Ziua de 27 martie necesită o bună conjugare a forțelor unioniste și o bună organizare

IMG_7520Joi, 10 martie, a avut loc ședința membrilor activi ai Consiliului Unirii, la care au fost reprezentanți ai mai multor entități asociative, nonguvernamentale, dar și ai partidelor, invitați de coordonatorii CU pentru a se discuta despre modalitățile de organizare, pe 27 martie, a unei manifestări unioniste comune pentru toți unioniștii declarați și nedeclarați.

Au participat, ca viitori membri ai Consiliului Unirii, la ședință președinți și vicepreședinți ai PNL, PLR, Partidului Verde Ecologist, Partidului Popular din Republica Moldova, Partidului politic ”Dreapta”, care au răspuns îndemnului coordonatorilor CU, de a se face un schimb de opinii privind formula de prezență a formațiunilor politice la manifestările de la 27 martie.

Cei prezenți au discutat despre o alternativă politică unionistă și despre un dialog în vederea coalizării eforturilor entităților în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.

S-a menționat, în ședință, că și unele partide, ai căror reprezentanți nu au fost la ședință, și-au exprimat disponibilitatea de a veni la acțiunea unionistă de la 27 martie. S-a discutat și despre venirea entităților cu propriile steaguri și însemne politice.

Unii membri ai CU consideră că partidele românești, unioniste ar trebui să semneze un document de tipul Pactului de la Snagov, pentru angajarea răspunderii în privința acțiunilor proUnire.

Au fost exprimate serioase preocupări ca organizatorii unor acțiuni unioniste, care par să pledeze – greșit și dăunător, pentru ”departinizarea și depolitizarea mișcării unioniste”, – să nu pregătească o manifestare ce nu s-ar ridica la statutul preconizat și, astfel, să devină motiv pentru aprecieri dezaprobatoare din partea forțelor filoruse antiromânești și antiunioniste.

S-a propus resetarea, după 27 martie, dar, poate, și până la acea dată, a modului de funcționare și a conducerii Consiliului Unirii, pentru a se extinde IMG_7519Platforma unionistă ce activează din februarie 2012. Scopul resetării este o mai bună funcționare a acestuia, în perspectiva includerii unor segmente tot mai largi ale societății în procesul de pregătire a reunificării celor două state românești.

IMG_7521Cei prezenți la a patra ședință, din februarie încoace, a Consiliului Unirii, au IMG_7522menționat, cu îngrijorare, că, de săptămâna viitoare, rămân doar două pentru organizare, ceea ce devine tot mai puțin timp. Partidele își exprimă deschiderea pentru dialog și cooperare, doar că se va încercă a se identifica și cu cine trebuie discutat pentru modul de gestionare și administrare a acțiunilor comune ale unioniștilor din 27 martie, duminica, 2016.

Mai multe entități asociative și politice au depus declarații prealabile privind acțiuni unioniste pe 27 martie, de aceea, rămâne o discuție la obiect, pe marginea unui scenariu bine elaborat, în jurul căruia să se ia decizii cu asumare de responsabilitate – fie că e vorba de Palatul Național, PMAN, Scuarul Operei Naționale sau de un Marș unionist…

S-a lansat îndemnul să se meargă ferm și solidar spre obiectivul național, iar partidele unioniste să delegheze un grup care să discute cu grupul ce organizează o adunare mare la Palatul National, pentru a se încerca o acțiune comună, deoarece e nevoie de o certitudine pentru 27 martie, cu manifestări publice care să adune, nu să dezbine. Să vadă forțe politice filoruse că noi suntem acasă, că noi suntem mulți.

S-a decis formarea grupului din membri și potențiali membri ai Consiliului Unirii – Anatolie Revenco (PNL), Mihai Severovan (PNL), Andrei Apostol (PNL), Anatolie Petrencu (Asociația Istoricilor din Republica Moldova), Valeriu Saharneanu (PLR), Dumitru Osipov (Asociația ”ProBasarabia și Bucovina”), Dan Nicu (”Partidul politic ”Dreapta”), Constantin Lazăr (Asociația cetățenilor români din Basarabia)

Toți au invocat necesitatea să se demonstreze, pe 27 martie, că unioniștii sunt uniți, să se acționeze astfel încât să se vadă câte forțe unioniste sunt, iar acțiunile lor să nu se suprapună, Consiliului Unirii fiind structura firească pentru pregătirea și înfăptuirea Unirii.

Aproape toți vorbitorii au menționat că ziua de 27 martie este Ziua unei mari așteptări, că trebuie procedat astfel încât să nu se greșească, mai ales că partidele au filiale ce pot aduna și aduce în acea zi la Chișinău sute de persoane, doar că și documentele ce vor fi adoptate să fie de o importanță majoră și decisivă pentru destinul românilor.

SP al CU

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
 1. Traian Băsescu – Există deja căi reglementate internaţional pentru a face Unirea. “Nu mai putem accepta să trăim la nesfârșit după voința lui Stalin și a lui Hitler!”

  Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, susţine că diverşii “specialişti” care susţin că unirea Republicii Moldova cu România este un proiect imposibil nu fac altceva decât să împrăştie aspecte false.

  Băsescu a vorbit despre acest subiect ieri, la Constanţa, la organizaţia locală a Mişcării Populare, care şi-a lansat candidaţii pentru alegerile locale.

  Fostul şef de stat a spus o eventuală unire dintre cele două state se poate face prin căi deja reglementate la nivel internaţional.

  „Nu ne-am despărțit pentru că am vrut noi. Dar trăim și astăzi după decizia pe care au luat-o doi criminali: Hitler și Stalin! Iar miniștrii lor de Externe, Ribbentrop și Molotov, le-au îndeplinit voința fără să întrebe România! În 1940, când a fost anexată Moldova la Uniunea Sovietică, am reușit să nu tragem nici un glonț! Poate așa au fost vremurile și nu am să le judec eu! Dar, știu că astăzi nu mai putem accepta să trăim la nesfârșit după voința lui Stalin și a lui Hitler! Avem obligația să facem ce vrem noi și să nu trăim după cum au stabilit ei! Adică, separați!”, a spus Băsescu de la tribuna evenimentului.

 2. Der Spiegel: „Şeful statului român Iohannis: Diletantul”

  Preşedintele de origine germană al României, Klaus Iohannis, şi-a preluat funcţia cu mari promisiuni de reforme, dar mandatul lui este ”un dezastru”, scrie ”Der Spiegel”, într-un articol critic la adresa preşedintelui, intitulat ”Şeful statului român Iohannis: Diletantul”.

  ”Preşedintele de origine germană al României, Klaus Iohannis, şi-a preluat funcţia cu mari promisiuni de reforme, dar mandatul lui este un dezastru. Acum s-a certat şi cu eroii Revoluţiei din 1989”, scrie ”Der Spiegel”, referindu-se la retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes şi amintind că, pentru lupta sa împotriva comunismului, acesta a primit în 2009 Ordinul ”Steaua României”, cea mai înaltă distincţie a statului român.

  Publicaţia germană notează că multora nu le-a convenit acest lucru, deoarece Tokes este un apărător al drepturilor minorităţii maghiare din România.

  ”El mai este şi un critic nemilos al naţionaliştilor români şi al vechii elite naţional-comuniste a Securităţii, ai căror urmaşi se află şi acum în funcţii cheie ale puterii din România”, se arată în articol.

  ”Der Spiegel” menţionează că retragerea ordinului lui Laszlo Tokes a revoltat mulţi intelectuali români, activişti ai societăţii civile – printre ei aflându-se mulţi care nu împărtăşesc valorile controversatului preot în ceea ce priveşte situaţia minorităţilor din România, iar Societatea Timişoara, una dintre cele mai importante organizaţii privind Revoluţia din 1989 îl acuză pe Iohannis că îi interzice lui Tokes dreptul consfinţit la propria părere.

  ”Iohannis ar face mai bine să retragă Ordinul Steaua României unor politicieni precum fostul premier Adrian Năstase care sunt condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie – aşa cum prevăd regulile pentru acordarea distincţiei”, susţine publicaţia.

  În articol se aminteşte că, la începutul mandatului în decembrie 2014, în aproape aceeaşi perioadă cu sărbătorirea a 25 de ani de la căderea regimului Ceauşescu, Iohannis a promis o “Românie a lucrului bine făcut”: democratică, un stat de drept, lipsită de corupţie.

  ”În loc să se ţină de cuvânt, preşedintele a devenit cunoscut în primul rând pentru deciziile sale prost gândite. Mulţi votanţi sunt dezamăgiţi, analiştii îl acuză de un mandat diletantist şi se plâng că deseori tace”, scrie ”Der Spiegel”.

  ”Asta este marca lui Iohannis. Fie că e vorba despre teme de politică internă, cazuri de corupţie sau legi controversate – adeseori când vocea sa de şef de stat s-ar impune el tace sau postează un text scurt pe Facebook. Când promulgă legi nu e prea atent ce face. În decembrie anul trecut a promulgat o lege privind acordarea de pensii speciale aleşilor locali, lege care slujea doar intereselor elitei politice. Jenant pentru Iohannis: la scurt timp după, legea a fost declarată neconstituţională”, continuă articolul.

  ”Der Spiegel” scrie şi despre atitudinea preşedintelui Iohannis faţă de lupta împotriva corupţiei:

  ”Cu banalităţi Iohannis somează periodic la lupta împotriva corupţiei, cere mai multă transparenţă, dar, aşa cum au indicat jurnaliştii de investigaţie ai platformei anticorupţie Rise Project anul trecut în august, există neconcordanţe serioase în declaţia de avere a lui Iohannis. Potrivit Rise acesta nu a declarat între 2005 şi 2008 115.000 de euro proveniţi din încasări de chirie. Recent Iohannis polemiza împotriva confiscării averii mogulului media Dan Voiculescu, fostul valutist a lui Ceauşescu, care a fost condamnat la zece ani de închisoare într-un proces de corupţie cu daune de milioane. După un val de indignare publică şi pierderea a 20.000 de like-uri pe pagina de Facebook, Iohannis a afirmat necăjit: ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *