PNL a participat la protestul din 7 iunie de la Chișinău

11

_DSC0124 _DSC0125Dupa ce PNL a adresat mesajul de mai jos, azi a participat la protestul Platformei DA.

Dar despre aceasta vom scrie mai tirziu.

Stimați unioniști,

 

PNL, membru al Consiliului Unirii, a sprijinit mereu protestele legale contra guvernării corupte. Am fost împreună pe 5 aprilie, pe 3 mai și pe 16 mai. Vom protesta cu toții și pe 7 iunie, când vă așteptăm, la ora 11.00, în Scuarul Teatrului de Operă și Balet, pentru a participa, organizat, la Protestul pașnic anunțat de Platforma DA.

Conducerea PNL

NOTĂ NECESARĂ: Chiar dacă există mai multe semne de întrebare, dar și semne evidente că adevăratul scop al organizatorilor Platformei DA nu este consolidarea societății, ci instituirea unui control asupra masei de protestatari antiguvernamentali, pentru a nu admite emigrarea votului spre partidele românești, spre PNL, noi, conducerea Partidului Național Liberal, rămânem fideli imperativului de a obține o societatea cu adevărat democratică, fără corupție și cu justiție independentă, pentru că numai în astfel condiții, cu mai multă libertate, se va realiza și voința de Reîntregire a neamului românesc, pentru care pledează – și STATUTAR! – Partidul Național Liberal.

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Sa mergem cu toti la ALEGERI si sa iasa CANDIDATII PARTIDELOR PRO EUROPENE.

 2. Moldovenii campioni la călcatul pe greblă și datul cu capul în stâlp și de ce Unirea e singura soluție.
  4 IUNIE 2015 / ISTORIAPREZENTUL
  descărcareEnglezii au inventat fotbalul și acesta a devenit sport național în foarte multe state ale lumii, criket-ul este sport național în India, baseball-ul este sport național în SUA, oina este sportul național al românilor etc., sportul național în Moldova este însă călcatul pe greblă și datul cu capul în stâlp.Ba chiar mai mult de atât noi suntem și campioni Europeni la cest gen de sport.

  În scurta noastră istorie ca stat independent noi nu am făcut nimic altceva decât să dăm cu capul în fiecare stâlp întâlnit în cale. Am ajuns în momentul în care situația este clară, e clar că nu avem capacitatea să ne autoconducem, e clar că construcția pseudo-statului Republica Moldova a eșuat, e clar că proiectul prin care se dorea formarea unei alte limbi și alte națiuni a falimentat. E clar în momentul de față pentru toată lumea că Unirea este doar o chestie de timp. Până și Rusia, prin vocea lui Jirinovski, a recunoscut faptul că suntem români și că ei ne-au dat denumirea de moldoveni, iar noi ca niște frați mai mici, care suntem ascultători și care am crezut mereu că „capul tăiat sabia nu taie”, am început să ne „pocinim”.

  Ultimile acțiuni de la Chișinău, coroborat cu creșterea Românie (caracterizat prin creșterea nivelului de trai, creștere economică, scăderea prețurilor, lupta acerbă cu corupția, etc), duc toate spre o singură cărare, care este bătăturită de mult, dar pe care noi ne-am ambiționat să nu mergem. Unirea este acum cea mai viabilă soluție și chiar cea mai rentabilă.

  Toți cunoaștem asta, până și mulți alolingvi își dau seama că spre asta se merge. E timpul să alegem drumul fără stâlpi și greble, drumul cel bun, drumul sigur. România e singura cale prin care noi vom putea gusta vreodată din bucatele de la masa Uniunii Europene, Moldova nu are nici o șansă să intre în UE ca stat independent.

  Unire frați români!!!

 3. O pozitie corecta! Trebuie participat si astfel se va auzi si vocea pentru unitate nationala romaneasca.

  Trebuie de mers in primele randuri!

 4. cita ticalosenie din partea unionistilor, cum sa va bagati la manifestare straina cu slogoanele proprii?!
  .
  jucati pentru Plaha si Filat
  .
  in Facebook unionistii deja fac propaganda ca duminica sa scandeze numai despre unire…
  .
  de ce dezbinati oamenii? nu toti ACUM vor unirea, de ce vreti sa atrageti atentia de la raul comun?

 5. Ion(Ivan), cât de limitat şi rău intenţionat poţi să fii dacă atât te duce mintea. Tu eşti cel care promovezi dezbinarea între români iar răul comul este tocmai propaganda ta şi a celor ca tine moldovenist-panslavistă care înseamnă de fapt întoarcerea în evul mediu. Voi nu simţiţi progresul şi evoluţia firească a naţiiunilor şi de aceea rătăciţi legaţi la ochi şi cu cât pipăiţi mai puţin cu atât strigaţi mai tare Caută-ţi alt drum şi nu mai infecta spaţiul virtual cu asemenea inepţii de care râd şi curcile de peste Nistru. Dacă ai avea puţină minte ai vedea că, de fapt, cei mai mulţi care au umplut rândurile protestelor DA au fost unioniştii care susţin demiterea guvernului Licurici însă fiind civilizaţi au înţeles limita activiştilor partinici DA şi au procedat în consecinţă. Platforma DA se va răsufla în curând şi atunci se va vedea diversiunea pe care a generat-o cu personaje cărora li se poate spune „Ion”. Îţi doresc Drum bătătorit şi fără întoarcere.

 6. Struții Unirii
  http://romanism.ro/strutii-unirii/

  SCRIS DE CONSTANTIN CODREANU / 5 IUNIE 2015

  În 2015, mai ales după Marșul Unionist de pe 16 mai, la care au participat 25.000 de persoane, s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie analiști ce se sufocă de la atâtă expertiză în materie de Unire. Se sufocă într-atât de tare încât nu au cum să se abțină și turuie ca niște mori stricate.

  Acești pseudoexperți critică tot ce apucă. Încep cu liderii unioniștilor de pe cele 2 maluri de Prut și termină cu metodele aplicate pentru realizarea Unirii. Vezi, Doamne, ei știu cum e mai bine! Ei știu ce trebuie să fie făcut și ce nu trebuie să fie făcut în egală măsură. „Nu acum, nu e bine acum! Nu așa, bre, nu așa se face! Nu știți nimic! E prea degrabă! E târziu deja!”. Părerile contradictorii nu sunt o raritate în rândul acestor lupi ai vorbelor și mielușei ai faptelor. Sau, dacă e să le găsim o reprezentare din regnul animal care să le fie pe potriva comportamentului, atunci, le putem spune fără ezitare „Struții Unirii”. Mai ales că unii dintre cei mai vocali trubaduri ai acestor vorbe deșarte chiar au și fizicul necesar pentru a fi acoperiți biologic din punct de vedere al comparației.

  Strutii Unirii

  Struții Unirii pledează pentru Unirea pe ascuns, în șoaptă, departe de ochii lumii, ca să nu deranjăm pe careva. Dacă îi întrebi cum rămâne cu Unirea ca expresie a voinței populare, bagă capul în nisip imediat! Dacă îi întrebi cum rămâne cu Unirea care să fie cerută de către cetățenii moldoveni pentru a fi auziți de cei de peste Prut, politicieni inclusiv, dar și de către cancelariile occidentale, își aruncă setoși capul în același strat protector de nisip!

  Struții Unirii o fac pe pseudodiplomații, sugerând că trebuie să vorbim cât mai puțin despre Unire pentru a nu supăra minoritățile naționale și pentru a nu fortifica tabăra celor care reprezintă interesele Moscovei în Republica Moldova. Dacă îi întrebi ce altceva decât respect, toleranță și înțelegere le-am arătat minorităților naționale în toți acești ani de după destrămarea URSS, în nisip îi vezi cu capul! Dacă le ceri socoteală de ce se gudură pe lângă microbii politici alde Dodon, Voronin sau Lupu, dar îi acuză de toate cele rele cu atâta fermitate pe cei care luptă pentru Unire, își scufundă creierul în neantul nisipurilor! Dacă îi întrebi ce au făcut concret pentru a stopa imensa mașinărie propagandistică a Kremlinului, își bălăcesc tâmplele în fire nisipoase!

  Struții Unirii o fac pe stataliștii deghizați în apostoli ai integrării europene. Pretind că sunt unioniști, dar vorbesc despre Unire ca despre ceva realizabil doar după o eventuală integrare europeană a Republicii Moldova. Doar o adiere de întrebare privind siguranța lor că un astfel de scenariu e posibil îi face să recurgă la nisipul din fața ochilor în calitate de răspuns preferat.

  Struții Unirii vorbesc despre Unionismul de paradă și consecințele catastrofice ale acestuia. Însă, e suficient să îi întrebi dacă realizează măcar un pic faptul că fără unioniștii care pledează pentru idealul lor în stradă inclusiv ei nu ar fi avut ce comenta (făcând paradă din ipoteze și teorii năstrușnice) ca să îi vezi fluturând răspunsuri extrem de nisipoase.

  Struții Unirii sunt melodramatici și sentimentali. Ei pretind că poartă Unirea în suflet. Dar dacă îi întrebi cât de des s-au îngrijit de respectiva povară sufletească, se aruncă la bătut mătănii în biserici de nisip.

  Struții Unirii sunt niște paraziți pe corpul unioniștilor, îi parazitează verbal pe cei care acționează și nu se lamentează. Struții Unirii tocmai de aceea sunt niște struți, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că, în timp ce judecă având capul malaxat de nisip, singurul lucru cu care trebuiesc asemuiți ca importanță și impact e ceea ce rămâne la suprafață odată ce plonjează din gât înspre picioare.

 7. Un singur comentariu foarte scurt. Struţul nu face gestul atât de mult exemplificat negativ de noi oamenii pentru că este duplicitar ci pentru că aşa este construit genetic. Putem spune acelaşi lucru despre „Struţii Uniri” ? Eu cred că nu.

 8. Veaceslav Balacci – NU ne FURAŢI protestul!

  https://balacci.wordpress.com/2015/06/06/nu-ne-furati-protestul/

  Afaceriştii nu au ce căuta în politică! Deprinşi să trăiască pentru a face bani, monetizând tot ce văd în jurul lor, aceştia procedează la fel atunci când vin, pe faţă sau ascuns, în politică. Ne-am convins de asta de nenumărate ori după 1991, dar mai ales după 7 aprilie 2009. Ei au furat protestul nostru sincer de la 7 aprilie împotriva regimului Voronin şi după ce l-au folosit pragmatic pentru a-i înlătura pe comunişti de la guvernare, au convertit timp de 6 ani protestul nostru în miliarde de euro. Au făcut-o cinic, cu sânge rece, ne-au vândut ca la bursă, la ratele zilei. La fel se întâmplă şi acum, când ei vor să ne fure şi ultimul lucru pe care-l mai avem, ca şi la 7 aprilie, protestul. Ei au pus ochii şi pe acest ultim bun pe care-l mai avem şi vor să-l folosească în lupta dintre ei, pentru sfere de influenţă şi alte miliarde, care se vor a fi furate de acum încolo la Chişinău.

  La 3 mai nouă, unioniştilor, care formăm după 1989 principala forţă de protest de la Est de Prut, faţă de toate guvernările care s-au perindat pe la Chişinău, s-a încercat din nou să ne pună lacăt la gură. Tot aşa cum a încercat s-o facă şi Roşca după 2005, când a încercat să justifice alianţa cu Voronin. Ne spunea aceleaşi vorbe pe care le auzim şi azi: „Nu e momentul! Unirea trebuie făcută, nu strigată! Nu trebuie să speriem ruşii!” etc. De fapt, explicaţia acestor scuze şi pretexte este şi a fost mereu mult mai simplă. Autorii acestor sfaturi de „conciliere naţională între popoarele Moldovei” nu vor decât să perpetueze furturile şi corupţia din acest colţ de ţară, cu ambiţii de stat. Doar să reuşească să se caţăre şi ei, dacă nu la, măcar pe lângă guvernare, ca să le cadă şi lor ceva de la treucă, din ce se fură de la gura moldovenilor.

  După ce recent au apărut informaţiile despre întânirea din 1 aprilie de la Frankfurt, dintre oligarhul Vlad Filat, Andrei Năstase, autoîntitulat lider al Platformei Civice DA şi oligarhii Victor şi Viorel Ţopa, a devenit foarte clar ceea ce părea de neînţeles la 3 mai, de ce s-au declarat indezirabile sloganurile unioniste şi de ce se îngustează numărul celor cu acces la microfon. Cineva vrea nu doar să controleze Platforma Civică, dar se vede deja păpuşar al protestului, încearcă să controleze forţa maselor şi să o folosească în jocurile sale de putere, în care este foarte puţin probabil să intre şi interesele poporului protestatar.

  Iată de unde această stranie abordare de concurenţă cu unioniştii şi Tinerii Moldovei! Şi iată de unde această stranie îngustare a revendicărilor Platformei Civice DA, de la demisia incorpore a guvernării şi pedepsirea celor implicaţi în furtul de la BEM, cerute la primul miting, la cerinţele anunţate înainte de mitingul de duminică, demisia selectivă, a doar unor şefi de instituţii, care tocmai se ocupă sub monitorizarea ambasadelor europene de la Chişinău de extinderea anchetei penale în cazul Băncii de Economii!

  Iese că Platforma cere ca după demisia şefilor de instituţii, tot actuala guvernare, a lui Filat şi Plahotniuc, să numească alţi şefi de instituţii?! Ce obţine Filat este clar, scapă pe încă vreo câteva luni, sau poate chiar ani, de răspunderea pentru implicarea directă în furtul de la BEM (ameninţat de anchetă este şi Viorel Ţopa, fost şef la Banca de Economii sub guvernarea Voronin), dar ce obţinem noi, poporul protestatar, este cam… neclar! În locul actualilor procuror general şi şef la CNA X şi Y, Filat şi Plahotniuc, sau Plahotniuc şi Filat vor numi alţi şefi, Y şi Z?!

  NU! Aşa NU va ieşi! După 7 aprilie NU mai suntem naivi! Cineva bagă zâzanie şi vrea ca unioniştii să nu iasă la protestul de mâine, pentru a avea toată libertatea de manevră cu protestul, pe care îl vede deja în propriul buzunar. NU va fi aşa! DA, noi, unioniştii, VOM FI mâine la protest şi vom scanda JOS HOŢII! JOS Plahotniuc! JOS Filat! JOS Ţopii! JOS OLIGARHII! După 7 aprilie nu mai suntem naivi. Şi nici proşti! NU ne furaţi protestul!

 9. Ghimpu: Oligarhii Viorel şi Victor Țopa controlează Platforma DA, iar insistența lor de a organiza mitingul în PMAN nu este întâmplătoare

  Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că insistenţa Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” de a organiza pe 7 iunie un miting în Piaţa Marii Adunări Naţionale, loc rezervat de PL pentru a organiza o întâlnire cu alegătorii, nu este întâmplătoare. Mihai Ghimpu a scris pe pagina sa de socializare că omenii de afaceri Viorel și Victor Țopa sunt cei care stau în spatele acestor acțiuni.

  ”Dovada că Hoţii-Oligarhi Viorel şi Victor Ţopa care sunt condamnaţi stau în spatele Platformei DA! Cine nu crede, îi recomand să se documenteze cine sunt avocaţii lor. Şi ultimul lucru, un răspuns celor care striga că PL se contrapune mitingului Platformei DA. Spuneţi-mi, vă rog, cine participă în alegerile locale, Platforma DA sau PL? Cine trebuie să aibă un miting în PMAN, Platforma DA sau PL, când ştim cu toţii că a mai rămas doar o săptămână până la alegeri? Cui îi revine să apere Capitala de invazia roşie-rusească, Platformei DA sau PL-ului? Cine doriţi să fie Primar General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă sau Zinaida Greceanîi?”, a scris Ghimpu pe Facebook.

  De asemenea, liderul PL se întreabă despre ce fel de patrioţi poate fi vorba, dacă se bagă peste mitingul PL, nu mai există alte locuri de a petrece un miting. ”Oare e întâmplător acest lucru anume cu o săptămână înainte de alegeri?”, s-a întrebat Ghimpu.

  Liderul PL a mai subliniat că unii ar trebui să fie mult mai atenţi, altfel „se vor lovi din nou cu capul şi de data aceasta de peretele nu a trei oligarhi, ci a cinci deja”. Ei ştiu a manipula cetăţenii, când este vorba de miliarde, dovadă Alianţă PLDM şi PDM cu PCRM”, mai scrie Ghimpu.

  Amintim că anterior unele surse mas-media au scris că în spatele Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” ar sta oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa, fapt infirmat de reprezentanţii Platformei.

 10. Academician Florin Constantiniu: Un popor de oi naște un guvern de lupi

  “Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”, afirmă Acad. Florin Constantiniu, într-un interviu consemnat de Formula As, în anul 2012.

  La 20 de ani de la marea varsare de sange din decembrie 1989, Romania arata ca un animal bolnav si haituit. Ne uitam in urma si nu ne vine sa credem ca au trecut doua decenii de sperante zadarnice. Nimic din ce-am visat nu s-a implinit. In jurul nostru domnesc stagnarea si deziluzia, inceputurile neterminate, politica murdara, cu degetul pe tragaci, manipularea televizata. Lipseste o viziune, un proiect national de salvare. Lipseste harta viitorului. Trista priveliste n-a cazut din cer. Au creat-o politicienii si romanii insisi. Cum a fost turcul, asa a fost si pistolul. Nu mai putem sa ne ascundem dupa deget. Ca o confirmare, academicianul Florin Constantiniu, istoric de prestigiu european, ne pune in fata o oglinda necrutatoare in care, daca avem curajul sa privim, ne vom afla poate izbavirea, scrie, în prefața acestui dialog,Matei Donea, realizatorul interviului publicat de Formula As.

  “Din nefericire, sansele imense care se ofereau tarii noastre in decembrie 1989 au fost ratate”

  – Cum evaluati, fara menajamente, cele doua decenii de libertate din viata noastra, domnule profesor?

  – Ca pe un inaugural ratat. In istoria fiecarui popor exista evenimente cruciale, care inaugureaza o noua etapa in evolutia societatii. Decembrie ’89 a fost un astfel de eveniment: crucial, innoitor, fondator. Din nefericire, sansele imense care se ofereau tarii noastre au fost ratate si, astfel, Romania imparte cu Bulgaria si Albania ultimele locuri din clasamentul tarilor foste comuniste.

  – Pentru un individ, 20 de ani inseamna mult, aproape o treime din viata. Ce reprezinta pentru istorici aceeasi perioada?

  – Pentru istorici sunt foarte instructive, intr-un astfel de moment, comparatiile cu alte intervale de timp ale istoriei nationale. Iau doua exemple de perioade cu o intindere de doua decenii, ca aceea scursa de la caderea regimului comunist. Prima: 1859-1878; a doua: 1918-1938. In primul caz, perioada a fost marcata de un progres uluitor: de la Unirea Principatelor (1859), care pune bazele statului roman modern, la castigarea independentei (1877/1878). Politica de reforme a lui Cuza, in primul rand reforma agrara din 1864, si politica de modernizare promovata dupa aceea de Carol I, au facut ca statul roman sa se smulga din inapoierea determinata – in principal – de dominatia otomana, si sa se modernizeze rapid. Progresele au fost vizibile pe toate planurile: politic, economic, social, cultural. Sa nu uitam ca, in acest interval, apar “Junimea” si Eminescu! A doua perioada: 1919-1938. Iesita dintr-un razboi pustiitor si lovita de o criza economica de o duritate nemiloasa (1929-1933), Romania a izbutit, totusi, sa inregistreze un remarcabil progres in toate directiile, 1938 fiind anul de varf al Romaniei interbelice.

  – Vorbiti de doua perioade exceptionale, domnule profesor! Ce se intampla astazi in Romania se afla la polul opus!

  – Intr-adevar. Am ales aceste doua perioade tocmai pentru ca ele sunt cele mai potrivite spre a fi comparate. In toate cele trei cazuri, avem de-a face cu inaugurale: in 1859, asa cum am spus, se aseaza temelia statului roman modern; in 1918, se desavarseste unitatea nationala a romanilor; la 22 decembrie 1989, se inchide “paranteza” comunista, deschisa in 1945 de ocupantul sovietic, si se reintra pe fagasul dezvoltarii firesti a societatii romanesti. Veti fi de acord – sper – ca la cea mai sumara comparatie, perioada postdecembrista apare cu o intristatoare saracie de rezultate. Suntem liberi, este adevarat, dar a progresat in vreo directie Romania? Sunt, astazi, romanii mai fericiti? Exista un mare ideal national care sa-i mobilizeze pe romani? In raport cu 1859-1878 si 1918-1938, ultimii 20 de ani nu ne dau decat infime temeiuri de satisfactie si deloc de mandrie.

  “Clasa politica s-a aruncat asupra Romaniei cu un singur gand: sa se imbogateasca. A jefuit cum nici hulitii fanarioti n-au facut-o”

  – De ce, in ultimii 20 de ani, romanii nu au mai fost in stare sa repete performantele din perioadele pe care le-ati amintit?

  – Parerea mea este ca perioadele de progres sunt asigurate de conjugarea eforturilor elitei politice si intelectuale cu angajarea plenara a maselor intr-un proiect national, mobilizator si stimulator. In 1859, generatia pasoptista (Mihail Kogalniceanu, Ion C. Bratianu), cea mai creatoare generatie a istoriei romanesti, s-a aflat la unison cu societatea moldo-munteana, care voia unirea si independenta. In 1918, generatia Marii Uniri (Ion I. C. Bratianu, Take Ionescu, Nicolae Iorga) s-a aflat la unison cu societatea care voia “Romania Mare” si afirmarea ei pe plan european. Din 1989, societatea romaneasca a fost profund divizata (vezi “Piata Universitatii”), lipsita de un proiect national si incapabila sa-si mobilizeze resursele pentru a valorifica sansele ce i se ofereau: in primul rand, unirea Republicii Moldova cu Romania. Pe scurt, nici clasa politica, nici societatea romaneasca nu au fost in masura sa asigure inauguralului din decembrie 1989 justificarea imenselor posibilitati oferite de caderea comunismului.

  – Cu alte cuvinte, putem vorbi de o “ratare” postcomunista a Romaniei?

  – Vorbim de clasa politica si de societatea romaneasca. Cea dintai a intrunit trei superlative: cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei. Lipsita de expertiza, avida de capatuiala si sigura de impunitate, ea s-a aruncat asupra Romaniei cu un singur gand: sa se imbogateasca. A jefuit cum nici hulitii fanarioti n-au facut-o. Responsabilitatea ei fata de situatia catastrofala a Romaniei este imensa. Astazi, constatam ca industria este lichidata, agricultura e la pamant, sistemul de sanatate in colaps, invatamantul in criza, individualitatea Romaniei pe plan international disparuta. Criza economica nu a facut decat sa agraveze relele care au precedat-o. Incompetenti, guvernantii nu au stiut sa atenueze socul crizei ce ne-a lovit. Daca Romania profunda se zbate in dificultati si deznadejde, clasa politica prospera. Case peste case (oameni politici cu patru, cinci, sase locuinte; te intrebi ce vor fi facand in ele), vile in tara si strainatate, masini de lux etc. s-au strans in proprietatea clasei politice. Stiam ca avutia este rezultatul unei activitati economice. Acum, vedem ca politica este mijlocul cel mai sigur de imbogatire.

  “Un popor de oi naste un guvern de lupi”

  – Cine este vinovat de aceasta situatie?

  – Cred ca principalul vinovat de aceasta situatie este insusi poporul roman! El ilustreaza perfect observatia ca “un popor de oi naste un guvern de lupi”. Spiritul de demisie, pasivitatea, resemnarea romanilor, au permis clasei politice sa-si bata joc, nepedepsita, de tara. Lipsit de spirit civic, poporul roman nu a fost capabil, in acesti 20 de ani, sa traga la raspundere clasa politica sau sa “tempereze” setea ei de inavutire. Pe roman nu-l intereseaza situatia generala. Daca prin fin, nas, cumnat, amic etc., si-a rezolvat pasul lui, restul duca-se stim noi unde! Mostenirea multiseculara a lui hatar si bacsis a ramas atotputernica. Cum sa indrepti o tara, cand cetatenii ei se gandesc fiecare la sine si nu la binele comun!? Astazi, asistam la situatii si mai dramatice. Romanii pleaca – din nevoia de castig – sa lucreze in Spania sau Italia, sa lupte in Afganistan. Energii si vieti se irosesc astfel in beneficii straine. Nu poti sa-i condamni: mai bine sa lucreze pentru straini, decat pentru noii ciocoi postdecembristi, care ii trateaza cu un dispret suveran.

  – Intrarea Romaniei in NATO si UE a fost, totusi, o biruinta postdecembrista.

  – Sa fim seriosi! Am intrat in NATO pentru ca SUA, factorul decisiv al Aliantei, au vrut-o. Aduceti-va aminte ca, in 1997, cand Romania a dus o campanie pe cat de zgomotoasa, pe atat de inutila, SUA ne-au inchis usa la summit-ul de la Madrid. In dorinta de a castiga bunavointa Washingtonului, am incheiat tratatul dezastruos cu Ucraina, fara a obtine nici un folos. Dupa 11 septembrie 2001, evaluarea americana s-a schimbat radical. In lupta impotriva terorismului islamic, SUA aveau nevoie de noi aliati; in acest context, Romania a devenit membra a NATO. A fost o decizie americana, nu un merit al guvernantilor romani. O situatie similara, si in cazul intrarii in Uniunea Europeana. Directoratul marilor puteri ale Uniunii a decis extinderea ei in Est. Daca avem un dram de sinceritate, trebuie sa recunoastem ca suntem inca departe de a fi o tara la nivelul standardelor vest-europene, care sunt ale Uniunii. Directoratul marilor puteri a considerat insa ca este in interesul sau aceasta extindere, si atunci, la gramada – iertati-mi expresia! – am intrat si noi.

  “Patriotismul e privit, in anumite cercuri ale intelectualitatii noastre si ale societatii civile, ca o boala rusinoasa”

  – Ce-i lipseste Romaniei pentru a fi din nou ceea ce a fost candva?

  – O “mare idee”, un mare proiect national. Inainte de 1859, a fost Unirea; inainte de 1918, a fost desavarsirea Unirii. Astazi nu ne mai insufleteste nici un ideal mobilizator. In perioada interbelica, Cioran ar fi vrut ca Bucurestiul sa devina Bizantul sud-estului Europei. Si, fara nici o exagerare patriotarda, ar fi putut deveni. Astazi nici nu vrem, nici nu putem sa ne afirmam. Economic, Romania a devenit o piata de import. Nu cunosc vreun produs romanesc vestit la export. Practic, suntem un fel de colonie. In politica externa, am disparut de pe harta diplomatica a Europei. In plan cultural, scriitorii romani asteapta, in continuare, Nobelul… In stadiul actual, cred ca sectorul in care Romania ar fi putut sa se manifeste cu sanse de succes era cel cultural-stiintific. Din nefericire, guvernantii postdecembristi si-au batut joc de invatamantul romanesc, supus la tot felul de “reforme” si “programe” inepte si distructive. Daca, din randul elevilor sau studentilor, au iesit elemente de valoare, ele sau au plecat in strainatate sau au disparut in mediocritatea din tara. Aveam sansele sa fim Bizantul Europei de Sud-Est. Am ramas insa la periferia Europei.

  – Mondializarea ameninta structura fiintei nationale. Se poate sustrage Romania acestui carusel mortal?

  – Mondializarea este un proces caruia Romania nu i se poate sustrage, dar caruia ii poate rezista. Nu o rezistenta, as spune, de caracter antagonic, ci printr-o afirmare a identitatii nationale. In Franta, tara cu o atat de veche si stralucita cultura, guvernul a initiat o dezbatere despre identitatea nationala. La noi, cand cineva abordeaza aceasta problema, se aud imediat voci care il acuza ca este nationalist, nostalgic etc. Patriotismul e privit, in anumite cercuri ale intelectualitatii noastre si ale societatii civile, ca o boala rusinoasa. Americanii – ii am in vedere pe cetatenii SUA – ne ofera cel mai frumos exemplu de patriotism. Noi, care ii copiem in atatea privinte, ramanem indiferenti la minunata lor pilda.

  – Mai poate fi patriotismul o valoare in zilele noastre?

  – Daca vorbim de un patriotism lucid, da, fara indoiala. Eu unul am aderat la principiul atat de sanatos al “Junimii”: “Patriotism in limitele adevarului”. Sa-mi iubesc tara si poporul, dar sa nu le ascund niciodata defectele. Poate este o deformare de istoric, dar cred ca identitatea nationala are o componenta esentiala: memoria istorica. Traditia se cultiva, in primul rand, prin cunoasterea istoriei. Cand monumentele istorice se paraginesc si se ruineaza, memoria istorica e pe cale de disparitie.

  – Cum credeti ca vor judeca perioada postdecembrista urmasii nostri de peste o suta de ani?

  – Peste o suta de ani, cred ca judecata urmasilor si, intre ei, a istoricilor, va fi foarte severa. Anii 1989-2009 vor fi considerati o perioada de declin, clasa politica si poporul roman impartind, in egala masura, responsabilitatea pentru aceasta trista realitate. Sa dea Dumnezeu ca atunci, peste un secol, Romania sa aiba situatia fericita pe care, insa, a ratat-o astazi!

 11. S-a ales praful de Platforma DA! Botan redus la tacere, oamenii Țopilor au confiscat protestul

  Disperarea Țopilor si Nastașilor demonstreaza in aceste zile ce interese stau in spatele protestelor organizate in Centrul capitalei, la care participa oameni care inca mai cred in schimbare. Dar, pana la urma s-a ales praful de Platforma DA, iar liderul neformal al Coalitiei a fost trecut pe banca de rezerva, fara drept de apel. Pe scurt, a fost redus la tacere.

  Platforma DA a inceput sub forma unui protest civic impotriva celor care au ajuns la guvernare, insa, ulterior, aceasta platforma a inceput sa fie controlata sută la sută de catre oamenii Țopilor, care au promis o mediatizare si mobilizare a celor care privesc TV-ul. Miscarea DA au alunecat usor spre Țopi, iar acum vedem ca a fost privatizata in totalmente. Mai rau este ca au ramas acolo oameni care parca sunt spalati la cerebel, devotati intereselor lui Victor si Viorel Topa, fugarii condamnati in Republica Moldova.

  Botan, cel care iesea de la inceput si se afirma ca un lider al Miscarii, a ramas acum undeva pe un scaun in sala de asteptare, de unde nici nu mai este auzit si nici nu mai este vazut. Topii au vrut sa faca din el un nou Mocanu, mai destept si cumpatat, insa nu le-a mers. Probabil au vrut altceva de la analistul politic, insa acesta nu le-a putut pune in fata chiar tot ce vor. Asa ca, Țopii au scapat de el, apoi au privatizat activitatea de protestatar.

  Pana la urma, dupa cum am scris si in alt articol, in Moldova a fost compromis pana si ceea ce insemna protest. A inceput ceva sincer, impotriva lui Plahotniuc si Filat, iar acum s-a ajuns la o lupta nebuna pe intern, pentru a forma un partid din Miscarea DA, iar Nastas sa fie presedinte.

  Oare acest lucru este dorit de catre protestatari? Pentru asta se aduna, sa faca partid Topilor? Cred ca nu!

  De fapt, maine ar trebui sa se protesteze inclusiv impotriva Țopilor, nu doar a Vlazilor, deoarece se incerca schimbul de oligarhi, nu de altceva. Asta vor cei care pun acum in mișcare Platforma DA, cu parere de rau.

  Au demonstrat marele interes fata de putere inclusiv cand au izgonit unionistii din PMAN la cererea Țopilor. Au spus ca ei nu au nevoie de Unire cu Romania, ca vor un popor moldovenesc unit, nu romanesc. Este clar, Nastasii si Topii doresc sa rastoarne puterea, sa se urce ei pe scaunele moi, sa fure cum stiu ei mai bine, apoi sa uite de toti protestatarii.

  Pe scurt, ei nu vor binele pentru Tara, ci vor sa fie bine doar lor.

  Cine vei fi tu, daca te duci sa protestezi pentru Țopi si Nastași?

  Vei fi acelasi prost care a protestat si pentru Vlad Filat. Ai vrut sa fie mai bine, sa fii in UE, insa ai ajuns tot sub plintus. E pacat sa te prostesti si acum, draga protestatarule. Stai mai bine acasa, fa un partid in fundul gradinii cu sediul in WC si usureaza-te acolo, doar pentru tine, nu in folosul altora. Chiar nu vezi ca cineva incerca sa se foloseasca de tine si sa traga foloase personale?

 12. Răpirea lui Filat!
  by traianvasilcau

  SemiMoldova e-n doliu național.

  Toți locuitorii îl caută pe Vladimir Vasilevici Filat și nimeni nu știe unde s-o fi pierdut.

  Vladimir Voronin îl caută și el neîncetat pe Vlad Filat, dar ultimul nu-i răspunde nici lui la telefon.

  Deși are roaming și poate fi apelat pînă și pe Lună de Streleț, Țopi și MaRÎIA Ciobanu.
  Din sursele noastre am aflat că în seara de 1 iunie un ex-prim-ministru demis pentru acte de mare corupție a fost răpit de sînii Olguței Roman.
  De numai 20 de ani.
  Care, de dorul lui și-a acoperit fața pe facebook, dar sînii–nu.

  Și i-a lăsat așa, la vedere, cum îi place lui Vlad să-i admire continuu.

  Atunci cînd nu e-ntre ei…

  Oamenii au însă o altă părere despre dispariția subită a lui Vladimir. Ei sunt ferm convinși că dînsul e la Frankfurt-pe-Main, acolo unde pleacă în secret săptămînal să pună țara la cale cu cei doi Țopi și avocatul lor. Care mai e și cofondator al unei Companii aeriene, alături de Victor Țopa.

  Deși la TV7 avocatul zice că nu-l prea știe pe ex-ministrul transporturilor și telecomunicațiilor din guvernul Sturza, că acesta n-ar avea cont pe facebook(dar Vasile Arnautu cine mai e, dacă nu VȚ?), și că în general copartenerul său de afaceri e un erou al Moldovei și din acest considerent dînsul îl apără în instanțe fără nici un ban.

  Doar din patriotism!

  Cît de mult îl apără știe tot poporul, fiindcă ambii veri au fost condamnați, datorită abnegației sale de avocat notoriu, la 8 și 10 ani de pușcărie.

  Noi vorbeam, totuși, de popor, care plînge în hohote la trecerea încă a unei zile fără Filat.

  Poporul nu prea știe unde e pe hartă FrankFURTUL mileniului la moldoveni.

  Poporul e gata să ierte și preacurviile ex-omului Filat, și miliardul de dolari investit în toate companiile aeriene din lume, dar și-n mijloacele mass-media care din oră în oră i se tot înmulțesc.

  Poporul îl vrea pe Filat acasă, în mijlocul prietenilor săi de Platformă, DA-DA, exact acolo, între discipolii de seamă ai lui Roșka, la protestul de duminică, 7 iunie 2015.

  Poporul și-a spălat mîinile cu săpun lichid GABAR, și le-a șters cu prosopul KANT și vrea să vadă verde în ochi un autentic bandit, scuzați, un veritabil potlogar al națiunii, scuzați: o subnulitate de maaaare succes a Moldovei.

  Înainte de a închide ochii, poporul mai are o ultimă dorință: să-l strîngă strîns, tot mai strîns de gît, să-l salte în sus și dintr-odată să-l arunce, ca pe-un țuhal plin cu bani, drept în brațele Natei Morari.

  Ca amintire!

 13. Премьер-министр Кирилл Габурич направил петицию президенту и парламенту, в которой пригрозил своей отставкой и объявил, что «вся финансовая система Молдовы находится в осаде, а ряд финансовых учреждений находятся в опасности».

  В письме, адресованном президенту, председателю парламента и депутатам, Габурич потребовал в течение месяца уволить все руководство Генеральной прокуратуры, все руководство Нацбанка, а также все руководство Национальной комиссии по рынку ценных бумаг.

  В противном случае, Габурич пригрозил отставкой.

  Габурич отметил в своем письме, что «любит свою страну» и не хочет, чтобы когда-либо ему стало стыдно перед своими родителями и детьми за невозможность что-либо сделать для спасения страны.

  «Молдова погрязла в коррупции, ее финансовая система кровоточит, а за все это вынуждены платить рядовые граждане, и менее всего те, кто в этом виноват», – заявил Габурич.

  В этой связи, премьер-министр написал, что просит поддержки адресатов своей петиции. «Месяц – достаточный срок для отставки указанных чиновников и организации конкурсных назначений на эти функции. В противном случае, я объявлю о своей отставке», – заключил Габурич.

  Ранее сообщалось о том, что сразу после местных выборов, назначенных на 14 июня, правящее большинство готовит отставку премьер-министра Кирилла Габурича и его замену на родственника Плахотнюка – Андриана Канду.

  Правительство Кирилла Габурича было утверждено 18 февраля 2015 года голосами фракций ДПМ, ПКРМ и ЛДПМ.

 14. Klaus Iohannis are dosar la DNA pentru retrocedare frauduloasa, blocat de Kovesi
  Postat la: 09.12.2014 10:52 | Scris de: ZIUA NEWS
  Klaus Iohannis are dosar la DNA pentru retrocedare frauduloasa, blocat de Kovesi
  Noul presedinte ales, Klaus Iohannis, nu are numai probleme cu incompatibilitatea. El mai are un dosar la DNA, privind o retrocedare dubioasa, care initial a fost in cercetarea Parchetului, ulterior fiind declinat la DNA. Dosarul este tinut sub cheie din 2004 chiar daca exista probe si indicii ca retrocedarea unui imobil catre soacra lui Iohannis si, ulterior, catre Carmen Iohannis, e susceptibila de fals si uz de fals.

  Pe scurt, manevra soţilor Iohannis a fost in felul urmator, dupa cum s-a retinut de catre anchetatori: unul dintre proprietarii tabulari ai imobilelor, Maria Ghenea (născută Bastea), ar fi lăsat, la decesul său, un testament prin care lasă ca moştenire imobilele respective unui nepot, Nicolae Bastea, decedat şi el în 1993. Ulterior, acesta, tot printr-un testament, ar fi retransmis imobilele lui Ioan Bastea, Georgetei Lazurcă şi soţiei primarului, Carmen Johannis.

  Pe baza acelui act, Ioan Bastea şi soţia primariului sibian au cerut justiţiei să constate nevalabilitatea intabulării statului. Apoi, revendicatorii au obţinut restabilirea situaţiei de carte funciară de la momentul naţionalizării, după care au promovat şi au obţinut acţiuni în vederea constatării nulităţii actelor de vânzare-cumpărare încheiate între stat şi cei care locuiau în imobile.

  In 2004 că proprietarii din imobilele revendicate de familia Johannis au apelat la instanţă încă din 2001. Aşa a ieşit la iveală faptul că primarul si sotia obţinuseră imobilele pe baza unor acte false eliberate de secretarul Primăriei Porumbacu de Sus, Liviu Munteanu. Conform dosarului penal în care Munteanu e anchetat, reiese că el a eliberat o serie de documente privind moştenirea defunctului Eliseu Ghenea, care aveau un conţinut ireal şi nu corespundeau menţiunilor din documentele de stare civilă din arhive.

  „Aceste manopere desfăşurate de numiţii Bastea Ioan, Lazurcă Georgeta şi Johannis Carmen, sprijinite de acţiunile învinuitului Munteanu Liviu – care a eliberat adeverinţele 168/1998 şi 73/2000 şi anexa 1 nr. 25/1997, în mod fals, au condus la intabularea eronată a sus-numiţilor în cartea funciară, deşi nu aveau vocaţie succesorală, întrucât Bastea Nicolae era rudă doar cu Ghenea Măria, soţia precedentă a defunctului Ghenea Eliseu”, se spune în dosarul în care Munteanu e acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu în formă calificată.

  Mai mult, avocatul familiei Johannis, Dorin Suciu, a fost acuzat că pe Nicolae Bastea l-a transformat, din nepot al Măriei Ghenea, în nepotul lui Eliseu, astfel încât să poată fi considerat succesor direct al ultimului reprezentant al familiei Ghenea. Iniţial, familia Johannis a pierdut în instanţă, după ce o expertiză grafologică a arătat nevalabilitatea testamentului lăsat de Măria Bastea, fapt ce a făcut ca testamentul lui Nicolae Bastea să cadă. Ulterior au urmat recursuri, familia Johannis a reuşit să câştige datorită adeverinţelor false eliberate de Munteanu, a intrat pe fir şi Parchetul de pe lângă CSJ.

  Cu toate acestea, Johannis a ramas proprietar, ancheta este declinată şi trimisă la DNA, iar de atunci zace in sertarele procurorilor, fiind protejat de Laura Codruta Kovesi care, initial, ca sefa a lui Morar a blocat subiectul, iar ulterior, ca sefa a DNA, refuza sa-l scoata la iveala in continuare, Johannis devenind astfel santajabil.

 15. Ce-i de facut!
  Vesnica si saccramentala intrebare la Romani.Nu conteaza din ce regiune si de pe ce mal.
  Constat,ca,romanul stie totul,despre toti.Cit e de mare „penisul” la cutare politician,cit a furat,cum a furat si cit va mai fura.Mai stie romanul si ce preferinte sexuale are fiecare politician.Nu poate dormi,Domnule.Toti stiu tot,dar tara e pe mina Mirlanilor,Agramatilor,Hotilor,(cu zeci de diploame de tot felul si sunt scoase de la praf la momentul potrivit).Nu vreau sa va improspatezi memoria cu „prim-ministru”,al Republicii secesioniste dintre Prut si Nistru,si de prim-ministru de la Palatul Victoria,cu teza de „doctor”,pur si simplu,fotografiata,copiata,plagiata. Romanul cind se aduna la o masa,mai intii si intii beau de sanatate,de pace,sa de-a Domnul ploaie la timp,si nu va face un effort,sa toarne o caldare de apa la pom,sa nu astepte cind Domnul va trece si pe la el.Dupa ce a golit tot de pe masa si din ulcioare(cu parere de rau e istorie,la sfat cu un pahar de giurgiuliu),e la mare moda taria si „piva”,trece la trebile tarii.Si dupa ce se dovedeste ca tata si cu feciorii si ceilalti de la petrecere,se dovedeste ca sunt in diferite carute politice,iaca si sfada.Pleaca toti pe la casele lor,ducind cu ei in sin si suflet,Dusmania si Fatarnicia! Se vor intilni,zimbi,chiar in unele cazuri se vor imbratisa,ca doar de la Kremlin vine „pupatul”,”imbratisatul” si „strangulate-impuscatu”.Ca,doar de la Kremlin ne tragem,-NU???.
  Ce-i de facut?,totusi cu acest teritoriul dintre Prut si Nistru,stimati cetitori si Romani?
  1.Sa cerem,-lichidarea tratatului,din 1812.
  2.Sa cerem lichidarea consecintelor pactului Molotov-Ribenttrop.
  3.Anularea declaratiei de independent-votata,tot de romanii dintre Prut si Nistru,la indicatia Kremlinului,prin vocile,”marilor”Mirlani,din diferite gupari,de influenta.
  4.Unirea neconditionata cu Patria -Mama,Romania!
  Sa mai rasfoim din intelepciunea marilor Romani si sa invatam a fi Uniti intr’un singur Partid-Romania!
  Fac trimitere la Sadoveanul.Nuvela: La Moldova! Sa nu raminem far „motate”.Cu toate ca fara miliarde am ramas si fara bunuri(aeroport,banca si multe alte cre nu le stim).din cauza „rinzei”noastre.Tot ne certam pe la colturi de masa cine suntem si ce limba vorbim.Toti stiu totul,ca doar toti avem citevea diploame prin buzunare si le scoatem si fluturam cu ele ca „fraierul”in tirg.
  Mai intii sa adunam Tara si pe urma la colturi de masa,la discutat,-isme!
  Dar sa nu uitati,ca viata-i,tare scurta si trebue de trait cu Demnitate,Omoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *