Despre PNL pt StefanRO

Vizitatorul StefanRO mi-a postat pe blog niste sugestii si intrebari. Am cu el un dialog. In aceasta faza am hotarit sa postez ca prim-articol acest dialog, pentru ca el mi-a oferit ocazia sa spun niste lucruri, pe care, poate, in goana zilnica, le expun mai putin concentrat.

StefanRo

Dna Pavlicenco, in momentul de fata sunteti presedintele unui partid cu o rezonanta foarte puternica pentru toti romanii din Romania! Eu insumi sunt votant DOAR al PNL din Romania din 1990…fac parte din “electoratul dur”. Observ…cu mare dezamagire…ca PNL din RM a ajuns la 0,65% din preferintele electoratului…iar anul trecut , sper sa nu ma insel” partidul a inregistrat 1%. Nu as vrea sa fac o comparatie, dar cand citesc afirmatiile dumneavoastra ca nu credeti in sondaje… Dar si Corneliu Vadim Tudor a tipat vreo 10 ani ca incontinuu e furat si nu e lasat sa ajunga la guvernare…Dar totusi partidul lui a disparut! Deci, totusi, rezultatele ASTEA SUNT…cu marjele de rigoare!

Cand veti da tonul unei reforme radicale a PNL? Cand vor aparea lideri noi, cu priza necesara la public, tineri si energici …, care sa lupte pentru revigorarea partidului …macar pana la 6%? NU contest ca tot ce faceti faceti din suflet… Dar uneori e necesara o oprire pentru un nou inceput!

Noi, moldovenii din dreapta Prutului, am fi mandri daca acelasi partid liberal ar fi iubit pe ambele maluri…asta ar fi inceputul pentru alipirea pamanturilor noastre strabune! E vremea schimbarii doamna Pavlicenco…e vremea liderilor carismatici, care nasc idei si fapte…iar ceilalti sa le comenteze…, nu invers! Ganditi-va si propuneti pe blog dezbaterile de rigoare…lasati-l pe Chirtoaca si Filat…pana una alta au mare priza la public! Pe cand chirtoca si filatul PNL-ului?

Vitalia Pavlicenco

Nu avem nevoie de un Filat si un Chirtoaca ce voteaza comunisti sau vor sa voteze comunisti. Tocmai de aceea nu ne amestecam cu ei. Insa ei dezmagesc si vor dezamagi. La noi nu vin oameni ca la partide din opozitie, mai ales nationala, si mai ales fara bani. Sintem in cautare de toate. Si vom reusi mai devreme decit credeti. In actuala situatie nu stiu cine rezista cum am rezistat eu cu acest partid. In conditiile unei concurente neloiale si ale existentei unor profitori de pe stinga si de pe dreapta.

StefanRO

In raspunsul dvs observ o oarecare urma de iritare…si nu inteleg de ce! Cand m-am referit ca ar trebui sa apara si in PNL “filatul sau chirtoaca”…m-am referit la lideri mai tineri in care sa se sprijine viitorul PNL…nu m-am referit strict la persoanele in cauza! Si…ce inseamna “profitori de dreapta sau stanga”?

Uite…dati va rog raspunsul asta…ca mi-ati spus ca veti reusi mai repede decat cred…! Care este orizontul de asteptare? Eu sincer imi doresc ca PNL sa conteze in RM…, asa cum PNL conteaza in Romania! Unirea este un act politic…iar dupa cate imi aduc aminte, “mica unire” a fost facuta de fratii cauzasi de la ’48 de pe ambele maluri ale Milcovului!

Transmite-ti domnului Morteanu ca m-a ingrozit ce a scris…pentru ca imi da perspectiva ca langa noi va veni, la un moment dat, un…popor de ticalosi, pe care va trebui sa-l digeram…, iar eu nu cred asta!!!
NU mi-ati raspuns la intrebare… cand vom vedea tineri foarte buni oratori, competenti, membri ai PNL… la posturile de televiziune moldovenesti? Persoane intre 30-40 de ani cu un inceput bun de cariera profesionala, onesti, un bun exemplu in societate, care sa vorbeasca despre unitatea romanesca si sa fie un bun exemplu!? CAND?

Pe langa mesajul unionist mai aveti la dispozitie doctrina liberala!! De ce nu vorbiti pe blog niciodata despre propunerile PNL pentru oamenii de afaceri…? Vorbiti doar despre tradatori si oameni onesti! Eu unul percep PNL ca pe un nume capturat de un grup de oamenicare cred in UNIRE..si atat! Sa stiti, dna Pavlicenco, aceasta captura si izolare in numele dreptatii si al unirii tot o “prihvatizare”( termen pe care l-am invatat…) se cheama!

Ma bucura inflexibilitatea in ceea ce priveste moralitatea…dar eu imi doresc sa stiu care-s planurile de viitor a PNL-ului moldovenesc pentru ca in 4 ani sa intre in Parlament! Concret…, nu scuze ca nu reusim, pentru ca nu avem bani si peste tot sunt doar profitori si poporul nu intelege…

Va asigur ca nu privesc lucrurile cu ironie…si nu prea imi place sa vad ca partidul Bratienilor are …0,65%!!! Acest partid a facut Romania in veacul IX!!!

Si, doamna Pavlicenco…din antagonisme se naste progresul…si din polemici putem da inainte! Daca vreti sa fiu si eu ca si colegul Mihai.romanul…, sa stiti ca pot fi!!!

Pt stefanRO

Nici nu prea pot raspunde simplu la intrebarea privind tinerii, pentru ca va puteti face foarte multe iluzii ca vin tinerii, dar trebuie, mai intii, sa ai bani pentru activitatea partidului. Tineri la partidele fara bani inca nu vin. Ei merg mai curind la partidele aflate la putere. Ei nu vor sa se aleaga cu niste cucuie din partea unui PLDM, care le face probleme altora mai dihai decit comunistii. Pentru ca trebuie sa ai mult curaj sa iesi la TV nu pentru ca sa cinti ditirambi celor de la putere, ci sa promovezi propriul partid, dar asta nu o poti face necriticindu-i pe oponentii politici ce controleaza institutiile statului si justitia, adica Puterea.

Daca in societate ar fi democratie si s-ar respecta legea, fiecare ar beneficia de libertatea de exprimare, fara a suporta decit consecintele asumate pentru ce spune. Deocamdata asta nu e posibil, pentru ca abia la 29 iulie s-a produs alternanta la putere, insa spatiul public de dezbateri nu s-a liberalizat, a ramas ca si sub comunisti, s-au schimbat doar actorii.

Ca sa vina tineri cu bani, trebuie mai multi bani, nu un 5000 de lei. Ii au tinerii? Dar oare nu e clar ca PD, PLDM si PCRM au bani murdari, iar PL, probabil, de prin unele sfere, la care nu vreau sa ma refer…? Ce ne propuneti – sa existam cu bani murdari ca si PD, PLDM si PCRM?

Mai departe. Oare credeti ca, in timp ce Filat, Ghimpu (de Lupu nici nu mai spun), se tem de mesajul de unitate nationala, vor aparea tineri avind acest curaj – de a vorbi de romanism si unionism? Am invitat tineri foarte buni, nu voi da nume, dar inca ramin sa vada evolutiile. Descifrind, asta ar insemna: asteptam – se consolideaza democratia sau revine dictatura comunista?

Dar oare faptul ca junele Chirtoaca a interzis PNL publicitate electorala cu Unirea cu Romania, “sa nu facem bucluc in Chisinau”, indica un curaj al tinerilor sau conformism si oportunism, alunecarea spre statalitate si moldovenism, adica spre Treuca puterii si functii aducatoare de profituri – mai scumpe decit unitatea romaneasca? Oare inca nu v-ati convins ca ramin fideli si curajosi oamenii trecuti prin ciur si dirmon, tinerii prinzind gustul conjuncturismului imediat ce intra in politica mare – exemplu: Filat, Godea, Ionita, Serebrian, Chirtoaca, Corina Fusu (care a justificat CSI-ul) s.a.?
Nu este adevarat si ma ofensati ca nu am spus despre propunerile PNL pentru oamenii de afaceri. Este scris totul in Platforma noastra, in program, numai ca la noi oamenii de afaceri sint si mai oportunisti decit tinerii, despre care v-am spus pina acum. Nu-i intereseaza pe ei programul nostru economic, ci doar daca are bani partidul sa promoveze niste umbrele in Parlament…Daca ar fi, ar veni, eventual si ei cu ceva, dar numai cind vor simti ca trecem de punctul critic, ce ne-ar arunca peste prag. Adica, trebuie sa te aburci tu, nu stiu de unde, rupind cercul vicios, tragindu-te de plete in sus din groapa, dupa care vor veni oamenii de afaceri, dar e si pericolul inceperii mafiotizarii partidului.

PNL nu e capturat de nimeni. Va explic. Pe toti oamenii din teritoriu i-am gasit, ca lideri, eu, pentru ca oamenii ma cunosc si ca fost deputat, care le-am aparat drepturile, si ca femeie curajoasa. Cel mai curios si placut este ca anul acesta am completat, cu efortul nostru, cu faptul ca am mai gasit niste sprijin si, principalul, cu mesajul unionist, aproape toate raioanele, desi eu sint un simplu somer. Deci, oamenii au venit pt idee. In ultimii ani, cu aparitia partidului murdar PLDM, care a stricat piata politica si a mafiotizat-o, noua ne-a fost greu, nu am rezistat, dar abia acum, incet, prin accesul la presa conform legii – numai conform legii! – in campania pentru referendum si pentru anticipate – noi am reusit sa iesim din anonimat si sa ne facem cunoscut mesajul si partidul. Sunt convinsa ca trecem in Parlament data viitoare. Da, cautam un presedinte tinar, dar, la drept vorbind, ma tem ca nu va asigura continuitatea efortului nostru de patru ani. Trebuie sa fie un tinar bun, de caracter, nu vreo doi veniti in numele PNL din Romania, care vroiau sa intre in Parlament si sa isi vinda voturile, pentru a face tirg si bani. Tineri, tineri…, nu batrini.

Nimeni nu a prihvatizat nimic la PNL, nici PNL, dar stiu ca rica si invidia sint mari, ca noi am avut curajul sa scoatem “Unirea” din subiectele tabu. Pura invidie. Insa noi am obtinut ceea ce nimeni nu a obtinut. Dreptul, decis de instanta nationala de judecata, sub protectia art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului de a vorbi de Unire, care era privit pina acum ca atentat la statalitate si suveranitate, independenta, integritate teritoriala, moldovenism si neutralitate – notiuni si fetisuri aparate de moldovenii romani prin bordelurile Europei.

PNL-ul moldovenesc este unicul partid ce va exista si dupa ce vor muri PL si PLDM. Si asta va fi, chiar daca astazi puteti pufni in ris. Au viitor partidele cu echivalente in Romania. Acum va pun si eu o intrebare. Noi, de obicei, nu ne bagam in sufletul PNL din Romania, ca nu avem inca procente, asa a fost situatia in acesti patru ani. Dar am ajutat PNL-ro mereu, in toate alegerile, chiar daca ei nici nu au spus “… in cot”. Va intreb: la alte alegeri, din Romania, PL sau PLDM din Moldova va chema oare sa se voteze PNL.ro sau acest lucru vom fi rugati sa il facem tot noi? Intreb, pentru ca deja nu vom face din proprie initiativa nimic.

Poate nu stiati, precizez: PNL nu l-am format eu si nu pentru mine. L-a format un grup de oameni, Statutul a fost preluat de la PNL.ro, iar Programul a fost scris de Anatol Taranu. El a fost initiatorul preluarii siglei si a logoului PNL din Romania, eu am fost aleasa presedinte pe ultima suta de metri. Alte partide, de exemplu, PLDM, a fost facut pt Filat, dar l-a avut si il are in spate, ca si PL, pe “maria sa” P.L. – adica, pe Petru Lucinschi. De acceea, lucrurile la ei nu vor merge. Nu respecta valorile nationale, adevarul istoric si se tem ca de dracu sa nu intre PNL in Parlament sa le strice socotelile.

Cind s-a format PNL si colegii m-au convins sa preiau organizatoric si politic partidul, echipa a promis sprijinul financiar. Dar a uitat de asta dupa congres. Poate ca oamenii nu au avut. Eu am ramas singura cu toate problemele si PNL exista din contributiile unei echipe foarte restrinse, mijloacele depuse fiind tot foarte restrinse. Dar e atmosfera foarte buna, toti fostii presedinti ai PNL sint aici si au candidat pentru Parlament. E vorba de Andrei Iuri-Apostol si de Mircea Rusu.

La noi, in RM, este o retinere si fata de o femeie-lider. Paradoxul e ca noi, PNL, abia acum am spart anonimatul, plus ca a trebuit sa ne refacem sau chiar sa ne dobindim identitatea dupa ce am mers cu MAE pe 5 aprilie la alegeri. Am mers pe mina lor, pt ca nu am avut banii nostri. In aceste alegeri, acum, am gasit vreo 416 mii lei si am participat. Insa procentul nostru adevarat nu e cel din interior, ci cel din afara – 2,69, unde nu a ajuns orezul si sapunul, bataia contra candidatilor nostri din partea potentatilor liberali si democrati.

Cind s-a format PNL.md, auzisem ca a suparat pe cineva de la PNL.ro faptul preluarii siglei si a logoului romanesti. PNL.ro nu a facut macar o declaratie de sprijin pentru basarabenii din R.Moldova si lui Crin Antonescu ii va fi foarte greu sa il substituie in perceptia oamenilor pe Traian Basescu. Chiar daca acesta nu a facut nimic, iar acum ne promite Unirea peste 25 de ani sau dupa ce va muri.
Sigla si logoul nu le-am luat eu, ci echipa, in care nu eram prima vioara… Am o groaza de prieteni in PNL.ro, dar nu ma leg de gitul nimanui. Desigur, ei nu ne ajuta asa cum, probabil, PD-L ajuta PL-ul. Insa cooperarea PL-PD-L se va incheia. PL deja cauta drum spre PNL.ro.

PNL.ro greseste ca nu colaboreaza cu noi. Acum a fost Radu Sirbu, de la PNTCD. Ne sprijina moral si politic.

Inca multe as spune, dar, in incheiere, va pot asigura ca dupa mine, fara mine, cu mine in alta functie, dar PNL va creste tot mai mult, este un proiect ce se va ridica in 2-3 ani. Important e sa nu se mafiotizeze.

VP

Loading Facebook Comments ...

62 Comments

Add a Comment
 1. stefanRO
  „Uite va propun eu ceva doamna Tampiza! puneti pe blog o analiza de a dumneavostra despre necesitatile comunitatii de care apartineti si cum credeti ca PNL-ul pe care-l conduceti la nivel local poate interveni in rezolvarea problemelor lor! ”

  D.Stefan,ceea ce ati propus e bine,numai ca aceste analize le facem cu regularitate in timpul sedintelor BPN si DPN.Ca sa pun o analiza de a mea,despre necesitatile comuntatii in care ma aflu,nu-mi va ajunge blogul acesta,caci necesitatile sunt foarte multe si strigente.PNL local este mai mult impiedicat decit ascultat,dar,cu toate astea rezolvam cu propriile eforturi doar unele probleme,ca bunaoara:ajutoare materiale copiilor,care-si au parintii alcoolici si nu au grija de ei,sa-i imbrace sau sa-i hraneasca;donatii de jucarii pentru copii la gradinita din Andrusul de Sus,donatii de haine unor familii cu multi copii din Colibasi,Tatarasti, si altele.PNL nu este la guvernare,de aceea bate toaca la urechea Marilor,poate ii va sensibiliza la toate problemele existente in societate.
  D.Stefan,daca traiti la bloc,urcati scarile treapta cu treapta,nu sariti de la prima treapta drept la usa apartamentului?Intr-un pod a unei case la tara,tot asa urcati,calcind pe fiecare treapta.In cazul PNL se intimpla acelas lucru-urca pe trepte.Prima e trecuta si e trecuta cu succes.Asemenea unui nou-nascut,creste in fiecare luna cu 500 gr sau chiar cu 1 kg,cind se lucreaza foarte bine.
  Exista intentia barbara a unora de a-l distruge,sub pretextul ca Pavlicenco critica si nu le place.Rezulta ca au intentii pro-rusesti sau nu sunt cultivati.Le-as recomanda sa studieze temele la care au ramas repetenti:pagina 9 din metoda Junior 3 CLE International tema”Eu sunt….”si tot aici pagina 44 tema”A se cultva,este esential”.Spor la treaba.

 2. Amonit spune: +1000 foarte frumos si adevarat

 3. Paharnicul de Cetatea Alba

  pentru StefanRO:
  Va multumesc pt. tinuta si seriozitatea cu care va exprimati aici si ne ajutati pe noi, cei inca sub opinca ruseasca de la Chisinau.
  Nu stiu cand voi mai trece iarasi pe la Bacau, mi-ar placea sa va strang mana ca unui bun roman moldovean. sau poate la Chisinau, cand veniti.
  Oricum, cu lumea buna totul este posibil in lumea asta.
  Numai bine !

 4. Pt aster

  Iata, vedeti? Parca e asa si parca nu. Pe de o parte, vrem sa spunem ce credem cu adevarat, dar lumea e speriata, pt ca nu e obisnuita cu adevarul. Chiar azi vorbeam cu un timplar de la Parlament, care mi-a spus exact ce ati scris.

  Vreau sa va spun ca pina la urma adevarul va triumfa, pur si simplu, prin orez si sapun vii mai repede sa vii in Parlament ca sa amagesti oamenii, iar cu adevarul – e mai greu. Dar, cel putin, stim ca nu facem terorism, racket, banditism, asa cum altii au transferat principiile businessului murdar in politica.

 5. Pt stefanRO

  Va salut ca ati revenit cu o reactie. Pentru mine, dialogul inseamna ca la ce am scris, imi raspundeti prin contraargumente. Nu ati facut. E dreptul Dvs., precum e si dreptul meu sa spun ca asta nu am asteptat.

  Ce am in vedere prin „slab”. Am in vedere ca eu am raspuns punctual la toate afirmatiile cu care nu am fost de acord. Am asteptat sa faceti la fel. Nu ati facut. Se intimpla de mai multe ori ca cineva plaseaza aici o postare lunga, scrie ce crede, cind eu ii raspuns, dispare, in general sau se spala cu doua-trei fraze. In consecinta, ar trebui sa invat s anu ma mai irosesc rapunzindu-i detaliat, desi o fac si pentru toti vizitatorii.

  Tocmai ca anonimatul da un oarecare avantaj, folosit si pentru ceea ce am spus eu in alineatul de mai sus.

  Nu e nevoie sa faceti laude la adresa PNL, dar nici nu e corect cind spuneti de „actiuni”, ca vreti sa le vedeti, ca va intereseaza ce plan de actiuni avem, cind suntem unicul partid care il ultimii doi ani – 2008 – 2010 am facut actiuni curajoase, in spiritul UNirii si al valorilor romanesti, pe care nu le arata televiziunile controlate. Dupa care lumea spune ca nu facem actiuni.

  In acest fel, „actiunile par evenimente absolut normale, fara de care un partid serios nu poate exista!”, numai ca actiunile noastre deranjeaza in mod straniu mai mult decit matrapazlicurile comunistilor. Chiar zilele acestea am auzit niste lucrrui antiromanesti facute de cel de la care asteptam tocmai inversul. Dar „trebuie sa tacem”, ca „facem jocul comunistilor”.

  Nu am „aplaudaci” nici la partid, nici pe blog. Exact asta eu nu admit si la noi nici nu miroase a mini-mini-cult. daca il invocati pe Ed_______, faceti ca el – ascultati video de la DPN, veniti cind facem noi DPN, dupa care sa comparati, daca vi se va permite – democratia adevarata de la P{NL si „democratia” totalitara de la PL, PLDM etc. Eu resping orice incercare de adulare, asta e in spiritul Scorpionilor.

  Si noi ne dorim PNL in Liga Mare a politicii moldovenesti. Si va ajunge, cind lumea nu va vota orez si sapun, ci principii si mesaj, pornind de la incredere, nu de la „PLDM mi-a dat macar orez si sapun, da’ voi ce ne dati?” Am avut personal asemenea discutii cu opameni de la sate.

  Ca sa apucati sa vedeti Unirea in viata asta, cineva trebuie sa inceapa a vorbi de ea, fara frica. Viitorul nu se va implini, daca prezentul va tacea. De ce nu mentionati macar atit – ce am obtinut noi in judecata cu dreptul de a vorbi despre Unire? Si in spatele presiunilor contra dreptului de a vorbi de Unire nu a stat numai PCRM… Noi stim cine a stat.

  Da, istoria e ciclica, intrebarea e de ce multi nu inteleg viitorul? Da, unionismul nu intra in calculele politico-strategice acum ale marilor Puteri. Dar v-a spus si Ed______, nici o unire nu s-a facut cu acceptul Occidentului, acesta a fost pus in fata faptului implinit.

  „Grupul sau persoana din PNL care sa aduca anvergura si unitate de masura in politica moldoveneasca!” se va identifica prin puterea de a continua mesajul nostru si a gasi sprijin pentru activitatea partidului. Fara asta, lucrurile nu s evor schimba.

  In afara de Ed__, ceilalti – Stalinus, Jay…, mai putin Socolenoc, sint subiectivi, dar vor deveni obiectivi peste vreo doi ani. Asa cred eu.

 6. Pt Ilie

  Nu ma faceti sa rid. Va promoba Ghimpu Unirea dupa ce va muri Basescu, asa cum ne promite, sau peste 25 de ani, cind nu va mai fi nici Ghimpu. Ghimpu si echipa sa vor sa fie la putere, dar mare brinza acolo nu au facut.

  Nu mai spun ca Ghimpu citeste mai greu decit eu scriu, ca el a terminat scoala cu ‘spravka”, avea restante la mai multe discipline. Eu am terminat cu medalie de aur, ca si sotul meu, care a terminat cu argint, si fiica noastra, eminenta si ea. Plus ca toti trei suntem doctori in stiinte. Insa la noi lumea, tinuta in intuneric, voteaza oameni care manipuleaz asi care ii trage in jos. Putini politicieni au curajul sa educe pe riscul lor electoral, oamenii.

  Atitudine cinica si borfasa aveti voi, anonimii, daca nu ati fi anonimi, nu ati avea curaj. Va place sa fiti anonimi si sa improscati cu rautate si venin, primiti si de la mine invinuirewa ca sinteti slabi, ticalosi si nu vreti s avedeti adevarul, plus ca mai sunteti si misogini si de aici e toata aceasta ciuda pe o femeie curajoasa, care nu aduleaza manipulatorii intrati in Parlament.

  Pe VORoskin voi l-ati votat si acum imi scrieti mie? Eu am luptat contra lui, iar Filat si Ropsca l-au votat.

  Peste un timp, cind o sa fiti cu totul dezamagiti de idolii vostri slabi si hoti, veti sti unde e adevarul, dar nu veti mai avea curajul sa recunoasteti, pt ca sunteti slabi.

 7. Pt Chichea

  Daca e monoton mesajul meu, nu-l citi, dar vad ca il cititi, ca va maninca si curiozitatea sa vedeti ce spun si va distrug argumentele mele.

  Vad ca toata lumea stie ca societatea si statul sint corupte. Voi aveti alte informatii?

  Nu am nimic in comun cu Vadim Tudor, dar stiu ca v-a ars bine pe toti si bine v-a facut. Cum, adica, „in plan real, pe plan al actiunilor…nimic…?” – Sau va referiti ca nu am dat orez si sapun la alegatori? Aici aveti dreptate, de aceea si sunteti slabi si ieftini la votat.

  Nu avem nici un fel de fanatism, voi ati gresit, dar nu aveti curajul sa va recunoasteti asta.

  Aveti o perceptie a „realismulului si a spiritului practic” care va distrug mereu ca si natiunea romana. le puteti respecta, iubi, promova, dar tot la coada vacii rusesti veti ramine sau, mai exact a ursului rusesc, a porcului rusesc.

  Eu m-am saturat sa spun ca mereu comunistii au speriat lumea cu Unirea, nu doar acum, cind am iesit noi. Si pentru ca marasmul lor si al vostru procomunist nu s etermina, noi am hotarit sa mergem pe principiul cui prin cui se scoate. Si asa vom face mereu, mai bine nu va piuerdeti timpul s aimi explicati de ce nu e bun Mesajul Unirii. Va spun eu o data si pentru totdeauna – pt ca voi sunteti lasi, iar idolii vostri, sub paravanul Euopei, fura statul. Si vor sa-l fure si mai departe.

  Nu tin argumentele voastre, pentruca pe noi ne-au votat mai ales in gagauzia, in zona bulgara, in Chisinau. Rusii voteaza ca sunt mai pragmatici si vor sa scape de marasm si saracie, iar voi stati in mlastina si va declarati fericiti fara Unire. vai de capul vostru!

  Noi am inceput scoaterea fricii de Romania, voi asta nu vreti, credeti ca o sa-i amagiti pe oameni cu Europa voastra, care v grobu ona nas videla. Nici peste 20, 25 de ani nu intram cu asemenea mizerie in Europa si voi asta stiti, dar sunteti treucari si statio pe linga lideri hoti, de unde asteptati sa va tot pice cite ceva.

  Vom avea succes cu PNL si cu mesaj transant, chiar daca asta va fi dupa ce vor cadea PL si PLDM. Dar vor cadea, fiti sigur.

 8. Se pare ca dumneavoastra nu prea aveti argumente si atacati orice persoana ce va critica:) Voi sunteti asa, voi sunteti altfel, voi…voi…voi…Vedeti ceva constructiv in mesajul dumneavoastra? Nu as vrea sa va jignesc, insa un adevarat om politic nu are dreptul sa foloseasca astfel de tip de discurs 😉 Si cind declarati „Vai de capul vostru!”, nu va pare ca divizati societatea intre voi si noi? Adica cei 11 000 votanti ai PNL (din spusele dumneavoastra) si restul 4 milioane si ceva?

  Puteti sa-mi explicati din ce considerente afirmati ca eu as fi declarat ca sunt fericit fara Unire?:) Daca ati acorda mai multa atentie mesajelor scrise de critici, ati fi remarcat ca pentru mine aceasta Unire e o adevarata dorinta, insa trebuie sa fim inteligenti in abordarea acestui subiect, nu grabiti la pareri si replici nefondate contra celor ce vad altfel lucrurile decit dumneavoastra. Aveti tendinte dictatoriale si tineti sa infiltrati modul dumneavoastra de a gindi in spiritele altora..?

  Argumentele dumneavoastra ne distrug? 🙂 Doamna, am impresia ca vi se pare ca pe blogul dumneavoastra scriu doar persoane fara nici o cultura si fara nici o cunostinta despre adevar…Va inselati din pacate, iar ceea ce numiti dumneavoastra „argumente”, reprezinta mai degraba atacuri si declaratii vide.

  De ce v-am citit? Tatal meu, fost coleg de partid cu domnul Rusu in PLM si dupa aia in PNL in anii 94-99, fost participant la podul de flori si ce a fost nevoit sa paraseasca tara pentru ca era reprimat de catre comunisti la sfirsitul secolului trecut, a intrat pe blogul dumneavoastra pentru a afla care sunt opiniile dumneavoastra, fiind totusi din aceeasi tabara, sa zicem…Din pacate parerile bune ce le aveam despre dumneavoastra acu 5-10 ani in urma…se cam spulbera…Si nu ma acuzati ca o fi fiind din cauza mea…

  Vadim Tudor ne-ars si bine ne-a facut? Puteti fi mai explicita si sa argumentati aceasta afirmatie?

  Si partea cea mai idioata a mesajului dumneavoastra e faptul ca ma acuzati de treucar, de las…si se pare ca ati fi contra Europei si a UE…Imi explicati atunci care ar fi strategia dumneavoastra de dezvoltare a statului RM si cum a-ti dori sa realizati Marea Unire fiind contra UE? Sau sugerati ca RO sa iasa din UE de dragul nostru, un stat ce nu are nici agricultura,nici industrie si nici servicii, si sa devina un gen de Belarus, insa unit cu „mult prea-fericitul tarim” numit RM???

  PNLul va avea vreodata succes, va deveni poate un partid puternic, asa cum StefanRO mentiona, insa, umila mea parere, e ca nu va fi sub conducerea dumneavoastra doamna Pavlicenco, daca continuati cu aceeasi viziune limitata a situatiei.

  Cu respect,
  Chichea

 9. Pt Chichea

  Ba am mereu argumente.

  Sint de acord cu Dabija care scie de ani buni „Vai de capul nostru”. Cind spun „Vai de capul vostru” ii am in vedere pe cei obraznici de pe blog, care intra si nu discuta civilizat, ci fiind simpatizanti ai altor partide, isi sterg picioarele de noi si ne jignesc.

  Intrebarea mea este una: 1. Aveti argumente ca cineva dintre actualele partide vor spune vreodata ca e necesara Unirea? 2. Daca nu – dece? 3. daca da – cind? 4. Daca nu in general – cind vom intra in UE? 6. daca nu intram in UE in urmatorii 20 de ani, ce credeti ca ne asteapta? 7. De ce nu sunteti de acord cu George Friedman, care a spus ca o solutie pt RM este unirea cu Romania, chiar daca inca nu e iubita de moldoveni?

  Si inca o intrebare. daca nu formulam noi acest deziderat, era mai bine sau mai rau?

  Eu cred ca asa, neinteligenti cum sintem noi si inteliugenti cum sint cei care fug de mesajul Unirii, e mai bine sa fie aprinsa ceasta flacara, decit s afie stinsa sau sa mocneasca si sa izbucneasca odata in mod revolutionar.

  Sau ati uitat ce au strigat tinerii pe 7 aprilie? Nu au strigat Unire?

  Sa vada fiecare cum vrea lucrurile, noi avem o asemenea decizie. Tendinte dictatoriale au Filat si Voronin. Tenacitatea noastra in mesajul Unirii nu inseamna dictatura. Ca nu vin in casa sa va oblig sa ginditi ca noi.

  Pe blogul meu intra, din pacate, multe persoane obraznice, ce profita de anonimat si scriu urit. Eu le-am spus – scrieti opinii in mod civilizat si intrebati, nu ofensati. Veti ofensa, veti primi la fel. Va distrug argumentele, pt ca nu aveti contraargumente si nu vreti sa discutati civilizat.

  Vadim Tudor a spus multe adevaruri despre clasa politica ticalosita si vinduta si din Romania. Din pacate, si UE le plac oameni fara atasamente nationale. Iar vadim Tudor este pt Unirea cu Romania, ceea ce astazi nici UE nu ii place, pt ca vrea sa raminem zona-tampon intre Est si Vest.

  Nu acuz pe nimeni concret ca ar fi treucar si las. Dar consider treucari adeptii PLDM si lasi pe cei care se dezamagesc in idoli, dar nu au curajul sa recunoasca.

  Strategia noastra de dezvoltare a statului RM est Unirea cu Romania. Toate unificarile s-au produs contrar volintei Occidentului, pus in fata faptului implinit. Totul depinde de noi. Nu trebuie sa iasa Romania din UE de dragul nostru, dar trebuie sa pledeze puternic peste tot cauza noastra, sa explice UE, SUA ce este Basarabia, ce istorie comuna avem si ca trebuie sa fim impreuna ca si Germania.

  Cind spuneti ca „PNL va avea vreodata succes, va deveni poate un partid puternic nu sub conducerea lui Pavlicenco” poate fi adevarat, dar:

  1. Eu am asigurat curajul partidului cind a fost foarte greu in acesti ani.
  2. Partidul s-a relansat abia acum si ne-am consolidat puternic, dar au trebuit citiva ani, sa vada ceilalti cit fariseism e in jur.
  3. Eu nu plec din PNL, voi ramine aici, ca primii doi presedinti – Apostol si Rusu. Si gindim toti la fel. Asa si-i transmiteti lui tata, mai mult – dl Rusu cu Mihai Severovan au fost cei care au venit cu Mesajul Unirii, nu eu.
  4. Noi mentinem echipa, ne vom extinde si ne vom apara mesajul pina vor intelege si cei neonesti cu sine ca Unirea cu Romania e singura cale de salvare a adevarului istoric si a noastra, ca parte a natiunii romanesti.

 10. pentru dl Ilie
  (spune: 16 December 2010, la 02:02 )

  nu am nici-o legatura sa i-au apararea nimanui, dar nu pot sa nu va spun doua cuvinte:

  1. Noi aici, dupa cum spune si dl StefanRO, sub anonimat ne este mai usor sa scriem, sa ne permitem sa facem idei (nimic nu vine construit fara mai intai o idee, un calcul, si apoi pus in practica)
  dar in realitatea crunta a Rep.Moldova (pe care nu stiu cat de bine o cunoasteti) lucrurile stau cam diferit.

  Dvs vorbiti de faptul ca dna Pavlicenco are un singur mesaj si este monoton. Pai daca de 20 de ani nu s-a facut Unirea atunci ce alt mesaj NEMONOTON sa fie ???? Hai sa facem unirea cu Ungaria a Rep.Moldova ?
  Mai schimba putin motonia, nu-i asa ?

  2. Cat priveste tenta care ati observat-o atat dvs dle Ilie cat si dl StefanRO, ca PNL MD este poate cam subtire in ceea ce priveste ALTE IDEI MAI ECONOMICE sau O ECHIPA MAI NUMEROASA si MAI VIZIBILA in PNL MD este pentru ca OAMENII SUNT SARACI dle Ilie si dle StefanRO.

  PNL MD nu are oameni super bogati ca Polhatniuc (sau cum il mai cheama) de la PD, sau Voronin de la PCRM, sau Stati independentul, sau Filat de la PLDM !!!

  Si asta e doar primul esalon de MILIONARI IN EURO, dar au esalonul 2 de sute de mii de euro fiecare membru si esalonul 3 de oameni cu mii de euro.

  Americanii au o zicala foarte buna „allways follow the money” care o aplica nu numai in investigatiile de politie cat si in cele fiscale, administrative, etc.

  Daca privim din acest punct de vedere observam ca PNL MD nu este atat de puternic si cu un esalon 2 mai bogat, mai tanar, mai puternic financiar, pentru ca marea masa a acestora mizeaza doar pe partidele parlamentare PCRM, PLDM, PD si PL (mai putin !!).

  Dealtfel se vede foarte clar cum PCRM, PLDM, PD prospera politic, si AMN este eliminat, PL este slabit (doar faptul ca este stindardul pro latinitatii ca sa nu zic unirii, ii mai mentine), si MAE si PNL stau in continuare inafara MEDIEI care poate face accesul la marea populatie.

  Pai daca luam toti membrii PNL dispusi sa mearga in teritoriu si sa faca munca de teren (pentru ca MEDIA nu a avut acces PNL MD) chiar daca ar face din om in om cred ca le-ar lua 2-3 ani !!!

  PCRM printau si expediau gratis 1 milion de reviste in toata Rep.Moldova !!!!! asta doar media scrisa, iar TV nici nu mai spun, erau pe sticla mereu.

  Oamenii mai ales in acest mileniu sunt DEPENDENTI de televizor, si practic s-a vazut ca PD si Marian Lupu au pierdut din procente, fapt ce a si dus la sicanarea si greutatile formarii AIE 2 !!

  Chiar si AMN a disparut din acelasi motiv.

  Care este proncentul real al PNL in MD ?? Greu de zis !
  Oricum chiar si acest incriminat 0.6% mi se pare FOARTE BUN !
  Poate o sa spuneti ca sunt un naiv, dar inseamna bine !

  PNL cu un partid de acest nivel (mai slab decat MAE care a si primit jumate din AMN in cadrul sau) totusi a facut scoruri mult mai bune decat restul partidelor extraparlamentare.

  –––––––

  Dar astea sunt ca fapte si discutii, dar practic eu mizez pe vorba mamei mele (repet povestioara, dar imi place foarte mult)
  „Aaaa… nu va place mancarea care am facut-o astazi ? …. pai … argazul este acolo, puteti sa va apucati !”

  Deci daca doriti sa ajutati PNL, sau sa faceti ca sa devina un partid mai bun pe scena politica a MD, trebuie sa spuneti si solutii CLARE cum credeti si ce credeti ca ar trebui facut.

  Eu stau si ma gandesc sa fii un singur om ca dna Pavlicenco, sa fii cea mai CLARA si CORECTA in privinta mesajului pro-ROmania NU NEAPARAT pentru aderarea la UE ci mai ales al mesajului ca : SI BASARABANII SUNT LA FEL DE ROMANI CA SI ROMANII, si sa fii parasita pe rand de dl Ghimpu, dl Petrenco si altii cu tot felul de proiecte politice esuate… si cu proprii concetatenii majoritatea rusofoni, romanofobi…. cum credeti ca dupa ani si ani de zile poate sa fie ?

  E normal ca apare si putina tenta poate mai cinica, cum spuneai dle Ilie, dar din cate vad eu, politica ramane o curva, unde curvele au succes (ca dl Filat, ca dl Lupu, chiar si ca dl Ghimpu).
  Si mai ales partidele mari sunt cele cu bani multi.

  PNL este un partid-flacara care arde o lumina care NU MAI EXISTA in Rep.Moldova, si care pune UN STEAG pe harta esicherului politic din Rep.Moldova FOARTE IMPORTANT si anume : exista si Unirea cu Romania – ca posibilitate politica in Rep.Moldova.

  Este esential !!! Diferenta intre 0.6% si 0% este ENORMA !

  Riscul de a deveni precum PRM RO este fals, pentru ca PNL MD nu etaleaza mesaje anti-etnice, chiar dimpotriva !!!! 2 din 3 votanti PNL (din intentii la un sondaj) nu erau moldoveni ci de alta nationalitate !

  Eu zic ca acest lucru DEMONSTREAZA si DEMONTEAZA afirmatia dvs dle Ilie.

  Ca se exprima in alt mod, ca o doamna si nu discursuri narcisiste ca dl Filat, marea curva recenta a politicii Rep.Moldova este partea a doua.
  (dl Filat in USA : Thank you, thank you, thank you – atat a zis, dar la Moscova a decartat tot ce misca!!!! in timp ce americanii l-au tratat cu respect, dl Filat ca un caine cu coloana aplecata s-a dus la avionul amaratu cu ajutoare de la Rusia !!! RUSINE! !!!)

  ––––-

  In final, plecand de la faptul ca actiuni care nu sunt pro-active sunt doar discutii si atat (nu se pot transforma niciodata in FAPTE, si pe mine ma intereseaza mai mult FAPTE decat VORBE) si mai ales ca era o insinuare aici ca sa vina Ed___ cu solutii, eu zic sa enumeram aici pe blog ce solutii vede fiecare.

  Inainte de a-mi exprima si eu o parere, totusi comentariul meu de acum mai acid, nu scade aprecierea mea / respectul meu fata de voi toti.
  (aici imi aduc aminte chiar si cand nu eram de accord cu unele lucruri – mai rar – cu dl Stalinus – nu pot sa nu apreciez faptul ca analizeaza lucrurile chiar excelent de bine).

  Parerea mea, dealtfel chiar am spus-o putin la un comentariu mai recent, este ca PNL are aceste posibilitati :

  1. continua aceiasi linie „monotona” (foarte buna!) pentru ca este CONSECVENTA si asteapta ca sa se coaca cozonacul (lumea sa realizeze ca este o optiune buna si sa migreze incet incet spre PNL pana cand acest intra in Parlament)

  2. se supune unei fuziuni si abdica total spre PL – o prostie pentru ca oferta a mai fost facuta, dar respinsa de PL pentru ca PNL sunt prea „respingatori”

  3. se implica activ in racolarea de oameni de afaceri, patroni, care sa le propuna aderarea la partid, si pentru a finanta partidul sa aiba o baza MEDIA fara de care nu poate accede in Parlament (mai ales ca in MD se fura voturi la fel ca si pe timpul comunistilor – adica FOARTE MULT !)

  Din pacate, trebuie sa recunoastem ca politica fiind curva, alegatorii trebuiesc si putin mintiti ca sa reuseasca sa te voteze. Problema in Rep.Moldova ca traiasc romani. DDAAAAAA !!! ROMANI !

  Si romanii in general sunt o fire sfioasa, tenta lenesa, foarte incapatanata, foarte reticenti, … si cand aud de Unire parca i-ai chema sa te ajute sa cari caramazi pentru sa iti ridici un perete la casa !!!!

  ASTA E ADEVARUL ! Alegatorii in marea lor majoritate sunt oameni care nu prea ii trage inima la nimic, si cum este acum este deja bine.
  Am trait aceste momente destul de des in viata, si AS FACE ORICE sa schimb oamenii in mai bine, romanii in general, SA II SCOATEM DIN ACEASTA IGNORANTA (noi care mai avem ceva creier si experienta de viata).

  Eu sincer sa fiu, nu stiu de unde au mai avut putere membrii PNL dupa alegeri sa zica „continuam munca la fel si nu ne oprim” !!!
  Eh… aceasta vorba si promisiune proprie ale acestor MARI OAMENI din PNL, dar cinstiti si poate naivi, face mai mult decat toate comentariile mele la un loc.

  Deci poate trebuie finisat mesajul Unirii, dar neaparat MENTINUT, pentru ca fara aceste mesaj TOATA MUNCA POATE FI DETURNATA, dar aceasta finisare inseamna si oameni care se pricep la aceasta (nici in Romania nu prea exista asemenea oameni, si cei straini costa foarte mult).

  Deci ca un fel de propuneri spre bine, cred ca ar fi :

  A. introducerea in statutul partidului – mesajul unionist, pentru a-l face foarte greu de interzis sau de stins de catre PNL MD in viitor

  B. incercarea de a coopta oameni de afaceri din Rep. Moldova care sa PARIEZE pe acest PNL printr-o relatie Win-Win, in care PNL MD sa le ofere acestor patroni platforma politica pe care sa mizeze ca sa poata integra cat mai repede MD in UE (prin unirea MD si RO binenteles), si acestia cu cat mai repede o sa se intample, cu atat cifra lor de afaceri va creste
  Si acest parteneriat va fi in special oferit, pe baza unor propuneri de legi in domeniul economic in caz ca PNL MD ar intra in Parlament (si daca intra, sigur intra si la guvernare intr-un AIE 3), iar oamenii de afaceri sa alimenteze partidul cu finantele care sa ii permita accesul la MEDIA.

  Punctul B in schimb este destul de greu de pus in aplicare, dar oricum daca va fi pus in aplicare, va fi ceva bun, dar ca nu cumva PNL sa fie deturnat de vreun Plahotniuc de la PD, atunci mesajul Unirii trebuie protejat intr-un fel.

  –––––

  Scriu cam mult, stiu… dar imi face placere 😛
  Astept si propunerile voastre, nu ca ar fi puse neaparat de maine in aplicare, dar sunt curios sa vad ceea ce aveti de spus.

  Ed

 11. Si trebuie NEAPARAT sa adaug ceva…

  eu o vad pe dna Pavlicenco precum femeia care a ramas in tara dupa ce toti barbatii au plecat la razboi, pentru tarile erau in razboi si fabrica tancuri, munceste in fabrica de avioane, munitie (ca metafora, nu fac cultul personalitatii, chiar urasc cultul personalitatii, imi ajunge ani de zile de ceausescu gretos, … ma explic imediat)

  si dumneai se duce la televiziuni (ca presedinte PNL ca doar la emisiuni nu invita prea multi deodata de la un partid, mai ales de la partidele extra parlamentare), face adunari, tine sedinte, dute-colo…

  Noi fiind barbati vedem politica mai asa… misogina putin (ca sa exagerez, dar ca sa fiu foarte bine inteles)… si parca am dori sa vedem in PNL si oameni asa mai barbati si de calibru – ca dl Filat (care lasand la o parte faptul ca este narcisist mincinos, totusi este de apreciat la multe capitole).

  Dar scuzati-ma domnilor, unde sunt BARBATII ???
  Pai… stau acasa si beau alcool la carciuma din sat, in timp ce femeile dadeau apa afara din casa cu militarii (inundatiile din Moldova din Romania – FAPTE reale)

  Cam asta e situatia PNL.

  Si apoi barbatii astia care sunt asa mai de „apreciat” (degeaba sunt de calibru daca deturneaza capacitatea lor politica in directii gresite !!! – precum „neutralitatea”, „reunificarea tarii – CU TRANSNITRIA = MOSCOVA”, „sa fim si in CSI si in UE”, „sa fim in UE dar sa nu fim in NATO”, „sa fim in UE dar doar daca ne da voie Rusia” ….. adica …. numai … si numai … minciuni )

  sunt in partidele care ajung si pot ajunge la ciolan. Acolo sunt „barbatii” astia. Care nu au barbatie nici macar sa zica TOTI BASARABENII CARE VORBESC LIMBA DE STAT SUNT DE FAPT ROMANI 100% !

  Deci daca vi se par anormale lucrurile, mai stati sa vedeti ca vina pentru care PNL MD este asa, nu este a unui lider precum dna Pavlicenco (ca nu cred ca vrea vreunul sa adere la PNL si s-a opus dna Pavlicenco ! sa fim seriosi)
  ci faptul ca barbatii din Rep.Moldova sunt dusi la baut alcool (vezi Dodon om capabil dus la PCRM, vezi Lupu capabil dar prostit la PD ba de Voronin ba de Plohatniuc – de parca ar avea nevoie tot timpul de un tata acest Lupu – parca nu ar fi indeajuns de mare la creier ca fizic slava Domnului, ba Ghimpu era unionist si s-a cumintit ca nu cumva sa dispara din AIE)

  E vina PNL MD? e vina membrilor actuali? e vina liderului PNL MD?

  Eu zic ca cat timp interiorul PNL MD este un interior de partid democratic, nu exista vina in interiorul PNL MD ci in exteriorul PNL MD !

  Rezultatele PNL MD sunt determinante nu numai de interiorul PNL MD ci si de exteriorul sau. In interior la ce aveau cred ca au facut destul (sau nu stiu poate ar trebui chemat un auditor de partide politice).

 12. Sincer mi-a placut discutia prin postarile la acest subiect. Insa d-na Pavlicenco vad ca sunteti, hai sa-i zic asa, „asaltata” de citiva frati romani la care deja le incurca mesajul PNL-ului basarabean – UNIRE, de ce oare? Sau poate le incurca actualul lider al PNL-ului din RM? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *