Maidanezii si AIE, sau “Javrele imi strica businessul politic”

drahtverletzung000 284

td2

photo-1014

td11Si acest articol va provoca tot felul de reactii, dar am hotarit sa-l scriu tratind tema asa cum o vad eu, pentru ca mi se pare ca ne lovim de un zid.

Pozitia Primarului General privind eutanasierea ciinilor in Chisinau, invocind o hotarire a Consiliului municipal este, cel putin, regretabila. Acea hotarire trebuie abrogata. Impresia este, insa, ca cei care nu o accepta nu au curajul sa o si spuna. Daca Primarul se bazeaza pe supararea oamenilor pe animalele flaminde, murdare si bolnave, care se zbat sa supravietuiasca in cea mai saraca tara a Europei, eu cred ca el merge pe un populism ieftin si urit, ca sa nu spun cine se asociaza in R.Moldova cu “populismul”. Circula prin tirg raspunsul la o intrebare legata de soferul dubios al unui primar: “Ei si ce daca s-a intimplat ce s-a intimplat, principalul e ca presa a vorbit despre mine doua saptamini”…

11CIMG1973todeslager3_juni09untitled1copybx5td4

Problema maidanezilor nu e de azi, nici de ieri. Sigur, ea trebuia rezolvata cite putin de Urecheanu si de toti Primarii de dupa el. Dar si din 2007 se puteau sensibiliza structurile internationale, UE, ca sa ofere un sprijin pentru a se rezolva uman si civilizat problema. Nu s-a facut si Autosalubritatea lui Manev ii vineaza, in continuare pe maidanezi si ii duce la necropola pe care eu am vizitat-o cind eram deputat si am vazut cum stau lucrurile. Insa ceea ce povestesc oamenii care au fost chiar marti acolo, e ceva de groaza. Ciini bagati in custi unul peste altul, fara gram de mincare si fara pic de apa. td513td13Moldawien_notfall1_2023td12Eu nu ma intreb de ce vaca noastra sfinta Dorin Chirtoaca nu merge sa le vada cu presa de serviciu subtioara, ca presa libera nu prea avem, ca sa ii arate metodele “civilizate” aplicate sarmanelor animale – oglinda a neputintei, primitivismului, barbarismului si incompetentei noastre?

Convingerea mea e ca nu se rezolva problema ciinilor comunitari prin construirea de aziluri, prin sensibilziarea societatii sa puna umarul, incepind de la omul simplu si terminind cu “oligarhii”, care exista, daca exista, ca sa nu mai spun de agentii economici de treaba si cu suflet, ca nu se fac telemaratoane, ca nu se aplica practrica internationala pentru ca:

1. Nu se stie cum

2. Domina o mare indiferenta

3. Exista multa coruptie acolo unde banii ar trebui sa fie cheltuiti cu alt cap si in alt mod.

Insa titlul acestui articol vizeaza AIE. Eu nu pot admite ca celelalte partide, exceptind Partidul Liberal, tac si nu iau atitudine fata de pozitia Primariei de eutanasiere a ciinilor, stiindu-se, in plus, ca numai de eutanasiere nu e vorba. Megeti la necropola de la marginea orasului si va convingeti de minciunile vehiculate de dragul populismului si imaginii unor tineri zisi politicieni, deja invechiti in rele… Vedeti si in pozele de aici „eutanasierea” a la Chirtoaca.

De ce Vlad Filat, care a inaintat doua proiecte de legi privind animalele de companie, ce prevad si evitarea cruzimii fata de animale (proiecte la care am contribuit si eu, cu reprezentantii societatii civile care i le-au remis lui Filat), astazi tace si nu ia atitudine? De ce dl Urecheanu, fost primar, care nu s-a proslavit cu omorirea animalelor, chiar daca Autosalubritatea i-a ucis continuu si intotdeauna (numai de cite ori am vorbit personal cu Manev!), nu spune azi un cuvint, ca doar s-a angajat, parca, sa-l indrumeze pe Chirtoaca in drumul sau de tinar si “foarte european” edil al capitalei? De ce PD, care, cred, in conjunctura politica de astazi, pare sa ii datoreze mai putin PL-ului, nu ia atitudine fata de aceasta situatie?

Unii spun ca e pentru ca numai de ciini nu le arde politicienilor preocupati de algoritmizarea pina la capat… Eu, insa, cred, ca ei se tem sa nu-si strice businessul coalitionist politic si lasa lucrurile balta, pentru a nu provoca unul altuia suparari. Si-atunci – va intreb – ce precedent de cirdasie se creeaza? Azi luati apa in gura legat de maidanezi, mine – de 7 aprilie, poimiine – de aparitia-disparitia lui Cubreacov, raspoimiine – de Oleg Voronin? Si unde ajungem?

Da, nu e bine ca sint muscati oamenii, insa animalele nu sint vinovate ca sint flaminde. Incercati voi, oamenii, sa duceti viata ciinilor. Eu stiu foarte bine cum sint ciinii, am avut si am grija de ei, dedic mereu o buna parte din timp si ofer constant din putinul meu ciinilor si o fac din suflet, multumita de cit imi reuseste. Si regret extrem ca tinerii nostri posteaza comentarii pe portaluri propagind cruzimea fata de fiintele vii. Si chiar cred ca e si din cauza ca, daca spune Dorin Chirtoaca de eutanasiere, ce ascunde, de fapt, o atitudine rasbarbara, in realitate, fata de animale, inseamna ca trebuie sa tacem molcum sau sa il mai si aplaudam. Dar asta nu e atitudine umana, crestina, europeana. Sa va fie rusine pentru ce ginditi, scrieti, spuneti si faceti! Mai ginditi-va la pacat!

Mai mult. Imi pare rau ca animalele vagabonde sint aparate in mai mare masura de rusolingvi, de alogeni. Ii intreb pe romani – nu va da asta de gindit? Nu va intrebati despre ce ne vorbeste asta?

Eu cred ca institutiile internationale cu reprezentante la Chisinau, ar trebui sa puna umarul sa ajute la rezolvarea civilizata a problemei, prin fonduri pentru sterilziare si creare de aziluri. Desigur, lipsa de cooperare dintre Primarie si Asociatiile de protectie a animalelor este chiar condamnabila si arata ingustimea viziunilor decidentilor orasului. Dna Valentina Dudnic, deja cunoscuta pentru lupta ei pentru protectia animalelor, si cei care s-au implicat alaturi de ea in aceasta activitate, au nevoie de orice ajutor – pentru a plati o conferinta de presa, pentru foi volante, pentru alte actiuni.

Ar fi bine ca oamenii de creatie, oamenii cu autoritate, oricine pe care il doare inima sa vina cu mica sa contributie in acest proces greu schimbare a mentalitatii populatiei in atitudinea fata de animalele vagabonde neajutorate, poate asta il va face si pe Chirtoaca sa priveasca europeneste, nu in stil sovietic, problema. Deja sint oameni care suna si ajuta, se va spune intr-o conferinta de presa, dar ceea ce as vrea sa subliniez e ca nu trebuie sa va uitati ca daca o spune Chirtoaca, e si corect.

Un politician roman repeta spusa cuiva zilele trecute: “cu cit cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult ciinii”. Pentru ca – adauga el – „ciinele este cel mai sfint animal, daruieste totul, iar noi il ucidem. Pentru inceput trebuie castrare si intoarcere in habitat, pentru ca, unde nu sint cini, apare populatia de sobolani, purtatori a 20 de microbi de boli grave. Da-i o bucata de piine si nu te mai temi de ciine. Ne bate Dumnezeu, daca ucidem ciinii. Conform legilor internationale, poti face inchisoare daca, vei chinui un animal.” El a reprodus o serie de nume sonore pedepsite de Dumnezeu pentru ca au chinuit si omorit animale.

Nu ciinii au furat, nu ciinii au facut gauri in buget. Au facut hotii gauri in buget, dar pentru a se rezolva problema ciinilor, trebuie lichidata coruptia.

Sint inca multe de spus. Insa tacerea AIE in problema ciinilor ramine un semn de intrebare – atit legat de integritatea conducerii acesteia, cit si de curajul de a pune unele probleme mai presus decit factorul etern de business si interes politic, de falsa prietenie coalitionista.

E ca si cind ai vedea ca fratele tau merge sa se arunce in fintina, dar tu nu-i spui nimic „sa nu-l superi”, dar si pentru ca mai „scapi si tu de o belea”. Cinic, fratilor proeuropeni, foarte cinic!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

159 Comments

 1. si nu amesteca varza cu capra, adica AIE cu maidanezii , ca devii deviata mintal…

 2. Inca un articol care va fi citat de flux si/sau omega, regretabil…
  Eu am fost in bucuresti in 200 cand a venit basescu la primarie, si era problema mai grava ca la noi, pentru ca au fost si cazuri mortale, si pricat de mult nu mi-ar place animalele, locul lor nu este in oras, iar cainii agresivi pot sa fie eutanasiati. Cea mai corecta solutie este cu asocierea
  (ceea ce s-a facut si in bucuresti), daca o scara de bloc avea cainele sau, trebuia sa il treaca pe asociatia de locatari si sa ii puna pe colier un numar. Peste ceva timp, cainii care nu aveau asa ceva erau prinsi, si mai departe…
  si desi trista povestea asta a dat roade, si a multutmit pe toti, mai putin pe cateii care nu aveau asociat un stapan (persoana fizica sau juridica)…
  eu des am probleme cu cainii desi imi plac, pentru ca circul pe jos noaptea si credeti-ma cand te ataca(la propriu) 10 caini si actioneaza miseleste, precum lupii, adica te ataca ala din spate, cand te intorci spre el, te ataca celalat care acum e in spatele tau, etc si tu te invarti si nu poti sa faci nimic, daca e sa pun pe balanta viata oamenilor (si ai ales a copiilor care nu se pot apara) sau a cainilor, prefer oamenii…

  Imi pare rau, dar cursul pe care il abordati nu imi place (parerea mea) de asta nu am mai postat, iar credibilitatea dvs in ochii mei scade, deoarece a murdari pe altul este cel mai simplu „truc” in politica, si nu va credeam o persoana care alege caile simple…

  (probabil o sa ziceti ca am dreptul la o parere, si ma priveste, si o sa aveti dreptate, dar totusi, pastrati legatura cu aceste pareri, care, din ce am citit, sunt din ce in ce mai deprtate de ale Dvs)

  cu tot respectul

 3. DA , DOAMNA , DE EC NU ATI REACTIONAT APRIG CAND PETRENCO LA BUCURESTI A FACUT ACELE DECLARATII ABERANTE IN LEGATURA CU AMPLASAREA SCUTULUI ANTIRACHETA AMERICAN , DE CEa NU ATI REACTIONAT CAND MARIAN LUPU A AFIRMAT CA EL VB „stiintific”-limba roman, iar „politic”-moldoveneasca ?De ce vedeti numai greselile AIE , si nu le vedeti pe ceel ale unor comunisti deghizati in democrati ca, de ex, marian lupu , sau ale unor comunisti ?SUNTETI TOVARASA CU EI ?

 4. Imaginile pe care le plasati sunt socante si este foarte trist cum pot sa se comporte unii „oameni” cu animalele.
  Dar am si eu cateva intrebari nevinovate. Dna Pavlicenco, a-ti fost la necropola, dvs. a-ti facut pozele, sunteti sigura ca totul ce se spune despre cruzimea „eutansierii” animalelor este adevarat? Chiar credeti ca dl.Chirtoaca a dat indicatii ca sa fie astfel eutanasiati cainii? Poate ca sunt cazuri singulare din vina unor persoane anumite de la salubritate. Cu tot respectul, dar mi se pare.. tras de par .. sa legi aceste fapte barbare de politica AIE, si nu de educatia unor persoane.

 5. stef, AVETI DREPTATE , VP tine cu URSUL, se vede de la o posta , dar se da .. altfel..

 6. … ei daca e sa fie dreptate , atunci sa fie pentru toti . vorba aia cu dulaii si cateii… o intrebam politicos pe aceasta stimabila d-na Pavlicenco ,este vegetariana ? probabil ca nu… pai e usor de vorbit de maidanezi cu burdihanul plin de rate,gaste si curcani …purcelusi in lapte ,carne de vacuta … te pomenesti ca astea cad din ceruri ? gata …de acuma toata lumea calare pe verdeturi ! cei care vor mai indrazni sa ingurgiteze carne , vor fi judecati in regim de urgenta de un tribunal revolutionar condus de V.P. …

 7. ce-o sa-i mai placa articolul dtale lui :Voronin , Mihai Contiu,NIT, omega,Moldova suverana , ziarul comunistul , PETRENCO , postoico,oleg voronin , rosca etc , etc .LA TOATA COMPANIA DTALE ..A, DA !EU AM UITAT , MATALE ITI ZICI DE DREPTA , ESTI PNL-ista .. DAR OARE DE CE ai „minte” de stanga si o dai in „stanga” mereu ?

 8. Pt andrusel

  Sint cu URSUL cei care nu-si fac datoria, care sint barbari ca rusii obraznici si care cred ca pot amagi lumea la infinit.

 9. doamna , LAGUTA , pardon PAVLICENCO, MAI BINE va inscrieti in PCRM.SUNTETI UN BUN COMBATANT VOLUNTAR AL LOR

 10. Pt Geom si pt toti

  ACESTE IMAGINI AU FOST DEMONSTRATE LA RECENTA CONFERINTA D EPRESA DE CATRE O ASOCIATIE DE PROTECTIE A ANIMALELOR, CONDUSA DE DNA VALENTINA DUDNIC. Calculatorul meu a servit acolo pentru a fi unit cu proiectorul si a demonstra imagini si au ramas aici, de aceea le multumesc pentru ca au nimerit in calculatorul meu si vi le-am aratat.

  De asemenea, AM O RUGAMINTE CA TOTI CEI CARE VOR SA SE IMPLICE IN APARAREA ANIMALELOR SA MA SUNE PE 069111682 SAU SA IMI TRIMITA PRIN SMS NUMELE SI TELEFONUL.

  Acum ii raspund concret lui Geom
  1. Ieri am discutat cu oamenii care au fost la necropola. Desigur, au spus ca merg sa isi caute ciinii, in caz contrar, nu intrau. Ei vor vorbi despre asta la conferinta de presa de saptamina viitoare, la care va voi invita si prin acest blog.
  2. Parerea mea este ca Dorin Chirtoaca nu stie si nici nu considera ca e de nivelul lui, probabil, sa mearga sa vada ce se face acolo sau sa dea un vas de apa la animalele supuse chinurilor inhumane. Mie mi se pare ca el e foarte arogant si isi alege din acest punct de vedere activitatile. Am informatii ca sta in birou cu picioarele pe masa si vorbeste la telefon – l-au vazut recent femeile care au intrat la el pe usa din dos sa vorbeasca de maidanezi – el vorbea la telefon, in timp ce secretara spune ca “e ocupat”, “are pe cineva”, “e plecat”, “e in teritoriu”. Minciuni. Plus ca mai spune lumea ca are probleme cu somnul la serviciu, probabil ca sufera foarte mult noaptea de tragedia maidanezilor.
  3. Daca sint vinovati cei de la Salubritate – si asta este adevarat – Chirtoaca trebuie sa gaseasca ac de cojocul lor, nu sa ii ia sub cojoc

 11. ERATA: AM VRUT SA SCRIU >>>>comandant>>> al lor /al pcrm/

 12. Dna Pavlicenco,

  Primarul, din pacate, e prea tinerel si „calca prin strachini” si in problema aceasta.

  Ceea ce vroiam eu sa spun a fost constatarea ca nu exista solutie civilizata si in termeni acceptabili la momentul de fata.

  Nu sunt de acord cu ‘jocul dea civilizatii’ ca scuza pentru a inchide ochii la frica si groaza suportata de un singur copil muscat!

  Pentru cei ce-si aduc aminte de tarani vreau sa le amentesc ca crestinii de la tara luau puii de la catea/mita, le bagau in sac si le aruncau in riu/iaz. Si incetati cu imparstierea mucilor in directia aceasta.

  Peste noapte vad autorul a mai adaugat poze (si mai socante). Insa sunt sceptic la ‘dovezile postate’ din motivul ca nu prea cred ca oamenii care au sarcina sa-i prinda/ucida au timp pentru sadism.

 13. lkjhgkjhg

  Nu aveti nici un drept sa spuneti ca cei care apara animalele sint cu totul lipsiti de capacitatea intelectuala de a face ceva pentru ei. Dar emisiunile ANIMALS PLANET nu va spune nimic? Chiar asa?!

  Legea cu privire la animalele de companie, ca si a doua, ca au fost doua, au fost adoptate in prima lectura. Comunistii nu au dorit sa o adopte in lectura a doua. Eu incerc acum sa gasessc legile adoptate in prima lectura pentru a le posta aici, sa le cititi.

 14. Pt Simpozion

  Cui ii reporosati – lui Chirtoaca, cel care e pentruy ucidere, sau mie, care consider ca e inuman sa se procedeze asa? Puteam sa nu inreb ce aveti in vedere prin clasa politica si pe cine includeti in ea – pe toti sau selectiv…

 15. si eu am auzit / mi se pare, spune lumea, se mai vorbeste , ca cica , cineva a vazut , cand a intrat prin usa din dos, m-au-a-u informat niste femei etc etc / , ca ,MATA AI FOST SAU INCA MAI ESTI AMANTA LUI VORONIN ? Ce sa cred ?

 16. Cucoană Pavlicenco,

  Nu cîinii, oamenii zdohnesc ca cîinii în aşa zisă moldova. De ce ca politician nu sensibilizaţi cancelariile europene? Şi nu e o ruşine să ceri ajutor pentru câini pe timp ce oamenii mor ca muştile. Alte idei nu aveţi? Dacă sunteţi atât ew „democrată” puneţi-vă o traistă în gât şi cerşiţi pentru câni cum o fac acei din occident , care întradevăr suferă pentru bietele animale. Ori, când plecaţi la ei vă purtaţi mai mult prin magazine? Şi acesta e elita intelectuală şi mpolitică!? Nu elită. dar spumă.

 17. doamna LAGUTA 2, in lupta dtale contra AIE , IA SEAMA SA NU TURBEZI FARA SA TE MUSTE VREO POTAIE !

 18. …hai ca de acuma cadem in ridicol … animals planet . hahahaha… moldova si animals planet …pai intai sa ajunga moldova la un nivel de prosperitate si civilizatie acceptabil si atunci vor exista cu siguranta chiar institutii care sa se ocupe de apararea drepturilor animalelor … pana atunci populism ieftin pe paine …si muppets show . si totusi sunteti vegetariana stimata doamna ? vad ca evitati raspunsul …

 19. 🙂 🙂 🙂 vorbeam de cazul precis al aparatorilor animalelor din mareata RM.
  de gargara ineficienta care s-a facut pana acum
  am urmarit vreo doua conferinte de presa, una mai prin vara, alta acum – in masura in care rusa mea imi permite sa inteleg mai mult sau mai putin, dar oricum s-a mai vorbit si-n romana. am vazut cam ce sunteti in stare sa faceti. NIMIC. Sa ne intelegem vorbim de un caz foarte precis,: starea cainilor maidanezi din chisinau si nu numai – desi se pare ca numai chisinaul conteaza in tara asta, dar in fine- in anul 2010, tinand cont si de ceea ce a fost pana acum, tinand cont de posibilitatile existente etc.
  Astept cu interes proiectele de lege. Va multumesc.

 20. cateva ganduri:
  – cred ca e un lucru bun ca sunt sensibilizati oamenii in problema maidanezilor.
  – sursele folosite nu intotdeauna inspira incredere (gen niste femei au vazut ca primarul asa si asa);
  – nu imi place cand este folosit (exagerat) in scopuri politice;
  – problema nu trebuie rupta din contextul general a problemelor capitalei;
  – se pare ca va deranjeaza Chirtoaca nu doar in problema maidanezilor (daca primarul vorbeste la telefon si secretara spune ca e ocupat – nu e adevarat?); sper sa ajung la audienta la el si sa-mi creez si eu o parere despre aroganta lui;
  – as fi recunoscator daca ne-ati putea spune mai multe despre asociatia dnei Dudnic – de cand exista, a protestat si in perioada altor primari (sau atunci drepturile animalelor se respectau?), ca eu nu am auzit pana nu demult de ea?

 21. si inca , dupa cum dtale ai auzit , ti se pare , au spus niste femei ,ai niste informatii despre …Dorin Chirtoaca etc ,etc si eu am auzit ,au spus niste femei. mi se pare , s-au uitat prin gaura chieii de la usa casei de vacanta a dtale, prin satelit etc, etc , cum matale stai fara nici costum de baie, adica fata chiloti, in fata calculatorului si ii spui sotului ca esti „ocupata”.. cu treburile PNL-ului , bineinteles si tot asa si tot asa .. cum poate o femeie de 56 ani , politician ,sa spuna ca a auzit, ca are niste informatii, de la niste femei , ca Dorin sta cum sta la birou.. si cum/cand doarme si cum si unde/cand se scarpina etc etc CHIAR CA SUNTETI O MAHALAJIOAICA !!

 22. DUDNIC E RUSOAICA , DE AIA VA PLACE ?

 23. Domnii, ce invinuiesc o lume intreaga pentru necazurile noastre, si cauta vinoveti in oricine numai nu in ei, de ce o invinuiti pe D-na Pavlicenco…? Voi vedeti totul numai prin prisma jocurilor politice…, aveti inima in voi, sau pe voi v-au crescut nu oameni, ci niste fiinte extraterestre…? Priviti atent la poze…, as vrea ca cei ce nu au nici pic de mila in ei, sa simta pe piele proprie ce au simtit bietele animale.

 24. Pt constantin

  Despre LIMBA POLITICA MOLDOVENEASCA am scris in comentariul referitor la prestatia celor patru la PRO TV.
  Discursul lui Postoico nu l-am ascultat ca nu stau chiar toata ziua pe net. In plus – ce e de comentat la Postoico – eu am luptat contra ei patru ani si mi s-a ingretosat de tot.

  Eu sint prea mica si neimportanta sa rastorn Guverne. Dar am impresia ca se rastoarna unul pe altul

  Lasati jalea, spuneti de ce nu se reactioneaza? Si unde vedeti cinism?

  La revedere.

 25. Pt max

  Bani pentru azil nu sint, dar coruptie, in schimb, este. Aici e ciinele ingropat si coada i se vede.

 26. Pt Dan

  Va e mila ca ma injura nesabuitii? Mie imi e mila de ei. Vai de capul celor care nu inteleg un lucru simplu – nimeni nu trebuie omorit, dar trebuie facuta „Poreadka”, fratilor, nu suri-muri.

 27. Pt COSTIN

  Pai pina si Voronin a chemat sa nu mai fie ucise animalele, ceea ce nu face Chirtoaca, pentru ca el se crede Dumnezeu si coboara pina la satisfacerea instinctelor primitive ale oamenilor, in loc sa cultive valorile crestine. Miine-poimiine vei vedea PL-ul poposit in PPE, alaturi de PD-L si atunci ma voi intreba ce e cu valorile lor crestin-democrate si cum ele se aplica la omorirea fiintelor vii.

  In general – sinteti sanatosi la ale voastre cind vorbiti de maidanezii bolsevici? Multe am vazut si auzit in viata mea, dar atita lipsa de argumente incit sa ii faci comunisti pe bietii ciini, in fanatismul vostru grestos, inca nu am vazut.

 28. 🙂 🙂 #Am informatii ca statea in birou cu picioarele pe masa si vorbea la telefon – l-au vazut recent femeile care au intrat la el in birou pe usa a doua – si vorbea la telefon, in timp ce secretara spune ca “e ocupat”, “are pe cineva”, “e plecat”, “e in teritoriu”. Minciuni. Plus ca mai spune lumea ca are probleme cu somnul la serviciu, probabil ca sufera foarte mult noaptea de tragedia maidanezilor.#
  O, Doamna, nu stiu care va este meseria, dar va recomand cu caldura sa va faceti jurnalista. Aveti toate calitatile, aveti logica unui jurnalist moldav, talentul de care are nevoie etc etc. Apropo-ul va asteapta. Veti face furori. Puteti sa incercati si la jurnaltv de altfel. Va potriviti bine cu stilul, mai ales cu cel al rezumatelor reportajelor. Serios, ganditi-va bine. Plus ca si cainii vor avea de castigat dintr-o campanie de presa facuta de d-voastra.

 29. Pt andrusel

  Nu place, asa? Dar e adevarat.

 30. Pt lkjhgkjhg

  Am absolvit Fcaultatea de limbi straine. Sint doctor in filologia romana. Am condus doi ani ca prim-vice agentia Moldova-pres si patru ani Mesagerul, ziarul PFD. In primul caz am stabilit relatii in doua luni, in 1990, cu cele mai importante agentii straine d epresa. In cazul al oilea, am avut din patru ani, timp de trei ani, cel mai mare tiraj al ziarului.

  Nu am de gind sa incerc nicaieri sa fac nimic. Imi este bine unde sint – am blog, am grija si de un site, mai conduc si un partid. Imi este de ajuns. Va sfatuiesc sa va multumiti cu ce aveti si sa nu dati altora sfaturile pe care nu le urmati.

 31. Pt andrusel

  Nu e rusoaica. O stiu de multi ani, dar nu ati observat ce am scris in articol – de ce rusolingvii sint mai implicati in apararea animalelor? raspundeti acetor intrebari nu plasati zapaceli pe blog.

 32. Pt geom

  http://www.alga.md/ – acesta e site-ul asociatiei conduse de dna Dudnic si iata telefonul ei – 079629705. Am cunoscut-o ca deputat in fosul Parlament, ca si pe alti presedinti de ong-uri, care mi-au scris, mi-au trimis scrisori si semnaturi contra ucidertii animalelor. De exemplu – si Chirtoaca asta stie – un om de treaba, rusolingv, Alexandr Levitchi – a tot vrut sa obtina un parteneriat ca ONG cu Primaria si nu a reusit, s-a dezamagit si a plecat de tot cu traiul in Ucrian. Mi-a spus ieri dna Dudnic.

 33. Pt COSTIN

  Nu va respect nu pentru ca sinteti un anonim, ci pentru ca manipulati. V-am scris de animals planet pentru ca ati scris ca aparatorii de animale nu au capacitati intelectuale. In rest- ce sa spun – nu sinteti om nici serios, nici integru, nici crestin. Va compatimesc pentru ca nu aveti suflet.

 34. Sunt de acord cu ce spuneti Dvs. E strigator la ceruri ceea ce se intimpla cu ciini in ziua de azi…
  De ce nu snt eutanasiati oamenii care violeaza copii, omoara batrini si fura de la nevoiasi…

  D-na Pavlicenco, nici nu atrageti atentie la prosti care scriu comentarii de genul celor de aici…

  Dar chiar nu se poate face nimic pentru a salva aceste fiinte inocente>

 35. Pt andrusel

  ca sa vezi cit sint de tare si ca ma tem sa nu turbezi dumneata, iti demonstrez ca nici acest mesaj nu l-am sters. „doamna LAGUTA 2, in lupta dtale contra AIE , IA SEAMA SA NU TURBEZI FARA SA TE MUSTE VREO POTAIE !”

  Posteaza pina vei turba, daca iti plac asemenea cuvinte.

 36. # andrusel spune:
  11 February 2010, la 16:04

  DUDNIC E RUSOAICA , DE AIA VA PLACE ?

  Desi toata viata am fost impotriva rusilor, acum chiar ca ei dau mai multa dovada de sensibilitate si dragoste fata de cei mici.

  Iar Dudnic nu e rusoaica, e o moldoveanca bravo, care vorbeste si limba rusa.

 37. Pt andrusel

  Si nu-ti pui intrebarea cum se face ca in problema ciinilor nu este o viziune comuna pe dreapta si pe stinga? Pai nu spun eu ca e o problema politica? pai daca liberalii ucid ciinii, Stinga ii apara. Deci, ce se impune? sa-i apere ciinii pe liberali.

 38. merci pour les infos, si vous êtes aussi gentille, vous pouvez me dire quel est le titre de votre thèse de doctorat? c’est de la pure curiosité. rien à voir avec la politique ou les chiens.
  donc vous avez fait du journalisme: oui, on voit la classe, la langue de bois, le manque de logique. Vous avez raison, inutile d’en recommencer. cela aurait eu du charme uniquement si vous n’y aviez pas touché.
  je m’excuse de vous écrire en français, je sais que c’est très snob de ma part, je ne saurais pas vous dire ce qui m’a poussé à le faire 🙂
  PS: votre „ironie” tombe un peu à plat, ma chère Madame, vous savez très bien ce que j’ai voulu dire par mon „conseil” qui n’en était pas un.
  Qu plaisir de lire les projets de loi et en espérant que vous allez me satisfaire cette dernière curiosité concernant votre thèse de doctorat, je vous prie d’agréer, chère Madame, l’expression de mes salutations distinguées.
  ps: en tant que personne publique vous êtes exposée tant aux médisances de tous les anonymes comme aux conseils. assumez cela quand même, sinon vous devenez ridicule. Quant à moi, je suis un inconnu, un dfghjkxdcfbhjn ou ghjkhjk sur le forum. Dans ma vie, ça va plutôt bien, j’accepte les conseils et je décide si je les suis

 39. imi pare ca nu chirtoaca face business politic, dar dumneavoastra.
  Pacat!!!

 40. lkjhgkjhg ,
  Ei, si ce „grand fromage” ai pus aici pe blog?!

 41. D-na Pavlicenco, felicitari pentru acest material! Era si de asteptat asemenea reactii din partea tuturor mediocritatilor si jigodiilor de la noi din tara! ei nu stiu altceva decit sa atace oamenii, carora chiar le pasa de ceva, si mai au niste sentimente de compasiune! Ignorati-i si iertati-i ! Ei nu stiu ce vorbesc ! Ar fi bine inainte sa posteze asemena porcarii sa-si puna in functiune particica de creier care le-a mai ramas, daca sufletul si l-au pierdut demult!

 42. Nu am fost niciodata un sustinator politic al d-nei Pavlicenco, dar pentru ceea ce face, merita tot respectul ! S-a gasit cineva in tara asta de dobitoci care apara interesele sarmanelor fiinte care sunt omorite cu cruzime ! sunteti toti niste prosti daca chiar credeti ca asecti caini vor fi eutanasiati!!! duce-ti va necropola si vedeti ce se intimpla! nimeni nu spune ca nu trebuiesc eutanasiati cainii care sufera de rabie sau sunt agresivi , ba da! dar primarul nu are dreptul sa omoare citeva mii de caini care nu fac niciun rau! E cea mai mare prostie faptul ca nimicirea cainilor ar rezolva problema! O spun si Organizatia Mondiala a Sanatatii ( care cu siguranta se pricep mai bine decit „expertii” nostri cu 2 clase) si multe organizatii si asociatii care se ocupa cu studiul comportamentului cainilor vagabonzi! Sterilizarea este unica solutia care ar aduce rezultate atit pe termen scurt, cit si cel lung! Mai informati-va ignorantilor, mai cititi, ca n-o sa va faca rau! inainte sa latrati!

 43. …” V-am scris de animals planet pentru ca ati scris ca aparatorii de animale nu au capacitati intelectuale. In rest- ce sa spun – nu sinteti om nici serios, nici integru, nici crestin” . ce spuneti aici ? cine a declarat ca aparatorii de animale nu au capacitati intelectuale ? pot sa va spun ca urmaresc cu mare placere emisiunile animals planet . aveti aceeasi tendinta pur bolsevica de a pune stampile oamenilor …nici…nici…nici… eu am spus adevarul gol-golut . pana nu ajunge tara la un nivel de prosperitate acceptabil , practic ne imbatam cu apa rece … si daca tot vine vorba de manipulare … sunteti vegetariana totusi ? da ori ba ? da gainusele pe care le serviti la masa nu au suflet? ce s-ar putea face extraordinar in prezent pentru bietele animale ? cam nimic . de unde fonduri …? veniti cu fonduri in primul rand , ca asa o sa plangem soarta maidanezilor inca 100 de ani incolo . ..”.Pai pina si Voronin a chemat sa nu mai fie ucise animalele, ceea ce nu face Chirtoaca, pentru ca el se crede Dumnezeu si coboara pina la satisfacerea instinctelor primitive ale oamenilor, in loc sa cultive valorile crestine „… ceea ce spuneti aici poarta un singur nume – propaganda bolsevica si populism desantat …ei lasa ca ce mai cultiva bolsevicul voronin valorile crestine … cand o medalie de la kiril cand una de la vladimir ! in anii 80 in schimb maimuta facea mari sfortari sa nu mearga lumea la biserica … in concluzie bolsevicii celui laudat aici – voronin – poarta intreaga responsabilitate a dezastrului in care a fost adusa tara . a inapoierii si decaderii umane … mergeti stimata doamna la cei vinovati cu adevarat pentru ce se intampla astazi cu maidanezii su nu il luati in furci pe chirtoaca , care chiar a cazut ca musca-n lapte in afacerea asta …”Multe am vazut si auzit in viata mea, dar atita lipsa de argumente incit sa ii faci comunisti pe bietii ciini, in fanatismul vostru grestos, inca nu am vazut”…. hahahahaha …nu ma pot opri din ras ….ce gogomanii . ce au de a face comunistii cu bietele patrupede ? nu ati inteles nimic la ce ma refeream .

 44. Doamna, daca ati ajuns la „se spune ca…”, „o femeia a povestit ca …”, ” o ruda a unui prieten i-a povestit verisorului sotiei vecinului colegului fratelui prietenului meu de la munca ca dorin chirtoaca nu se spala pe maini dupa ce se duce la toaleta”

  ce e asta?

  Aceasta este neprofesionalism! daca ati ajuns sa citati surse „o femeie care l-a vazut” decadeti sub omeg si flux, spre toata rusinea. v-ati schimbat vectorul, brusc, chirtoaca a devenit dusmanul vostru.

  de ce?

  raspunsul e simplu sunteti amandoi (ca si partide) in extrema dreapta, dar oamenii de dreapta au pretentia de a fi culturali, si a improsca cu noroi unul in altul este la nivelul maimutelor (apropo de animal planet), nu a unor politicieni cu pretentii intelectuale.

  Chirtoaca face si greseli, dar de ce ochii va sunt deschisi doar la greselile lui? foarte bine! in ritmurile astea, la urmatoarele alegeri chirtoaca o sa piarda mult din popularitate (inclusiv si datorita „observatiilor” dumneavoastra), si orice ar fi, o sa iasa in turul 2, ca deobicei, primarul actual (ca moldovanu e conservator si zice „pe asta macar il stim”),adica chirtoaca si candidatul PCRM (sa fie oare razboinica luminii Grecianaii? nuuuuuu, o sa fie pionerul comsomolist Petrenco!!!pentru ca e destept, frumos, patriot, poliglot si cel mai important MOLDOVAN si COMUNIST, pentru care Romania este dusmanul de moarte, dupa parerea caruia ei sunt moldoveni si nu noi suntem romani) si o sa vedeti ca din cauza mass-mediei, o sa iasa Petrenco primar (pentru ca are avantajul de a fi in opozitite si de a critica vehement alaturi de altii, inclusiv Dvs activitatea celor de la putere).
  in momentul 2 dupa ce iese Petrenco primar, o sa va spun multumesc si o sa ma scot de pe evidenta din Chisinau si nu o sa mai fiu cetateanul acestui oras. Iar Dvs din pacate o sa aveti un primar comunist, si atunci o sa vedem cum o sa luptati cu pedrenco in legatura cu „umanitatea” canina…

  Ganditi-va in ansamblu, politica inseamna diplomatie, de care in Moldova nu da dovada nimeni, cu regret ma conving ca nici Dvs….

 45. … sa vii cu asemenea propaganda marsava contra lui chirtoaca e o magarie mare,mare de tot … pentru ca stimata d-na ,uita sa ne spuna ca aceeasi situatie ar fi fost si daca era un primar comunist , ori pld-ist ori…crede cineva ca ar fi facut cu un milimetru mai mult un primar comunist in aceasta problema ? nici vorba … sa il iei in aceste conditii pe chirtoaca si sa maturi cu el pe jos , e o batjocura si o golanie . in situatia actuala de decadere a tarii , de saracie lucie a unei mari parti a populatiei , de indobitocire a ei , veniti cu extravagante bezmetice de genul asta ? cine stie ce ii mai trece stimabilei maine prin cap ? sa-l puna pe chirtoaca sa stea intr-un picior ? sau sa stea in cap ,doar,doar, o fi multumita in sfarsit si stimabila doamna …

 46. Vai, dna Pavlicenco, ma intreb cu ce v-a „gresit” D. Chirtoaca de sunteti atat de pornita impotriva lui.

  „Am informatii ca sta in birou cu picioarele pe masa si vorbeste la telefon – l-au vazut recent femeile care au intrat la el pe usa din dos sa vorbeasca de maidanezi – el vorbea la telefon, in timp ce secretara spune ca “e ocupat”, “are pe cineva”, “e plecat”, “e in teritoriu”. Minciuni. Plus ca mai spune lumea ca are probleme cu somnul la serviciu, probabil ca sufera foarte mult noaptea de tragedia maidanezilor.”

  Daca primarul ar fi facut asemenea lucruri, demult ar fi venit cineva cu dovezi concludente in acest sens. La cati dusmani (ascunsi si declarati) are, ar fi fost suficient pentru Chirtoaca sa calce o singura data pe bec, pentru ca presa sa comenteze saptamani.
  Faptul ca vreti cu tot dinadinsul sa aruncati cu noroi in AIE a devenit de ceva vreme un lucru cunoscut dna Pavlicenco. Din fericire pentru noi, insa intentiile dumneavoastra au devenit atat de evidente incat nu cred ca mai exista la ora actuala persoana informata care sa nu isi fi dat seama.

 47. Dna Vitalia,
  va multumesc din suflet ca va implicati in apararea animalelor noastre fara adapost. Va multumesc pentru ca intelegeti, ca unii din ei sunt rai nu din cauza ca asa sunt ei, ci din cauza ca ei sunt oglinda societatii: cum sunt oamenii cu ei, asa si ei vor raspunde oamenilor.
  Nu luati in seama tot negativismul si uritenia morala, de care dau dovada persoanele ce posteaza aici, si sunt pentru ucidere, pentru bataie de joc fata de cei, ce nu se pot proteja.
  Cu rau nu poti sa iesi la un rezultat bun.
  Sunt sigura, impreuna vom reusi sa aducem linistea pe strazile orasului, rezolvind problema printr-o metoda UMANA.

 48. VP , ITI DAU O IDEIE: VORONIN SI CLIKA A FURAT MULT , chiar si mata o spui , cred ca este unul din cei mai bogati din europa , du-te langa casa lui , stai cu traista-n bat , cu lozinci si pancarde , sa viba presa locala si internationala , televiziunea etc , etc si cere-i bani pentru azilul de > maidanezi.Ca de pe vremea lui se trag maidanezii , ca nu s-au luat masuri 8 ani , mai cere si de la tarlev si de la grecenai, ce tot chirtoaca si chirtoaca . Ai facut debitul de cheltuieli ca sa hranesti si intrtii 50000 de maidanezi .. dar din toata moldova , ca-s pline toate localitatile.dar daac vrei sa te inbogatesti , construesti o fabrica de capun, una de prelucrat si una de paltoane din blanuri de caine. Iaca acesta biznes.Uite unde sunt fonduri pentru scoli, gardinite,infrastructura, drumuri etc , etc.Credeti ca in germania sau alte tari de ce nu sunt cain pe starzi.Toti cei stardali se starng si se fac toate astea.In liniste si frumos.Cum sunt fabrici de gaini , unde se cresc , se taie si se pune carnea in magazine.,de ce gaina , saraca , sau porcul, sireacul,nu este lasat sa traiasca pana la moartea lor fireasca ?.De ce cainele este atat de rasfactat ,iar ei nu ?Asta ar trebui sa faca ChIRTOACA , sa aiba foloase pentru chisinauneni, sa faca lucruri in folosul comunitatii de pe urma maidanezilor.Atunc nu va mai fi nici un caine in strada.Stapanii ii vor tinea acasa.

 49. Situatia tragica a animalelor abandonate in RM este oglinda societatii.
  Din pacate euthanasia se aplica si in tarile din Occident. In marea parte functioneaza asa: in aziluri se aduc animale abandonate, sunt hranite, spalate, vaccinate ( castrate in caz daca sunt adoptate). Daca in 30 de zile nu sunt adoptati de cetateni, atunci sunt ucisi. Aceste structuri sunt finantate exclusiv din banii donatorilor. Cetatenii care adopta un animal, Platesc o contributie acestei institutii. Se face foarte mult voluntariat. Se sensibilizeaza mult cu ajutorul presei si TV. Totul depinde de societate, de educatie. Or in RM societatea este bolnava. Extrem de bolnava. Irecuperabila.
  Vreau sa va atrag atentia ca cetatenii nostri au crescut in crudelitate si tortura vis-a-vis de animalele. A taia capul unui pui, cocos in prezenta copiilor este un lucru normal. A infige cutitul in inima porcului e o scena normala in peisajul rural.Tortura cea mai mare este, cea a tinutului in lant ai cainilor, deseori lantul nu depaseste lungimea de 2 metri. Lantul este legat de o cusca facuta din patru scanduri tinuti in frig, ploi, furtuni. Eu banuiesc ca exista si in codul penal al RM articol despre maltratarea animalelor. Or tinutul in lant la -15-30 grade nu e o maltratare si nu se pedepseste prin lege? Cand se va rezolva aceasta problema, atunci vom putea spune ca societatea poate fi recuperabila.
  P.S De ce rusolingvii sunt mai activi aparatori ai maidanezilor? Nu as diviza pe factorul etnic. Cred in sinceritatea tuturor cetatenilor. As adauga doar despre acei care isi fac interese din aceasta tragedie : 1.Ca de obicei stiu sa uzeze bine mass media. 2. Politic.Orce manifestare Anti-Cirtoaca e bine venita.
  Nu cred in sinceritatea acelor care nu au nici un respect vis-a-vis de OM, or vis-a-vis de populatia autohtona , cultura, limba si obiceiurile lor

Comments are closed.