat ca au fortele si cunostintele necesare pentru a aduce acest partid in randurile celor mai bune ,pentru a se implica si schimba in bine RM. Va multumesc!

 5. Pt. StefanRO (imi permit sa-l re-postez pentru ca se inscrie in context):
  Senzatia mea, ca si a multor adepti ai unirii din R.Moldova, dar care nu voteaza PNL, este ca dna Pavlicenco joaca acum in politica moldoveneasca rolul pe care il avea Rosca. As putea sustine aceasta afirmatie prin multe exemple, dar ma voi limita la unul: propunerea doamnei, publicata anul acesta pe blog, de a organiza un referendum privind unirea cu Romania. Cine cunoaste situatia din R.Moldova isi da seama ca un astfel de referendum in conditiile actuale ar fi un cadou facut comunistilor, dar si tuturor fortelor rusofile, or rezultatul votului ar fi stiut si ne-ar face un deserviciu. Dna Pavlicenco prefera sa tipe cat mai tare despre unire, nu si sa faca niste actiuni concrete de pregatire a populatiei pentru un astfel de pas.

 6. referitor la mesajul de ieri

  apreciez ca ati contribuit la nevalidarea referendumului, nu de republica prezidentiala avem nevoie, si apucaturile unor presedinti de partide ne demonstreaza cu varf si indesat ce ar fi daca acesta ar fi castigat alegerile si ar fi devenit presedinte

  e greu si un sistem parlamentar ca tre sa duci dialog si tratative, decat sa vina unul si sa taie in stanga si in dreapta, fie el si presedinte, ca asa vrea muschiul
  lui

  si institutia prezidentiala, daca nu lichidata, atunci trebuie minimizata cat de mult posibil
  un sistem parlamentar cu decizii luate de comun acord, de asta avem nevoie

  d-voastra ce ziceti?
  va intrebam ieri de acest video cu rosca, ca acolo explicati acest lucru destul de bine
  dar nu mai gasesc acest video/link

 7. Referirea la cele 2,69% laute de PNL in afara RM nu e chiar corecta. Chiar nu stie dna Pavlicenco ca PLD a luat cca 50% din voturile diasporei?Nu ineleg logica dnei Pavlicenco, care acuya ca PLD a luat cat a luat datorita sapunului farar franghie! Unele lucruri exprimate in acest dialog sunt totusi destul de interesante!

 8. PENTRU VASILE -IMi este oarecum mila de d-voastra ca nu intelegeti realiatea Dna Viatalia nare nici o problema cu generatia tinara ea dipotriva sprijina tineri din PNL si tineri care au anumite principi si valori nu puneti acentul pe virsta sau daca este pensionar gata trebue de trimis la odihna nui corect desigur ca oameni tineri in politica trebuesc dar,tineri in ziua de azi trebue sa fi foarte bine instruiti ca sa faca fata la toate presiunile si probleme cotidiene,cum zici tu Vasile pensionara si sireaca sa dea domnu sa ajungi la virtsa doamnei V.pavlivcenco sa ai judecata pe care o are dna Vitalia dar ma tem ca nu judeci logic deoarece tu desigur ca ai parinti care indruma pe drumul cel bun sa faci doar fatpe bune dna Vitalia a mentionat ea este pentru implicare tinerilor cit mai activ in politica ca este un chirtoaca la pl nu inseamna inca nimic Pnl are tineri si mai buni ca chirtoaca dar e vor esi intro zi pe arena politica din partea PNL si veti VEDea ce contributi a avut Pavlicenco la instruirea tinerilor din PNL si atunci Vasile vom vedea ce vei spune cind vei fi sokat cit de buni si cit de pueternici moral sunt tineri PNL vreau sati mentionez nimeni din tienerii din alte partide din moldova nus asa de favorizati ca tineri din PNL cunosc echipa tineretului din PNL si ei nu sunt in PNL pentru anumite stimulari banesti ei au ceva sfint in suflet reintregirea neamului rominesc si atit eu si alti tineri din Rm moldova care se vor alipi in PNL dar aceste lucru se va produce cu suguranta mai devreme sau mai tirziu.

 9. Pt ion1111

  1. Noi nu avem nereusite. Noi avem doar succese lente, intr-o societate mafiotizata. Fiind noi care am luptat mereu impotriva faradelegilor.

  2. Nu avem de ce sa scoatem in prim-plan principalele probleme cu care se confrunta societatea, pentru ca totul ce am spus nu au aratat la televizor. Posturile de radio si televiziune sint sub controlul actualei Puteri, cu mici exceptii. Mai cititi o data aici fragmentul pt Geom „Ieri, la Jurnal TV mi-a placut ce a spus Arcadie Barbarosie – ce principii vrea el sa auda ca le vor respecta cele trei partide, unele fiind – reformarea justititiei, TRANSFORMAREA AUDIOVIZUALULUI IN INSTITUTIE PUBLICA, reformarea SIS-ului etc. Asta e. Cum sa pregatesti oamenii pentru Unire, daca spatiul publica de dezbateri abia acum devine mai liber, insa nu la Moldova 1, ci, “foarte incetisor”, la Jurnal TV si Publika TV, dar” tot cu prea multa prudenta”, sa “nu se faca imagine autorilor unor idei puternice si inevitabile in realizare”. Aici e buna principala, mesaje si programe avem.

  Nu este adevarat ca nu veniti la PNL pt ca nu aveti incredere in mine, sau poate nu aveti incredere ca va voi plati ca Filat sau Ghimpu. Asta – da, as mai crede. Noi avem tineri, avem echipa si toti au incredere in mine si in echipa noastra. Deocamdata, activistii politici sint treucari.

 10. Pt VV

  Diferenta dintre PNL si PLDM este ca PLDM are deja atasamente politice, de partid, de la votanti, noi abia acum ni le cream.

  Pentru ca pe 5 aprilie am candidat pt Parlament pe lista MAE, iar pe 29 iulie ne-am retras. Deci – cum sa iti faci atasamente in asemenea conditii pt PNL?

 11. Pt vultoor

  Da, eu privesc la fel lucrurile legat de seful de stat. Dar am respectat pozitia partidului in referendum, pentru ca nu eu am scris programul si PNL-ul cind s-a reconstituit avea o echipa, cu Taranu in frunte, care nu acceptase modificarea Constitutiei prin votul pentru sef de stat.

 12. De acord cu Geom. D-na Pavlicenco, pe care am văzut-o de câteva ori în diferite dezbateri televizate, dispune de anumite calități persuasive și carismă, elemente absolut necesare unui lider politic, însă distinsa doamnă dă din ce în ce mai mult senzația că subiectul unirii nu a reprezentat decât tema electorală a PNL din Moldova. În câteva rânduri am rugat-o și eu să ofere un tablou exact al modului în care domnia sa și partidul pe care îl reprezintă văd unirea cu România, proces pe care eu îl consider unul absolut necesar, însă nu de actualitate. Problemele politice, dar mai ales economice, cu care se confruntă cele două state și, poate, mai presus de toate, situația politică pe plan internațional nu sunt deloc favorabile acestui proiect ambițios, deziderat cu care d-na Pavlicenco a mizat să convingă electoratul să ofere voturile PNL. Cred că d-na Pavlicenco este conștientă de aceste lucruri, iar motivul pentru care d-ei se irită și aruncă cu vorbe incriminatoare, atât la adresa partidelor concurente, cât și la adresa celor care îi adresează întrebări incomode, nu poate fi altul decât lipsa unui fundament solid al tuturor dezideratelor, dar și al acuzațiilor pe care le împarte tuturor. Mai cred că ascensiunea PNL în preferințele electoratului din Moldova, de care este atât de sigură președintele acestui partid politic, nu se va întâmpla atât timp cât d-na Pavlicenco va avea doar un mesaj critic, incriminator, fără să propună soluții viabile, reale la problemele grave cu care se confruntă societatea.

 13. Deobicei stinga are ca scop sa critice Dreapta. Oare cel mai mare partid din RM, PCRM are nevoie de ajutorul PNL? Cand stinga te critica este un mare folos (este un adevar) iar cand Dreapta te distruge este o tradare. Dumnezeul a dat omenirii si tradatori.

 14. ”Secret” în cazul lui Gumeniță: După un lanț de amânări, ședințele cu ușile închise continuă
  Foto: UNIMEDIA

  După un lanț de ședințe amânate cu ușile închise în dosarul intentat fostului şef al Poliţiei Municipale, Iacob Gumeniţă , și ședința de astăzi, 15 decembrie, a fost una secretă, fără a permite accesul mass-media în sală. Instanța a dispus în cazul lui Gumeniță ședințe cu ușile închise, ca urmare a demersului înaintat de reprezentantul acestuia, Ion Vâzdoagă.

  Partea vătămată, Parascovia Hâncu, care-l reprezintă în instanță pe fiul său, Damian, cere de la inculpatul Iacob Gumeniță 500 mii lei drept despăgubiri, ca urmare a faptului că Damian Hâncu, tânărul maltratat în noaptea de 7 aprilie, susține că a fost bătut de fostul șef al Poliției Municipale în PMAN. Astfel, avocatul lui Hâncu, Aureliu Scorțescu a înaintat o cerere în care solicită introducerea în proces a MAI și a Ministerului Finanțelor, în calitate de pârâți.

  Potrivit lui Scorțescu, MAI, ca organ în cadrul căruia activa Gumeniță în 2009, se face civilmente responsabilă de infracțiunea acestuia, iar cum acesta nu are buget propriu, fiind finanțat din bugetul de stat, drept pârât urmează a fi atras și Ministerul Finanțelor.

  La rândul său, partea apărării, reprezentată de avocatul lui Gumeniță, Ion Vâzdoagă, a înaintat o cerere de închidere a dosarului, din cauza unor încălcări proceduale. Mai multe detalii nu au fost oferite, pe motiv că ședința ea fost una secretă.

  Amintim că după ce Vâzdoagă a solicitat cercetarea clientului său în stare de libertate pentru că acesta ar fi fost bolnav, ședința de judecată din 17 iunie a fost amânată, pe motiv că judecătorul Sergiu Lazări, care instrumentează cazul lui Gumeniță, s-a simțit rău, având nevoie de acordarea unui ajutor medical de urgență. La 1 iulie, ședința de judecată în cazul lui Gumeniță a fost amânată pe motiv că avocatul acestuia, Ion Vâzdoagă, s-a îmbolnăvit, iar la 13 septembrie curent ședința s-a amânat din cauza neprezentării martorilor, deși mama lui Damian Hâncu, Parascovia Hâncu, susține că nici nu a fost citată la proces. La 18 octombrie, judecătorul Sergiu Lazări iarăși s-a îmbolnăvit și ședința iarăși s-a amânat.

  Iacob Gumeniţă, a fost arestat după ce preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a făcut publică o înregistrare video din care se vede că pe 7 aprilie, fostul şef al Poliţiei Municipale lovea cu piciorul în tinerii din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Gumeniţă este acuzat de abuz în serviciu şi că ar fi bătut tinerii în timpul protestelor din şapte aprilie anul trecut, în prezent fiind cercetat în stare de libertate. Toate ședințele în cazul lui Gumeniță s-au desfășurat fără a permite accesul mass-media.

 15. In raspunsul D-STRA ati dat-o si de aceasta data in bara .In persoana Ion1111 ati comunicat cu un om care pe parcursul vietii nu a fost vandut , cumparat sau platit de nimeni .M-am staruit sa spun tot timpul aceia ce gandesc eu.

 16. Pt Costandachi si nu doar…

  Nu este adevarat ca tema Unirii a fost pt PNL doar subiect electoral

  Noi avem pina la 9 mai 2011 congresul PNL si vom introduce in noua redactie a Programului acest lucru, pe linga conceptul Uniunii Interstatalae Romania-R.Moldova.

  Nici intr-un rind si nici in citeva nu va vom da aici scenariul Unirii, pt ca nu asta va convinge lumea.

  Ed_______ a scris si rascris scenarii aici, planuri privind Unirea, au citit si analistii, de exemplu Igor Botan si au apreciat. Intrebarea este: cite scenarii au fost inainte de caderea Zidului Germaniei privind reunificarea Germaniei?

  Sint specialisti, sint experti in toate domeniile, programul d eunificare e unul colectiv, nu pe potriva unui singur partid. Noi DOAR SENSIBILIZAM CA, IN ACTUALA SI, DIN PACATE, VESNICA CONJUNCTURA POLITICA, RUSIA NU VA PERMITE ACEST LUCRU. SI ACUM ISI BAGA FUNDAMENTAL COADA.

  Insa pentru Unire e principalul vointa clasei politice, care trebuie sa isi sacrifice pozitiile in favoarea viitorului neamului romanesc, ce se va salva prin reintregire.

  Nu depinde va va da voua program Pavlicenco sau nu cum se va uni R.Moldova cu Romania. Copnteaza sa vedeti caceea ce au spus Eroiii neamului „Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

  Exact problemele politice, dar mai ales economice, cu care se confruntă cele două state și, poate, mai presus de toate, situația politică pe plan internațional trebuie sa fie rodul vointei politice. Pentru a fi facute favorabile, desi stiti ca nici o unire a Basarabiei cu Romania nu a fost facuta cu acceptul marilor puteri. Ele au fost puse in fata faptului implinit. Am sa va postez pe aici eforturile de dezmeticire pe care le depune Ed______, numai ca nu stiu pentru cine…

  Nu ma incomodeaza nici o intrebare. Eu, pur si simplu, ma mir de faptul ce incuiete minti avem, cind totul depinde de noi… Numai de noi.

  Toata vremea voi avea un mesaj critic, incriminator, pentru ca solutiile viabile lipsesc din partea idolilor vostri. Mai departe va postez mai multe lucruri – sa vedem daca le veti citi.

  Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

  Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

  Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

  Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

  In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

  In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

  Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

  Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

  Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

  In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

  Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

  PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

  In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

  Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

  Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
  a Partidului National Liberal din Republica Moldova

  POSTAREA LUI ED______

  eu cred ca primul pas spre …. nu neaprat Unire.. dar macar spre NORMALITATE este sa intelegem toti moldovenii.. .
  fie ca acestia sunt vest-moldoveni sau est-moldoveni, ca a fi in aceiasi tara nu inseamna sa fim EXACT LA FEL
  O tara, un stat reuneste in mod special (cel putin in Europa) mai multe zone cu populatie care vorbesc aceiasi limba
  Aceasta tara nu trebuie sa fie OMOGENA PERFECT !!! Ea nu trebuie sa aiba cetateni care sa ii cheme doar ION sau VLADIMIR !!!
  Si asa nu semanam unii cu altii prea mult )) ca oameni, fiecare are personalitatea lui (intern chiar daca v-as spune… fiecare om cand mananca carne si proteine in general, organismul o desface si reface o alta proteina care sa poata fi asimilata de organism. Eh.. faza interesanta este ca FIECARE OM ARE FIECARE TIP DE PROTEINA SPECIFIC care nu se potriveste absolut deloc cu alta persoana!)
  Eu as spune est-moldovenilor SA LASE FRICA DEOPARTE si sa se gandeasca ca si Stefan cel Mare isi dorea O MOLDOVA INTREAGA, si sa inteleaga ca Podul de Flori a demonstrat ca oamenii sunt compatibili si ne intelegem fara probleme.
  Atata ura, atatea scenarii, atatea nebunii… eu zic sa le lasam deoparte si sa ne gandim la ceea ce REAL si NORMAL se poate intampla daca am avea Unirea Rep.Moldova si Romaniei.

  DACA MAINE EST-MOLDOVENII AR VOTA UNIREA CU ROMANIA

  S-AR INTAMPLA URMATOARELE:

  1. TOTI CETATENII REP. MOLDOVA VOR PRIMI CARTI DE IDENTITATE A NOII ROMANII
  1a. Astfel orice est-moldovean va putea INSTANTANEU sa circule oriunde poate orice cetatean roman
  1b. orice est-moldovean ar putea munci oriunde in Romania si se poate stabili in orice oras din Noua Romanie
  1c. orice est-moldovean ar putea munci oriunde in UE unde sunt accorduri (Spania total, Italia partial, Germania si mai partial, Irlanda total, Danemarca total, etc)
  1d. orice cetatean est-moldovean deja aflat in U.E. in mod ilegal, va deveni legal si NU II VA MAI FI FRICA SA REVINA ACASA SI SA NU POATA PLECA INAPOI IN U.E.
  2. NOUA ROMANIE (formata din Rep.Moldova si Romania) ar creste ca importanta in cadrul U.E.
  2a. investitorii straini ar fi atrasi imediat in zona Moldova de Est
  2b. ca urmare locurile de munca ar creste si plata salariilor ar creste
  3. TRANSNISTRIA DEVINE TERITORIU OFICIAL AL NOII ROMANII
  3a. Rusia va trebui sa paraseasca IMEDIAT teritoriul NATO
  3b. Granita Transnitriei cu Ucraina devine GRANITA A UNIUNII EUROPENE
  4. Unirea NU INSEAMNA IN NICI UN CAZ ASIMILIAREA (SAU INGHITIREA) Moldovei de Est de catre Romania !!!!!!!!
  4a. Romania actuala este impartita in 8 euro regiuni economice
  4b. Rep.Moldova este deja impartita in 3 euro regiuni economice
  4c. Noua Romanie formata dupa Unire nu inseamna ca va inghiti Romania veche aceasta Rep.Moldova ci ca se vor uni impreuna pentru binele comun
  4d. NICI-UN JUDET DIN MOLDOVA DE VEST (actuala Romanie) nu i se va mari “granitele judetene” peste MOLDOVA DE EST
  4e. singura chestie ca vor dispare raioanele si vor fi formate judete in Moldova de Est, dar ASA CUM VOR SI DECID EST-MOLDOVENII
  Deci stati si ganditi-va logic si la RECE daca e bine ca voi est-moldovenii daca Rep.Moldova si Romania sa se uneasca sau nu.
  CE SE INTAMPLA DACA REP.MOLDOVA NU SE UNESTE CU ROMANIA ?
  1. cetatenii est-moldoveni raman iar pe la cozile de ambasade din toate tarile U.E. (deci si Romania)
  2. cetatenii est-moldoveni vor obtine cetatenia iar mai greu
  3. saracia va ramane la cam acelasi nivel, desi tara sub AIE va creste intradevar, cresterea va fi mult prea mica (VA SPUN SINCER OAMENI BUNI : DUREAZA ASA DE INCET CA VA VETI TREZI LA 80 DE ANI CA VA FI MAI BINE, SI VA VETI DA SEAMA CA VI SA ARS VIATA DEGEABA !)
  4. Transnitria ramane o nuca tare, si de fapt o nuca mai mare ca Chisinaul
  5. daca nu era AIE va indreptati cu siguranta spre o rusificare din ce in ce mai mare (faceti singuri o comparatie intre tarile baltice FOSTE TARI SOVIETICE si Rep.Moldova in privinta respectarii limbii de stat !!! ce sa mai spun de partea economica… nici nu mai vorbesc… )
  TRAGETI LINIE SI VEDETI CUM ESTE MAI BINE !
  Fara sa va influnteze cineva, chiar nici eu, ganditi-va singuri cum este mai bine !
  Si repet, cu toooooata parerea SINCERA de rau… Rep.Moldova ARE SANSE INFIME SA ADERE LA UNIUNEA EUROPEANA SINGURA !
  Tari cu muuult mai bogate si mai puternice decat Rep.Moldova nu mai reusesc (dupa venirea crizei factorul economic PIB/cap locuitor a inceput sa fie DECISIV !!!!!) sa adere la U.E. !!!
  Ganditi-va ca doar Croatia si Islanda au sanse acum in acesti ani sa adere la U.E. si au un PIB/cap locuitor considerabil (mai mare decat al Romaniei, Bulgariei chiar si decat al Ungariei !!!)
  Eu apreciez si am sa apreciez toata viata mea, oamenii care doresc sa reuseasca prin ei insasi, singuri. NUMAI CA NU TREBUIE IN CAZUL VOSTRU ! Pentru ca de fapt Romania e si tara voastra !!
  Vad unii comunisti care incita la faptul ca Rep.Moldova singura (peste cati ani nu zice nici-unul) va fi mai bogata decat Romania si sa nu se incurce est-moldovenii cu “jegosii” de romani.
  ADEVARUL REALITATII ESTE CU TOTUL ALTUL !!!!
  Romania este tara cu bogatii naturale considerabile (petrol, gaze — singura tara cu petrol si gaze continentale; aur; iesire la Mare, Delta, cel mai mare port la Marea Neagra; munti !!! — Ungaria NU are munti; Romania are munti mai multi decat Polonia, Cehia)
  apoi faptul ca nu avem trupe straine de ocupatie pe teritoriul nostru, faptul ca avem granitele sigure, faptul ca suntem tara NATO, garanteaza investitorilor un mediu de afaceri SIGUR
  Rep.Moldova in schimb resurse naturale doar agricole (si agricultura din nefericire este economic cea mai prost platita industrie din ziua de astazi) si … cam atat. Nu prea are prea multe.
  Binenteles ca factorul uman este important, dar avand acelasi sange cred ca nu va face diferenta intre noi, Romania si Rep.Moldova.
  Deci mai ganditi-va ca de fapt DE FIECARE DATA CAND COMUNISTII DESCHID GURA NU FAC DECAT SA VA MINTA CA SA RAMANA PCRM APROAPE DE FRATII LOR RUSI DIN TIRASPOL !

  wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
  o precizare.. pentru cine crede ca principiul securitatii este esential…
  Elvetia are granite clare si sigure, nu are ABSOLUT nici-un diferend teritorial cu tarile vecine de granita. Elvetia este incadrata de tari UE si NATO.
  Deci daca doreste va putea adera la UE fara a fi membra NATO pentru ca nu exista cine sa o atace, nu exista nici-un motiv de a fi atacat, si mai ales este o tara FOARTE BOGATA care isi poate permite ca isi cumpere armament si sa se apere singura in caz ca Doamne fereste.
  Norvegia are granite clare si sigure, nu are ABSOLUT nici-un diferend teritorial cu tarile vecine de granita. Norvegia are marea granita cu Suedia putin cu Finalnda si putin cu Rusia.
  Oceanic are mult cu Rusia, dar oricum anul acesta a fost semnat si un acord final, deci nu exista nici-o problema.
  Deci daca doreste va putea adera la UE fara a fi membra NATO pentru ca nu exista cine sa o atace, nu exista nici-un motiv de a fi atacat, si mai ales este o tara FOARTE BOGATA care isi poate permite ca isi cumpere armament si sa se apere singura in caz ca Doamne fereste.
  In schimb Georgia, Armenia, Rep.Moldova nu indeplinesc acest criteriu si deci nu vor adera la UE fara sa adere la NATO, pentru ca UE nu vrea sa isi bage in “casa” probleme.
  Pana si tarile din Balcanii de vest nu va adera nici-una la UE fara sa adere la NATO.
  PS: Romania a aderat la NATO pentru ca teritoriile care i-au fost luate
  au fost transformate in prima republica sovietica URSS.
  Nordul Bucovinei si Bugeacul il poate revendica doar Rep.Moldova Ucrainei si Romania NU POATE revendica acest teritoriu !!!
  Teritoriile au fost furate intr-o etapa succesiva, si deci nu DIRECT Romaniei, fapt ce a facut posibila aderarea noastra la NATO.
  ….
  cam astea sunt problemele si cam aici stati.
  Restul depinde de voi cum sa faceti si daca vreti sa folositi “scurtatura” Romania.
  PS: ceea ce am scris nu ca sunt eu inteligent, o stie foarte multa lume in Vest, doar ca eu le-am strans si scris pe toate gramada ca un rezumat, atata tot.

  a punctez putin si aspectul economic:
  Rep.Moldova singura in lupta cu “reunificarea” transnistriei si aderarea la UE.
  Diferenta intre FAPTE si VORBE.
  1. “reunificare” cu Transnistria:
  VORBE: “reunificarea” Rep.Moldova (ex-sovietice) cu vorbe s-au scris sute de pagini, s-au vorbit sute de discursuri, s-au facut sute de sedinte.
  FAPTE: zero. nimic.
  observatie: ca sa vedeti perfiditatea KGB cand au creat statul sovietic RSS Moldoveneasca au facut in asa fel incat sa creeze acest blocaj.
  Cand se vorbeste de “moldovean” “Moldova” in Romania se intelege Moldova de Vest.
  Cand se vorbeste de “moldovean” “Moldova” in Rep.Moldova se intelege Moldova de Est.
  Cand se vorbeste de “reintregire” in Moldova din Romania se intelege unirea dintre Rep.Moldova si Rep.Romania
  Cand se vorbeste de “reintregire” in Rep.Moldova se intelege reintregirea dintre Moldova de Est si Transnistria.
  FARA A SPUNE CLAR LUCRURILOR PE NUME nu se poate LUPTA contra MINCIUNII KGBiste.
  2. Aderarea la UE
  VORBE: Voronin si PCRM sustineau asa de aprig aderarea la UE cu surle si trambite.
  FAPTE: cu vorbe ca de fapt nu au facut nimic, dar absolut nimic pentru aceasta.
  Pe toata perioada guvernarii PCRM nu au semnat nici-un document cu UE, nu au adoptat nici-un criteriu UE, nu au parcurs nici-un capitol UE.
  Zero. Nimic.
  in schimb ca FAPTE de aderare la UE, cel mai mare progres l-au facut partidele AIE (non PCRM) si la sustinerea puternica a Romaniei, a unui lobby intens a liderilor romani din cadrul UE (fapt ce ne-a adus si amanarea aderarii la Schengen).
  Politicienii romani nu vor multumiri din partea Rep.Moldova!! pentru ca considera ca o fac pentru est-moldoveni care sunt si ei romani, la fel de romani ca si orice vest-moldovean de exemplu. Si mai ales pentru ca Romania nu vede ca avand cetateni de prima mana sau de mana a doua (second hand).
  Si atunci s-au semnat accord de cooperare, acord pentru traficul de frontiera, acordul privind liberul schimb, si chiar foarte multe lucruri benefice pentru Rep.Moldova.
  Deci doar o orientare pro-Romania a adus Rep.Moldova, asa cum este si firesc, foarte multe avantaje economice. Si nu ceva dat gratis, ci RELATII ECONOMICE IN RELATIE DE PARTNER !!!
  Nu ca Rusia relatii economice dictatoriale !! Ceea ce este o IMENS DE MARE DIFERENTA !
  Din pacate dl Filat dupa alegeri a sunat premierul Ungariei. Nu al Romaniei. Dar asta e viata. Putem inghiti si alte rautati din partea liderilor Rep.Moldova. Nu este prima data si nici ultima.
  Dar acum exista un mesaj pentru a pune Rep.Moldova pe orbita UE. Dar binenteles ca acest lucru se face total benevol si nu cu forta. UE chiar nu este interesata sa adere alte state si in nici-un caz cu forta.
  Interesul UE pentru Rep.Moldova a fost datorita a unor ani de munca a liderilor romani si a unor lideri est-moldoveni care spun ca un EST NESIGUR nu aduce beneficii UE.
  (noi Romania am prezentat pentru prima data in UE – notiunea de “siguranta energetica”, de pericolul unui “lac rusesc”, de pericolul ignorantei – un conflict care nu este gestionat se poate transforma intr-un conflict NOCIV – a se vedea Bosnia – Hertegovina !!! Romania a muncit mult pentru voi, doar ca nu se stie si nu este apreciat).

  acum in final: aderarea Rep.Moldova la UE.
  Un pas a fost facut ceea ce este foarte bine.
  Dar intrebarea vine… CAND va adera Rep.Moldova la UE singura ?
  Dupa criza economica si ajutoarele date CU FORTA de Germania catre Grecia, Irlanda si in curand Portugalia au pus O IMENS DE MARE PRESIUNE pe cadrul UE si a Germaniei (si a Frantei apropo, care impreuna cu Germania reprezinta cei mai mari creditori interni ai UE !!)
  s-au luat niste decizii drastice !
  Bugetul oricarei tari UE trebuie contrasemnat in prima nota si de Brussels. Astfel UE va putea sa aiba controlul pentru a nu mai crea derapaje (Grecia cu declaratii false privind deficitul – cazul renumit, si Irlanda cu cheltuirea “optimista” a toatei cresteri economice de dinainte de criza — putin similar cu ROmania la acest capitol).
  Prin urmare orice aderare la UE va respecta pe langa
  1. principiul SECURITATII STATULUI si a definirii clare a GRANITELOR STATULUI respectiv care isi doreste aderarea la UE (adica daca nu intra in NATO nu va intra in veci in UE, singura exceptie va fi un stat care nu este NATO dar are toate granitele doar cu tari membre NATO sau deja tari UE – ar putea adera la UE si sa nu faca parte din NATO doar Elvetia si Norvegia – atat !!)
  2. principiul politic – parcurgerea si adoptarea tuturor capitolelor de aderare (dureaza vreo 8 ani)
  si un nou principiu mult mai drastic
  3. principiul economic – daca tara respectiva nu are deficitul in 3% maxim 6% (in criza este permis si dublu, dar cu perspective de scadere neaparat) si inflatia dintr-o singura cifra, si un PIB/cap locuitor care sa FACA IN ASA FEL INCAT sa nu se puna problema emigrarii noului stat care adera in statele UE 15 ( G8 ) … atunci statul care doreste aderarea i se va permite. Daca nu… nu va putea adera.
  observatie: momentan doar Croatia indeplineste SI acest criteriu economic (pentru 1. este deja tara NATO, pentru 2. a parcurs capitolele majoritatea 3. are economia buna)
  (in schimb Albania are 1. este deja membra NATO dar Kosovo este o mica problema dar nu mare!!!, 2. a parcurs o parte. 3. are multa coruptie pentru ca este saracie, deci economic nu indeplineste deci nu va intra in UE, pentru ca oricum vor emigra si mai multi albanezi in Paris, Londra si acest lucru nu este permis!)
  Si acum VINE INTREBAREA :
  Unde se afla Rep.Moldova ? cu privire la aceste 3 principii ? cate respecta din ele pentru ADERAREA PROPRIU ZISA ?
  Si atunci veti intelege si unde sunteti fata de intrarea REALA in UE, cat de aproape sau cat de departe.
  —–
  eh.. cine gandeste la rece, interesele REALE ale cetateanului de rand poate intelege ca George Friedman de la Stratfor avea mare dreptate cand spunea ca ROMANIA nu este o solutie perfecta dar ESTE O SOLUTIE.
  Si care este solutia cea mai buna Laura ?
  Oare nu cumva unirea Rep.Moldova si Romania ??
  Saracia se elimina destul de greu, nu este ceva de genul “ma duc sa imi cumpar un frigider”.
  Este ceva foarte greu, pentru ca este usor sa ai bani si sa cumperi ceva, dar este extrem de greu sa creezi o zona economica a tarii care poate sa produca locuri de munca, care sa produca bani.
  Culmea este ca tocmai acestor zeci de ani de neinformare a faptului ca orice est-moldovean este 100% si roman, a acestei CORTINE DE FIER INFORMATIONALE care culmea continua si astazi !!!
  (vezi moderatorii cum o intrerup pe dna Pavlicenco la cea mai mica intentetie de a zice cuvantul “Romania” sau “Unire”)
  CULMEA ESTE ca nu romanii viseaza granite marite si sporirea puterii si acuzele de “imperialism” adresate ROmaniei sunt absolut mincinoase !!!
  si IMPERIALISTII sunt exact liderii politici precum Filat, Lupu, Dodon care doresc “reunificarea” cu transnistria.
  Transnistria este acolo de ani si ani de zile, si nu sa miscat nici-un centimetru mai aproape de Chisinau. Deloc !
  Dar totul este EXACT INVERS de cum gandesc majoritatea est-moldovenilor!!
  Cu cat va departati mai mult de Rusia si va indreptati spre Romania/UE cu atat Tiraspolul are sanse mai mari sa vina la voi !
  Este un efect ciudat, dar am sa ma explic:
  Ucraina.
  Ucraina pur si simplu aspira la acest teritoriu transnistrean pe vremea celor care avea aliata portocalie, si nu incercau sub nici-o forma sa ajute Rep.Moldova pentru ca o unire intre Romania si Rep.Moldova o vedeau ca cresterea “dusmanului” Romania.
  Intre timp cand dl Basescu a afirmat ca granita UE va fi peste Nistru (reasezarea politcii romanesti la noile realitati dupa sumitul NATO la care a fost invitata Rusia!) – si anume faptul ca Romania ar trebui sa nu fi invitat Ucraina la aderare la sumitul NATO de la Bucuresti,
  a facut ca Ucraina acum sa fie disperata.
  De ce? pentru ca Ucraina intelege ca a fost lasata pe dinafara, si daca Romania este in NATO si Rusia ajunge in NATO, atunci Ucraina ramane la discretia Rusiei si nici-o tara din Vest (NATO de astazi) nu ar face NIMIC sa o ajute !
  Dealtfel si Georgia in lupta cu Rusia a fost complet ignorata de tarile NATO.
  Cu alte cuvinte se trag urmatoarele concluzii:
  – nu esti in NATO atunci esti la discretia Moscovei
  – Romania nu este cel mai mare dusman al Ucrainei ci Rusia
  Pana la urma daca s-a putut debloca ceva in Transnistria este si va fi datorita NUMAI ROMANIEI !
  ROmania a invitat Ucraina la Bucuresti pentru a intra in NATO (si intradevar nu avea sanse, pentru ca are Sevastopol cu trupe rusesti de ocupatie pe teritoriul ei – deci are litigii teritoriale), dar ROMANIA A FACUT BINE pe de o parte sa faca ACEASTA GRESEALA pentru ca a speriat Rusia !!!
  Si uite ca iepurele a iesit la suprafata, si Rusia a venit la urmatorul sumit ca sa spuna “mai degraba ader eu la NATO decat Ucraina”
  Si astfel brusc tarile mari ale continentului european sunt interesate de a rezolva intr-un fel problema transnistreana.
  Adica Romania a dat putin SAH politicii europene (asa jigniti cum suntem, asa subestimati cum suntem) si Rusia este prinsa in propriul cleste.
  Din cate se vede clar este ca UE propune Rusiei aderarea la NATO pentru a face nordul planetei unit – SUA – Canada – UE – Rusia
  Doar ca frontiera dintre SUA si Canada este bine delimitata, in schimb seferele de influenta si granita dintre UE si Rusia in Europa inca nu sunt bine delimitate.
  Eh.. ideea este urmatoarea ca UE a propus Rusiei o granita intre ele, si anumite tari vor ramane in sfera UE si anumite in sfera Rusiei.
  INTREBAREA ESTE: unde se afla Rep.Moldova ?
  Eu cred ca Germania incearca reparearea (partiala) a actului Ribentrop – Molotov pentru a face ca Rep.Moldova sa vina spre UE (dar aceasta sa nu faca unirea cu Romania pentru a nu jigni orgoliile Rusiei)
  Problema insa este ca Rep.Moldova are doua parti una care ar intra in UE si alta care este puternic ancorata la Rusia – Transnitria.
  Si aceasta este si va ramane principala problema a Rep.Moldova. Cat timp veti dori “reintregirea” cu Transnsitria NU VETI PUTEA ADERA LA U.E.
  Asta doar daca Rusia ar renunta la Transnistria s-ar retrage militar si ar accepta forte UE/ONU de pace.
  Dar Rusia nu prea vrea sa cedeze acest teritoriu pentru ca ii este frica sa piarda Ucraina.
  Si de aici TOT BLOCAJUL.
  Intrebarea este cum poate Rep.Moldova sa faca ceva singura sa evite acest blocaj ?
  SINGURA posibilitate ramane Unirea Rep.Moldova si a Romaniei.
  De ce ? pentru ca nu se stie daca Rusia va renunta vreodata la Transnistria de una singura. Germania mizeaza intens pentru respectarea integritatii teritoriale atat a Rep.Moldova cat si a Georgiei, dar Rusia a parasit sumitul OSCE pentru a da un semnal ca nu este de accord cu integritati teritoriale.
  Pai de ce ?
  1. cu Transnistria pentru ca Rusia NU DA DOI BANI pe cetatenii est-moldoveni si nu intelege de ce sa respecte un stat mic care este doar un apendic, cand ei au nevoie de Transnistria pentru a pastra controlul in Ucraina
  (acelasi lucru se intampla cu China in Corea de Nord !!! cat timp China va fi comunista, Corea de Nord ramane sub influenta chineza care nu va renunta la apropierea Japoniei / influenta Japoniei de granita sa)
  2. cu Osetia de Sud pentru ca Rusia a promis acest teritoriu Osetiei de Nord separatiste. Adica in sudul Rusiei exista cele mai vehemente state secesioniste din Federatia Rusa – Cecenia, Osetia, Dunghestan care doreau indepdenta, dar Rusia le-a promis ca aduce Osetia de Sud la Osetia de Nord sa faca o unire in cadrul Federatiei Ruse daca uita de secesiune si independent afata de Federatia Rusa.
  Si uite ca Rusia este in aceasta situatie, UE si-ar dori altceva – o Georgie intreaga si o Rep.Moldova intreaga care sunt destul de mici pentru a fi integrate in UE intr-un viitor, dar oricum sa ramana in zona UE de influenta.
  Culmea este urmatoarea:
  daca Georgia ar renunta la Osetia in mod benevol, atunci s-ar inscrie clar in orbita NATO / UE (si daca ar avea o politica buna, ar putea recapata macar Abkhazia).
  daca Rep.Moldova ar renunta la Transnsitria in mod benevol, atunci s-ar inscrie clar in orbita NATO / UE.
  Doar ca aceste tari nu vor sa renunte (si poate bine fac? sau poate nu?)
  Oricum sansa imensa a Rep.Moldova (lucru recunoscut de Georgia !!!!!) o reprezinta faptul ca Rep.Moldova are o tara in UE si NATO care ar dori sa faca o unire cu Rep.Moldova !!!
  Si anume Romania !
  Adica Rep.Moldova are o sansa pe care Georgia nu o are, si care Georgia daca ar fi avut-o nu ar ezita sa o foloseasca.
  Daca Rep.Moldova ar accepta si ar dori unirea cu Rep.Romania – chiar si fara renuntarea la Transnistria, atunci RUSIA si UE/NATO ar fi OBLIGATE sa rezolve situatia din Transnitria (sau macar ar face sa devina precum Ciprul de Nord).
  Eu nu zic ca de maine transnitria ar deveni in controlul Chisinaului dupa unirea dintre Rep.Moldova si Rep.Romania ci doar ca lucrurile ar putea fi odata transate pentru totdeauna.
  Deci raman la convingerea ca iesirea Rep.Moldova din BLOCAJ o reprezinta de fapt “calea Romania”. Culmea este ca rezolvarea problemei Transnitriei poate fi facuta doar de Romania/UE/NATO si Rusia/Ucraina.

  Restul sunt doar vise, vorbe, inca 20 de ani, si asa mai departe.

 17. Pt ion1111

  Pentru mine sunteti un anonim, chiar daca in „viata civila” puteti fi un geniu si Maica Tereza. Cind spun „voi”, ii am in vedere pe mai multi, oamenii de o categorie, nu exact persoana care a adresat intrebarea, pt ca nu va cunosc.

 18. Dna Pavlichenco, de unde atita ura in dv? De ce credeti ca doar facindo pe victima (apropo, victima care e la curent cu tot si cu toate in detalii in ultimii 20 de ani), o sa reusiti? De ce credeti ca atacind in stinga si in dreapta veti primi ceva? Tinerii sunt rai, oamenii de afaceri sunt rai, PNL-ro sunt rai, peste еtot mafie (straniu ca nu sunteti pe baricade cu mocanu!), peste tot lingai etc. De unde ati aparut dv asa pura, firava si curata in politica basarabeana??? Cautati doamna greselile pe interior, vas recomanda un curs de autoanaliza, si veti vedea ca problema e in dv. Si daca e sa revenim la intrebarea lui Stefan, raspunsul ar fi: PNL va redeveni istoric in acest spatiu, cind va pleca doamna cu sacosa la pensie! Atunci cind ea va elibera locul si va veni nu 1-2 tineri, ci o echipa tinara in acest partid! Atunci cind noua echipa nu va alerga pe la jurnal si publika cu sacosa, ca sa eticheteze din nou tot si pe toate, ci va studia cu adevarat ideologia PNL, putina istorie si in aceasta directie se va misca. Dar mersul istoriei este in spirala, cu fiecare noua veriga mai perfecta… E Pavlichenco o veriga mai perfecta ca Bratianu? Nu ma faceti sa rid (sa pling)… Nu e omul potrivit (si daca tot raspundea cuiva dna ca vor trece toate partidele, iar PNL va ramine – ii spun DA! sunt perfect de acord!!! DAR nu cu dv!). Domnia voastra mai degraba isi va gasi un nou Matei, un nou partid si va calatori si la pensie dintr-un partid la altul, de la o ideologie la alta, fiindca asta e doamna Pavlicenco! Asta e realitatea trista a Basarabiei si a PNL. Vor veni si alte timpuri, poate peste 25 de ani… poate mai degraba…Vom trai si vom vedea!

 19. d-na Pavlicenco

  Va multumesc pentru importanta pe care ati dat-o dialogului in contradictie…pentru ca doar asa apar la suprafata adevaratele probleme sau valori!

  Observ si aptitudinile dumneavoastra de ziarist..aceea de a transforma un subiect in „titlu de presa” pe blog!:)

  Dar se pare ca nu reusesc sa ma fac inteles….
  Eu nu doresc sa aflu de ce a fost , cum s-a facut PNL din RM nu ma intereseaza relatia PNL din RM cu PNL din RO….astea sunt amanunte care tin de „bucataria” de partid.
  NU stiu de ce v-ati simtit iarasi ofensata ca am afirmat ca nu scrieti nimic despre propunerile PNL pentru oamenii de afaceri..si ca totul se afla in programul partidului…
  Eu va repet ce vreau sa subliniez:
  SUNTETI POSESOAREA UNUI BRAND..care se cheama PNL!!!!!!!
  Aici in Romania mebri ai PNL si ma refer din „nucleul dur” sunt foarte multi administratori de firme..care au afaceri mai mici sau mai mari…si care au aceeasi mentalitate ca si mine: „Sunt pnl-ist pentru ca nu pot fi psd-ist…deci nu pot fi altfel!” mai e si o alta categorie..acei mebri ai caror familie au traditie de mebru al PNL..pentru ca PNL e partid istoric…dar asta e altceva!
  Stiti foarte bine ca profilul „unionistului” din RM este in general o persoana care se indentific clar ca etnie,ducata, cu studii peste medie, bine informata si in acelai timp doritoare de performanta in toate domeniile in care crede…da? Mai este si profilul „unionistului” ca moda..dar asta e pe cale de disparitie.Nu o spun eu..e studiu statistic!
  Mesajul dumneavoastra catre acest profil este, dupa parerea mea, total in afara dorintelor „unionistului”…
  Eu v-am spus ca rezultatele mandatului dumneavoastra in acest moment este de 0,65% in scadere fata de anul trecut! Asta in varianta in care, tot dupa parerea mea, sunt peste 200 mi de „unionisti” in RM!!!!
  Dar PNL-ul din RM nu trebuie sa fie doar a „unionistilor”…deocamdata minoritari in RM(nu comentam cum s-a ajuns aici). PNL-ul trebuie sa aiba un mesaj constant pe viitor pentu minoritatile nationale importante din RM! Si eu v-am intrebat UNDE SUNT acei purtatori de mesaj? ARATATI-I! Deocamdata o vedem numai pe Vitalia Pavlicenco! Restul?
  Nu inteleg de ce aduceti dicutia inspre ce ati facut dumneavoastra! Eu unul nu va critic..ati facut cum ati putut si cat ati putut! UNDE e viitorul? Vrem nume, persoane credibile, cariere de succes care sa poarte mesajele pnl-iste cu credibilitate!

  In privinta dumneavoastra va dezaprob total modul in care raspundeti colegilor mei de forum prin atitudini de „mi-e mila”…sau „nu intelegeti” cand aveti niste critici de inalta factura..si asta se vede din scris! Mergeti pe alte bloguri sa vedeti ce ghiolbani sunt pe acolo! Deci..ferice de omul care are asemenea critici..si ca sef de partid si ziarist de meserie, studiati profilul criticilor dumneavoastra..pentru ca astia sunt unionistii..electoratul! Si eu si ei suntem in fond niste neica-nimeni de pe forum…dar cred ca facem mai mult prin prezenta si scris la subiect decat prin nepasare!
  Daca cei care cred in ideile pe care partidul le promoveaza nu inteleg sau sunt demni de mila…atunci aveti o mare problema!
  Trebuie sa recunoasteti cu lejeritate ca scorul de 0,65 este un ESEC! daca il considerati un succes lent inseamna ca acum un an unionismul in RM era un O..! Renuntati la ideea ca Unirea e un subiect tabu in RM..ca se vorbeste despre lucrul asta de ne doare capu’!

  Deci..eu astept cu nerabdare ca pe blogul dumneavoastra sa se afirme si alti lideri PNL.(.sau sa aiba link-uri la blogul dvsdaca spneti ca in alta parte nu se pot afirma. asteptam anul viitor un Congres al PNL unde sa se faca analiza partidului…asteptam ALTCEVA! Astea cu frica de tradare, coruptie, dusmani infiltrati…le stim! Le vedem si la propaganda comunista in ceea ce priveste Romania..fara sa fac paralela…corect?

  Lasati alte partide sa greseasa…vrem sa vedem un program de actiuni PNL, sa aiba si „dusmanii” ce critica!
  Nu i-ati vazut pe copiii aia de la „Suflet Romanesc” pe 1 Decembrie? Cred ca nu prea au avut bani…nu?

 20. Ce atat vorbiti Dvs despre Filat, Chirtoaca, Serebrean. De ce nu vorbiti mai bine despre comunisti? Se creaza fara sa vreau impresia ca Dvs tot mai mult in dreapta nationala dati si nu in figuri cu adevarat odioase pentru noi. De ce nu va spuneti punctul de vedere despre pericolul pe care il au comunistii, Formozal, Pasat s.a.m.d. Sa nu credeti ca lumea a proasa si nu va intelege jocul. E la comanda totul, doamna draga. Va lasati voit sau nevoit folosita de securisti.

 21. Sunt de acord cu cele scrise de Stefan romanul

 22. „Deci..eu astept cu nerabdare ca pe blogul dumneavoastra sa se afirme si alti lideri PNL.”–draga,Stefane,si cum ai dori dumneata,sa ma afirm eu,bunaoara,ca lider PNL in teritoriu?

 23. ANUNT

  MINE 16 DEC 2010 IN JURUL OREI 17;00 MOLDOVA1 VA DIFUZA FILMUL “SOVIET STORY”

 24. Prin actiuni stimata domana Tampiza….! Aflam imediat din presa comunista cum vreti sa „destabilizati” Basarabia..n-aveti grija!!! Eu ma gandeam ca deja stiti cum..ca doar nu asteptati sfaturi de la un forumist! Eu sau sa zicem noi asteptam de la dumneavoastra..nu?

 25. Pt Ilie

  Mare ideologie mai are PLDM, cu ministri infumurati si cosmopoliti, asa cum ii place Vestului, caruia ii e in cot de viitorul nostru. Principalul e sa le fie lor bine acolo. Fiecare, in fiece etapa, face ce poate. Eu am facut ce am putut, pentru ca daca nu mentineam partidul, putea fi si mai rau, insa noi abia acum ne ridicam si ne vom ridica mereu.

 26. Si de ce credeti,ca noi stam cu miinile in solduri si nu facem nimic?Eu personal,am scris multe aici, pe blog,ce am facut in actuala campanie electorala.
  Nu toti cred,ca noi,adica PNL “destabilizam” Basaraba.Mihai Ghimpu bunaoara spune inversul,ca „Unirea este o vorba artificiala a comunistilor”!
  Printre altele,cea mai buna activitate este atunci cind esti in contact permanent cu forumistii,ceea ce face d.Pavlicenco si asculti cu atentie sfaturile lor.De ce un forumist nu tre sa dea sfaturi?Cum altfel sa faci schimbarea?
  Nu e corect ca initiativele sa vina numai de la presedinti,ele trebuie sa fie programate si organizate,reesind din necesitatile societatii.

 27. 🙂 Doamna tampiza…am folosit „destabilizare” ca figura de stil….! Daca doriti sa ma explic la propriu atunci ..poftim…am vrut sa zic ca daca aveti o initiativa sub egida PNL atunci imediat masina de propaganda comunista o va clasifica drept actiune de destabilizare, un atac asupra statalitatii..deci noi o vom citi si o vom aprecia! vad ca in PNL acuma exista o nevoie de adversar politic..! Pacat! Corect e ca initiativele sa aiba loc si sa fie conduse de catre liderii locali sau de la centru! Forumistii dupa cum se vede sunt activi in idei..iata numai exemplul colegului ED___! Poate doriti ca ED___ sa propuna si niste actiuni..:)
  Uite va propun eu ceva doamna Tampiza! puneti pe blog o analiza de a dumneavostra despre necesitatile comunitatii de care apartineti si cum credeti ca PNL-ul pe care-l conduceti la nivel local poate interveni in rezolvarea problemelor lor! Ca sa ne spuneti cum greseste ghimpu noi stim!Da concret..ca daca vad o dare de seama a la vremile lu ceausescu o sa ma umfle rasul…si poate ma apuca si mila..ca vad ca e la moda…! Iubit-ii pe forumistii care va critica…pana si imapratii romani aveau in carele de lupta la intrarea in Roma unul care-i soptea „Si nu uita ca esti muritor..”..sau ceva de genul asta…

 28. Pt stefanRO

  Ceea ce fac eu nu e „subiect in “titlu de presa”, ci transparenta curajoasa in a discuta probleme care pe noi ne intereseaza.

  Ba foarte bine v-am inteles, e poate invers?

  Nu POSED NICI UN BRAND, brandul e al PNL, nu al meu personal.

  Da, stim cum e in Romania, nu si la noi. La noi sint si administratori de firme…, care au afaceri mai mici sau mai mari…si care au aceeasi mentalitate ca si mine: “Sunt pnl-ist pentru ca nu pot fi psd-ist…deci nu pot fi altfel!”. Asa exact e si la noi – si?

  Traditie avem, dar mai putini sint din aceste traditii. Pentru ca aici cei destepti si mai instaritri au fost trimisi in Siberia, iar oamenii de afaceri sint, in cea mai mare parte, emanatie a nomenclaturii sovietice, a nomenclaturii comuniste de pina la independenta, iar acestia au luptat toata viata contra romanilor si a romanismului. CLASA NOASTRA DE BUSINESS ESTE, IN SPECIAL, RUSEASCA SI NU POATE FI IN PNL, UNIONISTA.

  In partid nu avem “unionisti” ca moda. Oamenii cred sincer ca e cea mai buna cale sa scapam spre alte realitati, din cele sovietice in care suntem inca.

  Nu este in scadere rezultatul nostru. Nu v-am raspuns in postarea anterioara, va spun acum. IMPREUNA cu MAE am luat 1 procent. Acum am luat separat mai mult de jumatate, pentru ca multi au vrut sa ne voteze, dar nu au facut-o din motivele sa nu cistige si comunistii niste procente de la cei ce nu trec.

  Deci, rezultatul nostru nu e in scadere fata de anul trecut! Nu sunt peste 200 mii de “unionisti” in RM!!!, Sint 200 mii treucari si chiar mai multi. Pt noi au votat in pofida la toate, peste 11 mii oameni. Mai mult decit oamenii membri ai PNL.

  Desigur, PNL nu trebuie sa fie doar al “unionistilor”… Insa nici R.Moldova nu trebuie sa ramina fara democratie, dar, deocamdata ramine si nu functioneaza institutiile democratice. Nu mai spun de cele ale statului…

  PNL va avea acelasi mesaj constant pe viitor si pentu minoritatile nationale din RM! Si ne-au votat in gagauzia, nu stim exact citri rusi in Chisinau, in alte parti, dar ne-au votat. Si Barometrul a aratat sprijin 2,73 rusi si 0,6 moldoveni romani. Rusii au si vor cetatenie romana, indiferent pe ce mal de Nistru locuiesc. Chiar ei ne-au sugerat sa optam pt asta.

  In campania electorala au vorbit la televiziuni: Vitalia Pavlicenco, Anatol Revenco, Andrei Iuri-Apostol, Alexandra Can, Iulia Deleu, Roman Cociu, Ion Calmic, Vlad Postolache, Valeriu Vinitinschi, Nina Tmapiza, Filipp Druta, vorbitor de rusa, altii in teritoriu. Dar la televiziuni sint invitata doar eu, nu le putem impune televiziunilor pe cine sa cheme. Tocmai ca eu si noi facem o mare munca de a educa comunicatori din partea PNL. Nefiind la putere, avind un mesaj greu si complicat, pentru care sint persecutati. Ca nu ati vazut emisiuni cu aceste persoane, e vina Dvs. si a televiziunilor care acum nu-i cheama. In campania electorala am trimis pe timpul nostru pe cine am crezut noi ca e bine.

  Din pacate, in R.Moldova, unde mesajul unionist il pot purta doar oamenii foarte curajosi si nesantajabili, viitorul vine mai greu, ca au ramas risurile, oamenii gospodari au fost trimisi in Siberia. In plus, in R.Moldova unele partide se pot ridica doar cind altele cad. 90 la suta din populatie vrea UN SINGUR PARTID. Si asta nu e din vina PNL< ci din vina celor care nu au deschis spatiul public pentru dezbateri.

  Ii puteti compatimi cit vreti pe colegii de pe blog. Cred ca mai corect ar fi sa ii educati sa stie sa nu intre cu cizmele de noroi pe blogul meu. Atunci v-as crede. De azi inainte mesajele proaste si obraznice, la care nu reactionati, vi le trimit pe adresa, sa le savurati in liniste. Celor care imi adreseaza o intrebare sau spun ce cred civilizat, tot asa le raspund. Faptul ca intrati si nu manifestati nepasare nu da dreptul nimanui s afie obraznic pe blog, dar niciunde.

  Nu prea am vazut sa intre aici si sa discute cei cu ideile noastre. Aici, cu mici exceptii, intra persoane rele si platite, sa murdareasca. le-am spus – ce nu va e clar? Intrebati, spuneti-va civilizat opinia, fara a eticheta. Nu inteleg. In acest caz am spus ca voi face ca voi. Pe mine oricum viitorul vostru nu ma intereseaza daca nu va intereseaza pe voi acest viitor si nu intelegeti ce e corect, de aceea am sa ma comport ca voi, poate doar in acest caz veti intelege ca trebuie sa fie limite. Ca omul mic e asa facut – nu simte cind jigneste, dar simte foarte bine cind e jignit. Niste nesimtiti.

  Eu nu am nici o problema, nu ca "mare"! In capul meu e totul clar. In capul nesimtitilor – nu.

  Nu recunosc cu nici o lejeritate nimic. Este decizia DPN, a oamenilor multumiti ca am iesit al optulea partid in topul general si al partrulea printre extraparlamentare, depasindu-ne doar MAE cu saci cu bani dar cu nimic altceva, si Pasat, cu bani rusesti si Biserica. Toate se cunosc prin comparatie. Cit priveste partidel parlamentare – frumos joc mai fac acum…

  E de mirare, poate, pt unii, dar la modul concret cu votare, acum un an unionismul in RM era sub ZERO.

  Fraza "Renuntati la ideea ca Unirea e un subiect tabu in RM..ca se vorbeste despre lucrul asta de ne doare capu’!" nu am inteles-o.

  Pe blogul meu nu se poate nimeni afirma. E blogul meu, nu al PNL. Nu va intereseaza pe voi PNL deloc. Sau, mai exact, ati uitat cind PNL din Romania avea 2 procente? Va intereseaza doar un lucru – de ce alte partide nu iau mesajul Unirii. Iata cind veti pricepe de ce nu iau, atunci veti intelege ce e cu PNL.

  Imi pot exprima doar regretul ca cititi rar blogul. Cautati pe blog si pe site-ul PNL si veti vedea programele PNL. Cit priveste "program de actiuni PNL", nu prea aud in Romania cu PNL parlamentar in opozitie de asa ceva. Credeti ca noi, partid extraparlamentar, vom depasi PNL-ul din Romania? Nu cred, noi nu avem inca clasa de mijloc puternica si nationala.

  Despre actiuni. I-am vazut pe copiii de la “Suflet Romanesc” pe 1 Decembrie? Cred ca bani au avut. Dar ma mira de ce nu amintiti cum a facut PNL pe 9 mai 2008 miting si a dansat Hora Unirii in plin regim comunist. Cind a adus o gramada de oameni la Lantul Parlamentelor, pe 27 martie 2008, sarbatorind Unirea. Dar de ce nu ati apreciat ca noi am adunat haine si alte ajutoare pt copii vreo doua luni in centrul Chisinaului, ca si semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, ca si actiuni de 9 mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august, ca am acoiperit toate raioanele cu structuri, sedii, echipe, ca am mobilizat oamenii cu un mesaj pentru care manifesta scirba, ca sa nu spun greata si Ghimpu, si Filat, si Chirtoaca si altii. Dar nu am vazut o data sa apreciati actiunile noastre, ca de televiziunile controlate nu putem spune nimic. Dar toate materialele concrete si video de la Delegatia noastra nationala, postat ca unicat pe blog si pe site-ul partidului (nici un partid nu face asta) – nu aveti ce spune? Sau nu va convine sa va referiti la asta? Mai rar oameni atit de transparenti ca noi. Va spun si fraza de serviciu – sinteti extraordinari, dar cei cu bani nu au nevoie d eromanism si unionism, de aceea partidele cu adevarat nationbale nu au avut bani. Acestia ii porimesc doar partidele prorusesti. In opinia noastra nu PNL trebuia sa stea in caruta FSB, cum ne-au pus la mitingul de duminica oamenii lui Mocanu si Filat, ci PL, PLDM si PD, de comunisti nu mai spun. daca nu stiti, intrebati-l pe Lucinschi. Noi nu sintem ca ei, pentru ca nu sintem vinduti. In partea dreapta, jos, pe site-ul http://www.pnl.md sint toate actiunile noastre, un nomenclator intreg, numai ca nu avem televiziuni sa le discute. Iata acum trebuie sa inoim nomenclatorul. Am ajutat citeva familii cu carucioare pentru invalizi, am gasit bani si am construit un podet intre doua partid e sat in falesti, dar au venit PLDM si MAE cu votca si oamenii au votat nu pt podetul facut de noi sincer – eu nici nu am mers „sa tai panglica”, imi displace, ci pentru cei care le-au dat 50 d elei pina si 50 d elei dupa votare…

  In general, nu ti se pare ca eu va raspund punctual, pentru ca am contraargumente irefutabile, iar dumneata scrii fara a te baza pe ce am raspuns anterior? Oare de ce? Eu stiu de ce.

 29. Ma scuzati pentru greselile gramaticale…sunt din cauza vitezei la scris….:)

 30. Pt stefanRO

  Despre actiuni cititi, ca v-am scris, e cu aldine.

 31. eu unul va citesc blogul de fiecare data..chiar daca nu scriu la comentarii! Asa cum spuneti corect ca e blogul dumneavoastra si-l lasati deschis pentru comentarii..asa consider si eu sa scriu doar cand cred si simt ca trebuie sa scriu! Daca, cumva, intelegeti ca va fac o sugestie, un mesaj subliminal, sa va retrageti de la sefia partidului…va spun direct ca va inselati! Eu vorbesc in numele meu, si nu inteleg ce inseamna acest „voi”! Iar folosirea blogului sau sugestia facuta pentru a avea mai multa lumea din PNL bloguri cu link la blogul dvs..a fost doar o reactie la faptul ca nu aveti deschidere din partea televiziunilor!

  Stiti ceva doamna Pavlicenco…eu unul nu am chef sa ma luati cu de astea ca oi fi si eu vreun „platit” de altii..care sa va torpileze blogul..sunt un tip obisnuit din Bacau care citeste ce se intampla in Basarabia! Sezizez ce vreti sa-mi transmite-ti de fapt..deci pe cale de consecinta nu am chef ca sa mai intru undeva unde sa fiu catalogat ca altceva decat participant la discutii! e blogul dumneavoastra, foarte bine, va asumati rolul de persoana publica, aveti taria sa suportati si alte idei si critici care poate nu va plac!
  Ca pana la urma nu fac parte din conducerea si nici din DPN sau mai stiu eu ce…si scriu pentru ca-mi place „viata cetatii”..nu ca sa ma enervez!
  Promit ca nu mai deranjez blogul dumneavoasra ..ca sa fie perfect ferit de „platiti”..si va urez sarbatori fericite si doar impliniri!

 32. Citesc si ma „minunez” ce fel de politician e dna Pavlicenco, care nu face nimic decat sa atace unii lideri ai partidelor liberale.
  Dna Pavlicenco, daca tot nu aveti resurse ca sa cresteti, nu aveti tineri, nu aveti un barbat sa stea in fruntea partidului, atunci ce mama dracului va chinuiti…dati-va intr-o parte si nu compromiteti termenul de Unire. Prin actiunile d-stra, compromiteti tot ceea ce se numeste valoare romaneasca.
  Ziceati ca programul partidului l-a facut Plugaru. Dar cine-i Plugaru?
  Un fost securist?
  De fapt eu de mult mi-am facut impresia cine sunteti de altminteri. Sunteti special pusa ca sa compromiteti aceasta idee, a cauzei nationale. La fel cum a fost Vadim Tudor cu Romania sa Mare!

  Mi-e sila de asa promotori ai valorilor nationale!

 33. Doaman Pavlicenco,
  Unirea va fi realizata, dar cu siguranta nu de dumneavoastra. Eu cred ca ar trebui sa cedati de buna voie sigla PNL unui alt partid mult mai responsabil si cu lideri in stare sa rezolve problemele reale ale societatii.
  Daca va considerati o mare patrioata, atunci lasati PNL-ul in pace, nu e de dumneavoastra. E mult peste nivelul celor care il reprezinta in Moldova.

 34. PNL are nevoe de lider care sa traga dupa el la alegeri toti cetateni icare si-au facut deja cetatenie romana ! multi din ei nu participa la vot !

 35. Pt blackt

  RM are nevoie de un lider curajos, care să spună deschis cine, suntem, ce dorim şi încotro mergem.

  A vorbi despre integrarea în UE, despre limba română, despre istoria românilor şi tot odată să mergi la 9 mai la Moscova pentru a defila pe piaţa roşie alături de armata ocupantă, care nici pînă în prezent nu-şi retrage trupele de pe teritoriul ocupat, apoi la 22 iunie şă mergi să comemorezi ostaşii sovietici cu depunerea de flori la memorial, vorbeşte de faptul, că RM nu are un lider curajos, cinstit şi devotat poporului băştinaş al acestui petec de pămînt.

 36. Pt Gicu

  Prima oara aud ca „eu” ar trebui sa cedez sigla PNL. Pai, dragul meu, nu am nici o sigla. Sigla PNL nu-mi apartine mie. Ma amuzati ca si Ghimpu, care „ii cedeaza lui Lupu” functia de speaker. Domnule, invata sa te exprimi, ca inca nu detii nimic ca sa cedezi! Spune corect – „eu nu pretind la functia de speaker”. Ca Filat nu are nici el functii, ca sa cedeze cuiva. sa vedem cine ii da lui functie, adica cine il voteaza…

  Sigla PNL apartine partidului, fiind inregistrata la Ministerul Justitiei. Si – poate, nu-l stiu el pe cel care jinduieste Sigla noastra? Poate vreo doi omanasi care se tin de minute deja au nevoie de Sigla PNL? Nu am stiut, Mersi pentru informatie. Si, „daca nu cedez, de buna voie, ceea ce, de fapt, nu detin, veniti cu bitele, cu revolverele, cu furcile, cu ciomegele ca sa cedez Sigla „de nevoie”? Hai ca m-ati amuzat de-a binelea.

  Eu nu ma consider nici patriota, si nici „patrioata”, eu conduc un partid ai carui membri spun ce cred si au decis sa spuna – sa promoveze reintregirea neamului romanesc, sa convinga oamenii ca Unirea cu Romania e cea mai scurta cale de integrare a Basarabiei in NATO si UE, sa apere limba, istoria, trecutul, traditiile, dar si sa considere ca libertatile, inclusiv economice sint cele ce ne vor scoate din marasmul prorusesc. Ce aveti cu noi? pe cine impiedicam noi, PNL, sa spuna si mai puternic decit noi aceste lucruri?

  Cum va imaginati – oare ce ar fi daca aceste lucruri le-ar promova si PLDM, si PL, si AMN, si PPCD, si MAE, si PNR, si alte partide de dreapta – mari sau mai mici? Va spun eu – ar fi bine. Si am scapa de imperialistii rusi.

  Cum adica sa las PNL-ul? Voi credeti ca eu imi schimb partidele ca voi? Azi cu PCRM, miine cu PLDM? Sau, ma supar pe PLDM, si merg la PL? halal de asemenea traseism. Iar noi locului ne tinem, cum am fost asa raminem. Iar voi, cu idolii vostri, o sa dispareti. PNL va ramine mereu, pina la Unirea cu Romania, cind va deveni filiala din Basarabia a PNL din Romania intregita.Tineti bine minte asta!

 37. Pt Vasile E.

  Iata ma uit – de ce oare Bucurestiul nu v-a intrebat daca eu compromit sau nu „termenul de Unire” si valorile romanesti atunci cind mi-a returnat cetatenia romana in 1992 mie, fiicei si sotului, dar si cind mi-a dat Ordinul National al Romaniei „Pentru merit”, in grad de Comandor? Le-a scapat din vedere, sarmanilor.

  Am spus ca programul PNL l-a scris Anatol Taranu. Dar a fost aprobat la congresul PNL. Sunteti printre cei care „smotreat v knigu, videat figu”. Eu spun de Taranu, voi citit Plugaru. Lasati lucinschistii in pace, e plin Parlamentul.

  Nu sunt pusa de nimeni sa fac nimic.Toata viata mea am facut ce am considerat de cuviinta. Daca va e sila de mine si de blogul meu, nu va invita nimeni aici. Eu am nevoie de oameni de alta calitate aici si din alt aluat – oameni culti, nu agramati in toate sensurile. Si avem foarte multi vizitatori. Insa nu fiecine viziteaza si citeste, se apuca si de vomitat…

 38. Pt stefanRo

  Mersi pentru felicitari.

  Insa sunteti slab. Nu aveti contraargumente si nu puteti discuta in profunzime decit cind postati, din nestiinta, pentru prima oara. Dialogul mai departe nu-l puteti sustine. Pacat, am asteptat altceva. Dar nu ma mira nimic. Nici prin cap sa consider ca sinteti un platit, dar cind spun voi, vorbesc pentru cei care gindesc la fel ca si dumneata.

 39. Vitalia Pavlicenco rupe şi dărâmă,
  Se zvârcoleşte, se zbate ca o râmă,
  Este beteagă de cap şi zbuciumată,
  Răcneşte la lume – ca idioata,

  Ce vrei Vitalio, ce fel de unire,
  Ne bagi cu de-a sila, cu nesimţire,
  Îl faci de ocară pe Traian Băsescu,
  Împreună cu gay-iul – Crin Antonescu,

  Mai eri te zborşiai la Dorin Chirtoacă,
  Zbierând la el, ca o proastă sub toacă,
  Apoi cu osârdie, mai eri te lega-i,
  De Preşedintele – Ghimpu Mihai,

  Acuma te dai în spectacol murdar,
  În mod ruşinos, (citeşte barbar),
  Îl faci cu oţet pe premierul Filat,
  În care împroşti cu noroi şi rahat,

  Te vrei eroină, te vrei amazoană,
  Jigneşti toată lumea, eu cred – de pomană,
  Dar cine-ţi dă dreptul să faci tărăboi,
  Să joci cu Voronin – numitul Şioroi,

  Acelaşi spectacol, rupând în bucăţi,
  Speranţe crescânde,în patima vieţii…
  Opreşte nebun-o, al patimii zel,
  Nu face păcate, nu bate în el,

  Nu bate în cuie poporul – MIEL…

 40. As dori si eu sa vad la trm tineri jurnalisti competenti,insa ei isi fac cu greu loc sub soare,doar inca de pe vremea perestroicii au mai ramas atitea cadre ce se tin mortis de post si nu permit noului sa patrunda in companie.

 41. Logocufureală

 42. foarte tare poezia!
  Chiar arata ceea ce este madame Pavla!

 43. Pt Amonit

  Ai fost la psihiatru? Ce ti-a spus?

 44. D-le Aminit.

  Orişice poet care se stimează în primul rînd pe el însuşi apoi pe cititori, sau invers, după ce compune o lucrare o contrasemnează cu drept de autor.

  D-stră de ce nu indicaţi autorul acestei lucrări, pentru ca rudele d-stră, prietenii, colegii d-stră să se mîndreasă cu talentul de poet pe care î-l posedaţi.

  Sau totuşi vii ruşine de acaeia ce aţi scris?

  Prima dată văd un autor, care se ascunde sub anonimat.

 45. Apropo , să nu uitaţi să-i transmiteţi această ” poezie” lui Filat, poate vă primeşte în partid, sau poate şi mai bine primiţi şi vre-o funcţie în viitorul guvern, ca de ex. Ministrul culturii.

 46. Din pacate, timpul parca a intrat in sac, si cu greu gasesc ca sa mai scriu.
  Dar totusi, fiind motivat de faptul ca dna Pavlicenco si-a anuntat plecarea din Rep.Moldova si suspendarea (?) din activitatea politica (sau am inteles gresit) m-am decis sa ii raspund la intrebarea dumneai, chiar daca cu intarziere, drept pentru care imi cer scuze.

  Nu stiu exact, cum sa incep, pentru ca pur si simplu nu as vrea sa dezamagesc :))))
  Mi-as dori sa pot spune „Eu, Ed___ sunt de fapt … Basescu” :))
  sau poate „Eu, Ed___ sunt presedintele PNL Romania” dar nu sunt.
  Sunt un cetatean „normal’ din ROmania dupa cum bine v-ati dat seama, si binenteles din Moldova de Vest din Romania.

  Sa spun numele complet? nu cred ca ajuta (desi din IP se poate ghici cu usurinta si orasul).
  Nu sunt bogat, nu sunt sarac, nu sunt in cel mai bogat oras din Romania, nu sunt in cel mai sarac oras din Romania, si practic as spune ca sunt o medie.

  „Avantajul” este ca m-am nascut in Romania comunista, si am apucat sa vad si ce este comunismul si am fost plecat si in tari straine, nu mult, dar indeajuns sa vad cu ochii mei despre ce este vorba in aceasta lume.

  In plus, fara sa ma laud, am o ura incomensurabila fata de minciuna colectiva si scriu doar din dorinta de a combate aceasta minciuna, si ca sa putem noi toti oamenii sa traim mai bine.

  Nu am solutii, nu cred in persoana gen Stalin / Hitler care trage dupa el popoare, nu cred in solutii miraculoase, ci doar in MUNCA MIGALOASA SI PERSEVERENTA.

  Cat priveste, activitatea politica, nu sunt inscris in vre-un partid politic, dar intradevar votez PNL.ro din totdeauna ca si dl StefanRO.

  ––––

  Tot ceea ce scriu este din dorinta sincera de a putea ajuta si eu cu ce pot, pentru binele nostru colectiv.
  Stiu ce fel este sa stai la viza pentru a pleca in Vest cu cozi interminabile, stiu ce umilitor este sa mergi pe o linie „comunitar” si pe alta „extra comunitar” la aeroport, stiu ce fel este sa merg si liber doar cu buletinul, stiu ce fel emigrau romanii inainte de Revolutie, stiu ce fel au emigrat romanii si inainte de aderarea la UE, stiu ce fel emigreaza romanii si dupa aderarea la UE.

  Poate ar trebui sa imi fac un blog, dar lipsa de timp isi spune cuvantul, dar imi face placere ca aici pe acest blog am gasit oameni care INTELEG ADEVARUL si AU O IUBIRE DE OAMENI REALA fapt care ma atrage sa scriu si eu aici.

  Mi-ar fi facut o mare placere daca as fi cetatean al Rep.Moldova, si eventual sa fi locuit in Chisinau, sa fi venit si sa ader la PNL MD, si cu siguranta as fi cunoscut-o si personal pe dna Pavlicenco, care o stimez foarte mult.

  ––

  Ca o mica povestioara totusi, cumnatul meu a emigrat din Romania inainte de Revolutie trecand innot Dunarea in Yugoslavia, si asta in timp ce granicerii romani trageau cu arma in ei (era cu alti prieteni) !!!
  Asa de „mult bine” ne-a facut comunismul. Dupa ce au ajuns o parte din ei in Yugoslavia, au fost trimisi la un centru de emigrare, si politstii sarbi le-au luat declaratii.
  Din fericire, inainte sa plece, un prieten i-a povestit ca sa spuna ca doreste sa emigreze pe caz politic. Intradevar tatal sau a fost oprimat de comunisti si a scris asta.
  Stiti ce s-a intamplat cu restul care au scris nu motive politice ci faptul ca „au plecat din Romania comunista pentru ca este saracie” ???
  AU FOST TRIMISI INAPOI IN ROMANIA COMUNISTA !

  Nu cred ca vreti sa aflati ce s-a intamplat cu aceia!

  Comunismul a fost un cancer pentru Romania, si pentru enorm de multe tari din lume. Lucrurile care s-au construit in ROmania in timpul comunismului au fost facute totusi din munca oamenilor, si chiar daca nu era comunimsul tot erau construite, si chiar mult mai bine.

  Am urat dintotdeauna minciuna comunista care ni se baga pe gat la scoala, sa scrim tot felul de comentarii despre „maretul conducator de tara” ceausescu, si despre minciunile atat de gogonate care erau date la TVR de pe timpuri.

  Si incepand de atunci am vazut cum prieteni, colegi, au emigrat, au plecat, au suferit, au plans, familii au fost atrofiate datorita acestui cancer numit comunism care ne-a saracit ca popor.

  Dar cam atat despre comunism (poate am sa scriu un comentariu separat pentru aceasta), si sa va spun doar ca politica inseamna intradevar foarte multa munca, si enorm de multa tarie.

  Am vazut din videourile de pe blog, membrii PNL cat de mult isi doresc, si muncesc pentru a face un partid solid si de a-si exercita libertatea dpdv politic, fapt care foarte de apreciat.

  E usor ca unul ca mine sa vorbesc, dar mult mai greu sa faci si fapte. Mi-ar place daca as avea timp sa fi vorbit cu fiecare est-moldovean care este reticent in anumite subiecte tabu si sa ii prezint parerea mea cu privire la acestea. NU SA IL CONVING ci sa inteleaga ca exista si alta fateta, si alta parte a adevarului, si mai ales sa poate sa gandeasca singur.

  In incheiere, acum dat fiind ca mi-am sters putin din anonimat, as vrea sa va multumesc pentru ca m-ati citit, si sper sa nu fiti foarte dezamagiti
  😛

  cu sinceritate,
  Ed

 47. Actuala formula a PNL-ului e falimentara ! Nu poti fi cinstit si corect in politica , e ireal prin definitie .

  Cel mai bun drum ar fi sa ajungeti la putere prin orice metoda logica si acolo deja sa faceti tot ce ati gandit . De exemplu PL asa a facut.

 48. :)) sunt slab?:)) D-na Pavlicenco…ati vrea la un moment dat sa fiti in locul meu..anonimatul iti da un oarecare avantaj!!! in primul rand, sincer, ma deranjeaza ca folositi apelativul „dumneata” ! as prefera pe „dumneavoastra” asa cum si acum 20 de ani profesorii mei de facultate mi se adresau cu „domnule student..dumneavoastra..etc..s.a.m.d!”….e chestie de egalitate in stima si politete la care eu tin foarte mult! In al doile rand eu nu fac polemica cu dvs..si cel mai important lucru nu voi lauda NICIODATA nici o actiune al PNL..pentru ca actiunile mi se par evenimente absolut normale si fara de care un partid serios nu poate exista! Aveti destui aplaudaci la partid..nu e cazul si pe blog! Stiu de actiunile de care mentionati ..si chiar va marturisesc ca urmaresc cu interes o manifestare PNL..chiar daca nu poate concura ca numar sau impact cu celelalte forte din RM! Dar imi doresc PNL in Liga Mare a politicii moldovenesti..ca sa apuc sa vad Unirea in viata asta! Altfel..vom fi doar zelotii poporului antic evreu..care asteptau Mesia..si-l mai asteapta si azi! Stramosii nostri care au infaptuit Romania la 1859 erau boieri, oameni cu stare, cuvant si credibilitate..de asta si s-a putut! Istoria e ciclica si viitorul e a celor ce-l inteleg! Natiunea noastra e adepta puterii exemplului si urmeaza pe cel ce-l conduce cu intelepciune..atentie, nu cu cinste! Dar in acest moment unionismul nu intra in calculele politco-strategice..de cand Rosca a tradat ca un ticalos pentru un pumn de arginti! Astept sa se afirme grupul sau persoana din PNL care sa aiba atata anvergura incat sa fie o unitate de masura in politica moldoveneasca!

  Salut pe aceasta cale pe Ed__, pe fratele Stalinus cel rau de gura, pe Socolenco, pe Jay…romanii anonimi care va bombardeaza blogul si il face interesant..nu comunicatele BPN sau mai stiu eu ce…!

 49. Dna Pavlicenco, eu nam fost diplomat ca stefan si nu cred ca voi deveni, e tirziu, am mai multi ani ca dv, dar doare… atitudinea cinica si borfasa a dv! Doamne fereste!!! ca una ca Pavlicenco sa ajunga la putere!!! Nu UNIRE, ci URA va fi dominanta! Vedeti si cunoasteti situatia de azi, cind VORoskin a impartit Basarabia in doua lagare…pai dv sunteti continuatorul demn al acestui bolsevik! Lasati in pace ideea unirii, o va promova mai demn acelas Ghimpu. Cautati de nepotica si pensie si incetati sa fiti destructiva. Inclusiv cu noi, forumistii. Nu ma catalogati la platiti…etc…, ca daca miar fi fost indiferenta ideea unirii, nu ma regaseati aci! Dar nu va vad un promotor al ei, va vad un element total destructiv ideii. Si nu da, Doamne, sa mai aveti podete, caci politica, ideologia si conceptul dv nu contribuie la accelerarea ei, ci lucreaza direct si ireversibil la implinirea electoratului timpit (Iarta-ma, Doamne) al tirfelor rosii! Nu va osteniti si numi raspundeti, ca o faceti atit de formal, incit nu-mi pasa. Asta e azi!

 50. Mi-am permis sa vizitez blogul doamnei Pavlicenco…si anume pentru a urmari dialogul cu StefanRO…Un dialog interesant si ce pune in evidenta unele aspecte…
  In primul rind, apreciez spiritul analitic al domnului StefanRO (ale carui comentarii le-am remarcat si pe Unimedia, presupun deci ca e aceeasi persoana). Sunt interventii echilibrate si ce se bazeaza pe o analiza destul de corecta.
  In al 2lea rind, as vrea sa remarc (si nu sunt unicul ce o face), mesajul monoton al doamnei Pavlicenco : Unire,imposibilitate de a face ceva in societate „mafiotizata”, succes cu 0,65%… Aceste mesaje, declaratii ma fac sa ma gindesc la domnul Vadim Tudor, presedintele PRM din Romania…Acelasi ton, aceleasi acuze,aceleasi reprosuri…Si pe plan real, pe plan al actiunilor…nimic…Si sunt constient ca, atit domnul Vadim Tudor,cit si doamna Pavlicenco, sunt persoane ce au un nivel de cunostinte inalt, sunt inteligente, INSA…nu reusesc sa-si retina sentimentele, fanatismul…
  Tin sa mentionez ca pe doamna Pavlicenco o cunosc pe plan politic de mai mult de 10 ani si, din pacate, remarc o degradare a mesajelor…lipseste realismul, lipseste spiritul practic…sunt mesaje ce suna bine, suna frumos, insa nu in contextul actual!
  Doamna Pavlicenco, cu tot respectul ce vi-l datorez, imi permit totusi sa dezaprob modul dumneavoastra de a aborda subiectul Unirii: in acest moment, Unirea nu face decit sa sperie populatia din RM, si voturile merg direct la PCRM. Am facut doar o simpla statistica si am remarcat ca in foarte multe orase, sate, unde locuiesc etnici ucraineni, rusi, voturile au mers ca de obicei, la PCRM. De ce credeti ca multi dintre ei voteaza inca pentru comunisti? Anume din cauza ca ei nu sa vad in Romania Mare, pentru ei e o frica imensa chestia aceasta. Dumneavoastra, ca om politic, ar trebui sa sesizati chestia asta, ar trebui sa abordati Unirea sub alta forma, sub o forma mai mult economica, mai mult de Integrare Europeana, aceasta daca vreti ca PNL sa aiba un succes in RM…Cu un mesaj transant, nu cred ca veti reusi sa depasiti 2-3%…
  Si va asigur doamna Pavlicenco, ca Unirea va fi posibila doar dupa Integrarea RM in UE, pina atunci, UE nu va admite incorporarea unui teritoriu ce se afla in afara hotarelor Uniunii! Asa ca ar fi preferabil sa se lucreze asupra Unirii in liniste, insa eficace, treptat, pe plan economic si al mentalitatii. Cind in Rm exista tineri de 20-30 ani ce ar baga pina in foc pentru PCRM doar pentru ca e unicul partid ce e contra unirii cu RO, cum vreti dumneavoastra sa realizati aceasta Unire?
  E un vis frumos, mi-as dori sa se realizeze cit sunt viu, insa sunt constient ca…nici macar nepotii mei nu vor avea aceasta ocazie, daca e sa iau o consideratie analiza unor analisti economici europeni ce au afirmat ca, daca RM continua cu acelasi ritm de crestere economica actual, at integrarea va fi posibila doar incepind cu anul 2200…Asa ca pentru generatia actuala si urmatoarea…unirea nu e decit un vis mult prea frumos…
  Cu respect,
  Chichea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *