Vreau sa cred ca a venit schimbarea

Ma bucur ca a fost format si votat un Guvern necomunist. La drept vorbind, nici nu-ti vine sa crezi, in sfirsit, ca nu vei mai vedea mutrele acre, satule si infumurate ale comunistilor, plini de sine ca ne «decideau destinele». S-a savirsit un pas important!

Sigur, pot fi diferite discutii. Niciodata nu vei gasi un Guvern de care sa fie toti incintati. Un Guvern de coalitie este unul dificil, mai ales in Republica Moldova, unde toate evolutiile, inclusiv cultura politica, au fost grav periclitate din cauza aflarii la Putere a unei grupari hraparete, antinationale, foarte periculoase, pentru ca ne-a supus unui total genocid antinational, antiromanesc.

Nimeni nu se naste ministru. Treptat, guvernarea pe timp de criza va fi insotita si de insusirea meseriei de a fi ministru. Important e, totusi, ca ministrii sa aiba – si sa fie salutata, nu suprimata – initiativa. Ca doar majoritatea sint liberali! Daca se va merge, insa, pe practica fostilor, unde initiativa era pedepsita si nimeni nu deschidea gura, pentru ca, asa cum spunea Lucinschi, «un Guvern nu trebuie sa fie un club de discutii», nu vom cladi o clasa politica democratica, europeana, moderna.

Intre altele, iesind putin din subiectul acestei postari, l-am urmarit zilele acestea pe Petru Lucinschi pe www.jurnaltv.md si nu am inteles de ce ziaristii au «ocolit atit de abil» unele aspecte pe care si ei le stiu si in care Lucinschi a fost implicat. Una – ca majoritatea simpla de 52, si nu de 51 nu s-a facut, cred, fara parerea lui, cind se investea Guvernul Sturza (in timp ce in Parlamentul din Letonia, majoritatea simpla din 101 e de 51 de deputati). Iata azi aceasta «matematica politica» inca va lovi in noua majoritate… A doua e ca R.Moldova a devenit republica parlamentara, din semiprezidentiala, pentru ca Lucinschi nu vroia sa conlucreze cu rabdare cu Parlamentul de atunci. Nu am inteles nici usurinta cu care Lucinschi a iesit «nevinovat» din repunerea in legalitate a comunistilor. Adica, ziaristii trebuiau sa fie mai incisivi, sa vina cu intrebari mai de blocaj. Oare de ce nu au facut-o ? Ei – ca si noi – cred ca stiu de ce…

Dar sa revenim la Guvern. Stim ca va fi greu. Nu credem zvonurilor potrivit carora unii dintre cei deveniti astazi ministri declarau odinioara «vom veni si noi sa mai privatizam ce a mai ramas». Sa privatizeze – pentru a eficientiza si rentabiliza institutiile, intreprinderile de stat, a aduce bani la Buget – dar totul sa fie transparent, legal si in interesul statului. Liberalizarea si demonopolizarea economiei, care vor duce la extinderea si consolidarea sectorului privat, la majorarea PIB si la sporirea posibilitatilor pentru asistenta sociala, vor fi salvarea noastra. Pentru ca, asa cum spuneam repetat, cea mai mare crima a comunistilor e ca au suprimat libertatea economica. Daca nu poti sau nu vrei sa hranesti un ciine, da-i liber sa se hraneasca el insusi, nu-l tine flamind legat. Asta au facut comunistii cu oamenii, care, cu toate riscurile, implicarile si consecintele personale, nu au avut de lucru acasa si s-au imprastiat, de nevoie, prin toata lumea.

Victoria liberalilor si a democratilor in R.Moldova este una obtinuta cu mare greu, de aceea este scumpa si trebuie pretuita, trebuie ocrotita cu mare grije. Iar pentru ca sa se obtina solidaritatea societatii e nevoie de multa transparenta. Dialogul inceput cu societatea civila este salutar si va trebui continuat.

O problema vor fi conditiile riguroase care, cred, le vor pune institutiile financiar-bancare internationale. Avem trista experienta a ADR, cind a facut totul corect, insa lumea era nemultumita. Cred ca asta trebuie evitat, in sensul ca e nevoie de reforme, dar si de intelegerea occidentalilor pentru amortizarea lor intr-o societate napastuita din cauza guvernarii comuniste, fata de care s-a manifestat, timp de zece ani, prea multa condescendenta, din motive geopolitice.

Eu continuu sa fiu contra functiei de sef de stat. Si cred ca, daca se va adopta sau se va modifica si Constitutia, asta ramine de examinat. Ma tem mult de eventuale disensiuni intre Presedintie, Parlament si Guvern, cum a fost pe timpul lui Lucinschi. Insa astazi trebuie votat Marian Lupu ca Presedinte si pentru asta e nevoie de vreo zece deputati comunisti, mai destupati la minte, care sa demoinstreze adevarat patriotism, nu patriotism alias supunere oarba satrapului Voronin.

Astazi a fost votat un nou director SIS. Nu-l cunosc pe om, ca nu am de unde, dar, privindu-i fotografia, mi s-a parut om asezat. Sper sa fie si patriot, sa faca, in sfirsit, din SIS-KGB-ul unui stat moldo-rusesc, asa cum a fost pina acum, un serviciu atasat interesului celui de-al doilea stat romanesc …

Nu am inteles astazi de ce celor de la Radioteleviziunea nepublica nu li s-a permis sa filmeze si sa transmita in direct. Poate ca e un dedesubt acolo… Nu li s-o fi iertat ca nu s-au supus hotaririi Parlamentului din prima sa sedinta sau actuala conducere a Legislativului nu vrea sa discute cu o conducere a unei institutii ce plateste tribut «generosilor comunisti»? Nu stiu. Eu, insa, cred, ca dialogul si transparenta trebuie sa fie obiectiv promovate. Si nici microfonul nu trebuie inchis comunistilor, lumea se poate, cred, obisnui sa discearna intre destepti si obraznici. Personal, am avut atita parte de inchiderea microfonului in Parlament, ca imi repugna sa vad asta in cazul oricaruia ce se afla la microfon.

Toate se vor invata, se va manifesta toleranta, va invinge forta argumentului, nu argumentul fortei. Cred in asta. In caz contrar, nu vom putea spune ca a venit schimbarea. Eu vreau sa cred ca a venit…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
  1. As vrea sa spun cateva lucruri ESENTIALE.

    – evenimentele care s-au petrecut din IULIE INCOACE MA face sa cred ca in R. MOLDOVA acest sfarsit de an va fi inceputul unei noi epocii de dezvoltare pe toate planurile pentru tara;
    – ma bucur extraordinar de mult cand vad ca FORTELE PRO-ROMANE, PRO-EUROPENE; PRO-DEMOCRATIE AU REVENIT LA PUTERE;

    DAR PENTRU MENTINEREA ACESTORA (CHIAR SI IN CAZUL UNOR NOI ALEGERI) este bine sa nu se mai ia masuri cum s-a facut la Primaria Chisinau deoarece ele sunt prost intelese de catre populatie, mai ales ca nu este informata iar AIE va avea probleme;

    IN CAZUL UNOR NOI ALEGERI ANTICIPATE IN R. MOLDOVA VOR CASTIGA SI MAI MULTE LOCURI AIE SI FORTELE DEMOCRATICE IN GENERAL. VA FI DIN PACATE UN VOT ETNIC DEOARECE pcrm A DESCHIS CUTIA PANDOREI IN ACEST SENS, IAR LA VOT ETNIC pcrm NU ARE CUM SA CUMULEZE MAI MULT DE 37% cu fraude cu tot;

    DACA VOR AVEA LOC NOI ALEGERI LA ANUL, CHIAR DACA SE VA MICSORA PRAGUL ELECTORAL SA NU PARTICIPATI LA FEL CA SI PNL DECAT IN CAZUL UNEI ALIANTE CU ALTE PARTIDE , DEOARECE ALTFEL VETI DA VOTURI pcrm. IN ACEST CAZ MENTIONAT SPER SA VADA SI ALTE PARTIDE ACEST LUCRU.

    Sincer va spun eu am facut o socoteala astfel iar pcrm ar lua maxim 36% : la Chisinau, Balti si IN UTA Gagauzia le vor scadea cu 15 – 30% votanti, in raioanele de langa granita cu Romania vor avea cu 15 – 40% mai putin, din pricina tratatului , iar in restul R. MOLDOVA pcrm va scadea cu cel putin 15%.
    PANA LA URMATOARELE ALEGERI CCA TREBUIE SA ACORDE EMISIE PE SCARA LARGA LA TOATE POSTURILE DE RADIO SI TELEVIZIUNE CE EMIT IN ROMANA, SAU PROVIN DIN ROMANIA.

  2. D-na Pavlicenco…e un guvern de coalitie…mai mult ca sigur vor exista disensiuni si certuri fiindca nu toata lumea va avea aceeasi parere in privinta anumitor lucruri…insa pe cei de la AIE ii va tine uniti teama de PCRM,in caz ca aceasta alianta nu va merge PCRM-ul va reveni la putere…si asta nimeni n-o vrea…cred ca vor urma 4 ani buni pentru Basarabia,poate nu atat de buni pe cat se asteapta unii insa oricum mult mai buni decat cei 8 ani in care au guvernat comunistii….

  3. Cred ca va fi bine si mai bine !!! Sa nu va tradati si sa nu tradati! Sa nu va vindeti si sa nu vindeti! Pastrati NEAMUL !!! „Sa stiti, de nu ve-ti ridica din sanul vostru un PROROC, in voi viata va seca…” Va iubesc! IUBITI-VA !!! Fratele Victor

  4. to:V.Pavlicenco
    Mi-a venit o idee : PNL si toti oamenii constienti de ce se intimpla in tara au sustinut partidele democratice in alegerile din 29.07.09 .
    Sustinem in continuare democratia din rasputeri si pina la moarte!
    Eu nu am blog, pot numai scrie pe bloguri straine.
    Ca si mine este marea majoritate.
    Propunerea mea este urmatoarea:
    Deschideti o tema, care sa ramina mereu in fata, in care toata lumea, care are careva idei, propuneri, sa poata sa le expuna acolo.
    Cred ca de acea pagina pagina o vor citi si reprezentantii puterii proaspat instaurate.
    Nu ca noi am fi mai destepti de chit ei, dar fiecare din noi poate fi furnizor de idei, care pot contine interes rezonabil.
    Cel putin, fiecare din noi se va bucura, daca va vedea ca se misca ceva si in domeniul pe care l-a abordat el. Sunt sigur ca vor aparea multe propuneri de la diferite categorii de cetateni cu diferite domenii de activitate.
    Cred ca multi ca mine vor citi ce scriu altii si vor scrie ce cred ei. Vor aparea multe idei bune.
    Ce ziceti ?
    Nu va fi o munca numai pentru dvs, va fi o pagina, in care fiecare va scrie si cine vrea v-a citi. Cine doreste – comenteaza ideile expuse.
    S-ar putea sa nu am dreptate, dar deocamdata spatiul public pentru comunicare nu este pre accesibil pentru marea majoritate, care doreste sa-si expuna parerea. DVS puteti oferi aceasta posibilitate.

  5. ptu: Ignat
    Sa ne traiti Iubit Actor !
    Mi-ai spus chindva, mai mult de 20 de ani in urma, ca am jucat o scena ca un bun actor….
    Meseria te face sa fii si actor, si copil, si sarac. si bogat, bun pentru unii, rau pentru altii, sa ramii in memori asa cu crede omul, care a avut ocazia sa treaca prin „cabinetul” tau, tu fiind dator sa respecti legea in acel cabinet…….
    Ma bucur ca scrii pe acest blog, stiu ca poti spune lucruri adevarate si scumpe pentru sufletul nostru.
    Doresc sa gasesc mai des aici, pe blog, Nickname-ul „Ignat”.
    Al tau Fan.

  6. Pt UPS

    Conceptul si posibilitatile unui blog sint asa cum sint. Nu stiu ce pagina as mai putea deschide, pentru ca un alt blog sint alte costuri, pe care nu le pot suporta.

  7. to:Pavlicenco

    Spre exemplu cum este afisat pe dreapta blogului „Categorii” sau ” * Add new tag MAE Moldova PNL Romania UE alegeri alegeri 2009 coruptie partide”. tot in dreapta paginii se gaseste si vad ca sta mereu acolo si se poate deschide intotdeauna.

  8. to: Pavlicenco

    Am probat „Add new tag MAE Moldova PNL Romania UE alegeri alegeri 2009 coruptie partide” si vad ca merge bine. Poate oare fi schimbat acel text, mai bine zis inlocuit cu aceasta tema mai actuala ?

  9. La funerariile Marelui nostru poet Grigore Vieru a fost prezent si domnul Marian Lupu,in timp ce se tineau cuvintari la cimitirul Armenesc , in amintirea Adevaratului nostru Poet , Patriot Basarabean,cineva a strigat cu voce tare! Suntem Romani si punctum,atunci toti intru-n glas au exclamat Traiasca Limba Romana! am vazut cadomnul Lupu sa dat putin deoparte si scotea ceva din buzunarul drept al sacoului,a fost o basmaluta,cu care si-a sters lacrima de pe fata,personal am vazut.

  10. Nu se mai putea astfel,ca cineva sa-si bata joc necontenit de acest popor, a fost o bataie de joc ca de Isus Hristos…acum,nu stiu,ce schimbari esentiale vor fi,dar cred ca vor fi,dar de una sunt bucuros chiar sunt bucuros! In sfirsit! Basarabia respira Liber..Liber de toata mizeria,si de toata nulitatea…

  11. to:Alex

    Daaaa! Speranta este maaareeeee!

    Nu ne dorim dezamagiri! Pentru ca sa nu avem dezamagiri trebuie si noi si ei cei instaurati la putere sa fim o singura si unica putere! Sa luptam impreuna pine la si dupa moarte, ce ar insemna sa invatam urmasii nostri sa fie mai buni ca noi si sa nu uite ca singele apa nu se face!

  12. Aici precis ca a crapat si rabdarea celui Atotputernic…si a spus.Ajunge.Gata.pina aici va fost…nu ai ce-i face asa este dat de Sus ca pina si acest Sfint Pamint, are sa-si duca Crucea,are si el soarta ca si noi..

  13. Inteleg foarte bine,ca mizeriilor intotdeauna nu le-au placut astfel de persoane ca Doina si Ion,Grigore Vieru s.a.Printre care si Doamna Vitalia Pavlicenco,Persoane care spun Adevarul si merg intru Dreptate…dar asta e! Basarabia este Pamant Romanesc! si vorbim o limba! Cea Romana!

  14. personal, doresc noului guvern ,mult succes! rabdare! Caracter!

  15. PNL ar putea ajta alianta de guvernare prin afilierea si chiar fuziunea cu unul din partidele parlamentare liberale. pnl dar si mae sa nu mai produca confuzie. pavlicenco de 56 de ani si petrenco de 55 de ani nu vor mai fi votati si ar trebui sa transmita stafeta tinerilor politicieni. de ce sunteti egoisti? cedati si veti fi respectati.

  16. A venit, chiar dacă în proporţii mai mici decât cele pe care le speram noi în aprilie.

  17. to: Alex

    Sa-ti spun si eu parerea mea de la procedura de votare a noului Guvern :

    Moderatorul sedintelor in plen ale Parlamentului nu trebuie sa inchida microfonul. Sa lase pe comunisti sa spuna chit mai multe prostii cum a intrebat eri Greceannaia chit costa anularea TVA pentru importul de utilaje si echipament.
    Cu aceasta intrebare ea si-a „pus in cap” toata lumea din mediu producatorilor de marfuri si servicii – industriatii si agroindustriasii.
    Democrstii trebuie sa posede replici bune la toate „pierlele” evadate dintre „bucile” muribunzilor.
    Orice greseala a lor trebuie sa fie folosita la maximum ca sa irite si mai mult populatia, care a inteles „politica” comunistilor, care au suferit falimentul din cauza politicii lor sau sunt in prag de faliment.
    Eu o intrebam pe Greceannaia, in locul lor, drept raspuns la intrebarea ei : „Da chit a costat economia tarii din introducerea taxei pe valoarea adaugata pentru utilajul si echipamentele importate de producatori ? Pe chit de necompetitive au ramas intreprinderile, care mai schirtie muncind cu utilage si echipamente invechite fizic si moral ?
    Ce eficienta poate obtine muncitorul, care opereaza masini, utilaje echipamente vechi, comparativ cu altul, care detine utilaje performante?
    De unde crede ea ca pot creste salariile oamenilor si poate creste rentabilitatea intreprinderii, posibilitatea de dezvoltare ?
    In agonia lor, comunistii fiind si cu putoarea trecutului inca in spate, comit foarte multe greseli, clare si vizibile tuturor. De ce sa le inchidem microfonul? Sa-i lasam sa-si spuna „numele”!
    Acum trebuie implementate masuri imediate, care ar fi simtite in fiecare familie…spre exemplu : 1. Micsorarea costului eliberarii actelor de identitate. Doar stim cu totii, ca un buletin sau un pasaport nu costa chit se incaseaza, unde mai pui ca unele costuri pentru urgenta sunt la fel de exagerate, dar cine le comanda poate plati acesti bani si aceste incasari pot acoperi diminuarea costurilor pevtru populatia sleita de putere financiara.
    2. Excluderea eliberarii diferitor /anumitor/ certificate pentru populatie de catre organele publice locale si centrale.
    Aici este o gaselnita care este exploatata la maximum in organele publice pentru acumularea mijloacelor speciale, o parte din care ramine la dispozitia acestora pentru necesitatile lor, dar se folosesc in mare parte irational, la cheremul sefilor…
    3. Divizarea sfinta a domeniilor din invatamint, medicina , proceduri vamale, consultatii si eliberare de acte fiscale si altele : finantat de stat si finantat din mijloace financiare private.
    Nu va mai avea loc dreptul de a scurge plus valoarea, care stoarce buzunarele populatiei si cel de taxeaza face uz de zel…
    4. In medicina asigurata sa implementeze investigatiile anuale / minimale/ pe gratis pentru toata populatia.
    Cine vrea se duce la investigatie cine nu – nu! Dar daca nu se ingrijeste de sanatatea sa zi-de-zi si nu face anual /an calendaristic/ investigatiile necesare, prevazute pe gratis, plateste chind se adreseaza peste termenul prevazut.
    Asta ar contribui la lmplementarea cu adevarat a preocuparii Statului pentru sanatatea poporului si oferirea dreptului egal pentru toti. Vrei, te folosesti de acest drept, nu vrei -nu te folosesti!
    Cine nu alearga la medic nu va alerga nici in continuare, dar cine sufera de careva maladii cronice ar putea nestingherit si ne jefuit de medici sa vada ce-i cu sanatatea lui . Oricum se cheltuie mari finante pentru sanatate si nu rational.
    Trebuie sa trecem de la practica de vindecare la profilacsia si preintimpinarea bolilor, ce este mai putin costisitor si presupune o tara cu un popor mai sanatos.
    Asa cum este in Germania si alte tari.
    5. Transportul pe gratis la si de la scoala a elevilor scolilor si liceilor in transportul public autobus, troleibus/.
    Cei bogati isi duc odraslele cu autoturismele….
    6.
    7….
    Lista poate urma. Sunt sigur ca efectul social si impactul asupra familiilor sarace va fi excelent!
    Cei bogati au facilitat intotdeauna, daca au avut nevoie de ceva sau nu au facilitat, ca nu au avut nevoie.
    Guvernantii trebuie sa aiba grija de cei, care o duc foarte greu.

    Pentru mediul de afaceri nu este nevoie de „gheliotine” si „topoare” cum le mai numesc ei acolo…
    Trebuie anulate actele normative, care incurca dezvoltarea economica si de adoptat masuri stimulatorii, care ar stimula exporturile, dupa repatrierea valutei in tar, asa cum face China si alte tari si atunci nu mai ai nevoie de o armata de functionari, care urmaresc repatrierile s.a.m.d
    Astfel ar fi cointeresati toti de catre stat sa vinda produsele lor la pret chit mai mare ca sa primeasca inapoi chit mai mult…
    Sunt o sumedenie de posibilitati stimulatorii pentru dezvoltare economica, daca cei de la putere ar accepta sa se debaraseze de dorinta de a avea dreptul de a spune „da” sau „nu”, chind oricare este raspuns ete in cadrul legal. Daca ei ar spune numai „Da!”, ar pierde posibilitatea de a se considera ca de el depinde si ca trebuie sa gasesti o „portita” ca sa primesti raspunsul „Da!”.
    Mai revin.

  18. Pt INconstantIN

    Mi-a placut foarte mult faza cu Hitler si demisia lui Voronin, mi-am si copiat-o in calculator. Cind voi avea Internet mai bun (ca sunt la casuta de vacanta acum), voi mai copia sa am asemenea lucruri sugestive si facute cu ingeniozitate. Succes!

  19. Pt Ionel

    Consider ca intre 1998-2001 PFD si alte partide democratice de atunci – PRCM, PNTCD – au facut o mare greseala – nu si-au largit baza sociala si electorala prin cooperare cu partidele extraparlamentare. Eu eram in PFD si spun clar ca s-a gresit. Cine e la putere crede ca „boborul il va iubi mereu”. Nu-l va iubi, pentru ca reformatorii fac reforme grele de suportat pentru populatie, iar retrograzii se folosesc de roadele lor si cistiga in aderenta si simpatie. Asa a fost cu ADR, care a facut reforme necesare, dar impopulare, dupa care au venit Braghis, apoi Tarlev, care au patinat usor pe pirtia creata de Sturza.

    De ce spun asta? Cred ca PLDM sau PD ar trebui mai activ sa coopereze cu partidele extraparlamentare PNL, MAE, PSD, PC, PPR s.a. pentru concentrare si coagulare. Nu am spus PL si AMN, pt ca PL-ul, din cite a declarat Ghimpu, nu vrea cu nimeni sa fuzioneze ori vrea sa fuzioneze neconditionat, iar AMN abia trebuie sa se mai intareasca. Dar poate ca si AMN ar trebui sa fuzioneze cu PD. Nu spun de PPCD, pt ca eu as dori ca ei sa se uneasca impreuna cu socialistii, agrarienii si comunistii si sa faca o stinga-stinga europeana cu Rosca in frunte si cu Tkaciuk vice.

    Deci – raspunzindu-va postarii – mingea e in gradina PLDM si PD. Noi, PNL, le-am trimis tuturor scrisori sdi inainte de alegerile din 29 iulie. Noi, PNL, ori vom discuta si ne vom apropia de unul dintre aceste partide, cred, ori ne vom conserva si vom participa – asa cum vom putea – la alegeri locale. Ori vom merge impreuna cu MAE, care ar fi bine sa accepte modificarea denumirii lor. Nu exista fuzionari fara dialog preliminar si fara compromisuri.

    Daca PLDM si PD, partide pe care le taxez cu perspectiva daca nu o vor lua spre stinga prea mult, nu vor face apropierea de partidele extraparlamentare, eu cred ca va fi regretabil pentru toti. Insa cred mai mult in maturitatea lor, desi s-ar putea sa si gresesc. Oricum, deciziile in PNL se iau colectiv. niciodata nu a decis ceva personal Pavlicenco, Rusu, Can, Revenco sau Severovan. Eu nu as vrea sa fie repetata greseala PFD si PRCM, care nu s-au unit in 2001, si au permis venirea comunistilor pentru 8 ani, practicind o guvernare antinationala, promovind genocidul antiromanesc in Basarabia. Eu am participat activ la campania din 29 iulie, am chemat sa fie votate partidele liberale si am dreptul moral sa scriu asa cum am scris aici.

  20. postarea mea de pe blogul Anatol Petrenco

    „UPS says:
    26 septembrie 2009 at 13:01

    To : Corneliu, Roman si Alex

    Eu cred, ca pentru perioada imediat apropiata nu este bine sa se unifice structural partidele democratice extraparlamentare cu cele parlamentare.
    Argumentul meu : Chind esti la guvernare este mai greu sa convingi poporul, ca faci bine pentru el si ca nu dormi noptile, ca sa nu te faci de rusine, sa nu pierzi puterea, mai ales chind ai in “coasta” comunistii, care mai sunt un pericol mare prin opunerea de rezistenta trnsmiterii puterii si care inca mai cred ca vor reveni foarte repede pe la lucurile lor, in …p…a masii, care i-a facut…
    Mesagerii cei mai buni in favoarea partidelor democratice parlamentare pot fi partidele democratice extraparlamentare. Ele nu sunt multe…MAE , PNL si PNR.
    Este una chind aceste partide aduc in popor mesajul de sustinere si este cu totul alta chind apare un membru al uni partid de guvernamint…
    Doar lumea cum intelege? “Nu bateti capul, ca toti sunteti la fel….cum veniti la putere, numai la voi va ghinditi, de noi uitati pentru 4 ani…”
    Si, din pacate, cam asa a fost….
    Si este cu totul altceva, chind vin partidele democratice neparlamentare si pledeaza in favoarea celor parlamentare.
    Pe termen mediu:
    Vom vedea cum merg treburile si in functie de situatie se va proceda adecvat situatiei, ca se vor uni, ca vor face un bloc pentru abordarea in comun a tuturor problemelor, raminind in acelasi timp cu propria identitate…
    Pe termen lung:
    Cine poate garanta astazi ca aceasta putere ne va aduce la un viitor, pe care ni-l dorim?
    AIE este subreda si nu da Doamne se isca tradatori ? Riposta poporului poate fi foarte mare si noi vom fi alaturi pentru a lupta contra tradatorilor.
    Dar daca cu timpul o fac cum au mai facut-o si altii ? Isi vad de treaba si interese de grup ? Uita de promisiuni electorale ?
    Cine se opune ? Cine ii ajuta, corecteaza sa nu greseasca? Cine sta la veghea democratiei ? Numai Guvernantii sau si societatea civila ? Cine mai ramine in societatea civila din cei organizati in partide politice ?
    Care alternativa /democratica/ mai ramine valabila pe scena politica ? Cine ocupa locul ?
    Variante sut doua:
    -comunistii si satelitii lor ,
    -o alta forta democratica, daca democratia nu a fost compromisa aproape totalitar.
    Mai e si a treia formula:
    Se unesc toti, care doresc democratie si prosperare in tara, pe o singura lista si vin masiv la putere….

    Credeti ca este cea mai buna formula disparitia de pe scena politica a altor partide democratice ?
    Alta chestiune este ca aceste partide democratice extraparlamentare trebuie sa fie “bagate in seama” de AIE si nu marginalizate.
    Astfel, in chit sa nu participe de unii singuri separati nici la alegerile locale, care uite, mine-poimine bat la usa….nici la urmatoarele/oricare/ Parlamentare.
    Asa cred, dar pot gresi…Pina la urma cine sunt eu ? „UP”, care spun si scriu ce cred. Ascult si citesc ce spun si scriu altii.
    Important este: ca mine sunt foarte multi……unii poate chiar cred si ghindesc la fel…
    Ce facem?

  21. to: Ionel

    Ionele, de ce „bagi” in virsta lui Petrenco si a d.Pavlicenco ?
    Ai uitat, „draga”, ca in societate inca mai exista lume de virsta a treia, care intotdeauna va exista ? Ori tu nu vrei sa mai existe ?
    Mama si tatal tau, cred ca au si ei o virsta!
    Crezi ca ei nu sunt in drept sa-si voteze semenii ?
    De unde te-ai luat asa destept, ca nu mai accepti generatia celora, care au trait o viata si au acumulat multe cunostinte, sunt mai rationali dechit unii tineri infumurati si lipsiti de scoala vietii ?
    Nu, baiete, nu numai virsta conteaza. In unele cazuri numai virsta conteaza.
    Toate categoriile de virsta existente in societate trebuie sa fie reprezentate in toate organele elective.
    Poate proportia celora de virsta a treia trebuie sa fie mai mica la noi in tara, pentru ca au mai ramas doar majoritatea lor….

  22. Apreciez faptul nca doamna Pavlicenco e constienta de faptul ca PNL trebuie sa fuzioneze cu cineva dintre partidele mari. Are dreptate doamna ca PL vrea doar fuzionari neconditionate, dar si PLDM nu o sa accepte PNL si MAE. Cit priveste PD acesta este un partid de centru-stinga si nu este clar cum se va integra PNL acolo cu CSI si antinato. Ar fi npoate o formula reusita pentru inceput fuziunea PNL cu MAE in caz ca Petrenco si PAvlicenco renunta la pozitia de presedinte si ngasesc un presedinte mai tinar si m ai popular sa fie liderul partidului unit. Apoi acest partid unit intre PNL si MAE ar putea sa faca alianta preelectorala sau cu MAn sau cu PL. PLDM. Dar asa cum rinza la moldoveni e mare sunt putine sanse sa cedeze Petrenco, care are finantare buna. In acest caz PNL ar putea sa faca demersuri spre a fi acceptat de alte partide, de exemplu de Sergiu Mocanu, sau PLDM.PL. Dar sunt sanse mari ca aceste partide MAI si PNL sa dispara de la sine si asta e si tactica celor mari sa nu le atraga atentia ca si asa o sa dispara.

  23. to: Ionel

    Ionele, nu mor chinii chind vor caii.
    Si de chind partidul lui Sergiu Mocanu ti se pare mai „bun” ca PNL si MAE ?
    Si de ce te deranjeaza pe tine careva partide, care ti se pare ca si asa vor dispare ?
    PNL are radacini vechi poate fi arborele de baza a politii liberale in Moldova.
    Mai ai rabdare.

  24. PCRM,PPCD, sa cada ei pe mina mea,un kalasnikov sii impusk n…pe toti

  25. Rosca ii barbat cum spunea Nicolaevici,da Diacov ii skolizkii,,,Diacov ne veliaet…Comunistii is nizte CRIMINALI….PARAZITI… MUTANTZI FARA SIMT OMENESC..TRAESC ..CA NISTE TURBARI..SI NU MAI STIU DE NICI O MORALA….

  26. Stiu sa CRAPE BINE SI….ASTA II A LOR!

  27. Pt Ionel

    Eu am demonstrat de sute de ori ca pot discuta fara rautate. As vrea ca si altii sa discute la fel. Eu nu vreau aici sa depling faptul ca, la formarea PNL, cind am fost propusa presedinte, s-a spus ca ma voi ocupa de partea politica si organizatorica, iar altii vor cauta finantare. Nu a fost sa fie. Dar am facut lucruri bune cu foarte putini bani. Fara sa le sar in cap celor care au promis ca vor finanta si nu s-au tinut de cuvint. Am suportat greutatile pina acum, le vom suporta si vom lua decizii demne si pe viitor.

  28. Saru-mina, dna Vitalia!
    Nu credeti ca a sosit momentul ca PNL, MAE, PNR, MAP si citeva as. obstesti sa fuzionaze si sa constituie un singur partid: Partidul Reintregirii Nationale, spre ex? Scopul principal – readucerea teritoriilor romanesti de la est de Prut la trupul Patriei-mama Romania, ca unica modalitate de a ne integra in UE si de a scapa de trupele de ocupatie rusesti! Convingerea mea, si nu doar a mea, este ca existenta RM in continuare ca stat independent este echivalenta cu disparitia fiintei nationale romanesti din aceste teritori, Dvs stiti la ce ma refer. Accesati http://www.proromania.net Cu toata stima.

  29. Azi mergeam prin piata centrala,si tot auzeam peste fiecare 10 metri..Otraaavaaa,pentru guzgani pentru tarakaaani..Otravaaa,pentru guzgani pentru tarakaaani…)si asa imi venea sa ma apropii de femeia ceia si sai spun(auzi matale ,da ia spune niste otrava pentru Prostie nu ai?…Ca daca era,cumparam si vreo 2 kg,si-l donam PCRM…

  30. to : Alex

    Din pacate constatam lucruri adevarate…
    Guzganii au navalit peste tot: guzgani-rozatore, guzgani cu exterior uman si continit inuman…peste tot….
    E o mare problema….mare problema….
    Guzganii polueaza grav mediul inconjurator.
    De guzgani-rozatoare te mai speli, de guzganii-oameni mei greu…si raul, care acestea il provoaca societatii este mai periculos….

  31. Dna Pavlicenco! ati fost amuzanta! zau ca!!!!!!- Vreau sa cred ca a venit schimbarea. crede-ti! Noi pe urma o sa ne amuzam de comentariile Dvs.. De genul-schimbarea…. a intirziat din cauza …- autobusului.

  32. to:Marcu

    Eu, spre exemplu, nu gasecc nimic amuzant.
    Dar tu chiar esti sigur ca a venit schimbarea pe care si-o doresc majoritatea oamenilor ?
    Sigur, a venit schimbarea unei clase politice cu alta.
    Doamna Pavlicenco doreste sa creada in schimbarea istorica in republica Moldova.
    Si eu vreau sa cred ca schimbarea trebuie sa ne asigure cu adevarat libertatile si drepturile omului .
    Sa scapam de dictatura si clanuri mafiotice…..
    Nu inteleg ce te-a amuzat.

  33. Pt Marcu

    Personal, nu vad nimic amuzant. Dar, probabil, va invirtiti intr-un mediu defectuos, unde lucrurile stau cu susul in jos, de aceea emiteti niste aberatii izvorite din niste perceptii improprii.

    De ce sa asteptati nu stiu cit timp? Iata eu, care imi fac ordine in hirtii, voi publica treptat pe blog cite un articol din cele publicate in presa noastra pe parcursul a 20 de ani si am sa va invit sa le cititi si sa vad daca va fi amuzant. Eu nu cred ca va fi amuzant. Chiar va fi foarte trist pentru cei ce au niste capacitati si simturi. Cine nu le are – iertare, dar nu e problema mea.

    „Vreau sa cred ca a venit schimbarea” inseamna ca inceputul e bun, sa vedem cum se vor derula lucrurile. Abia dupa ce te convingi ca merg asa cum trebuie sau, cel putin, cum crede o buna majoritate ca merg bine, poti spunecu certitudine ca a venit schimbarea. Cred ca v-am ajutat sa intelegeti ceva mai putin eronat unele lucruri, desi cred ca e un caz mai clinic si e nevoie si sa frecventati Biserica…

    Un lucru, de exemplu, care nu-mi place la noii guvernanti e modul in care Mihai Ghimpu conduce sedintele Parlamentului. Nu cred ca trebuie sa procedeze asa cum au facut comunistii, chiar daca ei ar merita asta. Cred ca un speaker democrat, daca e si intelectual, trebuie sa manifeste rabdare, toleranta, sa aduca argumente convingatoare, nu inchisul microfonului. Oamenii trebuie obisnuiti sa distinga intre prostie si desteptaciune. Mai ales ca sint atitia ziaristi care transmit in direct sedintele si le privesc prin Internet oameni mai rafinati. Dar cind va fi pentru toata populatia – de ce sa nu-i obisnuim pe toti cetatenii cu alt mod de comunicare, de dialog parlamentar, cu o alta cultura politica?

  34. pt dna Pavlicenco
    Impartasesc mai toate ideile expuse de dvs in articol si in comentarii. Nu imi place si mie „badarania” lui M. Ghimpu, desi parca incearca sa fie mai echilibrat. E penibil sa vezi cum inchide permanent microfoanele. Din cauza acestui comportament va avea de suferit cu certitudine PL, probabil in folosul PLD. Dar stiti, poate chiar e mai bine sa se intample acest lucru, doar sa nu sa se rasfanga asupra imaginii AIE. Nu am inteles exact daca Ghimpu are vreo legatura in scandalul OMEGA. Stiti mai multe? Referitor la potentialul mai multor ministri nu ne putem deocamdata pronunta. Mi se pare insa ca unii nu au ce cauta acolo, in special Focsa, dar si unii reprezentanti ai PL. Sa dea domnul sa nu am dreptate, caci de eficienta acestui guvern depinde foarte mult…viitorul nostru

  35. Referitor la AMN, cred ca acest partid va fuziona in viitor cu PLD, dar nu cu PD, cum credeti dvs.

  36. Pt Vlad

    Haideti sa ne gindim si asa. Si eu, si colegii mei din PNL, am votat si noi pentru cineva la 29 iulie, nu? Nu spun, dar am votat cu partidul al carui program e cel mai apropiat de al nostru, chiar daca nu-mi place cineva din acel partid, poate chiar liderul. Dar am votat in speranta ca va fi un partid care va ramine cel mai sigur pe niste principii. Nu vreau ca puterea sa ii transforme prea tare, asta va fi perdant pentru toti.

    Acum, cind eu vad ca Ghimpu nu se deosebeste de Lupu, care inchidea grosolan microfoanele, ma intreb – de ce? Eu vreau sa ma reprezinte un intelectual rafinat sau care tinde spre asta. Ce impiedica pe cineva sa tinda spre asta? Te transformi, dar in bine, nu in rau. Da, si Voronin, si Tkaciuk, si Dodon, si Postoiko (cea care, ca si Lupu, mie imi inchidea permanent microfonul), si Petrenco, si Turcan, si Stepaniuk, si Greceanii, sint superneplacuti, dar lasa-i sa li se vada prostia, si vino cu un comportament civilizat, fin, superior, asa cum a facut Filat cind Voronin l-a trimis. Eu cred ca Filat a cistigat atunci.

    De aceea, eu cred ca va avea de suferit intreaga AIE. Ghimpu este acum si fata Parlamentului, si fata Republicii Moldova, chiar daca Filat e mai prezent si mai volubil. Eu nu vreau sa imi fie rusine si voi scrie, ca sa nu ma ticalosesc. Asa au spus niste intelectuali de la noi despre toate articolele scrise de mine saptaminal in Glasul Natiunii pina la deraierea lui Vasile Nastase spre Rosca. Adica – Pavlicenco a scris constant contra comunistilor, ca sa arate ca oamenii trebuie sa aiba verticalitate si sa nu se ticaloseasca sub presiunea unei forte negre si agresive, nemiloase. Asta am facut si in Parlamentul trecut. Dar nu vreau ca cei pe care ii consider ai nostri sa fie ca „ei”. Eu vreau sa ma regasesc in Ghimpu, in Filat, chiar in Lupu, daca se va schimba, mai putin in Urecheanu, in care nu vad potential de schimbare spre modernitate.

    Eu cred ca AMN se va apropia de PD. Vom vedea cine are dreptate. Desigur, in AMN sint oameni diferiti, sint si foarte multi oameni national-liberali, buni, si, daca Lupu si Diacov nu vor deraia prea tare spre Rusia, au sansa sa atraga, ei vor avea un trend crescator.

    Eu nu stiu mai mult ce a fost cu nepermisiunea Radioteleviziunii nepublice sa ia imagini si sa transmita in direct. Dar spuneti-mi – nu era cazul sa fie Ghimpu mai explicit, sa intelegem si noi, cei mai prosti si mai nepriceputi, de ce a interzis? Iata de ce am formulat ipotezele respective, ca si o scuza, dar e nevoie de explicatii mai plauzibile.

    Eu stiu ca deranjeaza ca scriu ce cred, insa eu tin foarte mult la aceasta libertate de exprimare – unicul leac de a evita mai multe greseli. Din cauza asta nu sint agreata, dar pentru mine e important sa imi exprim opinia, sa produc, poate, o influenta, care, la moment, poate nici sa nu fie inteleasa ca pozitiva, utila si necesara. In caz contrar, daca trec sub tacere ce se intimpla, nu ma respect eu pe mine…

    Parerea mea despre Fosca. Nu-l cunosc. Si poate ca, daca s-a vazut o asemenea pozitie a intelelectualitatii de creatie, trebuia sa se discute cu aceasta, sa se vada ce e la mijloc. Pe de alta parte, eu cred ca intelectualii nu trebuie sa stea in turnuri d efildes si sa scrie doar articole „dastapte”. Trebuie sa puna umarul, sa se inscrie in partide, sa munceasca prin sate, sa umble sa inghete prin raioane, dupa care sa pretinda sa ii puna pe ei. Nu stiu daca Focsa a facut asta, dar mi-a spus viziunea.

    legat de ministrii PL. Sa ii vedem. Stiu ca mai multi au rezerve. Cu PL e cazul cind oamenii nu merg la partidele de opozitie, ai caror lideri si activisti nu fac parte din sistem, de aceea se pun in functii cei ce au fost alaturi, poate vor deveni si ei buni profesionisti. Mie mi-a placut Marinuta, din cite am citit despre el. Iata un caz cu un om venit din sistem. Nu stiu de la cine e Gheorghe Mihai, la SIS, se pare de la PD, speram sa fie bun, mie fata lui mi-a placut. Cred ca dupa plecarea comunistilor mai multi oameni profesionisti vor adera la partide puternice si vor da calitate si vigoare, inclusiv profesionalism.

  37. Stimata doamna eu sunt un simpatizant al Pl-lui si nu-mi place ca criticati comportamentul d-lui Ghimpu, care a procedat corect oprind incercarea comunistilor de a tergiversa instalarea noului guvern si prin asta incalcind si regulamentul. Iata de ce nu doreste nimeni sa faca alianta cu pnl ca d-a intotdeauna gasiti probleme, chiar si acolo unde nu exista. Referitor la PNL e clar ca partidul a murit, finantatorii nu vor sa dea bani pentru ca nu au unde sa investeasca. Poate va primeste MAE dar si aceia au declarat ca s-au fript de colaborarea cu d-a. Petrenco apropo care este ucrainean romanizat are finantare si planuri de viitor, poate il primimk in PL daca gasim limba comuna. atunci ce va ramine? sa mergeti la neocomunisti din pd? ma indoiecs ca va primesc si aceia. Astfel ati ajuns sa fiti o problema nationala, PL, PLDM,MAE , AMN nu va primesc. oare de ce?

  38. Schimbarea a venit, in mod sigur. Cat de radicala va fi, asta e alta poveste. Nu cred ca trebuie sa ne facem asteptari prea mari, ma uit la componenta noului guvern, si… ma gandesc la anticipate. In afara de cativa oameni pe care ii stiu ca buni profesionisti, restul sunt persoane pe care ii cunosc doar pentru marile ambitii. Dar oricum, este de un miliard de ori mai bine decat cu ministrii pcrm!

    Referitor la inchiderea microfoanelor comunistilor. Ghimpu aplica regulamentul votat de Parlamentul cmunist. Deci, ei, practic, inghit rahatul lor propriu. Deci, bine le face – sa vada CE INSEAMNA sa ti se refuze dreptul la replica. Peste un timp, insa, acest regulement va trebui schimbat. Nu inainte insa de a-i deferi justitiei pe criminalii care batut si schingiuit tinerii in 7 aprilie! Nu inainte de a aduce pcrm in faza de DEZMEMBRARE, de pedeapsa pentru cei vinovati si la reformare a acelei parti care nu se face vinovata de crime sau complicitatea la crima.

    Deci, decamdata, e OK. Sa vedem ce va urma…

    P.S. Nu cred ca PNL trebuie sa se grabeasca sa fuzioneze. Cred ca are o „voce” inconfundabila si trebuie sa profite de pe urma faptului ca a intrat pe segmentul liberal. Actualul guvern este mai dergraba unul social-democrat, nu liberal. Deci, dupa ce se va lamuri aceasta confuzie de termeni, PNL va avea drum deschis spre noile alegeri.

  39. Pt Ion

    Pai aici e problema, ma tem ca prin asemenea simpatizanti sau chiar fruntasi, PL nu va avansa, pentru ca o fi mai radical, dar 1. Da semne ca ar putea incepe sa cedeze in fata pretentiilor rusesti. 2. Nu accepta critica si opinii care ar putea sa le modifice ceva in comportament.

    Sper ca ati citit si Timpul, unde se fac aluzii clare la comportamentul lui Ghimpu, chiar la Ziua Limbii Romane… Le-ati spus ca nu va place asta, le-ati cerut sa nu mai critice? PL-ul e intolerant fata de libertatea de expresie, la fel ca si comunistii, cumva?

    PNL nu are de ce sa mearga la cineva decit daca e o intelegere bilaterala. PNL poate participa liber la alegerile locale. Nu vad aici o problema. O fuziune trebuie sa fie 1 plus 1 fac, cel putin, 1,5. In caz contrar, cu dislocarile nu cistiga nimeni.

    Da, legat de comunistii si tergiversarile pe care le incearca. Daca nu veti discuta corect, nu voi mai pierde timpul sa raspund unor postari necinstite. Nu are nimic in comun un comportament intolerant, respectarea Regulamentului, cu intentiile negative vadite ale comunistilor. Eu am spus – comportamentul speakerului AIE nu trebuie sa se asemene comportamentului unui speaker comunist intolerant, needucat, obraznic, precum a fost, de exemplu, Maria Postoiko, pentru a nu spune mai mult, ca sa nu supar prea evident. Speakerul AIE trebuie sa preia alte modele, liberale, moderne, europene.

  40. pt Ion
    Chiar va place cum se comporta dl Ghimpu in parlament, deconectand aproape abuziv microfoanele? Deja dl Ghimpu nu reprezinta numai PL, ci intreaga AIE si chiar RM. De aceia, el ar trebui sa fie cat mai echilibrat si mai prudent in declaratii. Stiu exact ca unii deputati PD sunt deja nemultumiti de comportamentul si unele declararii ale dlui Ghimpu, pentru ca aceste lucruri pot indeparta o parte din alegatorii lui Lupu. Va amintesc ca si unii analisti si jurnalisti independenti (Negru, Bogatu, Munteanu, Saharneanu, Tirdea sa)i-au reprosat dlui Ghimpu ca nu se comporta destul de adecvat potrivit functiei/functi. pe care o/le detine

  41. Pt Vlad, Ion si altii

    Oare daca Mihai Ghimpu, care a ajuns in doua dintre cele mai inalte functii in stat, adica – ce sa-ti mai doresti, daca acesta iti era un scop, sa zicem, – nu e mai potrivit sa te porti asa ca lumea sa te pomeneasca de bine si sa se raporteze la tine ca model? E una cind aspiri si mai faci declaratii ca si Crin Antonescu in Parlamentul Romaniei, dar e alta cum vorbeste in chiar aceste momente Crin Antonescu la Realitatea TV. Cu cit mai multa lume ii va spune lui Ghimpu sa se poarte frumos, civilizat, ca un intelectual, cu atit el se va vedea mai fortat sa se schimbe. Nu e mai bine sa fii in asentimentul oamenilor avansati, decit in oprobiu public? Nu cred ca trebuie multa minte de inteles asta.

    Nu degeaba spuneau unii ca si la PL e cam ca si la PPCD si PCRM. Seful face ce vrea si toti tac – se tem. Asta nu e modern, europeneste, nu duce nicaieri si noi, toti, cei care am votat AIE, vrem sa fim mindri de exponentii nostri. Asta se poate intelege numai daca mintea si sufletul nu-ti sint tulburi, ci limpezi. Iar rautatea trebuie lasata acasa. Intr-o inalta functie in stat trebuie sa fii pe potriva acesteia. pentru asta trebuie doar sa vrei, restul vine. Daca, insa, spui ca „asa e caracterul meu si nimeni nu ma mai schimba”, mai bine du-te si te culca acasa.

  42. to: Ion

    Vezi, Ioane, nimeni nu se angajeaza sa iti faca placere dumitale.
    Pavlicenco are curajul sa spuna ce ghindeste.
    Si, spre regret, are mare dreptate.
    Si mie mi s-a creat impresia ca la putere a venit Racul, Lebada si Stiuca.
    Acest sentiment il impartasesc multi oameni, chind mai discutam la aceasta tema.
    Ce vrei dumneata? Sa ii faci pe toti oamenii sa-i simpatizeze si sa le placa cei pe care ii simpatizezi dumneata?
    Nu este rezonabil sa crezi ca poate fi asa ceva.
    Este mai rezonabil ca liderii si simpatizantii partidelor democratice parlamentare sa citeasca si sa nu treaca cu vederea ceea ce scrie lumea. Trebuie sa imputerniceasca pe careva sa le prezinte revista presei, sa le spuna ce se spune pe bloguri, ca astazi sint foarte multe. Mai trebuie sa aiba consultanti si sa-i invete cum trebuie sa se prezinte in fata camerilor de luat vederi. Ei trebuie sa stie ca sunt aratati nu numai Moldovei, dar o lume intreaga le urmareste succesul sau greselile.
    Liberal-democratii au venit la putere si cu ajutorul meu, al dumitale, al multor, care au decis sa faca tot ce pot pentru inlaturarea comunistilor de la putere.
    Sa nu uiti ca cei care au fost alesi in parlament au semnat in fapt un contract de munca pe termen limitat – 4 ani. Dar ca sa se tina la putere 4 ani si sa pretinda la prelungirea mandatului, trebuie sa-si faca meseria bine. Ei s-au angajat sa ofere comunitatii serviciul public numit Guvernare.
    Despre alte partide. Ce te face pe dumneata sa-ti bati capul de alte partide ?
    De ce crezi ca este absolut necesar sa dispara alte partide?
    Pentru ca nu sunt la guvernare ? Pentru ca sunt inca mai razletite ?
    Eu imi doresc ca partidele democratice de la guvernare sa tina cont pentru ce au fost votati, ce trebuie sa faca si sa nu aiba apucaturi comuniste.
    Daca va fi asa, de ce m-asi indigna eu si altii ca mine ?
    Si daca nu-mi place ceva mie, dumitale, altora, de ce sa nu avem dreptul sa ne expunem punctul de vedere ?
    Ne interzici dumneata ?
    Ce poti face mai bine ?
    Stii tu cu adevarat FORMELE de GUVERNARE ?
    Dupa Platon exista trei forme degenerate de Guvernare : TIRANIA, OLIGARHIA si DEMOCRATIA.
    Noi am ales DEMOCRATIA!
    Stii tu cumva ce inseamna DEMOCRATIA ?

    ARISTOTEL : Democratia este singurul sistem social, in care fiecare face ce vrea.

    BERGSON e mai cuviincios ca Aristotel si zice ca democratia e singurul sistem compatibil cu libertatea si demnitatea umana, dar are un viciu incurabil: nu are criterii de selectiune a valorilor de conducere. Deci democratia e sistemul social in care face fiecare ce vrea si in care numarul inlocuieste calitatea … Triumful cantitatii impotriva calitatii.
    Bergson a fost acuzat in micul dictionar filozofic al lui Stalin ca e fascist.

    Deci, Democratii gandesc corpul social aritmetizat: numara capetele toate si unde e majoritate, hai la putere.

    Intr-o societate democratica nu toti democratii nimeresc la putere.
    Numai cei selectati de echipele de conducere ale partidelor, care obtinind sufragiul necesar, au acces
    la putere.

    Deci, PNL, MAE , PNR s.a. partide democratice fiind, nu sunt la putere.
    Dar unde sunt ele ?
    In societate!
    Unica sansa ca ele, tot democratice fiind, sa nu se „invirta printre picioarele” partidelor democratice de la putere, ca sa nu se simta impiedicati, este Guvernarea impreuna. Cu atit mai mult ca sufragiile au fost chistigate cu efort comun.

    Si mai e a doua sansa: Sa aplece urechea si sa asculte cu atentie pretentiile camarazilor doctrinari, sa nu rateze sansa de a corecta rapid greselile proprii pentru o guvernare sigura in termenul mandatului.

  43. to: Cine doreste sa citeasca

    Am citit pe unimedia ce a spus „Adevarul” – ca ar putea sa apara noi tensiuni diplomatice intre Moldova si Romania. Pentru ca Filat ar fi zis ca «noua guvernare de la Chisinau vine cu un plan consistent, care va rezolva inclusiv problema buclucaşului tratat de frontiera». Adica, de ce «buclucas» (spus ironic – putea spune «multpreacontroversatului»)? Cum, adica – dupa ce comunistii au tot invinuit Romania ca nu semneaza Tratatului de baza si de frontiera, sa vina Guvernul Filat sa-l semneze? Iaca-na. Din cite tin minte, Romania vroia un Acord pentru integrarea europeana cu Republica Moldova. Interesant – ce plan are Filat si in ce masura nu e dictat planul de Kremlin sau de PD?

    Parca stiu ca nu numai Ambasadorul Teodorescu, dar si Presedintele Basescu au spus ca nu vor sa bata in cuie consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care URSS a anexat Basarabia.

    Ce se intimpla? Oare nu prea devreme are cumva dreptate presa rusa care, tot conform http://www.unimedia.md, scrie „Pe de o parte, la ce ar folosi unirea României şi a Republicii Moldova celor care o susţin? Acum, obţinând puterea, ei (cei care susţin unificarea – n.r.) devin o elită independentă, care ţine în propriile mâini resursele administrative. Astfel, există vreun sens să mergi în subordinea elitei româneşti, care are propriile interese locale?”

    Mie, de exemplu, nu mi-a placut ce am citit in comentariul «Politicienii ruşi urmăresc cu îngrijorare evenimentele din R.Moldova», unde se vede ca rusilor nu le place anularea regimului de vize pentru romani si permisiunea celor cu cetatenie dubla (si romaneasca) sa fie membri de Guvern. Asta arata ca ceea ce au facut comunistii a fost la comanda Moscovei. Dar de vreme ce AIE acum a luat doua hotariri bune, de ce unii conducatori ai AIE au trebuit atit de repejor sa spuna ca «R.Moldova nu intenţionează să intre în componenţa României», ca (Ghimpu): «Am spus că eu, ca orice persoană, am o anumită viziune asupra oricărei probleme. Însă nu am spus că voi duce o politică în această direcţie. Dacă vorbesc limba română, această nu înseamnă că sunt pentru unificarea cu România. Da, sunt unionist. Însă eu sunt preşedintele Partidului Liberal, care are un program şi sunt obligat să ţin cont de acesta”. Mai inainte tot lideri ai AIE au spus ca Moldova nu iese din CSI, iar neutralitatea e batuta in cuie in Constitutie.

    Aceleasi lucruri puteau fi spuse oleaca altfel: «Stimati colegi din Rusia. Istoria e in miscare. Totul e in miinile poporului, care e suveran. Noi urmeaza doar sa asiguram libertatea si legea, dar cum vom merge depinde de cum vor dori oamenii. Noi nu putem da asigurari cum va merge Moldova miine. Poporul decide».

    Nu cumva prudenta asta a liberalilor se explica prin faptul ca s-au vazut la putere si isi schimba pozitiile (cum au observat si rusii), nu cumva spun ce vor rusii sa auda, ca sa le placa si sa nu le faca problemele cu gazele, sa nu zboare de la putere? Nu cumva rusii au dreptate ca noua elita isi schimba pozitia, vazindu-se in fotolii? Nu cumva liberalii depind in mesaj de PD, de Marian Lupu, simpatizat – de voie, de nevoie, de rusi? De Rusia, a carei presa spune ca daca Lupu nu avea garantia sprijinului Kremlinului, nici nu pleca de la comunisti? Fiind sprijinit mai pe urma nu numai de rusi, dar si de americani, europeni – cam de ce oare? Ca sa fie Presedinte un om ce sa ne tina intre Rusia si UE/Romania in continuare? Intrebari si intrebari.

    Nu stiu cum sa spun, dar mie aici ceva nu-mi place si incep sa am indoieli fata de sinceritatea liberalilor, nu-mi place «flexibilitatea» lor, brusc prea exagerata, si nu am incredere ca vom avansa asa cum ne dorim si cum ar fi posibil.

  44. Ptu : UPS

    Da, apar multe intebari…….
    Si mai e o intrebare, care merita sa fie abordata: Cine stie, cum si-au onorat partidele democratice parlamentare /PL, PLDM, AMN/ promisiunea public expusa, sa atraga la guvernare membri ale partidelor democratice, care nu vor participa la alegeri si vor indemna simpatizantii lor sa voteze pentru ei?
    De altfel a fost o promisiune spusa tare de la ecranul televizorului si la microfoanele posturilor de radio.
    Este interesant….s-au tinut de chuvint ? Ar fi un indiciu concret la ce sa se astepte electoratul in continuare…

  45. Pt Costel

    Din pacate inca nimeni nu a intreprins nimic, nici un pas spre PNL. Filat mi-a multumit mie prin telefon, a spus cuvinte chiar foarte frumoase, a mai spus ca va suna, dar inca nu avem nici un semnal. Este clar ca noi nu vom deranja pe nimeni, ramine la latitudinea lor. Dar este tot atit de clar ca oamenii nostri din teritoriu, care au lucrat alaturi de aceste partide, in fiecare raion – diferit, fie ca alaturi de PL, PLDM sau AMN, – ne intreaba daca cineva discuta cu noi. Le-am spus ca nu si ei nu inteleg de ce, cel putin, nu s-a gasit macar putin timp sa se discute, atit cit se poate, chiar daca in timpul discutiei se va spune ca „nu se poate”. Pentru ca avem si noi oameni specialisti si de buna credinta…

    In alte alegeri nu cred ca, in acest caz, ne vom mai retrage…

  46. ptu: V.Pavlicenco

    Poate ca inca nu au reusit. Dar este foarte important cum se vor comporta liderii acestor partide. Am auzit cum au indemnat partidele democratice „misi” sa nu participe in alegeri si ca ei vor oferi reprezentantilor acestor partide ceva…
    Este principial sa cunoastem acest lucru, care poate fi un indiciu despre „pretul” cuvintului…..

  47. eu nu inteleg, ce va „bagati” cu parerea, daca nici n-ati trecut in parlament, or asa sa mai vorbiti sa na va uite lumea, poate ceva sa fie mai bine la alegerile viitoare, sincer dupa ceea ce faceti acum mai putin va stimez ca partid.

  48. ptu: ioglo

    Dar eu pe tine te stimez, pentru ca nu te cunosc.

  49. ptu: ioglo
    „…sincer dupa ceea ce faceti acum mai putin va stimez ca partid”-PNL nu cerseste stima ta.
    „ce va “bagati” cu parerea”-Insa dreptul la parere,il are fiecare.De ce lezezi drepturile noastre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *