România și Republica Moldova – frați sau parteneri?

http://trb.ro/romania-si-republica-moldova-frati-sau-parteneri/

0274_03022015_Moldova_Romania-700x466În anul 2009, unul de luptă și năzuință în Republica Moldova, Dumitru Ciubașenco, director al ziarului „Moldavskie Vedomosti” fost corespondent al Agenției Reuters, iar mai apoi candidat pe listele PLDM la parlamentare, scria: „Bucureștiul opține în următorul Parlament doi jucători ai săi – fracțiunile PL (Mihai Ghimpu – n.n) și PLDM (Vladimir Filat – n.n), ceea ce înseamnă că va avea posibilitatea să influențeze asupra formării politicii interne și externe a Republicii Moldova în perioada următoare”.

Astăzi, ne aflăm la 6 ani distanță de la această declarație iar o evaluare în procente a influenței României în Republica Moldova este tot mai greu de realizat. Nici nu știm dacă există o asemenea modalitate de a calcula influența și apropierea între două state. Dacă ar exista, cine să o realizeze? Care este instituția ce se ocupă de relația cu celălalt stat românesc unde locuiesc etnici și numeroși cetățeni români? O Ambasada, un Institut Cultural Român, un Departament pentru românii de pretutindeni și un singur partid apropiat de București în actualul Parlament de peste Prut, nu e prea puțin?

Poate că un răspuns afirmativ sau negativ ar fi pripit să-l dăm acum, însă România nu a influențat politica din Republica Moldova nici extern și nici intern, după cum reiese din actuala conjunctură politică.

Săptămâna trecută, o suită de intelectuali de la București, au încercat să lanseze o eventuală luare de poziție față de rușinoasa alianță politică din Moldova. Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, pornit parcă să spele dezamăgitoarea ezitare a guvernanților dâmbovițeni, a spus răspicat care va trebui să fie abordarea. „România nu va mai putea să fie business as usual”, a spus analistul, „ E clar că România va trebui să-și definească sau redefinească atitudinea față de R. Moldova. Va fi o temă a dezbaterilor noastre. Ce suntem? Frați sau parteneri?” s-a întrebat retoric profesorul.

Spun retoric, pentru că liderii politici de la București au setat relația față de Chișinău, pe opțiunea „în așteptare”, iar cei de la Chișinău din actuala majoritate, pe poziția „ignorare”. De ce s-a ajuns aici, cineva trebuie să ne răspundă. Moldovenismul e mai puternic și mai bine promovat ca niciodată. Democrații înghit încet comuniștii croind drumul spre o stângă politică modovenească, vădit antiromânească. În acest timp, dreapta română e marginalizată iar influențele din România, de orice fel, sunt sfioase și neîndemânatice ca exemplul Radio Chișinău, ce dintr-un proiect de mari așteptări, astăzi emite numai pe internet.

Cred că a venit timpul ca România să spună ce are de gând. Profesorul Valentin Naumescu, afirma că: „Nu mai putem lăuda la nesfârşit ceea ce nu este de lăudat”, cu referire la Republica Moldova. Afirmația e valabilă și pentru cei din România. Asta deoarece banii românești nu sunt bine gestionați acolo. Degeaba aloci ca stat european milioane de euro pentru renovarea grădinițelor cu speranța că românii de acolo vor începe să te iubească sau aprecieze măcar, când primari și baroni de la PLDM din teritoriu, spun oamenilor că Vlad Filat din banii lui repară grădinițele.

România nu are reacție la asemenea fenomene scandaloase și e păcat de banii contribuabilului de aici.

Este inadmisibil ca reprezentanții să nu spună nimic. Ambasadorul Marius Lazurca e cu mandatul expirat, iar cei 5 ani aflați la post nu-l fac remarcat cu nimic special. De Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniță, nu mai spunem nimic, s-a comportat ca un bun funcționar, cuminte și atât. Aflat la sfârșit de mandat, ne gândim cine mai poate veni pe viitor.

Pe scurt, România, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, are tot dreptul să evalueze situaţia politică actuală din Republica Moldova pe baza unei grile proprii de criterii (strategice, istorice, culturale), cum reitera profesorul Naumescu la dezbaterea Fundației Mării Negre de la București. „O politică demnă din perspectivă naţională, nu una bazată pe clişee, banalităţi şi „formule de convenienţă”, asta au cerut experții români autorităților.

Autoritățile trebuie să înceapă cu numirea unui Ambasador foarte priceput și îndrăzneț în Republica Moldova, pentru ca declarațiile ziaristul Ciubașenco, în viitorul apropiat să fie adevărat, nu doar speculații.

R.R.

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. IN SFIRSIT INCEP SA PUNA INTREBARI SI CEI DE LA BUCUREATI

 2. CER CONTROL SI LOBBY IN PARLAMENTUL RM PENTRU BANII PRIMITI DIN PARTEA UE SI RR, PLUS DAREA DE SEAMA, DOAR ASA SE VA FACE ORDINE, IN PLUS SUPERVISER STRAIN PENTEU PROECTELE PREVAZUTE.

 3. Wikipedia:
  (RE-) Unirea Rep. Moldova cu România:

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Republicii_Moldova_cu_Rom%C3%A2nia

  În alte limbi:
  —————-
  العربية
  Català
  Deutsch
  English
  Esperanto
  Español
  Suomi
  Français
  עברית
  Bahasa Indonesia
  Italiano
  日本語
  ქართული
  한국어
  Lietuvių
  Nederlands
  Português
  Русский
  Українська
  中文

 4. Sturza Ion

  1. Întrebare către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (Doamna Gherman): este adevărat că ați cerut explicații de la autoritățile Federației Ruse pe cazul interdicției de intrare în Rusia a cetățeanului Shor?

  Dacă e așa, nu vă pare că cineva vă face complice sau că asistăm la o deconspirare prematură (vedeți cazul cu adresele, pașapoartele și numerele diplomatice ale lui Shor)?

  2. Întrebare către Ministerul Transportului: sistarea zborurilor companiei naționale Air Moldova din 1 martie către București este o decizie politică (un semnal) sau „doar business”?

  P.S. Întrebările sunt retorice și nu necesită neapărat răspunsuri.

 5. GENETIC si ISTORIC suntem popoare frati si surori in cele doua tari de la DACIA pana in prezent, dar si in viitor. Economic suntem parteneri.

 6. e cam neinformata ‘ziarista- ori rau intentionata.poate de de la Moscva

 7. Eu aceste discutii le consider fara de capat. Unde este rezultatul lor de atatea si atatea ani si ani???

 8. Planul pus la cale de americani în privinţa României. Există un singur precedent

  Statele Unite ale Americii îşi consolidează prezenţa în România, în contextul agresivităţii Rusiei şi a vulnerabilităţii energetice a statelor europene. Americanii au pus la punct un plan în câţiva paşi siguri, după modelul din Coreea de Sud.

  Washington-ul nu intenţionează să abandoneze România în ghearele Moscovei, aşa cum s-a întâmplat după Al Doilea Război Mondial, ci a demarat deja un ambiţios proiect de transformare a României într-o forţă energetică a întregii Europe, scrie Ziarul Naţional. După căderea proiectului gazoductului „Nabucco”, fără a mai aştepta aportul Uniunii Europene, americanii dau drumul la robinetul financiar, surse citate de publicaţie susţinând că nu mai puţin de şapte miliarde de dolari urmează a fi băgate în infrastructură energetică din România. Iar americanii obişnuiesc să-şi apere „cu dintîi” investiţiile, aşa cum s-a întâmplat şi în Coreea de Sud. Întâmplător sau nu, investiţiile americane din ţara asiatică s-au desfăşurat concomitent cu o campanie de stârpire a corupţiei, la fel cum se întâmplă în prezent în România.

  Planul americanilor include construirea unui rezervor de gaze în zona Portului Constanţa, capabil să alimenteze Europa timp de mai multe luni, dacă ruşii ar închide robinetul. Mai mult, există planuri pentru conectarea mai bună a României cu Turcia, un partener stategic al SUA, şi mai departe, cu resursele din Azerbaidjan.

  În paralel cu planurile economice, în România se desfăşoară o amplă campanie împotriva corupţiei, pentru ca interesele americanilor să nu fie afectate de obiceiurile necurate ale administraţiei româneşti. Un alt obiectiv strategic este întărirea serviciilor, care trebuie să fie capabile să lupte eficient cu spionajul rusesc.

 9. Reacția lui Klaus Iohannis, după o decizie CRUCIALĂ a NATO în privința României

  Președintele Klaus Iohannis a transmis un prim-mesaj după decizia NATO de la Bruxelles, de a disloca un comandament de divizie al NATO la București și un comandament mai mic, special, la Kogălniceanu, în Constanța.

  ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută deciziile luate astăzi în Reuniunea miniştrilor Apărării ai statelor membre NATO, privitoare la crearea unor centre de comandă în şase ţări din Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice (România, Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia).

  Totodată, este de remarcat importanţa hotărârii asumate de România de a înfiinţa în ţara noastră un Comandament multinaţional la nivel de divizie, fapt subliniat şi în comunicatul final al Reuniunii, structură care va coordona centrele de comandă din România şi Bulgaria şi va asigura conexiunea la Comandamentul Întrunit Aliat de la Napoli.

  Deciziile adoptate arată angajamentul ferm al statelor membre NATO de a pune în aplicare măsurile adoptate în cadrul Summitului NATO de la Wales (Marea Britanie) din 2014 privind consolidarea apărării comune pe Flancul Estic.

  Preşedintele României subliniază încă o dată determinarea ţării noastre de a întreprinde acţiunile necesare pentru crearea celor două structuri ale NATO în România, în calendarul asumat la nivel Aliat, aşa cum a afirmat şi în cadrul întâlnirii avute în luna ianuarie cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg”, informează Administrația Prezidențială.

 10. Oreste o rupe pe Elena Udrea după ce a spus că i-a dat bani

  Cristi Șelaru, Redactor 04/02/2015

  Jurnalistul Oreste Teodorescu a reacționat dur față de acuzațiile aduse de Elena Udrea, pentru care DNA cere arestare preventivă în dosarele Microsoft și Gala Bute. El o ironizează pe Udrea despre care face și o serie de dezvăluiri. În plus, Oreste spune că o va da în judecată.

  Elena Udrea a declarat, miercuri, că va face dezvăluiri în Plenul Parlamentului despre mai mulți oameni care i-au cerut bani, printre care Raluca Turcan, Valeriu Turcan, Cristian Rizea sau Oreste Teodorescu.

  Citește și: Nu mai are ce face! Iată cu ce au prins-o procurorii pe Elena Udrea / DOCUMENT + STENOGRAME

  Oreste a răspuns pe Facebook la aceste acuzații că o va da în judecată, iar din despăgubiri va finanța o investigație amplă pentru a pune pe mâna procurorilor dovezile despre banii Elenei Udrea.

  Citește și: Elena Udrea: Aceștia sunt politicienii și ziariștii care au luat bani – Oreste, soții Turcan

  „Inteleg ca Udrea Elena, inculpat in mai multe dosare penale, suparata rau pe mine ca inca dinaintea primului tur de campanie, in calitate de jurnalist am pus sub semnul intrebarii onestitatea si calitatea domniei sale de candidat la prezidentiale, m-a acuzat astazi ca sunt ofiter acoperit si ca i-am cerut mita. Asta cu ofiterul ma amuza si chiar ma onoreaza (insa ii amintesc fostei doamne Cocos, ca incepand din 2001 eu nu am mai fost angajatul nici unei redactii, toate prestatiile mele au fost realizate prin propria firma, asa ca nu inteleg ce eficacitate ar fi avut acoperirea mea in presa) Detin niste publicatii, deci sunt propriul meu angajator, iar daca Udrea Elena va aduce probe ca as fi acoperit in propriul meu bussines, negresit ma voi concedia, caci nici eu nu agreez ofiterii acoperit in media). Cu privire la acuzatia ca i-as fi cerut bani, aici intradevar m-am cam enervat. In ce calitate i-am cerut eu bani, si daca ea mi-a dat vreun leu, de ce a facut-o? Eu lucrez in presa de 20 de ani, pe Elena Udrea am cunoscut-o, prin Aurelian Pavelescu, in campania electorala, cand m-a rugat sa nu o mai atac in presa. Raspunsul meu a fost public. Inteleg ca inainte de a fi incatusata, madama arunca cu vitriol in catarea celor care au indraznit sa-i dezvaluie adevarata fata: promiscuitate, mafie, relatii amorale, servicii aduse unor companii straine, minciuna si manipulare. In 2003, Adrian Nastase m-a acuzat ca sunt complice cu clanul Camatarilor, acum pupila sa, Udrea Elena ma inhaiteaza cu Coldea, Rizea si sotii Turcan…Am mai evoluat si eu….ha, ha, ha.

  PS: Imi rezerv dreptul sa o actionez in instanta pentru calomnie si insulta, iar banii pe care ii voi castiga sa-mi finanatez ancheta cu privire la conturile domniei sale din Dubai, si mai ales a traseelor nocturne pe care minunea din Plescoi le realiza cu barca de pe intrarea Valului nr. 26, pana la Vila Lac 3…”, a scris Oreste Teodorescu.

 11. DEZVĂLUIRILE care provoacă un CUTREMUR: Mărturia lui Vântu despre Elena Udrea și alții

  Cristi Șelaru, Redactor 05/02/2015
  vantu
  Sorin Ovidiu Vântu face o serie de dezvăluiri ce pot provoca un adevărat cutremur în politică. SOV scrie despre relațiile Elenei Udrea, despre Traian Băsescu, despre Dorin Cocoș și șefii SRI, George Maior și Florian Coldea.

  ”Am cunoscut-o prin anul 2003, o tanara apetisanta, inteligenta, avida de putere si dispusa la orice compromis pentru a o avea.

  Incepand cu anul 2005, isi vede visul cu ochii: devine amanta lui Basescu, iar acesta si-o asuma. Latura pudibonda a poporului nostru face ca despre acest „secret a lui Polichinelle” sa nu se faca vorbire public decat spre finalul mandatului de presedinte al lui Basescu.

  Timp de aproape 10 ani, din aceasta pozitie, Udrea face si desface aproape toate itele politicii si ale business-ului autohton. In incercarea de a salva aparentele, ea isi procura un „sot de acoperire” in persoana lui Dorin Cocos. In acest mod, putea sa mearga la toate evenimentele publice sau private ale lui Basescu fara sa dea de banuit ca ar fi si un alt tip de relatie decat cel oficial intre ea si presedinte. Lui Cocos ii convenea de minune aceasta situatie; un taranus analfabet si viclean se vede ajuns „combinatorul sef” al regimului Basescu. Numeste procurori, judecatori, dijmuieste orice afacere mai importanta, cumpara ziaristi si finanteaza televiziuni intregi. Evident ca importanta pe care Cocos incepuse sa o aiba ii irita pe cei doi amploaiati ai lui Ghita, adica pe Maior si Coldea. Notele informative cu faptele lui Cocos curg pe masa lui Traian Basescu. Tensiunile dintre cele doua grupuri mafiote ajung la paroxism. Famiglia Udrea-Cocos pierde in fata famigliei Maior-Coldea. Udrea divorteaza, sacrificandu-l astfel pe Cocos. Nu si-a imaginat niciodata ca, la randul ei, va fi sacrificata de sursa puterii si a parvenirii ei – Traian Basescu.

  Ramasa singura, injurata de toti, hulita de cei care au trait de pe urma ei, vanata de cel mai mare dusman al ei, simtind latul strangandu-se in jurul gatului, Udrea incalca „omerta” si incepe sa vorbeasca. Devoalarile ei despre conducerea S.R.I.-ului sunt torpilate de toate gurile de foc ale lu Coldea si Maior. Cohorte de lideri de opinie si jurnalisti ies urland ca din gura de sarpe ca domnul general Coldea nu este samsarul lui Ghita, ca cei doi sefi ai S.R.I.-ului nu s-au implicat in politica, fiecare in alta tabara.

  Aceasta uriasa operatiune de spalare ne arata de ce aveau nevoie cei doi de ofiterii acoperiti din presa – nu pentru apararea sigurantei nationale, ci pentru a-i desfigura pe adversarii lor sau ai stapanilor lor in lupta pentru acapararea puterii totale in stat. O putere nelegitima, asa cum v-am aratat intr-o postare anterioara. Demiterea lui Coldea de catre Iohannis pare inevitabila. Este greu sa ai incredere in cineva care tocmai si-a tradat vechii stapani.

  Abia dupa aceasta demitere putem vorbi de anchetarea lui Coldea pentru toate marsaviile pe care le-a facut, marsavii facute in numele apararii securitatii nationale, asa cum incearca sa va convinga prin toate „canalele” pe care le are gratis la dispozitie.

  Este Udrea o tipa corupta?

  Dupa toate informatiile aparute pana acum – DA.

  Dar de aici si pana la linsajul la care este supusa, ar trebui sa fie o bariera a ratiunii si a bunului simt.

  Nu puteti asista pasiv la asa ceva. Asta va face complici la ticalosie si decat sa fiti complici mai bine participati si voi.

  Violati-o, scoateti-i matele si aruncati-le la caini, taiati-i mainile si sanii, infigeti un tarus in inima acestei specii infecte de vampir. Daca aceasta participare vi se pare sub demnitatea voastra, opuneti-va ticalosiei. Spuneti-le acestor canalii ca Udrea este doar o femeie, corupta, dar totusi femeie, chiar daca in politica a actionat ca un pradator feroce. S-o lase dracului in pace, caci oricum va face puscarie.

  E de ajuns!

  Nu va lasati transformati in animale de animalele care va conduc.

  Sa nu care cumva sa ma banuiti de vreo simpatie pentru Elena Udrea, o detest cu toata fiinta! A facut parte din plutonul de executie care a tras in mine ori de cate ori a avut ocazia. Ma bucur ca va ajunge sa cunoasca locurile in care aceasta si acolitii ei m-au trimis. Ma indigneaza in schimb modalitatea in care se face. Inclusiv ei trebuie sa i se respecte drepturile de fiinta umana, dreptul la demnitate.”, scrie SOV pe blogul personal.

 12. Foarte interesant

 13. Multe dintre lucrurile pe care le-am scris aici le-am trecut in denuntul pe care l-am formulat
  Nu spun ca dosarele mele sunt politice, ca ma urmareste Iohannis, Ponta, spun ca un om care detine secretele tuturor de aproape 10 ani are capacitatea sa produca aceste deviatii de la democratie
  (V-ati mai intalniti si cu alte persoane din serviciile secrete in afara de Maior si Coldea?) Da, m-am mai intalnit cu unii pe la evenimente
  (Dl Coldea v-a amenintat vreodata direct?) Niciodata

  Despre acuzatiile la adresa unor jurnalisti, comentatori, analisti
  Udrea prezinta un dosar pe care l-ar fi primit de la Oreste
  Udrea prezinta un dosar pe care l-ar fi primit de la Oreste
  Foto: Captura B1TV

  Sunt multi la televizor care nu au caderea sa ma judece. Dl Oreste m-a jignit, m-a facut in toate felurile, cum ca as minti. Am un document, dl Oreste mi-a lasat acest document, care contine si un biletel, exact asa l-am primit (prezinta un dosar la care este atasat un biletel galben, pe care scrie: „Profesorul” – II – anexe justificative * 10.000)
  Dl Oreste mi-a adus un dosar legat de niste fapte din trustul Intact. Profesorul este Dan Voiculescu. Dupa ce mi-a dat acel document, a venit cu aceasta solicitare financiara – 10.000 de… presupun euro
  Mi-a adus documente despre ce se intampla in Intact, despre niste jurnalisti cu bani ce ieseau de acolo s.a.m.d. Si asta a fost prima parte. Mi-a mai adus documente legate de o doamna senator apropiata de trustul Intact, despre firma Crescent, despre schema financiara prin care Voiculescu a luat terenurile ICA
  Pentru ca nu i-am dat bani, dl Oreste s-a suparat pe mine
  Mai am patru martori la mine la birou, patru secretare, care pot proba cum au decurs discutiile cu dl Oreste, care insista sa ii dau un raspuns
  (Aveti martori ca Oreste a venit la dvs la birou) Suta la suta
  (Ce ati facut cu acele documente?) I le-am dat presedintelui, care le-a dat Masecunosti, sa nu mai incerci sa prostesti lumea.

 14. Nici una, nici alta.
  Să luăm pe rând, fraţi poate suntem cu bulgarii sau italienii, ori albanezii. Cu moldovenii ar trebui să fim acelaşi popor, nu soţie, nici soră mai mică :)).
  Ideea cu fraţi mai mici este o prostie, moldovenii au aceaşi reponsabilitate pentru poporul român.
  Apoi ca şi parteneri, Moldova nu are nimic de oferit României, poate mână de lucru ieftină, însă cum noi nu avem destulă industrie şi dezvoltare să hrănim mâna noastră de lucru, puţin probabil. În rest Moldova este maxim un concurent în agricultură, nu un partener. Adică ce poate oferi un stat corupt, fără o poziţie strategică răsărită?
  Deci dacă inlăturăm sentimentalismele, România ar avea gard de 15 metrii către Rusia pe Prut :)).

  Legat de dilema intelectualilor dâmboviţeni, ei doamnă Pavlicenco, România are mai multe râuri decât Dâmboviţa, nu înţeleg ce vă cramponaţi pe râul ăla mic şi poluat, mai sunt Someş, Bahlui, Bega, Criş, Tisa.
  România face bine ce face, nu are rost să ne agităm, contează ca băieţii ăia să aibă grădiniţe, să înveţe română, istoria ţării, nu contează dacă Filat primeşte laurii.
  România ar trebui să crească generaţia următoare care să nu ne mai urască 60 %. Nu suntem fraţi, nici parteneri, suntem acelaşi popor. Iar paşii mărunţi sunt cei mai buni, oricum suntem făcuţi ţigani fascişti din mai nimica :)), dapoi să impunem noi politica Moldovei.
  Moldova nu o văd unită în mai puţin de 50 de ani, poate în UE în 10 dacă ar fi progrese uriaşe. Însă progresele nu au cum apărea.
  Vezi România ar susţine românii adevăraţi, însă sunt prea puţini, deocamdată îi o victorie că se poate învăţa limba şi istoria în şcoli. Îi o victorie cât de cât că nu 80-90% ne văd ca pe fascişti, cotropitori :)) ci doar 60% .

 15. Iata ce vor comunistii: Textul integral al declarației Comitetului Central al PCRM:

  ”În toţi anii de după declararea independenţei Republicii Moldova, forţele naţional-unioniste, denaturînd realităţile istorice, culturale şi linvistice, supun unor atacuri conştiinţa naţională a poporului moldovenesc cu scopul de a-l lipsi de identitatе, limbă şi statalitate. Pe acest tărîm a decis să se manifeste şi domnul Gh. Duca, actualul preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Republicii Moldova.

  Recent, în cadrul unei şedinţe a Academiei de Ştiinţe din România, Gh. Duca a declarat că: „Basarabia şi-a găsit locul său firesc în cadrul statului unitar românesc şi plenar a participat în viaţa culturală şi ştiinţifică a României”, totodată estimînd actul unirii Basarabiei cu România drept «marele proiect», care merită a fi renovat.
  („ Vom putea asigura continuitatea marelui proiect de la 1918 al unităţii de neam, de istorie şi de cultură”) . O astfel de declaraţie, din toate punctele de vedere, înseamnă un apel spre lichidarea Republicii Moldova.

  Considerăm necesar să-i amintim academicianului Gh.Duca, că multiplele documente mărturisesc faptul că «marele proiect», calificat de domnia sa, a fost în realitate un act de cotropire militară a Basarabiei de către România şi instaurarea unui regim de ocupaţie în care populaţia a fost lipsită de drepturi şi libertăţi politice, a fost supusă batjocurilor, despuierii şi umilirii. Documentele şi amintirile martorilor oculari confirmă faptul că executorii şi stăpînii “marelui proiect” tratau Basarabia drept colonie, avînd o populaţie de rasă inferioară, justificînd astfel utilizarea metodelor de administrare specific coloniale. Conducerea provinciei, învestită cu drepturi dictatoriale, era exercitată de administraţia militară în frunte cu generalul –guvernator, jandarmerie şi organele securităţii politice „Siguranţa”.

  Intuim că domnul Gh.Duca a avut în vedere probabil faptul că un rol însemnat pentru realizarea practică „ a procesului înfruntării de Basarabia a multiplelor obstacole în calea civilizaţiei contemporane şi apropierii nivelului dezvoltării sale de alte provincii istorice ale României” l-au avut fărădelegile comise de administraţia militară şi civilă română. Genocidul comis pe pămîntul moldav de către autorităţile române îl confirmă apelul celor 29 de senatori români, aleşi de către populaţia Basarabiei. În acest apel se menţiona, „…din nenorocire Basarabia este cîrmuită într-un fel, în care nu mai pot fi cîrmuite astăzi nici coloniile negre din Africa” .

  Pentru a înlătura golurile incompetenţei academicianului Gh.Duca vom menţiona faptul, că în procesul realizării „marelui proiect” economia şi cultura Basarabiei au degradat complet. Constituind 16% din teritoriu şi 17% din populaţia României, cota parte a producţiei industriale a Basarabiei în 1940 nu depăşea 2%.

  În acest context, Comitetul Central al PCRM condamnă declaraţiile sfidătoare ale academicianului Gh. Duca. Totodată este sfidătoare lipsa reacţiei Guvernului Republicii Moldova, inclusiv a Ministerului Afacerilor Externe, la subiectul acestei declaraţii. Acei care astăzi exercită puterea supremă în ţară sînt obligaţi să înţeleagă că astfel de declaraţii sînt umilitoare pentru ţara noastră, provocînd nemulţumire, acutizînd dezbinarea societăţii, iar urmările pot fi imprevizibile pentru orînduirea de stat a Republicii Moldova.

  Pornind de la cele menţionate, Comitetul Central al PCRM apreciază declaraţia domnului Gh. Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe, drept anticonstituţională şi insultătoare. Aceste afirmaţii denotă incompetenţa ştiinţifică şi angajamentul politic al domnului Gh.Duca.

  Comitetul Central al PCRM consideră inoportună şi nefastă, pentru ştiinţă şi ţară, aflarea în continuare a domnului Gh.Duca în funcţie de preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova”, se spune în declarație.

 16. -POD SURPAT IN MOLDOVA PE TRASEUL PALANCA , DAR UCRAINA A IMPUS RESTRICTII ……
  ……………………………………………………………………………………..
  – AM CiTiT STIREA SI MA INTREB OARE CAND CLASA POLITICA CARE SE FACE VINOVATA DE TAMPENIA ASTA CAND O SA PLATEASCA.
  – MAI ESTE O ASEMENEA SITUATIE IN LUME,CA EU NU STIU….

  – UN ALT STAT hot UCRAINA, ADMINISTREAZA O STRADA DE TRANZIT CARE DEFAPT E IN ALT STAT . PAI TREBUIAU SA STEA LA VAMA SI INTR-O PARTE SI IN CEALALTA ASA CUM SE FACE LA FRONTIERA DINTRE STATE , PAI ASTIA TREC CA VODA PRIN LOBODA … PRIN TARA NUMITA MOLDOVA , DAR POLITICIENII SUNT PATRIOTI . NIMIC DE ZIS.
  – IMI PARE RAU CA TRE SA SPUN , CA ASTORA NU LE AJUNGE BUGEACUL,PRIMIT CADOU… O SA IA SI BUCATA AIA DIN MD.., DACA SE OBISNUIESC PREA MULT CU CONTROLUL .

  -ATAT STIU CA POPULATIA BASTINASA,DE LA PALANCA NU POATE LUCRA PAMANTUL DE PESTE STRADA CARE ESTE IN TARA MOLDOVA …. MAI ESTE ASA CEVA IN LUME….. SA NU POTI TRECE STRADA IN TARA LA TINE…
  -PACAT CA NUMAI IN TEORIE SUNT UNII PATRIOTI .
  – POLITICUL STA IN CAPITALA , SI TARANUL SUFERA IN SARACIE , SI UCRAINIANUL IL F..TE IN TARA LA EL .
  -E CORECT…..
  ……………………………………………………………………………………………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *