Veaceslav Untila ne-a trimis o invitatie

Veaceslav Untila a trimis presedintelui PNL o invitatie la o dezbatere cu tema La forumul de la Kiev“Prioritati comune ale partidelor extraparlamentare”. Adepti ai transparentei, nu si ai populismului politic, vrem sa expunem citeva consideratii.

In primul rind, noua ne displace, in general, tendinta unor partide de a face un ousor si a cotcodaci de parca s-au ouat o caruta de oua. De aceea, prevenim, prin acest articolas, ca nu vom agrea PR-ul pe seama dezbaterii initiate de MAE, nu vom accepta rolul de cobai pentru imaginea cuiva, nici tertipul “noi i-am invitat, le-am propus, iar ei nu vor sa accepte, fiind incapatinati”. Acceptam numai dialoguri sincere care, in R.Moldova, se intimpla foarte rar, poate deloc sau, mai degraba, niciodata…

Revenind la subiectul preconizat pentru dezbatere – orice initiativa de dialog este binevenita. Desigur, e nevoie de claritate in capul tuturor, in primul rind al presedintilor de partide. Un test pentru limpezimea gindului ar fi daca MAE este partid parlamentar sau extraparlamentar. Cineva de la MAE a facut mare vilva ca venirea gruparii Untila a facut din MAE formatiune parlamentara. Deci, MAE se considera partid parlamentar, partid cu reprezentare parlamentara, partid cu afiliere parlamentara (nu spunem pe linga cine, deoarece se stie), partid cu doi deputati sau e, totusi, o formatiune extraparlamentara? Daca este parlamentara – e si in AIE sau nu? Dar daca nu e acolo, de ce nu e? Apoi, daca e parlamentara, nu vad justificarea acestei teme a dezbaterii. Nu si a altora.

Desi ar fi salutara initiativa partidelor parlamentare de a-si abandona aroganta de a nu discuta cu partidele extraparlamentare. Eu cunosc efectele acestei arogante din propria si trista-mi experienta, vorbind de „o vecinatate 100_4251100_4252imediata”. Altii tin neaparat sa invete din greselile proprii. Dar daca MAE este o formatiune extraparlamentara, sa stim si noi aceasta pozitie a sa.

Desigur, era fireasca revenirea lui Untila cam de pe unde a plecat – la national-liberali. Pentru ca MAE este o formatiune crestin-populara. Dar nu ne-am pierdut somnul din aceasta cauza. Cred si ca s-a pierdut un moment important in posibila adunare a fortelor extraparlamentare inainte de Congresul fortat al MAE, al carui al doilea pas fortat si gresit ar putea fi obiectivul de unificare a formatiunilor extraparlamentare sub umbrela MAE. Despre aluzia facuta public de Untila privind realizarea chiar si a “Marii unificari liberale”, credem ca acest obiectiv nu e pe potriva lui Untila, chiar daca vreun prieten liberal-democrat are incredere cind delegheaza o misiune cuiva. Si acela, ca sa vezi, chiar il crede …

Sper ca Untila sa stie ca unirea MAE cu PNL nu s-a produs pentru ca national-liberalii nu au acceptat fortarea de miini prin argumentul “denumirea de MAE e deja rodata (si cu ajutorul PNL-istilor, care au avut doar de pierdut printr-un gest politic marinimos) si ar trebui pastrata, o unificare urmind sa se produca doar prin absorbirea PNL”. Aceasta pozitie nu va fi acceptata nici acum. O spunem nu pentru a deschide dezbateri, pentru ca le-am avut suficiente in partid, ci pentru a nu se pierde timpul – denumirea istorica, obiectivele, actiunile, simbolurile PNL nu se negociaza si partidul “nu se termina” cu retragerea statutara – peste un an si trei luni – a presedintelui din functie. Pavlicenco va pleca, dar partidul va ramine. Dialogul se poate axa pe demersuri comune, pe actiuni comune, pe cooperare in alegeri, pe crearea, eventuala, a unui bloc politic, electoral, pe participarea la o coalitie parlamentara. Adica, sint lucruri negociabile si sint lucruri nenegociabile, oricine ar sta in spatele unor partide mai mici si oricita incredere ar avea unii in “fratii romani experti”.

In rest – succes si luciditate. Cit mai putine fentari in procesul de cooperare, pe care l-am definit astfel: “Debarcarea, ca principiu de convietuire politica.”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

205 Comments

Add a Comment
  1. pentru:natalia spune:

    „Si drept face VP, ca nu sterge postarile la tema si nu la tema si mai are si rabdare, sa le raspunda la toti, chiar si la cei fara bunul simt.”

    Eu am alta parere. D-na Pavlicenco este politician. Pe blogul ei poate posta ce vrea. Poate scrie ce doreste. In acelasi timp doamna este in continuare liderul unui partid politic. Imaginea doamnei este si o parte din imaginea partidului, in care este presedinte.
    Multi intriganti o aduc „la conditia” sa le dea si ea „peste nas”. Unele „dari peste nas” nu pica bine pentru imaginea unui politician….Mie nu-mi plac unele situatii. De multe ori dispar /pentru o perioada/ cu postarile….Dar tin cont de opinia d.Pavlicenco la acest subiect. Ea este libera sa faca ce doreste pe blogul ei…..Alta este situatia….Indiferent de „caracterul mai rebel” a doamnei, daca nu impartasim unele opinii, trecem peste ele si nu le mai discutam. Doamna are si calitai deosebite, pe care multi nu le au, dar acei multi au si ei calitati negative mai mlte ca d.Pavlicenco. Numai ca ei nu le dau pe fata. Sunt subtili si stiu sa „arate ” bine. Prin asta chistiga simpatia vremelnica a publicului. Numai vremelnica.
    Cu unii nici macar nu te poti „certa”…..

    Idea a fost ca placerile multora de a se distra pe blog o costa pe d.Pavlicenco. Ne chirosim timpul cu maruntusuri…..
    Pentru distractie sunt mii de bloguri…..
    Citind postaile „distractive” a unora nu mai ai timp sa ajungi la „esenta”.
    Apoi injuriile si calomniile nu fac fata nici postatorilor si nici d. Pavlicenco.
    Dar este o mica-mare diferenta…..Majoritatea posteaza sub anonimat. D-na Pavlicenco se expune deschis atacurilor, in nume propriu, si nu este onorabil pentru cei care se distreaza „urit” sub anonimat. De acea in continuare consider ca nu trebuie admise obraznicii. Discuti la subiect sau cel putin civilizat.

  2. Eu cred ca rabdarea de a tolera si opiniile unor imbecili, care scriu prostii pe Blog o recomanda pe dna Pavlicenco si in calitate de politician. Nu cred ca ar trebui sa-i cenzureze, nici sa-i lase fara replica, iar daca se mai enerveaza, inseamna ca e om si are si momente de slabiciune… Toate astea nu pot aduce prejudicii imaginii unui politician, pentru ca toleranta fata opinia adversarului este una dintre vortutile unui bun politician. Dimpotriva, cezura ar crea impresia ca dna Pavlicenco este un fel de Voronin in fusta. Cred ca practicarea ei ar fi o greseala. Voronin, ca politician, este zero. Nu are abilitati, el este sustinut de structurile de putere ale vechiului sistem, sistem care imbatraneste deja si cedeaza. Din pacate, nu cedeaza, pentru ca avem NOI, ceilalti, alternative viabile, ci pentru ca i se apropie „moartea naturala”.

    Anonimatul comentatorilor care scriu pe blogurile unor personalitati este o regula a Internetului. Pentru ca nu se poate controla daca cel care posteaza sub un anume nume este intr-adevar cel care se pretinde a fi, internautii au ajuns la concluzia ca e de preferat anonimatul imposturii, de exemplu. In plus, nu stiu daca, nefiind „anonim” (cu remarca obligatorie ca pe Internet NIMENI nu e cu adevarat anonim, toti pot fi foarte usor „reperati” – asta nu e un secret), as indrazni sa spun, cu atata DURITATE, ca IMI DISPLACE Vocea Basarabiei, de cand a devenit un post in care cuplurile Saharneanu si Popa-Dungaciu sunt difuzati EXCESIV si primesc, probabil, si onorarii corespunzatoare, si ca am mai multa incredere, de exemplu, in postul NOROC, unde acest tip de „cumatrism” este mai putin iritant decat la VB… Dar acesta e un adevar, si am auzit si pe altii vorbind in aceeasi nota!, si ca… daca Jurnal TV sau, mai nou, Publika, o vor lua pe acelasi drum, daca sefii de acolo isi vor angaja in primul rand amantele, ma tem ca tot EFORTUL de a construi o presa cu adevarat LIBERA si democratica va fi COMPROMIS. Pentru ca acest tip de relatii, obisnuit pe la noi, stiu!, NU POATE fi baza unei institutii serioase. Avem si un destul de recent exemplu negativ, extrem de instructiv, in acest sens: postul eutv.

    Eutv-ul s-a construit tot in jurul cuplului Dungaciu si Popa. Au plecat acestia, s-a dus si postul… Asa se intampla, cand se „pariaza pe un singur cal”: toate resursele sunt „pompate” intr-o singura directie, astfel incat, in caz de insucces, nu mai e posibila vreo redresare… Pe de alta parte, cei in care se investeste excesiv se simt atat de puternici si de importanti, incat isi permit sa santajeze institutia si sa ceara si mai mult! Sunt lucruri simple, e un abc al managementului! Din pacate, moldoveanul nu invata NIMIC, pana nu se loveste, personal, cu capul… 🙂

  3. Adica Untila va da afara din AMN, va tradeaza, iar D-stra in capul mesei doriti sa-l puneti. Logica faptelor…cel ce tradeaza o data ..tradeaza si a doua oara fara scrupule. Ar mai fi si altceva, cel ce plateste, dicteaza si politica. Sunteti sigura de principiile lui Untila fost AMN-ist, in prezent MAE-ist, maine eventual PNL-ist si poimaine…..oare cine?

    Sunt sigur ca multi vor simti precum eu, neincredere, dezamagire. Comunisti deveniti peste noapte membri „nevinovati” ai PD, PLDM….

    Si chiar Untila si numai Untila presedinte al PNL, precum Lupu si numai Lupu presedinte de stat?

  4. Buna, D-a Pavlicenco,
    Astept raspunsul d-stra si repet intrebarea .
    Sunteti sigrura de principiile lui Untila?

    Cu respect,

  5. Pt Ion

    Am umblat mult prin teritoriu zilele astea si nu am reusit sa scriu, am mai multe „datorii” – despre Comisia cu condamnarea crimnelor comunismului, despre negocierile la masa cu MAE, desore ce am facut in teritoriu. Despre Untila am scris aici http://www.pavlicenco.md/2010/03/08/veaceslav-untila-ne-a-trimis-o-invitatie/ si aici: http://www.pavlicenco.md/2010/01/13/are-untila-mesaj-si-poate-fi-locomotiva/ Si am de gind sa mai scriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *