Cătălin PREDOIU: Chişinău în nuanţe de gri – trebuie începută o dezbatere despre Unirea cu România

predoiu-620x400Cătălin PREDOIU, unul dintre liderii PNL-PDL din Romania, trebuia demult sa spuna asta, nu sa ii sprijine pe cei din PCDA care, acum, s-au aliat cu Dodon si Usatii si care nu au permis unionistilor sa vorbeasca in PMAN. Ma mir de politicienii romani care se considera cunoscatori ai situatiei din Basarabia, dupa care vad ca au gresit. Bine ca macar se trezesc in ultimul ceas. PNL.ro trebuia demult, in spiritul esentei si realizarilor de unitate nationala romaneasca ale PNL din intreg spatiul romanesc, sa initiem o dezbatere despre posibilitatea Reunirii celor doua state romanesti, nu sa se fereasca de PNL.md pentru ca si-a asumat statutar si programatic, mesajul Unirii cu Romania…

Sa vedem daca, cel putin acum, va fi auzit Catalin Predoiu depnl-unire propriul partid si daca va impune aceste dezbateri, la care sa participe si PNL.md – unicul partid unionist din al doilea stat romanesc. Ne pare bine ca acum TOTI oamenii treji la minte si tot mai curajosi, ajung la pozitia PNL.md, pentru care am fost si mai suntem blamati, de pe ambele maluri ale Prutului, din pacate… Vitalia Pavlicenco 

Cătălin PREDOIU: Din cauza fobiei ruseşti nu vedem de la Bucureşti destul de clar ce se întâmplă la Chişinău. Dacă vrem o soluţie corectă pentru cetăţenii din Republica Moldova, trebuie să abandonăm clişeele cu care operăm la Bucureşti, devenite între timp depăşite, şi să privim adevărul în faţă. Avem prea multă propagandă şi prea puţină informaţie relevantă despre ce se întâmplă la Chişinău.

În stradă sunt reprezentate tendinţe diverse, de la suporterii lui Dodon şi Usatâi (pro-ruşi) la pro-europeni, pro-democraţie şi pro-unionişti cu România, precum şi pro-europeni unionişti moldoveni (Moldova Mare). Ce facem cu aceştia din urmă? Ne facem că nu-i vedem, doar pentru a-i anula pe pro-rusi? Sunt liderii protestatarilor pro-europeni, la rândul lor, cu adevărat pro-europeni, sau se trag şi ei din ape tulburi? Sunt mânaţi de bune intenţii? Cine ne garantează că nu ne pricopsim cu o nouă serie de „Filaţi”? Pare să nu mai existe alb şi negru la Chişinău, ci doar infinite nuanţe de gri. O culoare cu care suntem de cele mai multe ori obligaţi să lucrăm în politică.

Continuăm să ne minţim cu teza „partidelor/forţelor pro-europene” care „vor asigura integrarea Republicii Moldova în UE” sau o practicăm doar pentru că asigură un minimum de progres european pe bani europeni, pe care România nu şi-i permite? Îmbrăţişăm politic un guvern marionetă doar pentru că vedem alternativa Dodon şi Usatâi mai rea? Şi dacă Plahotniuc, Dodon, Usatâi şi Filip sunt de fapt împreuna într-un montaj de tipul „poliţist bun – poliţist rău”? Cât de sincer e Andrei Năstase? Ce are de gând Ion Sturza? Dar Maia Sandu? 

Trecem de la iluzia că Filat duce Rep Moldova în UE la iluzia că Plahotniuc va strânge toate cioburile într-o plasă şi o va preda cuminte la Bruxelles, via Bucureşti – Berlin?

Este falia dintre clasa politică şi popor atât de mare încât nu mai poate fi acoperită decât prin anticipate? Sau este mai eficient jocul de real politik prin care UE şi FMI ”cumpără timp” de la guvernul Filip, presându-l în acelaşi timp la reforme şi aplicarea Acordului UE – Rep Moldova?

De undeva trebuie să reîncepem.

Reconstrucţia, recalibrarea unei politici eficiente pe termen lung pentru interesele noastre naţionale, o politică veritabilă euroatlantică în vecinatatea Estică a UE, în spaţiul de peste Prut, pleacă de la câteva premise şi urmează câteva linii de acţiune realiste: 

1. Se încheie – cu un eşec, cu o criza politică – epoca sprijinirii necondiţionate a „forţelor pro-europene”. Ce s-a făcut s-a făcut, ar fi o exagerare să spunem că nu s-au făcut şi lucruri bune, vezi politica de acordare a cetăţeniei române. Dar în ansamblu, înregistrăm un eşec. Unii s-au pozat cu Filat, alţii cu Plahotniuc. Rezultatul se vede astăzi în stradă la Chişinău, unde zeci de mii de oameni protestează. Continuarea „parcursului european al Republicii Moldova“ trebuie să implice de acum o monitorizare responsabilă şi ajutor condiţionat permanent de reforme, sprijin financiar la schimb cu reforme, sprijin financiar la schimb cu anticorupţie.

2. Cetăţenii din Republica Moldova cer de luni bune în stradă anchetarea furtului miliardului de dolari, măsuri anticorupţie reale, complete, imparţiale şi măsuri concrete – legi – de implementare a Acordului UE – Republica Moldova. Să sprijinim Chişinăul în reformarea Justiţiei şi lupta împotriva marii corupţii. Să cerem oricărui guvern livrarea acestor obiective concrete.

3. În Parlamentul Republicii Moldova nu mai există masa critică real pro-europeană. Să nu ne mai minţim. De aceea, numai presiunile diplomatice constante pot împinge acest guvern Filip (Plahotniuc) la reforme reale, anticorupţie, aplicarea Acordului cu UE.

4. Alegerile anticipate acum ar aduce doua tendinţe – progres pentru forţele pro-ruse, dar poate şi o împrospătare a forţelor pro-europene. Cât de riscant este acest joc?

5. Indiferent de guvern şi numele premierului, rămâne crucial ca reformele să avanseze şi Acordul cu UE să fie aplicat, în caz contrar şi alegerile la termen peste trei ani, dacă nu se schimbă calitatea guvernării, ar putea aduce la putere forţe pro-ruse cu un scor copleşitor, ceea ce le-ar asigura o majoritate ca cea pe care a avut-o Voronin în 2001.  De ce ar şti nemţii, polonezii sau ungurii mai bine decât noi ce trebuie făcut pentru un destin democratic şi prosper al cetăţenilor Republicii Moldova?

6. Dincolo de linia oficială a statului care trebuie să se încadreze într-o notă de politically correctness, din motive care nu mai trebuie explicate, trebuie să începem la Bucureşti o dezbatere civic politică pe termen lung pentru o soluţie istorică pentru Republica Moldova: Unirea cu România. Această dezbatere trebuie să plece de la adevăr: câţi cetăţeni români sprijină ideea de unire, câţi cetăţeni moldoveni o sprijină? Trebuie să începem cu tact această dezbatere, care să vizeze o formulă politică realistă, o formulă agreată şi sprijinită de partenerii euroatlantici, o formulă îmbrăţişată de cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului, o formulă care rezolvă echitabil toate interesele, o formulă cu şanse de realizare. Trebuie pregătită minuţios, cu talent politic şi răbdare, dar nu mai putem evita această dezbatere. Ar fi o laşitate şi o trădare să nu o începem din spaţiul civic şi politic. E cazul să lămurim democratic acest subiect care pluteşte în aer fără a fi verbalizat prea mult.

7. Indiferent care sunt soluţiile pentru care optează cetăţenii şi clasa politică din Republica Moldova, trebuie să revendicăm dreptul la prima voce în concertul UE, atunci când vine vorba de Republica Moldova. De ce ar şti nemţii, polonezii sau ungurii mai bine decât noi ce trebuie făcut pentru un destin democratic şi prosper al cetăţenilor Republicii Moldova? Dar pentru a fi întemeiaţi în acest demers, trebuie să ne facem temele serios, pe un spaţiu mai larg, care excede instituţiilor statului şi cuprinde spectrul politic responsabilizat şi societatea civilă implicată, mediul de afaceri de asemenea. Nu putem lăsa toată greutatea acestui subiect pe umerii instituţiilor statului, este nevoie şi de o anvelopă civică şi politică pentru a avea succes. Înainte de toate însă, cum spuneam, trebuie să privim adevărul de la Chişinău în faţă, să înţelegem ce am greşit şi să reparăm din mers.

http://adevarul.ro/international/europa/chisinau-nuante-gri-1_56a1f9d937115986c6c79e8d/index.html

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Declaraţiile premierului de la Bucureşti despre unirea Rep. Moldova cu România

  LIVIU G. STAN 24 IANUARIE 2016

  “Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a unirii”, a declarat astăzi premeirul României, Dacian Cioloş, în faţa miilor de oameni adunaţi la Iaşi pentru a sărbători 157 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri.

  „În fiecare an, venim de 24 Ianuarie la Iași, pentru a evoca primul pas important în devenirea României moderne. Ideea sub care se desfășoară această sărbătoare este unire, o idee nobilă atunci, utilă și generoasă și acum. Unirea a făcut ca Principatele Române de acum 157 de ani să prindă forță în jurul unui proiect de țară. La un proiect de țară, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucrăm și acum. Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale și obiective larg împărtășite”, a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.

  Sute de tineri basarabeni participă la Iaşi, pentru a marca 157 de ani la înfăptuirea Micii Uniri.

  Basarabenii au fluturat în Piaţa Unirii din Iaşi drapele ale României, au afişat bannere cu mesaje unioniste – „Vrem Unirea”, „Unirea, obiectiv naţional” – şi au scandat lozinci prin care au cerut unirea Republicii Moldova cu România.

  Tinerii fac parte din șase organizaţii unioniste, printre acestea fiind Onoare, Demnitate și Patrie, Tinerii Moldovei, Uniți sub tricolor, Grupul „Fapte nu vorbă”.

  De asemenea, în Piaţa Unirii participă şi tinerii unionişti de la Acţiunea 2012.

  Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere ca domn al Moldovei și Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza.

  “Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a unirii”, a declarat astăzi premeirul României, Dacian Cioloş, în faţa miilor de oameni adunaţi la Iaşi pentru a sărbători 157 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri.

  „În fiecare an, venim de 24 Ianuarie la Iași, pentru a evoca primul pas important în devenirea României moderne. Ideea sub care se desfășoară această sărbătoare este unire, o idee nobilă atunci, utilă și generoasă și acum. Unirea a făcut ca Principatele Române de acum 157 de ani să prindă forță în jurul unui proiect de țară. La un proiect de țară, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucrăm și acum. Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale și obiective larg împărtășite”, a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.

  Sute de tineri basarabeni participă la Iaşi, pentru a marca 157 de ani la înfăptuirea Micii Uniri.

  Basarabenii au fluturat în Piaţa Unirii din Iaşi drapele ale României, au afişat bannere cu mesaje unioniste – „Vrem Unirea”, „Unirea, obiectiv naţional” – şi au scandat lozinci prin care au cerut unirea Republicii Moldova cu România.

  Tinerii fac parte din șase organizaţii unioniste, printre acestea fiind Onoare, Demnitate și Patrie, Tinerii Moldovei, Uniți sub tricolor, Grupul „Fapte nu vorbă”.

  De asemenea, în Piaţa Unirii participă şi tinerii unionişti de la Acţiunea 2012.

  Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere ca domn al Moldovei și Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza.

 2. Iulian Chifu: Nimeni nu va accepta o Transnistrie mai mare, cu capitala la Chișinău
  24.01.2016 10:08

  Am fost primul care a criticat actualul guvern. Nici nu merită să ne amintim numele premierului. Nu există, nu a livrat, e un necunoscut. Fără personalitate. Și am criticat nu pentru că, în mod normal, pentru a evalua, trebuie să aștepți măcar 3 luni, 100 de zile, ca să vezi ce se întâmplă. Acțiunea se judecă prin finalitate. Ci pentru că bazele majorității sunt instabile, pentru că formula de coagulare a majorității este imorală, pentru că s-a făcut prin distrugerea unei forțe politice și racolarea resurselor parlamentare ale alteia. Pentru că nu a fost subiectul unei negocieri reale, cu partidele, oricât de grea ar fi, oricât de dură ar deveni împărțirea de funcții. Pentru că abordarea prin negociere reală este mai inclusivă și coerentă politică, mai largă și pro-europeană prin integrarea tuturor forțelor pro-europene.

  Am criticat formula și am vorbit deja despre remaniere și restructurare deplină a Guvernului, în martie, la alegerea președintelui și pentru că, atunci când pornești la drum să faci reforme, ai nevoia de maximum de susținere parlamentară pe care o poți obține, maximum de încredere publică și o rază de speranță pentru populație. Actuala majoritate și actualul guvern pleacă de la polul opus: zero toleranță, lume în stradă, contestare, nici o speranță, nici o bază de încredere publică. Cum trebuie încă 4 parlamentari pe lângă cie 57, pentru a alege Președintele Republicii Moldova, cum ai epuizat capacitatea de „a lua la bucată”, cum ai nevoie de o susținere mai largă și de oameni profesioniști și cu bază proprie de încredere pentru a evita prăbușirea statului, e nevoie de negocieri cu toate forțele pro-europene, de împărțirea reală a puterii și de aducerea în Guvern a celor mai buni reprezentanți din fiecare domeniu.

  Dar dincolo de această realitate, mai există și realitatea presiunii străzii, a opoziției parlamentare și extraparlamentare, a societății civile, a intelectualității, inclusiv a celor care au ales să nu susțină strada, din cauza combinației de orientări și a amestecului de agende, conglomeratului de personaje cu trecutul controversat și al manifestărilor de violență. Ceea ce nu respinge însă realitatea dezaprobării situației curente, chiar dacă majoritatea nu-și dorește falimentul Republicii Moldova sau căderea în haos, stat eșuat, neguvernabil.

  Ce ar însemna mâine alegerile anticipate? Un gest democratic, firește, dacă vine după o epuizare a opțiunilor actualului parlament de a livra o majoritate sau un guvern. În condițiile legii și a statului de drept, pe care susțin pro-europenii din piață că-l apără și și-l doresc. O aberație, dacă e realizat prin bătaia din picior și încălcarea constituției sub presiunea pro-rusului Dodon sau a anarhistului Usatâi. O revoluție, dacă și-o asumă populația Republicii Moldova. Cu toate costurile aferente. Dar unde merge atunci Republica Moldova?

  La această oră, Republica Moldova nu a soluționat marile teme ale existenței și identității sale. Și dacă nu a făcut-o, o formulă revoluționară, de tip tabula rasa, poate duce spre înfruntarea între purtătorii opțiunilor fundamentale, mergând până la război civil. Teoretic. Nu cred că în Republica Moldova există populația care să pună mâna pe arme și să se lupte astfel. Dar separatism există.

  Încă există o dispută fundamentală în privința identității locuitorilor din stânga Prutului, alta decât cetățeni ai Republicii Moldova, cu limba de stat limba română – stabilită deja de Curtea Constituțională potrivit Declarației de Independență. Dar o dezbatere reală, soldată cu o soluție realistă și majoritar acceptată de populație nu există, o soluție care să respecte și adevărul istoric, și legitimitatea construcției statale a Republicii Moldova. Nici măcar banala afirmație că românii și moldovenii sunt una și același lucru, iar auto-identificarea distinctă e rezultat al bazei culturale diferite, al vicisitudinilor istoriei, nu e una asumată unanim.

  Apoi problema orientării Republicii Moldova nu e stabilită fără dubiu. În 2005, sub Vladimir Voronin, Parlamentul Republicii Moldova a votat în unanimitate orientarea pro-europeană a Republicii Moldova. Astăzi nici măcar acest consens nu mai există. S-a pierdut. Unii vor în Uniunea Vamală sau Uniunea Euro-asiatică, ce-o mai fi însemnând aia, adică “cu Rusia”, alții „cu Europa” sau „cu România”.

  În fine, există și o parte din ce în ce mai importantă a populației, 23% la ultimul sondaj, care pune în discuție statalitatea Republicii Moldova. Unirea cu România. O fi bine? O fi rău? De ce nu e bine? De ce e rău? Dar ce zice România în chestiunea aceasta? Nici o dezbatere publică reală, ci un simplu subiect tabu, băgat sub preș, tocmai pentru că stârnește din nou disensiuni și amenință coeziunea, aia cât mai este ea. Și nu mă refer la oficiali, care din start nu-și pot pune problema să discute desființarea unui stat pe care-l reprezintă într-o funcție sau alta. Ci despre societatea civilă, intelectualitate, elită. Și nu în termenii canonici, ci pe o dezbatere reală. Nu-i vorba că nici România nu a abordat problematica, deși aici susținerea emoțional-umorală pe baze istorice, nedezbătută, nejustificată și fără argumente pro și contra, este la 60-70% din populație. Cât costă? Cine-și asumă? Ce înseamnă pentru români? Altfel susținerea asta empatică nu are fundament real.

  Deci admițând varianta forțării revoluționare a unei răsturnări a ordinii de drept după mintea lui Usatâi și altor revoluționari de dreapta, pro-moldoveniști sau pro-europeni, unde ajungem? Cine-și asumă haosul fără direcție? Sau cine își asumă guvernarea interimară? Dar rezultatul alegerilor care s-ar putea să nu difere mult de raporturile reale din societate ca opțiuni, nu neaparat ca partide, ca etichete? Și, apropo, cu ce partide noi formate și construite ar vota dreapta pro-europeană, pro-reformistă? Unde sunt reprezentați politic Maia Sandu, Ion Sturza, Platforma DA, mișcările civice?

  Apoi există componenta de responsabilitate a guvernării. Firește că un anarhist nu are o problemă cu haosul și pescuiește în ape tulburi. Dar oamenii responsabili, care mâine ar putea conduce Republica Moldova, ar trebui să aibă un răspuns. Ce face populația cât timp se bat oamenii din stradă și politicienii mai vechi sau mai noi în alegeri? Cine-l plătește pe cetățeanul în funcție publică, profesor, medic, om de cultură, om din administrație, cine plătește pensile și ajutoarele sociale? Guvernul actual a spus că are bani până-n februarie, și s-ar descurca și după. O fi. Eu spun că în două săptămâni după declararea anticipatelor, Republica Moldova intră în încetare de plăți. Și nimeni nu discută cu strada sau cu politicieni ce nu au fost aleși. Și în România a fost revoluție, în 1989, dar a venit cu speranță enormă, era o schimbare de regim, iar ajutoarele și donatorii au venit imediat. În Republica Moldova, dezamăgirea străzii e și dezamăgirea partenerilor internaționali. Și până nu știe încotro se dezvoltă politicile, Chișinăul rămâne în carantină.

  Asta din punct de vedere economic. Strategic, haosul de la Chișinău astăzi este contrar oricărei așezări internaționale, ca și reorientarea Republicii Moldova, care va avea opoziție de la toți partenerii occidentali, SUA, UE, dar și de la cei doi vecini, singurii dealtfel ai Republicii Moldova, România și Ucraina. Și nimeni nu va accepta o Transnistrie mai mare, cu capitala la Chișinău, și recunoscută internațional.Nu va accepta haosul și instabilitatea pe termen lung, nici reorientarea Republicii Moldova, în spatele Ucrainei, care are un război de gestionat în Estul teritoriului său. Evident, nimeni inafara de Putin. Deci, cu toată părerea de rău, orice planificare a pro-europenilor din stradă trebuie să răspundă și la această dilemă care este cu relevanță internațională. Reacția SUA care a discutat la București și convenit planul româno-american de susținere a Republicii Moldova arată că au fost atinse interese de relevanță globală astăzi. Asta definește motivul răspunsului unanim din toate capitalele relativ la ce se întâmplă la Chișinău. E o linie roșie inacceptabilă, ce nu poate fi trecută decât cu izolare și costuri enorme.

  Și mai este un test important pentru un politician: modul în care ia decizii în situații de criză. Cum își păstrează calmul, cum judecă ce-i mai bine pentru cetățeni și are abordări coerente dacă -și dorește o funcție de conducere în stat. Iar pe această linie nu se mai așează niciodată poziții ca incitarea la revoltă publică, plecatul la drum fără plan, fără strategie, ura și emoțiile majore, asocierea cu oricine, doar să doborâm ceea ce este. Aici sunt necesare pragmatismul, gândirea calmă, echilibrul, soluțiile alternative dacă pot fi propuse, respectarea constituției(punerea sub semnul întrebării prin revoluție duce la anularea statului, așa cum îl știm azi). Și mai trebuie și o uitătură atentă către Tiraspol și Comrat, care ar putea profita de haosul de la Chișinău. Răspundeți, domnilor ce vă doriți oameni de stat, la toate aceste probleme, puneți soluția pe masa, și sigur toată lumea o va dezbate.

  Până atunci orice actor internațional se uită la ceea ce are Republica Moldova. La partidele existente. La oamenii politici din prim plan. La alternative. La repartiția reală a puterii. La cetățenii Republicii Moldova care trebuie să trăiască și astăzi, și mâine. La tot. Responsabil. Pragmatic. La echilibre de putere și repartizări reale de funcții. La formațiuni politice de viitor, din cele existente sau din cele în formare. Și decid cum ar putea fi ajutată soluționarea ieșirii din impas, în condiții democratice, ale statului de drept Republica Moldova, recunoscut și respectat ca atare, a suveranității și exprimării voinței libere prin vot la alegeri. De către cetățenii, elita și politicienii de la Chișinău, nu de altcineva.
  Formulele alternative, dacă nu am fi în această parte a Europei, în acest context geopolitic, ar fi ignorarea totală și carantina deplina până se dumiresc cetățenii, elitele locale și politicienii, și spun coerent ce vor să facă și cine-I reprezintă. Cu probleme pentru falimentul statului și viața oamenilor, pentru că o soluție nu poate fi așteptată sine die. A fost așteptată aproape 90 de zile, în condiții constituționale. Acum există o majoritate și un guvern, formal, cu care se poate discuta.

  În ceea ce privește România, decizia e clară: s-a încheiat epoca “susținerii necondiționate” a drumului European al Republicii Moldova și România(alături de SUA și statele europene) susțin orientarea europeană și reformele, combaterea corupției, modernizarea statului și aplicarea Acordului de Asociere, a angajamentelor luate de Republica Moldova. Indiferent cine-l conduce. Indiferent cum arată majoritatea sau cum îl cheamă pe premier. Nu susține oameni, ci fapte, acțiuni, reforme. Dar orice guvernare trebuie să facă reforme înainte de a aștepta sprijin. Ceea ce a anunțat la București Victoria Nuland, subsecfretarul de stat al SUA, după discuția cu partenerii români, a fost faptul că sprijinul pentru reforme e garantat. Și ajutor umanitar de urgență, și sprijin politic, economic, energetic și de securitate pe termen mediu și lung. Dar numai pentru orientarea strategică pro-europeană și pentru reforme reale. Pentru acțiune pragmatică. În nici un caz pentru cei care doresc să deraieze acest drum.

 3. Doi cunoscuți adepți ai protestelor Platformei Demnitate și Adevăr, cunoscuții analiști Nicolae Negru și Petru Bogatu, au criticat dur prestația acesteia în ultimul timp, în special faptul că și-a unit forțele cu Igor Dodon și Renato Usatîi, promotorii intereselor Moscovei în Republica Moldova și au compromis astfel protestele pașnice, pro-reformă și pro-europene

  Această încrâncenare a liderilor DA care împreună cu Usatîi și Dodon cer anticipate se explică prin faptuil că poziția grupărilor pro-ruse, în fond, influențează poziția Platformei DA. Se discreditează protestele. ”Iar această exacerbare imposibilă de dizolvare a parlamentului vine de mai mult timp de la Dodon. Iată că și DA a căzut în cursă. Nici protestatarilor pro-europeni nu le-a plăcut acaestă convergență și s-au dat deoparte”, a declarat Petru Bogatu în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei TV.

  Și Nicolae Negru a criticat această ”contopire”. ”Atunci când faci companie cu un bandit se pune întrebarea ce criterii morale ai și tu? Când te-ai înfrățit cu dracul apare întrebarea ce câștigi din asta? I-am auzit pe cei de la DA că vor să-i folosească pe socialiști și pe Usatîi. Nu, domnilor, ei vă folosesc pe voi. Ei sunt interesați ca Republica Moldova să se afle în haos până la sfârșitul anului”, a menționat Nicolae Negru.

  Mai mult, el a opinat că acest joc al Platformei DA ar sugera că și liderii acesteia sunt controlați și comandați de la Moscova. ”Dar pe cât de sinceri sunt unii lideri ai Platformei DA, dacă nu cumva sunt și ei angrenați în interesele Rusiei? Eu nu exclud nici lucru acesta, pentru că ei nu trebuiau să ajungă să se unească cu Dodon, pentru că Dodon urmărește alt scop”, a opinat Nicolae Negru.

  Mai mult, el a concluzionat că și scopul inițial al protestelor Platformei – lupta cu oligarhii contravin alianței cu Dodon și Usatîi, care sunt la rândul lor niște oligarhi. ” Dacă ați observat Dodon nici nu pomernește numele lui Plahotniuc. El cu Usatîi sunt oligarhi”, a declarat Nicolae Negru.

 4. http://www.publika.md/ingrijorarea-liderului-unionist-george-simion-privind-protestul-pus-la-cale-de-nastase-usatii-si-dodon_2509851.html

  Prin protestul de duminică, 24 ianuarie, organizat de Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon se vrea instaurarea unei alianțe guvernamentale anti-românești la Chișinău. Avertismentul a fost făcut de liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion.

  Kievul, îngrijorat de repercusiunile pe care le pot avea ultimele frământări politice de la Chişinău

  „ÎNGRIJORĂTOR! – acum un an, cel ce urma să devină președintele Platformei DA, Andrei Năstase, îmi propunea să facem o alianță, într-o formulă civică care apoi va deveni partid politic. Noi cu politica știți și voi cum ne situăm…

  Mai departe s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu-mi era clar de ce-am fost expulzat, de ce au fost unioniștii eliminați din rândul manifestanților din PMAN și protestele lor anti-oligarhie/pro-Unire puse în umbră. Alianța actuală cu Usatâi și Dodon nu poate decât să mă îngrijoreze, miza reală nefiind protestul de duminică, ci o alianță guvernamentală anti-românească la Chișinău, pe baza acestor proteste!”, a notat liderul unionist pe o rețea de socializare.

  „Rusia atacă Moldova pe toate fronturile”. Cine sunt oamenii Kremlinului care vor un Donbas la Chișinău

  Totodată, George Simion a venit cu o recomandare pentru manifestanți: „Eliberați protestele de la Chișinău de politicieni, pentru că e păcat de speranța sinceră a oamenilor care ies în stradă! În sfârșit înțeleg utilitatea unei Piețe fără lideri, ca la București”, a scris liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

 5. RE-UNIRE !
  ———————————-
  Repet a câta oară-
  RE-UNIRE cu ROMÂNIA !

  RE-UNIRE ! / și nu Unire /
  Căci noi deja ne-am /re-/UNIT o dată – la 27 Martie 1918
  prin ACTUL UNIRII Basarabiei pt. TOTDEAUNA cu România
  votat de Sfatul Țării la Chișinău.

  ACUM trebuie să Re-Stabilim acel document istoric
  și să Re-Venim la Normalitate !
  Deci, vă rugăm,
  folosiți termenul de RE-UNIRE !
  ————————————————————

 6. Atenție Mare
  ——————————-
  Teroriștii DA-DA-iști dodoniști usatiști au blocat intrarea în Chișinău
  pe Calea Ieșilor – deci intrarea dinspre vest de la Iași.

  E oare u un semn al ocupanților
  că vor riposta la o eventuală sosire a forrțelor
  militare române/europene NATO pt. a stabiliza situația la Chișinău ?
  și a susține dorința populației de a se Re-Uni cu România ?
  /exact aceeași situație ca în 1918/

  Și oare de ce acești teroriști DA-DA-iști n-au mers la intrarea
  dinspre EST pe str. Muncești, acolo, de unde ne paște pericolul ocupației rusești cu tankurile de la Tiraspol ?

  De ce tace un Untilă-Ciuntilă,
  deputat liberal din Parlament,
  Șeful Securițății Statului,
  acel care l-a votat cu două mâni pe Plahoi-tniuk ?
  ——————————————————————

 7. domnul Predoiu tot o tine cu UE!!!!????. Pentru basarabeni UE reprezinta furt, mizerie, incompetenta. Ei vor intr-un loc iubit de majoritate, langa Ivan. De aici pornim! Apropo, dintre cei circa 400000 de basarabeni cu cetatenie romana, nu s-a gasit niciunul sa organizeze la Chisinev o adunare in cinstea Unirii din 1859. NIMENI! Si ei sunt romani!!!!!! HA HA HA!

 8. Parca a strigat huhurezul in timp de noapte si in mijloc de codru des.

  Ma refer la comentariul lui coressi. E ca un vampir, care iese din sicriu sa muste, sa suga sange si apoi sa se ascunda iarasi in sicriu.

  Mai tsica, mai ai a striga in locuri pustii? Du-te la mos Chiorpec, ciubotarul satului, sa te unga cu dohot pe fata, sa fii tuciuriu si pe afara, nu numai pe dinauntru. Te asemeni mult cu Cain, ucigasul fratelui sau, care a fost insemnat pe frunte cu un semn negru de catre Creator.

  Dar tu, coressi, esti roman? Nu-mi vine sa cred, pari mai mult a grecotei cu nas subtire sau a bulgaroi cu ceafa groasa. In orice caz, sigur, ca esti fugar de la Socola. Lasa-ne sa-ti punem camasa de forta si sa te linistim, baiatule.

 9. Guvernul pe care îl conduc își propune
  să valorifice generoasa idee a RE-UNirii”,

  a declarat astăzi premeirul României, Dacian Cioloş,
  în faţa miilor de oameni adunaţi la Iaşi
  pentru a sărbători 157 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri din 1859.

  http://infoprut.ro/42793-declaratiile-premierului-de-la-bucuresti-despre-unirea-rep-moldova-cu-romania.html

 10. Stimate Tot Acela, am urmat link-ul articolului propus de Dvs, l-am citit si am citit si comentariile. Am gasit un comentariu despre Re-unire, un comentariu traditional al Dvs. Dar ati semnat in cazul dat ca …”Marușca din Dobrica”. Sunteti de gen mascului sau femenin? Cum sa ma adresez: domn sau doamna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *