Veaceslav Untila ne-a trimis o invitatie

Veaceslav Untila a trimis presedintelui PNL o invitatie la o dezbatere cu tema La forumul de la Kiev“Prioritati comune ale partidelor extraparlamentare”. Adepti ai transparentei, nu si ai populismului politic, vrem sa expunem citeva consideratii.

In primul rind, noua ne displace, in general, tendinta unor partide de a face un ousor si a cotcodaci de parca s-au ouat o caruta de oua. De aceea, prevenim, prin acest articolas, ca nu vom agrea PR-ul pe seama dezbaterii initiate de MAE, nu vom accepta rolul de cobai pentru imaginea cuiva, nici tertipul “noi i-am invitat, le-am propus, iar ei nu vor sa accepte, fiind incapatinati”. Acceptam numai dialoguri sincere care, in R.Moldova, se intimpla foarte rar, poate deloc sau, mai degraba, niciodata…

Revenind la subiectul preconizat pentru dezbatere – orice initiativa de dialog este binevenita. Desigur, e nevoie de claritate in capul tuturor, in primul rind al presedintilor de partide. Un test pentru limpezimea gindului ar fi daca MAE este partid parlamentar sau extraparlamentar. Cineva de la MAE a facut mare vilva ca venirea gruparii Untila a facut din MAE formatiune parlamentara. Deci, MAE se considera partid parlamentar, partid cu reprezentare parlamentara, partid cu afiliere parlamentara (nu spunem pe linga cine, deoarece se stie), partid cu doi deputati sau e, totusi, o formatiune extraparlamentara? Daca este parlamentara – e si in AIE sau nu? Dar daca nu e acolo, de ce nu e? Apoi, daca e parlamentara, nu vad justificarea acestei teme a dezbaterii. Nu si a altora.

Desi ar fi salutara initiativa partidelor parlamentare de a-si abandona aroganta de a nu discuta cu partidele extraparlamentare. Eu cunosc efectele acestei arogante din propria si trista-mi experienta, vorbind de „o vecinatate 100_4251100_4252imediata”. Altii tin neaparat sa invete din greselile proprii. Dar daca MAE este o formatiune extraparlamentara, sa stim si noi aceasta pozitie a sa.

Desigur, era fireasca revenirea lui Untila cam de pe unde a plecat – la national-liberali. Pentru ca MAE este o formatiune crestin-populara. Dar nu ne-am pierdut somnul din aceasta cauza. Cred si ca s-a pierdut un moment important in posibila adunare a fortelor extraparlamentare inainte de Congresul fortat al MAE, al carui al doilea pas fortat si gresit ar putea fi obiectivul de unificare a formatiunilor extraparlamentare sub umbrela MAE. Despre aluzia facuta public de Untila privind realizarea chiar si a “Marii unificari liberale”, credem ca acest obiectiv nu e pe potriva lui Untila, chiar daca vreun prieten liberal-democrat are incredere cind delegheaza o misiune cuiva. Si acela, ca sa vezi, chiar il crede …

Sper ca Untila sa stie ca unirea MAE cu PNL nu s-a produs pentru ca national-liberalii nu au acceptat fortarea de miini prin argumentul “denumirea de MAE e deja rodata (si cu ajutorul PNL-istilor, care au avut doar de pierdut printr-un gest politic marinimos) si ar trebui pastrata, o unificare urmind sa se produca doar prin absorbirea PNL”. Aceasta pozitie nu va fi acceptata nici acum. O spunem nu pentru a deschide dezbateri, pentru ca le-am avut suficiente in partid, ci pentru a nu se pierde timpul – denumirea istorica, obiectivele, actiunile, simbolurile PNL nu se negociaza si partidul “nu se termina” cu retragerea statutara – peste un an si trei luni – a presedintelui din functie. Pavlicenco va pleca, dar partidul va ramine. Dialogul se poate axa pe demersuri comune, pe actiuni comune, pe cooperare in alegeri, pe crearea, eventuala, a unui bloc politic, electoral, pe participarea la o coalitie parlamentara. Adica, sint lucruri negociabile si sint lucruri nenegociabile, oricine ar sta in spatele unor partide mai mici si oricita incredere ar avea unii in “fratii romani experti”.

In rest – succes si luciditate. Cit mai putine fentari in procesul de cooperare, pe care l-am definit astfel: “Debarcarea, ca principiu de convietuire politica.”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

205 Comments

Add a Comment
 1. Pt Vasile

  De vreme ce, ca politician, nu am aptitudini, de ce imi mai cereti ceva? Mergeti si cereti pozitie celor cu „aptitudini”, nu unei oarecare Pavlicenco, insignifiante.

 2. Pt Eu

  M-ati plictisit si nu mai imi bat gura sa va dau contraargumente, pentru ca nu sinteti receptiv. Si nici sansa nu aveti.

 3. Eu spune:
  10 March 2010, la 18:06

  ….Vedeti traseul politic ale dumneaei.

  Politica-i o curva. Daca te-ai bagat in ea, joaca dupa reguli. Sa lovesti sub centura in absolut TOTI nu ti se va ierta in politica. Si nu de oponenti, ci de electorat. Pe care PNL nu il are de fapt. Prea seamana cu Rosca…

  Da d-Eu. cunoaştem traseul politic a D-ei Pavlicenco.
  Şi în comparaţie cu traseul politic al altor AŞA ZIŞIlor DEMOCRAŢI nu există pete de trădare ca de exemplu trădarea din 4 aprilie 2005, tot timpul VP luptînd împotriva comuniştilor şi a sateliţelor lor.
  Iar electoratul , care a uitat ce a fost la 4 aprilie 2005, cine l-a votat pe voronin, nu este electoratul PNL.
  Cu părere de rău aveţi dreptate că PNL nu prea are electorat, deoarece sunt deacord cu D-stră că politica e o c…. şi politicienii inclusiv electoratul se vinde pentru 2 bani, dar PNL nu cumpără şi nu vinde după cum v-aţi exprimat.
  Iată deaceia PNL şi are tot dreptul să critice ceia ce se vinde şi se cumpără, rămînînd în minoritate.

  Iar d-stră nu vă rămîne decît să faceţi parte din acea majoritate, după cum v-aţi exprimat.
  Apropo.. nu comparaţi pe Pavlicenco cu Roşca, deoarece aţi încurcat ceva…

  La 4 aprilie 2005 nu Pavlicenco ci alţi politicieni cică ANTICOMUNIŞTI, făcînd cîrdăşie cu Roşca, l-au votat pe Voronin.
  Chiar nu-i cunoaşteţi?????

 4. Federatia Rusa vrea sa transforme Comunitatea Statelor Independente intr-o Uniune similara celei Europene. Ministrul de Externe de la Moscova si prim-vicepremierul rus vorbesc deja despre pasii de integrare a tarilor doritoare.

  Oferta Rusiei a fost facuta publica saptamana trecuta, in cadrul Forumului Economic CSI, la care a participat si ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar.

  “Este o oferta a Federatiei Ruse facuta din numele a 3 tari, inclusiv, Belarus si Kazahstan, care au ajuns la faza de integrare in Uniunea Vamala. Fiecare tara va decide la ce faza se va opri, la cea de aderare la zona economica libera, la cea de Uniune Vamala sau se va integra in totalitate, faza finala fiind Uniunea Valutara”, a spus Lazar.

  Ministrul a precizat ca este vorba despre o reorganizare dupa modelul Uniunii Europene, iar pana unde va merge tara noastra urmeaza sa se decida.

  “Aceasta schimbare ce vine din partea Federatiei Ruse ne face la acest moment sa ne pregatim pentru discutii si sa decidem pana unde Republica Moldova e gata sa participe la procesul de integrare in CSI. Totul depinde de fiecare tara, la ce faza a se opreasca. Rusia este foarte flexibila”, a mentionat Valeriu Lazar.

  Potrivit lui, Moscova nu va avea cum sa santajeze tara noastra sa aleaga Uniunea CSI in locul UE….

  Interesant, încotro va luao RM, dacă poziţia deputaţilor comunişti coincide cu poziţia unor membri ai AIE, formînd o majoritate în parlament privind relaţiile cu CSI.

 5. Apropo, e foarte dificilă întrebarea.

  Care a fost poziţia RM ,participînd la acestă întrunire?
  D-Lazăr precizează:
  …pînă unde va merge ţara noastră urmează să se decidă…

  Dar ce , guvernul Filat încă nu s-a apreciat încotro merge ţara noastră????

  Sau participînd la acestă întrunire a CSI d.Lazăr nu guvernul Filat , sau guvernul AIE a prezentat?

 6. Iată teme de discuţie d. Eu. d.Europa. , D Nina gonţa, dar D-stră parcă aţi luat apă în gură.
  Sau vii tot una unde va merge RM?
  Principalul pentru d-stră să mai turnaţi ceva zoi la adresa PNL, la adresa V.Pavlicenco de parcă PNL cu V.Pavlicenco vă aduce în CSI.

 7. Dna Vitalia cred ca e timpul sa mai taiati din iarba de pe blogul dra, ca de ex ANA in totalitate, ca nici nu face de luat in seama ca e o pustoaika care inca atestat de 11 clase nu are si in unele cazuri si pe Eu ca o mai ia prin araturi. Nu lasati prin comentarii de 2 bani sa piarda blogul din imagine, care p/u mine este o placere sa intru regulat sa mai particip la discutii constructive si interesante, dar imi pierd interesul kind vad ca in centrul discutiilor este Petrenco cu „u” sau „o” sau alte prostii de la gradinita insirate de o ANA „nesavershenoletneaia”.

 8. Pe cat de solidar si coerent actioneaza comunistitii in ultimul timp, pe atat de balbait si inconstient se compotra toti domocratii nostri. Pericolull revenirii lui voronin la putere este unul enorm. Nu stiu ce juristi si analisti avem, dar constat ca AIE da tare in bara. Daca nu se mobilizeaza exemplar toate fortele necomuniste, atunci bolsevicii ne pun capac.

 9. Mihai Morteanu programul PNL este ca un cadavru, deoarece PNL nu-l poate realiza. Este un program care electoratul de azi il respinge categoric. Deci nu puteti cistiga puterea in RM. PPCD era exact ca voi, dar experenta politica l-a schimbat. Voi repetati toate gresele lui pentru ca nu aveti experenta suficienta. Cindva si ppcd tare dur a criticat pcrm, exact cum voi faceti cu AIE. (poate mai civilizat) AIE contrar voua exprima toata gama politica a cetatenilor din RM. Ea poate sa guverneze mai mult timp deoarece este reflectat tot spectru politic real din RM. Ceva esential din arta politicului eu v-am scris deja mai inainte.

 10. Pt.Europa.

  Deacord,că AIE exprimă toată gama politică de la stînga la dreapta, aşa şi stînd cu un achi la smîntînă şi cu unul la slănină, sau cum spune urschii ” crăcănati”, cu un picior pe un mal şi cu altul pe celălalt mal al prăpastiei.
  Chiar nu vedeţi, sau vă faceţi că nu vedeţi încotro unii membri al AIE îşi ţintesc privirea?

  Da , programul PNL nu poate fi realizat de PNL, deaceia şi s-a retras PNL din campania electorală , susţinînd formaţiunile liberale, care în campania electorală au declarat aceleaşi principii de aderare la NATO şi UE, de abandonare a CSI, de modificare a art 13,al Constituţiei privind limba de stat ş.a.

  Însă în momentul cînd unii o iau hăisa , orişice cetăţean are dreptul moral să -şi expună obiecţiile, nemaivorbind de formaţiunile politice, care i- au susţinut în campania electorală.

  Apropo , ce ziceţi de criticile lui Plugaru şi Petrache, de criticile analiştilor politici aduse în adresa AIE privind declaraţiile modificării Constituţiei, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia?

 11. #

  “NU STIU ALTE NUME DE FAMILIE CUM LE SCRITI VOI DAR PETRENCU SAL SCRITI CU LITERA MARE.”
  ce este mare la acest “PETRENCU/O” ca trebue
  sa-l scrim cu litera mare?
  # ANA spune:
  10 March 2010, la 16:04
  MINTEA FATA MINTEA
  la ce ma gandesc? ca esti fosta Natalia-magarita, c…a lui Petrencu/o.

 12. Pt. Europa.

  Apropo, d-stră cum comentaţi participarea lui Lazăr la Întrunirea CSI, care a precizat, că încotro va merge RM urmează să se decidă.

  Deci pînă ce ei încă nu s-au decis.

  Şi dacă vor decide să mergă spre CSI, ce propuneţi, ca toate formaţiunile politice să-şi schimbe doctrinele şi principiile programatice, numai de dragul electoratului şi acelora de la guvernare???

  Daaaaaaaa. întradevăr politica e o c., după cum v-aţi exprimat d-stră, şi moldoveanul se poate vinde peste noapte pentru 2 bani orişicui, plecînd capul între picioare, numai nu PNL-ştii, chiar dacă nu are şanse să cîştige puterea.

 13. Consider criticele lui Plugaru, Petrache, analistilor politici contra AIE nefondate, periculoase pentru RM. Comisia de la Venetia n-a luat in consideratie ca in RM 60 de ani a fost Stinga la putere. Ea nu a luat in consideratie ca poporul s-a revoltat contra Stingei. Judecatoria defacto este procomunista, poate AIE in 4 ani va schimba monotonia din Justitie. Sunteti naivi, chiar foarte naivi daca credeti in Victoria voastra. Totul ce faceti voi este de-a readuce PCRM la putere. Daca vreti in realitate sa aveti accesul in Parlament, trebuie sa va bazati pe acei care i-au votat pe PCRM. Daca veti fi sensibili ii politica, ei va pot vota.

 14. europa ce studii ai?

 15. Andrew imi las tot dreptul sa nu raspund din motive de securitate. Regimul comunist m-a persecutat.

 16. Pt Europa.

  Nu vă supăraţi D-le Europa, dar vă rog să argumentaţi cînd şi unde PNL a declarat că şi-a pus scopul să revină în parlament sau şi mai ceva după cum afirmaţi d-stră, să preia puterea?
  Eu de ex. nu cunosc aşa declaraţii a PNL, deşi particip la şedinţele organelor de conducere. Poate d-stră cunoaşteţi aceia ce nu cunosc membrii PNL?

  Apropo de faptul că 60 de ani în RM a fost stînga la putere.

  Dar cine i-a adus în 2005 pe comunişti la putere, tot Pavlicenco, sau poate acei ” DE DREPTA” , care l-au votat pe Voronin la 4 aprilie 2005 ?

  Re feritor la …..” poate AIE în 4 ani va schimba monotonia……”

  Da. Fostul comunist Lupu, Ţurcanu, Stepaniuc, şi cei care i-au susţinut la 4 aprilie 2005 pe comunişti, declarîndu-se peste noapte că au încheiat-o cu stînga şi vor să mai lupte pe dreapta împotriva la cei din stînga care încă nu s-au decis să abandoneze stînga în favoarea dreptei, vor schimba radical situaţia din RM, chiar dacă doreşte asta Moscova sau nu.

  Bravo oameni buni. Vă rămîne numai să bateţi din palme celora din drepta, foşti de stînga.

  Dar ce facem cu proverbul: „Lupul păru-şi schimbă da năravul ba”???????

 17. # europa spune:
  11 March 2010, la 01:01

  Andrew imi las tot dreptul sa nu raspund din motive de securitate. Regimul comunist m-a persecutat.

  Păi acum nu sunt comuniştii la guvernare , d. europa, ci cei de dreapta, sau poate eu nu am dreptate?

 18. Sau la noi şi pe stînga şi pe dreapta sunt tot comunişti?
  Mai în scurt; la vremuri noi-tot noi.

 19. D-le Europa , şi pentru a nu vă face impresia că tot timpul criticăm AIE, daţi-mi voie să-i laud, cu iniţiativa de modificare a codului electoral, şi anume a pragului electoral şi participării în campania electorală a blocurilor electorale, modificare făcută de comunişti, contrar intereselor democraţilor.

  Iată aici sunt bravo.
  Reese că AIE face declaraţii de evitare a anticipatelor, dar totuşi se pregătesc de alegeri, dacă au iniţiat modoficarea codului electoral.

 20. Felul cum tu, M.M., vorbesti se vede ca ai terminat scoala comunista. Cei drept noi toti am terminat aceasta scoala. Numai comunistii n-au putut folosi inteligenta contra rusilor albi, i-au omorit ori fugarit din tara. Tu ce vrei sa-i fugarim pe cei care tin defacto capitalul economic in RM. Multi sunt buni specialisti in materie de care RM are nevoe. Daca PNL n-are scopul sa revina in parlament (de la cuvintul parle) atinci el trebuie sa se autodesfiinteze si sa nu mai faca confuzie. Partidul care nu doreste in parlalment face un teatru altui partid.

 21. Interesant .
  Dacă vor avea loc anticipatele şi vor fi permise blocurile, cu cine va face bloc Lupu, cu cei ce sunt pro sau contra CSI????

 22. AIE nu poate schimba pionii comunisti din Justitie. Cu timpul cred ca se va schimba.

 23. Lupu va face bloc cu acei care mai bine va reflecta vointa politica si economica a maselor. Ceea ce la PNL lipseste .

 24. Pt.Europa.

  Daca PNL n-are scopul sa revina in parlament (de la cuvintul parle) atinci el trebuie sa se autodesfiinteze si sa nu mai faca confuzi.

  Atunci cînd un individ dictează ce TREBUE să facă altul, se numeşte DICTATURĂ.

  Sunt deacord că ăsta-i stilul comunist, pentru ce şi vă felicit, dar dacă aţi observat nici odată nu v-am dictat ce trebue să faceţi d-stră, aşa că avem şcoli diferite, şi deşi sunteţi sub anonimat, nu-mi pot permite să vă tutuesc, cer scuze.

  Apropo, referindu-mă la declaraţiile lui Plugaru, am avut în vedere şi poziţia d-ui referitor la instaurarea unui regim dictatorial recent celui precedent, ceia ce poate fi un pericol pentru RM, şi pentru imaginea celor de dreapta care se consideră astăzi la guvernare.

  Aici nu accentuez cine din AIE , cei de dreapta sau cei de stînga au stîrnit revolta în societate.

  În AIE doar sunt şi de dreapta şi de stînga nu-i aşa?

  Poate celora din stînga le convine săi discrediteze pe cei din dreapta înainte de anticipate???

  Cum credeţi??

  Apropo,

 25. pentru europa :

  europa, puteti sa ma ajutati sa inteleg unele neclaritati pentru mine ?

  -Ce s-a intreprins nou pentru dezvoltarea clasei sociale de mijloc in tara noastra ?
  -Ce facilitati noi, mai atractive ca cele promovate fara succes de catre comunisti, au fost propuse pentru cetateni / si in special pentru tinerii absolventi ale institutiilor de invatamint superior, care nu pot obtine un loc de serviciu dupa absolvirea facultatilor/, care ar face mai atractiva crearea microintreprinderilor si buna desfasurare a activitatii acestora ?
  -Ce programe de lunga durata de sustinere si incurajare a tineretului /pentru a nu pleca in continuare din tara si reintoarcerea in tara a celora plecati/ au fost propuse spre examinare sau poate si aprobate ?
  -Care este „coridorul verde”, pe care poate intra un investitor, care doreste sa construiasca o fabrica noua cu mlte locuri de mnca. Cu facilitatile ineficiente, aprobate de comunisti, nu au dat „navala”, nu a avut loc „bum-ul” investitorilor care erau asteptati de comunisti….
  Ce s-a mai schimbat in acest domeniu, vad ca dvs le urmariti pe toate si poate stiti mai nulte de chit mine….
  -Ce este mai avantajos penru tara: sa transmiti cu drept de proprietate un lot de pamint pentru a construi o intreprindere noua cu multe locuri de munca sau sa intretii din bugetul tarii somerii, care sunt in cautarea unui loc de munca ?
  -Care este eficienta motivatiei actuale pentru antreprenori sa creeze locuri noi de munca, investind in pregatirea profesionala pe cont propriu a fortei de munca, care nu are nicio calificare ?
  -Ce masuri, acte normative au fost aprobate pentru a face categoric atractiva „scoaterea la suprafata” a activitatilor economice dublu contabilizate ? Ce ati intreprinde dvs pentru largirea masei impozabile si iesirea binevola „la suprafata” a celora care nu respecta drepturile legale ale angajatilor, daca ati fi factorul de decizie in tara ?

  Nu o luati anume de rau, nu este „un examen” pentru dvs, sper sa aflu si eu mai multa informatie pentru a sustine mai eficient guvernarea democratica si a impiedica. pe masura posibilitatilor, rezistenta si pericolul intoarcerii „comunismului” la putere….
  Daca puteti sa ma ajutati in aceste neclaritati, mai revin si cu alte subiecte, care ma intereseaza, cred, nu numai pe mine……
  Putem discuta eficient, civilizat, aborda subiecte importante pentru noi si altii ca noi, ca tare „m-am saturat de inghitit in sec”, citind postarile „distractive” ale unora vizitatori…..

 26. Bine d-Europa.

  Pînă ce masele se vor aprecia care le este voinţa politică, mergem noi la culcare, că nu de alta mă mai veţi convinge, că şi Voronin peste noapte poate deveni de dreapta, cum a făcut-o Lupu, Ţurcanu, Stepaniuc ş.a., făcînd împreună bloc, numai să reflecteze voinţele maselor, care sunt gata să-şi vîndă votul pentru 2 bani.

  Noapte bună.

 27. Alexandra Can spune , daca sa va raspund in particular la cele intrebate, apoi n-ar fi corect. Sunt cu domiciliul in Europa. Te-as ruga sa-mi citesti mesagele care au fost scrise mai inainte si vei gasi raspunsuri generale la ceea ce te framinta. Moldova este prea saraca pentru a experimenta sisteme noi politice si economice. Sisteme mai avansate ca capitalismul, ea trebuie sa treaca intii toate etapele capitalismului si sa aiba o rezerva mare de bani. Statele cele mai dezvoltate nu-si permit luxul de-a experimenta comunismul. Daca Voronin este comunist atunci si boii zboara.

 28. Analist politic Amator

  V.P: „…stropeste-te cu agheasma…”; „ai facut in pat si te-ai dereglat”;
  „Nu ma enerva, ca o sa-ti para rau pentru idol. Voi spune niste lucruri care nu-ti vor placea…” ,
  Doamna V.P. aceste replici nu fac cinste unui presedinte de partid. (mai departe nu am citit, dar cred ca sunt destule exemple, pentru ca am mai intrat si alte dati pe acest blog si replicile de acest gen sunt o dominanta,sunt deacord ca unele comentarii va provoaca, dar totusi aveti pretentia de a fi presedinte de partid, pe cind comentator e oricine cu-i nu-i-e lene, chiar si eu:)))
  Apropo de populismul PDL-ist, Imi aduc aminte ca Traian Basescu spunea cu ocazia cistigarii primului mandat, atunci cind a cistigat la musteata, ca nu atacat excesiv PSD-ul in problema fraudarii alegerilor, cum si-ar fi dorit, pentru ca consilierii l-au atentionat ca risca sa-l transforme (PSD) din vinovat in victima in constiinta colectiva. Anul asta cind in campania electorala adversarii lui il atacau din toate partile si au suprasaturat publicul cu acel filmulet au pierdut pe mina lor, pentru ca l-au transformat din inculpat in victima. Iertata fie-mi paralela, dar asta si se intimpla pe blogul asta, cu cit ripostati mai agresiv, fie ca aveti dreptate sau nu, cu atit pierdeti mai mult teren.
  P.S. Nu e batut in cue ce am scris mai sus, dar e o remarca bazata exclusiv pe intuitie si nimic altceva.

 29. Pt Vlad

  De cind am spus exact asta? Egoismul si aroganta sint dusmanii AIE. Lipsa de dialog si impresia ca l-au apucat pe Dumnezeu de picioare. Noi am trecut prin asta si am invatat lectia.

 30. Pentru ANA
  Nu stiu cine sunteti, dar cred ca faceti un mare deserviciu pentru D.Petrenco. Consider ca nu este bine sa incurajam discutiile in jurul persoanelor. Este plictisitor si reprosabil. Daca tot dorim sa fim activi si utili societatii, ar fi mai bine sa discutam si sa ne „dam cu parerea” cum i ce credem noi ca ar trebui sa faca cei alesi de popor/indiferent cine a votat pentru ei si cine a votat pentru altii/. Odata veniti la putere, investiti in functii diferite, menirea lor este sa conduca la o stare mai buna a populatiei. Trebuie sa fim opozantii unor politi negative, pe care le promoveaza persoana, nu sa „atacam cu penita” persoanele.
  Pierdem irational timpul cu chitibusuri si scapam multe lucruri mai importante. Nu exista persoane ideale si nici categoric negative.
  Fiecare poate fi in diferite „ipostaze”…..
  E o simpla parere a umilei mele persoane si nu doresc dechit sa cred ca urmatoarele „postari ANA” vor fi mai atractive…..

 31. Problema abordată de europa şi Mihai Morteanu referitor la participarea dlui Lazăr la samitul CSI este destul de profundă. Politica mare, inclusiv şi cea economică o fac statele mari ca America, China, Uniunea Europeană şi Rusia. Cum procedează acum Rusia odată cu acordul Romîniei de a instala pe teritoriul său rachete PRO – prin toate mijloacele contribuie la alegerea lui Ianucovici ca preşedinte al Ucrainei şi mai departe va fi şi mai interesant. Politica strategică a Rusiei este ca fără confrntări să-şi lărgească influienţa geo-politică, simplu prin proiectul creării Uniunii similare Uniunii Europene, în care în curînd va intra Ucraina şi vede-ţi mîne poimîne şi Transnistria şi aici are loc de încordat creerii celor de la conducere. ÎNCOTRO ŞI UNDE ? Poporul acesta atît de chinuit nu mai ştie cum să procedeze, mergeţi prin sate mai des şi o să vă convingeţi, că este adus în ultimii ani la isterie, nu mai ştie care bortă a sacului să o coasă, cu ce să-şi hrănească copii lucrînd cu ziua pe unde se nimereşte pentru o bucată de pîne, iar în companiile electorale apar şi bani şi tichete de benzină din cauza cărora apar şi migraţii, revolte, alungări din partide ETC. Dar la moment întadevăr se omit, se trec cu vederea problemele stringente, pe care populaţia le vrea soluţionate, ba din contra unele chear parcă special le agravează – şi nu e clar cine este diversant pe acolo…

 32. pentru europa

  Am citit postarile multor vizitatori de pe mai multe bloguri. Unii critica guvernarea, altii o lauda excesiv. Eu cred ca lauda excesiva este periculoasa la fel ca si critica cu si fara „merite”.
  Deaceea am scris ce cred eu ca este posibil si foarte important de „urnit” din loc. Pentru a fi o tara nu „prea saraca” avem nevoie de „dirijori buni”, altfel ne transformam intr-o „orchestra, care pe linga faptul ca instrumentele muzicale sunt dezacordate, mai chintam si partituri diferite”. Lucrurile nu pot merge bine de la sine, trebuiesc promovate prin politici real implementate si nu di cele scrise si ramase pe hirtie.
  In fapt, credeam ca puteti, in fapt sa va expuneti punctual parerea dvs despre starea de lucruri in domeniile expuse in postarea mea. Poate si unele idei, care pentru vizitatorii blogului pot fi interesante.
  Credeam ca putem schimba pe un fagas benefic discutiile pe acest blog. Au cam luat-o multi razna…..Pierdem interesul si pentru aceasta forma de comunicare Din zi in zi devine tot de plictisitor…. ca si unele programe televizate sau ziare…..cu jurnalisti amatori/de doi bani/. Pacat.
  D-na Pavlicenco ar trebui sa treaca peste postarile „de doi bani”, sa le neglijeze si sa nu se dea „in spectacole” cu ei. Eu pur si simplu asi lasa , daca asi avea un blog, numai postarile referitoare la tema discutiei si nu admiteam postari rautacioase, care ponegresc persoane, indiferent cine sunt persoanele……Sa nu uitam ca sub anonimat „si sopirlele se cred iguane”……
  Revenim la postarea mea anterioara ?

 33. Am auzit un comentariu referitor la o tentativa de a negocia brandul PNL de cratre cei de la MAE.
  Parerea mea e ca MAE, are finantatori buni, dar bolnavi…pentru ca baga banii(ingroapa bani) in oameni inutili si lipsiti de oarecare etica a negocierilor si in general a culturii politice. Am urmarit cu atentie tentativele de a trece in Parlament, cu 1% :D. Foarte nostim, caci declarativ ei veneau cu 10% :D. In concluzie au facut o campanie electorala panaramica, sau mai popular spus show de prost gust. SA INTELEG CA NU SAU INTELES CU PNL-istii.
  Insa minune au ajuns in parlament prin alte metode 😀 ceea ce iar e amuzant, mai ales ca oamenii dati nu au o coloana in privinta la ce doresc si real ce pot face. Sunt putrezi, in concluzie sunt zero.
  Acu vin prin dl Untila, care a emigrat din AMN, ca sa ajunga sa negocieze cu PNL-stii brandul 😀 Oare de ce? NU au putut cei de la MAE inghiti PNL la inceput, acu doresc sa foloseasca brandul dat ca sa fie atractivi pentru PL, PLDM, si insasi partidele Europene si cel mai important cele din Romania. Iar misiunea lui Untila si venirea lui in MAE atit de repede pe o postura atit de inalta fiind o simpla si banala negociere cu MAE, care doar una isi dorea sa ajunga in Parlament. Dar au uitat de misiunea lui Untila 😀 care deloc nu e cea regasita in planurile MAE :D. Vor trage teapa in curind 😀 sper, caci oricum am o antipatie fata de denumirea MAE 😀 care se si asociaza cu Ministerul de Externe. Nu mai spun ce antipatie am fata de oamenii care din aceasta formatiune, am primit citeva pliante de la ei pe strada si am mai schimbat citeva cuvinte si sa vazut ca diferenta nu e mare intre membri simpli si Sef 😀
  Asta e nu putem sa-i placem pe toti, asa ca ii exclud din lista partidelor politice care merita sa fie pe arena politica in RM, motiv simplu lipsa de cultura politica.

 34. Da si inca ceva, am auzit ca au bani 😀
  Dar daca sincer nu prea am vazut utilitatea sau macar existenta acestora. Da au fost prezentari scumpe. Dar inutile si fara efect. Concluzie bani utilizati irational si gestionati aiurea.
  Ce sa mai zicem daca le acordam pozitii in factori de decizie? Nici nu vreau sa imi imaginez, pentru ca as presupune doar un singur lucru, din criza cu ei nu mai iesim 😀
  Uite c-am atit. In continuare as dori sa aflu de la dna Vitalia, care e istoria denumirii paritdului PNL. Pentru ca ideologiile Nationaliste si Liberale se contrazic.
  Stiu ca o sa spuneti ca e brand preluat din Romania, la ceea ce nu am dubii, insa as dori sa aflu daca cunoasteti istoria aparitie sale insasi ca denumire. Pentru ca in Romania cind a aparut nu a fost o mare concepere a unui paritd, a iesit dintr-o intimplare.
  Va multumes anticipat pentru un eventual raspuns.

 35. -europa ce studii ai?
  -Andrew imi las tot dreptul sa nu raspund din motive de securitate. Regimul comunist m-a persecutat.

  Si cine nu a inteles, ce studii are Europa? El le are de la „un centrul spiritual european”. Cred ca, sterge vre-un fund la vre-o baba europeana, si cand baba doarme face filosofie pe net.
  Si de cand, ma rog Regimurile persecuta studiile???

 36. Natalia ar fi de dorit sa lupti cu raul din tine. Anonimatul este un drept al omului unde Justitia este o sluga a regimului comunist. De ce Voronin vorbeste ca un dictator. Numai cind Justitia este falsa se dau foc la Presedintie si Parlament. Criza constitutionala si politica inca nu-i reglata definitiv, deci sunt toate premizele restaurarii regimului comunist. Din naivitatea voastra veti avea si voi de suferit. Naivitatea in politica poate costa si viata. Istoria comunismului nu se poate uita usor. Numai anonimatul si exilul i-au salvat pe multi anticomunisti din URSS. Istoria se repeta dar in diferite forme. Natalia ce inseamna a sterge fundul la o baba? Eu stiu ca multi ca tine au sters fundulul la un comunist si deaceea suntem in saracie. Uite cum Voronin rage pentru ca un an n-a fost la putere. Dar ce trebue sa faca Dreapta care 60 de ani n-a fost la putere.

 37. Noi, cei din RM nu le-am sters fundul comilor, dar am fost calariti de ei pe parcurs de 8 ani, dar iata sterg funduri de babe europene in sensul direct al cuvantului majoritatea cetacenilor RM(90%), plecati in strainatate dupa „ruble lungi” Cine dar sa faca PIB-ul in RM?
  Dar eu nu sunt la spovedanie (ar fi de dorit sa lupti cu raul din tine), si tu nu poti fi „duhovnii nastabnic”
  Si nu mai avea atata frica de Regim, vezi ca Voronin raje si nu are cand sa-ti duca grija ta.

 38. pentru Natalia

  Natalia spune:
  11 March 2010, la 14:02

  „-europa ce studii ai?”

  Natalia, nu m-a intrigat intrebarea ta, m-a intrigat abordarea cu deridere a activitatii de agent social. Spune te rog, daca un om in etate nu se mai poate ingriji si familia trebuie sa munceasca sa intretina material situatia, omul in etate trebuie sa fie lasat in mizerie sau este bine sa fie ingrijiti ? Si daca concetatenii nostri ar putea plati pentru ingrijirea parintilor, copiilor bolnavi, acei care ar munci in aces sector, trebuie sa fie blamati ?
  Este oare rusinos sa muncesti in domeniul asistentei sociale ?
  Eu aveam studii si functie de contabil prin anii 1980 . Ca sa chistig un ban in plus, salubrizam etajele caminului muncitoresc, in care convetuiau angajatii intreprinderii. Fiecare etaj avea si …..WC-uri.
  Ma straduiam sa fac curat, mai curat ca altii. Trebuia sa fiu exemplu pentru muncitorii intreprinderii si alti deriticatori, care spalau podelele ca balaia cu coada……Mie nu i-mi era rusine.
  Acum si in Moldova unii platesc 3-4000 de lei pentru ingrijirea gospodariei. Nu trebuie luati oamenii, care muncesc peste hotare la munci mai putin atractive din lipsa unui loc de munca in tara. Se vor schimba lucrurile si la noi in tara chindva. Ne vom schimba si noi. Atunci chind vom ghindi rational, altfel. Ca si comunitate.
  Daca nu sunteti de acord cu mine, puteti sa-mi reprosati.
  Oricare munca nu este o rusine. Orice furt, jaf, inselaciune merita condamnat si de noi, societatea ciila…..

 39. p-u Alexandra Can
  Am avut in vedere, ca in RM 70% din cetateni lucreaza la negru, 50%
  pleaca peste hotare si cine trebuie sa faca PIB-ul tarii?
  Si cine ti-a spus ca in RM nu sunt locuri de munca? Avand intreprinderea mea m-am confruntat in primul rand cu problema cadrelor si am ajuns la concluzia, ca cetatenii nostri nu prea vor sa lucreze. Si sa stii, ca m-am saturat sa lucrez si noapte si zi si fara
  zile de odihna si sa platesc salarii.
  Un exemplu: am angajat o studenta, anul 5 de la Univ. f-te contabilitate si audit. Ce m-a mirat, ca aceasta domnisoara nu stie ce inseamna f/f, TVA s.a.m.d.

 40. PENTRU GRIGOR CE AI TU CU BANII DIN MAE AI PUS VREO COPEICA SAU TIAU CHELTUIT BANII TAI ,SA DEA DOMNUL CIT MAI MULTI OAMENI BOGATI CA POATE NICI NOI NU MURIM DE FOAME,SAU CE PETRENCO A FOST PINA ACUM IN POLITICA SA FURE DIN BANUL PUBLIC SAU A PARTICIPAT LA PRIVATIZARI DE MILIOANE CUM AU PROCEDAT UNII POLITICIENI IN „” „”””

 41. p-u Alexandra Can (continuare)
  Inca o angajata cu studii superioare (manager) i-mi intarzia regulat in fiecare dimineata cu 15-30 min, primul lucru ce facea, i-si lua masa, al doilea lucru- se farda si tot asa. Le-am eliberat pe ambele.
  Prima pana acum nu este angajata, al doua a plecat in Italia sub un camion si cum crezi, ce face? I-ti raspund – sterge funduri de babe italiene. Si asa exemple sunt foarte multe.
  Am si eu studii superioare, sunt patron si sa stii ca fac si lucru de director, si de operator, si de contabil si chiar deseori si de lucrator tehnic (inclusiv W) Cand eram studenti, un profesor evreu ne spunea, ca numai prostii pleaca sa caute bani, caci acesti bani sunt si pe loc, numai trebuie sa-i vezi si sa-i ei…

 42. Bravo Grigor,ai batut drept in tinta.

 43. Nu prea inteleg, dna Nina Tampiza, ce tinta a nimerit Grigor. Pe mine, de exemplu, m-a cam derutat cu magistrala sa constatare, privind „ideologiile Nationaliste” si „liberale”, care „se contrazic”. Nu ca n-as fi de acord, dar ce a vrut sa insinueze? Unde banuieste el ca s-ar ascunde „nationalismul” dnei Pavlicenco?

  Teama mi-e ca e vorba de un alt cliseu comunist, foarte prezent in societatea noastra, de care nici dl „Grigor” n-a reusit sa scape inca…

 44. Pentru Natalia

  Sunt de acord ca tinerii specialisti/majoritatea/ invata prost de tot. Parintii vor sa-i faca „oameni”, dar ei nu depun efort pentru a invata cum se cade. Asteapta sa vina timpul pentru practica ca pe o vacanta chind pot sa umble brambura.
  Aici sunt de acord cu tine.
  Sunt si tineri specialisti care insusesc foarte repede meseria.
  Nu toti sunt la fel.
  Este adevarat, ca in Moldova este foarte mult de lucru. Numai ca aceasta muna de aici este tot intensiva si salariile sunt foarte mici.
  Nu este adevarat ? Poti sa spui ca un om poate trai cu 2-3 mii de lei ? Produsele alimentare, pentru igiena si altele sunt mai scumpe ca in Germania, Ffanta si alte tari….
  Cu ce sa-si invete, trateze copii sau sa-si construiasca un apartament tinerii ? Tu ce salarii le oferi ? Sa nu-mi spui ca le dai mai mult de chit merita si ca trebuie sa se considere fericiti…. Ei merita mai mult, dar noi le achitam ce ne mai ramine dupa achitarea impozitelor si tuturor platilor pentru materie prima, resurse energetice si altele.
  Vezi postarea mea pentru Europa si, daca doresti, expune parerea ta.

 45. Pt Grigor

  Din pacate, in R.Moldova s-a creat astfel situatia incit social-democratii sint orientati spre Rusia, mai putin spre Europa, iar Liberalii, fortele de dreapta, sint orientati spre Europa si, tot ei, impartasec valorile nationale.

  Partidul Naţional Liberal

  Partidul Naţional Liberal s-a format în R.Moldova în anul 1993, ca expresie a liberalismului românesc şi continuare a politicilor promovate de formaţiunea istorică PNL din România, făurită cu perseverenţă de legendarii Brătieni. În primul deceniu al Independenţei noastre, liberalii au sprijinit lansarea reformelor autentice, în contextul Mişcării de Renaştere Naţională. Procesul de redobândire a conştiinţei naţionale decurge în paralel cu reobţinerea libertăţii individuale.

  În anul politic trist, 2001, când s-au reinstalat la Putere forţele retrograde, antinaţionale, PNL a iniţiat consolidarea forţelor reformatoare de centru-dreapta şi de centru-stânga, soldată cu o reprezentare solidă a acestora în legislature a XVI-a, însă insuficientă pentru a prelua Puterea. Votarea criminală de către unele formaţiuni parlamentare, zise democratice, pe 4 aprilie 2005, pentru un regim dictatorial a îndepărtat ieşirea R.Moldova din sfera de influenţă rusă şi perspectiva integrării europene. Naţional-liberalii au promovat, în Parlament, chiar şi în condiţiile unei majorităţi antidemocratice, angajamentele electorale din 2005 – ieşirea din CSI, apropierea de România, integrarea euratlantică, soluţionarea constituţională, cu demnitate, a diferendului transnistrean. Ca urmare a poziţiilor principiale, naţional-liberalii au fost nevoiţi să se reconstituie ca partid pe 16 decembrie 2006. PNL a participat la alegerile locale din 2007, la alegerile parlamentare din 2009, sprijinind, în a doua etapă, componentele liberale ale actualei alianţe de guvernământ, faţă de care, în prezent, PNL se află în Opoziţie constructivă.

  PNL păstrează intact dezideratul de unificare a polului liberal.

  “Cel mai potrivit sistem social-politic este liberalismul. În climatul creat de liberali se poate respire spiritual şi se poate progresa material.” Petre Ţuţea

  De ce Partidul Naţional Liberal?

  Pentru a apăra idealurile Mişcări de Eliberare şi de Renaştere Naţională, trădate de falşii lideri democraţi, călcate în picioare de profitorii comunişti şi de acoliţii lor.

  Pentru a asigura continuitatea politică în unirea ideii liberale cu ideea naţională.

  Pentru a ne reafirma identitatea naţională în R.Moldova, ca al doilea stat românesc.

  Pentru aderarea statului la spaţiul european, prin reforme liberale adevărate, prin sprijinirea şi solidarizarea concetăţenilor.

  Pentru a obţine respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean, indiferent de etnie, ca să scăpăm, împreună, de sărăcie şi corupţie, să devenim liberi şi prosperi.

  Pentru a realiza conceptul Uniunii Interstatale România-Republica Moldova, care înseamnă:

  – intrare accelerată în familia euratlantică
  – acces la studii, la cultura, locuri de muncă, instituţii juridice/administrative, investiţii şi fonduri europene
  – dobândirea circulaţiei libere în Vest
  – obţinerea simplificată a cetăţeniei române
  – racordarea sistemului de pensii la cel românesc/european.

 46. Inregistrarile cu cintecele lui Pavel Turcu sunt mai solicitate decit blogul doamnei politician.
  Va recomand sa puneti in discutie subiecte interesante, ne-am saturat de cele rasuflate.

 47. p-u Alexandra Can
  Da, salariile in RM nu sunt mari, dar mi se pare ca ti-am raspuns partial la intrebare cu intrebare: ca sa avem salarii si pensii mari cine sa faca PIB-ul in RM?
  Am specialitatea de merceolog si i-mi pare foarte rau, ca in profesia noastra sau incadrat toti, care au dorit (si invatatori, si medici) si in RM vanzatorul este cea mai populara profesie, dar iata ca nu toti o cunosc cu adevarat. Astazi noi avem mai multi vanzatori, decat cumparatori, dar ca sa poti sa dai salarii mari trebuie sa ai val. Si de unde sa-l ai, daca toti vand, dar foarte putini achita TVA s.a.m.d.
  Si am fete fara studii, la care nu-mi pare rau sa le dau salarii mari, si am avut si cu studii la care i-mi parea rau sa le dau salariul minim (900lei), pentru ca nu-l meritau. Dar cei cu studii doresc salarii mari din start, dar nu stiu cele mai elementare lucruri, si de ce eu trebuie sa le dau lectii gratis, cand ei au invatat contraplata? Asa ca cei, care merita primesc, dar majoritatea nu prea merita, crede-ma. Parerea mea in privinta lui Europa este, ca acest/aceasta Europa este nu prea sanatos/sanatoasa. Am uitat, cum se numeste boala, cand i-ti pare…Probabil, ca are boala comunizmului, cred ca si noaptea viseaza comunisti.

 48. Si drept face VP, ca nu sterge postarile la tema si nu la tema si mai are si rabdare, sa le raspunda la toti, chiar si la cei fara bunul simt. Poate ca, din aceasta privinta si sunt multi vizitatori pe blog, cu mult mai multi ca la Stela Popa s.a.
  Iata ca eu ma mai distres cate o data, si le dau peste nas la unii,
  care nu au soveste si nu stiu, ca nu e frumos sa fii in ospetie si sa te porti ca porcul. Si cate odata e interesant sa discuti cu oameni necunoscuti, indiferent la tema sau nu la tema.
  Ne mai abatem de la teme, mai glumim, asa-i viata…..

 49. Pt Vica

  Pai asta e problema – ca majoritatea nu vor sa puna mintea la contributie si asculta ce e usor, ca sa nu-si oboseasca si ei cumva creierul. Acolo unde e de judecat, sint oameni mai putini. Si-atunci ne gindim si cum e votul celor avind creier „neobosit”.

 50. pentru:

  natalia spune:
  12 March 2010, la 01:01

  Asa este. Dar situatia trebuie si poate fi schimbata. Cine sa o schimbe?
  Ni toti, cu rabdare…..
  Natalia, daca esti tare in merceologie, vrei sa ne intilnim sa discutam despre o posibila activitate economica reciproc avantajoasa ?
  Poti solicita telefonul meu de la V.Pavlicenco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *