„De asupra tuturor ambitiilor personale si de grup este Patria
si acolo, pe pamint si in ceruri, unde se intrunesc interesele majore,
noi trebuie sa fim gramajoara”
Maresalul Ion ANTONESCU
In numarul din 24 aprilie al TIMPUL-ui, editorialistul Constantin Tanase publica articolul “Cine a castigat alegerile in R.Moldova” si scrie, intre altele: “ieşirea în scenă a acestei generaţii noi de politicieni i-a împins în afara politicii pe V.Tarlev, D.Diacov, D.Braghiş, V.Pavlicenco şi, bineînţeles, pe veteranul şi campionul infracţiunilor politice de la Chişinău, Iu.Roşca. Dispariţia acestora a simplificat scena politică şi a salubrizat-o în modul cel mai serios.”
Desigur, pentru mine este foarte straniu, ca sa nu spun altfel, ca dl Tanase ma include in acest sir de politicieni. Cred ca mai firesc era ca, in locul meu, sa fie un alt personaj politic ce l-a votat pe Voronin, de exemplu, pe 4 aprilie, dar voi explica lucrurile. Insa tema ca atare, a salubrizarii clasei politice democratice, si nu a celei din comunisti, pare foarte stranie. Pentru ca democratii au luptat pentru eliminarea comunistilor din politica, in timp ce Constantin Tanase vorbeste de salubrizarea clasei politice cu referire la unii care, de fapt, au actionat pentru reducerea prezentei deputatilor antiromani si antidemocrati in Parlament. Dar fie. Ne vom impaca si cu ideea ca salubrizarea nu trebuie sa-i vizeze pe comunisti si „ne vom bucura” de prezenta lor muta, in continuare, in Legislativ…
In campania electorala am postat pe blogul meu un material in care am incercat sa ii explic limpede editorialistului ca nu a avut dreptate cind si-a asumat – atit de sigur – sa declare ca eu as fi scris niste scrisori din partea MAE, ceea ce nu este adevarat. Am spus – imi asum documentele MAE pe care era si semnatura mea, dar nu si cele ce nu imi apartin. Acum dl Tanase nu are, probabil, curajul sa isi ceara scuze pentru ca m-a facut autorul unor materiale ce nu mi-au apartinut, dar care au servit ca motiv pentru a ma ataca foarte dur si nedrept si in campania electorala recenta, si in numarul din 3 aprilie al TIMPUL-ui, si, in continuare, dupa alegeri.
In legatura cu aceasta tin sa fac unele precizari si sa pun unele intrebari.
Cind s-a format Alianta “Moldova Noastra”, in procesul de fuzionare de dupa 2001, national-liberalii au votat impotriva unirii cu Dumitru Braghis, insa nu pentru ca nu s-a dorit o fuzionare intre fortele democratice de centru-dreapta si de centru-stinga, ci pentru ca nu era clara pozitia lui Dumitru Braghis fata de unele aspecte ale politicii noastre externe.
Regret si astazi ca Alianta “Moldova Noastra”, incurajata, se pare de forte neromanesti, antinationale, nu a luat in consideratie pozitia national-liberalilor care, in 2005, au votat contra formarii Blocului “Moldova Democrata” cu Partidul Democrat, condus de Dumitru Diacov, de Vlad Filat si de altii, precum si cu Partidul Social-Liberal, condus de Oleg Serebrian. Aceste persoane nu deveneau deputati in 2005 si, la 4 aprilie, ele si colegii lor de partid nu-l votau pe Vladimir Voronin, alaturi de Iurie Rosca si de PPCD.
Eu, Vitalia Pavlicenco, nu am votat pentru Vladimir Voronin nici in 2000, cind acestuia nu i-au ajuns 2 voturi, nici in 2005, cind nici nu am mers la sedinta Parlamentului.
Continuu sa cred ca, daca in 2005, PD-ul cu Diacov, Filat s.a., ca si PSL cu Serebrian si Klipii, nu erau acceptati de AMN pentru formarea BMD, asa cum au aratat si rezultatele de la 5 aprilie ale PD-ului, aceste formatiuni nu intrau in Parlament in 2005. Mai amintesc – procesul de unificare a fortelor democratice a fost inceput de national-liberali, datorita carui fapt a aparut si AMN-ul, caruia i s-au alipit in 2005 PD si PSL – furnizori de votanti pentru Voronin la 4 aprilie 2005.
Si PD, si PSL, dupa 4 aprilie 2005, au plecat din BMD, in loc sa ramina, sa nu-l voteze pe Voronin si sa facem un partid comun puternic, asa cum prevedea Acordul de formare a BMD, despre care am prevenit ca nu va fi respectat. Regret ca trebuie sa amintesc si asta – am fost eliminata din AMN pentru ca nu am aceptat sa imi retrag mai multe initiative legislative, impreuna cu Valeriu Cosarciuc, initiative prevazute ca obiective in Platforma BMD, fiind vorba, in primul rind, de iesirea RM din CSI.
Nu vreau sa ma refer la intreaga mea activitate politica, mai ales in Parlamentul care si-a incheiat legislatura la 22 aprilie. Dl Tanase o cunoaste, iar daca ceva a uitat, poate rasfoi arhiva TIMPUL-ui. In TIMPUL am gasit si eu, facindu-mi zilele acestea ordine prin zecile de mape, un articol, publicat la 1 aprilie 2008, fapt ce ma face sa-l intreb pe dl Tanase – cind ati avut dreptate – cind ati publicat acest material in TIMPUL, chiar si cu titlu de gluma de 1 aprilie, ma refer, in special, la prima parte a sirului, sau cind am fost plasata intr-un sir alaturi de Tarlev, Braghis, Diacov, Rosca? Nu va pare ca ati gresit ceva si trebuia aici sa il puneti, de exemplu si, cel putin, pe Oleg Serebrian?
Spre deosebire de mai multi ziaristi, eu nu am fost niciodata cu PPCD si cu Rosca, dimpotriva. De aceea resping plasarea mea in acest sir, domnule Tanase. Vad ca aveti mare curaj sa loviti pe nedrept, cred ca ar fi mai potrivit sa aveti curajul sa vedeti – de acum inainte – lucrurile cit mai corect, sa va faceti datoria si fata de Opozitia pe care eu inca nu o consider nationala si romaneasca!
Nu prea inteleg nici cum se face ca unii ziaristi nu isi asuma curajul sa isi analizeze propriul parcurs semipolitic, dar deturneaza cu usurinta lucrurile, transformindu-ma pe mine, care am facut – nu Filat, ci eu, domnule Tanase! – si foarte multe interpelari curajoase, inclusiv la rugamintea TIMPUL-ui si a lui Constantin Tanase, in indezirabila politicii „moldovenesti”? La asta m-am referit in postarea de pe blogul meu “Unde este ticalosia in politica moldoveneasca, domnule Tanase?”, care poate fi oricind recitita… Care am facut si o sumedenie de declaratii, dintre care una o voi reproduce printr-o stire de pe www.moldova.org aici, care si explica de ce m-ati plasat, la 1 aprilie 2008, in fruntea unui alt sir – al dusmanilor lui Tkaciuk, sir ce corespunde pozitiilor mele contra gruparii antinationale si antiromanesti Tkaciuk-Voronin, UN SIR CE DISTONEAZA RADICAL CU SIRUL PLASAT IN ARTICOLUL DUMITALE DE LA 24 APRILIE, la un an dupa primul sir.
L-am ascultat si pe Vlad Filat, ca si pe altii la “Vocea Basarabiei” simbata, 25 aprilie, care – s-a impiedicat si el – de numele meu. Nu cred ca are mare drept moral Filat sa faca asta. Poate ca el crede ca il are pentru ca este foarte asistat in activitatea sa de Constantin Tanase in ziarul TIMPUL, insa aceste atitudini nu arata, in opinia mea, decit ca nu avem de a face cu, din pacate, caractere in politica si ziaristica moldoveneasca, fapt ce ne-a si adus la situatia cind victoria democratilor din 5 aprilie 2009 este victoria lui Pyrrus si noua clasa politica nu doarme acum de grija tradarii la alegerea viitorului Presedinte.
De ce s-a impiedicat de mine Filat? Pentru ca am propus ca democratii sa nu ridice mandatele intr-un Parlament ales prin frauda. Liderii Opozitiei s-au chinuit sa ne explice de ce trebuie ridicate mandatele, ca e complicat sa renunte cu totii, ca e necesar sa se discute “de la egal la egal” cu Occidentul. E dreptul fiecaruia sa creada ce vrea, dar eu cred ca inca se va reveni la problema neridicarii mandatelor, dar va fi prea tirziu, ca nu e complicat, cind “e disciplina de partid” sa renunte toti cei 309 sa-si ridice mandatele, mai ales ca secretarul Cecan al CEC-ului a spus ca mandatele pot fi ridicate oricind. Puteti sa nu le ridicati acum, ci dupa nealegerea Presedintelui comunist sau criptocomunist, adica atunci cind va fi clar ca se declanseaza alegeri anticipate. Ideea este buna, pentru ca nu va sta fiecare cu frica (sau cu speranta?) tradarii de catre un Iuda de la celalalt partid. Cit priveste dialogul cu Occidentul, haideti sa fim seriosi – ori Occidentul se va spala frumusel pe miini, ori va vor cauta ei, pe cei din Opozitie, si fara mandate sa discute cu voi, sa va cheme in Europa. Dar va fi un act de demnitate nationala si un precedent inimaginabil, pentru a incuraja societatea care s-a saturat de Voronin si Tkaciuk. Eu va vreau binele, voi – vorbiti de „frustrari”. Pacat ca zborul e atit de aproape de pamint.
Parca il vad pe Constantin Tanase cum se aprinde. Nu face, Constantin, lasa o portita deschisa intotdeauna, nu uita ca acesti satrapi comunisti inca pot face mult rau si va fi nevoie de o forta si mai unita a Opozitiei in fata eventualei federalizari, transnistrizari. Cum a spus si Filat: „E devreme sa se bea sampanie, pentru ca marii invingatori se pot dovedi a fi marii invinsi”. Eu nu-ti sint dusman, m-ai facut tu, prin imaginatia ta, care nu are nimic in comun cu realitatea, dusmanul tau, al lui Filat, al Opozitiei, al presei democratice, al intelectualitatii nationale. Pacat. Eu nu am un ziar si replica mea aici pe blog va fi citita de maximum 1000 persoane. Chiar daca te rog frumos, nu cred ca vei accepta sa publici aceasta postare cu tutlu de replica in TIMPUL.
Eu, insa, am si o propunere, la care ar fi mai indicat sa se gindeasca si presa, si noua clasa politica: renuntarea la institutia Presedintiei statului. Imi amintesc – Voronin mi se pare ca a si spus, cu mai multi ani in urma, ca daca devine Presedinte, va lichida aceasta institutie. Sa raminem cu o republica pur parlamentara, iar pentru realizarea acestui lucru, daca se va ajunge pina acolo, ar fi mai multe modalitati…
Vitalia PAVLICENCO
http://arhiva.timpul.md/Article.asp?idIssue=744&idRubric=7679&idArticle=17626
Arhiva: |
TIMPUL, MARTI, 1 APRILIE 2008, NR.841 |
Politică
Dezvăluiri de 1 aprilie
Lista neagră a lui Mark Tkaciuk
Ieri, pe adresa redacţiei ne-a parvenit o scrisoare, pe care, cică, Mark Tkaciuk ar fi trimis-o în toate ministerele de forţă ale statului. (Scrisoarea ne-a parvenit în limba română). Ştiind cine e Mark Tkaciuk, o dăm publicităţii imediat. Din surse sigure, cunoaştem că „demersul” lui Mark a ajuns cu bine la destinaţie. Unii afirmă că au văzut „lista lui Tkaciuk” şi prin alte locuri publice – în mapele unor gazetari prezidenţiali, în scenariile unor actori cu măşti, în cabinele de machiaj de la NIT şi chiar în studioul lui Starîş…
Procuratura Generală a Republicii Moldova
Dl Gurbulea Valeriu, Procuror General
Ministerul de Interne
Dl Mejinschi Valentin, ministru
Serviciul pentru Informaţii şi Securitate
Dl Reşetnikov Artur, şeful serviciului
Demers
În conformitate cu hotărârile Congresului al VI-lea al Partidului Comuniştilor din R. Moldova şi în scopul realizării celor cinci obiective strategice trasate la forul de partid, este stringentă nevoie de asigurat un climat social-economic şi politic favorabil formaţiunii noastre şi ţării în ansamblu. În repetate rânduri, preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a menţionat că organele de drept trebuie să lupte fără cruţare cu toate elementele periculoase din societate, iar în faţa legii toţi sunt egali, indiferent de culoarea politică. Pe de altă parte, e nevoie de acţionat atent, pentru a nu discredita justiţia naţională şi statul în ansamblu în faţa organismelor pan-europene, şi, în special, faţă de CEDO. Până la startul campaniei electorale din 2009, instituţiile conduse de dvs. trebuie să întreprindă acţiuni de investigaţii, pentru a deschide dosare penale politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri care constituie un real pericol politic şi social. Din informaţia de care dispun, există suficiente probe pentru a întreprinde măsuri de reţinere provizorie a persoanelor mai jos nominalizate şi izolarea lor cel puţin până după alegerile parlamentare din 2009. În cazul apariţiei probelor mai consistente, cerem să organizaşi şi câteva procese de răsunet cu mediatizarea adecvată în presa noastră şi cea loială nouă. Anexăm lista persoanelor care urmează să fie supuse verificărilor minuţioase şi reţinerelor pentru investigaţii complexe:
1. Vitalia Pavlicenco, deputat; 2. Valeriu Cosarciuc, deputat; 3. Gheorghe Susarenco, deputat; 4. Dorin Chirtoacă, primar general Chişinău; 5. Sergiu Burcă, ex-membru al PPCD; 6. Gheorghe Papuc, ex-ministru; 7. Vasile Iovv, deputat; 8. Alexandru Jdanov, deputat; 9. Ion Neagu, deputat; 10. Constantin Tănase, director „Timpul”; 11. Vladimir Molojen, ex-ministru; 12. Vlad Filat, preşedinte PLDM; 13. Nicolae Dabija, redactor-şef, „Literatura şi Arta”; 14. Alexandru Tănase, vicepreşedinte PLDM; 15. Sergiu Mocanu, ex-consilier prezidenţial; 16. Vitalie Nagacevschi, avocat; 17. Valeriu Saharneanu, jurnalist; 18. Petru Bogatu, jurnalist; 19. Alexei Tulbure, ex-diplomat; 20. Eugen Carpov, ex-diplomat.
Lista oamenilor de afaceri e în curs de definitivare şi veţi primi-o separat în timpul apropiat. Vă atenţionăm că această acţiune se află la controlul direct şi permanent al preşedintelui V. Voronin, iar informaţiile despre realizarea sarcinilor puse trebuie prezentate nu mai târziu de data de 5 a fiecărei luni.
Cu respect,
Mark TKACIUK, consilier prezidenţial
PNL: „Gruparea Tkaciuk-Voronin deturneaza sistematic regimul constitutional al R.Moldova”, 21 Martie 2008
Moldova.ORG – “Gruparea Tkaciuk-Voronin deturnează sistematic regimul constituţional al R. Moldova”, această Declaraţie a Biroului Permanent Central al PNL- Moldova a fost făcută publică la tribuna Parlamentului de la Chişinău.PNL constată cu îngrijorare că, „deşi R. Moldova este una parlamentară, Legislativul, dominat de comunişti, şi Guvernul se află în buzunarul consilierilor prezidenţiali – o grupare periculoasă, incompatibilă cu ideea de schimbare, (…) o grupare profund ostilă idealurilor renaşterii naţionale, care deturnează spiritul Declaraţiei de Independenţă şi, în ultimă instanţă, litera Constituţiei statului.”
În Declaraţia PNL se arată că această „grupare dubioasă de la conducere”, similară „„troicii” din perioada bolşevică, l-a transformat şi pe Voronin într-o marionetă. De fapt, avem de a face cu un fenomen de mafiotizare a conducerii de stat a R. Moldova sub regimul comunist.” Din şirul de exemple prezentate de PNL reţinem: „declaraţii iresponsabile privind rezolvarea imediată a problemei transnistrene, recentul congres comunist antinaţional, ţinut în limba rusă, care a arătat, încă o dată, că statul e condus de o coloană a cincea, reprezentând un alt stat, demisia intempestivă de Guvern, – toate fiind dintr-un scenariu regizat la Preşedinţie.”
PNL-Moldova acuză regimul Tkaciuk-Voronin de la Chişinău, implicit Partidul Comuniştilor (PCRM), de încălcarea art.2 din Constituţie – uzurpare a puterii în stat, prin încălcarea Suveranităţii Poporului, identificarea PCRM cu statul şi exercitarea puterii de stat în numele unui partid politic, precum este PCRM, care, potrivit PNL, este „înregistrat ilegal la Ministerul Justiţiei”.
„În aceste condiţii, se arată în finalul Declaraţiei PNL, fiind conştienţi de anul electoral ce ne aşteaptă, constatăm că, în R. Moldova, sub regimul Tkaciuk-Voronin, devin imposibile alegeri libere şi democratice. Astăzi ne confruntăm cu o forţă politică ce deturnează sistematic regimul constituţional, iar singura cale de a o opri din acţiunile antidemocratice şi antinaţionale este de a mobiliza populaţia să se opună pe toate căile, perspectivei de a rămâne, prin fraudă, prin persecuţii şi prin manipulări, într-un regim totalitar şi după anul 2009.”
Moldova.ORG
Dna Pavlicenoc, dvs or ati perdut simtul realitatii, or s-a intimplat altceva. Ce tot v-ati legat de Serebrian in acest articol. Cit de „bravo” nu sunteti dvs, dar, sincer va spun, sunteti departe de el, de prestatia dumnealui si de rezultatele dumnealui.
Chiar as dori sa va vad la o dezbatere cu Oleg Serebrian, in urma careia, sunt sigur, ca veti iesi demoralizata si batuta. Nu puneti la indoiala capacitatile lui Serebrian si, mai mult, sa le comparati cu cele minuscule ale dvs.
Daca aveti o disputa cu dl Tanase, o rezolvati separat, fara a atinge persoane terte.
Am impresia ca va placut tactica lui Voronin, de a da vina pe forte externe (cazul lui Voronin-Romania, cazul Pavlicenco – Serebrian). Imi pare rau de abordarea dvs primitiva si absurda.
In acest sens, ma bucur mult ca nu ati devenit deputat, deoarece de asa oameni „moldoveni” rinzosi, aroganti si needucati ca dvs suntem satui.
Pt Ion
Atita ai inteles din postare?.. Nu m-am legat de Serebrian decit in masura in care a votat pe 4 aprilie pt Voronin. Eu nu am o problema cu Tanase, el, se pare, are una cu mine.
Dna Pavlicenco, stiti foarte bine de ce s-a votat la 4 aprilie. Stiti foarte bine ca Serebrian, a fost unicul, care a salvat situatia si unele persoane inainte de alegerea presedintelui, la sediul AMN, venind la miez de noapte cu atasatul militar al ambasadei SUA din Moldova. Nu vreau sa dezvolt adevarul mai departe ce s-a intimplat la sediul AMN in acele clipe, la care si dvs ati fost martor si poate patimitoare, ca si unii.
Daca tot sa fim sinceri, dezvoltati mai departe subiectul, caci il cunoasteti destul de bine…
Pt Despre cum se mananca “opozitia” cu…. “opozitia” « Sa citim printre randuri
Am eu cu (virgula) caracatita ceea ce are si bunicul dumitale… Poate ca el chiar are mai mult prin descendentii lui. Rosca i-a bagat pe toti pe unde a putut, chiar daca nu se incadreaza oamenii in nici un fel de scheme.
Ar fi barbateste daca dnul Tanase va contribui la publicarea articolului doamnei Vitalia Pavlicenco in Timpul. Nu o va face, va fi suspectat ca joaca nerespectand regula fair-play.
De cine va fi suspectat? De 1 000 de cititori? Nu pierde nimic nici Timpul si nici directorul acestei publicatii. Asa ca, doamna Vitalia Pavlicenco, nu mai cautati in fiecare numar apropiat al Timpului articolul cu drept de replica semnat de DVS! Rosca a votat cu PCRM fara nici o mustrare, iar domnul Tanase trebuie sa aiba mustrari ca joaca dopat si cu doi oameni in plus pe teren impotriva Vitaliei Pavlicenco. Mai puneti pofta in cui, Vitalia; cred ca acesta este raspunsului d-nului Tanase la rugamintea DVS.
Pt flowers_of_liberty
Eu nici nu l-am rugat pe Tanase sa-mi publice articolul cu titlu de replica – stiu ca nu il va publica. Am vrut doar sa-i spun ca sint constienta de asta.
Pt Ion
Nu cunosc nimic despre negocierile pentru 4 aprilie 2005, nu am participat, eram simplu deputat. Eu cunosc altceva – cam cit si cui s-a platit pentru acele voturi. Am primit materiale din SUA.
Dna Pavlicenco, va eschivati de la raspuns. Eram sigur ca veti face in asa fel, din frica probabil. Nu este vorba de negocieri, este vorba de altceva, de care dvs stiti foarte bine.
Caci am spus, a avut loc la miez de noapte, or negocierile nu se duc noaptea. In plus am mentionat de atasatul militar, care face altceva, decit sa participe la negocieri.
Cine si cui a platit, stiti foarte bine ca nu a fost asa. Or, moral si etic, ar trebui sa demonstrati viciversa
Pt Ion
Niciodata nu ma eschivez de la raspunsuri, poate uneori chiar ar trebui sa o fac. Nu am nici o frica de nimeni, numai de ticalosii fara scrupule care insalubrizeaza spatiile.
Nu stiu nici de negocieri, nici de altceva. Eu nu am participat la nimic si nu are nimic in comun cu persoana mea „este vorba de altceva, de care dvs stiti foarte bine” – nici „la miez de noapte”, nici altcindva. Nici nu cunosc nimic despre vreun „atasat militar”, prima oara aud.
ma mira insa ca pina si pepecedistii pe foruri recunosc greseala de la 4 aprilie 2005, oare din ce categorie faceti parte ca insistati in aceasta crima savirsita atunci contra romanilor?
Materiale despre cine si cui a platit le-am primit in 2008, altceva nu pot spune nimic, pt ca nu stiu.
Doamna Pavlicencu stiti foarte bine k votul pt Voronin in 2005 a fost sprijinit si de occident..atunci.
Domnia voastra a luat 1%…de ce ne tot omorati cu tot felul de variante…votul a dovedit k electoratul nu va doreste in parlament.
Doamna: comunistii nu au furat de la domnia voastra ei si-au adaugat lor voturi inventate (ex:morti din liste) daca se vor reorganiza alegerile sper sa nu mai candidati si….sa sprijiniti (cat mai putin vizibil) partdele de opozitie….eventual PL
Nu vreau sa dezvolt adevarul mai departe ce s-a intimplat la sediul AMN in acele clipe,
Daca tot sa fim sinceri, dezvoltati mai departe subiectul, caci il cunoasteti destul de bine
Dna Pavlicenco, va eschivati de la raspuns. Eram sigur ca veti face in asa fel, din frica probabil. Nu este vorba de negocieri, este vorba de altceva, de care dvs stiti foarte bine.
sursa: userul Ion.
concluzionez, mai bine zis incerc sa fac acest lucru: Si Ion si doamna V. Pavlicenco cunosc ceva important si adevarat. Ion vrea ca acest adevar a fie facut public de doamna V. Pavlicenco cu toate ca Ion se simte vinovat sau este invinuit de ceva foarte important, mai putin probabil ca este supus unei mustrari interioare. Vrand ca dezvaluirile dorite sa fie facute imediat, Ion, o invinuieste pe doamna Pavlicenco de frica, pentru a incerca repetat sa obtina ceea ce si-a propus pentru a-si impaca constiinta sau a se dezvinovati…
Pt ed
1. Este un mit cu votul dat pt Voronin in 2005 la sugestia Occidentului. Au fost niste persoane neavenite din SUA, care au facut o tranzactie politica si comerciala cu comunistii. Intre altele, comunistii nici nu le-au platit cit le-au promis pentru ce i-au rugat pe tradatorii din Opozitie.
2. Nu va obliga nimeni sa cititi „variantele” mele, dar daca va omoara, inseamna ca au ce omori.
3. Nu vorbiti in numele unui electorat neinformat si dezinformat, pentru ca partidele nu au acces la spatiul public de dezbateri. Timpul scurt al campaniei electorale si fraudarea alegerilor au deturnat optiunea electoratului.
4. Mai curind vom participa la alegeri, dar nu pt a va omori, ci pt a participa in alegeri cit de cit mai corecte si monitorizate. Daca cineva va dori sa ii sprijinim, sintem deschisi dialogului. Si inca ceva – invatati sa vorbiti frumos, eu am blogul de aproape un an, era timpul deja…
Pentru Ion
Eu sunt Ghita ca si Dvs -Ion. Dar se vede ca este o mare diferenta: Dvs stiti ce a fost la sediul AMN la miez de noapte si mai stiti ca acolo a fost si atasatul militar al ambasadei SUA, „care face altceva, dechit sa participe la negocieri „. Dna Pavlicenco a infirmat participarea ei acolo si nu stie nimic despre atasatul ambasadei SUA. Am convingerea ca Pavlicenco nu minte!
Dar Dvs, Ion, ati fost acolo sau ati fost mintit ca un pusti de cineva? De la cine ati auzit atare informatie – prin care confirmati ca Pavlicenco o stie si ca ea a fost acolo? Cineva poate sa spuna ca cei, care l-au votat pe Voronin, au fost impusi de SUA? NU CRED ! De ce atunci nu a votat pentru Voronin si Urecheanu cu deputatii din AMN ?
La miezul noptii, la AMN, atasatul ambasadei SUA,……si anume deputatii AMN nu-l voteaza pe Voronin, dar cei care l-au votat si au facut maaaaaaare rahat pentru tot poporul tarii, in afara celor la care cu aceste voturi le-a asigurat arma rece impotriva propriului popor!
Vom vedea ce eroi vor fi de acum inainte si daca nu „vor fi trasi pe sfoara” ca niste „patani”, cum s-a intimplat in fapt chind pe 07.04.09 s-au lasat umiliti de echipa Voronin! Spuneti clar ce stiti, Ioane, si nu umblati cu cioara alba…
Chit despre prestatia Serebrian-Pavlicenco ar fi bine sa-l intrebati pe Serebrian, daca are curaj sa spuna ca este mai presus ca Pavlicenco sau, cel putin, daca a avut macar chindva curaj ca aceasta Doamna.
Scurt, clar si cuprinzator!
4 puncte ale politicii fara masca din RM, ciocu mic fraieri! Bravo, Vitalia Pavlicenco! Pacat, ca nu sunteti capabila sa fiti si smechera… Uneori, dar numai uneori scopul scuza mijloacele!
Sincer, imi este rusine pentru certurile alea marunte, invinuiri si suparari copilaresti….Anume din cauza asta opozitia pierde si va pierde orice alegeri, din ingamfare, prostite, aroganta si grandomanie….Toti sunteti importanti , iar „carul tot sta in loc”…E nevoie de o alta generatie in politica, un „suflu” tanar, pentru ca opzitia e cam de varsta pensiei, poate din acest motiv, conservatismul nu o lasa sa se alieze pentru o cauza comuna.
pentru Silvera
Da, este nevoie de schimbarea la fata a clasei politice.
Ati vazut azi la PROtv cum Urecheanu a rostit foarte simplu: „Lasa sa nu participe la alegeri partidele mici si galagioase, nu le voi numi pe nume acum…”
Nici macar in fata spectatorilor, de fata lumii nu a putut spune ce a spus Chirtoaca….ca se vor ghindi….
Aceasta este fata adevarata a politicienilor de la noi!
Rindza moldoveanului.
Un partid care se considera mare trebuie sa colaboreze cu partidele mici si sa ii aiba ca si aliati. Pot chiar sa invite pe listele lor pe cei mai buni profesionisti si onesti oameni. Nu asa trebuie de procedat ?
Dar chind un partid obosit si cu liste pline de persoane cu dosare penale, cu pedepse….se comporta de parca in aria politica nu trebuie sa existe altii…
Dar acei altii mici asa cum sunt, se implica in politica, alegeri …Daca partidele mari vor proceda si mai departe ca niste inghimfati, egoisti…vor reusi fix sau poate mai putin…….
fix sa piarda niscaiva
Doamna Pavlicenco ,cu ce aveti de gand sa va ocupati mai departe? E clar ca in parlament nu o sa mai ajungeti niciodata. Ce planuri aveti?
Dna Pavlicenco, sunt de acord cu D-stra in prop-e de 98%,dar il indreptatesc pe d-l Tanase pentru faptul ca in campania electorala ati batut mai mult in democrati decit in comunisti.
Despre „neridicarea mandatelor” ……..aici d-l Filat v-a pus in „calosh” -argumentele d-stra sint alogice.Daca din 41 de dep-ti sint sigur ca nu seva gasi un Iuda (altfel ma spinzur eu) apoi din restul 268 sint sigur ca se vor gasi mai multi -sunt oameni cu slabiciuni firesti.Aici sincer nu va inteleg pentru ce insistati,trebuie uneori sa recunoasteti unele mici greseli matematice .
La anticipate se va duce lupta intre comunisti si anticomunisti (PL,PLDM si AMN).Oricare alte aliante ,blocuri nu vor avea nici o sansa.Vam tot repetat in electorala care este problema Nr1-nu mati auzit.Va rog acum luativa un mic ragaz si pregatitiva de localele din 2011,acolo sa aratati ce puteti si conform rezultatelor la locale sa pretindeti la un loc respectiv pe vreo lista.
D-n Vitalia de ce nu luati in calcul faptul k esecul electoral al domniei voastre este unul de fond poate k ar fi mult mai bine sa va orientati catre societatea civila. Sunt convins k „agresivitatea” (in sensul bun) de care dispuneti ar da mult mai multe rezultate decat a dat in politica.
Ps: Limbajul dur si nesimtit pe care l-am folosit (imi cer scuze) se datoreaza tocmai faptului k am fost foarte, foarte dezamagit de „incapatanarea” domniei voastre de a ramane in campanie cand stiati k nu existau sanse sa tregeti pragul
Constantin Tanase a fost si este omul de curte a lui Filat!
Cine a finantat aparitia ziarului Timpul?
Si cu ce suma?!
Care este legatura dintre ASCOM si Tanase?!
Asta se stie!
Pt Alexandru
In Parlament nu pot ajunge pt ca am cetatenie romana. Eu, spre deosebire de cei 20 de fosti cetateni romani, ajunsi acum deputati, nu as fi renuntat si imi imaginez cit as fi deranjat cu asta. Dar sint acum mebru al PNL, voi participa la viitorul congres al PNl si pregatim echipele pentru alegerile locale, ca nu imi prea vine a crede ca vor fi anticipate. De asemenea, vom participa la diferite proiecte politice cu cei care vor dori.
Scopul meu este sa ii ajut pe oamenii care au lucrat pt alegerile parlamentare sa participe cu succes la locale.
Peste un an si jumatate ies la pensie, pina atunci ma ocup de a face regula in hirtii, mape, calculatoare, informatiile stocate.
Vedeti cit de concret si simplu va raspund?
Pt grigore
Stiati care e faza? La multa lume neevoluata ii e ciuda pe mine pentru un lucru inimaginabil – ca am dreptate. Dvs. ati spus asta civilizat. Bravo.
Eu in campania electorala nu am lovit in democrati. Aduceti-mi macar o declaratie a mea. Nu veti gasi. Dar mesajul impotriva coruptiei a fost al staffului si al conducerii MAE. Eu am fost candidat independent pe lista MAE si Tanase mi-a atribuit niste materiale, articole care nu mi-au apartinut. De aici el s-a inrait si nu se mai linistete. Pacat, din asta nimeni nu va cistiga.
Pacat ca veniti cu ideea ca Filat, Ghimpu si Urecheanu ar putea avea incredere in 41 de candidati, nu si in ceilalti, citi ramin din 309. Eu credeam ca au incredere in toti si sint ca un pumn. Dar sa nu anticipam. Nici o greseala la mijloc nu este. Daca se va gasi un votant din 41 sau vor fi alte „variante” si se va argumenta ca nu a fost iesire din sitiuatie, veti reveni la ideea mea ca mai bine scriau cereri ca nu vor sa ridice mandatele intr-un Parlament ales prin frauda. Altfel nu scapam de comunisti. Putintica rabdare.
N-aţi obosit să înnebuniţi lumea cu „dezvăluirile” dv? Sîmbătă, E. Josan de la „Vocea Basarabiei” a avut-o invitată pe dna N. Brînzan, deputată în primul Parlament. Doamne, cîtă înţelepciune a adunat dna medic pe parcursul vieţii şi ,nolens-volens, mă gîndeam la dv. Politica v-a transformat într-o femeie orgolioasă, răutăcioasă, invidioasă. . .A venit timpul să vă opriţi şi să încercaţi a medta. Zău, aveţi la ce. . .
Pt ed
Nu ma orientez spre societatea civila. Peste un an si jumatate ies la pensie, pina atunci PNL se va pregati de alegerile locale. Pe lista MAE am fost candidat independent, deciziile le lua MAE din mai multe considerente.
Incercati sa sustineti un dialog civilizat. Dna Vitalia este si va ramane indiscutabil o Personalitate in istoria noua a tarii noastre. Divergenta de opinii sau simpatii nu Va permite sa judecati pe cineva, care cu siguranta a facut mult mai multe lucruri folositoare pentru Moldova, decat noi toti, participantii la aceste discutii.
Cu tot respectul faţă de idea naţională a dstră ce promovaţi, am cîteva obiecţii. Nu pot înţilege dar nici accepta: 1. Ce nu aţi zice, dar ERA CLAR din start că nu veţi trece acel prag de 6 %. De ce aţi insistat AŞA AGRESIV la participare şi încă lovind în partidele liberale şi mai tare. 2. Dstră sunteţi o fire exagerat de orgolioasă ce NU SUNTEŢI în stare să recunoaşteţi greşelile, sau nu dă Doamne să vă opriţi la timpul pitrivit. Mai mult ca atît, în caz de alegeri anticipate, dvstră PERSONAl VE-ŢI participa la alegeri indiferent de CU CE PARTID sau împotriva cui se luptă… Vi se pare că sunteţi unica adevărată şi desigur corectă… Rîndza moldovanului. Undeva pe forum în toiul alegerilor parlamentare cineva v-a numit (împreună cu doamna Can) mofturoase păsărele !!! Categoric de acord. Necătînd la aceste fraze poate mai puţin plăcute sau corecte, am o stimă aparte pentru personalitatea Vitaliei Pavlicenco. Baftă în toate şi să ne auzim de bine.
„Pe lista MAE am fost candidat independent, deciziile le lua MAE din mai multe considerente”.
Dna Vitalia, nu va este rusine acum sa va dati cu fundul la gard. Adica reese ca ati fost in calitate de mobila…. pe lista.
Ori eu am inteles ca intre PNL si MAE a fost o intelegere si deciziile se luau de comun acord.
Concluzia: ori umblati cu mita in sac, dind vina pe altii, numai nu pe PNL sau pe sine insasi. Ori MAE va amagit si ati fost in calitate de „stejar” la ei.
Sincer sa fiu, mi-i jale de dvs si mai cu seama cind va contraziceti si va catalogati ca si jertfa
Din careva surse demne de incredere am aflat astazi ca PCRM va propune la functia de presedinte a tarii candidatura domnului Ghimpu,
da, da, Mihai Ghimpu de la PL
Silvera, sunt de acord in ceea ce priveste rolul istoric al dnei Pavlicenco in intarirea statalitatii moldovenesti. In acest sens am o propunere: de a inlocui monumentul lui Stefan cel Mare cu cel al Vitaliei Pavlicenco.
Dna Pavlicenco, sunteti de acord?
Ei cum, baieti si fete, barbati si femei, babe si mosnegi, sunteti satisfacuti cu totii de raspunsurile doamnei Pavlicenco? Ati aflat pe saturate despre planurile acestei femei? Daca doriti sa mai aflati ceva, intrebati-o. Va va raspunde sigur. Mai dur, mai moale, mai concret, mai pe-ncojurate, mai sincer, mai cu de-a sila, dar nici o intrebare nu va ramane fara un raspuns! SUNT CONVINS SI VOI CONFIRMA ACEST FAPT ORICAND! Filat, Urechianu, Ghimpu, Voronin, Diacov, Tarlev, Braghis va va raspunde in regim non stop la intrebari, va comenta sugestiile voastre, va citi atent prostiile unora? Cunoaste cineva num de telefon mobil a lui Filat, Urechianu, Tarlev, etc. Raspund ei la apelurile DVS? Si daca cineva din deputatii democrati va vota pentru comunisti, cine va fi vinovat? Cel care va vota doar? Sau MAE-ul va fi vinovat impreuna cu Partidul Conservator pentru ca sa nu fi fost un mandat in plus la PCRM sigur ca acestia nu gaseau al doilea tradator? Vrem cu totii sa scapam de comunisti, asteptam cu sufletul la gura si speram ca va fi bine totusi. Dar de atata asteptare si atata incordare mi se acutizeaza ulcerul gastric. Sau poate se acutizeaza pentru ca e primavara afara, dracu sa-l ia si pe ulcerul acesta al meu… Traiasca si-nfloreasca Moldova fara coruptie si fara oameni cu ulcere gastrice!
Dvs. spuneti ca stiti cit si cui s-a platit la 4 aprilie 2009. Ati putea sa ne spuneti concret cit costa atunci un vot de deputat? Chiar sunt curios sa aflu cu cit si cum se vinde lumea…
Si a doua: cam cit costa acuma votul acela de aur, in viziunea Dvs si in lumina evenimentelor din 4 aprilie 2005, precum si daca considerati ca se va gasi cineva sa ii voteze pe comunisti dintre cei 41?
Merci anticipat.
P.S. Tanase cinta aceeasi melodie de la fondarea ziarului si pina in prezent. A devenit deja agasant, plictisitor si fooooaaarte monoton, chiar daca odata cumparam ziar dupa ziar.
Nu stiu cine il finanteaza si nici nu ma intereseaza, dar Timpul este deja epuizat demult. Are destinul „Flux”-ului si va termina la fel. Dupa care va aparea alt ziar… Show must go on. 🙂
D-na Pavlicenco, dar d-stra ati baga mina in foc pentru cei 103 candidati dr pe lista MAEului?
D-na Pavlicenco, daca ati fost exclusa din AMN pentru initiative legislative comune cu V.Cosarciuc, ultimul de ce n-a fost exclus? Poate d-ta pentru alte pacate ai fost exclusa? Am auzit ca ati fost exclusa pentru un comportament badaranesc fata de colegii din fractiune. D-na Pavlicenco? Citi oameni cu care ati conlucrat in diverse partide au fost pe parcurs denigrate de d-ta?
Azi ii acuzi pe liderii liberali ca nu au incredere in toti 309 candidati de pe liste. In surdina faceti aluzii ca chipurile n-au selectat riguros candidatii de pe liste. Dar ce putati sa ne spuneti despre candidatul de pe lista MAE V.Ombun – transfugul spre comunisti si care v-a fost vice la PNL? Da…, gros obraz aveti, d-na Pavlicenco!
Ygrec
Esti cumva persoana pubica, dumneata ? nu prea cred, altfel nu te-ai ascunde in spatele unui nick. Si chiar sunt curioasa, ce „merite” ai pe fagasul politic ? Dna Pavlicenco, la unii le place, la altii – ba, dar este un politician.Dumneata ce esti ? Prin ce esti „celebru” ?
Pt Mihai
1. Nu era clar din start ca aveau sa fie atit de fraudate alegerile. Deci – daca era acces la TV si nu era frauda, toti aveau, poate, alte sanse. Insa – deciziile nu le-am luat eu. Eu am fost presedinte al PNL si am fost cu echipa candidati independenti pe lista MAE. Adica – nu am fost prima vioara deloc la MAE. Imi asum ce e de asumat, dar nu chiar totul.
2. Nu am fost agresivi. Va repet, ca si la altii, aduceti-mi macar o proba de lovire in partidele liberale.
3. Nu sint absolut deloc orgolioasă – veniti sa ma cunoasteti – veti avea o cu totul alta impresie. Tel. meu – 069111682.
4. In caz de alegeri anticipate – eu acum sint simplu membru al PNL – cred ca PNL va participa, intr-o formula sau alta la alegeri.
Numai ca – inca o dovada ca nu sint ambitioasa prosteste – eu nu mai am sansa sa merg in Parlament – am cetatenie romana. Si ramin in politica pt a asigura participarea colegilor la locale.
5. Sint sincer pentru ideea nationala, sint corecta si curajoasa, dar fara rinza. Exemplu – am cedat totul in fata MAE. Unde, deci, e rinza?
6. Dna Can este o femeie exceptionala. daca ati cunoaste-o mai bine, v-ati convinge personal.
Pt Gicu
1. Nu-mi este rusine, pt ca deciziile le ia cel cu stampila. Eu nu am avut-o. Nu ma dau cu fundul la gard. pur si simplu daca nu am semnat ceva si cineva spune ca eu am semnat, de ce trebuie sa spun ca da? Ma refer la invinuirile aduse de Tanase. Sint suparat pe el pentru asta.
2. Nu am fost nici pe departe in calitate de mobila pe lista MAE. Am fost un candidat foarte activ, am mers la intilniri in teritoriu, la televiziune, insa nu am stat in staff si nu am lucrat in staff. Acolo au lucrat specialistii – eu am avut trei misiuni – sa merg la intilniri in teritoriu, sa merg la emisiuni si sa tin legatura cu fostii penelisti pentru a vedea cum s eimplica in munca electorala. Punct. Nu am scris materiale, nu am facut comunicate de presa. M-am supus staffului si grupului de imagine.
3. Imi pare rau, dar deciziile au fost luate mai mult in comun la inceput, dupa care Consiliul de Coordonare nu a mai functionat, pentru ca eram cu totii mereu in teritoriu si deciziile se luau in functie d enecesitati si in ordinea prioritatilor, ceea ce ruseste se numeste „v rabocem poriadke” – dar nu de catre mine, de cele mai multe ori. Eu ma respect, de aceea va explic civilizat si concret.
4. Nu umblu, deci, cu mita in sac, nu dau vina pe nimeni, eu explic asa cum a fost. Poate chiar unele lucruri nu le-am agreat, dar am spus nu sint de acord, dar ma supun, pentru ca e razboi, adica sintem in campanie electorala.
5. Nu am fost nici pe departe “stejar”-ul MAE. MAE l-a avut ca interfata pe dl Anatol Petrencu si asta era normal – el e presedintele MAE.
Sincer sa fiu, mi-i jale de dvs si mai cu seama cind va contraziceti si va catalogati ca si jertfa
Pt Arthur
Dumneata poti sa te porti si urit, nu ma mira, de obicei posteaza oamenii mai putin buni – ceilalti citesc si nu posteaza, cred. Desi s-ar putea sa ma si insel.
Eu ramin ca monument pentru familia mea, care este sprijinul meu. Acest monument – o cruce modesta va fi pusa pe mormint. Va pot spune si mai mult – am o gramada de documente, materiale etc. despre activitatea mea, dar nu am ambitia sa criu nici macar o carte. Le scriu altii mai bine decit mine. Cel putin pentru moment, eu asa cred.
Va dau un sfat. Va raspund la orice intrebari, inclusiv mai uritele si batjocoritoare, dar chiar daca sinteti aici sub acoperirea anonimatului, va sugerez sa puneti intrebari neutre, daca nu doriti cu bunavointa. Ok?
Pt flowers_of_liberty
Stiti, m-a uluit acest argument: „Sau MAE-ul va fi vinovat impreuna cu Partidul Conservator pentru ca sa nu fi fost un mandat in plus la PCRM sigur ca acestia nu gaseau al doilea tradator?” Iata cum mai pot fi privite lucrurile…
Dna Pavlicenco, nu va lasati initmidata de critici – de gustibus non est disputandum, nicodata nu am fost adepta orientarii politice a D-voastre, dar mi-a fost interesant sa Va observ, de departe. Continuati-Va activitatea politica, cu experienta Dvoastra in acest domeniu, o sa indrumati discipolii, partasii.Cainii latra, vandul adie, iar caravana merge inainte ( proverb persan).
*vantul
Pt Robert Argatu
Nu va voi spune cui s-a platit la 4 aprilie 2009. Pot spune doar ca e vorba de partide, care au luat 300 mii de dolari. Cit costa atunci un vot de deputat, nu cunosc. Mie niciodata in doua Parlamente nu mi-a propus nimeni nimic, stiindu-se perfect ca nu-mi voi vinde votul niciodata. Am aflat mai tirziu ca se propunea fractiunilor, cite 300 mii dolari pt partid si 50 mii dolari pt fiecare deputat votant. Ca s-a dat la deputati, ca nu s-a dat, nu stiu, mi s-a spus si aratat doar cazul cu 300 mii dolari si o Fractiune concreta.
Nu stiu cit costa acum votul lui Iuda – eu nu-i spun „votul de aur”, pt ca el e „de aur” pt comunisti, dar pt Opozitie – nu. Pt Opozitie va fi votul rusinii nationale. Inainte de alegeri se spunea ca Voronin a pus deoparte 25 milioane pentru a cumpara voturi pt alegerea Presedintelui. Ce ar insemna asta? Insemna ca PCRM conta pe 36-40 mandate, necesitind inca vreo 21-26 voturi. Despre ce e acum nu stiu, dar cred ca sint mai multe scenarii in joc, inclusiv atragerea Opozitiei prin functii. Dar cred ca va fi o greseala. Da, exista frica si ca Opozitia nu va acumula ce a acumulat acum in alegeri anticipate. Pt aceasta trebuie gindita o noua strategie. De pe acum. Nu, in graba, cu ambitii pripite, cind va fi tirziu.
Pt grigore
Trebuie sa bagam in foc miinile impreuna cu Petrencu, nu doar eu singura, pt ca jumatate pe lista au fost la noi MAE-isti si jumatate – fosti penelisti. Dar asta nu e o scuza pentru partidele „cu sansa”, fiti de acord cu mine, mai ales ca declaratiile publice sint foarte angajante…
Pt Ygrec
V.Cosarciuc nu a fost exclus din AMN pt ca spus ca e de acord sa-si retraga numele de pe initiative. Eu nu am fost de acord. Nu am avut niciodata „comportament badaranesc fata de colegii din fractiune”. Dimpotriva, lucrurile stateau invers. Va dau un exemplu, al fostului deputat Pintea (cam mut in Parlament), care a spus cam asa: „Ma jigneste activismul Dvs.”
Nu am denigrat pe nimeni, am raspuns la intrebarile adresate de oameni. Dati-mi exemple, pt ca eu va pot aduce exemple total inverse.
Nu acuzi pe liderii liberali ca nu au incredere in toti 309 candidati de pe liste. Am spus ca daca au, trebuie sa o demonstreze. Dumneata poti crede alfel, ai toata libertatea. Nu fac nici o aluzie, nici printre rinduri, nici direct. Dar lucrurile le veti intelege putin mai tirziu. Sa aveti curajul sa intrati in discutie cu mine si cind „se vor limpezi”, ca sa nu spun „se vor tulbura”, apele si mai tare.
V.Ombun nu a trecut la comunisti. Din discutiile cu el, are doua dezamagiri – unele obiectii fata de plasarea lui pe loc in fata pe lista, din partea unor colegi si procesul electoral, care nu e niciodata dulce. Acesta e adevarul.
Daca veti mai scrie gen „gros obraz aveti, d-na Pavlicenco!”, am sa va trec la spam, dar, inainte de asta, va astept sa ma contactati sa veniti sa imi masurati obrazul. Dati dovada de asemenea curaj – tel. meu este 069111682.
Nu am vrut sa spun nimic uluitor, am vrut sa zic ca daca unul din deputatii democrati vor vota cu PCRM pentru alegerea presedintelui, ceilalti colegi democrati vor gasi ca vinovati pe MAE si pe PC pentru ca neacumuland 6% in scrutinul parlamentar au contribuit prin redistribuire la un mandat in plus pentru comunisti. Adica mai simplu, parlamentarii democrati ar fi vrut sa spuna in acest caz ca in randurile noastre chipurile a fost doar un singur tradator si se vor jura ca nici de cum nu puteau sa fie doi si iata pentru ca MAE si PC nu au trecut pragul, comunistii au cu un mandat in plus fata de ceea ce trebuiau sa aiba, iar in cazul cand aceste doua formatiuni nu participau la scrutin (acest cantec ce se vrea ispasitor pentru o eventuala nereusita in intentiile declarate si pozitiile oficiale ale liderilor PL, PLDM si AMN). Nu tocmai doar MAE si PC vor fi invinuite exclusiv, dar MAE nu stiu de ce dar este „partidul indragit” in aceasta directie pentru partidele parlamentare liberale.
Imi dau bine seama ca orice persoana avand la baza niste convingeri, urmareste ca sa ideea acestor convingeri sa triumfeze pana la urma. Mai ales daca aceste convingeri par cu adevarat marete, cred ca nu se discuta faptul ca ideea inlaturarii comunistilor de la conducere, ideea precum ca partidul comunist este pe acelasi cantar cu aceeasi greutate ca si partidul fascist sau alte partide extremiste, ideea precum ca suntem romani, ideea precum ca trebuie cat mai urgent sa iesim de sub influenta ruseasca pentru a ne pastra ca parte componenta a neamului romanesc cat si parte componenta a familiei de popoare latine, ideea precum ca la baza existentei si progresului unui popor stau respectarea libertatilor fundamentale ale cetatenilor, ideea precum ca trebuie sa fim toti egali in fata legii- sunt niste preocupari urate. Dar avand ca puncte de reper aceste preocupari, incercand dupa posibilitate sa fie puse cat de cat si in uz, orice persoana cred ca urmareste si niste interese personale paralele, poate mai putin intense ca marime, dar parca as fi increzut ca anume asa este. De ce am vrut sa mentionez despre interesele personale? Fiindca am observat, doamna Vitalia Pavlicenco, ca aveti o oarecare suspiciune fata de mesajele semnate flowers_of_liberty. Parca sunteti pregatita de-o bomba cu insemnele flowers. Desigur, imi cer scuze pentru ca va rapesc timp si va consum gandirea pentru a-mi expune parerea personala, interesul personal care n-are nimic comun cu alegerile, cu interesul national, cu suprematia legii. Asa dar, poate gresesc, dar daca aveti suspiciuni fata de comentariile mele, atunci va sugerez sa nu le mai aveti. Poate uneori folosesc un limbaj mai greoi, sorry, se mai intampla. Nu sunt filolog, imi place sa scriu si o fac asa cum o fac. Ve-ti spune, mai bine, ai scri pentru fete. Fetelor nu le plac scrisorile si pe timpul burlaciei mele tot nu le placeau. In orice caz celora cu care am avut de furca. Au fost cateva mesaje semnate flowers pe jurnal.md, dar nu au fost scrise de mine, eu am scris pe jurnal, dar acolo, ca si pe pavlicenco.md se poate de intrat nelogat, de aceea apar astfel de confuzii. Ce-am avut de spus, se vede pe unimedia.md si pe pavlicenco.md, unde pana ce-a fi n-am observat atribuirea nichului meu. In fine ca sa stiti, DVS imi sunteti un profesor de politologie, va citesc toate mesajele cu atentie, incerc sa le descifrez, incerc sa anticipez unele deznodaminte. De ce fac acest lucru? Fiindca politica este foarte captivanta pentru mine, invat si de la Ghimpu, Filat, Urechianu, Voronin, dar cu ei nu pot discuta, iata care este problema lor. Voronin macar la baie se duce fara bodygarzi? Ghimpu oare ar avea rabdare sa citeasca acest comentariu? Chirtoaca oare nu s-ar prapadi de ras ceea ce scriu eu aici? Filat nu este in stare sa duca un blog? Poate nu chiar el, dar cineva sa-l duca din numele lui. Sau internautii nu prezinta electorat? Iar DVS, doamna Pavlicenco, cred ca intradevar suntei o personalitate, nu pot sa pricep ce rau a-ti facut cuiva ca asa sunt multi cei ce va bat cu pietre? Sub anonimat e usor de facut asa ceva, dar oare tet-a-tet indrazneste cineva sa va spuna ceva de rau? Mai am multe de spus, dar nu sunt gata sa-mi ordonez ideile, las pentru alta data.
Si o intrebare poate incomoda, poate nu. Congresul de pe 9 mai unde din MAE si din PNL trebuia sa se aleaga un partid s-a amanat?
Si inca una, tot incomoda poate, poate nu. S-a intamplat ceva intre V. Pavlicenco si A. Petrencu?
Si ultima. Nu va este teama ca dupa aceste alegeri se va „salubriza” si PNL, dar si MAE prin trecerea unor membri importanti ai acestor partide in randurile partidelor „castigatoare”?
De ce MAE a luat doar 1%? pentru ca in moldova exista 5% de oameni destepti, din ei 1% au votat cu MAE, 1,5% au votat cu PL, 1,5% au votat cu PLDM, 1% nu au fost la vot, restul s-au dispersat, ceilalti 95% stiti cum au votat, efectul turmei, efectul comunismului, dar sim ai strasnic BANII!!!
„BANII vorbesc” = „banii aduc voturi”.
Un caz real: tatal meu face parte din MAE, inainte de alegeri discuta cu un prieten de-al lui sa faca agitatie la el in sat pentru ca este un lider printre sateni, dar cu parere de rau l-a refuzat pe tatal meu, la care el nedumerit il intreaba „de ce tu nu vrei sa ma ajuti” – raspuns „pentru ca eu am fost platit cu 4000 lei sa fac agitatie pentru alt partid” intrebare – ” pentru tine ce este mai important prietenia si ajutorul meu de 20 de ani de cind ne cunoastem, cu imprumuturi de bani fara dobinda, fara rambursare, sau rambursare cu intirziere de ani? de fiecare data cind mi-ai cerut ajutorul, te-am refuzat?” (merge vorba de imprumuturi acumulate pe parcursul a 20 de ani in jur de 100000lei, nerambursat 10000 dar si mai important PRIETENIA) la care el a plecat capul si a spus ca nu-l poate ajuta pe tatal meu ca a luat banii si nu vrea sa-i intoarca. Cam asta ar trebui sa fie concluzia, merge vorba de bani grei dar in acelasi timp mizeri dar totusi buni pentru mediocritatea moldovanului care pentur bani e deacord sa vinda si numele mamei, nemaivorbind de prietenie, si in asa situatie au fost multi. Da, as mai adauga, am un prieten care il stie pe Dodon si el a spus ca a votat pentru comunisti pentru ca din restul partidelor nu vede pe nimeni capabili sa aduca democratia in tara, toti majoritatea sunt tradatori si hoti, ar fi votat MAE-ul ca este unicul partid care merita cu adevarat sa ajunga in parlament, dar nu l-a votat ca stia ca nu v-a lua multe voturi ca a fost un partid ne mediatizat la nivelul a macar 20% cum au fost restul, pentru ca este un partid cinstiti si nu are bani sa cumpere voturile oamenilor, si nici nu trebuie sa ajunga in mijlocul bombei atomice care urmeaza sa fie declansata dupa alegeri, a zis ca mai bine sa stea aparte ca sa nu se murdareasca asa cum o vor face opozitia, iar comunistii singuri se vor autolichida la cererea maselor.
PS: oamenii au votat pentur ca li s-au dat bani, ori comunistii au marit salariile, ori altii au finantat din greu. AU fost cu finantare si PPCD si PD si PSD, iata la ei este foarte grav, ca oameni chiar daca au luat bani nu i-au votat, asta e grav, 1% al MAE in conditiile care au fost sau 0.29% a P Conservator, sunt aplauzibile si nu criticabile, mai degraba sunt rusinoase 15/15/10% ale PL/PLDM/AMN, pentru ca nu vor sa se uneasca, asa cum spunea d. Pavlicenco in 2005 fiti atenti ce faceti, asa e si acuma, fiti atenti cum comunistii vor gasi 1 vot!!!
flowers_of_liberty
Nu am nici un fel de suspiciuni fata de nici un comentariu. Raspund la fiecare cum ma duce mintea si capul, nu cunosc cine sta in spate si nu pot avea suspiciune.
Nu am patruns adinc niic in problema ca ca au fost citeva mesaje semnate flowers pe jurnal.md, dar nu au fost scrise de dumneata.
Nu ma tem de nici un fel de deznodaminte. Este adevarat ca nici eu pe alocuri nu pot pricepe ce atita rau am facut ca ma tot bat unii cu pietre. Intre altele, astazi am avut o intilnire cu doi vizitatori ai blogului, pe care le-am invitat la discutii si au acceptat. Am discutat timp de trei ori cu aceste persoane impreuna cu Alexandra Can si cred ca asemenea intilniri demonstreaza, in primul rind, ca oamenii vor sa se lamureasca asupra situatiei si, in al doilea rind, ca putem discuta nu numai cu anonimat prin blog.
Congresul de pe 9 mai al PNL nu s-a aminat, dar unificarea cu oricine s-a aminat. Inca nu s-au incheiat bataliile politice, inca toti isi ling ranile. Nu s-a intamplat nimic intre V.Pavlicenco si A.Petrencu. Avem, pur si simplu, pentru moment, viziuni diferite asupra viitorului imediat.
Da, ne gindim ca, dupa aceste alegeri, membri ai nostri ar putea trece la partidele “cistigatoare”. Numai ca – nu stiu daca sint cistigataoare si 2. Toate echipele de conducere stau pe los, chiar zilele acestea am facut apelul.
Am inteles ca pe 9 mai se organizeaza un miting de amploare la care sunt invitati toti fostii deputati ai partidelor democratice din fostele legislaturi .
Imi permit sa preconizez scenariul urmatoarei saptamani :
Pe 5 mai va avea loc prima intrunire parlamentara care mai mult ca sigur ca va fi televizata , de ce?
…
este foarte simplu :
In aceeasi zi se vor anunta si rezultatele asa zisei anchete organizata de catre comisia lui Voronin. Cei vinovati de organizarea protestelor vor fi Filat, Urechean si Ghimpu ( probabil si cei care se afla pe primele locuri ale partidelor din opozitie ) – care va fi scopul? si acesta este simplu de ghicit : Pentru ca sedinta va fi televizata impactul va fi negativ pentru opozitie datorita numarului mare de telespectatori din mediul rural.
Acum intervine si alta problema , pentru ca apare si imunitatea parlamentara … deci arestarile nu se vor produce , acestea vor fi doar fictive , cu scopul de a afecta imaginea opozitiei pe tot teritoriul Moldovei .
Sa speram ca scenariul meu este doar pt un film SF , si ca nu se va intampla acest lucru :))