PNL cheamă la formarea unei singure Opoziții pe dreapta, pentru stoparea ofensivei ruse

Partidul Național Liberal, primul partid unionist din al doilea stat românesc, constată o atmosferă politică zbuciumată pe ambele maluri ale Prutului.

Situația internațională este o componentă importantă în politica internă a tuturor statelor. Republica Moldova este plasată între Ucraina, care tinde spre spațiul euroatlantic și este, din această cauză, țintă a planurilor expansioniste ale Rusiei, țară care sprijină zona separatistă din estul statului nostru, – și Patria-mamă România, un aliat sigur al Vestului, al NATO, încotro se îndreaptă și speranța noastră. Conștientă de acest lucru, Moscova își urmărește scopurile și în privința teritoriului.

În această situație, stînga Prutului are mare nevoie de sprijinul politicienilor români de la București – de oameni curajoși, patrioți adevărați, cu expertiză în politica internațională, neîncremeniți în stereotipurile fricii în fața Rusiei, neobsedați de ideea ca nu cumva, în raport cu Republica Moldova, să fie percepuți ca poziționați de partea greșită a istoriei. Avem nevoie de politicieni care să sprijine obiectivul unionist pentru populația noastră. În această privință, PNL a chemat, repetat, clasa politică de peste Prut să aibă un proiect comun și să semneze un ”Pact Snagov” pentru al doilea stat românesc.

Alegerea unui Președinte prorus, care nu vede viitorul românilor și al alogenilor provestici alături și împreună cu frații români, într-o Europă consolidată, reprezintă o sfidare, de care trebuie să fie conștient orice cetățean, care înțelege rolul personal în destinul tuturor. Declarațiile lui Igor Dodon că ”aderarea la NATO înseamnă război pentru Republica Moldova, iar integrarea europeană va duce la anexarea teritoriilor de către România” arată clar că acest demnitar, străin intereselor noastre, ales urmare a dezamăgirii provocate de guvernările corupte, pretins europene, va destabiliza mereu situația politică, va încerca să blocheze parcursul nostru românesc, unionist, european.

Amintim, prin Programul politic, ”PNL pledează pentru lichidarea institutului Preşedinţiei, introdus în întreg spaţiul postsovietic de către serviciile oculte ale încă nedefunctei URSS, pentru ca succesorul de drept al acesteia, Rusia, prin cercurile sale imperiale, să controleze politica internă şi externă a noilor state independente / postsovietice şi pentru a reduce rolul Parlamentului, ca expresie supremă a voinţei cetăţenilor. PNL condamnă scopul Kremlinului (…) de a nu-şi retrage trupele de ocupaţie de pe teritoriul Republicii Moldova şi de a nu permite, astfel, integrarea acesteia în NATO şi UE prin Unirea cu România, printr-un proces continuu şi intens de apropiere maximă de România, care rămîne avocatul şi suportul firesc al românilor şi al alogenilor din stînga Prutului în demersul nostru proeuroatlantic.”

În consecință, PNL condamnă și inițiativa de referendum a socialiștilor pentru sporirea împuternicirilor Președintelui, în cazul de față – ale lui Dodon – și va îndemna populația să nu participe la această acțiune antinațională. Se vede, încă o dată, nocivitatea deciziei, luate, în opinia noastră, sub presiunea protestelor stradale, de a se reveni la alegerea directă, de către cetățeni, a unei persoane într-o asemenea funcție înaltă, dar inutilă, în structura politică a celui de-al doilea stat românesc.

Anul 2018, cînd vom marca centenarul Unirii Basarabiei cu România, de care ne despart doar cîteva luni, este un an simbolic, însă poate deveni unul istoric. Multe depind de noi toți.

PNL a propus, și în vara anului 2016, un plan concret de coagulare a forțelor cu adevărat naționale, în vederea scrutinului din 2018. Dialogul nu a condus decît la o solidarizare parțială a unor entități politice. Și asta pentru că unele structuri, ghidate de interese oculte sau de interese politice înguste, nu urmăresc formarea unei alternative politice actualelor forțe prorusești. Acest fapt îngreunează dialogul și edificarea unei singure Opoziții, credibile, pe dreapta.

Percepția care mai persistă, fiind cultivată metodic, precum că adepții unionismului sunt neglijabili politic, are un suport tot mai șubred. Ca dovadă este migrarea polarizată a adepților integrării europene spre segmentul prorus al eșichierului politic și, respectiv, spre segmentul unionist, care îl face deja atractiv pentru politicieni.

Avînd în vedere această realitate, tot mai incontestabilă, se ajunge la adevărul promovat, de ani, de către PNL, privind imperativul îmbinării mesajului anticorupție cu mesajul unionist. Pornind de la acest imperativ, devine evident că existența a două Opoziții extraparlamentare – unioniste și europeniste – va fi o greșeală care va favoriza perpetuarea la Putere a forțelor antinaționale.

PNL reiterează imperativul unui dialog al tuturor forțelor politice ce se consideră redutabile, la o masă rotundă, pentru a se găsi căi de coagulare a Opoziției proocidentale.

Pentru aceasta poate servi o Platformă civică largă.

Rămîne valabilă propunerea, lansată de mai multă vreme în spațiul public, privind crearea unui Bloc politic și electoral Euro-Unionist sau a unei Alianțe a Unității Naționale.

Astfel, s-ar produce clarificarea eșichierului politic, a ideologiilor și orientărilor componentelor sale, a disponibilității pentru aliați, care sunt, și ei, diferiți, în vederea unei coagulări univoce. În caz contrar, va cîștiga inamicul românismului, unionismului, al integrării europene.

Adoptată în ședința DPN,

Chișinău, 15 iulie 2017

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *