PNL este in campanie electorala pentru Romania si se pregateste de alegeri (vezi si fragment video)

cimg8287-2.jpgPe data de 15 noiembrie a avut loc sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale a PNL, in care s-a examinat Raportul presedintelui partidului despre activitatea Biroului Permanent Central, s-au adoptat o decizie privind sarcinile imediate ale PNL si o Declaratie privind ofensiva antidemocratica a coalitiei de guvernamint, precum si hotariri de ordin organizatoric.

La sedinta DPN au fost prezenti, ca invitati Nicolae Dabija, candidatul PNL-Romania pentru Legislativul de la Bucuresti, dnii Andrei Covrig si Nicolae Rosca, vicepresedinti ai Miscarii Actiunea Europeana. Invitatii au mentionat importanta coagularii fortelor proeuropene si a implicarii celor doua formatiuni in campania electorala pentru Parlamentul Romaniei.

cimg8268.jpgIn raportul prezentat presedintele Vitalia Pavlicenco a vorbit despre actiunile PNL, munca organizatorica de dupa sedinta precedenta a DPN, despre sarcinile organizatiilor teritoriale: „Ati urmarit evolutiile politice, ofertele facute de unele partide, discutiile – ajunse a fi rasuflate – despre Masa Rotunda a Opozitiei anticomuniste, pentru a avea un mesaj si o atitudine comune contra comunistilor si a abuzurilor la care ei se dedau. Din pacate, lucrurile nu s-au limpezit. Apelurile insistente ca Opozitia sa ofere o alternativa credibila au ramas neauzite. Fiecare formatiune – cu preferintele, problemele, prioritatile si scopurile sale – deschise sau mai ascunse -, dar coagularea nu se produce. Daca AMN, PL si PLDM se uneau fara PNL, aveam un tip de discutii. Daca asta nu s-a produs, inseamna ca nu exista dorinta partidelor mai cotate cu sanse sa accepte o coagulare intr-un pol anticomunist, proeuropean. De aceea, principala sarcina a ramas sa ne consolidam, sa muncim» – a mentionat presedintele PNL.

Declaratia PNL-MAE de a-si coordona actiunile si a merge impreuna la alegeri este cel mai important eveniment din ultimele luni in viata partidului. Ne apropie de MAE atit valorile si scopurile programatice, pe care le impartasim, cit si dorinta de a munci pentru a convinge populatia de pozitia noastra privind transformarile necesare intr-un stat insaracit cu buna stiinta. Am si convenit cu MAE sa procedam la elaborarea unui plan de actiuni si a pasilor spre alegeri, ca si a unui Acord de cooperare, ce va conduce la crearea unui singur partid dupa alegeri.

Vitalia Pavlicenco a mentionat intilnirile avute cu cetatenii R.Moldova, inclusiv cu grupuri de cetateni alogeni, reprezentanti ai carora au fost si invitatii DPN a PNL (Vezi video).

Din partea PNL candideaza pentru Adunarea Populara a Gagauziei Gheorghe Constantinov, gagauz de nationalitate, presedintele raionului Comrat.

DPN a adoptat o Decizie despre sarcinile imediate ale PNL si o Declaratie privind ofensiva antidemocratica a coalitiei de guvernamint.

Delegatia Politica Nationala a luat act de demisia din rindurile membrilor PNL, depusa in fata DPN de Anatol Taranu, implicit – din functia de vicepresedinte al PNL. Anatol Taranu s-a declarat in dezacord cu ultimele decizii ale organelor colective ale PNL, in special cu cele de participare in comun cu MAE la alegeri, decizii adoptate dupa negocieri nefinalizate cu PLDM.

DPN a ales trei noi vicepresedinti ai PNL: Mihai Severovan, consilier municipal Chisinau, tinarul Veaceslav Ombun, presedintele Organizatiei Tinerilor National-Liberali, si tinara Diana Crudu, presedintele Organizatiei Femeilor National-Liberale.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

61 Comments

Add a Comment
  1. Dna Pavlicenco, foarte placuta impresie mi-a lasat domnul, am ramas fara cuvinte. Aici am realizat ca noi nu ne cunoastem cetatenii si asta poate pentru ca nu am fost uniti, nu am comunicat, nu ne-am pus scopuri comune respectiv nici coeziune nu era nici rezultate.

  2. Daaaa. Sa vezi si sa nu crezi! Are perfecta dreptate. Chiti alolingvi pot gghindi ca Dlui ? Pe chiti ii poate convinge ? Bravo PNL ! Bravo MAE ! S-ar putea sa deveniti impreuna buturugile mici, care unindu-va veti rasturna comunism-capitalismul si aliatii lor.
    Imi deveniti tot mai simpatici!
    Eu cu cine VOTEZI ?

  3. Pacat ca a plecat Taranu, fara Taranu si PNL va arata altfel. Ati pierdut o piesa grea, chiar poate irecuperabil de grea. In loc sa va stringeti rindurile irositi in van putinul pe care il aveti. Apropo, care au fost motivele adevarate a plecarii lui Taranu

  4. Pentru socolenco

    Te-ai convins ca 1. Fapta spune mai mult decit vorba. 2. Dialogul si transparenta sint leacurile tuturor bolilor. 3. Nu ne cunoastem si dialogul ar rezolva multe. 4. Acesti cetateni sint recuperabili. Cind nu va fi in Moldova vot etnic atunci ne-am salvat de riia comunista.

  5. Pentru Salut

    Aici a si fost falsa imagine mereu – ca Taranu „e piesa grea”. O fi, dar nu pentru partid. In PNL de doi ani nu a muncit, a considerat ca, daca la inceput a luat un Statut PNL din Romania si l-a mai mozolit acolo, apoi a luat Programul de la AMN, care era bun, scris de el si redactat de mine, pe care AMN nu a vrut sa-l realizeze, si apoi l-a cam modificat, mai mult nu trebuie sa faca nimic. Deci – nu a lucrat nimic pentru PNL. Doar a impiedicat, distrus, tras sfori, facut combunatii, a pretins mereu sa reprezinte, dar sa nu creeze structuri. La toate DPN venea si turna minciuni peste capul meu, dupa ce eu adunam cu atita greu oameni, cum a fost si ieri. Ne-a murdarit la Vocea Basarabiei. Ieri am avut oameni noi, vreo suta, iar el fata de toti face zizanie si certuri, in loc sa discute ce vrea la BPC, deschis si cu curaj. Dar si acolo arunca vorbe si parasea sedintele. A lasat mereu impresia ca e pus sa faca special rau. Nu a adus un om la partid, dar zice ca e partidul lui Pavlicenco. Pai, ada oameni si va fi partidul nostru. A stiut numai sa critice. A plecat pentru ca a simtit ca nu va fi promovat – dupa acest comportament – pe nici o lista. Acoperirea lui e ca nu au mers din cauza mea negocierile cu PLDM si pentru ca am semnat declaratie cu MAE. Dar nu e adevarat, PLDM-ul a incetat negocierile cind a vazut ca l-am retras pe Taranu din fata de la negocieri, raminind, totdata, printre negociatori. Nici MAE, nici PL, nici AMN, din cite stiu, nu-l accepta, toti il considera sforar si combinator, plus ca e lenes de moarte. Noi l-am rabdat sa fie bine, dar le-am spus colegilor ca el va exploda odata. Ceea ce a si fost. Poate il ia PD sau PLDM, insa el nu are oameni in spate si scindarea de mai inainte a PNL-ului, cu plecarea unora la PLDM, tot el a facut-o. Acum, recent, a lasat clar impresia ca a vrut sa-i serveasca PLDM-ului pe talger PNL-ul, la care nu a muncit, ci pe care s-a tot chinuit, in acesti ani, sa-l distruga, dar sa-i mentina o stare vandabila contra unui loc al sau pe lista undeva, drept rasplata pentru asta. Nimeni nu l-a urmat, toti la noi il stiu, eu am pastrat, cit am putut, aparentele. A plecat pentru ca a crezut ca-l dam afara. Insa eu am spus ca intentionez sa pun problema vicepresedintilor, pentru ca Mircea Rusu e ocupat si nu are timp de partid, iar Taranu nu vrea sa faca nimic. Vroiam sa mai alegem niste vicepresedinti, ceea ce am si facut – pe Severovan si pe doi tineri buni. Iar Taranu a crezut ca voi supune votului scoaterea sa din functie si s-a autoamagit, inaintind repede cererea de demisie. Poate se va duce la Tarlev, oricum – faptul unde se va duce va arata cine este el, de fapt. Acesta e purul adevar, dar vom veni cu alte detalii, ca azi plec in afara Chisinaului.

  6. „Pisele grele” de tirit in spate trebuie aruncate rapid, daca doresti sa te misti usor si rapid! DVS dna Pavlicenco de ce ati protejat atare „Piesa grea” atita timp, odata ce a fost clar, ca este pus pe rele si ca tragea sforile ? Ori sunteti naiva si credeati, ca il veti „educa” pe acest „Taran” inteligent ? Cine, daca nu DVS trebuia sa luati atitudine si sa supuneti votului comportamentul lui Taran? Vedeti, el a fost si aici destul de destept si a decis sa plece singur inainte de a fi dat afara. Acum s-ar mai putea sa faca si declaratii imputite . Cel doare pe el noroiul, aruncat in ochii omului neinformat ? Sunteti gata sa-i dati riposta? De una singura sau echipa fara DVS ?

  7. Nu e deloc pacat ca a plecat Taranu-„Piesa grea” si „eftina”.PNL e mult mai curat fara Taranu.Daca-i vorbesc mamei mele despre Taranu,habar nu are cine este el,cum n-am stiut nici eu de el, pina a deveni membru PNL.
    Nu va deranjati,in teritoriu vom avea grija sa nu ajunga vorba lui imputita,cu atit mai mult ca lumea nu prea il cunoaste.Si chiar credeti ca va face efort sa vina pina la Cahul?sau pina la Giurgiulesti?
    Ma cam indoiesc,vreti sa moara de harnicie?

  8. Uneori mai intram pe acest blog. Acum totul e clar. Pina mai eri despre Taranu numai elogii. iar acum numai murdarii. Si cind ati spus adevarul? Deci, pe Matei la-ti murdarit, pe Urechean la-ti murdarit, pe Chirtoaca si Ghimpu ia-ti murdarit, pe Filat la-ti murdarit, acum i-a venit rindul lui Taranu, am inteles ca pregatiti cada cu zoi pentru Rusu…. Rusine, d-na Pavlicenco!

  9. Pentru Nina
    Nu am avut in vedere, ca Taranu v-a pleca in teritoriu sa ponegreasca. Am avut in vedere faptul in sine, ca un vice-presedinte de partid pasiv nu trebuie lasat in functie ci trebuie trecut in membru de partid cu statut obisnuit, fara functii de conducere. Dar, daca mai si aduce prejudicii activitatii partidului nu trebuie sa fie lasat sa plece de buna voie, trebuie sa fie exclus din rindurile partidului, daca asta o merita.

  10. Salut,
    aveti dreptate cind spuneti ca „el a fost si aici destul de destept si a decis sa plece singur inainte de a fi dat afara”.Anume de asta s-a si temut, sa nu fie dat afara,act ce ar fi putut sa-i pateze numele.
    Totusi cred ca D.Pavlicenco, a procedat corect,l-a lasat sa decida singur,nu l-a fortat.

  11. Pentru SPECTATOR

    Nu am fost nicioadata naiva sa cred ca il pot „reeduca” pe Taranu, dar nu am vrut scandal, credeam ca se linisteste si incepe a coopera. Nu a fost sa fie. Si-apoi era un PNL nu doar creat de mine, iar in partid mai aduca unii pe altii si tot asa. Dupa o perioada, insa, lumea l-a vazut si e pacat ca am pierdut doi ani cu tensiuni constante create de el. Daca presa ma va intreba, voi raspunde. Sa vedem ce va spune si cite minciuni are de gind sa toarne public. Din pacate, presa nu intreaba si echipa.

  12. Pentru Verdun

    Fiecare cu opinia sa. Care va poate fi regretul decit daca va place clasa politica moldoveneasca? Sa va placa in continuare, dar sa nu va intrebati de ce sintem unde sintem.

  13. Verdun,
    intr’un filmulet aici pe blog despre al „patrulea dosar pina ce o fi „dupa cum se lauda Filat,Pavlicenco il mudareste pe Filat?Se murdareste el singur,chiar si atunci cind este insotit de avocatul sau Alexandru Tanase,parca i-ar fi accesoriu de sarbatoare.
    De ce Pavlicenco nu are nici un dosar?

  14. Daca tot vorbiti de alegeri, iata un material foarte interesant la subiect.

    http://www.curaj.net/?p=6239

  15. Pentru Verdun
    Draga verdun, si eu ma uit pe blog foarte rar, dar acum voi intra mai des. Ce tine de PNL sa stii, ca chiar acest Taranu nu mi-a creat nici macar o singura data parere pozitiva despre el. Mai ales, ca am foarte multi baieti cunoscuti la PL si ei spun, ca nu vor colabora cu PNL numai pentru ca acolo este Taranu. Dinsii spun, ca au invitat-o la ei pe Pavlicenco fara Taranu, dar ea nu a dorit sa-l abandoneze din spirit de echipa.
    Am mai auzit, ca nimeni nu il accepta in partidele lor numai pentru ca este un tragator de sfori in favoarea sa si un lenes irecuperabil.
    Eu din chite tin minte in alegerile locale PL a trecut la atac PNL numai din cauza lui Taranu cu cartile lui scrise cu penita, care nu le tai cu bardita. Cred, ca radacinile lui sunt in Rusia, unde a fost Ambasador pe timpurile agrarienilor.
    Un cumnat de al meu este PNL-ist si daca se discuta despre politica si el nu este destul de clarificat in chestiunile, ce tin de Taranu. Spune, ca personal nu intelege cum la congresul de constituire feciorul lui Taranu a iesit la tribuna, fara sa i se ofere cuvintul/nici taica-su nu sa asteptat/ si
    ca un dezechilibrat a inceput sa indruge fraze nervoase …..Dar mai tirziu dinsul fara motiv, cica a devenit membru al altui partid. Drept cumnatul meu nu stie in care partid este si probabil, ca acolo va pleca si taica-su. Mai stiu, ca de chite ori se intorcea de la Chisinau acasa se crucea, ca nu intelegea nimic din pozitia centrului…Pavlicenco ii indemna sa dezvolte structurile, dar Taranu le facea surpriza la sfirsitul sedintelor cu o nota de pesimism, care te facea sa nu mai intelegi ce se face la ei, acolo la Chisinau. Eu ii spuneam sa-si cate de nevoile lui si sa nu piarda timpul, dar el pina acum ma convinge sa merg cu el. Voi urmari ce se mai petrece in acest partid si…poate ca votez si eu cu ei.Vad, ca sunt impreuna cu Mae. Si acolo din chite se vorbesc pe la noi tot sunt oameni credibili. In orice caz mai credibili ca la Filat!
    Tu fa cum vrei, dar pina la urma toti va trebui sa votam cu cineva.

  16. Pentru Salut = Verdun,

    De cind oare tabloizii de scandal pot aprecia sotuatia politica?

    Specifica-te si mai departe in „spalarea lingeriei” vedetelor!

  17. Приватизация „Молдова Тур” оказалась аферой
    15 ноября, 11:16 Молдавские ведомости

    Фирма „Фирма „Alfa-Engeneering” провалила инвестиционные обязательства
    по гостинице „Националь”. Расторгнет ли минэкономторг договор
    купли-продажи „Молдова Тур”?

    21 ноября 2008 года. Кишинев, проспект Штефана чел Маре, 1.
    Площадь Овидия заполонили лимузины, которые подъезжают сюда со
    всех сторон – из центра столицы, с улицы Чуфля и бульвара
    Негруцци. Сотни иностранцев, руководство парламента и
    правительства, наконец, сам президент – все они прибыли сюда,
    чтобы торжественно открыть новое суперсовременное здание, каких
    в Кишиневе еще не было – 25-этажную пятизвездочную гостиницу с
    бизнес-центром международного А-класса. В удовольствии разрезать
    красную ленточку не отказывает себе сам глава государства. Он
    может гордиться этим великолепным билдингом. Это поистине его
    детище. Вместе с ним радость этого знаменательного события
    пришли разделить бывшие и нынешние руководители министерства
    экономики и торговли – Валерий Лазарь, Игорь Додон, Виорел
    Мельник, – которые имели самое непосредственное отношение к
    реализации этого беспрецедентного для Молдовы проекта. Здесь же
    руководство фирмы „Alfa-Engineering” во главе с Николаем
    Куртогло, другие авторитетные предприниматели, чьи
    многомиллионные инвестиции сделали эту сказку былью. В VIP-толпе
    замечен и бизнесмен Олег Воронин – это и его праздник.

    Именно так должны были бы описывать репортеры апофеоз события,
    которое было торжественно анонсировано два года назад
    официальными представителями молдавского правительства, –
    инвестиционный проект на сумму в $33 млн. по строительству
    суперсовременных гостиницы и бизнес-центра на месте
    приватизированного отеля „Интурист”, в годы независимости
    переименованного в „Националь”. Но чуда не произошло. Вместо
    обещанного сказочного небоскреба в самом центре Кишинева
    продолжает стоять серое обшарпанное здание старой советской
    гостиницы, в которой не только нет никаких интуристов, но и
    вообще нет никаких туристов. Это здание-призрак смотрит на город
    пустыми глазницами окон, как живой укор коррупционной
    „прихватизации” воронинской эпохи.

    Типа конкурс

    5 сентября 2006 года в министерстве экономики и торговли
    собрались участники приватизационно-инвестиционного конкурса на
    приобретение у государства 1081506 акций (83,25 процента)
    акционерного общества „Молдова Тур”. Участников было четверо:
    1) фирма „Alfa-Engineering”, предприятие с иностранным
    капиталом, учрежденное зарегистрированной в Эстонии оффшорной
    компанией „Maldone Invest”, 2) фирма „Business Global Parc”, 3)
    фирма „Elite Sport”, и 4) молдо-итальянское СП „Immobile RE”.

    Как и полагается в таких случаях, каждый участник огласил свою
    оферту. Перечислим их в обратном порядке. „Immobile RE”
    первоначально предложила за пакет акций 3 миллиона долларов, готова была
    повышать эту сумму до 4,5 миллиона долларов, на которые у этого участника
    имелась гарантия итальянского банка, и инвестировать в
    строительство отеля сети „Radisson” 12 миллиона евро. „Elite Sport”
    предложила 3 миллиона долларов за акции, представив банковскую гарантию на
    такую же сумму, и обязалась инвестировать в новый отель 16 миллионов долларов.
    „Business Global Parc” готова была заплатить за акции 2 миллиона долларов,
    имея банковскую гарантию на эту сумму, и вложить в качестве
    инвестиций также 16 миллионов долларов. Наконец, „Alfa-Engineering” предложила
    за пакет акций 2,05 миллиона долларов, представив соответствующую гарантию
    из Каушанского филиала „Молдиндконбанка”, и обязалась
    инвестировать в создание пятизвездочного отеля рекордную по
    сравнению с другими участниками сумму в 33 миллиона долларов.

    За каждой из этих фирм стояли люди и структуры, которые были
    хорошо известны членам правительственной комиссии, продававшей
    „Молдова Тур”. „Immobile RE” учредили юридические лица Италии
    „Intertech” и „51 IC”, являющиеся совладельцами сети из 28
    гостиничных комплексов, расположенных по всему миру и
    эксплуатируемых в системе „Radisson”. За компанией „Elite Sport”
    стоял известный бизнесмен Николай Черный, за фирмой „Business
    Global Parc” – компания „Green Hills”. Фирма „Alfa-Engeneering”
    была учреждена эстонским оффшором „Maldone Invest”, который в
    конкурсе представляли авторитетные торговцы мясом из Каушан и их
    кишиневские партнеры.

    Согласно „Положению об инвестиционных конкурсах и прямых
    переговорах по приватизации публичного имущества”, утвержденному
    постановлением правительства N998 от 29 сентября 2000 года,
    основным критерием при определении победителя инвестиционного
    конкурса является цена, предложенная за объект. Если бы
    приватизационная комиссия следовала этой правовой норме, то
    фаворитами конкурса должны были бы стать фирмы „Elite Sport” и
    „Immobile RE”, которые и поборолись бы между собой за пакет
    акций „Молдова Тур”. Однако, победителем неожиданно была
    объявлена „Alfa-Engineering”.

    Вскрыв конверты с офертами четырех участников 5 сентября,
    комиссия думала полтора с лишним месяца, что же ей делать
    дальше. И придумала. 27 октября трем участникам было сообщено,
    что их оферты отклонены. 3 ноября комиссия составила протокол,
    которым одобрялась оферта „Alfa-Engineering”, а 7 ноября с этой
    фирмой был подписан контракт о купле-продаже государственного
    пакета акций в АО „Молдова Тур”.

    Примечательно, что с момента объявления конкурса до его
    окончания в министерстве экономики и торговли произошла смена
    министра с Валерия Лазаря на Игоря Додона. Имела ли эта замена
    какое-то отношение к ходу и результатам конкурса, история
    умалчивает. Лазарь с Додоном на эту тему предпочитают не
    распространяться.

    „Логика” приватизационной комиссии, которую возглавлял сначала
    замминистра Игорь Додон, а после того, как он стал министром,
    замминистра Виорел Мельник (позже возглавивший Таможенный
    департамент), заключалась в следующем: если сложить вместе
    сумму, которая предлагалась за пакет акций, и сумму заявленных
    инвестиций, то самое лучшее предложение было у
    „Alfa-Engeneering” – 2,05 миллиона долларов плюс 33 миллиона долларов. На этом основании именно
    эту компанию и объявили победителем.

    Горячие эстонские парни

    Фирму „Alfa-Engineering” SRL презентовали как предприятие со
    100-процентным иностранным капиталом, учрежденное эстонской
    компанией „Maldone Invest”, которая, в свою очередь, якобы имеет
    в составе своих учредителей фирму „Aldera Invest”. Последнюю
    оценивали как серьезного девелопера рынка недвижимости, в том
    числе в сфере гостиничного бизнеса. Организаторы конкурса, при
    желании, могли легко убедиться в том, что фирма
    „Alfa-Engineering” – это не совсем то, за что она себя выдавала.
    Не нужно быть Додоном, чтобы за считаные секунды попасть в
    интернете на эстонские сайты (www.statistics.e-register.ee,
    http://www.rik.ee), которые содержат информацию министерства юстиции и
    хозяйственного суда о фирме „Maldone Invest”. Организаторы
    конкурса могли легко убедиться, что эта оффшорная фирма была
    создана в январе 2006 года, что ее учредителями выступили два
    эстонских гражданина, некие Райво Реммелгас и Руслан
    Растощенков, что ее капитал составляет 40 тысяч эстонских крон
    (что-то около 3000 долларов), что такие фирмы попадают в разряд
    даже не малого бизнеса, а в категорию „очень маленьких”, и что
    главным видом деятельности в уставе этой фирмы значится
    „финансовое посредничество”.

    Разумеется, в минэкономики прекрасно осознавали, что и
    молдавская компания с иностранным капиталом „Alfa-Engineering”,
    и учредившая ее эстонская оффшорка „Maldone Invest” – это
    пустышки, созданные специально для участия в конкурсе по
    приватизации „Молдова Тур”. Названия этих фирм вообще никакого
    значения не имели. Это могли быть „Muldane Engineering” и „Beta
    Invest”, или „Moldini Impex” и „Omega Leasing”, или еще
    как-нибудь. Это было не важно. Важно было то, кто реально стоял
    за этими вывесками. И в минэкономторге прекрасно знали, кто за
    ними скрывался.

    Горячих эстонских парней, учредивших „Maldone Invest”, и
    соответственно, „Alfa-Engeneering”, в Кишиневе никто никогда не
    видел. Все переговоры в ходе приватизационного конкурса с
    представителями правительства от имени этой фирмы вели местные
    молдавские предприниматели. Возглавляет „Alfa-Engineering”
    человек по имени Николай Куртогло, бизнес которого включает
    (или, во всяком случае, включал) массовый завоз мяса в Молдову.
    Злые языки утверждают, что интересы „Alfa-Engineering” во время
    конкурса, в том числе на самом „верху”, представляли очень
    авторитетные люди из категории „особо приближенных к
    императору”.

    Как шутят в правительстве, ни один министр не осмелится и в
    туалет сходить по малой нужде без того, чтобы не спросить
    разрешения у президента. А то, что продажа такого
    стратегического объекта, как гостиница „Националь”, могла быть
    осуществлена без одобрения главы государства, а тем более, в
    обход него, может поверить только полный безумец, окончательно
    выживший из ума. Мы, конечно, не сидели под столом у главы
    минэкономторга, когда тот разговаривал по „вертушке” с
    президентом, и у нас нет документов, подтверждающих, кто после
    этого заходил в министерство, чтобы обговорить вопросы
    приватизации „Молдова Тур”, но страна у нас маленькая, все друг
    про друга все знают, и можно с высокой степенью достоверности
    предположить, что занимались этим проектом очень крупные
    бизнес-авторитеты.

    Иски „Immobile RE”

    Сразу же после объявления результатов инвестиционного конкурса
    компания „Immobile RE” распространила заявление для прессы, в
    котором сообщила о предъявлении правительству претензии на 25,5
    млн. евро. Причиной для такого шага было названо „циничное и
    безосновательное игнорирование” правительством „собственного
    законодательства”, в частности, упомянутого положения о
    проведении инвестиционных конкурсов.

    Одновременно эта же компания направила в административную
    коллегию Апелляционной палаты Кишинева иск против
    приватизационной комиссии минэкономторга с требованием
    аннулировать результаты конкурса по приватизации „Молдова Тур”.
    Судья М.Чугуряну иск отклонил, согласившись с „логикой”
    приватизационной комиссии: $2,05 млн. за акции плюс $33 млн.
    заявленных инвестиция „означают, что „Alfa-Engineering” сделала
    самую выгодную оферту из всех четырех, включая и цену”. Коллегия
    по административным делам Высшей судебной палаты в составе
    Д.Вистерничана, С.Молдована и Т.Рэдукану, оставила в силе
    решение судьи М.Чугуряну.

    Решение суда есть решение суда, но понять „арифметику”, которой
    руководствовались сначала минэкономторг, а потом судебные
    инстанции, сложно. Складывать сумму, предложенную за пакет
    акций, и сумму заявленных инвестиций некорректно. Деньги за
    акции поступают в бюджет, инвестиции направляются на увеличение
    собственных основных и оборотных средства инвестора. И когда
    представители правительства громогласно заявляли, что они
    продали „Молдова Тур” за $35 млн., они откровенно врали.
    Уплаченная сумма составила всего $2,05 млн. Обещанные инвестиции
    в $33 млн. так и остались пустыми обещаниями. А утверждение суда
    о том, что оферта „Alfa-Engineering” была самой выгодной и по
    цене, предложенной за пакет акций, просто не соответствует
    действительности.

    Додон все еще ждет инвестиции

    31 июля 2007 года министр экономики и торговли Игорь Додон
    направляет в адрес правительства ответ на поручение рассмотреть
    ситуацию вокруг приватизации „Молдова Тур”.

    В документе говорится, что в соответствии с договором
    купли-продажи, заключенным между Агентством по приватизации при
    минэкономторге и фирмой „Alfa-Engineering”, последняя должна
    была осуществить на протяжении 2007-2008 годов инвестиции в
    размере $33 млн. Также в соответствии с этим контрактом
    покупатель должен был до 30 апреля 2008 года проинформировать
    продавца о реализации инвестиционной программы на 2007 год,
    подтвердив это аудитом, после чего эту информацию должна была
    обсудить конкурсная комиссия.

    „В этом контексте, до представления покупателем, в сроки,
    установленные в договоре купли-продажи, информации об исполнении
    инвестиционных обязательств, невозможно расценивать их как
    неисполненные”, – глубокомысленно отмечает Додон.

    Вместо отчета о реализованных инвестициях и подкрепляющего его
    доклада аудитора, 7 августа 2007 за двумя подписями –
    генерального директора „Молдова Тур” М.Русу и директора
    „Alfa-Engineering” Н.Куртогло – на имя Додона направляется
    письмо с просьбой „дать разрешение на демонтаж и снос
    существующих зданий гостиницы и ресторана „National” и
    строительство на их месте современного гостиничного комплекса
    „5*****” и бизнес-центра в центре столицы Молдовы,
    соответствующих современным международным стандартам”.

    В письме делается ссылка на „оценку технических экспертов”,
    согласно которой бывший „Интурист” нельзя реконструировать в
    современный пятизвездочный отель, и на заседание
    Республиканского градостроительного совета, которое состоялось
    17 мая 2007 года под председательством генерального директора
    Агентства строительства и развития территорий Игоря Семеновкера,
    и приняло решение со странной и расплывчатой формулировкой
    „рекомендовать одобрить концепцию реконструкции гостиницы
    „Националь” с учетом высказанных замечаний”. Кому рекомендовать,
    что одобрить, каких замечаний – неясно.

    Памятник воронинской „прихватизации”

    С тех пор прошел еще год с лишним, и заявленный в оферте
    „Alfa-Engineering” двухлетний срок инвестиций подошел к концу.
    До 21 ноября, когда этот срок истекает, остались считанные дни,
    и уже совершенно ясно, что широко разрекламированная Додоном &
    Co. инвестиционная программа этой фирмы-„победителя” полностью
    провалена.

    Разрешение на снос здания гостиницы „Националь” должны были бы
    выдать соответствующие структуры кишиневского муниципалитета. Но
    чтобы разрешить что-то снести, эти структуры должны понимать,
    что же будет построено на месте того, что снесут. Для этого
    должен быть разработан проект новых строений, подкрепленный
    соответствующим пакетом документов. Эта работа стоит денег,
    причем, немалых, – не менее полумиллиона долларов. Похоже, что у
    „Alfa-Engineering” денег на разработку проекта нет. И тем более,
    у нее нет тех самых 33 миллиона долларов инвестиций, на которые повелась
    конкурсная комиссия.

    Приватизация АО „Молдова Тур” оказалась аферой, а разрушающееся
    здание гостиницы „Националь” – еще одним памятником
    „прихватизации” эпохи Воронина. В результате этой аферы в казну
    не поступило более 2 миллиона долларов, которые готовы были заплатить другие
    участники конкурса. Инвестиционный „проект века” от
    „Alfa-Engineering” оказался очередной панамой. В нарушение
    обязательства о сохранении и даже увеличении рабочих мест
    коллектив „Молдова Тур” был уволен. За два года после конкурса в
    местный бюджет не поступили десятки миллионов леев от
    гостиничных сборов. По действующим нормам, каждый день за каждое
    койко-место „Националь” должен платить в бюджет 54 лея. А таких
    мест в гостинице – 600. Все это в теории. Потому что на
    практике гостиница не работает. Зато очевидцы видели, как из
    этого здания супруга президента Таисия Воронина выносила мебель,
    вероятно, для каких-то своих благотворительных проектов.

    Факт вредительства по отношению к государству налицо. Факт
    коррупции в минэкономторге очевиден. Генеральная прокуратура,
    Центр по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией,
    Счетная палата, МВД, налоговая инспекция молчат. Игорь Додон
    повышен до первого вице-премьера, Виорел Мельник назначен
    руководителем таможни. Пришедший в негодность „Националь”
    пополнил другие разрушительные „проекты” Воронина и его
    „правительства технократов” – разваленный Республиканский
    стадион, уничтоженное Комсомольское озеро, разгромленный
    Молодежный центр, пустующий Кишиневский цирк, закрытый
    Тракторный завод… Этот список можно продолжить.

    Кто виноват? И что делать?

    Кто виноват, ясно. В первую очередь, Воронин, потому что без его
    согласия правительство не могло утвердить именно ту схему
    „прихватизации” „Молдова Тур”, что и была реализована. Во вторую
    очередь, правительство, которое взяло под козырек и выполнило
    все приказы президента. В третью, те бизнес-авторитеты, которые
    пролоббировали эту, по существу, кражу „Молдова Тур” у
    государства.

    Сложнее с ответом на вопрос „Что делать?”. Судя по финансовой
    отчетности фирмы „Maldone Invest”, которую можно легко найти в
    интернете, за ней числятся основные фонды на сумму около $2,5
    млн. Очевидно, что это активы молдавской „дочки”
    „Alfa-Engineering”, к которой перешел в собственность
    национальный туроператор.

    Можно предположить, что „эстонские” инвесторы, которые на самом
    деле оказались „инвесторами” молдавскими, кое-как наскребли
    денег на оплату пакета акций „Молдова Тур”. Оппоненты
    „Alfa-Engineering” уверяют, что в этом деле не обошлось и без
    крупных взяток, сумма которых может быть сопоставима с той, что
    была официально перечислена в бюджет. Доказать это невозможно,
    хотя вряд ли кто-то сомневается, что при „прихватизации”
    подобных объектов национального значения без мздоимства не
    обходится. До каких „верхов” все это доходило, можно только
    догадываться. Существуют различные версии того, кто, кому, через
    кого, и сколько денег передавал, но доказать эти версии
    невозможно. Сами же участники этих „процессов”, разумеется, ни в
    чем открыто не признаются.

    Можно также предположить, что „эстонские инвесторы” попытались
    взять кредиты под залог имущества „Молдова Тур”, но сделать это
    не удалось, потому что закладывать акции компании нельзя до
    окончания реализации инвестиционной программы. „Maldone Invest”
    с ее уставным капиталом в три тысячи долларов кредитов на 33
    миллиона долларов, что в 11 тысяч раз превышает ее капитал, разумеется, никто
    не даст. Круг замыкается. Нет кредитов – нет инвестиций, нет
    инвестиций – нет кредитов.

    Еще можно предположить, что „Молдова Тур” была
    „прихватизирована” с целью дальнейшей перепродажи. Это можно
    было бы сделать, продав фирму „Alfa-Engineering” либо ее
    эстонскую „материнскую” компанию „Maldone Invest”. Но похоже,
    что и этого сделать не удалось.

    Нельзя исключать и того, что „прихватизация” „Молдова Тур” была
    использована в качестве „операции прикрытия” для реализации
    совсем других бизнес-интересов тех людей, которые стояли за
    кулисами этой сделки. Они могли просто „развести” „эстонских
    инвесторов”, а потом бросить их на произвол судьбы. Попутно
    решив свои собственные вопросы. Но тут мы опять вступаем на
    зыбкое поле спекуляций, может, и обоснованных, но
    труднодоказумых.

    Как бы там ни было, в конечном счете, сложилась тупиковая
    ситуация. „Alfa-Engineering” не выполнила своих обязательств по
    контракту о купле-продаже „Молдова Тур”, и по-нормальному, этот
    контракт следовало бы расторгнуть и восстановить статус-кво
    анте: государству вернуть акции „Молдова Тур”, а
    „Alfa-Engineering” – уплаченные за акции деньги, во всяком
    случае, те, что поступили в (государственный) бюджет. Если это
    будет сделано, государство сможет выставить „Молдова Тур” на
    повторный конкурс. Если его организаторам удастся найти
    очередных „лохов”-лжеинвесторов, то еще через два года можно
    будет снова расторгнуть контракт, и снова выставить компанию на
    продажу. А потом еще раз, и еще раз… Если же все пройдет
    по-честному, и „Молдова Тур” продадут действительно серьезному
    инвестору, то, может быть, на месте полуразвалившегося
    „Националя”, глядишь, в самом деле, появится пятизвездочный
    отель. И сцена, описанная в начале этой статьи, из разряда
    виртуальных превратится в реальную.

    Вопросы к „Alfa-Engineering”

    Редакция „МВ” обратилась к компании „Alfa-Engineering” с
    просьбой об интервью, в котором нынешний владелец „Молдова Тур”
    изложил бы свою точку зрения на ситуацию, сложившуюся вокруг
    приватизации бывшего государственного туроператора. В компании
    нам предложили направить вопросы в письменном виде по
    электронной почте, пообещав передать эти вопрос акционерам для
    рассмотрения. Мы направили свои вопросы, но ответа пока не
    получили. Надеемся, что когда-нибудь получим. Вот эти вопросы:

    1. Почему фирма „Alfa-Engineering” не смогла реализовать в
    установленные сроки заявленную инвестиционную программу в $33
    млн. по созданию на месте гостиницы „Националь” пятизведочного
    отеля и международного бизнес-центра?

    2. Какие действия намерена предпринять компания дальше для
    выхода из сложившейся ситуации?

    3. Каково отношение „Maldone Invest” к ситуации ее дочерней
    компании „Alfa-Engineering”?

    4. Зачем „Alfa-Engineering” купила „Молдова Тур”?

    5. Какую роль в этой сделке сыграла семья Ворониных?

    6. Работает ли в настоящее время гостиница „Националь”? Сколько
    иностранных туристов в ней проживает?

    7. На каком основании и для каких целей супруге президента
    Таисии Ворониной была передана мебель из гостиницы „Националь”?

    8. Готова ли компания „Alfa-Engineering” к возвращению ситуации
    в первоначальное положение: государству возвращаются акции, а
    фирме – уплаченные за акции в бюджет деньги?

    Валерий ГOРБУЛИН

  18. d-ul „copy paste” de mai sus_ putea să lese numai linku şi să nu facă rîs din blogul dat, amuş vă copii din wikipedia vrea 800 de cuvinte ;-).

  19. Romanii antici nu purtau coada.In prim-planul imaginilor video eu vad un indian ratacit si confuz, un Vine-Too al zilelor noastre.Recomand acestui tanar calaret ca, studiourile western de la hollyood is ceva mai departe … peste ocean …. acolo se fac filme in cojoace western si coada pi schinare. Am mai vazut in imagine inca o indianca, cica de origine rusa(probabil o Vine-Ticaaa), care impartaseste aspiratii sub acelasi coviltir pnl, adusa de prin stepele Rusiei in satra sa confirme ‘increderea’ in proiectul indoeuropean.

  20. Vica bravo,
    ai scris adevarul.Asa a fost la acele sedinte la care am participat si eu.La inceput nu intelegeam,caci sunt si eu nu demult membru PNL,dar la sedinta de simbata 15.11.2008,cind s-a ridicat D.Taranu sa vorbeasca, a vorbit pe asa un ton, ca Mihai Creanga de la Cantemir i-a intrerupt cuvintarea lui Taranu cu replica:”Dar ajunge atita pesimism”.La care D.Pavlicenco a zis sa i se dea voie sa termine.Dupa ce a sfirsit eu, care fierbeam deja,mi-a plesnit rabdarea la pesimismul lui Taranu si la fraza lui”Sa luptam pentru pastrarea PNL”.Am cerut si eu cuvintul si l-am intrebat:”Dar cine il distruge?Noi in teritoriu ne opintim sa lucram,iar cind venim la Chisinau gasim cu totul altceva.”La care Taranu nu mai tin minte ce a mai inginat,ca a cerut repejor o foie si a depus cererea de plecare.Sa fie sanatos si sa lase PNL sa lucreze fara nota lui pesimista.

  21. Pentru Nina
    Se mai presupune in anturajul PNL-istilor de la noi din raion, ca Taranu parca ar fi avut o misiune sa distruga PNL oferindu-l nu pe gratis, dar pentru un loc/bun de trecut in parlament/ pentru el . Se zvoneste, ca mai intii a vrut sa „vinda” PNL lui Serebreanu si nu a mers tranzactia si dupa mariajul lui Serebreanu cu Diacov si dupa plecarea de la Diacov a lui Filat, Taranu a intrat si mai mult in azart sa vinda partidul Filatului de la PLDM. Cica la Filat era sa se simta foarte important si de bani problema nu era, si loc in Parlament trebuia sa obtina.
    Este interesant unde va ateriza Taranu si veti vedea si voi, daca zvonurile se adeveresc sau nu.
    Dar voi stiti in care partid activeaza feciorul lui Taranu? Probabil, ca acolo va pleca si taica-su.
    Daca este un tip atit de conjucturist, cred, ca nu va avea autoritate nicaeri.

  22. Vica,
    Da-a-a-a-a,lucruri interesante aflu.Nu inzadar acel pesimism prefacut.Vom urmari cu atentie aterizarea lui Taranu.

    Of,Marele Ochi!!!Ce te legi de gitele oamenilor?
    Uite,bine ar fi, sa fie aici postata o imagine cu un tinar, ce are coafura „creasta de cocos”sau o domnisoara cu parul aranjat sub forma Turnului Eiffel.Ce vei spune???
    Dar mie mi-s dragi,ca sunt foarte originali.De fapt nu coafura conteaza ci vorbele lui,or asta nu este important pentru tine?

  23. Pentru Marele OcIi
    Poate esti dumneata Mare Ochi, Mare Cap, Mare Scula , dar Creiier mic ai.
    Daca te deranjeaza cum prefera sa-si coafeze parul un om, sunt intrigata sa vad ce fel de Chip ai.
    Si daca ai fi un „fat-Frumos” pe cal Balan, tot schirnav mi-ai parea.
    De pe blog pare sa te consideri liberal/a. Dar cine de fapt poti fi, daca te deranjeaza o simpla persoana, care are gustul lui.
    Ba chiar tinarul pare a fi destul de cumsecade si codita lui il personalizeaza. Eu respect orice om, chiar daca are un Ochi mai Mare ca altul. Nu respect proştii, dar ii compatimesc. Pe d-ta te compatimesc……..

  24. Pentu Marele Ochi!

    O sansa „unica” in viata: 10 asemanari a tipului din clip cu indienii.
    Ce banal! in loc sa ai niste observatii referitor la discursu’ omului, tu te legi de niste imagini… shame on U. Incep sa te compatimesc.

    In plus am sensatia ca incepi sa mirosi a PPCDist frustrat. Am nimerit din prima?

  25. D-lul(na) Marele Ochi,
    Romanii antici au rămas in secolul I-II, aici pe blog toţi sunt din XX – XXI.
    Eu am inţeles !!!
    Marele Ochi – „Istinnîi ARIEŢ” = „Arieţ Adevărat” !!!
    Arată-ţi înfeţişarea, şi te vom iubi din to suflet, cu tot colectivul !!!

  26. HA-ha-ha! Toate postarile de lauda pentru Pavlicenco sunt facute de insasi Pavliceno sub diferite nume si Nina-slujca lui Pavlicenco. Atit de mult va temeti de Taranu ca si pe feciorul lui la-ti invocat. Apropo, da feciorul de unde s-a luat? Desigur ca o sa stergeti mesajul, cum ati sters multe altele!

  27. Pentru Verdun – Bravo !
    Ooo Holly war !!
    Cool !
    Spectacolul începe! – spectatorii linişte!
    Continuaţi, d-le Verdan, emoţiie d-ră se simt în aer, şi aşteaptă să izbucnească.
    Aştept şi eu, cu nerăbdare.

  28. Pentru Verdun

    Nu am sters nici un mesaj de-al lui Verdun. Este pacat ca nu deosebiti stilurile si vorbiti aiureli ca eu as scrie si m-as lauda. Se vede clar ca nu ma cunoasteti. Va adresez si Dvs., ca si, mai inainte, Casandrei, propunerea: veniti Dvs. sau trimiteti un anonim sa spuna ca e de la Verdun, nu-l voi intreba cum il cheama, la Calea Iesilor nr.6, etaj 4, tel. meu 069111682 sau 211818, 211677 si va deschid eu sau baietii administratorul si vedeti clar ale cui adrese sint, va ofer sa verificati pe cine vreti, pentru a va convinge ca eu, cu adresa mea, scriu doar cu Vitalia Pavlicenco. Ce scriu ceilalti, nu pot decit sterge, dar nu fac asta decit in cazuri exceptionale si, acum, nu e cazul cela. In plus, sint extrem de ocupata pentru a ma ocupa de prostiile de care vad ca ma credeti capabila. Nu sint. Eu am un Dumnezeu in suflet si nu pacatuiesc, nici prin cap nu-mi trece. Va astept.

  29. Pentru Bambarbia Kergudu

    Si eu, care va tratez ca pe vizitatori seriosi….

  30. Spuneţ-ii d-le Verdun nu tăceţi !!!
    Ştiu că puteţi !!!
    Nu vă lăsaţi bătut !!!

  31. Deseori, atitudinea serioasă faţă de unele „persoane” la care logica nu poate predomina asupra emoţiilor (sau chiar nivelul de dezvoltare s-a oprit la vîrsta de circa 12-17 ani) poate duce la consecinţe foarte grave la sistemul nervos central cît şi cel periferic.
    Doar nimeni nu ţine cont de cea ce vorbesc copii pînă a prinde la minte. Domnul Verdun e plin de emoţii, lăsaţi-l se le exprime – oamenii (maturi la minte) nu v-or atrage atenţie la el.

    P.S.
    Aici fără simţul umorului calea e directă (la psihiator).

  32. De obicei la momentele periculoase a vieţii oamenii îş-i uită certările vechi şi se unesc pentru a supravieţui.
    Parimi-se mie că comuniştii au o anestezie foarte bună pentru minţile omeneşti.
    În loc să analizeze ce IDEE este innaintată în articol, unii găsesc cozi, vesterni, alţii feciori de Ţărani şi alte detalii secundare. Parcă-s drogaţi, alte cuvinte nu-mi vin în gînd.
    Drogaţi şi duşi la baltă, unde încetul cu încetul se cufundă şi nu observă faptul dat, dar observă cu totul alt ceva din împrejurare şi nu fac nimic ca să se scăpe din situaţia în care se află.
    D-nul Ţăran dacă am înţeles corect a părăsit partidul că-ci unica ce
    dorete – să fie ALES !!!
    Şi nu alt ceva.
    Să se folosească de PRIVILEGII.
    Majoritatea persoanelor din conducerea Ţării (şi nu numai a Moldovei) numai acestea şi le văd. Şi se compoartă deja direct ca nişte BOERI chiar din secolul XIX.
    Ce au numai PRIVILEGII şi nu vor NICI SĂ AUDĂ de RESPONSABILITATE !!!
    Iată ce avem la moment.

  33. Pentru Verdun si BABMARBIA KERGUDU

    Probabil, elogiile pentru Taranul-boier, care se vrea alesul poporului, au fost eforturi de a anihila hidra din interiorul partidului, in speranta ca se va conforma interesului partidului si a membrilor lui. Dar, o buba rea trebuie exterminata si nu menajata sa creasca. Probabil, ca in partid s-au saturat toti de menajat si hidra a lunecat, ca un argint viu, sa otraveasca pe nevazute tot ce crede el ca mai poate.
    Care oare partid va fi atacat urmatorul? Care se va adulmeca cu greutatea piesei „Taranu” ? Vai de capul lor, va trebui sa rabde piesa „grea” in spate sau sa o arunce la fundul mocirlei.

  34. Pentru Bambarbia Kergudu
    Din cite se vede, are dreptate cel care spunea ca nu toate postarile merita raspuns. Eu ma tot straduiesc sa rastorn acest „postulat”, insa nu-mi dati cu incapatinare sansa. Spune-ni daca aveti ce spune, nu doar sa va rapiti si sa rapiti altora timpul.

  35. Pentru Bambarbia Kergudu

    Citesc si eu toate postarile, desi cu intirziere, ca am fost ocupata zilele astea. Dar nu vad drogati. Pur si simplu, acesti oameni, probabil, uzind si ei de „oportunitatea” anonimatului, isi spun naduhul. Si eu cred ca nu si-l spun mai urit decit multi altii, de aceea, daca va tolerez pe voi, sa-i toleram si pe ei. Multe, foarte multe din ce spun sint adevarate.

    Da, Anatol Taranu a plecat din partid in ideea ca poate in alta parte va deveni mai usor deputat, pentru ca aici, la PNL, a fost si ramine de munca multa, insa domnia sa a preferat doar „porhati”, nu si „pahati”. Sint de acord cu ce ati postat la sfirsitul textuletului.

  36. Hi-hi-hi-hi-ha! Verdun,
    de unde ai luat”Toate postarile de lauda pentru Pavlicenco sunt facute de insasi Pavliceno sub diferite nume”?Se vede ca ai imaginatie nu saga!!!!

    ” si Nina-slujca lui Pavlicenco”-in ce limba este scris?Tradu-mi,te rog, sa inteleg si eu.

    Dar daca prin „slujca”ai in vedere sluga,apoi vreau sa-ti spun ca nu sunt mai mica sluga decit tine.Stii de ce?Esti si tu sluga cuiva,numai ca tu,spre deosebire de mine, nu vrei sa recunosti cinstit a cui sluga esti.
    Eu mai sunt sluga a copiilor mei,a mamei mele,a sotului meu,a locului meu de munca,a sefilor mei,a prietenilor mei pe care ii respect.
    Nu stiu tu, pe cine esti in stare sa respecti….din pacate.

  37. Pentru Nina!
    Citeste Sadoveanu si ai sa intelegi de unde provine cuvintul „slujca”. Cred insa ca cu lectura stai prost, doar pe Pavlicenco esti capabila s-o ligi. Limba lunga, draga Nina!

  38. Verdun=Salut

    Te-ai zapalit esti chiar Taranu.

  39. Pentru Verdun

    Nu cobori stacheta discutiilor, ca eu nu accept acest lucru. Te-am prevenit, a doua oara am sa sterg mesajul. Formuleaza-ti gindul mai civilizat.

  40. Verdun,
    nu esti capabil sa intretii discutii actuale,cu limbaj contemporan-tu vii din epoca lui Sadoveanu,cu mentalitatea si vocabularul de atunci.Esti o relicva fara importanta.Daca lucrarile lui Sadoveanu se afla in biblioteci,tu nu te vei afla niciodata nicaieri.
    Prin exemplul Verdun, ne convingem inca odata, cita dreptate au europenii cind spun, ca tre sa fie schimbata mentalitatea moldoveanului.De-alde Verdun nu se vor schimba nicicind,astea asa mor.
    In privinta limbii te inseli,nu e deloc lunga-eu sunt persoana cu patru limbi.Limbile mele le folosesc cu totul pentru altceva,decit ceea ce inventezi tu.Nu este obligatoriu sa crezi ce scriu,tu vei simti.

  41. Pentru Verdun
    Verdun, trimite salutari Casandr/ului/ei. Altfel va muri spiritual de schirba si odata cu Casandra de schirba vei muri spiritual si tu. Inca odata Salut !

  42. Pentru Guy
    CU-CU…..
    Cum vezi sintagma : ” Salut Onest Verdun Casandra! „

  43. CU-CU,

    mersi, am sa am o lectura placuta,

    am download-at deja pe Steinhardt.

  44. Pentru Guy
    Spune-mi si mie ce ai descoperit.
    Astept.

  45. „DPN a ales trei noi vicepresedinti ai PNL: Mihai Severovan, consilier municipal Chisinau, tinarul Veaceslav Ombun, presedintele Organizatiei Tinerilor National-Liberali, si tinara Diana Crudu, presedintele Organizatiei Femeilor National-Liberale.”

    Dna Pavlicenco, iata ma intreb de ce dvs nu organizati vreun congres de partid, pentru ca nu vedeti unele partide fac chiar si cite doua in citeva luni; iata de ex. UCM a facut in septembrie si face si acum in decembrie. Cred ca e o metoda buna pentru a va populariza mai mult si pentru a arata la toti cit de tari sunteti.

    Deci daca prin ianuarie planificati totusi un congres cred ca trebuie sa puneti in discutie o chestie destul de importanta: eu consider ca dvs trebuie sa cedati functia de presedinte de partid dnei Alexandra CAN. Iata in acest sens am scris si un comentariu pe 2009.md la postul dumneaei care sper curind va fi postat:

    „Consider ca dna Can poate ajunge deputat doar daca la urmatorul congres al partidului va fi aleasa presedinte de partid. Nu o cunosc decit din cele citeva comentarii de pe bloguri, insa imi pare o persoana mult mai potrivita pentru functia de presedinte in PNL. Doar ca nu sunt sigur daca dna Pavlicenco ar fi dispusa sa-i cedeze functia.

    De ce nu si-ar face si dna Alexandra CAN blog pentru a o cunoaste mai bine? Consider ca daca va ginditi serios ca vreti sa contribuiti la Schimbarea din 2009 trebuie implicare deplina inca de pe acuma, trebuie sa lansati un blog pentru a lumea sa va cunoasca si eventual sa va voteze. Sper ca veti gindi la idee si dupa lansare vom vedea a cui blog este mai bun.”

    Dna Pavlicenco, am considerat ca trebuie sa va aduc la cunostinta aceasta idee si aici pe blogul dvs pentru ca sa aveti destul timp pentru a gindi la ea, pentru ca timp ramaine tot mai putin, insa pentru a obtine careva rezultate in 2009 trebuiesc gindite tactici si strategii neordinare care sa impresioneze si care sa ajute in scopul nostru comun de a realiza o victorie stralucita impotriva comunistilor.

    As vrea sa vad reactia dvs cu toate ca va recomand sa nu va grabiti, convingeti-va ca ati gindit suficient pentru a-mi da raspunsul. Eu sa va spun drept, nu-mi plac comentariile prost redactate, pentru ca dvs incercati sa justificati ca asa ginditi repede si asa si scrieti. In cazul asta as prefera sa faceti o exceptie si sa ginditi mai incet dupa care sa-mi scrieti raspuns. Va multumesc anticipat.

  46. Eu nu am incercat sa presupun cam care ar fi argumentele in favoarea dnei Alexandra CAN, ci vreau sa vad dvs ce puncte tari veti enumera mai ales ca sunteti prietene. Eu privesc acum asa mai superficial, insa incerc sa o fac cit pot de ingenios: vreau sa va amintiti si de campanie electorala din Statele Unite unde a cistigat Obama cu sloganul: YES, WE CAN!

  47. Pentru inspiratie postez si comentariul dvs in adresa ei:

    „Alexandra Can este cunoscuta, are o vasta experienta in mai multe domenii, a fost ministru al industriei si comertului in Guvernul reformator Ion Sturza, este activa, energica, un bun administrator si organizator, face un management bun nu numai la societatea pe care o gestioneaza, dar si din ale carei consilii de administratie face parte. A participat la multe proiecte de binefacere. A promovat mereu reformele, este o liberala care stie ce inseamna a-ti lua soarta in miini, este alaturi de tinerii pe care ii sprijina si la serviciu, si la PNL. In general, ea nu doreste sa fie parlamentar sau ministru, insa prezenta ei in aceste institutii le-ar da calitate.”

    Iata nu stiu de ce ati vrut sa accentuati acest lucru: „In general, ea nu doreste sa fie parlamentar sau ministru…” Dvs de unde ati dedus acest lucru? Daca este o persoana care a facut parte din cel mai bun guvern atunci ea TREBUIE sa vrea sa contribuie atita timp cit poate, mai rau de cei care vor dar nu pot.

  48. Pentru socolenco

    Cred ca este contraproductiva smecheria cu „sugestia’ de a nu ma grabi sa raspund.

    Raspund, punctual.

    1. Vom face congres cind vor gasi de cuviinta membrii DPN. Nu vad nici o legatura cu UCM. Ei au probleme cu Ministerul Justitiei, si au un nou presedinte. Probabil ca Tarlev are ceva prieteni cu bani si – ca sa i-i dea, trebuie sa aiba pirghii de influenta si de decizie in partid.

    2. Tu poti considera multe si marunte, dar la noi e democratie. Cind vor considera membrii DPN si delegatii PNL ca trebuie sa disuctam alegerea unui alt presedinte, atunci acest lucru se va produce. Spre deosebire de alte partide, functia de presedinte la noi nu e un obiect care se cedeaza, se transmite etc.

    3. Dna Can iti va raspunde ce crede ea despre propunerea unui propelist cine trebuie sa fie presedinte la PNL, de ce ea ar fi „mult mai potrivita”.

    4. Alte intrebari le adresezi dnei Can – legat de blog si ce mai vrei dumneata acolo.

    5. Cred ca am si eu o idee – chiar mai buna decit a dumitale – sugereaza-i simpatizatului Mihai Ghimpu sa isi faca blog, sa discute cu socolenco macar cu jumatate din rabdarea lui pavlicenco si sa-i cedeze functia lui Dorin Chirtoaca. Succes!

  49. Pentru Socolenco si Vitalia Pavlicenco
    Am citit postarile DVS si am decis sa-mi expun parerile mele.
    In functii elective pot fi alese persoane, care accepta si doresc sa-si asume responsabilitatile respective. Eu nu doresc sa devin presedinte de partid. Nu doresc sa devin parlamentar, ministru , functionar public….Nu doresc sa devin politician de prestatie. Dar sunt foarte preocupata de ce se intimpla in RM.
    Am acceptat temporar functia de vicepresedinte PNL /responsabila de OTNL/ . Incerc sa fiu utila pe masura posibilitatilor, dar in lista prioritatilor mele pe primul loc este activitatea mea profesionala, care nu este usoara si solicita mult timp.
    Unii incearca sa le faca pe toate. Eu vreau, dar NU POT!
    Daca personal doriti sa ma cunoasteti mai bine, Dna Pavlicenco poate sa va comunice mail-ul meu.
    Putem discuta. Fara blog. Daca doriti, veniti si vedeti activitatea mea. Sunt gata sa va demonstrezi chit de mult inseamna pentru mine!
    Dar…nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul. Astfel a fost si cu functia mea de ministru in cabinetul Sturza.
    Privind functia de presedinte al PNL, membrii partidului au ales-o in mod democratic pe V.Pavlicenco si suntem in echipa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *