Veaceslav Untila ne-a trimis o invitatie

Veaceslav Untila a trimis presedintelui PNL o invitatie la o dezbatere cu tema La forumul de la Kiev“Prioritati comune ale partidelor extraparlamentare”. Adepti ai transparentei, nu si ai populismului politic, vrem sa expunem citeva consideratii.

In primul rind, noua ne displace, in general, tendinta unor partide de a face un ousor si a cotcodaci de parca s-au ouat o caruta de oua. De aceea, prevenim, prin acest articolas, ca nu vom agrea PR-ul pe seama dezbaterii initiate de MAE, nu vom accepta rolul de cobai pentru imaginea cuiva, nici tertipul “noi i-am invitat, le-am propus, iar ei nu vor sa accepte, fiind incapatinati”. Acceptam numai dialoguri sincere care, in R.Moldova, se intimpla foarte rar, poate deloc sau, mai degraba, niciodata…

Revenind la subiectul preconizat pentru dezbatere – orice initiativa de dialog este binevenita. Desigur, e nevoie de claritate in capul tuturor, in primul rind al presedintilor de partide. Un test pentru limpezimea gindului ar fi daca MAE este partid parlamentar sau extraparlamentar. Cineva de la MAE a facut mare vilva ca venirea gruparii Untila a facut din MAE formatiune parlamentara. Deci, MAE se considera partid parlamentar, partid cu reprezentare parlamentara, partid cu afiliere parlamentara (nu spunem pe linga cine, deoarece se stie), partid cu doi deputati sau e, totusi, o formatiune extraparlamentara? Daca este parlamentara – e si in AIE sau nu? Dar daca nu e acolo, de ce nu e? Apoi, daca e parlamentara, nu vad justificarea acestei teme a dezbaterii. Nu si a altora.

Desi ar fi salutara initiativa partidelor parlamentare de a-si abandona aroganta de a nu discuta cu partidele extraparlamentare. Eu cunosc efectele acestei arogante din propria si trista-mi experienta, vorbind de „o vecinatate 100_4251100_4252imediata”. Altii tin neaparat sa invete din greselile proprii. Dar daca MAE este o formatiune extraparlamentara, sa stim si noi aceasta pozitie a sa.

Desigur, era fireasca revenirea lui Untila cam de pe unde a plecat – la national-liberali. Pentru ca MAE este o formatiune crestin-populara. Dar nu ne-am pierdut somnul din aceasta cauza. Cred si ca s-a pierdut un moment important in posibila adunare a fortelor extraparlamentare inainte de Congresul fortat al MAE, al carui al doilea pas fortat si gresit ar putea fi obiectivul de unificare a formatiunilor extraparlamentare sub umbrela MAE. Despre aluzia facuta public de Untila privind realizarea chiar si a “Marii unificari liberale”, credem ca acest obiectiv nu e pe potriva lui Untila, chiar daca vreun prieten liberal-democrat are incredere cind delegheaza o misiune cuiva. Si acela, ca sa vezi, chiar il crede …

Sper ca Untila sa stie ca unirea MAE cu PNL nu s-a produs pentru ca national-liberalii nu au acceptat fortarea de miini prin argumentul “denumirea de MAE e deja rodata (si cu ajutorul PNL-istilor, care au avut doar de pierdut printr-un gest politic marinimos) si ar trebui pastrata, o unificare urmind sa se produca doar prin absorbirea PNL”. Aceasta pozitie nu va fi acceptata nici acum. O spunem nu pentru a deschide dezbateri, pentru ca le-am avut suficiente in partid, ci pentru a nu se pierde timpul – denumirea istorica, obiectivele, actiunile, simbolurile PNL nu se negociaza si partidul “nu se termina” cu retragerea statutara – peste un an si trei luni – a presedintelui din functie. Pavlicenco va pleca, dar partidul va ramine. Dialogul se poate axa pe demersuri comune, pe actiuni comune, pe cooperare in alegeri, pe crearea, eventuala, a unui bloc politic, electoral, pe participarea la o coalitie parlamentara. Adica, sint lucruri negociabile si sint lucruri nenegociabile, oricine ar sta in spatele unor partide mai mici si oricita incredere ar avea unii in “fratii romani experti”.

In rest – succes si luciditate. Cit mai putine fentari in procesul de cooperare, pe care l-am definit astfel: “Debarcarea, ca principiu de convietuire politica.”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

205 Comments

Add a Comment
 1. p-u Europa

  limba romana este de dreapta si limba rusa este de stanga?

  Am sa incerc sa spun o fraza din centru
  „Ce te LAMAESTI sau te COZLESTI” aceasta fraza cred eu, ca e de CENTRU, adica romana, amestecata cu rusa este limba moldoveneasca?

 2. p-u Dor
  Cu alte cuvinte, “centrul”, mai ales cel desenat de politicienii nostru, e o poveste de adormit copiii.

  Si eu tot asa gandesc.

 3. erata> electoratul retardat

  Intersanta problema perceptiei „centrului” in cazul RM… Inteleg ca un centru (virtual, dupa cum si dreapta si stanga politica sunt, la fel, virtuale), teoretic, ar trebui sa existe. Teoretic, da, in practica insa, „centrul”, la noi, de cele mai multe ori, era locsorul unde se aciuau extremistii de stanga – protocomunistii, cei care isi atacau oponentii politici cu „blesteme” de genul „extremisti-nationalisti”, mizand pe prejudecatile din periada sovietica… Asa se explica faptul ca la noi partidele care se vor „de centru” sunt acelea ale caror programe nu sunt prea coerente. Sunt grupari care vor PUTEREA, dar nu se prea pot identifica in plan doctrinar. Nu mai spun ca solutiile cu care vin, de regula, sunt „pentru moment”, „de ochii lumii” sau pur demagogice (de genul „sa avem ce pune pe limba”, „inainte, ca inainte era mai bine”, „paine de 16 copeici”), nu strategii bine fundamentate si argumentate, care ne-ar putea trasa o directie de dezvoltare, ca sa iesim din mizeria in care ne aflam.

 4. pt Natalia

  ma bucir ca suntem de acord! 🙂

  pt Europa

  iti inteleg ingrijorarea si, stiind cat de infantil este, per ansamblu, electoratul nostru, ma tem si eu de ce te temi si tu. Problema e ca, daca mergem pe calea asta, riscam sa cadem in capcana fantomelor politice. Ai spus si tu ca realitatea este alta. Poate ca e timpul sa ne maturizam si sa invatam sa CITIM CORECT oferta politica a partidelor, ca sa nu mai avem deziluzii atat de mari ca pana acum? Am vazut ca schimbarea este posibila chiar si la noi, chiar si inconditiile specifice (situatie geopolitica incerta, hartuire permanenta din partea separatistilor, saracie programata si garantata prin incoerenta sistemului nostru politic etc.). Deci, avem de nevoie de curaj si de… minte. Ori invata odata lectia, ori, daca nu avem cap…

 5. Natalia, DOR trebuie sa va controlati putin emotiile. Emotiile in politica sunt fatale (Muruianu). Daca voi imi spuneti ca VORonin este de stinga, atunci si boi zboara. PCRM oficial este de stinga si cel mai bogat. Voi pe cine-i aparati? Prea tare nu trebuie sa va complicati cu politica, mai ales cu jargoane” ce te lamaesti sau te coziest”, „limba romana-dreapta, md-stinga”, pentru ca veti fii „vecnii v opozitii”. Politicienii profesionisti cistiga alegerile iar prostii pierd. Pardon nu va consider de prosti, dar nu va merge vesnic sa pierdeti ca prostii. Ceva nu faceti corect din punct de vedere politic, aflati arta politicului.

 6. europa,
  „Emotiile in politica sunt fatale (Muruianu).” — la Muruianu a fost fatala mintea lui sireaca, orgoliul si nu emotiile. Si daca vrei sa stii, asta nici nu are emotii, daca le avea, cel putin se bilbia, atunci cind ii numea pe jurnalisti „o haita de caini”,insa nimic din astea nu s-a observat. A facut-o cu buna stiinta, crezind ca e buricul pamintului.
  „Voi pe cine-i aparati? „– intii si intii ne aparam pe noi insine, noi cei din PNL, ca tare ne mai incoltiti; apoi, pe cei care au ceva „glagorie in cap”, adica spun lucruri destetpte si utile societattii; si inca pe cei ce mai si muncesc, nu numai vorbesc; pe cei care fac fapte concrete si se vad. Ei pot sa fie si de dreapta si de stinga si de centru si de unde vrei. Lucrul sa fie facut si gata.

  „Aflati arta politicului”- europa, uite, vei face si tu ceva bun pentru socitate, daca chiar vei insira aici ep blog aceasta arta a politicului. Chiar te rog, ad-o aici pe blog.

 7. SI TOTUS PETRENCU SE SCRIE CU LITERA MARE.

 8. Barvo Ana, ai descoperit litera majuscula. Vom tine cont de ea. Nobila inventie. Dna Pavlicenco, sa-i sugeram lui Ghimpu, presedintele interimar al tarii, sa-i dea Anei o „medalie pentru merite deosebite in stiinta „Aplauze furtunoase”.

 9. Natalia,
  mi-ar placea sa discut cu tine, caci ai umor interesant, insa mai fa un semn la cuvintul Natalia, ca sa te pot deosebi de dublorul neasteptat.

 10. NU STIU ALTE NUME DE FAMILIE CUM LE SCRITI VOI DAR PETRENCU SAL SCRITI CU LITERA MARE.

 11. Ana,
  esti o egoista fara margini.Dar eu,te rog,uite cit de amabil te rog,ceea ce-ti lipseste tie,sa te gindesti la „sal scriti”.Poate mai faci o descoperire.

 12. D-le Pavlicenco, tot respectul pt Dvs. ! Dar ca politician…nu aveti aptitudini. De ce nu va pronuntati referitor la cedarea teritoriala de la Palanca? Se cedeaza din pamantul tarii!!!
  Daca maine vom pierde pamant, ne vor blestema urmasii!
  TREZIREA!!!…macar in ceasul cel din urma.

 13. Din pacate V. Pavlicenco, nu voi ati pierdut ca ati fost impreuna cu MAE ci anume MAE a fost in pierdere.

  Cred ca stiti de cazuri cind oamenii politici si publici au spus ca nu intra in MAE doar pt ca acolo in lista e si Pavlicenco.

  Si stiti de ce? ca unde sinteti acolo e scandal. Si culmea e ca nu adunati nici 1% din voturi , dar galagie parca sinteti Maia Laguta de dreapta.

  Referitor la mesajele mele, ele toate au fost cu argumente. Sau eu doar am scris esti o paranoica?? Sau e prea de tot sa cititi pina la capat mesajele?

  ref la PR, pai cum nu va trebuie daca fugiti inainte carutei? Nu tot ati vrut sa uniti partidele mici? Haideti , aratati o initiativa, faceti o masa rotunda cu aceste partide. Problema e ca nimeni deja nu va iau in serios. Sa fie oare ca aveti „dreptatea” de partea voastra, asa cum va place sa credeti??

  Bolnavii mental se cred sanatosi, ceilalti li se par bolnavi. La altii numai ei au dreptate, ceilalti sint hoti, minciunosi, nu vor sa fie romani, etc. Numai Pavlicenco e cu dreptatea.

  Parca vad la urmatoarele alegeri un dezbinator in sinul partidelor democratice. Nu va zic frustrata, ca o sa cereti argumente, acolo unde ele sint expuse deja.

 14. EXZACT FRAZA PE CARE AM AUZIT-O SI EU

 15. p/u Eu, nu sunt deacord, am lucrat in campania cu MAE la call center, un fel de mini moldtelecom, unde zilnic se suna la circa 5 mii de oameni, si toate colegele inclusiv si eu aveam acelasi mesaj care il spuneam tuturor, si din acei 5 mii nimeni nu stia de Petrenco si de MAE, si nu intelegeau despre ce vb, dar kind auzeau de Pavlicenco intelegeau ca e un partid politic: „Pe dna Pavlicenco o cunosc etc”, apoi in majoritatea raioanelor la MAE erau niste persoane incompetente care au luat doar bani si sa svadeau cum sa-i imparte dar nu lucrau nimik, au adus nici kite un vot in fiecare sat! mai mult ca atit, mai este si Bercu care se ducea beat la intilnirile cu alegatorii din raioane si rideau oamenii ceea de acest partid, mai este si Mariana Taranu, care…, mai bine tac dekit sa vb despre meritele acestei „polittehnolog”, iti pot continua lista cu asa cazuri inka o sumedenie, parerea mea este ca trebuiau sa mearga separat aceste 2 formatiuni.

 16. Pe copilitza de ANA o vad cu comentarii de 2 bani la fiecare articol de pe site-ul MAE, si sunt increzuta ca e membru MAE si are nu mai mult de 16 ani.

  p/s: Am primit si eu o felicitare de 8 martie de la mae, pai inkipuitiva ce de inconpetenti sunt ca nici nu i-au dus capul sa controleze calendarul de pe verso ca e din 2009. Inca o demonstratie ca nu fac nimik bun, doar incearca sa se fisie in tazikul ku apa sa mai iasa niste bulbuci.

 17. olgutza DACA ASA GHINDESTI DESPRE MAE ATUNCI NU CUNOSTI NIMIC DIN CEIA CE FAC EI. ESTI 0000000.

 18. p-u Ana
  „NU STIU ALTE NUME DE FAMILIE CUM LE SCRITI VOI DAR PETRENCU SAL SCRITI CU LITERA MARE.”
  Vai de capul tau. Su ce ma rog e mare la acest „PETRENCU/O” ca trebue
  sa-l scrim cu litera mare?

 19. MINTEA FATA MINTEA

 20. Olgutza, eu am comentat cine a avut de pierdut. Una ca multi o stiu pe Pavlicenco, alta e ca putini o iau in serios. Da Pavlicenco era mai cunoscuta ca Petrencu, in electorala trecuta. Dar greseala lui Petrencu e ca s-a bagat in politica cu asa oameni. Petrencu e stiut mai mult printre alt gen de oameni, citi blogul lui si veti intelege.
  La mine a ajuns alta informatie, si de la oameni care au spuso, MAE a pierdut din imagine ( chiar fiind ea mai putin promovata), mergind impreuna cu „cunoscuta”

  Ref la campania in sine, aici a fost altceva la mijloc. Au fost unele scapari ( sau asa era tactica) ale polittehnologilor. Si asta la tot, de la cum se desfasura electorala, pina la fuziunea MAE+PNL pt alegeri.

 21. europa spune:
  10 March 2010, la 12:12
  pt V.P. trebue sa acceptam ca in Basarabia sunt locuitari care vor integrarea in CSI, altii in UE iar unii niciintr-o uniune de state.

  D.Europa aici trebue să fim deacord cu URSCHII, care a afirmat, că basarabenii aşa şi nu ştiu ce vor, stînd aşa
  „crăcănaţi” cu un picior pe un mal şi cu altul pe celălalt mal al prăpastiei şi aşteaptă pînă prăpasteia se va mări.

  Probabil la aceşt centru vă referiţi D-stră.

 22. europa spune:
  10 March 2010, la 12:12

  pt DOR cu parere de rau dar in politica sunt absurditati. De ce comunistii au cistigat 8ani alegerile,

  Îmi cer scuze că întrebarea e pentru Dor, dar vă răspund eu.

  Pentru că unii politicieni, probabil de centru, l-au votat pe Voronin la 4 aprilie 2005 la funcţia de preşedinte.

  Dacă ne uneam toţi în 2005 şi unii politicieni nu trădau interesul naţional comuniştii nu guvernau ţara 8 ani.

  Apropo Pavlicenco nu a fotat la 4 aprilie 2005 pe Voronin, dar cine l-a votat D-stră îi cunoaşteţi.

 23. europa spune:
  10 March 2010, la 12:1

  Dupa mine atint timp cit omul are o pozitie de centru, politica lor se numeste de centru. Unii vor in NATO, altii vor in CSI(militar) iar unii au o pozitie neutra.

  Cer scuze D-le europa, dar sunt foarte curios să cunosc pe care segment de eşichier politic se află AIE.

  După cum cunoaştem Lupu e pentru menţinerea RM în CSI şi e împotrivă la NATO.
  Chimpu şi Filat parcă ar fi pentru aderarea la NATO şi abandonarea CSI, dar declaraţii publice nu prea fac, Urecheanu tace.

  În aceste condiţii cum să apreciem AIE, căi de dreapta, de stînga sau cum a spus-o URSCHII, aşa nici încolo nici încoace, ceva de centru. Stau aşa „crăcănaţi”, vorbele lui Urschii.

 24. Apropo.

  PNL e împotriva menţinerii RM în CSI, e pentru aderarea la NATO şi UE. Deci are o viziune clară în privinţa la politica externă, plasîndu-se clar pe eşichierul de dreapta.

  Aşa că în cazurile cînd unora de pe acest blog li se pare că din partea PNL se fac careva atacuri în adresa AIE, să ştiţi că sunt şi motive, doar poziţia PNL referitor la NATO şi CSI diferă de poziţia unor membri din AIE, care prin viziunile lor antiNATO şi proCSI discreditează AIE în faţa electoratului anticomunist, proromîn şi proeuropean, ţinînd AIE cu un picior pe un mal şi cu altul pe celălalt mal al prăpastiei.

  Mai în scurt aşa cum a zis URSCHII -„crăcănaţi”……

 25. Principiile programatice de bază ale PNL

  ….
  PNL se pronunţă pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova în formula celui de-al doilea stat românesc. Este necesară şi dezvoltarea sistemului electoral, încît alegătorii să obţină încrederea că instituţiile democratice îi reprezintă. Preşedintele statului trebuie ales prin vot direct, iar Parlamentul – printr-un sistem electoral mixt – parţial, pe liste de partid, parţial – pe circumscripţii electorale uninominale.

  Partidul va promova politicile de păstrare a identităţii etnoculturale pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Grupurile etnice minoritare reprezintă un mare potenţial de dezvoltare a ţării.

  În plan identitar, PNL situează Republica Moldova în spaţiul etnocultural românesc şi promovează conceptul «două state, un popor».

  Partidul acordă prioritate absolută integrării europene a Republicii Moldova. PNL se pronunţă pentru constituirea Uniunii Interstatale România – Republica Moldova drept mecanism de accelerare a aderării la UE şi, în consecinţă, de soluţionare politică definitivă a conflictului transnistrean.

  PNL se pronunţă pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, drept garanţie a securităţii naţionale, a suveranităţii şi a independenţei statale.
  …….

 26. Membrii MAE incearca sa demonstreze la membrii PNL cine e mai bun :D.

  p/s: eu consider ca PNL a pierdut din imagine participind cu MAE, dar fiecare cu parerile lui.

 27. Întrebare la toţi cei ce o atacă pe V.Pavlicenco.
  eu, europa Nina Gonţa şi alţii…

  D-stră sunteţi împotriva principiilor programatice ale PNL, de vă permiteţi să criticaţi PNL? Sau aveţi ceva personal cu V Pavlicenco, ascunzîndu-vă ca şobolanii sub anonimat, încercaţi să loviţi” pe sub masă sub centură”, aşa cum s-a exprimat Filat ?

 28. Pt. Om Bun.

  Poate şi aveţi dreptate, dar nu contează acum cine a perdut şi cine a cîştigat.
  Noi tot discutînd la tema aceasta şi tot criticîndu-ne ne vom trezi cu anticipatele în prag.

  Important e ce facem mai departe?
  Ce fac liderii noştri democraţi , în favoarea cărăra şi PNL şi MAE s-a retras din cursă susţinîndu-i la ultimele alegeri.

  Încotro o iau cei cărora electoratul proromînesc, pronato, anticsi-st, anticomunist le-a încredinţat
  votul, la stînga, la drepta sau stau aşa „Crăcănaţi”-vorbele lui Urschi, pînă ce prăpastia se va mări şi ne vom pomeni cu toţi în acea prăpastie, rămănînd numai cu postările răutăcioase de pe blog împotriva lui V.Pavlicenco şi Petrenco, care defapt numai este preşedinte al MAE, aşa că să-l lăsăm în pace.

 29. Eu,
  „ca unde sinteti acolo e scandal”—tu personal stii ce fel de scandal?Daca nu stii iti spun eu.D.Pavlicenco a cerut foarte insistent,ce cuiva i s-a parut ca e cearta,sa fie platiti oamenii din PNL,care nu stiu de ce intirziau sa fie platiti.Oare sa-ti ceri drepturile,asta inseamna sa faci scandal?Stii de ce numesti tu ca e scandal?MAE n-a fost nici o clipa sinceri cu cei de la PNL,pentru ca banul e „ochiul dracului”;s-au mai gindit c-ar putea sa-i smechereasca pe astea de la PNL sub motivul ca cica ar fi lucrat mai bine ca ei.Va dau un exemplu de munca asidua in timpul campaniei electorale:secretara staffului era o domnisoara de la MAE.Ma suna dimineata pe la orele 8 dimineata si ne cheama urgent la orele 11.00 la sediu toti membrii PNL.Noi am lasat alte treburi mai importante si fuguta la sediu.Acolo….ce sa vezi 6 membrii PNL toti prezenti la timp si numai secretara MAE.Asteptam sa vedem care este motivul urgentei,ca intr-un sfirsit sa ni se spuna ca tre sa umflam atitea baloane pentru marsul care urma sa fie organizat.N-am mai intrebat nimic, ne-am pus pe treaba,ca dupa o haba de timp sa ne uitam mirati unul la altul si sa ne intrebam,unde sunt cei de la MAE.Intrebind-o pe secretara ne-a spus ca sunt la biserica sa se pocaiasca si sa se roage.De aici am inteles,ca nimeni nu-ti organizeaza lucrul mai bine ca tine insuti.Dupa asta nici o clipa n-am mai lucrat la initiativa MAE-ului,care nu-l ducea capul de nimic.Lozinca lor era:”sa ne aratam ca suntem.”

  Eu,aici nu mi-a trebuit scandal facut de Pavlicenco,mi-a fost de-ajuns ceea ce am vazut eu cu ochii mei si nimeni nu ma va convinge altceva.Mai mult o stimez pe Pavlicenco ca a fost in stare sa-si apere echipa,decit pe cei de al MAE care au dorit „sa se arate”Si inca un lucru MAE este un proeict politic,care dureaza nu mai mult de 4-5 ani.Ce face MAE dupa asta?Mai uitati-va si la denumirea Miscarea Actiunea Europeana,este doar o miscare care are scopul de-a apropia Moldova si mintile noastre de Europa,de-a ne pregati spre o alta activitate mai complicata,mai vasta,mai importanta si chiar istorica.MAE este o etapa de pregatire.

  Si pina la urma intrebati unde au plecat cei de la MAE?ca nu prea au mai ramas in echipe.

 30. aici mai degraba nu membrii MAE demonstreaza ceva.

  eu nu-s membru al unui partid, ci doar simpatizant unor idei ale unor partide. Nu imi place PLDM in multe momente, dar jos palaria dupa cum actioneaza in prezent. Daca cineva crede ca s-ar fi descurcat mai bine, ori e retardat politic, ori are sustinerea SUA; UE, Rusia cu finantari si lobby politic de rigoare. Caracatita creata la noi de birocrati corupti, politisti, judecatori, procurori, etc, nu va da voie sa fie asa usor rezolvarea tuturor problemelor. Peste tot in lume e coruptie si lobby, pe cind in MD e si mai mare. Plus la asta PLDM trebuie sa se imparta cu puterea si cu urechean cu Platon, si cu Diacov si Lupu, care au interese cu mult mai personale decit democratizarea MD. eu nu is din PLDM si nici nu i-am votat, daca crede cineva ca ii fac pr.

  ref la Pavlicenco, nu inteleg cum trimbitezi ca uite te cheama la discutii, vor PR etc, dar singuri fac asta inainte sa vada despre ce e vorba. Si asta dintrun comentariu in alta a Pavlicenco, ba ca Untila a alungato, ba ca ea il cheama in fruntea PNL, cba ca nu ii trebuie asa initiative, ba ca nimeni nu o intelege si ea cu totul altfel s-a exprimat.

  Ea nu e politic. La un ONG unde critica si cit mai multe interpelari se lauda, ar fi fost mai de folos.

 31. Nina Tampiza,
  scandal , era vorba de cum o cunosc pe Pavlicenco. INAINTE de MAE.

  Dar ca v-ati descarcat sufletele aici, mi-i indiferent. Mai sus am scris ca nu sint membru MAE.
  Comentariile mele erau replica sau la unele mesaje deocheate ale Pavlicenco, care se contrazice, sau nu e atenta la a citi alte comentarii pina la capat; sau chiar continutul articolului, cu PR, amageli, etc. De fapt toate acestea Pavlicenco si-a facut singura.

  Iarasi la scandal, imi spuneti mie pe unde a fost Pavlicenco si nu a fost scandal? Peste tot sint rai si oameni slabi, care pe ea micuta de femeie au obijduito. Vedeti traseul politic ale dumneaei.

  Politica-i o curva. Daca te-ai bagat in ea, joaca dupa reguli. Sa lovesti sub centura in absolut TOTI nu ti se va ierta in politica. Si nu de oponenti, ci de electorat. Pe care PNL nu il are de fapt. Prea seamana cu Rosca, care pe toti democrati ii caca, si pe toti de stinga. Ca apoi sa ii pupe.

 32. BRAVO EU!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 33. Eu,
  Nu e nici o demonstrare,sunt fapte reale.Pe mine chiar nu ma intereseaza ce vrei tu prin neintelegerea unor lucruri pe care le spune sau nu le spune Pavlicenco sau PNL.Fiecare e liber sa creada ce-i pofteste inima,dar de realitate nu poti fugi sau sa te ascunzi.Tie iti plac multe la PLDM,ca asa vrei tu sa vezi sau chiar asa ii intelegi,e treaba ta.Mie PLDM nu-mi place,fiindca cred eu si asa inteleg eu, ca in raza celor 50 de km de frontiera libera tre sa ai si metru in buzunar, sa masori cit ai parcurs, ce-mi pare absurd.Cunosc persoane comunist-staliniste care s-au camuflat in PLDM si Flat ii accepta ca cei mai de vaza si cei mai buni.De ce?Asta tot nu-mi place,dar tie iti place.Vezi cit de diferiti suntem?Crezi ca as fi vrut sa demonstrez ceva prin aceste realitati?Ba deloc.Prea diferiti suntem ca sa gindim la fel,deacea nici nu intelegi multe ce se petrec la PNL.Sa ma asez acum pe explicatii nu doresc,fiindca sunt convinsa, ca nu dai nimic cu sila,de luat poti sa iai.Iti ramine sa scrii ce ai mai scris,sa gindesti ce ai mai gindit,nimeni din asta nu va patimi sau se va schimba ceva in defavoarea PNL sau a D.Pavlicenco.Si m-am mai convins de un lucru:pentru societatea moldoveneasca foarte important este ce spune cel de-alaturi,ca restul sa preia o fraza spusa,o lozinca lansata si tot sa fie repetata si repetata, ca a spus-o nu stiu cine.Ca ex:PNL nu are sanse.PNL are mari sanse,nu i se da posibilitati.Este strangulat si i se incalca drepturile ca partid extraparlamentar.Lucrul acesta este din ce in ce mai vadit.

 34. PRIN CE I SE INCALCA DREPTURILE, SI DE CINE II SINT INCALCATE DREPTURILE , PIATA MARII ADUNARI ESTE LIBERA POATE ACTIONA DAR NU PREA ARE CU CINE…..

 35. EU,
  „Si nu de oponenti, ci de electorat. Pe care PNL nu il are de fapt.”-stii tu ce are si ce nu are PNL.
  „joaca dupa reguli „—nu-mi fac altii regulile mi le fac eu singura.
  „Politica-i o curva.”—in politica sunt secrete pe care nu poti sa le divulgi,de aici si denumirea de curva.Si …e normal sa fie asa.Sau pentru tine tre sa faca toata lumea exceptie,sa-ti spuna tot ce are si ce nu are.

 36. Tu Ana, puisor, mai informeaza-te si vei afla.

 37. CINE ARE SECRETE VOR FI DESECRETIZATI CA VOROSCA……

 38. Piata Marii adunmari nu este solutie unica,mai sunt metode de a demonstra strangularile si incalcarile de drepturi,mai cititi …..

 39. ANA ,
  si tu ai secrete,prin urmare te asteapta aceeasi soarta.

 40. EU NU AM NICI UN SECRET , SPUN SUS SI TARE MAE ESTE UN PARTID PROEUROPEAN , SI PETRENCU SE SCRIE CU LITERA MARE CEIA CE DOAMNA INTENTIONAT SE INCAPATINEAZA SA O FACA SI PINA NUSI VA CERE SCUZE PENTRU INCIDENTUL PROVOCAT DE DIMNIA SA NU VA FI ERTATA.

 41. VAD CA LAGUTA ARE PRIZA LA PUBLIC DACA ESE IN PIATA.

 42. Nina Tampiza,

  E un blog public, daca s-a pus o tema in discutie, atunci discutam. Discutam ce e in articol. replicile mele au venit ref la articol. Asa ca poate tu ceva nu intelegi. Pt mine totu-i clar.

  ref la PLDM, eu am spus ca multe nu imi plac. Si ca unii se fac deodata verzi e un lucru negativ. ref la 50 km, ce ai fato cu asta? Adreseaza intrebarea la UE, pt ca asta e comun tuturor statelor adiacente la UE.

  „stii tu ce are si ce nu are PNL” – nu, eu stiu ce nu are – electorat.
  „nu-mi fac altii regulile mi le fac eu singura” – nu am nimic cu tine, nu ti se adresa personal
  „Sau pentru tine tre sa faca toata lumea exceptie,sa-ti spuna tot ce are si ce nu are.” – ce ai tu cu mine? te-am intrebat eu ceva personal? sau pe altcineva sa IMI spuna ceva secrete?
  La voi in PNL toti o apuca cam razna.

 43. Ana, cred ca tot e pusa aici de PNL, sa mai adune niste bile albe cei din PNL in lupta cu oponentii 🙂

 44. EU -EU SINT CU TINE

 45. PE MINE NU MA PUNE NIMENI EU MERG UNDE VREAU EU

 46. Pt Ana
  Nu trebuie sa fii cu mine. Provocatori au fost tot timpul cind era o renastere. si in 1977, si in 1988, si in 2005 si in apr 2009. Cei mai in virsta tin minte toate aceste date.

  asta inca o bila neagra pt „doamna curata”

 47. Tot ce se petrece în prezent în veaţa politică seamănă mai mult cu mişcarea Brouniană. Era şi de aşteptat.
  Pentru o ţară atît de mică ca Moldova cu suprafaţa de 33.700 km patraţi şi popuaţia de 4,3 mln., dintre care băştinaşii reprezintă 47% întrecînd cu puţin Armenia, Macedonia, Slovenia, Luxemburgul şi Malta din 44 ţări Europene, avem cel mai mare număr de partide politice şi mişcări – tocmai 30, cu cea mai mare instabilitate politică.
  Acest fapt deranjază şi populaţia Moldovei. Cred că unii conducători de partide îşi dau seama de acest fapt şi sînt sigur că în următorii 3-4 ani vor rămîne pe „piaţa” arena politicică numai partidele: PL, PNL, PLDM, PD şi PCRM sub altă formă, ca mai departe să rămînă doar 2-3, care? Cele care vor munci cinstit pentru binele acestui popor, nu doar de a fi la număr în Parlement, care în toţi anii aceştea – 20 n-am văzut 100 la sută să fie funcţional, parcă nu-s aleşi de acelaşi popor ca să-i slujască, dar invers cum prvede Constituţia. Şi acestă problemă va continua pînă nu va fi votul uninominal cu responsabilitate faţă de alegător.
  Atunci vor dispărea multiplele probleme actuale.
  Dna Pavlicenco şi toate doamnele de pe blog – cu întîtziere primiţi felicitările mele cu 8 martie, o zi sfîntă pentru toţi, deoarece femeia este aceia care dă viaţa şi este neplăcut să vezi dintr-o parte cum se ceartă.

 48. Eu,
  „nu ti se adresa personal”–ba ma mai scuteste de astfel de trucuri.Eu tot sunt membru PNL si ma intereseaza orice opinie a oricui.
  „eu stiu ce nu are – electorat.”-dar eu iti spun ca te inseli.PNL are electorat.Imediat vei cere argumente,dar eu iti spun ca le vei avea,neaparat.Tu nu ma vei face sa nu cred in asta,vad ca tare te stradui anume asta sa afirmi,ca nu are.Adica mai scoti o zvoana in tara:PNL nu are electorat.
  Si vreau sa-ti mai spun ca asta „nu e razna” ,sunt niste raspunsuri la intuitiile tale false.Eu sunt membru PNL si am dreptul sa raspund oricui,nu numai tie personal.Nu-ti place ce-ti raspund,e treaba ta.De ce tot ataci persoane?
  Unul e paranoic,celalalt o ia razna,al treilea nu stiu cum mai este,ca nu am timp sa-ti selectez toate cuvintele care le folosesti atacind pe unul sau pe altul.Ti-a sarit tandara?De ce?Si tu numesti asta deiscutie la articol.Uite iti fac si au acus un portret cu niste trasaturi din cele mai deocheate,luate de prin dictionare,te voi vedea cum te vei simti?Atita ati invatat sa scuipati in PNL si sa mergeti mai departe,ca „asta nu are elecorat.”

  „ref la 50 km, ce ai fato cu asta?”-am,ca ma deranjeaza marginirea asta de 50 km.Sunt altii care trebuiau sa o faca:Leanca sau Filat,nu eu.Trebuiau sa se gindeasca si la restul populatiei, nu sa faca discriminare la metru sau cu metru.

 49. Pt.Eu.

  Şi ce renaştere a avut loc în 2005???????????

  AAAAAAA. Îmi cer scuze. Mi-am adus aminte

  Filat, Diacov, Buliga, Roşca, Cubreacov, Secăreanu,
  Negrun-în prezent membru MAE şi alţi deputaţi din parlamentul 2005 aleşi pe listele partidelor democratice
  după ce au prostit electoratul cu lupta lor împotriva comuniştilor la 4 aprilie 2005 ca nişte mieluţi duşi de cap merg fuguţa la urna de vot şi fuguţa mi-l votează pe tătuca comunist, că nu de alta se va supăra şi la urmă şi-l mai felicităm cu un buchet uriaş de flori, pentru a ne spăla păcatele din campania electorală, cocoţîndu-i pe comunişti încă pe 4 ani la guvernare, care s-a soldat cu actul ruşinos de distrugere a declaraţiei de independenţă, fapt care pînă astăzi nu este nimeni tras la răspundere.

  Acest evenement ruşinos pentru ţara noastră D-le Eu îl numiţi RENAŞTERE????????
  Bravo vouă.
  În sfîrşit v-aţi scos măştele.
  E clar cu cine avem de afacere.
  Sunteţi susţinătorii actului ruşinos din 2005 şi a celui din 2009.

 50. Pt ANA

  PETRENCO SE SCRIE CU LITERA FOARTE MARE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *