Optiunea “unirea cu Romania” – peste 45 la suta

Reiau postarea acestui articol, pentru ca procentul votantilor prounire creste si este curios sa urmarim pina unde…

29 la sutaIn decembrie 2008, pe http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48 si pe http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-unire-unire-unirermoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ am postat ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization in noiembrie 2008. A chestionat pe teren IMAS Inc., pe un esantion de 1,251 rezidenţi din RM cu drept de vot, declarat reprezentativ dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare – 3%. Inainte de sondaj, realizatorii le-au solicitat reprezentantilor partidelor intrebari si doleante suplimentare. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania. romania-beautifulTabelul “Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?” indica 29% optiuni pentru unirea cu Romania, alti 10% neavind un MapRegionsRomaniaraspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni prounire. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48

De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri pe forumuri, am vazut pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ un sondaj despre caile de depasire a impasului politic moldovenesc.

Inseram copia paginii, pe care optiunea „unirea cu Romania” intruneste deja peste 37% si e in schimbare. Comunistii ne-au tot umflat capul ca in RM (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea  ceva procente in recensamintul comunist.image-Rom

Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc. si creste continuu.

Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa isi ia lumea in cap, sa priveasca deja cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se scufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, ajung spre 40-50%.

Printre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. Unirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. “Imi e totuna – Moldova e cu viata sa si eu – cu a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.

In foto alaturata: Din cartea „Nicolae Iorga. Cugetari” , pag 10 din prefata semnata de Vlad Pohila, noiembrie 2005. E despre abandonarea Basarabiei in 1940.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

356 Comments

 1. D-na Pavlicenco,

  Ar fi bine sa vedeti mai departe decat partizanatul de partid. Sunteti prea incoltiti de rusi, cu majoritate prin alianat fragila, fata de comunisti, unde fiecare partid pro democratic este firav pe langa pcrm, ca sa va puteti permite ironii si lipsa de solidaritate.

 2. revelare,
  in multe privinte sunt de acord cu dumneata.
  „Trebuie sa lucreze la schimbarea mentalitatilor”–nu stiu cum ai putea lucra la schimbarea mentalitatilor,nu e sumplu si citeodata irealizabil.Unii mai degraba mor,dar nu se mai schimba.Spune-i asta directorului de liceu de la Ioan Voda din Cahul.

 3. d-na Pavlicenco, daca ma voi casatori cu o fata din Moldova, o voi face pentru ca tin la ea 🙂 cetatenia e pe plan secund.

  Sa stiti ca datul de cetatenii moldovenesti romanilor de catre d-l Ghimpu, s-ar putea sa nu fie chiar atat de departe de realizare 😉 dar nu sint sigur daca ele se dau dintr-un simplu decret, fara a depune niste acte in prealabil.

  Macar pentru a vota la urmatoarele alegeri din Moldova, merita demersul.

 4. cetatateandinbucuresti

  Nu inteleg de ce atat in romania cat si in moldova despre unire se vorbeste cu perdea.Cuvantul ,,unire” niciodata nu este pronuntat direct, mai ales la tv in mediile oficiale,este ca si cum un parinte ar vorbi cu copilul lui despre sex, evitand acest cuvant.

 5. Pt Jay

  Nu am spus sa te casatoresti pt a lua cetatenia. Am spus doar ca e o cale sigura de a pretinde cetatenia. Si eu cred ca nu ar fi departe posibilitatea ca Ghimpu sa dea cetatenie moldoveneasca la toti romanii si poate chiar ar fi o idee de lansat public. Sa mai crape de ciuda antiromanii, care „tare” ne mai iubesc… Sigur, e nevoie de un set de acte si se asteapta cel mult un an.

 6. d-na Pavlicenco, daca d-l Ghimpu ar face asta (ceea ce nu ma indoiesc ca ar face intr-un minut, fara a clipi) – va dati seama ce seism mediatic ar face comunistii? Posibil Lupu chiar sa se declare „mirat” sau „tulburat” si sa decida ruperea AIE..

  Trebuie studiata bine o asemenea miscare, dinainte. Trebuie pregatit terenul, asa cum a fost pregatit si cu ideea de intrare in NATO, in cazul Romaniei. Cum ati spus dvs, ideea lansata in spatiul public.

 7. Jay,
  nu dezbin.M-a inflat risul,ca Romania nu a putut lupta cu URSS-ul,dar am ramas noi sa luptam,ca intr-un final sa fim porecliti „rusi”ca am fost parte componenta a acestuia.Chiar e de ris.

 8. Jay,

  Pt adevarul istoric. Carol al 2-lea are multe bube, dar la Consiliul de Coroana a votat pt rezistenta armata la ultimatumul sovietic.

  Si putea sa fie si Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul, nu scapam mai ieftin in vara lui 1940: Polonia, Cehsolovacia, Franta desfiintate sau infrante, Romania incojurata de inamici: URSS, Bulgaria, Ungaria.

  Terminati cu chestiile ca Romania a facut, nu a facut. A facut foarte mult, atat cat i-a permis conjunctura internationala, chiar si comunistii lui Dej si Ceausescu au spus rusilor, basrabia e romaneasca, dar nu ne certam cu voi pt asta.
  Singurul poiect European in Basarabia s-a derulat in perioada 1918 1940.
  Prostii ca jandarmul abatut, ca in 1980 aveam masini dar intre 1918 1940 nu. ca jandarmul roman a batut. propaganda si deformari comuniste.
  Multi au cazut in cursa asta.
  Romania este deschisa sa ii ia inapoi pe vbasarabeni, doar daca ei vor.
  Trebuie actionat foarte inteligent si mai perfid decat actioneaza Rusia.
  Guvernul actual ci Filat si Ghimpu actioneaza foarte pragmatic. Cu lozinci nu faci nimic in fata Rusiei. Dar poporul trebuie trezit si acesta sa arate ca vrea.
  Trebuie trezita talpa tarii, apoi invatata sa isi ceara drepturile, sa nu mai stea fricoasa in fata oricarui rusofon si sa il sfideze daca nu vorbeste romaneste.
  Se semneaza tratatul de asociere cu UE. Apoi curand vine tratatul de livber schimb, si gata dispar taxele vamale la marfurile venite din UE, deci implicit din Romania si dintr-o data marfurile romanesti vor fi mai ieftine decat cele rusesti. Si asa Romania are o pozitie de frunte la concurenat cu Rusia prinvind statutul de partener comercial principal al RM.
  S-a semnat deja mi se pare, integrarea in sistemul energetic al UE. Se incepe in curand conecatrea la reteaua de gaze dintre Ro si RM.
  Incet incet dar hotarat si fara ezitare RM trebuie scoasa din dependenta economica si energetica fata de Rusia. Timpul lucreaza in favoarea noastra, noi generatii cresc in RM in cultura romana, rusofonii imbatranesc si dispar pe cale naturala… Trebuie lucrat intens si mascat, practic, fara lozinci. Rusia are cozi de topor si la Bucuresti.

 9. revelare,
  mi-a placut nespus de mult mesajul.Multumesc si bravo.

 10. faptul e ca ideea unirii- pe care o socotiseram cu totii la inceput imposibila,fantezista- este vehiculata tot mai frecvent ne duce la gandul ca unirea devine tot mai realista….iar guvernarea actuala AIE este mai prudenta in promovarea acestei obtiuni nu doar din motivul unei intelegeri in cadrul acesteia,ci si din teama de a starni reactii negative si imprevizibile din partea filorusilor si a Federatiei Ruse…..deacea sunt de acord cu acei care sustin ca Unirea se va produce doar cu ridicarea maselor de lume de pe ambele maluri ale Prutului…

 11. Desi sunt unionist din 1989, intelegand bine ca acest curent trebuie intarit efectiv in Basarabia, cu cat trece timpul devin tot mai sceptic in privinta unirii directe cu Tara. Este de muncit inca foarte si foarte mult pentru a derusifica si decomuniza aceasta bucata de pamant romanesc.
  Comunistii nu ar trebui totusi subareciatici, caci ma tem ca criza inca nu si-a aratat coltii adevarati

 12. revelare,
  in multe privinte sunt de acord cu dumneata.
  “Trebuie sa lucreze la schimbarea mentalitatilor”–nu stiu cum ai putea lucra la schimbarea mentalitatilor,nu e sumplu si citeodata irealizabil.Unii mai degraba mor,dar nu se mai schimba.Spune-i asta directorului de liceu de la Ioan Voda din Cahul.

  Se scoate istoria integrata, se scoate ideea de lb moldoveneasca. se aplica legea existentra privind folosirea limbii de stat cum se zice. Se impune functionarilor cunoasterea limbii romane/de stat. O sa vina vremea schimbarii si a acelui director de la Cahul.
  Li se arata moldovenilor toata opera lui Eminescu, si Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie si Doina, ca sa vada ca era roman nu maldavan.
  Faceti campanii de boicotare a magazinelor unde se vorbeste doar ruseste. Cand il atingi la buzunar, toti isi schimba convingerile.
  Ceea ce poate face statul roman cu adevarat, si singurul lucru imputabiul ca nu a facut suficient de repede si bine, e sa dea cetatenia romana mai rapid, dar si atent, sa nu mai apara rusnaci propasiti de cataiva ani inaite de 89 cu cetatenie romana. Toti aceia, plus cei din zona de mic trafic de frontiera vor avea posibilitatea sa desfasoare activitati mai avantajoase , care sa le aduca castiguri mai mari decat rusofonii. Nu vedeti ca si bastanul gagauziiei a inceput sa se intereseze de invatarea limbii romane.
  Totusi acest guvern trebuie lasat sa lucreze si ajutat, asa ca d-na Pavlicenco, lasati atacurile, ca sa aduca o imbunatire reala in viata populatiei, sa nu mai viseze la Urss si/sau sa voteze pe comunisti.
  Nu vedeti cat de repede acest \Guverna a avansat in negocierile cu UE, desi erau mult angajamente de infaptuit din partea RM, luate de Voroni, chipurile ca se integreaza in UE, dar nu a facut nimic. O mana intinsa usor de UE, care altora s-a intins mult mai conditionat.
  Cine se lupta sa impinga RM mai in fata, in grupul tarilor cu perspective clare de aderare la UE? Aud ? Tot tiganii de romani.
  E mare dezorientarea in randul populatiei RM, au incredere in Rusia, dar vor in UE, vor inapoi in URSS, 45% voteaza pcrm, dar nu vad ca pcrm a transformat RM in cea mai saraca tara din Europa….

 13. Pt revelare

  E foarte buna aceasta postare. Insa ea trebuie divizata in citeva lucruri. Ceea ce face bine Guvernul e de necontestat si efectele nu vor intirzia sa apara. Pe de alta parte, societatea trebuie sensibilzata sa nu fie antiromaneasca. Asta o pot face partide extraparlamentare ca PNL si societatea civila. Asupra trecutului sint mai multe viziuni, insa ain RM nu exista o familie care sa nu fi suferit din cauza odiosului regim comunist numai pentru ca a fost din romani si asta i-a radicalizat pe oamenii care, acum, se revanseaza. Este tot atit de adevarat ca sint multe cozi de topor la Bucuresti care cred ca fac istoria. Si ei trebuie demascati. Noi pregatim ceva si in acest sens. E timpul sa ne cerem drepturile, asta a fost spus foarte bine.

 14. Pt valdis

  Asa este, dar apar doua intrebari:

  Cine sa ridice masele?
  Cit ne vom mai teme de filorusi, ca ei de noi, iata, nu se tem, chiar daca sint mai putini…

 15. Pt Vlad

  Asta, insa, deloc nu inseamna ca, de frica acestor comunisti, trebuie sa ne tinem gura inchisa. Noi pledam pentru libertatea de exprimare. Guvernantii pot fi prudenti, noi, ceilalti – nu. In felul acesta, va fi cum spunea un vizitator – guvernantii vor merge din urma, apoi se vor plasa in fruntea procesului, dar trebuie curaj sa il pornim. Cu aceasta frica permanenta in fata antiromanilor ne vom pomeni cu ei din nou in capul mesei, cu revansa ruseasca si sa mai plingem vreo 4-8 ani, apoi sa o luam de la capat… Dar se stie – de ce te temi, nu scapi, de aceea, trebuie gindit si la altceva. Mai ales la ceea ce e de necontestat si de neevitat, oricum.

  Demult nu v-am mai vzut pe aici. Ce parere aveti despre celalalt articol, cu nepedepirea Voroninilor si ce parere aveti despre aminarea dosarelor de la 7 aprilie de catre Procuratura Generala?

 16. eu tot ma gandesc ca metodele astea .. sa le spunem diplomatice, oficiale , etc : acord de asociere a MD cu UE, vize , etc, etc sunt bune , dar ca sa faci UNIREA cu asa ‘metode’ nu mai stii cat va dura. Cele mai BUNE schmbari , schimbari radicale , revolutionare , care pana la urma corecteaza niste nedreptati , sunt cele spontane si extreme .. daca tot se spune ca anul 2010 va fi un an al schimbarilor radicale , n-ar fi de exlus ca TINERII DIN AMBELE TARI ROMANESTI SA FACA UNIREA PRIN CEREREA IN MASA A ACESTUI LUCRU ..In democratie si in era internetului, intrunirile si revendicarile maselor sunt posibile , dar si foarte eficace.Ganditi-va numai ca daca nu ieseau tinerii in strada in 7 aprilie si nu se intampla ce s-a intamplat, si nu era acea „revolutie pe internet” in moldova,cred ca eram cu voronin la carma.. eram in cutotul alta faza .. DAR… s-a am progresat! LA FEL AR TEBUI SI ACUM , FARA VIOLENTA , dar prin o actiune masiva a tinerilor,CRED CA S-AR FACE UNIREA , CACI MA TEM CA „REFERENDUMURILE” SAU ALTE ACTIUNI , SA SPUNEM CONSTITUTIONALE , NU-SI VOR AVEA EFECTUL DORIT…decat intrun viitor indepartat sau chiar niciodata

 17. sau , intradevar, o utopie , dar in istoria lumii se intampla de toate! 1/ BASESCU SA-SI IA SI CETATENIA moldoveneasca,2/ CONSTITUTIA MOLDOVEI SA FIE MODIFICATA ca PRESEDINTELE SA FIE ALES DE TOT POPORUL …3/SI BASESCU SA CANDIDEZE LA PRESEDENTIA MOLDOVEI.. SI ,daca va castiga , ceea ce este foarte posibil, va fi ca in cazul LUI ALEXANDRU IOAN CUZA.. O UTOPIE , dar nu exlusa ca realizare ..

 18. epizoadele romantice a podurilor de flori s-au consumat deja….ajunsi in mocirla in care ne-au afundat comunistii nu mai avem timp de pierdut pentru a astepta cuminti vre-o 20 ani pana ni se va ingadui intrarea in UE..unirea este in interesul fiecarui cetatean basarabean..acest mesaj tre sa fie inteles de toata lumea…

 19. sau , alta „utopie”.. 1/ se modifica constitutia sau modul de a alege presedintele Moldovei si intrun mod sau altul se alege , totusi, presedintele moldovei anul acesta , spre sfarsit de an, pe 4 ani ,pana in 2014, inceput de 2015 .. tot atunci se termina si mandatul lui Basescu ..2/SE ORGANIZEAZA ALEGERI APROAPE CONCOMITENT IN AMBELE STATE ROMANESTI SI ESTE ALEASA ACEEASI PERSOANA ..SI , IARASI ACELAS CAZ :”ALEXANDRU IOAN CUZA” ,ca la 1859.. UTOPII , DAR NU EXLUSE !.. in Moldova sunt cativa politicineni , care ar face fata .pt functia de presedinte al ROMANIEI MARI , s-ar gasi si din Romania.. CE ZICETI? UTOPII sau posibile „intampalri” istorice !

 20. inca 2 tineri morti

  inca 2 tineri ce incercau sa schimbe republica moldova morti intr-un ,, accident ” .
  http://www.curaj.net/?p=30301

 21. @ NINA: mde, simpatice utopii. Dar modelul german, bazat pe decizie politica si care se va aplica si intre RO si MD nu este utopic. 😉

  In alta ordine de idei, mi-a placut mai ales unul din comentariile lui „revelare”. Este printre putinii comentatori care este constient de anumite chestiuni si de faptul ca Romania a inceput si va continua sa faca foarte multe lucruri bune pentru Basarabia.
  Dar, mai ales (cel putin asa imi pare mie) intelege ca adevaratele miscari strategice nu se fac la televizor! 😉

 22. REVELARE, ai mare dreptate , rusia are foarte multe cozi de topor la Bucuresti, care fac totul pentru a stopa apropierea RO de RM.. rusia este maestra in intrigi , razboaie si dezbinari . cine gandeste ca acum rusia s-a astamparat/cumintit se insala amarnic .. sa spunem un mare multumesc lui Dumnezeu ca n-a venit geoana la presedentie in RO, caci el era proiectul rusilor pentru stoparea viitorului european al moldovei .. , ba chiar pentru a lucra la iesirea romaniei din UE , caci noul tratat de la Lisabona prevede asa posibilitate a tarilor membre UE .Aici rusia n-a reusit sa-si joace planurile , dar razboiul cu ea inca de departe nu este castigat .. Daca ne-ar ajuta Dumnezeu si destinul ca Moldova sa -si taie cordonul ombilical cu rusia , ar fi o mare victorie. Totul sta in politica corecta pe care o va duce AIE , sa taca si sa faca ce trebuie, si …in verticalitatea tuturor moldovenilor de a-si impune respectul fata de o etnie /rusa/ foarte impertinenta si ostila bastinasilor .” Razboiul” e greu , dar nu imposibil.. Un fapt implinit> UNIREA, pus in fata rusilor si coloanei a 5-ea din moldova cat si a cozilor de topor de pe ambele maluri de PRUT ,ar schimba totul , ar aduce dreptatea in capul mesei ! Ar fi o izbanda meritata a mult patimitului popor moldovenesc !

 23. revelare, dupa aprecierea d-nei Nina, a d-nei Pavlicenco, a lui Toka, e randul meu sa spun nota zece pentru postare. Foarte pragmatic gandit, mai treci pe aici cand ai timp, e nevoie de oameni ca tine sa mai deschida mintile.

  Nina: ideile tale nu sint chiar atat de utopice. Eu de mai multa vreme imi apar ca ipoteze de lucru. Tot la capitolul „utopii” ar putea fi si pregatirea lui Dorin Chirtoaca (stiu ca prietenii mei Toka si Stalinus vor rade in barba) – dar cred cu tarie ca scenariul Cuza se poate repeta. Totul e sa se faca il liniste, si cu tact. D-l Basescu deja inainteaza in varsta si nu stiu daca mai poate sa faca inca un efort electoral peste cinci ani, in timp ce Dorin e tanar, ambitios, calit in lupta anticomunista.

 24. daca d-l Ghimpu reuseste sa aduca limba romana la locul cuvenit, ca limba oficiala, consider ca jumate din ce trebuia facut, spre Unire, deja va fi facut. Va avea un efect psihologic imens, si deja lucrurile se vor pune in alti termeni.

 25. Jay , EU LA-M AVUT IN VEDERE pe BASE acuma ,anul acesta sa acndideze , ca tot nu avem presedinte si dac schimbam ceva si se alege de popor, daar peste 5 ani tot la CHIRTOACA SAU FILAT m-am gandit

 26. Vitalia Pavlicenco spune:
  5 January 2010, la 23:11

  Pt revelare

  E foarte buna aceasta postare. Insa ea trebuie divizata in citeva lucruri. Ceea ce face bine Guvernul e de necontestat si efectele nu vor intirzia sa apara. Pe de alta parte, societatea trebuie sensibilzata sa nu fie antiromaneasca. Asta o pot face partide extraparlamentare ca PNL si societatea civila.

  DA D-NA PAVLICENCO. GUVERNUL TREBUIE SA SE MISTE PRECAUT, INLIMITE LEGALE, CA SAR AIA CA SUBMINEAZA SUVERANITATEA RM, CA VOR DESFIINTAREA STATULUI, PLUS CA MAI INAINTE TE POMENESTI CA LUPU CU AI LUI TRANTESC GUVERNUL (DESI EU CRED CA LUI LUPU II PLACE ASA DE MULT CIOLANUL SI E SI FOARTE CLARVAZATOR, CA SI-A DAT SEAMA CA PCRM PIERDE SI APOI UNA E SA FII PRESEDINTE ALATURI DE RUSIA SARACA SAU PRESEDINTE INTR-O TARA ASOCIATA LA UE CU PERSPECTIVE CLARE DE ADERARE SI IN CARE INCET SA CURGA FONDURI EUROPENE DE PREADERARE , STRUCTURALE, DE SOLIDARITATE).
  SOCIETATEA CIVILA SI PNL SA INCEAPA A CERE APLICAREA LEGII PRIVIND FUNCTIONAREA LIMBII DE STAT. PE VREMEA PCRM, UNDE LEGEA ASTA ERA NESOCOTITA FATIS, NU ATI MISCAT IN FRONT. NU FAC EU ACUM PE ACUZATORUL, STIU CE INSEAMNA TEROAREA. DAR ACUM A DISPARUT TEROAREA ASA CA TRECETI LA TREABA. ATI OBSERVAT DEJA CA MEDVEDEV SE PLANGE DE RESTRANGEREA SPATIULUI LIMBII RUSE, ASA CA GUVERNUL NU VA INTREPRINDE NIMIC IMEDIAT. DAR PNL SI SOCIETATEA CIVILA O POATE FACE, SA CEARA RESPECTAREA UNEI LEGI EXISTENTE SI PE VREMEA LU’ VORONIN.

  IAR PAREREA MEA ESTE CA UNIREA SE POATE FACE ORI PRINTR-O MASIVA MISCARE A POPULATIEI DIN RM, LUCRU UTOPIC ACUM STIIND CATI MALDAVANI SI MANKURTI SUNT, PLUS CA TRANSNISTRIA RAMANE IN AER.
  NU TREBUIE GRABIT NIMIC, NE INTEGRAM ECONOMIC SI ENERGETIC, DECUPLAM RM DE LA RUSIA, SE MERGE SPRE ADERAREA LA UE, PENTRU CA VOR FI FONDURI MASIVE DE PREA DERARE LA DISPOZITIA RM SI NU CRED CA UNITA BRUSC CU ROMANIA, RM VA BENEFICIA DE ACELEASI FONDURI, VOR FI MULTI IN UE CARE SA STOPEZE ACEI BANI SI SA II DIRIJEZE SPRE FONDURI DIN CARE POT TRAGE SI EI BANI.
  PLUS CA ACELE FONDURI VOR RIDICA MULT CONDITIA RM, CARE VA DEVENI UN MAGNET PT POPULATIA TRANSNISTRIEI SI SA VEZI ATUNCI CUM VOR VENI SINGURI INAPOI.
  DESI TOATE TARILE CARE AU INTRAT IN UE AU TREBUIT S AINTRRE MAI INTAI IN NATO, CRED CA RM NU I SE VA IMPUNE ACEST LUCRU. Sau cand doar acest lucru va mai ramane de facut, intrarea in NATO, printr-o miscare rapida RM se uneste cu RO si intra si in UE si in NATO, dar va fi serios pregatita atunci pt UE.
  Unirea se paote realiza doar la adapostul UE si NATO, dar cu vointa clara a populatiei RM.
  ROMANIA NU ARE PUTEREA ECONOMICA a Germaniei si aduceti-va aminte ce animozitati au aparut acolo intre Ossis si Wessis, datorita pretului unificarii. Concluzia: trebuie inaintat rapid pe calea integrarii unificari, asa ca unirea o vom face pe banii UE
  Aceasta Unire nu se va putea realiza insa niciodata fara un sprijin popular masiv pt. Unire, care astazi este redus, ce sa mai neimbatam cu apa rece. Unii abia acum isi dau seama ca limba lor e lb romana si inca mai ezita….. Scriam de dezorientarea populatiei RM… acolo se face pregatirea Unirii.
  Uniti impreuna in UE, ajungem la vreo 27 milioane, alta pondere va avea Romania Intregita. Sunt multe fonduri europene , care se dau mai mult pe cap de locuitor cu cat populatia este mai mare, plus in lumina Tratatului de la Lisabona, Romania Intregita va avea o asa pondere incat va fi hoatratoare in luarea unor decizii asa ca cei mari din UE vor trebui sa respecte interesele Romaniei daca vor dori sa isi impuna repede propriile interese.
  Disperarea unoraa pt Unire rapida este sfasietoare pentru noi cei de aici din dreapta prutului, insa lucrurile nu se pot grabi in conjunctura actuala. Rusia sta destul de bine pe picioare si poate interveni brutal ca in 1940 si chiar ca si acum, fara a oferi ragazul unui respiro ca in 1918, cand populatia a putut hotara prin reprezentantii ei fara manipularile brutale ale rusilor.
  O Unire a la Cuza cvu Basescu, cea mai dragalasa utopie. In 1859 Rusia sprijinea cat de cat Unire Principatelor, acum nici vorba.
  E totusi un moment favorabil, folositi=l. UE e deschisa, SUA sprijina, aduceti-va aminte ce a spus la Bucuresti in octombrie prin vicepresedintele Biden si important este si faptul ca a ales Bucurestiul pentru definirea pozitiei lor geopolitice ij nzona adiacenta Rusiei. peste 4 ani vine un alt preasedinte american, cine stie ce va mai vrea si ala, dar un lucru e clar, in fata unei vointe populare puternic majoritare si vehemente, SUA vor sprijini… Sa nu uitam insa ca nu stim ce face Iranul, Coreea de Nord sincine stie de ce aliati va mai avea nevoie SUA atunci…

 27. @ NINA: crede-ma pe cuvant, nu sunt nici comunist, nici macar social-democrat, dar ma deranjeaza enorm neadevarurile. Ipoteza cum ca Geoana ar fi un comunist deghizat, omul rusilor, este de o absurditate si de o penibilitate care frizeaza logica bunul simt. Nici vorba de asa ceva, in Romania, dupa episodul Pacepa este imposibil, cel putin teoretic, ca un inalt oficial, personaj-cheie din conducerea tarii sa tradeze! Nu intru in detalii, mi-ar lua prea mult timp.
  Mai mult decat atat, cred ca Geoana ar fi accelerat cumva lucrurile in vederea apropierii de facto dintre RO si MD. Nu uitati ca crema diplomatiei romanesti se afla la PSD. Iar Adrian Severin are un cuvand foarte greu de spus in politica externa a UE. Din contra, realegerea lui Base impune ca unele proiecte ale celor de la Externele romanesti sa fie continuate, iar altele reconfigurate. Si toate astea dintr-un motiv relativ simplu, Base nu va putea avea prea curand o relatie prea cordiala cu actualii leaderi rusi, iar neavand sprijinul concret, explicit, fatis al Rusiei in problema transnistreana si nu numai, lucrurile se vor desfasura ceva mai greu, din pacate. Vorbeam mai devreme despre modelul german. Ei bine, acesta a presupus, printre multe altele, si „unda verde” din partea Rusiei, oricat de bizar ar parea.

  In final, va dau tuturor o tema de gandire: credeti ca daca era Geoana ales presedinte in Romania, a 2-a zi ar fi fost ales si Lupu, in MD?

 28. Nina, poate cand vine Base acum la Chisinau, pune la cale cu Mosh Ghimpu si ideea ta (noastra) 🙂

  In alta ordine de idei, de acord cu revelare: trebuie BATUT FIERUL CAT E CALD. Fereastra asta temporala nu stiu cat ne va fi deschisa. Acum e momentul unor miscari importante. Cu tact, inteligent, in liniste, pas cu pas.

 29. Toka, poate ca ar fi timpul sa nu mai privim atat de tematori spre rusi, si sa ne urmam destinul. Rusia nu se conduce dupa resentimente si dupa orgolii ranite, pe ei ii intereseaza banul. Din gaz sau din alte scheme economice. Restul, conteaza prea putin.

 30. Pt revelare

  Voi reveni si cu altele, dar parca mi-ati ciutit gindurile. Stau la capatii cu legea privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R.Moldova. Vreau sa o reanalizez si sa puna problema respectarii ei.

 31. Toka spune:
  6 January 2010, la 01:01

  @ NINA: crede-ma pe cuvant, nu sunt nici comunist, nici macar social-democrat, dar ma deranjeaza enorm neadevarurile. Ipoteza cum ca Geoana ar fi un comunist deghizat, omul rusilor, este de o absurditate si de o penibilitate care frizeaza logica bunul simt. Nici vorba de asa ceva, in Romania, dupa episodul Pacepa este imposibil, cel putin teoretic, ca un inalt oficial, personaj-cheie din conducerea tarii sa tradeze! Nu intru in detalii, mi-ar lua prea mult timp.
  Mai mult decat atat, cred ca Geoana ar fi accelerat cumva lucrurile in vederea apropierii de facto dintre RO si MD. Nu uitati ca crema diplomatiei romanesti se afla la PSD. Iar Adrian Severin are un cuvand foarte greu de spus in politica externa a UE.

  Nu e cazul sa introducem aici probleme de politica interna din Romania.
  Dar Toka, nu se de acord cu nimic din ceea ce spui. Geoana este un prostanac, azis Iliescu, el a confirmat.

  Si ca sa raspund la intrebarea Dvs.: Geona presedinte in RO nu influenta sub nicio forma alegerea lui Lupu. Aici doar vornin vjoaca ca sa arate Moscovei ca are inca un cuvant de spus si sa recapete sprijinul Moscovei.

  Sa mai spun ceva despre geoana si vizita lui secrreta la Moscova. Eu locuiesc acum in Cehia si acelasi lucru s-a intamplat in Cehia. Seful PSD din Cehia, e drept ca momentan doar deputat, dar fost prim minsitru pana acum 2,5 ani si posibil viitor prim ministru, a intreprins la fel o calatorie secrreta la Moscova, s-a intalnit si cu Putin. Noi stim doar despre acesti reprezentanti de partide social democratice din aceste doua tari ca au facut vizite secrete la Moscova. or mai fi si din alte tari? Se poate, secretul s-a pastrat mai bine acolo. Nu cred sa fie coincidenta, Moscova incearca ceva.

 32. revelare, esti cumva originar din Moldova? 🙂 doar o presimtire..cu atat mai mult respectul meu pentru modul de a gandi..

 33. Nu Jay,

  Sunt tigan roman, romin, rominas, cum zic maldavanii din Valahia.

 34. ai uitat sa zici: ruman 🙂

 35. am observat ca i te-ai adresat cu „dvs” lui Toka. De obicei fratii nostri din Moldova sint asa mai protocolari, cu cei pe care nu-i cunosc. Noua ne-a disparut obiceiul asta, trecem repede la „tu”.

 36. Nu ma mira, sincer sa fiu…

 37. @Jay: pai frate, am spus eu vreodata altceva? Eu nu am privit niciodata temator spre rusi, ci doar foarte atent. Cam atunci cand manipulezi nitroglicerina. :)) In rest, mie unuia mi se cam falfaie de Rusia. Nu-i vad deloc ca „ursii” care vor ei sa para cu orice ocazie. Politica batutului cu pumnul in masa nu m-a miscat niciodata. Cu toate acestea, sa ii subestimezi pe rusi si sa le contesti influenta enorma pe care inca o au in MD, este mult mai mult decat naiv.

  Iarasi, in privinta limbii ai perfecta dreptate, daca se reuseste rezolvarea „problemei” limbii romane, efectul va fi devastator pentru acel moldovenism primitiv si retrograd. Si cred ca Ghimpu si compania au acest lucru pe agenda lui 2010. 😉

 38. @revelare: ok, bine, crezi cum vrei, eu nu am sa te contrazic, dar de data asta nu sunt deloc de acord cu tine.

  Ai mai spus: „Aici doar vornin vjoaca ca sa arate Moscovei ca are inca un cuvant de spus si sa recapete sprijinul Moscovei.”

  Tu chiar crezi, prietene, ca Voronin mai are ceva de aratat Moscovei? Dar ar mai avea ce, din moment ce nici Moscova nu vrea sa vada?

  Poate ca sunt eu nebun, dar voi chiar nu observati ca Rusia nu mai sprijina nici macar Transnistria?

 39. toca. TE-AS SFATUI SA NU MAI CREZI ATAT IN GEOANA, ATATA TIMP CAT FACE VIZITE SECRETE LA MOSCOVA , CRED CA ERA CEVA DE ASCUNS ACOLO , NU ? am spus ce-am spus si multumesc Domnului ca planul Moscovei acuma a esuat.. dar sa nu crezi ca rusii dorm si viseaza sa ne vada in UE ?AU PLANURI” MARI” PENTRU r.m , NUMAI CA TOTAL INVERSE.. cu ale noastre. O intreaga armata lucreaza pentru ei pe ambele maluri de prut …daca pierd moldova , adica daca moldova revine la patria-mama sau in UE .. ei pierd influenta in zona .. asa ca lupta va fi pe viata si pe moarte …

 40. D-na Pavlicenco,

  Pe langa legea functionarii limbii de stat, mai sunt si alte legii a caror desconsiderare/neaplicare din partea regimului voronin (dar si mai inainte) a permis rusofonilor sa isi faca de cap in RM.
  De la caz la caz, cu martori, faceti reclamatii la procuratura pentru nerespectarea legii. Multe, la fiecare incalcare, obtineti si o educare a populatiei in scopuri ci iscari civice. Tribunalul da verdicte, se poate lua apoi Medvedev de Guvern? Nu, e democratie, Justitia independenta, legea veche, nu ceva nou. Ca ti vazut ce repede au inscenat rusii cu dracii aia de la Mitropolia Moldovei atacyul la menora si ce repede si-au adus aminte ca nu sunt maldavani ci romani, au venit cu citate din Eminescu, ca poporul roman e cresti ortodox si alte manipulari si intoxicari, dar cu Ce-ti dortesc eu tie dulce Romanie, cu Doina sau cu Scrisoarea a treia nu defileaza niciodata.

  Nu va dau sfaturi, dar situatia este fragila inca in RM, asa ca trebuie mai multa solidaritate si Guvernul sa fie lasat in pace din partea fortelor democratice.
  Dar puteti initia o miscare de unificare a partidelor liberale. Lasati orgoliile, telul este prea mare pt orgolii. Si veti intra in istorie, daca se va realiza.

  Si inca ceva de unde poate veni inspiratia:
  1/ Mahatma Gandhi a invins administratia coloniala britanica cand a convins populatia sa nu mai cumpere produse britanice si sare. Si atunci britanicii au recurs la represalii sangeroase. Gandhi a inceput sa isi teasa singur panza pentru haine. Asa ceva nu va fi nevoie in RM, pt ca ceva se mai produce autohton si apoi sunt si alte surse de aprovizionare.
  2/ Dupa represaliile sangeroase ale britanicilor, ruptura lui Gandhi de britanici a fost totala, dar cand a inceput razboiul cu Germania, Gandhi a chemat la sprijinirea luptei impotriva Germaniei.

  Cine are minte de inteles, sa inteleaga.

 41. # Toka spune:
  6 January 2010, la 01:01

  @revelare: ok, bine, crezi cum vrei, eu nu am sa te contrazic, dar de data asta nu sunt deloc de acord cu tine.

  Ai mai spus: “Aici doar vornin vjoaca ca sa arate Moscovei ca are inca un cuvant de spus si sa recapete sprijinul Moscovei.”

  Tu chiar crezi, prietene, ca Voronin mai are ceva de aratat Moscovei? Dar ar mai avea ce, din moment ce nici Moscova nu vrea sa vada?

  Poate ca sunt eu nebun, dar voi chiar nu observati ca Rusia nu mai sprijina nici macar Transnistria?

  EU CRED CA VORONIN VREA SA ARATE CEVA MOSCOVEI. MOSCOVA NU RENUNTA LA PCRM NICI LA TRASNISTRIA, DAR PROBABIL VREA SA SCHIMBE PUTIN REGISTRELE, PARTITURA SI DECI SA SCHIMBE SEFII, SA ARATE ALTA VITRINA. IAR SEFII ASTIA NU PREA SE VOR SCHIMBATI, CA DOAR PRIN EI TREC FONDURILE CE VIN DE LA MOSCOVA SI DACA FACI NO NACTIUNE DOUA, LE RAMANE SI LOR CEVA BINISOR, CA E GREU SA STII DACA A COSTAT 10 LEI SAU 100 SI MULTE ACTIUNI SE FAC FARA CHITANTA….DAR NU VA FI DECAT ACEEASI MARIE CU ALTA PALARIE. DEOCAMDATA VORONIN TINE INCA BINE IN MANA PCRM NICI NU S-A PREA SPART, NICI NU SE AUD VOCI SA ALEAGA PE ALTUL LA SEFIE. A OBTINUT TOTUSI UN MARE PROCENT IN ALEGERI …. RUSIA NU LASA NIMIC DIN MANA DE BUNA VOIE, NICI MACAR TRANSNISTRIA, PE CARE O POATE FOLOSI CA SI CUIUL LUI PEPELEA SI CONTRA RM SI CONTRA UCRAINEI.

 42. Pt revelare

  Unificarea liberalilor nu o decid eu. Pe acest blog am expus pina la dezgust totul si nu revin, ci resping sfatul dat mie. Nu e vorba de orgoliul meu.

 43. @ NINA: dar eu nu cred deoc in Geoana! Eu cred doar in Dumnezeu!
  Am zis doar ca ma deranjeaza minciunile despre „maleficul” si „prostanacul” Geoana. Nu e deloc nici una, nici alta.
  Daca amicului nostru „revelare” i se pare suficient ca a zis Iliescu despre Geoana lucrul acesta ca sa il si creada, desi a fost intr-un cu totul si cu totul alt context, mie nu.

  Stii ce inseamna „vizita secreta” cu SPP-ul dupa tine, Nina? Este un nonsens! Eu cred ca, desi nu s-a mediatizat vizita lui Geoana la Moscova, nu se poate pune problema unei vizite tendentioase. Mai mult, sunt convins ca a avut in spate girul unor „structuri” euroatlantice, ca sa nu zic altfel. In fine…

  Hai sa fim seriosi, Nina, exacerbati / exagerati, supradimensionati atat de mult importanta MD pentru rusi incat daca as fi naiv as crede ca cel de-al 2-lea stat romanesc are cel putin rezervele de petrol ale Arabiei Saudite si Iranului la un loc.
  Bineinteles ca nu le este nici lor deloc indiferent acest petec de pamant, dar nu cred ca au vazut vreodata altfel MD decat ca pe un instrument de santaj, un ghimpe in coasta Romaniei si a Europei si, mai ales, o eventuala moneda de schimb. 😉

 44. Revenind la tema unirii, hai sa ne punem intrebarea cine cu cine se uneste? Romania cu Moldova, sau Moldova cu Romania?

  Luand exemplu de la modelul german – nu tocmai elocvent – in care RDG s-a unit cu RFG, uitandu-ne la (in)probabila unire a Coreei, unde nordul se va uni cu sudul (si nu invers), tot asa cum nu UE a aderat la Romania, trecand – un pic fortat – prin faptul ca nu NATO s-a extins in Romania, ci Romania a aderat la NATO, se poate concluziona ca nu Romania se va uni cu Moldova, ci invers.

  Bun! In Moldova, aceasta unire poate genera un fel de „complex de inferioritate”. Din cate vad, acest „complex” are un teren destul de fertil.
  Si Romania pateste cam la fel in relatia cu UE, dar in relatia cu NATO lucrurile parca stau un pic mai altfel.

  Asta se vrea o introducere la discutia pe tema „ce trebuie sa faca Moldova (nu Romania) daca vrea unirea”. Primele mele comentarii pe aceasta tema ar fi:
  – Orice sugestii/recomandari ar veni de la Bucuresti vor fi percepute in Moldova ca niste masuri punitive. Un fel de… „dat cu pumnul in masa si cu pumnul in gura”.
  – Trebuie sa recunoastem ca in Moldova sunt multe probleme interetnice, lingvistice, religioase, de administrare a teritoriului (si nu ma refer neaparat la Transnistria), politice, economice etc., etc.
  – O unire rapida si fortata nu ar face decat sa transfere aceste probleme noului stat creat, stat care, fie vorba intre noi, nu-i chiar atat de puterinc sa le rezolve cat ai bate din palme. Mai luam in calcul si obligatoria aliniere la tuturor aspectelor administrative-sociale-politice-economice-si alte cele, si vedem cat de „stufoasa” e situatia.

  Deci, cum facem? Sau mai bine spus, mai vreti unire? Evident ca intrebarea e si reciproca: Mai vrem unire?

  Pana una alta, nici in Romania, nici in Moldova, nu exista o formatiune politica autentic prounionista. Iar 5-10 milioane de oameni nu scoti in strada cu una cu doua!
  Am sau n-am dreptate?

 45. asa de multe postari n-am mai vazut demult … este evident pentru toata lumea , ca problema reunificarii nationale ia incet , incet , amploare … dupa ce multi , aflati in slujba unor interese straine , au incercat sa creeze impresia ca aceasta problema nu mai intereseaza pe nimeni , ca e ingropata definitiv si irevocabil , se simte o miscare „subterana” in sens pozitiv , de jos in sus , dupa multi ani de zile , in favoarea curentului unionist . e posibil ca unirea sa vina mai repede decat am crede noi astazi … postarile de genul celei de mai sus – EugenRO – nu mai sunt de actualitate . istoria nu sta sa asculte pe toti raspandacii si zvonerii alarmisti , care ne anunta apocalipsa in cazul unirii … istoria isi vede de cursul ei , imperturbabil . un fapt de viata intamplat actualei conducatoare a guvernului german – angela merkel – in 1990 , e relevant … dansa recunoaste ca nici prin cap nu ii trecea atunci ca rdg-ul – unde traia – va disparea pe vecie in doar cateva luni … chiar se afla la sauna in momentul in care zidul berlinului incepea sa cada la propriu . si atunci erau destui care plangeau in hohote dupa ” patria muncitorilor si taranilor germani ” . istoria a mers mai departe , doar nu era sa se incurce de niste retrograzi … si astazi avem germania unita intr-o europa unita !

 46. COSTIN spune:
  6 January 2010, la 09:09
  […] … postarile de genul celei de mai sus – EugenRO – nu mai sunt de actualitate . istoria nu sta sa asculte pe toti raspandacii si zvonerii alarmisti , care ne anunta apocalipsa in cazul unirii …

  🙂 🙂 🙂 Iaca pozna! Am ajuns si „raspandac”!
  Mai tre’ sa fac rost de inca trei „colegi” si de patru cai! Ca sa avem si „cei patru calareti ai apocalipsei”! 🙂

 47. Am impresia ca POPORUL acesta se teme SA SE FOLOSEASCA DE LIBERTATE ce o are.

  Ca si tiganii lui Alecsandri… sau ca o turma ce sta tot in ocol, chiar si daca i s-a deschis poarta spre EUROPA.

  Nemtii cu 20 de ani in urma nu s-au gindit mult, ci PUR SI SIMPLU ai doborit ZIDUL…

  Noi ce asteptam? Ukaz de la Moskow?? Atunci, despre ce fel de INDEPENDENTA vorbim???

  Va temeti de Apocalipse, de Pronosticurile astrologilor etc…

  Or, Oare nu stiti ca Dumnezeu este Stapinul a toate?
  Oare nu stiti ca Dumnezeu este Atotputernic, Atotstiutor si Atotprezent???
  De cine, dar, temeti? In cine Va incredeti, oameni buni?

  Oare nu stiti ca El a creat chiar si pe astrologi si ca El a aranjat si pozitia stelelor, dupa care astrologii se conduc?

  Deci, Cine este mai MARE, de care TREBUIE sa ascultam??
  De ce, dar, mai umblati buimaciti tot calcind prin strachini…

  Meritati, in asa caz, UNIREA?

  Dumiriti-va unde va aflati si pe ce cale mergeti! Lepadati gindurile pesimiste si descurajante ce duc la esec
  Mergeti pe CALEA BIRUINTEI, pe Calea BUCURIEI, pe Calea Succesului, pe Calea CURAJULUI…

  Asta vrea Dumnezeu de la acest popor multpatimit!
  NUMAI ASA VOM TRIUMFA!!!

 48. Pentru cei care considera ca sint multe “cozi de topor” la Bucuresti. Ce credeti despre asta?

  Cetăţenia română – un calvar pentru Românii din Basarabia

  Publicat: December 30, 2009 pe http://www.curaj.net/?p=30014

  După 27 august 1991, autorităţile de la Bucureşti mai precis Parlamentul României, printr-o simplă hotărîre, trebuia sa repună în drepturile cetăţeneşti pe românii din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Conţinutul hotărîrii trebuia să fie următorul :

  Cetăţenii români, din teritoriile ocupate de Uniunea Sovietică, stat care nu mai există în urma consecinţelor Pactului Robentrop- Molotov, se repun în drepturile cetăţeneşti.”

  Această hotărîre daca era primită în 1991 de Parlamentul României, elimina acest calvar de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni, bucovineni şi herţeni. La 1 martie 1991 Parlamentul României adoptă Legea nr.21 cu privire la cetăţenia română. La propunerea unui grup de cetăţeni români, influienţi, de origine evreiască, care deţineau posturi cheie în organele de conducere ale României, se cerea să fie introdusă în Lege- dubla cetăţenie, iar persoanele care au pierdut cetăţenia română, în condiţii neimputabile lor (fără voia lor) să o poată redobândi la cerere. Cetăţenii români care au plecat din ţară în anii 1970-1989 în Israel, SUA şi alte tări depuneau cereri de renunţare la cetăţenia română. La 1 martie Parlamentul României a adoptat prezenta Lege, şi art. 10 a acestei Legi spunea următoarele:

  „Foştii cetăţeni români care au pierdut cetăţenia română în condiţii neimputabile lor, o pot redobândi la cerere.”

  Şi iată sub acest blestemat articol 10 mai târziu 10-1 , din Legea Specială, am căzut şi noi românii din Basarabia, cu toate că noi niciodată nu am pierdut cetăţenia română, nu am renunţat la această cetăţenie şi nu am fost lipsiţi de ea.

  Conform Legii nr.793 pentru reglementarea cetăţeniei locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, din 04 septembrie 1941 şi regulamentului nr. 15 privind constatarea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, în art. 1din Lege şi art. 2 alineatul 1 din regulament se spune: „Au fost şi sunt români toţi locuitorii din teritoriile dezrobite, Bucovina de Nord şi Basarabia, care potrivit Legilor în viguare la data de 28 iunie 1940 se bucurau de naţionalitatea română. Alineatul 2. Copiii născuţi la 28 iunie 1940 sau după această dată pe teritoriile Basarabiei şi Bucovinei de Nord, dacă tatăl, sau în cazul copilului nelegitim mama, au fost şi sunt cetăţeni români, potrivit prevederilor art. 2 alineatul 1. (Legea nr. 793 şi regulamentul nr. 15 nu sunt abrogate până în prezent).

  Nici conducătorii României comuniste, cum au fost Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, nu au avut curajul să abroge aceste acte legislative, cu toate că fiecare din ei au adoptat cîte o Lege cu privire la cetăţenie, dar Legea nr.793 şi regulamentul nr. 15 nu au fost atinse. Anume în baza acestor Legi, noi trebuie să fim repuşi în drepturile cetăţeneşti. Mai mult ca atît conform art.5 alineatul 2 din Constituţia României: „cetăţenia dobândită prin naştere nu poate fi retrasă”. Părinţii şi buneii noştri care s-au născut până la 28 iunie 1940 sunt cetăţeni români, cetăţenia care au dobândit-o prin naştere. Conform art.5 alineatul 2, litera „b” din Legea nr. 21/1991:

  „Copiii născuţi pe teritoriul României, din părinţi cetăţeni români, sunt cetăţeni români.
  Sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care
  b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română.”

  În 1996, Parlamentul României, adoptă Legea nr. 119 cu privire la actele de stare civilă, unde în art.43 alineatul 4 se spune următoarele:

  „Cetăţenii români care locuiesc pe teritoriile care au aparţinut României, iar acuma se găsesc pe teritoriile altor state, îşi pot transcrie actele de stare civilă prezentînd certificatele (dublicatele) din Arhivele Naţionale.”

  Din conţinutul acestor Legi reese următoarele, că noi cetăţenii români din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, şi descendenţii lor până la gradul III, ar trebui să ne prezentăm la orice Direcţie de Stare Civilă din România, cu dublicatele certificatelor de naştere şi căsătorie (după caz) eliberate de autorităţile Republicii Moldova, pentru a fi transcrise în Registrele de Stare Civilă Române. Aşa trebuia să se întîmple dacă aceasta o doreau Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Trăian Băsescu. Cu părere de rău autorităţile române ne-au egalat în drepturi cu cetăţenii români de origine evreiască, care de bună voie au părăsit România, de bună voie au renunţat la cetăţenia română, emigrînd în SUA, Israel şi Australia la o viaţă mai bună. Noi românii din Basarabia conform Legii nr.21/1991 am fost puşi la aceeaşi masă cu sus numiţii cetăţeni, cu toate că nu există nici un act normativ, unde noi românii din Basarabia să renunţat sau să fi fost lipsiţi de această cetăţenie. Nimeni nu a ridicat această întrebare în Parlamentul şi Senatul României. Toţi au tăcut, au tăcut şi marii patrioţi, senatorii şi deputaţii Partidului România Mare, şi guvernanţii au făcut ceea ce-au dorit în această privinţă. De aici s-a început marele calvar de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni şi bucovineni. S-au format cozi interminabile la renumita adresa Nicolae Iorga nr.39 din Bucureşti,unde românii din Basarabia stăteau zile întregi pentru a depune cererea şi actele necesare la redobândirea cetăţeniei române. Aici la strada Nicolae Iorga nr.39 puteai vedea de toate: înjosire, umilinţă şi corupţie. Începând cu luna martie 2002 Guvernul lui Adrian Năstase, emite o ordonanţă de urgenţă, unde stopează pe 6 luni de zile primirea cererilor de acordare a cetăţeniei române basarabenilor, motivul fiind transmiterea competenţei acordării cetăţenie de la Ministerul de Interne la Ministerul Justiţiei. Din acest moment practic a fost paralizată acordarea cetăţeniei române pentru locuitorii din Basarabia şi Bucovina de Nord. Dacă din 1996 şi pînă 2001 sub preşedenţia lui Emil Constantinescu au fost acordate 115.000 de cetăţenii basarabenilor şi bucovinenilor, în anul 2001-2004, Guvernul Năstase a acordat nu mai mult de 240 de cetăţenii din 27 de mii de cereri înregistrate la Direcţia Cetăţenie de pe lîngă Ministerul Justiţiei. În anul 2005-2006 au fost acordate în jur de 800 de cetăţenii. Nu se mai soluţionau dosarele depuse din luna august 2002. Ca să se deblocheze acest calvar în aprilie 2006, au început să fie depuse primele cereri în Instanţa de Judecată de către foştii cetăţeni români din Basarabia, în contracdictoriu cu Ministerul Justiţiei prin care se solicita obligarea pârâtului să soluţioneze şi să avizeze cererea cu privire la redobândirea cetăţeniei române, într-un termen rezonabil, scurt, în temeiul art. 10 din Convenţia Europeană privind cetăţenia, ratificată de Parlamentul României prin Legea nr.396/2002. În septembrie 2006 pentru prima dată, Curtea de Apel Bucureşti obligă pârâtul, Ministerul Justiţiei, să soluţioneze şi să avizeze cererea reclamantului într-un termen rezonabil, în maxim 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a hotărârii. S-a creat o practică judiciară şi cererile au început să fie depuse la Curtea de Apel cu zecile, sutele, iar spre sfîrşitul anului 2008 cu miile. Toate cele 18 complete de judecată a Secţiei a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, zilnic soluţionau de la 10 la 20 de cereri depuse de Basarabeni în contradictoriu cu Ministerul Justiţiei. Nouăzeci la sută din cererile soluţionate de Instanţă erau şi sunt admise şi pârâtul obligat să soluţioneze şi să avizeze cererea reclamantului într-un termen rezonabil de maxim 30 de zile, să plătească reclamantului cheltuieli de judecată şi pagube morale în valoare de la 200 la 1000 de RONI. În prezent la Curtea de Apel Bucureşti Secţiei a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal sunt depuse peste 1500 astfel de cereri. Anume aceasta a determinat autorităţele române să acorde în anii 2008-2009, circa 14.500 de cetăţenii din 69.000 de dosare înregistrate la secretariatul tehnic al Ministerului Justiţiei. Din 69.000 de persoane nu au redobândit cetăţenia română 9000 de cetăţeni care au depus cerere în 2002, şi restul în perioada 2003-2009.

  Aceasta este situaţia la moment în ceea ce priveşte redobândirea cetăţeniei române de către Basarabeni şi Bucovineni. Noi Basarabenii am avut foarte multe promisiuni din partea conducerii României şi mai ales din partea domnului Traian Băsescu, însă ele au rămas numai promisiuni. Şi am să vă spun de ce:

  Dacă conducerea României avea voinţă politică şi obligaţie morală să ne acorde cetăţenie română într-un termen rezonabil scurt aşa cum prevede Convenţia Europeană privind Cetăţenia, atunci Traian Băsescu o făcea, împreună cu guvernul Boc I. Nimeni nu le-a încurct să ă facă., fiindcă problema cetăţeniei este problema fiecărui stat. În art.10 al Convenţiei Europeane privind Cetăţenia, ratificată de Parlamentul României prin Legea nr.396/2002, se spune: „ Orice stat parte trebuie să soluţioneze cererile depuse de cetăţeni cu privire la dobândirea, redobândirea şi renunţarea la cetăţenie într-un termen rezonabil, scurt”. Aceasta prevede Lege Europeană şi nimeni nu are dreptul conform acestei Legi să-i dea indicaţii României cui să-i acorde şi cui sa nu-i acorde cetăţenie română. Aşa zisele restricţii ale Comunităţii Europene în această problemă faţă de România, este o minciună. Nimeni nu are dreptul conform acestei Convenţii sa-i indice unui stat parte cui să-i acorde şi cui sa nu-i acorde cetăţenia sa.

  Conducerea de la Bucureşti respectă Legea nr.21/1991 şi Convenţia Europeană privind cetăţenia numai faţă de cetăţenii arabi, şi foştii cetăţeni români care locuiesc în Israel şi SUA. Aceste persoane dobândesc şi redobândesc cetăţenia română într-un termen rezonabil scurt, de maxim 6 luni din momentul depunerii cererii la Direcţia Cetăţenie de pe lingă Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pe cînd românilor din Basarabia şi Bucovina de Nord cererile cu privire la redobândirea cetăţenie române nu se soluţionează mai bine de 7 ani. Cu toate acestea Curtea de Apel Bucureşti este ticsită cu cereri de chemare în judecată depuse de cetăţenii basarabeni în contradictoriu cu Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

  Depunerea cererii cu privire la redobândirea cetăţeniei române

  Conform art.10-1 şi art.12 din Legea nr.21/1991 foştii cetăţeni români şi descendenţii lor până la gradul III, care au pierdut cetăţenia română în condiţii neimputabile lor, o pot redobândi la cerere. Legea nr.21/1991 ne-a oferit un drept de a depune cerere pentru redobândirea cetăţeniei române, însă nu ne putem folosi de acest drept, fiindcă autorităţile de la Bucureşti din martie 2003 şi pînă în prezent au născocit aşa zisa programare, fără a se indica vre-un termen. Această programare contravine total Legii Speciale. Pentru tergiversarea de mai departe a procedurii de redobândire a cetăţeniei române de către Basarabeni şi Bucovineni, guvernul de la Bucureşti la începutul anului 2003 printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Năstase, Basarabenilor li se interzice să mai depună cerere la redobândirea cetăţeniei române la Direcţia Cetăţenie şi la Primăriile judeţelor limitrofe de la hotar cu Republica Moldova, şi această competenţă este transmisă Secţiei Consulare a Ambasadei României de la Chişinău. Anume aici şi se plămădeşte această programare ilegală precum că fiecare cetăţean a Republicii Moldova (fost cetăţean român) trebuie mai întâi să depună o cerere de programare prin intermediul Poştei Moldovei, printr-o scrisoare recomandată. În aşa fel din anul 2003 şi până în 2009 au fost depuse peste 500.000 de astfel de cereri. Din 2003 până în 2009 au fost programaţi 14.000 de cetăţeni moldoveni din 500.000 să depună cerere şi actele necesare la redobândirea cetăţeniei române. Dacă lucrurile merg tot aşa aceste 500.000 de persoane vor fi programaţi peste 80 de ani. Văzînd că nu este ieşire din situaţie basarabenii au început să acţioneze in judecată Ministerul de Externe şi să-l oblige ca prin intermediul Ambasadei României la Chişinău, Secţia Consulară să le primească cererea şi actele necesare pentru redobândirea cetăţeniei române, fiindcă Legea le oferă un drept de a depune actele, iar Guvernul României nu crează condiţii în această privinţă. Până în prezent la Curtea de Apel Bucureşti sunt depuse peste 1000 de cereri prin care reclamanţii cer obligarea Ministerului de Externe, ca prin intermediul Ambasadei României la Chişinău să le primească cererea şi actele necesare referitor redobândirea cetăţeniei române. Curtea de Apel Bucureşti în 99% din cazuri acceptă cererea reclamanţilor şi obligă pârâtul să primescă cererea reclamantului de indată de la rămânerea irevocabilă a hotărârii. Ministerul de Externe nu se opreşte aici şi fiecare hotărâre este atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 99% din cazuri respinge recursul Ministerului de Externe ca nefondat. Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă şi irevocabilă. Toată această procedură durează 12-15 luni.

  Dacă conducerea României doreşte atât de mult să ne repună în drepturile cetăţeneşti, se are în vedere ultimele declaraţii ale lui Traian Băsescu, de ce atacă hotărârile Curţii de Apel Bucuresşti favorabile nouă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încă odată m-am convins că declaraţiile conducerii României în problema cetăţeniei române pentru Basarabeni şi Bucovineni sunt promisiuni electorale.

  Constatarea calităţii de cetăţean român – cetăţenie dobândită prin naştere, fiind născuţi din părinţi cetăţeni români.

  Niciodată nu am fost de acord şi nu voi fi de acord cu redobândirea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, fiindcă noi nu am pierdut niciodată cetăţenia română, nu am renunţat la ea sub nici o altă formă.

  În luna martie 2007 la Judecătoria sectorului 1 a mun. Bucureşti, s-a depus o cerere în procedură necontencioasă, prin care s-a cerut instanţei să-i constate cetăţenia română numitei, Elena Moraru, cetăţenie dobândită prin naştere, fiind născută din părinţi cetăţeni români. În cererea de chemare în judecată s-a arătat, că petenta este născută în comuna Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, Republica Moldova, iar tatăl petentei s-a născut la 28 octombrie 1938 în comuna Gura Bîcului, judeţul Tighina, România. În aşa mod petenta a dobândit cetăţenia română prin naştere fiind născută din părinţi cetăţeni români, anexând la cerere actele şi inscrisurile ce serveau ca probă raportate la Legislaţia Română. În noiembrie 2007 Judecătoria sectorului 1 a mun. Bucureşti, completul 3 de judecată prin sentinţa civilă nr.1156 hotărăşte: „Admite cererea formulată de reclamanta, Elena Moraru, şi constată că petenta este cetăţean român”. Aceasta a fost prima mare victorie a românilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, prin care o Instanţă de Judecată constată că locuitorii acestor teritorii sunt români. Având practică judiciară, în octombrie 2008 la Judecătoria sectorului 1 din mun. Bucureşti, au fost depuse 30 de cereri, unde petenţii basarabeni cereau Instanţei constatarea calităţii lor de cetăţean român, cetăţenie dobândită prin naştere. În luna decembrie 2008 au mai fost depuse încă 60 de astfel de cereri. La 4 decembrie 2008, şapte complete de judecată de la Judecătoria sectorului 1, au precăutat primele 30 de cereri, dintre care au fost acceptate 20, şi 10 respinse. Pe parcursul lunii ianuarie şi februarie au mai fost depuse peste 100 de cereri, unde românii din Basarabia cereau sa li se constate cetăţenia română. Cu părere de rău mai departe cele 16 completele de judecată de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti au început sa repingă cererile depuse sub diferite motive nefondate. Atunci am văzut cum într-o ţară membră a Uniunii Europene politicul face presiuni asupra justiţiei. Din surse demne de încredere am aflat că preşedintele Judecătoriei sectorului 1 Bucuresti, doamna Nicoleta Cristuş, a fost invitată şi i s-a pus în vedere de repins aceste cereri sub orice motiv, indicaţiile venind de la Cotroceni. În aşa mod judecătorii care au acceptat cele 20 de cereri şi au constatat că petenţii sunt cetăţeni români, sub presiune, au început să respingă celelate cereri depuse ulterior, care aveau acelaşi obiect cu cererile acceptate. Sub presiunea superiorului şi a politicului, la adoptarea hotărârilor judecătorii se contraziceau pe ei însuşi, uitând de Legea cu privire la Statutul Magistratului, că Judecătorul este independent şi se supune numai Legii. Cum poate un judecător să accepte zece cereri, şi să constate că petenţii sunt cetăţeni români, iar ulterior să respingă alte 10 cereri cu privire la constatarea cetăţeniei române. Mai mult ca atât cele 20 de hotărâri rămase definitive şi irevocabile, au început să fie atacate în Instanţă cu contestaţii în anulare de către Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 a mun. Bucureşti. Cu toate că Parchetul nu avea nici un interes în aceste dosare. Parchetul depunând contestaţie în anulare a încălcat grav procedura şi Instanţa a respins contestaţiile ca nefondate. În aşa mod petenţii au fost hărţuiţi pe drumuri timp de un an. În prezent sunt pe rol la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, peste 400 de dosare în constatare. Nu cred că vreo unul din aceste dosare va fi acceptat. La indicaţia lui Traian Băsescu, vor fi toate repinse. Dacă Preşedintele României într-adevăr doreşte ca noi Basarabenii să fim repuşi în drepturile cetăţeneşti, de ce face presiuni asupra justiţiei în această privinţă.

  Ce-a schimbat modificarea Legii Cetăţeniei ?

  Legea cu privire la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.36/2009 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991, a fost o momeală, practic nu a schimbat nimic. Modificarea Legii a avut ca bază campania electorală privind alegerile prezidenţiale din România. Nu întîmplător această Lege a fost promulgată de către Traian Băsescu spre sfîrşitul campaniei electorale. Cu modificarea sau fără modificarea Legii, situaţia nu s-a schimbat spre bine. Ministerul Justiţiei – Direcţia Cetăţenie ne acordă cetăţenie cîte puţin, maxim 800 pe lună din 69 000 de cereri înregistrate la secritariatul tehnic al Direcţiei Cetăţeniei şi peste 500 000 de cereri de programare care stau stogate în garajurile din curtea Ambasadei României din Chişinău pe jumătate roase de şobolani şi spălate de ploaie care să scurge prin găurile acoperişurilor acestor garaje.

  Basarabia este română numai în perioada campaniei electorale din România.

  * Uniunea Românilor din Basarabia,
  Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa

 49. „Deci, cum facem? Sau mai bine spus, mai vreti unire? Evident ca intrebarea e si reciproca: Mai vrem unire?”

  Eugen, daca intrebarea era adresata individual, fiecaruia, eu personal spun din toata inima: DA. Indiferent de costuri si riscuri. Castigurile sint infinit mai mari decat costurile. Aici cuantificam suflete pana la urma.

 50. Hai sa stam strimb si sa judecam drept. Ceea ce se intelege deobste prin denumirea generica de unire nu poate avea loc pina ce conceptul de apartenenta la spatiul, cultura si istoria romanilor nu-si face loc in capatinile nauce si alienate ale maldavanilor.

  Ei nu pot intelege ca intrarea in componenta Romaniei nu inseamna o relatie de subordonare ci o relatie de nivel STATAL si nu interpersonal.Aici rinza maldavanului (organul cu care maldavanul judeca relatia cu Romania si romanii) intra in actiune avind terenul lasat liber de creier care ocupat de mistificarile anilor de rusificare fortata si coroborati cu cei de rusificare VOLUNTARA ,producind astfel efectele cunoscute.

  Astfel maldavanul e tantos ,arogant si agresiv fata de TOT ce vine dinspre Romania ( mai putin cind e ceva de pomana) iar cind da de un rus metamorfoza e de cartile de povesti, precum se transforma calul cel rapanos dupa ce maninca jaratec asa si maldavnul devine cirpa de care-si sterge ciubotele rusul.
  Atunci rinza maldavanului dispare ca prin farmec singurul organ vizibil e coada dintre picioare.
  Procentele halucinante avansate pe acest blog SUNT RIDICOLE ,curentul unioist si ma refer la filonul militant reprezinta poate 15-20% maxim …Ce vreti exemple mai bune decit persoane ca V Pavlicenco care avind acces la surse de informare continua sa afirme aceleasi si aceleasi aiureli cu o incapatinare PATOLOGICA!
  Ce poti cere atunci unor oameni simpli?? E de durata procesul …
  Daca basarabenii ar fi avut un Brucan nu cred ca le-ar fi dat doar 20 de ani…

Comments are closed.