Sâmbătă și duminică echipa PNL va fi la FĂLEȘTI și ORHEI

IMG_9546Sâmbătă, 6 august, vom fi la FĂLEȘTI, str.Ştefan cel Mare nr.65, Pizzeria BEST, vizavi de Red-Nord, începând cu ora 13.00.

Duminică, 7 august, vom fi la ORHEI, Biblioteca raională, etaj 2, lângă Monumentul lui Vasile Lupu, începând cu ora 10.00.

http://www.mae.ro/node/38019

4616 cereri ale alegătorilor români din străinătate de înscriere în Registrul electoral în vederea exercitării votului la alegerile parlamentare

Până la 1 august 2016 (ora 9.00, ora României), la patru luni de la debutul perioadei de înscriere în Registrul electoral, figurează 4616 cereri din partea cetăţenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care şi-au manifestat opţiunea de a-şi exercita votul la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an. 3703 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondenţă, iar 913 vizează organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului/reşedinţei.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că înscrierea în Registrul electoral a debutat la 1 aprilie şi se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin hotărâre de Guvern. Cetăţenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate le rămâne la dispoziţie aproximativ o lună pentru a se înscrie în Registrul electoral.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte tuturor alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate că, potrivit actualei legislații, la alegerile parlamentare din acest an au la dispoziţie, în plus faţă de modalitatea de a-şi exercita votul la secţiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti, două noi variante de exercitare a votului:

  • votul prin corespondenţă;
  • sau votul la secţii de votare înfiinţate la cererea lor, în localităţile de domiciliu sau reşedinţă, în măsura în care există cel puţin 100 de cereri făcute de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în localităţile respective. Aceste secții se vor putea organiza doar cu acordul autorităţilor din ţara respectivă.

Atât pentru exercitarea votului prin corespondenţă, cât şi pentru exercitarea votului la o secţie specială înfiinţată la cerere, în apropierea domiciliului/reşedinţei, este obligatorie înscrierea în Registrul electoral. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul fundamental la vot la alegerile parlamentare de anul acesta să se înscrie din timp în Registrul electoral. Conform legislaţiei în vigoare, în lipsa înscrierii în Registrul electoral, aceştia vor putea să voteze doar la secţiile organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti.

Pentru înscrierea în Registrul electoral, alegătorii trebuie să parcurgă următorii paşi:

1. Să completeze formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare cu datele personale şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la secţia înfiinţată la cerere; să îl semneze şi să îl dateze;

Formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral poate fi obţinut fie de pe site-ul MAE, la linkul de mai jos, fie, direct în varianta tipărită, de la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf

2. Să anexeze la Cererea de înscriere în Registrul electoral, fie copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu (dacă sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate), fie copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate (dacă sunt cetăţeni români cu reşedinţa în străinătate).

Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE la linkul de mai jos:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf

3. Să depună personal sau să trimită prin poştă Cererea de înscriere în Registrul electoral şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

Informaţii detaliate despre desfăşurarea în străinătate a scrutinului electoral pentru Parlamentul României din anul 2016 se regăsesc la secţiunea dedicată de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/parlamentare-2016.

 

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *