PNL este in campanie electorala pentru Romania si se pregateste de alegeri (vezi si fragment video)

cimg8287-2.jpgPe data de 15 noiembrie a avut loc sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale a PNL, in care s-a examinat Raportul presedintelui partidului despre activitatea Biroului Permanent Central, s-au adoptat o decizie privind sarcinile imediate ale PNL si o Declaratie privind ofensiva antidemocratica a coalitiei de guvernamint, precum si hotariri de ordin organizatoric.

La sedinta DPN au fost prezenti, ca invitati Nicolae Dabija, candidatul PNL-Romania pentru Legislativul de la Bucuresti, dnii Andrei Covrig si Nicolae Rosca, vicepresedinti ai Miscarii Actiunea Europeana. Invitatii au mentionat importanta coagularii fortelor proeuropene si a implicarii celor doua formatiuni in campania electorala pentru Parlamentul Romaniei.

cimg8268.jpgIn raportul prezentat presedintele Vitalia Pavlicenco a vorbit despre actiunile PNL, munca organizatorica de dupa sedinta precedenta a DPN, despre sarcinile organizatiilor teritoriale: „Ati urmarit evolutiile politice, ofertele facute de unele partide, discutiile – ajunse a fi rasuflate – despre Masa Rotunda a Opozitiei anticomuniste, pentru a avea un mesaj si o atitudine comune contra comunistilor si a abuzurilor la care ei se dedau. Din pacate, lucrurile nu s-au limpezit. Apelurile insistente ca Opozitia sa ofere o alternativa credibila au ramas neauzite. Fiecare formatiune – cu preferintele, problemele, prioritatile si scopurile sale – deschise sau mai ascunse -, dar coagularea nu se produce. Daca AMN, PL si PLDM se uneau fara PNL, aveam un tip de discutii. Daca asta nu s-a produs, inseamna ca nu exista dorinta partidelor mai cotate cu sanse sa accepte o coagulare intr-un pol anticomunist, proeuropean. De aceea, principala sarcina a ramas sa ne consolidam, sa muncim» – a mentionat presedintele PNL.

Declaratia PNL-MAE de a-si coordona actiunile si a merge impreuna la alegeri este cel mai important eveniment din ultimele luni in viata partidului. Ne apropie de MAE atit valorile si scopurile programatice, pe care le impartasim, cit si dorinta de a munci pentru a convinge populatia de pozitia noastra privind transformarile necesare intr-un stat insaracit cu buna stiinta. Am si convenit cu MAE sa procedam la elaborarea unui plan de actiuni si a pasilor spre alegeri, ca si a unui Acord de cooperare, ce va conduce la crearea unui singur partid dupa alegeri.

Vitalia Pavlicenco a mentionat intilnirile avute cu cetatenii R.Moldova, inclusiv cu grupuri de cetateni alogeni, reprezentanti ai carora au fost si invitatii DPN a PNL (Vezi video).

Din partea PNL candideaza pentru Adunarea Populara a Gagauziei Gheorghe Constantinov, gagauz de nationalitate, presedintele raionului Comrat.

DPN a adoptat o Decizie despre sarcinile imediate ale PNL si o Declaratie privind ofensiva antidemocratica a coalitiei de guvernamint.

Delegatia Politica Nationala a luat act de demisia din rindurile membrilor PNL, depusa in fata DPN de Anatol Taranu, implicit – din functia de vicepresedinte al PNL. Anatol Taranu s-a declarat in dezacord cu ultimele decizii ale organelor colective ale PNL, in special cu cele de participare in comun cu MAE la alegeri, decizii adoptate dupa negocieri nefinalizate cu PLDM.

DPN a ales trei noi vicepresedinti ai PNL: Mihai Severovan, consilier municipal Chisinau, tinarul Veaceslav Ombun, presedintele Organizatiei Tinerilor National-Liberali, si tinara Diana Crudu, presedintele Organizatiei Femeilor National-Liberale.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

61 Comments

Add a Comment
 1. „Cred ca este contraproductiva smecheria cu “sugestia’ de a nu ma grabi sa raspund.”

  Nu inteleg de ce ati crede ca este vreo smecherie aici. Am spus asa doar ca sa-mi scrieti un comentariu dar nu in graba. Asta a fost idee, nimic mai mult.

  1. Bine, mersi, iata ca nu stiam cind si cine initiaza desfasurarea unui congres intr-un partid politic. Eu nici nu am vrut sa credeti ca ar exista careva legaturi cu ucm, am dat doar ca exemplu, pentru ca doar stiu ca aceste congrese se petrec la intervale de ani si nu de luni, iar organizarea asta de unele doar dupa citeva luni consider a fi niste smecherii prin care sa se popularizeze. Deci si „probleme” lor cu MJ sunt facute tot cu acelas scop – generare de evenimente, nimic mai mult.

  2. Dna Pavlicenco, da, sunt de acord ca dna CAN trebuie sa fie aleasa in mod democratic, insa cind am spus de cedare am avut in vedere ca dvs la acea intrunire ale DPN sa o sustineti la aceasta functie. Desigur ca inainte de asta trebuiesc discutii la acest subiect, analizate toate plusurile si minusurile unei astfel de miscari. Acum acest lucru este doar la nivel de idee si cred ca este necesara, pentru ca doar dvs ati spus ca PNL si MAE urmeaza sa fuzioneze, respectiv trebuie sa ai aiba si nu nou presedinte. Iar parerea mea este ca aceasta fuziune sa se realizeze chiar acum inainte de alegeri poate ca sub sigla PNL pentru ca nu aveti probleme cu MJ pe cind MAE are probleme.

  3. Probabil v-am suparat cu expresia mult mai potrivita si admit ca am cam exagerat putin, dar am spus asta reflectind la conjunctura creata pe scena politica si care ar fi intorsaturile daca ati realiza aceste schimbari. Eu am vazut ca dna CAN este si ea decorata cu o distinctie in grad de comandor – exact ca si dvs, insa dvs pe linga asta, fiind poate mai mult implicata decit ea in politica, sunteti totodata mai pasibila de critici sau zvonuri care ar putea stirbi din imaginea partidului. Stiti doar numai cit mult rau va aduce acele zvonuri legate de plecarea dvs in Cuba cu toate ca ati explicat de nenumatare ori ele oricum apar ca spamul in email. De asta consider ca intrucit la noi se voteaza dupa lider dna CAN fiind o persoana mai ‘noua’ in politica si care a facut parte din cel mai bun guvern a republicii Moldova va putea salva partidul de toate atacurile indreptate spre dvs, dar daca afecteaza direct si rezultatele partidului in alegeri.

  4. M-as fi adresat la sigur daca ar fi avut blog sau daca cel putin pe site-ul partidului pnl.md ar fi fost indicate date de contact asa cum ati promis de fapt.

  5. Deja am intrebat deja pe dl Salaru in cadrul interviului face2face pe unimedia de ce nu-si face blog. Dorin Chirtoaca dupa cum am inteles isi va deschide si el blog pentru ca baietii de la unimedia i-au propus deja, insa el se mai gindeste. Probabil il va deschide dupa campania electorala ori chiar in timpul campaniei. Iar despre functie am scris deja pe blogul meu. Sunt si eu de parerea ca presedinte PL trebuie sa fie Dorin Chirtoaca.
  Mersi pentru urari si dvs mult Succes!

 2. Pentru Vitalia Pavlicenco

  Daca Socolenco va solicita mail-ul meu /poate si telefonul/ , rog sa dati curs solicitarii. Transmiteti tel.mob.

 3. Pentru socolenco

  Cu“sugestia” este o smecherie de luare peste picior. A fost mai mult decit o idee.

  PNL si MAE nu vor fuziona pina la alegeri. Nu vrem probleme cu MJ. Restul – le vom decide impreuna.

  Eu niciodata nu ma supar, eu trag concluzii, dar ca sa ii spui – asa, incetisos-incetisor si foarte frumusel cuiva sa cedeze functia ar fi sa-i spui ca nu mai esti bun. Eu ma consider buna de presedinte PNL, este altceva daca eu vreau s amai fiu sau nu. Eu le-am spus colegilor nostri si celor d ela PNL – daca se accepta logoul si sigla PNL in alegeri, eu nu voi pretinde la functia d epresedinte in noul partid. Cum va fi – vom vedea. Plus ca, daca mergem noi pe lista MAE sau ei pe lista noastra, ori noi, ori ei vor trebui sa abdice de la functiile din partid. Aceste va fi un proces si un lucru inevitabil in noul context si in noua legislatie electorala, dar aluziile ca eu nu mai trebuie sa fiu presedinte nu le accept, pentru ca este o jignire sa imi spuna cineva care putin stie si cunoaste despre mine si despre noi ce trebuie sa fac si cui „sa ii cedez ceva”. Colegii stiu ca nu ma tin de functie, tocmai de aceasta stau alaturi si ma respecta. Dar nu am plecat de nicaieri fara ca sa fi realizat ceva.

  Zvonurile despre plecarea in Cuba sint niste prostii, vehiculate de Roncea – prietenul lui Rosca, Tomac si Ghimpu-Chirtoaca. Cit iata despre Ghimpu puteti citi in listele care exista, puse pe blogul meu, de infliltrare de catre securitate a oamenilor in Miscarea Democratica si d eRenastere Nationala din Moldova, lucru care este grav si incomparabil cu zvonurile despre un copil de 21 de ani, ca mine, care am fost 20 d eluni ca sotie in Cuba, dintre care 9 luni am purtat graviditatea si altele 11 am crescut un copil de la nastere, pe care l-am adus cu sotul meu – extrem de apreciat si respectat, un om la locul lui cum rar intilnesti – in Moldova.

  PLus ca unchiul lui Dorin, cu care se lauda, si cu care Mihai Ghimpu nici nu vorbea in timpul vietii, iar acum ambii ii exploateaza din gros imaginea, acel unchi, mare luptator pentru nu stiu ce, a fost membru al CC sau instructor la CC al Komsomolului.

  Cit despre Rosca – a scris si rascris presa si chiar la un miting recent mi s-a mai dat o foaie despre activitatea lui in KGB cu pseudonimul „Predvoditeli”, tocmai de aceea el si ii eticheteaza pe toti, ca sa indeparteze de pe el colaborarea. Eu nu am colaborat absolut cu nimeni niciodata. Si e pacat ca PL-ul la acest capitol nu se deosebeste de PPCD. Mare pacat.

  Si – nu va suparati – nu va cred o clipa ca va doare „salvarea partidului PNL”. Nu va cred. Mai ales ca nu avem nevoie de salvare. Votati pe cine vreti, inclusiv pe liberali, gen Serebrian, ca tot in luntrea comunistilor vor ajunge voturile. Imi spune deunazi Urecheanu daca vom da sau nu voturi comunistilor. II spun – cum sa le dam comunistilor, daca Dvs. ati promis ca luati peste 50 la suta din voturi, iar Ghimpu – si mai mai mult decit Dvs. si chiar mai mult decit toti? Inseamna ca voturile vor merge la AMN, la PL, ba poate si la PLDM, daca nu vreti s acolaboram direct, le-om da indirect, daca nu vom trece pragul.

  Transmit prin e-mail adresa si telefoanele Alexandrei Can.

 4. „Eu nu doresc sa devin presedinte de partid. Nu doresc sa devin parlamentar, ministru, functionar public… Nu doresc sa devin politician de prestatie. Dar sunt foarte preocupata de ce se intimpla in RM.”

  Dna Alexandra Can,
  mersi mult ca ati scris un comentariu de raspuns. Cred ca ceea ce am selectat va reprezinta cel mai bine si astfel pot sa spun ca am inceput sa va cunosc un pic. In asa caz propunerea mea recunosc nu este potrivita pentru dvs. Trebuie de asemenea sa ma destainui ca imi place mai mult sa discut pe blog.

  Idea mea avea si o nuanta pe care o voi spune acum: PNL trebuie sa invete cum sa cultive noi lideri politici. Dna Pavlicenco este un lider PNL de necontestat si „cedarea” postului de presedinte nu inseamna nicidecum ca nu este destul de buna pentru acest post asa cum a inteles simtindu-se chiar jignita. Nu urmaresc acest scop.

  Daca PNL ar inainta acum o noua persoana care ar putea face postului de presedinte atunci persoana data are toate sansele sa devina un lider nou pentru PNL. Asta era idea. Daca PNL ezita sa faca acest exercitiu democratic atunci o face oare din teama ca persoana care va accede in functie nu va face fata ori in PNL intr-adevar planeaza idea ca nu exista persoana de inlocuit ceea ce nu este prea bine.

  Am scris mai demult un articol despre lideri, despre lupta pentru putere. Poftim puteti sa-l gasiti aici, asta era primul meu articol scris pe un blog public. Va rog sa atrageti atentia la pasajul despre „..care e conditia ca cineva sa devina lider?” http://www.curaj.net/?p=1477
  Nu stiu cit de multa dreptate aveam atunci insa tema asta ma preocupa mai demult.

  Acum va urez Succes mult dvs in activitatea pe care ati ales s-o faceti si sper ca daca va preocupa atit de mult tot ceea ce se intimpla in Republica Moldova veti contribui cel putin prin idei pretioase pentru a debarca pe comunisti de la putere sau poate chiar de pe scena politica!

 5. Pentru socolenco

  Un presedinte de partid nu devine deodata. E nevoie de timp. In alegeri nu se fac miscari bruste. In viata mea politica s-au temut colegii s ama ia la conferinte d epresa si sa ma propuna vicepresedinte. Eu fac exact invers cu tinerii – ii iau la conferinte de presa, ii trimit sa vorbeasca in locul nostru, ii ajut s avorbeasca la microfonul liber, le dau multe alte libertati, sa vorbeasca la televizor, i-am propus vicepresedinti.

  Am spus in fata colegilor – dupa 2009 eu nu voi mai candida la functia d epresedinte. Insa, ca presedinte, eu inca nu am trecut prin nici o campanie parlamentara. Si am o anumita raspundere.

  A pleca acum si a ceda este rau, dar s-ar putea ori eu, ori Petrencu sa cedam functiile pentru ca unul va candida pe lista celuilalt. Asa ca discutiile si jignirile, chiar si subtile, nu isi au rostul. Eu am rabdare, dar nu-mi place cind se abuzeaza de asta.

 6. „Eu fac exact invers cu tinerii – ii iau la conferinte de presa, ii trimit sa vorbeasca in locul nostru, ii ajut s avorbeasca la microfonul liber, le dau multe alte libertati, sa vorbeasca la televizor, i-am propus vicepresedinti.”

  Ma bucur ca ati intervenit, dna Pavlicenco, pentru ca avem demult sa va spun anumite lucruri despre tinerii pe care-i promovati dvs pe 2009.md. Eu pentru prima data am aflat ca aveti un vicepresedinte de 23 de ani abia cind l-ati pus pe 2009.md si ma gindeam ca acel tinar cit si altii pe care i-ati recomandat acolo nu folosesc toate libertatile pe care le oferiti. In primul rind vreau sa remarc faptul ca dvs ca lider de partid aveti un blog public asa cum nu au alti lideri de partide pe care ei nu-l valorifica la justa valoare, nu vad ca ei sa simta nevoie de a se exprima, de a comunica, de a dori sa cunoasca si ma mira faptul ca mereu imi spuneti despre tinerii din PNL insa eu nu le simt prezenta pe blogul dvs, eu nu stiu cum ei gindesc, respectiv nu stiu cum sa-i apreciez. Eu sunt condamnat, daca pot asa sa spun, sa-i apreciez doar subiectiv si asta din cauza ca ei nici nu-si depun mare efort pentru a se promova, pentru a se exprima liber aici, pentru a interveni. Sa va spun sincer uneori ma simt ca un hoinar pe aici pentru ca nu ai cu cine comunica, inafara de dvs evident. De ce acesti tineri care deja detin functii foarte importante nu vor sa se manifeste? Iata asta vroiam mai demult sa intreb si cred ca acum este cel mai potrivit s-o spun. Mersi.

  PS. Dvs i-ati propus vicepresedinti si asta inseamna ca le-ati oferit unora din ei sansa ca sa devina lideri in PNL, insa pare-mi-se ca ei nu o folosesc. Cel putin asta este impresia mea.

  PPS. Ce tine de jigniri subtile, da, am dat si la alte persoane sa citeasca acele comentarii ale mele si tot asa mi-au spus ca eu mi-am permis sa scriu intr-o maniera cam grobiana. Asta era impresia insa va spun ca am vrut doar sa fiu direct. Incerc alte dati poate mai diplomatic.

 7. Pentru Socolemco
  „Cred ca ceea ce am selectat va reprezinta cel mai bine si astfel pot sa spun ca am inceput sa va cunosc un pic.”
  Da aveti dreptate. Ati inceput sa ma cunoasteti un pic. Deja este un succes pt dvs. Altii inca nu reusesc sa ma cunoasca, dar…poate se prefac.
  Voi mai incerca sa fac comentarii alta data.

 8. Pentru socolenco

  Tinerii nostri nu seamana nici cu pepecedistii, nici cu pelistii. Nu sint fanatici. Nu stau pe calculator, pentru ca invata, nu stau numai la calculator. Dar este adevarat ca trebuie sa fie mai prezenti pe blog.

 9. „Dar este adevarat ca trebuie sa fie mai prezenti pe blog.”

  Eu cred ca ei trebuie sa se mindreasca ca liderul lor de partid si-a deschis un blog public si trebuie sa constientizeze ca astfel se pot promova si ei. Eu nu zic sa stea doar pe blog, insa cel putin in weekend sa vina si sa scrie aici ceva comentarii sa vad cum gindesc. Stiu ca-i ludati ca sunt capabili insa lasa sa iasa pe cimpul de ‘lupta’ sa vedem de ce sunt in stare. Curaj penelistilor!

 10. „..ca presedinte, eu inca nu am trecut prin nici o campanie parlamentara. Si am o anumita raspundere.”

  Dvs puteti sa conduceti partidul si din „culise” daca aveti atit de mult angajament fata de PNL. Veti fi la sigur in componenta biroului permanent asa ca veti putea sa va impuneti pozitia ori cel putin s-o spuneti. Astfel veti putea sa va exercitati raspunderea si angajamentul pentru tot ce ati construit pina acum si fara sa fiti presedinte PNL. Am citit tot aici pe blog ca cica veti numi pe dl Rusu presedinte de onoare. As crede ca cel mai bine v-ar sta dvs in aceasta postura, pentru ca sunteti intr-adevar sufletul acestui partid. Dar nu mai insist, ca sa nu credeti ca am careva scopuri dubioase. Am atins acest subiect si poate ca am si preferat ca sa ramana doar la nivel de discutie.

  PS. Stiu doar ca anterior ati spus precum ca vreti mai repede sa cedati functia de presedinte unui tinar din echipa PNL pentru a continua ceea ce ati inceput dvs. De asta si am initiat aceasta discutie, pentru ca am dorit sa vad cit de dispusa sunteti sa faceti asta si cam cine este dupa dvs persoana care ar putea sa va ia locul de presedinte in partid.

 11. Pentru socolenco

  Eu am spus ca voi ceda unui tinar functia de presedinte in sensul ca voi propune, dar vor vota delegatii. Acum, dupa alegerile din 2009, lucrurile se pot schimba, poate fi o mai mare unificare si pot candida mai multi. Nu va fi bine sa se mentina destramarea in continuare pe dimensiunea liberala. Insa echipele noastre din teritoriu vor sa mearga in locale cu Sageata, de aceea va fi greu, cred.

  Ce poti face din Birou sa nu-mi spuneti ca stiu. La noi lume anu prea lucreza la munca obsteasca si greul cade pe unu-doi oameni, restul vin numai s ale si dea sa judece, sa discute, sa voteze, asa a fost in toate formulele politice in care am fost. Nici in visul cel rau nu-mi imaginez sa fiu presedinte de onoare, pentru ca eu nu merit. Efortul meu de acum nu se compara cu efortul de ani de zile al predecesorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *