Mesaj prezidențial

Un articol de Mircea Popescu, SUA 

11102891_1048969605117378_5463458930898593724_nPreședintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj de compasiune față de evenimentele din 1915 prin care sute de mii de armeni au fost uciși de trupele turcești.

Cu această ocazie, aș dori să amintesc de genocidul sovietic împotriva poporului român, prin care aproximativ 1,2 milioane conaționali de-ai noștri au fost torturați, uciși, deportați, dispăruți, înfometați, urmare a ocupării teritoriilor românești ale Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herței și prin instaurarea unui regim de teroare și de curățire etnică.

11102646_1048969665117372_1086575371201384108_n

Poate, Președintele României va rupe tradiția tăcerii vinovate a întregii clase politice românești asupra acestei tragedii și va trimite un mesaj pe data de 28 Iunie, ziua ocupării Basarabiei de hoardele Kremlinului.

 Și nu numai Președintele României, dar și Casa Regală împreună cu Parlamentul României au datoria să se întrunească în plen într-o ședință comună de comemorare a acestui eveniment tragic din viața poporului nostru și al Istoriei noastre, în cadrul căreia să trimită un mesaj puternic atât poporului român, cît și comunității internaționale, că putem ierta, dar nu putem uita.

Și, poate, măcar odată, europarlamentarii reprezentanți ai poporului român, solidari în Parlamentul European, vor cere cel puțin un moment de reculegere față de memoria românilor dispăruți ca urmare a invaziei sovietice, dacă nu chiar o condamnare a atrocităților săvârșite, ca un semn de reparație și recunoaștere a suferințelor românești.

Ar fi nevoie și de voință politică, dar și de curaj politic. Dar, mai ales, de conștiință națională. Rămâne de văzut dacă România are astăzi o clasă politică capabilă de un asemenea act.

Scepticismul meu este cauzat de faptul că pentru inițiativa populară a construirii „Monumentului Patimilor Românești” prezentată și susținută de senatorul Titus Corlățean în plenul senatului încă din 2009, nicio instituție a statului român nu a considerat necesar să facă ceva.

Este edificator, în acest sens, răspunsul domnului Theodor Paleologu, ministrul culturii în cabinetul Boc, care declara cu seninătate că nu are bani și spațiu pentru un asemenea monument.

Oare s-a schimbat ceva în mentalitatea politicienilor români în anii care au trecut?

https://mipopescu.wordpress.com/mesaj-prezidential/

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. Dumneavoastra dna Vitalia Pavlicenco,ve-ti iesi sa protestati pe data de 3 Mai? Protestez si eu alaturi de ceilalti cetateni ai R.Moldova! Solidaritate,cumpatare,intelepciune si vom izbuti in fata pericolului neamului nostru romanesc.Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu!

 2. e foarte uşor să vii cu iniţiative când eşti în opoziţie moment în care constrângeri bugetare nu există. Oare de ce domnul Corlăţean nu a dus la îndeplinire iniţiativa sa când a fost ministru de externe în primul guvern Ponta?Apropo, să te iei de domnul Paleologu unul dintre puţinii intelectuali de viţă nobilă rămaşi pe plaiuri dâmboviţene este dacă nu o lipsă de informaţii atunci o mare prostie!. Nu Paleologu, cât a fost ministru culturii în guvernul Boc decidea aportul financiar şi alocările bugetare, altminteri destul de mici în condiţiile în care 2009 este anul când a început criza economică financiară în România. La bună vedere bre!

 3. de altfel românii au o experienţă tristă cu monumentele ridicate pentru comemorarea eroilor căzuţi în luptă în Basarabia de exemplu. Datorită unei iniţiative particulare româneşti s-au strâns fonduri pentru ridicarea unui monument simbolizţnd o cruce pentru cei căzuţi în luptele de eliberare a Basarabiei. După finalizarea lucrării la un cimitir al eroilor români din Basarabia, comunitatea locală şi administratorul basarabean în grija căruia a fost predată lucrarea, nu au mai găsit fonduri pentru întreţinerea ei anuală, fapt ce a determinat într-o primă fază predarea monumentului Mitropoliei Moldovei, care a propus imediat schimbarea denumirii lui , termenul de român dispărând în neant!!!???? A fost un întreg scandal,iniţiatorii proiectului rămânând cu un gust amar!Fără comentarii!

 4. Chiar ca e culmea: provocatorul marsav coressi varsa lacrimi de crocodil in privinta unui gust amar, cu care au ramas acei ce au comandat un monument eroilor cazuti pentru Basarabia. ´Dar mizerabilul coressi nu spune ca el, personal, a injosit si murdarit pe eroii razboiului recent din Transnistria. Ca le-a scuipat in fata si in suflet eroilor inca vii, care au pus mana pe arme si s-au ridicat la lupta in timp ce mizerabilul coressi papa lapte cu dovleac si pasat. Piei, satana coressi!

 5. Domnul Paleologu mi-a trimis scrisoarea in care se, hai sa zicem, disculpa cand erma in Statele Unite. Am acea scrisoare si as putea s-o public.

  Ministerul de Externe nu putea sa duca mai departe initiativa, deoarece Ministerul Culturii se ocupa de monumente prin Institutul National Roman al Monumentelor Istorice care era si detinator de fonduri si institutie care aproba construirea unor monumente, inclusiv alocarea spatiului pentru acestea.

  De exemplu, chiar in acel an, Ministerul Culturii construia Monumentul Holocaustului, care a fost inaugurat in 2010, in parcul din spatele fostei cladiri a Ministerului de Interne, in apropierea Dambovitei si a Primariei Capitalei, in spatiul delimitat de strazile Lipscani-Ion Brezoianu-Mihai Voda si ing. Anghel Saligny.
  Monumentul ocupa o suprafata de 2.894 de mp din domeniul public al Capitalei si include cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana.
  Memorialul Holocaustului este opera sculptorului Peter Jacobi, care a castigat un concurs organizat in acest scop de catre Ministerul Culturii in anul 2006.

  Nu a existat vointa politica, deoarece bani s-ar fi putut obtine. Nu exclud faptul ca poate Paleologu a actionat doar ca un politruc care a ascultat orbeste de ordinele de partid.

  Mai mult, la vremea aceea, am fost contactat si am obtinut din partea arhimandritului Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna, aprobarea pentru plasarea acestui monument la Manastirea Putna, loc de pelegrinaj al tuturor romanilor. Si in acest caz am avut un schimb intens de mesaje, care, sper sa le mai am pe undeva prin calculator.

  Dupa caderea guvernului Boc, nicio organizatie a societatii civile n-a dus mai departe ideea.

 6. =Tonică Unionistu dela Tighina=

  SIS-temul de Ocupație din Basarabia:
  ASASINATE LA COMANDĂ contra Marii Re-Uniri cu România:
  O A DOUA DECAPITARE A ELITEI NOASTRE UNIONISTE
  ÎN ULTIMII 25 DE ANI : 1990-2015
  / PRIMA FIIND DEPORTĂRILE ŞI GENOCIDUL DIN ANII 1940
  COMISE DE OCUPAȚIA RUSEASCĂ
  ––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Notă:
  a)
  O OTRAVĂ nedepistabilă
  se introduce în mâncare sau băutură
  care provoacă ulterior ATACUL CEREBRAL / = INFARCT /
  şi nu lasă alte urme !
  b)
  victima este urmărită SIS-tematic apoi se organizează
  un accident la comandă: o masină teroristă cu faruri speciale orbitoare apare in față, și asfel se inscenează „accidentul” !
  c)
  mai nou:
  se însceneaza sinuciderea, prin împușcare
  sau alte mijloace psihotronice.
  –––––––––––––––––––––––-
  80.
  – ANDRIEȘ SÂRBU / 1950, Chişinău -14 aprilie 2000/,
  Un alt Martir Unionist asasinat PSIHOTRONIC
  în atelierul său de pe str. Dimo prin atac de cord la comandă şi la distanţă:
  Copilul Soarelui plastician român basarabean considerat pericol social in anii URSS,
  marginalizat şi apoi maltratat la spitalul de boli psihice și în puşcăria comunistă.
  Studii specializate la Sankt-Petersburg şi in Estonia.
  La inceputul anilor 1990 a format Grupul celor ZECE,
  in vederea racordarii artistului plastic de la noi contextului actual al culturii universale.
  O Integrare într-o structură constituită în România,
  iar prin Romănia – în cea a contextului european”.
  Tudor Braga, critic :
  „Moldova de Est a secolului XX va fi reprezentată în concertul umanităţii
  de lingvistul Eugen Coseriu şi de artistul Andrei Sârbu„.
  – „Andrieş apărea ca trimisul unei alte lumi, tipajul unei boeme practic inexistente la noi. El vorbea o limbă românească pură, emanatoare de lumină şi căldură sufletească – un excitant sigur de turbare a supraveghetorilor “ordinii publice” de atunci, fie străini înăimiţi, fie ai noştri, mancurtizaţi. Astfel, polaritatea conflictului individ-societate, în cazul lui Andrei, deveni programată de chiar societatea nedreaptă în atitudine, iar sacrificarea individului pe “altarul ignoranţei” era ca şi inevitabilă în acele timpuri. L-au salvat măria sa cazul şi bunăvoinţa câtorva oameni, l-au salvat pentru a marca spiritualitatea noastră, dar şi a celor care l-au renegat. /Dr. Gheorghe Mardare, Hanovra, Ianuarie- 2008/
  N.B.
  Citiți aici un articol scris de dacologul Andrei Vartic
  despre genocidul elitei intelectuale est-moldovene
  şi despre Re-Unirea noastră naturală
  cu Patria strămoşească vechea Dacie actuala Romănie:

  P.S.
  O întrebare –
  Oare de ce Președintele RM Nicolae Timofte
  și deputatul lider PL Vicu Untilă,
  președintele Comisiei pt. Securitatea Națională din Parlamentul RM,
  nu-i invită le Chișinău pt. a crea o CELULĂ de SALVGARDARE
  pe generalul Emil Străinu și generalul Mircea Chelaru din București,
  ambii mari specialiști în arme psihotronice pt. a cotracara
  Genocidul psihotronic contra intelectualilor români est -moldoveni
  din partea Comandoului Terorist Rusofon Ucigător Voronist
  Dodonist Comunist Ocupant etc. cu sediul la Tiraspol ?

 7. Pt Ioana

  Am participat si vom participa la proteste anticoruptie si unioniste. De fapt, cei care vin la aceste actiuni sunt, in cea mai mare parte, unionisti.

 8. =Tonică Unionistu dela Tighina=

  CRONICA UNIONISTĂ
  ––––––––––
  General (r) Mircea Chelaru,
  mare patriot român, orator dacolog enciclopedic
  la 27 martie 2015 la Pitești:
  –––––––––––––––––––-
  „Bună ziua, Românie! Sărut-mâna, Patrie!
  Ne adunăm de 25 de ani de postcomunism să celebrăm RE-Unirea Basarabiei cu România
  la timpul trecut şi tot ne îmbiem să aruncăm în faţă o… himeră.
  De la deziderat la fapte e o cale lungă… Dorinţă mare, putinţă mică…
  Se poticnesc în continuare, avem explicaţii la toate…
  Se simte nevoia unei voinţe reprezentative care să aibă simţul istoric.
  E vremea schimbării de paradigmă! E vremea ca… mârâitul la colţ să dispară!
  RE-Unirea trebuie făcută dincolo de alte aşteptări alte altora…
  Basarabia este a noastră! Noi n-o cerşim, o chemăm acasă!”
  https://www.youtube.com/watch?v=popz1qE0xok

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *