Dacă se va accepta sistemul mixt pentru alegeri, TREBUIE anulat pragul electoral

IMG_1494Vineri,  3i martie, conducerea Parlamentului IMG_1495Republicii Moldova a invitat sectorul asociativ și partide politice extraparlamentare, alte componente ale societății civile la o discuție despre oportunitatea înlocuirii actualului sistem electoral proporțional cu unul uninominal.

Din partea PNL a fost Vitalia Pavlicenco, președintele partidului, care a expus fragmente din Programul PNL, ce prevede opțiunea formațiunii pentru un sistem electoral mixt – să fie aleși jumătate din deputați în circumscripții uninominale și jumătate – pe liste de partid. Sigur, din 2006, de cînd PNL a avut această opțiune în Program, nemodificată de către congresele ulterioare, IMG_1493în Republica Moldova situația politică s-a agravat considerabil urmare a corupției promovate de la vîrfurile politicii pînă la cel mai mic funcționăraș aflat sub protecția patronilor politici ai partidului din care face parte. În acest fel, sunt absolut justificate temerile persoanelor implicate în politică, în special din partidele extraparlamentare, care nu cred în promovarea unui sistem electoral ce va asigura alegeri corecte, obiective, fără deturnări grave de voturi, așa cum s-a întîmplat în 2014 și 2015, dar și mereu cît a guvernat partida prorusească în RM.

Esența poziției formulate de președintele PNL este următoarea:

  1. Nu ar conta, în general, ce sistem electoral se aplică într-un stat, important este ca alegerile să se desfășoare corect, obiectiv, fără fraude, fără furt serios de voturi, deziderate care, în societatea noastră rămîn irealizabile.
  2. Unul dintre prezentatorii materialelor pentru dezbateri publice spunea că politicienii ”se opun alegerilor uninominale, pentru că se tem”. Da, se tem, doar că se tem exact de ilegalitățile care anulează orice concept și idee de alegeri democratice.
  3. Sperăm să se ajungă, cel puțin, la un sistem electoral mixt, fapt pentru care trebuie anulat pragul electoral. Anularea pragului înseamnă, de fapt, accesul, în Parlament, al tuturor care pot obține voturi suficiente pentru mandate, inclusiv independenții, în felul acesta, diversificîndu-se mult componența Parlamentului. Doar așa pot accede în Legislativ persoane selectate cu adevărat.
  4. Dar pentru ca să fie aleși cei mai buni dintre cei mai buni, trebuie adoptată întîrziata Lege a Lustrației, pentru ca noi să nu fim reprezentați în Parlament de persoane șantajabile, prin trecutul lor dubios și prin tarele/scheletele pe care le au prin dulapuri, fapt ce împiedică libertatea de exprimare și libertatea de votare a acelui deputat.
  5. Nu este deocamdată clară promovarea sistemului uninominal sau mixt cînd încă nu s-a înfăptuit reforma teritorial-administrativă și ar fi bună o sincronizare reintroducerea județelor la noi cu promovarea regionalizării așteptate în România.
  6. Insistăm pe acceptarea reprezentanților subiecților electorali în toată infrastructura electorală a CEC, deoarece alegerile trebuie să fie un start egal pentru orice partid – parlamentar sau extraparlamentar. Iar piramida CEC, de sus și pînă jos, include persoane trimise de partidele parlamentare, care apără – nu spunem și fură – voturi pentru patronii lor politici.
  7. Avînd în vedere experiența tristă a alegerilor prezidențiale, cînd am fost obstrucționați de către oamenii partidelor parlamentare, trebuie eliminată prevederea că partidele, ca și independenții, să fie obligate să colecteze semnături pentru a candida. În caz contrar – se anihilează însuși conceptual de democrație prin partide.
  8. Ar mai fi necesară o Lege a Opoziției, inclusiv extraparlamentare, dar, pentru aceasta, trebuie continuat dialogul, ca să țină minte unii că azi mai stai în Parlament, dar mine te poți trezi doar pe prispa casei.”

La o remarcă a unei persoane provenite din zona marșurilor platformelor DA, privind ”procentajul unor partide extraparlamentare”, am dat următoarea replică:

”Legat de programele partidelor, din care s-a extras și s-a arătat aici, nu eu le-am arătat – dar văd ca unii consideră PNL atît de vizionar, încît, în 2006, știa de uninominalele ce urmau a fi propuse în 2017. Mersi, e foarte măgulitor.

PNL, prin program, pledează pentru un sistem mixt, și nu uninominal, de aceea resping aluziile ieftine.

Legat de invocarea procentajului partidelor extraparlamentate în alegeri, unii încă nu au participat la alegeri, răbdați. Și, apoi, unii dintre cei ce au vorbit de procentajul partidelor extraparlamentare – erau adineaori alături de dl Uritu, ex-vicepreședinte CEC, cel care a vorbit clar de furtul voturilor în 2014 ți 2015, dar eu cred că așa ceva a fost și sub regim comunist.

Au, nu cumva manipulările antinaționale, de prin 1996, gen „nu aveți șansă” și „hai să dăm un vot util”, adică ”votăm în cine nu credem, ca să nu ne pierdem votul” – mai ales în contextul și al unui prag electoral antidemocratic – au adus, în acești ani, la Putere partide ticsite de hoți?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *