Maidanezii si AIE, sau “Javrele imi strica businessul politic”

drahtverletzung000 284

td2

photo-1014

td11Si acest articol va provoca tot felul de reactii, dar am hotarit sa-l scriu tratind tema asa cum o vad eu, pentru ca mi se pare ca ne lovim de un zid.

Pozitia Primarului General privind eutanasierea ciinilor in Chisinau, invocind o hotarire a Consiliului municipal este, cel putin, regretabila. Acea hotarire trebuie abrogata. Impresia este, insa, ca cei care nu o accepta nu au curajul sa o si spuna. Daca Primarul se bazeaza pe supararea oamenilor pe animalele flaminde, murdare si bolnave, care se zbat sa supravietuiasca in cea mai saraca tara a Europei, eu cred ca el merge pe un populism ieftin si urit, ca sa nu spun cine se asociaza in R.Moldova cu “populismul”. Circula prin tirg raspunsul la o intrebare legata de soferul dubios al unui primar: “Ei si ce daca s-a intimplat ce s-a intimplat, principalul e ca presa a vorbit despre mine doua saptamini”…

11CIMG1973todeslager3_juni09untitled1copybx5td4

Problema maidanezilor nu e de azi, nici de ieri. Sigur, ea trebuia rezolvata cite putin de Urecheanu si de toti Primarii de dupa el. Dar si din 2007 se puteau sensibiliza structurile internationale, UE, ca sa ofere un sprijin pentru a se rezolva uman si civilizat problema. Nu s-a facut si Autosalubritatea lui Manev ii vineaza, in continuare pe maidanezi si ii duce la necropola pe care eu am vizitat-o cind eram deputat si am vazut cum stau lucrurile. Insa ceea ce povestesc oamenii care au fost chiar marti acolo, e ceva de groaza. Ciini bagati in custi unul peste altul, fara gram de mincare si fara pic de apa. td513td13Moldawien_notfall1_2023td12Eu nu ma intreb de ce vaca noastra sfinta Dorin Chirtoaca nu merge sa le vada cu presa de serviciu subtioara, ca presa libera nu prea avem, ca sa ii arate metodele “civilizate” aplicate sarmanelor animale – oglinda a neputintei, primitivismului, barbarismului si incompetentei noastre?

Convingerea mea e ca nu se rezolva problema ciinilor comunitari prin construirea de aziluri, prin sensibilziarea societatii sa puna umarul, incepind de la omul simplu si terminind cu “oligarhii”, care exista, daca exista, ca sa nu mai spun de agentii economici de treaba si cu suflet, ca nu se fac telemaratoane, ca nu se aplica practrica internationala pentru ca:

1. Nu se stie cum

2. Domina o mare indiferenta

3. Exista multa coruptie acolo unde banii ar trebui sa fie cheltuiti cu alt cap si in alt mod.

Insa titlul acestui articol vizeaza AIE. Eu nu pot admite ca celelalte partide, exceptind Partidul Liberal, tac si nu iau atitudine fata de pozitia Primariei de eutanasiere a ciinilor, stiindu-se, in plus, ca numai de eutanasiere nu e vorba. Megeti la necropola de la marginea orasului si va convingeti de minciunile vehiculate de dragul populismului si imaginii unor tineri zisi politicieni, deja invechiti in rele… Vedeti si in pozele de aici „eutanasierea” a la Chirtoaca.

De ce Vlad Filat, care a inaintat doua proiecte de legi privind animalele de companie, ce prevad si evitarea cruzimii fata de animale (proiecte la care am contribuit si eu, cu reprezentantii societatii civile care i le-au remis lui Filat), astazi tace si nu ia atitudine? De ce dl Urecheanu, fost primar, care nu s-a proslavit cu omorirea animalelor, chiar daca Autosalubritatea i-a ucis continuu si intotdeauna (numai de cite ori am vorbit personal cu Manev!), nu spune azi un cuvint, ca doar s-a angajat, parca, sa-l indrumeze pe Chirtoaca in drumul sau de tinar si “foarte european” edil al capitalei? De ce PD, care, cred, in conjunctura politica de astazi, pare sa ii datoreze mai putin PL-ului, nu ia atitudine fata de aceasta situatie?

Unii spun ca e pentru ca numai de ciini nu le arde politicienilor preocupati de algoritmizarea pina la capat… Eu, insa, cred, ca ei se tem sa nu-si strice businessul coalitionist politic si lasa lucrurile balta, pentru a nu provoca unul altuia suparari. Si-atunci – va intreb – ce precedent de cirdasie se creeaza? Azi luati apa in gura legat de maidanezi, mine – de 7 aprilie, poimiine – de aparitia-disparitia lui Cubreacov, raspoimiine – de Oleg Voronin? Si unde ajungem?

Da, nu e bine ca sint muscati oamenii, insa animalele nu sint vinovate ca sint flaminde. Incercati voi, oamenii, sa duceti viata ciinilor. Eu stiu foarte bine cum sint ciinii, am avut si am grija de ei, dedic mereu o buna parte din timp si ofer constant din putinul meu ciinilor si o fac din suflet, multumita de cit imi reuseste. Si regret extrem ca tinerii nostri posteaza comentarii pe portaluri propagind cruzimea fata de fiintele vii. Si chiar cred ca e si din cauza ca, daca spune Dorin Chirtoaca de eutanasiere, ce ascunde, de fapt, o atitudine rasbarbara, in realitate, fata de animale, inseamna ca trebuie sa tacem molcum sau sa il mai si aplaudam. Dar asta nu e atitudine umana, crestina, europeana. Sa va fie rusine pentru ce ginditi, scrieti, spuneti si faceti! Mai ginditi-va la pacat!

Mai mult. Imi pare rau ca animalele vagabonde sint aparate in mai mare masura de rusolingvi, de alogeni. Ii intreb pe romani – nu va da asta de gindit? Nu va intrebati despre ce ne vorbeste asta?

Eu cred ca institutiile internationale cu reprezentante la Chisinau, ar trebui sa puna umarul sa ajute la rezolvarea civilizata a problemei, prin fonduri pentru sterilziare si creare de aziluri. Desigur, lipsa de cooperare dintre Primarie si Asociatiile de protectie a animalelor este chiar condamnabila si arata ingustimea viziunilor decidentilor orasului. Dna Valentina Dudnic, deja cunoscuta pentru lupta ei pentru protectia animalelor, si cei care s-au implicat alaturi de ea in aceasta activitate, au nevoie de orice ajutor – pentru a plati o conferinta de presa, pentru foi volante, pentru alte actiuni.

Ar fi bine ca oamenii de creatie, oamenii cu autoritate, oricine pe care il doare inima sa vina cu mica sa contributie in acest proces greu schimbare a mentalitatii populatiei in atitudinea fata de animalele vagabonde neajutorate, poate asta il va face si pe Chirtoaca sa priveasca europeneste, nu in stil sovietic, problema. Deja sint oameni care suna si ajuta, se va spune intr-o conferinta de presa, dar ceea ce as vrea sa subliniez e ca nu trebuie sa va uitati ca daca o spune Chirtoaca, e si corect.

Un politician roman repeta spusa cuiva zilele trecute: “cu cit cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult ciinii”. Pentru ca – adauga el – „ciinele este cel mai sfint animal, daruieste totul, iar noi il ucidem. Pentru inceput trebuie castrare si intoarcere in habitat, pentru ca, unde nu sint cini, apare populatia de sobolani, purtatori a 20 de microbi de boli grave. Da-i o bucata de piine si nu te mai temi de ciine. Ne bate Dumnezeu, daca ucidem ciinii. Conform legilor internationale, poti face inchisoare daca, vei chinui un animal.” El a reprodus o serie de nume sonore pedepsite de Dumnezeu pentru ca au chinuit si omorit animale.

Nu ciinii au furat, nu ciinii au facut gauri in buget. Au facut hotii gauri in buget, dar pentru a se rezolva problema ciinilor, trebuie lichidata coruptia.

Sint inca multe de spus. Insa tacerea AIE in problema ciinilor ramine un semn de intrebare – atit legat de integritatea conducerii acesteia, cit si de curajul de a pune unele probleme mai presus decit factorul etern de business si interes politic, de falsa prietenie coalitionista.

E ca si cind ai vedea ca fratele tau merge sa se arunce in fintina, dar tu nu-i spui nimic „sa nu-l superi”, dar si pentru ca mai „scapi si tu de o belea”. Cinic, fratilor proeuropeni, foarte cinic!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

159 Comments

 1. Doamna Pvlicenco, daca aveti nevoie de voturi, asta nu inseamna ca trebuie sa mintiti lumea in privinta eutanasierii canilor.

 2. Pt Galateanu

  Sa ramina afirmatia asta pe constiinta dumitale.

 3. Dna Pavlicenco,

  Va inteleg pozitia. Aveti caine acasa si copilul/nepotii sunt in afara Chisinaului/tarii.

  Dar sa privim si sub unghiul realitatii:
  – Se crede ca sunt 30000 de caini pe strazile orasului.
  – Cainii se maturizeaza in 6-12 luni.
  – La fiecare 7 luni dau nastere la 4-14 catei.

  Cat timp are la dispozitie orasul sa-si rezolve problema? O saptamana, o luna, un an?
  Cat timp va cere ‘construirea de aziluri si sterilizarea civilizata’ ? Cat de idealisti ar trebui sa fim? E timpul oare?

  Primarul trebuia sa taca si sa faca din prima zi in care s-a asezat in fotoliu. Fara multe discutii. Acum culege „roada”.

 4. Pt browser

  Raspundeti-mi la intrebare: De ce Primarul insista atit de mult sa faca publicitate si din omorirea ciinilor? Mie mi se pare ca eu am raspuns in articol.

  Si ciinii ii iubesc nu de un an-doi, ci toata viata si nu are nimic in comun cu viata mea personala. Eu nu am ciine acasa. Ei am doi pisici acasa. Ingrijesc de ciiini comunitari. Noi hranim ZILNIC o catea de linga bloc, unde au fost in diferite perioade diferiti ciini. Pe toti i-am hranit si i-am tratat. In primavavara o sterilizam si pe Naida, care nu e a mea, ci linga bloc.

 5. Doamna Pavlicenco.. cu tot respectul.. anii de opozitie(parlamentara) v-au invatat ceva: e ” cool” daca esti opozantul puterii.. Cu problema eutanasierii, chiar ati luat-o razna..( hai sa hranim cainii..le facem adaposturi..ca oamenii deja traiesc foarte bine) Doamna , politica inseamna asumarea unor responsabilitati..Nu doar palavrageala(cam asta faceti : am spus,am propus,am militat.. repetoriul dvs..).. Un om politic adevarat isi asuma niste responsabilitati.. nu propune utopii,si crede in himere..
  P.S. Cand va vedem in mOLDOVA UNITA…????
  :
  ;

 6. chiar mi-e mila de bietele animale, dar nu atat pentru ca sunt (ne)eutanasiate, ci pentru ca au niste aparatori atat de prosti (in sensul de slabi, evident). nica minte, nica imaginatie, nica initiativa adevarata< blabla si poze socante dar irelevante. de ce irelevante? ii las pe aparatori sa gaseasca motivul, poate se trezesc in ceasul 78
  ……………………………………………………………………………..
  mai, mai, mai- da ce gest eroic, chiar ZILNIC hraniti O catea. fantastic, am ramas lampa. as vrea sa mai stiu si meniul. sper ca e conform tuturor normelor
  ……………………………………………………………………………..
  unde minte nu-i…

 7. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Maidanezii, sunt o problema, atit actuala cit si veche, Reclama prin sacrificarea acestora, este c-am de prost gust… Ei, da sa revenim la realitate, La noi in Tara Minunilor TOTUL E POSIBIL, Sau nu sunteti deacord ??? 🙂
  Chirtoaca o adus-o la bun sfirsit cu preturile in Chisinau, si so luat de maidanezi, Daca asta e o prioritate, apoi n-am cuvinte… si mult mai mult prin ce metode se recurge la aceasta…

 8. … fara indoiala ca si aceasta problema trebuie rezolvata . dar ca sa faci adaposturi „civilizate” pentru cainii vagabonzi ,apoi sa-i intreti ,sterilizezi,vaccina ,hrani , necesita fonduri importante care de unde sa vina ? …de la stat ? de la primarii ? ca din fonduri private … aceasta problema reflecta si inapoierea economica si din toate punctele de vedere in care a fost aruncata r.moldova ,de toate regimurile „stangiste” si filo-ruse care s-au perindat la putere ani si ani de zile . sa-i pui in carca lui chirtoaca efectele starii dezastruoase in care a fost adusa tara , e o enormitate . cauzele ajungerii aici , trebuie scoase in relief …vreti adaposturi pentru caini super-civilizate ca in olanda ,franta,germania cand mii de copii n-au ce pune pe masa ? rezolvarea acestei probleme se va face cu adevarat , doar cand tara va ajunge la un anumit grad de prosperitate si civilizatie . restul e populism ieftin de cea mai joasa speta … ma astept ca pcrm-ul chiar ,nenorocitorul tarii ,sa iasa in fata ,sa planga cu lacrimi de crocodil pentru soarta bietilor caini , sa-l atace pe „monstrul” chirtoaca … tot spunea mai ieri voronin ca au venit criminalii la putere .

 9. …sa ajungi sa legi soarta cainilor vagabonzi de AIE , e un semnal ca boala mintala face ravagii grave in moldova … in curand cine stie ,urmeaza ca AIE sa fie atacata pentru disparitia vreunei specii de fluturi sau muste . penibil ! lucrurile trebuiesc vazute in complexitatea lor si nu sa ne aruncam cu , capul inainte la fiecare problema totusi minora fata de situatia grea a tarii.

 10. Imaginile sunt socante, scoateti-le de pe site

 11. … odata inmultirea cainilor scapata de sub control , datorita si milei fata de bietele animale , esti ca si pus cu spatele la zid . pentru ca situatia se agraveaza de la zi la zi , oamenii sunt muscati , haitele flamande ataca in special persoanele ce merg singure si par victime sigure . poate are bani prea multi d-na Pavlicenco , de ce nu-si doneaza averea in scopuri caritabile …? pentru ca altfel miroase toata treaba a campanie politica populista , de iesit la cersit de simpatie politica .

 12. Pt COSTIN

  Pacat ca nu aveti argumente. Nu e de mirare, m-am asteptat la asta, insa lucrurile le misca nu multimea, ci temerarii. De data asta, Chirtoaca e cu multimea, cum crede el. Cred ca mintal sinteti voi bolnavi, care va eschivati sa vedeti complexitatea problemei si pacatul de a ucide.

 13. … se pare ca d-na Pavlicenco luata pe sus de problema cainilor vagabonzi , nu a sesizat cu simtul politic al sau – subdezvoltat ,din pacate – un eveniment politic ce va avea o mare insemnatate in viitor … este vorba de renuntarea oficiala de catre guvernul filat ,la creditul rusesc ,cersit de voronin la moscova si care avea si valente electorale pe atunci . este o prima manifestare cu adevarat de independenta a r.moldova fata de rusia . moscova in mod direct si pcrm-ul in mod indirect , ies puternic lovite moral si mediatic din aceasta problema . lumea vede ca ajutorul moscovei nu prea mai conteaza ,cand occidentul se mobilizeaza in ajutorul tau . mai ales dupa recenta declaratie a unui inalt oficial moscovit ,ca imprumutul ramane in vederile lor , rusii par la ora asta idiotii planetei …

 14. da doamna, ma mir de mata, sinteti rautaciosa.DEMAGOJIE. mie personal imi pare rau ca va trsnsformati in a doua LAGUTA.

 15. E usor sa vorbesti de pe blogul personal, ceva banisori agonisiti de prin vremurile parlamentare, cu o stare financiara normala. Dna Pavlicenco, Dvs chiar credeti in ceea ce ati scris? Sau aduceti aminte conationalilor ca inca mai existati in calitatea de „fost politician”? De ce umpleti capurile celor induiosati de soarta cainilor vagabonzi cu prostii? Asa si nu am citit nici o ideie argumentata in mesajul Dvs privind redresarea starii de lucruri in municipiu. Construire de aziluri, Hm! Dvs sunteti intreaga la minte, sau ne aveti de prosti? De unde o sa luati aceste finante? De la oligarhi? Dati-va o palma peste fata! De la societatea civila? Care societate? A Lagutei? A lui Klimenko? A celor, ce nu pot lega capat de ata pentru a supravietui? De la mine, care intretin 2 copii, unul in State si altul liceean si nu pot sa imi termin reparatia in apartament de 10 ani? De la parintii mei cu 800 lei pensie? Hai, Dna Pavlicenco, raspundeti concret – DE UNDE O SA CAPATATI ACESTI BANI? Telemaratoane? Ati vazut timp de un an 2 astfel de show-uri, soldate maxim cu cateva zeci de mii de euro? Stiti cat costa un azil pentru cateva zeci de mii de caini? + intretinere, hrana, personal, etc, etc? De la occidentali? Dati-va alta palma peste celalalt obraz! Cat tupeism, Dna Pavlicenco!!! Sa comparati problema eutanasierii maidanezilor cu maltratarea si uciderea fiintelor umane la 7 aprilie!!! Chiar incep sa cred, ca v-ati stricat la cap. Si nu ne mai raniti la inima cu Romania! Dvs stiti starea maidanezilor din Bucuresti? Este cu mult mai grava decat cea din Chisinau. Mai scrieti pe blog, ca la altceva chiar ca nu va duce mintea…

 16. ………Eu nu ma intreb de ce vaca noastra sfinta Dorin Chirtoaca nu merge sa le vada cu presa de serviciu subtioara…….” Ce scirbos din partea d-le nestimata dna Pavlicenco…..de pe care saituri ati luat pozele si le publicati aici?.. nici cinste nu Va face!

 17. Pt Alex si altii

  Daca nu stiti ce inseamna „vaca sfinta” nu e vina mea.

  Un exemplu de pe: http://ziar.jurnal.md/?p=1076

  « Scrisori din casa de nebuni: De ce a lipsit Frăsânencu? Înghesuială la Procuratură »

  Nicolae Negru: Aşteptând pe Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean

  Se pare că politicienii noştri încep să uite că discuţia despre necesitatea modificării Constituţiei a pornit de la blocajul alegerii preşedintelui RM. Astăzi îi auzim discutând de zor despre… denumirea limbii române. Unde dai şi unde crapă…

  Criză constituţională, nu politică

  S-a spus la început că nu e vorba despre o criză politică, ci constituţională şi, prin urmare, e suficient să redactăm altfel articolul corespunzător din Constituţie, supunându-l referendumului. Unii propuneau ca preşedintele să fie ales de „popor”, alţii spuneau că procedura trebuie să rămână aceeaşi, modificându-se doar numărul de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui în Parlament, în primul sau în al doilea tur. În interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, dacă e să judecăm după declaraţiile liderilor, părerile erau împărţite. Rămânea ca Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean să se întâlnească şi să decidă varianta pe care o consideră optimă, dar nu s-au întâlnit, căci mai sperau că Marian Lupu va fi ales pe 7 decembrie.

  După 7 decembrie, când părea că a venit momentul deciziei, apăru, din senin, ideea evitării alegerilor anticipate şi, astfel, treptat, s-a ajuns la propunerea înlocuirii actualei Constituţii cu alta mai bună. Acesta a fost ”asul” din mâneca preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, care a şi creat o comisie pentru analiza situaţiei.

  Limba fără denumire

  Liderii AIE au manifestat iarăşi opinii diferite şi divergenţele nu au fost eliminate nici până azi. În primul rând, este pusă la îndoială însăşi ideea adoptării unei noi Constituţii într-un moment atât de tensionat şi într-un termen atât de restrâns, în al doilea rând apar întrebări în legătură cu legalitatea acestui act şi, în al treilea rând, se atestă o serie de declaraţii contradictorii atât asupra tipului viitorului construct statal – republică parlamentară, republică prezidenţială sau semiprezidenţială, cât şi asupra unor articole ”sensibile”, în special art. 13, privind limba viitorului stat. Situaţia se complică şi prin faptul că un referendum asupra noii Constituţii ar putea eşua din cauza modificării articolului privind denumirea limbii, şi lucrul acesta îl înţelege însuşi autorul ideii, Mihai Ghimpu, sugerând, în cadrul unui interviu televizat, că denumirea limbii oficiale ar putea fi omisă în eventuala nouă Constituţie.

  Între paranteze, un pas spre unire

  Această idee însă a fost ignorată de mass-media, inclusiv de postul TV care a difuzat interviul. S-a afirmat că Ghimpu consideră necesară schimbarea denumirii limbii oficiale din moldovenească în limba română, fără să se precizeze că spicherul şi preşedintele interimar a spus acest lucru la general, nu cu referire la apropiatul referendum. Marian Lupu şi-a manifestat dezacordul, declarând că ”limba moldovenească” trebuie să rămână în Constituţie, cu menţiunea că aceasta este identică cu limba română, care poate figura între paranteze. Întrebat dacă sprijină propunerea modificării denumirii limbii oficiale în Constituţie, Filat a declarat că PLDM nu trebuie să sprijine pe nimeni în această chestiune, că e de la sine înşeles că denumirea limbii oficiale este limba română, precizând însă că adoptarea noii Constituţii nu este încă hotărâtă. Victor Osipov, prim-vicepreşedintele AMN, a răspuns că partidul său a fost întotdeauna pentru limba română. De cealaltă parte, ”stataliştii”, în persoana deputatului comunist Mark Tkaciuk, au ripostat că introducerea în Constituţie a denumirii „limba română” va însemna un prim pas spre unirea cu România.

  O vacă sfântă

  Astfel, spiritele încep să se încingă tot mai mult, problema denumirii limbii începe să iasă în prim plan, şi apare riscul unei deturnări a discuţiei pe o pistă secundară în momentul dat. Denumirea limbii este o chestiune importantă, dar prioritatea AIE la etapa actuală este cu totul alta: să stopeze criza economică şi să facă în aşa fel ca cetăţenii RM să se vindece definitiv de nostalgie după trecut, ca PCRM să nu mai poată reveni la putere. Alegerea preşedintelui RM rămâne în continuare o problemă.

  Nici chiar dacă omitem denumirea limbii oficiale, nu putem avea certitudinea că în felul acesta vom asigura reuşita referendumului, iar neavând această siguranţă ar fi o prostie să facem un asemenea pas. Un eventual eşec ar fi demoralizant şi ar da apă la moara forţelor proruseşti. Avem prea puţin timp la dispoziţie pentru a pregăti cum se cuvine referendumul. Şi nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece.

  Mai ales că adoptarea unei noi Constituţii nu garantează, conform opiniei unor jurişti, evitarea alegerilor anticipate. Ar fi bine să le putem evita, dar nu cu preţul legalităţii. Constituţia noastră e ca o vacă bolnavă, dar sfântă. Trebuie să o tratăm cu prudenţă.

  Comuniştii pot fi bătuţi şi trebuie bătuţi pe căi legale.

  De ce durează atâta?

  În timp ce Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean se pronunţă frecvent pentru evitarea alegerilor anticipate (şi nu e greu de înţeles de ce), Vlad Filat şi Marian Lupu manifestă ”reticenţă” când vine vorba despre aceasta. Se împlinesc acuşi două luni din ziua când s-a încercat alegerea preşedintelui, iar AIE nu are încă o soluţie comună. Şi cu cât răspunsurile întârzie mai mult, cu atât e mai mare agitaţia, cu atât creşte mai repede tensiunea şi incertitudinea din societate. De ce durează atât de mult luarea unei decizii comune, şi de ce nu s-ar putea abţine liderii AIE de la unele declaraţii contradictorii, atâta timp cât nu s-a ajuns la un numitor comun?

  Filat a declarat că liderii AIE se vor întruni până la sfârşitul lunii şi ne vor spune ce facem mai departe. Aşteptăm.

  Din punctul nostru de vedere, denumirea limbii oficiale nu poate fi stabilită prin referendum. Ar fi o aberaţie să punem la vot adevărul. Denumirea limbii nu ţine nici de democraţie, nici de drepturile omului, cum declară dl Lupu. Adevărul este mai presus de o asemenea”democraţie”.

  Cei care doresc ”limbă moldovenească” să şi-o creeze. Limba literară, limba documentelor scrise în RM, inclusiv Constituţia şi toate celelalte legi, este româna. Numind-o moldovenească făptuim un furt intelectual, ne izolăm de restul spaţiului românesc. Ceea ce ne arată anacronici, rupţi de realitate, ridicoli. Să ne imaginăm că un partid sau altul pune la referendum problema denumirii Windows-ului în RM, pe motiv că suntem stat aparte şi nu trebuie să se numească aşa ca peste Prut.

  Personal, consider că, având puţină răbdare, problema denumirii limbii poate fi rezolvată în viitorii câţiva ani, cu condiţia că reuşim să o depărtăm cât mai mult de politic.

 18. Ma bucur nespus de mult Dna Pavlicenco c-ati luat atitudine!!!la sigur stiati din timp toate reactiile iresponsabile, pline de ura si cinism pe care articolulu d-voastra avea sa le provoace.
  Oameni buni, care europa? meritati s astati in aceeasi saracie pe veci.
  mai studiati legislatia europeana,asa cel putin din curiozitate, si vedeti toate tarile care au fost obligate sa adopte legi pentru protectia animalelopr..
  din pacate santem un popor primitiv si cu o mentalitate primitiva…

  nu inteleg un lucru, ce vina poarta bietele fiinte pentru toata saracia din tara? de ce nu v-ati razvratit si iesit in strada atunci cand fostele guvernari v-au furat tara pna la ultima uzina de zahar, de ce atunci nu v-ati aratat tot cinicmul si ura?
  nu-mi ramane decat sa trag o concluzie: SUNTETI NISTE LASI!!!!

 19. Si, iarasi, legat de „vaca sfinta”:
  http://prounire.blogspot.com/2007/12/integrarea-moldovei-in-ue.html

  vineri, 14 decembrie 2007
  Integrarea Moldovei in UE
  Jurnal.md: Bogat şi sărac: Dacă nu e UE, rămâne doar România

  autor: Petru BOGATU

  În Republica Moldova devotamentul ostentativ faţă de ideea integrării europene e ca un bălegar de vacă sfântă. Orice s-ar întâmpla, îl cară asiduu toate partidele, de la cel de guvernământ până la cele de opoziţie. Toate se jură, parcă pentru a pune miracolul sub păstrare, că ne vor aduce în UE. Iată, însă, că vaca sfântă, la care ne închinăm cu osârdie, ne dă cu tifla.
  Experţii occidentali se arată sceptici în ce priveşte posibilităţile noastre de aderare. Astfel, potrivit unui studiu recent, realizat de Centrul de Reforme Europene din Londra, Moldova nu are nicio şansă să intre în UE pană în 2020. Această concluzie, pusă cap la cap cu poziţia extrem de rezervată a Bruxeless-ului faţă de Chişinăul oficial, nu face altceva decât să ne întărească în opinia că am scăpat ultimul tren al integrării.

  Cu toate că am rămas într-o gară demult închisă, guvernarea comunistă ne vinde încă bilete pentru rapidul european care nu va veni încoace niciodată. Viclenia lui Voronin îmi aminteşte de exoticul escroc Panikovski din romanul „Viţelul de aur” de Ilf şi Petrov. Acesta îl convinge pe complicele său, Şura Balaganov, să taie o cogeamite greutate pentru cântar, pretinzând că aceasta ar fi de aur. Când îşi dă seama că a greşit, piesa fiind din fontă, Panikovski nu dă înapoi. Dimpotrivă. De frică să nu-l scoată din sărite pe Balaganov, insistă ca el să continue. Ca acesta să nu-i trântească în cap greutatea de vreo 20 de kilograme, îl îndeamnă s-o taie până la capăt, poate descoperă niscaiva aur. Aşa se procedează şi la noi. În loc să-l pună la respect pe Panikovski din fruntea ţării, lumea se uită în gura lui, continuând să-şi facă iluzii în ceea ce priveşte integrarea europeană.

  Ce-i de făcut, însă, vorba utopistului Cernîşevski? Experţii de la Londra ne răspund cu nonşalanţă şi la această întrebare. Ei recomanda o mai strânsă colaborare cu Rusia. Bunele relaţii cu Moscova, în opinia lor, ar permite UE sa contribuie la soluţionarea unor probleme în spaţiul ex-sovietic, cum ar fi procesul transformărilor din Belarus, stabilizarea situaţiei din Ucraina, dar şi rezolvarea chestiunii transnistrene. Aceste propuneri mă trimit din nou cu gândul spre anii interbelici, când Ilf şi Petrov şi-au scris celebrele lor opere satirice. Şi atunci, ca şi acum, Occidentul era doldora de analişti şi politicieni defetişti care pledau pentru relaţii bune cu Germania nazistă, recomandându-le expres, de exemplu, polonezilor şi cehilor să se pună bine pe lângă Hitler. Cu ce-au sfârşit toate aceste sfaturi, ştim. Cehoslovacia a fost destrămată. Polonia a dispărut de pe harta lumii, iar Franţa s-a pomenit cotropită.

  Analogia dintre Putin şi Hitler nu-i deloc trasă de păr, după cum ar putea să le pară unora. Potrivit presei occidentale, între cei doi există asemănări de-a dreptul înspăimântătoare. Fostul premier estonian, Mart Laar, bunăoară, a publicat deunăzi un articol în revista americană „Examiner”, în care afirmă că preşedintele rus, ca şi furerul german, este un naţionalist antioccidental. Deşi ambii au venit la putere pe care democratică, ei au lichidat regimurile liberale din ţările lor, propunându-şi până la urmă să domine lumea. Şi cel dintâi, şi cel din urmă şi-au început expansiunea prin agresiuni împotriva vecinilor mai slabi.

  Pentru Europa, Putin este, fără doar şi poate, Hitler azi. Nu ne pronunţăm, desigur, pentru un război cu Rusia. Dar Occidentul n-are cum să spere că ar putea rezolva vreo problemă a lumii, îmblânzind un dictator care îşi doreşte dacă nu moartea, cel puţin slăbirea comunităţii euroatlantice. Cum, de bună seamă, să existe o relaţie bună între oaie şi lup? Cum să împaci capra cu varza fără a-i îngrădi celei dintâi accesul în grădina de zarzavaturi?

  Nu există o altă soluţie decât rezistenţa în faţa răului care vine de la Răsărit. Strânsă între ciocan şi nicovală, între ambiţiile revanşarde ale Kremlinului şi extinderea NATO şi UE, Republica Moldova se poate salva doar înregimentându-se în tabăra occidentală.

  Cum, însă, porţile Uniunii Europene ni s-au închis în nas, aderarea este posibilă doar prin unire. Haideţi să nu mai punem carul înaintea boilor, susţinând că vom ajunge să fim împreună cu România prin aderarea la UE. Să fim serioşi. Ne putem integra în Uniunea Europeană numai împreună cu România şi prin România. Opoziţia democratică de la Chişinău trebuie, în sfârşit, să declare acest lucru deschis, încetând să se mai ascundă îndărătul eufemismelor de tot felul.

  UE şi SUA aşteaptă de la noi o claritate a opţiunilor. Când vom ajunge să spunem limpede ce vrem, va deveni mai lămurită şi poziţia Occidentului faţă de viitorul Basarabiei.

  Sursa: http://www.jurnal.md/article/5046/

 20. Dna Pavlicenco, sinteti penibila deja… Mai rau decit babele alea din fata blocului. Sint sigur ca nici nu puteti adormi noaptea pina nu gasiti inca un motiv sa aruncati cu noroi in cei din AIE. Sinteti cu termenul de valabilitate expirat, din care motiv ati si ajuns un politician ,,de seama”.

 21. Pt Curtys

  Cu atit mai bine. Nu aveti concurenti politici si iubiti-va idolii in continuare – va impiedica cineva? Pentru ca daca ati avea curaj, v-ati pune intreebarea daca omorirea ciinilor e doar problema PL sau a intregii clase politice din RM. Uitati-a cum discuta toti problema respectiva in Romania…

 22. Clasa politica a ajuns sa se lege de niste animale jegose pe care pana mai ieri nici nu le-a observat!

  Sa va fie rusine ca sunteti atat de josnici.

 23. …” Ma bucur nespus de mult Dna Pavlicenco c-ati luat atitudine!!!la sigur stiati din timp toate reactiile iresponsabile, pline de ura si cinism pe care articolulu d-voastra avea sa le provoace” spune mai sus „adevarul” trunchiat… intr-adevar boala mintala face ravagii… de care iresponsabilitate ,ura si cinism vorbeste prostovanul asta aici ? …de parca ar vrea cineva sa nu se rezolve problema acestor biete vietati . dar intreb cu ce bani ? ca asa putem da din gura cu totii , ca la fotbal . ce sa faca chirtoaca in situatia prezenta dezastruoasa a tarii ? sa ia cateva zeci de mii de caini acasa ? sunt unii care isi dau cu parerea in sensul milos ,care n-au avut in viata lor un caine de companie sau de curte . au ajuns toti gogomanii sa-si dea cu parerea …si repet legatura intre bietele creaturi si AIE , e legata cu ata alba . e o marsavie in cel mai pur stil bolsevic . intre timp cativa copii sunt inca ostateci ai bandelor teroriste smirnoviste …ca se dadeau pe gheata Nistrului …

 24. …si in timp ce unii plang cu lacrimi de crocodil pentru soarta unor biete creaturi nevinovate …. REUTERS: Moldova începe demontarea gardului de sârmă ghimpată. „E o rușine în secolul XXI”

  „În ciuda opoziției comuniste, noua guvernare pro europeană a R. Moldova a început demontarea gardului de sârmă ghimpată instalat la hotar cu România, țară membră a Uniunii Europene”, scrie presa rusă, citând agenția de presă Reuters.

  „În secolul XXI, când hotarele sunt deschise în toată Europa, este o rușine să avem un gard de sârmă ghimpată la granița cu UE. Trebuie să lichidăm această rămășiță a trecutului sovietic, pe care am reușit să-l învingem”, a declarat Filat, citat de newsru.com.

  Ieri, premierul țării a avut o întrevedere cu șefii Serviciului de Grăniceri, timp în care a dat indicații ca „toată treaba tehnică să fie rapid realizată”. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, urmează să fie demontat 360 de km de gard de sârmă ghimpată, instalat pe Prut în anul 1940.

 25. …fara indoiala cu asta trebuia sa inceapa astazi d-na Pavlicenco . fara a uita de problema cainilor vagabonzi ,care si ea trebuie rezolvata …

  „Creditul promis de Rusia este un subiect epuizat”, declară premierul Filat

  „Nu mai sunt valabile negocierile cu Federaţia Rusă privind creditul promis. Aceşti bani au fost bugetaţi în anul 2009. Pentru Republica Moldova acest subiect este epuizat”. Declaraţiile aparţin premierului Vlad Filat, lansate astăzi, 10 februarie, după încheierea şedinţei de lucru a cabinetului de miniştri.

  Filat a mai adăugat că au fost lansate alte negocieri, privind un alt credit. Referindu-se la împrumutul promis de China, prim-ministrul a ţinut să sublinieze că acesta este în proces de negocieri, iar dacă se va ajunge la o întelegere în acest sens, acordul privind alocarea banilor va fi semnat în curând.

  În urmă cu câteva zile, Andrei Fursenko, ministrul rus al educației din Federația Rusă declara la Chișinău că țara sa își menține promisiunea de a acorda țării noastre un împrumut de cel puțin 150 milioane de dolari.

  Potrivit oficialului rus, guvernul moldovean trebuie să descrie cât mai amănunțuit cum vor fi folosite fondurile, după care se vor trece la discuții mai detaliate.

  UNIMEDIA aminteşte că anul trecut, Federaţia Rusă anunţase că va oferi guvervării comuniste un credit în valoare de jumătate de miliard de dolari americani. Ulterior, în cadrul summitului CSI desfășurat la Chișinău în toamna trecută, discuții dintre partea moldoveană și cea rusă s-au axat doar pe suma de 150 milioane dolari.

 26. Multumesc mult pentru acest articol Doamna Pavlicenco!
  cat mai sunt articole de acest gen si persoane care lupta pentru a nu fi barbari, salbatici in raport cu cei mai slabi ca noi, poporul acesta are sansa de vindecare.
  Calul şi cainele sunt de fapt doua animale de care taranul nostru nu sa despartit nici odata,
  E regretabil totusi ca unii fii si fecioare, din tarani crescuti, astazi, nu mai stiu ce inseamna sa fii crestin si nu mai tin cont ca parintii lor i-au invatat altceva, nu i-au invatat sa omoare.
  degeaba mai merg pe la sorbona si alte parti.La nimic nu ajuta cartea daca Dumnezeu nu este in suflet.

 27. pentru cei care sunt numai cu europa in gura, voi stiti cum se procedeaza acolo? ati avut macar curiozitatea sa cautai macar pe google? nuuuu, voi folositi niste clisee frumoase.

  Nu sunt de acord cu violenta impotriva animalelor si mi se pare ca-i chiar pacat ca asa-zisii lor aparatori sunt cu totul lipsiti de capacitatea intelectuala de a face ceva pentru ei.

  din povestea asta cu maidanezii cel mai mult ma intereseaza modul in care va fi facuta legea cu privire la detinerea de animale de companie.
  O intrebare. De ce doamna n-ati fost in stare sa propuneti o astfel de lege cat timp ati fost in parlament? Atunci despre ce sa mai vorbim?
  Ar trebui sa fie clar pentru toti ca daca slasam in continuare maidanezii sa se inmulteasca va fi cu atat mai rau chiar si pentru ei.

 28. D-na Pavlicenco,de ce nu dezbateti pe blog unele ca LIMBA POLITICA MOLDOVENEASCA,s”au discursul lui Postoico astazi in parlament?Stiti,cred ca va-ti aliat acum cu niste forte oculte,si va doriti nespus ca guvernul Filat sa repete soarta guvernului Sturza.Se vede bine,nu ca vii jele de potai,dar vad,ca aveti mare grija sa bateti in partidele de dreapta,cu atit cinizm.MA-TI DEZAMAJIT,si spre bucuria D-stra ,nu mai apar pe acest blog proPPCD-ist.La revedere.

 29. karo4i, articol indodi nu altceva, alegeti sau copii mushkati sau caini?! ii hraniti si peurma turbeaza de la ceva si mushka copii, logika… nam copii pana ce, insa vai si amar de acei parinti ce simt acu a caror copii au fost mushkati, vi sa spus odata, nus bani pentru azil, gata, nus!!! si terminati cu prostia asta!

 30. Pt lkjhgkjhg

  Cititi mai atent articolul meu, reproduc din el: ”
  De ce Vlad Filat, care a inaintat doua proiecte de legi privind animalele de companie, ce prevad si evitarea cruzimii fata de animale (proiecte la care am contribuit si eu, cu reprezentantii societatii civile care i le-au remis lui Filat), astazi tace si nu ia atitudine?

  Daca e sa public pe acest blog toate interpelarile si raspunsurile legate de ciini in Parlamentul trecut, nu mai incap alte articole. Nu era chip sa faci ceva in Parlamentul trecut, pentru ca nu votau comunistii. Chiar si cind Voronin a chemat sa nu mai fie ucise animalele, nu s-a votat legea in lectura a doua. Dar acum sint europeni la putere sau ce dracul?

 31. Poftim ,oare nu ati stiut ca nu trebuia criticat soarele politicii liberale Dorin Chirtoaca? acum toti va injura si nu pentru caini, ci pentru faptul ca ati indraznit sa criticati alianta. Bonjour maman.

 32. ok, mea culpa in privinta asta, puteti sa-mi spuneti pe scurt ce prevedea legea? sau unde gasesc proiectul?

 33. ..”.Chiar si cind Voronin a chemat sa nu mai fie ucise animalele”… bravos natiune … de acuma si maidanezii bolsevici devin exemple vii ,pozitive … pai luati-va de brat cu tovarasul voronin si luati primele masuri revolutionare in favoarea cainilor vagabonzi. prima ar fi arestarea lui chirtoaca si scoaterea in afara legii a AIE… iar potaile nevinovate sa fie lasate in pace sa se inmulteasca inzecit , sa se ajunga la un echibilibru …omul si potaia , omul si potaia …

 34. Pacat…Pacat ca cei care pana adineaori se bateau cu pumnul in piept ca vor lupta pentru aducerea R.Moldova pe un fagas european, s-au lepadat de promisiunile facute in campanie electorala imediat cum au vazut ca la carma tarii, nu a ramas loc si pentru ei. E uimitor cum in ultimul timp dna Pavlicenco nu scapa nici o ocazie de a arunca cu piatra in actuala guvernare. Tocmai ea, care se presupune ca a luptat atata timp pentru a aduce schimbarea in tara noastra. Atacurile vehemente la adresa AIE, nu fac decat sa demonstreze frustrarea pierdantului. Ma mira ca dna Pavlicenco mai vorbeste de populism,cand propriile ei declaratii sunt populiste. Care sunt solutiile sau propunerile relevante pe care dumneaei le-ar putea inainta guvernarii? Nu prea a auzit nimeni de ele, pentru ca nu exista. Mai importante sunt declaratiile inversunate la adresa AIE. De ce? Dna Pavlicenco ne da singura raspunsul: „principalul e ca presa a vorbit despre mine doua saptamini…”
  AIE nu e perfecta. Departe de mine sa afirm asa ceva. Insa AIE este schimbarea. Schimbarea pe care dupa atatia ani, cetatenii au avut puterea sa o infaptuiasca. Pentru ca R. Moldova sa iasa in sfarsit din mormantul in care zace de ani de zile, este important sa invatam un lucru. Cu totii trebuie sa ne implicam in construirea viitorului nostru. In loc sa aruncam cu piatra in noua guvernare, mai bine sa punem acesta piatra la temelia viitorului nostru.
  In ceea ce il priveste pe D, Chirtoaca, cu siguranta nu e „vaca sfanta”. Sa nu uitam insa, ca el a avut un rol important in revenirea la democratie. In ultimii doi ani, el a fost unul dintre putinii lideri politici care a spus lucrurilor pe nume, in ciuda presiunilor(asa cum am crezut ca ati facut si dumneavoastra dna Pavlicenco).
  Dina pacate, drumul pe care l-a ales acum tara noastra, nu este unul usor. Intotdeauna vor exista „voci”, care vor vrea cu tot dinadinsul sa ne intorcem din drum. Important este sa le recunoastem, si sa nu le dam crezare. Poate in felul acesta, avem si noi o sansa de a ajunge acolo unde ne dorim.

 35. o s va rog ceva,
  va rog sa nu mai intrebuintam termenul de eutanasiere(ceea ce inseamna moarte fara durere,prin injectie letala si care in RM nu se practica asupra cinilor), ci cel de omor, crima, act de sadism ,etc…..se potriveste ideal contextului….
  D-na Pavlicenco,aveti mare dreptate referitor la cele scrise m sus

 36. In permanenta kiini de strada erau omoriti, in trecut faceau din ei sapun „hoziaistvenoe milo” 72%, dar asa salbatacie inka nu a fost, sa-i jupoaie pielea de vii, sa-i ingroape de vii, tucmai mii strasnik sa ma gindesc prin ce trec bietile animale pina a fi omorite, Kirtoaka, macar s-o dus sa vada ce se intimpla in „azilul mortii” unde se duc animalele??? daca vrea sa-i omoare, sa nu o faca cu un asa tam-tam dar in liniste, si kit mai uman, kiini ceea tot simt, si foamea si durerea etc. Nu va transformati voi in animale.

 37. Cel mai rau este ca si asa tinara generatie dupa 7 aprilie cred ca pot face orice rau fara sa fie trasi la raspundere, si ca violenta in stat e bine, acum si kirtoaka le mai da o lectie cum trebuie de omorit mai kinuitor kiinii, sapt.trecuta un grup de baitii de vrio 13-15 ani in plina zi s-au apuct sa bata un kiine prins intr-un colt, pina nu l-au omorit strapungindu-l ku un bat, rideau si se bucurau ca fac un lukru bun.

  E clar ca problema maidanezilor agresivvi exista, dar deloc nu e corect populismul si indemnarea autoritatilor p/u omorirea lor!

 38. VP, ai pus in titlu mandanezii in rand cu AIE ! Ce muiere proasta si rea mai esti ! Oricum niciodata nu mai intri in Parlament si nu vei mai fi la putere , ca prea esti o mahalajioaica! DEGEABA TE STRADUI PE AICI !Nu mai stii ce sa faci ca sa denigrezi puterea liberala ! Esti mai rea ca maidanezii ! Dar poate te va musca vreo unul de fund si vei mai prinde la minte !

 39. VP, DE CE NU STRANGI TU TOTI MAIDANEZII DIN CHISINAU , du-i LA CASUTA ta DE VACANTA , HRANESTE-I si ingrijeste-i ,daca asa de tare iubesti maidanezii ? Chisinauneii s-au saturat sa fie muscati copii lor de caini si s-au mai saturat sa se plateasca din banii publici tartamentul contra rabiei etc ,etc .

 40. iar majoritatea pozelor pe care le-ai pus aici , firesc socante , le-ai luat si de pe diferite saituri.. sa-ti fie rusine , baba proasta ce esti.

 41. VP , daca tot iubesti canii mai mult decat pe oameni , fa un proiect , castiga bani europeni de la unele fonduri de investitii , construeste un azil , angajeaza lucratori etc , etc si creste cain .. oricum nu mai ajungi la putere .. iata si OCUPATIE UMANA PENTRU DTA ca oricum esti la pensie… O PROPUNERE CONCRETA , nu galagie pentru a te da in stamba pe blog..

 42. Costin si toti ceilalti,
  „pai luati-va de brat cu tovarasul voronin”—ce are Voronin cu imaginile de mai sus?Tie iti place singele cainilor ucisi din pozele de mai sus?Brrrrr!pe mine ma apuca fiorii si o durere in suflet.Sa fi fost tatal meu in viata, care nu era nici cu albii,nici cu albastrii,nici cu galbenii,nici cu verzii,decit doar cu credinta lui pe care o purta in suflet, la sigur te injura de mama focului.Cind se intorcea de pe undeva de departe,pe timp de iarna mai ales,si intilnea cite un catelus ratacit,zgribulit de ger prin mijlocul soselei,caci lucra sofer,nu mai statea la ginduri,il lua si il punea in sin sub „cufaica”si il aducea acasa la miezul noptii,ca noi, daca eram in pat deja,sa sarim arsi sa vedem ce are in sin.Il lasa linga soba toata noaptea si atita timp pina se facea bine.Noi ne jucam in fiecare zi cu el,ba chiar si culcus ii faceam deasupra plapumei cu care ne inveleam,pina crestea si daca era bun de trimis afara sa-si faca datoria,asta si faceam,il puneam la treaba.

  In prezent,sotul meu,ma cearta de fiecare data,cind nu string oasele ramase sa i le pun intr-o punguta sa hraneasca cainii vagabonzi de pe unde lucreaza.Ce e rau in asta?Pai nu e mai bine ca fiecare dintre astea care sunteti aici pe blog,sa va luati cite un caine si sa-l ingrijiti pina a face Chirtoaca azil pentru caini?Cred ca ar fi mai corect,decit sa acuzati prosteste sufletul din om.

 43. andrusel,
  „VP , daca tot iubesti canii mai mult decat pe oameni , fa un proiect „—-da tu de ce nu faci proiecte, baiete?Cine te incurca, Pavlicenco? Tare esti bun de condus,numai comenzi dai aici pe blog.Ce mai stai,fati loc in parlament?Eu prima te voi vota, sa vad ce treaba mare vei face cu proiecte europene.
  Tu nu te iubesti intii si intii pe tine,nu mai vorbesc de caini si de oameni.De ce te dai drept Marele iubitor de AIE, batjocorind niste animale nevinovate?

 44. mai intelepciune mai, maaare varza e in creierasul tau. da sa stii ca eu am aflat ca chirtoaca face bors de caine. hai sa-ti dau dovada. irefutabila. http://www.curaj.net/?p=32030
  acu eu ma intreb daca omoratul cainilor in scopuri alimentare nu e scuzabil…
  de fapt e ingrijorator ca nu prea sunt oameni care sa puna corect problema cainilor… d-apoi sa mai si faca ceva pentru ei. si mai ingrijorator e ca nici macar omuletii care cica au ceva minte in cap, au facut o scoala, eventual o facultate, nu sunt in stare sa judece cu capsoarele lor. si asta e valabil si pentru aparatorii cainilor si pentru cei ai omorarii lor

 45. Salut la toti si la cei pro si la cei contra. As vrea si eu sa-mi expun parerea asupra subiectului aducind un exemplu concret. Cind m-am mutat cu familia mea in aprtamentul pe care-l cumparasem in 2005 nici idee nu aveam ca o sa avem ititea surprize. In spatele blocului se afla o filiala a termocomului iar mai in spate se afla containerele de gunoi pentru bloculire din imperjurime. La aceasta gunoiste vetuia o haita de vreo 11 ciini. Toti locuitorii din imprejurimi aveau frica sa mearga sa duca gunoiul pentru ca era periculos sa te apropii, ciinii nu mai astepatau ca sa ajungi la container dar se apropiau te inconjurau si incepeau sa traga din sacosa cu gunoi iar daca nu le-o aruncai jos si nu dadeai inapoi deveneau agresivi. Multi din vecinii mei au fost atacati si la un momkent dat lumea a inceput sa se revolta importiva sefilor de la termocom pentru ca anume ei adusesera citivai ciini pe teritotriul lor iar mai apoi le-au dat drumul de pe teritoriu si ei s-au inmultit si traiau la gunoiste. Rabdarea oamenilor a crapat atunci cind ciinii au inceput sa vina in ograzile caselor si pe terenurile de joaca a copiilor nu puteai sa iesi mai ales spre seara ca te inconjurai si mereu imbalau in haite, noaptea urlau imposibil de dormit iar cel mai grav caz a fost cind au atacat niste copii care se jucau in ograda si asta fara ca copii sa le fi facut vre-un rau, pur si simplu veneau de la scoala sareau se zbintuiau iar ciinilor ceva li s-a nazarit si i-au atacat. Unul din eu a fost muscat rau dar au avut noroc ca erau aproape de casa vecinii au auzit si au ieasit fara si iau alungat. Iata de aici s-a inceput razboiul, oamenii au insistat ca termocomul sa eutanasieze toti ciinii, pina la urma asa si s-a procedat numai ca era o catelusa care trebuia sa nasca pui si la toti li s-a fcaut jale de ea si au lasat-o. Ce sa va zic, dupa ceva timp la gunoistea noastra a aparut iarasi o haita noua cateaua si cei 7 pui ai ei la ea sau mai alaturat citiva veniti nustiu de pe unde si iarasi avem o noua haita de vre-o 13 ciini. Sa vedeti ce mizerie fac, nu ai pe unde calca de mirsaveniile lor prin jurul casei…. si asta nu se mai termina… Ce vreau sa spun e ca nu ai cum intr-o tara asa de saraca c-a a noastra sa adapostesti zeci de mii de ciini, imposibi!!!!! Si daca cineva crede in asa povesti poftim luati initiativa! Majoritatea capitaleor europene la inceputul solutionarii acestei probleme au procedat la fel, intii au eutanasiat in masa pe cei bolnavi si jnereclamati de nimeni iar apoi cind s-a inceput a controla numarul lor si situatia au inceput sa construiasca aziluri si toate celelalte. Nu mai faceti atita demagogie dar duceti-va singura intr-o noapte si incercati sa va plimbati pe o strada mai intunecoasa unde locuiesc ciinii vagabonzi si apoi o sa- mi sopuneti care e senzatia, imi pare rau ca intr-adevar miroase a populism. Iar in ceea ce priveste populatia rusolingva cum ati zis aici chiar ati exagerat de tot, pai sa stiti ca majoritatea copiilor rusi din ograda noastra sunt cei mai agresivi cu animalele. Iar rusii pe care-i stiu ca au animale in casa traiesc intr-o mizerie si putoare ca moldovanul cred ca nu ar rezista nici o luna dar ei s-au depris sa se pupe si sa doarma cu ciinii in pat, asta vorbesc anume de cei de care ziceti dumneavostra ca-s mare iubitori de animale. Si inca ceva, imi inchipui ca daca era Iordan avea sa fiti mult mai multumita de ce se intimpla…si in general din ce in ce mai mult ma conving ca tineti cu URSUL.

 46. …PESTE NOAPTE A MAI APARUT O OPOZITIE DUPA MINTEA PLECATA BINISOR A D-NEI PAVLICENCO … POTAILE COMUNISTE SUNT DEJA IN PARLAMENT .NOUA OPOZITIE – MAIDANEZII – VOR CREEA PROBABIL OPOZITIA EXTRAPARLAMENTARA …PENIBIL !

 47. unde eu ma aflu eu acum nu vezi nici un caine in strada , .,. cred ca toti au STAPAN. dar la chisinau , TREBUIESC STARPITI TOTI CEI FARA STAPAN, CARE NU SUNT „REVENDICATI” si n-o sa mai aveti cani stradali.Trebuie de facut aceasta ‘OPERATIE” SI SA SE REVINA LA NORMAL. Dar daca vreti aziluri , faceti-le , astea ,ce iubiti canii , da nu din banii contribuabililor sa fie hraniti mii si mii de caini ,cand copiii vostri nu aveti cu ce sa-i hraniti. De ce atata iubire pentru cani, iar porcii , gainile , ratele , gastele le taiati fara mila, tot cu cutitul , pentru blana si carne, ipocritilor.De ce cainele e mai „cu sange albastru” ca porcul si capra , oaia , a? Ce-mi raspundeti ? Ori pentru ca cainele te mai si musca , trebuie sa-i cati cinstea ? daca iubiti asa tare animalele , de ce nu le iubiti pe toate la fel ?

 48. Indiferenta cu care este tratata problema maidanezilor de catre societatea noastra, inclusiv politicieni, este un indiciu cit de bolnava este si cit de departe suntem de Europa spre care asa tindem…este absolut corect ca problema maidanezilor trebuie rezolvata, dar nu prin metodele barbare utilizate..se ocupa oare de asa numita eutanasiere veterinarii?? evident ca nu..ci doar niste oameni bolnavi psihic care simt nevoia sa-si bata joc de fintele astea neajutorate…in mod normal ciinii bolnavi urmeaza a fi selectati si eutanasiati fara durere, ceilalti adapostiti in aziluri si sterilizati conform rigorilor si normelor sanitare..
  Tot respectul dnei Pavlicenco pentru faptul ca abordeaza acest subiect, si pentru pozele socante plasate..poate asa se mai trezesc unii la viata si observa ororile ce se petrec imprejur.

 49. VP , de ce nu pui poze cum se fugareste omul dupa porc in gogineata si prin curte , apoi il prinde si-l infibje cutitul in gat.. etc ,etc sau cum ii tai pe trunchi gatul unei gaini ? nu tot cu cruzime? apoi iti lingi degetele si mananci friptura.. unele popoare mananca caini /chinejii/.. deci care-i diferenta , in astea cazuri nu-i tot cruzime? Le tratam cu SI mai mare cruzime. Aici , insa, ii harnim , vrem sa le facem aziluri, sa-i tratam de boli ,dar ne temem de ei sa nu ne muste si deseori o patim SI trebuie sa fugim la spital . Ne temem sa mergem prin locuri intunecoase , caci stau in haite. etc , etc .. VP -fa azil pentru caini, daca asa de tare te doare soarta lor.

Comments are closed.