Joi, despre sisteme electorale, la Televiziunea Națională…

18622377_1722943387720924_6252917594632167753_nhttp://trm.md/ro/moldova-in-direct/moldova-in-direct-emisiune-din-24-mai-2017/

Joi am participat la o dezbatere la Televiziunea Națională, solicitînd, anterior, acest lucru printr-un apel-solicitare adresat conducerii companiei. La emisiunea moderată de Liliana Barbăroșie au mai fost Vasile Costiuc, Sergiu Corobceanu și Andrei Năstase.

Eu nu am înțeles de ce crede Andrei Năstase că, lovind în toți – și la dreapta, și la stînga, – va trece lejer pragul electoral cînd va merge în viitoarele alegeri parlamentare.

Noi, ceilalți, vorbeam la subiect, în timp ce Năstase a tot forțat nota cu invitarea nemulțumiților de unele sisteme electorale la un protest al formațiunii sale politice, împletite cu platforma civică omonimă. Și asta concomitent cu a spune că lumea nu este interesată de sisteme electorale, ci de o viață mai bună… Dar oare cum să nu vezi legătura directă dintre cei aleși, care dezamăgesc cumplit, și viața pe care nu o pot face mai bună, pentru că cei aleși, pe care îi vrem, însă, aleși prin alte sisteme deja, se tot dovedește că au alte scopuri – murdare – de furt și îmbogățire personală?

De asemenea, Andrei Năstase și-a mai amintit că aș fi scris pe blogul meu (echivalat de el, ca influență, cu Radioteleviziunea Națională) că, într-o oarecare proclamație a unei oarecare adunări pretinse Mari și Naționale, nu aș fi reținut că printre cei pe care îi vedea cel de la Tribună la pușcărie, figura și Filat. Ei și ce dacă a figurat? Păi, pușcărie i-ați dorit și lui, nu? Acum, însă, de ce îl deplîngeți?

Atăta timp cît pretinsa Opoziție extraparlamentară a lui Năstase și Sandu nu vor recunoaște că populația din statul R.Moldova – pe care ei îl văd eșuat – poate exista și reuși doar prin Reunificarea cu România, celelalte mesaje ale lor – anticorupție, pe care PNL le-a promovat încă din 2007, nu vor deveni credibile.

De ce să tot vorbim de solidaritate extraparlamentară și de front comun contra Puterii corupte, cînd acestea nu rămîn decît slogane populiste, cînd, în paralel, Năstase declară că partidele extraparlamentare ”nu sunt o alternativă politică”? Și se aliază cu partide parlamentare corupte, care au adus societatea în prag de dezastru?

Nu fiți aroganți, nu vă imaginați că treceți ușor vreun prag și nu preluați culoarea galbenă a PNL (îi spun domnișoarei Maia Sandu, în special…). Că nu vă deosebiți de alții, care deturnează ce pot și ei…

Iar cineva poate sfida o inteligență cînd ea există, doar atunci…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *