DPN a PNL a discutat despre alegerile prezidențiale și propune negocieri partidelor naționale, proeuropene

Comunicat de presă

IMG_9455Sâmbătă, 16 iulie, a avut loc ședința statutară a Delegației Politice IMG_9472Naționale (DPN) a PNL, care a examinat mai multe chestiuni – organizatorice, cu revocări din funcția de vicepreședinți (dnii Anatolie Revenco, Sergiu Tataru, Iulia Deleu), de membri ai BPC și de membri ai DPN, precum și cu alegeri în BPC (Alexandra Can, Ludmila Bolboceanu)  și în funcția de vicepreședinte (Alexandra Can); au fost prezentate Raportul BPC privind activitatea formațiunii în perioada dintre ședințele DPN și Raportul financiar prezentat la CEC pe prima jumătate a anului,  au fost făcute cunoscute informațiile de ordin general despre condițiile de participare la alegerile prezidențiale; s-au adoptat textele Hotărârii și Declarației cu privire la negocieri și participarea la alegeri prezidențiale din R.Moldova, în cadrul proiectului politic propus în contextul celor două scrutine din spațiul românesc de către PNL.

IMG_9447Discuțiile principale s-au axat pe subiectul ”să participe sau să nu IMG_9454participe un candidat din partea PNL la alegerile prezidențiale”, ”este benefic sau nebenefic să participe un candidat PNL la alegeri”, ”care sunt riscurile și avantajele, dacă încercările de identificare a unui candidat comun prin negocieri cu un șir de partide va eșua”.

IMG_9468Au fost abordate și dezbătute, în context, multe alte aspecte ale situației politice din IMG_9464R.Moldova și implicantele celor două campanii electorale ce vor urma pe ambele maluri ale Prutului.

La ședința DPN au participat mai mulți invitați, care au vorbit despre momentul politic și au exprimat doleanța și speranța că se va reuși, și în continuare, să nu fie îngenuncheat PNL, așa precum se încearcă nu doar în ultimul timp, dar și în contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Se publică Raportul de activitate a BPC, Hotărârea și Declarația PNL, în contextul politico-preelectoral actual.

SP al PNL

RAPORTUL BPC

privind activitatea formațiunii în perioada 27 februarie—15 iulie 2016

Stimați membri ai DPN,

Stimați invitați,

IMG_9459Vă salut la această ședință, pe timp de vară fierbinte, pe care am convocat-o după adoptarea modificărilor la Codul electoral în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale. Deși modificările, în mod suspect, încă nu sunt publicate în Monitorul Oficial, BPC a convocat Delegația Politică Națională, pentru că situația pune mai multe întrebări, pe care noi le dezbatem, dar pe care și membrii DPN le așteaptă dezbătute, mai ales în contextul prezidențialelor.

Acestea au căzut ca o catastrofă, în special, peste capul partidelor extraparlamentare, afectate și de hărțuielile reciproce ale grupărilor angajate într-o luptă pe viață și pe moarte în ultimii ani – Clanul PLDM și Clanul PD.

Anul trecut, când ne-am ținut congresul, nu știam ce ne așteaptă. Au urmat noile reguli, draconice, privind colectarea cotizațiilor în vederea finanțării partidelor de la Buget, finanțare care nu a mai venit, la capătul a șapte luni. Noi avem de primit, estimativ, 15 mii de lei pe lună.

A urmat isteria prezidențialelor, despre care astăzi vom vorbi mai mult.

Apoi, pentru noi, că ne-am propus, se desfășoară și campania de înscriere a cetățenilor români în Registrul electoral pentru alegerile din România. În exact acest context, ne desfășurăm intens activitatea acum, discutăm cu cetățenii la conferințele teritoriale, care, conform Statutului, trebuie să aibă loc pe parcursul anului următor după forul suprem al partidului.


IMG_9471Situația noastră în raioane nu este uniformă. Undeva e mai bine, undeva e mai puțin bine, undeva nu e deloc bine. Asta e și din lipsa finanțării adecvate, din cauza imposibilității de implicare a membrilor BPC ca și coordonatori, precum și – trebuie să recunoaștem – urmare a unui grad de saturație din partea unor colegi de la centru și din teritoriu de situația generală și de situația noastră, în special. Noi asta înțelegem. Constatăm un fenomen și o atitudine mai stranii – acceptăm mesajul, dar nu și partidul deja, poate nu și conducerea. Înțelegem, dar nu suntem ONG sau asociație filantropică și educativă proUnire. Încercăm să ne credem partid, deși contextul nu mai devine favorabil pluralismului politic și democrației. Oamenii sunt dezamăgiți de partide, deși nu au motive să fie dezamăgiți și de PNL, care am tot alergat și pe la marșuri în acești ani, plus că le-am zis oamenilor să nu voteze partidele oligarhice criminale în noiembrie 2014 și în localele din 2015, dar nu am fost ascultați. Dar, probabil, trebuie să rezistăm până în anul de cotitură 2018, iar – până atunci – avem pragurile despre care și azi vom discuta.

IMG_9373Noi nu stăm o zi la sediu cu mâinile-pachet. Numai cine va sta o zi la sediu – și vă invităm să o faceți – și ne va urmări munca, ne va înțelege. Avem o bază mare de electorat-țintă unionist, dar problema e că nu avem și capacitatea logistică, financiară să o gestionăm. Ne sunăm zilnic potențialii adepți.

Dar respectul cel mare îl meritați Dvs., care rămâneți atașați ideii pe care o promovăm și mai aveți încredere în noi, cei mai de sus. Chiar dacă pe alocuri nu vă merităm această încredere – dacă e să ne privim dintr-o parte și raportat la partidele de succes. Dar care succes, ce fel de succes? Asta rămâne de văzut. Care sunt ele, partidele de succes, la fel, vom vedea după alegeri, dacă nu vor fi furate și aceste rezultate…

După ședința DPN din 27 februarie, noi am pregătit participarea pentru acțiunea de la 27 martie. Este adevărat, avem o nemulțumire cu evitarea conducerii PNL și cu invitarea, fără știrea noastră, a unor structuri la Sfatul Țării-2, convocat la Palatul Național, chiar dacă acesta nu a cooperat cu partidele. Noi am înghițit nedreptatea și atitudine interpretată de noi drept sfidare și obstrucționare a noastră, ca unioniști. Dar am adoptat o declarație, în care ne-am exprimat rezervele și ne-am luat distanțele cuvenite – declarație propusă, la început, să fie semnată de către mai multe partide, ce au răspuns invitației noastre la dialog în perioada 28 februarie—26 martie. În aceeași perioadă, am avut 5 ședințe, fără rost, ale Consiliului Unirii, la care cei mai importanți fondatori și ulterior – deveniți șefi ai Sfatului Țării-2, – nu ne-au oferit un răspuns plauzibil, credibil, la întrebarea – Ce se întâmplă, de fapt? Unim sau dezunim?

La acel for au fost în sală, în Palatul Național ”Nicolae Sulac”, 200 de persoane de la PNL, iar în Sfatul Țării-2 au fost aleși 10 la sută dintre național-liberali, noi însă, nu am criticat niciun unionist legat de cele întâmplate, am mers, frumușel și cuminciori, în marș de la Universitatea pedagogică ”Ion Creangă” până în Scuarul Operei Naționale și, apoi, cu toții împreună, spre gara de trenuri. În Scuar organizatorii Sfatului-Țării-2 nu ne-au mai dat cuvântul, deși i-au promis dlui Severovan, care i-a tot curtat și care ne-a adus invitațiile să mergem, ca invitați muți în sală. Așa am făcut, a fost alături și Lucia Gurduza de la PNL.ro Diaspora Moldova. Vrem să vă mulțumim tuturor – și care ați fost în sală, și celor aleși, și celor veniți la marș.

După aproape 4 luni de la 27 martie îi rugăm pe cei aleși în Sfatul Țării-2 să ne povestească ceva clarificator despre ce faceți și cum ne reprezentați acolo.

După ce reprezentantul PNL.ro Diaspora, Republica Moldova, a fost la ședința DPN pe 27 februarie, a început o colaborare în cadrul campaniei de informare și ajutorare a cetățenilor să se înscrie în Registrul electoral pentru alegerile legislative din România. Am avut deja trei ședințe cu ei la centru, la care unii dintre Dvs., nu toți, au fost prezenți. Am fost în câteva raioane și avem un grafic pentru restul raioanelor. Unde facem conferințe, precizăm/actualizăm conducerea, vorbim cu cei prezenți despre situația politică din ambele state românești.

În mai multe raioane, cum ar fi Leova, Cantemir, Soroca, Drochia, Glodeni, Edineț, Rezina, Orhei poate fi vorba și de deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile din România. Dar pentru aceasta e nevoie să îi sensibilizăm pe cât mai mulți cetățeni români.

Unii dintre Dvs. ar putea întreba dacă e cazul să facem această campanie. Noi considerăm că da, pentru că e una nobilă, iar misiunile diplomatice solicită asistență, în condițiile când televiziunile nu acceptă abordarea unui asemenea subiect, deși jumătate de milion de basarabeni au cetățenia română. Noi îi ajutăm pe toți, indiferent de opțiunea politică. Iar cetățenii RM au și întrebări la politicile României în R.Moldova cu ajutorul umanitar și cu altele… Prietenii din PNL.ro le răspund cu răbdare și promit să facă mai mult dacă PNL.ro va intra la guvernare.

Această campanie va continua până la sfârșitul lunii august, când se încheie perioada de înscriere pentru Registrul electoral, cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor, care încă nu a fost fixată. Deși, la un moment dat, Guvernul României ar putea da o ordonanță de urgență și crea secții de votare în paralel cu misiunile diplomatice, ca să descongestioneze fluxul de votanți în ziua alegerilor. Noiembrie, însă, nu este iulie. Dar cetățenii se pot înscrie și pentru votul acasă, prin corespondență, cu plic primit cu buletin de vot în el. Doar să avem încredere în Poșta Moldovei.

Suntem, totodată, conștienți de situația confuză și încâlcită care se va crea în contextul alegerilor parlamentare din România, pentru că partidele din RM nu se revendică drept raportate clar la partide clasice sau aproape clasice din România.

Iată de ce, noi, BPC, după discuții repetate, am ajuns la concluzia că această coincidență a două scrutine – din RM și România – pe invers decât în 2014 – să o privim ca pe o oportunitate pentru regrupări politice.

În acest sens, am decis la BPC, am obținut și sprijinul organizației municipale Chișinău pentru demararea de negocieri – dacă se va accepta – cu zece entități politice și asociative, în vederea sprijinirii PNL.ro în alegeri și a identificării unui candidat comun în alegerile prezidențiale, unul din afara partidelor, după care să muncim la un proiect politic în următorii doi ani, pe o platformă național-liberală și populară. Vedem că negocierile dintre PDA, PAS, PLDM și PPEM nu duc la rezultate, Năstase, Sandu și Leancă au declarat că merg, fiecare, în alegeri, ca și candidați.

Astfel, PNL propune PLDM, PPEM, PLR, MP „Antimafie”, PPM, PAD, PVE, Sfatul Țării–2, Partidul ”Democrația Acasă”, PP ”Dreapta” și altor entități politice și asociative negocieri pe o platformă național-liberala, populară, pentru a se identifica atitudini comune și un candidat comun în scrutinele de pe cele două maluri ale Prutului, cu asistența Partidului Național Liberal din România.

Spunem de platformă național-liberală, populară, pentru că PNL.ro este în Partidul Popular European și pentru că în RM sunt afiliate acestei familii politice sau spiritului popular mai multe entități din cele enumerate. Astfel, proiectul politic al PNL.md prevede, ca ofertă: 1.Semnarea unei Declarații comune de sprijinire acum și pe durata întregii campanii electorale pentru Parlament a formațiunii PNL din România. 2.Identificarea unui candidat comun – din afara acestor entități – pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. 3.Participarea în comun la alegerile parlamentare din noiembrie 2018 în Republica Moldova, DACĂ NU SE VA FI PRODUS UNIREA PÂNĂ LA 27 MARTIE 2018, creându-se o structură având copreședinți, pe modelul pașilor spre fuzionare a PNL.ro-PDL.ro. 4.Convocarea unui congres după scrutinul din 2018 și alegerea unei conduceri unice a partidului. Acesta va fi PRIMA SOLUȚIE de participare a PNL la alegerile prezidențiale.

Pentru aceasta vom propune un grup pentru negocieri,  ce va acționa în coordonare cu BPC. Totodată, dacă negocierile nu vor conduce la rezultatele scontate, vom discuta despre colectarea semnăturilor pentru înaintarea propriului candidat al partidului la funcția de Președinte al RM. Colectarea și înregistrarea de semnături la CEC va fi urmată de SOLUȚIA A DOUA, ce va consta în organizarea unor negocieri cu persoane-candidați cu vederi proromânești, proeuropene, pentru a decide cine dintre candidați rămâne în cursă.

În cazul în care nici această soluție nu va reuși, candidatul PNL, împreună cu organele colective ale partidului, va decide dacă participă sau nu, în continuare, la alegerile prezidențiale. Propunem ca DPN să delege BPC luarea altor decizii în cazurile apreciate de către BPC drept fiind de forță majoră.

Vom răspunde, împreună cu membrii BPC, prezenți aici, la toate întrebările Dvs. Pe unele le bănuiesc, trebuie să avem răbdare să discutăm. Vă vom asculta opiniile. Și vom lua împreună decizii.

La acest proiect, am și discutat cu unele partide așa, fugitiv, pot participa și entități care nu vor fi prezente în toate etapele, de exemplu, în etapa a patra, de formare a unui partid având o conducere unică, – cum ar fi tradiționalul partid proeuropean al ecologiștilor/verzilor.

Vom discuta proiectul, dar, între timp, vă informez despre ce am mai făcut.

Am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Justiției și AGEPI contra încercării Partidului ”Dreapta” de a ne prelua Săgeata, ca simbol integrat în denumirea lor  oficială.

Vă anunț că, în baza deciziei DPN, am reușit să ne înregistrăm, chiar zilele trecute, simbolul politic Săgeata la AGEPI, lucru ce ne costă 250 de euro și vreau să îi mulțumesc dlui Mihai Severovan pentru achitarea a aproape jumătate din plată, noi acum urmând să plătim cealaltă jumătate și vă solicităm și Dvs. să contribuiți, cel puțin, prin plata cotizației.

În privința cotizațiilor, legea ne-o cere și le mulțumim celor care se conformează. Dar avem membri și de BPC, care nu reușesc să plătească, dar cheltuielile există. Avem și membri ai DPN care au plătit cotizații și le mulțumim. Astăzi vă prezentăm Raportul financiar pe jumătate de an, este adevărat că statul încă nu dă un leu.

Un aspect pe care voiam la sfârșit să îl abordăm este folosirea Internetului, a posibilităților Facebook, pe care, pentru imaginea noastră, îl folosește foarte bine și cu mult sârg Familia Gâlcă, prezentă aici, și vrem să îi mulțumim. Iată câte vizualizări a obținut redifuzând materiale despre noi pe Facebook.

Aș mai avea multe de spus, poate colegii mă vor completa, trebuie să convenim cum facem mai departe – trecem la întrebări și răspunsuri ori la luări de cuvânt, dar să respectăm Regulamentul, ca să reușim să epuizăm ordinea de zi. Vă mulțumesc.

Chișinău, 16 iulie 2016

HOTĂRÎREA DPN a PNL

cu privire la negocierile propuse entităților politice și asociative în contextul scrutinelor din Republica Moldova și România

Pornind de la realitatea viitoarelor alegeri prezidențiale în Republica Moldova, discutate în ședința DPN din 16 iulie 2016, dar și de la doleanța populației privind un număr cât mai mic de candidați, cu mesaj național, pentru funcția de Președinte, Delegația Politică Națională decide:

  1. PNL participă la alegerile prezidențiale, pentru a folosi și această oportunitate în scopul promovării obiectivelor sale statutare și programatice de unitate națională românească.
  2. Având în vedere desfășurarea, aproape concomitentă, a alegerilor în România și în R.Moldova, PNL va purta negocieri cu PLDM, PPEM, PLR, MP „Antimafie”, PPM, PAD, PVE, Sfatul Țării–2, Partidul ”Democrația Acasă”, PP ”Dreapta” și alte entități politice și asociative – negocieri cu asistența reprezentanților PNL.ro, pentru poziții comune în scrutinul parlamentar din dreapta și, respectiv, pentru un candidat comun în scrutinul prezidențial, din stânga Prutului.
  3. Proiectul politic pentru următorii trei ani propus include PATRU PAȘI: a) Semnarea unei declarații comune de sprijinire acum și pe durata întregii campanii electorale din 2016, pentru Parlamentul de la București, a formațiunii PNL din România; b) Identificarea unui candidat comun – inclusiv din afara acestor entități – pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova; c) Participarea în comun la următoarele alegeri parlamentare – anticipate sau ordinare – în Republica Moldova, la oricare alte campanii electorale sau referendumuri, cu o structură condusă de copreședinți, pe modelul fuzionării PNL.ro-PDL.ro.; d) Convocarea unui congres, după primul scrutin parlamentar, sau conform altor înțelegeri ori circumstanțe, și alegerea conducerii unice a formațiunii.
  4. În acest scop, se formează un grup pentru negocieri, în următoarea componență: Andrei Iuri-Apostol, Mircea Rusu, Alexandra Can, Ludmila Bolboceanu, Mihai Severovan, Ion Calmîc, ce poate fi completat, statutar, prin președintele partidului sau prin alte persoane, ce se vor alătura sau îi vor substitui pe negociatorii aleși, în baza deciziei BPC.
  5. Un candidat comun din partea tuturor entităților sau a unei părți dintre ele la funcția de Președinte al Republicii Moldova reprezintă PRIMA SOLUȚIE.
  6. În cazul în care negocierile nu se vor solda cu rezultatele scontate, PNL va înainta propriul candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Colectarea și înregistrarea de semnături la CEC va fi urmată, totodată, de SOLUȚIA A DOUA, ce va consta în negocieri cu persoanele-candidați cu vederi românești, proeuropene, pentru a decide cine dintre candidați rămâne în cursă.
  7. DPN anunță înscrierea doritorilor de a candida, cu sprijinul PNL, pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.
  8. DPN deleagă BPC luarea altor decizii în cazurile pe care BPC le va aprecia drept fiind de forță majoră.

Delegația Politică Națională,

Chișinău, 16 iulie 2016

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *