Promovarea, în comun, a valorilor național-liberale ne va apropia, până la reunificarea într-un singur stat românesc

12832351_678520048957240_2516612764893645348_nSite-ul PNL.md: Dna Nina Tampiza, recent, v-ați întors din România. Spuneți-ne la ce acțiune ați participat.

12042695_1678608992412790_9055166638952437375_nNina TAMPIZA: În calitate de președinte al Filialei teritoriale PNL Cahul, am participat, împreună cu dna Parascovia Stăvilă, președintele Filialei teritoriale PNL Strășeni, la seminarul „Bune practici în echilibrul de gen și comunicare. Reprezentarea femeii în societatea europeană”, care a avut  loc la Hotel Mara din Sinaia pe 12-13 martie 2016 și a fost organizat de către Institutul de Studii Populare, împreună cu Centrul de Studii Europene Wilfried Martens și Fundația Hanns Seidel, în colaborare cu Organizația Femeilor Liberale Prahova (OFL – Prahova). Este primul eveniment din seria schimburilor de bune practici între femei, organizată anul acesta în cadrul unui proiect comun între parteneri. Au fost responsabilă de acest eveniment Viorica Vasile si Lidia Constantinescu. Ne-a impresionat buna organizare, amabilitatea publicului, tematica seminarului.  Tema ”Egalitatea de gen”este în vizorul dezbaterilor Europene de mai mult timp.

1622169_1117261191651257_7717968839322530688_nSite-ul PNL.md: Care au fost întrebările provocatoare la care trebuiau să răspundă participantele?

Nina TAMPIZA: Întrebările au fost de genul ”Chiar o femeie sa ne conduca?”, ”Sunt, oare, femeile mai bune în funcții responsabile decât bărbatul?”, ”Sunt ele încă inhibate în fața puterii?, ”Se adaptează femeile mai ușor la lucrul în echipă sau în rețele?” ”Sunt ele înzestrate cu mai multă creativitate decât bărbatul?” ”Funcțiile în puterea de stat îi șterg calitățile sale feminine sau o văduvesc de feminitate?” ”Devine femeia  mai dură odată cu accesul ei la putere?”, ”Nu sunt mai bune decât bărbatul prin însăși natura lor?” – sunt doar câteva întrebări care ar croi drum femeii spre funcții responsabile în stat, însă în același timp  o și umilesc.”

Site-ul PNL.md: Și ați obținut răspunsuri la aceste întrebări?

Nina TAMPIZA: Da, bineînțeles, am obținut răspunsuri la aceste întrebări în cadrul dialogului și intervențiilor la seminar. Am întâlnit femei primar în al treilea mandate, de exemplu Similescu Margareta, din comuna Izvoarele, județul Prahova, Staicu Zoia, presedinte OFL Ploiești, Sfreja Elena Coca consilier orașul Brasov, Alexandre-Fontoura Lacrămioara, consilier general sector 6, București. De la fiecare dintre aceste persoane am avut ce învăța și împrumuta.

Site-ul PNL.md: Comunicarea este un factor important în reușita carierei politice. Ce v-ați însușit nou în acest plan?

Nina TAMPIZA: Modele de comunicare reușită au fost aduse prin jocuri, instrumente interactive, ludice de Oana Stanculescu, Catalin Dumitru, Amedeo Ene. Prin activitățile propuse, Roxana Iliescu a demonstrat că nicio funcție, oricât de înaltă ar fi, nu poate sterge feminitatea și principalul rol și menire ale femeii – cel de mamă, fiind prezentă în sala de lucru inclusiv cu pruncul pe brațe. O ambiție pozitivă a fost prezentă în activitățile acelui atelier de lucru.

Site-ul PNL.md: În concluzie, ce ați învățat, cum trebuie promovate femeile?

Nina TAMPIZA: Femeile sunt capabile să se promoveze ele singure: prin inteligența lor, prin frumusețea lor interioară și – de ce nu – și prin cea exterioara, care este un factor important, prin asiduitate, riscuri asumate, prin ambișie și scopuri bine țintite. Numai astfel, femeia ar putea face o rivalitate pozitivă, serioasă, bărbatului.

Site-ul PNL.md: Și o ultimă întrebare: cum v-ați simțit în mijlocul doamnelor național-liberale?

Nina TAMPIZA: Ne-am simțit foarte bine, minunat, nici nu am putea reda în cuvinte starea noastră de spirit, referitor la atitudinea caldă, frățească a colegelor din PNL de peste Prut. Sunt sigură că aceste relații vor continua și ar fi bine să fie așa. noi, femeile din PNL.md, ne-am dorit mereu acest lucru. Suntem și noi cetățence ale României, ne vom include să ajutăm cu ce putem în acest an electoral PNL.ro, pentru că promovarea valorilor național-liberale înseamnă și o modernizare continuă a societății din ambele state românești, înseamnă o europenizare necesară și o omogenizare a vieții de pe ambele maluri ale Prutului, fapt care ne va apropia până la reunificarea într-un singur stat românesc, așa cum am fost cu toții împreună odată…

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *