PNL și alte trei partide au adresat o scrisoare experților din Comisia de la Veneția

Cu ocazia vizitei în Republica Moldova, patru partide – PNL, PPRM, PDA și PVE – au solicitat delegației Comisiei de la Veneția o întrevedere, expediind-o pe adresele domnilor lor, dar și Parlamentului de la Chișinău. Pentru că întîlnirea nu a avut loc, aceste formațiuni politice (care au avut un dialog, negocieri și o decizie comună în privința recentelor alegeri prezidențiale) au retrimis zilele acestea o Scrisoare, în care și-au formulat poziția în legătură cu inițiativa, dezbătută de Parlament în prima lectură, de modificare a sistemului electoral. Iată conținutul Scrisorii:

”Stimați experți ai Comisiei de la Veneția,

Având în vedere agenda încărcată și programul scurt pe care le-ați avut în recenta vizită la Chișinău, care nu au permis să avem o întâlnire comună, am decis să ne adresăm, prin intermediul acestei scrisori, pentru a vă face cunoscută poziția noastră în legătură cu schimbarea sistemului de vot din Republica Moldova.

Considerăm că o reformă a sistemului electoral în Republica Moldova este necesară, având în vedere evoluțiile politice negative, care au fost cauzate și de imperfecțiunile sistemului proporțional, care putea fi îmbunătățit de guvernările declarate proeuropene, pentru a asigura o mai bună reprezentare în Parlament a partidelor politice – parlamentare și extraparlamentare .

Îmbunătățirea sau modificarea actualului sistem electoral este dictată, în opinia noastră, și de nivelul redus de încredere al cetățenilor în partidele politice, în special – în instituția Parlamentului. În acest fel, sunt puse la îndoială instituțiile fundamentale pentru buna funcționare a democrației. Credem că această situație este una față de care partidele politice sunt obligate să aibă un răspuns, iar acesta trebuie să fie unul care să contribuie la consolidarea instituțiilor democratice din stat.

Noi, partidele politice extraparlamentare semnatare, care am participat la dezbaterile publice organizate de Legislativ, fie că unele optează, prin Programul lor politic, pentru sistemul uninominal, iar altele – pentru sistemul electoral mixt, ce ar realiza o balanță între principiul reprezentativității și cel al proporționalității, am făcut cunoscut, în pozițiile exprimate în cadrul discuțiilor, că, pentru:

  • a oferi un acces mai mare al cetățenilor la procesul decizional;
  • a asigura o reprezentare optimă a curentelor de opinie și de poziții ideologice ale partidelor actualmente extraparlamentare;
  • a asigura o mai mare legitimitate candidaților aleși în circumscripții;
  • a credibiliza partidele și reda încrederea cetățenilor în instituția legislativă (Parlament);
  • a garanta o mai bună reprezentare a cetățenilor din (raioane, autonomia găgăuză) și comunitățile noastre de peste hotare (diasporă);
  • a încerca încadrarea zonei transnistrene în lista circumscripțiilor,
  • a asigura exprimarea liberă a votului și procesarea obiectivă a rezultatelor alegerilor,

sunt ABSOLUT necesare două prevederi, fundamentale, în legislația electorală:

  • eliminarea pragului electoral in sistemul mixt,în partea de legislație care se referă la alegerea deputaților în baza listelor de partid;
  • reprezentarea egală, – în structurile Autorității electorale, care organizează alegerile, – a tuturor subiecților electorali, fără nicio discriminare, pentru că toate partidele trebuie să aibă un start egal în alegeri.

Iată de ce noi am participat direct și activ în dezbaterile care au fost organizate în ultima perioadă pe tema sistemului de vot din Republica Moldova. Am afirmat, în cadrul acelor dezbateri, că una dintre condițiile reformării sistemului electoral trebuie să fie întrunirea unui larg consens politic și în societate. Acest punct de vedere este, de altfel, în consens și cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția, cu diferite ocazii.

Acceptarea acestor două propuneri-cheie pentru o reprezentare maximă a alegătorilor în Parlament, unde trebuie adoptate politici pentru binele întregii societăți, indiferent de etnie, de religie, de viziuni politice ș.a., precum și o campanie onestă de informare a cetățenilor privind un vot mixt, fără prag electoral, ar conduce la înțelegerea corectă, în ansamblu, a votului în cadrul unui nou sistem electoral.

Având în vedere toate aceste argumente, am constatat votul larg din Parlamentul Republicii Moldova pentru introducerea sistemului mixt. Votul a 74 de deputați, reprezentând partidele de la guvernare și din opoziție, ar trebui, totuși, să ia în vedere, pentru a asigura o platformă solidă în realizarea consensului, și propunerile formulate și anunțate public de noi.

Doar astfel, sistemul mixt ar oferi tuturor partidelor și candidaților posibilități maxime de a concura în condiții nediscriminatorii în alegerile parlamentare din 2018.

Ne exprimăm speranța că instituția dumneavoastră va ține cont de toate aceste argumente, la care au decis să subsemneze unele partide extraparlamentare din Republica Moldova. Considerăm, de asemenea, că avizul și recomandările Comisiei de la Veneția sunt extrem de importante pentru realizarea unei reforme a sistemului electoral în conformitate cu standardele democratice și vom insista ca acestea să fie incluse în noua legislație.

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *