Doamne-președinți ai Filialelor PNL.md – invitate speciale la Școala Politică a OFL de la Sinaia

În cadrul școlii politice a femeilor liberale de la Sinaia, pentru pregătirea candidatelor PNL.ro la alegerile locale, Diaspora a dorit sa fie alături de femeile liberale și de Viorica Vasile – copreședinte al OFL Prahova și secretar regional OFL, care le-a integrat în pregătirea politica privind desfășurarea campaniilor electorale și pe femeile național-liberale din Republica Moldova.

Invitate speciale la Școala Politică OFL de la Sinaia sunt doamnele Nina Tampiza, presedinte PNL Cahul, și Parascovia Stavilă, președinte PNL Strășeni, revenite ”acasă”, și în România”, unde prietenii din PNL.ro promit mult mai multe întâlniri aici și acolo. Asta demonstrează locul pe care îl au românii din jurul frontierelor României în proiectele PNL.ro.

http://m.ziare.com/diaspora/o-revolutie-pentru-diaspora-comunitatile-devin-autonome-si-finantate-de-stat-1412789

O revolutie pentru Diaspora: comunitatile devin autonome si finantate de stat

Miercuri ajunge in Camera Deputatilor, pentru votul final, cu aviz favorabil de la comisii, un proiect de lege care – alaturi de votul prin corespondenta – reprezinta cea mai importanta revolutie legislativa pentru Diaspora romaneasca.

Vorbim despre un proiect semnat de toata Comisia pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor care asigura doua tinte esentiale:

1. Ofera comunitatilor sansa de a se organiza autonom, prin alegeri, si de a-si desemna reprezentanti legitimi;2. Asigura pentru comunitatile organizate bani pentru sedii si proiecte;
Pana in momentul de fata, comunitatile de romani din Diaspora se loveau de problema lipsei de reprezentativitate si de legitimitate. Acest lucru le facea vulnerabile in fata Executivului de la Bucuresti, care le sprijinea prin intermediul subventionarii unor proiecte ONG. Problema? Erau ONG-uri de casa, cu sediul in Romania, cu lideri politici. Cand se schimba Guvernul, se schimbau si ONG-urile.

In acest moment, daca legea trece, nu numai ONG-urile, ci comunitatile in ansamblu vor putea fi finantate. Cu trei conditii:

a. Sa existe cel putin 5.000 de romani inregistati la ambasada;
b. O parte din acestia sa isi manifeste oficial dorinta de a infiinta un Centru Comunitar Romanesc;
c. Sa aiba loc alegeri in cadrul comunitatii

Din acel moment, statul roman are obligatia de a pune la dispozitia comunitatii din tara respectiva bani pentru un sediu (unde se vor desfasura sedinte, evenimente culturale, lansari, targuri) si pentru un numar de proiecte. Nu numai ambasadele si consulatele vor fi actori locali, ci si comunitatea. Aceasta va capata in sfarsit o voce puternica si respectata in fata eventualelor abuzuri ale functionarilor romani.

Nu va mai fi legata ombilical de generozitatea celor de la Bucuresti. Romanii voluntari si intreprinzatori de peste hotare vor primi in sfarsit un spatiu unde sa isi demonstreze creativitatea si unde sa atraga prieteni si investitori. Vom putea vedea, in sfarsit, libera initiativa romaneasca la lucru, in beneficiul tarii.

O sansa uriasa pentru PNL de a-si onora obligatiile fata de Diaspora dupa revolutia civica din turul doi al prezidentialelor. O oportunitate majora pentru PSD de a-si spala obrazul dupa acel moment.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici alte idei de dreapta (2014).

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *