Consilierii municipali au scos maidanezii de la gunoi!

Din informatiile obtinute de la aparatorii animalelor, prezenti in sedinta  CMC, de la unii membri si de la viceprimarul Vlad Cotet, consilierii municipali Chisinau au votat astazi solidar in favoarea acordarii unui lot pentru construirea unui azil destinat ciinilor comunitari si a crearii unui Serviciu de Ecarisaj. Bravo consilierilor care au oprit tratarea ciinilor  ca si gunoi. CMC a demonstrat seriozitate, a discutat problemele in cunostinta de cauza, consilierii fiind foarte informati si solidari in fermitatea de a rezolva civilizat problema maidanezilor si in atitudinea lor fata de Regia Autosalubritate, cea care, impreuna cu Necropola de stat, au ucis barbar ciinii, facind de rusine R.Moldova in interior si in exterior. Mi s-a mai spus ca, vazind amploarea europeana a dezbaterilor, Chirtoaca, – probabil dupa ce a vazut ca nu sint consilierii la fel de manipulabili ca si fanii zapaciti de pe site-urile cu sprijin populist  al declaratiilor sale iresponsabile, – a cam dat semne de nervozitate (l-am vazut si eu inadecvat sub acest aspect in sedinta comuna invocata in articole anterioare in chestiunea cooperarii ALGA-Primarie). Dar a asigurat, totusi, 10 voturi ale PL in deciziile mentionate.

Am inteles ca Serviciul de Ecarisaj va fi o structura aparte in organigrama serviciilor municipale, si nu subordonata Regiei Autosalubritate. Iiar terenul – probabil, pentru a nu fi deturnat pe drumul spre a deveni azil, – va fi in gestiunea Directiei constructii capitale. A lasat o impresie foarte buna pozitia viceprimarului Nistor Grozavu, care a pledat sincer si puternic in favoarea unor decizii adecvate. Am inteles ca si domnia sa iubeste animalele.

Aceste decizii ale consilierilor municipali, pentru care trebuie felicitati, se datoreaza atit pozitiei active si intransigente a societatii civile, personal sugerind intilnirile de la Primarie cu protectorii animalelor, care au dus la decizii concrete, cit si sesizarilor venite de peste hotare, urmare a informarii asociatiilor omologe din alte tari de catre aparatorii animalelor, de catre presa care a oglindit obiectiv realitatea si a spus adevarul privind uciderea cu bestialitate a fiintelor vii. Regretam pozitia presei aservite partii Puterii cu manifestari arogante, abuzive si operind cu minciuni.

Vor continua discutiile dintre aparatorii animalelor si Primarie pentru semnarea Protocolului pregatit de avocatul voluntar al ALGA si asupra unui Plan din peste 50 de puncte de actiuni separate si comune, deja elaborat, in vederea asezarii chestiunii maidanezilor in albia solutionarii civilizate. Avem de gind sa dam publicitatii Protocolul si Planul.

Ciubaisul nimanuiImag070MiskaMusica vecineiImag089Strelka si Belka

Urmeaza aici o scrisoare publicata in Argumenti i Fakti, pe care am citit-o in Parlament acum vreo trei ani, adresata oamenilor „din partea unui ciine”. Cititi-o, poate vi se mai inmoaie inima celor cu fata doar pretins umana…

„Вы проходите мимо нас каждый день, спеша на работу, домой или просто гуляя по улице. Вам кажется, что нас много, даже слишком много – грязных, голодных, некрасивых: мы портим своим видом облик нашего города. Но мы не виноваты… Каждый из нас, появляясь на свет веселым, неуклюжим щенком или котенком, вряд ли догадывается, какая незавидная и тяжелая судьба нас ждет: мы замерзаем холодными зимами, нас сбивают машины, нас съедают бомжи, нас убивают живодеры, на нас ставят опыты, нас забывают на дачах осенью, нас высаживают на автобусных остановках и железнодорожных платформах, и мы мечемся там в надежде, что это случайность, нелепая ошибка…

Некоторым из нас действительно везет: нас подбирают. Одни попадают в семьи, другие – в приюты. В них нас моют, кормят, лечат, надевают на нас ошейники, выгуливают, дают собственную миску, а главное – мы перестаем быть безликими: нам дают имя, с нами общаются, нам ищут новых хозяев.

Но мы все равно любим Вас такими, какие Вы есть. Мы лижем Ваши руки, когда Вы отдаете нам свой бутерброд или просто гладите нас, мы провожаем Вас до автобусной остановки, надеясь, что, может быть, Вы нас возьмете, хотя и понимаем, что этого никогда не случится, мы ждем стука ваших шагов в подъезде… Мы ждем…”Strelka si Baghira

Doi favoriti la pepinieraElena Varta la pepinieraLa pepinieraLa pepiniera din Chisinau

Loading Facebook Comments ...

64 Comments

Add a Comment
 1. „Dar tu ai dezertat in RO, asa ca citeste draga, macar atita mai fa si tu pentru RM.”

  Si unde-i „dezertarea”, mai Natalito? E Romania tara ciumata? Sau care treaba? Cine merge in Romania, e om de pus la zid? Nu suferi Romania si pe romani? Lamureste-ne si pe noi, ca mor de curiozitate..

 2. @ Vitalia Pavlicenco;

  Asa cum am promis, revin cu parerea mea si concluziile privind „declaratia” d-lui Ghimpu deste asa-zisa „ne-intentie” a sa de Unire cu Romania. Postez mai jos parerea prietenilor mei care m-au ajutat cu traducerea, si care cred eu sint mai in tema decat mine si au interpretat mai cu acuratete intregul interviu.

 3. Iata ce imi spune un prieten care a vizionat acel video:

  „E un ziar rus cu filiala in md, cel mai vandut de aici. Ghimpu a fost invitat la ei sa raspunda la intrebarile telefonice ale cititorilor. Unul il intreaba de unire, el spune ca partidul sau si alianta pentru integrare europeana nu au unirea in statut, apoi zice ca la venirea lui Base.. s-a inteles clar ca nu poate fi unire.. Romania vrea Moldova alaturi de ea in UE.

  Pana acum s-au facut multe lupte pe tema asta.. ca a fost atacat intotdeauna cu subiectul unirii. E interpretabil mult dialogul..

  Acum parerea mea: Ghimpu vrea unire, la fel ca si Chirtoaca, dar daca o sa o spuna direct o sa piarda si din electorat, o sa fie si atacat, si o sa faca probleme si aliantei pentru integrare. Aici in discutie se poate de zis ca a zis ca nu va fi unire.. dar se intelege ca o spune din contextul programelor partidului si al celora din alianta pentru integrare.”

  O alta parere:

  „Acolo e faza ca s-a bagat în vorba unul dintre jurnalisti, Ghimpu zicea ca pe baza problemei Unirii se fac manipulari, ca nici programul PL, nici cel al AIE nu contine drept prevedere punctul privind Unirea cu România. Ghimpu a pornit sa spuna ceva de genul „niciodata nu va fi…”

  Aici a intervenit jurnalistul rusofon – „Unire?”

  Ghimpu, el vorbeste prost rusa si permanent încurca acordurile de timp si multi termeni, a zis „Unire”, apoi a vb despre faptul ca un asemenea discurs manipuleaza, ca „daca vorbim despre limba româna aceasta nu înseamna ca vorbim despre Unirea cu România”.

  Apoi a zis ca manipularea are drept scop demonizarea lui ca politician toti 20 ani de când e în viata publica, minoritatile erau speriate de Unire „de parca în România nu tot traiesc oameni, parca sunt barbari. E aceeasi limba, aceeasi cultura, iar astazi nimeni nu pune problema Unirii cu România, ultima vizita a Presedintelui Basescu a pus punctele pe I, România sustine Integrarea Europeana a Republicii Moldova”.

  El a vrut sa spuna, ceva de genul „nu se poate vorbi” în loc de niciodata, asa e când vorbesti o limba straina, pe carenici nu o iubesti 🙂

  La cât de bine vorbeste Ghimpu rusa, poate încurca si lucruri mult mai deosebite, mai ales ca s-a bagat jurnalistul cela.”

  Alt prieten al meu:

  “Daca reusesc iti traduc totul si faci si singur concluzia… In general insa il apreciez foarte inalt pe Dl Ghimpu si e bun acolo unde este. Cei ce il critica, sa o faca cu bunul simt impreuna. Pt ca daca incepem sa depanam amintirile despre cioara cand era pres….e jale mare frate. MARE JALE de idiotismele care curgeau garla…”

  O alta parere, de la un alt prieten al meu:

  “Am analizat materialele pe care mi le-ai prezentat.

  Presa rusa a interpretat altfel decit intentiona Ghimpu sa exprime, fapt care nu ma mira. Referindu-se la limba romana, Ghimpu incearca sa contrazica cuvintele lui Tkaciuk care anterior a zis ca introducerea limbii romane in Constitutie ar insemna primul pas spre unire. El spune ca in acest caz, ar insemna ca introducerea limbii engleze in constitutia Canadei ar trebui sa insemne unirea cu Marea Britanie, introducerea in Brazilia a limbii spaniole ar insemna unirea cu Spania, etc.

  Referindu-se la unire, Ghimpu nu-si descrie propriul punct de vedere asupra procesului, dar comenteaza cuvintele d-lui Basescu care a zis ca va ajuta RM sa intre in UE. Din punct de vedere juridic si politic, asta intr-adevar ar insemna ca Romania intentioneaza nu sa contribuie la unire, dar sa contribuie la integrarea noastra in UE, deoarece in caz ca ar avea intentie de unire, ar prefera sa ia alte masuri. Dar daca privim mai larg la intrebare, unirea prompta ar fi intr-adevar imposibila, pentru asa ceva fiind nevoie de masuri treptate.

  Pasii necesari, in viziunea mea ar fi: 1. integrarea RM in UE; 2. dezvoltarea nivelului cultural al populatiei, introducerea stipularilor pro-romane in constitutie si in institutiile de stat, propaganda pro-romana; 3. referendum.

  In concluzie, domnul Ghimpu nu si-a expus propria pozitie, dar a comentat-o pe cea a lui Tkaciuk si a d-lui Basescu, invocind intr-un final ca nu tre sa ne pierdem timpul asupra aberatiilor lui Tkaciuk, dar sa ne ocupam de dezvoltarea economiei.”

  Acum traducerea articolului de pe site-ul rus (ca sa vedeti cum au manipulat cei de la publicatia rusa, si cum dvs ati marsat la aceasta manipulare):

  Textul articolului

  «Unirea cu Romania nu va avea loc niciodata!»

  Politicianul moldovean priveste cu optimism relatiile de prietenie dintre Rusia si Moldova si considera, ca nu este nevoie de provocari intre rusi si moldoveni.

  Raspunzand la intrebarile unui cititor al publicatiei «Comsomolscaia pravda» (“Adevarul comsomolist”) in Moldova in cadrul emisiunii «On Air» presedintele a spus:

  – Mitul precum ca Mihai Ghimpu este un monstru, a fost creat de politicienii care se simt amenintati de mine. Sunt o persoana deschisa, sincera si ma am de bine si cu spiritul echitatii. Iar cei, care ma cunosc pot sa confirme acest lucru. Ma imprietenesc lesne cu oricine, indiferent de nationalitate.

  Intrebarea lui Vitalie Ghimpu din Cahul:

  Preturile cresc, iar salariile nu… Din ce cauza?

  – Dle Ghimpu, Mihai Ghimpu Va raspunde cu placere la aceasta intrebare. Suntem un stat de drept cu economie de piata. Cu regret, economia noastra este inca una preponderent agrara. La moment trebuie sa rezistam, sa infruntam provocarile schimbarilor. Sunt adeptul pozitiei ca trebuie sa ne unim fortele pentru a depasi criza mondiala.

  Cand se va uni Moldova cu Romania?

  – Cand vorbim despre limba romana ca atare, nu trebuie sa conchidem ca Moldova se va uni cu Romania. Asta e un bluf, cacealma. Unirea cu Romania nu va avea loc niciodata! In timpul ultimei vizite a Dlui Basescu a devenit clar ca noi niciodata nu vom fi parte a Romaniei. Moldova este un stat independent. Speculatiile de unire cu Romania trebuie puse la fundul cufarului. In momentul de fata trebuie sa ne ocupam de situatia din economie. Si totodata trebuie sa punem punct speculatiilor pe tema relatiilor interetnice.

  Va amintim, ca astazi 17 februarie, Mihai Ghimpu, presedintele parlamentului moldovean, care detine si interimatul functiei de presedinte al Republicii Moldova, a fost invitatul redactiei «Comsomolscaia pravda», unde a participat in cadrul emisiunii «On Air» cu cititorii.

  In ajun la adresa redactiei au sosit aproape o suta de mesaje cu intrebari. Toate aceste mesaje au fost transmise personal Dlui Mihai Ghimpu.”

 4. Dupa cum vedeti d-na Pavlicenco, totul a fost doar o manipulare a presei ruse, la care dvs ati cazut in plasa, din ura pe care o aveti fata de AIE. Nu mai analizati, nu mai verificati. Important e sa aveti „munitie” cu care sa atacati. Asta e realitatea.

  Pentru mine parerea prietenilor mei este suficienta, si nu vad motive sa ma minta. Pentru mine Ghimpu ramane un patriot, un om cu suflet mare, si un adevarat roman. Care, cu voia lui Dumnezeu, va aduce si Unirea pe care o asteptam cu totii.

 5. Pt Jay

  Din ce ai pus pe blog rezulta exact ca el a spus ceea ce tie iti pare rau ca a spus. El putea simplu sa spuna „astazi nu discutam de aceasta problema. O lasam altor timpuri”. Nici macar asta nu l-a dus capul sa spuna, dar s-a bagat sa puna capace pe probleme care nu stau sub el. Ce vrei tu aici sa manipulezi deja ma plictiseste.

  Pregateste-te sa-l aperi legat de medalia participarii basarabenilor la „Marele Razboi pentru Apararea Patriei”, apoi de plecarea lui pe 9 mai la Moscova si cred ca mai vin lucruri pe care le face asa, dar crede altfel, iar tu trebuie sa le aperi, dintr-un simplu motiv – nu vrei sa recunosti ca ai idoli falsi. te-ai simti inconfoirtabil sa iasa ca ai gresit. mai ai timp, linisteste-te.

 6. Nu d-na Pavlicenco, nu are de ce sa imi para rau, pentru ceva ce nu a spus. Iar ce tine de „manipulare”, parerea mea e ca dvs sinteti deja maestra la acest capitol. O confirma numerosi vizitatori pe aici. Daca va plictiseste ceea ce scriu, nu cititi.

  Vedeti dvs, eu nu fac „pregatiri” sau planificari. Eu comentez ceea ce consider ca merita. In acest moment, consider ca subiectul este epuizat si lamurit pe deplin.

  Niciodata nu m-am simtit „inconfortabil” cand am gresit. Greselile fac parte din viata. Am gresit cand am crezut ca dvs aparati cauza romaneasca. Dar asta este.

 7. natalia spune:
  27 February 2010, la 22:10

  p-u Luluta,

  nu, error tot este ca si eur-o-o-pa din “Centrul Spiritual European”.Mi-a placut.De altfel,tre sa-i dam o diploma de merit Europei,s-a mai dat cu lumea de pe aici.

 8. p-u Jay
  „Si unde-i “dezertarea”, mai Natalito? E Romania tara ciumata? Sau care treaba? Cine merge in Romania, e om de pus la zid? Nu suferi Romania si pe romani? Lamureste-ne si pe noi, ca mor de curiozitate..”
  Pot…. ca sa nu mori doamne fireste. Eu tot sunt cetatean al RO de 10ani deja cu resedinta in Bucuresti, si socot RO a doua Patrie, bunelul meu este inmormantat in Constanta, am veri in Iasi, fini in Cluj si plec des si la rude,si la odihna in RO, dar….. iata vin inapoi in Moldova, pentru ca m-am nascut AICI, dar voi a-ti plecat si ne-ati lasat pe moldovenii romani in minoritate fata de alte natii, care au venit aici la noi, daca erati pe loc toti, poate ca demult depaseam criza politica. Ciar as vrea sa stiu parerea ta.

 9. Care „voi”? 🙂 Eu-s din Romania, nascut si crescut aici..

  Sa arati cu degetul spre altii, ca au plecat si au incercat sa isi faca un rost in Romania, sau chiar alte tari, e ca si cum spuneau comunistii pe aici: „tu nu ai mancat salam cu soia ca noi”.

  Tine cont ca datorita celor plecati, care au vazut ce inseamna democratia, libertatea, occidentul, si prin banii trimisi de acestia acasa, Moldova s-a mai schimbat. Altfel, nu avea nicio sansa. Sa ne amintim numai de studentul plecat la studii in Franta, cate a patimit pentru libertatea voastra pe 7 aprilie. Nu arunca cu mizerie asupra unor oameni care au contribuit la viitorul Moldovei in egala masura cu cei ramasi acasa.

 10. p-u Jay
  Cand am spus „voi” nu te-am avut anume pe tine in vedere, am avut in vedere asa persoane ca Nina Gonta, care imi aduce aminte de musca la arat.
  „Tine cont ca datorita celor plecati, care au vazut ce inseamna democratia, libertatea, occidentul, si prin banii trimisi de acestia acasa, Moldova s-a mai schimbat.”
  Adica vrei sa spui, ca cetatenii nostri cu studii superioare, care puteau sa aduca un folos Tarii sale in domeniul respectiv, spala fundurile europenilor batrani, au vazut democratie?
  Si chiar serios, ei au plecat sa vada democratie in straini, sau nu au vrut sa lupte p-u democratie in Tara sa? Pote sau gandit numai la propria persoana?

 11. „prin banii trimisi de acestia acasa, Moldova s-a mai schimbat. Altfel, nu avea nicio sansa.”
  Adica, tu, cel care te-ai nascut in RO poti sa stii, ce sanse a avut RM sau nu? Dar eu iata cred, ca datorita la acesti oameni, care stateau acasa, RM se schimba mai radical, si putea sa aiba mai multe sanse.
  Si acesti oameni, plecati dupa ruble lungi, daca erau sa fie patrioti ai Tarii sale nu motivau ca sunt in lucru si deaceia nu pot sa vina la votare in Tara, sau ca nu au finante sa se deplaseze macar intr-un oras, unde este ambasada RM.Oare nu interesele personale predomina?
  Si nu lega toti cetatenii „europeni” din RM cu acel baiat, student in Franta, caci raportul nu este in favoarea acestor cetateni.

 12. Da, Natalia, stiu foarte bine “ce sanse a avut Moldova” si cunosc situatia mai bine decat iti inchipui. Vin constant in Moldova de peste 10 ani si am numerosi prieteni, care ma informeaza cu tot ce este de stiut. Nu sint chiar asa “necunoscator” asa cum iti imaginezi tu..

  Cei care stateau acasa, in Moldova, nu ar fi facut “o pleasa” de unii singuri, pentru simplul motiv ca au stat tot timpul sub papuc, umili, de teama sa nu fie opresati. Schimbarea a venit tot din afara, de la studentii plecati peste hotare, care au invatat ce inseamna libertatea si un sistem democratic. Ai deja doua exemple: Filat si Chirtoaca, au studiat amandoi in afara, prin Romania si Franta, si nu intamplator amandoi au ajuns acum in functii de conducere a Moldovei.

  Au fost destui care au mers sute de km sa voteze schimbarea, si o stii prea bine. Dupa logica ta, cei care nu au stat “acasa” cu capul plecat, sint “tradatori”, si restul “mari patrioti”. Halal logica..

  Eu nu am “legat” toti “cetatenii europeni” de acel baiat, dar de unde stii tu care a fost proportia? Ai facut un sondaj pe strada? Gandesti exact precum Geoana si psd-eii care spuneau ca din cauza celor din afara, nu au castigat ei alegerile. Sa stii si tu, Natalia, ca oamenii din “afara” sint mult mai receptivi la libertate si democratie, si stiu sa o pretuiasca mai bine, decat cei ramasi acasa si inca indoctrinati cu apucaturi comuniste.

 13. „Adica vrei sa spui, ca cetatenii nostri cu studii superioare, care puteau sa aduca un folos Tarii sale in domeniul respectiv, spala fundurile europenilor batrani, au vazut democratie?”

  Cetatenii vostri, „cu studii superioare” (stii bine la ce nivel „inalt” se ridica invatamantul in Moldova) – daca aveau conditii de trai, si statul le oferea aprecierea studiilor de care zici, ar fi ramas. Daca nu toata lumea ramane in mocirla, cum ai facut tu, nu inseamna ca e „tradatoare”. Si de unde stii tu ca tinerii plecati in afara, s-au dus sa spele funduri? Cunosc oameni care au ajuns sa lucreze la institutii de prestigiu, scoli, spitale, ziare, unde au scris despre Moldova si au dus renumele tarii, ca altfel nimeni nu ar stii unde e pe harta Moldova. Si tu indraznesti sa patezi numele acestor oameni..

  Da, au vazut democratie, asa cum tu probabil nu o vei vedea niciodata..

  „Si chiar serios, ei au plecat sa vada democratie in straini, sau nu au vrut sa lupte p-u democratie in Tara sa? Pote sau gandit numai la propria persoana?”

  Este clar: mentalitate comunista. Numai comunistii spuneau ca aceia care pleaca in afara, sint „tradatori”. Pe langa propria persoana, oamenii astia au dus numele Moldovei in afara. A spune ca e ceva rau sa te gandesti la viitorul tau, mi se pare ipocrizie. Daca ai fi avut ocazia sa mergi sa lucrezi si tu in alta tara, pe un salariu mai bune, sa nu-mi spui ca te-ai fi agatat de stema de pe parlament..asta sa spui cuiva care te va crede.

 14. ei pavlicenko…altfel nu meriti-)))nu vorbi de ciini ca in europa,ca in europa s-a stopat inmultirea lor la timp si fel de fel de prostii de acestea…pleaca sau intreaba de cineva de ciini in europa.–)))acolo de mult nu sunt si nu vor fi…si la fel s-a hotarit ca in md…mai intii au fost omoriti cei bolnavi si cei fara stapin,apoi s-a facut lege pentru ai legaliza cu documente(si ai pedepsi pe cei care ii abandoneaza) si s-au facut si aziluri..nu stii..nu scrie minciuni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *