29% din populatia R.Moldova este pentru unirea cu Romania

moldova_2008-11_nlp_ro-67.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-69.jpgIn aceste zile, Institutul Republican International (IRI) a lansat – deja traditionalul – Sondaj National (Link Sondaj Integral), elaborat, coordonat si analizat de Baltic Surveys/The Gallup Organization (dr.Ralisa Alisauskiene), acesta fiind efectuat in noiembrie 2008, in numele IRI. Chestionarea pe teren a fost făcuta de operatorii IMAS, Inc. Esantionul a fost de 1,251 rezidenţi din Moldova cu virsta de peste 18 ani, cu drept de vot si e declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate prin interviuri fata-in-fata cu respondenţii. Marginea de eroare nu depaseste 3 procente.

moldova_2008-11_nlp_ro-26.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-25.jpgInainte de sondaj, realizatorii au avut discutii cu reprezentanti ai partidelor, solicitindu-le propuneri pentru intrebari in sondaj, precum si unele doleante mai speciale. PNL a avut citeva propuneri, in special legate de atitudinea populatiei noastre fata de necesitatea aderarii R.Moldova la NATO, precum si fata de unirea cu Romania.

Specialistii au menirea sa comenteze rezultatele acestui sondaj, ca si ale altora. Noi am dori sa ne oprim doar asupra unor aspecte, insotite de tabelele reproduce aici. La intrebarea “Care partide politice pot rezolva cu cel mai mare succes problemele pe care le are Moldova?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 54 la suta.

Intre 35 si 56 la suta dintre alegatori au raspuns ca nu stiu sau au nu au raspuns la intrebarea „Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru care partid veţi vota?” 70 la suta dintre alegatori au spus ca nu stiu sau nu au raspuns la intrebarea „Pentru care trei partide politice va ganditi cel mai mult sa votati in alegerile parlamentare din 2009?” La intrebarea ”Care partide sunt cele mai apropiate de viziunile Dvs. politice?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 91 la suta.

moldova_2008-11_nlp_ro-29.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-23.jpgLa compartimentul “popularitatea liderilor politici” Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, este cotata cu 10 la suta, in timp ce partidul ramine cu 1-1,4 la suta, inregistrind o scadere fata de sondajul din aprilie. PNL trebuie si va depune eforturi pentru a lichida acest decalaj regretabil.

Tabelul 67 arata ca 77 la suta sint pentru retragerea trupelor ruse, iar din intrebarile speciale adresate de PNL au figurat “In opinia Dvs., Moldova ar trebui sa se alature Georgiei si Ucrainei in aspiratiile lor proNATO sau nu?” si „Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?”La prima intrebare 17 la suta au spus ca ar trebui sa sustina si alti 21 nu stiu, in timp ce la a doua intrebare 29 la suta au spus ca sint pentru unirea cu Romania si 10 la suta nu stiu. Comentind raspunsul la prima intrebare, el reflecta tendinta generala a cetatenilor care doresc sa mergem spre NATO, acestia fiind de 21 la suta, in alte tabele. Referitor la unirea cu Romania, rezultatele arata ca PNL a avut dreptate atunci cind reprezentantii sai au remarcat in declaratii si pozitii cresterea numarului de adepti ai Unirii cu Romania.

moldova_2008-11_nlp_ro-22.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-68.jpgIn concluzie: exista un bazin electoral mare, care trebuie valorificat de partidele democratice. Daca pina la 70 la suta din cetateni nu au spus ca voteaza comunistii, inseamna ca ei trebuie recuperati de necomunisti. Este o sarcina grea, in conditiile cind partidele de opozitie nu au acces egal la mass media publica, deoarece aceasta este controlata in intregime de coalitia pepecedisto-comunista. Oamenii sint special manipulati ca sa nu stie ce partide mai exista, ce pozitie au, cum critica argumentat guvernarea. Desigur, daca partidele necomuniste ar fi impreuna, victoria democratilor ar fi asigurata.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

104 Comments

Add a Comment
 1. EU ZIC CA NUMARUL SI PROCENTUL ADEPTIILOR UNIRII CELOR DOUA TARI ESTE UNUL FOARTE BUN, AVAND IN VEDERE IMAGINEA TARII IN R. MOLDOVA.
  NU MAI ESTE MULT PANA CE 40 – 45% VOR FI PENTRU UNIRE.

 2. Sa va spun un banc.
  Sondajul efectuat prin Internet Explorer a arata ca 99,5 procente din respondenti macar odata acceseaza Internetul.
  Pe situl Ravnopravie 80 % sunt pentru unire cu Rusia.

 3. Ar fi preferabil ca 98% dintre Romani sa fie anti-unire si sa-i uite ptr totdeauna pe basarabeni!

 4. Webber,nu toti romani sunt cazuti in cap ca unii 🙂

 5. Госпожа Павличеко, ваши избиратели не на
  блогах. Нужно идти в народ, meet face to face
  c избирателем. Тогда вырастит популярность не только Виталии Павличенко,но и партии в целом.

 6. Da Webber, ai dreptate. Si ar mai trebui ca Romania sa oblige Basarabia sa-si schimbe denumirea actuala care este una romaneasca, si nu una ruseasca. Sa procedam asa cum a procedat si procedeaza inca Grecia cu Macedonia. Si sunt sigura ca in curand Grecia va avea castig de cauza pentru ca are dreptate in acest sens.

  Numele de Moldova apartine civilizatiei, culturii si istoriei romanesti, si nicidecum civilizatiei, culturii si istoriei rusesti. Asa ca guvernantii romani actuali ar trebui sa inceapa sa forteze teritoriul actual al Basarabiei, atat cat a mai ramas, sa renunte la numele de Moldova. Iar ca enclava ruseasca vor fi un fel de enclava Kaliningrad, dar cu un nume neromanesc.

 7. da` nu Va pare ca n-ati observat nota in subsolul paginii ca sondajul a fost efectuat in aprilie 2008? Maaare politician mai sunteti!

 8. Pentru unul

  V-am trimis pe adresa intreg sondajul si v-am scris urmatorul text:

  „V-am trimis in attach sondajul ca sa vedeti ca nu aveti dreptate privind faptul ca jos e scris aprilie 2008. Ei au scris asa pe toate paginile, dar sondajul de care vorbim e facut pe noiembrie 2008, observati paginile, apoi interveniti pe blog si va cereti scuze. Vitalia Pavlicenco”

 9. Pentru Rusoaica

  Zavtra u menia konferentia v Singerei i vstrecea s russkoiazicinimi izbirateleami v Belitah. Esli vi soglasni ehati so mnoi zvonite mne pe telefonu 069111682. Viezjaiu iz Kisiniova v 7.30.

 10. Sondajul arata foarte clar cit de nepopular este PNL si liderul lui, si ca participarea la alegeri a acestui partid, chiar si impreuna cu MAE va aduce doar voturi comunistilor.

 11. Pentru Mihai B:

  Parca e asa, dar parca si nu. Intr-o societate nelibera, cu un regim totalitar, fara acces la medii publice si cu partide avind bani dubiosi, mai curind cu destinatie antinationala, asta si asteapta comunistii – sa ne descurajam. Noi nu ne vom descuraja.

 12. trebuie sa privim adevarul in fata: 61% din moldoveni se opun unirii cu Romania! Totusi dupa atata ani de prigonire a romanismului in RM procentul pro-unire e destul de mare! raman la convingerea mea..in 10 ani RM se va alatura Romaniei..indiferent sub ce forma…! Si asta datorita faptului ca in RM vin la putere generatiile tinere..care nu mai vor „lumina de la rasarit”!

 13. N-am s-o fac pe profetul daca voi spune ca PNL nu are sanse de a accede singura in Parlament, mai ales ca nici partide cu experienta si acces larg la media nu pot fi sigure ca vor trece(PPCD). De asemenea, segmentul liberal este destul de ingust, astfel ca PNL sa acumuleze 6%, el va trebui sa i-a voturi de la alte partide de opozitie care probabil nu vor putea trece… Desigur acest caz este deja utopic, astfel ca dupa parerea mea, din partea segmentului liberal trebuie sa participe in campania electorala doar partide ce pot trece pragul, celelalte sa se abtina sau sa fuzioneze. In aceasta situatie deja opozitia consolidata va cistiga voturi, rupte de UCM, Ravnopravie si alte partide mici care vor lua din optiunile electoratului ex-comunist, dar nu vor trece.

 14. precizare: „de la alte partide de opozitie ce nu vor putea trece ”, adica daca pierd o parte de electorat si nu vor putea trece pragul de 6%(la limita). Consider ca 4 partide de dreapta PNL, PLDM, AMN si PNL nu pot trece in Parlament.

 15. In sfirsit avem un raspuns la aceasta intrebare la care toti ne avintam in tot felul de aproximari.Astazi operam cu o certitudine : 71% din cetatenii RM nu sunt deacord cu o eventuala unire iar 61% SE OPUN ,v rog sa remarcati acest termen : SE OPUN .Eu unul as mai fi pus o intrebare care ar fi limpezit lucrurile si mai mult si anume:
  „In eventualitatea unei uniri cu Romania a-ti fi gata sa luptati cu arma in mina impotriva unirii cu Romania?”….

  De prea mult timp am scaldat aceasta relatii in niste zoi caldute si tulburi , icalzite la focul idealismului stupid si naiv.

  Pentru acesti oameni se pretinde acordarea in masa a cetateniei romane, asumarea de catre neghiobii din Romania a platii pensiilor etc etc etc…

  Probabil ca in vreo 10 ani cei care vor dori unirea cu Romania vor deveni majoritari .Atunci insa decalajul intre Romania si Gubernia sovietica(personal nu recunosc RM dreptul de a se numi Moldova si cred ca aceasta atitudine trebuie sa devina una oficiala a Romaniei de urgentaspuneam decalajul se va mari in mod substantial (cel putin dubla sau tripla) ,numai ca atunci generatiile de romani care
  ar fi acceptat noi sacrificii se vor fi diminuat considerabil ,iar generatiile noi isi vor aminti toate „ispravile „din istoria recenta ale basarabenilor si e foarte posibil ca la intrebarea :” doriti sa faceti sacrificii pentru a-i integra pe basarabeni si basarabia in Romania”?sa raspunda 61% NU. Cred ca politicienii din RM care sunt pentru unire sa lase ipocrizia electorala si sa explice basarabenilor ca e periculos sa transformi in sport national scuipatul in directia Romaniei…

 16. cam deceptionata parere are Stalinus, si nu foarte departe de adevar atunci cand are pareri personale despre RM.
  – Stalinus, parerea personala o poti consulta cu sotia acasa intreband-o daca mai e dispusa sa poarte numele tau de familie(asta daca nu esti prea liberal sa porti tu numele de fata al sotiei) ori stim cu toti ca niciodata un stat n-a fost recunoscut in istorie de catre o persoana fizica, ci numai de entitati specializate.De aceia parerea ta valoreaza maximul de procente in fata sotiei ce te intretine cu toate ideile de bucatarie ce le tot amesteci.Barjare, o famile e UNICA, are un nume si severste aceluiasi scop de crestere si educare a copiilor facuti din dragoste si nu conteaza capra vecinului, daca Pater Familias are probleme cu obligatiile conjugale sau cu cele emotionale. Deci nu ne amestecam familiile(familia fiin celula de baza a societatii statale) iar daca ravnesti la nevasta altuia n-ai decat sa apelezi la seviciile capitaliste ale unei case de tolerante unde poti sa-ti satisfaci poftele satalinusiene …

  Sper ca ne-am inteles ….si mai mergi pe la biserica …

  Cat despre sondaj nu pot spune ca reprezinta un comentariu specializat pe date si cifre elaborate obiectiv, ci e interpretarea intercalata cu niste cifre aleatorii ale d-nei Pavlicenco.

 17. Hop si iara… Sau despre altfel de Unire.
  PL (pe langa tanc) mai are nevoie de armata de femei de la PNL&MAE pentru a produce surpriza mare care s-ar numi schimbarea liberala, nationala si europeana. Cu Vitalia Pavlicenco-presedinte al R. Moldova, M.Ghimpu-presedinte al parlamentului si Dorin Chirtoaca-prim ministru, R. Moldova ar fi in stare sa obtina cea mai frumoasa imagine pe care ar fi avut-o vreodata in istoria sa. Aceasta imagine ar crea fluxuri banesti sporite spre Moldova cat si apropierea Moldovei de UE si cel mai important ar fi dezghetate relatiile cu Romania. Vitalia Pavlicenco este necesara PL pentru completarea si batutul in cuie trainice a programelor liberale- asemanatoare, dar totodata in particular parca incomplete, ca cheia si lacatul. PNL nu-i ajunge ratingul PL nascut pe spatele lui Dorin Chirtoaca, ajutorul pentru coloana vertebrala a lui Dorin fiind femeile istete, destepte, profesioniste, vorbarete si foarte luptatoare de la PNL&MAE. Am impresia ca daca ar fi posibila consolidarea unei liste liberale comune a unui singur partid alcatuite din membrii PL, PNL, MAE, atunci sondajele ar fi si mai promitatoare cat pentru PL atat si pentru PNL&MAE. Schimbarea e aproape! Fortza PL, PNL, MAE! Fac voluntariat electoral pentru aceasta eventuala miscare pe tabla politica multicolora moldava si mentionata in comentariul anterior! Cu condeiul, cu betele de rasarita, cu florile, cu tancurile daca va fi necesar (o gluma in contextul tancului-se admite?), cu oricare alte mijloace legale si capabile pentru a produce schimbarea. Doritori daca mai sunt, alaturati-va! Atentionam liderii PL, PNL, MAE – va pasa de opinia noastra?
  P.S. Deocamdata de opinia flowers_of_liberty.

 18. floricele pe cimpii ..hai sa le-adunam copii….

 19. flowers_of_liberty..ori iti place tie sa fii sub papaucul femeii sau ejti afemeiat..in caz de ejti baiat..ori feminista convinsa sau in cel mai bun caz…o blonda..in caz de ejti fata.succes in viatza ta privata!

 20. Germaniei ii place tare sa fie sub papucul femeii, deaceea nemtii au criza economica iar noi fiindca n-avem femei la conducere nu avem nici criza economica. Iar in Anglia cati ani a fost prim ministru Margaret Tatcher? Iar la desert si un banc: Cica umbla Dumnezeu sa vada cine conduce pe pamant-femeile ori barbatii. Daca in familie se afirma ca conduce femeia primeau cadou de la Dumnezeu o gaina, daca se spunea ca conduce barbatul-cadoul era un cal. Da Dumnezeu cadouri numai gaini si nici un cal. Dar intr-o familie au vrut sa-l duca de nas pe Dumnezeu si sotii au zis ca in familia lor conduce barbatul. Dumnezeu spune atunci: iata herghelia, lasa sa se duca sotul sa-si aleaga calul dorit. Se duce barbatul, se uita la cai-unul mai frumos decat altul, se uita, se uita… si se intoarce la nevasta-sa si-i spune: scumpa mea da care cal sa-l aleg? Hai sa-l alege tu!

 21. Pentru Stalinus si Weber. Cate femei si cati barbati sunt conform datelor statistice in R.M.? Cine va apara mai bine acest segment al populatiei. D-stra? Ori Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can s.m.d. D-stra stiti cum este sa fii insarcinata, stiti cum se naste, stiti cum se creste un copil pentru tara? Stiti cum se spala rufele, stiti cate calorii sunt necesare unei femei zilnic? Eu nu stiu fiindca sunt barbat ca si voi, dar stiu una-ca femeile noastre trebuie sa aiba avocati adevarati si batausi in conducerea tarii. Greceanii si Ostapciuc, Arama, Buliga nu ma aranjeaza ca avocati ai mamei mele, ai sotiei mele fiindca politicienele nominalizate mai sus sunt papusele frumusele de la teatrul Licurici cu sponsori si cu tutele. Iar Pavlicenco si Can, Bejan si doamna Nina de la Cahul ori Cantemir vor sa apere drepturile si libertatile mamelor, bunicelor, fetelor si fetitelor fiind exact in pielea lor. Iar Dstra fiind in pielea voastra aparati drepturile si libertatile lui Filat cu gandul ca va da un post de lucru mai bun decat acel pe care il aveti in prezent. Hai noroc! Dar la voi acasa cine alege calul din herghelie?

 22. La mine alegem calul pe rind..dar la tine e clar ca se uita nevasta-ta peste umar cind scrii….nu fii pueril….

  Si o tiganca de marginea drumului care leapada puradel dupa puradel pe unde apuca stie mai multe decit mine despre ce inseamna sa nasti sau sa fii insarcinata, asta nu inseamna ca trebuie sa-i dam o tara pe mina, de crescut un copil stiu in aceiasi masura ca si nevasta-mea iar de spalat rufele , hmm stie masina ….

  Nu-s impotriva femeilor in conducere, din contra ,dar criteriile de eligibilitate nu-s nicidecum nasterea, crescutul copiilor sau spalatul rufelor mai omule…nu fa ghiveci din politica …

  Inca ceva pentru cultura ta generala: nu exista drepturile si libertatile mamelor ,bunicelor ,fetelor sau fetitelor , exista DREPTURILE OMULUI iar cine apara altceva decit atit nu are ce cauta in fruntea bucatelor…Sper ca n-a fost prea complicat mai floricel….

 23. Pentru stefanRO

  Si eu sint de acord ca unirea este inevitabila. Mai consider ca 29, care, de fapt, inseamna 30 si chiar si ceva, este un rezultat bun, avind in vedere o guvernare antiromaneasca si lipsa de acces pentru alte opinii la Radioteleviziunea centrala.

 24. http://www.ziua.ro/pics/2008/12/19/1229710947.mp3

  ABSOLUT AUTENTIC : imnul spitalului de nebuni din Chisinau……

 25. De spalat rufele hmm stie masina… Cata aroganta si totodata cata mandrie posedati, dat fiind ca nevasta DVS are masina de spalat rufe. Iar Veronica din satul cutare n-are nici macar bani pentru praf de spalat. Da-o masii pe Veronica aceasta, ce are ea cu politica noastra? Parintii ei au fost niste idioti si ea este tot o idioata. Sunt drepturile omului si nu ale Veronicai in parte si daca este ea asa cum este las sa fie in continuare, ca noi toti suntem liberali si trebuie mai intai sa permitem capitalistilor sa se dezvolte bine ca apoi poate capitalistii s-or indura de Veronica noastra si n-or mai lua-o la misto ca n-are masina de spalat sau ca poarta chiloti negri de cit. Si poate o vor angaja ca deriticatoare la firma lor platindu-i atat ca sa-si poata si ea cumpara si masina de spalat si altfel de lenjerie. Iar sotul ei o bate in fiecare zi cu picioarele in burta necatand ca este gravida, iar medicul de familie ii zice ca asa-i trebuie daca s-a casatorit cu nebunul acesta. Ca daca Greceanii umbland pe la aprinsul flacarilor albastre s-ar mai interesa prin satele Moldovei ce mai fac femeile tinere, cum le mai este viata de familie, cu ce se mai ocupa sotii lor in afara de preparat si de consumat bauturi alcoolice, atunci as vorbi si eu dspre drepturile omului dar asa pardon, daca mergeti oleaca si prin sate cu agitatia electorala mai trageti cu ochiul la femeile de prin ograzile lor. Clar ca privirea nu va este gadilata de vreo figura corporala atragatoare ori de picioare lungi si drepte, coafura moderna sau halat de casa ultra nou, deacea fiintele de dupa gard nu prezinta nici un interes nici pentru Filat si nici pentru Urechianu, de asemenea si nici pentru alti politicieni mai expirementati si mai putin expirimentati. Fiintele care ranesc baliga din ocoale si cara fan cu furca la vite sunt oricine si orice, numai nu femei. Va atentionez, ca aceste fiinte sunt femei la sigur! Ghiveciul in politica oricum este fara ca sa-l prepar eu ori DVS.
  Iar tiganca in primul rand este om si nu tiganca si celora care o numesc asa le este in cot de ea si de pruncii si nu de puradeii ei, iar averea principala a unor astfel de tipi ganditori va ramane masina de spalat automat. Hai noroc! Fortza PL, PNL, MAE pe lista comuna!

 26. Pentru Marele Ochi

  Nu e vorba de nici un fel de cifre aleatorii. Sint cifrele din tabelele anexate.

 27. Pentru flowers_of_liberty

  Ne intrebati daca auzim si vedem ce postati. Desigur ca vedem si citim. Eu spun mai simplu – macar sa ne asezam sa discutam. Insa nu se vrea. Ok. Cine nu vrea sa discute, nu are nici un drept moral sa ne dea recomandari cum sa participam in alegeri. Ramine fiecare de capul lui, isi asuma deciziile si actiunile.

 28. Pentru Vitalia Pavlicenco. Pacat. Ca cineva nu vrea nici sa discute, nota va fi pe potriva. Si pentru DVS si pentru altii. Alegatorul nu va cauta vinovatii, alegatorul va pune notele. Ca apoi cineva va zice ca moldovenii is prosti si voteaza comunistii si isi merita conducerea. Oamenii intra pe faza alegerilor, fac analize simple, incep discutii politice si dezbateri. Iar ideea principala in discutiile, analizele si dezbaterile oamenilor este uniunea partidelor democratice pe o singura lista. Asta e. Si inca una despre ce vorbeste lumea: vreti putere, poftim putere, dar faceti-ne si pe placul nostru, nu doar pe al vostru. Iar pe placul nostru ar insemna crearea unei liste comune. Genial si simplu. Oamenilor nu le trebuie concerte costisitoare, ziare colorate, chibrituri pe gratis, oamenilor le este necesar sa li se faca pe plac. Toate bune.
  Pentru Stalinus: frumos cantec, demn de melodia de apel al telefonului DVS mobil (glumaaaa nereusita, cred ca) dar trebuia ceva sa va raspund. Hai noroc!

 29. flowers,

  nu stiu pentru ce s-a revoltat stalinus in ’89 daca rufele i le spala masina care consuma energie pentru ca taticul ceausescu ce l-a aducat l-a invatat sa faca economie.nevasta-sa satula de atata abstinenta(stalinus pe vremea aia manca salam din soia iar potenta ii era scazuta) l-a trimis l-a revolutie in piata sa strige in gura mare „vin americanii” …. cu tehnologie sofisticata de spalat nu numai rufele dar si la c … bineinteles au venit ajutoare din tarile democratice si cu haine, cu chiloti si izmene de pus in masina de spalat fiindca aceatsa nu putea merge in gol, iar stalinus mandru ca respira libertate s-a reprofilat din barjar(marinar) in precupet.Chiar domnul presedinte Basescu(colegul de breasla al lui stalinus) obligat de imprejurari sa dea socoteala pe seama flotei care a vandut-o, spunea ca navele romanesti erau atat de proaste si vechi incat nu puteai nici puntea sa o speli dar altminterea refele … care erau agatate de stalinus si baieteii lui de croaziera pe sfoara la soare, la uscat.Ma intreb eu CE si Cate drepturi si libertati aveau femeile de marinari in timp ce barjarii lor urlau ca lupii la luna de singuratatea calatoriei. Si apoi cum sa nu-ti vina sa canti „.. floricele pe campii … hai sa le adunam copii ….” numai gandindu-se la cati barbati au ramas fericiti in urma calatoriei.

 30. flowers_of_liberty, я полностью с Вами согласна. В парламент должны прийти ЛИЧНОСТИ, которые чувствуют боль своего многострадального народа, а не papusele frumusele de la teatrul Licurici cu sponsori. Воля избирателей: оппозиция ОБЯЗАНА объединиться! Пусть вначале хотя-бы перечисленные Вами партии. Это уже шанс.Госпожа Павличенко первая протянула руку лидерам других партий, но, видимо, те мечтают о личной славе, не желая делить добычу с другими. И меньше всего думая о народе. Увы!

 31. La asa alegatori, politicieni pe potriva si presedinti ca Voronin….La mai mare moldoveni….

 32. Domnule Stalinus, chiar ca sunteti egoist. Propuneti o alternativa, eu de fiecare data imi argumentez ceea ce scriu daca observati. Alta chestie este daca va este pe plac opinia mea sau nu, as vrea foarte mult sa aflu cum vedeti DVS schimbarea si daca este necesara aceasta schimbare. Voi respecta opinia lui Stalinus daca va zice ca schimbarea nu este necesara, dar va rog argumentati macar cat de cat. Daca nu posedati talent de convingere, atunci scrieti in continuare pe gratis lozinci ieftine si fara priza. Iar daca aduceti argumente pentru pozitia care o aveti sunt gata sa fiu receptiv si sa va inteleg. Eu mai repet inca odata, am o convingere puternica ca doar PL PNL MAE Forul Democrat al Romanilor Partidul Ecologist dac se unesc pe o singura lista ar putea produce schimbarea adevarata si nu falsa in cazul cand se vor amesteca PLDM si AMN, care iarasi ma repet, sunt partide – factori de risc. Este practic imposibil ca partidele mele favorite sa castige procentul de voturi necesar pentru a forma o majoritate in parlament, dar teoretic este posibil si imi inchipui cum ar trebui de organizat lucrul electoral pentru a preface sansele teoretice si in sanse practice. Cate ceva propuneri am expus deja pe acest forum prin noiembrie. Merci Rusoaicei pentru atitudine. Iar lui Stalinus ii urez ca de obicei – Hai noroc!

 33. Rusoaica,scrie romaneste sau dispari de pe asemenea site-uri !

 34. Pentru micael.
  Жаль, что Вы забыли русский язык и не понимаете кирилицу.Я думала, на блог Павличенко заходят образованные люди.Извините. Я не стану отвечать агрессией на агрессию.

 35. Pentru Rusoaica

  Ia dumaiu chito vi rasujdaete pravilino. I ne nado otvetiti agresiei na agresiu. Ia prosu vas ne obratiti vnimanie na nekrasivie vizovi nevospitanih, no kotorie zahodeat na blog. Ia mogu poprostu vicherknuti, no ia ostavleaiu chitobi dokazati chto oni slabie kogda postupaiut tak. Ostanitesi na bloghe i pisite svoi mnenia. Vcera ia bila v Belitah, besedovala s ruskoiazichnimi i eto ponravilosi obeim storonam, mi budem prodoljati eti vstrechi. Spasibo za vashi viskazanniie mnenia.

 36. Pentru micael

  Nu cred ca este indicat indemnul adresat Rusoaicei. Mai bine e sa venim cu argumente, decit cu indemnuri menite sa tensioneze relatiile interetnice. Eu nu am interdictii pe blog pentru nimeni care da dovada de bun simt, comportament moderat, cintarit si echilibrat, chiar daca cei ce scriu ramin in anonimat.

 37. Mai Floricica ,daca ai fi citit ce scriu eu de ani de zile ai fi stiut ce gindesc…

  Am scris chiar pe acest blog al Vitaliei Pavlicenco : nu aveti nici cea mai mica sansa sa obtineti schimbarea prin alegeri.Scrutinul din 2009 e deja fraudat datorita mentalitatii ignorante si retrograde a marii mase de moldoveni….singura solutie : REVOLUTIA…dar ma rog voi sunteti singurii care credti ca o sa reusiti ceva in alegeri dupa cum sunteti singurii care cred ca vor intra in UE fara NATO…

 38. D-na Pavlicenco: e blogul dv si aveti dreptul sa stabiliti regulile jocului, dar in ce ma priveste eu nu va mai dau dreptul sa va plingeti ca nu va respecta rusii din RM….pentru ca nu va-ti cistigat dreptul de a fi respectati ,ba mai mult confundati drepturile europene pentru minoritati cu care nu are numic in comun cu situatia din RM….

 39. Pentru Stalinus

  Sint de acord cu nesansa generala de a cistiga alegerile care sint fraudate din 1999. PNL este pentru NATO, in primul rind, avem in sondajele IPP cel mai clar exprimat mesajul proNATO din partea PNL. Sintem pentru o revolutie – poate inainte -, dar, in special, dupa alegeri. Insa PNL nu o poate face singur. E nevoie de coordonarea eforturilor.

  Legat de rusolingvi – eu nu ma pling de faptul ca nu ma respecta, de aceea nu pot replica acestei postari.

  Eu cred ca mi-am cistigat dreptul sa ma respecte rusii si ma respecta, pentru ca am ajutat pe fiecare, am raspuns solicitarii fiecaruia, indiferent de nationalitate.

  Nu confund nici un fel de drepturi europene pentru minoritati. In prima zi a acestui Legislativ, cind s-a adoptat declaratia comuna, am spus sa nu se mentioneze drepturile colective, ale minoritatilor, ci drepturile omului. Doar atit. Cit priveste o mare majoritate d eoameni care inca nu au fost ajutati sa inteleaga si corect ce sa faca, trebuie sa mentionam lipsa de acces la informatie si frica bagata inca in ei prin persecutii. Iata asta, voi, romanii, nu intelegeti, cind e vorba de R.Moldova. De aceea va e greu sa ne intelegeti. In general, mie nu-mi place ipostaza de a ma tot „dezvinovati”. Parca am rabdare, dar parca imi crapa uneori. Ce-ar fi daca romanii ar fi mai ingaduitori si mai calzi, nu chiar atit de rautaciosi si rai, de parca noi i-am abandonat pe ei, si nu ei pe noi…

 40. Daca v-ar fi respectat si „rusoaica” si alti cioloveci v-ar fi scris in lb romana dv fiind cunoscuta pentru ce militati, dar asa va amagiti singura(oricum eu ma refeream la moldoveni in general) . Se poate ca noi romanii sa nu vedem foarte clar lucrurile din RM de aici din Romania dar la fel de bine s-ar putea sa vedem unele lucruri din RM mai bine decit dv basarabenii.

  Vad ca nici dv nu sunteti altfel decit ceilalti care au tupeul sa afirme ca noi i-am abandonat pe basarabeni cind de fapt dv basarabenii abandonati in fiecare zi tot ce este romanesc …

 41. Pentru Stalinus

  Sa- transmit salutari lui Ion Ungureanu de la cine? De la Stalinus sau de la adresa de e-mail?

 42. Ha-ha-ha..stimata dn Pavlicenco..normal ca va respecta rusii..incepind de la nume,,,ca numai roman nu pare a fi :)) iar chestia cu abandonarea romaniei fata de basarabeni.se vede clar ca va intrat adinc in constiinta lectia lui stalin..:))) dar oare basarabenii ai inteleg pe romani? sa fii intre ciocan si nicovala..de la vest…invazie hitlerista iar d ela est..bolsevica..care a fost mai buna? :))) niciuna! si oricum..fatza de primitivismul.si brutalitatea rusilor eliberatori…ce sa mai zic..fascismul a murit…nemtii ai au pe constiinta pe evrei..in schimb rusii? jumatate de europa au imputit 50 ani!!! asa ca …

 43. Rusoaica..pare o fata de treaba..nu am nimic personal cu ea..ar fi mai civilizat si de ”bun simt” sa scrii pe romaneste.daca majoritatea scriu in lb latina…sa te faci inteleasa…sau sa intri pe siteuri chinezesti..poate aia stiu mai multa rusa ca noi..:)))

 44. Am scris un mesaj care vad ca a disparut precum bradul primariei Chisinaului…

  D-na Pavlicenco: mistoul cu Stalinus si adresa de mail nu era necesar dat fiind faptul ca stiati ca numele meu adevarat e Radu si ca-s roman cred ca era suficient pentru a fi considerat un mesaj civilizat.
  dealtfel raspunsul dv era asteptat la cu totul alt topic ….

 45. Pentru Stalinus

  Nu am stiut de numele Radu, vad Stalinus si adresa de e-mail, dar nu pot oferi nimic fara permisiune. Eu asa cred, daca nu gresesc.

 46. Pentru Webber

  Mie nu-mi plac oamenii rautaciosi. Retineti bine asta. Eu scriu cu rabdare, dar daca nu va prinde, nu vom mai putea discuta.

  Numele meu de familie este Vangheli. Sotul meu, Sergiu, are numele Pavlicenco,. provine dintr-o vita pe jumatate de „albgardisti” care au tot fugit si au ajuns pe malul NIstrului, in Transnistria. Bunica, romanca, si cu surori, cu fiica in Romania, s-a casatorit cu un ucrainean-rus Pavlicenco.

  Ma respecta pentru ca eu reactionez la toate problemele lor, indiferent d enationalitate si pentru ca nu ma tem sa ii spun lui Voronin ca e bolnav psihic si ca e hot mare si mafiot si mai mare.

  Chestia cu abandonarea de catre Romania a Basarabiei nu are nimic in comun cu rusolingvii, nu trageti faptele de par ca veti ramine cu floace neplacute in mina.

  Pe acest blog s-a discutat prea mult la inceput despre romanii basarabeni si romanii din Romania, nu mai reluam. Romanii trebuie sa ii inteleaga pe basarabeni, si nu invers. Dar asta daca vor. Daca nu – nu.

  Sintem pe aceeasi parte a baricadei in privinta ocupantilor rusi. Nimeni nu contesta faptele lor si ar fi bine ca Rusia sa-si retraga mai reped etrupele. Am discutat si despre asta. Mi se pare ca aveti un mare haos in cap. Descurcati-l macar un pic.

 47. For Webber
  You are not foolish fellow. My a piece of advice for you – learn the Russian language. It will be very of useful for you in future.

  „Тише, тише совлекайте с древних идолов одежды, слишком долго вы молились, не забудьте прошлый свет”.

 48. Din pacate nu exista o forta politica din Rep Moldova care readuca starea tarii la normal si pe drumul cel bun.unde m-ai pui ca sa compromis increderea fata de Bruxelles ptr f multa vreme.indiferent de schimbarile care le asteptati prin 2009.o opozitie doar pe hirtie.citeva mitinguri..si ce a iesit? Nimic! Nu stiu unde am vazut..in ce statistica..dar clasa politica din RM este aproape cea mai proasta guvernare din lume! Iar cu reformele intirziate,cu starea actuala a lucrurilor…nu sint pesimist..dar pina la normal..ceva de 2 decenii…asta in cel mai optimism mod..basarabenilor nu le trebuie democratie.nu le trebuie dezvoltare…doar paine de citva copeici..Romaniei si Bulgariei i-au trebuit 17 ani sa ajunga in NATO si UE..si noi am vrut integrare si democratie inca din REVOLUTIE!!!

 49. ptr rusoaica: Eu cred ca iti bati joc de mine..din 3 motive clare:

  1: Urasc limba rusa.nu din rasism .si doar ptr simplul fapt ca nu-mi place deloc.nici oamenii si nici cultura voastra
  2: Nu-mi va folosi deloc limba rusa.nici in prezent.nici in viitor.ca nu am degind nici sa ma mut in rusia.nici macar sa o vizitez…si asa o vad zi de zi prin blocurile cenusii si fabricile falimentare si parasite.la fel prostul gust..asa ca rusia e omniprezenta in romania.mai peste tot din nefericire .la fel si in tarile fost-comuniste.iar eu am gindire si simtire europeana.vestica.nicidecum rasariteana.

  3:Nu voi invata limba rusa.nici daca rusii in va cucerii lumea.sau o va ocupa..fiindca NIMENI NU-MI IMPUNE NIMIC! [nu fac referire la tine]

 50. si din nou ptr Rusoaica.un sfat bun: Vad ca stii cit de cit engleza..eu cred ca ea este foarte folositoare…si tie.si mie si tuturora! Este limba internationala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *