Oportunismul pro-CSI-st, ca metoda de convietuire si de populism politic

cimg1147_0Daca demnitate nu e, nimic nu e…

Ascult si ma tot „minunez” de elucubratiile pretinsilor analisti politici, pe alocuri si deputati, prin care argumenteaza de ce trebuie sa raminem in CSI. Prea multi factori subiectivi razbat din toate discutiile publice de astazi.

Sarmanii reprezentanti ai societatii civile, care, parca, au dorit sa vina necomunistii la putere, iar astazi, ca sa fie pe placul noilor guvernanti, vorbesc exact ca si comunistii. Pentru ca si Voronin spunea «sa impacam CSI cu UE, sa incercam sa armonizam orientarile, sa eficientizam CSI, sa fim acolo unde ne sint aceste interese». Adica, guvernantii nostri de azi si cei care se invirt in jurul lor nu au macar curajul sa recunoasca o realitate clara – atita timp cit ne vom balaci in CSI, noi nu vom mai putea aspira la o transformare radicala a noastra, nu ne vom reorienta exporturile pe piata occidentala. A spus-o corect doar Ghimpu, dar altii tot subliniaza ca asta e zis doar „asa”, ca o opinie personala, care nu ar trebui luata in serios.

Si, iata, tot argumentind prin «rationalitate», ca sa nu-i spunem «oportunism» si «conjuncturism», argumentind prin cimg1139piata rusa, mai ca prin gastarbaiterii/capsunarii nostri din Rusia, de parca pentru a coopera cu aceasta tara trebuie sa stai neaparat in mocirla CSI, recurgind la niste divagatii prin care se bate pasul pe loc, vedem foarte clar un lucru: indaratul tuturor acestor manipulari se ascunde, de fapt, altceva – nu vrem sa iesim din CSI, pentru a nu pierde electoratul care trebuie sa ne voteze, poate, in alegerile parlamentare anticipate, poate si in locale. Sintem continuatori demni ai agrarienilor, care ne-au bagat in CSI, indiferent cine era printre ei.

Este foarte curios sa aflam unde este aici interesul national si unde este aici oportunismul dictat de frica de Rusia, de santajul care te poate prabusi politic.

Concluzia este foarte jalnica – avem 40 de deputati, cica, liberali, dar care sint jucati pe degete de cei 13 deputati pedisti, printre care – paradoxal sau deloc – sint si autori ai proiectelor de documente depuse in Parlament cu privire la iesirea din CSI!  Ca schimbatoare mai e lumea asta!

E jalnic sa vezi ce pret proCSI-st trebuie sa platim pentru alegerea lui Marian Lupu ca Presedinte, care mizeaza pe sprijinul Rusiei. Si mare va fi dezamagirea cind inca nici nu va fi ales si degeaba s-o fi fost caciulit sa beneficieze de ajutorul Kremlinului. CONVINGEREA MEA RAMINE FERMA – NU AVEM NEVOIE DE SEF DE STAT!!! Sa dea Domnul, daca va fi ales, sa nu devina un alt Lupu, nu cel calm si mult prea rabdator de azi.

Foarte stranie si argumentele false ca nimeni nu ne cere sa iesim din CSI. Este ceea ce a spus Rosca atunci cind in Parlament s-a examinat problema iesirii din CSI, proiectul de hotarire fiind semnat de deputatii Cosarciuc si Pavlicenco. Rosca stie foarte bine ca nu este asa, sint o sumedenie de declaratii ale occidentalilor in acest sens, insa Rosca a vrut sa placa lui Voronin. Cui vrea sa placa azi cel din AIE care se doreste in CSI ori se rupe intre doua comunitati? Cautati Dvs. raspunsul.

IDIS „Viitorul”, daca bine imi amintesc, a elaborat un studiu ce demonstreaza irationalitatea aflarii noastre in continuare in CSI. Nu mai vrea nimeni din AIE sa-l citeasca?

Imi este mila si de ziaristii care tare au mai vrut sa demonstreze ca la putere in R.Moldova vor veni forte necomuniste, neproruse. Vedem noi oare azi acest lucru ? Eu, una, nu prea vad.

Se bucura oare deputatii din primul Parlament democrat sa vada ce se intimpla azi cu atitudinea fata de CSI a celor in care au investit atita speranta ca vom merge spre UE? Parlament care s-a autodizolvat pentru ca nu a dorit sa voteze intrarea R.Moldova in CSI? Unde am ajuns dupa 18 ani de Independenta? Nicaieri, pentru ca 14 ani au fost guvernari retrograde, prorusesti, antireformatoare, antieuropene, antiromanesti, antinationale, antipopulare. Vom continua tot asa sau intr-un mod trunchiat – care nu va insemna o schimbare prea semnificativa.

Oricit au evitat fortele politice sa discute in campania electorala despre NATO, CSI, tratate, acorduri sau declaratii proeuropene cu Romania, vedem ca nu poti fugi de aceste teme, care sint fundamentale. Fapt pe care l-a demonstrat si ziarul «Timpul», cind a pus zece intrebari fundamentale pentru existenta demna si pentru identitatea R.Moldova, dupa care, abia lamurite si intrunind o platforma comuna, ar putea servi drept garantie ca vom ajunge, o data si o data, in Europa.

Ar fi multe de tot inca de spus, principala fiind confuzia cauza-efect. Sintem saraci nu pentru ca inca nu am intrat in UE. Sintem saraci pentru ca inca nu am iesit din CSI, ceea ce ne impiedica sa ne pregatim temeinic pentru a intra in UE. Raminerea in CSI inseamna ca nu vrem, prin greutati, sa devenim altii – asa ca balticii, ca Romania, ca Bulgaria. Nici macar nu avem verticalitatea Georgiei, exemplu care, orice s-ar spune, ii deranjeaza pe falsii adepti ai CSI.  Mai multi oameni politici, care azi se redoresc in CSI, au spus, in diferite contexte, ca trebuie sa iesim. Au spus public. Dar vazind cum bate vintul, asteptind alegerea Presedintelui, avind «fler» de care mie imi este  jena, azi spun ca nu trebuie iesit din CSI. Mai bine ar tacea, cel putin. Si s-ar ruga sa treaca mai repede acest summit, ca un blestem pentru inceputul noii guvernari.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

65 Comments

Add a Comment
 1. Temperamentul vorbeste in articol 🙂
  Situatia actuala seamana foarte mult cu relatia intre medic si pacientul care e pe patul de moarte. Guvernul – medic, RM – pacientul. Medicul stie ca pacientul e in stare grava dar i-i zice ca totul e bine. Una din boli e cea mintala (cele 48 de mandate – dovada) care leac nu are, restul ar putea fi tratate cu conditia cooperarii bolnavului. Sper, ca se incearca pentru inceput tratarea bolilor acute.

 2. Pt browser

  Conteaza foarte mult mesajul. Te poti face respectat, fara ca sa aibe cineva de ce sa se agate. Dar sint prea languroase mesajele brusc schimbate…

 3. de acord cu ce spui

 4. Un articol foarte cinstit. Doar ca ma intreb daca n-ar face la fel orice guvernare ajunsa la putere?

  Si o rectificare: AMN tot nu sunt liberali. Cel putin asa reiese din platforma electorala. Fata de CSI tot au o pozitie ambigua.

 5. Pt trecator

  Da, intrebarea este corecta – oare cum s-ar comporta oricare guvernare? Cred ca problema e sa stii cu demnitate sa spui, nu sa o intorci brusc pe invers. Cititi comentariile unor deputati, inclusiv parlamentare „liberale-liberale”, ca sa nu dam nume sa se supere, precum si ascultati discutiile desarte si fara sens pe http://www.jurnaltv.md despre CSI. Convingeti-va, ca asa nu se poate. Poti spune asa, cum am sugerat pe blogul meu inca pe data de 11 septembrie – http://www.pavlicenco.md/2009/09/11/a-plecat-capusa-comunista/

  „La summit-ul CSI trebuie mers cu demnitate, dar trebuie spus atent, corect, fara patima, adevarul despre natura relatiilor din cadrul zisei comunitati a statelor zise independente, faptul ca abandonarea CSI nu poate sa insemne relatii stricate cu orice tara membra a CSI pe bilaterala. Lucrurile trebuie facute treptat, cel mai important fiind refacerea economiei, reformele dupa model european si relatii autentice, bazate pe interes reciproc, in primul rind cu Rusia. Reformele vor urmari cresterea posibilitatilor statului si ale cetatenilor de a-si plati gazele cumparate si consumate, de a-si cumpara independenta si libertatea fata de Kremlin. In rest – totul e subiect de dialog.”

  Ceea ce am crezut eu important sa li se spuna celor din Rusia, care nu ne respecta ca stat si ne tin sub ocupatie, nu s-a spus inca… Poate se va spune astazi…

  Si, apropo de AMN. Programul AMN, cind a aparut din fuzionarea multor partide, a inclus iesirea din CSI. Pe acest blog este publicata si Platforma electorala a Blocului Moldova Democrata, din 2005,

  http://www.pavlicenco.md/2009/06/23/raspunzindu-i-lui-expat/

  care includea acelasi lucru. Initiativa mea si a lui Cosarciuc, de parasire a CSI, discutata in Parlament, sub regim comunist, a fost aprobata la Fractiune si la Delegatia Politica Nationala a AMN. Dar, se vede, forte dinafara, au influentat rau si m-au eliminat din AMN pentru asta. Ulterior, AMN a schimbat programul, a scos NATO si a scos, din cite stiu, iesirea din CSI.

  INSA: Alta cale decit vointa politica de a face reforme economica autentice si a spune clar orientarea noastra nu exista pentru a scapa de coruptie, saracie si a deveni cetateni europeni liberi.

 6. Oare actuala Guvernare trebuie sa comita greselile guvernantilor din trecut? Greseli, care ne tin cu pasul pe loc timp de 20 de ani ?
  Ce se intimpla ? Se compromit de la bun inceput ca Guvernare, manifestind un stil a la Voronin, „sa sug de la doua tite”, incerchind sa-i impace pe toti.

  Mare GOGOMANIE in politica Moldoveneasca. Sunt de acord cu cele relatate in articol. Tot asa o tin politicienii Moldovei: cei patrioti si cei ne patrioti. Nu stiu si nu pot sa inteleg cine sunt „patriotii” si cine sunt „nepatriotii” ? Patriotii ar fi, dupa mine, cei care cu munca asidua, zi si noapte, activeaza pentru a instaura bunastarea si libertatile poporului. „Patriotii” si ” nepatriotii” de la noi consuma resurse numai pentru a se tine la putere. La ce le serveste puterea ?
  Oare se „sufoca”, muncind pentru ca viata mea sa fie mai buna ? Nu! Pentru aceasta ma sufoc eu, trebuie sa se sufoce fiecare dintre noi.
  Ei, „patriotii”, trebuie sa ne asigure cadrul legal si calea, pe care poti galopa spre bunastare. Ce fac ei ? Ce au facut si predecesorii lor!
  „Ni tuda i ni siuda” !

  Este clar ca nu vor sa se „strice” cu puternicii cotropitori, pe cei din UE vor sa-i faca sa creada ca toti, trebuie sa faca tot pentru sustinerea noii guvernari, care doreste instaurarea reformelor si a democratiei in „marea, importanta si periculoasa” tara, dislocata intr-o regiune importanta Geopolitica. Sa creada ei ca vor reusi cu politici „i vasim, i nasim”. Cred ei oare ca vor gasi „prosti”, pe care sa-i duca pe sfoara ?

  EU si-a expus disponibilitatea de sustinere multilaterala. Rusia niciodata, orice ar declara, nu poate fi crezuta. In aspect de politica externa. Ei au un singur interes: sa mentina colonii, care sa fie asuprite si exploatate sconomic si geopolitic in favoarea sa.

  Cred ca noua Guvernare trebuia sa profite de timpul scurt aflat la Guvernare si sa se abtina de la declaratii contradictorii. Sa se acopere cu vointa poporului, care va fi intrebat ce si incotro doreste.
  Ce obtin ei, declarind ca nu iesim din CSI si dorim aderarea la UE ? Nimic de la UE si toate relele de la CSI. Cum subiectii politici ai AIE pot face declaratii cu tenta politica diferita despre CSI si UE ?

  Rusii inteleg ca democratii nostri vor sa joace „moale”, pina la scoaterea din circuit a rezistentei dure din partea opozitiei comuniste si sa evite revenirea comunistilor la putere.

  Cred ca democratii au pasit pe o pista gresita si periculoasa.
  Democratii s-au grabit sa comita Mari erori si in politica de cadre.
  Din chite se „birfeste in piata piata si in maxi-taxi „, comunistii si oligarhii deja au reusit sa-si instaleze la unele functii importante in stat oamenii lor de incredere. Unii pleaca, altii vin.

  Rusii vor sustine tacit opozitia comunista ca perioada „moale” sa fie si chit mai lunga… La ce serveste una moale si lunga ?

  Cu chit aceasta perioada va fi mai lunga cu atit credibilitatea din partea UE va fi mai vaga. La fel va fi si cu electoratul. Oamenii s-au suprasaturat timp de 8 ani de teroarea si saracia, garantata si asigurata de catre comunisti si vor schimbari in societate imediat.
  Protestele babelor si mosnegilor la fel au fost aranjate si posibile, din lipsa de previzibilitate a unora, care au declansat reformele cele mai dureroase imediat.

  „Armata” lui Voronin prinde la puteri prin complectarea rindurilor cu „sculele” disponibilizate din organele puterii in stat, care l-au slujit si il vor sluji si mai sirguincios. Serviciul pentru Voronin, care pentru ei va fi unicul si nici de „camuflaj” nu vor avea nevoie.

  O dezamagire intuitiva aproape totala.

 7. Vă respect mult Dnă Pavlicenco p/u responsabilitatea şi verticalitatea către ţara in care trăim. Aşa este bine, de spus politicenilor să fie serioşi in viaţa ce o trăiasc. Toată viaţa p/u un politician este o permanentă probă. Lipseşte la politicieni integritatea omului: principiile creştine, duhul sfînt spre libertate, iniţiativă liberă occidentală,comportament etic, trăsături a omului capitalist modern…Unii politicieni nu s-au lipsit încă de gîndire de turmă, sunt slabi la depăşirea greutăţilor. În aceste cazuri ei folosesc dublele standarde de gîndire şi efectele sunt distrugătoare pentru ţară. Soluţia oferită de Calvin este ca politicianul să se comporte ca şi cum ar fi ales p/u prezent şi viitorul cetăţeanului şi sa respingă orice îndoială ca pe o tentaţie a diavolului. Pentru un politician munca ce este dedicată societăţii e ca o îndeplinire a obligaţiunelor primite de la cetăţeni, iar rezultatele obţinute vor fi apreciate ca daruri (voturile de încredere la viitoarele alegeri). Vor îndeplini rău misiunea,
  vor dormi foarte rău.Politicianul este un servitor care trebuie să dea socoteală p/u toate bunurile pe care Dumnezeu le-a pus la dispoziţia sa

 8. Pt dna Pavlicenco
  In principiu aveti dreptate. Inclin insa sa cred ca, daca erati in locul lui MGhimpu, intr-o asemenea conjunctura politica ati fi procedat la fel. Urmariti-l pe Leanca, care spune, desi foarte diplomatic, lucrilor pe nume desprer CSI

 9. to: Vlad

  Numai nu asa….
  Ar fi gasit felul de a spune mult, dar nu contradictoriu si nu impotriva doctrinei, pentru care se lupta cu credinta.
  La capitolul „pregatire profesionala” comparatiea intre acesti doi „actori” este incomparabila, in favoarea dnei Pavlicenco. Cu toate ca au si ceva asemanator… ceva negativ.., si unul, si altul sunt prea … directi in a le spune. Numai ca unul spune, ghindind cu capul, ce trebuie, altul spune ce-i apare pe limba si cei trasneste prin cap.
  Sa judece altii referitor la cine, ce si cum spune. Eu am parerea mea si nu o pot lega nimanul. Nu doresc sa fac dezavantaje nominale. Sa se ghindeasca ei. Ambii au si rele si bune, de fapt, ca si noi toti. Numai bine.

 10. Am inteles punctul de vedere si va admir sinceritatea si consecventa in atitudini. Intr-adevar partea de electorat care a votat PL si PLDM este dezorientata. Nu este atat de important aticomunismul AIE pe cat faptul ce vor construi si unde ne vor duce. Pina cand in chestiuni strategice si fapte reale nu prea vad diferenta.

 11. Doamna,vorbiti foarte frumos…imi aminteste de ciinele ce latra printre gard.Daca a-ti fi tot atit de desteapta cum va pretindeti….a-ti face o analiza cum e fotmata AIE chit de pestrita e…CUM SA IMPACI SI CAPRA SI VARZA?

 12. Cine a lucrat cu oamenii va intelege ca nu e posibil sa atingi un scop cand nu ai sustinerea majoritatii. Viata nu e un joc de sah. Sa asteptam faptele, vorbele sa le asculte cei cui li se adreseaza.

 13. Pt browser

  Am avut multe ocazii si trebuie sa spui asa ca rusii sa nu aiba de ce sa agate, dar ca sa le zici univoc ce doresti. Cititi comentarii ale deputatilor liberali despre CSI, ascultati comentarii pe jurnaltv.md si trageti concluzii…

 14. Pt arca

  Si credeti ca e mai corect sa fie impacata numai capra?

 15. Nu vrea sa supar pe nimeni dar IQ CELOR DIN R. MOLDOVA ESTE PRINTRE CEL MAI SCAZUT DIN EUROPA IAR ACEST LUCRU SE POATE OBSERVA.

  IN ALTA ORDINE DE IDEI DACA R. MOLDOVA VREA SA FACA PARTE DIN ORGANIZATIA SELECTA CARE ESTE UE VA TREBUI SA IASA DIN CSI, IAR PENTRU ACEST LUCRU TREBUIE SA RENUNTE LA REGIUNEA TRANSNISTRIA.

  SUNT MULTI OAMENI CARE ISI FAC ILUZII CREZAND CA OAMENII DIN REGIUNEA SECESIONISTA VA PRIVI CU INVIDIE LA MOLDOVENI CARE MERG LA MUNCA SAU CALATORI IN UE, CEEA CE RUSIA VA AVEA GRIJA SA NU SE INTAMPLE.

  DAR AM SPERANTA CA ODATA CU TRECEREA TIMPULUI TARILE DIN ESTUL UNIUNII EUROPENE SI ROMANIA O VOR DUCE MAI BINE DECAT BERALUS, UCRAINA SI RUSIA.

 16. Nu.Nu sunt de acord, Dar la momentul dat trebuie sa fim foarteprecauti. Sa sa nu facem pasul mai lung decit ni e piciorul.Incet ,incet cu calm si trebuie de gindit oreice miscare si orice vorba….Ca mai apoi sa nu ne para rau,,,si sa cerem scuze..Cum a-ti facut chint l-ati ales peVoronin in 2005. si apoi v-a parut rau….dar raul era facut deja…Doar stiti ca coalitia e din 4 partide…3 au cam aceiasi programa….dal al PD ? fara PD ar fi coalizia? Ar fi azi liberal-democratii la putere? asa subrezi,oportunisti….cum ii numiti…NU. Trebuiesc cedari …normal minime possibile…dar trebuie…caci altfel cum facem? aducem coalizia centru-stinga…? Va fi mai buna? mai pe plac?

 17. Postez acest articol, scris de Constantin Tănase pentru Vocea Basarabiei, intrucat in mare impartasesc ideile editorialistului

  Carcotasii si noua guvernare
  Astăzi, iubiţi ascultători, vă propun să discutăm un subiect mai puţin dezbătut de presă – e vorba de cârcotaşi, indivizii veşnic nemulţumiţi, mereu puşi pe ceartă.
  …Mie îmi plac oamenii nemulţumiţi, dar nemulţumiţii pragmatici, care analizează lucrurile la rece, dar nu la aceşti doresc să mă refer, ci la nemulţumiţii din oficiu, de serviciu, indivizii cu cerul gurii negru, cărora parcă mereu le plouă casă, care bodogănesc întruna împotriva cuiva, indiferent împotriva cui, care umblă mereu cu mutre oţărâte şi caută pete şi în soare. Aceştia-s cârcotaşi clasici, incurabili, pe care nu-i mai înţelegi cu cine sunt – cu Puterea sau cu Opoziţia! – foarte activi şi zgomotoşi, prezenţi mereu pe la colţuri de stradă, pe forumuri în Internet, la mitinguri ş.a.m.d..

  Aceştia sunt, bineînţeles, nemulţumiţi şi de modul cum funcţionează noua Alianţă de guvernare. Lor nu le place nici componenţa nominală a noului guvern, condus de Vlad Filat, şi nici ritmul cu care se iau unele decizii, considerate de ei ca fiind prioritare.
  Şi eu sunt nemulţumit de unele persoane incluse în garnitura noului guvern, dar de fiecare dată mă întreb: Se putea oare obţine mai mult? Când aprobăm sau negăm ceva, trebuie să pornim de la realităţi, nu de la vise, iar realitatea e următoarea: actuala guvernare e de coaliţie, iar orice guvernare de coaliţie se bazează pe compromisuri. Anume aici se manifestă clar principiul că politica este arta posibilului. Un guvern format de o alianţă de patru partide reflectă viziunile diferite ale acestor partide vizavi de actul guvernării în general, dar şi faţă de anumite probleme concrete în particular. Iată un exemplu elocvent: premierul Filat se pronunţă pentru reintroducerea Istoriei Românilor în învăţământ în locul Istoriei Integrate, dând astfel glas aşteptărilor electoratului său. Marian Lupu, dimpotrivă, consideră că trebuie găsită o formulă prin care să se asigure studierea istoriei Statului R. Moldova. Avem în faţa noastră două viziuni care se exclud reciproc, dar care aparţin unor partide care fac parte din aceeaşi Alianţă şi care guvernează împreună. Acum i-aş întreba pe nemulţumiţii de serviciu, cum trebuie să se procedeze în cazul dat, cum trebuie să procedeze Vlad Filat şi Marian Lupu? Să încerce să discute, să găsească o formulă care ar satisface ambele părţi sau să o ţină fiecare pe a lui, să dinamiteze atmosfera în Alianţă până la aruncarea ei în aer? Ce este mai de preferat în cazul dat, ce este mai important din punctul de vedere al interesului naţional pe termen lung – dispariţia Alianţei şi revenirea comuniştilor la putere ori menţinerea ei în perspectiva identificării unui punct de vedere comun în problema dată? Orice om serios şi responsabil se va pronunţa pentru varianta a două. Cârcotaşii însă o ţin pe a lor.

  Un om serios şi responsabil, fiind nemulţumit de situaţia creată, spre deosebire de cârcotaşi, vede lucrurile în perspectiva şi dialectica desfăşurării lor. Un nemulţumit pragmatic înţelege că oricâte compromisuri s-au făcut la formarea noului guvern, acest nou guvern, guvernul Filat, e incomparabil mai bună decât fostele guverne Tarlev şi Greceanîi. Atâta s-a putut obţine astăzi în mod obiectiv. Cine doreşte mai mult, făcând abstracţie de realităţi, va ajunge inevitabil la înţelepciune populară despre nemulţumitul căruia i se ia darul. Ceea ce se poate face şi trebuie în mod obligatoriu să facem e să fim atenţi la iniţiativele şi poziţiile partidelor din Alianţă, să avem memorie bună şi să ştim cui dăm votul în viitoarea campanie electorală. În viitoarea campanie electorală nemulţumiţii de astăzi trebuie să-l întrebe pe Marian Lupu de ce nu-i place Istoria Românilor. De asemenea, dacă sunteţi nemulţumiţi de candidaturile propuse de partidele din Alianţă la funcţiile de miniştri aveţi posibilitatea, dar şi datoria ca în viitoarea campanie electorală să le cereţi socoteală liderilor acestor partide.

  Astăzi însă de la noi se cere altceva: calm, răbdare şi înţelepciune, să nu forţăm nota acolo unde nu e cazul, sau, cum zice un alt proverb să nu tragem prea tare, căci unde e slab acolo se rupe. Iar să se rupă are interes doar un singur partid – comuniştii lui Voronin. Să fim înţelepţi, să nu le facem comuniştilor această plăcere, să nu călcăm încă o dată pe grebla pe care a călcat ADR-ul cu zece ani în urmă. Vă rog să reţineţi acest detaliu: după căderea ADR-ului, Moldovei i-au trebuit tocmai zece ani ca să scape de comunişti. Dacă actuala Alianţă cade şi la putere revin bolşevicii lui Voronin, mă tem că Moldovei i-ar trebui nu zece, ci douăzeci de ani ca să scape de ei. Dacă în general va mai putea scăpa de ei. De aici trebuie să pornim când ne exprimăm nemulţumirea faţă de noua guvernare, la aceasta trebuie să ne gândim când îi auzim pe nemulţumiţii de serviciu cârcotind la colţ de stradă sau pe diferite forumuri.

  Şi încă un lucru aşi dori să spun în încheiere. Am bănuiala că mulţi dintre cârcotaşii, nemulţumiţii de serviciu nu şi-au prea rupt oasele luptând împotriva regimului comunist, de aceea critică cu atâta uşurinţă şi iresponsabilitate actuala guvernare. Simt că pe ei nu-i prea doare inima de ce se întâmpla sau se poate întâmpla. Ei au o singură plăcere: să bombănească nemulţumiţi pe la forumuri şi pe la colţuri de stradă, dar să nu se implice.

  Să fiu înţeles corect: nu pledez pentru a nu critica noua guvernare, ea trebuie criticată şi nu are nevoie de lingăi, ci de oameni nemulţumiţi, dar nemulţumiţi realişti, care judecă critic, care se şi implică, propun soluţii, pun umărul la rezolvarea problemelor şi nu critică guvernarea doar pentru faptul că nu vine să le măture în ogradă şi în faţa porţii. Cu asemenea nemulţumiţi nu mai vedem noi Europa.

 18. Rusine Ghimpu! Rusine Chirtoaca! Vati transformat in slugi ale Moskovei!

 19. pt Ion
  Dupa mine exagerati mult in privinta lui Ghimpu si Chirtoaca. Vedeti ce scrie si C. Tanase.

 20. Doamna ex-deputat parca de-jure gindeste bine, dar de-facto atunci cind e vorba de putere face tot posibilul ca sa n-o piarda.
  Asa a facut in timpul primei campanii electorale cind s-a prins de coada MAE, iar in cea de a doua nu a ezitat si s-a inscris in cursa electorala fiind convinsa nu are nici o sansa.
  In anul 2009 tot dupa caruta a alergat doamna, alergati si acum poate cei din AIE se vor uita in urma si din mila va propune vreun post de viceministru, posturile de miistru s-au epuizat.

 21. Pt unu

  Nu se leaga nicidecum. Nu am avut putere niciodata si nu o voi avea. Stati linistit, la 29 octombrie implinesc 56 de ani, dupa care imi ramine un an pina la pensie si o duc eu cumva pina atunci fara posturi, pe care nu le cer, nu le jinduiesc, nu le rivnesc si nici nu le cersesc. Imi place libertatea si sa-mi spun punctul de vedere. Daca as umbla dupa posturi, as lauda AIE de dimineata si pina seara, ceea ce eu nu fac.

  Motivele inscrierii in cursa electorala au fost rasexplicate. Pacat ca nu ati citit.

  Nu alerg dupa nimeni si dupa nimic, nu acum, in 2009, ci niciodata. Asa a fost ca m-am aflat numai in Opozitie, iar in cele 9 luni de aflare a lui Sturza prim-ministru, asumat de noi, o majoritate in 1998-1999, am fost simplu deputat. Despre ce fel de putere vorbiti?

 22. Pt arca

  Trebuie sa fim foarte precauti, dar cu demnitate. Eu nu am vazut demnitate, ci am ascultat opinii si am citit declaratii care m-au mirat. E prea mare intorstura de 180 grade ale unora d ela care nici nu se prea cerea sa iasa in fata cu ocazia summit-ului CSI.

  Personal, nu am ales nici un Voronin. A votat Filat, ne cam explica si cum trebuie votat Chirtoaca, gasiti aici pe blog. Eu acest rau nu l-am facut, cum nu l-a facut AMN, care nu l-a votat.

  Fara PD coalitia nu va merge. E drept. Dar inainte de a face declaratii contradictorii, reproduse cu placere de comunisti, trebuie discutat si rasdiscutat in AIE. Daca Lupu vreao cedare cu Istoria Romanilor – eu nu spun ca e bine – sa cedeze in privinta CSI sau in alta situatie. Ceea ce nu imi place este ca Lupu cu 13 mandate decide natura si orientarea AIE, cu 40 de mandate.

  Si inca ceva. Sinteti sigur ca dupa ce Lupu va deveni Presedinte – daca va deveni – va fi un sef de stat linistit si fara sa isi arate coltii sau minzii daca deja nu-i place Istoria Romanilor?

 23. Pt Vlad

  Am o intrebare simpla in privinta lui Tanase. De ce inainte de alegeri a intrebat atitudinea partidelor fata de zece puncte importante pentru destinul Moldovei? Nu a stiut el oare, de exemplu, ca Filat, care a semnat initiativa de modificare a art.11 – neutralitatea – din Constitutie, cind va fi fost venit la putere avea sa spuna UE – da, dar NATO – ba? Sau poate el crede corect in sinea sa, dar cineva din spate nu-i permite sa spuna si public mai corect? Cine oare? Si oare acestea au fost asteptarile celor care i-au votat? Nu spune oare corect o lume ca NATO este egal cu Romania si ca, practic, avem azi aceeasi politica, la fel ca si a comunistilor – UE da, NATO nu, ca nu le place rusilor, tot asa cum spunem foarte insistent UE, ca sa nu spunem Romania, ca iarasi se supara rusii.

  Ne vom balaci la infinit. Daca asta accepta si Tanase, eu cred ca peste un an, doi, trei, patru, o sa inceapa toti sa spuna ca nu au putut promova una-alta din cauza celuilalt, dar declaratiile – se vor pastra, nu? Si vom vedea cine si ce a spus acum.

  Mie nu mi-a placut ce a spus Diacov pe jurnaltv.md – ca in AIE nu se discuta. Ce fel de barbati ai neamului care nu pot discuta insistent, cit trebuie, cu rabdare? Lipsa dialogului duce la declaratii contradictorii. E nevoie de un serviciu de presa al AIE, care sa emita mesaje comune, cred eu.

  Postez mai jos cele zece intrebari ale „Timpului” si raspunsurile PNL la ele. Nici un alt partid nu a raspuns. De ce? Pentru ca nu aveau ce spune. Ceea ce astazi se vede.

  Iata ce pozitie facuse cunoscuta PNL fata de cele 10 puncte:

  1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena C.

  2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.

  3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament iesirea din CSI”. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse sa voteze iesirea din CSI.

  4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea R.Moldova la NATO si UE, criticata, din pacate, si de unele partide de dreapta.

  5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – am pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, impreuna cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Unii oponenti crestin-democrati se fac a nu mai intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.

  6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie, au plagiat ideea si au deturnat-o, formind o comisie, dar fara Opozitie.

  7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare crestin-democrate.

  8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – am depus, acum doi ani, un grup de deputati, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu se include pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.

  9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca e o crima ce s-a facut la 4 aprilie. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci sint azi foarte anticomunisti. Slava Domnului! Ma tem, insa, ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.

  10.„Atitudinea fata de regimul comunist Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care tot incearca sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, de aceea depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana.

  Jos comunismul si aliatii lor!”

 24. Doamna Pavlicenco, semnez si va sustin in toate. Ati iubi neconditionat Neamul nostru inseamna a suferi enorm. Nu e o alegere. E destin. Destin a fi Roman si ati iubi Patria. E o rana care sangereaza continuu. Doar Dragostea de neam si de Credinta ne-a facut sa supravietuim. Problema noastra cea mai grava la momentul de fata este ignoranta, care s-a accentuat in ultimii decenii de ocupatie straina. Ignoranta ne mananca din interior. Acum, nici nu este nevoie de dusmani externi. Raul e facut. Orcum sunt optimist. Si vom merge inainte. Cred ca vom avea nevoie de alti zeci de ani, alte generatii sa iesim din mocirla ignorantei (ghearele satanei). De aceea este foarte important sa investim in Educatie. Asta e salvarea. Arta de a cunoaste, a simti si in final a iubi. Multumesc

 25. to: Pavlicenco
  D-na Pavlicenco eu vin cu o propunere catra DVS:
  sa postati interviul 09.10.2009 Владимир Филат
  Говорят, я беру пример с Путина…

  „Обо мне говорят разное. То я человек Москвы, то убежденный западник”: интервью с Владимиром Филатом…”

  Cred ca multi ar putea sa-si exprime opinia asupra subiectelor din acest interviu.
  Poate vor fi postate si sugestii pentru guvernanti, care merita sa fie citite si de ei. Ca doar nu sunt ei cei mai, cei vai…sunt altii si mai, dar nu se avinta in politica.
  Sugestiile unora pot fi foarte importante….

 26. Daca Lupu isi v-a arata coltii…v-a fi o alta greseala ordinara…Dar ce-i de facut? presupun ca daca ar vrea sa-si arate coltii doar dupa ce v-a fi ales presedinte…care-i rostul sa mearga cu alianta acum? Ar fi foarte usor sa treaca de pe acum cu Voronin si ar ajunge presedinte oricum,,,poate cu mai multe porofolii chiar pentru partidul sau…Nu credeti? Nu sunt un adept al lui Lupu,nu.Prefer Filat si echipa lui. Dar in unele chestiuni imi place si Lupu. Nu trebuie sa zburam dintr-o extrema in alta…dintr-un perete in altul…Este si „sfintul centru”. Sa impacam si capra si varza si lupu…Oare nu se poate chema pur si simplu ISTORIA, fara sa specificam ( romina ,rusa integrata…dezintegrata…..)si in ea sa introducem partea de istorie ce tine de la daci pina la cotropirea de catre rusi…..?Cu toate explicatiile de ce se chemau moldoveni si de ce apoi romani? Daca acesta e un punct foarte sensibil pentru o buna majoritate…?Sa nu despartim prea repede ai nostri si ai vostri…Ori daca nu a indeplinit timp de o luna ce a promis in campania electorala …gata e tradator…e de al lor e vindut….poate sunt anumite circumstanze ca nu se poate face la moment acele promisiuni…poate nu depinde numai de unul singur…?Da se fac unele declaratii uneori cam deochiate..mai bine si-ar musca limba in cel moment…dar ar fi bine cum ziceti dumeavoastra sa se sfatuie in AIE…cu asta sunt de acord…..13 deputati e mult ..prea mult si chiar daca ar fi mai putini chiar si 3 daca ar fi ar trebui sa tina cont si de ei pentru a tine departe comunistii….

 27. Fara suparare, am constatat demult ca UPS este permanent la datorie, fiind avocatul cel mai aprig al dnei Pavlicenco. Sa inteleg ca Ghimpu, Chirtoaca, Filat si Lupu sunt politicieni rai/prosti. Desigur si mie nu-mi plac unele actiuni sau declaratii ale reprezentantilor AIE, dar incerc sa judec realist lucrurile.
  Daca ar fi fost, spre exemplu, PNL parte a AIE, dna Pavlicenco detinand functia de extene, cum ar fi actionat in aceasta conjunctura politica?

 28. to: Vlad
  Tot fara suparare.
  Nu prea am alte ocupatii. Stau pe net si citesc tot ce mai apare. Acum am citit pe” Moldova Subterana” articolul:

  „Specularea deficitului bugetar

  Dovedeste incompetenta Guvernului
  loghin1.jpg
  Vlad LOGHIN

  Citind acest articol, gasesc multe adevaruri si neadevaruri.
  Citind mai multe, vrei-nu vrei, compar cele spuse de unii pe „video”, scrise de altii pe bloguri si nu pot rabda sa nu-mi expun parerea.
  Gasiti ceva mirsav in asta ? Este mai bine sa nu ai nuci o pozitie sau spune ce crezi, macar vei sti si ce cred altii la subiectul dat.
  Stii ca inactiunea este cel mai rau dusman al dezvoltarii ?
  Am scris eu cumva, macar un cuvint, ca nu-mi „place” actuala guvernare ? Am scris eu macar un cuvint ca ” Cghimpu, Chirtoaca, Filat si Lupu sunt politicieni rai/prosti ? Cine ti-a sugerat asta ? Ori nu poti da libertate creierului?
  Nu trebuie sa intelegi asa, daca eu propun sa se puna in discutie acel interviu. Anume in acel interviu sunt momente demne de lauda si sunt carente…dupa parerea mea.
  Doream si eu sa verific ce cred altii, ca sa orientezi mai bine cu opinia mea.
  Sau tu chear crezi ca nu sunt personalitati „si mai si” in tara? Poate de acea nu pot eu intelege de ce comit unele erori/ in viziunea mea nu de politician/ ?
  Sa cred ca nu au consultanti, sau consultantii pot fi numai de un nivel inferior si la ce le poate servi ? Nu cred! Chit de competent si bine pregatit poate fi omul, el nu le poate sti pe toate. Sau crezi, ca absolut toti din noua echipa au experienta de guvernare „de o viata” ?
  Eu personal am votat si am influientat foarte multi oameni sa voteze pentru partidele democratice .
  Deacea nu pot fi indiferent si vreau sa fiu de folos. Succesul lor va fi garanta si succesul meu. Si invers.
  Vreau sa se produca schimbarea, pentru care am votat mai mult de 50% din electorat.
  Nu sunt, nu doresc si nu pot fi avocatul d. Pavlicenco. Folosesc si eu, ca si tine si altii, acest spatiu pentru discutii publice.
  Si nu numai acesta. Urmariti mai multe bloguri si veti constata acest lucru.
  Daca spuneti ca ati constatat ca sunt „permanent la datorie”, nu puteati sa nu constatati si unele opinii critice foarte dure scrise de mine la unele opinii ale d. Pavlicenco.
  A fost o perioada lunga, chind am vizitat numai cu „cititul” acest blog, mai apoi „m-am depasit”.
  Eu pot fi avocatul „ne licentiat” a oricarei opinii, care o impartasesc si pot sa-mi expun opinia mea, care poate fi opusa opiniei altora.
  Oare pot fi opiniile tuturor la fel ?
  Vlad, de ce ma critici pe mine si sa incerci sa ma postezi in postura, care nu ma regasesc ? Nu mai bine este sa te dai cu parerea si sa incerc si eu sa inteleg mai bine lucrurile ? Poate argumentele tale, ale altora ma fac sa cunosc mai bine situatia si sa promovez si eu ce promovezi tu si altii, mai destepti ca mine, tu fiind unul dintre ei….
  Crezi ca este mai bine sa nu scriem, sa nu vorbim ca nu cumva sa deranjam…. pe cine?
  Oare treburile merg destul de bine si nu este loc de mai bine ? Oare avem timp de tacut si asteptat, chear daca parerea noastra este ca unii „pasi” sunt gresiti ? Noi ce construim ? O societate libera, dreptul de libera exprimare sau dorim sa tacem si sa stimulam calea spre revenirea comunistilor la putere, pe care i-am debarcat impreuna ?
  Stai linistit, Vlad, in societate este nevoie si de tine, si de mine, si de alde Pavlicenco, si de parlamentari, si de guvernanti….De tot „neamul” avem nevoie. Chear daca unii mai „dracosi” sunt prea multi, ce sa-i faci, asa i-a dat Dumnezeu. Important este: conducerea trebuie sa poata conduce cu toti noi.
  Si sa stii ca nu ma supar, daca vrei tu, eu nu mai intru pe blogul acesta cu scrisul. Voi intra numai chind va merita D.Pavlicenco sa fie criticata. Cred ca dinsa are destula pregatire sa argumenteze ceva la critica mea, poate chear si sa ma faca sa-mi schimb parerea….
  Daca PNL ar fi parte a AIE si d-na Pavlicenco detinea functia de externe, nu stiu cum ar fi actionat in aceasta conjuctura politica. De unde sa stiu eu? Eu pot spune cum actionam eu.
  Intrebati-o pe Domnia sa. O intrebare, printre altele, foarte buna, la tema si buna de discutii publice pe blodul domnie sale. Numai bine.

 29. Am citit si articolul Medvedev dicteaza politica la Chisinau. Mihai Ghimpu merge pe urmele lui Iurie Rosca?, semnat de R.Mihaes, care, daca nu gresesc, este unul din fruntasii MAE. Ii inteleg pozitia si reprosurile aduse PL, dar le impartasesc doar partial. MAE si PNL, fiind formatiuni extraparlamentare, cred ca procedeaza corect, pledand cat se poate de categoric pentru iesirea RM din CSI. Evident, avem nevoie de un asemenea curent de opinie, si de de unul foarte puternic. Din pacate insa, realitatile politice moldovenesti de moment sunt asa cum sunt, iar politica parca are si o definitie potrivita pentru acest context -arta posibilului. Chiar am vrut sa vad care este pozitia comentatorilor/analistilor politici de la Chisinau fata de acest samit CSI si cum au judecat prestatia politicienilor nostri. P. Bogatu, I. Botan, I.Munteanu, N. Negru sunt cei mai cunoscuti si toti, in unison, considera ca AIE a procedat pragmatic si corect pe durata desfasurarii acestui samit, castigand de fapt o batalie importanta in fata lui Voronin. Evident, trebuie de urmarit cum va actiona in continuare diplomatia noastra si daca va comite greseli va fi criticata.

 30. extraordinar !!!

  vream sa scriu inca de saptamana trecuta EXACT DESPRE ACESTE LUCRURI privind o miscare de inclinare a axei de rotatie in politica Rep. Moldova efectuata de aceasta Alianta.

  Dar neavand un articol, am zis sa nu comentez inca despre Transnistria pe articolele deja existente pentru ca nu au legatura.
  Chiar ma gandeam sa va scriu un email in care sa va propun sa scrieti un articol care sa vorbeasca despre TRANSNISTRIA si ce inseamna ea in societatea est-moldoveana.

  Mie personal mi se pare ca s-au spus lucruri periculos de gresite de catre conducerea AIE si semnalele sunt deja multiple care tradeaza o actiune total gresita in raport cu ceea ce AU PROMIS si tinta lor finala initiala.

  REVENIREA LA IDEEA REINTREGIRII REP.MOLDOVA CU TRANSNISTRIA PE SOLUTIONAREA RUSIEI MI SE PARE O GRESEALA CAPITALA.

  REVENIREA LA IDEEA CA CSI NU E CHIAR ATAT DE RAU MI SE PARE IAR CAPITALA.

  MINCIUNA PRECUM POTI ADERA LA U.E. FIIND SI MEMBRU ALE ALTEI ORGANIZATII ECONOMICE STATALE (IN CAUZA C.S.I.) MI SE PARE O IDIOTENIE !

  MINCIUNA PRECUM POTI ADERA LA U.E. FARA SA FII MEMBRU N.A.T.O. MI SE PARE IAR O IDIOTENIE !

  A CREDE CA REP.MOLDOVA ESTE NEUTRA MI SE PARE IAR O IDIOTENIE !

  A CREDE CA LASAND REP.MOLDOVA PE MANA RUSIEI, ACEASTA O VA LASA IN PACE ESTE IAR O IDIOTENIE !

  [1] NATO
  Fapte certe ale istoriei recente ca Cehia, Polonia, Ungaria, Romania, Slovacia, Bugaria ne arata ca au aderat la U.E. doar dupa ce au aderat la NATO desi aceste tari nu aveau conficte deschise ci doar

  1.- tendinte extremist-nationaliste amplificate usor de saracie si mai ales ca odata cu recastigarea independetei dupa caderea URSS, tarile est euroepene au avut LIBERTATEA de a-si exercita nationalitatea inabusita de URSS !!!

  2.- tendinte extremist-nationaliste relativ la minoritati pentru ca comunismul NU AVEA UN SISTEM DE CONVIETUIRE A MINORITATILOR, si in anii ’90 nici nu existau structuri in acest sens, abia cu consolidarea democraitei s-au creat aceste structuri administrative, politice, etc !!!

  Deci existau niste tendinte clare minore totusi fara sa existe conflicte deschise, fara sa existe zone delimitate, zone de facto autonome, sau separatiste, in nici una din aceste tari amintite, SI TOTUSI toate aceste tari au trebuit sa semneze aderarea la NATO care consfinteste faptul ca RENUNTI LA ORICE ACTIUNE DE OFENSIVA (CHIAR SI DIPLOMATICA!) FATA DE MEMRBII EXISTENTI SI LA ORICE PRETENTII TERITORIALE FATA DE MEMRBII EXISTENTI pentru ca de fapt intrii intr-o familie in care TREBUIE SA SE APERE IMPREUNA !!! Cand vrei sa te apere cineva spatele e clar ca respectivul nu numai ca NU este un adversar ci nu doar partener ci un FRATE DE SANGE deacuma.
  Eu cred ca lumea face confuzie sau trateaza cu mare naivitate NATO.

  Eu nu inteleg cum cred liderii A.I.E. ca Republica Moldova va fi pasuita si va adera la UE fara sa adere la NATO !!!! Cand tarile est-europene Cehia, Slovacia, Polonia, Romania, Slovacia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia au trebuit sa treaca testul SECURITATII inainte de a accede la testul ECONOMIEI.

  Cine crede ca va adera la UE fara sa adere in prealabil la NATO isi face mari iluzii !!!
  Pana si Franta a revenit in cadrul NATO !!! Pana si Croatia si Albania care sunt inscrise in aderarea la UE sunt deja membre NATO fara de care nici nu poate fi vorba de o incepere EFECTIVA de aderarea la UE (semnarea pactului de pre-aderare).

 31. [2] UE
  Nici o tara care este deja membra a unei alte organizatii economice de liber schimb nu va putea adera la Uniunea Europeana.

  In primul rand sa reamintim ca Uniunea Europeana nu este numai o organizatie eocnomica ci si una politica !!!! Multa lume confunda si trateaza cu o naivitate faptul ca UE doar asa ca o fata morgana, fara sa spuna clar lucrurilor pe nume.

  Ca sa dau doar un exemplu: ACTELE NORMATIVE APROBATE DE PARLAMENTUL EUROPEAN DEVIN LEGI IN CADRUL TUTUROR TARILOR MEMBRE !

  Deci UE este cu mult mai mult decat CSI !
  Si in mod sigur cand UE stie ca un stat doreste sa devina membru atunci cu siguranta acesta trebuie sa respecte anumite conditii…

  SI MAI ALES SE UITA UN LUCRU: faptul ca o tara este localizata geografic in continentul Europa NU inseamna ca ARE DREPTUL sa adere la UE !!!!
  A adera la UE este o LUPTA SI O MUNCA TITANICA plina de reforme si de schimbari dramatice in societate (in bine) si mai ales dupa aderarea PE ULTIMA SUTA DE METRI a Romaniei si Bulgariei cu siguranta VIITOARELE DORITOARE sa adere la UE nu vor mai fi pasuite deloc cu nimic. Vedeti Croatia care se comporta exemplar, deja membru NATO si tot nu reuseste sa adere mai repede decat si-a dorit si era posibil initial !

 32. [3] Unde este nodul gordian ? (PUT THE FIRST THINGS FIRST)

  Care este principala problema a Rep.Moldova in a se dezvolta ?

  Nu este o intrebare simpla, si cu siguranta nu are un singur raspuns. Dar fiind umani ne dorim ca orice intrebare sa aiba un singur raspuns, pentru ca nu-i asa avem o singura gura sa o spunem.

  Eu cred ca Rep.Moldova are grave probleme de identitate si de coretitudine politica, culturala, sociala fata de ea insasi.

  In primul rand trebuie sa se recunoasca niste adevaruri inainte sa se mearga inainte:

  FAPT – cetatenii Rep.Moldova majoritari vorbesc limba romana
  INTERPRETARE – este un adevar clar, un fapt, care oricat am comenta nu isi schimba substanta

  FAPT – cetatenii Rep. majoritari vorbesc limba romana, graiul est-moldovenesc (sau basarabean , dar evit sa folosesc acest cuvant pentru ca o est-moldoveanca mi-a spus ca se simte jignita cand se foloseste acest termen, pentru ca aduce in memorie deportarile facute)
  INTERPRETARE – este un fapt deasemenea, si o normalitate. (chiar si in Germania si Franta, limba germana si franceza are anumite intonatii in anumite zone ale tarii, sau daca schimb continentul cel mai bun exemplu poate fi Texas al SUA) Dar acest lucru nu inseamna ca este o alta limba

  FAPT – sovietizarea societatii din RSS Moldova a fost atat de puternica incat sunt adanci cliseele si comportamentele rusofile, si stergerea identitatii nationale a fost facuta asiduu. Este ca si cum o persoana mananca, mananca, si iar mananca si in timp devine obez, si apoi cand se intalneste cu o persoana cu care se intalneste rar, aceasta ii spune „ce te-ai ingrasat” si abia atunci acea persoana realizeaza ca este deja grasa. Exemplul nu este poate prea indicat dar este unul bun pentru ca de fapt foarte multi cetateni ai Rep.Moldova nu realizeaza ca sunt RUSOFONATI CU FORTA pe timpul URSS. Dovada acestor lucruri stau in faptul ca vorbiti limba rusa ca pe limba materna, cateodata chiar mai bine, ca nu vi se pare anormal ca la televiziunea nationala sa se vorbeasca si in rusa, lucru care dealtfel ESTE DE NECONCEPUT in tarile UE (in nici o tara UE nu se vorbeste la televiziunea nationala inafara de limba de stat nationala !!!). Eu cand am vazut emisiunea cu Dorin Chirtoaca in care acea pensionara o rupea cand pe romaneste cand pe ruseste MA SOCAT PUR SI SIMPLU pentru ca femeia aceea la un moment dat nici nu o mai interesa, si nici nu stia, in ce limba vorbeste, si chiar in limba romana nu se putea exprima schimba automat in rusa. Asta denota SEMI ANALFABETISM. Un al doilea lucru care ma socat a fost faptul ca MODERATORUL EMISIUNII DE LA TELEVIZIUNEA DE STAT NU A TRADUS NIMIC DIN CE A SPUS acea pensionara in ruseste, fapt ce CERIFICA CLAR ca limba oficiala de facto in Rep.Moldova nu este romana ci RUSA. Pai cum vrei sa invatati adevarul despre propria istorie si identitate nationala cand nu va respectati nici limba nationala proprie !!?!?!?!?!? In ce tara UE ati intalnit sa vina de exemplu la TV de stat din Franta un invitat din Germania si acela sa vorbeasca in germana dar moderatorul sa nu traduca, SAU HAI MAI CLAR EXEMPLU la televiziunea de stat din Franta cineva sa vorbeasca in engleza (CARE ESTE DEMONSTRAT LIMBA CEA MAI RASPANDITA PE GLOB SI PRINCIPALA LIMBA INTERNATIONALA) si sa nu fie tradus de moderator ???? Indiferent ca mare parte (in special peste 40 de ani in Franta) stiu engleza nu exista sa vorbeasca cineva in alta limba si sa nu fie tradus!

  FAPT – daca mergi cu taxiul, daca mergi la restaurant, sunt o sumedenie de locuri unde ti se vorbeste in rusa de parca esti la Moscova si nu in REPUBLICA INDEPENDENTA (si neutra cica) MOLDOVA !!! Domnilor tara cu cel mai dezvoltat turism din lume, Franta nu vorbeste in engleza decat cand e absolut necesar (si aici e vorba doar de cei angajati in turism) chiar daca stiu ca engleza este limba internationala pentru a forta pastrarea identitatii nationale si imprimarea valorilor nationale franceze tuturor vizitatorilor pentru a le permite o experienta turistica originala.

  FAPT – economic Rep.Moldova are jumatate de granita FARA VAMA LEGALA aducand mari prejudicii economice
  INTERPRETARE – un om cu matele taiate care ii ies prin burta nu poate sa alerge, deci cat timp NU VETI FI UN STAT DE FACTO SI RECUNOSCUT CLAR DETERMINAT nu veti putea dezvolta cu adevarat

  FAPT – fuga dupa intregirea cu Transnistria va supt toate energiile si v-au falimentat
  INTERPRETARE – industria rusa din Transnistiria consuma gaz pe care il lasa pe voi CHisinaul sa il platiti.

  FAPT – in Transnistria locuiesc 30% moldoveni, 30% ucrainieni si 30% rusi, si sunt de aproape 20 de ani de facto independenti de Chisinau, tot acolo zace si Armata rusa cu depozite considerabile de arme
  INTERPRETARE – ce va face sa credeti ca dupa un razboi civil, dupa o putere non-comunista (patrioata) initiala si apoi dupa o putere comunista (tradatoare) pro-rusa care nu au adus nici un centimetru mai aproape a Transnistirie catre Chisinau, ca se va intampla acum cu AIE ?

  Mai nou Medvedev spune la Chisinau ca isi retrage trupele daca Rep.Moldova nu adera la NATO. Cu alte cuvinte isi retrage trupele daca Rep.Moldova nu adera la UE. Cu alte cuvinte isi retrage trupele daca ramane in CSI. Cu alte cuvinte daca nu se schimba nimic fata de comunisti atunci isi retrage trupele. SI AICI E MINCIUNA.

  Adica cat timp erau comunistii pro-rusi pupincuristi pana in intestine Rusia nu si-a retras trupele DESI A SEMNAT ACORDURI INTERNATIONALE si brusc vine AIE si lui Medvedev i sa facut frica si hai ca isi retrage trupele.

  NU SERIOS !?!?! Chiar asa de prosti suntem sa credem o asa mare gogorita ?

  Si apoi sa spunem ca Rusia isi retrage trupele atunci credeti ca fortele militare si militiene din Transnistria vor renunta asa de buna voie la independenta de facto care o au ?

  NU VOR RENUNTA CHIAR DACA TRUPELE RUSE SE RETRAG.

  Tocmai asta nu intelege multa lume. Ca exista sute de mii de locuitori rusi toata ziua buna ziua, pana in sange, pana la oase care NU VOR FI INTEGRATI NICIODATA IN REP. MOLDOVA.

  INTELEGETI ?

  Deci in cel mai optimist caz veti avea O FEDERATIE in care acei 10-20% rusi din toata Rep.Moldova reintregita vor detine 50% din parlamentul federativ si deci …. RUSIFICAREA SA CONTINUE.. aceasta este unica posibilitate sa revina Transinistria la voi. Un mar otavit. O minciuna.

  CONCLUZIE:
  CAT TIMP PUTEREA LA CONDUCERE VA FUGI LA FATA MORGANA DE A INTREGI REP.MOLDOVA DE FAPT NU O VA REINTREGI CI TRANSNISTRIA VA RAMANE SUB INFLUENTA RUSIEI SI VA MENTINE SI RESTUL REP MOLDOVA IN CONTINUARE SUB RUSIA !
  indubitabil. cel mai nou argument este cererea lui Smirnov de a se uni cu Rusia.

  Cred ca esential unui om bolnav de cancer trebuie, in ordine sa traiasca o viata normala din nou, sa i se taie tumoarea canceroasa si sa i se pastreze ceea ce este inca sanatos, pentru ca TOT organismu sa isi revina. Altfel acea tumoare va genera tot felul de boli in tot restul corpului care ar trebui sa fie sanatos. In momentul cand esti foarte bolnav la un organ cu siguranta nu te poti numi sanatos in rest, si cu siguranta celelalte organe sunt afectate.

  CONCLUZIE 2: ESTE ABSOLUT ESENTIAL SA INTELEGETI CA REZOLVAREA SITUATIEI DIN TRANSNISTRIA STA DE FAPT REZOLVAREA TUTUROR PROBLEMELOR CARE INCA LE AVETI !

  Deci faptul ca orbitati la infinit catre Tiraspol va face inca sa orbitati la infinit intre CSI si UE, intre limba rusa ca limba de facto, sau normalitate.

  E foarte posibil sa gresesc, dar reafirm a N-a oara ca UNICA POSIBILITATE DE A REZOLVA SITUATIA TRANSNISTRIEI ESTE DE A O FACE DEMOCRATIC SI CORECT FATA DE TOATA LUMEA.

  Si asta nu pentru ca asa doreste restul lumii, Rusia, UE, USA, ROmania etc, ci pentru ca ASA ESTE NORMAL CA SA O FACETI VOI PENTRU VOI.

  Si anume un REFERENDUM in toata Transnistria in care sa ofere posbilitatea ca cei 30% din moldoveni sa se intoarca la Rep.Moldova mama, si sa lase cei 30% de ucrainieni ori sa se uneasca cu Ucraina (facand o alta micro-tara separat de cea a Tiraspolului) ori sa ramane in zona rusa Transnistria este singura solutie de a rezovla CU ADEVARAT SI FINAL aceasta problema.

  Nu poti forta mii de oameni -rusii din Transnistria – care demonstreaza deja de zeci de ani de zile ca nu vor si nu pot face parte din Moldova de Est sa o faca.

  Nu e normal, nu se castiga nimic.

  POST SCRIPTUM
  bravo totusi cetatenilor rusi din (zona rusa a) Transnistria care STIU IDENTITATEA PROPRIE SI CARE ORIUNDE AR FI PE GLOB, SI ORICAT DE DEPARTE AR FI ACEL PETIC DE PAMANT DE RUSIA ISI DORESC UNIREA CU RUSIA.

  Este uimitor cum acesti rusi apreciaza propria identitate nationala si cum desi Transnistria nu are granita cu Rusia doreste sa faca parte din Federatia Rusa in timp ce est-moldovenii care stau granita in granita cu vest-moldovenii desi stiu foarte bine harta Moldoveni istorice a lui Stefan cel Mare se intinde de la Carpati la Nistru totusi IGNORA propria identitate.

  Asta spune multe. Si sper ca daca aveti orgoliu voi toti cei care nu sunteti inca decisi, sa va dati seama ce sunteti: est-moldoveni vorbitori de limba romana de grai basarabean si acest lucru este important si NIMENI NU VI-L POATE FURA.

  SI VA ROG SA NU MAI FACETI GRESEALA dragi est-moldoveni de a nega istoria moldovenilor si a romanilor doar pentru ca credeti (IN MOD TOTAL GRESIT) ca daca recunoastei istoria ca parte a romanilor inseamna ca va stergeti istoria proprie. ESTE O MINCIUNA.
  Asa cum si Transilvania, Dobrogea, Muntenia, Oltenia asa si Moldova, si apoi Moldova de Vest si voi Moldova de Est (Basarabia) aveti propria istorie regionala (pe langa cea comuna) distincta aveti propria cultura regionala distincta, aveti propriul grai distinct de care TREBUIE SA FITI MANDRI.

  Mult succes.

 33. Pt luca

  Sint foarte de acord cu ce ati spus. Avem nevoie de informare, comunicare, educatie, nemanipulare, deschiderea spatiului public de dezbateri.

 34. Pt arca

  1. Sa speram ca Lupu, daca se va schimba dupa alegerea ca Presedinte, o va face in bine, spre dreapta, nu spre stinga. Iar dupa ce vom educa oamenii, ei nu vor mai fi atitia cu vederi socialiste, asteptind numai sa li se dea si sa li se dea. Sint sigura ca si Lupu, in interiorul sau e altul, nu e comunist, dar si-a propus omul un scop – sa ajunga si el Presedinte si chiar s-a inrait dupa ce a colaborat si cu satrapii, de aceea vrea sa se reabiliteze. Sa o faca, numai nu pe seama ideologiei moldoveniste.

  2. A spus-o Bogatu si eu sint de acord cu el – „R.Moldova ori are viitor ca stat romanesc, ori nu are”. Odata si odata trebuie sa ii conducem pe oameni spre intelegerea acestui fapt, mai exact, spre iesirea din intuneric si spre abandonarea falselor fobii si valori.

 35. Pt Ed_______

  Aveti perfecta dreptate. Cite ati spus si cite inca se pot spune cam la fel. As zice un singur lucru. Mie mi se pare ca nimeni – ABSOLUT NIMENI, exceptind Romania, – nu vrea ca noi sa mergem spre UE. NIMENI! – nici in interior, nici in exterior. De NATO nici nu spun, sint de acord ca fara NATO este o minciuna sa vorbesti de UE. Si, nevrind nimeni, fiecare isi are interesele sale – de imbogatire, de nepierdere a bogatiei, de ambitia de a conduce, de frica sa nu se afle mai multe, de legea lustratiei si de altele. O fi vorba si de angajamente platite din gros. Si incampania electorala, si inainte, si dupa. ACESTA E TRISTUL ADEVAR. Daca exista o exceptie mai slaba in interior, e vorba de PL. Mai cred in ei.

  Abia acum se vede – ceea ce eu am intuit, simtit si spus de mai demult – ca banii nu au miros si ca a in spatele celor veniti azi la putere sint forte care nu se deosebesc prin pozitia lor de comunisti. Eu inteleg foarte bine cine i-a dat jos pe comunisti. Si asta nu e rau. E rau ca acesle cercuri influente politice si financiare cer pretul presupus – ideologic, cel care sa ne tina in sfera de influenta rusa. Cred ca, avansind in timp, vom progresa si in dezamagiri. Iar Occidentul e cam ca si ei – sa mergem spre UE, dar sa nu prea ajungem acolo. Cel putin, deocamdata.

 36. to: Ed si…Vlad.

  – Ed, vad ca si tu „esti mereu la datorie”. Slava Domnului, Vlad inca nu te-a catalogat drept „avocatul” lui Pavlicenco.

  -Vlad, nu ai scris nici pe de parte un comentariu la constatarile in postarea mea pentru tine. De ce ?
  Scrie, totusi, cu ce nu esti de acord ?

  Vezi ca si Ed si-a expus punctul de vedere, pe care il impartasesc si eu suta la suta.

  Poate trebuie sa tacem toti sa nu deranjam „vaca sfinta” ?
  Spunem cum crezi tu, chit timp trebuie sa toleram „greselile”, mai bine zis politica gresita, care ne poate aduce catastrofe si mai al dracului, in caz de revin comunistii din nou la putere ?
  Cine dintre noi va mai crede , ca echipa democrat-liberala, pe care am votat-o, este o echipa apta sa ne conduca sa facem schimbarea ? Ca doar nu astept eu sa ma schimbe ei pe mine. Ei trebuie sa promoveze politici, care ar permite schimbarea in tara si ar proiecta calea pentru aderarea Moldovei la UE. Asta se cere de la ei si anume asta o fac „pe dos” ! Mai degraba le-asi recomanda sa invete arta politica si de la bun inceput sa nu „faca” pe ei, si pe noi, si pe viitorul tarii….

  Si tu incerci cu recomandarile a-lea „nu-i deranjati, sunt in situatia…, in conjuctura….”
  Oare nu era clara conjuctura chind s-au angajat in lupta politica pentru a veni la putere ? La ce le serveste lor puterea, daca, nu dea Dumnezeu, nu o vor „duce” bine? De ce „stinga” nu stie ce face „dreapta” in AIE ?
  Cine v-a fi „scenaristul” ca si partid politic, care v-a profita de electoratul dezamajit de „democratie si liberalism” ?
  Nu poti vedea urmatorii doi pasi ?
  Vlad, acum sa-ti mai scriu si eu ceva , pe linga ce a scris ED.

  MOLDOVA A PREDAT PRESEDINTIA CSI ! CUI ? RUSILOR ?
  CE A AVUT DE CHISTIGAT MOLDOVA, DETININD PRESEDINTIA CSI ?
  CARE A FOST SCOPUL FINAL AL SAMITULUI CSI ?

  OARE DOUA LUNI DE „DEMOCRATIE” IN PLAN DE POLITICA EXTERNA /august si septembrie/, nu a fost posibil sa se faca pasi concreti, pentru a demonstra ca nu avem nevoie de CSI ?
  Aaaalta abordare diplomatica este nacesara.
  La fel, cum pretindem la sustinerea Moldovei la aderarea in UE de catre toate tarile membre a UE, puteau fi scrise scrisori diplomatice presedintilor sau Guvernelor/in functie de imputernicirile fiecarei tari pentru colaborarea in cadrul CSI/ si putea fi solicitata sustinerea Moldovei in chestiunea de evacuare a armatei cotropitoare din Transnistria.
  Poate nu reactiona nici o tara. poate reactiona careva. O nedorinta de a merge contra vointe Rusiei tot insemna ceva. Si pentru Moldova si pentru Europa. Se simtea o aborgare mai pragmatica a politicii externe. Putea fi facuta o paralela tactica cu cea in care si cum se discuta problemele aparute in cadrul UE, unde fiecare tara isi spune prin vot parerea si deciziile sunt respectate.
  Cine a pregatit ordinea de zi a samitului CSI ?
  De ce sa fim de acord cu maimutareala aceasta, in care maimutele isi acopera care si ce vrea:una c..u, altele urechile, ochii, gura s.a.m.d.
  In politica nu mai e valabila zicala „omul sfinteste locul” ?
  De ce nu au propus sa fie puse la vot in cadrul CSI problemele principiale. Pentru a pune in situatia adevarata si a developa ambitul Rusie, care este „lege” pentru CSI. Oricum nu ar fi votat. Dar acest lucru trebuie demonstrat lumii intregi. Ce faci fara probe ? Si daca nu incerci sa demonstrezi ? Ramii ca un birfitor sau vii cu mesaje duplicitare ? Ca si in oricare parlament , problemele sa fie puse la vot. Daca in CSI nu se discuta despre problemele comunitare intre subiectii CSI, atunci la ce bun serveste CSI ?
  Acest lucru trebuia de mult scos la vedere.
  Noi ne temem ori de chite ori ca nu cumva sa vina BAU-BAU si ne ascundem la umbra degetului. Dar BAU-BAU este permanent prezent si oricum din chind in chind face ravagii ca nu cumva sa uitam cine-i „sefu”. Nu poate fi aceasta comparatie valabila, daca ne amintim problema energetica, a vinurilor si multe altele?
  Mesajul trebuie sa fie clar : Moldova doreste sa aleaga calea cea mai buna pentru poporul sau.
  Sa demonstreze CSI/care de fapt este Rusia/, ca este comunitate atractiva si respecta dreptul international si independenta subiectilor comunitatii, ca nu exista implicare in treburile interne ale tarilor membre, ca depun efort sa-si educe cetatenii rusi, care locuesc in alte tari sa respecte legislatia lingvistica si sa le acorde granturi lor pentru a studia limba de stat a tarilor in care traiesc rusii, nu sa-i sustina sa stea babele trintite pe calea ferata….
  Care de fapt este scopul major acum, imediat ?
  Mesajul lui „Vedmedi” pentru deputatii-comunisti sa-l voteze pe Lupu presedinte ?
  Numai aceasta idee mi s-a parut ca a fost vehiculata. Si ce va fi mai departe ?
  Mai citeste o data mesajul meu precedent, acolo mi-am expus parerea …una lunga si moale…
  In rest mare zarva si niciun rezultat.
  In schimb am inteles ca am fost atentionati sa nu patim ca Gheorgia, daca „ne luam nasul la purtare”.
  Pentru aceasta avem nevoie de CSI ?
  De acord cu ED, cancerul trebuie operat ! Politica imperialista a Rusiei, care astazi se mai acopera cu „scutul CSI”, este mai rea de chit cancerul. Boala ne tine la pat multe decenii….
  Subjugarea din partea lor a fostelor popoare sovietice incurca si rusilor, care traiesc in tarile din fosta URSS. Sunt manipulati sa se simta mereu amenintati si gata de „revolutie” contra popoarelor bastinase. Sunt incurajati sa nu faca efort sa se integreze in totalitate in societatea in care traiesc.
  Ce au acei rusi manipulati de chistigat ? Ca si noi: saracie, mizerie si batjocura. Rusii manipulati cred ca ei sunt foarte importanti pentru tara-mama si traiesc cu sentimentul fals de patriot, cu toate ca marea lor majoritate infrunta saracia ca si poporul bastinas, dar „patriotismul” lor inca mai „tine” ! Unde este patriotismul nostru ????
  Cine oare va avea curajul si mintea sa stie cum trebuie sa protejeze poporul, indiferent de apartenenta nationala ?

  Vlad, in aceste conditi ramii pe punctul de vedere ca nu trebuie sa punem in discutie pe forumuri parerile noastre despre ce se intimpla ?
  Cum vezi tu o alta posibilitate de a trimite mesajul electoratului catre cei alesi ?
  Cine sunt ei si cine suntem noi ? Ei sunt cei alesi de noi, ca si un contract semnat pentru 4 ani, pentru a indeplini promisiunile lor facute noua in perioada electorala. Nu pentru asta am votat noi toti ? Cine si unde te intreaba pe tine, daca iti place cum au inceput ei sa guverneze ?
  Si unde, cui mai putem sa transmitem mesajul ? Cine ne intreaba pe noi ?
  Simti tu cumva ca ei mai au nevoie de noi ?
  Ce fac bine este foarte bine, nu este nevoie sa-i laudam noi. Noi trebuie sa-i atentionam chind calca prin strachini. Sa corecteze pasul si sa se „acopere” cu noi, electoratul, cu vointa poporului. Si in fata rusilor, daca este nevoie. Ori mesajul transmis CSI de cei, pe care i-am ale noi la putere nu place la marea majoritate, care poate intelege ce se petrece.

  Ai spus ceva despre MAE si PNL. Si la acest capitol pot sa-ti spun, ca acum, ei chind dorm viseaza sa dispara aceste partide si sa nu li se mai invirta printre picioare. Dar ce au promis in campania electorala ?
  Au solicitat sustinerea lor in schimbul unei bune colaborari dupa alegeri. Vezi tu cumva o buna colaborare cu aceste partide dupa alegeri ?
  Ce s-ar fi intimplat, daca protestau contra CSI ?
  Nu ar fi fost oare in favoarea guvernantilor sa fie mai dintosi cu rusii, care ar fi fost atentionati nu de un grup de politicieni, dar vedeau ca nu este simplu de tot sa dictezi ce si cum vrei si sa mai ai si tupeu sa ameninti ca vei pati ca Georgia.
  Eu din contra, asi fi organizat niste proteste pasnice/de nadejde/ ca sa ma „acoper” cu ele, sa fiu mai convingator si sa ma simt sistinut de electoratul meu.
  Crezi ca daca vor fi alegeri parlamentare partidele, care sunt marginalizate cu „cadre si politici asumate” numai din cadrul partidelor parlamentare vor mai sustine in continuare partidele parlamentare actuale ? Eu nu sunt sigur.
  Si mai e zicala „nu mor caii chind vor chinii”.

  Toate impreuna ma fac sa scriu ce cred, sa cred ca ei citesc si tin cont de ce scrim noi toti, ca depun efort sa fie mai consecventi si ca nu ne vor dezamagi, nu ne vor face sa ne schimbam parerea si sa ratacim din nou cu alegerea intre o multime de partide…
  De aceea este nevoie sa scrim ce ghindim. Acum ei sunt deja la putere, nu mai pot spune ca bloghistii le strica electoratul….
  Secretomania trebuie sa se prefaca in transparenta, partidele extraparlamentare trebuie sa fie respectate, poporul trebuie sa fie incurajat sa sustina si in viitoarele alegeri democratia….
  De altfel….sa vreau eu sau tu… sa fie votati inca o data, nu sunt sigur ca asa va fi.
  Numai bine.

 37. to: „Vitalia Pavlicenco spune:
  10 October 2009, la 18:06

  Pt Ed_______

  Eu inclin sa cred ca ne-am trezit cu o Guvernare mai mult oligarhica pe moldoveneste, dechit Democratica, pentru care am votat si eu si marea majoritate. Oare am fost pacaliti ? Sa ne demonstreze actuala guvernare ca NU si ca sunt admise niste ERORI „conjuncturale” de moment. Sa vedem.

 38. to : Vlad

  Vlad, pentru ca tu mi-ai reprosat ca „sunt mereu la datorie….” si pentru ca d. Pavlicenco nu a dorit sa posteze pentru discutii interviul de mai jos, il postez eu, sa vedem ce mai cred si altii si daca sustin tot, partial acest interviu. Eu personal, doresc sa stiu ce cred si altii despre aceasta. Poate ca eu nu am dreptate si inteleg mai bine din opinia altora. Ce bine ca sunt blogurile astea…..

  „Премьер-министр Молдавии Владимир Филат в беседе с корреспондентом Коммерсанта Владимиром Соловьёвым расставил все точки над i в вопросах вступления в НАТО, отношений с Россией, решения приднестровского конфликта и названия „государственного языка” Молдавии…

  — Свой первый визит на посту премьера вы совершили в Брюссель, и это сразу стали трактовать как заявку на полную ориентацию Молдавии на Запад. Это так?
  — В Брюссель меня пригласили, и я воспользовался этой возможностью, чтобы рассказать Европе о том, кто мы такие. К сожалению, о том, чтобы поехать в другую сторону, в Москву, не было даже разговоров. Я не хочу, чтобы это выглядело так, будто я обижен, но, когда здесь был Сергей Нарышкин (глава администрации президента РФ.— “Ъ”), я с ним общался. Более того, было желание встретиться с президентом РФ Дмитрием Медведевым, который в пятницу будет в Кишиневе на саммите СНГ. Но, видимо, у российского президента сейчас иные приоритеты. Надеюсь, что, когда российская сторона сочтет нужным, мы все-таки встретимся. Нам многое нужно сказать российским партнерам и многие проблемы решить.
  — В Брюсселе вы подняли тему евроатлантической интеграции Молдавии, говорили, что страна может вступить в НАТО. Зачем вам это?
  — Я не могу говорить и решать за молдавский народ. Я тогда это сказал и сейчас повторяю. Эта проблема, если она есть, должна решаться молдавским народом.
  — А НАТО — это проблема?
  — Все это преподносят как проблему. Я при каждой встрече объясняю, особенно россиянам, что мы не вступаем в НАТО и даже если бы захотели, то не смогли бы вступить. Есть очень жесткая норма конституции, которую, если разобраться, невозможно изменить. Но коль уж эта проблема кем-то ставится, то я говорю: на этот вопрос могут дать ответ только граждане Республики Молдова. Без этого никуда идти нельзя. Но вообще здесь очень много спекуляций.
  — Так давайте поставим точку в этом вопросе.
  — Я и хочу это сделать. Но меня как будто не слышат! Республика Молдова является нейтральной страной. Это определено нормой конституции. Мы законопослушные граждане и будем управлять страной, исходя из норм конституции. Мы за то, чтобы у нас были нормальные отношения с НАТО, хотя бы близкие к тому уровню, который есть у России с альянсом.
  — А как вам кажется, Молдавии в принципе нужно вступать в НАТО или эта тема вообще неактуальна?
  — На сегодняшний момент эта тема не является актуальной. И мы даже не собираемся на эту тему говорить с альянсом. Нужно нам это или не нужно? Нет, не нужно. На сегодняшний день это не решит никаких проблем.
  — А надо Молдавии вообще стремиться в НАТО?
  — Мы стремимся в ЕС и об этом четко заявляем. НАТО — не приоритет. Давайте развернем эту тему. Когда мы общаемся с представителями российских властей, то спрашиваем у них: вот вас раздражают даже разговоры о НАТО, а какой вы бы хотели видеть Молдавию? Нам говорят: нейтральной страной. Хорошо, мы с этим согласны, и у нас это прописано в конституции и во всех законах. Так обеспечьте нам этот нейтралитет! Ведь сегодня мы не нейтральная страна. На нашей территории есть российское вооружение и российские военные. И неважно, сколько их. Один солдат — это уже присутствие. Налицо дисбаланс. Я говорил уже, что мы будем очень открыты в переговорах с российской стороной. Мы прагматичные люди и будем выполнять договоренности. Раньше были только декларации, а дела зашли в тупик. Существует много скрытых проблем, хотя внешне у нас вроде очень хорошие отношения. Я хочу дать другой импульс нашим отношениям с Москвой и шаг за шагом решать накопившиеся проблемы.
  — Какие, например?
  — Из политических — в первую очередь приднестровский вопрос. Но есть еще и проблемы в экономике. О них можно говорить долго. Остались барьеры на пути нашего товаропроизводителя на российский рынок. С одной стороны, мы хотим дружить и иметь хорошие отношения с Россией, но при этом со стороны ЕС нам открывают все больше возможностей, а с российской стороны возникают барьеры. В 2008 году у нас был товарооборот $1 млрд, а за девять месяцев этого года — $300 млн. И кризис тут ни при чем. У нас Евросоюз уже выходит на первое место по товарообороту. Меняются акценты.
  — А вы поднимали эти проблемы во время встречи с Сергеем Нарышкиным?
  — У нас была короткая встреча. Мы, по сути, только политические проблемы обсудили. В пятницу у меня будет встреча с господами Шуваловым и Кудриным, думаю, удастся обстоятельно поговорить.
  — С Кудриным будете говорить о российском кредите в 500 млн?
  — Не только о кредите. Но кредит — это важно. Это была бы реальная помощь, которая сняла бы много вопросов. Есть мнение, что это было политическое обещание, которое в России давали коммунистам в предвыборных целях, чтобы помочь им. Сейчас настал момент, когда можно доказать, что российский народ через свою власть помогает не Воронину или Филату, а помогает гражданам Республики Молдова преодолеть очень сложный период.
  — Какой вам досталась экономика от прежних властей?
  — Экономика — это громко сказано. До экономики нам еще работать и работать. К концу года дефицит бюджета прогнозируется на уровне 12,5% от ВВП. Вот вам и ответ, какая нам досталась экономика. Можно бесконечно говорить, почему такая ситуация сложилась, но это было бы неправильно. Мы взяли на себя ответственность и будем искать способы пополнять бюджет, чтобы платить зарплаты и пенсии.
  Вот вам простой пример из недавнего прошлого. Мы на днях рассекретили одно решение, принятое нашими предшественниками из правительства коммунистов, которое находилось под грифом «секретно». Речь в нем шла о распределении между двумя экономическими агентами 9 тыс. тонн пшеницы. Все бы ничего, но эта пшеница была выделена нам Россией в качестве гуманитарной помощи. А по закону такую помощь запрещено распределять среди фирм. В итоге желание российской стороны помочь молдавским гражданам привело к тому, что на этом заработали два экономических агента.
  — Во время визита в Брюссель вы заявили о том, что румынский язык может получить в вашей стране статус государственного. Так ли уж необходимо углубляться сейчас в языковые вопросы?
  — А страна является дееспособной, только когда все сыты или когда и остальные проблемы решены? Разве американцы чувствуют себя ущемленными от того, что они говорят на английском языке?
  — Но вы же лучше меня знаете, что вопрос языка в Молдавии давно является политическим.
  — Я знаю, что в Молдове никогда об этом не говорили компетентно. Если я работаю премьером, это не значит, что я говорю на молдавском языке. Да, я гражданин Молдовы, но язык, на котором я говорю, является румынским. То, что он в конституции называется молдавским,— это дань конъюнктуре, которая была в то время, когда принимался наш основной закон, и мы никак не можем от этого уйти. Вы у русскоговорящих в Кишиневе спросите, на каком языке мы говорим, и они вам скажут: на румынском.
  — С вашим приходом к власти заговорили о неизбежном присоединении Молдавии к Румынии.
  — Это прямой результат той пропаганды, которую вели коммунисты во время выборов. Я тогда еще предостерегал их, что выборы пройдут, а разделение общества останется. Это эффект той пропаганды, которой они, кстати, продолжают заниматься. Но я не скрываю, что мы заинтересованы в нормальных отношениях с Румынией. В нашей правительственной программе есть пункт о подписании базового договора с Румынией и договора о делимитации молдавско-румынской границы. Мы будем всем этим заниматься. И поставим точку в этом вопросе. Хватит спекулировать на присоединении к Румынии. Молдова состоялась как государство, и люди, которые здесь живут, считают себя гражданами этой страны. Объединения не хочет население, и оно невозможно юридически.
  — В Приднестровье в последнее время заговорили о том, что обсуждать с Кишиневом объединение больше никто не намерен. Игорь Смирнов заявил о желании войти в состав России. Как вы планируете налаживать диалог с Приднестровьем?
  — Смирнов говорит об этом не впервые, и я бы не хотел комментировать его заявления. Мы начнем разговор с Тирасполем. Не подключится к диалогу Смирнов — будем говорить с людьми. Нужен другой подход к процессу урегулирования, и я всегда говорил, что реинтеграция должна между людьми происходить, а не только между политиками. Понятно, что нужен политический формат. Сегодня есть администрация непризнанной Приднестровской Молдавской Республики, и мы будем с ней вести переговоры. Это общение должно быть глубоким, и для этого нам нужны посредники, которые должны стать более искренними. Страны-гаранты должны обеспечивать гарантии. Формат, который существует на сегодняшний день, вполне дееспособный, просто нужно быть более открытыми и более энергичными.
  В этой проблеме есть еще один вопрос, на котором спекулируют. Российские СМИ сообщают, что премьер Филат хочет изменить формат миротворческой операции в Приднестровье. Но это не только моя точка зрения. Это было инициировано давно, и я считаю, что пора это сделать. У нас здесь нет войны. Спасибо тем, кто все это время обеспечивал мир. Но вы съездите на границу с Приднестровьем — там танки, каски, автоматы, военные в камуфляже. Я думаю, это неправильно. И я думаю, России самой выгодно продемонстрировать всем, как можно мирно решить этот конфликт.
  — А что первично: вывод российских войск из Приднестровья или политическое урегулирование конфликта?
  — Есть этапы. И хотим мы или нет, они должны быть пройдены до политического урегулирования. Да, нужно вывезти вооружения и вывести военных. Но только это вопроса не решит.
  — Ваш стиль чем-то похож на стиль Михаила Саакашвили. Он тоже начинал с того, что заявлял о дружбе с Россией, но уверенно шагал на Запад, и в августе прошлого года мы все увидели, чем это кончилось. Возможен ли в Молдавии грузинский сценарий?
  — Во-первых, мы находимся совсем в другой ситуации. А во-вторых, обо мне говорят разное. То я человек Москвы, то убежденный западник. Кто-то говорит, что я жесткий и беру пример с Путина. Аналогий много. Почему, если у человека есть характер, если он ставит себе цели и их добивается, его обязательно нужно с кем-то сравнивать?
  — Коммунисты говорят, что они не станут голосовать за президента страны, которого предлагает ваш альянс. Каковы шансы, что президент все-таки будет избран?
  — Я пытаюсь поставить себя на место коммунистов, чтобы понять, чем они руководствуются в своих действиях. Да, политически им невыгодно голосовать за нашего президента. Но если подумать о стране, то им следовало бы отставить политический эгоизм и дать республике шанс нормально развиваться. Скажу одно: досрочные выборы, если они все же состоятся, не будут для нас трагедией. Но я надеюсь, что президент будет избран.

  Премьер-министр Молдавии Владимир Филат рассказал корреспонденту euronews Рудольфу Херберту о том, какие приоритеты ставит перед собой правительство, как собирается решать приднестровскую проблему и с какими главными трудностями сталкивается в своей работе…

  Господин премьер-министр, в этом году дважды проводились всеобщие выборы, сопровождавшиеся всплесками насилия. Считаете ли вы, что внутренний политический кризис преодолен?
  Влад Филат: “Мы не в той ситуации, чтобы говорить, что политический кризис преодолен. Два раза проводились всеобщие выборы, одни из них были досрочными, но и те и другие прошли после 8 лет прочного коммунистического правления в Молдавии, правления которое было коммунистическим не только по названию, но и по своей сути. Тогда граждане были лишены прав и свобод. Это руководство показало свое истинное лицо на всеобщих выборах 5 апреля, но еще больше – во время демонстраций 7 апреля. Последствия были трагическими”.
  Господин премьер-министр, а что произойдет, если в парламенте не будет большинства для избрания нового президента страны?
  Влад Филат: “Для избрания нового президента страны необходим 61 из 101 голосов в парламенте Молдавии. “Альянс за европейскую интеграцию”, управляющий страной, сегодня имеет 53 мандата. Нужно еще 8 голосов, которые можно получить от Коммунистической партии. Конечно, нет никакой гарантии, что эти голоса будут отданы для избрания президента. Но сегодняшняя ситуация, со всеми ее аспектами, заставляет нас думать, что коммунисты все-таки их отдадут. В противном случае им придется взять на себя всю ответственность за то, что происходит и что произойдет в нашей стране. Но мы не должны исключать и возможности того, что президент не будет избран, и это будет означать, что в следующем году пройдут досрочные выборы”.
  Каковы основные цели вашего правительства?
  Влад Филат: “Мы обозначили пять приоритетов: это – полноценная интеграция Молдавии в Европейский Союз, верховенство закона, что является очень важным принципом для нашего альянса, необходимым для преодоления нынешнего глубокого экономического кризиса в Молдавии, для обеспечения подлинной самостоятельности нашей страны и ее реинтеграции, что также является одним из приоритетов”.
  Каковы перспективы отношений с Европейским Союзом? Что вы имеете в виду, говоря об интеграции Молдавии в структуры ЕС?
  Влад Филат: “Разумеется, конечная цель наших действий – обеспечить вступление Молдавии в Европейский Союз. Но это – конечная цель. Сегодня мы не можем определить этот период. Но на этом пути, двигаясь вперед, мы должны получить конкретные выгоды для наших граждан. Мы намерены уже в ближайшее время завершить переговоры по подписанию нового соглашения с Евросоюзом. Мы также хотим добиться успеха в вопросе либерализации визового режима для граждан Молдавии”.
  Не кажется ли вам, что тесные связи между вашей страной и Российской Федерацией могут стать препятствием для интеграции Молдавии в Европейский Союз?
  Влад Филат: “Нет, я так не считаю, потому что европейский выбор не является стремлением одной из партий или правительства, это – выбор граждан Молдавии. Абсолютное большинство граждан видят свое будущее в Европейском Союзе”.
  Вы хотите реинтегрировать Приднестровье в Молдавию? Каким образом?
  Влад Филат: “В рамках мирного процесса с участием всех заинтересованных в урегулировании сторон. Мы бы хотели, чтобы в процессе переговоров более важную роль играл Европейский Союз, а также Соединенные Штаты. Для нас важна реинтеграция страны, реинтеграция граждан, а не технические действия”.
  Господин премьер-министр, а вы не боитесь, что Российская Федерация может отреагировать также, как это было в случае с Южной Осетией?
  Влад Филат: “Мы не боимся, потому что наши намерения, обещания, данные нашим гражданам, очень сильны, и я не вижу причин, по которым Российская Федерация могла бы среагировать подобным образом. Молдавия является независимым, суверенным и – что очень важно – унитарным государством, и это закреплено в нашей Конституции. Российская Федерация признала этот статус Молдавии и должна уважать ее права. Это означает, что Российская Федерация должна вывести оттуда свои войска и не должна участвовать в деле сохранения сепаратистского режима в Приднестровье”.
  Есть ли какое-либо экономическое давление со стороны России?
  Влад Филат: “Я бы не сказал, что есть экономическое давление со стороны Российской Федерации, но мы должны признать, что существует большая экономическая зависимость от России. Прежде всего, это касается энергетической безопасности, мы полностью зависим от поставок природного газа. У нас также существует большая зависимость в отношении рынка некоторых видов сельскохозяйственной продукции”.
  А что скажете насчет объединения вашей страны с Румынией?
  Влад Филат: “Я считаю это предметом спекуляций, который сейчас используется нашими политическими оппонентами. Мы стремимся занять свое место в уникальной сфере ценностей Европейского Союза”.
  К сожалению, Молдавия является одной из беднейших стран Европы. Что ваше правительство собирается сделать, чтобы улучшить эту ситуацию?
  Влад Филат: “Прежде всего мы должны обеспечить эффективное управление в Молдавии, чтобы мы могли либерализовать экономику, создать благоприятные условия для поощрения инвестиций, а также побудить людей вернуться и инвестировать в нашу страну. Это – с одной стороны, с другой – мы должны установить эффективную систему законов в нашей стране, чтобы обеспечить права наших граждан, и не только их декларацию, но и гарантии их соблюдения”.
  Какова самая главная проблема, которую должно решить ваше правительство?
  Влад Филат: “К сожалению, у нас есть много проблем, и все они являются злободневными. Но если я должен определить одну из них, то я бы назвал скорейший поиск ресурсов для финансирования бюджетного дефицита. Он огромен, и это лишь малая часть того наследия, которое мы получили от коммунистов после их ухода от власти. Но в то же время мы должны провести ряд неотложных реформ, с тем чтобы дать экономическую перспективу развития на будущее. В результате их проведения мы сможем получить необходимые ресурсы для самофинансирования”.

 39. vezi mai UPS tu esti exponentul prostiei in Rep.Moldova acel om care nu are identitate nationala, nu are coloana vertebrala nu are nimic.

  Scrii initial in romaneste ca apoi sa o rupi pe ruseste fara sa traduci. Chiar daca ai fi scris in engleza civilizat ar fi sa traduci (indiferent ca este interviul dlui Filat in Komersant) Macar ai fai dat un Google translater si ai fi corectat doar putin textul tradus si apoi expus aici. Dar de nota ca NU te intereseaza si NU ai nici un respect fata de cei cu care vrei sa comunici pe acest forum.

  Si de aici si munca de sisif ca degeaba scriu eu ceva concludent ca imediat vine unul si demonstreaza ca nu a invatat nimic.

  CINE NU INVATA DIN GRESELILE TRECUTULUI ESTE CONDAMNAT LA SA FACA ACELEASI GRESELI IN VIITOR, LA INFINIT.

  no comment (any more).

 40. si apropo de identitate nationala ca sa trag niste concluzii mai clare poate intelegi ca Rep.Moldova de sub URSSul lui Stalin este practic acelasi EXPERIMENT DIAVOLICESC facut in FYR Macedonia din Yugoslavia lui Tito !!!

  Tocmai scrisesem pe Unimedia ca

  Pseudo-macedonenii din „the former Yugoslav Republic of Macedonia” care si-au facut si ei o FALSA tara si o FALSA natiune cand de fapt sunt BULGARI TOATA ZIUA BUNA ZIUA, SARBIZATI PUTERNIC DE TITO.
  .
  FYRMacedonia sunt exact acelasi lucru ca Rep.Moldova ? Eu speram la mai mult, sa nu fiu nevoit sa recunosc asta, dar se pare ca da!
  Daca va deziceti de Romania si deci si de Moldova de Vest si intelegeti faptul ca NU SUNTETI REPREZENTATUL OFICIAL al Moldovei istorice al lui Stefan cel Mare atunci aceast stat ar trebui sa isi schimbe denumirea in „REPUBLICA MOLDOVA DE FORMA” !

  In plus un forumist Dan Mihai indica sa citim acest articol
  http://www.economist.com/daily/columns/europeview/displaystory.cfm?story_id=14584492&fsrc=nwl

  in care zice

  „Paragraful anterior (n.m. se refera la paragraful de introducere a articolului) subliniază încă odata fragilitatea identităţii naţionale a Macedoniei (n.m. Macedonia statul yugoslav si nu euro-regiunea greaca din Nordul Greciei) . Aici este o listă ne-exclusivă de opinii posibile. Una dintre ele este că Macedonia nu exista deloc. Este pur şi simplu un pic din Bulgaria, amputat de creşterea de post-război, Iugoslavia şi apoi deturnate de auto-interesate politicieni locali (unele naţionaliştii români Moldova a se vedea în acelaşi mod). Cei care cred că sunt macedonenii sunt „etno-politic dezorientati” bulgari.”

  Deci situatia cetatenilor din Rep.Moldova este identica cu a celor din Former Yugoslavian Republic of Macedonia !!
  Dar intrebarea este cum de doua state (pseudo-state de facto, chiar daca oficial sunt international recunoscute) pot avea aceiasi boala ?
  Pentru ca au avut acelasi medic : CRIMINALA ACTIUNE DE STERGERE DE CREIERE A UNOR INTREGI MASE DE OAMENI SUB CONDUCEREA CRIMINALA A UNOR DICTATORI SLAVI SUB O OCUPATIE COMUNISTA.

  Cand o sa intelegeti ca ceea ce spun NU ESTE O CRITICA personala (ma refer la cei precum UPS), si nu trebuie sa va enervati ci sa constientizati boala care o purtati inca in vene, nu o sa va vindecati si nu o sa va reveniti la normalitate.

  Si Romania dupa 20 de ani de comunism si 10 ani de FSN-ism (neocomunismul lui Iliescu – ceva foarte similar cu neocomunismul lui Voronin) au trebuit 10 ani sa fim la o relativa normalitate si cred ca abia peste inca 20 de ani vom fi normali. Sunt sigur de asta.

  Eu speram ca si voi sa faceti acelasi pas impreuna si mai ales MAI REPEDE DECAT A FACUT ROMANIA. Pentru ca imi doresc sa traiti normal si aproape.

  .End.

 41. to: Ed___

  Ed__, eu speram poate traduci tu sau altii sa inteleg si eu acest interviu.
  Eu l-am dat prin GOOGLE translater si am inteles cam ce este scris acolo, dar nu ma ajunge „capul” si coloana vrtebrala sa traduc acest text.
  La ce fel de traducere te poti astepta de la „un exponent al prostiei fara coloana vertebrala, fara identitate, fara nimic” ?

 42. Pt UPS
  Aveti tot dreptul sa judecati cum doriti lucrurile. Dar va intreb, ati citit articolul lui C.Tanase postat de mine ceva mai sus? Reiterez, eu impartasesc, in mare, acest punct de vedere exprimat de Tanase, desi ii dau dreptate in buna parte si dnei Pavlicenco .
  In plus, cred ca intelegeti, AIE inca nu a preluat toata puterea, mai bine spus, urmeaza sa fie ales presedintele, adica M. Lupu, pentru care ar trebui sa voteze si cel putin 8 deputati comunisti. De asemenea, eu sunt convins ca, daca PNL ar fi fost acum partid parlamentar, parte a AIE, iar dna Pavlicenco ar fi retinut de pilda functia lui Ghimpu sau Leanca, nu ar fi avut libertatea sa actioneze cum si-ar fi dorit, ci ar ar fi procedat similar, daca nu chiar identic, ca Ghimpu-Leanca.

 43. to: Vlad

  Este adevarat ce scrie C.Tanase. D-lui intotdeauna a scris teme interesante.
  Nu este vina lui, ca PPCD a devenit tradator peste ani de zile, care ne-au aburit mintile si umblam ca cei nebuni la toate activitatile Frontului Popular. C.Tanase a avut curajul sa-i lase in mama-masii si sa lanseze un ziar nou, care se bucura de respectul cititorilor.
  Nici C.Tanase nu s-a asteptat de la inceput la tradarea intereselor nationale de catre Rosca&CO.
  Avem asemenea exemple mai multe.

  Sustin idea expusa in text si promovez ultimul alineat din acest articol: „Să fiu înţeles corect: nu pledez pentru a nu critica noua guvernare, ea trebuie criticată şi nu are nevoie de lingăi, ci de oameni nemulţumiţi, dar nemulţumiţi realişti, care judecă critic, care se şi implică, propun soluţii, pun umărul la rezolvarea problemelor şi nu critică guvernarea doar pentru faptul că nu vine să le măture în ogradă şi în faţa porţii. Cu asemenea nemulţumiţi nu mai vedem noi Europa.”

  Astfel riscul sa ma simt tradat, ca si de Rosca si altii ca el, mi se pare mai mic.
  Noi pe forumuri ne expunem parerile, poate si mai departe de adevar, poate nu suntem destul de informati….
  Datoria noii guvernari este sa se faca inteleasa de masele largi ale electoratului, care numai „chircotasi” nu pot fi numiti. Chircotasi sunt mai putini. Intotdeauna vor fi si chircotasi in societate. Votul final depinde de majoritatea electoratului.
  Sa ajunga la ochii si urechile tuturor ce se intimpla la chirma tarii. Sa poata chit mai multa lume sa se orienteze care sunt dusmanii si care sunt eroii nostri.
  Poate multi inca sunt „rataciti”….Vor mai urma alegeri….Sa fim gata pentru ele de pe acum.

 44. Am ascultat acum la Europa Libera ce spune si Anneli Ute GABANYI, analist occidental, despre summitul recent de la Chisinau. Ea zice ca guvernul AIE si presedintele intermar „au gestionat foarte bine acest eveniment”. Merita ascultat acest interviu.

 45. Pt Vlad

  V-ati imaginat ca acest analist occidental putea spune altceva? Ca nu e Socor… Ei spun una, dar in minte tin alta. Si noi sintem de acord cu ce tin ei in minte, nu cu ce spun tactic… Dar populatia va vota politicienii, nu pe analistii conectati bine la tacticile vestice. Oare v-a placut si cind Occidentul saruta intens spatele comunistilor? Cititi ce a spus Alexandru Mosanu, asa cred si asa am spus si eu – ca nu a inteles de ce atitia ani Occidentul a fost condescendent cu PCRM. Si eu intreb – de ce Occidentul a obtinut votarea lui Voronin in 2005, daca nu a gresit si daca nu s-a dezamagit? A gresit si s-a dezamagit, dar nu peste un an, le-au trebuit doi. Cind, deci, Occidentul are dreptate? Nu fac paralela intre PCRM si AIE, dar spun ca vreau o diferenta, in toate. Sau nu mai sinteti de acord cu George Damian…

 46. pt dna Pavlicenco
  Eu nu am spus ca sunt de acord cu ceea ce a scris Damian, care totusi nu cunoaste bine realitatile de la Chisinau (Vedeti si alte art. ale acestui ziarist). Dar vreau si eu, la fel ca si dvs, sa se vada clar si cat mai curand actiunile proromanesti si proeuropene ale noului guvern AIE. Repet, un asemenea curent de opinie si politic pe care il promovati dvs. e absolut necesar la Chisinau, dar, stisi bine, realitile politice moldo-romane si cele geopolitice sunt extrem de complexe. Oricum, un bilant critic, la rece va trebui facut dupa 100 zile de guvernare ale AIE, indiferent daca va fi sau nu ales Lupu presedinte, si atunci vom vedea ce diferente reale vor exista intre fosta si actuala putere. Desigur, eu incerc sa fiu/sunt realist, ca sa nu spun sceptic….

 47. to : Vlad

  Ai citit articolul ” Reunificarea Germaniei – o lectie istorica, neglijata de Romania” .

  Ai inteles ce se intimpla in jurul a „doua tari si un popor german ” ?

  Ce comentau atunci analistii occidentali privind teoria unirii a doua Germanii ?

 48. Just. Cu demnitate si calm…,precauti….Lumea trebuie pregatita pentru schimbarile ce urmeaza…nu brusc intr-o singura zi…N-au sa inteleaga…..E mintea moldovanului…si rinza lui. Deprins sa fiarba in mocirla…(majoritatea) ,dar sa nu schimbe spre bine si adevar…Avem putina rabdare si timp….De nu o sa alertam si o sa speriem majoritatea populatiei sustinuti de comunisti si rusi…si o sa umplem Moldova de nemultumiri si proteste Asa cum s-a intimplat in Chisinau cu majorarea platii la transport si apa.Lumea nu a fost pregatita ,sa i se explice….lamureasca ..pe intelesul celor de jos…Sper ca alegerea lui Lupu sa fie ceia ce asteptam si nu ceia ce ne sperie (si ne gindim..)Dar oricum, sunt sigur ,oricum nu ar fi…nu va fi un alt Voronin.Si asta imi da ceva speranta,cu toate ca sun departe de Moldova,dar nu imi e indifetent ce se petrece acolo.

 49. to :arca

  Pacat ca trebuie sa fii departe de Moldova. Acolo, pe undeva, departe de Moldova mai sunt vre-o 6-700.000 de moldoveni de-ai nostri.
  Daca aveau si ei posibilitatea sa voteze pentru noul parlament, nu mai aveam „buturuga mica” , care poate rasturna carul mare….
  Sa speram ca una din marele preocupari ale clasei politice, de la actuala putere, deja se ghindesc cum sa puteti vota si voi, cei care duceti dorul casei si familiei….

 50. Pt Vlad

  Eu cred ca Damian cunoaste bine realitatile de la Chisinau. Stiti ce temere am eu? Ca dupa alegerea lui Lupu, „binecuvintat” de Medvedev (oare asa a trebuit sa fie soarta – ca Voronin sa fie bicuvintat si de Basescu, iar Lupu, dintr-o coalitie prooccidentala, – de Medevedev?) vom astepta mult si bine actiuni proromanesti si proeuropene. Si inca ceva – oare oamenii care au votat liberalii peste hotare – asteapta in continuare CSI sau altceva? Poate o mica speranta macar ca mergem spre desfacerea apelor, nu sa le tinem mereu tulbure si, ca rezultat, batem pasul pe loc?..

  O sa ne acoperim toata viata cu „realitile politice moldo-romane si cele geopolitice extrem de complexe”. Este exact scopul pe care si-l propune intruna Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *