O deplîngem, cu tot sufletul nostru, pe basarabeanca Stela Popescu

A trecut în neființă marea și iubita noastră actriță Stela Popescu…

Stela Popescu s-a născut într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei, considerat intelectual, deci ”dușman de clasă”, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, îimagesmpreună cu fiica, în România, la Brașov.

Așa scrie Wikipedia…, cu o continuare peste cîteva alineate… 

Noi, cei care într-o anumită perioadă și la o anumită vîrstă am început să avem posibilitatea să privim Televiziunea română, ne-am trezit extrem de atașați de o generație de actori români, despre care putem spune că ne-au însoțit tinerețea.

Cel mai frumos lucru este că unii ne însoțesc și bătrînețea. 

Iar acum ne produc o mare tristețe cînd auzim că ne părăsesc.

Stela Popescu este exemplul basarabencei care înseamnă talent și valoare, care s-a integrat în spațiul scump inimii și sufletului nostru – spațiul românesc, spațiul spre care tindem puternic, dar care, încă, nu și-a făcut loc definitiv dincoace de Prut, dar care, totuși, își va face loc – odată și odată – ireversibil.

Scriu mulți și vor mai scrie despre cea care a fost Stela Popescu. Noi ne-am scris aici dragostea mare-mare pentru ea și durerea – infinită. 

Vitalia PAVLICENCO

***********************

În 1953, Stela Popescu susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru.

La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.[necesită citare] Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în 2017. În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican. Totodată, joacă în celebra serie de spectacole „Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde lucrează și în prezent. Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea” etc. A jucat 18 ani în „Preșul”, 12 ani în „Pețitoarea” și 10 ani în „Plicul”. A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion CojarLucian GiurchescuValeriu Moisescu.

Între anii 1971 și 1979 face cuplul, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate și în prezent, dar și în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula Alo? Ați greșit numărul. A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), Pe malul stîng al Dunării albastre (1983), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), etc.

Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai MaximilianGrigore PopOctav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile „O stea printre stele” (2006) și „Stela și Arșinel” (2005) care reunesc o parte dintre aparițiile televizate ale Stelei Popescu.

Începând jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVRRealitatea și Național TV

Joacă în serialul TV „Cuscrele” (20052006) precum și în telenovelele „Râzboiul sexelor” (20072008), „Regina” (20082009) și „Aniela” (20092010) în rolul Coanei Chiva. În 2011 revine cu o participare specială în telenovela Iubire și Onoare…

 

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *