„De asupra tuturor ambitiilor personale si de grup este Patria
si acolo, pe pamint si in ceruri, unde se intrunesc interesele majore,
noi trebuie sa fim gramajoara”
Maresalul Ion ANTONESCU
In numarul din 24 aprilie al TIMPUL-ui, editorialistul Constantin Tanase publica articolul “Cine a castigat alegerile in R.Moldova” si scrie, intre altele: “ieşirea în scenă a acestei generaţii noi de politicieni i-a împins în afara politicii pe V.Tarlev, D.Diacov, D.Braghiş, V.Pavlicenco şi, bineînţeles, pe veteranul şi campionul infracţiunilor politice de la Chişinău, Iu.Roşca. Dispariţia acestora a simplificat scena politică şi a salubrizat-o în modul cel mai serios.”
Desigur, pentru mine este foarte straniu, ca sa nu spun altfel, ca dl Tanase ma include in acest sir de politicieni. Cred ca mai firesc era ca, in locul meu, sa fie un alt personaj politic ce l-a votat pe Voronin, de exemplu, pe 4 aprilie, dar voi explica lucrurile. Insa tema ca atare, a salubrizarii clasei politice democratice, si nu a celei din comunisti, pare foarte stranie. Pentru ca democratii au luptat pentru eliminarea comunistilor din politica, in timp ce Constantin Tanase vorbeste de salubrizarea clasei politice cu referire la unii care, de fapt, au actionat pentru reducerea prezentei deputatilor antiromani si antidemocrati in Parlament. Dar fie. Ne vom impaca si cu ideea ca salubrizarea nu trebuie sa-i vizeze pe comunisti si „ne vom bucura” de prezenta lor muta, in continuare, in Legislativ…
In campania electorala am postat pe blogul meu un material in care am incercat sa ii explic limpede editorialistului ca nu a avut dreptate cind si-a asumat – atit de sigur – sa declare ca eu as fi scris niste scrisori din partea MAE, ceea ce nu este adevarat. Am spus – imi asum documentele MAE pe care era si semnatura mea, dar nu si cele ce nu imi apartin. Acum dl Tanase nu are, probabil, curajul sa isi ceara scuze pentru ca m-a facut autorul unor materiale ce nu mi-au apartinut, dar care au servit ca motiv pentru a ma ataca foarte dur si nedrept si in campania electorala recenta, si in numarul din 3 aprilie al TIMPUL-ui, si, in continuare, dupa alegeri.
In legatura cu aceasta tin sa fac unele precizari si sa pun unele intrebari.
Cind s-a format Alianta “Moldova Noastra”, in procesul de fuzionare de dupa 2001, national-liberalii au votat impotriva unirii cu Dumitru Braghis, insa nu pentru ca nu s-a dorit o fuzionare intre fortele democratice de centru-dreapta si de centru-stinga, ci pentru ca nu era clara pozitia lui Dumitru Braghis fata de unele aspecte ale politicii noastre externe.
Regret si astazi ca Alianta “Moldova Noastra”, incurajata, se pare de forte neromanesti, antinationale, nu a luat in consideratie pozitia national-liberalilor care, in 2005, au votat contra formarii Blocului “Moldova Democrata” cu Partidul Democrat, condus de Dumitru Diacov, de Vlad Filat si de altii, precum si cu Partidul Social-Liberal, condus de Oleg Serebrian. Aceste persoane nu deveneau deputati in 2005 si, la 4 aprilie, ele si colegii lor de partid nu-l votau pe Vladimir Voronin, alaturi de Iurie Rosca si de PPCD.
Eu, Vitalia Pavlicenco, nu am votat pentru Vladimir Voronin nici in 2000, cind acestuia nu i-au ajuns 2 voturi, nici in 2005, cind nici nu am mers la sedinta Parlamentului.
Continuu sa cred ca, daca in 2005, PD-ul cu Diacov, Filat s.a., ca si PSL cu Serebrian si Klipii, nu erau acceptati de AMN pentru formarea BMD, asa cum au aratat si rezultatele de la 5 aprilie ale PD-ului, aceste formatiuni nu intrau in Parlament in 2005. Mai amintesc – procesul de unificare a fortelor democratice a fost inceput de national-liberali, datorita carui fapt a aparut si AMN-ul, caruia i s-au alipit in 2005 PD si PSL – furnizori de votanti pentru Voronin la 4 aprilie 2005.
Si PD, si PSL, dupa 4 aprilie 2005, au plecat din BMD, in loc sa ramina, sa nu-l voteze pe Voronin si sa facem un partid comun puternic, asa cum prevedea Acordul de formare a BMD, despre care am prevenit ca nu va fi respectat. Regret ca trebuie sa amintesc si asta – am fost eliminata din AMN pentru ca nu am aceptat sa imi retrag mai multe initiative legislative, impreuna cu Valeriu Cosarciuc, initiative prevazute ca obiective in Platforma BMD, fiind vorba, in primul rind, de iesirea RM din CSI.
Nu vreau sa ma refer la intreaga mea activitate politica, mai ales in Parlamentul care si-a incheiat legislatura la 22 aprilie. Dl Tanase o cunoaste, iar daca ceva a uitat, poate rasfoi arhiva TIMPUL-ui. In TIMPUL am gasit si eu, facindu-mi zilele acestea ordine prin zecile de mape, un articol, publicat la 1 aprilie 2008, fapt ce ma face sa-l intreb pe dl Tanase – cind ati avut dreptate – cind ati publicat acest material in TIMPUL, chiar si cu titlu de gluma de 1 aprilie, ma refer, in special, la prima parte a sirului, sau cind am fost plasata intr-un sir alaturi de Tarlev, Braghis, Diacov, Rosca? Nu va pare ca ati gresit ceva si trebuia aici sa il puneti, de exemplu si, cel putin, pe Oleg Serebrian?
Spre deosebire de mai multi ziaristi, eu nu am fost niciodata cu PPCD si cu Rosca, dimpotriva. De aceea resping plasarea mea in acest sir, domnule Tanase. Vad ca aveti mare curaj sa loviti pe nedrept, cred ca ar fi mai potrivit sa aveti curajul sa vedeti – de acum inainte – lucrurile cit mai corect, sa va faceti datoria si fata de Opozitia pe care eu inca nu o consider nationala si romaneasca!
Nu prea inteleg nici cum se face ca unii ziaristi nu isi asuma curajul sa isi analizeze propriul parcurs semipolitic, dar deturneaza cu usurinta lucrurile, transformindu-ma pe mine, care am facut – nu Filat, ci eu, domnule Tanase! – si foarte multe interpelari curajoase, inclusiv la rugamintea TIMPUL-ui si a lui Constantin Tanase, in indezirabila politicii „moldovenesti”? La asta m-am referit in postarea de pe blogul meu “Unde este ticalosia in politica moldoveneasca, domnule Tanase?”, care poate fi oricind recitita… Care am facut si o sumedenie de declaratii, dintre care una o voi reproduce printr-o stire de pe www.moldova.org aici, care si explica de ce m-ati plasat, la 1 aprilie 2008, in fruntea unui alt sir – al dusmanilor lui Tkaciuk, sir ce corespunde pozitiilor mele contra gruparii antinationale si antiromanesti Tkaciuk-Voronin, UN SIR CE DISTONEAZA RADICAL CU SIRUL PLASAT IN ARTICOLUL DUMITALE DE LA 24 APRILIE, la un an dupa primul sir.
L-am ascultat si pe Vlad Filat, ca si pe altii la “Vocea Basarabiei” simbata, 25 aprilie, care – s-a impiedicat si el – de numele meu. Nu cred ca are mare drept moral Filat sa faca asta. Poate ca el crede ca il are pentru ca este foarte asistat in activitatea sa de Constantin Tanase in ziarul TIMPUL, insa aceste atitudini nu arata, in opinia mea, decit ca nu avem de a face cu, din pacate, caractere in politica si ziaristica moldoveneasca, fapt ce ne-a si adus la situatia cind victoria democratilor din 5 aprilie 2009 este victoria lui Pyrrus si noua clasa politica nu doarme acum de grija tradarii la alegerea viitorului Presedinte.
De ce s-a impiedicat de mine Filat? Pentru ca am propus ca democratii sa nu ridice mandatele intr-un Parlament ales prin frauda. Liderii Opozitiei s-au chinuit sa ne explice de ce trebuie ridicate mandatele, ca e complicat sa renunte cu totii, ca e necesar sa se discute “de la egal la egal” cu Occidentul. E dreptul fiecaruia sa creada ce vrea, dar eu cred ca inca se va reveni la problema neridicarii mandatelor, dar va fi prea tirziu, ca nu e complicat, cind “e disciplina de partid” sa renunte toti cei 309 sa-si ridice mandatele, mai ales ca secretarul Cecan al CEC-ului a spus ca mandatele pot fi ridicate oricind. Puteti sa nu le ridicati acum, ci dupa nealegerea Presedintelui comunist sau criptocomunist, adica atunci cind va fi clar ca se declanseaza alegeri anticipate. Ideea este buna, pentru ca nu va sta fiecare cu frica (sau cu speranta?) tradarii de catre un Iuda de la celalalt partid. Cit priveste dialogul cu Occidentul, haideti sa fim seriosi – ori Occidentul se va spala frumusel pe miini, ori va vor cauta ei, pe cei din Opozitie, si fara mandate sa discute cu voi, sa va cheme in Europa. Dar va fi un act de demnitate nationala si un precedent inimaginabil, pentru a incuraja societatea care s-a saturat de Voronin si Tkaciuk. Eu va vreau binele, voi – vorbiti de „frustrari”. Pacat ca zborul e atit de aproape de pamint.
Parca il vad pe Constantin Tanase cum se aprinde. Nu face, Constantin, lasa o portita deschisa intotdeauna, nu uita ca acesti satrapi comunisti inca pot face mult rau si va fi nevoie de o forta si mai unita a Opozitiei in fata eventualei federalizari, transnistrizari. Cum a spus si Filat: „E devreme sa se bea sampanie, pentru ca marii invingatori se pot dovedi a fi marii invinsi”. Eu nu-ti sint dusman, m-ai facut tu, prin imaginatia ta, care nu are nimic in comun cu realitatea, dusmanul tau, al lui Filat, al Opozitiei, al presei democratice, al intelectualitatii nationale. Pacat. Eu nu am un ziar si replica mea aici pe blog va fi citita de maximum 1000 persoane. Chiar daca te rog frumos, nu cred ca vei accepta sa publici aceasta postare cu tutlu de replica in TIMPUL.
Eu, insa, am si o propunere, la care ar fi mai indicat sa se gindeasca si presa, si noua clasa politica: renuntarea la institutia Presedintiei statului. Imi amintesc – Voronin mi se pare ca a si spus, cu mai multi ani in urma, ca daca devine Presedinte, va lichida aceasta institutie. Sa raminem cu o republica pur parlamentara, iar pentru realizarea acestui lucru, daca se va ajunge pina acolo, ar fi mai multe modalitati…
Vitalia PAVLICENCO
http://arhiva.timpul.md/Article.asp?idIssue=744&idRubric=7679&idArticle=17626
Arhiva: |
TIMPUL, MARTI, 1 APRILIE 2008, NR.841 |
Politică
Dezvăluiri de 1 aprilie
Lista neagră a lui Mark Tkaciuk
Ieri, pe adresa redacţiei ne-a parvenit o scrisoare, pe care, cică, Mark Tkaciuk ar fi trimis-o în toate ministerele de forţă ale statului. (Scrisoarea ne-a parvenit în limba română). Ştiind cine e Mark Tkaciuk, o dăm publicităţii imediat. Din surse sigure, cunoaştem că „demersul” lui Mark a ajuns cu bine la destinaţie. Unii afirmă că au văzut „lista lui Tkaciuk” şi prin alte locuri publice – în mapele unor gazetari prezidenţiali, în scenariile unor actori cu măşti, în cabinele de machiaj de la NIT şi chiar în studioul lui Starîş…
Procuratura Generală a Republicii Moldova
Dl Gurbulea Valeriu, Procuror General
Ministerul de Interne
Dl Mejinschi Valentin, ministru
Serviciul pentru Informaţii şi Securitate
Dl Reşetnikov Artur, şeful serviciului
Demers
În conformitate cu hotărârile Congresului al VI-lea al Partidului Comuniştilor din R. Moldova şi în scopul realizării celor cinci obiective strategice trasate la forul de partid, este stringentă nevoie de asigurat un climat social-economic şi politic favorabil formaţiunii noastre şi ţării în ansamblu. În repetate rânduri, preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a menţionat că organele de drept trebuie să lupte fără cruţare cu toate elementele periculoase din societate, iar în faţa legii toţi sunt egali, indiferent de culoarea politică. Pe de altă parte, e nevoie de acţionat atent, pentru a nu discredita justiţia naţională şi statul în ansamblu în faţa organismelor pan-europene, şi, în special, faţă de CEDO. Până la startul campaniei electorale din 2009, instituţiile conduse de dvs. trebuie să întreprindă acţiuni de investigaţii, pentru a deschide dosare penale politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri care constituie un real pericol politic şi social. Din informaţia de care dispun, există suficiente probe pentru a întreprinde măsuri de reţinere provizorie a persoanelor mai jos nominalizate şi izolarea lor cel puţin până după alegerile parlamentare din 2009. În cazul apariţiei probelor mai consistente, cerem să organizaşi şi câteva procese de răsunet cu mediatizarea adecvată în presa noastră şi cea loială nouă. Anexăm lista persoanelor care urmează să fie supuse verificărilor minuţioase şi reţinerelor pentru investigaţii complexe:
1. Vitalia Pavlicenco, deputat; 2. Valeriu Cosarciuc, deputat; 3. Gheorghe Susarenco, deputat; 4. Dorin Chirtoacă, primar general Chişinău; 5. Sergiu Burcă, ex-membru al PPCD; 6. Gheorghe Papuc, ex-ministru; 7. Vasile Iovv, deputat; 8. Alexandru Jdanov, deputat; 9. Ion Neagu, deputat; 10. Constantin Tănase, director „Timpul”; 11. Vladimir Molojen, ex-ministru; 12. Vlad Filat, preşedinte PLDM; 13. Nicolae Dabija, redactor-şef, „Literatura şi Arta”; 14. Alexandru Tănase, vicepreşedinte PLDM; 15. Sergiu Mocanu, ex-consilier prezidenţial; 16. Vitalie Nagacevschi, avocat; 17. Valeriu Saharneanu, jurnalist; 18. Petru Bogatu, jurnalist; 19. Alexei Tulbure, ex-diplomat; 20. Eugen Carpov, ex-diplomat.
Lista oamenilor de afaceri e în curs de definitivare şi veţi primi-o separat în timpul apropiat. Vă atenţionăm că această acţiune se află la controlul direct şi permanent al preşedintelui V. Voronin, iar informaţiile despre realizarea sarcinilor puse trebuie prezentate nu mai târziu de data de 5 a fiecărei luni.
Cu respect,
Mark TKACIUK, consilier prezidenţial
PNL: „Gruparea Tkaciuk-Voronin deturneaza sistematic regimul constitutional al R.Moldova”, 21 Martie 2008
Moldova.ORG – “Gruparea Tkaciuk-Voronin deturnează sistematic regimul constituţional al R. Moldova”, această Declaraţie a Biroului Permanent Central al PNL- Moldova a fost făcută publică la tribuna Parlamentului de la Chişinău.PNL constată cu îngrijorare că, „deşi R. Moldova este una parlamentară, Legislativul, dominat de comunişti, şi Guvernul se află în buzunarul consilierilor prezidenţiali – o grupare periculoasă, incompatibilă cu ideea de schimbare, (…) o grupare profund ostilă idealurilor renaşterii naţionale, care deturnează spiritul Declaraţiei de Independenţă şi, în ultimă instanţă, litera Constituţiei statului.”
În Declaraţia PNL se arată că această „grupare dubioasă de la conducere”, similară „„troicii” din perioada bolşevică, l-a transformat şi pe Voronin într-o marionetă. De fapt, avem de a face cu un fenomen de mafiotizare a conducerii de stat a R. Moldova sub regimul comunist.” Din şirul de exemple prezentate de PNL reţinem: „declaraţii iresponsabile privind rezolvarea imediată a problemei transnistrene, recentul congres comunist antinaţional, ţinut în limba rusă, care a arătat, încă o dată, că statul e condus de o coloană a cincea, reprezentând un alt stat, demisia intempestivă de Guvern, – toate fiind dintr-un scenariu regizat la Preşedinţie.”
PNL-Moldova acuză regimul Tkaciuk-Voronin de la Chişinău, implicit Partidul Comuniştilor (PCRM), de încălcarea art.2 din Constituţie – uzurpare a puterii în stat, prin încălcarea Suveranităţii Poporului, identificarea PCRM cu statul şi exercitarea puterii de stat în numele unui partid politic, precum este PCRM, care, potrivit PNL, este „înregistrat ilegal la Ministerul Justiţiei”.
„În aceste condiţii, se arată în finalul Declaraţiei PNL, fiind conştienţi de anul electoral ce ne aşteaptă, constatăm că, în R. Moldova, sub regimul Tkaciuk-Voronin, devin imposibile alegeri libere şi democratice. Astăzi ne confruntăm cu o forţă politică ce deturnează sistematic regimul constituţional, iar singura cale de a o opri din acţiunile antidemocratice şi antinaţionale este de a mobiliza populaţia să se opună pe toate căile, perspectivei de a rămâne, prin fraudă, prin persecuţii şi prin manipulări, într-un regim totalitar şi după anul 2009.”
Moldova.ORG
Am uitat sa scriu si finalul scenariului 😀
Cu ajutorul presiunilor care vor fi pe 5 si 6 mai comunistii cred ca vor reusi sa ii intimideze pe organizatorii mitingului de pe 9 mai. Acest lucru nu se va intampla si sper ca lumea sa iasa in strada sa spuna liber ca vor Democratie.
Eugen,
Nu e vb ca SUNT sau NU SUNT bani grei. E vb ca prietnul tatalui tau este un om care se vinde si se cumpara si deloc nu conteaza cine i-a propus banii: maine ii va propune altul mai mult, se va duce cu acela. Daca tatal tau era sa ii propuna 8 mii de lei, el era sa intoarca impotriva comunistilor si sa cinte desteapta-te romane pina la pierderea cunostintei.
Din pacate, moldovenii nu sunt patrioti, chiar daca lor li se pare asa. Plus la asta sunt fricosi si lasi.
Exemple concrete: Filat, luni la 6 aprilie se lauda cu satisfactie imensa ca le va arata comunistilor, ca nu stiu ce. EXACT (!!!) peste 24 de ore, seara apare ca un caine cu coada intre picioare in fata lui Voronin si se dezice public de toti organizatorii protestelor.
Nene, daca faci revolutie, fa-o pana la capat, asumindu-ti si responsabilitati, precum si solidaritate cu cei pe care ii scoti in strada, dar daca nu, stai na…ui acasa si nu tulbura apele.
Alt exemplu: Chirtoaca se lauda luni pe la PROtv ca sa ii dea lui o mie de comunisti ca el le arata (adica el ar snopi in bataie o mie de comunisti), nu stiu ce: unde era acest „zorro din tufari” in ziua de 7 aprilie?
Drept se spune: dupa razboi multi eroi.
Luni pe la ProTV = luni, 27 aprilie 2009, in emisiunea Lorenei Bogza.
Pt Eugen
Iata ce scrie astazi Constantin Tanase
Anticipatele, singura variantă morală a Opoziţiei
Au trecut trei săptămâni de la data alegerilor şi atmosfera politică din RM, în loc să se limpezească, a devenit şi mai confuză. În situaţia creată, se lansează diferite scenarii de ieşire din criză, scenarii care, până la urmă, se reduc la ideea „compromisului” în numele unui foarte nelămurit „interes naţional”. Opoziţia a declarat tranşant că acceptă doar varianta alegerilor anticipate. Ce e aceasta – un moft, o dovadă că Opoziţia e ruptă de realităţi sau e bântuită de duhul revanşei şi al extremismului?
Nici una, nici alta. Adevărul e că Opoziţia este „blestemată” să respingă orice dialog cu comuniştii şi să accepte alegerile anticipate, ca singura soluţie morală. Într-o democraţie normală, chestiunea nu ar căpăta o abordare atât de emoţională, ca la noi. Să ne amintim de cel mai la îndemână exemplu – alianţa dintre duşmanii de moarte Băsescu şi Geoană, care, într-o situaţie politică de criză, au acceptat să guverneze împreună. La noi, însă, situaţia e alta. La noi există lecţia tragică din 4 aprilie 2005, când unele partide şi-au trădat electoratul în numele consensului naţional şi care, drept răsplată, au fost sancţionate dur pe 5 aprilie 2009. Iată de ce, boicotarea alegerii preşedintelui şi alegerile anticipate nu sunt un moft al Opoziţiei, ci o condiţie a supravieţuirii ei, pentru că orice dialog cu comuniştii va fi perceput de către electoratul Opoziţiei drept o trădare. Chiar dacă liderii Opoziţiei în străfundul sufletului lor nu doresc acest lucru, ei sunt forţaţi de electorat să provoace anticipatele. Cine nu înţelege acest „detaliu”, nu înţelege nimic din ceea ce se întâmplă azi în RM. Trădarea din 4 aprilie 2005 îi urmăreşte, ca un blestem, şi pe alegători, şi pe liderii Opoziţiei. Iată de ce, repet, Opoziţia nu are altă variantă morală, decât anticipatele.
Bineînţeles, această variantă comportă mari riscuri. Nimeni nu poate garanta în favoarea cui se vor încheia ele – a comuniştilor sau a Opoziţiei. În situaţia când partidul lui Voronin nu va ceda controlul asupra televiziunii, este greu de crezut că Opoziţia va putea convinge opinia publică din interior că alegerile au fost fraudate şi că nu ea este vinovată de evenimentele din 6-7 aprilie. Există şi alte necunoscute în această ecuaţie: ce vor face partidele care nu au trecut pragul electoral, unde se vor duce voturile lor, dacă vor mai încerca o dată marea cu degetul – la comunişti sau la liberali?; cum a influenţat comportamentul tinerilor desolidarizarea liderilor Opoziţiei de actele de vandalism din 7 aprilie?; cum se va comporta în continuare România – va ceda presiunilor UE sau se va solidariza cu Opoziţia? ş.a.m.d. Cu toate acestea, Opoziţia nu poate alege decât varianta alegerilor anticipate. Orice dialog cu puterea ar fi amoral şi ar însemna complicitate la fraudele şi crimele comuniştilor.
Aceasta s-ar solda nu numai cu decesul politic al Opoziţiei, dar, ceea ce e şi mai important, cu dispariţia electoratului anticomunist – o variantă fatală pentru destinul şi viitorul european şi proromânesc al R. Moldova. Repet, riscul este uriaş, dar, chiar pierzând câteva mandate, Opoziţia păstrează şansa să recucerească la viitoarele alegeri electoratul pierdut în anticipate. O „conlucrare” cu comuniştii ar însemna pierderea nu numai a electoratului, dar şi a speranţelor că el va mai putea fi recâştigat vreodată.
Pai cum spuneam mai devreme si eu, chiar daca vor pierde electorat partidele de opozitie, nu va fi mare problema, initial toti se vor speria dar si mai grav va fi cistigul comunistilor dat fiind faptul situatia economica precara chiar si a comunistilor, atunci se vor „deschide cartile pe fata” si comunistii se vor autolichida.
Sa iasa cu totii inainte de sedinta in public si sa jure pe copii sai si pe parintii sai, pronuntandu-le numele acestora, apoi si pe Dumnezeu ca nu vor vota pentru alegerea presedintelui. Asa voi sta linistit ca nu vor vota nici prima si nici a doua oara. Altfel, se poate intampla orice. Sa bage de seama ca aztazi Voronin ia numit pe toti romanii din RM bolnavi psihici. Sa plece gasca asta in frunte cu Voronin, pe urma mai vedem noi ce facem. Babutele si mosnegii sunt niste extreme ale biologiei umane la fel ca si copii de la celalalt pol, dar copiilor nu li se permite sa voteze…Sa-i ocrotim pe batraneii nostri ca si pe copilasii nostri, sa luam seama sa nu raceasca, sa luam seama ce mananca, sa luam seama cand se duc de-acasa si cand vin acasa. Dar cu votatul chiar ca ne dau gata. Traisca buneii nostri multi ani dar in ziua alegerilor sa-i ducem in excursie la manastire! Luptam si castigam!
Va multumesc doamna Vitalia Pavlicenco pentru raspunsuri.
Dar mai am intrebari catre DVS. Ve-ti candida la functia de presedinte al PNL? Ce contracandidati anticipati ca ve-ti mai avea? Unde se va desfasura congresul PNL? Ce mai prevede programul zilei de 9 mai pentru membrii PNL in afara de desfasurarea congresului PNL? Se prevede ca vor adera la PNL si alte persoane importante in afara decat cele persoane care sunt cunoscute deja? Va ispitesc, va ispitesc… Daca nu ve-ti raspunde nu ma supar defel, sincer. Mai devreme ori mai tarziu oricum vom afla raspunsuri la aceste intrebari. De fapt, nu raspundeti chiar! Sa fie o doza de suspans pentru ceva oameni si pentru vizitatorii blogului DVS. Cum credeti, doamna Pavlicenco europenii chiar nu inteleg ce se petrece in RM? E normal ca sa moara oameni, sa se aplice tortura, sa fie arestati oamenii nevinovati? Chiar nu se intelege ca ordinele vin de la un singur om? Si ca un singur om conduce cu trei milioane si ceva de oameni timp de opt ani de zile? Cum se tolereaza asa ceva? Oare poate noi basarabenii suntem supusi vreunui experiment secret din partea a mai marilor lumii? Nu pricep. As avea o deosebita placere daca DVS personal a-ti da o analiza a tot ceea ce se petrece aici la noi. Va multumesc anticipat.
Pt flowers_of_liberty
La inceput am vrut sa raspund. Apoi am mai citit o data si am ajuns la concluzia ca e mult de spus si putin de inteles. De aceea nu voi spune prea multe lucruri, din motive intelese…
Voi spune doar in privinta „persoanelor importante” ca cele mai „importante” sint cele care muncesc. Eu am sa postez si pe blog raportul meu la congres. Nimeni nu are certificat de personalitate.
Mie, in general, nu-mi plac „personalitatile” autointitulate ca atare si care cred ca pentru ele trebuie sa munceasca altii.
Problema cu presedintia unui partid e foarte complicata, trebuie asigurata functionalitatea partidului. Acest lucru noi il realiza in viitorul apropiat in doua etape. Pot spune doar atit. Situatia politica inca nu e clara, nici evolutiile posibile.
Europenii inteleg ce se petrece in RM, dar nu sint liberi, depind de Rusia. Nu cred ca sintem supusi unui experiment secret, dar stiu ca nu vrem sa vedem concret cauzele de ce stam pe loc.
Astazi am avut o intilnire impreuna cu dna Can cu doi vizitatori ai blogului, care, imi pare rau! – au venit pt 30 minute, dar am discutat 2-3 ore. Exact despre ceea ce spuneti.
Mi se pare ca tot fac o analiza a ce se petrece la noi. Iata am avut, acum un an, o interventie la Bruxelles, cind am fost acolo invitati – Urechean, Ghimpu, Pavlicenco si Chirtoaca. O replasez.
Interventia Vitaliei Pavlicenco, deputat in Parlamentul de la Chisinau, presedintele PNL din R.Moldova, in Grupul liberal-democrat din Parlamentul European, in cadrul dezbaterilor «Moldova si UE»
6 mai 2008
1. Vorbind despre UE si RM, putem incepe din 1991 sau de mai devreme, din 2001 sau din 2005. Cel mai clar raspuns la intrebarea de ce R.Moldova a pierdut 17 ani e ca este extrem de puternica influenta Rusiei si clasa politica nu are un sprijin mare din alta parte, pentru a putea iesi din aceasta influenta. Influenta rusa a generat un mod de a fi si al clasei politice care o face dependenta de Moscova. Moldova inca e orfana razboiului rece, risca sa ramina orfana Europei, este uitata de toti, este inca victima Pactului Molotov-Ribbentrop, de unde si i se trag toate relele, este un teritoriu cazut nu numai din istorie, ci si din geografie. Asta e perceptia oamenilor simpli.
2. De multe ori se spune ca Opozitia nu ofera ceva puternic de alternativa comunistilor. Eu sint de acord cu analistii care spun ca in R.Moldova, unde exista doar libertatea de a fi persecutat, este injust sa formulezi atit de usor asemenea cerinte si reprosuri.
3. Spunind ca Moldova nu a avut un ajutor influent proEuropa – chiar daca nu a meritat, eu cred ca trebuia sa-l aiba. Romania este inca uneori captiva sindromului «neamestecului in treburile interne ale Moldovei», cum spun mereu Moscova si comunistii, ce folosesc din plin acest sablon, de aceea o sarcina primordiala a ca Romania sa convinga Europa, Vestul, de adevarul privind Basarabia. Aici as spune doua lucruri: 1. Cetatenii simpli au asteptat ca Romania sa intre in UE si NATO si, apoi, sa intoarca fata in mod substantial spre Moldova, dar in Romania au inceput luptele intestine si s-a cam uitat de noi. Insa regimul comunist nu trebuie confundat cu oamenii dezinformati cu buna stiinta. Pentru ca cine altul sa fie avocatul nostru in fata Vestului decit Romania? Romania trebuie sa explice Uniunii Europene identitatea romaneasca a Republicii Moldova, Romania are pirghiile UE, ale Consiliului Europei. PNL pledeaza pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova ca si parteneriat strategic bilateral pentru accederea rapida, prin asistenta romaneasca, a R.Moldova in UE. Da, Romania aici ar trebui sa fie mai puternica decit Rusia, insa are adevarul de partea sa si statul R.Moldova este romanesc, nu rusesc, avem 80 la suta de romani, numiti geopolitic „moldoveni”, deznationalizati in perioada sovietica. 2. Al doilea lucru este ca, spre bucuria noastra, sper, si UE, dna Marianne Mikko, alti europarlamentari au facut declaratii transante despre modificarile inadecvate la legislatia electorala, ca si Consiliul Europei, Comisia impotriva rasismului si a intolerantei, presa americana – toti au inceput sa remarce adevaratele dedesubturi ale dramei R.Moldova – ne este negata identitatea romaneasca si, atita timp cit asta nu se va rezolva si nu vor veni la putere in Moldova fortele democratice, nationale, puternice prin adevarul incontestabil, nu vom merge spre reforme si stabilitate. Cit s-a vehiculat cu Istoria integrata, «in spiritul valorilor si principiilor Consiliului Europei» – iata ca s-a vazut reactia Consiliului Europei – regele e gol.
4. Comunistii au declarat, in februarie 2005, ca obiectiv strategic integrarea europeana, dar apoi s-a dovedit ca asta a fost doar pentru a induce in eroare Occidentul, a evita o revolutie orange si a avea bani, fara reforme, din Vest, de la UE, de la SUA. Desi am votat in prima zi a actualei legislaturi o Declaratie de consens pentru integrarea europeana si rezolvarea problemei transnistrene in cadrul Constitutiei, acum vedem ca a fost o inselaciune, ca si toate alte legi si hotariri importante fortate sa fie votate prin zisul consens.
5. Am spus in 2005 – prin esenta, comunistii nu pot fi proeuropeni, pentru ca asta inseamna stat de drept, justitie, reforme, libertati si drepturi fundamentale, pluralism de opinii si politic, ceea ce i-ar arunca de pe arena politica. Sa fie oare ei sinucigasi? In plus, Voronin si clanul nu se vor in UE si NATO, pentru ca nu le da voie Rusia sa se regaseasca acolo cu Romania, care pentru ei ar insemna si unificare politica, ceea ce nu pot admite in nici un caz. Aici este esenta a tot ce se intimpla in Moldova si de ce comunistii vorbesc de UE, dar nu vor UE si asta explica o campanie extrem de dura antiromaneasca, de natura electorala, dar si pentru a se spala de parteneriatul contra firii cu PPCD.
6. Cind, in 2005, au venit la Chisinau Saakasvili si Basescu, iar Voronin a mers la Kiev, asta a fost o greseala – comunistii, prin asta, plus exit-polul menit sa manipuleze, au ramas la putere si am intirziat inca patru ani, cel putin, daca speram ca in 2009 va fi alternanta la putere. Daca nu – e rau de tot. L-am intrebat pe un absolvent georgian din echipa Saakasvili al Centrului american de studii de securitate Marshall din Germania – de ce l-au sprijinit atunci pe Voronin? Mi-a raspuns ca i-a facut sa procedeze astfel faptul ca li s-a spus ca Voronin e proNATO. Iata ca azi Voronin vrea sa adopte o lege privind securitatea nationala, doar pentru a bate in cuie neutralitatea. PNL aduna semnaturi pentru abrogarea ei din Constitutie – Voronin vrea sa mentina Moldova in sfera de influenta rusa si trupele ruse pe veci pe teritoriul nostru. Deci, au fost amagit si liderii Ucrainei, Georgiei. Romaniei, intreg Occidentul. Spuneam atunci ca va ajunge un an pentru ca Occidentul sa vada ca a gresit in 2005 – a fost nevoie, vad, de doi. O recunosc oare cei ce au inspirat combinatia PPCD-PCRM? Unde sintem azi cu diferendul de peste Nistru – oare nu in pragul transnistrizarii Moldovei si al permanentizarii militare a Rusiei in sud-estul Europei, la frontiera cu UE si NATO? E clar – conflictul nistrean are menirea majora sa blocheze nu numai avansarea NATO, dar si a UE spre Est – uitati-va cum e amenintata Ucraina si ce se intimpla in Georgia. Iata de unde si istericalele contra Romaniei, membra a NATO si cu baza americana la Constanta!
7. Eforturi si reale succese pe calea spre UE au fost si pina si dupa 1998. Cunoasteti, intre 1998 si 2001, R.Moldova a inceput sa participe la Comitetul UE-RM. Dupa defoltul din 1998, la 11 septembrie, Parlamentul a adoptat o hotarire despre reorientarea exporturilor moldovenesti spre Est si a proclamat orientarea spre integrarea europeana ca obiectiv strategic major. Dar nu a fost sa fie. In 2002, national-liberalii au propus, din partea Partidului Liberal, formula veche, anterioara celei conduse de Mihai Ghimpu, dupa modelul Declaratiei de la Snagov, Romania, din 1995, ca toate partidele proeuropene sa semneze un Apel catre conducerea comunista de a crea o Comisie nationala pentru elaborarea strategiei si a conceptiei de pregatire a R.Moldova pentru UE. Nu au semnat numai comunistii. Dar peste doua luni chiar comunistii au furat ideea si au compromis-o. Ei ori fac asa, ori plagiaza proiectele de legi.
8. Acum doi ani, am fost cea care am propus ca R.Moldova sa anuleze vizele pentru cetatenii tarilor membre ale UE. M-a chemat presedintele comunist al Comisiei de securitate din Parlament si ma forta sa imi retrag initiativa. Nu am facut-o, au elaborat alt proiect de lege. Expertii au si publicat un studiu despre plagiatul legislativ, practicat de comunisti. Si alte initiative zac in Parlament, de condamnare a crimelor comunismului, de iesire, a doua oara, din CSI, ca prima oara nu a mers nici pentru democrati, de anulare a unor documente privind reglementarea nistreana.
9. In general, le spuneam domnilor de la Ambasada SUA – vrem, nu vrem in R.Moldova votul este etnic si cei 80 la suta de romani vor fi cei ce vor pleda pentru UE si NATO. Nu zic, se produc schimbari si in rindul alogenilor. Insa social-democratii au rezerve in orientarea politica, trag si spre Est, de aceea orientarea clara euratlantica o au doar liberalii. Si contra lor lupta urit si mult comunistii. PNL vorbeste mereu despre necesitatea urmarii politicilor externe comunitare ale UE. Moldova trebuie sa fie alaturi de Georgia si Ucraina, sa urmeze exemplul balticilor, nu sa ramina in luntrea rusa, daca vrea in UE. Dar conducerea comunista nu vrea, numai mimeaza.
10. Ce e de facut ? Fortele sint inegale, comunistii au impartit si societatea civila in doua – sint cei cu Puterea si cei cu Opozitia. La unele conferinte, manifestari participa unii, la celelalte – altii, dialog si transparenta, toleranta si discutii nu sint. Iar ultimele modificari la legislatie, interdictiile pentru cei cu cetatenie romana sa candideze la Parlament, sa detina functii publice, verificarile in privinta rudelor in Romania si ascendentei romanesti in institutiile de stat de catre agentii de securitate, carora li s-au creat functii, creeaza o atmosfera mai groaznica decit in anii stalinismului. Si asta in plin secol 21, cu pluralism de opinii si democratie.
11. Este bine ca a avut loc aceasta discutie in Grupul ALDE al Parlamentului European – noi trebuie sa ne salvam singuri, insa riscul de a fi victima intereselor marilor puteri ne urmareste inca si e bine ca liberal-democratii europeni sa o stie. Am spus mereu aceste lucruri timp de cinci ani, ca deputat-membru al Adunarii Parlamentare NATO, din partea Parlamentului de la Chisinau. In 1999 am obtinut la sesiunea de toamna de la Amsterdam ca intr-o Rezolutie a AP NATO sa se dispuna retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova. Insa carul nu s-a urnit din loc nici pina azi si se face totul ca sa nu se urneasca. Eu sint cetateanca romanca din 1992, ii intrebam pe americani – ati mai vazut o tara in care sa nu ai dreptul sa candidezi la functii in statul tau si nici in altul? Dar unde sa mergem sa traim – pe luna? Chiar acest pamint romanesc, al Basarabiei, este cel mai patimit de pe intreg globul pamintesc si nimic nu ne poate salva? Poate ne vor salva liberal-democratii. Noi am pierdut trenul baltic spre UE si NATO, apoi am pierdut trenul romanesc si bulgar, acum riscam sa pierdem si trenul georgiano-ucrainean. Va multumesc.
CINE N-A PRIVIT FILMUL-
Dle presedinte cum poti dormi cand restul populatiei plange?
Este aici http://www.youtube.com/watch?v=LFcTqzme_9o
Transmite-ti mai departe!!!
Pt flowers_of_liberty
l-am privit, inca aseara… E foarte trist ce se intimpla la noi…
Unde-s barbatii? Fotbalul s-a incheat! Mai sunt 20 min pana la culcare. Ori v-ati saturat deja de politica! Si eu m-am saturat de politica dar nu m-am saturat de lupta!
Pentru flowers_of_liberty
” Cum credeti, doamna Pavlicenco europenii chiar nu inteleg ce se petrece in RM?”
Ba inteleg foarte bine.Doua zile in urma trupa Junact a revenit in tara de la a 11 editie de Festival International de teatru francofon pentru tineri din Catane Sicilia Italia.Am plecat cu foarte multe probleme din partea directorului de liceu „Ioan Voda” Cahul,membru PLDM,in schimb cu vizele in buzunar.Tare ar fi dorit Marele nostru Director sa raminem cu vizele si sa nu plecam,dar n-a fost sa fie asa.Insa nu asta am vrut sa spun.
La o parcare intr-un oras din Italia, stapinul unui magazin, cind a auzit ca suntem din Moldova a si inceput sa ne intrebe despre evenimentele de aici. Desigur tinerii nostri informati mai bine ca oricine, au descris cu lux de amanunte tot ce s-a petrecut.In urma acestei discutii,fiind deja toti urcati in autocar,acest stapin ne facea din maini sa mai zabovim nitel, caci avea ceva sa ne spuna.
Si ce credeti,domnul s-a apropiat de noi cu o cutie mare in care erau 15 mingi de volei si cu alte trei mingi in maina, pe care le-a inflat pe loc si ni le-a daruit, ca la cei mai sarmani copii din lume.De ce oare?
De ce oare Voronin sau cel putin cei de la Ministerul Educatiei,care au primit subventii pentru proiecte de la UE, pina in prezent nu ne-au raspuns la demersurile noastre, in care cerem si rugam sa fim sustinuti moral si financiar in activitatile pe care le facem?De patru ani asociatia JUNACT se mentine pe banii parintilor si nu are nici o finantare din partea statului.De ce oare?
In Catane toti profesorii din 13 liceee si scoli italiene erau la curent cu evenimentele din Moldova si ne tot intrebau parerile noastre despre ce se intimpla.Si ne mai ispiteau sa vada cine suntem noi:europeni sau comunisti?
Europenii sunt cu adevarat cu ochii pe noi.
Sunt cu ochii pe noi, de aceea si ne dau mingi de volei ca sa nu indraznim sa cerem altceva in loc. Am o doza de frica ca europenii acestia de dragul relatiilor bune cu Rusia ne vor lasa in continuare in plata domnului, dar in schimb vom primi mingi de volei cu duiumul. Si tot e inainte, ar spune moldovanul, fie el de la Cahul ori fie el de la Briceni. Si-am incalecat pe-o sea, si v-am spus povestea asa. Ca si cu pensiile e la fel,sunt mici dar sunt la timp, de aceea ii voteaza lumea pe comunisti, pentru mingile de fotbal ii vom vota si pe europeni, pentru creditul tehnic ii vom vota si pe chinezi. Eh, moldovene, moldovene! Un om bogat de la noi din oras in timpul campaniei electorale a fost intrebat: dar tie ce nu-ti mai ajunge? Raspunsul poate a fost unul nu chiar sincer, dar mesajul raspunsului tine de mentiune! A spus asa: mie aer nu-mi ajunge! Respect pentru mesaj! Cu toate ca respectivul domn este de la PLDM!