Să transformăm, împreună, ANUL 2017 în anul ce va pregăti Reunirea cu Țara noastră, România!

DECLARAȚIA PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL din Republica Moldova, de la sfîrșitul anului 2016

cropped-votamPNL.pngPartidul Național Liberal a împlinit, în luna decembrie 2016, un Decorated-Christmas-Tree-640x360deceniu de existență și de activitate.

Pentru Istoria Românilor, fiind privite lucrurile din dreapta Prutului, este o perioadă scurtă, deși foarte agitată, constatîndu-se evoluțiile zbuciumate și nedrepte din stînga Prutului – cu un teritoriu și cu o populație încă nerecuperate de Patria-mamă România. Dar, la sigur, tocmai aceasta explică frămîntările și neliniștea ce domină întreg spațiul devenirii noastre naționale.

Totodată, pentru scurta istorie de 25 de ani a celui de-al doilea stat românesc acest deceniu a fost consistent și de apreciat nu doar de către membrii PNL. În interfluviul Prut—Nistru, puține partide din Opoziția extraparlamentară au supraviețuit, cu demnitate națională, un deceniu, avînd mereu poziții civico-politice și organizînd acțiuni vizibile.

Partidul Nțional Liberal este primul partid unionist, în care membrii, cu profunde și autentice convingeri unioniste, au apucat să și îmbătrînească alături de ceilalți colegi, pentru că nu au aderat la formațiune din interese meschine sau de grup, ci pentru că urmăresc un obiectiv sincer – de Reîntregire a națiunii române.

În același timp, în anul 2016, la zece ani de activitate a PNL și în scurta istorie de un sfert de secol a celui de-al doilea stat românesc, s-a produs, și o cotitură – deocamdată, pesimistă, –  au avut loc două scrutine pe ambele maluri ale Prutului, care nu numai că nu au limpezit lucrurile pentru destinul românesc și european al Basarabiei, dar le-au chiar încețoșat.

Prin jocuri de Putere, forțele politice iresponsabile l-au propulsat, în fruntea teritoriului din stînga Prutului, pe un exponent al intereselor statului avînd trupe de ocupație pe pămînt românesc, o figură odioasă și străină idealurilor naționale ale românilor. Paradoxul face că în exact această perioadă basarabenii au început, într-un număr tot mai mare, să conștientizeze că unica soluție de a supraviețui economic, social, politic, este doar prin a deveni, în mod real, parte a națiunii românești europene, prin Reîntregirea cu Țara.

Tocmai aceasta i-a făcut pe cei ostili aspirației de unitate națională românească să se consolideze și să acționeze inclusiv prin pretinse, dar, de fapt, false forțe proeuropene,  în realitate – prorusești, ca să propulseze – la cîrma structurii statale create prin deciziile criminale ale lui Stalin și Hitler – un personaj ridicol, dar agresiv și violent în declarațiile sale politice iresponsabile.

În dreapta Prutului – printr-o legislație electorală defectuoasă și tributară unor viziuni încă discutabile în perspectiva refacerii unității naționale românești, deși au fost alegeri democratice, – basarabenii nu au fost încurajați și ajutați să devină o voce unionistă în Parlamentul de la București. Majoritatea partidelor din România nu au făcut față provocărilor politice ce îi confruntă pe românii votanți din stînga Prutului și nu privesc deocamdată lucrurile ca fiind ancorate într-un spațiu identitar, economic, politic și social comun.

PNL a depus constant eforturi majore, în toți acești ani, ca să sensibilizeze clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului asupra necesității de solidarizare națională, pentru a se avansa spre idealul sacru, secular, al românilor – de unitate națională. Din păcate, acest lucru încă nu a reușit și ultimele scrutine, din 2016, par, mai curînd, să îndepărteze – decît să apropie – momentul cînd aspirația românilor va deveni realitate.

Dar nu aduce anul, ce aduce ceasul. Oricînd, această zonă sensibilă, unde se află românii basarabeni, poate conștientiza, pe neașteptate, sau forțată de împrejurări, că unica soluție, pentru ca generațiile de care suntem responsabili să poată supraviețui este Reîntregirea celor două state românești.

Și PNL va face mereu totul ce îi stă în puteri pentru ca acest lucru să se întîmple.

Dar e nevoie de mai multă voință politică, de oameni de caracter, de implicarea și morală, și spirituală a politicienilor unioniști și responsabili, care să poată mobiliza atît populația -pentru o unire a gîndurilor și a acțiunilor, cît și pe prietenii euroatlantici, de la care așteptăm să ne fie alături în opera noastră majoră de refacere a unității naționale românești, spre binele tuturor românilor, al alogenilor-prieteni și pentru a se asigura o securitate regională stabilă.

PNL este primul partid care a spus adevărul că basarabenii pot fi în Europa, unde le este vocația, numai prin Reunirea cu România. Însă nu avem alți zece ani să așteptăm realizarea acestui deziderat. Timpul nu așteaptă și copii, nepoții noștri nu ne vor ierta ezitările și zăbovirile. Să ne unim eforturile sincere și să acționăm pentru Reîntregirea din 2018.

Împreună cu Parlamentul nou de la București, să avansăm spre Reîntregirea din 2018! Să transformăm, împreună, ANUL 2017 în anul ce va pregăti Reunirea cu Țara noastră, România!

Urăm tuturor sărbători liniștite și frumoase de iarnă!

La Mulți Ani!

Partidul Național Liberal,

Chișinău, 22 decembrie 2016

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *