PNL poartă un dialog neîntrerupt cu cetățenii

Comunicat de presă al PNL.md

Conducerea PN2016Marți, 7 iunie, și-a ținut ședința Biroul Permanent Central al PNL, care a luat în dezbatere următoarele chestiuni: 1. Desfășurarea campaniei naționale, în teritoriu, a PNL.md, împreună cu reprezentanți ai PNL.ro, de informare a cetățenilor români privind procedura de înscriere în Registrul electoral în vederea alegerilor parlamentare din noiembrie 2016 pentru Parlamentul de la București. 2. Rezultatele alegerilor locale din România. 3. Adoptarea criteriilor pentru dialogul politic în scopul coagulării forțelor naționale din R.Moldova. 4. Adoptarea textului unei ”Declarații a PNL cu privire la grupările politice”noi”, cu apucături vechi”.

La prima chestiune de pe ordinea de zi s-a discutat despre deplasările echipei PNL în teritoriu, pentru informarea și asistarea cetățenilor români în depunerea cererilor de înscriere în Registrul electoral pentru votul în scrutinul din noiembrie pentru Legislativul Statului Român. Rezultatele întrunirilor din centrele unităților administrativ-teritoriale au demonstrat lipsa autorităților celui de-al doilea stat românesc, unde există peste 500 de mii de cetățeni și ai Statului Român, de a-i informa prin mediile publice și private asupra modalității legale noi de votare în alegerile din România.

De aceea – au menționat membrii BPC – ar fi bine ca partidele politice românești de dincoace de Prut să contribuie la mobilizarea cetățenilor a două state românești pentru a-și cunoaște drepturile și obligațiile ca cetățeni ai României. Staful PNL a întocmit un grafic de întrevederi în raioane, la care național-liberalii și simpatizanții lor sensibilizează românii pentru integrarea în spațiul românesc neapărat și prin cunoașterea și respectarea legislației electorale românești.

Echipele PNL.md, împreună cu reprezentanți ai PNL.ro-Diaspora, au avut întțlniri și discuții cu locuitori ai raioanelor Leova, Cantemir, Cimișlia și Cahul, urmînd, în week-end-ul imediat, Soroca și Drochia.

Totodată, pe 10 iunie, vineri, la ora 18.00, se vor întruni, la sediul PNL de la Chișinău, membrii Delegației Politice Naționale a PNL și membrii activi ai Consiliului Unirii, activiștii din localitățile afiliate Chișinăului, pentru discuții dedicate aceluiași subiect.

În contextul alegerilor locale din România, în cadrul cărora național-liberalii din R.Moldova i-au îndemnat pe simpatizanții acestora să sprijine PNL.ro, membrii BPC au constatat rezultatul al doilea, ca partid politic, al PNL și necesitatea mobilizării tuturor național-liberalilor pentru obținerea unui scor bun în alegerile din noiembrie. PNL.md optează pentru o coagulare politică pe platforma național-liberală, cu raportare la partidele din România, pentru promovarea unor viziuni și idei comune. Conducerea PNL a adresat urări de succes aleșilor locali ai PNL.ro, așteaptă întrunirea, despre care s-a discutat anterior – o acțiune de regăsire a primarilor doritori de pe ambele maluri ale Prutului, sub egida PNL.ro, în scopul promovării unor proiecte românești și europene comune.

La subiectul criteriilor pentru dialogul politic în scopul coagulării forțelor naționale din R.Moldova, au fost propuse, pentru început, 6 condiții de bază, printre care:

  • PNL nu fuzionează cu doar un partid, dar daca e vreo entitate care insista, poate convoca un congres și adera, in corpore, în PNL, urmând să fie stabilite formulele de aderare, în special incluzând partajarea de funcții în organele colective de conducere; instituirea, eventual, a funcției de copreședinte.
  • Fuziunea unor entități politice poate avea loc numai pe platforma național-liberală.
  • Edificarea unor viziuni de durată cu raportare obligatorie la partide din România.
  • Identificarea, eventuală, a unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale doar pe platformă unionistă național-liberală.
  • Colectarea, eventual, a numărului de semnături necesare candidatului pentru alegerile prezidențiale de către fiecare entitate unionistă, cu deciderea, posibil ulterioară, a candidatului unic, prin retragerea altor candidați.
  • Candidații nu vor neglija aspectul financiar într-o campanie electorală.

Lista de condiții este expusă analizei, care va fi completată cu noi propuneri sau va fi redusă prin anularea celor care nu sunt reflectate în Hotărârea Congresului PNL privind imuabilitatea valorilor național-liberale în cazul consolidării forțelor unioniste.

Membrii BPC al PNL au adoptat textul unei Declarații care se publică.

SP al PNL

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *