Reprezentanți ai Consiliului Unirii au vorbit la Expoziția operelor de artă despre deportări

IMG_4543IMG_4559IMG_4558

 

 

 

 

 

 

 

Joi, 11 iunie, a avut loc ediția ordinară a Expoziției operelor de artă dedicate calvarului deportărilor – tematică propusă Uniunii Artiștilor Plastici de dincoace de Prut de dna Silvia Vrânceanu, o româncă adevărată – cea care ne-a și invitat la acest act de cultură, cu multă insistență, pe noi, prietenii ei, din conducerea PNL, a Asociației Veteranilor de Război-1992 ”Tiras-Tighina” – entități membre ale Consiliului Unirii. Aflați pe ultima sută de metri a campaniei electorale, noi, unioniștii, am mers cu răspundere și am participat cu durere la Sala Brâncuși, unde au venit mai mulți români cu durerea trecutului tragic din istoria națiunii române de pe ambele maluri de Prut. Printre cei prezenți au fost reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici, pictori, cunoscutul om de cultură, fost deputat și ex-vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, studenți de la Academia de Poliție – tânăra generație care va continua să țină vie memoria românilor, în care deportările, persecutările românilor, etnocidul antiromânesc nu pot fi uitate și artiștii plastici contrubuie decisiv la neuitare, alături de scriitori, cineaști, publiciști, istoricieni și politicienii care țin la istoria adevărată a basarabenilor.

IMG_4535La eveniment au participat, din partea Consiliului Unirii, Vitalia IMG_4529Pavlicenco, președintele PNL, coordonator al Consiliului Unirii, Timotei Țurcanu, candidatul PNL la funcția de Primar general al Chișinăului, coordonator al Consiliului Unirii, Anatolie Caraman, președintele AVR-92 ”Tiras-Tighina”, coordonator al Consiliului Unirii, precum și Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC al PNL, Anatolie Revenco, ex-vicepreședinte al PNL, coordonator al Consiliului Unirii.

Mai multe persoane au luat cuvântul și au rememorat trista epocă stalinistă din istoria românilor, au menționat sacrificiul artiștilor plastici care au organizat și un concurs al operelor dedicate subiectului dureros.

IMG_4556 IMG_4552 IMG_4548Unioniștii din Consiliul Unirii îi mulțumesc dnei Silvia Vrânceanu pentru angrenarea sa concretă în păstrarea memoriei vii a poporului roman în operele creatorilor basarabeni, precum și Uniunii Artiștilor Plastici pentru menținerea acestei serii de ediții a Expoziției.

IMG_4533IMG_4531IMG_4527IMG_4525Regretăm, totodată, finuțele acțiuni regretabile, cu subtext subversiv, ale UAP, de a organiza, concomitent, o altă expoziție, în altă parte, la aceeași oră, pentru a diminua efectul acestei expoziții cu mesaj dureros despre trecutul tragic al românilor. Nu am vrea să credem, deși avem toate motivele să fim aproape siguri, că există printre artiștii plastici basarabeni dintre cei pentru care scopul de a fi pe placul Puterii este mai important decât de a nu uita istoria adevărată a semenilor. Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. CIREȘAR 2015-
  CLINCHETUL UNIONIST PRO-EUROPEAN de la CHIȘINĂU
  BUN ! BUN ! BUN ! – Blocul Unirii Naționale ! – B.U.N. !
  ———————————————————————-
  1.
  Semnați cu toții Listele Re-Unirii,
  căutați-i pe voluntarii BUN-i și semnați Re-Unirea noastră pe Vecie cu România
  pt. copiii și generațiile viitoare. Nu mai dormiți! Deșteptați-Vă ! La Actiune !
  2.
  Veniți cu toții cu drapele și pancarte unioniste
  la Marea Adunare Națională Unionistă Europeană
  din 5 iulie 2015, orele 2 pe Piața Mare din Chișinău
  /reprezentanți B.U.N.-i
  -Costică Codreanu, Ileana Podoleanu, Tolică Ursu, Vicu Prisăcaru, Dinu Plângău,etc.
  3.
  Sâmbătă, 11 iulie 2015,
  Podul de Oameni-
  UN MARE POD-LANȚ UMAN se va forma pe ambele maluri la Prut
  pt.a pregăti Marea Re-Unire Viitoare
  /un Lanț Uman similar aceluia din 1989 din Țările Baltice contra ocupației sovietice.
  Vă așteptăm cu drag!
  4.
  Concurs Foto Unionist Vestimentar –
  www magazin romanism ro
  5.
  Concurs clip-video – Ce Înseamnă Re-Unirea !
  Priviți acest clip de Ilenuța Corcimaru – O viață mai dulce !
  Nr 1 din topul meu !
  Hohote de râs garantate !
  http://unireainseamna.md/concurs/
  6.
  – Lista candidaților est-moldoveni unioniști pro-europeni care au semnat
  “Pactul pentru RE-Unire. Pactul pentru Europa” –
  www pact md
  7.
  B.U.N. ! –
  – A nu confunda Organizația Civică B.U.N.-ă din Chișinău
  Cu Partidul creștin-democrat -100% B.U.N.- din București,
  reînființat în aprilie 2015, coordonator scriitorul Claudiu Tănăsescu
  8.
  Alte sloganuri pentru a fi scandate sau scrise pe pancarte
  pentru marșurile unioniste –
  – RE-U-NI-RE-PE-VE-CI-E!
  – RE-U-NI-RE-PE-VE-CI-E!
  – RE-U-NI-RE-PE-VE-CI-E!

  – RO-MÂ-NIA-MA-RE = ÎN-VE-CHI-LE-HO-TA-RE!
  – DA-CIA-STRĂ-BU-NĂ = O-MA-RE-CU-NU-NĂ !
  – SFA-TUL-ȚĂ-RII-NE-UI-TAT!
  – MIR-CEA=ȘTE-FAN=ȘI-ZA-MOL-XE!
  – MAT-COV-SCHI=LA-RI=ȘI-VI-E-RU!
  – JOS-HO-TA-RUL-DE-LA-PRUT!
  – JOS-HO-TA-RUL-STA-LI-NIST!
  – DOI-NA-ȘI-ION-CÂN-TA-TÎ –
  = EU-RO-PA-E-A-ICI!
  – LI-BER-TA-TE-LUI-GE-OR-GI-CĂ!
  ================================================
  9.
  N.B.
  Anul 2015 –
  TEROAREA ȘI RĂZBOIUL TIMOFTIST FILATELIST
  SIS-TEMATIC BĂLĂNIST KGB contra UNIONIȘTILOR CONTINUĂ-
  – după arestarea și expulzarea peste Prut la 13 mai
  a liderului unionist Georgică Simion, vest-moldovean din Focșani,
  iată că acum, la 8 iunie, un alt Lider Unionist est-moldovean din Ungheni, Anatol Arhire,
  ex-deputat, a primit o citație la poliția de frontieră comunistă voronistă moldo-stalinistă,
  pentru faptul că a scandat RE-UNIRE TRICOLOR pe Podul de la Prut la Leușeni-Albița,
  sâmbătă, 6 iunie 2015, împreună cu alți tineri unioniști din Rep. Molotova.

 2. CRONICA UNIONISTĂ
  ––––––––––––––––––
  12-13 iunie 2015,
  la biblioteca municipală B.P Hașdeu din Chișinău

  -Conferința Științifică Internațională –
  -75 de Ani de la Anexarea de către URSS
  a teritoriilor din cadrul României-
  a Basarabiei, a Nordului Bucovinei și a Ținutului Herța
  la 28 iunie 1940.

  https://drive.google.com/file/d/0ByA7Kci8VpxBZlNsM01pMUZZNG8/view?pli=1

  Sunt invitați toți doritorii !

 3. Toată lumea este de acord, pe fondul furăciunilor politicienilor, pe fondul sărăciei, Unionismul începe să prindă rădăcini tot mai puternice în Republica Moldova. Cu alte cuvinte, tot răul – spre bine. Dacă ar fi să mergem pe logica asta, cei mai mari Unioniști sunt Shor, Filat, Plahotniuc, Voronin, Dodon și alții, dar nu neapărat în ordinea aceasta.

  Jurnaliști, editorialiști, bloggeri de la Chișinău, pe care îi respect, se declară Unioniști, dar au o problemă cu marșurile. Cică să nu aibă loc, că întrețin ura, destabilizează situația… Fraților, greșiți. Și eu greșeam, că am crezut la fel, dar acum îmi dau seama că marșurile acestea își au menirea lor. Arată că există un nucleu dur al Unioniștilor, că acesta este mare și îi solidarizează pe Unioniștii. Dar, cel mai important, marșurile întrețin focul Unionismului, nu-l lasă să se domolească. După dezamăgirea provocată de Roșca și Co, Unionismul devenise un fel de paria la Chișinău. Erai considerat aproape nebun dacă susțineai că Moldova trebuie să se unească cu România.

  Există însă câteva probleme. Unu, Unionismul este contestat nu numai în Moldova. Citiți comentariile la știrile despre Marșul Unirii care au apărut în presa din România. Sunt un supărat să văd atâția cetățeni români neinformați și rău intenționați. Este adevărat, sunt mulți trolli printre ei, oameni plătiți să bage zânzanie, dar sunt și mulți care pur și simplu o iau pe arătură. Poate că asta este bine. Nu de alta, dar cetățenii moldoveni au fost acuzați mereu că nu vor Unirea. Iată că nu-i chiar așa.

  Doi. Faptul că există reticenți sau anti-unioniști mă lasă rece. Credeți că pe vremea lui Cuza, pe vremea lui Mihai Viteazu toată lumea era încântată de Unire? Nu. Erau mulți, foarte mulți oameni care se opuneau. Ohohoho, tare se mai opuneau. Și totuși s-a putut. De ce? În primul rând pentru că asta este în sângele românilor, să vrea să trăiască în aceeași țară. De când există românii, în sufletele lor Unionismul a fost peste separatism. Dar, cel mai important, s-a putut face Unirea pentru că au existat lideri care și-au dorit asta în ciuda rușilor, turcilor, chiar și în ciuda opoziției din cele trei state românești – Ardeal, Moldova și Țara Românească.

  Partea bună a mitingului din Chișinău – am văzut câțiva potențiali lideri care să înfăptuiască Unirea. Din păcate, politicienii de acum, chiar și cei de la București, nu au pe agenda lor Unirea. Pe cei din București nu-i înțeleg. De cei de la Chișinău ce să zic? Sunt puși pe căpătuială. Nu vor nici în UE, unde regulile sunt strice și nu i-ar lăsa să fure, nu vor nici în România, unde ar fi fost arestați cu toții de DNA, de s-ar goli parlamentul. Așa că, dragii mei, nu ne rămâne decât să inventăm noi, dintre noi, niște lideri care să înfăptuiască Unirea! Așa să ne ajute Dumnezeu!

 4. Bravo, mempria nationala trebuie improspatita mereu zi de zi.

 5. Vizionind inregistrarea prilejuita de vernisajul Expoziției operelor de artă dedicate calvarului deportărilor, m-a impresionat expozitia si tinuta aleasa a invitatilor. Deosebit de emotionante au fost interventiile reprezentantilor plasticienilor, care revin anual cu o expozitie avind aceeasi dureroasa si de neuitat tematica, dupa cum si interventiile d-nei Pavlicencu, un mare patriot roman, o neobosita sustinatoare, un adevarat port-drapel al ideii legitime de Unire si ale d-lui Valeriu Matei, ce s-a impus printr-o vie si tulburatoare evocare a acelor vremuri de cosmar si orori, in care si-au pierdut viata atitia oameni nevinovati. Am putut remarca, in participarea afectiva si implicata a publicului, impactul acestei remarcabile expoziții.
  Ar fi de dorit ca aceasta expozitie sa devina una itineranta, in locuri conventionale si mai ales neconventionale, in paturile cele mai largi, pentru a nu lasa loc uitarii si ignorantei.

 6. Iar eu raman impresionat ca oamenii din suburbia Durlesti timp de 25 de ani merg la lucru, la scoala, la gradinita in „maxi-taxi”, ca vitele la abator. Daca inultim numarul de zile lucratoare timp de 25 de ani, vom vedea ca se va face un drum spre serviciu mai lung, decat a ajunge in Siberia. Cu ce, noi, cei de astazi, ne aflam intr-o situatie mai buna, decat buneii nostri transportati in vagoane pentru vite? Cu nimic. Majoritatea dintre noi a fost nevoita sa plece din Moldova, sa lucreze printre straini, sa le faca pe plac, ca sa poata transmite acasa niste bani pentru cei ramasi acasa. Insa au venit Shor, Filat si Plahotniuc si le-au luat banii trimisi de noi din buzunar. Si ne mai transporta in „maxi-taxi”, ca pe vite la abator. Cu ce soarta noastra moderna este mai buna ca a celor deportati de Stalin. Si inca ni se mai cere sa votam diferiti tipi si tipe, care scuipa in sufletul nostru, vorbindu-ne de istorie si neam, de parca noi insine nu am fi oameni. E o mare vrajeala aici. Nu voi vota PNL si PL!!!

 7. Autodeportatii de astazi din R.Moldova spun cu hotarare nu Alegerilor banditesti din R.Moldova, unde ti se propune sa votezi numai pentru BANDITI!!!
  Ca sunt unionisti ori putinisti, imi este in COT!!! Pentru BANDITI nu votam!!!

 8. Mihai, dacă nu poţi face diferenţa între deportaţii din perioada stalinistă şi situaţia celor din cartierul Durleşti ci dimpotrivă pui semnul de egalitate între cele două situaţii, înseamnă că, ori nu eşti în toate minţile, ori eşti urmaşul unui sau unor torţionari stalinişti care au terorizat Moldova în perioada respectivă de tristă amintire. Şi o altă inepţie pe care mintea ta bolnavă a zămislit-o: semnul de egalitate într unioniştii care iubesc Moldova şi îi doresc binele şi putiniştii care doresc plasarea Moldovei în era comunismului sovietic. Din ce lume vii tu, măi Mihai, şi care este numele tău real ?

 9. vlad, esti un dobitoc profund, cu mintea ruinata. Am ajuns sa o vad si pe aceasta: fiecare bandit se da ori unionist ori putinist si ma obliga sa-i votez. Sa astepte mult si bine. Asteapta si tu, dobitocule vlad, ca a hamai, vad ca poti, dar asta nu ma incalzeste. Tu, ticalosule, ai trait 15 ani in emigratie? Tu, puturosule, ai fost in stare sa nu-i vezi pe cei dragi ani dea randul? Mars potaie si hamaie la altii, nu la mine…

 10. Mihai, eu am argumentat ceea ce am afirmat. Argumentează şi tu. Dacă eşti un cretin şi nu ai cum să înţelegi cum stau lucrurile, atunci nu mai ieşi pe internet. Stai la porci pentru că aceste este nivelul tău.

 11. Porcul „vlad” scrie ca a „argumentat”. Argumentele porcului vlad sunt atacul la persoana, grohaiala demagogica si murdarie. Porcii vlazi nu au argumente, ei stiu doar sa murdareasca si sa grohaie in cazul cand cineva nu se incadreaza in creierasul lui minuscul de sinantrop.
  Din aceste persoane apar diferiti Iurie Rosca, care, la inceput se urca in copac unionist, se coboara statalist si merge la culcare dughinist. V-am vazut destul, potailor. Am imunitate la demagogi ieftini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *