Ma bucur ca a fost format si votat un Guvern necomunist. La drept vorbind, nici nu-ti vine sa crezi, in sfirsit, ca nu vei mai vedea mutrele acre, satule si infumurate ale comunistilor, plini de sine ca ne «decideau destinele». S-a savirsit un pas important!
Sigur, pot fi diferite discutii. Niciodata nu vei gasi un Guvern de care sa fie toti incintati. Un Guvern de coalitie este unul dificil, mai ales in Republica Moldova, unde toate evolutiile, inclusiv cultura politica, au fost grav periclitate din cauza aflarii la Putere a unei grupari hraparete, antinationale, foarte periculoase, pentru ca ne-a supus unui total genocid antinational, antiromanesc.
Nimeni nu se naste ministru. Treptat, guvernarea pe timp de criza va fi insotita si de insusirea meseriei de a fi ministru. Important e, totusi, ca ministrii sa aiba – si sa fie salutata, nu suprimata – initiativa. Ca doar majoritatea sint liberali! Daca se va merge, insa, pe practica fostilor, unde initiativa era pedepsita si nimeni nu deschidea gura, pentru ca, asa cum spunea Lucinschi, «un Guvern nu trebuie sa fie un club de discutii», nu vom cladi o clasa politica democratica, europeana, moderna.
Intre altele, iesind putin din subiectul acestei postari, l-am urmarit zilele acestea pe Petru Lucinschi pe www.jurnaltv.md si nu am inteles de ce ziaristii au «ocolit atit de abil» unele aspecte pe care si ei le stiu si in care Lucinschi a fost implicat. Una – ca majoritatea simpla de 52, si nu de 51 nu s-a facut, cred, fara parerea lui, cind se investea Guvernul Sturza (in timp ce in Parlamentul din Letonia, majoritatea simpla din 101 e de 51 de deputati). Iata azi aceasta «matematica politica» inca va lovi in noua majoritate… A doua e ca R.Moldova a devenit republica parlamentara, din semiprezidentiala, pentru ca Lucinschi nu vroia sa conlucreze cu rabdare cu Parlamentul de atunci. Nu am inteles nici usurinta cu care Lucinschi a iesit «nevinovat» din repunerea in legalitate a comunistilor. Adica, ziaristii trebuiau sa fie mai incisivi, sa vina cu intrebari mai de blocaj. Oare de ce nu au facut-o ? Ei – ca si noi – cred ca stiu de ce…
Dar sa revenim la Guvern. Stim ca va fi greu. Nu credem zvonurilor potrivit carora unii dintre cei deveniti astazi ministri declarau odinioara «vom veni si noi sa mai privatizam ce a mai ramas». Sa privatizeze – pentru a eficientiza si rentabiliza institutiile, intreprinderile de stat, a aduce bani la Buget – dar totul sa fie transparent, legal si in interesul statului. Liberalizarea si demonopolizarea economiei, care vor duce la extinderea si consolidarea sectorului privat, la majorarea PIB si la sporirea posibilitatilor pentru asistenta sociala, vor fi salvarea noastra. Pentru ca, asa cum spuneam repetat, cea mai mare crima a comunistilor e ca au suprimat libertatea economica. Daca nu poti sau nu vrei sa hranesti un ciine, da-i liber sa se hraneasca el insusi, nu-l tine flamind legat. Asta au facut comunistii cu oamenii, care, cu toate riscurile, implicarile si consecintele personale, nu au avut de lucru acasa si s-au imprastiat, de nevoie, prin toata lumea.
Victoria liberalilor si a democratilor in R.Moldova este una obtinuta cu mare greu, de aceea este scumpa si trebuie pretuita, trebuie ocrotita cu mare grije. Iar pentru ca sa se obtina solidaritatea societatii e nevoie de multa transparenta. Dialogul inceput cu societatea civila este salutar si va trebui continuat.
O problema vor fi conditiile riguroase care, cred, le vor pune institutiile financiar-bancare internationale. Avem trista experienta a ADR, cind a facut totul corect, insa lumea era nemultumita. Cred ca asta trebuie evitat, in sensul ca e nevoie de reforme, dar si de intelegerea occidentalilor pentru amortizarea lor intr-o societate napastuita din cauza guvernarii comuniste, fata de care s-a manifestat, timp de zece ani, prea multa condescendenta, din motive geopolitice.
Eu continuu sa fiu contra functiei de sef de stat. Si cred ca, daca se va adopta sau se va modifica si Constitutia, asta ramine de examinat. Ma tem mult de eventuale disensiuni intre Presedintie, Parlament si Guvern, cum a fost pe timpul lui Lucinschi. Insa astazi trebuie votat Marian Lupu ca Presedinte si pentru asta e nevoie de vreo zece deputati comunisti, mai destupati la minte, care sa demoinstreze adevarat patriotism, nu patriotism alias supunere oarba satrapului Voronin.
Astazi a fost votat un nou director SIS. Nu-l cunosc pe om, ca nu am de unde, dar, privindu-i fotografia, mi s-a parut om asezat. Sper sa fie si patriot, sa faca, in sfirsit, din SIS-KGB-ul unui stat moldo-rusesc, asa cum a fost pina acum, un serviciu atasat interesului celui de-al doilea stat romanesc …
Nu am inteles astazi de ce celor de la Radioteleviziunea nepublica nu li s-a permis sa filmeze si sa transmita in direct. Poate ca e un dedesubt acolo… Nu li s-o fi iertat ca nu s-au supus hotaririi Parlamentului din prima sa sedinta sau actuala conducere a Legislativului nu vrea sa discute cu o conducere a unei institutii ce plateste tribut «generosilor comunisti»? Nu stiu. Eu, insa, cred, ca dialogul si transparenta trebuie sa fie obiectiv promovate. Si nici microfonul nu trebuie inchis comunistilor, lumea se poate, cred, obisnui sa discearna intre destepti si obraznici. Personal, am avut atita parte de inchiderea microfonului in Parlament, ca imi repugna sa vad asta in cazul oricaruia ce se afla la microfon.
Toate se vor invata, se va manifesta toleranta, va invinge forta argumentului, nu argumentul fortei. Cred in asta. In caz contrar, nu vom putea spune ca a venit schimbarea. Eu vreau sa cred ca a venit…
Vitalia Pavlicenco
Deja sunt tensiuni intre membrii AIE? Se discuta despre fuziuni politice? Inteleg,inceputurile presupun intotdeauna greutati,neantelegeri,greseli,dar in cazul AIE-ului parca e prea devreme. Binenteles,in Basarabia a intervenit o schimbare,o schimbare de proportii istorice.Totul este sa mearga in directia necesara unei schimbari benefice si pt popor.Apropo,dna Pavlicenco,lasa-ti citatele a la Ceausescu („boborul..”) in pace. Am si eu o nedumerire:atat Rusia cat si SUA sunt gata sa ajute financiar (oare cu titlu de imprumut?)noua putere de la Chisinau.Alte state ex-sovietice nu au avut un asemenea noroc.(Georgia a fost curtata doar de SUA).Ne asteapta vremuri tulburi.Iar Dumnezeu nu va avea nici un amestec.Cu tot respectul.
Pt Ioglo
De ce scrii atit de greu – tot asa te si exprimi?
1. Nu ne “bagam” cu parerea. Nu intram in casa ori pe blogul dumitale. Desi daca ai fi o persoana cu vederi moderne, te-ai bucura sa ai blog si sa vezi ca vine lumea si discuta pe el. Mai ales dupa atita inchidere de gura si lipsa de pluralism de opinii in zece ani de regim comunist.
2. Noi, PNL, am mai fost in Opositie extraparlamentara. Stii ce lucru bun am facut? Am initiat o larga fuzionare a partidelor, soldata cu AMN si BMD. PNL a fost primul care a initiat.
3. Nu este plauzibil argumentul cu „sa na va uite lumea”. Un articol de pe blog e vizitat, cel mult-cel mult – de 4 mii de vizitatori, dintre care nu cred ca sint multi astazi care ar vota PNL. Deci, argumentul e altul. Fiecine are ceva de spus si crede ca poate contribui cu o sugestie la schjimbarea in bine a societatii – sa o faca. De acest principiu ma conduc.
4. „Poate” – referitor la alegerile viitoare. Niciodata nu stii cum se misca lucrurile.
5. Nu poti sa nu stimezi sau sa stimezi ce nu stii. Fa un efort, citeste materiale pe http://www.pnl.md sau mai multe pe blogul meu, apoi discutam.
6. Sa nu fii neresctuos si rautacios. face rau la sanatate.
Pt gali
1. Nu cunosc sa fie tensiuni inntre membrii AIE. Nu am auzit discutii despre fuziuni politice.
2. Am facut si facem si noi ce putem ca lucrurile sa mearga in directia necesara unei schimbari benefice si pt popor.
3. Sa ma iertati, dar expresiile mi le aleg. Aveti tot dreptul sa nu va placa… Dar stiati oare cite nu-mi plac nici mie din partea vizitatorilor care posteaza pe blog? Si eu rabd. Unii chiar se supara pe mine pentru ca ii prea rabd pe altii. Expresia am folosit-o, bineinteles, ironic, pentru ca asa au gindit cei care au gresit.
4. Orice ajutor din partea Rusiei inseamna niste angajamente politice care nu raspund intereselor nationale proeuropene ale R.Moldova, ale populatiei majoritare romanesti de 80 la suta. Dumneata poti gindi, crede si promova altceva. In acest context, nu cred ca putem vorbi de noroc in cazul unor state ex-sovietice, cind e vorba de ajutor din partea Rusiei.
5. Si SUA ajuta financiar unele puteri, numai ca vor pentru asta reforme, democratie, respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, ceea ce – pricepem noi sau nu – dar ne sint foarte necesare.
6. Da, ne asteapta vremuri tulburi. Insa doar parcurgindu-le, putem iesi la lumina. Lumina nu vine cind votezi un deceniu la rind comunistii, cind din 18 ani, de dupa independenta, in stat dai puterea un regim retrograd – 4 ani agrarienii=comunisti si 10 ani – comunistii=comunisti.
Multstimata doamna, sunteti in afara timpurilor, iesiti onorabil din politica!!!
Deocamdata nu e totul perdut.
Cel putin o data in viata fiti rationala!!!
pt dna Pavlicenco
Am inteles ca dl Petrencu se pronunta impotriva semnarii ‘tratatului politic de baza” cu Romania. Daca nu gresesc insa, diplomatii AIE, dar si Corlatean, sunt pentru un asemenea tratat. As vrea sa stiu care este astazi pozitia Dvs. in aceasta privinta
Pt Cornelia
Si ce ar insemna „cel putin o data in viata fiti rationala”? Am fost oare mereu si intruna irationala? Dupa postarile de comentarii pe blog, majoritatea sint de alta parere. Cred ca va roade banala invidie feminina, numai ca nu stiu pentru ce – poate doar pentru ca am fost prea curajoasa si ferma, principiala si verticala, care deranjeaza si femeile ce isi savureaza prezenta linga barbati conjuncturisti…
Pt Vlad
Nu am citit se spune Petrencu.
Cit priveste ‘Tratatul politic de baza” cu Romania sint si eu impotriva. Nu cred ca Romania e pt un asemenea tratat. Din cite stim, Romania vrea un Acord RM-RO pt Europea. Nu l-am auzit pe Corlatean sa opteze pt un asemenea tratat.
Eu cred ca intentia AIE de a semna un asemenea Tratat este o prima concesie fortelor financiare care au stat in spatele componentelor AIE si care acum incep sa dicteze ideologia. Cred ca e doar inceputul. Si mai cred ca nu e vorba doar de PD aici. Mai cred ca ne paste un pericol pe viitor din cauza disensiunilor pe aceaste subiecte dintre PL si PD. Acum Lupu tace ca nu are functie, insa dupa ce o va avea ma tem ca armonia in AIE va fi periclitata.
Reproduc aici comentariul vizitatorului UPS, daca v-a scapat.
# UPS spune:
27 September 2009, la 18:06 edit
to: Cine doreste sa citeasca
Am citit pe unimedia ce a spus “Adevarul” – ca ar putea sa apara noi tensiuni diplomatice intre Moldova si Romania. Pentru ca Filat ar fi zis ca «noua guvernare de la Chisinau vine cu un plan consistent, care va rezolva inclusiv problema buclucaşului tratat de frontiera». Adica, de ce «buclucas» (spus ironic – putea spune «multpreacontroversatului»)? Cum, adica – dupa ce comunistii au tot invinuit Romania ca nu semneaza Tratatului de baza si de frontiera, sa vina Guvernul Filat sa-l semneze? Iaca-na. Din cite tin minte, Romania vroia un Acord pentru integrarea europeana cu Republica Moldova. Interesant – ce plan are Filat si in ce masura nu e dictat planul de Kremlin sau de PD?
Parca stiu ca nu numai Ambasadorul Teodorescu, dar si Presedintele Basescu au spus ca nu vor sa bata in cuie consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care URSS a anexat Basarabia.
Ce se intimpla? Oare nu prea devreme are cumva dreptate presa rusa care, tot conform http://www.unimedia.md, scrie “Pe de o parte, la ce ar folosi unirea României şi a Republicii Moldova celor care o susţin? Acum, obţinând puterea, ei (cei care susţin unificarea – n.r.) devin o elită independentă, care ţine în propriile mâini resursele administrative. Astfel, există vreun sens să mergi în subordinea elitei româneşti, care are propriile interese locale?”
Mie, de exemplu, nu mi-a placut ce am citit in comentariul «Politicienii ruşi urmăresc cu îngrijorare evenimentele din R.Moldova», unde se vede ca rusilor nu le place anularea regimului de vize pentru romani si permisiunea celor cu cetatenie dubla (si romaneasca) sa fie membri de Guvern. Asta arata ca ceea ce au facut comunistii a fost la comanda Moscovei. Dar de vreme ce AIE acum a luat doua hotariri bune, de ce unii conducatori ai AIE au trebuit atit de repejor sa spuna ca «R.Moldova nu intenţionează să intre în componenţa României», ca (Ghimpu): «Am spus că eu, ca orice persoană, am o anumită viziune asupra oricărei probleme. Însă nu am spus că voi duce o politică în această direcţie. Dacă vorbesc limba română, această nu înseamnă că sunt pentru unificarea cu România. Da, sunt unionist. Însă eu sunt preşedintele Partidului Liberal, care are un program şi sunt obligat să ţin cont de acesta”. Mai inainte tot lideri ai AIE au spus ca Moldova nu iese din CSI, iar neutralitatea e batuta in cuie in Constitutie.
Aceleasi lucruri puteau fi spuse oleaca altfel: «Stimati colegi din Rusia. Istoria e in miscare. Totul e in miinile poporului, care e suveran. Noi urmeaza doar sa asiguram libertatea si legea, dar cum vom merge depinde de cum vor dori oamenii. Noi nu putem da asigurari cum va merge Moldova miine. Poporul decide».
Nu cumva prudenta asta a liberalilor se explica prin faptul ca s-au vazut la putere si isi schimba pozitiile (cum au observat si rusii), nu cumva spun ce vor rusii sa auda, ca sa le placa si sa nu le faca problemele cu gazele, sa nu zboare de la putere? Nu cumva rusii au dreptate ca noua elita isi schimba pozitia, vazindu-se in fotolii? Nu cumva liberalii depind in mesaj de PD, de Marian Lupu, simpatizat – de voie, de nevoie, de rusi? De Rusia, a carei presa spune ca daca Lupu nu avea garantia sprijinului Kremlinului, nici nu pleca de la comunisti? Fiind sprijinit mai pe urma nu numai de rusi, dar si de americani, europeni – cam de ce oare? Ca sa fie Presedinte un om ce sa ne tina intre Rusia si UE/Romania in continuare? Intrebari si intrebari.
Nu stiu cum sa spun, dar mie aici ceva nu-mi place si incep sa am indoieli fata de sinceritatea liberalilor, nu-mi place «flexibilitatea» lor, brusc prea exagerata, si nu am incredere ca vom avansa asa cum ne dorim si cum ar fi posibil.
Cornelia,ce a pierdut d.Pavlicenco,ca sa poata salva?Din cite stiu nu a pierdut nimic.Are casa,are masa,sot de treaba,o fiica extraordinara,ginere la fel de extraordinar.Ce-i mai trebuie?-nu ti-ai pus intrebarea?Puneti-o onorabil cit” nu e totul perdut”si cel putin „o data in viata fii „rationala!!!.”Iti doresc cit mai multa logica sanatoasa.