Argumentele pro-Unire ale unui vizitator

Spune Ed____________

Ca PNL va intra in Parlament sau nu, e mai putin important DECAT faptul ca DEJA PNL intra in constiinta cetatenilor!

Acest lucru este foarte important!!!

Faptul ca cineva VEGHEAZA si este ATENT si TENACE, este mai important decat orice. Faptul ca EXISTA o FORMATIUNE POLITICA ce EXPRIMA CLAR si RASPICAT lucrurile si adevarul, este deja foarte important.

Este datoria si a cetatenilor, a est-moldovenilor SA AIBA INCREDERE (credinta vine de la cuvantul INCREDERE) si sa VOTEZE ASA CUM SIMT SI AU INCREDERE! Sa nu se ia dupa sondaje!!!

Cat despre solutionarea conflictului transnitrean, chit ca am sa ma repet a noua oara, as vrea sa mai scriu din nou:

“Rahr consideră că problema transnistreană nu va fi rezolvată în modul în care și-o dorește Europa. Rusia va fi împotriva unei soluţii europene, în primul rând din cauza factorului românesc. Factorul românesc este cu mult mai serios decât se pare europenilor. Rusia, de asemenea, o înţelege şi nu dorește în Europa crearea României Mari.

Rusia ar putea accepta divizarea Moldovei, în urma căreia Transnistria s-ar uni cu Ucraina. UE este, de asemenea, împotriva unirii Republicii Moldova şi României. Europenii nu-și doresc să creeze pe teritoriul lor, un stat naţional puternic. Dar UE consideră că, pentru a preveni unirea Republicii Moldova cu România, este necesară consolidarea statului moldovenesc.”

DUPA CUM CLAR SE STIE, atat Federatia Rusa cat si Uniunea Europeana NU ISI DORESC Unirea Rep.Moldova cu Romania!

Nu si-au dorit-o nici cand erau principatele ROMANE (apropo, erau recunoscute ca principate ROMANE, si nu principate “kgb-moldovenesti”) si nu si-o doresc nici astazi !

Multe tari din cadrul UE considera ca o Romanie prea puternica le dezavantajeaza. Una dintre ele, cea mai vehementa, este Ungaria! care face atitea vizite dese “dezinteresate” la Chisinau, pentru a oferi o aderare prin Budapesta !!!!!!!!!!! si asta pentru ca, astazi, minoritatea ungurilor din Romania are 5.5% si intra in Parlament. Daca RM si RO se unesc, atunci aceasta minoritate nu mai pupa Parlamentul Romaniei !

Asa incat SINGURA SANSA SA ADERATI LA UE IN TIMP REAL (NU 20-30 DE ANI) este Unirea cu Romania.

Sa nu ma intelegeti gresit ! Nu este un ultimatum, nu este un santaj! Este O REALITATE.

Si apoi mai este vorba si de orgoliu!!! Adica sa ne dicteze Germania si Rusia ce se intampla cu noi? Eu cred ca Romania a demonstrat de nenumarate ori ca NU ARE INTERESE ASCUNSE si ca AM FOST SINCERI MEREU CU VOI. V-am spus ce ne doare deschis, ca in cadrul unei familii, ca doar vorbim aceeasi limba.

Pana la urma, daca Rep.Moldova si Romania fac Unirea, atunci nu vor disparea nici orasele din actuala RM, nici orasele din actuala RO. Vom fi doar o tara mai mare, aceasta viitoare ROMANIA NOUA, care va fi casa noastra a tuturor, si veti putea sa mergeti linistiti pana la Timisoara, Satu Mare, Constanta, etc., ca in propria voastra tara.

Pana am sa mor, am sa scriu mereu si mereu un lucru care V-A FOST ASCUNS DE COMUNISTII RUSI :

EST-MOLDOVEANULE!!! SI ROMANIA E TARA TA!!! AI TOT DREPTUL LA EA!!!

PS: Toate Unirile tarilor romanesti au fost facute DE ROMANI SINGURI in ciuda opozitiei intregii Europe (indiferent ca era Vestul – Imperiul austro ungar, Estul – Imperiul tarist rus, Sudul – Imperiul Otoman) !!!

DE FIECARE DATA UNIREA ROMANILOR A FOST FACUTA DE NOI SINGURI SI AM PUS COMUNITATEA INTERNATIONALA IN FATA FAPTULUI IMPLINIT!

Daca e sa se uneasca RM si RO intr-o ROMANIE NOUA, atunci NU STATI SI ASTEPTATI SA VA DEA CINEVA VOIE ! ESTE DREPTUL NOSTRU!!!! NU TREBUIE SA NE DEA NIMENI VOIE! Nici Germania, nici Tranisinistria, nici Franta, nici Rusia, nici Ucraina!

Doar NOI! ATAT!

Loading Facebook Comments ...

79 Comments

Add a Comment
 1. @xyz…ai perfecta dreptate…si in Romania moldovenii sunt o problema fiindca din 1989 pana in 2008 voteaza majoritar PSD-ul,continuatorul de drept al PCR…moldovenii,atat cei din Romania cat si cei din Basarabia sunt nostalgici dupa comunism,dupa dictatura…asa gandesc ei,n-ai cum sa-i schimbi,daca n-am reusit in Romania sa-i schimbam crezi ca cei din Basarabia sunt altfel?,ba din contra,ei au cunoscut sovietizarea,asta e mai crunta si creeaza mai mare dependenta…

 2. Nu va inselati de TINTA,!!!!!!!!!!!!!

  IN primul rand politicienii sa fie la UNISON pentru UNIREA cu ROMANIA in al doilea rand populatia.
  Poti convinge toata populatia sa fie pentru unire insa daca CAPUL, POLITICIENII nu sunt in acord, nu se poate face nimic.

  TOT raul vine dela CORUPTIA POLITICA Incepand cu partidul COCO-munistilor si apoi a celor din ALIANTA. Corupere facuta de rusi sprijiniti de cercuri din occident.

 3. METEOR spune:
  17 October 2010, la 20:08

  TOT raul vine dela CORUPTIA POLITICA Incepand cu partidul COCO-munistilor si apoi a celor din ALIANTA. Corupere facuta de rusi sprijiniti de cercuri din occident.

  Aţi nimerit 100 la 100.

 4. cireşar spune:

  MĂ………..SUNT………

  ce cuvinte româneşti folosiţi D-le Cireşar?

  Apropo, expresia UNIONIZM PRIMITIV, parcă am mai auzit-o undeva…….

  paremi-se la Climenco.

 5. Pt zapata

  In toate variantele vom cistiga, insa cred ca oamenii vor vota pentru a nu lasa sa rida comunistii si rusolingvii alogeni de noi pentru ca nu sintem pt Unire decit 3 sau 3.5 la suta. daca trecem pragul, va fi un prim succes un paryid unionist in Parlament. Votati PNL, nu ezitati, va fi un act de demnitate. Cineva trebuie sa inceapa.

 6. Pt Meteor.

  Problema nu este că cetăţenii au cunoscut sovietizarea şi dictatura comunistă.

  Problema ambelor ţări româneşti este că clasa politică în aceşti 20 de ani de independenţă au transformat ARTA POLITICII ÎN AFACERI POLITICE.

  Politica a devenit o afacere.

  Bani pentru politică, politică pentru bani.

  Şi cine investeşte mai mult desigur are şi profit mai mare.

  Şi nici acest fenomen nu este cel mai grav..

  Mai grav este, că toţi cunosc acest fenomen, şi cetăţenii, şi organele care ar trebui să se lupte cu acest fenomen, şi toţi se PREFAC , că nu văd.

  Prin alte cuvinte, demostrînd un act de laşitate, mai mult ca atît susţinîndu-i în alegeri.

  Cel mai tare mă uimeşte mintalitetul alegătorului cînd judecă în felul următor::

  î-l votez pe ăsta, că deja a furat şi poate s-a săturat şi nu va mai fura.

  Dar n-ai ce-i face. Ăsta ne este poporul.

  Să sperăm , că se va trezi din somnul cel de moarte.

  Şi pentru ca poporul să nu adoarmă cu totul, pentru aceasta există PNL.

 7. Pt ciresar

  Oamenii nu traiesc normal, pentru ca o clica mafiota politica vrea sa faca stat dintr-un brat. Atita timp cit nu vor intelege, nu va iesi nimic. Mesajul unionist este legal. Oboseste-te si citeste decizia Curtii de Apel, lasata in vigoare de Curtea Suprema de Justitie, referitor la spotul nostru unionist. Si nu mai umbla cu atitea prostii pe aici.

 8. Ma bucura mult faptul ca moldovenii au devenit mai intelepti si evita provocarile. Bravo!

 9. Unirea trebue s-o facem noi,no sa ne-o puna nimeni pe tava,este nevoe de curaj si vointa,de constiinta daca vreti.Trebue ca fiecare in parte sa se trezeasca si sa recunoasca ,ca noi basarabenii suntem romani, ca Romania este si tara noastra,sa se coboare pe pamint,sa renunte la ideile bolsevice de statalitatea care ne-a ne-a fost impusa tot de ei.Cine are nevoe de atite speculatii,de ce sa nu privim totul cu aliti ochi?’Parintii buneii nostri au fot romani ,s-au nascut in Romania, noua ni sa furat adest drept, nu credeti ca a venit timpul sa intoarcem cursul istoriei si sa faurim o ROMANIE MARE ca pe vremuri.Avem o armata foarte mare de basarabeni, care gratie guvernului romin si dl Basescu au redobindit cetatenia si alta la fel de mare care se afla in proces. A-si vrea sa cred in sinceritatea si bunavointa lor,si sa fac un apel ca sa sustina PNL-ul ,cum l-a sustimut pe dl Basescu,sa facem primul pas in calea unirii.

 10. dl xyz a facut un comentariu foarte pertinent, si intradevar ca aceasta mare de oameni – est-moldovenii sa inteleaga ca sunt de fapt romani, si oricat nu s-ar uni cu Romania, tot romani sunt …. eh.. .acest lucru dureaza pana cand o sa il inteleaga si o sa il accepte.

  darrrr ca sa il inteleaga TREBUIE SA IL AUDA. Si aici intervine PNL.
  Si de aici si aprecierea mea fata de ce fac acesti oameni. Sunt ca flacara de sub oala, flacara mica cei drept, dar usor usor temperatura creste.

  Binenteles ca acest proces poate dura, dar oricum ceva care exista este mult mai bine decat deloc.
  Cat despre procentele comunistilor… ESTE DATORIA A.I.E. SA LUPTE IMPOTRIVA COMUNISTILOR si cred ca oamenii din PNL MD au luptat cel mai deschis si radical impotriva minciunilor comunistilor. Si PL intradevar dar de cand au ajuns la putere s-au mai inmuiat in speranta de a mai castiga electorat la stanga si numai bine ca isi pierd propriul electorat la dreapta.
  Cat despre PNL ca mizeaza PE MESAJUL UNIRII MD si RO este un lucru pozitiv !!!
  De ce ? pentru ca daca sunt 5% de oameni care isi doresc aceasta NOUA Unire atunci PNL ajunge in Parlament.

  Este cu mult mai important sa transmiti un mesaj CLAR cu ceea ce iti doresti decat sumedenie de afise electorale.
  PLDM de exemplu stie acest lucru, si militeaza cu un slogan bun si incearca sa se indeparteze de toate celelalte partide (spunand ca ei nu lupta impotriva nimanui, ci doar vor sa lupte impotriva saraciei.. binenteles bla bla bla.. vor puterea..)

 11. roman din Iasi, ROMANIA

  Doamna Pavlicenco, procentele de voturi pe care le va lua PNL, partidul dumneavoastra, va arata clar procentul de cetateni dintre Prut si Nistru care sunt romani si care doresc unirea cu Romania. Eu am vizitat republica dumneavoastra si tare ma tem ca acest procent va fi foarte mic. Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate, poate nu am observat eu bine. Dar sunt cert convins ca ideile promovate de partidul dumneavoastra si procentul de aderenti la aceste idei vor arata o data pentru totdeauna cum stam in ceea ce priveste sprijinul Romaniei si UE pentru RM. Daca acest procent va fi mic, atunci si sprijinul de orice fel va fi mic si, eventual, frontiera UE se va stabiliza pe Prut, cel putin pentru o foarte lunga perioada de timp. Va urez numai succese si putere de a convinge conationalii dumneavoastra de justetea cauzei pentru care luptati!

 12. roman din Iasi, ROMANIA

  Doamna Pavlicenco, procentul de voturi pe care il va lua PNL, partidul dumneavoastra, va arata clar procentul de cetateni dintre Prut si Nistru care sunt romani si care doresc unirea cu Romania.

 13. Doamna Pavlicenco, mai sus sunteti intrebata de ce PNL Romania nu va ofera mai mult sprijin mediatic si logistic.

  Cu totii stim ca RM are aproape o treime din populatie la munca in EU/Rusia. Majoritatea in din EU sunt concentrati in 3 tari, Italia Spania si Romania.Italia si Spania exact unde si diasporele romanesti sunt de ordinul milioanelor si au acces la toata media romaneasca.

  Nu ar fii benefic pentru dumneavoastra ca PNL ROmania sa porneasca o campanie media? Banuiesc ca cei plecati la munca in strainatate, dupa ce au vazut cum e sa traiesti in democratie si bunastare, sunt exact targetul dumneavoastra.

  Scuze pt eventualele greseli , am scris in graba.

 14. Unirea, in conditiile actuale, se va produce doar prin dobandirea cetateniei romane de basarabenii cu acest drept. Vreau sa-i corectez pe unii: nu ni-a fost furata cetatenia romana, deoarece conform art. 15, al.2, din Declaratia Universala a Drepturilor Omului “Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de cetatenia sa sau de dreptul de a-si schimba cetatenia.”, accentuez – arbitrar, deoarece acest drept se acorda si se retrage individual. Parintii si bunicii nostri nu au schimbat-o (nimeni nu a depus cereri in acest sens sau de renuntare) ci in mod automat ei au fost incetateniti de urss, In consecinta, potrivit dreptului international dar si legislatiei romane (art.34 din Legea nr.21/1991 prevede ca „sunt şi rămân cetăţeni români persoanele care au dobândit şi au păstrat această cetăţenie potrivit legislaţiei anterioare”. Constituţia României la art. 5, alin. 2, prevede expres că „cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere”), noi ne-am nascut cetateni romani (potrivit art. 5, lit. b, din Legea nr. 21/1991, “sunt cetăţeni români cei care s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română”). In cazul nostru redobandirea trebuie transformata in recunoastere, dar asta nu se face pt. a tine sub control numarul acordarilor, procesul de redobandire fiind limitat in timp (de ce juramantul se depune doar intr-o zi sau doua in luna si nu mai multe). Chiar daca se vor solutiona 30-100 mii cereri in an, oricum pentru 1 mln de solicitanti va fi nevoie de 10-30 ani. Si actiunile de constatare a cetateniei romane (circa 3000 dosare) sunt respinse de instanta pe un temei inventat la CSM si anume “constatarea calităţii de cetăţean român nefiind de competenţa generală a instanţelor judecătoreşti”. Prin admiterea acestei excepţii de instanţă se îngrădeşte dreptul la justiţie, în baza art. 111 CPC, în vederea constatării existenţei unui drept cum este dreptul la cetăţenie, în acest mod nerespectându-se dreptul persoanei la judecarea cauzei sale, consacrat în Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, art. 6, alin.1. Conform Constituţiei României, art. 21, alin. (1), „orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime”, la alin. (2) fiind prevăzut că „nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept”, cu atât mai puţin o apreciere din cadrul unei comisii din CSM.

 15. PA-RA-NO-IA!!!

 16. pare ca tu o ai

 17. Foarte bine spus d-na Pavlicenco!!

 18. Pentru Ciresar,
  Scrie corect romaneste ( sau moldoveneste daca vrei ) sau nu mai scrie de loc! Nu stalci limba lui Eminescu! Nici copii de la grupa mica nu se exprima in halul asta…

 19. Pentru Nicolae,
  Daca se mentine legislatia actuala privitoare la cetatenie si ritmul actual de acordare a cetateniilor, situatia se va rezolva de la sine peste 12 ani. Cam mult, nu vi se pare? In 12 ani se pot intampla multe, situatie in care nu prea putem sa amanetam viitorul romanilor din RM. Deci trebuie facut altceva. Pana si liderul Partidului Social Democrat din Germania, fostul prim ministru Gerhard Schroeder, cam maraia cand a venit vorba despre cetatenia moldovenilor. Bine ca s-au vazut ei cu sacii in caruta…

 20. Bravo…….

  Dar veti putea sai treziti din bolshevism pe ceilalti????

 21. DOMNULE GHIMPU,

  DECE nu DECORATI membri ai PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL si in special DOAMNA VITALIA precum si altii pentru ACTIVITATE EXCEPTIONALA IN LUPTA pentru UNIREA MOLDOVEI cu ROMANIA ?????????????

  II considerati dusmani ai poporului ????????????

 22. Ataturk,
  daca ne opintim cu totii,cred ca da!Acum ca niciodata tre sa fim cei mai responsabili si cu demnitate.

 23. Pt Ed_________

  Si PCRM a venit cu sloganul ca nu lupta contra bogatilor, ci contra saraciei, pina ne-au facut cei mai saraci in Europa. Acelasi final il va avea PLDM. Dupa ce nu ne-au scapat nici de comunisti, nici de Voroni9n, acum nu ne vor scapa nici de saracie!

 24. Pt catalin

  Zilele astea vom avea scrisoarea de sprijin din partea PNL-Romania si urmeaza sa vina Crin Antonescu in campania electorala in vizita la Chisinau. Pt un mesaj de sustinere. Cit priveste televiziunile, nu pot spune, ca nu a fost vorba.

 25. DOAMNA VITALIA,

  INDIFERENT de ce atitudine veti avea cu privire la aceasta decoratie care totusi va veni intr’o zi atat penru DVS cat si pentru partidul pe care il conduceti dar care va fi o recompensa si pentru sustinatorii luptei DVS pentru UNIRE, SEFUL STATULUI trebue sa va aprecieze pe DVS ca PATRIOATA si DOMNIA SA sa se manifeste ca PATRIOT.

  Nu este vorba de o persoana ci de o INALTA IDEE, de un PARTID-PNL si de sutele de mii de cetateni care vor deveni milioane si care sunt la UNISON cu DVS.

 26. D-na Pavlicenco D-zeu sa va ajute sa intrati in Parlament… si de acolo mai departe … sa ajungeti chiar si la presidentie !!!!!ROMANIA MARE

 27. Am citit cu placere acest interviu……

  Sursa imagine: rferl.org

  Partidul National Liberal figureaza primul in buletinul de vot, cu simbolul Sageata. Sloganul este „PNL face majoritatea. Si reda Demnitatea”. Invitata editiei electorale a postului de radio Europa Liberă este Vitalia Pavlicenco, presedinta formatiunii.

  Europa Liberă: Dna Pavlicenco, părerile oamenilor sunt împărţite atunci când este vorba despre participarea la vot. Ce face şi, mai ales, cum face PNL să convingă alegătorul să se prezinte la urna de vot în data de 28 noiembrie?

  Vitalia Pavlicenco: „În primul rând, vreau să vă spun că sloganul „PNL face majoritatea. Şi redă demnitatea” a fost un slogan de testare. Sloganele noastre acum sunt: „PNL propune unirea cu România”, „PNL redă demnitatea”. Noi considerăm că în Parlamentul viitor este nevoie de un partid naţional liberal care a demonstrat în acest an, ca şi în anii precedenţi, că poate să apere valorile naţionale, aspiraţiile româneşti, că propune cea mai scurtă cale de integrare în NATO şi UE – unirea cu România. Aţi văzut că oamenii sunt extrem de dezamăgiţi, a demonstrat-o şi referendumul, şi este foarte mare pericolul absenteismului la vot. Tocmai pentru că au trecut 20 de ani şi oamenii nu mai ştiu în cine să creadă că îi vor scoate din mizerie, din criză, că le vor reda demnitatea şi speranţa, locuri de muncă, tocmai de aceea PNL are curajul să vină în faţa alegătorilor cu cel mai firesc mesaj, care a fost reprimat atât de autorităţile sovietice, cât şi de autorităţile comuniste, după proclamarea independenţei”.

  Europa Liberă: Dna Pavlicenco, sunteţi printre puţinii politicieni sau chiar unicul politician care vorbeşte deschis despre unirea cu România. Găsiţi potrivit momentul pentru o astfel de abordare de subiect?

  Vitalia Pavlicenco: „Noi am promovat acestă poziţie în referendumul cu privire la alegerea preşedintelui şi vreau să vă spun că sunt oameni care se simt absolut mândri şi onoraţi de faptul că PNL are curajul să spună acest deziderat şi obiectiv absolut sincer şi necesar, pentru ca noi să ne salvăm de sfera de influenţă rusă şi să fim, împreună cu România, un stat puternic în Europa, şi să oferim o perspectivă europeană tuturor cetăţenilor, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului. Dacă vă amintiţi, actualul preşedinte român, Traian Băsescu, a spus acum un an că doreşte ca România să ofere cetăţenie tuturor locuitorilor Republicii Moldova. Noi sprijinim această idee şi credem că, în viitoarea guvernare, PNL din România va trebui să răspundă acestor aşteptări ale cetăţenilor noştri, indiferent pe care mal al Nistrului locuiesc”.

  Europa Liberă: Dna Pavlicenco, pentru liderii transnistreni şi pentru populaţia de acolo este o sperietoare această unire cu România. Atunci ei vor insista şi mai mult să nu fie soluţionată problema transnistreană sau vor cere alipirea lor la Federaţia Rusă.

  Vitalia Pavlicenco: „Vreau să vă spun că acest stereotip: să ne temem de comunişti şi să nu spunem ce credem, să ne temem de Smirnov şi de cercurile imperiale ruseşti, ne-au condus la faptul că suntem cei mai săraci în Europa. Noi dorim prin acest mesaj să scoatem românofobia din sufletele oamenilor. Considerăm că Smirnov şi clanul său mafiot are interesul să menţină cetăţenii din stânga Nistrului într-un bantustan din care ei să nu iasă decât atunci când doreşte Smirnov. Nu uitaţi, din populaţia din 700 de mii din stânga Nistrului au rămas doar 400 de mii. Noi vrem să le oferim posibilitatea de integrare românească prin cetăţenia românească, europeană, acordată tuturor locuitorilor din Republica Moldova. În felul acesta tinerii vor avea un orizont european şi vor înţelege că a fi cetăţean român înseamnă a fi cetăţean european. Noi le propunem o dublă integrare în spaţiul româneasc, de fapt triplă – moldovenesc, românesc şi european”.

  Europa Liberă: Unele voci acreditează ideea că partidele extraparlamentare au puţine şanse să ajungă în legislativ. Un blogger se întreabă cine întreţine aceste partide şi care este sensul participării în campania electorală a mai multor partide mici, care de fiecare dată nu trec pragul electoral? Ce răspuns aţi avea pentru acest blogger?

  Vitalia Pavlicenco: „PNL nu a participat încă de sine stătător, ca entitate politică, niciodată în alegerile parlamentare. Noi am apărut în februarie 2007, am participat în alegerile locale, iar în alegerile parlamentare trecute, ştiţi bine, am participat cu Mişcarea Acţiunea Europană, apoi am sprijinit actualele partide de guvernământ. Este pentru prima dată când vom participa în alegeri parlamentare, pentru că a trecut un an şi partidele de guvernământ au manifestat oportunism, conjuncturism, şi nu au spus clar că trebuie să ieşim din CSI, că trebuie să intrăm în NATO, că trebuie să ne integrăm cu paşi rapizi în Europa”.

  Europa Liberă: Dna Pavlicenco, vă mulţumim. La întrebările Europei Libere a răspuns Vitalia Pavlicenco, preşedinta PNL, formaţiune ce figurează prima în buletinul de vot.
  Autor: Radio Europa Liberă
  Sursa: europalibera.org
  0
  PNL, Radio Europa Liberă, Vitalia Pavlicenco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *